Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
31/10/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar redactie@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1387 van 26/10/2024


 

Gegroet lezer,

Hartelijk welkom bij onze wekelijkse nieuwsbrief, die alle berichten bevat die wij in de voorbije week voor u bijeen gesprokkeld hebben.
Wat waren voor ons de markantste verhalen?


Het verhaal van de jongen die zelfmoord pleegde, en zijn moeder die daarvoor de schuld legt bij een chatbot waarmee de jongen maandenlang intensief "sprak". De reden waarom wij het belangrijk vinden: nog veel erger dan de social media kunnen deze chatbots een verslavende invloed hebben op jongeren. En hopelijk moeten er niet nog meer tieners zelfmoord plegen, vooraleer er strenge waarschuwingen uitgestuurd worden naar ouders, om die 'gesprekken' vooral onder toezicht te laten verlopen.


Wil u niet wachten op deze wekelijkse nieuwsbrief, maar wil u elke dag meteen het laatste nieuws lezen? Bezoek dan onze website  of abonneer u op onze dagelijkse nieuwsbrief .
U kan ook onze berichten in uw favoriete RSS-feedreader lezen via onze RSS-feed

Hilde



Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



NIEUWE REGEL VOOR BLOCKING OP X STUWT BLUESKY DE HOOGTE IN
Verleden week heeft X zijn regels voor het blokkeren van gebruikers aangepast. Voortaan kan jij, als je door een andere gebruiker geblokkeerd werd, nog altijd zijn of haar postings zien. Wat, als je het ons vraagt, niet echt heel veel verschil maakt met de toestand daarvoor - want als je slim was, dan logde je gewoon uit en kon je op het web nog altijd de tweets lezen van de persoon die jou geblokkeerd had. En net zoals voorheen kan je niet reageren op die tweets.

"Much ado about nothing" zou William Shakespeare gezegd hebben. Maar het was voor vele gebruikers reden om weer heel boos te worden op X en Elon Musk, en om aan te kondigen dat zij naar een concurrerend netwerk zouden overstappen. Iets waarvan in het verleden Threads vooral profiteerde, maar deze keer was BlueSky de favoriete uitwijkmogelijkheid voor die boze gebruikers.

Volgens AppFigures, dat statistieken bijhoudt over het aantal downloads van apps, steeg Bluesky van plaats 181 naar plaats 2 in de Apple app store in de VS, bij de social networking categorie. In Japan, Thailand en Taiwan staat het op nummer 1, in Canada op 2, in Zuid-Korea op 4. En dat zonder dat Bluesky enige reclamecampagne gemaakt had. In de Google Play appwinkel is Bluesky van plaats 100 naar 4 gegaan. Een stijging in het aantal downloads, die uiteraard ook betekent dat er veel meer gebruikers zijn: in de 24 uur na de aankondiging van X steeg het aantal gebruikers met een half miljoen, om nu 11 miljoen te bereiken.

X had tussen haakjes nog enkele andere voorwaarden gewijzigd in zijn gebruiksvoorwaarden - maar daarover kwam niet veel protest. Alhoewel dat volgens ons toch wel belangrijkere wijzigingen waren: het kondigde namelijk aan dat X voortaan het recht heeft om jouw gebruikersgegevens met derden te delen, voor verschillende doeleinden, waaronder het trainen van generatieve modellen.

Waarom de ontevreden gebruikers niet naar Threads overstapten, toch ook een alternatief? Tja, omdat het van Facebook is misschien? Dat is althans voor ons de reden. Maar Threads laat nog altijd steken vallen en biedt nog altijd niet de functies die door zijn gebruikers gevraagd worden, zoals een feed met real-time informatie en gesprekken.
https://techcrunch.com/2024/10/18/bluesky-surges-into-the-top-5-as-x-changes-blocks-permits-ai-training-on-its-data/
https://mashable.com/article/bluesky-half-a-million-new-users-after-x-twitter-block-change

Eerder verschenen artikels:
- X blokkeert het blokkeren




UITGEVER PENGUIN BOOKS WIL AUTEURS BESCHERMEN TEGEN AI
Het zijn niet alleen de online publicaties, zoals blogs, nieuwssites, kranten enz. die zich willen beschermen tegen het scrapen, het gebruik van hun content door AI tools die hun content gaan gebruiken om de taal- (en andere) modellen te trainen. Ook uitgevershuizen van fysieke boeken mengen zich in de strijd. Want hun boeken zijn meestal ook als e-book te verkrijgen, en alles wat digitaal is, kan eigenlijk als bron dienen voor de AI-tools.

En daarom, zo meldt de site The Bookseller, heeft Penguin Random House Publishing, uitgever van de befaamde Penguin boeken, de pagina's  aangepast waarop de auteursrechten gestipuleerd worden. Voortaan staat daar in: "Geen enkel deel van dit boek mag gebruikt worden of op enige manier gereproduceerd worden om artificiële intelligentie technologieën of systemen te trainen".

Maar er is meer. De nieuwe termen zouden de teksten ook "uitdrukkelijk de titels moeten beschermen tegen de uitzondering voor tekst en datamining". Deze tekst werd bijgevoegd, in overeenstemming met een recente richtlijn van het Europese parlement, over uitzonderingen en het eigendom van tekst- en datamining.

De strijd rond de auteursrechten wordt steeds verhitter. Zo heeft The New York Times de AI start-up Perplexity aangemaand om ermee op te houden om zijn artikels en verhalen te gebruiken om zijn AI modellen te helpen om antwoorden op de vragen van de gebruikers te maken.
https://www.engadget.com/ai/penguin-random-house-amends-its-copyright-rules-to-protect-authors-from-ai-210436839.html?src=rss
https://academic.oup.com/grurint/article/71/8/685/6650009




MICROSOFT EN OPENAI ZOUDEN VRAGEN STELLEN BIJ HUN SAMENWERKING
Verleden week publiceerde de New York Times een opgemerkt artikel: het partnerschap tussen OpenAI en Microsoft zou namelijk aan het afbrokkelen zijn. OpenAI zou zelfs overwegen om het partnerschap op te zeggen.

Zo snel zou het echter niet gaan. Volgens insiders, zo vernemen we via de DTNS podcast, zou het een fenomeen zijn dat zich geregeld voordoet bij bedrijven die een samenwerkingsakkoord zijn aangegaan. Zij werken nu al 5 jaar samen, maar vragen zich af of de oorspronkelijke voorwaarden nog wel gelden. Microsoft bijvoorbeeld stelt computerkracht ter beschikking vanuit zijn Azure cloud business. Maar OpenAI heeft steeds meer kracht nodig. En dus is het eigenlijk tijd om opnieuw te onderhandelen - meer is dat bericht eigenlijk niet.

Of toch niet? Volgens TechCrunch zit het addertje onder het gras bij een clausule, die bepaalt dat Microsoft zijn toegang tot de technologie van OpenAI verliest, wanneer het op een of andere manier erin zou slagen om zelf een eigen artificial general intelligence (AGI) te maken.

Zo'n AGI is de heilige graal, maar ook de grootste zorg van iedereen die met AI bezig is, omwille van de veiligheid. Tot hiertoe heeft niemand zo'n AGI kunnen maken. Maar het lijkt er wel op dat die clausule betekent dat het OpenAI is die bepaalt wanneer iets een AGI is of niet.

En dan is er ook nog het feit dat OpenAI zijn statuut zou wijzigen van non-profit naar profit met onbeperkte inkomsten. Want Microsoft had in OpenAI geïnvesteerd op een moment dat het nog geen beperking op zijn winsten gesteld had. Nu die overeenkomst aan onderhandeling toe is, wil iedereen er het beste uit halen. En dat leidt dus tot stemmingmakerij in de pers...
https://techcrunch.com/2024/10/17/the-surprising-way-openai-could-get-out-of-its-pact-with-microsoft/
https://www.wsj.com/tech/ai/the-14-billion-question-dividing-openai-and-microsoft-71cf7d37?st=2tQ5ef&reflink=desktopwebshare_permalink



IOS18.1 LAAT JE JE AIRPODS ALS HOORAPPARAAT GEBRUIKEN
We hadden het gisteren over de verplichting in de VS, om in de toekomst alle hoorapparaten te laten samenwerken met alle toestellen. Apple heeft alvast die verplichting niet gelezen voor zijn AirPods 2 - want die kan je voortaan als hoor-hulpje gebruiken, in combinatie met de 18.1 upgrade van het iOS besturingssysteem voor zijn smartphone.

iO1 18.1 komt er volgende week aan. Voor de rest van de wereld betekent dat ook een eerste kennismaking met Apple Intelligence. Maar in Europa zal die AI niet gelanceerd worden. Wat je wel zal zien, is dat je de AirPods 2 dus als hulp kan gebruiken wanneer je niet zo goed meer hoort.

Verschillende tech websites konden de technologie al uittesten; zij hebben het voornamelijk over de setup-test, die eigenlijk evalueert of jij een probleem hebt met gehoorverlies of niet. Daarbij zal de tool, na gecontroleerd te hebben of de dopjes goed sluiten op je oor, je doorheen een gehoortest loodsen die 5 minuten duurt. Daarbij moet je aangeven wanneer je een bepaalde toon hoort.

En na die test zal Apple je adviseren of je een klein, mild, bescheiden, ernstig of zwaar probleem van gehoorverlies hebt. Enkel bij kleine of milde problemen zal je kunnen genieten van de hoor-hulp van de AirPods. Voor zwaardere problemen verwijst Apple je door naar een arts.

Het positieve is in elk geval dat de AirPods 2 je gehoor zullen beschermen tegen té veel lawaai bij zowel noise cancellation, transparantie als adaptive audio modus. Je kan de oortjes dus dragen op concerten of in een vliegtuig om je gehoor te beschermen, en toch zal je nog de geluiden kunnen horen die je wil horen, zoals de muziek. Maar geluiden boven de 110db zullen de oortje niet kunnen dempen.

Het negatieve is dat de batterij van je AirPods amper 6 uur meegaat, wanneer je die in 'hearing aid' modus gebruikt. En dat terwijl de batterijen van "echte" hoorapparaten veel, veel langer meegaan...
https://www.macrumors.com/2024/10/21/airpods-pro-hearing-features-launching-in-ios-18-1/
https://www.theverge.com/24275178/apple-airpods-pro-hearing-aid-test-protection-preview
https://techcrunch.com/2024/10/21/a-closer-look-at-the-airpods-pros-new-hearing-aid-feature/
https://www.engadget.com/big-tech/ios-181-launches-next-week-with-apple-intelligence-and-airpods-pro-hearing-tests-and-aids-134617152.html?src=rss



MICROSOFT STELT NIEUWE AI AGENTEN VOOR
Neen, geen angst: het gaat hier niet om AI-politieagenten, maar om programma's die bepaalde taken autonoom kunnen uitvoeren, zonder dat jij moet tussenkomen. Noem het de AI-versie van IFTTT - IF This Then That.  

Dit is de logische nieuwe evolutie van generatieve  AI, eigenlijk. Tot nu toe bezorgde AI informatie aan mensen om daarnaar te handelen, met deze agenten geeft de AI instructies aan andere programma's om in actie te schieten. Dat opent uiteraard heel wat mogelijkheden, met verhoogde productie tot gevolg. Maar ook mogelijkheden voor echte rampen.

Wat zullen die agenten kunnen doen? Volgens het blog van Microsoft zullen die agenten bijvoorbeeld kunnen helpen bij engagement management, case resolution, er zijn agents voor customer service, marketing, producthulp. Dat zijn voorbeelden van autonome agenten die je kan aanmaken met Copilot Studio, tools die in publieke review gaan volgende maand.

Er komen ook 10 nieuwe autonome agenten in Dynamics 365, die helpen bij sales, diensten, financiën, en supply.

Het grote voordeel is dat die agents 24/7 kunnen werken, onder een supervisie van slechts een beperkt aantal mensen. Het nadeel is dat generatieve AI zich niet altijd gedraagt zoals je zou verwachten. Er zijn nog altijd mensen nodig om de acties van deze AI goed te keuren. Bedrijven proberen dit nu dus te voorkomen door die agents kleine sets taken uit te laten voeren, met specifieke regels en beperkingen. Zo zou een agent in de klantendienst vragen kunnen beantwoorden over bestellingen, maar enkel terugbetalingen of kortingen kunnen aanbieden tot een bepaald bedrag.
Meer bij Axios, Microsoft zelf.
https://www.axios.com/newsletters/axios-ai-plus-e895b8c0-8ef6-11ef-903f-15e931f92cab
https://blogs.microsoft.com/blog/2024/10/21/new-autonomous-agents-scale-your-team-like-never-before/
https://www.geekwire.com/2024/microsoft-unveils-new-autonomous-ai-agents-in-advance-of-competing-salesforce-rollout/

Eerder verschenen artikels:
- Microsoft: Copilot Pages, een nieuwe tool, en Copilot AI functies in de Office apps
- Microsoft Copilot kan voortaan je scherm lezen, diep nadenken, en tegen je spreken
- Ook nieuwe AI functies bij Copilot+ pc's



NU DRONES VOLOP INGEZET WORDEN BIJ OORLOGSVOERING: WAT IS DE ROL VAN DJI?

DJI-drones zijn erg populair. Zij worden vooral voor commerciële en recreatieve doeleinden gebruikt: het maken van foto's, video's, maar ook voor landmetingen. En alhoewel zij geavanceerde camera's aan boord kunnen hebben, zijn zij, in tegenstelling tot militaire drones, niet in staat echt ingezet te worden bij oorlogsvoering, om bijvoorbeeld wapens te dragen, lange afstanden af te leggen, op grote hoogte te vliegen, enz.

Toch worden er steeds meer vragen gesteld bij het feit dat DJI eigenlijk een Chinees bedrijf is. En recent heeft het Amerikaanse Department of Defense DJI op de lijst gezet van Chinese Militaire Bedrijven. Waardoor de Amerikaanse overheid geen DJI producten meer kan gebruiken in militaire toepassingen.

DJI werd ook door de Commmerce Department toegevoegd aan een lijst van bedrijven waar Amerikaanse bedrijven geen producten meer mogen verkopen, tenzij zij hiervoor een licentie aanvragen.

DJI heeft nu verzet hiertegen aangetekend. Volgens het bedrijf zijn de oprichter en CEO gewone burgers, en is er geen beduidende inmenging van de Chinese overheid of het Chinese leger. Maar het roept toch vragen op: kunnen de beelden die via de DJI drones doorgestuurd worden door gewone burgers, niet opgevangen worden door de Chinese overheid? Dezelfde vragen die de overheden in verschillende Europese landen ertoe aangezet hebben om ook het gebruik van Huawei apparatuur in communicatie te verbieden.

Terecht of onterecht? Minstens een klein beetje achterdocht is toch aangewezen, lijkt ons.
https://techcrunch.com/2024/10/19/dji-sues-department-of-defense-over-listing-as-a-chinese-military-company/
https://www.engadget.com/general/dji-challenges-its-chinese-military-company-pentagon-designation-in-court-120036412.html



ANTHROPIC LANCEERT SPRAAK-NAAR-COMPUTERCOMMANDO AI
Dinsdag heeft Anthropic twee nieuwe AI-modellen gelanceerd: Claude 3.5 Sonnet, en Claude 3.5 Haiku. Beide brengen verbeteringen in performantie, waarbij Sonnet vooral op het gebied van programmeren een stap vooruit zet. En Haiku 3.5 doet het qua performantie even goed als Claud 3.0 opus, het grote broertje, maar aan dezelfde kostprijs en dezelfde snelheid als bij de vorige versie van Haiku.

Maar het bijzonderste van het persbericht van Anthropic is dat het een API uitbrengt, die AI naar het gebruik van je computer brengt. Ontwikkelaars kunnen voortaan Anthropic jouw computer laten gebruiken, net zoals jij dat zelf doet: door naar een scherm te kijken, een cursor te bewegen, knoppen aan te klikken, tekst in te tikken.

Deze API voor Claude 3.5 Sonnet is nog experimenteel, en blijkt volgens de berichten toch nog fouten maken. Maar verschillende bedrijven, waaronder DoorDash en The Browser Company zijn al aan de slag gegaan met de tool, om de mogelijkheden ervan uit te testen. Met taken die normaal gezien dozijnen, zelfs honderden stappen vereisen om uit te voeren.

Meer in het persbericht van Anthropic.(1) Anthropic geeft zelf toe dat zelfs de meest eenvoudige taken, die jij zonder probleem kan uitvoeren, zoals scrollen, iets verslepen, inzoomen, momenteel nog een probleem opleveren. En je kan de tool niet trainen op interne gegevens, en een bepaalde actie kan wel heel lang duren voor zij uitgevoerd wordt. Maar het is een begin. En het opent deuren naar een beleving van de computer zoals we alleen in sf-verhalen gezien hebben...
https://x.com/AnthropicAI/status/1848742752403476488
https://techcrunch.com/2024/10/22/anthropics-new-ai-can-control-your-pc/
https://www.wired.com/story/anthropic-ai-agent/
https://www.anthropic.com/news/3-5-models-and-computer-use

Eerder verschenen artikels:
- Anthropic is de eerste om zijn system prompts te publiceren
- Anthropic brengt een formule voor bedrijven uit



APPLE PAY: MEER MOGELIJKHEDEN - MAAR ZURE OPRISPING VAN MARK GURMAN
Op zijn WWD conferentie voor ontwikkelaars had Apple het al aangekondigd: zijn Apple Pay zou nieuwe mogelijkheden krijgen. Die zijn nu uitgerold, tenminste als je iOS 18 of iPadOS 18 hebt staan op je iPhone of iPad.

De nieuwigheden: je zal de betaaldienst nu ook kunnen gebruiken wanneer je aankopen doet via een andere browser dan die van Apple, en ook op desktop computers. In dat laatste geval moet je een QR-code inscannen met je iPhone of iPad, om de betaling uit te voeren. Dit zal echter in slechts enkele markten mogelijk zijn.

Het wordt ook mogelijk om meerdere kaarten die door Apple ondersteund worden op te nemen in je Apple Wallet. En Apple zal ook opties voor "buy now, pay later" van verschillende derde partijen aanbieden.  Een uitgebreid verslag hierover bij Engadget (1)

Wat ons wel trof bij deze aankondiging is het commentaar dat Mark Gurman, een heel betrouwbare Apple-insider, hierover schreef. Hij vermeldde het feit dat Apple tegenwoordig liever "influencers" gebruikt, om producten uit te testen of te bespreken. Iets wat trouwens niet alleen Apple doet. Maar  het gevolg is wel dat de bedrijven die dat doen, zich geen zorgen meer moeten maken over negatieve reviews of moeilijke vragen over hun producten: die reviewers krijgen 'talking points' aangereikt, en kijken niet verder dan dat.

Apple zou voor de promotie van Apple Pay een "influencer & media trip" georganiseerd hebben. Die hield een reis in naar het Stanly Ranch resort in Napa, het nabijgelegen Donum Estate, winkelen in de lokale stad + een maaltijd bij Lord Stanley (met een 12 gangen proeverijmenu) en een honkbalwedstrijd in San Francisco - allemaal om Apple Pay te promoten...
https://www.engadget.com/mobile/apple-pay-now-works-with-third-party-ios-and-desktop-browsers-163048055.html
https://x.com/markgurman/status/1848557348417130937



META: GEEN TRACKING MEER VAN PRIVÉJETS VAN VIPS, MAAR WEL TERUG GELAATSHERKENNING IN FACEBOOK EN INSTAGRAM
Is het een eerlijke praktijk om alle bewegingen van een bekende persoon te volgen en online te posten? Met het gevaar dat gekken deze informatie gebruiken om die persoon kwaad toe te brengen? Dat is de knoop die Meta nu doorgehakt heeft: accounts op Instagram en Threads die privéjets van VIPS als Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos, Kim Kardashian, Donald Trump weergeven, werden geschorst. Zonder boe of bah - er werd op voorhand geen waarschuwing gegeven. Maar Meta vond dat er wel degelijk een gevaar bestond dat die personen fysiek geweld aangedaan werd, en de onafhankelijke Oversight Board van Meta had geadviseerd dat het in dergelijke gevallen best is om dergelijke accounts te schrappen.  (1)

Tegelijkertijd start Meta terug met gelaatsherkenningstechnologie. Althans: het voert testen uit, zo  kondigt Meta aan in zijn blog. De technologie werd geschrapt omdat hij de privacy van burgers in gevaar kon brengen. Dat Meta die nu terug invoert, is om scams te voorkomen waarbij de afbeelding van bekende personen misbruikt wordt - wat "celeb-bait' genoemd wordt.

De technologie werkt zo: gezichten in advertenties worden vergeleken met de accounts van die bekende personen op Facebook en Instagram. En als blijkt dat het scam is, dan wordt de advertentie geblokkeerd. (2)
https://www.engadget.com/big-tech/meta-bans-private-jet-tracking-accounts-on-instagram-and-threads-140429820.html?src=rss
https://mashable.com/article/meta-facial-recognition-celebrity-scams
https://www.engadget.com/social-media/meta-is-bringing-back-facial-recognition-with-new-safety-features-for-facebook-and-instagram-222523426.html?src=rss
https://www.pcworld.com/article/2497363/facebook-and-instagram-bring-back-facial-recognition-to-protect-people.html



MOEDER LEGT DE SCHULD VAN DE ZELFMOORD VAN HAAR ZOON BIJ CHARACTER.AI
Het werd gevreesd, toen de AI-chatbots uitkwamen. Zij zouden ondertussen zo goed geworden zijn, dat zij echt persoonlijke gesprekken kunnen voeren met mensen. Die zich aan de chatbot kunnen hechten - wat bij tieners toch tot dramatische gevolgen kan leiden.

In de VS is dat wat er gebeurd is, althans volgens de moeder van een 14-jarige jongen. Die was maandenlang intensief aan het "spreken" met chatbots in de rollenspel-app van Character.ai. De jongen raakte emotioneel gehecht aan één bepaalde bot, die Dany genoemd was. De jongen stuurde de chatbot voortdurend berichten, en hij begon zich terug te trekken van de echte wereld. En op een bepaald moment bekende de jongen aan de bot dat hij aan zelfmoord dacht. Hij stuurde die boodschap zelfs kort voor hij tot de daad overging.

Het bericht roept toch heel wat vragen op. Om te beginnen: zit er in die chatbot dan geen alarm dat moet afgaan, wanneer een tiener over zelfmoord praat? En een bredere vraag: er zijn ondertussen al verschillende AI-apps die zich willen voordoen als je vriend. Zijn de gevolgen daarvan wel voldoende bestudeerd?
Bij Slashdot een discussie hierover.
https://techcrunch.com/2024/10/23/lawsuit-blames-character-ai-in-death-of-14-year-old-boy/
https://slashdot.org/story/24/10/23/1343247/teen-dies-after-intense-bond-with-characterai-chatbot




VISION PRO: RUIMTELIJKE VIDEO'S VAN VIMEO, MAAR TOCH SCHROEFT APPLE PRODUCTIE TERUG
Het grote publiek lijkt nog niet echt gewonnen voor de mixed reality headset van Apple, de Vision Pro. De prijs helpt natuurlijk niet echt (onder de 4.000 euro ga je er geen vinden!). Maar het is vooral aan de toepassing ervan dat getwijfeld wordt: behalve hoogst individueel films bekijken in een, toegegeven, ruimtelijk beeld, lijkt niemand echt gewonnen voor het concept "spatial computing". Daarbij kan je dus, met de headset op, gelijk een gek in het rond flapperen met je handen om bewerkingen op je virtuele computer te doen.

Het lijkt erop dat Apple zelf zijn vertrouwen in de Vision Pro aan het verliezen is. Volgens The Information zou Apple de productie van de headset drastisch verlaagd hebben, en tegen het einde van dit jaar zou de productie zelfs volledig stopgezet worden. Wat uiteraard betekenen kan dat er genoeg toestellen gemaakt zijn om aan de huidige vraag te voldoen. Maar ook dat Apple zijn nederlaag toegeeft, dat het toestel veel te duur is voor de echte doorbraak, en dat het zich wil focussen op het nieuwe toestel dat in de maak is, en dat veel goedkoper zou moeten zijn (1).

Ondanks die hoge prijs, lijken er toch heel wat contentbedrijven een aangepaste app te willen uitbrengen, zodat die content ook op de Vision Pro bekeken kan worden. Zo kondigde videobedrijf Vimeo deze week aan dat het een speciale app uitbrengt voor het toestel, zodat gebruikers ruimtelijke ('spatial') video's kunnen bekijken, aanmaken en delen. Vimeo gelooft echt in deze vorm van content consumeren: ruimtelijke content is de toekomst van storytelling, zegt Vimeo CEO Philip Moyer bij Engadget.

Gebruikers kunnen ruimtelijke video's opnemen met Vimeo op de iPhone 15, 15 Pro en 15 Pro Max. En met de update van Final Cut Pro, die voorzien is voor eind 2024, zou je zelfs ruimtelijke video's kunnen bewerken op je Mac.
Meer bij Engadget.
https://www.theinformation.com/articles/apple-sharply-scales-back-production-of-vision-pro
https://apps.apple.com/us/app/vimeo/id425194759
https://www.engadget.com/ar-vr/vimeo-brings-spatial-videos-to-the-apple-vision-pro-123046749.html?src=rss
Eerder verschenen artikels:
- Apple: ruimtelijke avatars in Vision Pro en een eerste blik op de alternatieve app stores
- Apple: nieuwe content voor Apple Vision Pro headset



NETFLIX SCHROEFT GAMING STRATEGIE TERUG, MAAR EEN WORDLE-SPELLETJE LIJKT ER WEL IN TE KUNNEN
Het is al maanden dat Netflix gebruikers probeert te lokken met games. Dat zijn dan meestal eigen producties, die gebaseerd zijn op filmtitels in zijn eigen portfolio. Maar tot nu toe blijkt het succes hiervoor uit te blijven.

Volgens Gamefile zou Netflix dan ook zijn plannen bijstellen. Zijn AAA game studio, wordt opgedoekt. Verschillende personen die aan het hoofd stonden van productieafdelingen, zoals voor de game Overwatch, Halo en God of War, verlaten het bedrijf. (1)

Maar toch geeft Netflix zijn plannen voor games niet volledig op - maar het verlegt de focus van intensieve games die je uren na elkaar speelt, naar casual games, die niet zoveel tijd vergen. En het inspireert zich op het bekende Wordle, dat miljoenen puzzelaars uit de hele wereld bezighoudt. Voor de game werkt het samen met TED, de befaamde organisatie die de TED-talks organiseert. De game moet TED Tumblewords heten, en je krijgt elke dag 3 puzzels, waarbij je letters in een kader van 3 x 3 blokjes moet verschuiven tot je een woord vormen kan.

Er hoort een competitie bij, waarbij je hoger kan klimmen naarmate je beter wordt. En je kan ook tegen vrienden spelen. En vermits het om TED gaat, zal de game vooral rond onderwerpen draaien die verband houden met wetenschap en gezondheid. (2)
https://www.gamefile.news/p/netflix-team-blue-socal-studio
https://mashable.com/article/netflix-wordle-killer?test_uuid=01iI2GpryXngy77uIpA3Y4B&test_variant=b <https://mashable.com/article/netflix-wordle-killer?test_uuid=01iI2GpryXngy77uIpA3Y4B&test_variant=b>



GOOGLE MAAKT NU OOK WATERMERK VOOR AI TEKSTEN
Deze week heeft Google een nieuwe tool aangekondigd, waarmee aan teksten die afkomstig zijn van een AI, een watermerk toegevoegd wordt dat naar eigen zeggen niet te herkennen is. Deze technologie voor teksten borduurt verder op de SynthID technologie van Google, die iets gelijkaardigs doet maar dan voor afbeeldingen.

Deze aankondiging kadert in de strategie van Google om transparantie over AI te geven. Google is trouwens niet de enige die dergelijke initiatieven op de markt brengt: ook Meta en TikTok werken bijvoorbeeld aan gelijkaardige watermerkoplossingen, om door AI gemaakte content van een label te voorzien.

Bij TechCrunch vind je een uitleg over hoe die SynthID Text werkt.
https://techcrunch.com/2024/10/23/google-releases-tech-to-watermark-ai-generated-text/



SNAPCHAT: CAMERA OP HET VERGRENDELSCHERM VAN JE IPHONE
Om een goede foto te maken, moet je er op tijd bij zijn. En dan helpt het niet dat je meestal eerst je smartphone moet opduikelen, dan die moet ontgrendelen en dan de camera app gaat openen. Tegen dan is het onderwerp van je foto al lang verdwenen...

Snapchat heeft nu een nieuwigheid die dat moet verbeteren: voortaan zal je de camera van de app rechtstreeks vanop het vergrendelscherm van je iPhone kunnen openen. Dat is mogelijk dankzij een update van de Snapchat app zelf, maar ook dankzij de verbeteringen in iOS 18. Die zorgen ervoor dat je de zaklamp en camera van het vergrendelscherm kan inwisselen voor een reeks andere nuttige tools. Waaronder dus de Snapchat camera.

Er zit echter een caveat bij. Want je kan wel een foto maken, maar geen filters op toepassen vanop het vergrendelscherm. En ook niet posten. Daarvoor moet je dan eerst je iPhone ontgrendelen met je FaceID, TouchID of passcode.
https://www.engadget.com/apps/snapchats-camera-is-getting-a-shortcut-on-the-iphone-lock-screen-130039644.html?src=rss&guccounter=1



APPLE PAST IN ZIJN IOS 18.2 VERSIE TOEGEVINGEN AAN DE EU TOE
We blijven nog even bij de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de iPhone. Want in versie 18.2 die binnenkort uitkomt, zal de Europese gebruiker enkele leuke nieuwigheden ontdekken.

Uit de eerste bèta van iOS 18.2 die Apple deze week naar ontwikkelaars gestuurd heeft, blijkt dat er een nieuwe API komt waarbij browsers van derden webapps kunnen plaatsen op het Home scherm van de iPhone, en dat met gebruik van het eigen engine. Met andere woorden: de webapp zal dezelfde engine draaien, als de browser waarmee hij toegevoegd werd.

Het was al langer mogelijk voor browsers van derden om een webapp op het iOS homescherm te plaatsen, maar toen moesten die webapps nog altijd op WebKit van Apple draaien. En dat zal zo blijven voor niet-EU burgers, want voor de rest van de wereld verandert er niets en blijft de WebKit verplicht.(1)

Er zijn nog dingen in 18.2 die voorbehouden zijn aan EU-burgers. Je kan zelfs de hele App Store van Apple van je iPhone verwijderen, net zoals de Safari browser en vele andere iOS apps die Apple er standaard op zet. (2)
Misschien heeft die Digital Markets Act dan toch zijn voordelen?
https://9to5mac.com/2024/10/23/ios-18-2-web-apps-browser-engine-in-the-eu/
https://9to5mac.com/2024/10/23/iphone-eu-delete-app-store-safari-ios-18-2/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



OORTJES VAN OZLO MOETEN JE HELPEN MET SLAPEN
Het bedrijf Ozlo heeft oortjes uitgebracht, waarvoor het de IP (intellectual Property) gaan halen is bij Bose. De oortjes kunnen namelijk ook tijdens je slaap gedragen worden, en zullen dan het geluid in je kamer uitsluiten. Vandaar de naam: Sleepbuds.

Maar als je wil, kunnen de oortjes ook een rustgevend geluid weergeven, om je in slaap te laten vallen. Daarbij ken je kiezen of dat geluid van Ozlo zelf komt, of je kan het ook via Bluetooth laten streamen vanuit een bron naar jouw keuze.

Ozlo wil de oortjes ook op de markt brengen als een behandeling voor Tinnitis, het piepende geluid dat  sommige mensen constant horen, nadat zij een gehoorbeschadiging opgelopen hebben. Maar daarvoor moet Ozlo eerst een keuring krijgen vooraleer het zichzelf mag aanprijzen als remedie daarvoor.
De Sleepbuds kosten $299.
https://techcrunch.com/2024/10/22/as-ozlos-sleepbuds-go-on-sale-company-raises-funds-for-tinnitus-treatment/


RASPBERRY PI MET EEN KRACHTIGER AI EN EIGEN SSD'S
Een van de populairste fabrikanten van tools waarmee de knutselaar en uitvinder aan de slag kan gaan, op technologisch gebied, is de Raspberry Pi. Heel compact, en echt betaalbaar van prijs. Deze week heeft Raspberry Pi enkele nieuwigheden voorgesteld die de zelfbouwers wel zullen interesseren.

Om te beginnen is er de Raspberry Pi AI HAT+, een AI toevoeging voor de Raspberry Pi5. Die is verkrijgbaar in twee versies: eentje van 13 en eentje van 16 TOPS (tera-operaties per seconde). De kit lijkt erg veel op de recent gelanceerde Raspberry Pi AI Kit, die net als de HAT+ geproduceerd wordt in samenwerking met het bedrijf Hailo.

Eerder werd al bekend dat Raspberry Pi nu zijn eigen SSD's heeft, micro SD-kaarten en een bumper voor de Raspberry Pi5 - dus een bumper van silicone, die je rond het printplaatje van de Pi5 kan doen, zodat die tegen een stootje kan.
Meer bij Tom's Hardware.
https://www.tomshardware.com/raspberry-pi/raspberry-pi-release-higher-performance-ai-hat-13-and-26-tops-variants
https://www.tomshardware.com/raspberry-pi/raspberry-pi-release-faster-branded-class-a2-micro-sd-cards-and-bumper-case-for-raspberry-pi-5

Eerder verschenen artikels:
- Nieuwe Raspberri Pi



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



FCC: ALLE HOORAPPARATEN MOETEN SAMENWERKEN MET SMARTPHONES
We hebben het al vaker vermeld: de prijs van oortjes, van welk merk ook, hoe simpel of geavanceerd ook, staat echt niet in verhouding tot de "echte" hoorapparaten. De duurste oortjes kosten 300 euro, maar het simpelste hoorapparaat start van 2-3000 euro.

Dat verschil kan uiteraard verklaard worden door de batterijduur. En doordat de hoorapparaten perfect afgestemd worden, door de specialist, op jouw specifieke hoorproblemen. Maar daar zitten we met dezelfde vraagstelling als bij een bril. Sommige mensen hebben gewoon een bril nodig, om te lezen. En die kan je in de supermarkt kopen, aan een prijs van 4 tot 10 euro, en die lost jouw probleem op. Maar heb je specifieke problemen, dan kost die bril veel duurder. Zelf heb ik een bril met 3-dubbele focus (lezen, computer kijken, verte kijken). En dat kost veel geld (meer dan 300 euro per glas). Wat niet overdreven is, gezien het op maat gemaakt moet worden.

Net zo zal het, volgens ons, in de toekomst gaan met hoorapparaten. Wie gewoon een kleine versterking nodig heeft van de stemmen in zijn/haar omgeving, kan dat met de oortjes van o.a. Apple perfect verkrijgen. Maar wat nu nieuw is, althans in de VS, is dat de fabrikanten van hoorapparaten en die van smartphones verplicht worden  om hun technologie op elkaar af te stemmen.

Wie dus in de toekomst een hoorapparaat aankoopt, zal zich niet langer moeten afvragen of hun hoorapparaat wel werkt met hun smartphone. De FCC heeft daarvoor een regel ingevoerd dat het niet langer toegestaan is om eigen standaards te gebruiken om het ene toestel via Bluetooth te koppelen met het andere. Elke smartphone moet met elk hoorapparaat kunnen samenwerken, zelfs met de AirPodsPr 2.
https://www.engadget.com/mobile/smartphones/the-fcc-will-soon-require-all-hearing-aids-and-phones-to-work-together-190003074.html



SPOTIFY: MAAK ZELF JE COVER ART VOOR JE SPEELLIJST
Creatief zijn op Spotify met playlists werd nog wat leuker. Je kon namelijk al je eigen afbeeldingen uploaden om als een cover, virtueel hoesje, te gebruiken voor je playlist. Dat wordt nu uitgebreid met Create Cover Art: een set tools waarmee je afbeeldingen kan uitknippen in verschillende vormen, zoals hartjes en sterren, en dan tegen een achtergrond naar keuze kan zetten.

Er zijn ook nog andere tools, zoals vissenoog en vervagingseffecten, en tools om teksten op te maken om de titel van je playlist weer te geven. Create Cover Art wordt wereldwijd naar 65 markten uitgerold, maar je kan het enkel op je mobiele toestel gebruiken. Engadget vertelt hoe je het doet. Aan de slag maar!
https://www.engadget.com/apps/spotify-debuts-an-in-app-cover-art-maker-for-playlists-130026423.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/10/22/24275651/spotify-create-cover-art-playlist-image-maker


ALL-IN PODCAST #200
Trouwe lezers weten dat wij fans zijn van de All-In podcast, die ons al heel veel nieuwe inzichten en nuanceringen bijgebracht hebben. Aflevering 200 van verleden week ging bijvoorbeeld over het plan van Uber om Expedia te kopen: heeft een site zoals Expedia nog wel zin? Ook de aankondigingen van verschillende grote techbedrijven om zelf kleine kerncentrales te bouwen kwamen aan bod: zijn die wel realistisch? En grappig, maar ook ergerlijk, was het verhaal van de botsing van Elon Musk met de commissie die over de bescherming van de kusten gaat in California, toen hij zijn nieuwe raketten wou lanceren: hoe  hij moest bewijzen dat zijn raketten geen walvissen, dolfijnen of inktvissen konden raken....
Je kan, door de tijdstippen in het X-bericht aan te klikken, meteen doorschakelen naar het onderwerp dat jou het meeste interesseert.
[Taal: EN]
https://x.com/theallinpod/status/1847425150657954172







 
De nieuwe oogst


   
HOE EFFICIËNT WERKEN MET ROBOTS.TXT?
Webmasters weten hoe belangrijk het is voor de SEO (search engine optimization) om een goed robots.txt bestand te creëren. Want die bepalen hoe de crawlers omgaan met jouw websites. Doe je het goed, dan kan je ervoor zorgen dat de crawlers efficiënter omgaan met jouw website, en worden problemen daarbij opgelost. En het is Google zelf dat onlangs nog eraan herinnerde hoe belangrijk zo'n robots.txt is, om aan te geven dat bepaalde URL's van je website niet bezocht moeten worden. Denk aan de add-to-cart site, login en checkout-pagina's.
Dit artikel bij Search Engine Journal is een echte schat aan informatie voor elke webmaster om een correcte, aangepaste robots.txt te maken.
[Taal: EN]
https://www.searchenginejournal.com/technical-seo/robots-txt-guide/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=seo_technical-seo&utm_campaign=twitter-auto-publish-peak-uk




OPEN INFRASTRUCTURE MAP
Deze landkaart geeft je een blik op de infrastructuur in de verschillende landen van de wereld, gebaseerd op de gegevens van de OpenStreetMap database. Het is een 'work in progress', wat betekent dat iedereen kan meehelpen om de kaart te vervolledigen.
Anderzijds is de vraag die je je zou kunnen stellen, in deze tijden van wereldwijde oorlog: is het niet gevaarlijk dat al deze infrastructuren open en bloot getoond worden op een kaart, zodat vijandige actoren die kunnen saboteren? Erg, dat het hele originele idee van mensen die wereldwijd samenwerken om alles in kaart te brengen, volledig gedwarsboomd wordt door de oorlogen...
Maar dit terzijde: je kan ook voor België alle infrastructuren bekijken, ook de energiebronnen. (2)
[Taal: EN]
https://openinframap.org/
https://openinframap.org/stats/area/Belgium



ABTIMER: WEKKERTJE
Met deze timer kan je gewoon in je browser een timer instellen. Die timer leeft dan in een van je tabbladen. Heerlijk om te gebruiken wanneer je je eraan wil herinneren dat je over 10 minuten naar je stoofpotje moet gaan kijken, of terug moet keren naar de taak die je eigenlijk moet vervullen.
[Taal: EN]
https://www.tabtimer.net/




SERENDIPITY: GEVOELIGE DATA
Deze extensie voor de Chrome browser moet je helpen om je privacy te beschermen wanneer je met AI chatbots werkt. Hij zal ervoor zorgen dat alle gevoelige data verwijderd wordt, van kredietkaart info tot API-sleutels.
[Taal: EN]
https://www.producthunt.com/posts/serendipity-6
https://chromewebstore.google.com/detail/serendipity-%E2%80%94-use-ai-secu/momdgggmdbfkjinmloeamlhkpcleancb




RUMBLE STUDIO: STREAMING
Rumble kan je een alternatief noemen voor YouTube. Je kan er dus video's bekijken en jouw video's uploaden. Nu heeft Rumble ook een Rumble Studio, waar je live kan streamen. Je moet wel een Rumble account aanmaken om de streams te kunnen beluisteren.
[Taal: EN]
https://studio.rumble.com/



ARCHIVE.TODAY: EEN SNAPSHOT VAN EEN WEBPAGINA BEWAREN
Soms wil je een snapshot van een pagina opslaan, om aan te tonen dat die pagina iets bepaalds vertoont. Dat kan via deze website: hij maakt een link naar een gearchiveerde versie van die pagina. Wie die link dan aanklikt, komt op die exacte snapshot van die pagina terecht. Van de dienst bestaat ook een extensie voor de Chrome browser.
[Taal: EN]
https://archive.today/



IMGLARGER: ONLINE BEELDEN BEWERKEN
Deze webdienst biedt je verschillende mogelijkheden om online beelden te bewerken: vergroten, upscalen, aanscherpen, enz. Je kan de dienst gratis uittesten, wat je 50 credits geeft voor acties met je afbeeldingen. Abonnementen beginnen vanaf 4,90 dollar per maand, wat je 500 credits geeft, enz.
[Taal: EN]
https://imglarger.com/pricing




WELL-TEMPERED TRAVELER: DE SEIZOENEN IN DE WERELD
Een handige tabel, wanneer je een reis wil plannen. Want hier kan het misschien koud zijn in december, maar in andere landen is het dan zomer. Regent het er dan vaak, of hoe warm is het er? Deze website geeft je algemene informatie over de gemiddelde weersomstandigheden, zonder uiteraard actuele voorspellingen te maken.
[Taal: EN]
https://www.google.com/welltemperedtraveler/



HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERZETSDATABANK 1940-1945
Dit platform maakt het mogelijk om opzoekingen te doen naar mensen die tijdens WO II betrokken waren bij verzetsdaden in België, maar ook in sommige buurlanden. In de databank info over meer dan 42.000 mensen waarvoor door de Staatsveiligheid een dossier opgesteld werd. Voor meer info over het verzet in België kan je terecht op de tweede link.
[Taal: NL]
https://data.arch.be/?lang=nl
https://www.belgiumwwii.be/



HIER SPREEKT MEN FRANS: 21NEWS
Een nieuwe nieuwssite voor Franstalig België. Het is de bedoeling om niet alleen politiek en economisch nieuws te brengen, maar ook intellectuelen van alle gezindten aan het woord te laten, en externe auteurs.
Een gedurfd initiatief, want de meeste nieuwssites hebben toch moeite om hun lezers te laten betalen - voorlopig is deze site gratis.
[Taal: FR]
https://www.21news.be/pourquoi-un-nouveau-media-en-belgique-francophone/
https://www.21news.be/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.



Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Voormalig Belgisch-Nederlands wielrenster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Senne_Knaven
    Doge van Genua en heerser over Corsica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oberto_Della_Torre
    Tellen of rekenen met behulp van de vingers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vingertellen
    Katholieke lekenvrouw met een religieuze roeping - https://nl.wikipedia.org/wiki/Medewerkster_van_het_Apostolaat
    Star Trek: Insurrection (soundtrack) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Star_Trek:_Insurrection_(soundtrack)
    Lid van de Plesiosauria dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kawanectes
    Islamitische heersers van Sicilië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitische_heersers_van_Sicili%C3%AB
    Nederlandse romantische komedie uit 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rokjesnacht
    Hooglanden van Guinea - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooglanden_van_Guinea
    Zuid-Nederlandse edelsmit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Dewez


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Land dat graag tot de EU wil toetreden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moldavi%C3%AB_(land)
    [EN] Overleden leider van Hamas - https://en.wikipedia.org/wiki/Yahya_Sinwar


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over media - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Media
    Uitgelicht artikel op dit portaal: YouTube - https://nl.wikipedia.org/wiki/YouTube
    Uitgelicht artikel op de hoofdpagina: hekserij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hekserij
    Enkele etalage-artikelen:
        Haarlem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Haarlem
        Alchemie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alchemie
        Geschiedenis van de wiskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_wiskunde

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech

 
Apple introduceert speciale 3D-kaart van Amsterdam: vol handgemaakte monumenten, tunnels en bruggen
Wie vanaf woensdag in Apples Kaarten-app kijkt naar Amsterdam, krijgt een geraffineerd 3D-model van de stad te zien vol handgemaakte monumenten. Het is één van een handjevol steden die de techgigant in 3D heeft vormgegeven voor zijn navigatiedienst.
https://www.ad.nl/tech/apple-introduceert-speciale-3d-kaart-van-amsterdam-vol-handgemaakte-monumenten-tunnels-en-bruggen~ad2cd603/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Review: Grixx Optimum Draadloze Hoofdtelefoon
Meer dan eens zie ik fietsers die een draadloze hoofdtelefoon op hebben om naar muziek te luisteren, of een podcast. Dan dacht ik: is dat niet gevaarlijk? Nu heb ik er zelf een, en wees gerust: ik ga er niet met fietsen. Maar ik gebruik die thuis, wanneer ik even rust wil hebben in mijn hoofd.
https://computertaal.info/2024/10/23/review-grixx-optimum-draadloze-hoofdtelefoon/



 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Proximus heeft 'fiber in de straat' beschikbaar voor 40% van Belgische bevolking
Proximus heeft in het derde kwartaal van 2024 meer dan 2 miljoen woningen en bedrijven toegang gegeven tot glasvezel. Met het eigen netwerk en dat van partners is 'fiber in de straat' nu beschikbaar voor ongeveer 40% van de Belgische bevolking.
https://tweakers.net/nieuws/228026/proximus-heeft-fiber-in-de-straat-beschikbaar-voor-40-procent-van-belgische-bevolking.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Een op de drie Belgen gebruikte nog nooit AI-tools
Een op de drie Belgen heeft nog nooit generatieve AI zoals ChatGPT gebruikt. Dat moet althans blijken uit een onderzoek in opdracht van Deloitte bij 2.714 Belgen tussen 16 en 75 jaar oud.
https://datanews.knack.be/analyse/achtergrond/een-op-de-drie-belgen-gebruikte-nog-nooit-ai-tools/






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



SNELTOETSEN VOOR THUNDERBIRD
Gisteren wilde ik snel kunnen zoeken naar een bericht in het mailprogramma Thunderbird, maar dan wel in de body van het bericht. Ik kon me herinneren dat je bovenaan de lijst met berichten een zoekvakje kan activeren, maar ik vond deze optie niet terug in de verschillende menu's. Gelukkig bracht het internet raad: met de toetscombinatie CTRL+Shift+K.
Nog meer sneltoetsen op de support-site van Mozilla.
https://support.mozilla.org/nl/kb/sneltoetsen-thunderbird



HOE KAN JE DE AFMETINGEN VAN EEN AFBEELDING AANPASSEN ZONDER KWALITEITSVERLIES?

Er zijn verschillende redenen waarom je de afmetingen van een afbeelding zou aanpassen. Bijvoorbeeld om die te optimaliseren voor het web, om opslagruimte te besparen op je computer, of om de foto klaar te maken om die af te drukken.
Maar die afmetingen wijzigen leidt vaak naar kwaliteitsverlies, of vervorming. Hoe voorkom je dat?

Wel, uiteraard heb je daarvoor een beeldbewerker nodig. Het artikel bij PCWorld spreekt van Paint, het programma dat je gratis bij je Windows krijgt. Maar wij zijn fan van IrfanView, dat altijd gelijkaardige opties geeft.
De volledige uitleg vind je in het artikel. Wat wij vooral onthouden:
- verander je de afmetingen, baseer je dan op één basis (breedte of hoogte) en behoud het aspect ratio om vervorming te voorkomen.
- je kan telkens kiezen in percentage (50% van de huidige grootte bijvoorbeeld) of in pixels. Vooral afbeeldingen die je wil publiceren op Twitter enz. is dat wel belangrijk.
- een afbeelding comprimeren zonder kwaliteitsverlies doe je met een tool zoals GIMP, waar je naast de afmeting, ook de resolutie kan aanpassen, en optimaliseren voor specifieke doeleinden.
- een afbeelding vergroten is tricky. Maar BigJPG kan daarbij helpen, net zoals AI Image Enlarger.
Voor de volledige uitleg kan je bij PCWorld terecht.
https://www.pcworld.com/article/2490433/change-image-size-how-to-do-it-without-losing-quality.html




WHATSAPP: VOORTAAN JE CONTACTEN IN DE CLOUD
Handig, want tot nu toe bewaarde WhatsApp de gegevens over je contacten op je eigen toestel. Wat betekende dat je die manueel moest gaan invoeren, wanneer je naar een nieuw toestel overstapte.

Voortaan worden die dus in de cloud bewaard, versleuteld met een sleutel die op je toestel zelf bewaard wordt. De cloud ligt bij Cloudflare, en het bedrijf zorgt ervoor dat de contacten beschermd zijn tegen wijzigingen. Het zou in de toekomst  ook mogelijk worden om een gebruikersnaam te gebruiken voor een contact. (1)

Je zou ook contacten kunnen toevoegen via de web interface en de WIndows app, maar ook kunnen beheren via andere toestellen die je aan je WhatsApp account gekoppeld hebt. Maar je kan ook een contact exclusief op WhatsApp bewaren, wat handig als je bijvoorbeeld verschillende WhatsApp accounts hebt, voor werk en privé bijvoorbeeld. Meer hierover bij BetaNews.(2)
https://techcrunch.com/2024/10/22/whatsapp-introduces-contact-saving-directly-within-the-app-teases-usernames/
https://betanews.com/2024/10/23/adding-contacts-to-whatsapp-just-got-a-whole-lot-easier/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


N-TRACK STUDIO: OPNEMEN
Dit is een opnameprogramma om audio en MIDI op te nemen in meerdere kanalen. Het heeft een gebruikersvriendelijke digitale meng-interface zodat je professioneel gemixte audio- en muziekbestanden kan aanmaken.
Je kan het volume, de panning, effecten en meer automatiseren om aangepaste overgangen en geluidsaanpassinen voor je project te creëren.
https://ntrack.com/digital-audio-workstation.php?lang=en



MAILBIRD: MAIL VOOR MAC
Dit mailprogramma bestond al meer dan 10 jaar voor de pc, en nu is het er ook voor de Mac. Enkele voordelen van deze client: een unified inbox (al je mail accounts in één inbox), app-integraties (met WhatsApp, Google Calendar, ChatGPT en meer), geavanceerd zoeken en handtekeningen voor je accounts.
Van deze app bestaat er een gratis versie met de basisfuncties, een standaardversie waarvoor je eenmalig 49,50 € betaalt, en een premium versie voor professionele gebruikers die 99,75 € kost.
https://www.producthunt.com/posts/mailbird-for-mac
https://www.getmailbird.com/?ref=producthunt




CHATGPT APP NU OOK VOOR WINDOWS
Maak je regelmatig gebruik van ChatGPT, dan is het gemakkelijk om die app naar je computer te downloaden. Zo kan je die veel gemakkelijker in je dagelijkse workflow integreren. Tot nu toe was de app enkel verkrijgbaar voor macOS, nu dus ook voor Windows. Je moet wel een abonnement hebben op ChatGPTPlus, Enterprise of Edu. ZDNet geeft wat meer toelichting.
https://openai.com/chatgpt/download/
https://www.zdnet.com/article/the-chatgpt-app-is-finally-available-to-windows-users-but-theres-a-catch/




ADOBE FRESCO NU GRATIS
In een poging om illustratoren te lokken naar zijn verschillende beeldbewerkers en creatieve tools, heeft Adobe aangekondigd dat zijn tool om digitaal te tekenen en te schilderen, Fresco, volledig gratis wordt. Deze app is bedoeld voor wie werkt met een toestel met een aanraakscherm dat het gebruik van een stylus ondersteunt, zodat een digitale artiest echt het gevoel heeft om met een penseel of potlood te werken.
Adobe Fresco is beschikbaar voor iPad, iPhone en Windows PC.
https://www.adobe.com/products/fresco.html
https://www.theverge.com/2024/10/23/24277533/adobe-fresco-painting-app-free-availablility-procreate




COLOR CATCHER: KLEUREN VINDEN
Handig: kom je een kleurencombinatie tegen op het web die jou wel bevalt, dan kan je informatie daarover verzamelen met deze tool. Gewoon even 'click and pick' aanklikken en dan op die bewuste plek op je scherm klikken. De interface geeft je alle mogelijke informatie, die je ook kan kopiëren.
https://home.hccnet.nl/s.j.francke/colorcatcher/index.html




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/index.php?actie=abo  



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer iemand zegt dat jij hem/haar gekwetst hebt,
dan is het niet aan jou om te zeggen dat je dat niet gedaan hebt.
-Louis CK-