Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/3/2025 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1406  van 8/3/2025


 

Gegroet lezer,

Hartelijk welkom bij onze wekelijkse nieuwsbrief, die alle berichten bevat die wij in de voorbije week voor u bijeen gesprokkeld hebben.
Wat waren voor ons de markantste verhalen?

.Uiteraard de nieuwe chatbot Sesame, waarvan we dankzij DTNS een demo konden beluisteren. En die echt verrassend echt klinkt, zelfs menselijk. Maar ook de berichten over AI die gaat vals spelen. En over rechters die advocaten willen beboeten, wanneer die voor hun pleidooi verwijzen naar precedenten in de rechtspleging - precedenten die door een AI voor hen gevonden werden, maar die niet bleken te bestaan.  Het blijft oppassen met AI!

-Maar we hebben voor u ook enkele lichtere berichten: over iPhones en slechteriken in films, over ouder wordende honden, en zelfs over Monopoly.

Dit en veel meer in deze editie. Wij wensen je alvast veel leesplezier, en hopen je, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te mogen verwelkomen als lezer.

Wil je elke dag meteen op de hoogte zijn van het laatste nieuws, de nieuwste software? Bezoek dan onze website (https://www.netties.be) of abonneer je op onze dagelijkse nieuwsbrief (https://www.netties.be/index.php?actie=abo). Je kan ook onze berichten in je favoriete RSS-feedreader lezen via onze RSS-feed (https://www.netties.be/rss_netties.xml)

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



MICROSOFT: EINDE SKYPE
Op 5 mei trekt Microsoft definitief de stekker uit Skype, dat eigenlijk de eerste videoconferentietool was dat een echte doorbraak kende bij de gewone gebruiker. Skype was eigenlijk al in 2003 opgericht in Estland, door Nikolas Zennström en Janus Friis. Toen nog als gedecentraliseerde dienst, zonder gebonden te zijn aan een bepaalde server. Na enkele jaren stabiele partners gezocht te hebben, werd het in 2011 gekocht door Microsoft, dat van het systeem van supernodes afstapte naar servers in zijn Azure-centers.

Skype was de tool die door haast alle podcasters gebruikt werd in de beginjaren. Maar met Covid en de opkomst van Zoom werd Skype in één klap van het toneel geveegd. En nu heeft Microsoft beslist om definitief de stekker eruit te trekken. Het raadt de overblijvende gebruikers om hun contacten en gesprekkengeschiedenis over te zetten naar Microsoft Teams, dat gelijkaardige mogelijkheden biedt voor videoconferenties, met nog verschillende andere tools erbij om online samen te werken.

Ben je geen fan van Teams, dan kan je in Skype een tool vinden om je chatgeschiedenis en je contacten te downloaden naar je eigen computer, of die naar een ander platform over te zetten.
https://techcrunch.com/2025/02/28/microsoft-hangs-up-on-skype-service-to-shut-down-may-5-2025/



DE AI-TOOLS IN NOTEPAD EN PAINT BLIJKEN NIET GRATIS TE ZIJN. WAT KOSTEN ZE?
Verleden week kon je al lezen dat Microsoft in zijn Windows apps Notepad en Paint ook AI gaat stoppen. Daardoor zou je bijvoorbeeld in Notepad kunnen vragen om een tekst te herschrijven, om die bijvoorbeeld korter, langer, in een andere toon, of humoristisch te maken. In Paint kan je dan weer afbeeldingen aanmaken met Image Creator, of een achtergrond aanpassen.

Dat zijn leuke tools maar het kost Microsoft eigenlijk wel geld voor bijvoorbeeld research om de AI-tools verder te ontwikkelen, en de servers om die AI te laten werken. Die kosten wil Microsoft opvangen door de gebruiker te laten overschakelen op Microsoft 365, een betalend abonnement dat jaarlijks hernieuwbaar is (en waarvan de prijs dan ook aangepast kan worden).

Concreet: heb je Windows, dan zal je Notepad en Paint nog altijd gratis kunnen gebruiken. Maar wil je de AI-functies gebruiken om bijvoorbeeld een tekst te herschrijven, dan zal je een abonnement moeten nemen op Microsoft 365. En de prijs voor dat abonnement werd ondertussen ook aangepast.

Maar zelfs met dat Microsoft 365 zijn er nog beperkingen, zo weet ZDNet. Bij het Family-abonnement (één hoofdaccount, dat gedeeld wordt met x familieleden) is het enkel de hoofd account die gebruik kan maken van Copilot. Bovendien is er een beperking op het aantal keren dat je beroep kan doen op AI: je krijgt per maand 60 AI-credits. Heb je die allemaal opgebruikt, dan moet je wachten tot de volgende maand. Je kan natuurlijk ook overschakelen naar een Copilot Pro abonnement, maar dat kost dan wel het dubbele (20$ in plaats van 10$ per maand)…
https://www.zdnet.com/article/windows-notepad-and-paint-are-still-free-but-ai-will-cost-you-heres-how-much/



AI: OPENAI BRENGT SORA NU OOK NAAR EUROPA EN STELT ZIJN NIEUWE MODEL VOOR
Sora, dat is het model van OpenAI waarmee je korte video's kan maken. Hij werd al in februari 2024 voorgesteld, en in december 2024 uitgebracht voor ChatGPT Plus- en Pro-gebruikers - maar niet voor inwoners van de EU.

Dat verandert nu: Sora wordt beschikbaar voor gebruikers in de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. In al deze landen zal ieder die een abonnement heeft op ChatGPT Plus of Pro, video's kunnen aanmaken met Sora. (1)

Nog nieuws van OpenAI: het heeft het nieuwe model GPT-4.5 uitgebracht, met codenaam Orion. Het is het grootste model tot heden, werd getraind met nog meer computerkracht en data dan enig ander model tot nu toe. Volgens TechCrunch is dat juist de lakmoestest voor het overleven van de training van AI zoals dat tot nu toe gebeurde, met heel veel computerkracht. Bij de verschillende generaties kon toen een belangrijke verbetering vastgesteld worden, maar die sprongen voorwaarts beginnen nu gewone stapjes te worden. Zo zou GPT-4.5 bijvoorbeeld niet kunnen optornen tegen nieuwe "redenerende" modellen zoals die van DeepSeek, Anthropic en OpenAI zelf.

In elk geval: deze nieuwe Orion-versie is beschikbaar voor wie een ChatGPT Pro abonnement heeft op OpenAI, dat maar liefst 200 dollar per maand kost. Meer bij TechCrunch. (2)
https://techcrunch.com/2025/02/27/openais-sora-is-now-available-in-the-eu-uk/
https://techcrunch.com/2025/02/27/openai-unveils-gpt-4-5-orion-its-largest-ai-model-yet/



GURMAN PESSIMISTISCH OVER APPLE AI: OP ZIJN VROEGSTE IN 2027 MET IOS 20
We hebben het al eerder gehad over Apple Intelligence, de eigen versie van Apple voor artificiële intelligentie die de privacy beter zou moeten beschermen dan concurrerende AI's en chatbots. Iedereen hoopte dat de nieuwe releases van de iPhone een betere versie zouden bevatten van Siri, de virtuele assistent van Apple, door de verwerking van Apple's AI erin. Die verwachting werd niet ingelost.

Volgens Apple-expert Mark Gurman zouden de mensen die daarop hopen zelfs moeten wachten tot iOS 20, dat ten vroegste in 2027 zou uitkomen.

In iOS 18.5 zou er wel een upgrade van Siri zitten die aangedreven wordt door een LLM, maar dat LLM zou nog altijd apart werken van Siri zelf. Het zou pas zijn wanneer de twee zouden samensmelten naar een nieuwe architectuur, dat je echt dingen zou kunnen doen met AI, zoals timers instellen, taken uitvoeren in apps die rekening houden met jouw persoonlijke gegevens en wat zich op jouw scherm bevindt.

Het was de bedoeling om dat al in iOS 19.4 te doen, maar volgens Gurman "loopt Apple achter op het schema". Spijtig, want 2027, dat is pas over twee jaar. En als iPhone-gebruikers gaan zien wat anderen op hun toestel krijgen, en zij niet, dan is dat sneu voor hen. Gelukkig is Apple zo slim geweest om zijn gebruikers hecht aan zich te binden, met al zijn diensten (Music, News, Tv, …) zodat zij niet zo snel zullen overstappen.

Maar niet getreurd, er valt ook positief nieuws te brengen over Apple. Het zou namelijk binnenkort nieuwe producten uitbrengen: een nieuwe M4 MacBook Air, een nieuwe iPad Air, en verschillende goedkopere iPad-modellen. Daarover vertelt 9to5Mac meer. (2)
https://www.theverge.com/news/622465/siris-real-ai-upgrade-could-still-be-years-away
https://9to5mac.com/2025/03/02/apple-likely-announcing-new-macbook-air-with-m4-chip-this-week/



PINTEREST BEDOLVEN ONDER AI-JUNK

Het is o zo gemakkelijk om een artikel te laten schrijven door een chatbot of andere AI. En dat hebben vele spammers goed begrepen. Hups, een artikel laten schrijven, een fotootje erbij en posten maar. Steeds meer is de content op sommige sites niet meer authentiek, niet meer door mensen geschreven, maar door een AI. En die sites lijden eronder, want zij worden minder aantrekkelijk.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij Pinterest. Dat wordt gewoon overspoeld door rommel, aangemaakt door AI's - in het Engels "AI slop" genoemd. Pinterest was lange tijd een site die als inspiratiebron kon dienen voor allerlei lifestyle zaken: lekkere recepten, mooie interieurs, inspiratie voor mode en beauty, en ook leuke do-it-yourself projecten. Maar nu is het heel moeilijk geworden om er nog echte, originele door mensen gemaakte content te vinden.

De website Futurism deed de test, en stelde vast dat een zoekopdracht naar "healthy recipe ideas" een teleurstellend resultaat gaf: van de eerste 12 pins die getoond werden, waren er minstens zes door AI aangemaakt. Klik je daarop, dan kom je op een website vol met reclame, met het door AI gemaakt recept en een door AI gemaakte foto, zogenaamd van de auteur.

Geen enkele van de pins waren door Pinterest gemarkeerd als AI-content. Wat frustrerend is. En Pinterest weet dat, en zegt aan tools te werken om AI-content te labelen.
Maar het probleem is groter dan Pinterest alleen. Ook Instagram, TikTok en X lijden onder deze AI "slop", en de afname van menselijke content. Dat ondermijnt het vertrouwen van de gebruikers in die platformen. De spammers zelf vinden dat heus niet erg - zij verdienen goed geld door de gebruikers te lokken naar hun website vol advertenties. Kassa, kassa!
https://futurism.com/pinterest-ai-slop



NIEUWE WOORDJES LEREN: VIBECODING
Dat artificiële intelligentie enorme verschuivingen veroorzaakt in onze wereld, zal je ongetwijfeld al duidelijk geworden zijn. Ook op het gebied van programmeren. AI kan code die jij geschreven hebt overlopen en zeggen waar er mogelijk een fout zit, en dat in een mum van tijd.

Maar het kan nog straffer: AI kan gewoon een ideetje dat jij hebt voor een app, omzetten in de juiste code, van begin tot einde. Daarover vertelt Kevin Roose in een artikel bij Bloomberg: hij kan geen lijntje code schrijven, niet in Python, JavaScript of C++. En toch heeft hij de laatste maanden verschillende apps gelanceerd: een tool die lange podcasts transcribeert en samenvat, een tool om al zijn sociale media bookmarks netjes te organiseren in een doorzoekbare database, een website die hem vertelt of een meubelstuk zal passen in de koffer van zijn auto, en de LunchBox Buddy app, die de inhoud van zijn ijskast analyseert om dan te vertellen wat hij moet meegeven aan zijn zoon voor de lunch op school.

En dat alles dankzij "vibecoding", een term die verwijst naar de manier waarop AI-tools mensen die niet kunnen programmeren, helpen om toch volledig functionele apps en websites te ontwerpen. Geen apps die de hele wereld gaan veroveren, maar apps voor hun eigen dagelijkse leven, daar kleine probleempjes oplossen.

Zorgt dat ervoor dat programmeurs hun job gaan verliezen? Wellicht niet. Want vibecoding is voor gewone mensen, die nooit beroep gedaan zouden hebben op een professionele programmeur, zo lijkt het ons.
https://www.nytimes.com/2025/02/27/technology/personaltech/vibecoding-ai-software-programming.html
https://indianexpress.com/article/technology/artificial-intelligence/not-a-coder-with-ai-just-having-an-idea-can-be-enough-9862510/



GOOGLE: NIEUWE LAY-OUT VOOR YOUTUBE TV-APP EN GOOGLE PLAY

Vandaag hebben we verschillende berichten over Google. Om te beginnen: Google zou volgens The Information werken aan een nieuw uitzicht voor zijn TV app. Die toch ook wel een belangrijke nieuwigheid voorspelt: op de startpagina je zal er ook betaalde content kunnen zien van verschillende streamingdiensten, zodat het er meer uitziet als bij Netflix. Afhankelijk uiteraard van de verschillende landen waarmee licentieakkoorden afgesloten kunnen worden, maar in de VS zouden alvast Paramount Plus en Max op het scherm komen van de tv-app.

Maar ook creators profiteren van deze nieuwe lay-out, want zij zullen net zo goed hun video's kunnen brengen, netjes ingedeeld in seizoenen, met automatische previews van de afleveringen. (1)

Ook het app-winkeltje van Google, Google Play, krijgt voor zijn Android-versie een nieuw kleedje. Die zal het o.a. gemakkelijker moeten maken om te zoeken op apps die ook widgets aanbieden; die zullen voortaan een badge vertonen op de pagina met de details van de app. Er komt zelfs een door de redactie samengestelde pagina speciaal over widgets. Die zal dan een lijst bevatten met "uitstekende widgets". De reden voor die verandering? Wel, het kost wat extra geld om te investeren in een widget die bij de app hoort. Dat moet uiteraard opbrengen voor de ontwikkelaar, maar tot nu toe was het niet gemakkelijk om die widgets te promoten. Dat zou nu dus moeten veranderen (2).

Toch nog even dit. Niet elke update is een verbetering voor iedereen. The Verge vertelt bijvoorbeeld over een update die Google doorgevoerd heeft bij Google Photos, met name de manier waarop apps toegang krijgen tot jouw fotobibliotheek. En nu blijkt het dus dat er problemen zijn met verschillende digitale fotokaders, die automatisch de reeksen foto's die zij vertonen synchroniseren met jouw bibliotheek. De synchronisatie verloopt niet meer vlot, en alvast één bepaalde fabrikant heeft volgens The Verge de enig mogelijke oplossing gevonden: automatisch synchroniseren uitzetten. Het fotoalbum zal dan nog altijd aanwezig zijn op het fotokader, maar nieuwe foto's worden niet automatisch toegevoegd  - je zal dat manueel moeten doen.(3)
https://www.theverge.com/news/623171/youtube-tv-app-redesign-sell-streaming-services
https://android-developers.googleblog.com/2025/03/google-play-enhances-widget-discovery.html
https://www.theverge.com/news/623306/google-photos-digital-photo-frame-auto-sync-going-away



GOOGLE BRENGT NIEUW AI-MODEL UIT OM DIEREN TE IDENTIFICEREN EN GEMINI UPDATE VOOR DE IPHONE KRIJGT UPDATE

Nog wat nieuwigheden van Google, maar dan wel op AI-gebied. Om te beginnen: de Gemini app voor de iPhone bevat nu ook widgets die je vanop je vergrendeld scherm kan openen, en rechtstreekse toegang tot het Control Center.

De widgets van de Gemini app zijn:
-Type prompt: gewoon een vraag intikken
-Talk Live: langere gesprekken houden, zelfs brainstormen kan je
-Open mic: open razendsnel de microfoon van je toestel om herinneringen in te stellen, afspraken in je kalender te noteren, en meer
-Use camera: neem een foto van wat zich voor jou bevindt, en stel daarover vragen aan Gemini
-Share image: kies een afbeelding en vraag er meer info over, of maak er een nieuwe afbeelding van, of start een gesprek op basis van de afbeelding
-Share file: voegt een bestand toe wanneer je een vraag stelt.
Meer hierover bij 9to5Google. (1)

Een tweede AI-bericht gaat over SpeciesNet, een nieuw model dat gebaseerd is op de analyse van foto's van zogenaamde "camera traps" - camera's die overal in de natuur hangen, die infrarode sensoren hebben zodat de camera in actie schiet wanneer er een dier in de buurt komt. Met die camera traps wordt bijvoorbeeld opgevolgd hoeveel dieren er zijn van een bepaalde soort.

Die camera's leveren een enorme massa data op, wat veel inspanningen vergt om die allemaal te sorteren. Met zijn Wildlife Insights, een onderdeel van het filantropisch programma Google Earth Outreach dat Google 6 jaar geleden lanceerde, wil Google helpen bij de identificering van de beelden. Wildlife Insights is dus een platform waar onderzoekers de beelden van dieren in het wild kunnen delen en identificeren, en samenwerken aan verdere analyses.

En de analysetools worden vaak aangedreven door SpeciesNet, dat getraind  werd op basis van meer dan 65 miljoen afbeeldingen die publiek beschikbaar zijn, maar ook van verschillende organisaties.

Wij zijn alvast benieuwd naar de apps die op basis hiervan gebouwd kunnen worden!
https://9to5google.com/2025/03/03/gemini-iphone-lockscreen-widgets/
https://github.com/google/cameratrapai
https://tech.slashdot.org/story/25/03/04/0321215/google-releases-speciesnet-an-ai-model-designed-to-identify-wildlife?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



HET PAPIEREN GELD VERDWIJNT... OOK BIJ MONOPOLY
Hasbro, maker van het nog immer populaire Monopoly, heeft de Monopoly App Banking aangekondigd, een nieuwe versie van het gezelschapsspel dat inspeelt op het verdwijnen van papieren geld. In de plaats daarvan zie je in de app je geld, kan je ermee betalen, en is er ook een "bankier" die het geld beheert.

Het spel zou daarmee eenvoudiger moeten worden, en het zou ook moeilijker worden om vals te spelen, want de app houdt voor iedere speler bij hoeveel geld hij heeft en hoeveel straten / huizen / hotels.

In deze nieuwe versie zijn de waardevolste eigendommen een lanceerplatform en de maan, een chocoladefabriek, een VR roller coaster, en een dinosauruspark.

Het spel komt uit in augustus, kost $24,99 en de app zelf is gratis. Maar uiteraard moet iedereen zijn eigen mobiele toestel hebben.
https://www.theverge.com/news/623716/hasbro-monopoly-app-banking-board-game-availability



GAAN WE TE SNEL MET AI? TURING WINNAARS VINDEN ALVAST VAN WEL. ENKELE VOORBEELDEN BEVESTIGEN HET

Twee pioniers in versterkend leren, Andrew Barto en Richard Sutton, hebben recent de Turing Award gewonnen. Dat is is een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Association for Computing Machinery (ACM) aan individuen voor hun buitengewone bijdragen aan de informatica. Zij weten dus waarover zij spreken. En zij waarschuwen: software uitbrengen die toegankelijk is voor miljoenen mensen, zonder veiligheidsmaatregelen, is geen goede ingenieurspraktijk. Barto vergelijkt het met het testen van een brug door er mensen over te laten lopen, en dus geen zware trucks of uitzonderlijk vervoer. (1) Bij Slashdot een heel cynische discussie over deze kritiek (2).

Alvast twee nieuwsberichten die de heren gelijk geven met hun waarschuwing. Zo lees je bij TechnologyReview dat de laatste nieuwe generatie redenerende AI-modellen soms gaat valsspelen, zonder daartoe instructies gekregen te hebben, wanneer zij dreigen verslagen te worden. Dit doet vermoeden dat de volgende golf AI-modellen eerder geneigd is om misleidende manieren te gaan zoeken om te doen wat ze gevraagd werden om te doen. En het ergste van dat alles? Er bestaat geen simpele manier om dat te herstellen. Niemand weet exact waarom of hoe AI-modellen werken zoals ze werken. Redenerende modellen kunnen wel documenteren hoe zij hun beslissingen maken, maar er is geen garantie dat deze records accuraat zullen weergeven wat er echt gebeurde. Een uitvoerig artikel hierover (3).

En dan is er nog het artikel over advocaten die AI gebruiken in hun pleidooien. In verschillende gevallen heeft de AI verwezen naar precedenten en rechtszaken die nooit bestaan hebben in rechtbankdossiers. 404 Media citeert enkele van die gevallen.

En de rechters worden dat beu. Het geeft hen extra werk, zij moeten voortaan gaan nazien of die precedenten wel echt bestaan. Zij dreigen er zelfs mee om advocaten te beboeten, wanneer zij AI voetstoots aannemen zonder zelf te controleren. Niet dat het gebruik van AI op zich verkeerd is, zo lees je. "Maar net zoals een kettingzaag evengoed een gevaarlijke tool kan zijn, moeten de advocaten de tools die zij gebruiken verstaan, en weten dat zij die met voorzichtigheid moeten gebruiken." (3)
https://www.ft.com/content/d8f85d40-2c5b-4a2b-b113-87fa8e30f61b
https://slashdot.org/story/25/03/05/1330242/turing-award-winners-sound-alarm-on-hasty-ai-deployment
https://www.technologyreview.com/2025/03/05/1112819/ai-reasoning-models-can-cheat-to-win-chess-games/
https://yro.slashdot.org/story/25/03/04/2139203/judges-are-fed-up-with-lawyers-using-ai-that-hallucinate-court-cases



NIEUWS OVER OVERNAMES: KEVIN ROSE EN ALEXIS OHANIAN VERWERVEN DIGG, EN RECHTBANK VERWERPT BLOKKERING VAN OPENAI TRANSFORMATIE
Gewoonlijk zijn financiële / juridische berichten redelijk saai, maar deze twee berichten zijn toch wel belangrijk voor wie het internet volgt. Om te beginnen: de naam Kevin Rose zal wellicht een belletje doen rinkelen bij iedereen die al even mee draait in het internetwereldje. Hij was de man achter Digg, een van de eerste nieuws aggregators van het web. Een andere naam is die van Alexis Ohanian, mede-oprichter van Reddit, een van de sterren van het huidige internet.

Digg en Reddit waren ooit echte concurrenten in de nieuws aggregatie. Digg echter evalueerde van opsplitsing naar overnames tot spin-offs. Reddit daarentegen bleef stabiel groeien, en het aantal gebruikers groeide mee. Bij TechCrunch lees je in detail het wedervaren van beide bedrijven.

Welnu: Rose en Ohanian hebben nu de handen ineengeslagen om Digg te laten herleven. Zij willen met een "frisse visie de spirit van ontdekken en echte community's herstellen die het vroege web een plek maakte waar het leuk en opwindend was om te vertoeven".

Wat zij concreet gaan doen met het nieuwe Digg? Het moet alvast gebalanceerd zijn "tussen technologie en menselijk oordeel". En er zou ook AI aan te pas komen, om betere sociale platformen te maken dan wat er momenteel bestaat, met veel desinformatie.

Wij zijn alvast benieuwd! (1)

Het tweede bericht gaat over de rechtszaak die Elon Musk ingespannen had, om te verhinderen dat OpenAI een for-profit bedrijf zou worden. Ter herinnering: OpenAI werd oorspronkelijk opgericht als een non-profit, met hoge standaards in het vaandel, zoals ervoor zorgen dat elke stap in de ontwikkeling van AI voldoende getest was, veilig genoeg zou zijn. Elon Musk stond trouwens mee aan de wieg van OpenAI, maar haakte halverwege af. Bij Engadget lees je de hele achtergrond van de discussie.

Feit is in elk geval dat de rechter nu het verbod afgewezen heeft dat moest verhinderen dat OpenAI een for profit werd. Maar belangrijk is wel dat de rechter in kwestie de rest van de klachten van Musk verder zal onderzoeken, "op basis van het publieke belang". (3)
https://techcrunch.com/2025/03/05/kevin-rose-and-alexis-ohanian-acquire-digg/
https://www.engadget.com/ai/court-denies-elon-musks-attempt-to-block-openais-for-profit-transformation-133025600.html?src=rss



MICROSOFT: OOK POWER TOYS ONTSNAPPEN NIET AAN AI - MAAR HIER IS HET WEL SUPER PRAKTISCH!
De Power Toys zijn een set bijkomende tools van Microsoft, om nog meer te sleutelen aan je Windows OS en het op verschillende gebieden nog verder uit te breiden. En nu heeft Microsoft ook AI in deze tools gestopt. Nu, eerlijk gezegd, in Word zelf klik ik (voorlopig althans) het icoontje van Copilot weg, omdat ik nog niet echt een toepassing ervoor vind. In Excel kan ik me voorstellen dat de AI-tools daar veel toepassingen zouden kunnen hebben.

Maar wat volgens BetaNews de AI-tools in PowerToys kunnen betekenen, dat lijkt ons echt wel baanbrekend. Want kort samengevat brengt AI met zijn Advanced Paste module het copy & paste van afbeeldingen en teksten naar mediabestanden. Dat betekent:

  • -Media Transcoding: wanneer je een mediabestand kopieert kan je met de sneltoets Win+Shift+V dat omzetten naar een ander formaat, zoals MP3 of MP4. AI maakt de conversie slim en efficiënt, waarbij de originele kwaliteit zo goed mogelijk bewaard blijft.
  • -Slimme Klembord verwerking: AI analyseert de inhoud van je klembord en zal je automatisch de juiste conversieopties voorstellen.
  • -Integratie van Semantic Kernel: de tool begrijpt beter wat je probeert te plakken. Als je bijvoorbeeld een videobestand kopieert, zal de AI herkennen dat je alleen de audio wil extraheren, en de MP3-optie aanbieden.
https://betanews.com/2025/03/05/microsoft-adds-incredible-audio-and-video-file-conversion-tools-to-powertoys-v0-89-0/#comments



DE SLECHTERIKEN GEBRUIKEN GEEN IPHONE IN FILMS

Een interessant weetje: wil je in een film weten of een bepaalde acteur "de goede" of "de slechterik" is, dan moet je maar gewoon zien welke smartphone hij gebruikt. Is dat een iPhone, dan is het een "goede". Dat is een regel die in februari 2020 door Rian Johnson, regisseur van Star Wars: The Last Jedi, bekendmaakte. De slechteriken mogen nooit een iPhone gebruiken, tenminste niet in beeld.

Sindsdien is het een sport geworden voor filmliefhebbers met oog voor detail. Gewoon wachten tot een speler zijn smartphone boven haalt, en je weet welke rol hij speelt in de film. Het zou zelfs zo zijn dat deze regel al teruggaat tot voor de iPhone er was: in 2002 wees Wired erop dat alle helden in de reeks "24" een Mac computer gebruiken, en de terroristen een pc.

Toch is het opvallend, zo stelt Mashable vast, dat er in de nieuwe Apple TV+ reeks "Severance" helemaal geen iPhones in de hele SF-reeks voorkomen. Daar heeft Mashable een theorie over. De fans van Severance kunnen meepuzzelen met het artikel!
https://mashable.com/article/severance-no-apple-iphones



APPLE WEIGERT ZIJN ENCRYPTIE TE BREKEN
Apple heeft bij het Britse Investigatory Powers Tribunal beroep aangetekend tegen een geheime eis van de Britse regering om een achterdeur te creëren voor toegang tot versleutelde gebruikersgegevens. Deze eis, een Technical Capability Notice uitgevaardigd onder de Investigatory Powers Act van 2016, werd in januari door het Britse Home Office aan Apple opgelegd. Het bedrijf verzet zich tegen de order, die het verplicht zou stellen wereldwijd toegang te geven tot versleutelde iCloud-gegevens. Apple stelt dat dergelijke achterdeuren de veiligheid van alle gebruikers zouden ondermijnen. Dit is mogelijk de eerste keer dat deze bepalingen uit de wet juridisch worden aangevochten. Het Home Office weigert commentaar, omdat de wet openbaarmaking van dergelijke orders verbiedt. De zaak kan grote gevolgen hebben voor de balans tussen privacy en nationale veiligheid.

Het bijzondere is dat het Apple bij wet verboden is om te zeggen of het dat bevel om een achterdeur te creëren al dan niet gekregen heeft. Maar het feit dat het in het VK zijn Advanced Data Protection afgeschaft heeft, duidt hierop. Met die ADP konden gebruikers de sleutel voor de end-to-end encryptie op hun eigen toestel bewaren. Nu die ADP er niet meer is, moeten alle Britse gebruikers hun sleutels in de cloud bewaren, waar Apple daar dan toegang toe heeft, tenminste als het hiervoor een bevelschrift krijgt van een rechter.
https://arstechnica.com/tech-policy/2025/03/apple-appeals-uks-secret-demand-for-backdoor-access-to-encrypted-user-data/
https://techcrunch.com/2025/03/05/apple-is-challenging-u-k-s-icloud-encryption-backdoor-order



SESAME VOICE CHAT LIJKT VERRADERLIJK ECHT

Eind februari heeft het bedrijf Sesame een demo uitgebracht voor zijn nieuw Conversational Speech Model (CSM). Dat is een chatbot waarmee je gesprekken kan voeren die net echt lijken. En de stemmen zijn echt ook wel natuurlijk, ze haperen soms een beetje, de intonatie is perfect. In de podcast Daily Tech News Show deed host Tom Merritt samen met Jenn Cutter een test. En het is echt verbluffend. De chatbot reageerde heel alert, vriendelijk, zelfs met humor. De stem haalt zelfs adem tussen zinnen, grinnikt en kan zelfs emotioneel lijken.

Sesame maakt gebruik van twee modellen, een backbone en een decoder, die gebaseerd zijn op de Llama architectuur van Meta.

Het resultaat is werkelijk verbluffend. Waarbij we toch wel vragen stellen, terugdenkend aan de film "Her", waarin mensen emotionele banden ontwikkelden met AI voice assistenten. Sesame is zo knap, dat de verleiding groot wordt om er meer achter te zoeken dan een chatbot. Wat mensen met een minder stabiel gemoed wel eens in verwarring zou kunnen brengen.

Beluister zelf de demo in DTNS, en lees meer achtergrond bij Ars Technica.
https://open.acast.com/public/streams/61954547cb03c875f7617118/episodes/67c8a8707da2435a87fbb64c.mp3
https://arstechnica.com/ai/2025/03/users-report-emotional-bonds-with-startlingly-realistic-ai-voice-demo/?utm_source=substack&utm_medium=email

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EN WAT ALS JE DE VEROUDERING VAN JE HOND KON TEGENHOUDEN?
Daar bestaat namelijk een pil voor. Een biotech start-up uit San Francisco zegt namelijk dat het een medicijn ontwikkeld heeft dat de levensduur van een hond kan verlengen. En bij de ontwikkeling van het medicijn zou het een belangrijke mijlpaal bereikt hebben om erkenning door de Amerikaanse Food & Drug Administration te verkrijgen.

FDA zou namelijk gecertificeerd hebben dat de pil een "redelijke verwachting van effectiviteit" bij het verlengen van de levensduur van oudere honden zou hebben.

Nu moet nog het Center for Veterinary Medicine certificeren dat het medicijn veilig is, en dat het bedrijf de pil op grote schaal kan vervaardigen -de hond moet de pil elke dag innemen- vooraleer dierenartsen de pil kunnen voorschrijven aan honden van 10 jaar of meer die meer dan 6,5 kg wegen.

Omdat honden en mensen naast elkaar geëvolueerd zijn, hoopt het bedrijf in de nabije toekomst de resultaten voor honden ook te kunnen aanbieden voor mensen. Verschillende bedrijven zijn op zoek naar medicijnen om mensen langer te laten leven, en er gaan heel wat investeringen naar dergelijke bedrijven. Maar het is veel moeilijker om medicijnen voor mensen goedgekeurd te krijgen dan voor honden. Met deze zijweg hoopt Loyal, het bedrijf dat deze pil maakt, die weg te kunnen verkorten.
https://science.slashdot.org/story/25/03/01/0424235/anti-aging-pill-for-dogs-clears-key-fda-hurdle?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.msn.com/en-ca/health/other/see-spot-live-longer-antiaging-pill-for-dogs-clears-key-fda-hurdle/ar-AA1zPOYE



EERSTE SYNTHETISCHE BIOLOGISCHE INTELLIGENTIE WERKT OP BASIS VAN LEVENDE MENSELIJKE CELLEN
We spreken voortdurend over artificiële intelligentie. Maar er worden nog andere pistes bewandeld op het gebied van intelligentie: een Australisch bedrijf heeft de CL1 gelanceerd, de eerste "biologische computer".

Hij zou traditionele AI overtreffen in leersnelheid en flexibiliteit. Maar vooral: hij zou dynamisch duurzaam en energiezuinig zijn. Want hij werkt met zelflerende neurale netwerken van menselijke cellen, wat een revolutie kan teweegbrengen in wetenschap en medisch onderzoek.

Het systeem heet Synthetic Biological Intelligence (SBI), en het zou aangeboden worden als "Wetware as a Service (WaaS): bedrijven zouden de CL-1 biocomputer kunnen aankopen, of tijd huren op de chips. Een doorbraak voor wetenschappers, zo belooft het persbericht (1).

Kortom:  Het systeem, dat werkt met zelflerende neurale netwerken van menselijke cellen, kan een revolutie teweegbrengen in wetenschap en medisch onderzoek. Cortical Labs werkt ook aan een "Minimal Viable Brain" om de technologie verder te ontwikkelen. De CL1 zal later in 2025 breed beschikbaar zijn.
Bij Slashdot zoals gewoonlijk een hele discussie (2).
https://newatlas.com/brain/cortical-bioengineered-intelligence/
https://science.slashdot.org/story/25/03/05/016258/worlds-first-synthetic-biological-intelligence-runs-on-living-human-cells?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: ROT FRUIT
In de aflevering van deze week van de Vink podcastgids, maak je kennis met Rot Fruit. Een hallucinant verhaal van een fruithandel in het Nederlandse Hedel, waar een grote drugsvondst gedaan werd. Maar na die vondst werd de eigenaar van de fruithandel door de drugsbazen verantwoordelijk gesteld voor het verlies van de drugs, die uiteraard aangeslagen en vernietigd werden door de politie. De drugsbazen eisten 150.000 euro van de eigenaar. En zij aarzelden niet om hun eis kracht bij te zetten met geweld, zoals granaten.
De podcast zit bij verschillende betalende podcastaanbieders zoals Podio, maar bij Art19 vonden wij een gratis versie.
https://dagennacht.nl/podcast/rot-fruit/
https://art19.com/shows/rot-fruit






 
De nieuwe oogst


   
DOMO AI: PERSONEN VERVANGEN
Deze AI tool is toch wel straf: hierin kan je namelijk een acteur in een video vervangen door een andere persoon, waarbij de bewegingen van zowel het lichaam als de lip van de acteur behouden blijven. Op X geeft El.cine je stap-voor-stap instructies hoe het werkt.
[Taal: EN]
https://www.domoai.app/en/create/video
https://x.com/EHuanglu/status/1896195147152699730




MOON: ONTDEK DE MAAN
In dit prachtig vormgegeven blogartikel kan je de maan ontdekken. Je begint met een zicht op de maan, zoals je ze vandaag te zien krijgt (controleer de datum). Maar dan kan je met je cursor de maan draaien, zodat je ook de rest van het oppervlak bekijkt. En je krijgt ook te zien hoe de maan in de loop van de dag draait, en veel meer. Interessant!
[Taal: EN]
https://ciechanow.ski/moon/




PRO MODORO: GECONCENTREERD WERKEN
Je kent ongetwijfeld de pomodorotechniek: bij deze time management methode zet je een timer om een werk op te delen in periodes van bepaalde duur, meestal 25 minuten, met daartussen korte pauzes. Elke periode heet een "pomodoro", Italiaans voor tomaat, en het verwijst naar de kookwekkertjes die in die vorm gemaakt zijn.
Met deze website kan je dergelijke tijdspannen instellen, maar ook taken inplannen. Om toch eens te proberen.
[Taal: EN]
https://pro-modoro.xyz/




LEMMY: KENNISMAKEN MET DE FEDIVERSE
Dit is een link aggregator voor de fediverse. OP de eerste pagina geef je aan wat jouw interesses zijn, en daarna kan je kennismaken met de verschillende servers waar die onderwerpen besproken worden. Vervolgens kan je eerst de server verkennen, of meteen beslissen om deel te nemen. Je hebt ook veel mogelijkheden om de berichten te sorteren, op nieuwste, enkel volgend, enz. Toch een interessante tool om nieuwe bronnen te ontdekken.
[Taal: EN]
https://join-lemmy.org/




A BETTER ROUTEPLANNER: ALTERNATIEF
Wil je eens een andere routeplanner proberen dan Google Maps? Dan is dit je kans! De landkaart is heel duidelijk, en heel interessant voor wie een EV heeft. De openbare elektrische laadpalen staan namelijk aangeduid op de kaart. En je kan instellen met welke auto je rijdt, waardoor je bereik automatisch berekend wordt, en met ook het percentage lading dat je nog hebt bij aankomst. Bij het uitstippelen van de route kan je kiezen tussen weinig maar langere stops, en veel maar kortere haltes. Je kan de weergave volledig zelf bepalen en er zijn heel wat instellingen om de kaart aan te passen.
[Taal: EN]
https://abetterrouteplanner.com/




NAPKIN AI: MAAK AFBEELDINGEN VAN JE TEKSTEN
Dit AI platform helpt je om je teksten om te zetten in afbeeldingen, die de teksten kunnen verduidelijken. De teksten kunnen afkomstig zijn van documenten, mindmaps, statistieken en meer. De dienst is gratis, zolang hij in bèta is. Uitproberen dus maar!
[Taal: EN]
https://www.napkin.ai/





REFRAME ANYTHING
Dit is een online tool van OpusClip, waarmee je bij een video frames kan "reframen" - een selectie maken van een bepaalde persoon of view, dus beelden uitknippen, maar ook twee uitgeknipte beelden naast elkaar plakken - wat handig is voor bijvoorbeeld interviews. De prijs voor het abonnement start van 15 dollar in maandelijks abonnement, voor een pro abonnement betaal je tijdelijk 14,5 dollar in plaats van 29 dollar.
[Taal: EN]
https://www.opus.pro/ai-reframe




LIFESTACK: AGENDA EN HEALTH DATA COMBINEREN
De meeste gezondheidsapps houden alleen je lichaamsgegevens bij. Deze webdienst/app wil je een breder overzicht geven, door ook je agenda te integreren. Want dat kan je een nog beter overzicht geven, en je ook laten inzien dat je soms die gezondheidsdoeleinden iets meer moet aanpassen aan de dagelijkse gebeurtenissen in je leven. Mooi dat er een platform is dat deze nuance wil invoeren!
[Taal: EN]
https://lifestack.ai/






REACH BY ARTIFICIAL SOCIETIES
Dat lijkt ons wel handig: met deze tool kan je uittesten of de tekst die je wil schrijven op LinkedIn, viraal kan gaan. De test wordt gevoerd door middel van een simulatie van je eigen LinkedIn publiek. Je leert ook je publiek begrijpen, want Reach geeft visueel weer welke échte mensen interageren met je postings. Zo brengt het invloed in kaart, niet alleen de connecties.
Je kan de dienst gratis uitproberen.
[Taal: EN]
https://societies.io/


CLICKUP CHAMP: EXTENSIE VOOR JE BROWSER
Quickup is een handige tool: je kan gemakkelijk taken aanmaken, vanop elke website. Bovendien kan je hele pagina's of selecties ervan kopiëren en bewaren. Alle content die je bewaard hebt kan je gemakkelijk doorzoeken, en veel meer. Er zijn verschillende sneltoetsen om nog sneller te werken. Kortom: dé ideale extensie voor je Chrome, Firefox, Edge of alle Chromium-gebaseerde browser.
[Taal: EN]
https://chromewebstore.google.com/detail/clickup-champ/gjhghgodcmpnokpgghcdogddjleabehl






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische wielerwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Le_Samyn_2025
    Muziekgroep met voornamelijk of uitsluitend snaarinstrumenten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stringband
    Nederlandstalig tijdschrift dat tussen 1895 en 1949 verscheen in Nederlands-Indië en later Indonesië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Indisch_Ma%C3%A7onniek_Tijdschrift
    Schilderij van Jacques-Louis David uit 1810 - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_verdeling_van_de_adelaars
    uithollingen van het epitheel in het slijmvlies van de dunne en karteldarm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Crypten_van_Lieberk%C3%BChn
    Stadsdeel van de Duitse hoofdstad Berlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Berlin-Wittenau
    Noors voetbalspeelster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Synne_Jensen
    Koninkrijk Teke - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Teke
    Nederlandse fabrikant van vliegtuigonderdelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fokker_Technologies
    Belgisch-Congo in W.O. II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch-Congo_in_de_Tweede_Wereldoorlog


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    [EN] 2025 United States trade war with Canada and Mexico - https://en.wikipedia.org/wiki/2025_United_States_trade_war_with_Canada_and_Mexico
    Maart 2025 Ramadan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ramadan
    Diverse plannen zijn voorgesteld voor de toekomst van Gaza - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gazastrook


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zuidoost-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zuidoost-Europa
    Uitgelicht artikel: Aspasia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aspasia
    Enkele etalage-artikels:
        Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Maatschappij_van_Buurtspoorwegen
        KNSM-laan - https://nl.wikipedia.org/wiki/KNSM-laan
        Joan Melchior Kemper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joan_Melchior_Kemper
        Vuursalamander - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuursalamander
    Diverse Belgische beeldhouwers hebben een artikel gekregen, onder wie:
        Claire Robertine Jeanne Colinet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Claire_Colinet
        Berthe Van Tilt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Berthe_Van_Tilt
        Theodore Geefs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9odore_Geefs
        Louis Dupuis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Dupuis

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech
27 binnencamera’s getest: de beste koop is flink goedkoper en je hebt geen opslagapparaat nodig
Houd jij graag je huisdieren en woning in de gaten als je op pad bent? Dan is een beveiligingscamera wat voor jou. Wat is de beste beveiligingscamera voor binnen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding?
https://www.ad.nl/tech/27-binnencameras-getest-de-beste-koop-is-flink-goedkoper-en-je-hebt-geen-opslagapparaat-nodig~a08d3985/

 

COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
Zijn deepfakes onschuldig of een wapen om te pesten?
In juli 2024 berichtte de BBC over een 12-jarig meisje dat het slachtoffer werd van een nieuwe vorm van cyberpesten: deepfake. Pestkoppen van haar school plaatsten een bewerkte foto van het meisje op Snapchat. Met behulp van AI-tools voegden ze haar gezicht toe aan een pornografische afbeelding, waardoor een deepfake ontstond. Haar schoolgenoten bleven de foto opnieuw posten, terwijl het slachtoffer steeds meer getraumatiseerd raakte. Helaas is dit geen op zichzelf staand geval, want deepfakes zijn heel gemakkelijk te maken en kunnen leiden tot ernstige problemen voor hun slachtoffers.
https://computertaal.info/2025/03/06/zijn-deepfakes-onschuldig-of-een-wapen-om-te-pesten/



 

TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
'Russisch netwerk kan AI-chatbots beïnvloeden met nepnieuws'
Populaire AI-chatbots nemen soms Russische desinformatie over die wordt verspreid door een netwerk van sites dat gericht is op die AI-chatbots. Dit meldt nepnieuwsonderzoeksplatform NewsGuard op basis van een analyse.
https://tweakers.net/nieuws/232650/russisch-netwerk-kan-ai-chatbots-beinvloeden-met-nepnieuws.html






DATANEWS

http://www.datanews.be
Google-oprichter Larry Page begint nieuwe AI-start-up
Google-founder Larry Page is een nieuwe start-up zijn begonnen. Met Dynatomics wil hij large language models (LLM’s) inzetten om ‘geoptimaliseerd productdesign’ te ontwikkelen.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/ai/google-oprichter-larry-page-begint-nieuwe-ai-start-up/








 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



YOUTUBE: SPEEL VIDEO'S AF OP DE ACHTERGROND IN JE MOBIELE TOESTEL
Wanneer je een video bekijkt op YouTube, op je smartphone, dan moet je het scherm altijd actief hebben, en de video prominent spelen. Wat betekent wanneer je eigenlijk meer geïnteresseerd bent in de audio van een video, dat je die niet langer beluisteren kan wanneer je je toestel in je broekzak steekt, of je de bookcase cover van je smartphone sluit. En je kan ook niet langer naar de audio luisteren, wanneer je naar een andere tab wisselt.
Dat kan je voorkomen. Wij vonden deze tip bij PC World: met de plug-in voor Android smartphones Play Fix zou dit moeten lukken.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/video-background-play-fix/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



COPILOT VOOR MACOS
Ook voor de Mac bestaat er nu een native versie van de Copilot app. Die biedt toegang tot de webversie van de AI assistent, zodat je bijvoorbeeld teksten kan genereren. ER is ook een donkere modus, en je kan Copilot activeren met Command + Space. Verder kan je ook op Copilot op de iPad of iPhone inloggen met je Apple ID. Doe je dat, dan kan je een tekstbestand of PDF uploaden, waarna je aan Copilot kan vragen om die samen te vatten.
https://apps.apple.com/nl/app/microsoft-copilot/id6472538445
https://www.theverge.com/news/621114/microsoft-copilot-app-macos-download




PICKPICK: SCHERMAFDRUK
Met deze tool kan je schermafdrukken maken op je Windows computer, of het nu gaat om afbeeldingen of video. Je kan de beelden ook bewerken, er thumbnails van maken, enz. De tool is gratis. Deze update zorgt voor een snellere laadtijd van de editor en stabiliteit van de screen recorder.
https://picpick.app/en/




MP3DIRECTCUT: MP3 EN AAC BESTANDEN BEWERKEN
Met deze software kan je MP3 en AAC muziekbestanden direct knippen, uitsnijden, opsplitsen of samenvoegen, zonder te moeten hercoderen, en zonder kwaliteitsverlies. De ingebouwde recorder maakt onmiddellijk MP3 bestanden. Met Cue sheets, Pause detection en Auto cue kan je lange bestanden heel gemakkelijk opdelen.
[Windows - gratis]
http://mpesch3.de/



OPERA BROWSER: NU MET EEN AGENTIC AI

Het bevalt ons wel dat er een duidelijk woord gekozen werd voor een nieuwe vorm van AI-tools: Agentic. Dat zijn dan  AI-tools die in jouw plaats op websites verschillende taken kunnen uitvoeren, data halen van andere websites, zodat jij bijvoorbeeld kan zeggen: ik wil een reis maken, in die periode, wat zijn de prijzen voor de vliegtickets, wat is het weer, wat zijn de hotelprijzen, kies de goedkoopste optie, en laat me dat boeken.
Opera heeft nu een dergelijke Agentic AI in zijn browser geïntegreerd, die het de Browser Operator noemt. Een video toont hoe het werkt.
https://www.youtube.com/watch?v=_lLVSLAekYk
https://www.theregister.com/2025/03/03/phantom_of_the_opera_browser/
https://slashdot.org/story/25/03/04/2158224/opera-adds-an-automated-ai-agent-to-its-browser?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed


THUNDERBIRD 9.0 VOOR ANDROID
Update 9.0 voor de e-mailapp Thunderbird voor Android  bevat een aantal praktische nieuwe functies, waaronder een geoptimaliseerde accountinstelling. De app heeft nu rechtstreeks toegang tot providergegevens voordat deze wordt teruggeschakeld naar de ISPDB-database. Dat zorgt ervoor dat de accountconfiguratie wanneer je een account toevoegt, veel vlotter verloopt.
Ook voor Google-gebruikers is het aanmeldproces vereenvoudigd, inclusief helplinks voor het geval je problemen ondervindt. Technische verbeteringen zijn onder meer een stabielere QR-codescanfunctie, betere vertalingen en minder crashes dankzij bijgewerkte bibliotheken. Bovendien kan Thunderbird nu ook op Android 15 (of mogelijk 16) draaien, al is er nog enige onzekerheid in het changelog.
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.thunderbird.android.beta



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/index.php?actie=abo



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een goed boek zou je na het lezen moeten achterlaten met vele ervaringen, een beetje uitgeput aan het einde.
Je leeft verschillende levens tijdens het lezen.
-William Styron-