| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 27/06/2024
[Nieuws]Heel veel berichten over AI, met Google in de...
[Nieuws]Nieuwigheden van OpenAI
[Nieuws]Google: niet langer meer eindeloos scrollen
[Hardware]Boox Palma: Android maar dan met e-ink
[Site]eHammurabi: digitale versie
[Site]Recall: online content slim bewaren
[Tip]En waarom niet ChatGPT gebruiken voor recepte...
[Software]MSEdge tweaker
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Heel veel berichten over AI, met Google in de hoofdrol
Het is bijna niet te volgen, zoveel berichten er elke dag verschijnen over nieuwe evoluties in artificiële intelligentie. Een kort overzicht, om te beginnen met berichten over Google.

Heb je een Workspace account van Google, dan zal je in je Gmail, Google Drive, Docs, Sheets en Slides voortaan een zijpaneel zien waarin Gemini, de AI van Google, geraadpleegd kan worden. Gemini kan je helpen om content te schrijven of te bewerken, dia's (slides) aan te maken of spreadsheets te wijzigen. Je kan zien of Gemini al voor jou actief is, wanneer je een "Sparkle" (sterretjes zoals bij een toverstaf) ziet naast de avatar in jouw profiel. (1)

Een tweede bericht betreft Project Naptime, een initiatief van Project Zero van Google. Die Naptime automatiseert sommige van de tijdrovende taken die uitgevoerd moeten worden wanneer een ontwikkelaar zoekt naar kwetsbaarheden in een product of dienst. Daarin verschillende tools, zoals een Python tool, Code Browser, die scripts draait in een sandbox, en een Debugger Tool, dat de reacties bekijkt van een programma op verschillende inputs. Waarom die naam "Naptime" (dutje)? Wel, omdat de ontwikkelaar een dutje kan doen terwijl de AI al die verschillende taken voor hem/haar uitvoert (2).

En tot slot is er nog een bericht dat Google chatbots wil ontwikkelen die gebaseerd zijn op bekende personen, influencers op YouTube. Daarvoor zal het partnerschappen afsluiten met die personen, zodat die hun eigen chatbot kunnen maken. Of dat een goed idee is, is nog de vraag (3)

https://9to5google.com/2024/06/24/gemini-side-panel-workspac ...
https://www.techradar.com/pro/security/google-has-a-new-ai-p ...
https://www.engadget.com/google-is-reportedly-building-ai-ch ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Nieuwigheden van OpenAI
Ook bij OpenAI, maker van ChatGPT, valt er wat nieuws te rapen. Om te beginnen reageert het op de kritiek die er gekomen is op een van de stemmen die het gekozen had voor zijn ChatGPT voice assistent. Een stem die verduiveld veel leek op die van de AI in de film "Her", en heel verleidelijk klonk. OpenAI heeft nu gezegd dat dit project nog wat tijd nodig heeft vooraleer het klaar is voor lancering. Deze personaliseerbare stemmen zullen nu eerst uitgebracht worden voor een kleine groep gebruikers, om hun feedback te krijgen. En later dit jaar zal de functie voor alle betalende ChatGPT gebruikers gelanceerd worden (1)

Het tweede bericht betreft de desktop app van ChatGPT voor macOS. Die is nu verkrijgbaar voor iedereen, waar voorheen een abonnement nodig was op ChatGPT. Je moet wel een computer hebben die draait op macOS Sanoma of hoger. Het bijzondere hierbij is dat de ChatGPT app voor de desktop nu vroeger verkrijgbaar is voor Apple, dan voor Windows. Vergeet niet dat Microsoft een van de belangrijke partners is van OPenAI. In Windows 11 zit wel Microsfot CoPilot ingebakken in het OS, dat door OPenAI aangedreven wordt. Anderzijds werken OpenAI en Apple samen bij Apple Intelligence, de eigen versie van Apple voor artificiële intelligentie.(2)

Tot slot een opmerkelijk bericht, dat al die vaste allianties een beetje in vraag stelt. De Firefox browser zal je namelijk laten kiezen welke AI chatbot je graag hebt in je browser. Je kan daarbij kiezen tussen CHatGPT, Google Gemini, HuggingChat en Le Chat Mistral. Meer AI diensten zouden nog volgen. En dat vinden wij super sympathiek van Firefox, want dit geeft startende bedrijven om door te breken, het op te nemen tegen zwaargewichten zoals ChatGPT, Gemini en Co. De optie om je favoriete AI te kiezen zal voorlopig alleen in de Nightly build zijn, de experimentele versie van Firefox (2)

https://www.engadget.com/openai-has-delayed-its-seductive-ch ...
https://www.engadget.com/chatgpt-for-macos-no-longer-require ...
https://techcrunch.com/2024/06/25/firefox-now-lets-you-choos ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Google: niet langer meer eindeloos scrollen
Weet je nog, in de beginjaren van Google? Je kreeg dan een eerste pagina met zoekresultaten te zien, met onderaan de mogelijkheid om verder te klikken naar pagina 3, 4... oneindig eigenlijk, afhankelijk van de zoekresultaten. Die interface had Google al een tijdje geleden vervangen door een interface waarbij er geen einde van de pagina was - er werden telkens automtisch nieuwe resultaten geladen, en Je bleef dan gewoon maar scrollen.

En kijk: Google Search gaat dat eindeloze scrollen stopzetten. Je zal gewoon onderaan de pagina het lijstje met de verschillende aanklikbare pagina's zien, zoals vroeger.

Waarom Google dat doet? Volgens Google zorgt dit ervoor dat de zoekresultaten sneller geladen worden: wanneer jij al op de 1e pagina het gewenste resultaat gevonden hebt, maar er worden ontelbaar meer resultaten geladen, dan vertraagt dit jouw belevenis. En volgens Google leidde dat automatisch inladen van meer zoekresultaten niet tot meer tevredenheid met de zoekresultaten.

Deze verandering heeft wel een impact voor SEO. Toen er nog met pagina 1, 2 enz. gewerkt werd, was het zaak om op pagina 1 terecht te komen. Die noodzaak viel weg met continuous scroll. En nu zullen websites opnieuw duidelijk ondervinden of zij op p. 1, 2 of 3 staan, want dat vereist een extra click van de gebruiker.
Meer bij SearchEngineLand.

https://searchengineland.com/google-dropping-continuous-scro ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Boox Palma: Android maar dan met e-ink
Verschillende bronnen hebben het over een nieuw toestel, dat smartphone, Android én e-ink combineert: de Boox Palma. >Dat is dus een e-reader met e-ink waarop je boeken kan downloaden en lezen van verschillende aanbieers, zoals Kobo, Amazon en meer. Je kan bovendien gesproken tekst opnemen (ideaal om snel notities in te spreken), hij kan muziek afspelen en nog vele andere dingen.

Het mooie is dat het toestel draait op Android, en dat je dus vanop de Boox Palma toegang hebt tot de Play store, zodat je apps kan downloaden en draaien. Je zou in theorie zelfs TikTok kunnen downloaden, maar dat zal niet zo goed werken met het e-ink scherm, want dat heeft een lage refresh rate. Maar met de Kindle app, Kobo, Readwise Reader, Pocketcasts, Spotify, Audible en zelfs Flipboard zou je geen probleem mogen hebben.

Omdat het e-Ink is, zal de batterij ook erg lang meegaan: tussen 4 dagen en een week, afhankelijk van je gebruik. Het toestel kost 280 dollar, en bij The Verge vind je een uitgebreide bespreking.

https://www.theverge.com/24184777/boox-palma-e-ink-smartphon ...
geef uw reactie hier

  

[Site] eHammurabi: digitale versie
De Codex Hammurabi is een van de oudste juridische teksten , daterend van het oude Mesopotamië. Hij werd opgesteld in 1755 voor Christus, en bevat belangrijke wetten die in het Babylonische Rijk van die tijd golden. De wetten staan gegraveerd in een zuil, die zich momenteel in het Louvre in Parijs bevindt. Maar nu is er ook een digitale versie, te vinden op deze website.
[Taal: EN]

https://ehammurabi.org
geef uw reactie hier

[Site] Recall: online content slim bewaren
Met deze webdienst kan je online content laten samenvatten en die dan bewaren, in jouw eigen online kennisbestand. De dienst gaat alle verzamelde content voor jou organiseren, en je kan ook interne links tussen de informatie aanmaken, zodat je die gemakkelijk terug kan vinden. Dit alles in een visueel overzichtelijke lay-out.
De "lite" versie van de dienst is gratis, betaalde abonnementen starten vanaf 7 dollar per maand.
[Taal: EN]

https://www.getrecall.ai/
geef uw reactie hier

[Tip] En waarom niet ChatGPT gebruiken voor recepten?
Bij How-to-Geek vonden wij een intrigerend artikel dat stelt dat je gewoon je kookboeken uit het raam kan kieperen: je kan gewoon ChatGPT gebruiken als je goeroe voor je eigen recepten.Het artikel legt uit hoe je daarbij tewerk moet gaan. Wij deden alvast de test en vroegen naar een calorie-arm recept, op basis van wat we in huis hadden: mango, kip, tomaatjes, mesclun. En meteen kregen wij een recept. We vroegen of ChatGPT nog een alternatief had, en kregen dat eveneens. Het spijtige is natuurlijk dat je er geen afbeelding bij krijgt, want dat is natuurlijk wat je in een traditionele (online) kookboek aanzet om een recept te maken.
[Taal: EN]

https://www.howtogeek.com/ditch-the-cookbooks-i-use-chatgpt- ...
geef uw reactie hier

[Software] MSEdge tweaker
Een tool die het gemakkelijker wil maken om je Edge browser aan te passen aan jouw persoonlijke behoeftes. Een interessant idee, maar je bent gewaarschuwd: het is een werk onder constructie. Jouw feedback wordt echt wel gewaardeerd.

https://github.com/TheBobPony/MSEdgeTweaker
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Heel veel berichten over AI, met Google in de... 27/06
Nieuwigheden van OpenAI... 27/06
Google: niet langer meer eindeloos scrollen... 27/06
Microsoft doet het weer: verontwaardiging ove... 26/06
Patreon geeft creators meer tools om ook grat... 26/06
MyLum heeft de deur van zijn winkel achter zi... 26/06
Zal AI ons minder slim maken?... 25/06
X laat je betalen voor live streaming... 25/06
Uber sluit chauffeurs uit tijdens minder popu... 25/06
Geen AI functies voor iOS 18 in Europa?... 24/06
Meer artikels ....
Hardware
Boox Palma: Android maar dan met e-ink... 27/06
Grote brand in Koreaanse batterijfabriek... 26/06
Robot verbreekt Rubik record... 24/06
De eerste Copilot+ pc s zijn uit... 21/06
De eerste Copilot Plus pc s zijn uit... 21/06
Logitech: stylus voor Meta Quest headset... 19/06
Bill Gates kiest voluit voor atoomenergie... 17/06
Voortaan ook een Black Box in de operatiezaal... 11/06
AI begrijpt wat je hond je wil zeggen... 10/06
Netflix stopt ondersteuning van oudere Apple ... 06/06
Meer artikels ....
Oor
RIAA klaagt AI muziekdiensten Suno en Udio aa... 26/06
All-In Podcast spreekt met Donald Trump... 24/06
Podcast: de Diamantroof... 20/06
TikTok Off the Record: artiesten vertellen... 14/06
Spotify verhoogt prijs van zijn abonnement in... 31/05
Het Geluidshuis: vijf Belgian Podcast Awards... 30/05
Streaming video: verschuivingen... 27/05
All-In Podcast sprak met Sam Altman... 14/05
Spotify: exclusiviteit loont blijkbaar niet... 13/05
Lumi?re stopt met streaming dienst MyLum... 10/05
Meer artikels ....

Site
eHammurabi: digitale versie ... 27/06
Recall: online content slim bewaren... 27/06
Notion Site... 26/06
Smashing: nieuws verzamelaar... 26/06
Add to Sheets... 25/06
Netties uit de oude doos: editie 1 - 28/12/19... 25/06
MusicBrainz: informatie over muziek... 24/06
Netties uit de oude doos: editie 1 - 28/12/19... 24/06
Climate Change Tracker... 21/06
Netties uit de oude doos: editie 1 - 28/12/19... 21/06
Meer artikels ....
Tip
En waarom niet ChatGPT gebruiken voor recepte... 27/06
Zo stap je over naar Mastodon... 13/06
Spotify en albums... 06/06
Tip Windows 11: je foto s van je Android naar... 22/05
Factchecking doe je met Search... 21/05
Evernote: zo laat je die vervelende Slash-tip... 15/05
Verborgen Emoji Game in Instagram... 08/05
Apple watch Faces: wat is het en hoe installe... 19/04
Google Photos update: leuke AI nieuwigheden... 02/04
Netflix: ontdek meer titels... 20/03
Meer artikels ....
Software
MSEdge tweaker... 27/06
WinSCP: FTP tool... 26/06
CPU Display Code... 25/06
DevToys: voor ontwikkelaars... 24/06
Document To Speech... 21/06
Chemical Structure Viewer... 20/06
Wunjo: AI functies... 19/06
Zoom Cloud Meetings voor Android... 18/06
Histories Live: audioverhalen... 17/06
Share X: schermafbeelding maken en delen... 14/06
Meer artikels ....

Juni
m
d
w
d
v
z
z
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       

Mei
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

April
m
d
w
d
v
z
z
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)