| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 27/03/2024
[Nieuws]Waarnemers: aanbod van Telegram om een gratis...
[Nieuws]Kan AI de Google zoekmachine echt vervangen?
[Nieuws]Wat is eigenlijk de bedoeling van de World Si...
[Site]Rabbit R1 is nu beschikbaar
[Site]Banana Bruiser: kunst
[Site]Search My Site
[Software]SummIt podcast app voor Android
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Waarnemers: aanbod van Telegram om een gratis premium abonnement te verdienen is een ware nachtmerrie voor je privacy
Telegram heeft aangekondigd dat je, als je niet wil betalen voor een premium abonnement, dat gratis kan krijgen. Maar dan moet je wel jouw telefoonnummer opgeven wanneer je een one-time password (OTP) geeft naar andere gebruikers.

Bij The Verge vonden wij hierover wat meer uitleg. Het gaat om het nieuwe "Peer-to-Peer Login" (P2PL) programma van Telegram, dat het momenteel enkel in een beperkt aantal landen aanbiedt, en enkel voor Android. Wanneer je instapt in dat programma, dan verklaar je je bereid dat Telegram jouw telefoonnummer mag gebruiken om maximaal 150 sms-berichten met OTP's te verzenden naar andere gebruikers, wanneer die in hun account inloggen. En elke maand jouw nummer gebruikt wordt om een minimum aantal OTP's te verzenden, krijg je een gratis code voor een gratis premium abonnement gedurende een maand.

Een aanbod dat The Verge een slecht idee noemt. Om te beginnen kan de bestemmeling van die berichten jouw telefoonnummer zien, telkens het gebruikt wordt om een OTP te verzenden. En dat terwijl Telegram als voornaamste eigenschap heeft dat het jouw privacy beschermt.

Meer nog: als er iets onaangenaams gebeuren zou als gevolg van het feit dat die bestemmelingen jouw telefoonnummer kunnen zien, dan wast Telegram zijn handen in onschuld.
Meer bij The Verge en TechCrunch.

https://www.theverge.com/2024/3/25/24111818/telegram-peer-to ...
https://techcrunch.com/2024/03/25/telegrams-peer-to-peer-sms ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Kan AI de Google zoekmachine echt vervangen?
Artificiële intelligentie verovert het digitale landschap stormenderhand. Maar kan het de traditionele zoekmachines zoals Google vervangen. Daarover vonden wij een interessant artikel bij The Verge.

AI-assistenten en zoekhulpmiddelen gebaseerd op AI, zoals ChatGPT en Google Gemini lijken de antwoorden te kunnen brengen, wanneer je een vraag in gewone spreektaal stelt. Maar die geven enkel een antwoord op jouw vraag, en dat is niet altijd hetzelfde als wanneer je een zoekterm invult in de zoekbalk van een zoekmachine. Want een zoekmachine gebruik je om verschillende redenen. Om belangrijke en zelfs moeilijk te vinden wetenschappelijke informatie te vinden. Maar heel veel gebruikers gebruiken de zoekbalk gewoon om een adres in te tikken, zonder de volledige domeinnaam te moeten gebruiken (de top zoekterm in Google is nog altijd google!) Of om simpele informatie op te zoeken, zoals welke artiest een bepaalde song gezongen heeft en om die song op YouTube te kunnen beluisteren.

De vraag die je je moet stellen is dus eigenlijk niet: hoe goed zijn die AI assistenten in het vinden van informatie. Maar wel: hoe goed kunnen zij al die andere dingen doen die Google doet. The Verge voerde trouwens de test uit om de meest op Googel opgezochte zoektermen te testen bij de verschillende AI tools. En in sommige gevallen was het resultaat bevredigend, soms zelfs beer dan een pagina met de Google-resultaten.

Eigenlijk zijn er drie soorten zoekopdrachten op Google.

- Navigatie (om de website te vinden, zoals youtube intikken). En daar falen de AI zoekers jammerlijk.

- Informatie over iets specifices, zoals NFL scores, of "weersvoorspelling". Daar zijn de resultaten gemengd, en doen de AI zoektools het even goed als Google. Maar bij specifieke informatie over gebeurtenissen, is het dan weer GOogle dat het haalt, omdat je bij de AI assistenten de feiten moet controleren - de dataset waarop zij getraind werden, gaat altijd een hele tijd terug, terwijl Google dag na dag het laatste nieuws bevat.

- Ontdekken: je wil iets te weten komen, bijvoorbeeld dingen die je kan doen tijdens een citytrip. Dan zouden de AI tools weer een handje voor hebben.
Lees meer bij The Verge.

https://www.theverge.com/24111326/ai-search-perplexity-copil ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Wat is eigenlijk de bedoeling van de World Simulators van Sora?
Verleden week bracht Bloomberg het bericht dat directeurs van OpenAI gesprekken gevoerd hebben met studio's, vertegenwoordigers van mediahuizen en talentagentschappen, om te zien hoe die studio's de tools van OpenAI zouden kunnen gebruiken. Daarna kregen een handvol artiesten toegang tot Sora, de tekst-naar-video tool van OpenAI, om daarmee aan de slag te gaan. OpenAI heeft deze week enkele van deze resultaten bekendgemaakt. Je kan die vinden in een artikel bij TomsGuide (1).

Video's en films maken lijkt een logische toepassing van Sora. Maar dat is niet echt de bedoeling van deze AI. In een interessante discussie bij DTNS (2) kom je te weten dat de makers van deze AI een doel hebben dat veel verder gaat.

De bedoeling van een artificiële intelligentie is begrijpen hoe de wereld werkt. Tekst is één manier, maar er zijn nog andere manieren, zoals mathematisch of ook beeld. Sora wil iets maken dat bewegingen simuleert. Dat begrijpt wat er gebeurt wanneer ik een bal laat vallen.

Sora maakt dus eigenlijk voorspellingen over de manier waarop de wereld werkt, en leert daar dan van.

De juiste technische uitleg vind je in het blog van OpenAI (3). Heel kort door de bocht komt het erop neer dat bij LLM's (Large Language Modellen) teksten opgedeeld worden in tokens, en dat door de training de AI kan voorspellen welk woord volgt op een bepaald woord. Bij Sora gebeurt iets dergelijks, maar daar worden beelden opgebroken in quandrants, die space-time-regions genoemd worden. Elke sectie probeert te berekenen wat een andere sectie gaat doen, en maakt een voorspelling van de volgende stap.

Zo zal de AI bijvoorbeeld een natuurlijke beweging kunnen berekenen, zodat een beeld van een hond die loopt, niet plots 3 hoofden heeft. Interessant.

https://www.tomsguide.com/ai/chatgpt/openai-sora-given-to-fi ...
https://dailytechnewsshow.com/2024/03/26/soras-generative-wo ...
https://openai.com/research/video-generation-models-as-world ...
geef uw reactie hier

  

[Site] Rabbit R1 is nu beschikbaar
Tijdens de CES beurs 2024 trok een bepaald toestelletje veel aandacht: de R1 handheld toestel van Rabbit. Dat is een simpel toestel, dat je als slimme assistent gebruikt om bepaalde taken te doen, zoals foto's nemen, muziek beluisteren, enz.

Het toestel werd ontworpen in samenwerking met het Zweedse Teenage Engineering en heeft een 2,88-inch touchscreen. Het lijkt qua uiterlijk op een walkietalkie met zijn vierkante ontwerp en opvallende oranje kleur. Het bevat een camera, een bedieningswiel, luidsprekers en microfoons. Maar het heeft geen apps. In plaats daarvan kun je verbinding maken met de apps op je telefoon.

Het toestel is wel heel bijzonder, in die zin dat het op zijn eigen Rabbit OS draait en gebruik maakt van een Large Action Model of LAM. Daardoor kan het complexe verzoeken begrijpen en taken uitvoeren via verschillende web-apps en websites. Denk aan een taxirit boeken, vragen beantwoorden, huishoudelijke taken beheren. Je kan de Rabbit ook zelf verder trainen, en hem leren hoe hij met bepaalde commando's moet omgaan.

Hoewel de Rabbit R1 enkele overeenkomsten vertoont met bestaande spraakassistenten zoals Siri en Google Assistant, is het doel om een intuïtievere en geavanceerdere interactie te bieden, zonder de opdringerige aanwezigheid van de smartphone.

Een eerste reeks van 10.000 toestellen gaat op 31 maart naar klanten verscheept worden in de VS en Canada. In april of mei wordt een tweede reeks verwacht, en die zou ook bestemd zijn voor klanten in het VK en de EU. Het toestel kost $199. Aan die prijs wil je wel je nieuwsgierigheid bevredigen, niet?

https://www.techradar.com/computing/the-first-batch-of-rabbi ...
geef uw reactie hier

[Site] Banana Bruiser: kunst
Deze artieste begon tijdens de coronaperiode een nieuwe vorm van kunst te beoefenen: tekenen op een banaan door die te kwetsen. Er komt geen inkt aan te pas, de tekeningen ontstaan door de bananenpel te behandelen. Een intrigerend concept, maar prachtige kunst. Uiteraard kan je de kunstvoorwerpen (de bananen) niet kopen. Maar je kan wel prints ervan aankopen.
[Taal: EN]

https://www..com/story
geef uw reactie hier

[Site] Search My Site
Dit is een zoekmachine, maar dan wel met een aparte opzet: hij zoekt naar niches, met een focus op het "indieweb" of "digital gardens". Je zal er dus vooral niet-commerciële content mee kunnen vinden, die vooral op persoonlijke en onafhankelijke websites staat (die allemaal wel toestemming gegeven hebben om hun content te doorzoeken). Om eens uit te proberen.
[Taal: EN]

https://searchmysite.net/
geef uw reactie hier

[Software] SummIt podcast app voor Android
We hadden het verleden week in onze rubriek Oor al over een nieuwe podcast-app, die zich focust op Nederlandstalige content. De podcasts kan je online beluisteren, maar ook via de app. Verleden week was er enkel nog een iOS-app beschikbaar, nu is er ook een versie voor de Android. En raad eens wie die meteen gaat downloaden?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wnapp.id17 ...
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Waarnemers: aanbod van Telegram om een gratis... 27/03
Kan AI de Google zoekmachine echt vervangen?... 27/03
Wat is eigenlijk de bedoeling van de World Si... 27/03
Het viel te verwachten: nu verbant China ook ... 26/03
Is China verantwoordelijk voor cyberaanval i... 26/03
EU: nu officieel onderzoek of Google, Meta en... 26/03
Google en identiteit: goed en slecht nieuws... 25/03
Microsoft: na 41 jaar eindelijk spellingcontr... 25/03
X: PiP voor de video en vastgepinde postings... 25/03
Apple: antitrust klacht vanwege DOJ... 22/03
Meer artikels ....
Hardware
Nog meer nieuws van Nvidia: project GR00T, Ea... 21/03
Nvidia stelt zijn nieuwigheden voor... 20/03
Chrome browser: real time bescherming... 18/03
RFM-1: de chatGPT voor robots die hen eindeli... 13/03
Chrome 21 maakt van elke website een app als ... 11/03
AiSee: een wearable waarmee slechtzienden toc... 08/03
Wel goed nieuws: nieuwe Macbook Air met M3 ch... 05/03
The Humane broche binnenkort in de winkels in... 29/02
Samsung stelt zijn Galaxy Ring voor... 28/02
Samsung ondersteunt Auracast op meer toestell... 22/02
Meer artikels ....
Oor
Spotify: voortaan ook cursussen... 26/03
Neil Young keert terug naar Spotify... 15/03
Spotify lanceert muziekvideo... 14/03
Podcast: Something was wrong... 11/03
De stemmen van Assisen: de moord op Ingrid Ca... 06/03
Podcast: Zij is van mij... 05/03
Spotify lanceert een apart abonnement voor au... 04/03
Verbroken relatie tusen UMG en TikTok zorgt v... 29/02
Podcast: Hoge Bomen - DPG Media... 28/02
Kan je binnenkort bij Apple Music songs van c... 22/02
Meer artikels ....

Site
Rabbit R1 is nu beschikbaar... 27/03
Banana Bruiser: kunst... 27/03
Search My Site... 27/03
QuizWizard AI... 26/03
OrcaScan: streepjescode scanner... 26/03
Needle Drop: muziekscore... 25/03
Oproot Magic Crystal Ball... 25/03
Metscalculator: calorietjes tellen... 22/03
Memecam: Fun... 22/03
Rewrite AI: je teksten verbeteren... 21/03
Meer artikels ....
Tip
Netflix: ontdek meer titels... 20/03
Firefox: binnenkort tab previews... 18/03
Bekijk op je iPhone waar jij je foto s neemt... 13/03
Zo zet je Gemini als je standaard assistent... 04/03
Zo maak je een avatar die je document voorlee... 28/02
Leren dankzij AI met gebruik van YouTube en C... 26/02
Wat moet je doen als je iPhone per ongeluk in... 22/02
Fotografie: bewegingseffect... 09/02
OneNote: enkele tips om die helemaal naarje h... 02/02
Microsoft: schakelen tussen rechte en kromme ... 22/01
Meer artikels ....
Software
SummIt podcast app voor Android... 27/03
Demucs GUI: klanksporen verwijderen... 26/03
Notion Movie Tracker... 25/03
Podlord: Podcasts Downloader... 22/03
Zoom extensie voor Firefox... 21/03
Visual Studio Community 2022... 20/03
Threads app nu in de Microsoft Store... 19/03
Winlock: je systeem afschermen... 18/03
Siestapp: je Zen vinden bij je slaap of werk... 14/03
Fooocus: zelf AI kunst maken op je PC... 13/03
Meer artikels ....

Maart
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Februari
m
d
w
d
v
z
z
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Januari
m
d
w
d
v
z
z
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)