Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/8/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1377  van 17/8/2024


 

Gegroet lezer,

Een iets kortere week, met de feestdag van 15 augustus. Daarom iets minder artikels, maar daarom niet minder interessante informatie.  Want deze week is er weer heel wat gebeurd.  Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie, meer informatie werd bekend over de nieuwste versie van het Apple besturingssysteem maar ook over de controverse rond zijn commissiebeleid, en Google stelde zijn nieuwste Pixel-reeks voor.

Maar een van de belangrijkste gebeurtenissen in de voorbije week, althans in onze ogen, is de brief die Eurocommissaris Thierry Breton schreef naar Elon Musk. Daarover hebben wij een (hopelijk evenwichtig) artikel gebracht, waarin wij toch wel wat vragen over deze trend stellen.

Kortom: er ligt u weer heel wat nieuws in deze nieuwsbrief te wachten! Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




APPLE WRINGT ZICH IN ALLE MOGELIJKE BOCHTEN MET ZIJN COMMISSIE VOOR ONTWIKKELAARS, MAAR DUIDELIJKER WORDT HET NIET...
Zoals je in eerdere edities lezen kon, heeft de Europese Commissie in juni geoordeeld dat Apple met zijn App Store regels de bepalingen van de Digital Markets Act overtreedt. Het gaat met name over het feit dat ontwikkelaars niet mochten verwijzen naar hun eigen website, waar hun app gedownload kan worden - zonder de normale App Store-commissie van 30% te moeten betalen.

Apple heeft daarop zijn beleid aangepast. Bij die nieuwe regels zijn sommige van die beperkingen weggevallen, maar Apple heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt. Ontwikkelaars mochten wel degelijk verwijzen naar hun eigen website, maar Apple vroeg in ruil voor die toegeving dat iedereen een Core Technology Fee van 50 dollarcent per installatie zou betalen, wanneer de app meer dan 1 miljoen keer geïnstalleerd was. Tenzij de app gratis was. En Apple vroeg ook 17% commissie op alle transacties die buiten de App Store gedaan werden, denk aan het vernieuwen van abonnementen.

Het vervolg kan je raden: de EU was niet akkoord met die aanpassingen. En Apple heeft dus nu een nieuw voorstel gedaan. Volgens zijn nieuwe beleid moet er geen Core Technology Fee meer betaald worden, wanneer de ontwikkelaar enkel linkt naar zijn website. En de 17% commissie wordt vervangen door een 5% Initial Acquisition Fee, een een Store Services Fee die kan variëren van 7 tot 20% - afhankelijk van het feit of de ontwikkelaar een lid is van het Small Business Program, en of het gaat om hernieuwingen van abonnementen. Het nieuwe beleid zou in de herfst in voege gaan.

Echt niet transparant dus. En ongetwijfeld zal de EU hierover vragen stellen. Wie ook niet akkoord is met deze nieuwe regels, zijn Epic en Spotify. Die noemen het nieuwe plan "verwarrend", "illegaal", en "onaanvaardbaar". Het strookt niet met de "fundamentele bepalingen" van de Digital Markets Act.

Wordt dus vervolgd!
https://9to5mac.com/2024/08/08/apple-app-store-eu-link-out-changes/
https://www.theverge.com/2024/8/9/24216181/apple-eu-app-store-services-fee-external-links
https://techcrunch.com/2024/08/08/spotify-and-epic-games-call-apples-revised-dma-compliance-plan-confusing-illegal-and-unacceptable/



VOORTAAN 2 AFBEELDINGEN PER DAG GRATIS MET DALL-E 3
Wil jij ook wel eens aan de slag met al die wonderlijke AI-tools om afbeeldingen te maken - maar wil je geen abonnement nemen, tot je zeker weet wat voor resultaten je krijgt? OpenAI heeft nu een oplossing bedacht. Voortaan kan elke ChatGPT-gebruiker (dus ook de mensen die daar een gratis account aangemaakt hebben) twee afbeeldingen per dag laten aanmaken door de AI van het DALL-E 3 model.

Een van de belangrijkste kenmerken van DALL-E 3, dat in september uitgerold werd naar alle premium ChatGPT gebruikers, is dat ChatGPT nu een prompt zal tonen, om een afbeelding te maken, en dat dit het simpeler maakt om AI-afbeeldingen vanuit de tool, die eigenlijk voor tekst bedoeld is, te maken.

OpenAI heeft ook een "System card" uitgebracht voor GPT-4o (waarbij de "o" staat voor omni: een AI die zowel tekst, afbeeldingen als spraak-prompts aankan). Die kaarten vertellen meer over de risico's en de veiligheidsmaatregelen van de nieuwe modellen. Zo is GPT-4o "laag" risico op het gebied van veiligheid, biologische dreigingen, en de autonomie van het model, terwijl het een "medium" risico heeft voor overtuiging. Testers meenden echter dat over het algemeen GPT-4o niet overtuigender was dan gewone mensen, maar dat sommige teksten dat wel zouden kunnen zijn. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/8/8/24216348/chatgpt-free-users-dall-e-3-images
https://www.theverge.com/2024/8/8/24216193/openai-safety-assessment-gpt-4o



GOOGLE LAAT LIBRARY TAB IN GOOGLE PHOTOS VERDWIJNEN
Heb je verbaasd opgekeken toen je naar Google Photos ging, en daar niet langer de Library tab vond? Geen nood: de rubrieken die je voorheen onder die tab vond, zitten nu onder de tab Collections. Denk aan je albums, de albums die anderen met jou gedeeld hebt, en mappen met onderwerpen zoals mensen, dieren, plekken.

Bovenaan vind je daar Favorieten en Trash. Waarbij je kan wisselen tussen een weergave met alle foto's, degene die je gedeeld hebt, en wat zich in jouw albums vindt.

Volgens The Verge is het de bedoeling dat je jouw foto's sneller vindt. Maar wellicht heeft het ook te maken met de komst van de nieuwe Ask Photos assistent van Gemini, waarvoor het nodig was dat al je foto's onder één rubriek gezet werden.

De Search tab zou ook vernieuwd worden, waardoor je voortaan enkele opties voorgeschoteld krijgt, zoals zoeken op Screenshots, Selfies en Menu's

Ook de Utilities map is verdwenen. Maar de functies vind je voortaan in de verschillende rubrieken van de app. Zo vind je bijvoorbeeld onderaan Collections de optie om een Locked Folder aan te maken. Ruimte opschonen op je toestel vind je dan bijvoorbeeld weer onder je profiel. Een beetje verwarrend toch, als je het ons vraagt...
https://www.theverge.com/2024/8/9/24216637/google-photos-collections-library-update-ios-android



SUBSTACK LAAT IEDEREEN MET EEN ACCOUNT PUBLICEREN OP DE SITE EN ZET ZO EEN STAP VERDER OM EEN SOCIAL MEDIA NETWERK TE WORDEN
Substack is voor ons de laatste tijd een belangrijke bron voor nieuws geworden - maar dan vooral via de nieuwsbrieven waarop je je kan abonneren. De laatste tijd wil Substack zich meer en meer als social media platform profileren, en dat krijgt concrete vorm met een aankondiging deze week. Namelijk dat iedereen die een Substack account heeft, voortaan iets kan posten op het web en de mobiele app.

Tot nu toe was Substack dus vooral gefocust op nieuwsbrieven, waarop mensen zich konden abonneren. Al dan niet tegen betaling. Nu dus kan iedereen die een Substack account aanmaakt, daar content publiceren. En daarvoor zowel betaalde als gratis lezers verzamelen, zonder daarom een echte publicatie, een nieuwsbrief of website, te creëren.

Maar wanneer je die publicatie toch doet, dan krijg je toegang tot extra functies zoals een website op Substack, kan je meerdere admins aanstellen om die website te beheren, en krijg je rubrieken. Het is zelfs zo dat, wanneer je begint zonder publicatie, daar abonnees verzamelt, en daarna pas overstapt naar een echte publicatie, je die abonnees heel gemakkelijk kan meenemen.

Substack heeft ook aangekondigd dat het hard aan het werk is om het platform beter geschikt te maken voor het mobiele platform, en dat het ook live video uittest, plus in-app betalingen.

Een interessant idee, waarover The Verge meer vertelt.
https://www.theverge.com/2024/8/8/24216317/substack-socia-media-newsletter-creators



TIKTOK SPOTLIGHT: EEN PRIMA IDEE
Dat TikTok vooral uit leuke filmpjes bestaat, dat is algemeen geweten. Maar die filmpjes bezitten de kracht om je te lokken naar andere content. Denk aan influencers die producten verkopen. Maar een nieuwe functie die TikTok uitgebracht heeft, gaat veel verder dan dat en is... gewoon heel nuttig!

Het gaat om fragmenten van films en reeksen die op het platform gepost worden. Of filmpjes waarin de reeks of film besproken wordt. Deze nieuwe functie zal namelijk automatisch links toevoegen naar de film of tv-reeks die op het platform vermeld wordt, en die link zal leiden naar een landingpagina waar je meer informatie vindt over de film en je tickets kan kopen om hem te bekijken. En gaat het om een reeks, dan krijg je te zien bij welke streamingdienst je die bekijken kan.

TikTok wil je ook meer films en reeksen via de app laten ontdekken, en werkt daarvoor samen met Warner Bros.

Creators die willen deelnemen aan een Spotlight campagne, kunnen verschillende beloningen krijgen, zoals exclusieve frames voor hun profielfoto, filmtickets, en zelfs toegang tot filmpremières. Maar wil de video van zo'n creator in aanmerking komen voor zo'n Spotlicht link, dan moet de creator zelf een behoorlijk aantal volgers hebben, en moet de video ook een bepaald aantal views hebben.
https://techcrunch.com/2024/08/08/tiktok-spotlight-feature-warner-bros-partnership/



MOZILLA WIL FIREFOX TERUG CENTRAAL ZETTEN
Persoonlijk zijn wij nog altijd trouwe fans van Firefox, dat onze standaard browser is. Gewoon het principe: Bing is té veel Microsoft, en Chrome té veel Google. Maar de laatste jaren gebeurde er eigenlijk te weinig met de Firefox browser. Mozilla, de non-profitorganisatie achter Firefox, bracht in die tijd andere producten uit, zoals een VPN-dienst en het maskeren van e-mail.

Nu heeft de interim CEO van Mozilla aangekondigd dat het bedrijf zich terug wil focussen op Firefox, en het terug hét betrouwbare alternatief wil maken voor Chrome en Safari. Die verandering werd al ingezet, toen Mozilla enkele functies toevoegde of ermee experimenteerde die bij andere browsers veel succes hadden, zoals de verticale tabblaadjes. Er wordt ook nog gewerkt aan een functie om tabs te groeperen, en een manier om gemakkelijker van profiel te kunnen wisselen. En, heel belangrijk, het werk aan Progressive Web Apps wordt terug opgepikt, nadat het twee jaar geleden afgevoerd werd.

Kan Mozilla hiermee de gebruikers terugwinnen die ondertussen afgehaakt zijn? Firefox kreeg namelijk heel veel kritiek toen aan het experimenteren ging met manieren om een alternatief voor tracking cookies te bieden.

Meer achtergrond bij deze nieuwe koers die Mozilla varen wil bij Fast Company en een discussie hierover bij Slashdot.
https://www.fastcompany.com/91167564/mozilla-wants-you-to-love-firefox-again
https://tech.slashdot.org/story/24/08/11/1635254/mozilla-wants-you-to-love-firefox-again?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



NIET LEUK VOOR CREATORS: STEUN JE DIE VIA DE PATREON APP OP IOS, DAN GAAT APPLE MET 30% COMMISSIE LOPEN
We hebben het al eerder gehad over de commissie die Apple vraagt op alle transacties in de App Store - of het nu gaat over de aankoop van een app, het abonneren op een dienst of het vernieuwen van dat abonnement: Apple moet altijd zijn deel hebben. Apple zelf vindt dit gerechtvaardigd: dat is nu eenmaal de prijs die een app-maker moet betalen, om zijn app in de App Store te mogen plaatsen. Apple verzorgt de infrastructuur, controleert de apps zodat het de gebruikers kan garanderen dat de apps in dat winkeltje veilig zijn.

De EU vindt die werkwijze niet fair, en heeft Apple al gedwongen om die commissie aan te passen. Daarover las je in de voorbije weken al verschillende artikels. Maar nu komt er toch breder protest tegen die commissie, nu Patreon bekendmaakte dat het ook 30% moet afstaan van elke donatie die jij aan een creator wenst te geven.

Ter herinnering: Patreon is een dienst die ervoor zorgt dat jij, als je een bepaalde dienst goed vindt, die kan steunen. Ideaal voor content creators die hun content niet achter een betaalmuur willen steken, maar toch ook graag betaald worden voor hun harde werk.

Wanneer je echter een betaling uitvoert via de Patreon app op iOS, dan zal daar binnenkort een groter deel naar Apple moeten vloeien. Verleden jaar kondigde Apple al aan dat Patreon zich moest voegen naar de regels op het iOS platform, en dus gebruik zou moeten maken van het betaalsysteem van Apple. In januari dit jaar moest Patreon dan ook 30% commissie aanrekenen voor digitale producten die via de Patreon iOS app verkocht worden. En vanaf november 2024 wordt die commissie van 30% ook uitgebreid naar abonnementen via de Patreon iOS app. Althans voor nieuwe abonnementen.

Dat geeft de volgende berekening volgens The Register: wil je elke maand 10 dollar geven aan een creator via de Patreon website of de Android app, dan gaat daarvan 8% naar Patreon, plus 2,9% + 30 dollarcent naar de betaalprovider voor verwerkingskosten. Wat 8,61 dollar overlaat voor de creator. Met de commissie van Apple zou de creator slechts 6,20 dollar overhouden. Met andere woorden: de commissie van Apple van 3 dollar, is bijna vier keer meer dan de commissie van Patreon van 0,80 om het platform te mogen gebruiken.

Onze conclusie: wij zijn blij dat wij een Android toestel hebben. En mogen wij deze praktijk van Apple toch wat inhalig vinden?
https://www.theregister.com/2024/08/12/patreon_apple_ios/
https://news.patreon.com/articles/understanding-apple-requirements-for-patreon
https://www.theverge.com/2024/8/12/24218629/patreon-membership-ios-30-percent-apple-tax



OPHEF OVER BRIEF VAN BRETON AAN MUSK
Maandag, enkele uren voordat er op X een gesprek/interview zou plaatsvinden tussen Elon Musk, CEO van X, en presidentskandidaat Donald Trump, publiceerde de Franse eurocommissaris Thierry Breton een brief, waarin hij Musk ervoor waarschuwt dat hij straffen riskeert, als er vastgesteld zou worden dat content op X de Europese burgers in "ernstig gevaar" zou brengen. Dat de brief vlak voor dat interview uitbracht, wordt door velen als een directe afkeuring op dat interview beschouwd.

De brief zorgde voor veel ophef. Wat heeft een Europese commissaris zich te mengen met de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Dat was de teneur van heel wat Amerikaanse maar ook Europese commentaren. En zijn Elon Musk en Donald Trump dan zo "staatsgevaarlijk"? Mogelijk ligt de openlijke steun die Musk uitgesproken heeft aan presidentskandidaat Trump aan de basis van deze brief, menen dan weer anderen, omdat beiden zich eerder rechts van het centrum zetten qua opvattingen. Anderen werpen dan weer op dat tal van techbedrijven openlijk hun steun betuigd hebben aan de kandidatuur van Kamala Harris, de presidentskandidate van de Democraten, en haar campagne ook financieel steunen.(2)

Feit is in elk geval dat het gesprek tussen Musk en Trump wel degelijk plaats had. De technologie van X  was robuust genoeg om de vele bezoekers in de "Spaces" te verwelkomen, alhoewel er in het begin wat technische problemen waren - volgens Musk te wijten aan een DDoS-aanval, wat volgens een insider echter ontkend wordt.

Het hele gesprek kan je zelf beluisteren via YouTube. (2) Dinsdag volgde dan een bericht van de EU dat Thierry Breton voor zijn beurt gesproken had. Hij heeft wel de bevoegdheid om de toepassing van de Digital Services Act af te dwingen, en hij kan zelfstandig communiceren met bedrijven, maar de commissarissen worden wel geacht om te coördineren met anderen. En dat had Breton niet gedaan: hij had geen toestemming van de Europese voorzitter von der Leyen om de brief te sturen. Noch de timing, noch de bewoording waren besproken of goedgekeurd, zo heet het.
https://abcnews.go.com/Politics/silicon-valley-leaders-kamala-harris/story?id=112381644
https://www.youtube.com/watch?v=4h5bkaYFPSs
https://www.ft.com/content/09cf4713-7199-4e47-a373-ed5de61c2afa



BLUESKY EN VPN-VERBINDINGEN ZIEN BELANGSTELLING TOENEMEN
We komen nog even terug op een vorig artikel. Velen vrezen dat Twitter/X wel eens verboden zou kunnen worden, nu wetgevers in verschillende landen bezorgd zijn over de desinformatie die er tijdens incidenten verspreid wordt, en die de onrust in sommige landen aanvuurt.

Daarop vallen twee reacties te noteren. Enerzijds bereiden gebruikers zich voor op een overstap naar een ander medium, voor het geval Twitter/X verboden zou worden; Zo heeft gedecentraliseerd social media platform BlueSky in het Verenigd Koninkrijk een stijging van maar liefst 60% gezien bij de activiteit op de accounts in het VK. Ook verschillende Britse parlementsleden hebben recent een account aangemaakt - kwestie van de burger te bereiken, wanneer X verboden zou worden. (1)

Anderzijds werd ook een stijging genoteerd in het aantal zoektochten naar VPN - Virtual Private Networks, een technologie waarbij je binnen het gewone internet als het ware een private, afgeschermd netwerk aanmaakt, waardoor je maskeert vanuit welk land je inlogt op een website of webdienst. En dus geolocale beperkingen vermijden kan.

Deze belangstelling voor VPN's doet zich telkens voor wanneer er een bepaald land  beperkingen oplegt. Zo is, volgens een research van vpnMentor, de vraag naar VPN gestegen met 494 % in Venezuela, nadat X in dat land geblokkeerd werd.
https://betanews.com/2024/08/12/vpn-demand-surges-in-the-face-of-government-social-media-restrictions/
https://www.reuters.com/world/uk/bluesky-signups-surge-uk-amid-musks-row-with-government-over-riots-2024-08-13/



X: PASSKEY ONDERSTEUNING, GROK AFBEELDINGEN DIE VRAGEN OPROEPEN OVER VEILIGHEIDSFILTERS, EN DUITS BEDRIJF IS BRON NIEUWE GROK LLM
Steeds meer programma's en webdiensten bieden je de mogelijkheid om jezelf aan te melden met een Passkey.  Daarbij gebruik je geen wachtwoord, maar wel biometrische authenticatie, zoals je vingerafdruk, een irisscan of een gelaatsafdruk. Je kan zelfs nog veiliger werken, door toch nog altijd een wachtwoord te gebruiken, maar ook een biometrische aanmelding via je passkey.

Die "passkey" is geen apart fysiek apparaat. Maar het kan software zijn, zoals een authenticator app of een password manager die passkeys ondersteunt. Het kan ook een toestel zijn zoals je smartphone of tablet, waarvan je gebruikmaakt van de biometrische aanmelding.

Welnu, ook X, het voormalige Twitter, kondigde deze week aan dat het passkeys zal ondersteunen op Android. In april dit jaar startte X al met de ondersteuning van passkeys voor alle iOS toestellen.(1)

Een tweede bericht over X betreft het feit dat je voortaan de Grok AI-chatbot van X kan gebruiken om afbeeldingen te maken op basis van een text-prompt, en die dan meteen op X kan publiceren. Leuk, maar blijkbaar heeft Grok niet dezelfde voorzorgen genomen om te voorkomen dat er ongewenste afbeeldingen op die manier aangemaakt worden. X-Premium gebruikers hebben tal van afbeeldingen gepost die alle verbeelding tarten: Barack Obama die cocaïne snuift, Donald Trump die kinderen doodschiet op een school, of die met een geweer poseert voor een school, waarbij de grond besmeurd is met bloed. En zelfs een Mickey Mouse die bier drinkt en sigaren rookt is te vinden.

Allemaal dingen waarvoor de andere generatieve AI-afbeeldingen makers filters ingebouwd hebben - om misbruik van politieke figuren te voorkomen, maar ook om niet in problemen te komen met auteursrechten. Reken maar dat Walt Disney Corporation meteen zal reageren! En dat deze faux pas nog meer koren zal zijn voor de molen van de EU om X en zijn AI Grok het zwijgen op te leggen... (2)

Interessant om weten is dat het een Duits bedrijf is, Black Forest Labs, dat de LLM gemaakt heeft die de AI image generator van X aandrijft. Het is deze start-up die erin slaagde hyperrealistische beelden te creëren, dankzij zijn FLUX.1 model. Dat is een AI image en video start-up die nog maar op 1 augustus gelanceerd werd. TechCrunch gaat dieper in op deze start-up. (3)
https://techcrunch.com/2024/08/15/x-begins-rolling-out-support-for-passkeys-on-android/
https://www.theverge.com/2024/8/14/24220173/xai-grok-image-generator-misinformation-offensive-imges
https://techcrunch.com/2024/08/14/meet-black-forest-labs-the-startup-powering-elon-musks-unhinged-ai-image-generator/



MOET GOOGLE ZICHZELF IN STUKKEN HAKKEN?
Verleden week was het grote nieuws dat het Amerikaanse Department of Justice een uitspraak deed over Google: het meent dat Google een monopolie bezit in de markt voor tekstadvertenties op zoekmachines, doordat het een monopolie heeft op zoeken op het internet, en dan bedrijven zoals Apple, Mozilla, Samsung veel geld betaalde om de exclusieve zoekmachine te zijn.

Nu is het dus afwachten wat justitie meent dat de juiste manier zal zijn om dat monopolie te remediëren. In een artikel op Thurrott wordt aangestipt dat het de rechter is, die de zaak voorzit, die moet beslissen wat de beste remedie is. Google en de DOJ zullen zichzelf kunnen verdedigen, maar zelf niet kunnen voorstellen wat de remedie is. Misschien zal de DOJ pleiten dat Google zich in verschillende delen opsplitst, maar dat wil niet zeggen dat de rechter dit ook vindt.

Google heeft in elk geval gezegd dat het in beroep zal gaan. Het zal dus nog jaren duren vooraleer we weten hoe deze hele zaak gaat uitdraaien...
https://www.thurrott.com/google/307038/u-s-considers-a-google-breakup



AI-SAMENVATTINGEN IN GOOGLE VERTELT MEER OVER DE BRONNEN DIE GEBRUIKT WORDEN
Sinds kort vertoont Google in de resultaten van jouw zoekopdracht een korte samenvatting van de zoekresultaten, aangemaakt door artificiële intelligentie. Maar het is geweten dat AI al eens de bal durft mis te slaan, en zelfs te hallucineren. Google daarentegen bracht tot hiertoe altijd accurate informatie, met een duidelijke link naar websites.

Hoe weegt het gemak van een AI-overzicht op tegen die transparantie in de zoekresultaten? Een belangrijke vraag, want sinds kort heeft ook ChatGPT een search. Google lijkt een antwoord gevonden te hebben op die vraag, en meteen ook een antwoord om ChatGPT Search de loef af te steken.

In de AI-overzichten zal het niet langer relevante webpagina's in het overzicht vermelden, maar wel in een balk rechts van het antwoord.

Google zou ook experimenteren om in de tekst zelf van het overzicht, links naar de bron in te voegen. Je zal bovendien het overzicht kunnen opslaan, zodat je het later ook nog terug kan bezoeken, wanneer je dezelfde zoekopdracht uitvoert. De bewaarde AI Overviews zal je ook kunnen bekijken op je Interests Page.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/8/15/24220581/google-search-ai-overviews-links-citations-expanded-rollout



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



BINNENKORT WORDEN ZONNEPANELEN VEEL TOEGANKELIJKER
Wetenschappers van Oxford University hebben een van de grootste hindernissen uit de weg geruimd, die de verdere uitbreiding van zonne-energie in de weg staan. Zij hebben namelijk een ultradunne laag gemaakt die bovenop de buitenkant van voorwerpen gelegd kan worden waarop zonlicht schijnt, in plaats van de huidige, op silicium gebaseerde zonnepanelen.

Voor de wetenschappelijke uitleg verwijzen wij graag naar Engadget. Kort samengevat komt het erop neer dat deze ultradunne en flexibele film gemaakt wordt door lagen van licht-opslorpende lagen  perovskiet boven elkaar te leggen van iets meer dan 1 micron dik. Dat nieuwe materiaal is ook 150 keer dunner dan de traditionele siliciumwafeltjes, en zij kunnen 5% meer energie-efficiëntie produceren dan normaal.

Deze nieuwe technologie zou fotovoltaïsche toestellen 45% efficiënter maken, maar ook de kost van zonne-energie drastisch verminderen.

De technologie zit nog wel in een research fase...
https://www.engadget.com/science/oxford-scientists-new-light-absorbing-material-can-turn-everyday-objects-into-solar-panels-200410760.html?src=rss



GOOGLE STELT ZIJN NIEUWE PIXEL REEKS VOOR

In de voorbije week heeft Google zijn nieuwe PIXEL toestellen voorgesteld. Daartoe behoren de PIXEL WATCH 3, de PIXEL 9 PRO FOLD, maar ook de "gewone" PIXEL 9. Waarbij wij vooral uitkeken naar de software en de nieuwe functies in deze toestellen. Een korte samenvatting, waarbij wij ons baseren op een bericht van DTNS:

-Add Me: daarbij kan je twee groepsfoto's nemen, en daarbij die dan laten samensmelten tot één groep. Of je kan jezelf toevoegen aan een groepsfoto. Maar je kan via de Auto Frame Magic Editor een foto herkaderen, vergroten, uitsnijden. En via Reimagine kan je met een tekstprompt dingen toevoegen aan een afbeelding.

-Gemini Nano zit op elk toestel met multimodaliteit (stem / tekst / beeld). Het vervangt de vorige Google Assistant, en heeft extensies voor Google Calendar, Tasks, Keep. Je hebt nu in totaal 9 extensies, naast Google Flights, Hotels, Maps, Workspace YouTube en Music.

-Gemini Live is een AI die meer gericht op conversaties, in het Engels, en later zouden meer talen volgen. Dit is echter wel voorbehouden voor wie een abonnement heeft op Gemini Advanced.

-Call Notes maakt een samenvatting van je gesprekken - die blijft op jouw toestel en informeert de andere deelnemers aan het gesprek dat er een notitie gemaakt wordt.

-Alle toestellen hebben ook een 20 tot 25% langere batterijduur.

-Satellietverbinding voor SOS

Prijs: Pixel 9 vanaf $799 (100 dollar duurder dan de versie 8), terwijl de Pixel Pro start aan $999 en de Pro XL aan $1.099. De Pixel Pro 9 Fold, de plooibare versie, start vanaf $1.799 en de Pixel Watch vanaf $349.
https://www.theverge.com/2024/8/13/24218812/google-pixel-buds-pro-2-features-specs
https://dailytechnewsshow.com/2024/08/13/pixelated-goodness-abounds-dtns-4831/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DE GROTE PODCASTLAS: FEITEN OVER LANDEN

Deze podcast neemt je elke week mee naar een ander land, en vertel feiten over de geschiedenis, economie, politiek, maar ook de mooiste plekjes. En zelfs de nationale sport. Een podcast van telkens een uur boordevol feiten. Een atlas, maar dan in podcastvorm.
[Taal: NL]
https://www.grotepodcastlas.nl/






SPOTIFY MOEDIGT GEBRUIKERS AAN OM RECHTSTREEKS ABONNEMENT TE NEMEN
Eerder deze week hadden wij het nogmaals over de 30% commissie die Apple int op elke betaling die je via de app (die je in de App Store gedownload hebt) uitvoert. Na een onderzoek van de EU werd Apple verplicht om die methode te veranderen, en appmakers toe te laten naar hun eigen website te verwijzen, zodat gebruikers daar een aankoop of abonnement zouden kunnen verrichten, zonder de commissie aan Apple te betalen.

Spotify maakt daar nu gebruik van. Het zal de gebruikers van de iOS app in de EU voortaan vertellen hoeveel hun abonnement en andere diensten kosten, wanneer je naar hun website gaat, en niet langer meer via de App Store betaaldienst.

Daarbij zal Spotify zelf niet linken vanuit de app naar de website - je moet het adres Spotify.com zelf intikken in je Safari browser. Het wordt er helaas dus niet gemakkelijker op, maar je hebt tenminste de keuze.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/8/14/24220105/spotify-iphone-app-pricing-information-eu-update





 
De nieuwe oogst


   
URL TO TEKST
Een nieuwe webdienst, die je zelf zal moeten uitproberen om te zien of die aan jouw specifieke behoeften voldoet. De site belooft namelijk dat hij van de url die je in het invulvak invoert, de tekst kan extraheren. Daarbij krijg je de optie om enkel de belangrijkste tekst via een AI op te halen. Maar als je weet hoe veel sites werken met frames en kolommen, dan is het toch wel een experiment. Maar probeer het zelf eens uit?
[Taal: EN]
https://urltotext.com/



RECIPE REEL
Op Instagram kan je heel veel recepten vinden, met een filmpje erbij en tekst. Maar die geraken snel verloren tussen alle andere bookmarks die je daar legt. Deze webdienst belooft voor jou je favoriete recepten met een simpele click op te slaan. De AI zou de data van de reel verzamelen en samenvatten. Maar wel de ingrediënten netjes opsommen, de stappen die je moet zetten.
De dienst kost 5,99 per maand, maar je kan hem 7 dagen lang gratis uitproberen.
[Taal: EN]



ONELOOK THESAURUS
Deze website helpt je om je teksten te verbeteren, door alternatieve woorden te gebruiken: synoniemen en antoniemen. De tool gaat wel dieper dan een gewone thesaurus, en is flexibeler: je kan een enkel woord ingeven, enkele woorden, of zelfs een hele zin, en je krijgt alternatieven. Wel enkel geschikt voor het Engels.
[Taal: EN]
https://www.onelook.com/thesaurus/



MANEKEN: PROJECTEER JE LOGO
Deze webdienst is vooral voor marketeers, brand designers. Want hier kan je heel snel je eigen logo op een real life afbeelding projecteren, zonder te moeten gaan werken met Photoshop. Alles gebeurt in deze mockup generator die volledig in je browser werkt.
[Taal: EN]
https://maneken.app/?utm_source=DenseDiscovery-300



A1.ART GEEFT JE FOTO LEVEN
Met deze tool kan je foto's enorm opsmukken: animatie toevoegen, en meer dan 3.000 apps toevoegen aan je gewone selfie, een groepsfoto, een stilstaand beeld, zelfs een video.
Op de website wordt het voorbeeld gegeven van een foto waarbij je het shirt van het onderwerp van kleur verandert, naast ontelbare andere voorbeelden van wat de AI vermag.
[Taal: EN]
https://a1.art/



SCARY METER: HOE VEEL ANGST ZAL EEN FILM JE AANDOEN?
Wil je een film bekijken, maar hou je er echt niet van om voortdurend opgeschrikt te worden door plotse gebeurtenissen, voetstappen in kelders, en gruwelijke beelden van doden en verminkten? Deze website belooft dat je hier te weten komt hoe "scary" of angstaanjagend een film is. Goed voor wie op zoek is naar die extra thrill, maar ook voor wie liever een film bekijkt zonder voortdurend kreetjes te moeten slaan en te moeten opspringen in de zetel!
[Taal: EN]
https://scarymeter.com/



ROMPER: VOOR JONGE OUDERS
Deze website geeft advies voor nieuwe mama's en papa's: hoe kan je je kind begeleiden naar de eerste kappersbeurt? Je leest er ook meer over zwangerschap,  bevallen en meer.
Opmerkelijk: op deze website zijn wij gestuit door een artikel dat vertelde over de kinderen. En wel kinderen van "mombloggers", mama's (en papa's) die voortdurend foto's postten van hun kinderen. En wat die kinderen, nu zij zelf volwassen geworden zijn, ervan denken. De domeinnaam dekt sindsdien dus een heel andere lading...
[Taal: EN]
https://www.romper.com/



SPARKLE: BESTANDEN ORGANISEREN
Deze webdienst voor Mac only, belooft dat hij met AI je bestanden perfect kan organiseren. Jij kan bepalen welke mappen Sparkle moet organiseren, zoals Downloads, Desktop, en Documents. Daarna maakt Sparkle in elk van die mappen submappen een map Recents aan, waarin al je bestanden komen die je sindsdien downloadt. De map Manual Library is degene waar de bestanden en mappen staan waarvoor je bepaald hebt dat Sparkle die niet moet organiseren. En de AI Library is een map die de bestanden bevat die sindsdien aangemaakt zijn.
Klinkt ingewikkeld, maar wat vooral ons zou tegenhouden: volgens de commentaren op ProductHunt, waar Sparkle voorgesteld wordt, zou dit maar liefst 20 dollar per maand moeten kosten. En dat... neen.
https://www.producthunt.com/posts/sparkle-auto-organize-files
https://makeitsparkle.co/?ref=producthunt








Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch politica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Genevi%C3%A8ve_Lazaron
    Gokreclame - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gokreclame
    Parlement van de Oranje Vrijstaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksraad_van_de_Oranje_Vrijstaat
    Georganiseerde poging om de gemiddelde beoordeling van een product of dienst online te verlagen door het massaal plaatsen van negatieve recensies - https://nl.wikipedia.org/wiki/Recensiebom
    Aardolieraffinaderij in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tout_Lui_Faut-raffinaderij
    Filosofie binnen het hindoeïsme die elementen van zowel het dualisme als het non-dualisme combineert - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dvaita-advaita
    Open systeem (informatica) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Open_systeem_(informatica)
    Landgoed in de Vlaamse gemeente Nijlen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tieboersschrans
    Belgisch voormalig politicus en bestuurder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oswald_Adriaensen
    6 uur van Spa-Francorchamps 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/6_uur_van_Spa-Francorchamps_2019


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De Wereldgezondheidsorganisatie roept de Afrikaanse mpox-epidemie uit tot een wereldwijde noodsituatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_mpox-epidemie
    Knokkelkoorts - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dengue
    Virus onder schapen, geiten en andere dieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwtong


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zwitserland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zwitserland
    Uitgelicht artikel: Luchtvervuiling - https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtvervuiling
    Enkele etalage-artikelen:
        Moskouse processen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moskouse_Processen
        Metro van Berlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Metro_van_Berlijn
        Ribbensalamander - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ribbensalamander

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Uit sciencefiction naar realiteit: de nieuwe spraakgestuurde oordoppen van Google
Techreus Google gaat de nieuwe versie van zijn opvouwbare telefoon ook in Nederland verkopen. Daarnaast introduceert het bedrijf slimme oordoppen waarmee je continu met een kunstmatige intelligentie kunt spreken die je op je wenken bedient - net als in de film Her.
https://www.ad.nl/binnenland/uit-sciencefiction-naar-realiteit-de-nieuwe-spraakgestuurde-oordoppen-van-google~a6d37d3c/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Is Temu veilig? Wat u moet weten voordat u ‘winkelt als een miljardair’
Hier zijn enkele oplichtingspraktijken die u kunt tegenkomen tijdens het winkelen, plus een paar eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw gegevens te beschermen terwijl u die onweerstaanbare deal binnenhaalt
https://computertaal.info/2024/08/12/is-temu-veilig-wat-u-moet-weten-voordat-u-winkelt-als-een-miljardair/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Meta Quest-headsets kunnen met HDMI Link als extern scherm worden gebruikt
Meta heeft een app uitgebracht voor de Quest, waarmee die voortaan op alle externe apparaten met een video-uitgang kan worden aangesloten. Gebruikers hebben wel externe hardware nodig, maar kunnen daarmee vervolgens wel hun Quest gebruiken op smartphones of tv's.
https://tweakers.net/nieuws/225454/meta-quest-headsets-kunnen-met-hdmi-link-als-extern-scherm-worden-gebruikt.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Nederlandse claimstichting begint rechtszaak tegen X
De Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) begint een claimzaak tegen socialemediaplatform X ‘wegens grove schendingen van grondrechten inzake gegevensbescherming en consumentenbescherming’.
https://datanews.knack.be/nieuws/platformen-social/social-media/nederlandse-claimstichting-begint-rechtszaak-tegen-x/





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut




PROBLEMEN MET EEN APP? VOLLEDIG VERWIJDEREN MET REVO UNINSTALL KAN HELPEN
Wanneer je een probleem hebt met een app, waardoor die crasht of niet doet zoals het moet zijn, dan kan je die verwijderen via de in Windows ingebouwde functie om apps te verwijderen. Daarvoor ga je naar Instellingen, Apps, en zoek je naar die bepaalde app.

Maar soms kan het gebeuren dat daarbij niet alle data die deze app in je Windows Registry geschreven heeft, ook verwijderd werden. Waardoor het probleem zich opnieuw kan voordoen. In dat geval kunnen wij je de Revo Uninstall app aanraden. Alvast in twee gevallen bracht ons dat de oplossing om een app, die steeds bleef crashen na een update, terug aan het werk te krijgen.

De app biedt je, voor alle veiligheid, de optie om eerst een herstelpunt van je Windows OS te maken. Want je geeft de app toestemming om in je Windows Registry te werken - maar alleen voor de data die rechtstreeks betrekking hebben op de app die je wil verwijderen uiteraard. Maar je weet nooit...

Onze ervaring met deze app: het heeft voor ons de oplossing gebracht! En de basisversie van de app is gratis bovendien.
https://www.revouninstaller.com/nl/revo-uninstaller-free-download/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



PDF DOCUMENT MERGER
Heb je geen Adobe Acrobat om PDF bestanden te verwerken, dan is dit een goed alternatief. Je kan de volgorde van de pagina's bepalen, kan voortdurend een preview opvragen, en dankzij de Restoration functie moet je nooit bang zijn dat je je document verliest: de functie zal je document altijd opslaan, zelfs wanneer de app onverwacht afgesloten wordt.
De app is momenteel gratis in de Windows appstore.
https://apps.microsoft.com/detail/9pdlmtdwkkrn?hl=nl-nl&gl=EN


ONE GAME LAUNCHER
Dit is een gratis programma dat het lanceren van games op Windows centraliseert. Want deze lanceerplek ondersteunt verschillende game stores, waaronder Steam, Gog, Epic, Game Pass en meer. Na installatie worden alle games vertoond in hun eigen interface.
https://apps.microsoft.com/detail/9p1nxtw0ppmj?hl=en-us&gl=de



OPERA ONE NU OOK BESCHIKBAAR OP IOS
Van de alternatieve browser Opera is er ook een versie die de focus legt op generatieve AI functies: de Opera One. Die is nu ook beschikbaar voor iOS toestellen. Kenmerkend zijn de full screen interface en functies die speciaal bedoeld zijn voor gebruik op het mobiele toestel. Om eens uit te proberen!
https://press.opera.com/2024/08/13/opera-launches-opera-one-browser-on-ios/



RAKUTEN TALK
Deze app voor iOS helpt je om te communiceren, ook wanneer jij het niet kan zeggen. Waar ter wereld je je ook bevindt. Of je nu fysiek niet kan spreken, of de taal niet spreekt, of door emoties overmand bent: deze app helpt je het te zeggen. Je kan ook fiches aanmaken, voor bepaalde situaties die je vaak tegenkomt. En indien het gaat om een taal die je niet spreekt, krijg je ook een vertaling van het antwoord.
https://www.rakunfriends.com/?ref=producthunt



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Verwacht je meer van andere mensen dan zij van zichzelf verwachten,
dan zal je altijd teleurgesteld worden.