Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/8/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1378 van 24/8/2024


 

Gegroet lezer,


De voorbije week was een beetje kalm op tech gebied. U zal in deze nieuwsbrief dan ook wat meer achtergrondartikels aantreffen - die u hopelijk eveneens kunnen interesseren. Maar we hebben ook wat leuke en interessante sites voor u, en interessante podcasts. Voor elk wat wils, hopen we dus :)

Alvast veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




 WINDOWS 11 KAN FAT AAN VAN 2 TB EN WORKSPACES: ONTDEK DEZE NIEUWE POWERTOY
In de nieuwste testversie Windows 11 Canary kan je voortaan je schijf opdelen in partities met een FAT (of File Allocation Table) van maar liefst 2TB, waar dat officieel tot nu toe beperkt was tot 32GB.

Eigenlijk kon Windows nu al grotere FAT32 partities lezen, maar het kon die niet aanmaken. Dat verandert dus - maar in het bestaande dialoogvenster zal je nog altijd zien dat er een 32GB limiet staat. Je moet deze partitie (voorlopig) wel doen via de commandolijn. (1)

Een tweede nieuwigheid bij Windows is dat in de PowerToys een versie 0.84 verschenen is van PowerToys Workspaces. Die zorgt ervoor dat je een collectie apps die jij zelf kiest kan lanceren vanuit een snelkoppeling, en dat je de windows ervan kan bepalen naar je eigen smaak, op je scherm (2)

En dan valt er nog iets nieuws te melden over Bitlocker. Dat is een tool die je computer (of delen ervan) versleutelt, zodat je beschermd bent tegen datadiefstal. Bovendien wordt er een back-up gemaakt van de recovery sleutel naar een Microsoft account, of ENTRA ID.

Welnu, in volledig nieuwe installaties ("clean installs") van Windows 11, versie 24H2, zal Bitlocker versleuteling voor je toestel standaard geactiveerd zijn. Tot nu toe was deze automatische versleuteling beperkt tot toestellen die aan bepaalde hardwarevereisten voldeden, maar die vereisten werden nu versoepeld. Zo wordt de versleuteling voor veel meer toestellen mogelijk, ook wanneer die Windows 11 Home Edition draaien. (3)
https://www.engadget.com/computing/microsoft-boosts-windows-fat32s-partition-size-limit-after-nearly-three-decades-192022618.html?src=rss
https://betanews.com/2024/08/17/with-workspaces-the-best-new-powertoys-module-yet-microsoft-is-giving-you-a-way-to-launch-and-arrange-multiple-apps-in-one-click-with/
https://www.theverge.com/2024/8/14/24220138/microsoft-bitlocker-device-encryption-windows-11-default



ERIC SCHMIDT HAALT UIT NAAR TELEWERKEN
Opmerkelijk: tijdens een panelgesprek over meerdere onderwerpen aan de Stanford University, haalde Eric Schmidt uit naar het telewerken. Als voormalig CEO van Google en huidig Executive Chairman gaf hij dit commentaar als antwoord op een vraag over de concurrentie tussen Google en OpenAI. Vele waarnemers menen dat Google achterop hinkt. En Schmidt leek dat te steken op het beleid van Google, dat work-life balans vooropstelt, en nog altijd telewerken toelaat, een beleid dat belangrijker geacht wordt dan het te halen van concurrenten, start-ups waar mensen "verduiveld hard werken".

Stanford University postte deze opmerking op YouTube, waar het meer dan 40.000 views kreeg. Schmidt vroeg daarop die video te verwijderen - hij verklaarde in een mail aan de Wall Street Journal: "Ik heb me verkeerd uitgedrukt over Google en de werkuren daar".

Maar Schmidt is niet de enige bedrijfsleider die vragen stelt bij telewerken. Zoals je weet was het tijdens de covidperiode verplicht, en hebben heel wat bedrijven nadien gekozen voor een hybride beleid, waarbij werknemers deels thuis werkten, en deels op geregelde tijdstippen terug naar het werk kwamen. Momenten om fysiek de banden met collega's aan te halen, te brainstormen.

Eric Schmidt is niet de enige die dit hybride beleid in vraag stelt. Ook CEO Jamie Dimon van JP Morgan Chaes en Elon Musk, CEO van Tesla, beklaagden zich over dat telewerkbeleid: dat zou hun bedrijf minder efficiënt en minder competitief maken (1)

Een heel interessante discussie over deze arbeidsomstandigheden, voor- en nadeel, vonden we bij de aflevering van deze week van de All-In Podcast (2)
https://www.wsj.com/tech/ai/google-eric-schmidt-ai-remote-work-stanford-f92f4ca5?st=klf0i3ukcs984cy
https://x.com/theallinpod/status/1824527634572906753?t=2737



AI-OVERZICHTEN VAN GOOGLE ZOEKRESULTATEN: EEN ZEGEN VOOR GEBRUIKERS, DE DOODSTEEK VOOR UITGEVERS?
Al enige maanden brengt Google een door AI aangemaakte samenvatting van de resultaten op jouw zoekopdracht: de AI Overview. In het begin waren die niet echt foutloos, want er slopen fouten in die antwoorden. Terwijl de klassieke resultaten op je zoektocht op Google dergelijke fouten niet bevatte - daar werd namelijk enkel doorverwezen naar een website die het mogelijk antwoord bevatte.

Dat probleem zou inmiddels opgelost moeten zijn. Daarom kondigt Alphabet, het moederbedrijf boven Google, aan dat het deze AI-samenvattingen voor zoekresultaten uitbreidt naar 6 nieuwe landen: Brazilië, India, Indonesië, Japan, Mexico en het VK.

Verleden week kon je al lezen dat Google meer transparantie wil bieden bij die door de AI aangemaakte samenvatting, door hyperlinks toe te voegen naar de bronnen, zodat je zelf de juistheid van de gegevens eventueel kan nagaan. (1)

Maar is die samenvatting geen bedreiging voor het hele concept van de zoekmachine, die verwijst naar bronnen - dus uitgevers? Die volk over de vloer van hun website krijgen, en dus geld verdienen door de advertenties op hun website. zou die hele piramide door die AI-samenvattingen niet gaan ineenstorten?

Volgens de eerste resultaten zou dat niet het geval zijn. Althans uitgevers Dotdash Meredith en Ziff Davis hebben aan hun aandeelhouders verteld dat deze AI Overviews, die in de VS uitgerold werden, geen belangrijke verschuivingen veroorzaakt hebben in de verwijzingen vanuit de zoekmachine naar hun site. Dat zou voornamelijk te maken hebben met het soort zoekopdrachten, die een AI-overzicht triggeren: de AI Overviews zouden volgens SearchEngineLand slechts bij 7% van de zoekopdrachten verschenen zijn einde juli.
https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/google-brings-ai-answers-search-new-countries-2024-08-15/
https://searchengineland.com/google-ai-overviews-publisher-traffic-impact-445238



LEVERING PER DRONE: IS DAT ECHT DE TOEKOMST?
Toen de drones hun intrede deden, begreep iedereen de duizelingwekkende diversiteit aan toepassingen die deze toestellen mogelijk maakten. Maar meteen werd ook duidelijk dat drones ook ingezet zouden kunnen worden in oorlogsvoering. Al in 2013 gingen stemmen op om een wereldwijd pact te sluiten, om dit te verbieden(1). Helaas is dat niet gelukt, en zoals je elke dag kan lezen spelen drones vandaag een steeds belangrijkere rol bij aanvallen in oorlogsgebieden.

Maar dat neemt niet weg dat drones nog altijd op heel positieve manieren ingezet kunnen worden. Om bijvoorbeeld in afgelegen gebieden medicijnen of andere hulpgoederen te bezorgen. Maar echt commercieel rendabele manieren om drones ook massaal in te zetten in e-commerce, voor het leveren van goederen in steden, zijn nog altijd niet doorgebroken.

Dat wordt bevestigd door enkele berichten die bij Axios te vinden zijn. De Amerikaanse supermarktketen WalMart en het bedrijf DroneUp sluiten hun drone delivery hubs in de Amerikaanse steden Phoenix, Salt Lake en Tampa. Zij zullen wel nog blijven leveren in het gebied van Fort Worth (Dallas). De hubs zelf zullen ook blijven bestaan in enkele andere steden (Bentonville Arkansas en Virginia Beach in de staat Virginia).

Waarom dit afgebouwd wordt? Ongetwijfeld de kostprijs. Momenteel moet WalMart voor elke levering 30 dollar neertellen; het wil dit verlagen naar 8 dollar of minder, wil het rendabel zijn.

Een andere toepassing die wel ingeburgerd lijkt te raken, is het inzetten van drones in magazijnen om de inventaris op te maken. Ikea paste dit al toe, maar enkel op de uren dat er geen mensen aanwezig waren. Het heeft nu blijkbaar voldoende vertrouwen dat drones en mensen elkaar niet in de weg zullen lopen (laat staan kwetsen), want het breidt die inventarisatie met drones nu uit zodat beiden op hetzelfde uur kunnen werken. (2)(3)
https://news.un.org/en/story/2020/07/1068041
https://www.axios.com/2024/08/16/walmart-drone-delivery-dallas-texas
https://www.theverge.com/2024/8/16/24221688/ikea-drones-us-warehouse



AI IS GEEN HYPE, MAAR JE MOET HET WEL PRAGMATISCH AANPAKKEN
Dat is de titel van een artikel bij Betanews, dat wijst op de vele mogelijkheden van AI, buiten gewoon maar ChatGPT. ChatGPT staat niet gelijk aan AI, het is slechts een van de vormen ervan. Het is geen voorspellende analytics AI, dat je kan helpen om met machine learning historische data te ontleden en daar inzichten te krijgen over mogelijk toekomstige resultaten.

ChatGPT is evenmin Computer Vision, dat nu al zo geavanceerd is dat machines visuele data kunnen interpreteren - dank aan je smartphone die jouw gelaat kan herkennen, en hoe zelfrijdende auto's de weg kunnen herkennen om daarop te rijden. En het is bij lange niet het eindpunt waarnaar wetenschappers streven, de Artificial "General" Intelligence of AGI, die even goed of zelfs beter is dan de mens bij een hele reeks taken die denken vereisen - dat in tegenstelling tot de beperkte problemen die AI momenteel voor ons moet oplossen. (1)

Een artikel waar wij volledig achter staan. Er zijn zoveel mogelijke toepassingen voor AI, die zoveel goeds kunnen bewerkstelligen. Een treffend voorbeeld daarvan is een initiatief van Cold Case Bureau Van Meerbeeck, in samenwerking met studenten Forensic Research van het Erasmus College in Brussel. Samen ontwikkelden zij een programma dat moet helpen om vermiste kinderen op te sporen. Via AI worden afbeeldingen gemaakt van die kinderen in exact de juiste kledij die zij op de dag van hun vermissing droegen, op de exacte plek waar zij het laatst gezien werden - in België, Nederland of Luxemburg.

Een reportage over dit initiatief bij The Brussels Times. (2)
https://betanews.com/2024/08/19/why-ai-isnt-just-hype-but-a-pragmatic-approach-is-required/
https://www.brusselstimes.com/belgium/1182857/make-people-think-twice-how-ai-images-could-help-solve-cold-cases-in-belgium



APPLE PODCASTS NU OOK ALS WEBAPP
Hoera, goed van Apple! Het lanceert nu ook een webversie van Apple Podcasts. Op podcasts.apple.com vind je in je browser deze webapp, of je nu gebruikmaakt van Safari, Chrome, Edge, Firefox of een andere browser.

Voortaan kunnen gebruikers van Apple Podcasts hun wachtrij Up Next bekijken, hun bibliotheek met bewaarde afleveringen, en kunnen zij op hun computer surfen naar nieuwe podcasts - iets wat tot nu toe enkel mogelijk was op een macOS computer.

Hierdoor wordt het ook voor gebruikers die wel een iPhone hebben, maar ook een Windows computer, interessanter om Apple Podcasts te gebruiken. Er komt immers een synchronisatie tussen hun Podcasts app op de iPhone, en hun account in de webversie op hun Windows computer. Op voorwaarde uiteraard dat je via je Apple Account (Apple ID) je aanmeldt.

Deze webversie maakt het in elk geval gemakkelijker om te bladeren doorheen de volledige podcastcataloog, die miljoenen shows bevat. Op de webversie heb je ook toegang tot de reeksen die een abonnement vereisen, en via de webversie kan je ook een abonnement nemen op dergelijke reeksen.

Je kan de webversie uittesten via podcasts.apple.com in te tikken in je browser. Maar let op: tik je dat adres in op je iPhone of iPad, dan word je automatisch doorverwezen naar de ingebouwde Podcasts app op je toestel.

Met deze webversie, zo concludeert 9to5Mac, komt Podcasts op gelijke hoogte als de andere contentdiensten van Apple: Music en TV, die ook al een tijdje hun eigen webversie hebben. En verleden maand lanceerde Apple ook nog een webversie van zijn Apple Maps.
https://9to5mac.com/2024/08/19/apple-podcasts-web-app/



INSTORTING VAN AI-MODELLEN DREIGT, EN DAT HEEFT GROTE GEVOLGEN
Steeds meer content op het internet is aangemaakt door artificiële intelligentie. Die werd getraind op basis van content die in vele jaren verzameld werd op het internet - of het nu gaat om tekst, audio, afbeeldingen. Maar er dreigt een probleem, zo lees je in een artikel bij Forbes. In de nabije toekomst zou AI wel eens minder performant kunnen zijn - iets wat het "model collapse" of het instorten van het model genoemd wordt.

Want de toekomstige AI zal getraind worden op de content van vandaag, en die bevat steeds vaker data die zelf afkomstig is van AI. En mettertijd zal dit proces ertoe leiden dat de modellen steeds verder afwijken van de originele data, en niet meer in staat zijn om getrouw de wereld weer te geven zoals die echt is. De AI zal dus met de jaren niet beter worden, maar steeds meer fouten maken die met elke generatie nog toenemen. Wat uiteindelijk tot een output leidt, die steeds vaker verwrongen is en onbetrouwbaar.

Forbes waarschuwt dat dit niet alleen een technisch probleem is waarover datawetenschappers zich zorgen maken. Als het probleem niet opgelost wordt, dan zou de instorting van het model zware gevolgen kunnen hebben voor bedrijven, technologie, en ons heel digitaal ecosysteem. Voor een bedrijf dat op AI rekent om zijn zaak te beheren, zou het betekenen dat de AI-tools minder betrouwbaar worden, wat ertoe leidt dat er niet langer juiste beslissingen genomen worden, de klanten minder tevreden zijn, en zelfs fouten die veel geld kosten.

Een doembeeld dus. Maar er zijn oplossingen mogelijk, zoals toegang tot enkel kwalitatieve, door mensen gegenereerde data. En dat is wat we de laatste tijd steeds vaker zien: dat AI-bedrijven contentbronnen gaan betalen voor toegang tot hun data, die door mensen gemaakt werd.

Een interessant artikel bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2024/08/19/why-ai-models-are-collapsing-and-what-it-means-for-the-future-of-technology/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=forbes&utm_term=se-tech



ZOOM: VOORTAAN CONFERENTIES MET 1 MILJOEN DEELNEMERS
Tijdens de coronacrisis was er één grote winnaar: Zoom. Dat kon namelijk heel gebruiksvriendelijke tools bieden om online met elkaar te praten, met beeld en klank - videoconferenties dus, maar dan voor de gewone man en vrouw. Ook na het opheffen van de lockdown bleef Zoom populair voor online vergaderingen.

En nu wordt het ook gebruikt voor politieke bijeenkomsten, op grote schaal, met heel veel deelnemers. Engadget vertelt over verschillende groepen die politieke rally's hielden om geld op te halen voor het ondersteunen van de campagne van Kamala Harris (1), waaraan honderdduizenden mensen deelnamen. En nu heeft Zoom aangekondigd dat het Webinars ondersteunt waaraan tot maar liefst 1 miljoen mensen tegelijkertijd deelnemen.

Uiteraard heeft dit een kostprijs, want voor deze grootschalige evenementen zorgt Zoom voor extra support van het Event Services team.

De prijs hiervoor gaat niet per abonnement, wel per event, en afhankelijk van het aantal deelnemers: van 10.000 tot 1 miljoen.

Maar uiteraard mikt Zoom met dergelijke grootschalige Zoom conferenties op andere evenementen buiten de politiek. Denk aan amusement, waarbij artiesten Webinars kunnen hosten waar hun fans kunnen deelnemen aan een meet-&-greet.

Wat moet dit concreet kosten? Wel, goedkoop is het niet - alhoewel dat uiteraard relatief is. Een eenmalige webinar voor een miljoen mensen kost 100.000 dollar, dus 0,1 dollar per deelnemer. Het zou in elk geval een nieuwe, lucratieve bron van inkomsten kunnen worden voor Zoom!
https://www.engadget.com/social-media/zoom-can-now-handle-one-million-simultaneous-participants-170919609.html?src=rss
https://www.washingtonpost.com/elections/interactive/2024/zoom-calls-kamala-harris/



AI: HET GEVECHT OM ORIGINELE CONTENT, ZO NOODZAKELIJK OM INSTORTING VAN DE AI-MODELLEN TE VOORKOMEN
We komen nog even terug op ons artikel gisteren, waarin we het hadden over het gevaar dat de AI-modellen bedreigt, wanneer hun modellen steeds meer gevoed worden door content die zelf door AI's aangemaakt werden, in plaats van door mensen gefabriceerde data. Wij stelden toen dat dit voorkomen kan worden door originele content te gebruiken. Vandaag enkele artikels die daarop verder inpikken.

Want om te beginnen is het niet logisch dat mensen die originele content maken, waarop die AI's gebaseerd zijn (en geld verdienen) daarvoor niet beloond worden. Er zijn dan ook al verschillende gerechtelijke procedures ingespannen tegen dergelijke AI-bedrijven, door auteurs en uitgevers die een schadevergoeding wensen voor het gebruik van hun content.

Bij dat rijtje voegen zich nog enkele auteurs en journalisten bij: Andrea Bartz, Charles Graeber en Kirk Wallace Johnson. Zij klagen AI Anthropic aan omdat het gepirateerde versies van hun werken gebruikt zou hebben, om de AI Claude te leren hoe die moet reageren op vragen van gebruikers. (1) Het is niet het eerste proces waarmee Anthropic te maken krijgt: ook muziekuitgevers spanden een procedure in, over vermeend misbruik van auteursrechtelijk beschermde songteksten, om Claude te trainen.

Anderzijds begint het duidelijk te worden bij de AI-bedrijven dat zij die originele content nodig hebben - en dat zij ervoor zullen moeten betalen. En hoe sneller zij bepaalde contentbedrijven onder contract hebben, hoe voordeliger de voorwaarden van die contracten wellicht zullen zijn. Zo heeft OpenAI nu een overeenkomst afgesloten met Condé Nast, om de content van zijn verschillende uitgaven te mogen gebruiken in de antwoorden van zijn ChatGPT. Het gaat dan concreet om Wired, Vogue en The New Yorker.

Eerder sloot OpenAI ook al akkoorden met News Corp, Vox, The Atlantic, TIME en Axel Springer. Ook die hadden, net zoals CondéNast eerst een procedure ingespannen wegens inbreuken op de auteursrechten, maar in beide gevallen koos OpenAI dus eieren voor zijn geld, en besloot het dat het beter is om een akkoord af te sluiten, dan een langdurig proces met onzekere uitkomst af te wachten. (2)
verwijzen naar art. gisteren
https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/authors-sue-anthropic-copyright-infringement-over-ai-training-2024-08-20/
https://www.engadget.com/ai/openai-will-now-use-content-from-wired-vogue-and-the-new-yorker-in-chatgpts-responses-193057432.html?src=rss



AI: NIEUWIGHEDEN BIJ GPT-4O, IMAGEN 3 MAAR OOK BIJ GROK 2
Ondertussen blijven de verschillende AI-tools niet bij de pakken zitten - in een razend tempo brengen zij nieuwere versies uit van hun tool, met steeds meer mogelijkheden. Een kort overzicht.

-iMagen 3, de AI van Google, is nu beschikbaar voor alle gebruikers in de VS. Volgens een research paper van Google zou deze tool hoog kwalitatieve afbeeldingen kunnen leveren op basis van een tekst prompt, en daarbij gelijkaardige modellen voorbijsteken. Dit model zou ook de prompt van de gebruiker beter verstaan, maar ook filters bevatten om schadelijke of illegale content te weren. En het zal ook geen afbeeldingen maken van publieke personen, of van situaties met wapens (1)

-GPT-4o van OpenAI (waarbij de o staat voor omni - de tool kan met tekst, beeld en audio werken) laat voortaan ontwikkelaars toe om de tool te verfijnen, af te stellen zodat de output betere resultaten geeft voor specifieke use cases. Zo zouden ontwikkelaars instructies kunnen geven voor specifieke domeinen. Ontwikkelaars zouden de volledige controle behouden voor hun fine-getunede modellen. En de data die de ontwikkelaar invoert om zijn model te verfijnen, wordt enkel voor dat model gebruikt, en niet om andere modellen te trainen. (2)

-Grok2 is uit, de nieuwste versie van het AI-model van xAI, het bedrijf van Elon Musk. Het bijzondere dat Grok onderscheidt van andere LLM's is dat het getraind werd op miljarden tweets en real time data op X. Rowan Cheung vertelt op X dat hij bèta-toegang had tot Grok 2, en geeft een korte impressie van wat de mogelijkheden zijn, en vooral: wat Grok 2 kan, en ChatGPT niet kan. Zoals: real-time search op X, ongefilterde afbeeldingen maken, het heeft 2 modes (gewoon en fun), het verwijst naar de tweets waar het de data vandaan gehaald heeft, het heeft een directe integratie in X zelf via een tabblad, en (heel grappig) het kan X-profielen op de rooster leggen. Een langere uitleg, mét voorbeelden, in het draadje op X. (3)
https://www.androidcentral.com/apps-software/googles-imagen-3-is-now-open-to-everyone-in-the-us
https://the-decoder.com/openai-launches-fine-tuning-for-gpt-4o/
https://x.com/rowancheung/status/1826285478192054647



WETRANSFER VERLENGT LIMIET OM BESTANDEN TE DOWNLOADEN
Wanneer je meerdere grote bestanden wil versturen, dan is het niet handig om dit per mail te doen. Onze favoriete tool om bijvoorbeeld meerdere foto's of andere grote bestanden te versturen is WeTransfer. Je uploadt je bestanden, en je geeft het adres in van de bestemmeling. Die krijgt een mail met daarin een link, die enkel aangeklikt moet worden om alle bestanden in een zipfile te downloaden. Perfect eigenlijk.

Het grote voordeel: het is gratis, tot een limiet van 2GB. Het grote nadeel: degene aan wie jij je bestanden verstuurt, moet die wel snel downloaden, want er zit een limiet op: de link vervalt na 3 dagen. Als die bestemmeling de mail ontvangt, en die uit het oog verliest, moet hij/zij jou vragen om de bestanden opnieuw te uploaden.

Daar zou nu verbetering in komen: voortaan zal degene die de link ontvangt via de mobiele app, via een nieuwe optie "Save for now", de vervaldatum kunnen verlengen. Hoeveel dagen, dat hangt af van de abonnementsformule van de afzender. Maak je geen gebruik van die optie, dan vervalt de link, net als voorheen, gewoon na 3 dagen.
https://techcrunch.com/2024/08/21/wetransfers-expiry-dates-havent-gone-away-but-you-can-at-least-extend-them/
https://wetransfer.com/blog/story/save-for-now-get-to-your-transfer-later



MICROSOFT RECALL: UITGESTELD OM NOG MEER TESTEN TE DOEN
Een van de AI-toepassingen die Microsoft bedacht had, om de speciaal voor AI uitgeruste Copilot Plus computers te stoppen, was Recall. Dat is een tool die voortdurend snapshots maakt van wat er op je computer gebeurt, met de bedoeling dat je zo gemakkelijker dingen kan terugvinden.

Op zich een interessant idee, maar heel gevaarlijk voor je privacy, als het niet goed dichtgetimmerd is zodat hackers of onbescheiden ogen geen toegang hebben tot jouw Recall. En dat bleek het geval te zijn. Een eerste lanceringsdatum van 13 juni werd uitgesteld, met de belofte dat Recall "in de volgende weken" beschikbaar zou worden voor Windows Insiders.

Die weken blijken nu maanden te worden, want het zal pas in oktober zijn dat Recall gelanceerd wordt.

In die tussentijd zou Microsoft nu werken aan grote veranderingen in Recall. Zo zou deze door AI aangedreven functie opt-in worden, in plaats van standaard geactiveerd zijn. De database wordt versleuteld, en je moet jezelf aanmelden voor authenticatie via Windows Hello.
Meer bij The Verge en CNN.
https://www.theverge.com/2024/8/21/24225439/microsoft-recall-windows-ai-feature-october-testing
https://www.ccn.com/news/technology/microsoft-second-attempt-launching-recall/



ER BEWEEGT WAT IN DE EU 1: BRENGT PAYPAL ZIJN EIGEN CONCURRENT UIT VOOR APPLE WALLET?
We hebben het al eerder gezegd: de Digital Services Act en de Digital Markets Act van de EU zetten heel wat in beweging. Beiden hebben het doel om monopolies te doorbreken, en de privacy van de gebruiker te beschermen.

Als gevolg van die wetgeving werd Apple gedwongen om zijn Near Field Communications (NFC) en zijn Secure Element API's open te stellen voor externe ontwikkelaars. Zo zouden die concurrenten kunnen aanbieden voor Apple Pay en Apple Wallet.

En blijkbaar zou alvast PayPal van plan zijn om een concurrent voor dat laatste op de Europese markt aan te bieden. Dat mag althans opgemaakt worden uit een gesprek met PayPal CEO Alex Chriss, die aan de investeerders zijn plannen ontvouwde voor zijn strategie in Europa. Door de opening rond NFC in Europa zouden er nu kansen ontstaan voor PayPal, waardoor het binnenkort een rol in die ruimte zou kunnen spelen.

PayPal, zo lees je bij TechCrunch, heeft al jaren plannen om een rol te gaan spelen in de offline retail. Met deze digitale portefeuille zou het die kans krijgen. In 2022 maakte al 90% van de Europeanen gebruik van PayPal diensten, maar dan wel voor online betalingen.
Meer achtergrond bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/08/20/paypal-could-challenge-apple-wallet-in-the-eu/



ER BEWEEGT WAT IN EUROPA 2: DE NIEUWE APPWINKELTJES
Een ander gevolg van de Digital Markets Act is dat Apple verplicht werd zijn monopolie met zijn App Store op te geven, en alternatieve appwinkeltjes toe te laten. Op die marktplaatsen zal je dus eveneens gemakkelijk apps kunnen vinden. In tegenstelling tot bij de eigen App Store, waar de apps een App Review proces moeten doorlopen, moeten zij bij die alternatieve app marktplaatsen een "notarization process" ondergaan, dat moet vaststellen of zij aan de basisvereiste van integriteit beantwoorden.

De eerste alternatieve app stores zijn ondertussen een feit. TechCrunch heeft een lijstje opgesteld met deze nieuwelingen, waaronder AltStore PAL, Setapp Mobile, Epic Games Store, Aptoide, Mobivention en meer. In het artikel bespreekt TechCrunch het aanbod van deze verschillende winkels (1)

Deze evolutie heeft echter ook een gevolg voor Apple zelf. Het splitst zijn App Store afdeling op in twee delen, zo meldt Bloomberg. Eén deel van het personeel zal de App Store beheren, en het andere deel zal de aanpak beheren van de alternatieve marktplaatsen. Meer bij The Verge (2)
https://techcrunch.com/2024/08/20/move-over-apple-meet-the-alternative-app-stores-coming-to-the-eu/
https://www.theverge.com/2024/8/21/24225566/apple-app-store-matt-fischer-stepping-down



ER BEWEEGT WAT, OOK IN HET VK, MET DE APP STORES
En het is niet alleen in Europa, maar ook het Verenigd Koninkrijk dat er onderzoek gevoerd wordt naar de appwinkels - niet alleen van Apple maar ook Google. Daar is het de Competition & Markets Authority (CMA) die een onderzoek ingesteld heeft naar beide stores.

En dat is nog maar het begin, want de CMA heeft een heel beleid ontwikkeld om bedrijven die de concurrentieregels overtreden, te breken. En het heeft daartoe ook de volmacht gekregen met de Digital Markets, Competition & Consumers Bill.

Die zou deze herfst van kracht worden. Net zoals bij de EU zullen bedrijven, die "een strategische marktstatus" hebben, aan de tand gevoeld worden - gelijkaardig aan de gatekeepers in de EU. En net zoals in de EU zal de CMA die bedrijven kunnen opleggen om hun gedrag te veranderen, of zware boetes opleggen.
https://www.macrumors.com/2024/08/21/uk-antitrust-watchdog-closes-probe-app-store/




 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




 ELEKTRISCHE AUTO'S: GOED NIEUWS OVER BATTERIJEN
Een van de redenen waarom elektrische auto's niet echt doordringen op de Europese markt is, buiten de prijs, de angst van de gebruiker over het beperkte bereik dat je met een volle batterij hebt. En dat het dan lang duurt om die batterij te herladen - toch zeker als je dat vergelijkt met een tankbeurt. Deze week tankten wij bijvoorbeeld nog een volle tank, die ons een bereik van 1.200 km belooft. En dat in 5 minuten...

Maar er lijkt beterschap op komst voor de EV's. De Chinese autofabrikant Zeekr heeft namelijk een nieuwe EV batterij ontwikkeld, die naar eigen zeggen van 10 tot 80% geladen kan worden in 10,5 minuten - uiteraard via zijn ultrasnelle laadstations.

Dat zou dan veel sneller zijn dan alle concurrenten, inbegrepen de koplopers Tesla en BYD. De Tesla Model 3 bijvoorbeeld kan in 15 minuten geladen worden naar iets minder dan volle capaciteit, en dat zou dan goed zijn voor 281 km (175 mijlen).

De batterij van Zeekr zou het ook beter doen bij koudere temperaturen: bij -10 graden zou de batterij van 10% naar 80% geladen kunnen worden in minder dan een half uur.

De eerste auto met deze nieuwe batterij zou de Zeekr 007 sedan zijn die deze week uitkomt. Een verbetering, inderdaad - maar onze tankbeurt ging nog altijd veel sneller!
https://www.bbc.com/news/articles/cgl20971wxpo



VENTILATOR VAN 1MM KAN VOOR BAANBREKENDE VERBETERINGEN ZORGEN
Een nieuwe ventilator-op-een-chip van 1mm dik, belooft actief uiterst dunne toestellen afkoelen zoals smartphones en tablets. Dat is wat de nieuws XMC-2400 µCooling chip (microcooling) chip moet bewerkstelligen. Dit zou er namelijk voor zorgen dat slanke toestellen zoals smartphones en tablets, niet meer zo gemakkelijk gaan oververhitten, en dus langer en beter kunnen presteren.

Engadget maakt het concreet met een voorbeeld: als de M2 MacBook Air van de auteur, die geen ventilator had wegens de beperkte ruimte, zo'n nieuwe xMC-2400 chip aan boord gehad had, dan zou die niet de geest gegeven hebben wanneer de auteur in de zon aan het werken was. Maar er zijn andere toepassingen mogelijk, zoals koptelefoons die je oren kunnen verkoelen, of game controllers die ervoor zorgen dat je handen niet gaan zweten.
Engadget vertelt meer.
https://www.engadget.com/mobile/this-1mm-fan-on-a-chip-could-put-active-cooling-inside-ultra-thin-gadgets-130014002.html?src=rss



NIEUWE RASPBERRI PI
De Raspberry Pi is een minicomputer die enorm veel gebruikt wordt door hobby-enthousiasten. Met de nodige aansluitingen voor sensoren kan je met zo'n Raspberry Pi alle kanten uit. Het is uitstekend materiaal om kinderen te laten experimenteren - en ook volwassenen ondervinden al snel de wonderbaarlijke mogelijkheden van zo'n Raspberry Pi.

Deze week heeft de Raspberry Pi Foundation nu aangekondigd dat er een nieuwe versie uitkomt: de Raspberry 5. Die heeft 2GB RAM en kost $50. De vorige versie van dit toestel kwam uit in versies van 4 en 8 GB, met een prijs van 60 en 80 dollar resp.

Voor de techneuten onder onze lezers: deze Pi5 bevat, net als de vorige versies, een RP1 I/O controller, een quad-core Arm Cortex-A76 processor van 2,4 GHz, en een PCI Express 2.0 interface.
Meer bij Toms Hardware.
https://www.tomshardware.com/raspberry-pi/raspberry-pi-5s-new-2gb-model-benchmarked-do-you-need-2-4-or-8gb-we-test-against-the-4-and-8gb-versions



MET NIEUWE VERSIE VAN RING BATTERY DOORBELL HEB JE EEN BETER ZICHT
Steeds meer mensen bestellen online, en laten hun pakje thuisleveren. Maar je blijft natuurlijk niet speciaal thuis voor dat pakje - want wie weet wanneer de koerier komt? Nu zijn de koeriersdiensten steeds transparanter geworden: bij sommige kan je zelfs volgen waar de koerier zich bevindt met jouw pakje, in real time. Zo weet je wanneer je je gemakkelijke stoel in de tuin moet opgeven, om naar binnen te gaan om de bel te horen.

Maar wat als je toch voor thuislevering kiest, en je bent niet thuis? Dan kan de Ring Doorbell een oplossing bieden. Wanneer iemand aanbelt aan je deur via deze bel (die op batterijen werkt) kan je namelijk communiceren met de koerier. Je kan hem vragen om het pakje voor je deur te leggen, als je dat veilig genoeg vindt. En met de nieuwe versie van de Doorbell kan je zien of dat ook echt gebeurt, want die bel geeft een groter beeld, van kop tot teen als het ware. (1)

De bel heeft uiteraard ook andere toepassingen - mensen die aanbellen terwijl je niet thuis bent, kan je opvangen en vragen om later terug te komen bijvoorbeeld.

De vraag is natuurlijk: is het gebruik van zo'n bel met video wel legaal? Want bijvoorbeeld in België mag je geen opnames maken van de openbare weg. Daarop vonden wij bij Reddit een antwoord: dit is toegelaten, omdat de bel enkel opnames maakt wanneer er iemand op de bel drukt, en er dus geen constante opnames gemaakt worden van de openbare weg. (2)

De nieuwe versie kost in de VS vanaf 100 dollar, en heeft naar eigen zeggen een 23% langere batterijduur dan vorige versies.
https://www.androidcentral.com/accessories/smart-home/ring-battery-doorbell-announced
https://www.reddit.com/r/belgium/comments/v7rp6o/are_doorbell_cameras_legal/?rdt=49843



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: DE ZAAK X
Een true crime podcast van de Nederlandse nieuwssite AD. De misdaadverslaggevers van die krant bespreken elke week een spraakmakende zaak. Of soms ook een minder bekende rechtszaak. Daarbij volgen zij ook de zaak in de rechtbank, en verklaren de beslissing van de rechtbank, met uitleg over de verschillende justitiële termen. En ook aandacht voor de slachtoffers.
Van deze podcast bestaan er al 4 seizoenen, zo vernemen wij via VINK, waar wij al meerdere interessante podcasts ontdekt hebben. Deze podcast bevalt ons wel, dus hebben wij nog heel wat afleveringen te gaan!
https://www.ad.nl/podcasts/de-zaak-x-1523



PODCAST: RADIOLAB
Dit is een productiehuis dat podcasts maakt die echt wel intrigerend lijken. Over gevangene 244 in Guantanamo Bay, over "The Vanishing of Harry Pace" dat over geheime identiteiten gaat, en veel meer. Je kan de podcasts op de website beluisteren of via iTunes.
https://radiolab.org/series




 
De nieuwe oogst


   

PASSKEY: WELKE DIENSTEN ONDERSTEUNEN HET?
Via DTNS, en met name de reacties van de lezers, vonden wij enkele websites die opsommen welke webdiensten het aanmelden via een Passkey ondersteunen. Het gaat met name om Passkeys.directory (door 1Password), Passkeys Directory (door FIDO Alliance) en de derde link verwijst naar meer informatie over 2-Factor informatie, de 2FA Directory van de 2Factorauth Group (3)
https://passkeys.directory/
https://fidoalliance.org/passkeys-directory/
https://2fa.directory/




MOOD2MUSIC: PLAYLIST OP BASIS VAN JE STEMMING
xDeze webdienst belooft dat hij de perfecte playlist kan maken, aangepast op jouw stemming op dat moment. Het is immers niet gemakkelijk om zelf playlists aan te maken, en dan nog - soms wil je rustige muziek, soms meer uptempo. En andere keren mag het wel echt luid en hard zijn. Met het gratis abonnement kan je tot 3 playlists per dag, afhankelijk van je stemming, afwisselen. Bij de betalende abonnementen kan je onbeperkt playlists aanmaken ($4,99 per maand) en er is ook een abonnement voor artiesten van $9,99.
[Taal: EN]
https://www.mood2music.me/#features



ANIMATED FAVICON GENERATOR
Een Favicon is het kleine icoontje dat de bezoeker van jouw website ziet in het tabblad van jouw site. Dat maakt het gemakkelijker om tussen de vele tabs die vaak in diens browser open staan, jouw site terug te vinden. Deze webdienst belooft om van jouw kleine icoontje een bewegend icoon te maken. Alleen: zit jij op zo'n bewegend icoon te wachten?
[Taal: EN]
https://www.faviconvideo.com/


REAL OR FAKE?
Deze website moet je helpen om te ontdekken welke Fashion bedrijven echt zijn en welke fake. Veeg naar rechts voor echt, links voor nep. Test je kennis -alhoewel het niet echt simpel is, je moet wat weten over de beurs, je moet ook even de oprichting van de site in het oog houden, enz.
[Taal: EN]
https://realfakegame.com/



DIGITALE STEDEN - METROPOLIS
Een concept dat intrigeert, maar voor ons eigenlijk vaag blijft. "Dankzij Web3 kunnen digitale ruimtes souverein worden". Het gaat uit van de veronderstelling dat digitale ruimten interoperabel worden, zodat alle steden onderling met elkaar verbonden worden, maar toch onafhankelijk blijven.
Een utopie?  Het concept van digitale communicatie met je stad kunnen wij begrijpen en ondersteunen. Maar dit concept gaat verder: het stelt het ook in vraag dat die digitale ruimte afhankelijk is van de internetprovider van die ruimte.
Interessant om te ontdekken!
[Taal: EN]
https://metropolis.mirror.xyz



PROMPTBASE: MARKTPLAATS
Je kan heel veel maken via de AI-tools, maar het grote geheim ligt in de juiste woorden te vinden om die dingen te creëren. Promptbase is een marktplaats waar mensen die slimme prompts gemaakt hebben, die kunnen verkopen. En waar anderen die uiteraard ook kunnen aankopen. het gaat om prompts voor tools zoals DALL-E, Midjourney en GPT-3. Dankzij deze marktplaats zou je betere resultaten kunnen verkrijgen, besparen op API kosten, en voor de slimmeriken: geld verdienen door prompts te verkopen.
[Taal: EN]
https://promptbase.com/



KILLED BY MICROSOFT
Het zou even goed "Killed by Google" kunnen zijn, of "Killed by Apple": want alle grote techbedrijven lanceren producten om die na een tijdje terug af te voeren. De redenen daarvoor zijn niet altijd duidelijk - want sommige van die producten waren toch wel geliefd bij de gebruikers. Dit is in elk geval een website die je vertelt welke producten en diensten afgevoerd werden, of het binnenkort zullen zijn. Voor de producten die al verdwenen zijn, krijg je te zien hoe lang zij overleefd hebben, voor de producten die binnenkort zullen verdwijnen lees je via een link naar Wikipedia hoe de uitfasering verloopt.
[Taal: EN]
https://killedbymicrosoft.info/



ESCAPEROOM: EEN GIDS
Deze website vertelt je alles over escape rooms: hoe het eraan toe gaat, wat je er kan doen, en waar je ze vindt. De site is volledig gefocust op de VS, een zoektocht naar Belgium leerde ons dat er een Belgium bestaat in Wisconsin en New York, maar het land Belgium erkende de zoekmachine niet. Wij gingen daarom eens op zoek naar een gids voor Vlaanderen - die vind je op het tweede adres.
https://escaperoom.com/
https://www.escaperoomvlaanderen.be



GIGABRAIN: EXTENSIE VOOR CHROME
Misschien is het je  al opgevallen dat je heel vaak de juiste antwoorden op je vragen vindt op de Reddit-site. Deze tool belooft dat hij het zoeken op Reddit vergemakkelijkt. Gigabrain scant namelijk miljarden discussies op Reddit af en ook op andere online communities. Zo vindt hij de meest behulpzame postings en commentaren die een antwoord kunnen bieden op jouw vraag.
[Taal: EN]
https://thegigabrain.com/



AI ERASER: EXTENSIE VOOR CHROME
Ook dit is een handige extensie voor je Chrome browser. Na installatie zorgt de tool er namelijk voor dat er een groen bolletje "Redact" verschijnt in de invulbalk, telkens je ChatGPT.com bezoekt. Klik op dat bolletje om je tekst te bewerken en er jouw gegevens uit te verwijderen, en klik er opnieuw op om dit teniet te doen.
[Taal: EN]
https://sites.google.com/view/getaieraser/home






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Zandstrand gelegen aan de Westerschelde, nabij Vlissingen in Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nollestrand
    Pionier in Computer Aided Design and Manufacturing (CAD/CAM) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Computervision
    Leger van de Geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Confederate_Army_of_the_Potomac
    KNVB Beker 2024/25 (mannen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_Beker_2024/25_(mannen)
    Archeologische cultuur uit de ijzertijd (1100 - 100 v.Chr.) in het arrondissement Shanshan, Turpan, Xinjiang - https://nl.wikipedia.org/wiki/Subeixicultuur
    Nederlands Europarlementariër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ingeborg_ter_Laak
    Archeologische cultuur in het centrale gebied van de huidige Mexicaanse staat Veracruz - https://nl.wikipedia.org/wiki/Epi-Olmeekse_cultuur
    Lied dat in 1911 door Katie Moss werd geschreven - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Floral_Dance


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Koersk-offensief 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koersk-offensief_2024
    Premier van Thailand - https://en.wikipedia.org/wiki/Paetongtarn_Shinawatra
    Paralympische Zomerspelen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paralympische_Zomerspelen_2024


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over vogels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vogels
    Uitgelicht artikel: Rode Kruis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_Kruis
    Enkele etalage-artikelen:
        Michiel de Ruyter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_de_Ruyter
        Metro van Berlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Metro_van_Berlijn
        Doodshoofdvlinder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Doodshoofdvlinder

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/tech

 
Een smartphone voor een prikkie: dit zijn de beste goedkope modellen
Techreuzen kondigen ieder jaar luxe nieuwe smartphones aan, waar ook flinke prijskaartjes aan kleven. Dat terwijl je voor een goede telefoon echt niet de hoofdprijs hoeft te betalen. We zetten de beste budgetmodellen van dit moment op een rij.
https://www.ad.nl/tech/een-smartphone-voor-een-prikkie-dit-zijn-de-beste-goedkope-modellen~a17958a1/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Hoe u uw telefoon en gegevens kunt beschermen tegen gezichtsstelende oplichting
Perex: Cybercriminelen kunnen nu gezichtsherkenningsgegevens stelen en AI gebruiken om deepfakes voor authenticatie te creëren. Wat betekent het voor consumenten en bedrijven?
https://computertaal.info/2024/08/22/hoe-u-uw-telefoon-en-gegevens-kunt-beschermen-tegen-gezichtsstelende-oplichting/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Amazons Alexa ondersteunt voortaan Nederlands
Amazons Alexa-assistent ondersteunt voortaan Nederlands. Dat bevestigt het bedrijf aan Tweakers, nadat lezers dat opmerkten. Gebruikers kunnen in het Nederlands spraakopdrachten geven, maar ook specifiek Nederlandse radiozenders of muziek opzoeken.
https://tweakers.net/nieuws/225722/amazons-alexa-ondersteunt-voortaan-nederlands.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Waalse scholen bannen smartphone, geen plannen in Vlaanderen
De 373 scholen van het netwerk Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE) verbieden het gebruik van smartphones. In Vlaanderen zijn daar geen plannen voor.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/waalse-scholen-bannen-smartphone-geen-plannen-in-vlaanderen/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



HOE KAN JE MICROSOFT COPILOT DRAAIEN OP OUDERE WINDOWS VERSIES?
Sommige mensen die een Windows 11 systeem hebben, zouden eigenlijk liever Copilot niet voortdurend zien opduiken in hun besturingssysteem. Maar andere Windows gebruikers, die een oudere versie hebben, zouden misschien wel eens Copilot willen uittesten. Een app van derden belooft dit mogelijk te maken: Oldpilot: ook op Windows 2000, XP, Vista, 7, en 8.1.
Je moet daarvoor wel enkele andere programma's geïnstalleerd hebben op je computer, afhankelijk van de versie van je Windows OS. Dit artikel bij Betanews vertelt je haarfijn welke programma's, en hoe je verder te werk gaat.
[Taal: EN]
https://betanews.com/2024/08/20/how-to-run-microsoft-copilot-on-older-versions-of-windows-including-xp-windows-7-and-vista/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



AUTOCHAT GPT, AANGEDREVEN DOOR OPENAI
Dit is een frontend waarmee je kan communiceren met populaire AI-Tools - zowel met Google Gemini, ChatGPT, Claude en andere AI's. Je kan vragen stellen via tekst, een afbeelding, en meer. Als gratis gebruiker ben je wel beperkt in het gebruik van het resultaat, maar het is wel een interessante manier om de verschillende AI's uit te testen.
https://apps.microsoft.com/detail/9nhxqjz9b391?hl=nl-nl&gl=DE



PASTEBAR: CLIPBOARD OP EEN HOGER NIVEAU
Deze tool brengt het ingebouwde klembord van Windows naar een hoger niveau. Je kan namelijk de verschillende stukjes die je naar het klembord gekopieerd hebt, veel gemakkelijker organiseren, zodat je bijvoorbeeld vaak gebruikte stukjes altijd direct bij de hand hebt. Je kan items groeperen naar onderwerp, de tool ondersteunt ook tabs, meerdere formaten, ook tekst en afbeeldingen, enz.
https://apps.microsoft.com/detail/xpfpcg1v97kcl0?hl=en-us&gl=DE



CHEMICAL STRUCTURE VIEWER
Deze software geeft chemische structuren weer in 3D. Ideaal voor studenten, leerkrachten, onderzoekers en iedereen met belangstelling voor chemie. De voornaamste kenmerken zijn de 3D weergave, die je een dieper inzicht geeft inde moleculaire configuratie, en de mogelijkheid om de namen van de chemische stoffen in te vullen.
[Windows - $1,99]
https://apps.microsoft.com/detail/9p04l1zt2mbw?hl=nl-nl&gl=DE



GEEKBENCH AI: TEST DE AI-MOGELIJKHEDEN VAN JE COMPUTER EN JE SMARTPHONE
Primatelabs heeft al meerdere benchmarks tools vervaardigd, en het komt nu uit met een product waarmee je kan zien of jouw apparaat klaar is om met AI te werken. Heel wat AI-tools werken in de cloud, en jij gaat hun wijsheid alleen maar ophalen. Maar andere AI-tools kunnen op jouw eigen computer werken, om slimmer om te gaan met je eigen bestanden. Is jouw computer in staat om dat te doen?
Benchmark AI belooft dat hij via verschillende AI-frameworks kan testen of jouw CPU en GPU dit aankunnen. Het artikel bij Betanews geeft ook meer achtergrond bij de test en de resultaten.
https://betanews.com/2024/08/20/test-your-computer-and-smartphones-artificial-intelligence-capabilities-with-geekbench-ai-1-0/
https://www.geekbench.com/blog/2024/08/geekbench-ai/



NIRLAUNCHER: VOOR DE HANDIGE KNUTSELAAR
NirLauncher bundelt meer dan 200 praktische systeemtools van NirSoft in één handig platform. Van tools voor audio en video tot systeemprogramma's en internettools, productiviteit voor het kantoor en veel meer.
https://launcher.nirsoft.net/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wees nooit de gevangene van je verleden.
Dat was enkel een les, geen levenslang.