netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
1/7/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 656 van 26/66/2010



Gegroet lezer,

Een drukke week, waarbij de lancering van het iOS4 en de nieuwe iPhone in de VS uiteraard met de meeste aandacht gingen lopen. U zal merken dat onze artikels hierover doorspekt zijn met vragen over het feit dat in het OS (dat zowel op de nieuwe iPhone 4 draait, als gebruikt wordt als update voor iPhone OS 3G en iPod Touch) een reclametool ingebakken zit, waaraan de gebruiker niet ontsnappen kan. Naar onze bescheiden mening is het genie van Steve Jobs, dat een perfect gecontroleerde omgeving bedacht voor zijn toestellen, stilaan iets te ver aan het gaan is met die controle. Wij wachten alleen op het verzet van de gebruiker tegen deze gang van zaken, dat er niet lijkt te komen. Net zoals de vele tech websites wekenlang bericht hebben over de flagrante schending van de privacy in Facebook, en er toch bijna geen enkele internaut op "verlaat Facebook"- dag daadwerkelijk zijn account bij Facebook opzegde. Gaan wij te ver wanneer wij de internauten vergelijken met lammetjes die zich gewillig naar de slachtbank laten geleiden?

Kortom, u hebt weer heel wat nieuws te verhaspelen, nieuws met de nodige vragen bij. Soms krijgt onze redactie te horen dat we onze rol moeten beperken tot het doorgeven van het nieuws, zonder verdere commentaar. Wij menen echter dat onze rol ligt in geven van die commentaren. Er zijn andere websites die meer nieuws brengen dag na dag, meer berichten over hardware met cijfertjes over processoren, meer testen. Netties echter is een werk van vrijwilligers, al 14 jaar lang, en het ontbreekt ons aan tijd en middelen om een alles omvattende nieuwssite te zijn. Daarom hebben wij ervoor gekozen om enkel de berichten te brengen die wij belangrijk vinden, en daaraan telkens een commentaar te koppelen waarom het bericht belangrijk is. Hopelijk vindt u dit nog altijd een goede keuze, en blijft u onze berichten interessant vinden.

In elk geval wensen wij u veel leesplezier toe met dit nummer, inbegrepen de commentaren. Wij hopen u volgende week, en de weken daarna, weer aan te treffen, bij leven en welzijn.

Hilde


P.S. Fan van podcasts? Beluister ook eens Tech45, die je vinden kan op http://www.tech45.eu of via iTunes op http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=331894219 . Goede informatie, in een vlotte stijl gebracht. En Vlaams! Vind je de podcast goed, vergeet dan niet om een positieve stem uit te brengen bij iTunes!



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WOODY EN BUZZ HOOFDPERSOON IN EEN GOOGLE SEARCH STORY
Zoeken moet niet moeilijk zijn

Geen wereldschokkend nieuws, maar wel leuk: je kan nu zelf ook een verhaaltje schrijven en online zetten rond hoe jij tewerk gaat op Google om dingen te vinden, en wat voor leuks je zoal gevonden hebt. Google heeft daar immers een "Search Stories Video Creator" voor uitgebracht.
Al heel wat internauten hebben sindsdien hun filmpje gelanceerd. Google zelf heeft ook zijn steentje bijgedragen: het vroeg aan de mensen van Pixar om ook een filmpje te maken. In het resultaat hoor je de stemmen van de hoofdfiguren uit Toy Story. Het werd een filmje dat uitlegt hoe Google eruitziet, bekeken door de ogen van het speelgoed van Andy, en hoe zij omgaan met het feit dat Andy op het punt staat het huis te verlaten om naar college te gaan.
Wie van onze lezers zelf ook een filmpje maakt, mag het adres ervan ons altijd doorsturen!
http://youtube.com/searchstories
http://www.youtube.com/watch?v=43flVoankXI
http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/MKuf/~3/xfknbgPvEaU/woody-and-buzz-star-in-google-search.html


NIEUWS VAN GOOGLE DOCS, BLOGGER EN MAPS
Nieuwe editor voor Google Docs wereldwijd beschikbaar

Verleden week kondigde Microsoft de nieuwe versie van het kantoorpakket Office 2010 aan; maar Google laat zich niet onbetuigd, en heeft haar online tekstverwerking Google Docs en spreadsheets eveneens van een nieuwe editor voorzien. Die bevat o.a. een meetlat voor aanpasbare marges en tab stops; je zal ook karakter-per-karakter kunnen samenwerken aan documenten, en bestanden die je importeert vanuit je computer zullen een veel hogere kwaliteit hebben. Let wel: deze verbeteringen zal je alleen zien bij documenten die je nieuw aanmaakt op Google Docs of nieuw importeert. De nieuwe editor voor spreadsheets is sneller en bevat nu ook een balk voor formules, auto-complete voor cellen, en veel meer.
Het delen van documenten wordt ook veel gemakkelijker. Je kan een document, spreadsheet, presentatie "privaat" zetten, beschikbaar voor "iedereen via de link", of "publiek op het web"; vervolgens kan je bepaalde medewerkers toegang geven.
Tot slot werd ook de teken-editor verbeterd: je kan objecten centreren op de pagina, de hele canvas vergroten/verkleinen, thumbnails sien van je tekeningen in je documentenlijst, zoeken in de tekeningen aan de hand van tekst in die tekeningen, en een lijst oproepen met snelkoppelingen voor de editor. Je kan je tekeningen ook delen met de hele wereld via de Google Docs Template galerij.
Wat Blogger betreft, de gratis blogtool van Google, daarvan werd de Blogger Template Designer nu wereldwijd beschikbaar gesteld. Nu kan je kiezen uit meer dan 19 standaard templates en die dan verder aanpassen met gratis professionele achtergrond afbeeldingen, mooie kleurenschema's enz.
Als laatste is Google Maps aan de beurt. In diensten zoals Gmail en Buzz zal je voortaan een preview krijgen van een Google Maps telkens Google een adres herkent in een tekst; deze mogelijkheid moet je wel eerst activeren via je Gmail Settings, bij het tabblaadje Labs.
Nog meer nieuwigheden van Google in de blogpost met een overzicht
http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/MKuf/~3/NEAB2PCGIRM/google-apps-highlights-6182010.html


DE DESKTOP TEN DODE OPGESCHREVEN?
De enige "personal" computer zal de laptop zijn, menen sommige waarnemers
Wie heeft er tegenwoordig nog een desktop? We leven haast allemaal met een laptop, gewoon omdat je die overal meenemen kan. Tegenwoordig laten steeds meer werkgevers toe dat werknemers hun werk ook van thuis uit doen, en dan is het maar handig dat je ook je werkinstrument, je laptop dus, ook mee naar huis kan nemen.
Een desktop is over het algemeen nog altijd wel beter dan een laptop. De prijs is verhoudingsgewijs ook goedkoper: bij een desktop krijg je meer dan bij een dekstop: geheugen, kracht, beter scherm,gemakkelijker klavier (met numeriek klavier!), enz. Het was ook gemakkelijker om een desktop uit te breiden, omdat de behuizing veel ruimer was.
Maar toch is de desktop stilaan aan het verdwijnen, ten voordele van de laptop. Tegen 2015 zou de desktop nog maar 18% van de pc markt uitmaken, zo voorspelt Forrester. Enerzijds zal hij vervangen worden door laptops, een trend die nu al bezig is, maar anderzijds door tablet pc's. Bij die laatste bewering hebben wij wel onze bedenkingen, maar dat terzijde.
Volgens het artikel zou de desktop ook meer gebruikt worden door meerdere gebruikers, terwijl laptops, netbooks, en tablets typische toestellen zijn die door één persoon gebruikt wordt, en die dus echt "personal" computers zijn. Het zijn en blijven echter "lichtere" toestellen, die het gebruik van cloud computing aanmoedigen. Vooraleer het zover is, moet er toch nog wat veranderen, zo besluit de auteur. Want nu is ons computerbeleving heel verdeeld. Wanneer je van het ene toestel (laptop, smartphone, ...) overschakelt op het andere (tablet, desktop,...) is er geen continuïteit. Elk toestel heeft zijn eigen apps, toegang tot verschillende soorten data, verschillende schermconfiguratie. Er wordt dan ook gepleit voor een "continuous client", waarmee je, wanneer je op het ene toestel werkt, gewoon verder kan gaan op het andere, dat exact zal weten waar je gebleven was: je IP, Twitter, browser, alle toepassingen zouden er net zo moeten uitzien als in je vorige sessie op een ander toestel.
En dat is een oproep die wij alleen maar kunnen ondersteunen!
http://www.slate.com/id/2257495/pagenum/all/#p2


SOCIAL MEDIA DAY IN ANTWERPEN OP 30 JUNI
Maar moest dat absoluut een sociale media marketing dag zijn?
Rond de befaamde website Mahable worden op 30 juni al meer dan 440 ontmoetingen ('Meetups') georganiseerd. Een daarvan zal in Antwerpen plaatsvinden. Tal van internauten zijn momenteel bezig met de planning: waar in Antwerpen zal het evenement plaatshebben? Wat kan er georganiseerd worden? Wie zal aanwezig zijn?
Geïnteresseerde internauten kunnen zich op de bijhorende website registreren, waarna ze de verschillende meldingen van de organisatie in de mailbox krijgen. En natuurlijk kan je, buiten aanwezig zijn, ook meehelpen - al is het maar om het evenement meer ruchtbaarheid te geven.
Een knap initiatief. Alleen vinden wij het jammer dat het thema voor deze ontmoeting "social media marketing" moet zijn. Sociale media hebben zoveel te bieden, kunnen de internauten zoveel kansen geven om elkaar te ontmoeten, van gedachten te wisselen, elkaar te verrijken. Net zoals het internet, in zijn anarchistische beginjaren, die mogelijkheden bood. Maar net zoals het internet nadien uitgegroeid is tot één grote commerciële wereld, waar hits, pageviews, pageranking primeren op de content zelf, zo dreigen de sociale media een speelbal te worden van de marketing. Met dit verschil dat je bij Twitter nog altijd zelf beslist wie je volgt, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mail, waarbij je door jan en alleman met spam mails bekogeld kan worden.
Marketing moet er natuurlijk zijn. Marketing hoort bij economie, en economie is een van de pijlers van de maatschappij. Maar, noem ons idealisten, hopeloze dromers, wij zien liever naar de echt sociale aspecten van de sociale media - het ontdekken van interessant nieuws, het kennismaken met nieuwe mensen, die misschien wel vrienden worden, het samenwerken over de landsgrenzen en taalbarrières heen rond bepaalde thema's zoals de Facebook groepen. Denk maar aan de vele sociale thema's die via Facebook aanhangers krijgen, door een wisselwerking met Twitter.
Maar dit terzijde - het is natuurlijk heel goed dat er een meetup plaatsvindt in Antwerpen. Ondertussen wordt er druk getimmerd aan de opbouw van het evenement, en het moet gezegd: het is erg leuk om deel te nemen aan de opgewonden sfeer bij de organisatie van het evenement, te zien hoe verschillende personen en organisaties zich aanbieden. Wil jij er ook bij zijn? Hieronder vind je de gegevens.
http://www.meetup.com/Mashable/9819/
http://twitter.com/smarketingmeets/
Join us in Antwerp on June 30 for the Mashable Social Media
Marketing Meetup: http://www.meetup.com/Mashable/9819/
Twitter: http://www.twitter.com/smarketingmeets
Blog: http://www.socialmarketingmeetup.com/
Facebook:http://www.facebook.com/socialmarketingmeetup



DUITSE UITGEVERS WILLEN MONOPOLIE OP ZINNEN
Koppen van artikels zouden copyright krijgen.

In de wereld van de auteursrechten, of liever: de bescherming ervan, hebben we al heel wat gekke en draconische voorstellen gezien. En de laatste tijd laat Duitsland zich niet onbetuigd in het bedenken van wetten om piraterij te voorkomen. Zo werd onlangs een voorstel gelanceerd om de burger te verplichten zijn draadloze netwerkverbinding te beschermen. Al wie dat niet zou doen, zou een boete riskeren.
En nu is er dus een voorstel van de krantenuitgevers, om de koppen van artikels te beschermen; de kranten zouden dan een licentie kunnen geven om een bepaalde zinsnede in de kop van een artikel te laten hergebruiken. Hiervoor zou dan een nieuw agentschap in het leven geroepen moeten worden dat de rechten hierop verdelen kan.
Slashdot brengt het artikel, en Slashdot zou Slashdot niet zijn, als er niet meteen een lawine aan commentaren zou losbarsten.
Enkele daarvan willen wij je toch niet onthouden. Zo dit citaat van Robert A. Heinlein: "Er is in de geesten van bepaalde groepen in ons land het idee ontstaan dat, omdat een man of bedrijf jarenlang profijt heeft kunnen trekken van het publiek, de overheid en de rechtbanken belast moeten worden met de plicht om deze winst in de toekomst te garanderen, zelfs nu de omstandigheden veranderen en het tegen het belang van het volk indruist. Deze vreemde doctrine wordt niet ondersteund door een statuut of wet. Noch individu's noch bedrijven hebben het recht om naar de rechtbank te trekken en te eisen dat de klok van de geschiedenis stopgezet wordt, of teruggedraaid wordt."
Een ander commentaar is zogenaamd afkomstig van de makers van het Monopoly spel; zij stellen dat de (Engelstalige) kop van dit artikel bij Slashdot een inbreuk vormt op hun merkrecht (German Publishers Want Monopoly On Sentences). Maar lees zelf de commentaren. En maar hopen dat het voorstel nooit aanvaard wordt...
http://yro.slashdot.org/story/10/06/19/1239233/German-Publishers-Want-Monopoly-On-Sentences
http://opendotdotdot.blogspot.com/2010/06/german-publishers-want-more-monopoly.html
http://www.ipjur.com/blog2/index.php?/archives/163-Intellectual-Property-Political-Excesses-Or-Let-Schumpeters-Creative-Destruction-Do-Its-Work.html


NMBS EN DE NIEUWE MEDIA
Hoe van een dinosaurus een lichtvoetig internet-klaar bedrijf maken?
De laatste twee weken kwam de NMBS, een van de oudste bedrijven (of moeten we zeggen: openbare instellingen) in België, negatief in het nieuws. Neen, niet omdat de treinen weer teveel vertraging hadden, of omdat er een spoorstaking aangekondigd zou worden. Maar wel omdat het blijkt dat de NMBS de digitale trein zelf aan het missen is.
Het eerste geval draait om een internettoepassing die een creatieve internaut gemaakt had. Je kan immers al langer online de uurroosters van de treinen raadplegen, maar er was geen toepassing voor de mobiele reiziger. Een ondernemende internaut, Yeri, ontwikkelde daarom zelf iRail.be, een app voor de iPhone, die gebruik maakte van de gegevens van de NMBS. Hij wou echter met open vizier werken, en had aan de NMBS een mail gestuurd waarin hij de spoorwegmaatschappij op de hoogte bracht van zijn app voor de iPhone.
Later bracht de NMBS zelf nog een website uit waar je in real time de uurroosters en de vertragingen van de treinen kan volgen (railtime.be), maar die is op heel wat mobiele toestellen niet te gebruiken (omdat het invulscherm met Flash werkt?) Feit is dat Yeri gewoon trots was op zijn toepassing, en met recht en rede. Tot hij verleden week een brief kreeg van de NMBS, die hem verbood nog langer gebruik te maken van de gegevens van de uurroosters.(1)
Aan deze eerste zaak zijn twee aspecten. Enerzijds kan je zeggen: jamaar, de NMBS heeft gelijk, want om die gegevens te mogen gebruiken, moet je toestemming krijgen. Waarop wij antwoorden: de NMBS is een 'bedrijf' dat door de Belgische belastingbetaler betaald wordt. En dus zou het eigenlijk alleen maar normaal zijn dat de database met de uurroosters teruggegeven wordt aan de burger, die daarop dan toepassingen kan baseren, in wat "mashups" genoemd wordt. Ten tweede: de NMBS had veel slimmer moeten zijn; in plaats van de toepassing van Yeri te verbieden, had de NMBS, die zelf geen gelijkaardige toepassing heeft, de jongeman moeten benaderen en zijn toepassing overkopen. Dat had de NMBS veel geld bespaard om deze toepassing, die perfect werkt zoals insiders ons verzekeren, nog zelf in huis te moeten laten ontwikkelen.
In het kielzog van deze affaire volgde een tweede zaak waarbij de NMBS aantoonde dat zij niet mee is met de nieuwe media. Naar aanleiding van het verbod van iRail, werd er een Facebook groep opgericht om steun te betuigen aan Yeri. In een van de reacties dook een brief op die een andere internaut reeds op 12 mei ontvangen had, en waarin hem verboden werd te diep-linken naar een pagina op de NMBS website; de internaut in kwestie had namelijk op zijn blog uitgelegd hoe je schadevergoeding kan aanvragen als je trein vertraging heeft. En de NMBS verbiedt dus, zo blijkt uit de gebruiksvoorwaarden van de site, alle deep-linking naar pagina's binnen de NMBS website. Een praktijk die, zo blijkt uit commentaren op het artikel, ook door de omroep VRT gehanteerd wordt.
En dus komen wij terug op het vorige artikel. Namelijk dat het met alle macht vasthouden aan de auteursrechten zoals zij al honderd jaar bestaan, in deze tijd niet meer mogelijk is. En dat al wie dat toch doet, innovatie in de weg staat.
Wij zijn alvast benieuwd welke staart dit muisje nog krijgt.
http://www.mouseover.be/2010/06/16/weer-een-gemiste-kans-van-nmbs-irail-be-moet-stoppen/
http://www.zdnet.be/news/117575/nmbs-verbiedt-links-naar-eigen-site/


APPLE'S NIEUWE OS IS ER (1)
Wat is er nieuw?
De blogosfeer gonsde gisteren van de berichten "nieuwe OS aan het downloaden en installeren". Tal van internauten hebben de nieuwe versie van het Apple OS, iOS, meteen gedownload en geïnstalleerd op hun iPhone. Vermits wij geen iPhone hebben, kunnen wij enkel afgaan op wat anderen te vertellen hebben over de nieuwigheden in dit OS. Ars Technica maakte een mooi lijstje van de positieve dingen, zoals multitasking (iets wat gebruikers reeds smeekten vanaf de lancering van de eerste iPHone in 2007). Maar het maakt er wel de bedenking bij dat het geen volledige multitasking is zoals je gewoon bent op de pc, of zelfs met de eigen iPhone apps van Apple. Je kan gewoon enkele dingen op de achtergrond doen, zoals muziek streamen, VoIP gesprekken voeren, apps kunnen op de achtergrond gebruik maken van de informatie van je gps, enz. Toepassingen zullen echter niet over het hele OS kunnen werken, zoals bijvoorbeeld TextExpander, dat je nog altijd niet in Mail en Messages kan gebruiken.
Een andere belangrijke "nieuwigheid" is gewoon dat je nu eindelijk kan doen wat je altijd al kon doen bij andere smartphones: mappen aanmaken. Je kan apps in een map stoppen, gebaseerd op genre of taak bijvoorbeeld. Dat doe je dan door een app bovenop een andere te slepen. Zo'n map kan je een naam naar keuze geven, en er tot 12 dingen in stoppen. Je kan nu ook (oh, wat een grote nieuwigheid!!!) de achtergrond van je home scherm veranderen.
En ook Mail werd verbeterd, het is te zeggen, aangevuld met enkele dingen die je ook al bij andere smartphones zag, plus één ding dat wij nog nooit ergens anders zagen: een mailbox waarin al jouw andere accounts verzameld zijn en die "all inboxes" heet.
Alle nieuwigheden hier bespreken zou ons te ver leiden, daarvoor verwijzen wij graag naar het artikel bij Ars Technica. (1)
Toch nog even dit. Heb jij een iPhone of iPod Touch, dan is het nog niet zeker dat je dit nieuwe OS ook kan draaien. En als je het toch installeert, zal je misschien niet van alle nieuwigheden, zoals de multitasking, kunnen genieten, want dit laatste draait alleen op de nieuwere toestellen. Een volledig overzicht vind je bij ReadWriteWeb (2)
http://arstechnica.com/apple/reviews/2010/06/ars-reviews-ios-4-whats-new-and-notable.ars
http://www.readwriteweb.com/archives/new_iphone_software_arrives_today_can_you_run_it.php


APPLE'S NIEUWE OS IS ER (2)
Maar zou je de upgrade wel maken, wetend dat je niet kan ontsnappen aan de lokatie-tracker en de iAds?
Wij hebben al eerder onze kritiek geuit over het feit dat er in het nieuwe besturingssysteem van Apple een onderdeel gebakken zit, iAd, waarmee Apple het alleenrecht krijgt over het plaatsen van reclame op jouw toestel, en er geen mogelijkheid bestaat om hieraan te ontsnappen. De vraag die wij ons hierbij stellen: wanneer komt de wetgever hiertegen in het geweer? WIj kunnen het ons immers niet voorstellen dat wanneer Microsoft zoiets zou doen, de hele wereld er niet tegen in opstand zou komen. En Apple mag het wel, gewoon omdat het stijlvolle toestellen maakt? Eigenaardig.
In verband met deze iAd-tool heeft Apple nu bekend gemaakt, zo melden verschillende media, dat je aan die advertenties kan ontsnappen; je moet gewoon naar de volgende link op je toestel gaan: http://oo.apple.com/. Maar vooraleer je nu gaat juichen, moeten wij je enthousiasme temperen. Want dit zal Apple niet verhinderen om jou advertenties op te solferen - Apple zegt er immers zelf bij dat je dan nog steeds dezelfde hoeveelheid advertenties zal krijgen, maar ze zullen niet meer zo doelgericht zijn, omdat geen rekening meer gehouden wordt met jouw persoonlijk gedrag. En dat maakt die advertenties dan alleen maar nog storender.
Waarnemers die de licentievoorwaarden en privacy-verklaring van Apple doorgenomen hebben, wijzen er trouwens op dat Apple informatie verzamelt over de plaats waar de gebruiker zich bevindt, en dat die gebruiker niet over de mogelijkheid zal beschikken om dat verzamelen stop te zetten. Apple behoudt zich bovendien het recht voor om deze data met derden te delen. Apple zegt wel dat dit anoniem zal gebeuren, zodat jij niet persoonlijk geïdentificeerd kan worden; de data worden enkel gebruikt door "Apple, onze partners en licentiehouders, om betere locatiegebonden producten en diensten te leveren". Maar toch zouden wij graag zien, meneer Jobs, dat de gebruiker het recht krijgt om die locatie-trackers af te zetten.
CNet (3) maakt de vergelijking met Google, dat eveneens informatie verzamelt over jouw locatie. Maar dat doet het, voor zover wij begrepen hebben, enkel op het moment dat jij de app consulteert (zoals Google Maps). De iPhone blijkt echter "in real time" (dus constant) deze informatie te verzamelen...
Wij vragen ons echt toch wel af of de miljoenen gebruikers, die nu vol overtuiging dit nieuwe OS op hun iPhone gezet hebben, wel stilgestaan hebben bij deze iAds en de locatie-tracker. Het lijkt ons volkomen onlogisch dat er zo weinig protest is. Of zien wij het verkeerd?
http://mediamemo.allthingsd.com/20100621/apple-heres-how-to-opt-out-of-our-targeted-ads-but-not-our-location-tracking/
http://www.ilounge.com/index.php/news/comments/apple-sneaks-iad-opt-out-into-itunes-store-update/
http://news.cnet.com/8301-31021_3-20008384-260.html



POGING OM VIRTUELE WERELDEN VAN VERDWIJNEN TE BEHOEDEN
Schatten aan programmeerkunst al verloren
Wie "virtuele wereld" zegt, denkt wellicht aan Second Life, of Habo. Maar voor er de 3D, kleurige werelden waren met rondlopende en vliegende mensjes, waren er de tekstwerelden. Van sinds het begin van het personal computer tijdperk zijn er omgevingen waar je een inlog had, jezelf een identiteit kon geven. Bovendien kreeg je, na het doorlopen van een stageperiode, ook het recht om er te programmeren. Je kon zelf dingen toevoegen aan deze virtuele werelden. "Metro" van DDS (De Digitale Stad Amsterdam) was zo'n wereld, en menige internaut heeft er uren doorgebracht, pratend met anderen, dollend en elkaar soms ook pestend door dingen te laten verdwijnen. Een kopie van de kern van het programma van DDS werd later overgebract naar DMA, Digitale Metropool Antwerpen, die in navolging van Nederland zulke virtuele wereld wou aanbieden aan de burger. Hier heette die wereld dan ZooMoo, en ondergetekende was er jaren actief als "wizard".
In die wereld waren prachtige dingen gecreëerd, tekstueel, gewoon door programmeren. Zo had "Polleke" de hele leefwereld van Homer Simpson nagebouwd, de stad Springfield. Hele conversaties van de gebroeders Marx waren er te lezen. Er was een automaat die met jouw codenummer ging lopen. Geert had een kakkerlak geprogrammeerd die de hele zoo infesteerde, zodat iedereen beestjes zag. En Koko, die toen 13 was, had iedereen verbaasd door er een ingenieuze doolhof te bouwen, die alle vergelijking met een echt game kon doorstaan. Vele bewoners van die virtuele wereld hebben er hun tanden op stukgebeten, en enkel de knapste koppen konden de puzzel uiteindelijk ontrafelen. En ondergetekende woonde in het nijlpaardenhuis, en had er een virtuele benjeesprong gecreëerd.
Helaas zijn al deze creaties, deze sterke staaltjes programmeerwerk, volkomen verloren gegaan toen de virtuele wereld gesloten werd wegens gebrek aan belangstelling. Binnen DMA was ZooMoo geen grote prioriteit, en op dat moment kwamen nieuwere virtuele werelden op, mét afbeeldingen en zelfs 3D, waardoor de tekstuele werelden wat van hun glans verloren. Wij hebben het altijd spijtig gevonden dat die virtuele werelden en hun prachtige bedenksels niet voor het nageslacht bewaard bleven.
En daarom vonden wij het bericht zo positief dat de bibliotheek van de Universiteit van Illinois wil starten met het "Bewaren van Virtuele Werelden". Maar verdere lectuur van het bericht leert dat in een beginfase het vooral games zijn, waaronder een 1993 versie van Doom, verschillende edities van Warcraft, en een versie van Spacewar uit 1962 die bewaard blijven.De initiatiefnemers verzekeren echter dat, na een eerste fase, bekeken zal worden welke andere werelden er nog in aanmerking komen voor archivering. Dus hoop hebben we toch nog.
Bij Ars Technica lees je een interview met de initiatiefnemers en kom je wat meer te weten over hun plannen.
http://arstechnica.com/gaming/news/2010/06/the-art-of-archiving-virtual-worlds.ars
http://pvw.illinois.edu/pvw/


BING NIEUWIGHEDEN: MUZIEK BIJ ZOEKRESULTATEN, EN NIEUWE BING APP... VOOR DE IPHONE
Apps kan Microsoft blijkbaar wel goed maken. Waar blijft echter de killer phone?
In het land van de zoekmachines blijft Microsoft's Bing achterna hinken. Recente cijfers van Comscore geven aan dat Bing terug 2% marktaandeel verloren heeft ten gunste van Google. Een enigszins logische uitleg is dat Bing, toen het nieuw was, marktaandeel afpakte van Google, maar die winst, nu de nieuwigheid van Bing eraf is, terug moet afstaan aan de onbetwistbare zoekkampioen.
Nochtans heeft Bing heel wat te bieden, en blijft het zijn aanbod toch ook voortdurend verbeteren. Zo werd deze week een nieuwe rubriek voor Bing voorgesteld: gespecialiseerde zoekresultaten voor muziek, tv, filmen en games. Zoek je bijvoorbeeld naar een muzikant, dan zal je ook resultaten vinden met muziek die je meteen kan beluisteren. Dat is iets dat Google voorheen ook deed, maar waardoor het in troebele wateren kwam, omdat het niet over de nodige licenties beschikt voor die muziek. Microsoft heeft die licenties echter wel - via de Zune player en de Zune marketplace, de MP3 player van Microsoft en bijhorende muziekdienst, die naar verluid heel goed zou zijn, maar die nooit in Europa van de grond gekomen is.
Buiten beluisterbare muziek vind je meteen ook een bio van de artiesten, een lijst met albums, en zelfs songteksten. Een heel wat beter resultaat dan bij Google, en iets waarvoor Bing een pluim verdient.(1)
Voor films, tv en games geldt hetzelfde principe: Bing verzamelt de informatie en brengt die in een vorm waardoor je gewoon kan beginnen te spelen, een film te bekijken. Naar eigen zeggen heeft Bing meer dan duizenden episodes van meer dan 1500 tv feuilletons. Het valt natuurlijk nog te af te wachten of wij in Europa ook de kans zullen krijgen om al dat lekkers te bekijken en beluisteren - auteursrechten en licenties, weet je wel... Voorlopig is er immers van de nieuwe muziekervaring helemaal niets te merken voor de Belgische internaut, en dat is toch wel sneu.
Er is nog nieuws van Bing: indachtig het gezegde "de vijand van mijn vijand is mijn vriend", lijkt de grote kans voor Microsoft om zijn Bing zoeker momentum te geven te liggen bij... Apple en de iPhone. De verhouding tussen Apple en Google ligt, zoals de trouwe lezer ondertussen wel weet, de laatste tijd wat gevoelig. Een uitstekende kans voor Microsoft om een voet tussen de deur te krijgen, en de Bing zoeker op de Apple toestellen te krijgen, in plaats van het obligate Google.
Microsoft heeft deze week dan ook een update uitgebracht voor haar Bing App voor de iPhone. Die bevat verschillende interessant onderdelen. Zo kan je je iPhone gebruiken als scanner: via de camera kan je een foto maken van de streepjescode van een product, en de zoekmachine zoekt informatie over dat product op, en kan zelfs aan prijsvergelijking doen. Een dergelijke dienst bestaat tussen haakjes al langer voor Android toestellen, via de speciale Scanner app.
De Bing app zorgt echter ook voor een centralisering van al jouw sociale contacten, zodat de updates van Twitter en Facebook in één app samen komen. Een uitvoerige bespreking, mét screenshots, van de nieuwe Bing app, vind je bij Search Engine Land.(2)
http://www.bing.com/community/blogs/search/archive/2010/06/22/a-new-entertainment-experience-for-bing.aspx
http://searchengineland.com/bing-updates-iphone-app-bar-code-scanning-social-integration-more-44866


NIEUWE VERSIE VAN GOOGLE MAPS VOOR ANDROID
Voortaan ook info over openbaar vervoer en plaatselijke (VS) zaken
De grote aandacht mag deze week dan al naar de iPhone en het nieuwe iOS4 gegaan zijn, maar ook Google heeft wat nieuws uit zijn hoge hoed getoverd. Om te beginnen werd Google Voice, dat voorheen enkel in besloten bèta beschikbaar was, nu volledig opengesteld voor alle (Amerikaanse) internauten. Met Google Voice kan men alle communicatie laten bijeenkomen op één telefoonnummer. Maar omdat deze dienst enkel in de VS beschikbaar is, verwijzen wij enkel naar een artikel bij Google zelf waarin alle mogelijkheden uitgelegd worden (1)
Een tweede nieuwigheid is een update van Google Maps, versie 4.3. Die bevat ook wel onderdelen die enkel voor de inwoners van het land van Uncle Sam toegankelijk zijn, maar is toch interessant genoeg om hier te vermelden. Deze versie voegt namelijk commentaren van gebruikers toe aan de plekken die je vindt via Google Maps, maar dan wel als "snapshot", in plaats van de volledige bespreking. Die commentaren worden dan weergegeven in een balk, zodat je meteen ziet hoe positief of negatief een bepaalde handelszaak beoordeeld wordt. Ook de uurroosters van het openbaar vervoer zijn te raadplegen via deze nieuwe versie. Wij hopen maar dat Google deze dienst snel uitbreidt naar Europa, en ook ons land, want de uurroosters van het openbaar vervoer, en dan vooral tram en bus in Vlaanderen, zijn erbarmelijk, en archi-moeilijk te raadplegen!
Verder werd er ook gesleuteld aan Google Latitude, zodat het gemakkelijker is om aan vrienden en familie mee te delen waar jij je bevindt. Positief daarbij is dat je, wanneer je de locatie wil delen, vrienden individueel kan uitnodigen om deelgenoot te worden van jouw locatie - en door te klikken op het rode kruisje naast hun naam meteen ook weer verwijderen uit het lijstje.
De nieuwe versie van Google Maps kan je downloaden via Android Markt.
http://www.google.com/googlevoice/about.html
http://googlemobile.blogspot.com/2010/06/google-maps-for-android-helps-you-find.html
http://www.google.com/googlevoice/about.html



IPHONE, ANDROID EN CO: DE DANS DER CIJFERS
Het wordt steeds moeilijker om echte cijfers op een marktaandeel te plakken, en echt te achterhalen wat nu sneller, beter is.
Om te beginnen even dit. Deze week lazen wij ergens een commentaar dat het gebruik van het woord "internaut", dat wij nochtans geregeld in onze artikels bezigen, verouderd is. Passé. Maar wij houden nu eenmaal van dit woord; de internaut slaat op de digitale burger, de burger die van het internet gebruik maakt, en het is een woord dat wij verkiezen boven "gebruiker" - omdat dit laatste de internaut herleidt tot een consument, een economische eenheid, terwijl "internaut" van hem een burger maakt die het digitale universum verkent, en digitale avonturen laat beleven. Oubollig of niet, onze redactie zal dit woord dan ook blijven gebruiken, omwille van het avontuurlijke karakter.
Dit gezegd zijnde: het zal de internaut deze week wel geduizeld hebben. Zoveel berichten kwamen op hem afgestormd over de update van het iPhone besturingssysteem, over de bestellingen voor de nieuwe iPhone die met zoveel moeite geplaatst konden worden, en dan weer wel, en dan weer niet op tijd geleverd zouden worden. Dit alles suggereert in elk geval dat er een massale belangstelling bestaat in de VS voor deze toestellen. Een belangstelling die tot een hype uitgroeit, en de internauten hier in Europa aanzet om ook geld te gaan uitgeven om nu al een iPhone te bemachtigen, kost wat kost, tot gelijk welke prijs.
Ongeacht de berichten die heel kritisch stellen dat de iPhone 4 eigenlijk niet zo heel veel nieuws te bieden heeft - het is een Apple product, en Apple rulez, dus de gebruiker (en in dit geval gebruiken wij dit woord bewust) koopt het. Net zoals de iPad, waarvan er, in de afgelopen 80 dagen, nu al meer dan 3 miljoen stuks van verkocht zijn.
Tegenover dit grote succes van Apple staan waarnemers ondertussen in de rij om artikelen te schrijven over Microsoft, dat de boot gemist zou hebben en dat op sterven na dood zou zijn. Waarbij echter wel vergeten wordt dat Microsoft nog altijd de sterkste speler is als het op kantoorsoftware en bedrijfscomputers aankomt.
Met andere woorden: volg je alleen de populaire pers, dan is Apple de grote heerser, de dominante speler in het smartphone landschap. Maar ga je dan weer bij enkele ander bronnen te rade, dan krijg je andere klokjes te luiden. Zo weet Silicon Alley Insider te melden dat er elke dag 160.000 Android-aangedreven toestellen geactiveerd worden. (1)
Bij het Australische The Age lezen wij dan weer dat, volgens onderzoeksbureau IDC, Nokia nog altijd de grootste maker is van smartphones, met 43,9% van de mark (2)
Kortom: het lijkt er hoe langer op dat al deze onderzoeksbureaus cijfers spuien "à la tête du client": naargelang de opdrachtgever worden altijd de resultaten in de verf gezet die het meest gunstig zijn voor die klant, en de onderzoeken verliezen daardoor steeds meer van hun geloofwaardigheid. Misschien moeten we in de toekomst beter beroep doen op een gewone glazen bol, of wat theeblaadjes - of zouden er in Delphi nog orakels bestaan?
http://googleblog.blogspot.com/2010/06/celebrating-android.html
http://www.theage.com.au/digital-life/mobiles/nokias-very-special-weapon-in-battle-with-iphone-20100623-yxa3.html



NIEUWE VERSIE VAN FIREFOX
3.6.4 zorgt ervoor dat je Flash je browser niet meer bevriezen kan
Firefox is een heel goede, betrouwbare browser. Het enige wat soms kan gebeuren is dat hij plots enorm veel geheugen kan opslokken, om dan te gaan staken, in vaktermen "bevriezen" genoemd. Als grote boosdoener voor dit euvel wordt vaak naar Flash gewezen. Welnu, Mozilla heeft zopas een nieuwe versie uitgebracht van de browser, versie 3.6.4, die dat bevriezen moet voorkomen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van wat genoemd wordt "out of process plugin" technologie. Kort samengevat zorgt die ervoor dat plug-ins van derden, zoals Flash, Quicktime en Silverlight, in een apart proces draaien. Wanneer zo'n plugin dan crasht, dan is het enkel de plugin zelf, en niet de hele browser die mee tenonder gaat.
Voorlopig is deze crash-beveiliging enkel beschikbaar voor het Windows en Linux OS. Maar Mozilla belooft dat versie 4 van Firefox voor de Mac ook op deze beveiliging kan rekenen.
http://www.mozilla.com/products/download.html?product=firefox-3.6.4&os=win&lang=en-US
http://mashable.com/2010/06/22/firefox-3-6-4-released/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29


IE9 PLATFORM PREVIEW 3 IS ER
De lang verwachte ondersteuning voor HTML5 video en audio elementen maakt dit platform erg interessant.
We blijven nog even in browser land, ditmaal voor een bericht over de IE9 browser. Die heeft de laatste jaren flink aan veiligheid gewonnen, en ondersteunt ook steeds beter de standaarden.
Alleen op vlak van HTML 5 bleeft de browser wat achterop hinken; met name de ondersteuning voor de video en audio elementen in de HTML 5 tags ontbrak. Die is er, in deze preview, nu wel, en zorgt ervoor dat IE9 filmpjes en muziek kunnen afspelen zonder beroep te meoten doen op een plugin van derden, zoals Flash, Silverlight, Quicktime.
Ook interessant is de ondersteuning van canvas; hierdoor wordt het veel gemakkelijker om vector gebaseerde afbeeldingen weer te geven, schaalbare afbeeldingen dus. En een nieuwe Javascript engine maakt het geheel compleet.
Al deze nieuwigheden zorgen ervoor dat de browser een flinke sprong voorwaarts maakt op de Acid 3 testbarometer, waar hij nu op 83 punten staat. Daarmee moet IE9 nog altijd andere browsers voor laten gaan, maar heeft het toch al een flink deel van de achterstand ingehaald.
Op de IE Test Drive (1) kan je een blik werpen op de nieuwigheden, en je vind er ook verschillende individuele testen (2). Wanneer de definitieve versie uitkomt is nog niet geweten.
http://ie.microsoft.com/testdrive/
http://samples.msdn.microsoft.com/ietestcenter/
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/06/ie9-platform-preview-3-video-audio-canvas-and-fonts-too.ars



EFF KONDIGT ENCRYPTIE ADD-ON VOOR FIREFOX AAN
HTTPS Everywhere zorgt voor beveiligde website
En om ons rijtje berichten over browsers af te sluiten nog dit. Tal van websites ondersteunen ondertussen SSL, secure socket layer, wat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw computer en die website. SSL is herkenbaar aan het adres in je adresbalk (https://), en ook in het sleuteltje onderaan in de statusbalk van je browser.
Vooral bij online betalingen wordt gebruik gemaakt van SSL, maar de gebruikersbelangengroep Electronic Frontier Foundation vindt dat het gebruik van SSL uitgebreid moet worden. Google biedt sinds enige tijd de gebruiker de mogelijkheid om via https in te loggen, en dit voorbeeld moet nagevolgd worden, aldus EFF. Zonder SSL kunnen derden zonder jouw toestemming of medeweten data afluisteren of onderscheppen.
Daarom heeft het EFF nu een extensie uitgebracht voor de Firefox browser, HTTPS Anywhere. Deze add-on zorgt ervoor dat de gebruiker automatisch naar de https versie van een website geleid wordt, indien die tenminste voorhanden is. Sommige sites hebben namelijk wel zo'n https-versie, maar de bezoeker belandt er niet automatisch. De add-on is gratis te downloaden. Meer info vind je bij EFF.
http://www.eff.org/deeplinks/2010/06/encrypt-web-https-everywhere-firefox-extension
https://www.eff.org/https-everywhere
http://arstechnica.com/open-source/news/2010/06/eff-announces-web-encryption-add-on-for-firefox.ars





hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SONY ERICSSON BRENGT NIEUWE ANDROID SMARTPHONE: XPERIA8
Maar wil niet vertellen welke Android versie aan boord zal zijn

In de markt van de smartphones met Android aan boord, is er de laatste tijd een speler sterk aan het opkomen: Sony Ericsson. Dit merk mag niet zo goed vertegenwoordigd zijn in de VS, maar in Europa was het toch lange jaren een van de aanvoerders qua mobiele telefonie. Daarna werd het eigenlijk wat stil, tot ook Sony Ericsson het Android OS ontdekte.
Sindsdien heeft het de X10 en de X10 mini uitgebracht, beiden met het Android OS. En nu volgt dus nog een nieuw toestel, de X8. Die zit, qua schermgrootte, tussen de X10 en de X10 mini in. Die laatste heeft een scherm van 2,5 inch (6,25 cm), terwijl de X8 3" zou zijn (7,5cm). Niet zo heel groot, vergeleken met de andere smartphones die al gauw 12,5 cm groot zijn, maar omdat Sony gebruik maakt van een "vier hoeken" interface, werkt de navigatie wonderwel, zo belooft de fabrikant.
Het spijtige is dat het nog niet geweten is welke versie van het Android OS aan boord zal zijn. Zal het Android 2.1 zijn, of meteen 2.2? Want dat kan toch wel van doorslaggevend belang zijn.
Meer over het toestel bij BetaNews en het Sony blog.
http://blogs.sonyericsson.com/products/
http://www.betanews.com/article/Sony-Ericsson-announces-new-Xperia-X8-does-not-commit-to-the-Android-version-it-will-run/1276699317


TOSHIBA LIBRETTO W100: EEN CONCURRENT VOOR DE IPAD?
Heel wat toestellen dingen uiteraard naar deze titel. Maakt de Toshiba kans?

Toshiba stelde deze week, ter gelegenheid van de 25e verjaardag of de laptop industrie van het bedrijf, een laptop voor die er wel interessant uitziet. De Libretto W100 heeft namelijk twee aanraakschermen. Dat wil zeggen dat je het toestel kan gebruiken als laptop - het opstaande scherm wordt gewoon scherm met aanraakmogelijkheden; het liggende scherm wordt dan omgevormd tot aanraakklavier. Of je kan het toestel ook rechtop zetten, waarbij twee beelden op de beide schermen getoond worden
Elk scherm is 12 cm op 20 cm groot. Dus dat geeft al wel een mooi beeld. Aan boord een Intel Pentium U5400 CPU aan 1,2 GHz, 2 GB DDR geheugen, en een 64 GB SSD. Een 1 megapixel webcam, Bluetooth, MicroSD kaart, WiFi, USB poort, batterij ronden het rijtje af. En het besturingssysteem, vraagt u? Wel, dat is Windows 7. En dat wil dus zeggen dat je er wél Flash websites op kan bekijken.
Het enige wat momenteel tegenvalt is de prijs, want het toestel zou 1.099 dollar meoten gaan kosten. De befaamde blogger Scoble heeft in zijn blog Scobleizer alvast een "first look" video gepublicderd van het toestel. Ondanks de prijs toch knap!
http://www.youtube.com/watch?v=164UUxegmvU&feature=player_embedded
http://edition.cnn.com/2010/TECH/mobile/06/21/toshiba.libretto.mashable/index.html


GOOGLE BRENGT COMMANDOLIJN TOOL UIT
Leuk voor de geeks: vanop de commandolijn webdiensten beheren

We leven nu eenmaal in een tijdperk waarin alles met klikken, verslepen en aanraken gebeurt. De tijd dat je ingewikkelde commando's moeizaam moest intikken in de commandolijn, ligt lang achter ons. Gelukkig maar, want één lettertje verkeerd, of een spatie teveel of te weinig, en je hele commando mislukte - of had een heel andere uitwerking dan je gewenst had!
Nochtans zijn er nog altijd internauten die met heimwee terugdenken aan die tijd, vooral (en daarin hebben ze gelijk) omdat het intikken van zo'n commando vaak veel sneller de gewenste taak kan uitvoeren dan programma's opstarten, menu's openen, klikken, verslepen, enz.
Wel, het zal deze nostalgische internauten plezieren te vernemen dat Google voor hen een tool uitgebracht heft waarmee zij vanop de commandolijn bepaalde taken kunnen uitvoeren in de Google webdiensten. Het gaat om GoogleCL, dat ontwikkeld werd in de programmeertaal Python, en verdeeld wordt onder de Apache licentie. GoogleCL moet het mogelijk maken om met enkele woorden bijvoorbeeld een taak in je Gmail kalender te noteren, een nummer in je contactenlijst toe te voegen in Gmail, enz.
Meer uitleg hierover bij Ars Technica. Voor de geeks dus!


http://arstechnica.com/open-source/news/2010/06/google-releases-command-line-tool-for-accessing-web-services.ars


CHATTERSCOPE: HOU JE REPUTATIE IN HET OOG
Tool vertelt bedrijven over negatieve en positieve tweets

Sociale netwerken kunnen een zegen zijn voor het bedrijf, om een boodschap over te brengen. Maar zij kunnen ook een vloek zijn - wanneer er een negatief bericht over een bedrijf of een product verschijnt, kan dat heel snel de ronde doen.
Bedrijven doen er dan ook best aan om de berichten over hen op de sociale netwerken in het oog te houden. Maar als je weet hoeveel tweets er elke dag, uur, minuut, overal ter wereld getwitterd worden, dan is het in het oog houden van die berichten een haast onmenselijke taak.
Daarom heeft Lewis PR een tool uitgebracht, Chatterscope, die momenteel in een eerste publieke bètafase is. De tool volgt de vermeldingen van het merk of het bedrijf op, en klasseert die automatisch in positief, negatie en neutraal. Bedrijven kunnen, na het aanmaken van een gratis account, elk uur, elke dag of elke week een rapport krijgen over deze tweets. Bovendien geeft Chatterscope ook een visueel zicht op de reputatie, met grafieken die de reputatie op verloop van tijd voorstellen. Lijkt ons erg handig!
De tool is gratis te vinden op onderstaand adres.
http://www.chatterscope.com/
http://live.lewispr.com/LEWISPR/2010/06/22/lewis-pr-launches-free-platform-for-twitter-sentiment-monitoring-and-analysis-07419


ANDROID APPS ZIJN GEEN MALWARE, EN VAN 1 UUR MP3ES BELUISTEREN WORD JE NIET DOOF
Ook Tech land heeft zijn misleidende rapporten.

Het wordt een kwalijke trend: artikels die een misleidende kop hebben, en lezers (al dan niet opzettelijk) op het verkeerde been zetten. Er was in Vlaanderen al het geval Woestijnvis, waarbij een fictief onderzoeksbureau zogenaamde onderzoeksresultaten de wereld in stuurde, waaronder het befaamde "wie op de liberalen stemt, heeft meer seks". In Nederland was er de burgerjournalist die zogenaamd insider rapporten over Japan en de beleving van de wereldkampioenschappen daar, maar die zijn verhalen helemaal uit zijn duim zoog. Een erg amusant verhaal om lezen trouwens (1).
Wij voegen aan dit rijtje al dan niet opzettelijke misleiding van de lezer (en soms ook de journalist) nog twee gevallen toe. Het eerste is de kop waarmee de kranten woensdag uitpakten: dat 1 uur per dag MP3's beluisteren al schade kan veroorzaken aan je gehoor. Een titel waarmee je alle kanten uitkan - want nergens in dat artikel staat exact op hoeveel decibels de muziek dat uur lang stond. De onderzoekster kon deze gegevens nog niet vrijgeven, omdat het rapport nog gepubliceerd moest worden, zo heette het. (2)
En dan is er het geval van de Android apps. Het bedrijf SMobile Systems had namelijk een onderzoek uitgevoerd, en daarrond een persbericht uitgestuurd. Daarin stonden enkele conclusies die menige Android-gebruiker toch wel wat schrik aangejaagd hebben. Er viel namelijk te lezen dat 1 op 5 Android apps een gevaar kunnen zijn voor de privacy, omdat zij toegang hebben en krijgen tot privé-informatie van de gebruiker, zoals zijn locatie, zijn e-mails, zijn contacten, enz.
De meeste media namen het bericht over, ook CNet. Maar enkele lezers wezen er meteen op dat Verschillende Android apps inderdaad toegang hebben tot die gegevens, maar dat jij, vooraleer je die app installeert, hiervoor uitdrukkelijk toelating moet geven. En dat die apps vaak die toegang nodig hebben - bijvoorbeeld een app om je contacten te beheren. Google reageerde ook met een persbericht: zelfs Google Voice heeft toegang tot je privé-gegevens - maar dat maakt het toch geen malware? CNet publiceerde een rectificatie van het bericht. Maar het wordt nog mooier: het bedrijf dat het persbericht verstuurde, bleek namelijk nauwe banden te hebben met AT&T, de mobiele partner van Apple voor de iPHone. En AT&T heeft er natuurlijk alle belangn bij om de Android apps als malware af te schilderen.... Meer over deze laatste toch wel laffe manier van werken bij ZDNet (3)
Kortom: nieuws brengen, correct brengen, is geen sinecure...
http://www.koelman.com/2010/undercover-bij-het-algemeen-dagblad/
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1123679/2010/06/23/1-uur-iPod-per-dag-kan-gehoor-aantasten.dhtml
http://www.zdnet.com/blog/burnette/cnet-retracts-article-on-android-app-privacy-threat/1987

P.S. Momenteel testen wij een Android toestel. Wij hadden daarin Google Latitude geactiveerd. En als bewijs van de zorgvuldigheid waarmee Google omgaat met de privacy van de gebruikers: wij kregen diezelfde dag een mailtje van Google, om ons erop attent te maken dat wij voortaan de plek waar wij ons bevonden zouden meedelen. En of dat wel ok was, plus instructies hoe het te veranderen. Dat is toch netjes, niet?


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Datingsite voor mooie mensen richt virtuele sperma- en eitjesbank op voor mooie baby's. Kan het nog gekker?
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=13093&language=NL

*** 1 op 2 bedrijfsapplicaties draaien in de cloud: onderzoek wijst op groeiende belangstelling voor cloud-based en Agile testing initiatieven
http://www.capgemini.com/services-and-solutions/challenges/testing-services

*** Burberry zal voortaan kledij verkopen rechtstreeks vanuit de live stream van haar modeshows
http://mashable.com/2010/06/19/burberry-mens-livestream/

*** Porno-industrie volgt Icann Brussels op de voet
Alle ogen uit de porno-industrie zijn deze week gericht op Brussel. Dat komt omdat Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem ...
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/blog/porno-industrie-volgt-icann-brussels-op-de-voet/article-1194759681091.htm?utm_source=Newsletter-22-06-2010&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-Datanews-nl

*** DANE-ELEC lanceert het concours 'Music MyChance' en steunt opkomende Europese talenten; het bedt hen een nooit eerder gebruikt muzikaal distributiekanaal via haar MP3/MP4-speler productassortiment.
http://www.MusicMyChance.com
http://www.dane-elec.be

*** 1 op 2 bedrijfsapplicaties draaien in de cloud: onderzoek wijst op groeiende belangstelling voor cloud-based en Agile testing initiatieven
http://www.capgemini.com/services-and-solutions/challenges/testing-services

*** Nokia voorziet al zijn smartphones van NFC Vanaf 2011 krijgt elke Nokia-smartphone een NFC-chip, die onder meer kan dien voor contactloze betalingen. Betalen met mobiele telefoons is tot op heden geen succes.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=aUdaI5SppSz540NYNURy6BJXR8bQsaI7wLlc_I5l6PKPOWAaP

*** Een Italiaanse priester heeft een app ontwikkeld waarmee priesters de iPad op het altaar kunnen gebruiken in plaats van de gewone missaal.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=c197b97002d42b766aed1052e85f25e1aecd51949ecde0ddba8dec52ebe8bf03

*** VUVUZELA-GELUID NU DEFINITIEF VERLEDEN TIJD OP LG-TELEVISIES
'Clear Voice'-technologie onderdrukt ongewenste geluidseffecten en versterkt stemgeluid
http://www.lge.be.

*** Belgacom en BIC® lanceren samen de BIC® Phone op de Belgische markt
Na succesvolle lanceringen in Frankrijk en Spanje is de BIC® Phone nu ook in België te koop. De BIC® Phone is een eenvoudige maar degelijke gsm die zich focust op de basisfuncties van de mobiele telefonie: bellen en sms'en. De BIC® Phone is te koop in de zelfbediening van honderden krantenwinkels en benzinestations voor 39,99 euro, inclusief een herlaadbaar Proximus Pay & Go Flex beltegoed van 19 euro.
http:// www.bicworld.com

*** MasterCard onthult de 'Display Card': een nieuwe generatie Maestro-debetkaarten met handige en intelligente beeldschermtechnologie
http://www.bankshopper.be/?action=nieuws_detail&nieuws=2249&titel=MasterCard+onthult+de+%E2%80%98Display+Card%E2%80%99&thema=

*** Netlog versus Sabam, nieuw symbooldossier?
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/06/24/netlog-versus-sabam-nieuw-symbooldossier/article-1194761177598.htm



muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




CLOUD CULT - LOVE YOU ALL
[indie pop] Een band die erg afwisselende songs brengt. De songs die je op MySpace vindt bijvoorbeeld: daar zijn Running with Wolves iets de heavey naar onze smaak, maar Love You All, dat veel zachter is, kunnen wij absoluut smaken. Ook When Water Comes to Life bijvoorbeeld, dat zelfs iets wegheeft van een klassieke compositie, is heel mooi. Prachtige arrangementen! Dit is een album dat wij absoluut willen hebben wanneer het in september uitkomt!
http://www.myspace.com/cloudcult
http://www.cloudcult.com/fr_cloudcult.cfm





WINTERGREEN - TELECHROME
[indie rock] Goed gemaakte rock songs, met een stevig ritme, zonder te veel naar loeiende gitaren te grijpen. Telechrome is op MySpace hun meest beluisterde song, en gelijk hebben de luisteraars!
http://www.myspace.com/wintergreen
http://www.emusic.com/album/Wintergreen-Rebel-Shout-MP3-Download/11818178.html


ANATHALLO - THE RIVER

[singer/songwriter] Intimistische songs, met heel grillige ritmes. Heel intrigerend, vooral met de trompet erbij. Noni's Field is een van onze favorieten, gevolgd door Dokkoise House. A Great Widn... daarentegen is ons iets te heavy.
http://www.myspace.com/anathallo
http://www.anathallo.com/


GOTYE - HEARS A MESS

[indie pop] Oh, wat zijn wij gek op deze artiest. Hearts A Mess heb je ongetwijfeld al heel vaak op de radio gehoord, maar de man heeft nog andere knappe songs die je gratis bij MySpace kan beluisteren. Heel afwisselende ritmes, overgoten met een Oosters snufje, dankzij de drums.
Onze inspiratie kwam deze week van de onvolprezen podcast Shifted Sounds, aflevering 200. Een verjaardagsaflevering, want dit podcast is al aan zijn 4e jaar toe!
http://www.myspace.com/gotye
http://www.gotye.com/
http://www.shiftedsound.com/?p=725


VRIJDAG HOORSPELDAG: BOONTJE
Een psychologische thriller vol zwarte humor, gebaseerd op een werk van Frans Verbeek en geregisseerd door Ad Löbler. Dit hoorspel werd voor het eerst uitgezonden in 1986 door VARA, en duurt 30 minuten.
De plot: Wethouder Boontje en zijn vrouw zijn aan het ontbijt, terwijl de werklui dapper aan het verbouwen zijn. Hij is boos op haar, omdat zij zegt dat ze af en toe nog met haar overleden vader praat. En wanneer zij hem vraagt of hij met die journaliste naar bed gaat, is het hek helemaal van de dam...
Acteurs zijn Hans Karsenbarg (wethouderBoontje); Liesbeth Struppert (zijn vrouw); Gerrie Mantel (een journaliste)
Onze commentaar: een mooi opgebouwd verhaal, met een onverwacht einde.
Download: http://www.4shared.com/audio/U8SSdzkm/Boontje.html (69,80 MB)
Beluister in streaming: http://radio.hoorspelweb.nl:8000/content/Eenakters/2/1.pls
Info: http://www.geronimohoorspelen.nl/info-paginas/boontje.htm
Bron: http:/hoorspel.wordpress.com



Netties werkt samen met:

verkenner banner



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De grootste vijand van kennis is niet onwetendheid, maar de illusie van kennis.
- Paul Giambarba -




oor logo
De nieuwe oogst


BITSTRIPS: MAAK JE EIGEN STRIP
Misschien heb je wel ideetjes voor de dialoog in een stripreeks, maar kan je niet tekenen. Dan kan je deze website eens proberen: hier vind je figuurtjes die je op een tijdslijn kan zetten, en je kan ballonnetjes en teksten toevoegen om jouw verhaal te maken.
[Taal: ENG]
http://www.bitstrips.com/landing






MEMOOV: ZELF ANIMATIES MAKEN
Wie nog een stapje verder wil gaan dan gewoon statische strips maken, kan zijn geluk eens proberen op deze site, want hier kan je namelijk animaties maken. Gewoonlijk is daar een speciaal programma voor nodig, en veel, heel veel kennis van programmeren. Hier gaat het gewoon veel gemakkelijker. Uiteraard heb je niet alle mogelijkheden, maar het werkt toch lekker. Je kan de figuurtjes aanpassen, hen in een scene zetten, en hun daden kiezen.
[Taal: ENG]
http://memoov.com/


GIZMOZ: EEN SPECIALE AVATAR
Wil je wel eens iets anders als avatar in de sociale netwerken, dan een gewone foto? Probeer dan deze site eens. Hier kan je een cartoon-achtig figuurtje maken op basis van een foto. Je kan zelfs een 3D figuurtje maken, of korte filmpjes waarin het figuurtje iets zegt. Deze avatar zou je, volgens de makers, moeten kunnen gebruiken op Facebook, Twitter, of andere sociale netwerken.
[Taal: ENG]
http://www.gizmoz.com/newsite/presite/home.jsp


DOODLEWALL: WANNEER JE JE VERVEELT
Woon je een vervelende vergadering bij, of zit je ergens op te wachten, dan kan het al eens gebeuren dat je met een pen droedels tekent op een stuk papier. Op deze site doe je het gewoon op je monitor. Je moet enkel registreren, en je kan van start gaan. Het resultaat kan je bewaren, publiek of privé zetten, of delen met vrienden.
[Taal: ENG]
http://doodlewall.com/


GOANIMATE: ZELF ANIMATIES MAKEN
Naast Memoov, dat we gisteren besproken hebben, is er nog een andere site waar je zelf animaties kan maken, een site die iets gebruiksvriendelijker is. Hier vind je onderaan een tijdslijn, waardoor je de scenes gemakkelijker kan organiseren. Eens je werk klaar is, kan je het met anderen delen via de url naar jouw werk.
[Taal ENG]
http://goanimate.com/




MAYOR JACK REYNOLDS
Sommige honden zijn zo lelijk, dat je ze schoon begint te vinden. Mayor Jack Reynolds is zo'n hond. En hij kreeg dan ook een eigen website, met filmpjes en al. Wist je zelfs dat hij de hoofdrol gespeeld heeft in films zoals "the Good, Bad and Chubby", of "The Hogfather", "Saturday night beefer", enz?
Een super leuke site voor alle dierenliefhebbers!
[Taal: ENG]
http://blogs.alexanderinteractive.com/jack/


ASCIIMO: TEKST ALS ASCII ART
We mogen dan al in het multimedia tijdperk leven, maar toch heeft Ascii-art nog een zin. Bijvoorbeeld het logo van onze tekst-nieuwsbrief is in Ascii-art gemaakt. En je kan het ook gebruiken voor jouw handtekening in mails en postings in nieuwsgroepen.
Op deze site kan je van een tekst een ascii-tekening maken. Gewoon de tekst invullen, en in het uitklapvenster het gewenste effect aangeven. Het resultaat kopieer je gewoon naar je mailprogramma bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
http://asciimo.com/


GRATIS E-BOOKS OVER PROGRAMMEREN

In dit artikel staan verschillende e-boeken opgesomd die draaien rond programmeren; verschillende programmeertalen worden behandeld, waaronder C, C++, C#, Llisp, Haskell, Java, Perl, PHP... Aan het studeren maar!
[Taal: ENG]
http://www.webdesignish.com/best-and-free-programming-ebooks-with-open-source-licenses.html


HET ONTSTAAN VAN HET GUGGENHEIM MUSEUM

Een prachtige tijdlijn, die vertelt hoe het befaamde Guggenheim museum met zijn eigenzinnige architectuur er gekomen is. Je vindt in die tijdlijn stukken correspondentie tussen Frank Lloyd Wright, de architect ervan, en het bestuur van de stad.
Dit project van de Guggenheim Website werd op de recente SXSW web awards bekroond.
[Taal: ENG]
http://web.guggenheim.org/timeline/index.html







HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 365.BE
De vakantieperiode breekt aan, en dan is het natuurlijk weer de vraag: waar gaan we vandaag naar toe? Deze website kan helpen: zij beloof een attractie te bieden voor elek dag van het jaar. Cultuur, natuur, recreatief, per provindcie: je komt er altijd aan je gading.
[Taal: NL]
http://www.365.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HAAGSE FILMBANK
Een heel mooi initiatief van de gemeente Den Haag, een initiatief dat absoluut door andere gemeenten gevolgd mag worden. Het archief bestaat uit professionele en amateurfilms, met en zonder geluid, in kleur en zwart wit. Het werd nu online gezet, en gaat terug tot 1905. Om uren zoet te zijn! (Met dank aan Harold Versluijs)
[taal: NL]
http://www.haagsefilmbank.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ROUTEYOU
Op deze site kan je zelf fietsroutes uitstippelen, of de routes downloaden die anderen uitgetekend hebben. Je kan deze routes nu ook afdrukken op topografische kaarten van België.
[Taal: NL]
http://www.routeyou.com/home.nl







VRIJDAG MULTIMEDIA: CYCLOMMANIACS
Een hoogst verslavend, en heel leuk spelletje in Flash. Het principe is simpel: je moet een race rijden met je fiets en als eerste eindigen. Maar onderweg moet je "stunt punten" winnen, door stunts uit te halen in de lucht, en allerlei andere trucjes. Leuk!
[taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/garydee/cyclomaniacs-game-battle-knm


VRIJDAG ANIMATIE: PRETTY LOADED
De ervaren surfer zal vaak belanden op sites waar afbeeldingen of Flashbestanden eerst gedownload moeten worden. En dan kan de maker van de site kiezen tussen een generische aftel-animatie, of zijn eigen creativiteit uitwerken en een mooie animatie maken die past binnen het kader van de site.
Deze site heeft deze animaties verzameld. En het resultaat mag er zijn - ongelooflijk hoeveel creativiteit er is!
[Taal: ENG]
http://prettyloaded.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TWITTER BELANGRIJKE BRON VAN FOTO'S GEBEURTENISSEN
In de omgeving van Flagstaff, Arizona, woedt momenteel een grote bosbrand. Duizenden gezinnen worden er geëvacueerd. Geen wereldschokkend bericht, elk jaar zijn er ergens wel bosbranden. Wat dit bericht zo speciaal maakt, is het feit dat Twitteraars indrukwekkende foto' van deze brand massaal uploaden naar Twitter.
Zowel bij TwitPic als TweetPhoto, diensten die samenwerken met Twitter om beelden te delen, vind je prachtige foto's van de dreigende wolk rook boven het verlaten landschap.
Nogmaals het bewijs dat Twitter uitgegroeid is tot een bron van real time informatie, en dat de kracht van Twitter juist is dat mensen uit de hele wereld elkaar kunnen treffen door het simpele gebruik van de # (hashtag).
http://mashable.com/2010/06/20/flagstaff-fire/







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Internetoplichter kan het niet laten
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/493122/2010/06/24/Internetoplichter-kan-het-niet-laten.dhtml
- Twitterberichten Paul de Leeuw naar OM
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/492706/2010/06/23/Twitterberichten-Paul-de-Leeuw-naar-OM.dhtml
- Martel Joran tot een bekentenis
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/492270/2010/06/21/Martel-Joran-tot-een-bekentenis.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Verzamelingen beheren
HappyCollection is een gratis databaseprogramma dat je kunt gebruiken voor het bijhouden van alle mogelijke verzamelingen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26306
- Meer informatie over je laptop-accu
BatteryBar Free is een handig gratis programma voor laptop-gebruikers. Het geeft een schat aan informatie over het gebruik van je accu.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26123
- Een virtuele cd/dvd-drive
Daemon Tools is een programma dat een cd/dvd- drive simuleert. Alles lijkt erop alsof je met een cd of dvd te maken hebt terwijl het in werkelijkheid een image-bestand op je harde schijf is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=12395



elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Warm water via de zon met Daikin Altherma
Sinds 2008 is het mogelijk bij het Daikin Altherma-systeem de opwarming van het sanitair warm water ook door zonne-energie te laten gebeuren. Door de ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5106
- Vogel's TwistDock: dockingstation voor de PlayStation 3
Het Nederlandse Vogel's, bekend van de tv-steunen, lanceert een bijzonder dockingstation voor de PlayStation3 spelconsole. De TwistDock werkt de kabels ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5104
- FA 2010: 3D-televisies, internetconnectiviteit en zuinige huishoudtoestellen
De IFA is de jaarlijkse hoogmis voor al wie op de hoogte wil blijven van de evoluties op het vlak van consumentenelektronica. Wat mogen we dit jaar op ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5101



computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Nieuw contract voor Zetes in Congo
Zetes, toonaangevend bedrijf actief in automatische identificatie-oplossingen en -diensten, heeft een contract binnengehaald voor de levering van 9.500 mobiele biometrische kits aan de Republiek Congo, in het kader van de presidentiële verkiezingen van 2011.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21440&style=99896
- Zijn Multitouch screens schadelijk voor de gezondheid?
Sinds het bestaan van de iPhone, wint de Multitouch interface aan populariteit, maar volgens sommigen veroorzaakt de beweging van de vingers bij de bediening een schadelijke lichamelijke stress…
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21437&style=99896
- Eerste online autoverkoop groot succes
Afgelopen maandag ging de verkoop van 20 exemplaren van de Fiat 500 van start bij Caméléon. Normaal gezien zou de verkoop moeten doorgaan tot 22 juni, 22u, maar de 20 exemplaren waren reeds verkocht in amper 40 minuten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21434&style=99896


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Indio opent nieuwe webshop
E-commerce onderneming Indio lanceert deze week www.voorleesboeken.be.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6863
- Verkoop van smartphones daalde in eerste kwartaal van 2010
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6860
- Le Soir lanceert zich op de iPad
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6848

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- iOS4: zinvol of niet?
http://computertaal.info/2010/06/25/ios4-zinvol-of-niet/
- 42x falen op foto
http://computertaal.info/2010/06/25/42x-falen-op-foto/
- SingStar met voetballiedjes
http://computertaal.info/2010/06/23/singstar-met-voetballiedjes/



tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Overheid krijgt gelijk bij bevriezen thuiskopieheffing
http://tweakers.net/nieuws/68204/overheid-krijgt-gelijk-bij-bevriezen-thuiskopieheffing.html
- Icann geeft goedkeuring aan .xxx-domein voor pornosites
http://tweakers.net/nieuws/68207/icann-geeft-goedkeuring-aan-xxx-domein-voor-pornosites.html



tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut




Voor deze rubriek danken wij
Arnnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)




FIREFOX OPTIMALISEREN: MEER NAVIGATIERUIMTE
Bij Firefox kan je ervoor zorgen dat de opties de navigatieruimte niet vervuilen. Bij het menu View, ga naar Toolbar (Beeld / Werkbalken), kies Aanpassen. Daar kan je jouw balken aanpassen. Zo kan je de zoekbalk verwijderen, vermits de Awsome Bar deze zoekfunctie al bevat. En door de icoontjes in klein formaat te vertonen, kan je weer wat ruimte winnen, zodat de adresbalk naast het menu komt te staan.
http://www.journaldunet.com/hightech/internet/20-conseils-firefox/optimiser-l-espace.shtml?f_id_newsletter=2844


FIREFOX OPTIMALISEREN: DE TABBALK - MET OF ZONDER
Sinds Firefox 3 bevat Mozilla een balk met tabblaadjes. Die zijn heel praktisch, en werden sindsdien ook door de concurrenten overgenomen. Maar wanneer je slechts op één site navigeert, dan is die tab-balk overbodig, en neemt alleen maar ruimte in. Je kan die verwijderen door naar Tools / Opties te gaan. Daar kies je Tabs, en vink je het vakje uit naast "Altijd de tabbalk tonen".
Voortaan wordt die enkel nog vertoond indien nodig!
http://www.journaldunet.com/hightech/internet/20-conseils-firefox/la-barre-d-onglet.shtml?f_id_newsletter=2844


FIREFOX OPTIMALISEREN: TABS GOED BEHEREN
Wanneer de tabs geopend zijn, omdat je op verschillende sites surft, dan zijn er enkele tips om je het leven aangenamer te maken.
Wanneer je op een link klikt, om die in een nieuw tabblaadje te openen, dan kan je dat op verschillende manieren doen: met CTRL + klik links, met de middenknop van de muis, of rechtsklikken, open in nieuwe tab.
Je kan de tabs met klikken en verslepen in de gewenste volgorde zetten.
Verder kan je met Ctrl+T een nieuwe blanco tab openen, Ctrl+tab van tab naar tab navigeren, en met Ctrl+W alle open tabs sluiten.
http://www.journaldunet.com/hightech/internet/20-conseils-firefox/onglets-manipulation.shtml?f_id_newsletter=2844


TIP: IPHONECLUB APP
Voor de iPhone kan ik de app van de iPhoneclub aanbevelen (gratis). Voor gebruikers in Nederland en België interessant (taal: Nederlands). Allerlei informatie, nieuwtjes en artikelen over de iPhone, overzichtelijk weergegeven. Via een in-app purchase is het ook mogelijk om push berichten te ontvangen. Hiervoor moet je dan wel een abonnement
afsluiten voor 0,79 euro per maand, 3 maanden 2,39 euro of voor een jaar 8,99 euro. Het programma is echter uitstekend te gebruiken zonder dit abonnement. (Arnold Top)
De link naar de app-store(1)
Info en de site van de iPhoneclub(2)
http://itunes.apple.com/nl/app/ipc/id344453813?mt=8
http://www.iphoneclub.nl/


VRIJDAG ALTERNATIEVE TIP: GROWL VOOR MAC
Mijn Mac tip voor deze week, gaat over een programma genaamd Growl. Dit programma draait op de achtergrond en geeft door middel van een box op het scherm, activiteiten op de computer weer. Programma's die Growl ondersteunen, kunnen meldingen op het scherm weergeven bij bepaalde gebeurtenissen.
Voorbeelden van programma's die ondersteunt worden zijn o.a.:
- Dropbox;
- NetNewsWire;
- Apple Mail d.m.v. een plugin;
- Hardware gebeurtenissen, zoals o.a. internetverbinding, USB-sticks laden, Harde schijven, ook
d.m.v. een plugin;
- iTunes, ook d.m.v. plugin;
- Handbrake;
- Skype;
- Stuffit Expander;
- Unison;
- Speed Download.

Op de site van Growl, zijn nog meer voorbeelden van programma's te vinden. Xs4all gebruikers, die een Fritz!Box gebruiken, kunnen door het programma Frizzix (gratis, helaas alleen in Duits), binnenkomende- en uitgaande telefoongesprekken met naam en nummer, laten weergeven door Growl. Je kunt dan bijvoorbeeld op je scherm zien wie er belt, mits de beller nummerweergave aan heeft staan. In het andere geval zie je 'Anoniem' staan.

De weergave en duur van de meldingen zijn in te stellen. Er is een ruime keus aan lay-outs. Growl en de plugins zijn gratis, maar er is mogelijkheid tot het doen van een donatie.

Informatie over de installatie en eventuele download kan hier: (Arnold Top)
http://growl.info/index.php





shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




DESKTOP TOOL VOOR TWITTER: TWHIRL
Windows - freeware
Deze op AIR gebaseerde toepassing bevat heel wat tools. Je kan twitteren vanop je desktop, de tweets van je vrienden zien en van de onderwerpen die je volgt, privé-boodschappen ontvangen en zenden, en automatisch tweets vinden met jouw gebruikersnaam in. Je kan ook accounts integreren van Facebook en Friendfeed.
http://www.twhirl.org/


DESKTOP TOOL VOOR TWITTER: SEESMIC
Windows - freeware
Een mooie desktop client voor Twitter, van waaruit je ook je Facebook kan beheren. Je krijgt kolommen Home, Antwoorden, Prive, Verzonden. Je kan ook verschillende accounts beheren, kolommen toevoegen met zoekwoorden, enz.
http://seesmic.com/


DESKTOP TOOL VOOR TWITTER: SNITTER
Windows - freeware
Met deze tool wordt het erg gemakkelijk om de tweets van je vrienden zien, je kan vrienden en volgelingen zien, gebruik maken van snelkoppelingen, zoeken op Twitter. ER zijn tools die meer bieden, maar deze heeft het voordeel dat hij klein is en gewoon bescheiden in je systeembalk kan zitten.
http://getsnitter.com/


DESKTOP TOOL VOOR TWITTER: SPAZ
all OS - freeware
Dit is niet alleen een client voor Twitter, maar ook voor Identi.Ca en Laconi.ca. Het is een toepassing gebaseerd op AIR, en werkt dus op verschillende platformen. De Twitter gebruiker kan url's afkorten (via een account op short.ie), tweets posten en lezen, en uit verschillende thema's kiezen.
http://getspaz.com/



DESKTOP TOOL VOOR TWITTER: TWITTASTIC

Windows - freeware
Deze tool is compact en heeft alle functies die de Twitteraar nodig heeft. Je kan tweets verzenden en lezen, url's verkorten, afbeeldingen naar de toepassing slepen om die dan naar Twitpic te laden, of bestanden naar Drop.io
http://twittastic.net/


DESKTOP TOOL VOOR TWITTER: TWEETDECK
Windows - freeware
Dit is naar onze mening toch wel de beste Twitter tool. Je kan verschillende kolommen aanmaken voor verschillende accounts en trefwoorden, je kan vanuit verschillende accounts posten, je kan Facebook, Google Buzz, Foursquare integreren, updates plannen, en vele meer.
En jij? Wat is jouw favoriete Twitter client? Laat het ons weten!
http://www.tweetdeck.com/


FAMILY ADDRESS BOOK

Windows - freeware - 114 kb
Deze add-on voor Open Office zorgt ervoor dat je nooit meer verjaardagen, adressen of telefoonnummers vergeet van je familieleden. Na ingave van de gegevens van je familie wordt een automatisch lijstje gemaakt met de volgende verjaardagen.
http://www.chip.de/downloads/Family-Address-Book_36934771.html


AUDACITY PORTABLE
Windowsx all - 10,8 MB - freeware
Een gratis klankstudio voor het opnemen, bewerken en afspelen van audio; deze versie is speciaal gemaakt om op een USB stick te zetten en vandaar op te starten. Deze editor ondersteunt MP3, Ogg/Vorbis, WAV, MIDI, AIFF. Je kan muziek mixen, klankeffecten toevoegen, of de snelheid van afspelen veranderen.
http://www.chip.de/downloads/Audacity-Portable_21922620.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ADOBE FLASH VOOR MOBIELTJES
Freeware
Flash Player 10.1 is nu beschikbaar voor de Android toestellen, dat wil zeggen: alle toestellen die binnenkort naar Android Froyo 2.2 kunnen upgraden kunnen deze versie downloaden. Dat zijn: de DROID van Motorola, Dell Streak, Google Nexus One, Motorola Milestone, HTC Evo, HTC Incredible, HTC Desire, Samsung Galaxy S en andere toestellen. Bovendien zal Flash Player 10.1 binnenkort ook beschikbaar zijn voor mobiele apparaten die draaien op Android, BlackBerry, webOS, toekomstige versies van Windows® Phone, LiMo, MeeGo en Symbian OS.
http://www.adobe.com/go/fpmobile


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: NATIONAL GEOGRAPHIC
Ovistore (Nokia telefoons)
Een gratis app waarmee je alle laatste nieuws te weten komt over wetesnchap, natuur en cultuur, gebracht door het befaamde National Geographic.
http://store.ovi.com/content/44113




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.





Het laatste woord....



Wij kregen nog een reactie binnen naar aanleiding van onze oproep voor Twitter:
<<<
Goedemorgen,

Naar aanleiding van uw oproep:
Ik heb "ubertwitter" op mijn bberry staan, onder de naam @hewlettt
Zelf stuur ik geen tweets, (vooral omdat ik geen followers heb :-) , maar ook omdat ik niet echt weet wat te tweten..., )
Verder gebruik ik het om enkele poltieke en financiele weetjes te volgen, maar ik ben nog op zoek naar interessante tweets... (Of hoe moet ik dat zeggen.)

Zo, nu heb je nog 1 reactie bij!!
Ik had uw oproep vorige week niet gelezen, maar bij deze...

Succes!!
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wij kregen ook enkele reacties op het probleem dat lezer Anton Haakman voorlegde:
<<<
Beste Hilde,

Naar aanleiding van de link naar Wallpapers in de laatste Netties zou ik het volgende verzoek willen neerleggen bij de lezers:
Bij het upgraden van Vista naar Windows7 is mijn dierbaarste wallpaper verloren gegaan, die ik nergens heb teruggevonden.
Die stelde een nieuwe T-vormige steiger voor aan een roerloos blauw meer omringd door naaldbomen met op de achtergrond lage bergen. Het geheel roerloos en perfect symmetrisch.
Ik zou heel blij zijn als iemand die bezit. Hij staat niet bij de wallpaper packs van softonics. Misschien was hij afkomstig van Toshiba, want hij stond op mijn Toshiba-laptop.
Bij voorbaat dank,

Anton Haakman
>>>

Medewerker Dave heeft volgende suggestie:
<<<
Laat anton dit eens proberen:
http://www.google.be/images?um=1&hl=nl&tbs=isch%3A1&sa=1&q=toshiba+desktop+wallpaper+lake&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Daarna kan hij eerst op de kleine foto klikken en dan klikken op "Bekijk de afbeelding op ware grootte":
in elk geval, ik denk dat het deze is dat hij zoekt:
http://img.wallpaperstock.net:81/vista-lake-scenery-wallpapers_1515_1600x1200.jpg
>>>


En lezer Richard Polderman heeft volgende suggestie:
<<<
Beste Hilde,

Anton moet eens kijken op de c-schijf in de volgende map:

C:\Windows.old\Gebruikers\Openbaar.

Als het goed is staat daar de oude openbare afbeeldingen en waarschijnlijk ook zijn geliefde achtergrond.

Groetjes,

Richard Polderman
>>>

Lezer Rutger heeft dan weer een bedenking van het gebruik van zoveel Engelse woorden in het internetjargon:
<<<
Maar even een opsomming

sorry
button
pop up
site
browser

Waarom ´like´ nog veranderen naar ´ik hou van´ ofzo als we toch als half Engels spreken?

Na jaren vechten tegen het Frans gaan we onze taal nu vrijwillig opgeven?

Jammer toch? Al die woorden zijn zo simpel en makkelijk te vertalen. Excuses, knopje, opduik (venster), stek, webverkenner enz.
Maar ja dan komt zo ´puristisch´over en dat is onoorbaar.....

Enfin succes ermee

Een lezer
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En nu hebben we weer een nieuwe vraag:
<<<
Hallo Hilde,

Mag ik een oproep plaatsen aan de lezers van Netties betreffende een probleem dat mij stilaan grijze haren bezorgt?

Ja? Allee, daar gaan we...

Ik back-up in een cyclus van één week in 5 pakketten (elke werkdag één) al mijn "geliefde" bestanden op een 1-terabyte schijf, met GFI Backup. Het gaat hierbij om relatief grote pakketten, waarvan het grootste ongeveer 200 Gb beslaat verdeeld over ongeveer 40000 bestanden genest in een directorystructuur tot 4 lagen diep.

Back-up type = replace, differential en er is geen compressie (komt dus neer op klakkeloos kopiëren van de opgegeven structuur).

Om snelheidsreden werd voor deze optie gekozen, eerder dan de tweede optie van GFI, compressie opgeslagen in een reeks zip-bestanden xxx.Z01, xxxZ02, ... xxx.Zxx van elk 630 Mb. Gecomprimeerd back-uppen kan tot 50 (!) uren in beslag nemen... Niet doenbaar!

Probleem is dat er per ongeluk "ergens" in dat pakket een of meerdere bestanden (of mappen ?) met extreem lange bestandsnamen moeten zijn gesukkeld. Van zodra GFI Backup zulke naam tegenkomt zwiept hij het pakket héél hoog de boom in en breekt af. Einde verhaal. Want dat is nu het meest frustrerend; GFI Backup detecteert de boosdoeners maar vindt het niet de moeite om de naampjes in het logbestand te zetten... Ik krijg nog een vaderlijke raad; ofwel compressie gebruiken (wat om hoger vermelde reden niet aan te raden is), ofwel de boosdoeners opzoeken en verwijderen of hernoemen.

En nu mijn uiteindelijk probleem. Het controleren van 40000 bestanden in stapels directory's is een hopeloze zaak. Tegen die tijd heb ik een lange grijze baard. Enige oplossing is automatiseren. Vraag: wie heeft weet van een programma of werkwijze die in staat is om bestandsnamen langer dan 256 karakters in een gegeven directorystructuur op te sporen en te tonen of (liefst) uit te printen. Of kan iemand mij een (freeware) programma aanraden dat dit soort problemen "beter" behandelt?

Ik stel mijn hoop in de echte pc-bollebozen die tussen de redactie en lezers van Netties zeker moeten te vinden zijn...

Nog iets, Hilde: ik heb in de laatste jaren ettelijke nieuwsbrieven op mijn PC zien verschijnen en terug verdwijnen. Er is er ééntje overgebleven. Raad eens? Doe zo verder, meisje. Ik zal Netties elke week met plezier blijven lezen en opslaan.

Groetjes,en bedankt bij voorbaat.

Marc
>>>

wie helpt?



NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Niet alles dat geteld kan worden, telt. En niet alles dat telt, kan geteld worden.
- Eric Hoffer -