Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/9/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar
redactie@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1381 van 14/9/2024


 

  Gegroet lezer,

Hartelijk dank voor de vele positieve reacties die wij van u mochten ontvangen, bij de lancering van onze nieuwe website. En wij kunnen het niet vaak genoeg herhalen: neem gerust eens een kijkje op onze vernieuwde site   en abonneer u gratis op de dagelijkse nieuwsbrief. Zo bent u elke dag meteen op de hoogte van de nieuwe artikels op onze website.

En hebt u suggesties, commentaar? Eén adres: redactie@netties.be
Uw reacties zijn erg belangrijk voor ons. Het is voor u dat wij onze nieuwsbrief maken!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
https://www.netties.be/rss_netties.xml


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TELEGRAM: CEO PAVEL DUROV REAGEERT OP ARRESTATIE EN PAST GEBRUIKSVOORWAARDEN AAN
Twee weken geleden werd Pavel Durov, CEO van boodschappendienst Telegram, in Frankrijk gearresteerd. Eind verleden week heeft hij voor het eerst officieel gereageerd in een boodschap op Telegram. Daarin stelt hij dat de arrestatie op verkeerde veronderstellingen gebaseerd werd, en suggereert hij dat de Franse overheid zijn bedrijf had moeten contacteren met de klachten die zij had, in plaats van hem te arresteren.

Ondertussen is Durov vrij op borgtocht, waarvoor 4 miljoen euro betaald moest worden. Hij moet zich ook twee keer per week melden in een Frans politiebureau, tot aan zijn proces.

Hij weet nu ook waarvan hij beschuldigd wordt, en dat is o.a. het verspreiden van pornografische afbeeldingen van minderjarigen.

Alhoewel Durov zijn onschuld staande blijft houden, heeft hij ongetwijfeld wel beseft dat hij zich beter moet indekken tegen de verantwoordelijkheid die hij als CEO van het bedrijf heeft. Zo werd er in Telegram een tekst uit de FAQ verwijderd, waarin stond dat "Telegram geen verzoeken behandelt met betrekking tot priv gesprekken. Volgens Telegram is dat eigenlijk geen grote verandering, want je zou altijd al een inkomende chat kunnen rapporteren bij de moderatoren, via de Block & Report opties.

Nog een andere wijziging die Telegram doorvoerde: de People Nearby functie werd verwijderd. Daar zou volgens het bedrijf namelijk een probleem zijn met bots en scammers. In de plaats daarvan komt er "Businesses  nearby", want dat biedt minder mogelijkheden tot misbruik.(1)

Of die wijzigingen iets gaan uithalen? Volgens sommige media is Telegram gewoon een poel des verderfs: het is een speeltuin voor criminelen, extremisten en terroristen (2)

Pavel Durov heeft al een antwoord klaar: hij dreigt ermee het platform terug te trekken uit landen die het niet eens zijn met zijn waarden en filosofie (3)
https://www.theguardian.com/technology/article/2024/sep/06/pavel-durov-telegram-founder-post-comments-arrest-france
https://www.nytimes.com/2024/09/07/technology/telegram-crime-terrorism.html?unlocked_article_code=1.JE4.kNyF.2Va2ccNIxfAT&smid=url-share
https://www.ft.com/content/8ba5f418-cb86-4ad6-90a8-bd8108be074a

Lees ook:

Telegram CEO gearresteerd in Frankrijk
https://www.netties.be/Nieuws/telegram-ceo-gearresteerd-in-frankrijk/39561



GOOGLE: ASK PHOTOS

Eind verleden week rolde Google zijn AI-tool "Ask Photos" uit voor de Google Photos app. Met deze nieuwe functie kan je aan de AI vragen om foto's te vinden, waarbij je meer complexe opdrachten kan gebruiken.

De tool maakt gebruik van het Gemini AI-model van Google. Je kan daarmee je foto's doorzoeken met behulp van opdrachten in gewone taal. Het bijzondere is dat de AI begrijpt waarover jouw foto's gaat, wat daarop staat, en op basis daarvan, samen met de metadata van de foto's, het antwoord zal geven.

TechCrunch geeft enkele concrete voorbeelden, die aantonen hoe handig deze tool is. Je kan bijvoorbeeld vragen (tenminste als je de gewoonte hebt om je maaltijden in restaurants te fotograferen): wat hebben wij de laatste keer in dit restaurant besteld. Je kan de tool ook vragen om foto's te selecteren voor een bepaald album. Of een samenvatting te maken van alle dingen die je tijdens een trip maakt

De tool is voorlopig beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers in de VS. Heb je geluk, dan kan je Ask Photos uitproberen via Google Labs.
https://techcrunch.com/2024/09/05/googles-ai-powered-ask-photos-feature-begins-u-s-rollout/

Lees ook:
Google Photos krijgt update
https://www.netties.be/Nieuws/nieuwsitems/36171
 Google Photos update: leuke AI nieuwigheden
https://www.netties.be/Tip/nieuwsitems/38885



ROBLOX LANCEERT GENERATIEVE AI OM 3D OMGEVINGEN IN EEN HANDOMDRAAI TE BOUWEN
Voor het ontwikkelen van de creativiteit van je kinderen bestaat er niets beter dan Roblox. Het is een online spel waar je kinderen zelf games kunnen programmeren, en ook de games spelen die door andere gebruikers gemaakt zijn. Welnu, Roblox wil een generatieve AI-tool uitrollen waarmee de kinderen, de creators in deze omgeving, volledige 3D sc nes kunnen cre ren op basis van een tekstprompt. Bijvoorbeeld: "Generate a race track in the desert". En kijk, de AI zal die achtergrond cre ren, en de creator kan die dan nog aanpassen, bijvoorbeeld door een nachtopname naar een dagopname te vervangen.

Tot nu toe kon de creator al een dergelijke achtergrond cre ren, maar hij moest dat volledig manueel doen, in de creator studio van het platform. Deze generatieve tool zal dat in zijn plaats doen zodat ook gebruikers die niet zo'n goede 3D art vaardigheden hebben, prachtige omgevingen kunnen maken.

Maar druist dan niet in tegen het concept van Roblox, dat de jongeren moeten leren programmeren? Het lijkt ons van niet - het is alleen de achtergrond die zij nu mooier kunnen maken, maar wat er gebeurt op de voorgrond zullen zij nog altijd zelf moeten bedenken en in vorm moeten gieten.
Meer bij Technology Review.
https://www.technologyreview.com/2024/09/06/1103707/roblox-is-launching-a-generative-ai-that-builds-3d-environments-in-a-snap/
roblox.jpg



PROJECT PHANTOM: NIEUWE BROWSER MET ZERO-TRUST IN STEALTH MODE MOET JE BETER BESCHERMEN
Een artikel dat wij begonnen zijn met enkele technische termen, die toch even uitleg vereisten. Om te beginnen: zero trust betekent geen vertrouwde perimeter. Alles is in de eerste plaats onvertrouwd. Een gebruiker of apparaat krijgt alleen de toegang die geschikt is voor het minste vertrouwen. Zelfs, in sommige gevallen, na authenticatie of autorisatie. Stealth mode van zijn kant wil dan weer zeggen dat de browser zichzelf niet kenbaar maakt, zich camoufleert, tegenover de website die jij bezoekt. Samen moeten deze twee technologie n een betere bescherming tegen phishingaanvallen en malware bieden.

Het is namelijk zo dat verschillende bedrijven, met de beste bedoelingen, gratis oplossingen aangeboden hebben om websites te beschermen tegen toegang van ongewenste bezoekers, zoals bot. Bijvoorbeeld door CAPTCHA's aan te bieden, waarbij jij moet bewijzen dat jij een mens bent, en geen bot. Maar die zorgen er ook voor dat crawlers, die door beveiligingsbedrijven gebruikt worden, ook geen toegang krijgen tot phishing sites, en die dus ook niet kunnen analyseren.

Welnu, het Phantom project is een stealth mode browser, die zich dus niet bekendmaakt aan de site die hij bezoekt, en het gedrag van de gewone browser nadoet, alsof een gewone virtuele gebruiker surft op het web. De tool kan de hindernis opwerpende technologie van het CAPTCHA bij Cloudflare, Google en andere omzeilen, en zo phishing sites ontdekken.

De browser zou volgens de makers ook geavanceerde bedreigingen kunnen ontdekken op diensten die jij zou kunnen vertrouwen, zoals SharePoint, Google, Microsoft en Adobe.

Meer uitleg over het systeem bij Betanews. Maar het lijkt ons een mooie stap voorwaarts om de bedriegers te stoppen!
https://betanews.com/2024/09/06/stealth-mode-browser-helps-spot-sneaky-phishing-attempts/



INTERNET ARCHIVE MAG GEEN E-BOEKEN MEER UITLENEN
Tijdens de coronavirus lockdown besloot Internet Archive om boeken in digitale vorm ter beschikking te stellen van de gebruikers. Die konden immers niet meer naar de bibliotheek trekken om boeken te ontlenen, want iedereen moest thuis blijven.

Ook na de lockdown zetten Internet Archive die uitleendienst verder. Maar daar kwam protest tegen van de uitgevers. Zij vonden namelijk dat het ontlenen van de boeken niet valt onder fair use, en zelfs schade toebrengt aan de uitgevers en auteurs. In eerste aanleg kregen de klagers gelijk, waarop Internet Archive in beroep ging.

De uitspraak in beroep bepaalde echter dat de uitgevers wel degelijk in hun recht zijn. Meer nog: niet alleen de boeken die in de oorspronkelijke aanklacht mochten niet meer uitgeleend worden, maar alle boeken die "beschikbaar waren voor elektronische licenties".

De motivatie voor deze uitspraak: de rechter vond dat de digitale kopie n die Internet Archive maakte van de boeken, geen "kritiek, commentaar of informatie bevatte op het origineel". Of dat die de originele boeken omvormde tot "iets nieuws". En dat het gebruik van die boeken niet "transformatief" was, niets toevoegde. En dus werd het uitlenen van de boeken verboden.
https://arstechnica.com/tech-policy/2024/09/internet-archives-e-book-lending-is-not-fair-use-appeals-court-rules/



OOK OPENAI GAAT ZIJN PRIJZEN ZETTEN
Verleden week kon je lezen dat Anthropic een betaalformule gelanceerd heeft voor bedrijven De prijs ervan was nog niet bekend, maar het zou niet mis zijn, volgens TechCrunch. En het lijkt erop dat meerdere AI-aanbieders nu stilletjesaan positie gaan innemen in het gevecht om de aandacht van de gebruikers. Ook ChatGPT overweegt dit.

De ChatGPT AI van OpenAI heeft ondertussen meer dan 1 miljoen betalende gebruikers, waar dit in april van dit jaar nog maar 600.000 was. CEO Sam Altman wil nu meer bedrijven aanmoedigen om ChatGPT te gebruiken binnen hun bedrijf, voor toepassingen waarbij de data binnen het bedrijf blijven. En daar hoort natuurlijk een prijskaartje bij.

Volgens The Information zou OpenAI ook overwegen om voor de nieuwe large language modellen een hoger abonnement te vragen, zoals voor Strawberry, dat vooral gefocust is op redenering, en voor het nieuwe LLM sterrenproduct Orion. En die prijzen zouden niet mis zijn, en zelfs 2.000 dollar per maand bedragen, wat 100 keer meer is dan de huidige prijs van ChatGPT Plus, dat 20 dollar per maand kost.
https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/openai-considers-pricier-subscriptions-its-chatbot-ai-information-reports-2024-09-05/
https://www.theinformation.com/articles/openai-considers-higher-priced-subscriptions-to-its-chatbot-ai-preview-of-the-informations-ai-summit



GEEN GOEDE DAG VOOR TECHGIGANTEN: BOETES ALOM EN ALWEER NIEUWE PROCESSEN ONDERWEG
Terwijl dinsdag de aankondigingen van nieuwe Apple hardware (iPhone, Airpods en Apple Watch) nog nazinderden, bleek er toch ook een grote klap aan te komen voor Apple. Het bedrijf moet namelijk 13 miljard euro betalen aan Ierland. De reden? Wel, verschillende landen beloven aan bedrijven belastingskortingen, in de hoop hen zo over te halen om zich in hun land te vestigen. Wat ertoe leidt dat landen tegen elkaar opbieden om toch die bedrijven binnen te rijven. Die brengen immers tewerkstelling met zich mee.

Zo was Ierland erin geslaagd om Google aan te lokken met belastingvoordelen, maar het Europese Hof van Justitie vond die kortingen onwettelijk. In 2016 spande dat Hof een proces in tegen Apple, waarbij Apple veroordeeld werd. In 2020 volgde een eerste beroep in deze zaak, die uitgesproken werd in het voordeel van Apple. Maar in beroep heeft het hoogste hof van justitie nu beslist dat Apple wel degelijk die staatssteun moet terugbetalen aan Ierland. En dat gaat dus om maar liefst 13 miljard euro (1)

Maar ook Google kreeg deze week een bitter pil te slikken: het heeft zijn beroep in een antitrust zaak verloren, waardoor het 2,7 miljard dollar boete zal moeten betalen. Deze zaak sleept al 7 jaar aan, en draait om de klacht dat Google zijn eigen vergelijkende shoppingdiensten prominent plaatste in de zoekresultaten, en die van de concurrenten een lagere plaats gaf. In 2017 werd Google daarvoor veroordeeld tot het betalen van een boete van 2,7 miljard dollar, waartegen Google in beroep ging. Dat beroep heeft Google nu verloren, en de boete werd bevestigd (2)

Tegen Google loopt nog een andere zaak, namelijk over zijn dominantie in advertenties op zijn zoekmachine. Die zaak werd beslecht in het nadeel van Google, er werd vastgesteld dat Google zijn monopolie daar misbruikte. Maar wat de straf zal zijn (een boete? of moet Google zijn diensten opsplitsen?) wordt pas volgend jaar in augustus bepaald, en daartegen zal Google ongetwijfeld ook in beroep gaan.

Maar kijk: ondertussen loert er al een nieuw proces tegen Google achter de hoek. Namelijk over zijn reclamebusiness. Want Google plaatst niet alleen advertenties op zijn eigen sites, maar via zijn overname van Doubleclick treedt het ook op als makelaar van advertenties, die het op ontelbare andere websites plaatst. En als makelaar voor websites en platformen, die adverteerruimte aanbieden, die Google dan kan vullen met die advertenties.

Ook hier wordt Google verweten dat het een dominante positie heeft, die het zou misbruiken. Google zou zich kunnen verweren met het argument dat de reclamemarkt niet alleen over websites gaat, maar ook over social media, apps, connected tv. En daar zijn tal van concurrenten, zoals Meta, en zelfs Apple verkoopt tegenwoordig advertenties. Een proces van 4 weken volgt nu. Afwachten wat dat dan weer wordt... (3)
https://www.engadget.com/big-tech/apple-ordered-to-pay-back-its-illegal-144-billion-irish-tax-break-110041387.html?src=rss
https://www.engadget.com/big-tech/google-loses-its-seven-year-fight-against-27-billion-eu-antitrust-fine-090638804.html?src=rss
https://www.wsj.com/tech/google-antitrust-trial-ads-doj-7d3ad336?utm_source=substack&utm_medium=email

Lees ook op onze site:
- Google komt er goedkoper vanaf: 39,9 miljoen dollar boete voor tracering locatie
https://www.netties.be/Nieuws/nieuwsitems/37353
- Geen goed nieuws voor Apple: 1,84 miljard euro boete
https://www.netties.be/Nieuws/nieuwsitems/38754



APPLE: NIEUWE IPHONES, WATCHES EN AIRPODS
Tijdens zijn "Glowtime" evenement kondigde Apple zijn nieuwe hardware aan. Voor de kenmerken van die nieuwe toestellen verwijzen wij je graag naar gespecialiseerde sites, die daar uitvoerig op ingaan. Bij Techmeme vind je een samenvatting van al die sites (1).

Wat wij vooral onthouden van de reacties van verschillende commentatoren is:

- Er is eigenlijk weinig verschil tussen de gewone iPhone 16 en de Pro en de Pro Max versie, qua computerkracht. Dat is omdat Apple op al die toestellen zijn eigen Apple Intelligence AI wil aanbieden, die dus een bepaalde computerkracht vereist op die toestellen. Iets waarvan je in Europa helaas niet zal kunnen genieten, omdat Apple die wegens mogelijke bezwaren van de EU, niet zal uitrollen hier.  Wat wij hier gaan missen, lees je bij een posting op X van Rowan Cheung (2)

- De opvallendste nieuwigheid aan de iPhone 16 is het speciale knopje aan de zijkant van het toestel, dat eigenlijk geen knopje is maar een mini aanraakscherm, waarmee je de camera bedienen kan.

- Bij de nieuwe Airpods onthouden wij vooral dat de AirPods Pro ook een rol kunnen spelen als hoortoestel. Niet zoals je een echt hoortoestel koopt op medisch voorschrift, omdat je zware hoorproblemen hebt. Maar wel zoals je een hoortoestel gaat kopen in een gespecialiseerde winkel, die testen uitvoert - "over the counter" dus. Voor mensen met milde gehoorproblemen. Enerzijds zou dat een grote doorbraak zijn. Want een hoorapparaat kost nog altijd meer dan 2.500 euro - en een AirPod met actieve ruisonderdrukking amper 199 euro. Maar anderzijds zijn bij professionele hoorapparaten de batterijduur echt fenomenaal. En zijn die ook speciaal ontworpen om onzichtbaar te zijn. Terwijl... tja, die Airpods, het blijven nog altijd afgeknipte tandenborstels die je in je oor draagt. (3)
https://www.techmeme.com/240909/p21#a240909p21
https://x.com/rowancheung/status/1833237478553088456
https://edition.cnn.com/2024/09/10/tech/apple-airpods-pro-hearing-aids/index.html



ACTEUR JAMES EARL JONES OVERLEDEN, MAAR ZIJN STEM LEEFT
Maandag is de Amerikaanse acteur James Earl Jones overleden op 93-jarige leeftijd. Hij trad op in heel veel rollen, zoals Alex Haley in Roots, Admiral Greer in The Hunt for Red october, maar het bekendste werd hij toch als de stem van Darth Vader.

En die laatste rol zal hij ook na zijn dood kunnen blijven spelen. Want al enkele jaren geleden gaf Jones een licentie waarbij zijn stem gebruikt mocht worden om een model te trainen via een Oekrains bedrijf, Respeecher. Die stem werd dan gebruikt in de Obi-Wan Kenobi reeks op Disney Plus.

Het was de eerste keer dat een acteur bij leven toestemming gegeven heeft om zijn stem te gebruiken om een model te trainen, dat in zijn plaats zou acteren.
https://theconversation.com/james-earl-jones-has-died-but-as-the-voice-of-darth-vader-he-will-live-forever-238678
https://www.wired.com/story/james-earl-jones-darth-vader-death-artificial-intelligence/

Lees ook op onze site:
- Audible wil stemacteurs vragen om AI te trainen op hun stem
https://www.netties.be/Oor/audible-wil-stemacteurs-vragen-om-ai-te-trainen-op-hun-stem/39650



MISTRAL LANCEERT ZIJN EERSTE MULTIMODALE AI-MODEL

Na elke dag gebombardeerd te worden met meerdere berichten over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van artifici le intelligentie, was het op AI-gebied de laatste dagen wat stiller. Toch viel deze week nog een interessant bericht te rapen.

Het gaat namelijk om Pixtral 12B, het eerste multimodale model van de Franse AI-startup Mistral, wat wil zeggen dat die zowel afbeeldingen als tekst kan verwerken. Pixtral 12B is een model met 12 miljard parameters,  samen goed voor 24 GB. Parameters staan over het algemeen in verhouding tot de vaardigheden van een model om problemen op te lossen. Hoe meer parameters, des te beter zij zijn dan modellen met minder parameters.

Pixtral is gebouwd op het Nemo 12B tekstmodel van Mistral, en het kan dus vragen beantwoorden over afbeeldingen. Net zoals andere multimodale modellen als Claude van Anthropic en GPT-4o van OpenAI zou Pixtral 12B in staat moeten zijn om dingen te doen zoals een onderschrift te maken bij afbeeldingen, en het aantal voorwerpen in den foto tellen.

Momenteel is Pixtral 12B beschikbaar op GitHub en Hugging Face, het machine learning development platform.  
https://techcrunch.com/2024/09/11/mistral-releases-pixtral-its-first-multimodal-model/
https://huggingface.co/mistral-community/pixtral-12b-240910



GOOGLE SLUIT DEAL OM CO2 UIT DE LUCHT TE HALEN
CO2 of koolstofdioxide is niet goed voor onze planeet. Het is een van de broeikasgassen, die de temperatuur op onze aarde laat stijgen - met door wetenschappers voorspelde desastreuze gevolgen: het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt, en planten en dieren sterven uit.

Overheden overal ter wereld nemen dan ook maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat zou kunnen zijn door de productie van CO2 aan te pakken, door bijvoorbeeld de uitlaatgassen van het verkeer te verminderen. Maar dat zou ook kunnen zijn door technologie. Het bedrijf Holocene belooft dat het in 2030 in staat zal zijn om koolstof af te vangen, iets wat Direct Air Capture heet of DAC.

Google stoot met zijn enorme datacenters uiteraard veel CO2 uit. Om dat te mogen blijven doen, kan het DAC credits kopen, waardoor het die uitstoot zelf niet moet verminderen.(1)  Een nieuwe vorm van emissiehandel dus, een handel die nu ook al bestaat tussen Westerse landen en landen met weinig industrie, voor wie die handel een bron van inkomsten geworden is. Meer over emissiehandel bij de Nederlandse EmissieAutoriteit (2).

Dat Google nu deze overeenkomst gesloten heeft met Holocene, is een berekende gok. Het is nog niet zeker dat Holocene wel degelijk in staat is om CO2 uit de lucht te halen. Een ander bedrijf dat koolstofverwijdering beloofde, Running Tide, sloot in 2023 een contract met Microsoft om 12.000 ton af te vangen in 2023. Mar dat bedrijf deed ondertussen de boeken toe.

Waarom het een "berekende" gok is? Wel, als Holocene er w l in slaagt om CO2 af te vangen, dan heeft Google een contract met een heel lage prijs. Een prijs die ongetwijfeld een veelvoud wordt, wanneer Holocene bewijst in 2030 dat zijn proced  wel degelijk werkt. Over dat proced  lees je meer bij DatacenterDynamics(3). En uiteraard kan een link naar een discussie bij Slashdot niet ontbreken (4)
https://blog.google/outreach-initiatives/sustainability/google-holocene-direct-air-capture/
https://www.emissieautoriteit.nl/onderwerpen/wat-is-emissiehandel
https://www.datacenterdynamics.com/en/news/google-signs-10m-holocene-dac-carbon-capture-deal-at-100-per-ton-of-co2/
https://tech.slashdot.org/story/24/09/11/0019227/google-signs-10-million-carbon-capture-deal-at-100-per-ton-of-co2?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



DIRIGERA HUB VAN IKEA NU OOK COMPATIBEL MET MATTER
Domotica is leuk - al jouw elektrische en elektronische toestellen vanop afstand bedienen. Maar het is dan wel belangrijk dat je geen honderdduizend afstandsbedieningen nodig hebt - eentje om de lichtsterkte van de lampen te verhogen of verlagen, eentje om het rolluik te sluiten, een andere om de gordijnen te openen. Een standaard waarmee al die toestellen en apps compatibel zijn, is een echte must.

De laatste tijd is Matter uitgegroeid tot zo'n standaard. Dit protocol voor het slimme huis wint steeds meer terrein. En een bericht over Ikea bevestigt dit. De Zweedse fabrikant had zelf namelijk een eigen Dirigera hub ontwikkeld, om de elektronica te bedienen die in zijn meubels en toestellen ingebouwd was. Maar nu heeft Ikea een update uitgebracht, die als een brug kan dienen tussen de Dirigera-toestellen van Ikea, die met het Zigbee protocol, en andere toestellen die met Matter werken.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/9/11/24240697/ikea-dirigera-matter-update-available

Lees ook op onze site:
- Eve lanceert stopcontact dat compatibel is met Matter en Thread
https://www.netties.be/Hardware/nieuwsitems/38366
- Slim slot met vingerafdruk ondersteunt Matter
https://www.netties.be/Hardware/nieuwsitems/38446



GOOGLE TOONT JE OOK ARCHIEFOPNAMES VAN WEBSITES VIA INTERNET ARCHIVE
Het kan handig zijn om te weten hoe een bepaalde website er 1, 10 of 20 jaar geleden uitzag. Dat kon je doen via de cache versies die Google bijhield. Maar begin dit jaar heeft Google die functie stopgezet. Wat uiteraard tot gemor leidde.

Maar er is goed nieuws: dankzij een partnerschap met Internet Archive kan je genieten van een gelijkaardige functie, via de Wayback Machine. Daar kan je gearchiveerde webpagina's heel simpel bekijken.

Dat doe je zo: klik in een zoekresultaat op de drie puntjes naast de link. In het paneel dat geopend wordt moet je "About this result" aanklikken, en vervolgens "More about this page". Dit leidt je dan naar de Wayback Machine, waar je momentopnames kan zien van verschillende tijdstippen.

Er bestaat wel de mogelijkheid dat sommige gearchiveerde pagina's niet publiek toegankelijk zijn omwille van de auteursrechten; de rechthebbenden hebben namelijk in bepaalde gevallen aangegeven dat zij niet willen dat hun site gearchiveerd wordt door Internet Archive.
Zoals altijd: een discussie hierover bij Slashdot.
https://9to5google.com/2024/09/11/google-search-internet-archive-wayback-machine/
https://www.engadget.com/computing/google-searches-now-link-to-the-internet-archive-164814487.html?src=rss
https://tech.slashdot.org/story/24/09/11/1944253/google-partners-with-internet-archive-to-link-to-archives-in-search?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



BINNENKORT OPGEMAAKTE TEKST BIJ X OP IOS  EN NIEUWE MOGELIJKHEID OM ENKEL DM'S TE BLOKKEREN
Een kort berichtje over een interessante nieuwigheid binnenkort bij de X-app op iOS: je zou namelijk je teksten kunnen formatteren (vet en cursief). Gevonden de @xDaily account, die vaak als eerste dergelijke nieuwigheden vindt (1).

Er valt nog meer te vertellen over X. Dat zou namelijk werken aan een nieuwe mogelijkheid die jou in staat moet stellen om te verhinderen dat bepaalde personen jou DM's zouden sturen. Een functie die apart zou moeten staan van het gewone blokkeren van een account.

Momenteel is het zo dat, wanneer je een account blokkeert, die niet meer met jou kan communiceren via publieke postings of DM's. Met deze nieuwe functie krijg je twee aparte mogelijkheden om iemand te blokkeren: eentje voor persoonlijke boodschappen via DM, en eentje voor publieke postings. Volgens TechCrunch (2) ligt deze nieuwigheid in de lijn van het voornemen van Elon Musk om de end-to-end versleutelde boodschappendienst Signal te overtreffen. Dus alle functies te hebben van Signal, maar nog meer.
https://x.com/i/bookmarks/all?post_id=1834071349582856450
https://techcrunch.com/2024/09/12/x-is-working-on-a-new-way-for-people-to-block-dms/
https://x.com/elonmusk/status/1833897210595135690



BLUESKY LAAT JE VIDEO'S UPLOADEN
Een tweede kort bericht betreft Bluesky, het sociale netwerk dat een alternatief wil zijn voor X/Twitter. Als alternatief is het eigenlijk niet slecht, omdat het aanvoelt als het oude Twitter. Maar er zijn veel minder mogelijkheden dan bij X, en dat belemmert zijn groei.

Daar zou nu verandering in moeten komen: voortaan zou je daar ook video's kunnen uploaden. En dat maakt het sociale netwerk meteen al heel wat aantrekkelijker.

Helaas is het wel zo dat het enkel korte video's mogen zijn, minder dan een minuut. Ter vergelijking: bij Threads van Meta kan je tot 5 minuten gaan voor je filmpje. Bovendien ben je beperkt tot 25 filmpjes per dag per gebruiker. Maar positief is dan weer dat de belangrijkste videoformaten ondersteund worden, waaronder MP4-, MPEG-, WEBM- en MOV-bestanden. Je kan ook ondertitels toevoegen. Meer over de regels waaraan je video moet voldoen bij Engadget.
https://www.engadget.com/social-media/bluesky-now-lets-you-upload-videos-but-there-are-some-caveats-185702403.html?src=rss

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ELEKTRISCHE AUTO'S: VOLVO DRAAIT ZIJN PLANNEN TERUG
Het leek een mooi idee: de hele planeet niet meer laten rijden met een benzine- of dieselauto, die niet alleen de lucht vervuilen maar ook de grondstoffen van de aarde (met name olie) verder uitputten. In de plaats zouden er auto's moeten komen die niet met een verbrandingsauto werken, maar hun energie halen uit elektriciteit.

Zo gezegd zo gedaan. Tesla was de eerste automaker die in het Westen een succesvolle auto uitbracht. Die was prijzig, maar kon de gebruiker in de VS en Europa overtuigen. Ook andere merken stortten zich op de markt van de elektrische voertuigen, zelfs China deed mee. De doorbraak van de EV leek een feit.

Maar de laatste maanden lijkt die steile opmars van de EV toch wat te haperen. De Tesla auto's kregen te maken met grote concurrentie van de Chinese merken. En omdat die ook de Europese markt dreigden te overspoelen, besloten zowel Europa als de VS hoge importtarieven op te leggen aan Chinese auto's.

Maar dat blijkt niet voldoende om de Europese autobouwers genoeg vertrouwen te geven om zich voortaan volledig te concentreren op elektrische voertuigen. Alvast Volvo heeft aangekondigd dat het zijn plan om tegen 2030 enkel nog elektrische wagens te produceren, geschrapt heeft. Hybride voertuigen daarentegen, daarin zet het zijn koers voor.

Een bijkomend effect is dat de klassieke autobouwindustrie in Europa ondertussen afgeschreven werd. In Duitsland sloten de fabrieken, en ook in eigen land. Een enorm verlies voor de economie, om het zacht uit te drukken. En dat terwijl er voor de klassieke verbrandingsmotoren prachtige technologie n ondertussen bestaan, die de CO2 uitstoot verminderen. En de uitstoot aan fijn stof bij elektrische wagens, met hun groter gewicht omwille van de batterij, niet noemenswaardig verminderd is...

Kortom: beleidsmakers in vele landen staan voor nieuwe uitdagingen.
https://www.bbc.com/news/articles/c3ejye39434o

Lees meer
- Enkele berichtjes over de elektrische auto
https://www.netties.be/Hardware/nieuwsitems/38496
- Elektrische auto's: goed nieuws over batterijen
https://www.netties.be/Hardware/elektrische-autos-goed-nieuws-over-batterijen/39534



NIEUWE VORMFACTOREN VOOR JE HARDWARE VAN HONOR, LENOVO EN HUAWEI
Op het gebied van hardware ging de voorbije aandacht uit naar de nieuwigheden van Apple. Maar op de IFA beurs werd ondertussen toch ook verrassende hardware voorgesteld.

Wat zou je denken van de Magic V3 smartphone van Honor, die amper 9,2 millimeter dik is, en daarmee de dunste vouwbare Phone op de markt (buiten China)? Dunner wil niet zeggen goedkoper, want hiervoor moet je maar liefst 1.999 euro neerleggen. Honor heeft ook de laptop BookArt 14 voorgesteld met een webcam die met magneten bevestigd wordt aan de bovenkant van je laptop, en die je dus kan verwijderen. Dat maakt het deksel van je laptop meteen ook dunner.  (1)

Ook nieuw van Honor is de MagicPad 2 tablet, die voorzien is van de DIMS lenzen rechtstreeks in het scherm. Dat staat voor Defocus Incorporated Multiple Segments.  Dergelijke lenzen vertragen de afstand in het oog voor mensen uit bepaalde leeftijden, en in sommige gevallen kan hij bijziendheid omkeren en dus het zicht verbeteren. (2)

Lenovo stelde dan weer zijn Auto Twist AI PC voor, met een gemotoriseerd scharnier, dat reageert op je voice bevelen. Noem het een transformer - het duurt ongeveer 10 seconden om van een laptop naar tablet te gaan. Voorlopig is dit nog een concept, dus er is nog geen idee van de prijs (3).

Waar wel de prijs van bekend is, is de nieuwe smartphone van Huawei, en die kost (val niet van je stoel!) maar liefst 2.800 dollar. Daarvoor krijg je een smartphone die in drie n vouwt, een Z-vorm dus. De Mate XT Ultimate Design heeft 3 schermen: het buitenste is 6,4 inch wanneer dichtgeplooid, en wanneer je de 3 schermen volledig ontplooit dan krijg je een scherm van 10,2 inch. Ontplooi je slechts 2 schermen, dan heb je een toestel van 7,9 inch. (4)
https://9to5google.com/2024/09/05/honors-magic-v3-launches-globally/
https://www.androidcentral.com/phones/honor-magicpad-2-honor-magic-v3-ai-defocus-display
https://www.theverge.com/2024/9/5/24235794/lenovo-auto-twist-ai-pc-concept-ifa-2024
https://www.theverge.com/2024/9/10/24240700/huawei-mate-xt-ultimate-design-tri-fold-price-launch

   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCASTS: LANG OF KORT?
Trouwe lezers weten dat wij heel wat podcasts volgen. En dat wij al langer aangegeven hebben dat wij voortkabbelende gesprekken tussen vrienden, die rond een tafel zitten, onze voorkeur niet genieten. Liever een to-the-point podcast, waarin nieuws sec gebracht wordt, met eventueel een panelgesprek van de podcastmaker(s) achteraf.

Maar blijkbaar zijn wij een uitzondering. Want steeds meer podcastmakers schakelen over van korte episodes, naar langere afleveringen, van zelf 3 uur. Is dat een evolutie die jou bevalt?

Ons alvast niet. Een podcast zoals die van All-In duurt meestal wel meer dan 1 uur, maar zij zijn zo beleefd om in hun podcastfeed via tijdsaanduidingen de mogelijkheid aan te bieden om meteen door te schakelen naar het onderwerp dat jou interesseert.

Een interessante discussie hierover bij Slashdot.
https://news.slashdot.org/story/24/09/06/2024224/podcasters-ditch-short-episodes-in-favor-of-four-hour-conversations



AUDIBLE WIL STEMACTEURS VRAGEN OM AI TE TRAINEN OP HUN STEM
Een bericht dat wellicht heel wat stemacteurs voor een dilemma zou kunnen stellen. Amazon zou namelijk voor zijn Audible afdeling, de luisterboeken dus, vragen om bepaalde stemacteurs, mensen die audioboeken voorlezen, om mee te helpen om de AI van Amazon te trainen op hun stem. Dat zou dan oeten leiden tot een AI-kloon van hun stem, die dan in de toekomst alle mogelijke audioboeken kan voorlezen.

Het is de bedoeling van Amazon om het aanbod aan audioboeken uit te breiden, aan een goedkope prijs. Maar ook om de vertellers bij dat proces te betrekken. Die uiteraard heel weigerachtig staan tegen dit proces, want zorgen zij er op die manier niet voor dat zij overbodig worden?

Een interessante discussie, op basis van het bericht bij The Verge, bij Slashdot.
https://www.theverge.com/2024/9/9/24239903/amazon-audible-audiobook-narrators-ai-generated-voice-clones
https://slashdot.org/story/24/09/09/1338209/audible-to-start-generating-ai-voice-replicas-of-select-audiobook-narrators







 
De nieuwe oogst


   

WIGION: EXTENSIES VOOR NOTION
Wigion zegt van zichzelf dat het verschillende verbeterde toevoegingen brengt voor de Notion app. Zo zou het de installatie van je eerste widget vereenvoudigen, een diepe integratie hebben met je Notion database, en je meteen inzicht geven in belangrijke informatie in je Notion app.
De app zegt dat zijn Matrix, Calendar en List widget de andere bestaande tools overtreft. Aan jou om het uit te proberen!
https://wigion.app/




MIDIGEN: MUZIEK GENEREREN

Een gratis generator van MIDI muziekbestanden. Maar simpel is hij niet. Want je moet zelf aangeven welke maat je wil, of het een grote of kleine terts moet zijn, het tempo in BPM (beats per minute), enz. Anderzijds: deze tool biedt je alle mogelijkheden om puur mathematisch muziek te maken. Om te experimenteren dus.
[Taal: EN]
https://midigen.app/



LINE GRAPH MAKERR
Deze website biedt je de mogelijkheid om lijngrafieken te maken. Je bepaalt de waarden van de X-as en d e Y-as, geeft labels aan de verschillende assen, en een titel aan je grafiek. Handig!
[Taal: EN]
https://linegraphmaker.co/



BEACH NEARBY: STRANDEN ONTDEKKEN
Wanneer je een vakantiereis maakt, dan wil je natuurlijk ook weten of je ergens luilekker op een strand kan gaan liggen. Deze website wil je helpen om die mooie stranden te ontdekken: Beach Nearby of Strand in jouw buurt. De gegevens zijn afkomstig van plaatselijke bewoners, die jou tips geven. Ideaal om in een kille winter even langs te gaan, om alvast te dromen!
[Taal: EN]
https://beachnearby.com/nl






TRANGRAM: ANIMATIE
Dit is een online editor, waarmee je animaties kan maken en illustraties. Ook morphing is mogelijk, waarbij je naadloos van de ene vorm in de andere overschakelt. Je kan hoeken van verschillende vormen afronden, vormen laten versmelten en veel meer. Voor elk van die bewerkingen is er een tutorial aanwezig.
[Taal: EN]
https://www.trangram.com/




ARE YOU THE ASSHOLE?

Een eigenaardig project dat met AI werkt. Je moet een situatie beschrijven waarin jij misschien wel of misschien niet in de fout ging. De AI zal je vertellen wie het juist voorhad, en waarom. Het project ontstond bij Reddit, en in de subreddit van het project lees je meer.
[Taal: EN]
https://www.reddit.com/r/AmItheAsshole
https://areyoutheasshole.com/



MINILOG: HOU JE PROJECTEN IN HET OOG
Met deze webdienst kan je belangrijke evenementen op je website monitoren, en de logs opvolgen. Je blijft hiermee op de hoogte via real-time meldingen van wat zich daar afspeelt. Je krijgt ook inzichten van de evolutie. Je kan de dienst gratis uitproberen.
[Taal: EN]
https://minilog.dev/




SPEEDWRITE: TEKSTEN HERSCHRIJVEN

Eigenlijk... zouden wij deze tool niet mogen aanprijzen. Want hier kan je teksten van een bron uploaden, die dan door de AI herschreven worden. Eigenlijk plagiaat, zonder dat je ook maar enige eigen inbreng moet doen. Behalve de tekst naar deze website kopi ren. De webdienst is wel zo slim om te vermelden dat je moet beginnen van een creative commons tekst.
[Taal: EN]
https://speedwrite.com/how_it_works
https://speedwrite.com



PENPOT: DESIGN
Dit is een open source webgebaseerde tool om afbeeldingen te maken. Je kan je gratis aanmelden, en er zijn heel transparante abonnementsformules waarbij je betaalt voor het hele team, niet per user. Dat maakt het gemakkelijker om via het web samen te werken aan een design.
[Taal: EN]
https://penpot.app/design




OPEN SOURCE ALTERNATIVE TO
Deze website is een echt interessante bron om open source alternatieven te vinden voor bepaalde software. Je kan zoeken per categorie, gaande van blogging software, CRM, tot projectmanagement en link verkorters. Je kan ook zoeken per programmeertaal en licentie. Om te bookmarken dus!
[Taal: EN]
https://www.opensourcealternative.to/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.



Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Regelingen van de Belgische staat, ingesteld na W.O.II, die financiële en praktische voordelen boden aan personen die de strijd tegen de bezetter hadden gesteund - https://nl.wikipedia.org/wiki/Statuten_van_Nationale_Erkentelijkheid
    Nationaal kiesdistrict - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_kiesdistrict
    Franse film - https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%87a_n%27arrive_qu%27aux_autres
    Hogesnelheidslijn Rome–Napels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hogesnelheidslijn_Rome%E2%80%93Napels
    21e studio-album van Bob Dylan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shot_of_Love
    Paardenras - https://nl.wikipedia.org/wiki/Banker
    Belgisch edelman, militair en hofdignitaris - https://nl.wikipedia.org/wiki/John_d%27Oultremont
    Belgische jazz-accordeonist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alice_Hall


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nieuwe premier van Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Barnier
    Tyfoon Yagi - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yagi_(tyfoon)
    Conflict in Soedan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_Soedan_sinds_2023
    US Open 2024 (tennis, mannendubbel) - https://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_2024_(tennis,_mannendubbel)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Belgi%C3%AB
    Uitgelicht artikel: Offerfeest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Offerfeest
    Enkele etalage-artikelen:
        Den Helder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_Helder
        Lodewijk Napoleon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_Napoleon
        Alchemie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alchemie

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS






 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

De nieuwe iPhone 16 is prima, maar op één front onwennig
De nieuwe iPhone 16 moet vooral revolutionair worden op AI gebied. Vooralsnog hebben we daar in Nederland niets aan. Welke functionaliteiten biedt de smartphone nog meer? Techjournalist Bastiaan Vroegop test de iPhone 16 en iPhone 16 pro alvast kort uit in San Francisco en concludeert: het nieuwste foefje voelt nu nog Apple-onwaardig.
https://www.ad.nl/tech/de-nieuwe-iphone-16-is-prima-maar-op-een-front-onwennig~a4b450aa/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Wijzig je standaard browser in Android
Wanneer ik dit schrijf, mogen we in België gaan stemmen. Nu ga ik er maar vanuit dat er geen verkeerde partijen zijn waarop je kan stemmen. Dat bracht me meteen bij de vraag: wat als we onze standaard browser op Android willen wijzigen? Kan dat, en vooral: hoe doe je dat? We hoeven immers niet de standaard browser die op onze telefoon meegeleverd wordt, gebruiken. We kunnen ook een andere browser instellen.
https://computertaal.info/2024/09/08/wijzig-je-standaard-browser-in-android/



*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


IFixit gaat eigen soldeerbout met USB-C verkopen, naast basisstation
Reparatieplatform iFixit gaat eigen soldeerbouten en -stations verkopen. De soldeerbout heeft een USB-C-aansluiting en een output van 100W. Het bijbehorende soldeerstation heeft een 55Wh-accu en kan daarmee worden meegenomen.
https://tweakers.net/nieuws/226508/ifixit-gaat-eigen-soldeerbout-met-usb-c-verkopen-naast-basisstation.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


Testaankoop dient bij Europese Commissie klacht in tegen gameontwikkelaars
Testaankoop heeft samen met de Europese koepel BEUC en 21 andere consumentenorganisaties een klacht ingediend bij de Europese Commissie en nationale autoriteiten tegen de makers van games als Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft en Clash of Clans. Ze beschuldigen hen van oneerlijke handelspraktijken.
https://datanews.knack.be/nieuws/entertainment/gaming/testaankoop-dient-bij-europese-commissie-klacht-in-tegen-gameontwikkelaars/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



NOTEBOOK LM MAAKT VOOR JOU EEN PODCAST
Heb je een document, of andere tekstnotitie, dan kan de nieuwe NotebookLM van Google Labs daar automatisch een podcast van maken. En niet zomaar door de tekst voor te lezen, maar de tool maakt er een heuse conversatie van door twee AI gastheren die de podcast brengen.
Het resultaat kan je beluisteren via een tweet van Roan Cheung. Indrukwekkend!
https://blog.google/technology/ai/notebooklm-audio-overviews/
https://x.com/rowancheung/status/1834060622834581711










 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



RUSTDESK: ALTERNATIEF VOOR TEAMVIEWER
TeamViewer is een bekende tool om een computer vanop afstand te besturen. Maar blijkbaar is deze tool niet ideaal voor priv gebruik. RustDesk is in deze omstandigheden een bruikbaar alternatief.
De client app werkt op alle grote platformen: Windows, macOS, Linux, Android en iOS. De werking is simpel: je moet de ID invullen van het toestel waarmee je verbinding wil leggen, en dan moet je ofwel wachten tot je partner je binnenlaat, of zelf het vereiste wachtwoord invullen. Dat kan een eenmalig wachtwoord zijn om vanop afstand een vriend of familielid te helpen, of een permanent wachtwoord om bepaalde toestellen te helpen wanneer niemand aanwezig is.
De priv versie waarbij je de app zelf host is gratis, licenties starten vanaf $9,90 per maand.
Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2024/09/06/forget-teamviewer-rustdesk-is-the-open-source-alternative-youve-been-looking-for/
https://rustdesk.com/


MEGA ZOOM (WINDOWS 11)
Deze tool belooft dat hij jouw afbeeldingen kan verbeteren. De tool werkt offline, je hebt geen constante internetverbinding nodig. De app kost een eenmalige prijs, je hebt dus geen maandelijks abonnement nodig. Het belangrijkste blijft: de tool kan je afbeelding naadloos verbeteren.
https://apps.microsoft.com/detail/9nsrj87vvgj4?hl=nl-nl&gl=DE




BELSTAD (IPHONE)
Deze app belooft real-time nieuws te brengen, dat objectief is. Je krijgt samenvattingen van de topverhalen, je kan follow-up vragen stellen aan de AI, en er is een podcast, Belstad Daily Cap, die
de topgebeurtenissen van de dag samenvat
https://apps.apple.com/us/app/belstad/id6618159376





FLOWSHAPE: VISUELE GRAFIEKEN MAKEN
Met deze tool kan je flowcharts maken, diagrammen en planners met factoren die van elkaar afhankelijk zijn. De tool herkent ook vormen die je met de hand getekend hebt en de verbindingen ertussen. Je kan zelfs handgeschreven onderschriften plakken op het diagram. Het resultaat wordt bewaard als afbeelding of SVG voor presentaties. Je kan de dienst gratis gedurende een beperkte tijd uittesten.
https://apps.microsoft.com/detail/9wzdncrdgthb?hl=en-us&gl=DE





FOCUS READING (WINDOWS)
Dit is een lineaal om teksten te lezen, lijn per lijn. Het helpt om je te concentreren, maar zorgt er ook voor dat spiedende ogen mee kunnen lezen op je scherm. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om in een spreadsheet lijn per lijn te lezen.
https://apps.microsoft.com/detail/9nnvmj2fp9st?hl=en-us&gl=DE




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/index.php?actie=abo



 


Zoek het gezelschap van wie problemen oplost,
niet van wie altijd excuses  zoekt.