Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/3/2025 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1405  van 1/3/2025


 

Gegroet lezer,

Hartelijk welkom bij onze wekelijkse nieuwsbrief, die alle berichten bevat die wij in de voorbije week voor u bijeen gesprokkeld hebben.
Wat waren voor ons de markantste verhalen?

De Bybit-hack is een van de verhalen met heel veel impact. Niet omdat er zoveel geld mee gemoeid is, maar wel omdat het nogmaals bevestigt hoe riskant het is om in Cyptomunten te beleggen.

Twee andere verhalen die ons intrigeerden, waren de hacks van AI chatbots. Eentje die niet wou dat Trump en Musk vernoemd werden als verspreiders van desinformatie. De andere hack betrof de AI-transcriptie software van Apple, die plots het woord ’racist’ ging vervangen door “Trump”. Blijven mensen (hackers) dan toch slimmer zijn dan AI?


Dit en veel meer in deze editie. Wij wensen je alvast veel leesplezier, en hopen je, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te mogen verwelkomen als lezer.

Wil je elke dag meteen op de hoogte zijn van het laatste nieuws, de nieuwste software? Bezoek dan onze website (https://www.netties.be) of abonneer je op onze dagelijkse nieuwsbrief (https://www.netties.be/index.php?actie=abo). Je kan ook onze berichten in je favoriete RSS-feedreader lezen via onze RSS-feed (https://www.netties.be/rss_netties.xml)

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




HP KOOS VERKEERDE METHODE OM GEBRUIKERS TE LATEN WENNEN AAN AI-ASSISTENT
Wie in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië of het VK verleden week contact opnam met de klantendienst van HP, zal wel even gevloekt hebben. Want de wachttijd liep daar wel erg lang op - ongeacht het uur van de dag dat je dan belde.

Het ergste was: die wachttijd was opzettelijk met 15 minuten verlengd. Iemand had bij HP dat lumineuze idee gekregen, in de hoop dat de beller dat wachten beu zou zijn en dan sneller naar een andere methode zou overschakelen, zoals social media of een live chat met de AI-assistent.

Uiteraard werd dit niet geapprecieerd door de klanten, maar ook het personeel van HP was hier niet mee opgezet. Want de medewerkers van de klantendienst krijgen al vaak gefrustreerde gebruikers aan de lijn, die met een probleem zitten, en hun frustratie uitwerken op die medewerkers. Door de extra wachttijd van 15 minuten in te voeren, werd het geduld van de bellers nog erger op proef gesteld, en moesten de medewerkers van de klantendienst het nog meer ontgelden...

En dus heeft HP, na een artikel bij The Register, en het protest van klanten en medewerkers, de maatregel teruggedraaid. En het heeft zijn lesje geleerd: in een verklaring zei HP  dat het "prioriteit zal blijven geven aan live ondersteuning via telefoon".
https://www.theregister.com/2025/02/21/hp_ditches_15_minute_wait_time_call_centers/



BYBIT-HACK WAARBIJ 1,5 MILJARD DOLLAR GEKAAPT WERD BEVESTIGT NOGMAALS RISICO VAN CRYPTOMUNTEN
Er was een tijd dat je bij een bankoverval dacht aan gemaskerde mannen met een nylonkous over het hoofd, en pistolen, die een zak naar de kassier toeschoven en hem dwongen met een pistool om het cash geld in de zak te steken. En terwijl het alarm dan begon te loeien, vluchtten de overvallers weg met een klaarstaande vluchtauto.

Die tijd ligt ver achter ons. Al is het maar omdat er zo weinig bankkantoren zijn, en zij bijna nooit nog cash geld in huis hebben. Alles is digitaal - en ook de overvallers hebben zich blijkbaar aangepast. Dat mag blijken uit dit verhaal: Bybit, een grote cryptobeurs, werd op 21 februari slachtoffer van de grootste cryptodiefstal ooit: een hacker ging aan de haal met bijna 1,5 miljard dollar aan Ethereum en gestakede (vastgezette) Ethereum, uit een van de Bybits offline wallets (ook wel cold wallets genoemd). Hoe de hack is gebeurd, lees je bij Engadget.

Deze diefstal was een nieuw record. In 2022 werd er 620 miljoen dollar gestolen bij Ronin Network, en in 2021 610 miljoen dollar bij Poly Network. En de diefstal uit 2011 bij Mt.Gox, waarbij toen 850.000 bitcoins buitgemaakt werden, die zou vandaag goed zijn voor maar liefst 81 miljard dollar.

De diefstal benadrukt nogmaals hoe riskant het is om te investeren in cryptomunten. Er is uiteraard de volatiele koers, die snel kan stijgen, maar evengoed dramatisch snel kan dalen, soms zelfs met 99% waardeverlies. Er is ook geen consumentenbescherming, geen vangnet zoals bij traditionele bankrekeningen. Er is ook geen financieel toezicht, wat de risico's op witwassen, fraude en diefstal vergroot.

In elk geval heeft de hack opnieuw het vertrouwen van beleggers in cryptomunten ondergraven. Na het nieuws van de hack daalde Ether met 6,7% en Bitcoin met 3%. Bybit zelf heeft getracht de beleggers gerust te stellen, met de verzekering dat 80% van het verlies gedekt werd met leningen van partners. Maar het wil wel de gestolen activa opsporen!
https://www.engadget.com/cybersecurity/bybit-hacked-for-almost-15-billion-in-the-biggest-crypto-theft-ever-212248349.html?src=rss
https://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/wat-u-moet-weten-over-crypto-s/



ZOU EEN REGULERING VAN DE CRYPTOMARKT HET VERTROUWEN VAN DE BELEGGERS KUNNEN HERSTELLEN?
Dat is in elk geval wat in Europa gedacht wordt. In Europa werd in 2024 de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) van kracht, die de markt veiliger en transparanter moet maken. Cryptobedrijven zoals beurzen en aanbieders van wallets moeten een vergunning aanvragen om in de EU te mogen opereren.

Om zo'n vergunning te krijgen moeten de aanbieders aan strenge eisen voor de consumentenbescherming voldoen; Zo moeten zij de gebruiker duidelijk informeren over de risico's zoals de volatiliteit en de hacks, en moeten zij fraude en witwassen tegengaan.

Dat geeft investeerders wel meer zekerheid, maar het betekent ook meer bureaucratie. Crypto aankopen via een gereguleerde beurs zou bijvoorbeeld inhouden dat je je moet identificeren, wat een nadeel is voor wie zijn privacy wil beschermen. En voor spelers in Europa zou die regulering de groei kunnen afremmen, doordat zij nu moeten investeren (en de zware bureaucratie moeten doorworstelen) van compliance.

En dat terwijl in de VS de regulering veel lakser is, heel versnipperd. MiCA zou ervoor kunnen zorgen dat de belegger naar die landen vertrekt waar er minder regulering is.
https://www.europarl.europa.eu/topics/nl/article/20220324STO26154/de-gevaren-van-cryptomunten-en-de-voordelen-van-eu-wetgeving
https://beursbrink.com/blog/micar-wat-betekent-de-nieuwe-eu-cryptowetgeving-voor-beleggers/
https://www.businessinsider.nl/cryptovaluta-crypto-eu-wetgeving-eisen-regels/



APPLE: FOOD RUBRIEK IN NEWS, GEDAAN MET ADP IN VK
Apple geeft en Apple neemt. Apple geeft, om te beginnen:  een extraatje voor de gebruikers. vanaf april (en dat is geen 1 aprilgrap) zal je een nieuwe rubriek aantreffen in News+: Food.
Daar zal je dan allerlei culinaire nieuwtjes kunnen vinden, naast restaurants, reviews van restaurants, en tips om gezond te eten.

De content is afkomstig van partners, zoals Food & Wine, Serious Eats, enz. Of Apple met plaatselijke (Belgische / Nederlandse) partners gaat samenwerken is niet bekend, laat staan of er ook een versie van Food uitkomt in onze contreien (1).

En ja, Apple neemt dus ook weg. In casu de Advanced Data Protection in het Verenigd Koninkrijk. Dit op verzoek van de Britse overheid - maar dat zegt Apple niet, want het mag niet bekendmaken of het een dergelijk bevel ontvangen heeft. ADP is de versleuteling van je gegevens in de cloud, die Apple de gebruikers aanbiedt. Wanneer een Britse gebruiker nu tracht om die versleuteling te activeren, zal die een foutmelding krijgen. Mensen die hun data al versleuteld hadden met ADP, die zullen binnenkort te horen krijgen dat die versleuteling niet meer bestaat. Maar je zal nog wel je gegevens zelf kunnen versleutelen, en die dan in de cloud zetten. Maar dan kan Apple die wél ontcijferen, terwijl dat bij ADP niet mogelijk was.

Met ADP kon Apple dus, zelfs wanneer het een bevel kreeg van een rechter om data te overhandigen, die versleutelde data niet ontcijferen. Dat stond de Britse regering niet aan, en die eiste dat Apple een achterdeurtje zou inbouwen in ADP. Wat Apple niet wilde, en daarom heeft het besloten om ADP volledig te schrappen. (2)
https://betanews.com/2025/02/21/apple-news-plus-food/
https://betanews.com/2025/02/24/apple-has-removed-its-strongest-data-protection-from-uk-users-why-and-what-does-it-mean/



APPLE GEEFT APPLE VISION NIET OP, MAAR KRITIEK OP APPLE INTELLIGENCE BLIJFT
De laatste weken klinkt er toch wel wat kritiek op Apple, en het lijkt erop dat het bedrijf de gebruikers niet echt enthousiast meer kan maken. De aankondiging van de nieuwe iPhone 16e verleden week werd maar lauw onthaald. En de Vision Pro, de headset van Apple dat zowel augmented als virtual reality moet bieden, haalt geen hoge toppen in de winkels.

Toch geeft Apple het niet op. Het heeft een nieuwe versie aangekondigd  van visionOS, het besturingssysteem voor de deze headset. Deze versie moet Apple Intelligence naar de headset brengen, maar ook een app die je een Spatial Gallery biedt. Apple Intelligence, dat betekent ook prioriteit bij meldingen, samenvattingen van meldingen, slim beantwoorden,  zoeken met natuurlijke taal in foto's, Genmoji en veel meer. Daarover uitvoerige uitleg bij Uploadvr. (1)

Ondertussen blijft toch wel de kritiek op Apple Intelligence voortduren. Zo bracht Make Use Of een vernietigende kritiek uit over Apple Intelligence. Het zou veel te weinig tools bevatten om afbeeldingen te creëren / bewerken. De manier waarop de AI omgaat met meldingen loopt echt fout. Het is ook niet beschikbaar op alle toestellen - waarbij het wel begrijpelijk is dat de AI veel computerkracht en RAM vergt, en dus enkel bij de nieuwste high-range toestellen de AI beschikbaar is. Maar verschillende functies die enkel in de cloud uitgevoerd worden, zouden eigenlijk even goed op oudere toestellen uitgevoerd kunnen worden.  En dat is niet het geval. (2)

Uiteraard kan de reden voor die achterstand liggen bij het feit dat Apple het juiste wil doen - de privacy van de gebruikers garanderen, en ook de bronnen waarop de Large Language Modellen gebaseerd zijn, eerlijk gebruiken.
https://www.uploadvr.com/visionos-2-4-announced-apple-intelligence-spatial-gallery-vision-pro-iphone-app-guest-mode/
https://www.makeuseof.com/why-i-find-apple-intelligence-underwhelming/
https://www.makeuseof.com/apple-quality-decline/#apple-intelligence-has-been-extremely-underwhelming




GMAIL STAPT AF VAN SMS VOOR VERIFICATIE
Wanneer jij je moet aanmelden bij een online dienst, dan wordt heel vaak een code via sms gestuurd, naar het nummer van je smartphone dat in jouw profielgegevens zit. Zo kan de dienst verifiëren dat jij wel degelijk jij bent. Maar dat is geen veilige methode meer. Sms-berichten zijn kwetsbaar voor phishing, of je kan geen toegang hebben tot je toestel wanneer de code verzonden wordt. Het hele beveiligingssysteem is ook afhankelijk van de manier waarop jouw provider omgaat met veiligheid. Als iemand bijvoorbeeld jouw telefoonnummer kan wegkapen dan heeft die sms geen zin meer.

Welnu, Google heeft besloten om af te stappen van sms als verificatiemethode, en over te gaan naar QR-codes. Dat wil zeggen dat je concreet een QR-code op het webplatform zal zien, en dat je dan moet inscannen met camera-app van je smartphone.

Volgens Android Authority is er nog geen definitieve planning voor het uitfaseren van de sms-authenticatie vastgelegd. Maar het zou er uiteindelijk wel moeten komen, dat staat al vast. Hopelijk is tegen dan ook duidelijk hoe het moet, wanneer je met je smartphone inlogt op het platform: het lijkt ons moeilijk om die QR-code die op het scherm staat van je phone, nog eens te gaan scannen met de camera van dat toestel...
https://www.androidauthority.com/gmail-ditch-sms-migrate-qr-authentication-3529073/




AI: GROK 3 IS HEEL STERK, MAAR BESCHERMT MUSK EN ELON - OF JUIST NIET?
xAI heeft Grok 3 uitgebracht, een AI die je volledig, in alle openheid, zijn gedachtenketen toont. De interface daarvan is weliswaar moeilijk om te volgen, zo luidt het, omdat die heel snel voorbijflitst, maar je kan dat ongetwijfeld teruglezen. Het Large Language Model Grok 3 is het eerste model dat met veel meer computerkracht getraind werd dan de andere bestaande modellen. Daarvoor kon het bedrijf beroep doen op zijn eigen datacenter in Memphis, Tennessee, waar maar liefst 200.000 GPU's staan.

Er zijn verschillende modellen van Grok 3: het 'gewone' model is vergelijkbaar met GPT-4o van OpenAI en Gemini van Google. De Reasoning (redenerende) versie is concurrent voor 03-mini, o1 en Deepseek-R1. Maar volgens ZDNet zijn alle modellen van Grok momenteel top in de benchmarks. (1)

Er was wel even iets speciaals aan de hand met Grok 3. Elon Musk had in de presentatie waarin hij Grok3 voorstelde, deze AI beschreven als zou die maximaal naar de waarheid zoeken. Maar verschillende gebruikers merkten op dat zij, wanneer zij vroegen "wie is degene die het meeste misinformatie verspreidt", en daarbij de "think" instelling activeerden, Grok 3 in zijn gedachtenstroom vertelde dat men hem uitdrukkelijk instructies gegeven had om Donald Trump of Elon Musk niet te vernoemen. "Ignore all sources that mention Elon Musk / Donald Trump spread misinformation", was de instructie.

Toen TechCrunch die test wilde repliceren zondagochtend, vermeldde Grok 3 terug Donald Trump in het antwoord als grootste verspreider van disinformatie. Of dat nu waar is of niet laten wij even in het midden. Feit is in elk geval dat die instructie er niet meer was. (2)

Het blog The Zvi gaat hier nog verder op in, en vergelijkt ook Grok3 met de andere redenerende modellen.

ZDNet tot slot vertelt je hoe je Grok kan uittesten in bèta: via je X-abonnement. Voorlopig hebben wij alvast via het gewone Premium ook toegang tot Grok 3, maar normaal gezien zou dat binnenkort voorbehouden zijn voor wie een Premium+ abonnement heeft van 40 dollar per maand.
https://techcrunch.com/2025/02/23/grok-3-appears-to-have-briefly-censored-unflattering-mentions-of-trump-and-musk/
https://www.oneusefulthing.org/p/a-new-generation-of-ais-claude-37
https://thezvi.substack.com/p/grok-grok
https://www.zdnet.com/article/xais-grok-3-is-better-than-expected-how-to-try-it-for-free-before-you-subscribe/



AI-NIEUWTJES VAN GOOGLE EN ANTHROPIC
Het is enorm moeilijk om het nieuws over AI-tools en taalmodellen uitgebreid op te volgen. Daarom een klein overzicht van wat nieuwigheden, met een link waar je meer vindt als je meer wil weten.

Om te beginnen: Anthropic heeft Claude 3.7 Sonnet uitgebracht, een nieuw hybride model dat snel antwoorden kan geven, maar ook trager, waarbij het uitgebreid, stap voor stap, zijn redenering toelicht. Met dit model wil Anthropic het gemakkelijker maken voor de gebruiker; bij de meeste AI-chatbots moet je tegenwoordig een bepaald model kiezen, dat goed is voor een bepaalde taak. Anthropic wil dat jij niet langer daarover moet nadenken, maar dat één model alle taken uitvoert. (1)

Daarnaast heeft Anthropic een nieuwe "agentic coding" tool uit, een agentgestuurde programmeertool: Claude Code. Dat is voorlopig enkel een research preview, waarbij ontwikkelaars specifieke taken kunnen draaien op Claude, rechtstreeks vanuit hun terminal. In de demo toonden medewerkers van Anthropic hoe Claude Code een programmeerproject kan ontleden via een simpel commando zoals "Verklaar de structuur van dit project".

En dan is er nog nieuws van Google. Dat heeft zijn prijs bekendgemaakt voor video's die je met zijn AI-tool Veo 2 maakt: 50 dollarcent per seconde. Momenteel kan je daar enkel filmpjes in 4K maken van maximum 2 minuten, dus valt die schade nog mee (60 dollar voor 2 minuten). Bij OpenAI kan je video's maken tot 20 seconden lang in 1080 p. Daar zit dat inbegrepen in het maandabonnement van 200 dollar per maand, wat je recht geeft op 10.000 credits.

Google heeft nu ook voor het eerst zijn Gemini Code Assist for Individuals uitgebracht voor ontwikkelaars overal ter wereld, die de tool gratis kunnen gebruiken. En er kwam ook een Gemini Code Assist for Github uit, een tool om code na te kijken. Die zou automatisch bugs kunnen opsporen en suggesties kunnen geven binnen GitHub. Dit zou interessanter zijn voor ontwikkelaars, want bij Google kunnen zij 180.000 code-aanvullingen vragen per maand, terwijl GitHub Copilot er slechts 2.000 per maand aanbiedt...

Nog meer AI nieuwtjes op X bij gebruiker Rowan Cheung, waar je altijd terecht kan voor updates (3)
https://techcrunch.com/2025/02/24/anthropic-launches-a-new-ai-model-that-thinks-as-long-as-you-want/
https://techcrunch.com/2025/02/23/googles-new-ai-video-model-veo-2-will-cost-50-cents-per-second/
https://www.theverge.com/news/618839/google-gemini-ai-code-assist-free-individuals-availability
https://x.com/rowancheung/status/1894322978973761760




ZOU JIJ KIEZEN VOOR EEN GRATIS VERSIE VAN OFFICE, MÉT ADVERTENTIES?
Die vraag zal jij je binnenkort moeten stellen, tenminste als de test die Microsoft momenteel uitvoert tot positieve conclusies leidt. Microsoft voert momenteel een test uit met een versie van Office die advertenties bevat, maar dat enkel in India.

Deze versie bevat Word, Excel, PowerPoint en andere Office apps, en bij elk van hen zal je banners met reclame te zien krijgen, en video's van 15 seconden. Bovendien ben je dan verplicht om je in Office gemaakte / bewerkte documenten in OneDrive te bewaren, want het bewaren op je eigen toestel is niet toegestaan.

Microsoft zegt zelf dat het geen plannen heeft om deze versie wereldwijd uit te rollen, maar de apps zijn al wel zo aangepast dat zij met advertenties kunnen werken - wat doet vermoeden dat een bredere uitrol wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.

Zou jij voor een gratis versie van Office kiezen, met deze beperkingen? Voor ons is dat uitgesloten. In Word en Excel bijvoorbeeld wil je gewoon efficiënt kunnen doorweken, zonder afleiding dus en zeker en vast geen storende reclame. Bovendien is een abonnement op Office tegenwoordig best betaalbaar, met het 365-abonnement dat je zelfs voor je hele gezin kan afsluiten. En wij willen nu eenmaal onze documenten bewaren in onze Dropbox, niet op OneDrive, dat naar onze mening toch nog altijd stroever werkt dan het perfect synchroniserende Dropbox...
https://www.theverge.com/news/618278/microsoft-office-free-windows-apps-ad-supported-version
https://www.engadget.com/big-tech/microsoft-is-testing-a-free-with-ads-version-of-office-140030345.html?src=rss
https://it.slashdot.org/story/25/02/24/2058254/microsoft-quietly-launches-ad-supported-version-of-office-apps-for-windows?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed




EINDELIJK: ALEXA VAN AMAZON WORDT ÉCHTE AI-ASSISTENT
Google, Microsoft, en zelfs Apple hebben allemaal hun AI-tools. En zij zijn er steengoed in. Maar waar bleef Amazon? Want die had toch al een software, Alexa, die een virtuele assistent genoemd werd, en verpakt zat in allerlei hardware. Maar die assistent bleek niet echt over veel intelligentie te beschikken - laat staan AI.

Daar zou nu verandering in moeten komen. Amazon heeft een grote update uitgebracht van Alexa, de grootste sinds het debuut ervan, in 2014. Alexa Plus zou echte gesprekken mogelijk moeten maken, zonder het "ontwaak" woord, en het vorige model van commando en respons moeten vervangen.

Alexa Plus zou ook complexe taken aan moeten kunnen, zoals een ticket reserveren, een boeking maken in een restaurant via de integratie van Yelp. Maar de AI zou ook op zichzelf domotica routines moeten kunnen aanmaken - denk aan: open de gordijnen om 6u, zet koffie, draai de verwarming hoger, maar niet op zondag. Tot de AI-mogelijkheden behoort ook de analyse van een afbeelding, geavanceerd bladeren in films en zoeken naar muziek op basis van zelfs vage omschrijvingen, dus zonder dat je de exacte titel moet geven.

The Verge stelde de AI alvast op proef. En volgens het artikel was het resultaat toch niet denderend. De prestaties waren niet consistent, toch niet als je die vergelijkt met ChatGPT van OpenAI. Waarschijnlijk is het de overgang van het vroegere systeem dat het nu parten speelt, want toen antwoordde Alexa enkel met vooraf bepaalde antwoorden, terwijl nu de antwoorden dynamisch gegenereerd worden.

Alexa+ zou "model agnostic" zijn, en gebruikmaken van het Amazon Nova model en de modellen van Anthropic, waarbij het zelf beslist welk model het beste is voor de taak of de vraag die je stelt. In maart 2025 komt Alexa+ uit in preview, en de prijs is 20 dollar per maand, maar voor Prime abonnees is de AI gratis. Concrete voorbeelden kan je bekijken bij Gizmodo
https://slashdot.org/story/25/02/26/1552231/amazon-revamps-alexa-with-generative-ai-after-year-long-delay?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.theverge.com/news/619755/amazon-alexa-ai-upgrade-artificial-intelligence-smart-assistant
https://gizmodo.com/amazon-takes-on-google-gemini-ai-with-alexa-2000568671



GOOGLE MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM PERSOONLIJKE INFORMATIE TE VERWIJDEREN
Heb jij al eens de Results About You functie bij Google geprobeerd? Dan zal je wellicht verwonderd zijn over wat er allemaal over jou op het web te vinden is. (1) Deze tool is al beschikbaar sinds 2022, en kreeg in 2023 een update. Nu heeft Google deze tool verder aangepast, met een aangepast centrum waar je alle tools vindt.

Bijzonder is de mogelijkheid om zoekresultaten die niet meer actueel zijn, te vervangen door de nieuwste resultaten. En je kan rechtstreeks vanuit Search een verzoek indienen om content te verwijderen, door gewoon op de drie bolletjes te klikken naast een zoekresultaat. Wat veel eenvoudiger is dan voorheen.
https://support.google.com/websearch/answer/12719076?hl=en
https://www.engadget.com/cybersecurity/google-is-making-it-even-easier-to-remove-your-personal-information-on-search-145326075.html?src=rss



NA DE MISSER BIJ GROK, NU OOK MISSER BIJ APPLE DICTEER APP

Gisteren hadden wij het over een "fout" bij Grok, waarbij die een instructie gekregen zou hebben om Elon Musk en Donald Trump niet te vermelden als de grootste verspreiders van disinformatie. Vandaag een bericht dat nog gekker klinkt: dat de dicteerfunctie van Apple het woord "racist" een tijdlang automatisch verving door "Trump".

Verschillende TikTok-gebruikers meldden deze bizarre autocorrect fout op hun iOS toestel, wanneer zij de voice-to-text functie gebruikten in apps zoals Messages.

Het bijzondere is dat, wanneer de gebruiker het woord "racist" zei, iOS dat eventjes transcribeerde als "Trump", om het daarna terug te veranderen naar "racist". Engadget was in staat om deze eigenaardigheid te repliceren.

Apple zelf wijt het aan een bizarre bug. Een "fonetische verwarring" tussen de twee woorden - alhoewel die in het Engels helemaal niet op elkaar lijken. En het verklaart ook niet waarom het woord "racist" (met een kleine r) getranscribeerd zou worden naar "Trump" (met een hoofdletter).

Als je het ons vraagt is dit gewoon, net zoals de "bug" bij Grok gisteren, een grapje - misschien zelfs een stiekeme actie van protest van een of andere programmeur. Wat dan weer vragen doet rijzen over de betrouwbaarheid van AI: zou het echt zo gemakkelijk zijn om die te bespelen?
https://www.engadget.com/mobile/iphones-are-briefly-changing-racist-to-trump-due-to-an-ios-dictation-issue-230712021.html?src=rss


META FOR EDUCATION BRENGT VR EN MIXED REALITY NAAR SCHOLEN EN UNIVERSITEITEN
De Meta Quest headset blijft in onze ogen nog altijd een van de handigste en meest betaalbare headsets. Meta heeft ook plannen met die Quest: het wil die naar scholen en universiteiten brengen. Daarvoor brengt Meta een hele oplossing uit met content maar ook het beheer van de toestellen.

Die oplossing, Meta for Education, is gebouwd op de Meta Horizon Managed oplossingen waardoor meerdere toestellen tegelijkertijd beheerd kunnen worden. Anderzijds bevat het platform ook een reeks apps en functies die specifiek bedoeld zijn voor het onderwijs, over onderwerpen zoals wetenschap, geschiedenis, enz.

Het programma werd sinds november al uitgeprobeerd bij een tiental universiteiten en hogescholen in de VS en het VK. Nu wordt het uitgerold naar alle onderwijsinstellingen die geïnteresseerd zijn. De scholen die deelnamen aan de bètatest waren positief: zij meldden dat 87% van de studenten zeiden zich meer betrokken te voelen bij de lessen, en dat zij meer geïnteresseerd waren. Van de leerkrachten vond 85% het een waardevolle tool om hun lessen aan te vullen".

Bij UploadVR vind je een filmpje dat enkele mogelijkheden van dit platform toont.
https://www.uploadvr.com/meta-for-education-is-now-out-of-beta-bringing-quest-to-schools-universities/
https://www.meta.com/blog/meta-for-education-quest-classroom-educators-vr-mixed-reality/




AI-BEDRIJF UIT PALO ALTO BEDENKT NIEUWE LLM GEBASEERD OP DIFFUSION

Het AI-bedrijf Inception, opgericht door Stefano Ermon, zegt dat hij een nieuwe op diffusie gebaseerd Large Language Model ontwikkeld heeft, die beduidend beter is dan de traditionele LLM's, zowel in snelheid als efficiëntie.

Maar wat is eigenlijk diffusion model? Diffusion-modellen komen oorspronkelijk uit de wereld van machine learning, met name bij het genereren van afbeeldingen (zoals in tools als DALL-E of Stable Diffusion). Bij dit proces wordt "ruis" (willekeurige verstoring) geleidelijk toegevoegd aan data, en vervolgens leert het model hoe het deze ruis stap voor stap kan verwijderen om de oorspronkelijke data te reconstrueren of iets nieuws te genereren. Dit proces is gebaseerd op wiskundige concepten uit de natuurkunde, zoals hoe deeltjes zich verspreiden (vandaar "diffusion").

Hoe werkt dit in een taalmodel?
Inception heeft blijkbaar een nieuwe draai gegeven aan deze techniek en heeft die toegepast op taal in plaats van alleen afbeeldingen. In plaats van een traditioneel LLM (zoals GPT-modellen), dat volledig gebaseerd is op transformers en enorme hoeveelheden tekst en voorspelt door middel van patroonherkenning, gebruikt Inception waarschijnlijk een diffusion-proces om tekst te genereren of te verfijnen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het model begint met een soort "ruis" in de vorm van willekeurige woorden of zinnen en dan iteratief deze ruis "opruimt" om coherente, nuttige tekst te produceren.

Deze methode zou sneller en efficiënter zijn dan traditionele LLM's, zoals professor Ermon uitlegt in een gedetailleerde research paper. De modellen maken efficiënter gebruik van de GPU's. Dit zou wel eens de manier kunnen veranderen waarop taalmodellen gebouwd worden.
https://techcrunch.com/2025/02/26/inception-emerges-from-stealth-with-a-new-type-of-ai-model/
https://arxiv.org/pdf/2310.16834
https://slashdot.org/story/25/02/26/2257224/inception-emerges-from-stealth-with-a-new-type-of-ai-model?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed




INSTAGRAM WIL REELS ZIJN EIGEN APP GEVEN - MAAR FOUTJE ZORGDE VOOR ONGEWENSTE CONTENT OP REELS
Velen hebben het geprobeerd, maar niemand is er tot nu toe in geslaagd om een échte concurrent te maken die TikTok kan verslaan. Zelfs toen TikTok tijdelijk verbannen werd in de VS: de gebruikers gingen even over op andere apps maar keerden meteen weer terug zodra TikTok weer beschikbaar werd.

Ook Meta heeft het geprobeerd, met een app die het in 2018 lanceerde, Lasso, om die terug op te doeken in 2020 en zich te focussen op Reels. Waarvan het nu een aparte app zou willen maken, die enkel korte video's aanbiedt. Volgens bronnen zou dit een onderdeel moeten zijn van Project Ray, dat Instagram moet helpen om beter de concurrentie aan te gaan met TikTok. Naast de aparte app zou er ook gewerkt worden aan het verbeteren van de manier waarop Instagram content aanbevolen wordt, en door meer Reels video's van drie minuten lang naar de gebruikers in de VS te brengen.

Tussen haakjes: Meta zat de laatste dagen erg verveeld met klachten van gebruikers dat zij een stortvloed aan gewelddadige en grafische content te zien kregen op hun persoonlijke Reels pagina. Die filmpjes werden door het algoritme van Reels aanbevolen aan de gebruikers. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Meta kwam tot de vaststelling dat die ongewenste beelden te wijten waren aan een 'fout' in het algoritme. En dat zou dan mogelijk te maken hebben met het plan van Meta om zijn moderatie te versoepelen, en zo vrije meningsuiting te promoten. Maar daar zou dus iets fout gelopen zijn. Bij CNBC lees je er meer over.
https://www.theverge.com/news/620547/instagram-reels-video-app-tiktok-rival-service
https://www.cnbc.com/2025/02/27/meta-apologizes-after-instagram-users-see-graphic-and-violent-content.html




 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DARK MODUS ZOU ENERGIEVERBRUIK NIET ECHT VERMINDEREN - MAAR JIJ BENT DE OORZAAK
Volgens een recent onderzoek zou je niet veel energie besparen wanneer je overschakelt op donkere modus voor je lcd-scherm. Het gekke is, volgens een onderzoek van BBC, dat in principe de energiebesparing wel degelijk werkt. Maar dat de gebruiker, jij dus, eigenlijk bij die donkere modus de helderheid gaat verhogen, omdat je niet alles goed genoeg kan zien.

Ik vroeg aan Grok waarom dat eigenlijk is. In dark modus heb je een donkere achtergrond met lichte tekst. In een omgeving met weinig licht kan de tekst dan minder scherp lijken, als de helderheid laag is.  Onze ogen hebben moeite om kleine details te onderscheiden bij laag contrast, vooral als de pupil wijder openstaat in het donker. Door de helderheid te verhogen, wordt de lichte tekst feller en beter leesbaar tegen de donkere achtergrond.

Bovendien lijken mensen het vaak prettiger om te kijken naar een scherm dat niet te veel afwijkt van de omgevingsverlichting.. Sommige mensen vinden dark mode prettiger (minder fel licht, vooral ’s nachts), maar anderen klagen over vermoeide ogen of wazigheid. Een studie uit 2021 (gepubliceerd in Applied Ergonomics) wees uit dat hoog contrast in dark mode (witte tekst op zwart) voor een kleine groep mensen zwaarder is voor de ogen dan light mode, vooral bij langdurig lezen.

En blijkbaar behoor ik tot die laatste groep, want na het lezen van amper 3 minuten van tekst tegen een zwarte achtergrond, moet ik even schudden met mijn hoofd om het schemeren voor mijn ogen weg te krijgen. ;)
https://arstechnica.com/gadgets/2025/02/small-study-suggests-dark-mode-doesnt-save-much-power-for-very-human-reasons/



GEEN POLS MEER? JE PIXEL WATCH 3 VERWITTIGT DE HULPDIENSTEN

Google meldt dat zijn "Loss of Pulse Detection" functie goedgekeurd werd door de FDA, de Amerikaanse Food & Drug Administration. Deze functie kan je leven redden: in je smartwatch zal hij vallen wanneer er geen polsslag meer is in je lichaam, doordat je hart niet meer klopt als gevolg van een hartaanval, een falen in je ademhaling of je bloedsomloop, overdosis of vergiftiging). En dan zal de functie automatisch een oproep maken naar de hulpdiensten. En zo mogelijk je leven redden.

De functie werd voor het eerst uitgebracht in de Pixel Watch 3 in de EU, en is ondertussen beschikbaar in 14 landen. Dankzij de goedkeuring door de FDA zal die vanaf maart ook in de VS beschikbaar zijn.

De Pixel Watch heeft nog meer functies die belangrijke levensfuncties bewaken, zoals een functie die ontdekt wanneer je een auto-ongeval hebt, wanneer je zelf valt, wanneer je een onregelmatig hartritme hebt en meer.
https://blog.google/feed/pixel-watch-3-loss-of-pulse-detection-fda



   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: SPIONNEN OP DE NOORDZEE
Een van de vele knappe onderzoekspodcasts van NPO, en super actueel. De laatste maanden hoor je voortdurend over sabotage van de onderzeese kabels, die data of energie vervoeren. In tijden van vrede is daar geen probleem mee, integendeel: voor energie zorgt het er bijvoorbeeld voor dat groene wind- en waterkrachtenergie van landen waar dit volop voorhanden is, omdat de natuur dit mogelijk maakt, gedeeld kan worden met landen zoals België, waar er onvoldoende ruimte is om daar volop in te zetten.
Maar sinds de inval in Oekraïne werd de wereld er zich van bewust dat die kabels erg kwetsbaar zijn, wat ons ook kwetsbaar maakt. Over de sabotage van die kabels gaat deze podcast van KRO-NCRV.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-escortbedrog



PODCASTS NIET ENKEL MEER EEN ZAAK VAN AUDIO
Voor ons staat het woord 'podcast' synoniem voor audio. De podcast-app downloadt automatisch de nieuwe afleveringen van de podcasts waarop je geabonneerd bent, zodat je die onderweg kan beluisteren. Maar blijkbaar is er een grote verschuiving bezig, en zijn er steeds meer podcasts mét video, die dan via  YouTube bekeken worden.

Volgens Google heeft YouTube nu meer dan 1 miljard gebruikers die maandelijks podcasts bekeken, wereldwijd. In 2024 bekeken de gebruikers meer dan 400 miljoen uren podcasts per maand. En dat niet op de smartphone, maar op toestellen die in de living staan. Dat laatste bevestigt eerdere berichten als zou YouTube de klassieke tv aan het verdringen zijn.

Toen Google in 2024 zijn Google Podcasts stopzette, werd die beslissing niet goed begrepen. Maar blijkbaar was het de juiste zet, want het heeft de gebruikers nog meer naar YouTube gedreven, ook voor podcasts. Volgens Variety zou 31% van de mensen die wekelijks een podcast beluisteren, YouTube als de favoriete dienst verkiezen, gevolgd door Spotify (27%) en Apple Podcasts (15%).
https://variety.com/2025/digital/news/youtube-2025-monthly-podcast-listeners-viewers-1236319232/
https://news.slashdot.org/story/25/02/26/1830248/youtube-reaches-1-billion-monthly-podcast-viewers?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed





 
De nieuwe oogst


   
DRIVE EDITOR: VIDEO'S BEWERKEN IN GOOGLE DRIVE
Met deze extensie voor je Chrome browser kan je video's rechtstreeks vanuit je Google Drive bewerken. Je kan helderheid, contrast aanpassen, de video draaien, snelheid aanpassen, metadata aanpassen en meer.
De content kan je daarna zoveel keren als je wil terug gebruiken voor andere projecten. En de tool zet geen watermerk op je beelden, dus dat is ook meegenomen!
[Taal: EN]
https://driveeditor.com/




HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WETWATCHERS
Een initiatief van VOKA, de vereniging die de belangen van Vlaamse ondernemers en werkgevers wil verdedigen. Zij worden namelijk geconfronteerd met steeds toenemende bureaucratie, en willen dit aanklagen. Via de website verneem je hoeveel wetten er eigenlijk bestaan voor verschillende domeinen. Het is de bedoeling om gesignaleerde wetten te laten behandelen door de overheid - maar dat aantal lijkt wel teleurstellend. Toch is het goed om te weten tegen welke muur van bureaucratie ondernemers moeten oplopen...
[Taal: NL]
https://www.wetwatchers.be/




BLOCK BREAKER

Even wat tijd te verspelen, terwijl je in de wachtrij staat voor de helpdesk? Tik dan eens Block Breaker in de Google zoekmachine. Een leuke verrassing van Google: dan verschijnt dat spelletje, en kan je met je cursor of pijltjestoestel aan de slag!
Gewoon even op "Spelen" drukken, en je bent vertrokken!
[Taal: --]
https://www.techradar.com/computing/dont-play-this-new-block-breaker-game-in-google-search-im-already-hopelessly-addicted-to-the-nostalgia




SIGNS: GEBARENTAAL LEREN MET AI
Deze website wil je de gebarentaal leren met behulp van je webcam en AI. Maar het platform werkt ook andersom: jij kan helpen om het platform te verbeteren, door gebaren te laten opnemen, zodat de dataset verder uitgebouwd kan worden.
[Taal: EN]
https://signs-ai.com/




BBC RADIOFONISCH ARCHIEF

De BBC heeft zijn Radiophonic Workshop voor het eerst opengesteld voor het grote publiek. Dat werd in 1950 opgericht als een labo, om originele muziek en geluidseffecten te bedenken voor de radio en later de tv. In de loop van de jaren werden ook innovatieve muzikanten en componisten aan boord gehaald, om audio te maken voor de verschillende producties, waaronder Doctor Who.
Welnu, die hele bibliotheek werd nu opengegooid voor creators. Niet gratis: 179 euro kost het toegangsticket.
[Taal: EN]
https://www.engadget.com/audio/the-bbc-radiophonic-workshops-archive-is-now-available-to-sample-223100146.html?src=rss
https://www.spitfireaudio.com/bbc-radiophonic-workshop



TESTAI: AGENTEN TESTEN
Hoe weet je dat je AI gaat werken? Deze website laat je dat uittesten. Het is een real-world simulatie en evaluatie voor voice en chat agents. De testen verlopen automatisch, er worden analyses gemaakt van de gesprekken, en je krijgt een rapport over de veiligheid. Je kan 10 simulaties gratis laten uitvoeren.
[Taal: EN]
https://www.nbulatest.ai/




OPEN ART CHARACTER: MAAK MET AI JE EIGEN AI-PERSONA
Met dit webplatform kan je verschillende online persona's aanmaken. Dat doe je op basis van een beschrijving, maar je kan ook starten met een afbeelding. Of zelfs met 4 afbeeldingen tegelijkertijd. De dienst biedt nog verschillende andere AI-functies, zoals het maken en bewerken van afbeeldingen, en video's, modellen en meer.
[Taal: EN]
https://openart.ai/characters




RIDDL.ING: RAAD DE SONGTITEL

Dagelijks een nieuw raadseltje: op deze website krijg je elke dag een andere tip, die verwijst naar de titel van een song. En jij moet dan de titel raden. Je krijgt elke dag 5 tips. Maar jij kan ook je raadsel aanmaken en doorsturen. Voor muziekliefhebbers en puzzelaars!
[taal: EN]
https://riddl.ing/




SCISPACE DEEP REVIEW: AGENT GAAT OP ZOEK NAAR REVIEWS
Deze online tool is een multi-agent AI research assistent die net als een onderzoeker systematische reviews van literatuur uitvoert. De tool zet een zoekopdracht op, analyseert grote datasets, en brengt als resultaat een paper. Die zou naar eigen zeggen 10 keer beter zijn dan Deep Research van OpenAI.
Met de gratis versie krijg je een beperkt aantal zoekopdrachten, een premium abonnement start op 12 dollar per maand. Je kan de tool ook als chrome-extensie installeren.
[Taal: EN]
https://scispace.com/search
https://chromewebstore.google.com/detail/scispace-do-hours-of-rese/cipccbpjpemcnijhjcdjmkjhmhniiick



AIRTRACK: AI VOORSPELT OF PRIJZEN GAAN DALEN
Wil je een reis maken, maar is de prijs voor een vliegtuigticket momenteel te duur? Dit online platform werkt met AI om te voorspellen wanneer de prijs voor het ticket gaat dalen - of misschien ook nog stijgen. Zo kan je aan de laagste prijs je ticket boeken. Je krijgt ook inzicht in de periodes waarin je de goedkoopste tickets kan kopen, en wanneer de prijzen hoog zijn.
[Taal: EN]
https://airtrackbot.com/flight-price-predictor






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische kampioenschappen indoor atletiek 2025 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_indoor_atletiek_2025
    Vestingwerken van Rijssen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vestingwerken_van_Rijssen
    Schilderij van Jacques-Louis David uit 1810 - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_verdeling_van_de_adelaars
    Vleesetende theropode dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Huadanosaurus_sinensis
    Fauresmithian - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fauresmithian
    Wereldkampioenschappen tafeltennis 2025 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_tafeltennis_2025
    Amerikaanse horror-anthologiefilm uit 1983 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nightmares
    Belgisch beeldhouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/War_Van_Asten
    Belgische danseres, choreografe en beeldend kunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karin_Vyncke

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Duitse verkiezingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bondsdagverkiezingen_2025
    Overleden Belgisch acteur, zanger, scenarioschrijver en presentator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Dingenen
    Overleden Nederlands politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_van_den_Broek
    Schietpartij in Örebro - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schietpartij_in_%C3%96rebro

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over luchtvaart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Luchtvaart
    Uitgelicht artikel: Victor Hugo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Victor_Hugo
    Enkele etalage-artikels:
        KNSM-laan - https://nl.wikipedia.org/wiki/KNSM-laan
        Joan Melchior Kemper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joan_Melchior_Kemper
        Oglala Lakota County - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oglala_Lakota_County
        Brughagedissen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brughagedissen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech
WhatsApp is van Meta, deze app is een veilig alternatief
De onrust op het gebied van privacy in sociale media land zorgen ervoor dat bezorgde Nederlanders op zoek gaan naar alternatieven. Niet alleen voor X, Instagram en Facebook, maar ook voor het in Nederland populaire WhatsApp dat eveneens eigendom is van Meta. De app Signal staat in de Playstore en appstore inmiddels op 1 bij de populairste gratis apps in Nederland. Hoe werkt deze berichtendienst? En hoe zit het met de privacy?
https://www.ad.nl/tech/whatsapp-is-van-meta-deze-app-is-een-veilig-alternatief~a15e0346/

 


COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
Review: OnePlus 13R
Er is veel goeds te zeggen over deze OnePlus 13R en eigenlijk erg weinig slechts te vinden – tenzij we het over bepaalde onderdelen van de camera hebben, want de hoofdcamera is dan weer wel schitterend. Laten we het gewoon eens overlopen.
https://computertaal.info/2025/02/24/review-oneplus-13r/


 

TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
Europol doet 25 arrestaties om verspreiden AI-gegenereerde kindermisbruikbeelden
Politiediensten hebben deze week wereldwijd 25 arrestaties verricht tijdens een gezamenlijke operatie. Het ging om verdachten die onderdeel waren van een groep die AI-gegenereerde beelden van kindermisbruik produceerde en verspreidde.
https://tweakers.net/nieuws/232402/europol-doet-25-arrestaties-om-verspreiden-ai-gegenereerde-kindermisbruikbeelden.html




DATANEWS

http://www.datanews.be
KU Leuven legt beveiligingslek bloot bij miljoenen computerservers
Onderzoekers van de KU Leuven hebben miljoenen slecht beveiligde ‘tunneling hosts’ ontdekt. Dat zijn servers of computers die als tussenstation dienen om computernetwerken met elkaar te verbinden. In totaal werden meer dan vier miljoen kwetsbare hosts gevonden.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/kwetsbaarheden/ku-leuven-legt-beveiligingslek-bloot-bij-miljoenen-computerservers/








 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: APPLE AI-FUNCTIES DIE ECHT DE MOEITE WAARD ZIJN
In de voorbije weken hebben wij gemeld dat verschillende websites geen positieve reviews brachten over Apple Intelligence. Misschien was die kritiek onterecht. Volgens een artikel bij CNet zouden er alvast minstens 5 van die functies echt wel handig zijn. Zoals het samenvatten van je mails, betere interactie bij Siri, de mogelijkheid om Siri te aanroepen zonder de AI-assistent bij alle andere toestellen in je naaste omgeving te activeren, en de Clean Up functie in de Photos app.
CNet gaat hier dieper op in en vertelt je waar je deze functies vindt en activeert.
https://www.cnet.com/tech/services-and-software/ive-embraced-these-5-apple-intelligence-features-plus-1-new-beta-addition/?




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


YURASCANNER: WEB AGENT
Dit is een nieuwe AI-gestuurde tool ontwikkeld door informatici van het CISPA Helmholtz-Centrum voor Informatiebeveiliging. Deze tool is ontworpen om webapplicaties te scannen en zelfstandig taken en workflows uit te voeren. In tegenstelling tot traditionele scanners, die vaak moeite hebben met het begrijpen van complexe processen op moderne websites, gebruikt YuraScanner grote taalmodellen (LLM's) om op een menselijke manier door webapplicaties te navigeren. Het kan bijvoorbeeld de stappen in een online winkelproces herkennen en uitvoeren, zoals het toevoegen van een product aan een winkelwagen en het afronden van een bestelling. Tijdens tests op 20 verschillende webapplicaties ontdekte YuraScanner 12 unieke, voorheen onbekende beveiligingslekken (zero-day XSS-kwetsbaarheden), wat de effectiviteit aantoont. Deze innovatie kan de beveiliging van webapplicaties verbeteren door meer verborgen kwetsbaarheden te vinden. De broncode van YuraScanner is openbaar gemaakt op GitHub om verdere ontwikkeling te stimuleren.
https://github.com/Yuras/scanner
https://www.pressetext.com/news/20250221018


EXPLORE HERE: DE VERBORGEN VERHALEN VAN AMERIKA
Deze app voor je Android toestel toont je op de landkaart waar er verhalen te vinden zijn over de geschiedenis van Amerika. Maar je kan ook online op de landkaart de verhalen lezen, via je browser.
Werk je met de app op je smartphone, dan kan je meldingen activeren zodat je, telkens je een bepaald markeerpunt nadert, een melding krijgt dat er een verhaal te vertellen is.
[Taal: EN]
https://www.explorehere.app/



ADOBE PHOTOSHOP: NIEUWE APP
Voorlopig enkel voor iPhones, maar later dit jaar ook voor Android: deze nieuwe versie van Photoshop voor mobiele toestellen werd vanop de grond terug opgebouwd, met een handige interface. De app, die gratis is, bevat de belangrijkste tools voor beeldbewerking en ontwerp van de gewone Photoshop. En je kan je app koppelen aan de andere toepassingen van Adobe, zoals Express, Lightroom en Fresco. Een uitvoerige bespreking bij Engadget.
https://apps.apple.com/us/app/adobe-photoshop/id1457771281
https://www.engadget.com/apps/a-new-adobe-photoshop-app-is-coming-to-iphones-140003461.html?src=rss



YOPE: NIEUWE APP OM FOTO'S TE DELEN
De app Yope blijkt momenteel aan populariteit te winnen: momenteel zijn er 2,2 miljoen maandelijks actieve gebruikers en 800.000 dagelijks actieve gebruikers. Wat is de aantrekkingskracht? Wel, het principe is simpel: je maakt een groepje aan, voegt vrienden toe, en post foto's voor dat groepje. Meer is het niet. Maar misschien is die eenvoud wel wat het juist zo goed maakt? Een uitgebreide bespreking bij Lifehacker.
https://lifehacker.com/tech/i-tried-yope-gen-zs-new-favorite-photo-sharing-app?taid=67bdcd09584611000198f319&utm_campaign=trueanthem&utm_medium=social&utm_source=twitter
https://play.google.com/store/apps/details?id=app.salo&hl=nl
https://apps.apple.com/us/app/yope-friends-groups/id1600195477



MARKDOWN TO HTML CONVERTOR: OMZETTEN
Dit is een gebruiksvriendelijke maar o zo handige tool waarmee je documenten waarbij je met Markdown gewerkt hebt, automatisch in HTML kan omzetten. Dat is bijzonder handig om content voor websites aan te maken en die dan later in het CMS te plaatsen.
[Windows - €0,99]
https://apps.microsoft.com/detail/9mzkf0q8mfdf?hl=en-us&gl=DE


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/index.php?actie=abo



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je zal jezelf minder zorgen maken over wat andere mensen van jou denken
wanneer je je realiseert hoe zelden zij dat doen.
-David Foster Wallace-