| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 30/06/2022
[Nieuws]Binnenland: plannen om eigen Itsme uit te bou...
[Nieuws]Binnenland: koerierbedrijven mogen toch met o...
[Nieuws]Binnenland: vanaf 1 juli nieuwe regels voor e...
[Hardware]Binnenland: definitieve regels voor pakjesbus...
[Oor]Podcast: de Taalstaat
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Vlaams kijken
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Vertraag ALS
[Software]All Files Viewer
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Binnenland: plannen om eigen Itsme uit te bouwen
Wil je in België digitaal contact opnemen met de overheid, dan heb je verschillende opties. De klassieke, inloggen met je eID via je browser, lijkt ons nog altijd de veiligste. Alleen heb je daar je kaartlezer voor nodig, die via een USB-aansluiting werkt, wat deze methode om in te loggen op je smartphone onmogelijk maakt.

Sinds 2017 kan je je ook aanmelden via het platform Itsme. Dat is een samenwerking tussen verschillende providers en banken, en de overheid heeft via Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij een aandeel van 20% in.

Itsme kende een groot succes, omdat je dat ook gebruiken kan, buiten de overheid, voor allerlei andere diensten, zoals je bank. Toch blijven wij, voorzichtig als we zijn, zoveel mogelijk de eID-kaart en de kaartlezer via USB-poort gebruiken om officiële documenten zoals BTW, belastingen, zelfs e-health , op te vragen. Blijkbaar behoren wij tot de minderheid, want Itsme wordt ondertussen door 6,5 miljoen gebruikers gebezigd.

De Belgische overheid ziet dat succes van Itsme met lede ogen aan. Het wil zelf een platform uitbouwen à la Itsme, dat meteen ook een digitale wallet moet worden en waarin je je trouwboekje, je rijbewijs en andere overheidsattesten bewaren kan. De overheid trekt er 50 miljoen euro voor uit.

Naar eigen zeggen zijn deze plannen bij de overheid ingegeven door bezorgdheid: buiten de 20% participatie is Itsme nog altijd een privébedrijf, en wat als dat morgen aan het buitenland verkocht wordt? En anderzijds: wat als het een maand in panne ligt?

Verschillende waarnemers stellen echter vragen bij het plan, en de redenen ervoor. Discussie over de kosten die Itsme nu aanrekent aan de overheid zouden ook een rol spelen.
Een zaak om te volgen dus...

https://www.standaard.be/cnt/dmf20220627_97617861?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/overheid-werkt-aan-alte ...
https://www.demorgen.be/nieuws/plots-wil-de-overheid-een-eig ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Binnenland: koerierbedrijven mogen toch met onderaannemers blijven werken
We blijven nog even bij onze pakjes. De levering van die pakjes aan huis (of op je kantoor) is een grote zegen voor jou als gebruiker. Maar voor de koerier die je pakje moet leveren, is het niet altijd een zegen. De arbeidsomstandigheden zijn bij verschillende bedrijven echt ondermaats, er wordt gewerkt met onderaannemers en koeriers die het statuut van zelfstandigen moeten aannemen. Waardoor zij geen ziekteverzekering hebben, niet verzekerd zijn bij ongeval, en meer.

Minister van Post Petra De Sutter had daarom het plan opgevat om het gebruk van onderaannemers in deze sector aan banden te leggen. Een pakjesbedrijf zou minstens 80% bezorgers met een vast contract in dienst moeten nemen, en werken met zelfstandige onderaannemers zou beperkt worden tot 20%.

Maar blijkbaar was er binnen de federale regering gene meerderheid voor te vinden. Daarom werkt de minister een nieuw plan uit, dat koeriers moet beschermen ongeacht hun statuut. Ook hier weer een verhaal dat vervolgd wordt...

https://www.standaard.be/cnt/dmf20220628_95035329
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220629_92867935
geef uw reactie hier

[Nieuws] Binnenland: vanaf 1 juli nieuwe regels voor elektronische steps
In mei dit jaar werden er nieuwe regels goedgekeurd voor het gebruik van elektronische steps, en die regels worden van kracht op 1 juli. Wat verandert er?

Wel, om te beginnen zijn het regels die gaan gelden voor alle motorvoertuigen met één of meer wielen, waarvoor een maximumsnelheid geldt van 25 km per uur. Dus elektrische steps, monowheels, elektrische skateboards en elektrische rolstoelen vallen er ook onder.

Omdat gebruikers van deze voertuigen gelijkgesteld worden met fietsers, moeten zij gebruik maken van de fietspaden. Gedaan dus met op het trottoir te rijden - behalve uiteraard voor mensen met een beperkte mobiliteit, die stapvoets rijden in een rolstoel.

In voetgangerszones zullen borden verschijnen die aangeven of fietsers (en alle gelijkgestelde voertuigen) toegelate zijn - maar als dat het geval is: mogen zijn maximum 5 km per uur rijden. Een hele verademing voor voetgangers die nu in verkeersvrije straten vaak voortdurend belaagd worden door fietsende en steppende gebruikers!

Verder moet je minimum 16 zijn om op een elektrische step te mogen, en mag je geen passagiers vervoeren - dus niet met 2 of zelfs 3! op een step staan.

En tot slot: je moet je step achterlaten op de speciale zones daarvoor, en zijn die niet voorzien, dan mag je die wel op het trottoir achterlaten, maar die mag andere gebruikers niet hinderen.

Als je het ons vraagt: dringend nodige maatregelen. Nu moeten ze nog opgevolgd worden!

https://news.belgium.be/nl/elektrische-steps-nieuwe-regels-v ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Binnenland: definitieve regels voor pakjesbus vastgelegd
Pakjes bestellen via het internet: het is zalig, want het voelt eigenlijk alsof je jezelf een cadeautje doet. Er is echter één probleem: het pakje moet ook geleverd worden. Bij jou thuis, meestal. Je kan het op je werk laten leveren, aan de receptie van het gebouw, maar dat gaat een beetje ten koste van je privacy. En je moet het pakje dan mee naar huis sleuren.

Pakjesautomaten zijn ook een oplossing, maar die zijn niet dik gezaaid. En je moet het pakje ook nog altijd naar huis sleuren. Dé ideale oplossing is het pakje thuis laten leveren, maar je kan toch gen hele dag thuis blijven om op het pakje te wachten?

De oplossing: een pakjesbus. Een speciale grote brievenbus eigenlijk, waarin de koerier je pakje kan deponeren. Maar hoe moet die eruit zien? Aan welke voorwaarde moet die voldoen? Voor een "klassieke" brievenbus bij jou thuis zijn er regels qua afmetingen. Maar voor pakjes van de koeriers is dat koffiedik kijken.

Daarom werden er nu, door bevoegd minister Petra De Sutter via een Koninklijk Besluit regels vastgelegd voor de pakjesbussen. Zo moeten zij voldoende beveiligd zijn, minstens 33 x 21 x 12 cm groot zijn, duidelijk zichtbaar zijn en eventueel zelfs een apart huis-of busnummer krijgen.

Voor wie het nog niet wist: er zijn al wel degelijk pakjesbussen in de handel, en de prijs varieert. Van een 600 euro waar de bus een mechanische valklep heeft, tot bussen met een code die je kan doorgeven wanneer je iets bestelt, of bussen die je vanop afstand kan openen met je smartphone. En die kunnen tot 1800 euro kosten, zo meldt Radio1.

https://radio1.be/heb-wil-je-een-pakjesbus-dan-moet-je-vanaf ...
geef uw reactie hier

  

[Oor] Podcast: de Taalstaat
Een razend interessante podcast, maar je moet er wel 2 uur voor reserveren. De podcast draait rond taal, in al zijn facetten. De taal die gebezigd wordt door politici, gedichten, een nieuw woord, een vergeten woord, mooie songteksten, ... het komt allemaal aan bod. Een aanrader!

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-taalstaat
geef uw reactie hier

[Site] Hier spreekt men Nederlands: Vlaams kijken
Deze website is een privé-initiatief van enkele Nederlanders, die graag over de grens komen kijken naar wat de Vlaamse tv te bieden heeft. Reeksen, films en tv-programma's komen aan bod, waarbij ook veel aandacht gaat naar de steengoede documentaires op Canvas, zoals "Metissen van België".
[Taal: NL]

https://vlaamskijken.nl/2022/06/21/documentaire-metissen-van ...
geef uw reactie hier

[Site] Hier spreekt men Nederlands: Vertraag ALS
ALS blijft een verschrikkelijke ziekte. En er is veel geld nodig voor nog meer onderzoek om de ziekte te bestrijden.
Deze website geeft informatie over de ziekte en de gevolgen ervan. Je kan er ook doneren en zo meehelpen om de ziekte te vertragen.
[Taal: NL]

https://www.vertraagals.be/
geef uw reactie hier

[Software] All Files Viewer
Dit is een tool om bestanden te bekijken, die honderden verschillende bestandsformaten ondersteunt. Je kan Office documenten opene, mediabestanden, archiefformaten, CAD-bestanden, e-boeken en meer.
https://apps.microsoft.com/store/detail/all-files-viewer/9PN ...
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Binnenland: plannen om eigen Itsme uit te bou... 30/06
Binnenland: koerierbedrijven mogen toch met o... 30/06
Binnenland: vanaf 1 juli nieuwe regels voor e... 30/06
Google trekt toegang tot Google Earth Engine ... 29/06
Airbnb maakt verbod op storende fuiven defini... 29/06
Ook ransomware organisaties loven bug bountie... 29/06
Nasleep van de verwerping van Roe vs Wade: me... 28/06
Twitter: ondertiteling beheren wordt stuk gem... 28/06
Elektrische auto: prijzen gaan de hoogte in... 28/06
Amazon: Alexa spreekt met stem van je overled... 27/06
Meer artikels ....
Hardware
Binnenland: definitieve regels voor pakjesbus... 30/06
Nieuwste smartphone van HTC: focus op de meta... 29/06
Eigenaardig: 256 GB 13 inch MacBook Pro met M... 28/06
Nothing: een smartphone met LEDs... 27/06
Binnenland: onverwacht toch nog nieuwe speler... 23/06
Meta stelt nieuwe prototypes voor VR helm voo... 22/06
Een concurrent voor VR headsets die onder de ... 22/06
Microsoft: nu ook Defender voor thuisgebruike... 20/06
Voicemod: spreek eens met een andere stem... 17/06
En wat zou je denken van een laptop met e Ink... 16/06
Meer artikels ....
Oor
Podcast: de Taalstaat... 30/06
Podcast: Interne keuken houdt ermee op... 27/06
Podcast: Levar Burton Reads... 24/06
Spotify gaat nu ook voor audioboeken... 13/06
Parel Radio: mijn man de moordenaar... 10/06
Podbabble... 07/06
Winnaar Podclass 2022 bekend... 31/05
Komen alle Nederlandse podcasts op een platfo... 27/05
Apple: nieuws voor podcasts... 18/05
Spotify: artiesten kunnen NFT promoten... 17/05
Meer artikels ....

Site
Hier spreekt men Nederlands: Vlaams kijken... 30/06
Hier spreekt men Nederlands: Vertraag ALS... 30/06
Read: transcripties voor online conferenties... 29/06
Hype URLs... 29/06
Earth FM... 28/06
One question a day... 28/06
Airport Hacks... 27/06
20 Road Trips in the US... 27/06
Unpaywall: toegankelijke documenten... 24/06
Hackaday: menselijk vernuft... 24/06
Meer artikels ....
Tip
Hoe een goede foto maken van de baby... 24/06
Tip: Zo kopieer je kleuren met de Color Picke... 10/06
Vervelende Windows gewoontes: updates delen... 03/06
Zo zie je wat je al gekeken hebt op Netflix e... 27/05
Tip: zo kan je een SSL certificaat zien in Ch... 19/05
Het verschil tussen TCP en UPD... 13/05
Hoe Facebook en andere accounts wissen... 06/05
Tip Techpulse: in app aankopen uitzetten... 21/04
Tip: podcasts beluisteren en beheren op Spoti... 11/04
Zo leeg je de cache van je Mac... 04/04
Meer artikels ....
Software
All Files Viewer... 30/06
Nieuwe versies van Foxit PDF Reader en Foxit ... 29/06
Manic Time... 28/06
Balabolka: text to speech... 27/06
Nike Training Club... 24/06
Raccoons Group: speciale browser voor ALS-pat... 23/06
Teleguard: alternatief voor WhatsApp... 22/06
Earth Time... 21/06
Simplewall: firewall... 20/06
Skratch: maak je eigen reismap... 17/06
Meer artikels ....

Juli
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

Juni
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Mei
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)