Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/9/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar
redactie@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1380 van 7/9/2024


 

Gegroet lezer,

Het is gebeurd: onze website en dagelijkse nieuwsbrief kregen een grondige facelift. Over de filosofie achter die nieuwe aanpak leest u in het eerste artikel van deze week. De wekelijkse nieuwsbrief zit voorlopig nog in zijn oude vertrouwde vorm.
Maar wij nodigen u graag uit om onze nieuwe website te bezoeken - wij hopen u echt te kunnen verbazen met de nieuwe lay-out. En probeer zeker eens het abonnement op de dagelijkse nieuwsbrief uit.

Reacties zijn erg welkom via redactie@netties.be. En bezoek gerust onze nieuwe website via https://www.netties.be . U zal verbaasd staan!

Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BELANGRIJK NIEUWS: JE VERTROUWDE NETTIES KREEG EEN NIEUWE WEBSITE EN  VERNIEUWDE DAGELIJKSE NIEUWSBRIEF

Dagelijkse nieuwsbrief: korter, krachtiger - meer keuze voor jou
Onze  dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief werden opgestart in een tijdperk  dat je niet voortdurend een internetverbinding had. Daarom kozen wij  toen voor een nieuwsbrief, die de volledige tekst van alle artikels  bevatte. En dat kan soms overweldigend zijn, te veel - en dat in een  tijd die steeds jachtiger wordt, waarin steeds meer toepassingen en  berichten jouw aandacht eisen.
Daarom dit  concept: je krijgt nog altijd elke dag een nieuwsbrief, maar die bevat  enkel een korte intro op de verschillende berichten van die dag.  Daardoor kan je de nieuwsbrief snel scannen, en is er een bericht dat je  interesseert, dan klik je  dat gewoon aan.
Dat  brengt je naar het volledige artikel op onze website. En via de rubriek  bovenaan "Vandaag" vind je daar de intro's naar de andere artikels van  die dag, zodat je verder de hoofdlijnen kan scannen. Het maakt alles  veel overzichtelijker. Je bent meteen op de hoogte, in een mum van tijd!
Zowel  nieuwsbrief als website werden zo ontworpen dat je ze op alle  toestellen snel en duidelijk lezen kan. Heb je echter problemen, aarzel niet om dat te melden.

De wekelijkse nieuwsbrief

Die  is voor de mensen met tijd - net zoals een dikke weekendeditie van je  favoriete krant. Je krijgt alle berichten van de voorbije week,  volledig, zodat je die op je gemakje kan doorlezen. Bij een kopje koffie  of een zondags gebakje. Je krijgt er zelfs enkele rubrieken extra bij,  zoals reacties van onze lezers, artikels van nieuwssites bij onze  collega's die ook interessant zijn, en nieuwigheden op Wikipedia.

HTML, responsive

De  versie met platte tekst, waarvoor erg weinig belangstelling was,  verdwijnt. Maar wij hebben ons best gedaan om de html-versie zo  gebruiksvriendelijk en toegankelijk mogelijk te maken, op welk toestel  je ook leest - zelfs wanneer je met een screenreader werkt. Heb je toch  problemen bij het lezen van onze nieuwsbrieven? Geef een seintje. Wij  proberen die zo snel mogelijk op te lossen.

Wij  wensen je alvast erg veel leesplezier met onze nieuwe versie van de  NeTTieS nieuwsbrief. En wij horen graag jouw commentaar: hoe zou het nog beter kunnen zijn? Want het is voor jou dat NeTTieS bestaat, voor jou dat wij onze artikels en nieuwsbrief  maken. Jouw mening telt!
Ben je  enthousiast over deze nieuwe versie? Vertel het ons ook, via een mail of  een bericht op de social media @nettiesbe. Het doet altijd goed om te  weten dat het harde werk om deze nieuwe editie te maken gewaardeerd wordt!
https://www.netties.be/



X VERBODEN IN BRAZILIË, VPN GEBRUIKEN BEBOET MET 1.000 DOLLAR, EN VLUCHT NAAR THREADS EN BLUESKY
Het is zover: sociaal netwerk X is dan toch verboden in Brazili . Hoe het zover kwam? Wel, alles begon met de eis om de namen te noemen van enkele dozijnen X accounts, die volgens de Braziliaanse overheid desinformatie verspreidden. X noemde die eis censuur, en weigerde de namen vrij te geven. Daarop werd de vertegenwoordiger van X in Brazili  bedreigd met arrestatie, met als gevolg dat X zijn kantoor in Brazili  sloot.

Volgende stap: de overheid blokkeert X, door alle communicatieagentschappen van het land te bevelen om de toegang tot het platform te beperken. Bovendien werd er een boete voorzien voor al wie zou proberen om via een Virtual Private Network (VPN) toch naar X te surfen - een boete die niet mals is, en bijna 1.000 dollar bedraagt.

Gevolg: de Braziliaanse gebruikers zijn massaal gevlucht naar Bluesky dat in 3 dagen tijd maar liefst 1 miljoen gebruikers erbij kreeg. Ook Threads zag het aantal Braziliaanse gebruikers plots fel toenemen. Een tijdlijn van de gebeurtenissen bij The Verge (1).

Het bijzondere is wel dat rechter Alexandre de Moraes nu de tegoeden van Starlink, dat ook eigendom is van Elon Musk, maar een apart bedrijf is en niets te maken heeft met X. Op die manier wil de rechter X verplichten om de boetes te betalen die het in de loop van de zaak opgelopen heeft (2).

Bij Slashdot vind je een discussie, maar ook een samenvatting van het verhaal, zoals verteld door AI-bot Grok. (3)
https://www.theverge.com/2024/8/30/24232573/brazil-x-twitter-ban-elon-musk
https://www.google.com/url?q=https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-08-29/starlink-bank-accounts-blocked-in-brazil-to-pay-for-fines-imposed-on-musk-s-x
https://slashdot.org/story/24/08/30/2219245/brazil-blocks-x

Lees meer hierover op onze website:
https://www.netties.be/Nieuws/x-plannen-over-een-verhuis-een-lite-versie-en-meer-mogelijkheden-voor-de-community-notes/39379
https://www.netties.be/Nieuws/x-wordt-beschuldigd-door-eu-maar-beschuldigt-op-zijn-beurt-adverteerders/39480


AUTOMATTIC MIGREERT 500 MILJOEN TUMBLR BLOGS NAAR WORDPRESS
Het is ondertussen al 5 jaar geleden dat Automattic, het bedrijf achter WordPress, ook eigenaar werd van Tublr. Beiden zijn blogging tools, maar zijn toch heel verschillend. WordPress is bedoeld als een krachtige, perfect personaliseerbare en uitbreidbare tool, die voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden, ook commerciële. Terwijl Tumblr eigenlijk meer bedoeld is als een tussenvorm tussen een WordPress blog en een microblogging tool zoals X of Threads.

Welnu, Automattic heeft aangekondigd dat het alle Tumblr blogs, meer dan een half miljoen, gaat migreren naar de backend van WordPress. Het bedrijf belooft dat dit niets gaat veranderen aan de frontend gebruikservaring van Tumblr.

Maar door die eenmaking zou het gemakkelijker worden voor Automattic om tools en functies te bouwen die op beide diensten werken. En Tumblr kan nu ook genieten van de open-source tools die bestaan op WordPress.org.
Meer bij TechCrunch en Ars Technica.
https://techcrunch.com/2024/08/28/tumblr-to-move-its-half-a-billion-blogs-to-wordpress/
https://arstechnica.com/gadgets/2024/08/tumblr-migrates-more-than-500-million-blogs-to-wordpress/



X: GRATIS NOODOPROEPEN, CONCURRENT VOOR ZOOM, EN STARLINK SNELT GESTRANDE ASTRONAUTEN TE HULP
Je moet het toch toegeven: X blijft het nieuws beheersen (of liever: de strapatsen van zijn CEO Elon Musk). Maar er komt toch heel veel positief nieuws uit die hoek, en keer op keer bewijst Musk dat hij toch wel innovatief te werk gaat.

Drie verhalen vandaag over zijn laatste nieuwigheden. Om te beginnen: volgens een posting van een van de eigen X-personeelsleden zou X werken aan een eigen conferentietool, een concurrent voor Zoom dus: X Conference. Die zou wel veel minder toeters en bellen hebben dan Zoom of Google Meet, en vooral bedoeld zijn voor intern gebruik, binnen het X-bedrijf. Maar hij zou wel spatial audio ondersteunen en ingebouwde ondertiteling. Meer bij Engadget. (1)

Een tweede bericht betreft zijn Starlink, de satellietcommunicatie via SpaceX. In een blogposting (op X, waar anders!) kondigde Elon Musk himself aan dat de satellieten toegang zullen bieden voor noodoproepen op de mobiele telefoon, voor mensen in nood, en dat volledig gratis, en wereldwijd. Hij voegt er voorzichtigheidshalve aan toe dat die afhangt van goedkeuring door de overheden van de verschillende landen (Brazili ?) (2)

Het derde verhaal, ook over SpaceX, bezorgt de medewerkers van luchtvaartbedrijf Boeing het schaamrood op de wangen. Boeing is namelijk de partner voor de Amerikaanse overheidsinstelling voor ruimtevaart NASA om de bemanning naar het ISS-ruimtetuig te brengen en te halen.

Maar door een storing in de Starliner ruimtecapsule van Boeing zitten twee astronauten al 3 maanden vast op ISS. Zij vertrokken in juni voor wat toen een missie van 8 dagen moest worden, maar door een lek in hun capsule is die onklaar.

Zij zullen nu 6 maanden moeten wachten, tot een SpaceX Crew Dragon ruimtetuig hen veilig naar huis kan brengen. Dat Boeing beroep moet doen op concurrent SpaceX is een harde noot om kraken voor Boeing, dat in de voorbije maanden al af te rekenen had met verschillende problemen bij zijn commerci le vluchten, zoals deuren van vliegtuigen die plots opengingen. Voor Elon Musk is het daarentegen weer de zoveelste lange neus die hij kan trekken naar de klassieke bedrijven... (3)
https://www.engadget.com/social-media/x-is-working-on-its-own-version-of-zoom-for-some-reason-194054470.html?src=rss
https://x.com/elonmusk/status/1828527049541108055
https://nypost.com/2024/08/25/us-news/boeing-employees-humiliated-that-spacex-will-save-astronauts-stuck-in-space

Lees meer over dit onderwerp op onze website:

https://www.netties.be/Hardware/nieuwsitems/36924
SpaceX wil Starlink niet laten gebruiken door militaire drones




WINDOWS RECALL: NU OOK VERWIJDERBAAR
Volgens Laptopmagazine heeft Windows Recall nu de beste functie gekregen die mogelijk is: je kan het verwijderen van je Copilot Plus-pc. Een titel die er niet om liegt!

Waar gaat het om? Voor zijn nieuwe reeks PC's, die geoptimaliseerd zijn voor artifici le intelligentie, heeft Microsoft de Recall functie uitgedacht. Die tool neemt voortdurend snapshots van wat jij op je scherm uitspookt, met de bedoeling dat je later gemakkelijker dingen kan terugvinden. AI zou je daarbij moeten helpen.

Recall werd op heel wat wantrouwen onthaald. De belofte dat alles op jouw pc blijft, dat er niets naar de cloud gaat, doet niets aan de bedreiging dat anderen zich wel eens van jouw pc zouden kunnen meester maken, en dan die Recall gaan doorbladeren.

Ondertussen is Microsoft al gedeeltelijk aan dat wantrouwen tegemoet gekomen. De database met de Recall-data is nu versleuteld. En bovendien wordt Recall niet automatisch geactiveerd, het wordt een optionele functie. Maar het wordt nog wel standaard op elke Copilot-Plus PC ge nstalleerd.

De Duitse site Deskmodder heeft nu ontdekt dat het in de toekomst ook mogelijk zou zijn om Recall volledig van je pc te verwijderen - en dat het even simpel zou zijn om elke andere software te verwijderen, via het Controlepaneel / Programs & Features, en daar de optie te kiezen Turn Windows Features on or off.

Dat zou alvast mogelijk zijn voor gebruikers in de EU. Het is niet duidelijk of dit ook buiten de EU mogelijk wordt. Toch weer een positief gevolg van de Europese DMA...
https://www.laptopmag.com/laptops/windows-laptops/windows-recalls-best-feature-you-can-remove-it-from-your-copilot-pc-entirely

Lees meer over dit onderwerp op onze website:

https://www.netties.be/Nieuws/microsoft-recall-uitgesteld-om-nog-meer-testen-te-doen/39553



SUB.CLUB WIL CREATORS OOK OP DE FEDIVERSE GELD LATEN VERDIENEN
De Fediverse, de verzameling open source gedecentraliseerde servers waarbij communicatie tussen de verschillende servers mogelijk is, belooft een mooie toekomst: het zou blijvende en interoperabele sociale netwerken mogelijk maken. Niemand heeft de controle, niemand kan censureren. Er is echter   n nadeel: tot nu toe bestond er geen manier voor creators om geld te verdienen met hun content. En daarom bleven vele creators en bedrijven op veilig spelen, en kozen zij nog altijd voor de grote, gesloten platformen.

Daar zou nu verandering in kunnen komen, dankzij Sub.club (1). Deze webdienst wil het mogelijk maken dat wie een account heeft op een Activity-Pub gebaseerd platform (denk aan Mastodon bijvoorbeeld) betaalde abonnementen aanbieden en premium content. Sub.club neemt in ruil 6% commissie op het bedrag voor dat abonnement, naast ook kosten voor het verwerken van de betaling. (2)

Het idee van de Fediverse is prachtig. Je kiest voor het platform dat je het beste aanstaat, en kan communiceren met gebruikers op andere platformen binnen de Fediverse. Maar voor de meeste gebruikers blijven dergelijke servers zoals Mastodon nog altijd een statie te ver, te ingewikkeld. Het feit dat Threads onlangs aankondigde dat je bij de postings op Threads, die je doorpost naar de Fediverse, voortaan ook de antwoorden kan zien, is weeral een stukje vooruit voor de Fediverse  (3)
https://sub.club/
https://www.theverge.com/2024/9/1/24232298/sub-club-fediverse-make-money
https://www.engadget.com/social-media/threads-is-making-fediverse-replies-more-visible-in-its-app-194543494.html

Lees meer over dit onderwerp op onze website:

Meta Threads en de Fediverse: een zegen of vloek
https://www.netties.be/Nieuws/nieuwsitems/37620



X EN BRAZILIE : HET VERVOLG VAN DE SAGA
Eerder kon je lezen dat verleden week vrijdag de toegang tot het sociale netwerk X verboden werd in Brazili . De beslissing werd eerst genomen door rechter Alexandre de Moraes. Ondertussen moesten de andere rechters van het hooggerechtshof in het land ook hun mening uitspreken, en zij bevestigden het vonnis van de Moreas: het verbod moet gehandhaafd blijven. (1)

Wat dus betekent dat internet service providers alle toegang tot X onmogelijk moeten maken. Nu is wel een van die providers Starlink, een bedrijf waarvan Elon Musk de CEO is, en dat toegang biedt via zijn satellieten. Een bedrijf dat eigenlijk niet rechtstreeks iets te maken heeft met X, behalve dat het dezelfde CEO heeft, Elon Musk dus. Maar de Braziliaanse overheid heeft de Braziliaanse bankrekeningen van Starlink bevroren, als voorzorgsmaatregel om Musk te dwingen om de boetes te betalen die zouden voortvloeien uit het feit dat hij het verbod zou overtreden.

Starlink had eerst laten weten dat het de toegang tot X via zijn satellieten niet zal verbieden, zolang zijn bankrekeningen niet vrijgegeven zouden worden.  Maandag echter ging Starlink door de knie n, en voortaan krijgen Brazilianen geen toegang meer tot X via de satellieten van het bedrijf.

Het geeft je echt een idee van hoe het hier op de spits gedreven wordt... (3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-09-02/brazilian-judges-ratify-ban-on-x-in-deepening-feud-with-musk
https://www.reuters.com/technology/starlink-tells-brazil-regulator-it-will-not-comply-with-x-suspension-2024-09-02/
https://thehill.com/homenews/4860803-musks-starlink-will-block-x-in-brazil-to-comply-with-judges-orders/



CANVA VINDT AI EEN PRIJSSTIJGING VAN MAAR LIEFST 300% WAARD!
Dankzij artifici le intelligentie moet je echt niet meer kunnen tekenen of grafisch kunnen ontwerpen, om een afbeelding te maken. Wat uiteraard ten koste gaat van  cht creatieve kunstenaars.

Maar heel wat grafische software wordt zo veel toegankelijker voor gewone gebruikers, die geen artistieke skills hebben, om toch iets te ontwerpen. En dat opent voor hen dan weer een bredere marktkopers. Er is echter wel een nadeel: stilaan beginnen bedrijven die een beeldbewerker aanbieden te beseffen dat het toevoegen van AI-tools ook een kostprijs heeft. Die generatieve AI heeft namelijk heel veel computerkracht nodig om de prompts uit te voeren, en de gewenste afbeeldingen aan te maken of aan te passen. En dus lijkt een prijsverhoging wel gepast.

Canva, een van de populaire beeldbewerkers, maakt het echter wel heel bont. Het platform kondigt namelijk een prijsverhoging aan voor sommige business abonnementen, die maar liefst 300% hoger liggen dan nu. Het zou dan met name gaan om de business teams abonnementen.

Bij de daaropvolgende discussie op Slashdot hoor je toch heel wat protest. Hebben de bestaande gebruikers wel gevraagd om die AI-functies, en zou er geen optie zijn om het bestaande abonnement, aan de huidige prijs, voort te zetten?

Sommige commentatoren menen dat het een slimme zet is Zelfs al zouden 75% van de gebruikers afhaken, dan zouden zij nog altijd winst maken met de 300% prijsverhoging voor de huidige gebruikers.
https://slashdot.org/story/24/09/03/1254250/canva-to-hike-subscription-prices-up-to-300-amid-ai-push?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://slashdot.org/story/24/09/03/1254250/canva-to-hike-subscription-prices-up-to-300-amid-ai-push?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.theverge.com/2024/9/3/24234698/canva-price-increase-300-percent-ai-features



IS HET DAN TOCH ECHT WAAR: BESPIONEREN TECHBEDRIJVEN JOU VIA JE SMARTPHONE?
Het wordt  vaak beweerd op sociale media: mensen die vertellen dat zij over een bepaald onderwerp gesproken hebben, en plots via de social media reclame kregen voor een product dat daarop aansluit. Wat dus zou betekenen dat hun smartphone hen afluistert. Het bedrijf MindSift maakte er zelfs reclame voor. Maar die bewering werd afgedaan als een belofte die niet waar gemaakt kan worden.

Maar deze week dook het bericht weer op: 404 Media meldde dat CMG, het bedrijf dat door Mindsift gebruikt wordt om de beloofde data te leveren, maakt nog altijd reclame voor zijn "Active Listening" technologie, en beweert dat Google Facebook en Amazon klanten zijn. Wat die ontkennen: Google heeft naar eigen zeggen CMG als partner verwijderd, Meta zegt dat het bekijkt of CMG inderdaad zijn gebruiksvoorwaarden schendt, en Amazon zegt dat het nooit samengewerkt heeft met CMG.

De conclusie blijft: het zou eventueel mogelijk zijn dat MindSift data gebruikte van enkele apps, die daarvoor toestemming gekregen hadden (doordat de gebruiker die toestemming gegeven had zonder de voorwaarden te lezen), maar zowel in iOS als Android zijn er beschermingen ingebouwd waardoor het moeilijk is om het verzamelen van dergelijke data uit te voeren, zonder dat jij dat zou kunnen zien. Bovendien: als de Siri's en Alexa's van de wereld nog altijd niet in staat zijn om jouw instructies te begrijpen, wat zou de technologie van MindSift dan zoveel beter kunnen?
https://nypost.com/2024/09/03/business/marketing-firm-spies-on-you-through-your-phones-microphone-report/



WINDOWS RECALL: MISSCHIEN DAN TOCH NIET VERWIJDERBAAR MAAR ER IS AL EEN NIEUWE VERSIE ONDERWEG
Eerder deze week berichtten wij over ontdekking die Deskmodder deed in een preview of Windows 11. Namelijk dat je Microsoft Recall zou kunnen verwijderen. Wat heel positief is, want heel wat mensen hebben het niet begrepen op die AI-tool van Microsoft die voortdurend snapshots maakt van alles wat jij doet op je computer.

Welnu, het blijkt dat die mogelijkheid er misschien toch niet komt. Previews zijn uiteindelijk buggy, en volgens Microsoft was de optie om Recall te verwijderen, een bug was. Maar de mensen van DTNS merken op dat het misschien toch mogelijk zou zijn om Recall te verwijderen, maar dat het misschien nu nog niet in de lijst met te verwijderen software had mogen staan.

In de EU zou Microsoft immers door de DMA verplicht kunnen worden om in de EU de optie aan te bieden om Recall te verwijderen, de reden waarom het per vergissing nu al in de preview verscheen. Wat dus ook kan betekenen dat voor de rest van de wereld Recall niet verwijderbaar zal zijn. Microsoft heeft in elk geval gezegd dat het voortdurend aan de tool werkt, en dat hij in oktober de tool officieel zal uitbrengen voor Windows insiders (1)

Maar kijk: misschien is er wel een 2e versie van Recall in de maak. Want een gebruiker meldde op X dat hij in Windows 11 sporen ontdekte naar een "Intelligent Media Search", een tool die alle mediabestanden op je computer (tekst, afbeeldingen, audio en video) scant en die voor jou kan vinden. Dat lijkt op zich onschuldig, alleen is het de vraag of dit heen op zichzelf staande tool is, of een extensie van Recall moet worden. Maar ook hier wordt protest verwacht... Meer bij PC World. (2)
https://www.theverge.com/2024/9/2/24233992/microsoft-recall-windows-11-uninstall-feature-bug
https://www.pcworld.com/article/2447369/recall-2-microsoft-plans-another-ai-feature-that-reads-everything.html



NIEUWE WOORDJES LEREN: PERSONHOOD CREDENTIALS
Voortdurend word je op websites geconfronteerd met CAPTCHA's, tools die robots moeten tegenhouden en waar jij moet bewijzen dat je een mens bent. Maar nu de AI-modellen steeds beter worden om menselijk gedrag te imiteren, volstaan die klassieke CAPTCHA's niet meer. Zij kunnen niet langer een echte menselijk internetgebruiker onderscheiden van een geavanceerd systeem dat een mens imiteert.

Dat kan uitgroeien tot een groot probleem voor systemen die misbruikt kunnen worden om bijvoorbeeld misinformatie te verspreiden, of om fraude te plegen. Het leidt er ook toe dat je de gebruikers die je online ontmoet, de informatie die zij verspreiden, moeilijker nog kan vertrouwen.

Een groep wetenschappers heeft nu misschien een oplossing gevonden: een verificatie concept, dat zij "personhood credentials" noemen, of de geloofsbrieven van het mens-zijn. Die moeten bewijzen dat de houder van die credentials een echte persoon is, maar geven geen verdere informatie over de identiteit van die persoon.

Een interessant maar veelbelovend concept, waarover je meer kan lezen bij Technologyreview.
https://www.technologyreview.com/2024/09/02/1103466/how-personhood-credentials-could-help-prove-youre-a-human-online/



SMARTPHONES: VOORLOPIG GEEN BEWIJS DAT ZIJ KANKER VEROORZAKEN
Toen smartphones pas uitkwamen, waren er heel wat vragen over de gevaren ervan. Veroorzaakt de smartphone, en dan de antenne die contact maakt met de mobiele netwerken, geen straling? Beroemd en berucht waren de filmpjes die probeerden aan te tonen dat je een ei kon koken door die straling. En er was zelfs een bedrijf dat speciale stickers verkocht, die je op je smartphone moest aanbrengen, en die de straling zouden tegengaan - wat uiteraard boerenbedrog was.

Op dat moment werd geen verband gevonden tussen smartphones en kanker, maar er werd wel een caveat toegevoegd aan die bevinding: smartphones waren toen relatief nieuw, en er waren nog niet zo heel veel mensen die een smartphone hadden - laat staan intensief gebruikten.

Dat is ondertussen veranderd. We gebruiken met zijn allen onze smartphone de hele dag door, velen zijn er zelfs mee vergroeid. En we doen dat al vele jaren. Dus werd het tijd om de bevindingen van dat eerste onderzoek aan deze nieuwe werkelijkheid te toetsen.

Gelukkig mag je gerust zijn. De World Health Organization (WHO) heeft een review bekendgemaakt die berust op 63 aparte studies, gedaan tussen 1994 en 2022. En daaruit blijkt dat er geen verband gevonden werd tussen het gebruik van de mobiele telefoon en kanker aan de hersens, het hoofd, of de nek. Er was ook geen verband tussen meer kankers en mensen die mobiele telefoons al 1O jaar gebruikten of meer, en geen verband bij mensen die de smartphone vaker gebruikten.

Nu is het ondertussen ook zo dat wij met zijn allen die smartphone niet meer zo vaak tegens ons oor drukken. Steeds meer mensen bellen met oortjes en de luidspreker, terwijl zij de smartphone voor zich houden. Anderen houden die ook voor zich, maar dan omdat zij via de camera met WhatsApp spreken. En het is tijdens de gesprekken zelf dat mogelijke straling het hoogste zou zijn, dus dat gevaar wordt eigenlijk al natuurlijk afgebouwd.

Andere opvolgonderzoeken zouden misschien nog vereist kunnen zijn, zo leerden we in een discussie van DTNS. Namelijk: de meeste heren en de meeste jongeren dragen de smartphone in de achterbroekzak. Zou daar de straling gevaren kunnen opleveren, eventueel voor vruchtbaarheid. Dames dragen de smartphone vaak in de handtas, en daar zit die goed ingekapseld. Maar steeds vaker wordt de smartphone aan een kettinkje gedragen vooraan op het lijf, vooral bij jongedames. Ook daar zou dan nieuw onderzoek misschien moeten volgen.

Maar in elk geval: voor het moment kan je gerust zijn, en dat beeld van die kokende eitjes kan je naar het rijk van de fabels verwijzen!
https://news.slashdot.org/story/24/09/04/0413210/firefox-130-now-available-with-webcodecs-api-third-party-ai-chatbots?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



YOUTUBE WIL TIENERS BETER BESCHERMEN
Deze week heeft YouTube twee maatregelen genomen om tieners beter te beschermen. Enerzijds paste het zijn algoritme aan, om ervoor te zorgen dat jongeren minder video's te zien krijgen met niet-gewelddadige agressie of die ge dealiseerde fysieke uiterlijke kenmerken promoten. Als een jongere   n dergelijke video ziet, zou dat geen kwaad kunnen, maar als die zo'n filmpjes herhaaldelijk ziet, dan kan dat problematisch zijn.

Concreet gaat het om filmpjes die bepaalde fysieke eigenschappen vergelijken of idealiseren, zoals gewicht, fitness, maar ook make-up tutorials die gaan over het veranderen van het uiterlijk, zoals een neus of de vorm van de ogen. Wat geweld betreft, gaat het ver sociale agressie, zoals intimidatie en contactloze gevechten.

Zo hoopt YouTube dat jongeren niet langer in een "rabbit hole" vallen, zonder daarom te verhinderen dat de jongeren dergelijke filmpjes helemaal niet meer te zien krijgen. Deze aanpassing van het algoritme wordt wereldwijd doorgevoerd. (1)

De tweede wijziging is een aanpassing aan het Family Center van YouTube. Dat koppelt nu de accounts van ouders aan die van de tiener. Hierdoor zullen de ouders inzichten krijgen in de channel activiteiten van de tiener, zoals het aantal uploads, abonnementen en commentaren.

Zo werkt het: in de instellingen van de YouTube app (en bij YouTube Music) is er een nieuwe Family Center pagina. Daar vind je "invite a teen", naast de mogelijkheid om een YouTube Kids profiel aan te maken. Je krijgt dan een QR-code om het proces te starten.

Het Family Center is al actief in YouTube voor Android en iOS, en de mogelijkheid om het account van een tiener te linken zal deze week wereldwijd uitgerold worden. (2)
https://www.theverge.com/2024/9/5/24236516/youtube-limiting-weight-appearance-video-recommendations-teens
https://9to5google.com/2024/09/04/youtube-family-center-link/



FIREFOX 130: GEMAKKELIJKER OM TE EXPERIMENTEREN
Deze week heeft Mozilla versie 130 van de Firefox browser uitgebracht, voor Windows, macOS, Linux en Android. Daarin werden er niet alleen enkele belangrijke beveiligingsproblemen opgelost, maar zitten ook enkele interessante nieuwe mogelijkheden.

Zo werd het gemakkelijker om zelf ook experimentele functies uit te testen. Tot nu moest je daarvoor in de bekende "about:config" pagina duiken - en dat vergt toch al wat technische kennis. Voortaan moet je gewoon naar Instellingen gaan, waar je een rubriek "Firefox Labs" hebt, waar je verschillende van die experimentele functies aan en uit kan zetten.

En dan kan je meteen al de nieuwe functie uittesten die AI-chatbots van derden integreert in Firefox - momenteel ChatGPT, Google Gemini, Anthropic Claude, HuggingChat en Le Chat Mistral. G  n Copilot van Mistral dus. Je kan wel maar   n chatbot tegelijkertijd selecteren. Die komt dan in de zijbalk te staan, en je kan met hem chatten en vragen stellen. Je zal je ook bij elk van die chatbots moeten registreren vooraleer je die gebruiken kan.

Een nieuwe integratie van AI in Firefox is dat de ingebouwde PDF-viewer automatisch een beschrijvende tekst kan aanmaken voor afbeeldingen in een PDF-bestand. En het vertalen van webpagina's werd verbeterd, want dat werkt voortaan plaatselijk, zonder verbinding met de cloud.
Aan de slag dus!
https://www.pcworld.com/article/2447752/firefox-130-brings-a-few-ai-features-including-integrated-chatbots.html



ANTHROPIC BRENGT EEN FORMULE VOOR BEDRIJVEN UIT
Claude Enterprise, zo heet het abonnement dat Anthropic gelanceerd heeft voor bedrijven. Met die formule kunnen bedrijven de AI loslaten op hun eigen bedrijfsgegevens om die te analyseren, vragen te laten beantwoorden, afbeeldingen laten cre ren en zelfs eenvoudige webpagina's. De AI kan ook werken als AI assistent specifiek voor hun bedrijf.

Het context venster, dus het venster waarin je je opdracht kan schrijven, kan 500.000 tokens aan. Concreet betekent dit dat het model van Anthropic tot 200.000 lijnen code kan verwerken, dozijnen documenten van 100 pagina's lang, of een transcript van een audiobestand van 2 uur lang.

Hoeveel dat moet kosten? Dat is nog niet bekend. Maar Anthropic heeft al wel aan TechCrunch laten weten dat het duurder zijn dan het huidige plan voor Teams van 30 dollar.
https://techcrunch.com/2024/09/04/anthropic-launches-claude-enterprise-plan-to-compete-with-openai/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE WOORDJES LEREN: BIO-AKOESTISCH MODEL OM ZIEKTEN OP TE SPOREN
AI heeft vele toepassingen - veel meer dan alleen maar frivole maar leuke dingen te maken zoals gekke filmpjes en afbeeldingen. We staan nog maar aan het begin van wat AI kan op het gebied van gezondheidszorg. Dat bevestigt die verhaal over een samenwerking tussen Google en de Indiaanse start-up Salcit Technologies.

Samen hebben zij een gezondheidszorgmodel uitgebracht op basis van bio-akoestiek, dat ziektes moet opsporen op basis van menselijke geluiden. Dankzij Bioakoestiek en generatieve AI kunnen vroeg tekenen van ziekt voorspellen op basis van geluidssignalen van het lichaam. Denk aan hoesten, snuiven, niezen en ademhalen. Die geluiden zitten blijkbaar vol met informatie over ons welzijn, met bijna onmerkbare aanwijzingen die kunnen helpen om onze gezondheid te screenen, een diagnose te stellen, en problemen te beheren.

Google heeft zijn Foundation AI-model getraind op 300 miljoen stukjes audio. Salcit Technologies heeft zijn eigen AI om de diagnose van TBC te verbeteren en van de gezondheid van je long. Samen hebben zij nu een technologie ontworpen, die zelfs op een smartphone gebruikt kan worden om ziekten in een vroeg stadium op te sporen, op plekken waar high-end diagnostische apparatuur niet beschikbaar is.
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-08-29/google-and-others-are-developing-ai-that-can-hear-signs-of-sickness



HEBBEN DIEREN NAMEN? MACHINE LEARNING HELPT HET UIT TE ZOEKEN
Het wordt al langer verondersteld dat kleinere apensoorten, de marmosets genaamd, hun apenvriendjes aanroepen met specifieke geluiden. En dat die vriendjes dus eigenlijk allemaal een eigen naam hebben. Dankzij machine learning werd daar nu verder onderzoek naar gevoerd.

Een onderzoeksteam werkte met audiorecorders en software om patronen te herkennen, om de schrille kreten van en het gemormel van de diertjes te analyseren. En ontdekte dus inderdaad die geheime namen.

Om te bewijzen dat zij daadwerkelijk de code gebroken hadden, speelde het team via een luidspreker opnames af voor de marmosets, en stelde vast dat zij vaker reageerden wanneer hun label, of hun naam, in de opname vermeld werd.

Een belangrijke ontdekking. Want tot nu toe werd verondersteld dat enkel mensen, dolfijnen, olifanten en misschien ook papegaaien bepaalde geluiden gebruiken om zich te richten tot andere individuen. Dit onderzoek zou aanwijzingen kunnen geven over de oorsprong van de menselijke taal, wellicht een van de belangrijkste innovaties in de evolutie van onze soort.
Meer bij TechnologyReview.
https://www.technologyreview.com/2024/08/29/1103353/how-machine-learning-is-helping-us-probe-the-secret-names-of-animals/



BANG & OLUFSEN BRENGT KOPTELEFOON UIT VAN MEER DAN 1500 DOLLAR

Eerder had high techbedrijf Bang & Olufsen al een koptelefoon uitgebracht die 999 dollar kostte, de Beoplay H95. En kijk, de Beoplay H100 die het nu voorstelt kost maar liefst 50% duurder en krijgt een prijskaartje van $1.549.

Uiteraard krijg je voor dat geld heel wat hoogwaardige materialen, zoals cups die van lamsleer gemaakt zijn, en een krasvrij glazen touch interface aan de buitenkant van de cups op je oren. En qua technologie is deze koptelefoon ook niet mis: de active noise cancellation performantie zou dubbel zo goed zijn als bij de H95, daar moeten 10 microfoontjes voor zorgen.

Toch blijft het veel geld - voor sommigen zelfs hun maandpensioen!
https://www.engadget.com/general/the-morning-after-bang--olufsens-new-headphones-cost-over-1500-111432298.html?src=rss



GOOGLE WIL MET AI STEDEN HELPEN OM HITTEPUNTEN TE BESTRIJDEN
Het is ondertussen algemeen geweten: in steden is het in de zomer veel warmer dan op het platteland. Het beton dat de warmte bijhoudt en niet afkoelt, geplaveide straten en betonnen paden die de warmte weerkaatsen, en een gebrek aan groen, en dan vooral bomen, die zouden kunnen helpen om afkoeling te brengen. Het zijn vele oorzaken die ervoor zorgen dat de temperatuur in de steden beduidend hoger ligt, en dan vooral in stadskernen.

En dat is niet zonder gevaar, vooral voor kwetsbare personen, zoals ouderen, kinderen, en mensen met chronische ziektes. Cijfers bewijzen het: in de VS is het aantal mensen dat stierf aan oorzaken die met de hitte te maken hadden, van 2017 tot 2021 met maar liefst 85% gestegen, bij personen tussen de 65 en 84 jaar oud.

Google werkt nu aan een door AI aangedreven oplossing om dat probleem aan te pakken. Het heeft een Heat Resilience tool uitgebracht, die met behulp van artifici le intelligentie beelden analyseert afkomstig van satellieten en gewone luchtbeelden. Daarmee wil het steden helpen om de impact in te schatten van maatregelen die zij zouden kunnen nemen om die hittepunten af te koelen, zoals bomen planten en reflectieve oppervlakken installeren zoals afkoelende daken.

Stadsplanner krijgen met die tool data om de hittepunten te herkennen, en om te beslissen waar zij hun afkoelende maatregelen bij voorrang moeten concentreren. In de VS maken momenteel 14 steden al gebruik van de tool.

Uiteraard zit er achter het initiatief van Google een commerci le drijfveer. Maar het blijft een mooi initiatief, waarmee Google kan bewijzen dat het gelooft in zijn eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.
https://betanews.com/2024/09/04/ai-edriven-solutions-google-helps-cities-manage-heat/
https://blog.google/outreach-initiatives/sustainability/google-ai-research-extreme-heat-resilience/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: KALM MET MUZIEK
Opzij, opzij, opzij, wij hebben ongelofelijke haast! Is dit lied van Herman Van Veen hetgeen jouw leven de laatste tijd aan het bepalen is, dan is het tijd om even een stap opzij te zetten. Deze podcast helpt je erbij. Voor "Kalm met muziek" kiest Ab Nieuwdorp elke werkdag een kalmerend klassiek werk uit, dat past bij het thema van de week. Hij vertelt wat meer over de muziek, en laat dan de muziek voor zich spreken. En dan is het aan jou om rustig de muziek tot jou te laten komen. Adem in, adem uit.. Goedemorgen!
https://www.npoklassiek.nl/podcasts/kalm-met-klassiek
https://www.npoklassiek.nl/kalmmetklassiek







PODCAST: SOMETHING WAS WRONG
Deze podcast brengt je verhalen over mensen die misbruikt werden, maar slechts langzaam tot het besef kwamen dat er iets fout zat in de relatie met hun partner. Het akelige aan de verhalen dat zij echt gebeurd zijn, het is een docuserie over misbruik, waarbij vrouwen het slachtoffer zijn. En dat moet niet altijd fysiek zijn, vaak gaat het om geestelijk misbruik door verbale vernederingen.

De afleveringen zelf zijn redelijk sec gebracht, maar daarom niet minder schokkend. Op de website zelf vind je heel veel links naar bronnen om misbruik te voorkomen
https://somethingwaswrong.com/resources/










 
De nieuwe oogst


   
META PREVIEWS
Deze webdienst biedt je een Open Graph debugger en een tool om de metatags van een website te controleren. Zo kan je controleren of de previews van je artikels op Facebook, LinkedIn, Twitter, WhatsApp enz. in orde zijn, en je krijgt ook tools om die te optimaliseren.
[Taal: EN]
https://metapreviews.com/


GLOBAL GREYBOOKS: GRATIS EBOEKEN
Deze website is het priv  initiatief van een dame die al 12 jaar bezig is met het project. Zij formatteert eBoeken en onderhoudt de website. Zij stelde vast dat eBooks vaak in een schabouwelijk formaat geformatteerd waren, dat er geen inhoudsopgave was, dat er tussen de paragrafen niet consistent dezelfde ruimte gelaten was, enz. En dat wou zij oplossen. Maak zelf kennis met haar werk.
[Taal: EN]
https://www.globalgreyebooks.com/about.html


SLANGEN: OM BANG VAN TE ZIJN -MAAR HET ZIJN OOK DIEREN
Deze YouTube video wil je tonen dat slangen ook maar dieren zijn, en schattig kunnen zijn. Maar ook gevaarlijk onschuldige vormen kunnen aannemen, zoals de slang die zijn staart laat voorkomen als een spin, en als een vogel erop af komt, dodelijk toeslaat. Kortom: onze angst voor slangen... is echt niet verminderd!
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=s_Cs1nbbv_M
youtube_fun.jpg



REDDITLE: ZOEKEN OP REDDIT-
Dat is heel kort samengevat wat deze webdienst doet: het is een gespecialiseerde zoekmachine, die enkel op sociale nieuwssite Reddit gaat zoeken. Je kan zelfs je zoektocht beperken tot een bepaalde subreddit, door je zoekopdracht te beginnen r/<naamvandesubreddit>
Een super handige tool, want wij kunnen niet genoeg beklemtonen hoe vaak je de antwoorden op je computerproblemen vindt bij de reddit fora..
[Taal: EN]
https://redditle.com/



DOCDECODER: CHROME EXTENSIE
Heb jij het geduld om de gebruiksvoorwaarden van een product of dienst te lezen, of het privacybeleid? Wellicht niet, en dan ben je niet alleen. Deze extensie voor de Chrome browser brengt redding: met behulp van GPT-4 maakt hij een duidelijke, beknopte samenvatting van het wettelijk beleid van een website. Zo weet je wat je tekent, vooraleer je de voorwaarden aanvaardt.
https://docdecoder.app/


LIBRARY OF SHORT STORIES

Misschien heb je niet de tijd om een heel boek te lezen - maar wel om kortverhalen te lezen? Dan is dit de plek om te beginnen. Hier vind je namelijk kortverhalen die tot het publieke domein behoren, en die je gratis kan downloaden en op je gemakje lezen kan. Van Guy de Maupassant tot Kipling, van Jack Londen tot H.G Wells. Veel leesplezier!
[Taal: EN]
https://www.libraryofshortstories.com/




MURDLE: WIE VERMOORDDE WIE, MET WELK INSTRUMENT?
Dit is een variant om het populaire woordspel Wordle, maar dan ge nt op Cluedo - eerder een logigram. Je moet de verdachten combineren met de moordplek, de wapens. Elke verdachte had   n wapen meegebracht naar   n locatie, maar op die dag was   n van die verdachten een moordenaar.
Je moet hierbij de aanwijzingen bekijken, de informatie in het rooster plaatsen, en zo de moord oplossen. Geraak je er niet uit en wil je een tip, klik dan op het vraagteken naast de aanwijzing.
https://murdle.com/?mode=tutorial


PICSTUDIO: AI-FOTO'S OP BASIS VAN JOUW PROFIELFOTO
Je hebt wel een foto van jezelf, maar eigenlijk is die niet denderend. Deze webdienst maakt het niet alleen mogelijk om die foto van jezelf er veel aantrekkelijker te laten uitzien, maar geeft die ook andere achtergronden. Zodat je geportretteerd wordt tegen een achtergrond van bergen, van zee, enz. Een beetje sjoemelen dus... De dienst start vanaf $29,99 eenmalige setup en 40 foto's inbegrepen.
[Taal: EN]
https://www.picstudio.ai/



SO.BRIEF: LEES EEN BOEK IN 10 MINUTEN
Op deze website vind je maar liefst 73.530 boeken, samengevat in audiobestanden van 10 minuten lang, en dat in 40 talen. Het zijn geen thrillers of fictieboeken, maar vooral boeken over productiviteit, relaties, technologie, enz.
[Taal: EN]
https://sobrief.com/


HOODY: ALLE AI'S OP   N DASHBOARD
Hoody AI is een unieke interface waarmee je toegang hebt tot verschillende LLM's. De nadruk ligt op privacy, zodat jouw gegevens in een prompt geanonimiseerd worden. Je zou o.a. toegang hebben tot Meta, OpenAI, Anthropic en meer. De dienst is niet gratis maar je kan hem wel gratis uitproberen.
https://hoody.com/hoody-ai





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Beker van België 2024-25 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beker_van_Belgi%C3%AB_2024-25
    Webbrowser van de makers van zoekmachine DuckDuckGo - https://nl.wikipedia.org/wiki/DuckDuckGo_Private_Browser
    Langeafstandfietsroute in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lahnradweg
    Iraanse noga die zijn oorsprong vindt in de Isfahan-regio - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaz_(snoep)
    Belgisch schermer en industrieel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Debeur
    Susanne op een dag, gedicht van de Franse dichter Guillaume Guéroult - https://nl.wikipedia.org/wiki/Susanne_vandaag
    Grieks ondernemer en oprichter van hotelketen Mitsis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Konstantinos_Mitsis
    Versiebeheersysteem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Source_Code_Control_System
    Belgisch voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Gomez_van_Hoogen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Meer dan 50 doden bij Russische raketaanval in Poltava - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_invasie_van_Oekra%C3%AFne_sinds_2022#Raketaanvallen_en_luchtoorlog
    Migrantenboot kapseist op het Kanaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_vluchtelingencrisis
    De meteorologische herfst begon op 1 september - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herfst


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Oudheid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Oudheid
    Uitgelicht artikel: wijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijn
    Enkele etalage-artikelen:
        Eindhoven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven
        Trekvlinder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Trekvlinder
        Moskouse processen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moskouse_Processen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Kaalslag in de game-industrie raakt nu ook Nederland: ‘We verliezen het kloppende hart’
Na eerder al talrijke ontslagen in het buitenland staat inmiddels ook de Nederlandse game-industrie onder druk. Zelfs één van de belangrijkste brancheorganisaties moet sluiten. ,,We raken nu in Nederland heel veel kwijt.”
https://www.ad.nl/tech/kaalslag-in-de-game-industrie-raakt-nu-ook-nederland-we-verliezen-het-kloppende-hart~ac14449a/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Microsoft Image Creator from Designer – AI gegenereerde afbeeldingen
Image Creator from Designer is een beta-toepassing van Microsoft (die je op dit ogenblik kan bereiken via Edge) waarmee je woorden kan omzetten naar afbeeldingen. Omdat het in beta is, is het op dit ogenblik gratis. Microsoft maakt heel duidelijk dat dit niet altijd zo zal blijven, maar voorlopig kan je dus gratis proberen om je tekst naar afbeeldingen om te zetten.
https://computertaal.info/2024/08/31/microsoft-image-creator-from-designer-ai-gegenereerde-afbeeldingen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


Microsoft implementeert hashingtool in Bing die wraakpornobeelden blokkeert
Microsoft implementeert een nieuwe technologie in zoekmachine Bing om wraakporno tegen te gaan. Het gebruikt daarvoor een technologie verwant aan die om kindermisbruikmateriaal te verwijderen.
https://tweakers.net/nieuws/226280/microsoft-implementeert-hashingtool-in-bing-die-wraakpornobeelden-blokkeert.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



Telegram-topman noemt inverdenkingstelling ‘verrassend’ en ‘verkeerd’
De oprichter en topman van berichtendienst Telegram, Pavel Doerov, heeft voor het eerst gereageerd op zijn inverdenkingstelling voor een reeks inbreuken in verband met georganiseerde misdaad. Hij noemt het optreden van de Franse justitie ‘verrassend’ en hekelt de ‘verkeerde aanpak’ van de autoriteiten.
https://datanews.knack.be/nieuws/platformen-social/social-media/telegram-topman-noemt-inverdenkingstelling-verrassend-en-verkeerd/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



JE WI-FI WACHTWOORD VERGETEN? ZO KAN JE HET TERUGVINDEN
Het zal je wellicht ook overkomen zijn: je hebt een nieuwe smartphone of laptop gekocht, en je gaat die configureren. Maar... wat was het wachtwoord nog van je thuismodem? Misschien heb je dat ooit op een papiertje geschreven, of is het een lange reeks karakters op de achterkant van je router, die zich in een andere kamer bevindt.

Maar geen nood: je kan dat wachtwoord gemakkelijk terugvinden. Gizmodo heeft instructies voor de Google Pixel en de Samsung Galaxy. Maar voor de gewone Android toestellen gaat het in het algemeen om simpele instructies: open Instellingen, Verbindingen, WiFi. Klik op het tandwieltje naast het huidig wifi-netwerk. Het wachtwoord zal nu verborgen zitten achter sterretjes, maar je kan op het icoon et het oog klikken, je identiteit bevestigen, en dan zal je het wachtwoord in gewone tekst zien. Ook voor iOS heeft het artikel bij Gizmodo instructies.
https://gizmodo.com/forgot-your-wi-fi-passwords-heres-an-easy-way-to-find-them-again-2000493124




NIEUWE WORKSPACES MODULE IN MICROSOFT POWER TOYS: LANCEER MEERDERE APPS TEGELIJKERTIJD
In de nieuwe versie van Power Toys zit er een handige nieuwe module: Power Toys Workspaces. Die maakt het namelijk mogelijk om verschillende apps op te starten met   n enkele snelkoppeling.

Bovendien kan je de apps lanceren in de lay-out die je bewaard had, en met bepaalde configuraties. Bij Betanews gaat men dieper in op deze Workspaces.
https://betanews.com/2024/09/04/launch-multiple-apps-at-once-with-the-new-workspaces-module-in-microsoft-powertoys-v0-84-0/
microsoft_powertoys.jpg




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FASTER WHISPER: AUDIO TRANSCRIPTIE
Met deze tool kan je niet alleen automatisch een stranscriptie van je audio (audio naar tekst) maken, maar de tool vertaalt zelfs de audio naar de door jou gewenste taal. Deze app is gebaseerd op het robuuste Faster Whisper CLI GitHub opensource project.
https://apps.microsoft.com/detail/9nmms8xgx8vn?hl=en-us&gl=DE


WEEK TODO
Het probleem met ToDo lijstjes die automatisch taken herhalen, is dat die al snel vollopen met taken. Teveel taken op   n dag, en dan ben je snel ontmoedigd, of neemt de stress alleen maar toe omdat je al die taken niet gedaan krijgt. Naar onze ervaring zijn ToDo lijstjes hoe simpeler hoe beter.
Dit is een voorbeeld daarvan. Het is een gratis en open source wekelijkse planner. Je kan hem beheren via de webversie, zodat je er overal toegang tot hebt. Maar er zijn ook versies om te downloaden voor Windows, macOS, en Linux.
https://weektodo.me/
https://weektodo.me/download/


PERIMETER: AR-AFMETINGEN

Deze app voor je iPhone zorgt ervoor dat je met behulp van augmented reality (AR) ook buitenshuis ruimten kan meten en in kaart kan brengen. Je kan zelfs PDF-blauwdrukken aanmaken voorzien van je eigen bedrijfslogo en informatie. Het geheim? Je stapt het gebied af en ze op bepaalde punten in AR-mijlpalen; de software kan dan de afmetingen tussen die mijlpalen berekenen.
https://perimeter-app.com/



MELODIO: JE PERSOONLIJKE MUZIEKCOMPAGNON
Deze app belooft dat hij al je stemmingen en activiteiten begrijpt. En op basis daarvan muziekstreams kan maken voor bepaalde gelegenheden. Zoals bijvoorbeeld de viering vann een promotie, op roadgrip gaan met vrienden, samen met je kinderen taarten bakken enz. De dienst belooft dat de soundtrack altijd perfect afgestemd is op jouw leven. Maar het is aan jou om dit te controleren!
https://play.google.com/store/apps/details?id=ai.melodio.android&pl






SUPER GOD MODE: VOLLEDIGE CONTROLE VAN JE COMPUTER
Wie wil niet een computergod zijn, die alle mogelijke instellingen in de computer voor je kan beheren? Met deze "Super God Mode" kan dat. Dat is een verborgen functie in Windows, die een map aanmaakt met 200 deep links naar admin tools en instellingen. Deze app is hierop gebaseerd maar gaat nog verder - het cre ert zelfs nog meer links. Tot meer dan 1.000 shortcuts, naar nog veel meer tools en instellingen in Windows.
Bij Betanews vind je nog meer uitleg over die supergod modus.
https://betanews.com/2024/08/28/get-windows-working-the-way-you-want-with-super-god-mode/
https://github.com/ThioJoe/Windows-Super-God-Mode



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 


Als je je publiek niet kan verbazen met je genialiteit,
verbijster het dan met je onzin.