Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/8/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1274 van 27/7/2024


 

Gegroet lezer,

Verleden week startten wij de nieuwsbrief met in ons voorwoord de vermelding naar de wereldwijde IT-storing als gevolg van een storing bij het beveiligingsbedrijf CrowdStrike. Deze week belichtten wij enkele aspecten, zwakheden in de IT en in onze maatschappij die door deze pannen blootgelegd werden. 
Een heel goede uitleg over wat er exact gebeurd is, vind je bij DTNS op https://www.tommerritt.com/all-about-the-crowdstrike-outage-dtns-4814/
En het zal je misschien verbazen, maar de boosdoener is... een bestand van amper 40k. Aanbevolen lectuur/kijkplezier!

Nog veel meer nieuwtjes in deze editie. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



NA DE WERELDWIJDE COMPUTERPROBLEMEN ALS GEVOLG VAN EEN CROWDSTRIKE UPDATE: ENKELE BEDENKINGEN
Verleden week werd de wereld opgeschrikt door een groot computerprobleem. Over de hele wereld vielen Windows-computers uit, na een update van de beveiligingssoftware van het bedrijf CrowdStrike. Ondertussen zijn de meeste computers hersteld, en draait de wereld terug verder. Maar het incident roept toch enkele vragen op.

Om te beginnen zijn naar een schatting van Microsoft in totaal 8,5 miljoen Windows computers getroffen door het probleem. Dat mag dan al maar 1% van alle Windows-machines zijn, maar daarvan is een groot deel machines die door de IT-systemen van de overheid en van bedrijven gebruikt worden. En dus wordt hiermee het gevaar van een feitelijk monopolie van Microsoft hiermee beklemtoont, zo stelt de Washington Post (1).

Microsoft verdedigt zich ondertussen. Naar eigen zeggen zou het probleem ook te maken hebben met het feit dat het door de EU gedwongen wordt om externe beveiligingsbedrijven dezelfde toegang te geven tot zijn besturingssysteem als wat zijn eigen Windows besturingssysteem heeft. Dit ten gevolge van een deal die Microsoft in 2009 afsloot met de EC, om verdere beschuldigingen van concurrentiebeperkende praktijken te weerleggen (2).

Nog een andere bemerking, is dat de chaos die dit probleem veroorzaakte, de gevaren blootlegt van een cashloze maatschappij. Die trend wordt namelijk door de overheid aangemoedigd, dat alle betalingen digital zouden geschieden, en cash dus zou verdwijnen. Dit voornemen stuit echter op verzet, o.a. van The Payment Choice Alliance. Die is het niet eens met de maatregelen van verschillende overheden, die bedrijven en handelszaken in de VS en China, maar ook in eigen land, een boete geven indien zij geen digitale betaling aanvaarden. De organisatie stelt echter dat digitale betalingen een te groot spoor achterlaten en een bedreiging zijn voor de privacy: "Ik wil niet dat mijn data verkocht worden, en ik wil niet dat banken, kredietkaartbedrijven en zelfs online winkels elk facet van mijn leven kennen".

Opvallend: dit verzet blijkt stilaan tot meer mensen door te dringen. In het VK bijvoorbeeld is het aantal mensen dat nooit cash gebruikt maar alles digitaal betaalt, of minder dan één keer per maand, van 23,1 miljoen in 2021 gezakt naar 21,6 in 2023. Een interessante discussie hierover bij Slashdot. (3)
https://www.washingtonpost.com/technology/2024/07/20/microsoft-outage-crowdstrike-regulatory-scrutiny/
https://www.wsj.com/tech/cybersecurity/microsoft-tech-outage-role-crowdstrike-50917b90
https://news.slashdot.org/story/24/07/20/202241/does-the-crowdstrike-outage-prove-the-dangers-of-a-cashless-society



GOOGLE: BINNENKORT BETERE BEELDEN VIA RCS MESSAGES EN HET EINDE VAN URL SHORTENER GOO.GL
Twee korte berichten over Google. Om te beginnen, een verbetering van de RCS (Rich Communication Services) standaard die recent ook door Apple ingevoerd werd na lang met de voeten gesleept te hebben.

Alleen: Apple en Samsung benutten de mogelijkheden van de RCS-standaard ten vollen, terwijl Google in Messages RCS momenteel afbeeldingen verkleint en comprimeert tot ver beneden wat de RCS standaard eigenlijk aankan. Het blog 9to5Mac stelde vast dat een afbeelding van 50 megapixel, die 6 MB groot was, verkleind werd tot enkel 1,9 megapixel en 147 kB groot. Dat zou nu gaan veranderen zodat Google Messages even goede beelden gaat leveren, en het op gelijke voet komt met Samsung messages, en wellicht ook met de nieuwe implementatie door Apple van RCS (1).

Het tweede bericht betreft de URL-shortener naar het goo.gl domein die Google al lang aanbiedt. Die links zullen echter verdwijnen. Sinds maart 2019 is Google gestopt met nieuwe korte URL's aan te bieden. Vanaf 25 augustus 2025  zullen de bestaande links niet meer gaan werken, dus iemand die zo'n goo.gl link aanklikt, zal niet meer naar het doeladres doorverwezen worden.

Vanaf 23 augustus dit jaar zal Google de gebruikers hier extra op attenderen, door een tussenscherm te vertonen wanneer iemand op een goo.gl link klikt, om eraan te herinneren dat de links niet meer zullen werken. Meer bij 9to5Google en Engadget (2)(3)
https://www.androidauthority.com/google-messages-rcs-images-3462017/
https://9to5google.com/2024/07/18/googl-links/&sa=D&source=editors&ust=1721496033173317&usg=AOvVaw00gJ5QE7Ch-UW5GEbs7mVN
https://www.engadget.com/google-is-turning-off-its-googl-shortener-links-next-year-130030435.html?src=rss



APPLE: NIEUWE CONTENT VOOR APPLE VISION PRO HEADSET
Je hebt het in de voorbije weken enkele malen kunnen lezen: na het initiële enthousiasme voor de  headset van Apple, de Apple Vision Pro, taande die belangstelling. Enerzijds omwille van de prijs uiteraard - Apple producten zijn inderdaad altijd wat duurder, maar een verschil tussen 3.500 voor de Vision Pro tegenover de 500 dollar voor de Quest headset leek toch erg groot.

Vooral omdat -en dat is het "anderzijds" argument- omdat er bitter weinig content voorhanden is om de gebruiker over te halen om alsnog die aankoop te rechtvaardigen. Het probleem van de kip en het ei uiteraard: ontwikkelaars zijn niet geneigd om content te creëren voor de headset, zolang daarvoor onvoldoende publiek is. En de gebruiker zal geen headset kopen, wanneer er geen content voor is.

Maar dat lijkt nu te veranderen. In de volgende maanden, zo kondigt Apple aan, zal er een hele reeks "immersieve" video content uitgebracht worden voor de Vision Pro. Zo een video van artiest The Weeknd, een close-up van de 2024 NBA All-Star weekend, en een kortfilm. Content die exclusief is voor de Vision Pro, en je zal 3D video kunnen bekijken met een 180 graden zicht.

Verder komt er een nieuwe serie, "Boundless", waarbij je trips zal kunnen beleven van welke plek je je ook bevindt. En een show van Red Bull, "Big-Wave Surfing". Naast vele reeksen, films, concerten en sportwedstrijden.

Zal het voldoende zijn? Dat zullen de cijfers over enkele maanden vertellen.
https://www.theverge.com/2024/7/18/24201304/the-weeknd-apple-vision-pro-nba-all-stars



META LANCEERT MULTIMODALE LLAMA AI-MODEL NIET IN EUROPA - GAAT EUROPA ACHTEROP HINKEN?

We hebben het al eerder gehad over de slappe koord die de EU bewandelt door technologie te willen reguleren. Te veel regelgeving kan ervoor zorgen dat Europa gaat achterop hinken op het gebied van technologie. Er is niet alleen de Digital Markets Act, er is ook de Digital Services Act, en nu ook de Artificial Intelligence Act. Regelgeving die in het begin als te betuttelend beschouwd werd, maar nu toch baanbrekend blijkt en door andere landen ter wereld nagevolgd wordt.

De Artificial Intelligence Act zit nu nog in de eerste fase: iedereen vindt de voorgestelde regelgeving te streng. Hopelijk zal over enige tijd blijken dat de regelgeving toch juist zit, en voor een mooie balans zorgt tussen bescherming van de gebruiker en bevordering van innovatie. Maar voorlopig zit de AIA dus in de fase van wantrouwen vanwege tech.

Enkele voorbeelden die deze trend bevestigen. Meta heeft aangekondigd dat het zijn multimodale Llama AI-model niet zal uitbrengen in de EU, omwille van de "onvoorspelbare natuur van de Europese regelgeving". Een beslissing die enkele dagen voorafgegaan werd door een gelijkaardige aankondiging van Apple, dat zei dat het hoogstwaarschijnlijk zijn Apple Intelligence op zijn nieuwe toestellen niet zou uitrollen in de EU, uit bezorgdheid over de Digital Markets Act.

De beslissing van Meta betreft ook toekomstige versies van het multimodale AI-model, maar de veel grotere versie van het Llama 3 model, dat enkel met tekst werkt, valt niet onder die aankondiging: het zal wel degelijk beschikbaar zijn voor Europese gebruikers.

Een machtsstrijd tussen de big tech en de EU-regelgeving om van nabij te volgen!
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240308IPR19015/artificial-intelligence-act-meps-adopt-landmark-law



VRAGEN DIE AI OPROEPT: VERDWIJNT HET AANTAL ORIGINELE DATA OM MODELLEN OP TE TRAINEN, EN MOETEN JONGEREN NOG WEL LEREN CODEREN?

Het valt niet te ontkennen dat artificiële intelligentie een enorme impact zal hebben op de digitale wereld. En waarnemers vragen zich af: hoe groot zal die impact zijn, op welke terreinen zullen de verbeteringen die AI kan brengen, ook verder uitdijen?

Twee artikels die wij vonden bij Slashdot geven alvast stof tot denken. Om te beginnen: de content waarop al die modellen, of het nu om taal, audio of beeld gaat, getraind worden, droogt op. De belangrijkste internetbronnen die gebruikt werden om de AI-modellen te trainen, hebben nu het deurtje dichtgedaan en verbieden het gebruik van hun data.

Enkele cijfers die dit bewijzen: van de 14.000 websites die in een onderzoek van Data Provenance Initiative bekeken werden, en die gebruikt werden in drie veel gebruikte AI-training data sets, bleek dat 5% van alle data, en 25% van de beste kwaliteitsdata, nu toegang tot hun data beperken, via het Robots Exclusion Protocol bestand op de website. (1) Met andere woorden: de bron voor deze taalmodellen begint stilaan op te drogen.

Een andere vraag die opgeworpen kan worden: blijkbaar zijn gespecialiseerde taalmodellen heel goed in het schrijven van code om een bepaalde taak uit te voeren. Heeft het dan nog zin om jongeren te leren coderen? Het antwoord is eigenlijk simpel. Het gaat niet zozeer om een bepaalde programmeertaal te leren, wel om de principes van het programmeren onder de knie te krijgen. leren hoe je problemen moet oplossen, kritisch denken, creatief denken, zijn echt wel vaardigheden die je ook in de AI-wereld nodig zal hebben. Bij Slashdot ook hierover een interessante discussie.(2)
Meer over de AI act in de derde link.
https://tech.slashdot.org/story/24/07/19/2050218/the-data-that-powers-ai-is-disappearing-fast?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://news.slashdot.org/story/24/07/20/2222246/should-kids-still-learn-to-code-in-the-age-of-ai?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240308IPR19015/artificial-intelligence-act-meps-adopt-landmark-law



APPLE TV+ DRAAIT BUDGETTEN TERUG OMDAT DURE PROJECTEN ER NIET IN SLAGEN OM GEBRUIKERS TE LOKKEN

Het is niet simpel om "alles" te zijn. Dat ondervindt Apple met zijn eigen content-fabriek, Apple+. Apple is begonnen als hardware-maker, en schakelde vervolgens over op diensten - het aanbieden van apps, maar ook van muziek met iTunes en de podcasts. Dat was over het algemeen content van derden, waarbij Apple inkomsten genereerde door een commissie te verdienen op elke content-aankoop.

Met Apple TV+ echter gooide Apple het over een andere boeg: het zou niet enkel content van derden aanbieden, maar ook originele content, die in opdracht en met geld van Apple gemaakt werd. En omdat Apple in de ogen van velen synoniem is voor een bedrijf dat veel geld wil neertellen, voor premium ervaringen, van hardware tot content, werd er op geen dollar gekeken bij het maken van exclusieve content voor Apple+.

Die leek echter de zieltjes van de gebruikers te kunnen winnen. Apple+, dat in 2019 van start ging, is er tot vandaag niet in geslaagd om een beduidend marktaandeel te veroveren. Slechts 0,2% van het tv-publiek in de VS is het marktaandeel tegenwoordig, tegenover Netflix dat 8% marktaandeel heeft. En dat ondanks zware investeringen, veel lof voor de originele producties. Feit is helaas dat Apple TV+ minder views genereert in een hele maand, dan Netflix heeft in één dag...

Het gevolg? Wel, Apple schroeft de kraan dicht van het geld dat naar producties gaat. Daarover meer bij The Verge en MacRumors (1)(2-

In dat verband vonden wij een heel interessant artikel bij MarketWatch, dat ingaat op de redenen waarom Netflix en YouTube het wél goed doen, en zelfs elkaar versterken. (3)
https://www.theverge.com/2024/7/22/24203423/apple-tv-plus-tighten-budget-streaming-losses
https://www.macrumors.com/2024/07/22/apple-tv-plus-curbs-costs/
https://www.marketwatch.com/story/why-netflix-and-youtube-are-miles-ahead-in-streaming-fd3267ef



APPLE: DAN TOCH EEN FOLDABLE IPHONE? EN VRAGEN OVER LAGE CIJFERS VAN APPLE OVER HET MELDEN VAN VERDACHTE KINDERBEELDEN

Twee berichtjes vandaag over Apple. Om te beginnen lijkt het erop dat de eerste foldable iPhone van Apple er sneller zal aankomen dan verwacht. Er waren eerder dit jaar al geruchten dat Apple ook gevallen zou zijn voor deze vormfactor, die door Samsung populair gemaakt is. Toen was er echter sprake van een lancering van het eerste toestel in 2027, nu zouden die plannen opgeschoven zijn naar 206.

Het zou daarbij gaan om een toestel dat je zoals bij de clamshells van vroeger horizontaal uitklapt, net als de Galaxy Z Flip. Het zou dus een andere "foldable" vormfactor, waarbij het toestel als een boek openklapt, naast zich laten liggen.

Apple zou volgens rapporten er nog aan werken om de vouw te effenen die je ziet wanneer het toestel opengeklapt wordt. Het wil het toestel ook dunner maken. Waarnemers waarschuwen dat de eerste toestellen alvast niet goedkoop zullen zijn (1)

Een tweede bericht gaat over de slappe koord die Apple moet bewandelen om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen. Je zal je wellicht herinneren dat Apple in 2021 een plan ontvouwde om afbeeldingen en foto's te scannen op je toestel, vooraleer die geüpload worden, dit om foto's van kindermisbruik op te sporen. Dat voornemen stuitte echter op veel tegenstand, en het plan werd terug in de schuif gestoken.

Maar dat heeft wel gevolgen. Volgens het National Society for the Prevention of Cruelty to Children van de VK heeft Apple veel minder verdachte foto's aangemeld bij het National Center for Missing & Exploited Children dan andere techbedrijven. In het VK zijn bedrijven bij wet verplicht om dat te doen.

Apple zou namelijk 267 gevallen gemeld hebben, terwijl Google er 1,47 miljoen gemeld heeft en Meta 30,6 miljoen. Ook TikTok, X, Snapchat, Xbox en PlayStation hebben er meer gemeld. Nu zou je kunnen zeggen: ja maar, de boodschappen op Apple Messages zijn end-to-end versleuteld, en Apple kan die niet inkijken. Maar dat argument wordt weerlegd door het feit dat WhatsApp, dat ook end-to-end versleutelde boodschappen biedt, toch 1,4 miljoen gevallen gemeld heeft in 2023.

Het lijk er dus op dat Apple ergens een knoop zal moeten doorhakken, en een manier moet vinden om kinderporno op te sporen. (2)
https://www.theverge.com/2024/7/23/24204421/apple-first-foldable-iphone-arrive-2026
https://www.engadget.com/apple-accused-of-underreporting-suspected-csam-on-its-platforms-153637726.html



GOOGLE BLAAST (VOORLOPIG) PLAN AF OM COOKIES VAN DERDEN IN CHROME STOP TE ZETTEN
Het moet stilaan marketeers gaan duizelen, die rekenen op de informatie van cookies op hun website om reclamecampagnes te optimaliseren. Eerst kondigde Google aan dat het in zijn Chrome browser de cookies van derden zou gaan stopzetten in 2025. De andere makers van browsers, Apple met zijn Safari en Mozilla met zijn Firefox, volgden het voorbeeld.

Koortsachtig werd alom gezocht naar methodes om de informatie die uit cookies gehaald wordt, op andere manieren te verzamelen. Denk aan het creëren van "cohortes", groepen van gebruikers die een gelijkaardige interesse delen.

En kijk: nu wijzigt Google drastisch zijn koers. Voortaan zal Chrome gebruikers vragen om een "geïnformeerde keuze te maken voor hun web browsing", en dus niet langer de cookies van derden uitfaseren. Deze strategie zou op een gelijkaardige manier kunnen werken als de opt-in die Apple gebruikt bij app-tracking, met andere woorden: een scherm met de vraag of men cookies van derden toelaat, voorleggen aan de miljarden gebruikers van Chrome.

Het is minder drastisch dan wanneer Chrome zelf de cookies van derden volledig stopzet. Maar het zou wel het aantal gebruikers dat dergelijke cookies toelaat drastisch kunnen verminderen.
https://www.theverge.com/2024/7/22/24203893/google-cookie-tracking-prompt-ad-targeting-privacy-sandbox



META LANCEERT LLAMA 3.1

Ook Meta heeft deze week een update van zijn Large Language Model voorgesteld: Llama 3.1. En naar eigen zeggen kan die de vergelijking doorstaan met GPT-4° van OpenAI en Claude 3.5 Sonnet van Anthropic. Llama 3.1 heeft 405 miljard parameters, maar om het te laten draaien zou het ongeveer de helft kosten van wat GPT-4o vergt.

Volgens Tom Merritt van DTNS is Llama 3.1 weliswaar open, maar is het niet echt open source te noemen. De licentie laat wel toe om de tool zonder expliciete toestemming te gebruiken, tenzij je een bedrijf bent met honderden miljoenen gebruikers. Wat dus wel open is, maar niet open source - terwijl het model wel kan genieten van de voordelen van open source software, waar een community kan helpen om het product te verbeteren. Meta wil bijvoorbeeld niet zeggen welke training data het gebruikt, omdat dit een handelsgeheim zou zijn.

Llama 3.1 is echt wel veelzijdig. Het kan, zo beweert Meta, in de API van een zoekmachine geïntegreerd worden om complexe zoekopdrachten uit te voeren. Het zou ook je gezicht kunnen scannen, en dan jouw gelijkenis kunnen invoegen in gegeneerde afbeeldingen, iets wat "Imagine Me" genoemd wordt.

Meta zelf zou het gebruiken in zijn chatbots voor Instagram, Facebook en WhatsApp. De chatbot breidt zijn terrein uit naar 22 landen, en spreekt nu ook Frans, Duits, Hindi,Italiaans, Portugees en Spaans. In Canada en de VS komt de AI ook naar de Quest headset.

Wanneer Llama 3.1 beschikbaar wordt voor jouw regio, dan moet je dat wel manueel selecteren. Het gebruik ervan is niet onbeperkt: je mag een bepaald aantal opdrachten per week ingeven, en daarna wordt het gebruik beperkt tot een vorig model van de AI.
https://www.engadget.com/metas-ai-assistant-is-coming-to-quest-headsets-in-the-us-and-canada-150033530.html?src=rss
https://www.engadget.com/llama-31-is-metas-latest-salvo-in-the-battle-for-ai-dominance-150042924.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/7/23/24204055/meta-ai-llama-3-1-open-source-assistant-openai-chatgpt
https://tech.slashdot.org/story/24/07/23/165239/meta-launches-powerful-open-source-ai-model-llama-31?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.engadget.com/meta-ai-is-now-available-in-spanish-portugese-french-and-more-150051715.html?src=rss



EERSTE DATASET VAN OVERTURE MAPS GELANCEERD

Dat Google echt de koning is van de online maps, moeten wij je niet vertellen. Verleden week hadden wij het nog over mogelijke alternatieven voor Google Maps, en de enige die de meeste lezers bekend in de oren geklonken zal hebben was ongetwijfeld Waze. Maar zoals  lezer René Hermans terecht opmerkte: dat is eigenlijk geen alternatief voor Google Maps want... het is eigendom van Google. Het werd namelijk in 2013 voor 1,3 miljard dollar gekocht

Uiteraard zijn de andere grote techbedrijven, Microsoft, Amazon en Meta, daar niet gelukkig mee. Zij hebben daarom in december 2022 een initiatief opgericht, de Overture Maps 2022, een poging om de overheersing van Google te counteren door interoperabel en open map data te ontwikkelen.

Het project, dat door de Linux Foundation gehost wordt, heeft in het voorbije jaar zijn eerste previews getoond van zijn data sets. In april werd de eerste bètaversie getoond. En deze week werden vier open data sets in General Availability of GA uitgebracht. Dat zijn eigenlijk lagen (of "layers") die op data gelegd kunnen worden, en aangepast voor specifiek gebruik.

Zo is er "buildings, dat uit 2,3 miljard gebouwen uit de hele wereld bestaat, "divisions" dat een laag is die de grenzen aangeeft tussen landen, regio's, steden en buurten; en "Base", dat functies voor land en water aangeeft, zoals fysieke infrastructuren, communicatietorens, zeepieren, bruggen.

Nog een andere dataset, Transportation, blijft voorlopig in bèta. En in alpha-versie wordt er een dataset met adressen uitgebracht, die 200 miljoen adressen in 14 landen bevat. Pover, als je het ons vraagt, vergeleken met wat Google Maps biedt. Maar dit is slechts het begin. Er wordt namelijk ook gewerkt met TomTom, dat een krak is in locatietechnologie. Ook Esri, Hyundai, Niantic en TripAdvisor verlenen hun medewerking. Verder worden data gehaald uit nog andere databronnen, zoals de open datasets van verwante projecten zoals OpenStreetMap, en overheidsbronnen.

En het zal je verwonderen zelfs ook data van Google. Dat is mogelijk omdat Google zelfs ook enkele datasets in open toegang licenties uitgebracht heeft, zoals Open Buildings. Momenteel hebben ontwikkelaars via deze dataset toegang tot 2,3 miljard gebouwen, 54 miljoenen interessante plekken, 200 miljoen adressen, en vele andere data.

Meer achtergrond bij TechCrunch en The Verge.
https://techcrunch.com/2024/07/24/backed-by-microsoft-aws-and-meta-the-overture-maps-foundation-launches-first-open-map-datasets/
https://www.theverge.com/2024/7/24/24205115/microsoft-meta-and-amazons-open-source-mapping-project-released-its-first-public-dataset



ADOBE: NIEUWE AI-FUNCTIES
Twee van de ster-producten van Adobe, Illustrator en Photoshop, krijgen de hulp van artificiële intelligentie om de creatieve workflow sneller te laten verlopen. In Illustrator zal je, dankzij het Firefly Vector AI-model, bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van Generative Shape Fill, waarbij je gedetailleerde vectors kunnen toevoegen aan vormen via een tekstprompt waarin je een beschrijving geeft. De Text to Pattern functie, waarmee je schaalbare, aanpasbare vectorpatronen kan toevoegen aan achtergronden, wallpapers enz., kreeg ook een update. En bij Style Reference kan je een output genereren die een bestaande stijl weerspiegelt.

Bij Photoshop gaan de AI verbeteringen om de Generative Image Feature, eveneens aangedreven door Firefly, maar dan het Image 3 model, dat in de desktop en webapp van Photoshop verkrijgbaar is. De Generative Fill functie, om dingen die je verwijdert te laten opvullen door de bestaande achtergrond, geeft nu scherpere details wanneer je de tool gebruikt in grotere afbeeldingen. De Selection Brush tool zal je de mogelijkheid geven om objecten van de canvas te selecteren en en van de canvas te verwijderen, door met het penseel er overheen te schilderen.

Nog veel meer mogelijkheden worden uitgebreid besproken bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/7/23/24204231/adobe-photoshop-illustrator-generative-ai-firefly-vector-features



NIEUWE INTERFACE BIJ AMAZON PRIME VIDEO
In onze contreien gaat veel aandacht naar wat Netflix te bieden heeft, en weten heel wat gebruikers misschien niet eens dat je ook bij Amazon Video enorm veel (steengoede!) content vindt. Dat komt misschien omdat het aanbod hier in België in het begin heel schizofreen was: je stelde wel in dat je in België woonde, en Nederlandstalig was, maar kreeg dan nog vaak (althans dat was onze ervaring) films en reeks in het Frans voorgeschoteld - Frans gedubd, of met Franse ondertitels. Dat is de laatste tijd gelukkig verbeterd.

En het wordt nu nog aantrekkelijker om voor Amazon Prime Video te kiezen, dankzij een update aan de interface. Voortaan krijg je een bijkomend tabblad dat je vertelt welke content inbegrepen is in je Prime Video abonnement, zonder dat er ook films en reeksen vermeld worden waarvoor je extra moet betalen.

Dat tabblad zit in de hoofd navigatiebalk, die nu bovenaan je scherm staat. Naast de opties om te selecteren op films, tv-feuilletons, sport, live tv, zijn er ook tabs voor andere diensten waarop je een abonnement hebt. En diensten waarop je nog geen abonnement hebt (met uiteraard de bedoeling dat je die gaat verkennen en hopelijk een abonnement neemt)

Ga je naar de Movies & TV shows sectie, dan krijg je daar ook een "Made for You" sectie die door AI aangedreven wordt. Die zal je aanbevelingen geven voor interessante content die je kan plezieren, gebaseerd op je kijkgeschiedenis en je voorkeuren. Ook bij de samenvattingen van nieuwe reeksen en films komt er AI kijken.

De hele interface zou sneller moeten zijn, met heel korte overgangen tussen pagina's en sneller inzoomen. Kortom: een hele verbetering. Maar probeer het zelf eens uit?
https://www.theverge.com/2024/7/23/24203748/amazon-prime-video-interface-update
https://www.engadget.com/prime-video-gets-a-much-needed-ui-overhaul-with-a-new-content-bar-and-ai-recommendations-120019397.html?src=rss



STABILITY BRENGT STABLE VIDEO 4D UIT

In maart dit jaar heeft Stability AI de tool Stable Video 3D uit, waarmee je korte video's in 3D kan genereren uitgaande van een afbeelding of een tekstprompt. Nu heeft het bedrijf Stable Video 4D voorgesteld. Die gaat uit van een video input, en genereert dan 8 verschillende views van diezelfde video, een beetje zoals verschillende camerahoeken van die video.

Het is niet dat de AI ontbrekende stukken van de video invult, hij genereert nieuwe perspectieven uit het niets, door enkel de originele video als een prompt te gebruiken. De 4D wil eigenlijk zeggen: 3D, met als vierde dimensie Tijd.

Momenteel kan Stability AI 5-frame video's met een simpele achtergrond in de 8 views gieten in ongeveer 40 seconden. De hele 4D optimalisering vergt echter ongeveer 20 tot 25 minuten.

Helaas kan je er zelf nog niet meteen mee aan de slag. Stable Video 4D is momenteel enkel voor research evaluatie beschikbaar bij Hugging Face, en er zouden plannen zijn voor langere en complexere video's.
https://venturebeat.com/ai/stability-ai-steps-into-a-new-gen-ai-dimension-with-stable-video-4d/   
https://stability.ai/news/stable-video-4d



NIEUW WEERMODEL
Wetenschappers van Google, MIT, Harvard en het European Center for Medium-Range Weather Forecast (weersvoorspelling op middellange termijn) hebben een artikel gepubliceerd in het magazine "Nature". Daarin beschrijven zij een model dat zij "NeuralGCM" noemen en dat accurater is dan de modellen voor weersvoorspellingen voor 1 tot 10 dagen op voorhand, die op machine learning gebaseerd zijn.

Hier wordt dus anders te werk gegaan: machine learning plus neurale netwerken worden getraind op voorbije weergegevens en fysieke vergelijkingen die de wereldwijde circulatie vormgeven worden ook gebruikt.

NeuralGCM zou ook klimaatomstandigheden kunnen projecteren voor verschillende decennia. Het is open source en efficiënt genoeg om op een laptop te draaien, en dat terwijl vele andere modellen uren nodig hebben op een supercomputer. Een hele vooruitgang dus!
https://www.axios.com/2024/07/22/google-ai-weather-climate-forecast-model



GOOGLE VERVANGT CHROMECAST DOOR THE GOOGLE TV STREAMER

Wij zijn grote fan van de Google Chrome Cast. Dat is een klein toestelletje dat je achteraan je tv inplugt. En voortaan kan je alles wat je op je Android smartphone bekijkt naar je TV 'casten'. Het ding kost heel weinig geld, en het heeft ons al heel wat plezier verschaft.

Google heeft nu echter plannen die ons minder aanstaan. Het wil een nieuwe streaming player uitbrengen, die "The Google TV Streamer" moet heten. En die zal niet langer een stick zijn, maar eruit zien als een meer traditionele set-top box.

Waarom ons dat niet zo goed bevalt? Wel, die dongle van de oude Chrome Cast is verduiveld handig. Gewoon achterin je tv, het neemt geen plaats in. Ook wanneer je scherm tegen de muur hangt. De nieuwe streamer, daar moet je echt een plaatsje voor gaan zoeken, en dat is niet evident.

Het toestel zal hoogstwaarschijnlijk officieel uitgebracht worden op het hardware event van Google op 13 augustus.
https://www.theverge.com/2024/7/22/24203993/google-tv-streamer-leak-design-features

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




DM13 VAN HET CHINESE FIJO: RETRO VOOR WIE DE DISCMAN MIST
Tja, nieuwer is niet altijd beter. En sommige mensen verkiezen nog altijd oudere manieren om content tot zich te nemen, boven de nieuwe. Retro dus. Voor die retro-lovers die de tijd missen dat zij een CD konden afspelen op een draagbaar toestel, zoals de Sony Discman, heeft het Chinese bedrijf Fijo een toestel uitgebracht dat hen wel zou kunnen bekoren.

Het gaat om de DM13, een draagbare CD-speler die 179 dollar kost. Je kan CD's dus onderweg afspelen, en hij ondersteunt ook Bluetooth oortjes, naast een 3.5 mm aansluiting voor een koptelefoon met draad, en een 4.4mm aansluiting voor een gebalanceerde koptelefoon met draad.

Er is ook een USB-aansluiting om het toestel te koppelen aan je digitale geluidsinstallatie.

De batterij zou 8 uren mee moeten gaan. Het toestel kan niet alleen CD's spelen, maar ook MP3, FLAC, WAV, AAC en WMA die op een CD-R gebrand zijn. Het bedrijf blijkt echt wel in de retro te geloven, want het stelde op de CES-beurs in januari dit jaar ook al een draagbare cassettespeler voor...
https://www.theverge.com/2024/7/18/24201200/fiio-cd-player-dm13-portable-audio-bluetooth-discman



HACKERS DIE IN OORLOGSTIJD DE VERWARMING VAN BURGERGEBOUWEN VAN DE TEGENSTREVER UITSCHAKELEN: MAG DAT WEL?
Er is de laatste tijd heel veel te doen geweest over de grenzen van wat toelaatbaar is in een oorlog en wat niet. Een algemeen principe geldt: burgers mogen geen doelwit zijn. En als zij sneuvelen, mag dit enkel als "collateral damage" zijn, wanneer een militair doelwit geraakt wordt. Gebouwen met burgers die in de buurt staan van een militair doelwit bijvoorbeeld. En een toevalstreffer, een bom die per ongeluk verkeerd gegooid werd, dat kan ook - om het cynisch te zeggen.

Energiecentrales bombarderen - dat wordt al een moeilijke zaak. Want door de energie uit te schakelen, vermindert een leger ook de weerbaarheid van zijn vijand. Dat de burgers ook getroffen worden, geen stroom meer hebben om te koken, te verwarmen, wordt ook hier (heel cynisch gezegd) als bijzaak beschouwd.

Maar dit bericht bracht ons toch aan het twijfelen of het ook een gerechtvaardigde aanval is: volgens Engadget zouden hackers met banden met Rusland, in putje winter de verwarming uitgeschakeld hebben in maar liefst 600 appartementsgebouwen in Oekraïne. Het steunt zich hierbij op een waarschuwing van beveiligingsbedrijf Dragos, dat malware ontdekte die industriële controlesystemen (ICS) kan aanvallen. Waardoor zij warm water en verwarming kunnen uitschakelen. De malware die FrostyGoop genoemd werd, zou dit al in januari dit jaar gedaan hebben in het Oekraïense Lviv, waar de bewoners van meer dan 600 appartementsgebouwen twee dagen lang geen verwarming hadden, terwijl het buiten ijskoud was.

FrostyGoop is eigenlijk nog maar de negende malware die ontdekt werd, met het doel om industriële controllers te saboteren. Het is ook de eerste die specifiek Modbus in het vizier genomen heeft, een communicatieprotocol dat in 1979 uitgevonden werd en sindsdien breed uitgerold werd in industriële omgevingen.

Is het inzetten van een dergelijke malware een oorlogsmisdaad? Dat is voer voor juristen. Dragos heeft in elk geval ervoor gewaarschuwd dat FrostyGoop ingezet kan worden in gelijkaardige systemen over de hele wereld, gewoon omdat het Modbus protocol zo veel gebruikt is in industriële omgevingen. Enkele raadgevingen voor systeembeheerders in het artikel van Engadget.
https://www.engadget.com/russia-linked-hackers-cut-heat-to-600-ukrainian-apartment-buildings-in-the-dead-of-winter-researchers-say-171414527.html?src=rss
https://techcrunch.com/2024/07/23/hackers-shut-down-heating-in-ukrainian-city-with-malware-researchers-say/?guccounter=1



ENKELE CIJFERS OVER ELEKTRICITEITSVERBRUIK

We hebben het al vaker gehad over het feit dat datacenters echt wel een probleem aan het worden zijn in vele landen, omdat zij zoveel energie verbruiken. Deze week werden cijfers bekendgemaakt over dat verbruik in Ierland, die het probleem nog eens in de verf zetten.

Volgens het Central Statistics Office van Ierland zouden datacenters in 2023 ongeveer 21% van de elektriciteit in het land verbruiken, wat 20% meer is dan het jaar tevoren.

Ter vergelijking: huizen in steden verbruiken 18%, dus het was de eerste keer dat de datacenters de huizen voorbijstaken.

Wat is de bron van die energie? Wind was in 2023 goed voor 34,6%, zon voor 1,2. En het merendeel van de rest kwam van aardgas.
https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/23/ireland-datacentres-overtake-electricity-use-of-all-homes-combined-figures-show

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



HET POLITIEK SALON - W16 PODCAST
Deze podcast is een pareltje voor wie van de Belgische politiek houdt. Politiek journalist Wouter Verschelden spreekt met verschillende experten over de nieuwste politieke ontwikkelingen in ons land, en vaak krijg je toch een verfrissende kijk op wat zich daar afspeelt. Wij kunnen er alvast van genieten!
[Taal: NL]
https://open.spotify.com/show/2lM7mOLxgGmHUzyqUmf6Tv
https://www.w16.be/c/over-ons





 
De nieuwe oogst


   
ADHD QUIZ
Vraag jij je soms af of jij, met al jouw eigenaardige trekjes, misschien ook ADHD hebt (attention deficit hyperactivity disorder), een medische aandoening die je aandacht verkort, zodat je minder stil kan zitten, minder zelfcontrole hebt, en altijd hyperactief bent? Deze website belooft via een quiz het antwoord te geven op die vraag.
https://apps.rakunfriends.com/adhd



USE SHORTS: POSTINGS VAN JE YOUTUBE KANAAL
Via deze webdienst kan je je YouTube kanaal verbinden en vervolgens zal UseShorts automatisch virale clips van je video's maken, en die naar YouTube Shorts posten. Alles hangt uiteraard af van hoe goed deze dienst de clips kan aanmaken - maar je krijgt de kans om dit zelf uit te testen met 10 gratis clips , zonder dat je een kredietkaart moet ingeven.
[Taal: EN]
https://useshorts.app/



NOTSHIPPED: NIET GELANCEERDE PROJECTEN
Een gek idee: een website die het heeft over projecten die nooit gelanceerd werden? Enerzijds kan jij daar vertellen over jouw projecten die je wel interessant vond, maar nooit hebt uitgewerkt. Met de kans dat er een investeerder bestaat die jouw project toch wel interessant genoeg vindt om jou wat geld toe te stoppen om het alsnog te ontwikkelen. Maar ook met het gevaar dat iemand anders met jouw idee gaat lopen, toch?
[Taal: EN]
https://www.notshipped.com/?ref=producthunt



BETTER TERMINAL VOOR OS

Deze tool zal de aloude Terminal op je Mac een heel stuk verbeteren. Je kan zelfs aangepaste configuraties aanmaken, die je productiviteit verbeteren. Je maakt je eigen snelkoppelingen voor commando's, waardoor je prompts echt handig worden. En je kan ook uit uitzicht van je terminal aanpassen.
Handig: je kan de editor online uittesten.  De dienst is niet gratis, en start vanaf 3,99 dollar voor één configuratie.
[Taal: EN]
https://betterterminal.com/#pricing


YOU OR ME: OP WIE LIJKT DE BABY HET MEEST?
Een webdienst die talloze ruzies bij de kersverse ouders kan oplossen: op wie gelijkt een kind het meeste? Upload een foto van een kind, en van beide ouders, en de AI zal het je vertellen. Je kan het trouwens ook uitzoeken voor oudere kinderen. Een probeerversie is gratis.
[Taal: EN]
https://www.youorme.xyz/


BUREAU DUPIN
Deze week is op de Vlaamse zender Play4 de reeks "Bureau Dupin" gestart. Die gaat over een project waarbij het publiek mee helpt om cold cases, oudere misdaden, op te lossen. Een intrigerend concept, een reality show als het ware, maar dan met de inbreng van het publiek, en toch een grote inzet: een misdaad, waarbij je je toch vragen kan stellen over hoe de nabestaanden van slachtoffers zich moeten voelen. De website over het project legt haarfijn uit hoe er gewerkt wordt, en hoe het publiek zelf iets kan bijdragen. Bij het project hoort ook een podcast.
[Taal: NL]
https://www.bureaudupin.org/over-ons/
https://www.bureaudupin.org/podcast-2/



INBOX REPORT VOOR MICROSOFT MAIL EN GMAIL
Vind je van jezelf dat jouw mailbox overvol zit? Met deze tool kan je statistieken over jouw mailbox vergelijken met andere gebruikers. De tool belooft dat er geen persoonlijke data verzameld worden, enkel statistieken. Je kan ook je statistieken delen met collega's en volgers op LinkedIn, X en andere sociale netwerken en vragen om ook hun rapport te delen, ter vergelijking. Een beetje een wedstrijd creëren!
[Taal: EN]
https://inbox-report.maestrolabs.com/



MONEYSTACK: BRENG JE FINANCIËN IN BEELD
Deze webdienst helpt je om meer controle te krijgen over je financiën, door die in beeld te brengen. Hoeveel geld heb je, De tool gaat uit van je huidige uitgaven, zowel voor freelancer, kleinere bedrijven, als gezinnen. Op basis daarvan worden prognoses gemaakt.
Probeer het eens uit, of het klopt?
[Taal: EN]
https://www.trymoneystack.com/



APPLE MAPS NU OOK OP HET WEB
Net zoals Google Maps is ook Apple Maps nu beschikbaar op het web - voorlopig in bèta weliswaar. Niet alle regio's zijn beschikbaar, en enkel in het Engels. En je kan de kaarten enkel vanop de Safari en Chrome browser op de Mac en de iPad. Voor Windows enkel via de Chrome browser en Edge. Geen Firefox dus. Momenteel ook geen Look Around, het alternatief van Apple voor Street View.
http://beta.maps.apple.com/



SPEECH TO NOTE
Deze webdienst wil voor jou samenvattingen maken van de tekst die je zegt, een presentatie bijvoorbeeld. Een lange tekst wordt met AI verkort en in een vorm gegoten voor verschillende sociale media bijvoorbeeld, zoals een draadje op Twitter.Maar ook een videoscript voor YouTube is mogelijk, een recept voor YouTube, een e-mail nieuwsbrief en meer.
Er bestaat een gratis probeerversie met beperkingen, een Pro versie start vanaf 5 dollar per maand.
[Taal: EN]
https://speechtonote.com/product-hunt




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Brouwerij De Landtsheer (Herdersem) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Landtsheer_(Herdersem)
    Nederlands actrice en presentatrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lieke_Augustijn
    Tonmast/dubbelvlagmast - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tonmast
    Het ambtsgebouw van het Schots Parlement - https://nl.wikipedia.org/wiki/Scottish_Parliament_Building
    Amerikaanse rapper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lil_Uzi_Vert
    Historisch bosgebied in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6hrde_(bos)
    Verzoeningsproces Fatah-Hamas - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verzoeningsproces_Fatah-Hamas
    Hongaars en Zuid-Afrikaanse entomoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lajos_V%C3%A1ri
    Belgisch ondernemer en brouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Van_Dyck


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2024
    Joe Biden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden
    CrowdStrike-incident 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/CrowdStrike-incident_2024
    Diverse artikelen verschenen over de Olympische Zomerspelen 2024, waaronder:
        Tennis op de Olympische Zomerspelen 2024 (vrouwen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis_op_de_Olympische_Zomerspelen_2024_(vrouwen)
        Schoonspringen op de Olympische Zomerspelen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schoonspringen_op_de_Olympische_Zomerspelen_2024
        Tennis op de Olympische Zomerspelen 2024 (vrouwendubbel) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis_op_de_Olympische_Zomerspelen_2024_(vrouwendubbel)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over strips - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Strip
    Uitgelicht artikel: Jac. P. Thijsse - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jac._P._Thijsse
    Enkele etalage-artikelen:
        New York (stad) - https://nl.wikipedia.org/wiki/New_York_(stad)
        Montauban - https://nl.wikipedia.org/wiki/Montauban
        Lemuur uit de familie van maki's (Lemuridae) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vari

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
101 staafmixers getest, dit is de beste zonder hakmolen: ‘En hij is stil, muisstil’
Wat is de beste staafmixer zonder hakmolen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/tech/101-staafmixers-getest-dit-is-de-beste-zonder-hakmolen-en-hij-is-stil-muisstil~acdc7550/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Ontdek of iemand je smartphone spiegelt
In het Engels wordt het mirrorring genoemd. Strikt genomen komt het erop neer dat iemand meekijkt op je scherm, zonder dat hij daarom in de buurt moet zijn. Maar hoe weet je of iemand zoiets doet? En kan je er wat tegen doen?
https://computertaal.info/2024/07/26/ontdek-of-iemand-je-smartphone-spiegelt/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Telenet verloor vorig kwartaal opnieuw tienduizenden klanten door 'cord-cutting'
Telenet verloor het afgelopen kwartaal opnieuw tienduizenden abonnees. De Belgische provider raakte 52.100 abonnees kwijt, met name op het gebied van vaste telefonie en televisie. Het aantal klanten met een samengesteld abonnement van vast en mobiel internet steeg wel.
https://tweakers.net/nieuws/224838/telenet-verloor-vorig-kwartaal-opnieuw-tienduizenden-klanten-door-cord-cutting.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Telecombedrijven bereiken akkoord over samenwerking bij glasvezeluitrol in Vlaanderen
Telecombedrijven Telenet/Wyre en Proximus/Fiberklaar, elk bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Vlaanderen, gaan samenwerken om de uitrol van hun netwerk te versnellen. Ze hebben daarvoor een memorandum of understanding ondertekend.
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/infrastructuur/telecombedrijven-bereiken-akkoord-over-samenwerking-bij-glasvezeluitrol-in-vlaanderen/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP VOOR WEBMASTERS: HET GEBRUIK VAN H HEADING ELEMENTEN
Wanneer je een tekst formatteert voor publicatie op een website, zijn de HTML H1 tot H6 html-tags erg belangrijk. Zij zijn de bouwstenen van je pagina, en vertellen wat het onderwerp zijn van de tekst en de subtopics.

Wanneer je in een Word-document een dergelijke formattering gebruikt, zal je zien dat je de tekst kan inklappen en uitklappen, wanneer je op het pijltje naast de heading klikt. Zo kijkt ook een spider naar jouw tekst.

Maar op het web zullen de HTML-codes meer doen met de headings. Die bepalen ook het lettertype dat gebruikt wordt, de witruimte na en voor een paragraaf, enz.

Voor het lezen van een pagina zijn die headers fantastisch, vooral wie van een screen reader gebruikt, een tool dus die te tekst naar gesproken woord omzet. Maar blijkbaar bekijkt Google die headers anders. Meer hierover in dit artikel van Search Engine Journal.
https://www.searchenginejournal.com/google-clarifies-h1-h6-headings-for-seo/522454/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


Audacity v3.6
Van deze open source editor voor audio is er een nieuwe versie uit. Tot de nieuwe functies behoort het feit dat je master effecten voor een heel project in één keer kan uitvoeren. Er is ook een nieuwe compressor, er zijn nieuwe thema's, en ook ondersteuning voor FFmpeg7.
https://github.com/audacity/audacity/releases


FASTSTREAM VOOR CHROME
Met deze tool kan je online video's aan een revolutionaire snelheid bekijken op je Chrome-browser. De tool vervangt namelijk de traditionele videoplayer op websites door FastStream, die veel performanter belooft te zijn. De tool maakt gebruik van automatische fragmentering en parallelle request, om de snelheid van de download tot zes keer te verhogen.
https://www.chip.de/downloads/FastStream-Video-Player-fuer-Google-Chrome_185066230.html



AUDIO TRACKS EXTRACTOR
Deze app kan audio extraheren uit videobestanden (MP3, HEVC, AVI, WMV en opslaan in MP3, ALAC, FLAC, M4A, ZV of WMA. Daarbij kan je kiezen voor de geluidskwaliteit tussen Auto, High, Medium of Low.
[Windows, $11,49)
https://apps.microsoft.com/detail/9plqh85zgzzh?hl=en-us&gl=US



EARTHTIME TIJDZONES
Met EarthTime krijg je actuele beelden van onze aarde, gecombineerd met een database met tijdzones en weersinformatie. Je kan zelf ook aanpassen van welke steden (keuze uit 120.000) je toevoegt aan de overzichtsbalk. Met de alarmfuncties kan je verschillende alarmen instellen voor verschillende tijdzones. Zo kan je bijvoorbeeld een alarm instellen wanneer je wil chatten via Zoom die in Hong Kong woont.
https://www.chip.de/downloads/EarthTime_115378299.html
https://www.desksoft.com/EarthTime.htm



WINDOWS PHOTOS APP
Microsoft heeft een nieuwe versie uitgerold van de Photos app, die meer op AI gebaseerde bewerkingsfuncties bevat. Je vindt die onder de Edit with Designer knop.
Zo kan de AI voorwerpen / mensen herkennen in de afbeelding, zodat je die individueel kan bewerken. Bijvoorbeeld een persoon of een item uit een foto verwijderen, of wijzigen.
Deze nieuwe versie is enkel verkrijgbaar voor wie zijn display-taal gezet heeft op Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans of Portugees.
https://blogs.windows.com/windows-insider/2024/07/17/microsoft-photos-introduces-even-more-ai-editing-capabilities-with-microsoft-designer/



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Soms is het belangrijkste dat je kan doen, gewoon: er te zijn.