Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/8/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1376  van 10/8/2024


 

Gegroet lezer,

In deze editie zal u merken dat er iets meer persoonlijke verhalen in voorkomen, waarin we een tipje van de sluier lichten van ons persoonlijk leven, hoe wij tech beleven. Hopelijk kan u deze inkijk waarderen? Het moet niet altijd  onpersoonlijk zijn :)

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




NIEUWE OUTLOOK VOOR WINDOWS VOOR IEDEREEN
Na een lange proefperiode is de nieuwe versie van het mailprogramma van Microsoft, Outlook, voor iedereen beschikbaar. "New Outlook for Windows", zoals het inspiratieloos genoemd wordt, kan dus gedownload worden door zowel particuliere als zakelijke gebruikers. Wie al een Outlook-versie heeft, kan zelf vragen om de update te installeren, de update is dus momenteel opt-in. Dit om bedrijven de tijd te geven de nieuwe versie te testen en de gebruikers te laten wennen. Later zal de update automatisch doorgevoerd worden voor iedereen, waarna de oude versie uit roulatie genomen wordt.

Deze nieuwe versie is volledig geïntegreerd met de andere producten van de Microsoft-diensten, zoals Teams, Loop, OneDrive en de andere 365-producten. En  uiteraard zit er ook een stukje artificiële intelligentie in, dankzij Copilot. Die zorgt voor samenvattingen van je e-mails, suggesties voor teksten, helpt met antwoorden schrijven en meer.

Voor wie van thuis uit werkt, werd het plannen van het werk op afstand of op kantoor eenvoudiger doordat je kan aangeven op welke uren je in kantoor bent, op welke uren je werkt, zodat je collega's weten wanneer ze jou waar kunnen bereiken. (1)

De hele lijst met nieuwigheden in Outlook vind je alvast bij Microsoft zelf. Wat alvast heel gemakkelijk is, is dat je een "My Day" rubriek hebt, waarheen je mails kan slepen die dan automatisch omgezet worden in taken. Je kan een boodschap vastpinnen zodat die bovenaan je inbox blijft staan. En voor wie voortdurend problemen heeft met een overvolle mailbox, kan je de Sweep & rules functie activeren zodat die automatisch je boodschappen sorteert en klasseert.
https://betanews.com/2024/08/03/microsoft-releases-the-new-outlook-for-windows-for-anyone-who-wants-it-including-commercial-customers/
https://techcommunity.microsoft.com/t5/outlook-blog/built-for-today-designed-for-the-future-the-new-outlook-for/ba-p/4205635



UDIO EN SUNO VERWEREN ZICH TEGEN AANKLACHT RIAA
Met de generatieve AI muziek start-ups Udio en Suno kan je via een gewone tekstprompt de AI-muziek laten maken. Je kan ook een muziekbestand uploaden ter inspiratie. En heb je genoeg geduld en het juiste bronmateriaal, dan kan je ervoor zorgen dat het finale eindresultaat heel hard gelijkt op een song die al bestaat. Reden waarom platenlabels Universal Music Group, Warner Music Group en Sony Music Group een klacht indienden in juni tegen hen: volgens deze labels zouden de twee AI start-ups illegaal auteursrechtelijke content schrapen van het internet.

Rond dat schrapen van content hebben wij het verleden week ook al verschillende keren gehad, maar in het geval van de twee muziek AI's is het toch nog een geval apart. Udio en Suno geven vlakaf toe dat zij auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruiken. Maar dat zij die op het open internet gevonden hebben, en wat zij gedaan hebben enkel "fair use" is.

Volgens Suno mag het wel degelijk een kopie maken van een beschermd werk, als onderdeel van een technologisch proces om een nieuw, niet-beschermd werk te maken. Het stelt dat muziekstijlen, dus de karakteristieke eigenschappen van opera, jazz, rapmuziek, op een of andere manier eigendom kunnen zijn. Maar decennia van jurisprudentie vastgesteld hebben dat er geen enkel bedrijf controle heeft over een muziekgenre of -stijl.

Bovendien wordt de muziek enkel gekopieerd als trainingsmateriaal. Geen enkel echt sample van de beschermde muziek zou terechtkomen in de songs die door de AI aangemaakt werden.

De Recording Industry Association (RIAA) is het daar niet mee eens. Het stelt dat Unio en Suno minstens toestemming hadden moeten vragen vooraleer hun producten te lanceren - iets wat andere platformen wel gedaan hebben.

Wij zijn alvast benieuwd hoe dit proces gaat aflopen...
https://www.engadget.com/ai/ai-startup-argues-scraping-every-song-on-the-internet-is-fair-use-233132459.html
https://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/legaldocs/zjvqymadevx/USA%20COURT%20MUSIC%20COPYRIGHTS%20sunoanswer.pdf



GOOGLE: NIEUWE TAALMODELLEN EN AI-FILTERS
Google heeft zijn Gemma 2 familie van open source taalmodellen een update gegeven, waaronder een nieuw model van 2 miljard parameters dat Gemma-2-2B heet. Volgens Google is dit model performanter dan sommige grotere GPT-3.5 modellen, terwijl zij toch op minder krachtige toestellen draaien. Gemma-2-2B kan je vinden op Kaggle, Hugging Face en Vertex AI Model Garden. Ook op de eigen Google platformen Google AI Studio of het gratis Google Colab plan.

Google heeft ook ShieldGemma uitgebracht, een set tools om content te filteren, om zo schadelijke content te ontdekken en verwijderen in de input en output van de AI. Die focust zich op haatspraak, stalking, seksueel expliciet materiaal en gevaarlijke content.

Ook nieuw is Gemma Scope, een tool die meer transparantie moet brengen naar AI. Door bijvoorbeeld meer context te geven over hoe Gemma-2 modellen data sorteren, zodat onderzoekers patronen kunnen herkennen, hoe zij informatie verwerken, en voorspellen maken.

Zowel ShieldGemma als Gemma Scope zijn gratis.
https://the-decoder.com/google-deepminds-new-gemma-2-model-outperforms-larger-llms-with-fewer-parameters/



GOOGLE BRENGT AI-FUNCTIES VAN GEMINI NAAR CHROME VOOR DESKTOP
Gisteren hadden we het over nieuwe modellen en filters die Google uitgebracht heeft voor het Gemma-platform. Als gebruiker zal je daar niet meteen iets van merken, maar met dit bericht zal je wel concreter aan de slag kunnen.

Het is namelijk zo dat Google verschillende door zijn Gemini AI aangedreven functies meteen in de Chrome browser voor de desktop integreert, waaronder Lens. Daardoor zal je een deel van een pagina kunnen selecteren, of een voorwerp in een foto, en meer informatie vragen over wat je geselecteerd hebt.

Tab Compare is dan weer een functie die pas over enkele weken beschikbaar zal zijn, en die je een samenvatting geeft van wat in verschillende tabs staat. Wat heel handig is: stel dat je op zoek bent naar loopschoenen, en je hebt in verschillende tabbladen het aanbod van gelijkaardige fabrikanten staan, dan zal die AI jou een samenvatting kunnen geven van dat aanbod.

Ook komt er nog een door AI aangedreven zoekfunctie om je surfgeschiedenis te doorzoeken. Dat zal voorlopig enkel in de VS uitgerold worden, als opt-in functie. Je zou dan wel kunnen vragen: "Welk recept voor quiches bekeek ik verleden week", en de functie zou je de URL kunnen geven.
Interessant - tenminste als je met Chrome werkt. Wat wel sneu is voor wie met Firefox werkt. En weer vragen oproept over dominantie: Microsoft rolt zijn Copilot uit voor Bing; Google zijn Gemini voor Chrome. En de andere browsers - Firefox, Brave, Opera?
https://techcrunch.com/2024/08/01/google-brings-gemini-powered-search-history-and-lens-to-chrome-desktop/



HEB JE ECHT EEN E-READER NODIG OM EBOOKS TE LEZEN?
Het is een vraag die je misschien ook bezig houdt. Mij alvast. Als kind verslond ik boeken - ik haalde boeken voor mezelf, op mijn (tja, toen was dat een papieren bibliotheekkaart) eigen kaart, op die van mijn broer en oudere zus. Kwestie van boeken te kunnen ontlenen die niet voor meisjes van mijn leeftijd "geschikt" waren. Lezen was altijd mijn grote plezier... tot ik het digitale wereldje in dook. En veel van mijn tijd ging naar het verzamelen van nieuws, via het web.

Ik heb het altijd betreurd dat ik geen boeken meer las. Een gevoel dat met het ouder worden, en de drang om te onthaasten, steeds sterker werd. Ik begon terug boeken te kopen, maar ook een e-reader. Want die heeft veel voordelen. Je moet maar één toestel meenemen, en je hebt een hele bibliotheek vol boeken bij je. Bovendien spaar je bomen natuurlijk, maar je kan digitale bladwijzers leggen, notities maken, en dingen opzoeken. enkele voordelen van e-boeken tegenover fysieke boeken worden opgesomd in een artikel bij How To Geek.

Maar toen... begon ik mijn boeken te lezen op mijn smartphone. Ik heb geen reuzengroot toestel, maar het is wel helder. En ik heb het altijd bij me. Waarom nog een extra toestel meesleuren, de e-reader? Ik kan mijn boeken lezen in helder zonlicht, of wanneer ik in bed lig. Bovendien kan ik, tijdens het lezen, ook nog muziek beluisteren via mijn muziekapp die ook op mijn smartphone staat. Het feit dat mijn e-reader niet goed synchroniseerde met de smartphone, deed uiteindelijk de deur dicht - vooral na de derde keer dat de e-reader mij terug stuurde naar de 1e pagina van mijn boek, alhoewel ik al 43% gelezen had op mijn smartphone. En de e-reader dan mijn bookmark op mijn smartphone ging overschrijven en ik daar moest gaan kijken waar ik gebleven was.

Voortaan lees ik dus op mijn smartphone. Met muziek in mijn oortjes. En ik voel me er goed bij. Maar misschien heb jij argumenten waarom je een e-reader toch nog altijd beter vindt? Laat het ons gerust weten!
https://www.howtogeek.com/i-love-physical-books-but-these-8-things-made-me-switch-to-ebooks/



OPENAI AARZELT OM TOOL TE OPENBAREN DIE DOOR AI GESCHREVEN TEKSTEN DETECTEERT
Blijkbaar heeft OpenAI een geavanceerde tool ontwikkeld, die kan detecteren wanneer een tekst door een AI gemaakt werd. En dan vooral bij essays en research papers. Ideaal dus om bedrog op te sporen bij studenten die hun eindwerk zouden willen laten schrijven door een AI.

De tool werkt heel simpel, met een watermerk-technologie: de selectie van tokens in de output van ChatGPT wordt heel subtiel gewijzigd, waardoor er een niet door een patroon ontstaat dat niet door het menselijk oog ontdekt kan worden, maar wel door de technologie van OpenAI. De tool zou 99,9% effectief zijn voor door AI gegenereerde teksten.

Opvallend:  de tool zou al een jaar geleden klaar geweest zijn om die uit te rollen. Maar OpenAI besliste om dat niet te doen. Het was namelijk bezorgd over het feit dat er mogelijk manieren zijn om de ontdekking te omzeilen, en dat het nog een uitdaging is om te bepalen wie toegang moet krijgen tot de detectietool. OpenAI was ook bezorgd over de mogelijke impact op mensen die geen Engels als moedertaal hebben, en hun zelfgeschreven teksten enkel door een AI laten herschrijven, om de taal te verbeteren. Die zouden dan als sjoemelaars gebrandmerkt kunnen worden, terwijl zij zelf een eigen tekst geschreven hadden.

Dat de tool al een jaar bestaat, maar tot nu toe niet publiek ter beschikking gesteld werd, lokt kritiek uit. Maar in de discussie bij Slashdot worden er ook andere vragen gesteld. Want de tool herkent door AI gemaakte teksten via het watermerk dat door ChatGPT toegevoegd wordt, maar hoe zit het met teksten die door andere AI-tools gemaakt werden?

En bij de bezorgdheid over het "bredere AI ecosysteem", klinkt vooral de kritiek dat OpenAI eigenlijk vreest dat bekend zal worden hoeveel tekst er nu al door AI aangemaakt wordt... (2)
https://www.engadget.com/openai-confirms-its-looking-into-text-watermarking-for-chatgpt-that-could-expose-cheating-students-223920531.html?src=rss
https://tech.slashdot.org/story/24/08/05/1415201/openai-grapples-with-unreleased-ai-detection-tool-amid-cheating-concerns



ADBLOCKER UBLOCK ORIGIN MOET INBINDEN DOOR RESTRICTIES GOOGLE CHROME
Onlangs heeft Google in versie 127 van de Chrome browser een update doorgevoerd in zijn platform voor extensies, Manifest, wat eigenlijk een application programming interface (API) is die bepaalt hoe de extensies voor Chrome samenwerken met deze browser.

Zoals velen vreesden bij de lancering van deze versie V3 versie van Manifest (1) heeft deze update wel degelijk zware gevolgen voor adblockers - extensies dus waarmee je advertenties kan blokkeren. En wel omdat hier de extensie alle code moet bevatten die zij zal uitvoeren, met de bedoeling dat Google die code op voorhand kan scannen en mogelijke risico's kan identificeren. En ook omdat Google voortaan toestemming moet geven aan die extensie, vooraleer die wijzigingen kan aanbrengen in je browser.

Het gevolg hiervan werd alvast voelbaar bij Adblocker uBlock Origin. Want de bovengenoemde beperkingen betekenen concreet dat uBlock geen filter lijsten kan gebruiken, omdat die eigenlijk voortdurend geüpdated moeten worden. Wat in Manifest V3 niet meer mag. En daarom heeft uBlock beslist dat het geen versie zal uitbrengen voor Manifest V3.

Het gevolg: de makers van de adblocker hebben aangekondigd dat gebruikers ervan een melding zullen krijgen van Google Chrome dat de extensie niet meer ondersteund wordt. De Lite versie van uBlock zal wel werken op Manifest V3, maar die is niet zo effectief. De échte uBlock Origin zal nog altijd wel blijven werken op alternatieve browsers zoals Firefox.
https://nordvpn.com/nl/blog/chrome-manifest-v3/
https://www.engadget.com/home/home-theater/the-google-tv-streamer-is-the-next-big-upgrade-to-the-chromecast-line-130034951.html?src=rss
https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-chrome-warns-ublock-origin-may-soon-be-disabled/




SAFARI LANCEERT DISTRACTION CONTROL - MAAR NOEM HET GEEN AD BLOCKER
Binnenkort komen de volledige versies uit van iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, maar ondertussen brengt Apple voortdurend updates uit van de beta-versies ervan, die vroege testers kunnen uitproberen. In de vijfde beta van die platformen, die Engadget kon inkijken, zitten er enkele veranderingen in voor Safari en Photos. Over de updates aan dat laatste vonden wij niet veel informatie, maar de update aan Safari is wel opmerkelijk.

Nieuw is daar namelijk Distraction Tool, die eigenlijk werkt als een adblocker, maar die niet zo bedoeld is en je van Apple ook niet zo mag noemen. Wat doet de tool dan wel: hij verwijdert delen van een pagina die jou afleiden, zoals een overlay die je vraagt om een abonnement te nemen, of zelfs een vraag om cookies te accepteren. Storen die meldingen jou wanneer je op een webpagina belandt, dan kan je in het Search veld (waar ook de knoppen Reader en Viewer staan) op de Page Menu knop drukken. En daar dan "Hide Distracting Items" aanklikken. Vervolgens kan je aanduiden welke delen van de pagina je weg wil filteren.

Eens je dat gedaan hebt, zal de browser die delen van de pagina op dat domein blokkeren, en dat blijven doen bij je volgende bezoeken.

Apple geeft wel enkele waarschuwingen. De eerste keer je op Distraction Control klikt, zal Apple je informeren dat dit er niet voor zorgt dat advertenties definitief verwijderd worden, of andere gebieden, wanneer de content daar veranderd is. En vermits banner advertenties op een pagina meestal ververst worden bij elk bezoek, zal Distraction Control dus geen impact hebben op die elementen.

Bovendien zal je manueel werk moeten doen om bepaalde delen van de pagina te selecteren, er is geen AI die je daarbij helpt. Je zal wel een blauwe omkadering zien op bepaalde pagina's van de pagina, en je klikt erop om die te selecteren. Je kan die trouwens ook die verborgen delen terug zichtbaar maken, door in het zoekveld het "verberg" icoon aan te klikken, en daar Show hidden items" te selecteren.

Geen ad-blocker, en als je het ons vraagt iets teveel manuele handelingen die je zelf moet uitvoeren. Wat naar onze mening deze tool toch wat beperkt. Maar in de discussie op Slashdot zijn de gebruikers eerder positief.

Wat wij ons wel afvragen: zal de EU niet protesteren tegen het feit dat je kan aangeven dat je de cookies pop-up kan verbergen, gaat dat niet in tegen de verplichting van sites om toestemming te vragen voor het vertonen van cookies?
https://www.engadget.com/mobile/smartphones/safari-can-block-distracting-ads-and-other-website-clutter-with-the-latest-ios-18-and-macos-betas-172041678.html?src=rss
https://www.engadget.com/safari-can-block-distracting-ads-and-other-website-clutter-with-the-latest-ios-18-and-macos-betas-172041678.html?src=rss
https://apple.slashdot.org/story/24/08/05/2033252/apple-debuts-new-distraction-control-feature-for-safari?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



DAT GOOGLE VEEL GELD BETAALT VOOR PROMINENTE PLAATSING VAN ZIJN ZOEKMACHINE WORDT AFGESTRAFT
In de VS heeft de rechtbank van District of Columbia een erg verstrekkend vonnis uitgesproken: Google heeft inbreuk gepleegd op antitrustwetten, doordat het miljarden dollars uitgaf om een illegaal monopolie te creëren, en zo de dominante zoekmachine wereldwijd te worden.

Het gaat concreet om het feit dat Alphabet, het moederbedrijf boven Google, 26 miljard dollar betaald heeft aan Apple en Samsung om daar Google als standaard zoekmachine in te stellen. Dat was volgens de rechter een misbruik van zijn marktpositie, en dat deze praktijk ervoor zorgde dat andere zoekmachines geen kans hadden om de markt te veroveren.

De rechtbank meende echter niet dat het bedrijf geen monopolie heeft in search advertenties. En dat is wel een belangrijke nuance.

Nu zou een aparte procedure moeten volgen die bepalen wat de gevolgen zijn voor Google: een boete betalen, zijn praktijken aanpassen? Maar als dat het laatste is, dan zou dit vonnis heel negatieve gevolgen kunnen hebben voor Apple en Firefox, die van deze inkomsten genoten hebben. Apple zou elk jaar 20 miljard krijgen van Google, om Google de standaard te maken op zijn iPhone. Mozilla 510 miljoen dollar, van de totale inkomsten van 583 miljoen - wat eigenlijk betekent dat de non-profit zonder deze inkomsten op droog zaad komt te zitten. Helaas.

Maar het zal nog enige tijd kunnen duren vooraleer die definitieve uitspraak komt: rekening houden met beroepsprocedures zou dat wel eens 2026 kunnen zijn.
https://www.reuters.com/legal/us-judge-rules-google-broke-antitrust-law-search-case-2024-08-05/
https://fortune.com/2024/08/05/mozilla-firefox-biggest-potential-loser-google-antitrust-search-ruling/



X WORDT BESCHULDIGD DOOR EU, MAAR BESCHULDIGT OP ZIJN BEURT ADVERTEERDERS
Twee beschuldigingen die niets met elkaar te maken hebben, het gaat over volkomen verschillende onderwerpen. Maar het is het zoveelste bewijs dat X voortdurend onder vuur genomen wordt - en het feit dat de CEO van het bedrijf de flamboyante figuur Elon Musk is, is daar echt niet vreemd aan.

Waarover gaan de twee zaken? Wel, om te beginnen dient de Data Protection Commission van Ierland een klacht in tegen X International. De reden: X heeft de gegevens van zijn gebruikers (lees: hun postings, niet hun privégegevens) gebruikt om zijn AI Grok te trainen, en dat zonder hun toestemming. Nadat die training door Grok bekend werd, heeft X wel een tool uitgebracht waarmee de gebruikers kunnen aangeven dat hun data niet gebruikt mogen worden, opt-out dus. Maar dat is volgens de Ierse DPC onvoldoende. (1)

De aanklacht die van X zelf uitgaat, betreft een gezamenlijke poging van de adverteercoalitie GARM, Global Alliance for Responsible Media. Deze organisatie had in 2019 een set standaards uitgewerkt om adverteerders de zekerheid te geven dat hun merk niet besmeurd zou worden wanneer hun advertenties op bepaalde sites gepubliceerd zouden worden. Tot die organisatie behoren o.a. Unilever, Mars, Orsted.

Volgens Axios zou die organisatie ervoor gezorgd hebben dat Twitter / X miljarden dollars misgelopen heeft, omdat die zijn adverteerders ontraden zou hebben om advertenties te plaatsen op bepaalde conservatieve sites. Waaronder Daily Wire, maar ook X dus.

Het is niet het eerste proces dat X aanspant tegen adverteerbedrijven. Verleden jaar bijvoorbeeld diende X een klacht in tegen de progressieve organisatie Media Matters, voor eerroof. Die organisatie had namelijk een rapport uitgebracht waarin volgens X de hoeveelheid haatspraak op het platform niet juist voorgesteld wordt. Dit proces zou volgend jaar moeten voorkomen. (2)

Het minste wat je kan zeggen is dat X, en Elon Musk, het spannend blijft houden!
https://www.engadget.com/ai/x-accused-of-using-eu-user-data-to-train-grok-without-consent-133042114.html?src=rss
https://www.axios.com/2024/08/06/scoop-x-sues-major-brands-ad-industry-group-for-antitrust



AUTOMATTIC LANCEERT WRITE BRIEF WITH AI
Zoals je weet bestaan er twee soorten WordPress: het content management systeem (CMS) dat je op je eigen server kan installeren als basis voor je website en volledig aan je eigen behoeften kan aanpassen. En WordPress.com, een webdienst waar je eveneens een eigen website kan aanmaken, maar waarbij je aan enkele beperkingen onderworpen bent. Het eerste is bedoeld voor wie technologisch een beetje vaardig is, het tweede is gemakkelijk voor wie gewoon een blog wil starten en zich niets van de technologische kant wil aantrekken.

Automattic, de eigenaar van WordPress.com kon uiteraard de lokroep van AI niet weerstaan. Het heeft een artificiële intelligentie tool uitgebracht die bloggers moet helpen om duidelijker en aantrekkelijker te schrijven.

Write Brief with AI, zo heet de tool. Hij helpt je om structuur in je content te brengen, via tekstgebaseerde prompts. Je kan ook de toon van je postings aanpassen, om minder formeel te zijn, of meer meelevend.

De tool is beschikbaar via Jetpack, een pakket extraatjes dat je aan je WordPress.com website kan toevoegen via een plug-in. De tool is gratis tijdens de beta-fase. Wat de prijs daarna zal zijn, is niet geweten.
https://techcrunch.com/2024/08/07/automattic-launches-ai-writing-tool-that-aims-to-make-wordpress-blogs-more-readable-and-succinct/



GETUIGENIS VAN APPLE IN GOOGLE SEARCH ZAAK BOORT BING DE GROND IN
We komen even terug op een artikel van gisteren, over het vonnis dat een Amerikaanse rechter velde over de Google antitrustzaak. Daarin kwam je o.a. te weten hoeveel geld Apple en Mozilla betaald hebben aan Alphabet, het moederbedrijf boven Google, om van Google de standaard zoekmachine te maken op hun toestellen (bij Apple) en in hun browser (bij Mozilla).

Uit die getuigenissen blijkt nog iets anders, iets dat is toch wel een blamage voor Bing, de zoekmachine van Google. Eddie Cue, VP van services bij Apple, verklaarde in zijn getuigenis namelijk dat er geen alternatief was. "Er was geen enkele prijs die Microsoft ons kon betalen" om Apple Bing als standaard zoekmachine te installeren. "En zelfs als ze Bing gratis aanboden; Ze zouden ons zelfs het hele bedrijf kunnen aanbieden".

Lees dus: Eddie Cue, Apple, vond de Bing zoekmachine dus gewoon ondermaats. Maar verder in zijn getuigenis staat ook te lezen dat de kwaliteit van Bing als zoekmachine vergelijkbaar is met die van Google op de desktop, maar ver achterop ligt voor mobiele toestellen.

Tja, het blijft een rommeltje. En een heel verhitte discussie op Slashdot, uiteraard!
https://www.theverge.com/24214574/google-antitrust-search-apple-microsoft-bing-ruling-breakdown
https://apple.slashdot.org/story/24/08/06/1842234/apple-thinks-bing-is-pretty-bad



NIEUWE MANIER VAN TELLEN BIJ INSTAGRAM: VIEWS
Een belangrijk bericht voor creators: in de volgende weken zal "views" de belangrijkste meetwijze worden bij alle formats, dus zowel bij Reels, Photos, Stories enz. Views moet het engagement meten bij al die rubrieken. Tot nu toe werd bij Reels een andere maat gehanteerd dan bij de andere poten van Instagram. Deze nieuwe eenheidsmaat moet het duidelijker maken voor creators om hun bereik te weten.

Adam Mosseri, chef bij Instagram, legde uit dat zo'n "view" iets anders is dan het bereik, want een ontvanger kan dezelfde content ontelbare keren opnieuw bekijken, en dat telt meer dan slechts één keer.

Mosseri adviseerde creators ook om te letten op het aantal keer dat iets verzonden werd per bereik (reach), want dat duidt aan hoeveel keer iemand je laatste foto, story of reel doorgestuurd heeft naar zijn eigen volgers. Ook dat is voor creators een belangrijke indicator van hoe populair een bericht is.

Bij Threads bestaat er al sinds begin dit jaar een "total view count". Meer achtergrond bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/8/7/24215398/instagram-primary-metric-views



REDDIT: EXPERIMENT MET LLM'S EN PLANNEN VOOR DE TOEKOMST

Ook Reddit waagt zich aan AI-experimenten. Het wil later dit jaar samenvattingen van zoekresultaten laten aanmaken door Large Language Modellen. Momenteel heeft Reddit al partnerschappen afgesloten met OpenAI en Google, maar het zou ook nog technologie van andere bedrijven willen gebruiken voor dit experiment.

Onlangs kondigde Reddit ook aan dat het meer inkomsten wil verwerven door de toegang tot zijn API te beperken tot wie daarvoor betaalt. Een plan dat blijkbaar lijkt te werken, want in het tweede kwartaal 2024 had het 54% meer inkomsten dan in hetzelfde kwartaal verleden jaar. Het aantal dagelijks actieve unieke gebruikers was zelfs met 51% gestegen.

Maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf nu eindelijk winstgevend is. Het verlies dat het momenteel maakt is echter gedaald: van 41,1 miljoen dollar verleden jaar naar 10,1 miljoen in het voorbije kwartaal.

Steve Huffman, CEO van Reddit, heeft nog andere plannen om Reddit, dat nu beursgenoteerd is, beter te laten opbrengen. Er wordt namelijk eraan gedacht om sommige subreddits, rubrieken op dit sociale nieuwsnetwerk dus, achter een betaalmuurtje te steken. Een plan dat op veel vragen onthaald wordt door de Reddit-gebruikers zelf, maar ook door waarnemers. Die laatsten  stellen dat de slaagkansen van dat plan grotendeels afhangen van de content in die subreddits: zal die speciaal genoeg zijn om gebruikers te laten betalen? Maar ook wie gaat bepalen welke content achter het betaalmuurtje komt zal een rol spelen- bij voorkeur zijn het de mods van die subreddit zelf die dat bepalen. En dan is er ook nog de verdeelsleutel: hoe zal Reddit de inkomsten die hiermee gegenereerd worden verdelen over de reddit-contributors, de mensen die bijdragen schrijven voor de subreddit en Reddit zelf
https://techcrunch.com/2024/08/06/reddit-ai-powered-search-results/
https://9to5mac.com/2024/08/07/subreddits-could-be-paywalled/



YOUTUBE NODIGT ZIJN GEBRUIKERS UIT OM DE COMMUNITY NOTES UIT TE TESTEN

Wij hebben het al een paar keer gehad over de Community Notes op Twitter, een slim bedacht en heel fair systeem, waarbij de community zelf nepnieuws van een commentaar voorziet. (1)

YouTube is blijkbaar ook van mening dat dit een goed systeem is, en wil het invoeren. Een beperkte groep gebruikers kan momenteel gebruikmaken van de functie. En voorbeelden van mensen die een uitnodiging hiervoor ontvangen hebben, duiken overal op de social media op.

Een officiële startdatum is nog niet bekend, maar het is wel belangrijk dat zij nu gelanceerd worden, vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het pilootprogramma is momenteel enkel verkrijgbaar voor mobiele toestellen in de VS, en in het Engels. Op de Help database van YouTube vind je alvast instructies over hoe je een community note kan schrijven en indienen.(2)
https://communitynotes.x.com/guide/en/about/introduction
https://support.google.com/youtube/answer/14925346
https://9to5google.com/2024/08/07/youtube-community-notes-test-pilot-program/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



APPLE TOESTELLEN ONVOLDOENDE BEVEILIGD DOOR SECURITY TEAMS
Apple toestellen zijn veiliger, dat staat boven kijf. Maar zijn zij ook beter beveiligd? Het zal je verwonderen, maar een analyse door Picus Security stelt dat dit niet het geval was. Bij dat onderzoek werden 136 miljoen cyberaanvallen gesimuleerd, en vastgesteld werd dat macOS slechts tegen 23% van hen kon beschermen, omdat de securityteams de Apple-toestellen niet goed genoeg beheren.

De macOS endpoints zouden veel waarschijnlijker verkeerd geconfigureerd zijn, of zo ingesteld zijn dat zij zonder Endpoint Detection and Respons (EDR) mogen werken. Daardoor voorkwamen de macOS-eindpunten slechts 23£ van alle gesimuleerde aanvallen, terwijl dat bij Windows 62% was en bij Linux zelfs 65%.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat slechts 56£ van alle gesimuleerde aanvallen gelogd werd door de detectietools van het bedrijf, en slechts 12% een alarm liet afgaan. Hoe vaak moet het nog gezegd worden: opnieuw bleek dat wachtwoorden nog altijd een zwak punt blijven. Maar liefst 25% van de bedrijven gebruikte een wachtwoord dat aangetroffen kan worde in een woordenboek.

Werk aan de winkel dus! Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2024/08/02/security-teams-failing-to-manage-apple-devices-effectively/



GOOGLE TV STREAMER: GERUCHTEN BEVESTIGD
Verleden week hadden wij het al over de opvolger van de Google Chromecast: de Google TV Streamer. Vandaag werd het bestaan ervan bevestigd: het is een toestel dat 99 dollar moet kosten, en dat duidelijk beter moet presteren dan de oude Chromecast.

De TV Streamer heeft een integratie met de Thread en Matter protocollen, zodat je meer andere toestellen kan koppelen met de streamer. Er zijn ook meer functies in de remote finder. Er zit ook een speciale knop op de afstandsbediening, waarmee je een Google Home paneel kan oproepen en zo je andere toestellen kan bedienen. Op het toestel zelf zit dan weer een speciale knop waarmee je de afstandsbediening kan laten beepen - handig wanneer je die niet vinden kan.

Ook dit toestel bevat een snufje Gemini AI: die geeft je samenvattingen, reviews en de korte inhoud per seizoen van reeksen, terwijl je aan het browsen bent. Je kan ook met generatieve AI een screensaver maken, of je foto's van je Google Photos album als screensaver gebruiken.

De streamer zou 22% sneller moeten zijn dan de Chromecast, heeft de dubbele hoeveelheid RAM, en 32 GB interne opslagruimte. The Verge (2) vindt het alvast een waardige concurrent voor Apple TV 4K.
https://www.theverge.com/2024/8/6/24214055/google-tv-streamer-features-price-matter-thread



PROTON WACHTWOORDBEHEERDER WERKT NU OOK MET TOUCH ID EN WINDOWS HELLO
Proton heeft onlangs zijn reeks privacybeschermende tools uitgebreid. Na de Proton mail biedt het nu ook Proton VPN, Ptoton Calendar, Proton Drive. De laatste nieuwe telg is Proton Pass, een wachtwoordmanager.

Die kreeg deze week een update, zodat die op bijna gelijke hoogte komt als concurrenten zoals 1Password. Want voortaan kan je ook biometrische authenticatie toepassen in je Proton Pass app. Daardoor werkt de app met je Touch ID op macOS en Windows Hello op het Windows OS voor de desktop. Je kan je dus voortaan in die app aanmelden met je vingerafdruk of gezichtsafdruk, zonder je wachtwoord te moeten intikken.

Deze optie is helaas enkel beschikbaar voor wie een Pass Plus plan heeft en hoger, en dat kost minimum $23,88 per jaar (of $4,49 als je per maand betaalt).
https://www.engadget.com/cybersecurity/proton-pass-now-supports-touch-id-and-windows-hello-biometric-logins-100025225.html?src=rss

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




BBC PODCAST: DRAMA OF THE WEEK

Er zijn zoveel podcasts, dat het moeilijk is om kiezen. Maar het doet ons ook vergeten dat de term "podcast" eigenlijk alleen een technologie omschrijft, waarbij je via je podcast automatisch nieuwe afleveringen kan binnenhalen van de aanbieder waarop je je abonneert.

Het is geen audiogenre op zich. Podcasts is een lading die vele soorten content omschrijft. Voortkabbelende gesprekken over een thema, een afgeronde reeks over een bepaald onderwerp, een zoektocht die je mee beleeft, een informatieve reeks, humor... De waaier is echt erg uitgebreid.

Het heeft ons een beetje doen vergeten dat er nog andere soort audio bestaat: het hoorspel. Sommige aanbieders brengen regelmatig hoorspelen uit in de vorm van een podcast, zodat je telkens de nieuwe afleveringen beluisteren kan. Pearl Radio bijvoorbeeld brengt regelmatig hoorspelen uit als podcast.

BBC Radio 4 en 3 doen dat ook, onder de noemer "Drama of the Week". En de aflevering van deze week, "Severn" deed me met een schok realiseren dat ik het hoorspel veel te hard verwaarloosd heb. En dat het een kunstvorm is die je, doordat hij zich echt tussen je oren afspeelt, en jij in je hersenen de beelden bij het geluid creëert, zoveel directer is dan tv of film.

Via onderstaande link kan je de aflevering Severn beluisteren (als je snel bent). Maar in je favoriete podcast app kan je je abonneren - zoek op "Drama of the Week BBC4" en je krijgt een heerlijke lading genot voor oor en hart.
https://www.bbc.co.uk/programmes/p02nrv5m/episodes/downloads



HOORSPEL ALS PODCAST: MANNEN DIE VROUWEN HATEN

Gisteren spraken we over Pearl Radio, een podcast aangeboden door NPO Radio 1. En het feit dat die heel mooie hoorspelen aanbieden, een audiogenre waarop wij verzot zijn. Deze zomer brengt Pearl de podcastreeks "Mannen die vrouwen haten" uit, een hoorspel in 10 delen. Het gaat over Michael Blomkwist, een journalist die een oude moord wil oplossen.

Het hoorspel werd in 2011 gemaakt door Hoorspelfabriek voor NTR, en is een grote productie met veel rollen. Onze favoriet is Victor Reinier, die Mikael Blomkvist speelt - wiens stem je meteen zal herkennen als die van rechercheur Floris Wolfs in Flikken Maastricht.
Geniet ervan!
[Taal: NL]
https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radio/111031/238-parelzomer-2-mannen-die-vrouwen-haten



AUDIBLE BRENGT AI SEARCH UIT

Audioboekbedrijf Audible, dat in handen is van Amazon, kondigde deze week aan dat het een door AI aangedreven zoekfunctie wil uittesten. Die moet ervoor zorgen dat gebruikers het zoeken naar audioboeken kunnen verfijnen.

Maven, zo heet de functie, en hij is voorlopig enkel beschikbaar voor gebruikers in de VS. Het moet een persoonlijke aanbevelingsexpert worden, die titels kan suggereren op basis van je voorgaande selecties en voorgaande verzoeken. Je kan gewoon heel vage prompts gebruiken, zoals "ik wil een optimistische fictieboek met een vrouwelijke hoofdrolspeler".

Naast Maven zal Audible  ook AI ontplooien op andere manieren, zoals collecties boeken die door de AI geselecteerd wordt, en reviews door de AI aangemaakt. Alhoewel wij bij dat laatste wel onze vragen hebben - tenzij het een samenvatting is van bestaande reviews van échte personen.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/08/07/audible-ai-powered-search-feature/





 
De nieuwe oogst


   
BOOKS ABOUT FOOD
Kookboeken bestaan er in alle soorten. Sommige zijn prachtig van foto's, een ander kan je favoriete kookboek worden omdat er zoveel recepten in staan die beantwoorden aan jouw smaak, die de ingrediënten bevatten die je aanstaan - of omdat ze simpel uitgelegd zijn. De website Books About Food is gewijd aan kookboeken en bevat meer dan 1.300 titels van kookboeken. Je vindt er ook informatie over de mensen die de boeken maken. Je kan zoeken per auteur en medewerkers, en elk boek kan je ook doorbladeren. Om te smullen, lekker en figuurlijk!
[Taal: EN]
https://www.booksabout.food/cookbooks/one-pot-one-portion-67h1cs
https://www.booksabout.food/



TOURING TEST

Hier moet je raden welke stad het is, gebaseerd op literatuur en kunst, met behulp van generatieve AI. Zelf vond ik de test niet zo simpel - maar wie weet heb jij meer geluk? De versie met de multiple choice vragen is een klein beetje gemakkelijker dan de versie met de open vragen.
[Taal: EN]
https://touringtest.net/



EEN AUDIO-GASTENBOEK VOOR JE HUWELIJK
Een gastenboek met teksten die de genodigden van je huwelijk of ander feest geschreven hebben is leuk. Maar een multimediaal gastenboek is nog veel leuker, met boodschappen die mensen ingesproken hebben en selfies die zij gemaakt hebben. Er is geen speciale apparatuur nodig, je smartphone volstaat. En de makers beloven dat de tool ook oma-vriendelijk is!
[Taal: EN]
https://voxu.fm/how-it-works



MARKABLE: AI VOOR JE BOOKMARKS
Deze webdienst belooft jou te helpen om je bookmarks, je bladwijzers, gemakkelijker terug te vinden dankzij AI. Je moet dus zelf niet langer je bookmarks gaan indelen en taggen, de AI doet het voor jou. De basisdienst voor 100 bookmarks is gratis, met een Pro account vanaf $2,99 per maand kan je meer, zoals ook afbeeldingen bookmarken.
[Taal: EN]
https://markableapp.com/



JAMS: SPEELLIJST VOOR SPOTIFY
Deze website belooft dat zij voor jou een playlist kan maken met de gewenste muziek, met behulp van AI. Maar je kan ook andere dingen vragen aan de AI, gewoon chatten dus. Met / in het invoerveld maak je duidelijk wat je wil, zoals /playlist downbeat bijvoorbeeld. En met /deepcuts kan je aangeven dat je mainstream beats niet in het lijstje wil. Je kan de lijst beluisteren op je Spotify account of delen.
[Taal: EN]
https://www.chatjams.ai/



MINVO: KORTE FILMPJES
Deze webdienst richt zich tot creators, om hun content in hapklare korte fragmenten te verwerken. Zowel podcasters, live streamers als radio & tv-makers zijn het doelpubliek, maar... ook kerken, die preken kunnen opdelen om hun volgers te bekoren. Je kan de dienst gratis uittesten, door een YouTube link in het invoerveld te plakken. Abonnementen starten vanaf 7,49 dollar per maand.
[Taal: EN]
https://minvo.pro/pricing



HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIABETES FONDS
Diabetes is een aandoening die steeds meer mensen treft. Vooral oudere, maar ook jongere. Het voedingspatroon heeft een enorme invloed, en de website van het Diabetesfonds wil je uitleggen wat de oorzaken zijn van diabetes, wat de verschillende types diabetes zijn, en wat je zelf kan doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je ook aan diabetes gaat lijden.
[Taal: NL]
https://www.diabetesfonds.nl/home


SPREADSITE: DOE MEER MET JE SPREADSHEET
Deze webdienst belooft je dat zij, met behulp van AI, je meer kan laten doen met een gewone spreadsheet. Je kan dashboards maken die interactief zijn, gebruiksvriendelijk, zonder dat je enige code moet kennen. Voorlopig moet je wel eerst je spreadsheet van een XLS bestand omzetten naar een CSV.
[Taal: EN]
https://www.spreadsite.ai/



ONE SHOT PHOTO CONTEST
Deze wedstrijd wil foto's bekronen die apart staan, dus niet tot een reeks behoren; En die in zwart-wit genomen zijn. De winnaars van de huidige wedstrijd zijn nu bekend, en kan je op deze link bewonderen.
[Taal: EN]
https://exposureoneawards.com/contests/winners/one-shot



GRADIENT GENERATOR
Dit is een tool voor designers om aflopende kleuren te maken. Je kan 8 verschillende kleurruimten interpoleren, waarbij je live previews van elke kleurruimte krijgt. En je kan de url naar je verschillende gradiënten delen.
[Taal: EN]
https://www.learnui.design/tools/gradient-generator.html






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

Het nieuwe schooljaar start bijna: dit zijn de beste laptops
De tijd dat je al het schoolwerk deed met een oud notitieblok is voorbij - steeds meer opleidingen verwachten dat je een laptop gebruikt. We zetten de beste modellen in aanloop naar het nieuwe schooljaar daarom op een rij.
https://www.ad.nl/tech/het-nieuwe-schooljaar-start-bijna-dit-zijn-de-beste-laptops~a2c9ee1a/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

ChatGPT of Google Translate: welke werkt het best?
Ooit geprobeerd om iets in het Nederlands te vertalen? Ik moet het regelmatig doen: van Engels naar het Nederlands, wat Google Translate behoorlijk goed voor elkaar krijgt. Als het om machine vertalingen gaat, dan is Google Translate momenteel de te verslane speler. Kan ChatGPT dat aan?
https://computertaal.info/2024/08/06/chatgpt-of-google-translate-welke-werkt-het-best/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

X gaat voorlopig geen data van EU-gebruikers inzetten om AI-chatbot te trainen
Socialmediaplatform X heeft donderdag toegezegd voorlopig geen data van gebruikers in de Europese Unie te gebruiken om zijn AI-chatbot Grok te trainen. Eerst moeten gebruikers in de EU de mogelijkheid krijgen hun toestemming in te trekken.
https://tweakers.net/nieuws/225232/x-gaat-voorlopig-geen-data-van-eu-gebruikers-inzetten-om-ai-chatbot-te-trainen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Een blik achter de IT-schermen van de ’meest digitale Olympische Spelen ooit’
Ruim 4,5 jaar naar dat ene moment toewerken waarop ineens 20 miljoen gebruikers rekenen op je IT-infrastructuur: zo zien de Olympische Spelen van de IT-afdeling er uit.
https://datanews.knack.be/analyse/achtergrond/een-blik-achter-de-it-schermen-van-de-meest-digitale-olympische-spelen-ooit/






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: SLIMMER WERKEN MET GOOGLE TASKS
Wellicht is ook jouw leven onderverdeeld in verschillende aspecten (huishouden, werk, vereniging, ...) en heb je voor elk van die aspecten verschillende dingen te doen. En omdat dat zoveel dingen zijn, ga je al gemakkelijk een taak vergeten. Google Tasks, dat bij Google Calendar hoort, kan je hierbij helpen. Bij Make use Of vonden wij verschillende tips hoe je dat doet.
1. Maak verschillende lijstjes aan, voor de verschillende aspecten
2. Heb je een Gmail account, maak dan vanuit die mails taken aan
3. Ook vanuit Google Calendar kan je taken aanmaken, met een deadline
4. Stel herinneringen in en werk met terugkerende taken
In het artikel vind je stap-voor-stap instructies hoe je hiervoor te werk gaat.
https://www.makeuseof.com/google-tasks-how-to-organize-life/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ANCESTOR TREE MANAGER
Dit is een handig programma dat je kan helpen om een stamboom van je familie op te stellen. Het programma is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS, en je kan Engels, Nederlands of Duits instellen als taal.Rapporten kan je genereren in het Engels, Duits, Nederlands, Frans en Noors. Het progamma is gratis bovendien.
https://ancestortreemanager.sivworks.nl/en/



KSTARS: PLANETARIUM
Een bezoek aan een planetarium is echt indrukwekkend. Maar met deze app kan je die sterren ook vanuit je luie zetel, achter je computer, rustig bekijken. Je krijgt de sterrenhemel te zien  vanuit bepaalde gezichtspunten die je zelf kan instellen.
https://www.chip.de/downloads/KStars_124905026.html
https://kstars.kde.org/



FLICKD: VOOR FILM EN TV FANS
Deze app voor iOS en Android is wel handig wanneer je met andere gebruikers wil communiceren over welke reeksen en films je moet zien. Je kan er volgen wat anderen bekijken, je krijgt er aanbevelingen en kan zelf reviews posten, en deelnemen aan discussies over deze content.
https://www.flickd.co.uk/



AI VOICE MAKER: TEKST NAAR SPRAAK
Met deze tool kan je je geschreven tekst omzetten naar audio. De tool belooft dat hij echte expressie brengt naar de audio, en dat er intuïtieve controles zijn waarmee je de audio output kan controleren.
[app voor Windows - $2,99]
https://apps.microsoft.com/detail/9nsrczv5zmcp?hl=nl-nl&gl=DE






AGENDA VOOR MACOS/IOS

Wat deze app onderscheidt van de vele andere apps om notities te maken en to-do lijstjes, is dat elke notitie en taak gekoppeld is aan een tijdlijn. Op die manier verlies je geen taak uit het oog en wordt geen taak achtergelaten tot die gedaan is. De app is gratis, maar sommige functies zijn voorbehouden voor de premium formule.
https://agenda.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Onderneem nooit actie wanneer je boos bent.