| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 17/06/2024
[Nieuws]Microsoft stelt lancering Recall uit
[Nieuws]Arc browser: Live Calendar
[Nieuws]Apple en Meta in het vizier van de Europese o...
[Hardware]Bill Gates kiest voluit voor atoomenergie
[Site]Netties uit de oude doos: editie 1 - de initi...
[Site]Submit AI Tool
[Software]Histories Live: audioverhalen
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Microsoft stelt lancering Recall uit
Zoals je wellicht weet is Recall een nieuwe functie die Microsoft bedacht heeft, en die op de nieuwe Copilot+ computers zou werken die geoptimaliseerd zijn voor AI. Deze functie neemt op geregelde tijdstippen screenshots van je machine, die dan gevoed worden op een model dat op jouw toestel staat, niet in de cloud dus. De bedoeling is dat je vragen kan stellen aan Recall over jouw eigen data.

Eigenlijk een interessante functie dus, maar blijkbaar hebben de internauten geen vertrouwen in Microsoft en de aankondiging van Recall lokte heel wat protest uit. Vooral omdat de functie standaard geactiveerd wordt op elke nieuwe machine. Maar ook omdat een hacker erin slaagde de database met al die informatie te lezen omdat die data niet versleuteld zijn wanneer jij ingelogd bent. Ga je even van je plek weg, dan zou een hacker snel die database kunnen openen en alle data downloaden.

Microsoft heeft als gevolg van die kritiek verbeteringen aangebracht aan Recall, met name aan de manier waarop de data versleuteld zijn; ook is een biometrische aanmelding via Windows Hello vereist om toegang te krijgen tot de functie. Verder wordt de functie niet langer standaard geactiveerd bij een nieuwe computer, maar opt-in bij de eerste set-up van je toestel. Je kan ook bepaalde mappen en data uitsluiten van de screenshots.

Maar blijkbaar is dat niet voldoende. Om tegemoet te komen aan al dat wantrouwen heeft Microsoft nu aangekondigd dat het niet gelanceerd wordt bij de nieuwe Copilot+-pc's, maar verder uitgetest zal worden via het Windows Insider programma. Een pr-debacle voor Microsoft, dat heel gemakkelijk vermeden had kunnen worden indien Microsoft van begin af de functie opt-in gemaakt had...

https://arstechnica.com/tech-policy/2024/06/microsoft-in-dam ...
https://www.theverge.com/2024/6/13/24178144/microsoft-window ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Arc browser: Live Calendar
De nieuwkomer in het browser-landschap Arc heeft heel wat in zijn mars. En nu wordt hij nog aantrekkelijker, met een nieuwe functie: Live Calendar. Wanneer er een vergadering gepland is in je Google calendar, dan zal deze nieuwe functie een melding geven in de zijbalk van de Arc-browser, kort voordat die vergadering start.

Meer nog: er verschijnt een aftellende timer, en een knop om de vergadering te vervoegen (tenminste als die via Google Meet plaatsvindt). En dat alles zonder de dat je de kalender tab in je browser moet openen.

Alles wat je moet doen is Calendar in een tab openen, inloggen, en dan dit tabblad naar de knop met favorieten onder de URL-balk slepen. Handig, niet?

Eerder had Arc al een andere functie voor Google Calendar uitgebracht: wanneer je met je cursor beweegt over het tabblad met je agenda, krijg je een preview te zien van de komende vergaderingen. Maar dit werkte niet bij iedereen zonder problemen. Hopelijk doet deze nieuwe functie dat wel.

https://www.theverge.com/2024/6/14/24178381/arc-live-calenda ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Apple en Meta in het vizier van de Europese overheden
Van verschillende kanten worden Meta en Apple aangepakt voor hun praktijken. Meta ligt onder vuur zowel in Ireland als Noorwegen. De Ierse Data Protection Commission, die jurisdictie heeft over de activiteiten van Meta in de EU, heeft aan Meta gevraagd dat het meer informatie zou verstrekken over de manier waarop het de gegevens van zijn gebruikers aangewend heeft om zijn generatieve modellen te trainen. (1)

Noorwegen van zijn kant heeft bij de Noorse Data Protecion Authority en andere Europese gegevensbeschermingsautoriteiten een klacht ingediend tegen Meta, omwille van diens plan om de afbeeldingen en postings v an zijn gebruikers op Facebook en Instagram te gebruiken voor de training van zijn AI-modellen. Meta heeft wel een opt-out procedure aangeboden aan zijn gebruikers, maar die methode is een inbreuk op de strenge regels van de EU. Bovendien zou Meta, volgens de klacht, het "opzettelijk ingewikkeld gemaakt hebben door een misleidend patroon te gebruiken en vage bewoordingen" om die opt-out te vinden en te gebruiken. (2)

Apple en Meta hebben het dan weer aan de stok met de EU regulatoren omdat hun praktijken een overtreding vormen op de Digital Markets Act (DMA). Zij zijn online "gatekeepers", en moeten daarom hun dominantie aan banden leggen. Apple zou als eerste nu een boete krijgen omdat het die regel niet naleeft. Apple had wel enkele aanpassingen gedaan aan zijn vroegere praktijken in zijn App store, waaronder het verminderen van de commissie die je betaalt bij een aankoop in de App store. Ook aan de regels over de Core Technology Fee structuur werd gesleuteld je kan apps via het web downloaden, enz. Maar de EU vindt deze wijzigingen onvoldoende. En als eerste zou het een boete kunnen krijgen die zo hoog kan zijn als 5% van de gemiddelde omzet van Apple, wereldwijd - wat maar liefst meer dan 1 miljard dollar zou kunnen zijn. (3)

https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/m ...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-13/meta-hit- ...
https://9to5mac.com/2024/06/14/eu-dma-fine-apple/
geef uw reactie hier

[Hardware] Bill Gates kiest voluit voor atoomenergie
Het zal sommige mensen als muziek in de oren klinken, anderen zullen beginnen te vloeken. Feit is dat er steeds meer energie nodig is, omdat we met steeds meer mensen zijn, die steeds meer energie verbruiken. Fossiele energie is eindig, groene energie van wind en water is niet constant leverbaar. Maar atoomenergie, vervloekt door de groene beweging, kan dé oplossing zijn.

Bill Gates gelooft er alvast in. Met zijn energiebedrijf Terrapower start hij de bouw in Wyoming van een nucleaire krachtcentrale van de nieuwe generatie. Die zou volgens hem een revolutie betekenen voor de manier waarop energie gegenereerd wordt. Het bijzondere is dat de reactoren natrium gebruiken voor de koeling, en geen water. Voor dit procedé werd een toestemming gevraagd bij de Nuclear Regulatory Commission.

De locatie grenst aan PacifiCorp's Naughton Power Plant, die in 2026 stopt met het verbranden van steenkool en tien jaar later met aardgas, aldus het nutsbedrijf. Kernreactoren werken zonder de uitstoot van broeikasgassen die de planeet opwarmen. PacifiCorp is van plan om koolstofvrije energie uit de reactor te halen en zegt dat het overweegt hoeveel kernenergie het in zijn langetermijnplanning wil opnemen. Het werk dat maandag is begonnen, is erop gericht om de locatie gereed te hebben, zodat TerraPower de reactor zo snel mogelijk kan bouwen als de vergunning wordt goedgekeurd. Rusland loopt voorop bij de ontwikkeling van natriumgekoelde reactoren.

https://science.slashdot.org/story/24/06/11/1755240/bill-gat ...
geef uw reactie hier

  

[Site] Netties uit de oude doos: editie 1 - de initiatieven van gewone burgers
Netties bestaat 28 jaar. En wij hebben een rijk archief. Het is dan ook erg interessant om eens te kijken naar de informatie die toen beschikbaar was, de sites die je toen bezoeken kon. Bestaan die sites nog? Hoe zijn die geëvolueerd?

We beginnen bij jaargang 1, december 1996. Wat vonden we daar? Enkele websites van gewone internauten, die al lang niet meer bestaan, zoals Copy for Kids (spelletjes voor kinderen) en Dead People Server (een lange lijst met beroemdheden, die overleden zijn of professioneel de pijp aan Maarten gegeven hebben).

Vindingrijk waren toen ook de fans, zoals een pagina, gemaakt op de servers van de RUG universiteit, gewijd aan de Xfiles.

Al deze sites bestaan niet meer, helaas. En initiatieven van gewone internauten zijn helaas ook veel minder talrijk... Morgen meer over die oudste sites.

http://www.netties.be/archief_edities/19961221_001.txt
geef uw reactie hier

[Site] Submit AI Tool
Deze site wil een hub zijn voor AI tools. Ieedereen die wil kan er zijn AI tool aanmelden, voor jou mom die te vinden. De tools worden er, op aangeven van de aanmelders, ingedeeld op verschilende categorieën. Het is dus een prima website om nieuwe AI tools te ontdekken.
[Taal: EN]

https://submitaitool.com/
geef uw reactie hier

[Software] Histories Live: audioverhalen
Een wereld met magische plekken en hun verhaal, die je kan ontdekken via Histories. Zo leer je deze plekken ontdekken, niet met de traditionele stratenplannen en gidsen, maar op een volledig nieuwe manier.
[Android - iOS]

https://histories.live/#download
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Microsoft stelt lancering Recall uit... 17/06
Arc browser: Live Calendar... 17/06
Apple en Meta in het vizier van de Europese o... 17/06
YouTube laat creators thumbnails van hun vide... 14/06
Mastercard zal manuele betalingen met krediet... 14/06
Wacom gebruikt blockchain om kunst te beveili... 14/06
Nieuws vinden op social media is een rommeltj... 13/06
Belangrijke vindplaats van zeldzame aardmetal... 13/06
Het is officieel: Likes op X zijn voortaan pr... 13/06
Apple WWDC: geen artifici?le intelligentie, w... 12/06
Meer artikels ....
Hardware
Bill Gates kiest voluit voor atoomenergie... 17/06
Voortaan ook een Black Box in de operatiezaal... 11/06
AI begrijpt wat je hond je wil zeggen... 10/06
Netflix stopt ondersteuning van oudere Apple ... 06/06
Nvidia: nieuwe reeks chips... 05/06
FitBit Ace LTE laat kinderen sporten voor gam... 31/05
Al die AI, wat is daar de ecologische impact ... 28/05
Belangrijke vooruitgang voor mensen met gehoo... 27/05
Nieuwe toegankelijkheidsfuncties bij Apple en... 16/05
Wat heeft de aurora borealis te maken met de ... 14/05
Meer artikels ....
Oor
TikTok Off the Record: artiesten vertellen... 14/06
Spotify verhoogt prijs van zijn abonnement in... 31/05
Het Geluidshuis: vijf Belgian Podcast Awards... 30/05
Streaming video: verschuivingen... 27/05
All-In Podcast sprak met Sam Altman... 14/05
Spotify: exclusiviteit loont blijkbaar niet... 13/05
Lumi?re stopt met streaming dienst MyLum... 10/05
HBO Max richt zich rechtstreeks tot de Belgis... 08/05
Apple verwerpt update van Spotify... 26/04
Amazon Maestro: AI speellijst... 17/04
Meer artikels ....

Site
Netties uit de oude doos: editie 1 - de initi... 17/06
Submit AI Tool... 17/06
Innerbody: je lijf van binnen bekeken... 14/06
Virtual Graph Paper... 13/06
De zeldzaamste kleuren in de natuur... 13/06
Legal Nomads... 12/06
Who Brings: samen inpakken... 11/06
Explordle: waar zijn deze beelden genomen?... 11/06
Mataroa: bloggen met tekst... 10/06
De Groene Menukaart... 10/06
Meer artikels ....
Tip
Zo stap je over naar Mastodon... 13/06
Spotify en albums... 06/06
Tip Windows 11: je foto s van je Android naar... 22/05
Factchecking doe je met Search... 21/05
Evernote: zo laat je die vervelende Slash-tip... 15/05
Verborgen Emoji Game in Instagram... 08/05
Apple watch Faces: wat is het en hoe installe... 19/04
Google Photos update: leuke AI nieuwigheden... 02/04
Netflix: ontdek meer titels... 20/03
Firefox: binnenkort tab previews... 18/03
Meer artikels ....
Software
Histories Live: audioverhalen... 17/06
Share X: schermafbeelding maken en delen... 14/06
Winlator 7: games... 13/06
Sticky Notes voor Mac... 12/06
The Battle for Wesnoth... 11/06
Helium Music Manager... 10/06
TP NumLock indicator... 07/06
Sekr: AI en reizen... 06/06
DARTS Scoreboard... 05/06
NanaBox: virtualisatie... 04/06
Meer artikels ....

Juni
m
d
w
d
v
z
z
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       

Mei
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

April
m
d
w
d
v
z
z
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)