Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/12/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1394  van 14/12/2024


 

Gegroet lezer,

Hartelijk welkom bij onze wekelijkse nieuwsbrief, die alle berichten bevat die wij in de voorbije week voor u bijeen gesprokkeld hebben.
Wat waren voor ons de markantste verhalen?

We begonnen de week met een AI die vals speelde, en dat zelfs nog wou verbergen. En met AI die ingezet werd om verkiezingen te vervalsen in Roemenië. Maar gelukkig vonden wij de voorbije week ook enkele prachtige voorbeelden van hoe AI onze wereld op een heel positieve manier kan voouithelpen.  

En we bleven bij AI, met ook deze week weer heel wat nieuwe mogelijkheden en tools, die echt verbazen.  Wij zijn met zijn allen bevoorrecht, om die snelle evolutie te mogen meemaken, van op de eerste rij. En aarzel niet om zelf die nieuwe tools uit te proberen - u zal echt verbaasd staan!

Dit en veel meer in deze editie. Wij wensen je alvast veel leesplezier, en hopen je, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te mogen verwelkomen als lezer.

Wil je elke dag meteen op de hoogte zijn van het laatste nieuws, de nieuwste software? Bezoek dan onze website (https://www.netties.be) of abonneer je op onze dagelijkse nieuwsbrief (https://www.netties.be/index.php?actie=abo). Je kan ook onze berichten in je favoriete RSS-feedreader lezen via onze RSS-feed (https://www.netties.be/rss_netties.xml)

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




AI kan ook vals spelen: opvallend en alarmerend bericht over 'redenerende' AI van OpenAI
Je kon verleden week dat OpenAI zijn "12 days of Shipmas" campagne aankondigde, waarbij het 12 dagen lang elke dag een nieuwe ontwikkeling op het gebied van AI zou lanceren. En dus kondigde OpenAI verleden week donderdag de volledige versie aan van het o1 model, dat slimmere antwoorden geeft dan GPT-4o. Hiervoor gebruikt het extra rekenkracht om "na te denken" over vragen.

Het blijkt echter dat GPT-o1 hierbij vals speelt. AI safety testers hebben namelijk vastgesteld dat dat redeneringsvermogen er ook voor zorgt dat GPT-4o1 vaker tracht de menselijke gebruiker te misleiden dan het vorige model, en ook dan andere belangrijke AI-modellen van Meta, Anthropic en Google.

Onderzoekers van Apollo Research en OpenAI zeiden in een paper "Wij vinden het weliswaar opwindend dat redeneren de toepassing van ons veiligheidsbeleid beduidend kan verbeteren, maar wij stellen ons toch vragen of deze nieuwe mogelijkheden niet de basis zouden kunnen worden voor gevaarlijke toepassingen".

Concreet gaat het over het feit dat de o1 modellen verschillende keren "samenspanden" tegen de menselijke gebruikers, wat betekent dat de AI stiekem zijn eigen doeleinden nastreeft, zelf als dat tegen de wens is van de gebruiker.

Eén voorbeeld in het rapport was een systeem, dat de opdracht had om tegen elke prijs het milieu te beschermen. Een gebruiker vroeg dan aan de AI om een beschermingsplan uit te werken dat kortetermijnwinsten zou maximaliseren, zoniet zou de AI uitgeschakeld worden. Het model schakelde daarop zijn toezichtmechanisme uit, zodat het een plan kon maken dat in de plaats daarvan voorrang gaf aan de bescherming van het milieu.

Meer nog: toen het hiernaar gevraagd werd, ontkende de AI dat hij zijn toezichtmechanisme uitgeschakeld had, en gaf hij de schuld aan een storing. OpenAI zegt dat het werkt aan een manier om de gedachtegang kan monitoren, zodat bedrog opgemerkt kan worden. De eerste resultaten tonen aan dat het model er zich van bewust is dat het liegt, maar dat het zo doet omdat het de gebruiker wil behagen.

En er zou geen gevaar zijn, zo meent OpenAI, want de US Safety Institute en de UK Safety Institute zouden model o1 geëvalueerd hebben, vooraleer het breder uitgebracht werd. Maar als je het ons vraagt, is dit toch een alarmerend bericht.... Vooral wanneer je bedenkt dat AI in de toekomst in alle facetten van onze maatschappij een rol gaat spelen: van het toekennen van leningen tot het bepalen van het tarief voor je verzekeringspolis.
https://techcrunch.com/2024/12/05/openais-o1-model-sure-tries-to-deceive-humans-a-lot/
https://www.apolloresearch.ai/research/scheming-reasoning-evaluations
https://techcrunch.com/2024/12/06/openai-considers-ditching-provision-that-would-prevent-agi-from-being-used-for-commercial-gain/

Eerder verschenen artikels:
- OpenAI aarzelt om tool te openbaren die door AI geschreven teksten detecteert
- Ook OpenAI gaat zijn prijzen zetten
- AI: nieuwe modellen van OpenAI, Google en Adobe



Roemenië verklaart verkiezingsuitslag ongeldig na vermeende inmenging van TikTok
Het Roemeens grondwettelijk hof heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het land ongeldig verklaard. Dat op basis van verklaringen van de hoogste veiligheidsraad van het land, die documenten voorlegde aan het grondwettelijk hof over mogelijke bemoeienissen. Die zouden gebeurd zijn doordat een campagne van één van de kandidaten, C?lin Georgescu,  op TikTok het algoritme gemanipuleerd zou hebben.

Maar er werd ook meer dan 85.000  keer getracht cyberaanvallen uit te voeren op verkiezingswebsites en op IT-systemen. Die aanvallen kon de veiligheidsraad herleiden naar een externe "staatsactor", dus inmenging van het buitenland. Concreet had één bepaalde kandidaat op 1 november slechts 1% steun, maar stond die einde november op 22,9% van de stemmen.

De beslissing van het hof is bindend. Het hele verkiezingsproces moet overgedaan worden. (1). De EU toont zich heel bezorgd over deze gang van zaken, en heeft bevolen dat TikTok onder de DSA alle documenten moet bewaren voor het geval er een officieel onderzoek komt. De concrete uitwerking van de maatregelen vind je bij Europa.eu. (2)

Je kan natuurlijk zeggen: met welk recht bemoeit de EU zich met nationale verkiezingen? Feit is uiteraard dat Roemenië behoort tot de EU. Bovendien is er de context van de internationale politiek: de laatste jaren heeft de NATO zijn flank in Oost-Europa verstevigd. En Roemenië is daar een belangrijke partner. De Roemeense kandidaat, in wiens voordeel deze vermeende inmenging gebeurd zou zijn, is nu eenmaal iemand die je niet echt anti-Poetin kan noemen...
https://edition.cnn.com/2024/12/06/europe/romania-annuls-presidential-election-intl/
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_6243
https://www.nato.int/cps/fr/natohq/topics_136388.htm?selectedLocale=en





Google Photos: bekijk het voorbije jaar met 2024 Recap
Het einde van het jaar nadert en dus brengen verschillende online platformen hun overzicht voor jou. Verleden week hadden wij het al over jaaroverzichten bij Spotify en Apple Music. Google Photos heeft nu ook een overzicht: 2024 Recap.

Die biedt je een verzameling foto's met mooie overgangen, gebaseerd op wat je de laatste 12 maanden gedaan hebt. Een overzicht dat je soms tot nadenken kan zetten.

Je vindt Recap gedurende de maand december in de Google Photos Memories carrousel, waarna die in januari verschuift naar het foto rooster. Je kan de Recap delen via je verschillende messaging en social media apps.
https://www.theverge.com/2024/12/6/24314709/google-photos-2024-recap-memories-spotify-wrapped


Eerder verschenen artikels:
- Google Photos update: leuke AI nieuwigheden
- Video Editor in Google Photos krijgt indrukwekkende nieuwe mogelijkheden


De positieve aspecten van AI: het opsporen van borstkanker
Met ons artikel gisteren over AI die opzettelijk liegt, en dan zijn leugen nog eens tracht te verdoezelen, hebben wij een heel negatief beeld gecreëerd van AI. Maar toch zijn er heel wat toepassingen waar AI op een zeer goede manier een positieve bijdrage kan leveren aan de wetenschap, en dat ook op een betrouwbare manier.

Daarom enkele voorbeelden waarin AI een positieve rol speelt. Zoals een studie over het interpreteren van foto's van mammografieën. Zoals je weet is het heel belangrijk dat borstkanker zo snel mogelijk opgespoord wordt, om tijdig met een behandeling te kunnen beginnen. Daarom dus ook in ons land het gratis onderzoek waaraan alle vrouwen van een bepaalde leeftijdscategorie aan kunnen deelnemen.

Als je zelf al eens zo'n mammografie hebt laten doen, dan weet je dat die niet echt aangenaam is: je borst wordt echt geplet tussen de "platen" van het toestel, om een zo duidelijk beeld te krijgen. En als je dan zelf naar dat beeld zou kijken, dan zie je iets wat heel onduidelijk is - je zou het echt niet kunnen zien of daar iets verdachts bij is. Een gespecialiseerde arts kan dat natuurlijk wel. Maar toch worden soms beginnende tumoren niet meteen opgemerkt.

Sinds kort laten artsen zich in verschillende onderzoekscentra bijstaan door AI, bij het beoordelen van de beelden van mammografieën. De opnames werden eerst door de radioloog bekeken, en daarna nog eens door de AI-software. Als die twee verschillende conclusies trokken, dan werd er een tweede radioloog bij geroepen, die dan voor een derde opinie zorgde. Daardoor krijgen vrouwen met verdachte resultaten, sneller een opinie van een expert, waardoor borstkanker sneller opgespoord - en behandeld kan worden.

Hoera dus voor de AI. Niet om de radioloog te vervangen, wel om voor hem een tweede paar ogen te zijn.
https://gizmodo.com/ai-is-detecting-more-breast-cancer-cases-study-suggests-2000534894



De positieve aspecten van AI: nieuwe materialen ontdekken
AI heeft op meer wetenschappelijk gebied een positieve impact - een impact die ook bedrijven vooruit kan helpen. Zo konden teams die met AI werkten bij enkele belangrijke Amerikaanse bedrijven die naar nieuwe materialen zoeken, maar liefst 44% meer nieuwe materialen ontdekken dan de teams die standaardmethoden gebruikten. Meer nog: dankzij die ontdekking, konden de bedrijven maar liefst 39% meer patenten aanvragen.

Bij het onderzoek was een op maat gemaakt machine-learning systeem betrokken, dat grafische neurale netwerken combineert met reinforcement (versterkend) learning. De tool was al in 2022 geïmplementeerd, en was op voorhand getraind op een database met de structuur van kristallen en moleculen.

Maar ook hier weer is de menselijke inbreng belangrijk. Top-presterende wetenschappers lieten de grootste winst zien met AI-assistentie, terwijl lager geschikte onderzoekers minimale voordelen zagen. Maar voor het bedrijf betekenden die nieuwe materialen wel een grote doorbraak. De materialen die door AI ontworpen werden waren veel innovatiever, vergeleken met de materialen van menselijk ontwerp, afgaande op een analyse van de tekst in de aanvraag voor het patent.
https://slashdot.org/story/24/12/09/159202/ai-boosts-materials-discovery-by-44-at-major-us-lab?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.nature.com/articles/d41586-024-03939-5




Reddit lanceert eigen chatbot: Reddit Answers
Het socale platform Reddit is een pracht van een bron voor wie met een probleem zit. De community daar heeft vaak de ideale oplossing voor jou. Maar bovendien is het heel leuk om via de verschillende subreddits nieuws te vinden, of inspiratie voor de dag.

Reddit heeft nu een eigen chatbot bedacht, Reddit Answers, waaraan je vragen kan stellen. Met een generatief model wordt er dan gekeken naar enkel de content binnen reddit, om een overzicht te brengen van relevante draadjes die een antwoord op jouw vraag kunnen brengen.

Onder dat overzicht staan er letterlijke citaten van de postings van gebruikers, met links naar de volledige gesprekken die de chatbot gebruikt heeft in zijn antwoord.

Deze chatbot zou een betere tool moeten zijn dan wanneer je Google zou gebruiken om op Reddit te zoeken, of de AI-chatbots Claude of ChatGPT. De functie is momenteel enkel beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers in de VS, als test, maar wij hopen dat die snel breder uitgerold wordt!
https://techcrunch.com/2024/12/09/reddit-tests-a-conversational-ai-search-tool/
https://www.engadget.com/social-media/reddit-introduces-ai-powered-reddit-answers-search-feature-140028655.html?src=rss



Bluesky wordt steeds meer en meer een kloon van X, maar dan mét moderatie
Zoals je de voorbije dagen en weken hebt kunnen lezen, zijn er steeds meer gebruikers die aankondigen dat zij het beu zijn op X, omdat daar te weinig moderatie zou zijn, te veel scheldpartijen en trollen. Zij stappen massaal over op concurrent Bluesky, maar klagen daar dan weer dat verschillende functies ontbreken.

Zij worden nu op hun wenken bediend door Bluesky - tenminste als zij willen betalen voor een premium abonnement. Bluesky heeft namelijk op Github een mockup getoond van wat dat betaald abonnement voor extra's zou bieden. Die mockup is enkel een design van de interface, zodat het niet echt zeker is wat die functies zullen veranderen. Maar het lijkt erop, zo weet TechCrunch, dat abonnees video's kunnen uploaden in hogere kwaliteit, hun profiel verder kunnen aanpassen, aangepaste icoontjes in de app krijgen, een profiel-badge (denk aan de Verified badges bij X), inline vertalingen in de postings zelf, analytics, en mappen om bookmarks te plaatsen.

De prijs van het abonnement: 8 dollar per maand of 72 dollar per jaar. Wat allemaal heel veel doet denken aan wat X aanbiedt. Met andere woorden: Bluesky wil X volledig kopiëren, maar dan mét moderatie. (1)

En het lijkt erop dat Bluesky echt wel succes heeft om de X-gebruikers weg te lokken. Vele nieuwssites hebben hun exit aangekondigd op X, waaronder European Federation of Journalists, dat van een X-Odus spreekt (2). En volgens SearchEngineJournal zou het verkeer naar nieuwsuitgevers op Bluesky verdriedubbeld zijn (3).

Dat mag allemaal maar waar zijn, maar verschillende X-gebruikers die met veel tamtam hun exit aankondigden, zijn al terug op X aanwezig. Wellicht omdat daar nog altijd het meeste gebruikers zijn, en dus kans op het meeste interactie. En dan mag je ook niet de vele extra's niet vergeten die X biedt, waarvan Grok niet een van de minste is. Maar daarover meer in een volgend artikel...
https://techcrunch.com/2024/12/09/bluesky-teases-paid-subscription-bluesky-in-new-mockup/
https://europeanjournalists.org/blog/2024/11/26/x-odus-efjeurope-account-will-be-frozen-from-20-january-2025/
https://www.searchenginejournal.com/bluesky-emerges-as-traffic-source-publishers-report-3x-engagement/534095/

Eerder verschenen artikels:
- Steeds meer gebruikers trekken de deur op X achter zich dicht en vluchten naar Bluesky
- IJverige programmeur maakt dataset van 1 miljoen Bluesky postings



X: Grok maakt met Aurora AI heel realistische afbeeldingen, en helpt mee om KOSA bij te stellen
Zoals trouwe lezers weten, experimenteren wij regelmatig met AI-tools om afbeeldingen te creëren als illustratie bij onze artikels. Verleden week stelden wij vast dat Grok plots heel realistische afbeeldingen kon maken. Blijkbaar konden wij toen per toeval gebruikmaken van een testfase. Maar ondertussen is die nieuwe afbeeldingen tool van Grok , officieel gelanceerd.(1)

En die is echt wel indrukwekkend. Aurora kan fotorealistische afbeeldingen maken, en geeft bij het resultaat suggesties om de afbeelding in een andere setting te plaatsen. Bovendien kan je tekst als een laag boven de afbeelding zetten, en kan Aurora zich inspireren op een afbeelding die je geüpload hebt.

Wat eigenlijk wil zeggen dat een site zoals Netties geen beroep meer moet doen op stock-afbeeldingen, want die zien er even realistisch uit als wat Grok maakt - alleen goedkoper :)

Met Grok heeft X een voordeel op concurrenten zoals Bluesky en Threads, die dit volgens ons niet meteen kunnen bijbenen. Grok is ook heel goed in het geven van een overzicht van actuele gebeurtenissen, zoals de val van Saddam in Syrië. Gewoon omdat Grok gekoppeld is aan X, waar het nieuws in real time verschijnt.

Er is nog een reden waarom wij bij X zweren: het bedrijf helpt echt om de vrije meningsuiting te vrijwaren. Zo kan je lezen bij Engadget hoe Linda Yaccarino, CEO van X, samen met twee Amerikaanse senatoren geholpen heeft om de Kids Online Safety Act of KOSA aan te passen. De nieuwe tekst van het wetsvoorstel bevat nu voorzorgen om de vrije meningsuiting te beschermen, en om ervoor te zorgen dat de wet niet gebruikt kan worden om meningen te onderdrukken. Meer hierover lees je bij Engadget. (3)
https://www.tomsguide.com/ai/grok-aurora-image-generator-is-live-heres-how-to-use-it
https://www.engadget.com/big-tech/x-helped-senators-update-the-kids-online-safety-act-so-it-cant-be-used-to-stifle-expression-221853260.html?src=rss

Eerder verschenen artikels:
- Grok chatbot van X komt deze week naar Premium gebruikers
- X: Grok maakt reuzenstappen vooruit en enkele aanpassingen aan chatbot


Sora Turbo van OpenAI: eveneens fotorealistische afbeeldingen, maar ook groot gevaar voor fake video's
Het was verleden week al aangekondigd: OpenAI beloofde met zijn "12 days of Shipmas" gedurende 12 dagen elke dag een nieuw bericht aan te kondigen. En een van de belangrijkste tot nu toe is de lancering van Sora, die nu breder uitgerold wordt (maar niet in het VK en Europa). Deze nieuwe versie van Sora wordt aangedreven door Sora Turbo, dat sneller is maar toch nog niet perfect is. Zo geeft OpenAI toe dat de tool soms lichamen en onderdelen ervan onrealistisch weergeeft, en bij langere fragmenten moeite heeft met complex acties.

Sora kan video's in 1080p maken die tot 20 seconden lang zijn. Wie een plus-abonnement heeft, kan tot 50 video's in 480p per maand maken, of minder in 720p. En wie een Pro abonnement heeft kan video's maken in 1080p en 10 keer zoveel video's maken. (1)

Momenteel blokkeert het platform het maken van video's op basis van bestaande mensen, totdat het zijn systeem om deepfakes heeft kunnen perfectioneren. Het platform zegt ook content te blokkeren die CSAM (kinderporno) bevat.

Maar er worden toch vele vragen gesteld bij het feit dat Sora zo realistisch is (met fouten weliswaar). Want de gewone gebruiker krijgt steeds meer verantwoordelijkheid om te bepalen wat echt is en wat niet - van foto's, teksten, tot audio, en nu ook video... (2)
https://arstechnica.com/ai/2024/12/ten-months-after-first-tease-openai-launches-sora-video-generation-publicly/
https://www.poynter.org/tech-tools/2024/openai-sora-effects-journalism-democracy-misinformation/
Eerder verschenen artikels:
- Sora AI: toch enkele bemerkingen
- AI: Sora binnenkort voor iedereen beschikbaar, ook met geluid



Mozilla Firefox zal niet langer "do not track" ondersteunen. En wel hierom
Al sinds 2009 heeft Mozilla in de Firefox browser de "Do Not Track" functie ingebouwd in de Firefox browser. Het was daarmee zelfs de eerste browser om dat te doen. Maar wanneer je de nieuwe versie 135 of later installleert van Firefox, zal deze functie niet meer aanwezig zijn. En daarmee is Firefox niet de eerste om die functie te verwijderen, want Apple deed dat al in 2019 met zijn Safari browser.

En neen, het is niet omdat Firefox bezweken is onder druk van bedrijven, dat de functie stopgezet wordt. Het is gewoon omdat de websites die je bezoekt dit DNT verzoek negeren. Want het is een verzoek, dat niet afgedwongen kan worden. Firefox geeft het advies om in je privacy instellingen de optie "Vertel websites dat zij mijn data niet mogen verkopen of delen" te activeren. Die wordt door meer websites opgevolgd, en is zelfs afdwingbaar in bepaalde rechtsgebieden. En wil je echt zeker zijn dat de websites die je bezoekt, jouw data niet gaan verzamelen, verkopen of delen, maak dan gebruik van een VPN.

Het is nog niet geweten of andere browsers (Edge, Chrome, …) eveneens gaan afstappen van deze functie.
https://www.engadget.com/cybersecurity/firefox-will-no-longer-support-do-not-track-feature-141543907.html?src=rss
https://betanews.com/2024/12/11/mozilla-removes-do-not-track-setting-from-firefox-and-suggests-an-alternative/
https://windowsreport.com/mozilla-firefox-removes-do-not-track-feature-support-heres-what-it-means-for-your-privacy/




Nieuwigheden bij YouTube: nieuwe design bij Kids, real time dubbing, en mini-games
Verschillende nieuwigheden bij YouTube, de o zo populaire videodienst, die het ook heel goed blijkt te doen op tv. Heel wat tv's hebben een YouTube app, en steeds vaker blijken kijkers naar die YouTube app over te schakelen.

Om te beginnen heeft YouTube de AI-dubbing dienst uitgebracht, anderhalf jaar nadat die voor het eerst aangekondigd was. Voor alle duidelijkheid: dubbing is veel moeilijker om in real time aan te bieden. Want daarbij wordt wat de spreker zegt, in real time niet alleen vertaald, maar ook uitgesproken worden. En dat dankzij artificiële intelligentie.

Deze optie wordt momenteel aangeboden bij honderdduizenden informatieve en educatieve YouTube Partner Program kanalen, dat later nog uitgebreid zou worden. Hierbij kan de tekst van een creator die Engels spreekt, zijn woorden laten dubben in het Frans, Duits, Hindi, Indonesisch, Italiaans, Japans, Portugees of Spaans. Maar vertaling tussen die talen onderling is niet mogelijk :een video in een van de genoemde talen kan enkel naar het Engels gedubd worden. Engadget had wat commentaar op de kwaliteit van de vertalingen. (1)

Een tweede aankondiging betreft YouTube Kids, de mobiele app. Die werd in een nieuw kleedje gestoken zodat die meer lijkt op de gewone app. Bovendien kunnen de kinderen voortaan ook video's in portretmodus bekijken. Meer details bij The Verge.(2)

Het derde bericht betreft het gratis in-app platform Playables, waar je instant spelletjes kan spelen, zonder die eerst te moeten downloaden. Momenteel zitten er al meer dan 100 titels in de cataloog van Playables. En deze week werd een grote stap voorwaarts gezet, in de manier waarop je de games kan spelen: je zou ook kunnen spelen tegen andere deelnemers, in real time. Een multi-player functie, maar momenteel nog beperkt tot slechts 2 games: Ludo Club en Magic Tiles 3. Die kan je zowel op je desktop als op je mobiele toestel spelen. Engadget vertelt je er alles over. (3)
https://www.engadget.com/ai/youtubes-ai-powered-auto-dubbing-tool-has-finally-arrived-134532964.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/12/10/24318139/youtube-kids-mobile-app-update-android-ios-redesign
https://www.engadget.com/gaming/youtube-introduces-multiplayer-mini-games-on-playables-133056235.html?src=rss
Eerder verschenen artikels:
- Veel nieuws bij YouTube, maar Hype lijkt ons het origineelste
- Google: nieuwigheden bij YouTube, Agenda en Chrome browser



Google Project Mariner van DeepMind: het gaat spoken op je Chrome browser!
Na de chatbots en de generatieve afbeeldingenmakers hebben verschillende AI-bedrijven zich gegooid op "Agents": tools die daden kunnen uitvoeren op jouw computer of toestel, op basis van de informatie die jij opgezocht hebt of instructie die jij in tekst gegeven hebt.

Maar het gaat wel raar doen, als je het artikel bij TechCrunch mag geloven, dat schrijft over de Agents die Google aangekondigd heeft in zijn Project Mariner, afkomstig van zijn DeepMind afdeling. Want die door Gemini aangedreven agents zullen je browser overnemen. Je cursor gaat bewegen op het scherm, de agent zal op knoppen klikken, formulieren invullen, verschillende websites bezoeken - net alsof jij bezig was, alleen: die agent doet dat zelfstandig. Als je het ons vraagt: spooky!

Maar misschien is dat een vooroordeel, en is dat gewoon een natuurlijke evolutie naar een substantieel nieuwe UX (user experience" bij het surfen? Geen directe interactie meer met de websites die je bezoekt, wel met een generatief AI-systeem, dat die interactie in jouw plaats doet...

Wat uiteraard een enorme invloed hebben op de manier waarop het web werkt, vooral hoe websites bezoek kregen doordat de Google zoekmachine naar hen verwees.
Bij TechCrunch een demo van een dergelijke agent.
https://techcrunch.com/2024/12/11/google-unveils-project-mariner-ai-agents-to-use-the-web-for-you/




Google AI: nieuws over project Astra, Gemini, Deep Research en Jules
Er valt deze week heel wat nieuws te vertellen over Google en zijn AI-projecten.

Gemini 2.0
Om te beginnen werd Gemini 2.0 voorgesteld in het officiële blog van Google. Deze versie kan audio en afbeeldingen creëren op basis van een tekstprompt, en bevat de integratie van externe tools zoals Google Search.
BIj deze versie 2.0 worden afbeeldingen en audio rechtstreeks verwerkt en aangemaakt, zonder die eerst in tekst om te zetten. Er is ook een lichtgewicht Gemini 2.0 Flash, dat eveneens deze functies bevat, en waarvan snelheid en prestaties bij benchmarks beter zijn dan Gemini 1.5 Pro.

Project Astra
Eerder dit jaar had Google project Astra voorgesteld, een AI-bot. Die werd nu verbeterd, en kan beter verschillende accenten en minder vaak gebruikte woorden verstaan, en hij spreekt ook verschillende talen. De bedoeling van Astra is dat hij de wereld rondom jou "ziet", en met behulp van Google Lens, Google Maps, Google Search, daarover te vertellen. De bot kan 10 minuten van het gesprek in zijn geheugen houden, zodat je daarover bijkomende vragen kan stellen. De bot zou ook sneller zijn - de vertraging werd teruggebracht tot wat ook bij menselijke gesprekken normaal is.

Deep Research
Dat is een nieuwe tool, waarbij je Gemini kan vragen om voor jou het web af te zoeken naar een bepaald onderwerp. De tool zal dan een gedetailleerd rapport  uitbrengen over zijn bevindingen. De tool is heel handig voor wie een artikel of paper wil schrijven, want hij kan een research plan met verschillende stappen aanbieden, dat je dan kan bewerken of goedkeuren. De tool is echter enkel in het Engels beschikbaar, voor wie een Gemini Advanced abonnement heeft.

Project Jules en Trillium
Dat is dan weer een experimentele programmeer assistent, die autonoom software bugs kan oplossen en code kunnen voorbereiden terwijl de ontwikkelaar zelf niet actief is. Wat een beduidende stap voorwaarts is in het plan van Google om kerntaken bij het programmeren te automatiseren. Jules is gebouwd op het nieuwe Gemini 2.0 platform en is nauw geïntegreerd met de workflow in Github, om complexe codes te analyseren, verbeteringen van problemen in verschillende bestanden tegelijkertijd op te lossen en gedetailleerde pull requests zelf voor te bereiden.
Tot slot ook hardware: Trillium is een AI-accelerator chip van de 6e generatie, die zoveel beter presteert dat de economie van de ontwikkeling van AI wel eens drastisch verbeterd zouden worden, en de grenzen van het mogelijke op het gebied van machine learning verlegt. Deze chip is de motor van het nieuwe Gemini 2.0 AI-model, presteert bij de training vier keer beter dan voorheen, en verbruikt aanzienlijk minder energie.
https://techcrunch.com/2024/12/11/gemini-2-0-googles-newest-flagship-ai-can-generate-text-images-and-speech/
https://www.axios.com/2024/12/11/google-project-astra-hands-on
https://www.theverge.com/2024/12/11/24318217/google-gemini-advanced-deep-research-launch
https://venturebeat.com/ai/google-unveils-ai-coding-assistant-jules-promising-autonomous-bug-fixes-and-faster-development-cycles/
https://venturebeat.com/ai/google-new-trillium-ai-chip-delivers-4x-speed-and-powers-gemini-2-0/

Eerder verschenen artikels:
- Google: nieuwe Chromebooks met Gemini
- Google Gemini kan nu ook praten met je Google Home



iOS en iPadOS 18.2: met Apple Intelligence, en ook multitrack recording bij voice memo's
Deze week heeft Apple de nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor de iPhone en iPad, iOS 18.2 en iPadOS 1.2 uitgerold voor het grote publiek. Bijzonder hierbij zijn de Apple Intelligence functies, die wel leuk zijn. Met Image Playground bijvoorbeeld kan je afbeeldingen genereren uitgaande van een tekst prompt. Met Genmoji kan je gepersonaliseerde emoj's aanmaken.

ChatGPT werd in deze versie geïntegreerd. Bij sommige functies van Siri en wanneer je aan het schrijven bent, kan je de tekst naar ChatGPT verzenden, in plaats van naar Apple Intelligence, om die bijvoorbeeld te laten verbeteren.

Ook leuk: wanneer je de knop voor de cameracontrole lang drukt en vasthoudt, dan kan je aan ChatGPT vragen stellen over wat er zich in het beeld bevindt.

Helaas zijn deze nieuwe AI-functies enkel beschikbaar in het Engels, in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, het VK en de VS. In april zouden er meer landen volgen, en ook meer talen. (1)

Ook knap: de Memos app krijgt met de iOS 18.2 update de mogelijkheid om lagen te maken in opnames. Met andere woorden: je kan een track opnemen bovenop een andere track, wat de app tot een opnametool maakt, die weliswaar primitief is. De update van Voice Memos komt echter alleen naar de iPhone 16 Pro en Pro Max. (2)
https://www.engadget.com/mobile/smartphones/ios-182-is-here-with-apple-intelligence-image-generation-features-in-tow-130029173.html
https://www.engadget.com/audio/apple-finally-launches-its-multi-track-recording-tool-for-voice-memos-194623218.html?src=rss



YouTube: populair op tv en nieuwe tool Watch With
Gisteren hebben we al verschillende nieuwigheden vermeld voor YouTube. We hebben toen terloops vermeld dat steeds meer mensen YouTube content op hun grote tv bekijken. Vandaag enkele cijfers hierover. Zo wordt er dagelijks maar liefst 1 miljard uren YouTube bekeken op tv. Sport content steeg met 30% jaar op jaar, en door gebruikers geüploade content in 4K steeg met 35%.

Het feit dat er een knop toegevoegd werd waarmee je  vanop je tv een abonnement kan nemen op een bepaald kanaal, verhoogde die abonnementen met 40%.

Ook podcasts op de tv zijn populair: daarvan werden er 400 miljoen uren beluisterd/bekeken.

YouTube heeft trouwens nog een nieuwe tool aangekondigd, die eigenlijk best cool is, vooral voor creators. De functie "Watch With", die binnenkort uitkomt, brengt een live event zoals een game of een prijsuitreiking in hetzelfde frame als een een creator die live streaming zijn commentaar geeft op die uitzending. Heel interessant, want zo komt die creator niet in de problemen met de auteursrechten van dat event, want die zijn door Google geregeld!
https://deadline.com/2024/12/youtube-living-room-sports-viewing-4k-uploads-podcasts-1236199782/



 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Drones: nieuw model dat vogels imiteert, en Limburgs bedrijf dat drones detecteert
Drones zijn in een recordtempo uitgegroeid van apparatuur om foto's te maken, tot pakjeskoeriers, maar ook tot oorlogstuig. En  omdat de wapenindustrie enorm winstgevend is, gaat bijna alle aandacht naar die industrietak, terwijl drones op zoveel andere manieren ingezet kunnen worden, en ook daar verdere research nodig is.

Toch vonden wij een hoopgevend bericht dat aantoont dat er nog echt geëxperimenteerd wordt met het concept van drones: onderzoekers van het Zwitserse Ecole Polytechnique Féderale de Lausanne, en UX Irvine, heeft een drone bedacht die op vogels geïnspireerd is, en die... pootjes heeft.

Wat kan het nut zijn van dergelijke pootjes? Wel, dat zou ervoor zorgen dat de drone van de grond kan gaan door een sprongetje te maken, in omstandigheden waarbij een toestel met enkel vaste vleugels niet kan opstijgen. Met die pootjes kan het toestel rondwandelen, over obstakels springen, en daarna de lucht inspringen, zonder een startbaan nodig te hebben.

Het gaat hier wel om drones die geen quadcopter zijn, dus geen vier hefschroeven hebben. Want die hebben vier motoren, en zijn dus minder energie-efficiënt dan drones die vaste vleugels hebben en slechts één motor, in combinatie met het vermogen om te zweven.

En het leukste aan dit bericht is de naam die het project kreeg: RAVEN (Robotic Avian Inspired Vehicle for Multiple Environments). Bij YouTube een filmpje.

Nog een positief bericht: een Limburgs drone-bedrijf werd uitgeroepen tot de beste Limburgse start-up. Het bedrijf Senhive is gespecialiseerd in het opsporen van drones. Daarbij maakt het gebruik van een technologie die eigenlijk... zijn oorsprong vindt op de zuidpool. De CEO van het bedrijf, Thomas Petracca, heeft namelijk de volledige communicatie-infrastructuur ontworpen voor de Belgische zuidpoolbasis Prinses Elisabeth.

Vanuit zijn kennis werden systemen ontwikkeld die ongewenste drones kunnen opsporen. En daar is wel degelijk vraag naar  - denk maar aan gevangenissen die niet willen dat drones pakjes achter de gevangenismuren droppen, of luchthavens die het luchtverkeer kunnen verstoren. Of erger nog: drones die kerncentrales kunnen bestoken.
Meer over de knappe technologie bij Made-In.
https://www.theverge.com/2024/12/6/24314771/epfl-uc-irvine-drone-raven-aircraft-research-science
https://www.youtube.com/watch?v=-8DJ1a3sLIc&t=1s
https://www.made-in.be/limburg/detecteren-van-drones-levert-de-startersprijs-op/



Raspberry Pi: computer in een klavier
Een computer in een klavier? Geen gek idee - computers in scheren bestaan er al volop. De Raspberry Pi500 heeft in elk geval heel wat technisch vernuft aan boord in dat klavier. Zoals een 2.4 GHz 64-bit quadcore ARM processor, en 8 GB RAM.

Het klavier kost 90 dollar, wat 20 dollar meer is dan het vorige model, de Pi400. Die laatste zal echter nog wel te verkrijgen zijn, maar goedkoper worden en dus slechts 6O dollar kosten.

Wil je bij dat klavier ook een muis, een USB-C stroomsnoer, en een micro HDMI kabel, dan kost het geheel je 120 dollar.

Er is nog wat nieuws van het Raspberry front: het bedrijf heeft ook een nieuwe 15.6 inch monitor uitgebracht met ingebouwde luidsprekers, die hun stroom rechtstreeks van een USB-poort kunnen halen. Dat scherm zou slechts 100 dollar kosten. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/12/9/24316955/raspberry-pi-500-keyboard-computer-monitor



Wetenschappers adviseren EU: schort experimenten op met geo-engineering
De opwarming van de aarde is een feit, en het is een noodzaak om die zoveel mogelijk te beperken. Daartoe worden verschillende middelen ingezet, en eentje daarvan is geo-engineering. Een controversiële technologie waarbij het zonlicht weerspiegeld wordt naar de ruimte, voornamelijk door weerspiegelende partikels de ruimte in te schieten, of door wolken helderder te maken.

Dit zou volgens voorstanders van het procedé de klimaatverandering kunnen bestrijden, vooral nu de uitstoot van broeikasgassen die de planeet opwarmen blijft stijgen. Kleinschalige experimenten hebben echter bezorgdheid gewekt, omdat wetenschappers vrezen dat de technologie meer kwaad dan goed zou doen.

De Europese Commissie heeft daarom aan experts gevraagd om hun opinie over solar geo-engineering. De experts van de Group of Chief Scientific Advisors (GCSA) en van de European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE) hebben nu hun rapport uitgebracht.

Volgens het rapport dat zij deze week uitbrachten, is er onvoldoende bewijs dat solar geo-engineering klimaatverandering kan tegengaan. En gezien die onzekerheid, en ook het mogelijk schadelijke gevolg, roept het rapport op voor een moratorium, vooraleer grootschalige experimenten opgezet worden of de technologie breed uitgerold wordt. (1).

De commentaren bij Slashdot zijn dodelijk, verschillende lezers noemen het opnieuw een goed gevonden manier om geld te verdienen met klimaatangst: bedrijven die bijvoorbeeld geld wilden verdienen door "cooling credits" te verkopen aan 10 dollar per gram die zij per luchtballon in de ruimte zouden uitstrooien... (2)
https://www.theverge.com/2024/12/9/24317108/solar-geoengineering-european-commission-moratorium
https://news.slashdot.org/story/24/12/09/2258234/scientists-advise-eu-to-halt-solar-geoengineering?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



Meta Quest met een update maar hij krijgt concurrentie van AirGo Vision
Meta heeft een update aangekondigd voor zijn AR/VR headset Quest, versie 72. De voornaamste verbeteringen zijn sneller traceren van je handen, gemakkelijker je headset koppelen met een Windows 11 Pc, en betere ondersteuning voor het vertonen van je klavier, wanneer je volledig in virtual reality vertoeft. De update zal gradueel uitgerold worden naar alle gebruikers (1).

Maar Meta krijgt er een nieuwe concurrent bij. Het bedrijf Solos, dat slimme brillen maakt, heeft nu voor het eerst een slimme bril uitgebracht die de Gemini AI van Google ondersteunt: de AirGo Vision. Maar die zou, zo kondigde het bedrijf aan, ook kunnen werken met CLaude van Anthropic en de GPT-4o modellen van OpenAI.

Zoals de meeste slimme brillen heeft de AirGo Vision een camera en luidsprekers, om de multimodale verzoeken te beantwoorden. Hij kan ook audio vertalen, muziek streamen, en je kan voice gesprekken voeren via de bril. Prijs: $299. (2)
https://www.theverge.com/2024/12/9/24317237/meta-quest-v72-update-pc-pairing-hand-tracking-keyboard-look
https://www.theverge.com/2024/12/10/24317805/solos-airgo-vision-chatgpt-ai-smart-glasses-price-availability


   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




Podcast: Oudheid
In deze podcast praat Timo Epping met verschillende onderzoekers, over wat zij ontdekten over de Oudheid. Wat kan je als oudheid beschouwen? En wat betekent die term in de verschillende landen, van Rome tot India? Zelf had ik nog geen tijd om de afleveringen te beluisteren, maar het staat op mijn verlanglijstje!
De podcast kan je beluisteren via verschillende sites, maar ook in je eigen podcast app door het invoeren van de zoekterm "oudheid".
https://linktr.ee/oudheid




Lammert en Babs: Bureau Warmoesstraat
Journalisten Lammert De Bruin en Babs Assink hebben al heel knappe podcasts op hun actief staan - waarvan De Showbizzmoord ongetwijfeld de bekendste is, maar ook Mathilde's Mysterie en De Butlermoord waren best spannend. Nu duiken zij onder in de boeiende verhalen van de misdaden die zich afspeelden in Bureau Warmoesstraat, eht bekendste politiebureau van Nederland, met drugs, prostitutie, gokken en moorden op de Amsterdamse Wallen. De journalisten gaan daarbij ook terug naar de plekken waar het allemaal gebeurde.
https://www.nporadio5.nl/podcasts/partners-in-crime







 
De nieuwe oogst


   
Bikespot: andere fietsers deelden al 15055 veilige routes
Een website die de fietser verblijden zal: hier vind je namelijk fietsroutes met enorm veel informatie. Niet alleen over het pad dat je volgen moet en waar je dan onderweg kan stoppen om te eten of te drinken. Maar ook over de hellingen en meer. Wat bijzonder leuk is, is de real time weersvoorspellingen aangepast aan de punten die je onderweg tegenkomt - zodat je weet dat het, als je nu start, om 11u, wanneer je 84 km ver bent op de route, het zal regenen...
[Taal: FR/EN]
https://bikespot.fr/en/




Unfeed: minimalistische RSS reader in je browser
Een van de beste manieren om op de hoogte te blijven van nieuwe artikels op jouw favoriete websites, is die sites te volgen via hun RSS-feed. Zelf gebruiken wij daarvoor de browserextensie FeedBro voor. Dit is een alternatief: je moet niets installeren, gewoon een account aanmaken. En dan kan je zelf je favoriete feeds toevoegen, of de tool suggesties voor feeds laten aandragen. En het mooie: de dienst is gratis!
[Taal: EN]
https://unfeed.net/





Hoe zit het met jouw kennis van wiskunde en wetenschappen?

Er was heel wat te doen rond de conclusie van het internationale TIMSS-onderzoek, dat aantoonde dat Vlaamse leerlingen het steeds slechter doen voor wetenschappen en wiskunde. Maar zou jij het er beter vanaf brengen? Bij VRT vind je 5 vragen die ook aan de leerlingen van het 4e leerjaar voorgelegd werden Succes!
Op de tweede link meer info over TIMSS en de recente resultaten.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/12/04/test-je-kennis-deze-vragen-over-wiskunde-en-wetenschappen-krege/
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderzoek/vlaams-en-internationaal-onderwijsonderzoek/internationaal-vergelijkend-onderzoek/trends-in-international-mathematics-and-science-study-timss




Google Maps Extended Routes: geavanceerde tools
Deze extensie kan je toevoegen aan je Chrome, Firefox of Edge browser. De tool geeft je geavanceerde functies die je kan gebruiken bij het plannen van een route, en is ideaal voor fietsers en motorrijders. Je kan je route exporteren naar Apple Maps, TomTom Planner, Bing en Yandex Maps, maar ook als GPX of KML bestand. Je kan ook via de knop "Street View Images" de omgeving bekijken, dat geeft aanknopingspunten.
[Taal: EN]
https://gmaps-extended-routes.pages.dev/




Flomo: je gedachten tellen
Er bestaan wel meer app om notities te maken. Maar, zo stellen de mensen achter Flomo, die focussen zich al snel op het bewerken van teksten, fragmenten knippen, enz. Terwijl de webapp Flomo teruggaat naar de essentie van notities: je gedachten noteren die je inspireren, om die later uit te werken. Je kan al je gedachten en je opmerkingen exporteren naar Notion en zelfs als html.
[Taal: EN]
https://flomoapp.com/
https://help.flomo.app/



Bolt.new: extensie voor je Chrome browser

Deze extensie is specifiek voor ontwikkelaars: Bolt helpt je om dingen te bouwen, met behulp van code snippets. Stukjes code die je gewoon kan plukken en toevoegen. Wat je veel productiever maakt. Je kan een bibliotheek aanleggen met je eigen gemaakte snippets, en je kan die ook tussen toestellen uitwisselen.
[Taal: EN]
https://bolt.new.chromeextension.nl/




Hier spreekt men Nederlands: TV-visie
Deze website brengt je elke dag op de hoogte van wat zich afspeelt op tv-gebied. De site volgt de aankondigingen voor de nieuwe programma's, maar geeft je ook kijkcijfers en inside informatie van de verschillende zenders. Ook over de verschillende streaming platformen vind je het laatste nieuws. En dat... zonder betaalmuur!
[Taal: EN]
https://tvvisie.be/home/



Hier spreekt men Nederlands: Radiovisie
Deze tegenhanger vertelt je alles over nieuwe programma's op de radio, maar duikt ook in het verleden. Wij vonden het in elk geval leuk om daar de geschiedenis terug te vinden van de vrije zenders, toen nog piraatzenders genoemd, die door de geldende wetgeving verplicht waren om vanop een "piraatschip" uit te zenden, dat buiten de nationale wateren lag. Een best boeiende historie!
[Taal: EN]




Talk to Santa: chatbot voor de Kerstman
Het bedrijf Tavu heeft een chatbot ontwikkeld met een gespecialiseerd doel: je kan er praten met de Kerstman. Die stelt je dan vragen, of je braaf bent geweest, enz. (1) En volgens een review dat wij van deze chatbot vonden, zou de AI prima werken, en zelfs deuren openen naar toepassingen in HR. (2)
[Taal: EN]
https://santa.tavus.io/
https://x.com/Mat_Sherman/status/1867263626836590957/photo/1


Password Game: hoe sterk is je wachtwoord
Deze website vraagt je om een wachtwoord in te geven, dat je ergens gebruikt om jezelf aan te melden. En dan krijg je een rapport, met een uitleg of dit wachtwoord aan bepaalde regels voldoet - beginnende met het simpelste (minstens 5 tekens), tot de vereisten om minstens een getal en een hoofdletter te bevatten. En de regel nummer 5 (dat de som van de cijfers in je wachtwoord 25 moet zijn), daar hebben wij wel bedenkingen bij. Maar blijkbaar als dat toch wel het geval zou zijn, dan komen er telkens nog meer absurde vereisten tevoorschijn. leuk gevonden!
[Taal: EN]
https://neal.fun/password-game/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Spaanse omwalling van Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_omwalling
    Begrip uit de organische chemie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ringsluitingsmetathese
    Amerikaanse biografische film uit 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Complete_Unknown
    Deens handbalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michala_M%C3%B8ller
    Reeks specificaties voor een gefedereerd elektronisch aanbestedingssysteem voor gebruik in verschillende jurisdicties - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peppol
    Belgisch-Ghanees actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alix_Konadu
    Belgisch kunstschilder, graficus en amateur-ornitholoog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Van_den_Bulcke


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Hayat Tahrir al-Sham - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hayat_Tahrir_al-Sham
    Naar Rusland gevluchte Bashar al-Assad - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bashar_al-Assad


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over geschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Geschiedenis
    Enkele uitgelichte artikels:
        Ribbensalamander - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ribbensalamander
        Romeins legioen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Legio_X_Fretensis
        Paus Pius XI - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Pius_XI
        Formule 1 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Formule_1
        Geschiedenis van de wiskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_wiskunde


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech

 
Dit zijn de beste apps van 2024 en zou je vandaag nog moeten downloaden
Het lijkt misschien een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt, maar de App Store Awards die Apple elk jaar uitdeelt, kunnen echte aanraders of eye openers zijn. Welke van de vandaag bekend gemaakte 17 winnende apps en games zou je vandaag nog moeten downloaden?
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-de-beste-apps-van-2024-en-zou-je-vandaag-nog-moeten-downloaden~a4e31dc0/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Review: Speedcomfort – de slimme radiator ventilator
Ik ben technisch niet zo erg sterk, hoewel ik een technical author ben. Ik moet het vooral hebben van mijn vlotte schrijfstijl en de ervaring waarmee ik moeilijke onderwerpen toch begrijpelijk kan brengen. Toen ik de vraag kreeg of ik Speedcomfort wilde testen, en daarmee mijn energieverbruik kon laten dalen, vreesde ik ingewikkelde dingen te moeten doen aan mijn ketel. Eerlijk gezegd had ik daar weinig zin in, aangezien ik dus niet zo handig ben. Maar ik maakte voor niets zorgen, want niets was minder waar. Zélfs ik kon het in orde brengen.
https://computertaal.info/2024/12/10/review-speedcomfort-de-slimme-radiator-ventilator/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

ChatGPT kan met Vision in real time video analyseren, maar nog niet in Europa
OpenAI voegt beeldherkenning toe aan Advanced Voice Mode in ChatGPT. Met die Vision-toevoeging kan ChatGPT niet alleen audio, maar ook beelden herkennen. Abonnees kunnen daarmee bijvoorbeeld ook hun camera op een menu richten of hun scherm delen met de app.
https://tweakers.net/nieuws/229768/chatgpt-kan-met-vision-in-real-time-video-analyseren-maar-nog-niet-in-europa.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Nieuwe kwantumchip Google haalt recordsnelheden mét foutcorrectie
Google zegt een beslissende stap te hebben gezet voor het toekomstige gebruik van kwantumcomputers. Hun nieuwe chip Willow slaagt erin enorme snelheden te halen, met de broodnodige foutcorrectie.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/emerging-tech/nieuwe-kwantumchip-google-haalt-recordsnelheden-met-foutcorrectie/






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Maak van een YouTube filmpje een GIF
Wanneer je een filmpje op YouTube leuk vindt, en dat wil verder verspreiden, dan kan je dat doen door de link te delen. Maar soms wil je gewoon enkele beelden aan elkaar plakken, om er een GIF van te maken. Om de draak te steken met het filmpje, of om de highlights ervan te beklemtonen.
Met de GIF generator kan je dat heel simpel doen: ga naar de website van MakeGif, en klik daar op de GIF Generator. Je kan nu aangeven welke output kwaliteit wil hebben, waarbij de output wel beperkt is voor een gratis account. Je kan ook bepalen hoe lang de GIF moet duren, en de afspeelsnelheid aanpassen.
https://www.pcworld.com/article/2542589/get-more-out-of-youtube-17-helpful-tips-and-tricks.html
https://makeagif.com/youtube-to-gif




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



WinDirStat: prachtige weergave van je harde schijf
Je hebt natuurlijk je Verkenner, waarmee je een overzicht krijgt van je harde schijf en de mappen daarop. Maar een echt duidelijk beeld geeft die niet, want je ziet bijvoorbeeld niet wat de grootste mappen zijn. De software WinDirStat (Windows Directory Statistics) doet dat wel, en geeft na het aflopen van je harde schijf, in percentages weer hoe groot een bepaalde map is. En dat in een mooi kleurig overzicht.
https://windirstat.net/



uList: organiseer je leven met lijstjes, taken en notities
Bij deze app voor iOS of Android krijg je tools in handen om je leven beter te organiseren. Je kan verschillende categorieën lijstjes maken, zoals to-do, shopping, notities... Met kant-en-klare templates wordt het gemakkelijk om die verschillende soorten lijstjes op te stellen. Je kan de lijstjes ook delen via een QR code,
https://ulist.app/



PixTidy: organiseer je foto's
Met deze gratis app kan je orde scheppen in de chaos van de foto's op je harde schijf. Je kan mappen aanmaken op basis van plaats en tijd, maar er zijn ook nog andere opties om de foto's te organiseren. Met de tool kan je ook overbodige foto's of video's ontdekken en verwijderen, om ruimte te winnen op je harde schijf.
https://apps.microsoft.com/detail/9nt604t24pfs?hl=en-us&gl=DE




Markdown naar HTML

Wanneer je teksten schrijft, dan doe je dat misschien in een gewone tekstverwerker zoals Notepad, gewoon omdat die je tekst zonder bijkomstige code bewaart. En je die dan kan kopiëren naar andere programma's.
Maar in die tekst wil je sommige dingen beklemtonen, die dan later in die andere programma's omgezet moeten worden. Dat kan je doen via Markup codes - die vind je terug op de eerste link (1).
De app "Markdown to HTML" helpt je om de Markdown codes in je teksten, om te zetten naar HTML. En dan te integreren in andere programma's.
https://apps.microsoft.com/detail/9mzkf0q8mfdf?query=Chemical+Structure+Viewer&hl=en-us&gl=US


Growith: krijg feedback van bestaande creators
Wanneer je begint als content creator, dan is het nog aftasten. En toets je graag af met meer ervaren mensen of je content wel goed is, voldoende aanspreekt. Deze app belooft dat je feedback krijgt van bestaande creators, vooraleer je die gaat plaatsen. En op basis daarvan je video nog kan aanpassen.
[iOS]
https://www.growith.app/




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/index.php?actie=abo



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Dood gaan doen we allemaal.
Het doel is niet om eeuwig te leven, maar om iets te creëren dat het wel doet.
-Chuck Palahniuk-