Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
5/9/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1379 van 1/9/2024


 

Gegroet lezer,

Exclusief nieuws voor u: dit weekend schakelen wij over naar een nieuwe versie van onze website. Vanaf maandag ziet die er helemaal anders uit, frisser, grafisch aantrekkelijker. Ook de dagelijkse nieuwsbrief wordt in een nieuw kleedje gestoken. Maandag leest u op onze website meer over het hoe en waarom van die verandering. Geef ons dan uw reactie! Wij zouden enorm waarderen om te weten hoe u hierover denkt!

Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TELEGRAM CEO GEARRESTEERD IN FRANKRIJK
Pavel Durov: de naam zegt je wellicht niet veel, maar hij is de CEO van messagingdienst Telegram. De man werd zaterdagavond nabij Parijs gearresteerd, toen hij uit zijn privévliegtuig stapte. De reden: er was een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd omdat de autoriteiten hem wilden ondervragen in een onderzoek naar Telegram.

Dat messaging platform zou te weinig de content modereren, waardoor criminele activiteiten ongehinderd verspreid kunnen worden via de app. Meer nog: Durov zou zelfs medeplichtig beschouwd worden aan die criminele activiteiten, door die laksheid.

Nu is het zo dat Telegram voor velen een belangrijke bron voor informatie geworden is, in landen waar er censuur is zoals Rusland. De arrestatie van Durov wordt dan ook veel besproken in de media, omdat velen het niet nemen dat Telegram gedwongen wordt om moderatie uit te oefenen - wat zij als censuur beschouwen.

Zij wijzen er ook op dat Telegram bedoeld is voor privéberichten, die daarom dan ook versleuteld zijn. Moet dan heel onze privacy eraan? vragen zij. In een interessante commentaar op Slashdot wordt erop gewezen dat, als jij een mail verstuurt naar je vrienden, en die versleutelt via PGP, dit beschouwd wordt als privécommunicatie. Maar op Telegram zijn er publiek toegankelijke lijsten met kanalen die je kan doorzoeken op trefwoorden. Dat is geen privécommunicatie meer tussen vrienden, het is broadcasten naar het publiek. En dan zou moderatie inderdaad van toepassing kunnen zijn, net zoals dat ook bij de sociale media gebeurt. (1)(2)

Ook bij The Verge een hele resem commentaren. (3)
https://tech.slashdot.org/story/24/08/24/2253249/telegram-ceo-arested-in-france?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://tech.slashdot.org/comments.pl?sid=23432946&cid=64733136
https://www.theverge.com/2024/8/24/24227672/telegram-ceo-pavel-durov-arrested-ceo?showComments=1



MICROSOFT WIL AFSTAPPEN VAN HET CONTROLEPANEEL
Een beslissing die op veel gemor onthaald wordt. Al vele jaren loopt het gerucht, zelfs bij de lancering van Windows 8, en opnieuw bij Windows 11, dat Microsoft het Windows Controlepaneel zou afschaffen. En verleden week heeft Microsoft dit officieel bevestigd.

In al die jaren heeft Microsoft de meeste van de functies van het Controlepaneel overgeheveld naar de Windows Instellingen. Maar tot nu toe werd niet gezegd dat dit het einde zou betekenen van het Controlepaneel, dat al bestaat sinds 1985, en dus al 39 jaar oud is. Instellingen (Settings) werd in Windows 8, in het jaar 2012, gelanceerd als een tool die beter werkte op aanraakschermen. Sindsdien bevat het dus veel instellingen en functies die je kan aanpassen, maar er blijven enkele uitzonderingen.

Nu is het wel zo dat er jaren voorbij kunnen gaan vooraleer het Controlepaneel echt verdwijnt. Settings krijgt wel voorrang, maar het controlepaneel zal nog enkele jaren blijven bestaan. Toch roept het voornemen weerstand op. In een artikel bij PCWorld noemt de auteur enkele redenen op waarop zij het Controlepaneel veel beter vindt dan Settings. Zo ontbreken er bij Settings verschillende instellingen die je via het controlepaneel wél kan bepalen. Het is moeilijk om doorheen de verschillende lijsten met opties te vinden wat je wil hebben. Een poging om de instellingen gebruiksvriendelijk te maken, maar die de geavanceerde gebruiker op zijn honger laat. De auteur pleit voor een systeem waarbij er granulaire controle is over de instellingen: eenvoudig, gemiddeld, en power users. Een pleidooi waarin wij ons kunnen vinden...
https://www.pcworld.com/article/2435474/microsoft-says-its-finally-getting-rid-of-control-panel-in-windows.html
https://www.pcworld.com/article/2436374/windows-will-have-to-pry-control-panel-from-my-cold-dead-hands.html
https://arstechnica.com/?p=2045029
https://www.neowin.net/news/microsoft-finally-officially-confirms-its-killing-windows-control-panel-sometime-soon



APPLE PAST IN DE EU ZIJN STANDAARDINSTELLINGEN AAN
Verleden week hadden wij het in enkele artikels over het feit dat de Digital Markets Act en de Digital Services Act in Europa voor heel wat veranderingen gezorgd hebben. Tech bedrijven passen hun werkwijze nu aan, met als duidelijkste verandering de verschillende App Stores. En voor Apple ook dat het bedrijven van derden toegang moet geven tot zijn NFC-communicatie, zodat die gemakkelijker betaalapps kunnen aanbieden voor Apple.

Maar Apple heeft op nog meer vlakken toegevingen moeten doen. Met name over de standaard app controles, het feit dat je de eigen apps van Apple ook moet kunnen verwijderen, en de komst van een scherm waarbij jij kan kiezen welke browser jij als standaard wil zetten, zodat die geopend wordt wanneer je in gelijk welk programma een hyperlink aanklikt.

Om te beginnen met dat laatste: eerder dit jaar had Apple al een dergelijk scherm ingevoerd, dat verscheen wanneer je voor het eerste Safari opende nadat je je iPhone geüpdated had naar iOS 17.4. Dit scherm zal opnieuw getoond worden bij een update later dit jaar, zelfs indien je dat scherm al gezien had bij een vorige update. Tenminste: als je Safari als standaard browser had ingesteld, want had je voor een andere browser gekozen, dan krijg je dat keuzescherm niet meer te zien. Voortaan wordt het scherm ook getoond telkens je van toestel verandert - opnieuw, tenzij je al een andere browser dan Safari gekozen had op je vorige toestel. Er zijn nog andere wijzigingen aan dat scherm, maar daar vertelt 9to5Mac je meer over.

Ook belangrijk is de manier om in te stellen wat de standaard app wordt voor andere tools, zoals mail, marktplaats en contactloze betalingen. Later zullen nog opties verschijnen om de standaard app in te stellen voor telefoongesprekken, messaging, wachtwoordmanagers, je klavier, en de spamfilter voor de oproepen.

Kies je voor een andere app dan de standaard App Store, Messages, Camera, Photos en Safari, dan zal je vanaf later dit jaar die standaard apps kunnen verwijderen.
https://9to5mac.com/2024/08/22/default-app-controls-ios-18-iphone-eu/
https://www.theregister.com/2024/08/24/apple_eu_browser_defaults/



REDDIT START MET ADVERTENTIES, GEBASEERD OP CONTENT
Niet alleen zijn advertenties storend, wanneer je een artikel wil lezen of een website wil bezoeken. Wat de meeste gebruikers nog het meeste ergert, is dat voor het plaatsen van die advertenties, jouw persoonlijke gegevens gebruikt worden. Adverteerders willen namelijk hun doelpubliek gericht bereiken, en een reclame voor rollator moet bijvoorbeeld best getoond worden aan een ouder publiek, die zo'n hulpmiddel wel zou kunnen gebruiken.

Reddit echter pakt het anders aan: het laat advertenties plaatsen afhankelijk van de content. Dankzij gedetailleerde communities, de subreddits, kan een adverteerder zijn reclame laten passen bij de potentiële klanten. En er zijn meer dan 100.000 subreddits, dus keuze genoeg.

De adverteerders zijn blijkbaar gewonnen voor het systeem, zo weet Bloomberg. Zowel grote als kleine bedrijven hebben al laten weten dat zij in de toekomst nog meer advertenties op Reddit zullen plaatsen. Waar een publiek is van 90 miljoen mensen, die elke dag het platform bezoeken.
https://finance.yahoo.com/news/reddit-battles-meta-google-using-090003960.html
https://tech.slashdot.org/story/24/08/24/0337218/how-reddit-challenges-google-and-meta-with-ads-based-on-topics---not-user-data



VOORTAAN CROSS-POSTING DOORHEEN DE VERSCHILLENDE PLATFORMEN VAN META
Het is iets waarmee Meta, het moederbedrijf boven Facebook, Instagram en Threads, al een tijdje experimenteert: cross-posting. Wat betekent dat je een posting kan plaatsen in een van die platformen, waarna die ook in de andere platformen verschijnt.

De functie was al enkele jaren mogelijk tussen Facebook en Instagram, en nu wordt hij dus uitgerold naar alle landen waar Threads officieel verkrijgbaar is. Dit past in de strategie van Meta om het meeste te maken van de content die de gebruikers delen op de verschillende apps. Toen het Threads lanceerde in 2023, als concurrent voor Twitter/X, plaatste het zelfs automatisch bepaalde postings van Threads op Instagram en Facebook - maar sindsdien kan je die functie nu wel uitzetten.

Uiteraard is het de bedoeling van deze cross-posting de gebruikers meer te lokken naar Threads, want tot nu toe is het niet echt gelukt om de X-gebruikers te overtuigen. Bij TechCrunch lees je hoe je afbeeldingen van Instagram naar Threads kan posten, Threads postings naar Facebook kan plaatsen.

Meta experimenteert trouwens met nog iets anders: tijdelijke postings, die binnen de 24 uur automatisch verdwijnen. Veel is er nog niet bekend over het experiment, het is enkel voor een handvol testers. Maar het zou alvast handig zijn voor mensen die er een gewoonte van maken om hun postings na een tijdje zelf te verwijderen, al dan niet via een app van derden. Meer bij Engadget en TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/08/22/how-to-cross-post-from-instagram-and-facebook-to-threads/
https://www.engadget.com/social-media/threads-is-testing-disappearing-posts-that-expire-after-24-hours-211329320.html?src=rss
https://techcrunch.com/2024/08/24/threads-confirms-it-is-experimenting-with-ephemeral-posts/



INSTAGRAM: VOEG EEN SONG TOE AAN JE PROFIEL
Blijkbaar haalt Instagram tegenwoordig de mosterd bij Myspace, het eerste sociale netwerk uit de beginjaren 2000. Want daar kon je een favoriete song aan je profiel toevoegen, als getuigenis van je (goede) smaak. En 20 jaar later volgt Instagram nu dat voorbeeld.

Deze song zal voortaan in je bio verschijnen, en daar blijven staan tot je hem verwijdert of vervangt door een andere song. De song zal niet automatisch afgespeeld worden, in tegenstelling tot bij Myspace. Maar je kan hem zelf laten afspelen en pauzeren - handig wanneer je een profiel aan het bekijken bent, en niet ineens opgeschrikt wil worden door luid spelende muziek.

Deze nieuwe functie wordt gelanceerd in samenwerking met popster Sabrina Carpenter; op haar Instagramprofiel staat nu een teaser van een nieuwe song. En ja, het begint te dagen: dit is een uitstekende manier voor artiesten om hun songs viraal te laten gaan op Instagram!
https://www.theverge.com/2024/8/22/24225247/instagram-song-on-profile-myspace-sabrina-carpenter-teaser



ANTHROPIC IS DE EERSTE OM ZIJN SYSTEM PROMPTS TE PUBLICEREN
Generatieve modellen zijn gewoon systemen die met statistieken werken, en voorspellen wat het woord is dat het meeste kans heeft om op het vorige te volgen. Echte kennis heeft het dus niet. Maar de AI volgt wel instructies, zoals de "system prompts". Die voorzien de modellen van hun basiskwaliteiten en vertellen hen ook wat zij mogen doen en wat niet.

Elke AI-verkoper, van OpenAI tot Anthropic, gebruikt dergelijke system prompts om (proberen) te voorkomen dat de modellen ongewenst gedrag zouden vertonen. En ook om de toon en het gevoel in de antwoorden van het model bij te sturen. Zo kan een system prompt een model bevelen om beleefd te zijn, maar nooit verontschuldigend. Of, zoals bij Grok, om grappig te zijn.

Nu is het wel zo dat de verkopers van die AI-modellen niet veel loslaten over hun system prompts, wellicht om niet te veel te verklappen aan de concurrentie. Maar anderzijds is het ook zo dat als mensen weten wat die system prompts zijn, het ook gemakkelijker zou worden om die te omzeilen. OpenAI bijvoorbeeld, zo vertelt TechCrunch, houdt de system prompts van GPT-4o geheim, en de enige manier waarop je die te weten kan komen, is door een prompt injection aanval. En zelfs dan nog kan de output niet volledig vertrouwd worden.

Anthropic doorbreekt nu die regel. In zijn strategie om zichzelf voor te stellen als de meer ethische, transparantere AI-verkoper, heeft het nu de system prompts voor zijn nieuwste modellen bekendgemaakt, namelijk voor Claude 3 Opus, Claude 3.5 Sonnet en Claude 3.5 Haiku, die je in de Clause apps voor iOS en Android aantreft, en op het web.

Meer nog: Anthropic heeft aangekondigd dat het van plan is om deze updates en de verdere verfijning van zijn system prompts in de toekomst openbaar te blijven maken. Zo kan je een beetje volgen wat de nieuwe mogelijkheden zijn.
https://techcrunch.com/2024/08/26/anthropic-publishes-the-system-prompt-that-makes-claude-tick/



CHATBOTS VORMEN EEN PROBLEEM VOOR JONGEREN
Al wie een klein beetje de ontwikkelingen rond artificiële intelligentie volgt, weet dat het antwoord van een chatbot op jouw vraag, eigenlijk niet gebaseerd is op de kennis die hij ergens op het internet vindt, maar op de statistische kennis dat het ene woord volgt op het andere. In de nieuwste vormen van de chatbots wordt getracht wat meer kennis te stoppen in de antwoorden, door ook te verwijzen naar citaten op het web waar dit antwoord vandaan komt.

Maar niet iedereen volgt die ontwikkelingen zo nauwgezet. En voor tieners is zo'n chatbot ideaal, als hulpje om een paper of opstel te schrijven. Alleen: zij zijn zich er onvoldoende van bewust dat het antwoord toch wel gefactcheckt moet worden. En dat houdt voor deze tieners een risico in: zij vertrouwen teveel op de antwoorden van de chatbot, in plaats van zelf ook nog op onderzoek uit te gaan.

Interessant om weten is dat het bedrijf Common Sense een label ontworpen heeft voor de verschillende AI-platformen - net zoals je labels hebt bij voeding of bij huishoudtoestellen, over hun energieverbruik. Het keek daarbij vooral naar de versies voor jongeren.

- Claude kreeg een label "minimaal risico", omdat het duidelijkheid verschaft over zijn beperkingen, alhoewel Claude eigenlijk niet bedoeld is voor gebruik onder de 18 jaar.
- Google Gemini heeft wel een tienerversie, en die kreeg het label "laag risico", omdat er een aantal beveiligingen ingebouwd zijn die verder gaan dan bij de gewone Gemini, zoals een strenger contentbeleid.
- Perplexity kreeg dan wel het label "hoog risico". Vooral omwille van een onverantwoord gebrek aan transparantie, en de manier waarop de resultaten als definitieve antwoorden voorgesteld worden, terwijl die toch evenveel desinformatie kunnen bevatten als andere chatbots.

De les die hieruit te trekken valt? Dat ouders best met hun kinderen samenzitten en uitleggen hoe zij deze AI-tools kunnen gebruiken. En daarover praten: de risico's van vooroordelen, de lijn tussen research en plagiaat, de voordelen en de gevaren van AI.
https://www.axios.com/2024/08/27/chatbots-risks-teens-common-sense-media



ZUCKERBERG BETREURT TOEGEGEVEN TE HEBBEN AAN DWANG VAN OVERHEID VS
In een brief aan House Judiciary Charman Jim Jordan heeft Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, gezegd dat officiële ambtenaren van de administratie van de Amerikaanse president Biden druk uitgeoefend hadden op het bedrijf om bepaalde informatie te censureren - wat in het geval van het sociale media betekent: minder zichtbaar te maken. Het zou dan gaan om content met betrekking tot COVID-19, ook wanneer het enkel om humor en satire ging. Zuckerberg zegt dat volgens hem de druk "fout was, en ik betreur het dat we daar toen niet openlijker waren."

Zuckerberg zei verder dat Meta een bepaald verhaal van de New York Post niet had moeten degraderen in de rankings - een verhaal over Hunter Biden, de zoon van president Biden, dat toen door alle klassieke media als misinformatie gelabeld werd, maar later waar bleek te zijn. Het verhaal dateerde uit 2020, en zou mogelijk de verkiezingen toen beïnvloed kunnen hebben.

En tot slot verklaarde Zuckerberg dat hij geen geld meer zal doneren aan non-profitorganisaties om de verkiezingen te helpen organiseren, iets wat hij in 2O20 wel gedaan heeft. Hij nuanceert wel dat hij niet gelooft dat die donaties deze of gene partij geholpen hebben, maar dat sommige mensen dat wél denken, en hij wil die zweem van bevoordelingen voorkomen.

Belangrijk nieuws, zal je denken. Ware het niet dat het... nieuws is dat al in 2022 bekend was. Althans de bekentenis van Zuckerberg dat hij onder druk gezet was om het verhaal over Hunter Biden als misinformatie en complottheorie te censureren. Alleen werd dat toen afgedaan als misinformatie, omdat hij dit verklaarde in een gesprek met de populaire podcaster Joe Rogan, die als rechts bestempeld werd, en het afgedaan werd als een complottheorie. En dus in de klassieke media geen weerklank vond.

Zonder een standpunt te willen innemen, lijkt het ons toch dat het een zegen is dat er nog altijd heel veel verschillende stemmen bestaan die verschillende aspecten van een bericht belichten, en dat die dankzij X en andere sociale media hun stem kunnen laten horen..
https://nypost.com/2022/08/26/zuckerberg-blames-fbi-for-censoring-the-posts-hunter-biden-scoop/
https://thehill.com/policy/technology/3616579-zuckerberg-tells-rogan-that-facebook-suppressed-hunter-biden-laptop-story-after-fbi-warning-defends-agency-as-legitimate-institution/
https://www.wsj.com/tech/mark-zuckerberg-neutral-politics-letter-election-2024-02b86372?st=nqjlxckyewdkj52



X: GROK MAAKT REUZENSTAPPEN VOORUIT EN ENKELE AANPASSINGEN AAN CHATBOT
In het begin werd de artificiële tool waaraan X werkte, niet voor vol aanzien. Maar die blijkt echt wel met reuzenstappen vooruit te gaan. In de nieuwste versie van Grok (versie 10.56, die helaas enkel op iOS beschikbaar is) krijg je volgende verbeteringen:
- suggesties bij de prompt om een afbeelding te genereren
- een betere selectietool om het model te kiezen
- je kan je prompt bewerken met een lange druk op de tekst, zodat je je instructies steeds verder kan verfijnen
- Je kan tekst van het Grok-antwoord selecteren door er lang op te drukken.
Deze nieuwigheden zijn echter enkel toegankelijk voor wie een Premium of Premium+ abonnement heeft op X. (1)

Dat X echt grote vorderingen maakt met zijn AI, en dat in een mum van tijd, wordt aangetoond door X-gebruiker @dkardonsky: OpenAI is 9 jaar oud, xAI is 1 jaar oud en doet het in verschillende parameters al beter dan GPT-4o. Hij geeft er een tabel bij (2).

Aan de Grok chatbot werd ook gesleuteld. Zoals je wellicht weet, hebben die chatbots nogal de neiging om te hallucineren, of om feiten niet juist weer te geven. Gewoon omdat een AI werkt met statistieken en berekent welk woord het meeste kans maakt om op het vorige te volgen, en niet met feiten, zoals een klassieke zoekmachine doet.

Ook de Grok chatbot maakt dus blunders, en nadat op 21 juli, pas enkele uren nadat president Biden aankondigde dat hij geen kandidaat was voor de herverkiezing, postte Grok dat de deadline voor de stemming al in negen staten vervallen was, zodat de ambtenaren de democratische kandidaat niet meer konden wijzigen. Om dergelijke blunders nu te voorkomen, heeft Musk de beslissing genomen om alle vragen aan de Grok chatbot over de Amerikaanse verkiezingen, door te laten naar Vote.org, een objectieve site die noch voor republikeinen of democraten is, en die een partnerschap is tussen de Amerikaanse regering, de US Election Assistance Commission en het Cybersecurity & Infrastructure Security Agency. (3)
https://x.com/xai/status/1828458643345547516
https://x.com/dkardonsky_/status/1828459115108081939
https://www.engadget.com/ai/xs-grok-chatbot-now-directs-election-queries-to-votegov-114516549.html



GOOGLE MEET VOORTAAN MET AI-TRANSCRIPTIES EN GOOGLE WALLET WORDT VOLWASSEN
Uiteraard is elk groot techbedrijf bezig om AI in zoveel mogelijk producten te integreren, om het leven van de gebruiker te vereenvoudigen. Meestal is het resultaat echt positief. Soms minder.

Google kondigde deze week aan dat zijn videoconferentietool Google Meet een nieuwe AI-functie heeft: "take notes for me". Notities maken van videogesprekken, transcripties dus, dat was al beschikbaar in Meet. Maar de AI maakt daar automatisch samenvattingen van.

Deze functie ondersteunt voorlopig enkel conferenties waar Engels gesproken wordt. Maar hij is wel handig, want de tool maakt de nota's in een Google Doc, en zal dat bestand automatisch aan het evenement in Google Calendar plakken, wanneer de vergadering voorbij is. De tool verzendt het Google Doc aan degene die de meeting georganiseerd heeft, en naar iedere andere deelnemer die deze optie in Meet activeert.

Je moet wel een Google Workspace abonnement hebben met de Gemini Enterprise, Gemini Education Premium, of AI Meetings & Messaging add-ons. (1)(2)

Een tweede bericht betreft niet zozeer AI, als wel een tool van Google die toch ook wel handig is, en heel belangrijk voor Android-gebruikers: de Google Wallet. Die groeit, volgens een artikel bij AndroidCentral, stilaan tot een échte concurrent voor Apple Wallet.

In de voorbije maanden werden verschillende nieuwe tools toegevoegd in de VS. Daardoor kan de wallet een digitale pas maken van veel meer dingen die je financiën betreffen - van tickets die je aankoopt voor een evenement, tot je getrouwheidskaart, je verzekeringsbewijs.

Deze week hebben verschillende Amerikaanse staten aangekondigd dat je daar nog meer officiële documenten kan bewaren, zoals je rijbewijs. Een trend dus enkel voor de VS - maar die bewijst dat Google zijn Wallet serieus wil aanpakken. Of en wanneer die functies naar de EU komen, zal afhangen van de vereisten die de EU stelt...

Google Pay werkt natuurlijk wel, al een hele tijd, in Europa en met name België, op alle plekken waar Maestro / Mastercard / Visa aanvaard wordt.(3)
https://www.theverge.com/2024/8/27/24229843/google-meets-automatic-ai-note-taking-launch
https://www.engadget.com/ai/googles-gemini-ai-can-now-take-notes-on-your-meet-video-calls-215741583.html?src=rss
https://www.androidcentral.com/apps-software/google-wallet-adds-support-for-california-ids-alongside-apple-wallet



SNAPCHAT: ONDERSTEUNING VOOR IPAD EN TOOLS VOOR LEERKRACHTEN
Snap, de populaire tool voor jongeren die als pionier ontelbare functies invoerde, die nu door vele andere sociale media geïmiteerd werden, is nu eindelijk ook als app voor de iPad verkrijgbaar - 13 jaar na zijn lancering. Oef!

In zijn laatste release notes kondigde Snapchat deze ondersteuning voor de iPad aan. De app zal tegelijkertijd ook dienen als een proeftuin om nieuwe functies uit te testen. Je zal er namelijk kunnen experimenteren met tools, AR ervaringen en AI op een groter scherm dan de smartphone.

Wat echter nog ontbreekt is volledige optimalisatie voor tablets - die je meestal in landschap modus bekijkt. De snaps zal je immers nog altijd in portretmodus moeten bekijken. (1)

Er is echter nog meer nieuws over Snap. Moederbedrijf Snapchat is zich ervan bewust dat het heel populair is voor erg jonge tieners. Het is het derde populairste app, na YouTube en Instagram, in een onderzoek van Pew in 2023. In de VS gebruiken meer dan 20 miljoen jongeren Snapchat.

Snapchat brengt daarom een set safety tools en bronnen uit voor leerkrachten: de Educator Guide to Snapchat. Daarin kunnen zij lezen hoe de app werkt, en hoe die op positieve manier gebruikt kan worden in de schoolomgeving.

Zo kunnen leerkrachten tools delen met ouders en raadgevers, die hen informeren hoe zij studenten kunnen helpen om om te gaan met mogelijke online gevaren zoals pesten en sextortion. Die leerkrachten kunnen ook feedback geven, over hoe de app in hun school gebruikt wordt. (2)
https://9to5mac.com/2024/08/26/snapchat-native-ipad-support/
https://www.axios.com/2024/08/28/snapchat-teacher-resource-teens



VELE GROTE WEBSITES HOUDEN DE DEUR DICHT VOOR APPLE INTELLIGENCE TRAINING
Net zoals alle grote techbedrijven werkt ook Apple aan artificiële intelligentie. Daarvoor heeft het enorm veel content nodig, zoals nieuws en commentaren van gebruikers, om die AI te trainen.

Maar nu blijkt dat Apple het niet gemakkelijk zal hebben om het nodige materiaal te vinden, want verschillende grote sites hebben van die opt-out gebruikgemaakt. Facebook, Instagram, Craigslist, Tumblr, The New York Times, The Financial Times, The Atlantic, Vox Media, Condé Nas... het zijn maar enkele, maar niet onbelangrijke namen.

Maar misschien kan het probleem opgelost worden wanneer Apple met geld over de brug komt, en met deze sites een vergoeding kan overeenkomen om de content te mogen gebruiken - net zoals andere AI-bedrijven ondertussen gedaan hebben.
https://9to5mac.com/2024/08/29/apple-intelligence-training-opt-outs/



GOOGLE: GEMS EN IMAGEN 3
Google rolt twee nieuwe versies uit van zijn AI. Om te beginnen Gems, dat al in mei aangekondigd werd tijdens zijn I/O conferentie. Dit zijn eigenlijk aangepaste versies van de Gemini AI, die je zelf kan verfijnen om een antwoord te bieden op jouw specifieke behoeften, of die je zo kan trainen dat zij een expert worden op bepaalde topics.

Bovendien kunnen die Gems een gedetailleerde set instructies onthouden, wat jou tijd bespaart doordat je die bepaalde taken niet telkens weer moet herhalen. Een filmpje bij YouTube maakt het duidelijker. (1)

Gemini zal enkele Gems aanbieden die het al zelf gemaakt heeft: een Learning coach, Brainstormer, Career Guide, Writing Editor, Coding Partner. Gems zal je kunnen vinden in de zijbalk van Gemini.

Een tweede nieuwigheid is Imagen 3, de nieuwste versie van de tool om afbeeldingen te genereren. Die wordt in alle talen uitgerold naar de gebruikers. Ook gratis gebruikers, maar die zullen geen afbeeldingen kunnen maken van mensen - dat is voorlopig voorbehouden voor wie een Gemini Advanced Business of Enterprise abonnement heeft.
Over dit alles veel meer bij 9to5Google. (2)
https://www.youtube.com/watch?v=XhpUSfAdsGY
https://9to5google.com/2024/08/28/gemini-advanced-gems-imagen-3/



KINDEREN TUSSEN 10 EN 12 MOGEN VOORTAAN BINNEN IN HORIZON WORLDS VAN META
Horizon Worlds is het 3D sociale platform, dat tot nu toe niet veel succes kende. Meta heeft onlangs aangekondigd dat het meer de focus wil leggen op Horizon Worlds. Dat was eigenlijk enkel toegankelijk in VR, maar sommige ervaringen zal je voortaan ook via de mobile app Met Horizon kunnen betreden, die een update kreeg.

Deze week volgde dan de aankondiging dat kinderen tussen 10 en 12 ook toegang krijgen tot Horizon Worlds. Uiteraard werden er heel wat veiligheidsmaatregelen ingebouwd, om ouders voldoende controle te geven over welke ervaringen hun kinderen mogen bezien in die virtuele wereld. Die ervaringen krijgen daarom ratings, zodat de ouders kunnen bepalen welke geschikt zijn voor hun kinderen.

Om toegang te krijgen tot Horizon Worlds, moet een kind een door een ouder beheerd Meta-account hebben, en moet het zelf toegang vragen tot Horizon Worlds. De ouder moet dat dan goedkeuren, waarna het kind toegang kan vragen per individuele ervaring. De ouder kan ook een instelling activeren, waardoor het kind automatisch toegang krijgt tot alle ervaringen die goedgekeurd zijn voor zijn/haar leeftijd.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/8/28/24230531/meta-preteens-horizon-worlds


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



MICROSOFT: NIEUWE ADAPTIVE JOYSTICK VOOR XBOX
Microsoft heeft een nieuwe Xbox Adaptive Joystick aangekondigd, speciaal bedoeld voor mensen met beperkte mobiliteit. Die zou begin volgend jaar uitkomen en 29,99 dollar moeten kosten. Deze toevoeging die via een snoer verbonden is met je bestaande Xbox controller, bevat vier knoppen, een Xbox thumbstick, en twee bijkomende knoppen voor bumper en trigger controles.

Deze Adaptive Joystick zorgt ervoor dat je de controller kan bedienen zonder je twee handen nodig te hebben. Alle knoppen zijn ook volledig aanpasbaar, en er is zelfs een reeks thumbstick toppers die je kan printen in 3D, om de grootte, hoogte en breedte van de thumbstik aan te passen.
Een filmpje legt uit hoe het werkt.
https://www.theverge.com/2024/8/21/24225264/microsoft-xbox-adaptive-joystick-accessiblity-accessory-release-date-pricing
https://youtu.be/wkXO8MeX7vA



BOEKEN KUNNEN VERGIF ZIJN!
En dan hebben we het niet over vergif voor je geest, maar wel voor je lijf. Bij Ars Technica kan je namelijk lezen dat de Nationale Bibliotheek van Frankrijk in april dit jaar verschillende boeken uit de 19e eeuw uit de rekken genomen heeft, die allemaal gepubliceerd waren in het VK. De reden: niet hun inhoud was levensgevaarlijk, wel de in stof gebonden omslag. Die zou namelijk arsenicum bevatten. De boeken werden in quarantaine geplaatst, voor verdere analyse, om te bepalen hoeveel arsenicum de boeken bevatten.

Het blijkt om een wijdverspreid probleem te gaan: gebonden boeken met een omslag van stof uit de 19e en begin 20e eeuw zouden namelijk gemaakt zijn met toxische verfstoffen. Zo werd een emerald groen pigment gebruikt op basis van arsenicum, niet alleen in boekoslagen, maar ook om behangpapier te verven en kleuren. En voor gele covers werd lood gebruikt.

Een interessant artikel hierover bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/science/2024/08/that-book-is-poison-even-more-victorian-covers-found-to-contain-toxic-dyes/



NIEUWE HARDWAREVORMEN VOOR AI: NOTEPIN VAN PLAUD
Deze NotePin, in de vorm van een ovale pil, is een van de vele pogingen om nieuwe hardware te bedenken om AI altijd op je te dragen, in de minst storende vorm. Net zoals de eerste Fitbits kan je dit "pilletje" op verschillende manieren op je lijf dragen: als een hanger aan een koord of ketting rond je nek; als een broche op je kleding, of om je arm wanneer je het in een bandje steekt.

Wat kan NotePin? Wat de naam zegt: notities nemen van de vergaderingen die je bijwoont en die samenvatten, maar ook to do's maken uit alles wat er rondom jou gebeurt. De batterij gaat 20 uren voortdurende opname mee, maar het is niet de bedoeling dat het toestel voortdurend opneemt: je moet het eerst aanraken vooraleer het gaat opnemen. Wat toch geruststelling is voor wie zich zorgen maakt over de privacy, want eigenlijk is dit als het ware een spionagetool, niet? Nog beter zou zijn wanneer er een indicator zou zijn die aangeeft wanneer het toestel aan het opnemen is...

Voor de AI die gebruikt wordt, kan je kiezen tussen GPT-4 of Claude 3.5 Sonnet om de transcripties te maken en daarvan samenvattingen te geven, en om jouw spraak in tekst om te zetten maakt de voice recorder gebruik van Whisper van OpenAI. De pin kost $169, voor de transcripties en omzettingen moet je niet betalen zolang je onder de 300 minuten blijft. Om dat te verhogen naar 1200 minuten betaal je 79 dollar per jaar.
Een uitgebreide bespreking bij The Verge en Engadget.
https://www.theverge.com/2024/8/28/24229510/plaud-notepin-ai-wearable-transcription
https://www.engadget.com/ai/watch-out-theres-a-new-ai-pin-in-town-that-can-transcribe-all-your-conversations-153131281.html?src=rss



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: ZIN VAN DE DAG
Wijsheid die je houvast kan bieden over hoe te denken en leven. Dat is wat filosoof Stine Jensen je in deze korte podcast aanbiedt, aan de hand van één levenswijsheid - van mensen van wie je het niet meteen zou verwachten, zoals van Dolly Parton bijvoorbeeld. De afleveringen duren slechts 2 minuten "een tandenpoetslengte" noemt Human het.
https://www.human.nl/zin-van-de-dag.html
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/zin-van-de-dag/id1726322903
https://open.spotify.com/show/3wNntHQ9rGhoroGx2WlO1B?si=ce024943cb174a7c&nd=1&dlsi=565b3472c3c64e77





APPLE VERLIEST ZIJN EERSTE PLAATS VOOR PODCASTS
Er was een tijd dat je voor podcasts bij Apple en zijn iTunes moest zijn, wanneer je een Apple toestel had. Die tijd blijkt nu voorbij, zo lees je bij Cult of Mac, althans in de VS. Daar zijn YouTube en Spotify nu de favorietste plekken geworden om podcasts te vinden, die resp. op de 1e en 2e plaats staan. Apple Podcasts is teruggevallen naar de 3e plaats.

En dat, zo wijst het artikel erop, terwijl Apple in de voorbije jaren echt inspanningen gedaan heeft om podcasts zowel voor creators als voor gebruikers te verbeteren. Voor de creators werden er nieuwe meetmethodes gelanceerd, er kwamen nieuwe functies. En dit jaar kwamen daar nog automatisch aangemaakte transcripts bij van podcasts, en zelfs een webversie van Apple Podcasts, zodat je de podcasts ook online, op het web, beluisteren kan.
Meer achtergrond bij Cult of Mac.
https://www.cultofmac.com/news/apple-podcasts-loses-market-share?utm_content=cmp-true



BBC 4 PODCAST: A VERY BRITISH CULT
Een intrigerende podcast, een radiodocumentaire, over een organisatie, The Lighthouse, die life coaching aanbiedt. Maar die volgens deze reportage een cult is, die het leven van de leden volkomen overneemt. De afleveringen kan je online beluisteren. Meer over de reportage lees je bij BBC, maar wij verwijzen ook naar de website van de organisatie, en de site waarop zij zich verweren tegen de beschuldigingen in de podcast.
https://www.bbc.com/news/uk-65175712
https://www.bbc.co.uk/sounds/brand/m001kvf8
https://lighthouseinternationalgroup.com/
https://davidvsgoliath.global/



APPLE MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM JE PLAYLIST NAAR YOUTUBE OVER TE ZETTEN
Wordt Apple soft? Gewoonlijk doet het alles om zijn gebruikers aan zich te binden. En nu... gaat het jou gemakkelijker maken om af te stappen van Apple Music, en je playlist over te zetten naar YouTube Music!

Er zitten echter wel enkele addertjes onder het gras. Om te beginnen moeten die songs aanwezig zijn op YouTube Music - wat dus betekent dat je audiobestanden zoals podcasts en audioboeken niet kan overzetten. Dat geldt ook voor sommige playlists, zoals gedeelde lijstjes  en mappen die je gemaakt hebt om je playlists te organiseren in Apple Music.

Om de playlists over te zetten moet je een actieve Apple Music account hebben of een iTunes Match abonnement, en uiteraard ook een actieve YouTube Music account.
Bij The Verge lees je hoe je te werk kan gaan als je de overstap wil maken.
https://www.theverge.com/2024/8/28/24230713/apple-youtube-music-transfer-playlist-feature







 
De nieuwe oogst


   
NIEUWS VOLGEN OP WIKIPEDIA
Wanneer er iets nieuws gebeurt, dan zijn uiteraard de gewone nieuwssites er als eerste bij. Maar wanneer het stof wat neergedwarreld is, dan moet er een historische analyse gemaakt worden. Deze gebeurtenissen moeten toegevoegd worden, in objectieve vorm, aan de historiek van een land, van een beleid, van personen die er een hoofdrol in gespeeld hebben. Dat is wat je dan terugvinden kan op de Wikipedia, in de verschillende artikels over die landen, de politiek, die personen. Deze RSS-feed toont je echter het nieuws, zoals het weergegeven wordt op Wikipedia. En je zal zien dat er eigenlijk veel meer nieuws daar te vinden is, dan bij de klassieke media. Buiten de belangrijkste items op 25/8, zoals de arrestatie van Pavel Durov, de steekpartij in Solingen, de raketaanvallen van Libanon, zijn er ook berichten over een kidnapping in Nigeria, de olievlek als gevolg van de aanvallen in de Rode Zee, de bosbranden in Brazilië, en meer. Eens proberen als alternatieve nieuwsbron? Voeg onderstaande link toe aan je favoriete RSS-reader.
[Taal: EN]
https://wikinewsfeed.org/feed/atom?subscribe=41cf165046


LIBRARY OF JUGGLING: JONGLEREN
Neen, dit gaat niet over jong iets leren, wel over de indrukwekkende kunst van het jongleren - de kunst van het omhoog werpen van meer dan twee voorwerpen, en die dan terug op te vangen. Daarbij zijn er heel veel verschillende variaties, en daarover gaat deze website. Van elke variatie krijg je een animatie van hoe de balletjes opgeworpen en terug opgevangen worden. Wij stonden versteld van het aantal variaties!
[Taal: EN]
https://libraryofjuggling.com/Home.html



WAT ALS HET ZEEPEIL STIJGT?
Deze wereldkaart geeft je een overzicht van de gevolgen van een stijging van het zeeniveau door de opwarming van de aarde. Je kan daarbij zelf de stijging bepalen - in feet weliswaar, maar 1 foot = 30,48 cm. Standaard instellingen voor code rood, oranje en geel zijn er ook. Als je "Reset to default" klikt, dan krijg je de situatie te zien bij rood (3 feet) tot geel (10 feet). En kijk: in Antwerpen zal men dan natte voetjes krijgen!
[Taal: EN]
https://www.heywhatsthat.com/sealevel.html



SURNAME MAP: FAMILIENAMEN
Met dit project kan je nagaan waar een bepaalde familienaam vaak voorkomt. In het invulvak geef je een familienaam in, en vervolgens krijg je op de kaart te zien hoe vaak die naam voorkomt, door middel van cirkels - waarbij de grootte bepaalt hoe vaak die voorkomt. Een interessante site - alleen moet je echt heel veel storende reclame wegklikken. Laat je daar niet door afleiden ??
[Taal: NL/ENG]
https://www.surnamemap.eu/belgium/index.php



JUST CALENDAR: HANDIG!
Hoe het bij jullie zit weet ik niet, maar ik heb graag een kalender op papier. Waar ik dan zo'n beetje de planning op zet, enz. Uiteraard kan je dat bij je online agenda, maar om een of andere reden werkt het voor mij beter op papier. Deze website biedt je simpele kalenders om af te printen. Je hebt daarbij verschillende opties, zoals de week laten beginnen op maandag of zondag, en om 1 maand per pagina af te drukken, tot 12 maanden op één blad.
[Taal: EN]
https://justacalendar.app/



WAT HET EINDELOOS SCROLLEN OP JE PHONE MET JE DOET
Dat de social media een grote impact hebben op ons leven, dat valt niet te ontkennen. Op onze maatschappij in zijn geheel, maar ook op elke individu. En zelfs op onze hersenen. Dat is wat je leert uit dit filmpje - dat al 2 jaar oud is, maar evengoed de waarheid blijft vertellen. En grappig is bovendien.
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=aNvvOQMx0jY



WAAR DAN WEL?
Dat is een sensibiliseringscampagne van de overheid, om burgers erop te wijzen dat niet alles weggegoten mag worden in het toilet of de gootsteen. Want dat zorgt voor verstoppingen in de riolen, en bij hevige regenval zorgt dit voor overstromingen. Op de website kan je zien waar je met de dingen die je niet in de gootsteen mag afvoeren (frituurolie, verfresten,...) dan wél terecht kan. Verfborstels bijvoorbeeld mag je wel degelijk uitspoelen met water in je gootsteen, op voorwaarde dat de verf oplosbaar is met water. Moet je daarvoor thinner gebruiken, dan moet je die tinner in een gesloten pot bewaren, en naar het recyclagepark brengen.
[Taal: NL]
https://www.waardanwel.be/



OPEN SOURCE ALTERNATIVE TO: SAAS-ALTERNATIEVEN
Deze website geeft je meer dan 500 alternatieven voor populaire SaaS producten. SaaS betekent Software as a Service, dus tools die je via het web gebruikt. Je kan hier filteren op categorie, zoals blogging, browser, cloud, e-commerce, marketing, enz. Maar ook op de programmeertaal die gebruikt wordt in de tool, en de licentie waarmee je de tool gebruiken mag.
[Taal: EN]
https://www.opensourcealternative.to/




FRETMAP: GITAAR LEREN

Dit is een interactieve site waar je de vingerzettingen kan zien die nodig zijn om akkoorden te spelen op je gitaar. Je kan de pagina aanpassen om de zettingen te zien voor de linker- of rechterhand.
[Taal: EN]
https://fretmap.app/



BUTTON STEALER
Een Chrome extensie waarmee je een button "steel"" van elke website die jij opent. De tool werkt automatisch. Je moet niets speciaals doen, gewoon na een tijdje de collectie gestolen noppen bekijken. Het is fun, volkomen nutteloos, maar wel gratis.
Wij hebben wel enige reserves voor deze extensie, maar het feit dat je die enkel kan installeren vanop de Chrome website, kan ons toch geruststellen.
[Taal: EN]
https://anatolyzenkov.com/stolen-buttons/button-stealer
https://chromewebstore.google.com/detail/button-stealer/iiikidmnimlpahbeknmkeonmemajpccj





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Toekomstige Belgische film - https://nl.wikipedia.org/wiki/Milano_(film)
    Belgisch schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Walter_Clement
    Methode voor de verdeling van zetels in een parlement in landen met evenredige vertegenwoordiging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sainte-Lagu%C3%AB-methode
    Paardenras - https://nl.wikipedia.org/wiki/Napolitaan_(paard)
    Leger van de Geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Army_of_Western_Louisiana
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Keskvere_(L%C3%A4%C3%A4ne-Nigula)
    Dik weefsel dat wordt gevormd doordat cellen van de hypoblast langs de buitenranden van de dooierzak migreren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Extra-embryonaal_mesoderm
    Grootste koor- en muziekorganisatie in Schotland voor zangers van 0 tot 25 jaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/NYCOS
    Overname van Fortis Bank België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Overname_van_Fortis_Bank_Belgi%C3%AB


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Solingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Solingen
    Paralympische Zomerspelen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paralympische_Zomerspelen_2024
    [EN] Oorlog in Soedan - https://en.wikipedia.org/wiki/Sudanese_civil_war_(2023%E2%80%93present)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Landen & Volken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Landen_%26_Volken
    Uitgelicht artikel: Simon Carmiggelt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Carmiggelt
    Enkele etalage-artikelen:
        Californië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Californi%C3%AB
        Dodo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dodo
        Ojibweg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ojibweg
    Diverse artikelen gingen over de Paralympische Zomerspelen 2024, waaronder:
        Volleybal op de Paralympische Zomerspelen 2024 (vrouwen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volleybal_op_de_Paralympische_Zomerspelen_2024_(vrouwen)
        Voetbal op de Paralympische Zomerspelen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Voetbal_op_de_Paralympische_Zomerspelen_2024
        Wielersport op de Paralympische Zomerspelen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Paralympische_Zomerspelen_2024

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech


 
-Meisje (10) stikt door opdracht op TikTok, moeder mag van rechter bedrijf tóch aanklagen: ‘Grote gevolgen’
TikTok heeft in een rechtszaak een nederlaag geleden die grote gevolgen kan hebben voor claims tegen sociale media. Een hogere rechter oordeelde dat een vrouw het videoplatform aansprakelijk kan stellen voor de dood van haar dochter in 2021. Het meisje overleed op 10-jarige leeftijd toen ze meedeed aan de ‘blackout-challenge’, die de ronde deed in filmpjes op TikTok. Nederlandse deskundigen spreken van een belangrijke uitspraak.
https://www.ad.nl/tech/meisje-10-stikt-door-opdracht-op-tiktok-moeder-mag-van-rechter-bedrijf-toch-aanklagen-grote-gevolgen~a8cfb37f6/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

-Netflix en mobiele games
Netflix ken je van al die leuke films en series, maar wist je ook dat Netflix games heeft? Dat daar erg goede games tussen zitten, en dat ook die bibliotheek groter en groter wordt?
https://computertaal.info/2024/08/30/netflix-en-mobiele-games/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

-Thunderbird begint met testen van opensourcekalendertool Appointment
De makers van de e-mailapplicatie Thunderbird testen een nieuwe functie genaamd Appointment. Deze kalendertool verkeert in een gesloten bètastadium en wordt als opensource gepubliceerd. Er is nog geen definitieve releasedatum voor de tool bekendgemaakt.
https://tweakers.net/nieuws/225958/thunderbird-begint-met-testen-van-opensourcekalendertool-appointment.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-Review: Google Pixel 9 Pro XL – Grote jongen die groots moet worden in AI
De Pro XL-versie van de gloednieuwe Pixel 9 reeks van Google is groot maar moet vooral groots zijn in AI. Maar maakt het dat ook tot een goeie smartphone?
https://datanews.knack.be/nieuws/entertainment/mobile/review-google-pixel-9-pro-xl-grote-jongen-die-groots-moet-worden-in-ai/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut




PAS OOK FIFO TOE IN JE HUISHOUDEN
Ken je de term "FIFO"? Dat staat voor First In, First Out. Een principe dat in tegenstelling staat tot LIFO, Last In, First out, dat toegepast wordt bij sommige ontslagrondes op een bedrijf, waarbij personeelsleden die het laatste aangenomen werden, als eerste ontslagen worden.

FIFO is een strategie die vooral in handelszaken toegepast wordt, om de oudste voorraden het eerst te verkopen. En het is ook een goed idee om deze strategie toe te passen bij de voorraden in je keuken - vooral voor wie al eens geconfronteerd wordt met een product dat achteraan in de kast beland is, en waarvan de vervaldatum overschreden is.

Het geheim van FIFO in het huishouden is simpel: eerst oudere blikken of doosjes van een product verbruiken, vooraleer je de nieuwe dozen en blikken, met een langere houdbaarheidsdatum, gaat verbruiken. Dat vergt wel een discipline - maar zo echt moeilijk is het niet. Je mag je nieuwste aankoop niet vooraan in de kas zetten, maar achteraan de vorige aankoop. Wat ook inhoudt dat je op elke verpakking een duidelijke houdbaarheidsdatum vermeldt.

Meer tips om je voorraadkast netjes georganiseerd te houden, vind je bij Lifehacker.
https://lifehacker.com/how-to-fifo-your-entire-kitchen-1846000765?taid=66ce06285f46830001c9307c&utm_campaign=trueanthem&utm_medium=social


DE VOORDELEN VAN EEN E-READER
Onlangs brachten wij een artikel over onze eigen beslissing om e-boeken voortaan gewoon op onze smartphone te lezen. Wij vroegen aan onze lezers om een reactie, en ontvingen deze tip van Etienne Dessers:
“Wat het gebruik van e-readers betreft: ik ben nog altijd voorstander van de e-reader. Zelf gebruik ik Kindle Scribe en Oasis. Als vertaler maak ik veel gebruik van de kwaliteitsvolle woordenboeken die je op de smartphone niet hebt (zie bijlage). Men kan op de smartphone wel woordenboeken aanschaffen maar die moeten dan apart geopend worden via een app (omslachtig). Bovendien worden op Kindle de opgezochte woorden opgeslagen en kan je ze achteraf nog eens doornemen en oefenen.
Andere voordelen zijn de batterijduur, het gebruik in zonlicht en de oogvriendelijkheid.
Natuurlijk zijn er ook nadelen in vergelijking met de smartphone. De smartphone heb je altijd op zak. De smartphone (of iPad) geeft foto's en grafieken beter weer.
Apps zoals BookBeat zijn niet beschikbaar op een e-reader.
Op mijn Kindle Scribe/Oasis worden de boeken wel goed gesynchroniseerd met mijn iPhone en iPad.”
https://be.kobobooks.com/nl




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


LIBREOFFICE: NIEUWE FUNCTIES
Niet iedereen maakt gebruik van de kantoorsuite van Microsoft Office. Er zijn gelukkig voldoende (gratis) alternatieven, zoals LibreOffice. Daarvan werd een nieuwe versie uitgebracht, LibreOffice 24.8. Belangrijkste nieuwigheden zijn Quick Find in de zijbalk bij Writer, veel nieuwe rekenfuncties in de spreadsheet Calc, en de mogelijkheid om in Impress de nota's te zien onder een slide in Normal View. Meer bij Betanews.
https://www.libreoffice.org/download/download-libreoffice/?version=24.8.0
https://betanews.com/2024/08/22/libreoffice-24-8-unveils-new-features-and-improvements-across-entire-suite/



GOOGLE ESSENTIALS VOORTAAN VOORAF GEÏNSTALLEERD OP HP PC'S
Google wil dat meer mensen Google Play Games op hun Windows PC installeren. En daarom gaat het Google Essentials op voorhand installeren op HP computers. Deze desktop app bundelt, naast de Google Play Games, ook populaire Google diensten zoals Google Photos en Google Messages, maar ook snelkoppelingen naar de webversies van de apps van Google Workspace, zoals Docs, Drive en Sheets. Voorlopig dus eerst op enkele populaire reeksen van de HP computers, later volgen nog andere merken.
https://www.howtogeek.com/google-will-start-preloading-windows-pcs-with-google-essentials/
https://blog.google/products/google-play/google-essentials-windows-pcs/
https://play.google.com/googleplaygames



DIRWALKER: JE MAPPEN
Deze gratis tool scant je drives en je mappen af, en geeft op een heel visuele manier weer hoeveel schijfruimte die innemen. Je kan bijvoorbeeld ook de mappen bekijken om de grootste bestanden te laten weergeven.
https://apps.microsoft.com/detail/9nxz7km9m483?hl=nl-nl&gl=DE



PAINT.NET: NIEUWE VERSIE IN BETA
Deze nieuwe versie van beeldbewerker Paint.net zorgt er vooral dat je de tool op computers die geen aparte GPU hebben, waarbij dus de grafische processor geïntegreerd zit in het moederbord of in de grafische kaart, of waarbij de GPU niet denderend is.
Deze tool zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder GPU-geheugen gebruikt wordt wanneer er tegelijkertijd meerdere afbeeldingen geopend en bewerkt worden in de app.
https://forums.getpaint.net/topic/129600-paintnet-51-beta-build-9000/



XLS NAAR JSON OMZETTER
Dit is een geavanceerde software voor ontwikkelaars. Hiermee kan je Excel bestanden naadloos en zonder dataverlies omzetten naar het JSON-formaat. De app heeft ook een gebruiksvriendelijke interface. Dankzij de geavanceerde algoritmes worden jouw data uiterst nauwkeurig omgezet.
https://apps.microsoft.com/detail/9nhxbdfr58nl?hl=nl-nl&gl=DE



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Hou ermee op om jezelf en anderen de schuld te geven
Leer Feng Shui, en geef de schuld aan de meubels.