Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/7/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1373  van 19/7/2024


 

Gegroet lezer,

Gisteren, vrijdag, werd de wereld opgeschrikt door een massale IT-panne. En vele media blokletterden meteen dat het om een Windows-probleem zou gaan. En dan zuchten wij eens even. Ja, het zijn Windows-computers die getroffen waren en uitvielen, met het zo gevreesde “blauwe scherm des doods” tot gevolg. Maar Microsoft was echt niet de oorzaak van het probleem - wel een beveiligingssoftware van het Amerikaanse bedrijf CrowdStrike. Dat dergelijke software ook levert aan Unix- en Linux computers. Microsoft heeft in het verleden heel wat op zijn kerfstok gehad, maar aan deze wereldwijde IT-panne heeft het geen schuld. Een beetje meer nuance in berichtgeving is wel op zijn plaats.

Een genuanceerd bericht bij Het Nieuwsblad, dat ook vertelt wat je kan doen om het probleem te verhelpen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240719_94524091

Dit gezegd zijnde: voor u ligt een nieuwe editie van ons e-zine - en wij wensen u alvast veel leesplezier! Bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



EU VINDT BLAUW VINKJE VAN X MISLEIDEND
Verleden week heeft de EU een voorlopige bevinding bekendgemaakt. Zij vindt namelijk dat het blauwe vinkje op X een inbreuk maakt op de Digital Services Act. Dat blauwe vinkje zou namelijk misleidend zijn, omdat het de indruk wekt dat X de gebruiker geverifieerd heeft. Terwijl de verificatie die X uitvoert niet grondig genoeg zou zijn.

Nu is het wel zo dat X wel degelijk een verificatie uitvoert - voor dat blauwe vinkje moet je namelijk een betaald abonnement nemen, en je betaling, samen met je e-mailadres, vormt toch een soort controle.

Maar volgens de EU zou zij voorbeelden gevonden hebben van kwaadwillende actoren die het systeem misbruiken. De EU beschuldigt X er ook van dat het de regels voor datatransparantie overtreedt. X heeft nu de kans om te reageren op die bevinding.(1)

The Verge merkt op dat het de eerste keer is dat een bedrijf formeel beschuldigd wordt van inbreuken op de DSA in de fase van voorlopige bevindingen. In een bericht op X voegde Margrethe Vestager er nog enkele beschuldigingen aan toe: X zou "dark patterns", donkere patronen gebruiken om gebruikers te misleiden, geen adequate opslag van advertenties te bieden, en door toegang tot data te weigeren aan onderzoekers. (2)

Elon Musk heeft al gereageerd, en wel met een heel opmerkelijke bewering. "De Europese Commissie bood X een illegale geheime deal aan: als wij in alle stilte vrije meningsuiting zouden censureren, zonder dat aan iemand te vertellen, dan zouden zij ons geen boete geven. De andere platformen hebben die deal aanvaard. X deed dat niet". Een verklaring die op veel bijval kan rekenen. (3)
Benieuwd hoe dat gaat aflopen!
https://www.theverge.com/2024/7/12/24197028/x-blue-checkmarks-deceptive-eu-dsa-formal-warning
https://x.com/vestager/status/1811723602288374086
https://x.com/elonmusk/status/1811783320839008381



AI-NIEUWS: WAT MEER OVER DE AI ACT VAN DE EU EN MEER GEAVANCEERDE MODELLEN
Buiten de Digital Markets Act en de Digital Services Act werkt de Europese Unie ook aan de AI Act. Terwijl de eerste twee nu al in werking zijn, en de eerste bedrijven met boetes om de oren geslagen worden, is nog niet zo heel duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van de AI Act.

Die gaat in werking op 1 augustus al. Maar de maatregelen zullen in de volgende twee jaar uitgerold worden, zodat midden 2026 alle regels zouden gelden. Wat bepaalt deze regelgeving?

Wel, ontwikkelaars worden in verschillende categorieën ingedeeld, afhankelijk van hoe risicovol de toepassing is die zij maken of gemaakt hebben. Voor de laagste risico-toepassingen zijn er zo goed als geen regels. De hoogste risico-toepassingen zijn verboden. Tot die laatste categorie behoren modellen of algoritmes om kredietscores op te stellen, databases aanleggen voor gezichtsherkenning, externe biometrie voor het handhaven van de wet, met wel een aantal uitzonderingen.

Risicovolle toepassingen die niet verboden zijn, zijn bijvoorbeeld tewerkstelling, onderwijs en kritieke infrastructuur. Maar voor hen geldt een regel dat zij aan strenge voorwaarden moeten voldoen voor de kwaliteit van de data en zij moeten maatregelen inbouwen tegen vooroordelen. Alle ontwikkelaars moeten ook aan nieuwe transparantievoorwaarden voldoen. (1)

Sommige waarnemers menen dat deze AI Act te streng is, en ervoor zou kunnen zorgen dat de ontwikkeling van AI-bedrijven en -toepassingen in de EU gewoon lamgelegd zou worden...

Maar in de VS blijft de ontwikkeling van AI aan een sneltreinvaart doorrazen. OpenAI zou volgens Engadget werken aan een geheim project, "Strawberry", zo vertelt Reuters. Dat draait rond nieuwe modellen, die ook geavanceerde mogelijkheden om zelf te redeneren in die AI-modellen zouden inbouwen. Dat zou er dan voor kunnen zorgen dat het AI-model autonoom het internet kan aflopen om op zoek te gaan naar meer complexe taken die het dan zou kunnen inplannen.

Strawberry zou eigenlijk al langer bestaan, zo weet Engadget. (2). Maar toen heette het Q* (Q star). En er werden al eerder dit jaar enkele demo's gegeven van wat deze technologie vermag, zoals moeilijke vragen over wetenschap en wiskunde beantwoorden.

Zou deze nieuwe technologie doorheen de strenge regels van de nieuwe AI Act passeren?
https://techcrunch.com/2024/07/12/eus-ai-act-gets-published-in-blocs-official-journal-starting-clock-on-legal-deadlines/
https://www.engadget.com/openai-is-reportedly-working-on-more-advanced-ai-models-capable-of-reasoning-and-deep-research-202419228.html?src=rss



HACKS EN COMPLOTTEN: AT&T HACK EN RUSSISCHE BOTS-
Hoe belangrijk onze data zijn, maar ook hoe kwetsbaar. En hoe Russische bots desinformatie verspreiden.

110 miljoen gebruikers kregen in de VS een onaangename tijding te lezen. Criminelen zouden namelijk de telefoongegevens van haast alle AT&T gebruikers in de VS in handen gekregen hebben, van zowel vaste als mobiele lijnen. En de gegevens zijn niet min: zowel het telefoonnummer, als de gegevens van de nummers die zij gebeld hebben of waarheen zij een sms-boodschap verstuurd hebben, en dat tussen 1 mei 2022 en 31 oktober 2022. Het tijdstip van het gesprek of de boodschap zit er niet bij, en evenmin de inhoud ervan.

Maar het lek bevat dus ook  gegevens van niet-AT&T-klanten, omdat die door deze klanten opgebeld of gecontacteerd waren. En zelfs af en toe de ID van de telefoonmast, zodat de locatie bij benadering bepaald kan worden.

De hack kwam tot stand na een gecompromitteerde Snowflake-account - Snowflake is een cloud-gebaseerd data warehouse oplossing dat zowel opslag van data biedt, integratie als analyse ervan. Snowflake wordt genoemd in verschillende grote data hacks, nadat een account van een ex-werknemer gecompromitteerd werd omdat die geen 2FA (tweefactorauthenticatie) gebruikt had. (1)

Een tweede verhaal dat je haren te berge zal doen rijzen, gaat over een poging van Rusland om desinformatie op X te verspreiden. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het Russische media-account RT een heuse botfarm uitbaatte, om desinformatie te verspreiden op X via 968 Twitter accounts. Een officier van de Federal Security service van het Kremlin zou de leiding gehad hebben van deze bot farm.

Hierbij ging het om accounts die zich voordeden als gewone Amerikaanse burgers, en content plaatsten die steun betuigden aan de Russische overheid. En bijvoorbeeld de agressie van Rusland in Oekraïne rechtvaardigden.

Tussen haakjes: Russia Today (@RT_com) bestaat wel degelijk als account, maar de content ervan wordt niet weergegeven in enig Europees land.
https://techcrunch.com/2024/07/12/att-phone-records-stolen-data-breach/
https://www.pcmag.com/news/us-disrupts-russian-bots-spreading-propaganda-on-twitter
https://x.com/rt_com



THUNDERBIRD: JAARLIJKSE EXTENDED SUPPORT RELEASE MET VEEL NIEUWIGHEDEN
Verleden week heeft Thunderbird, de populaire mailclient die de steun heeft van Mozilla (en die onze favoriete mail app is), de Extended Support Release aangekondigd. En die bevat heel wat beduidende verbeteringen aan de algemene gebruikservaring. Maar ook aan de snelheid waarmee nieuwe functies tot bij de gebruiker gebracht kunnen worden.

Dat is mogelijk dankzij de integratie van Rust, een moderne programmeertaal die oorspronkelijk bedacht werd door Mozilla Research. Als gebruiker zal je daar niet veel van merken, maar volgens het persbericht zou deze integratie in Thunderbird een grote stap voorwaarts zijn voor de kwaliteit van de code en van de prestaties.

Zo zouden bijvoorbeeld functies gedeeld kunnen worden tussen de desktopversie en de toekomstige mobiele versies; Nog een andere verbetering: in de chronologische volgorde staat voortaan de nieuwste boodschap bovenaan, standaard, terwijl dat voorheen altijd de oudste boodschap was. Onbegrijpelijk eigenlijk, want wie wil oude mails lezen? Er werden ook verbeteringen aangebracht aan OpenPGP, de meest gebruikte standaard voor het versleutelen van mails.

Nog enkele nieuwigheden: een nieuwe manier om de Cards weer te geven, een optie die je kan activeren om de volledige naam en het e-mailadres van alle ontvangers van een mail in de lijst met boodschappen weer te geven, en meer.

Enkele interessante commentaren hierover bij Slashdot.
https://blog.thunderbird.net/2024/07/welcome-to-thunderbird-128-nebula/Mozilla
https://tech.slashdot.org/story/24/07/14/1733229/thunderbird-128-annual-esr-brings-new-features-and-a-rust-revolution?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



NA HET EERST TE WEIGEREN, LAAT APPLE NU TOCH DE EERSTE PC EMULATOR VOOR IOS TOE
Goed nieuws voor de liefhebbers van oudere games. Want Apple heeft UTM SE goedgekeurd in de app store, zodat je die kan downloaden voor iOS, iPadOS en visionOS. En omdat UTM SE een app is die een computer emuleert, kan je klassieke software en games voortaan draaien op die verschillende besturingssystemen.

Nochtans had Apple in juni de app nog afgekeurd omdat die niet aan de vereisten zou voldoen. De maker van die app zei toen dat hij geen nieuwe aanvraag voor goedkeuring meer zou indienen, omdat de app eigenlijk een minderwaardige ervaring bood. Maar dankzij het AltStore team zou dat probleem nu verholpen zijn en zou de app nu goed genoeg werken.

The Verge waarschuwt wel dat je, wanneer je deze app downloadt, niet meteen aan de slag kan met UTM SE. Want die heeft geen enkel besturingssysteem. Via de website van UTM kan je wel zien hoe je een emulatie kan uitvoeren, voor Windows XP tot Windows 11. Je kan ook pre-built virtuele Linux machines downloaden.

Maar bij The Verge en Engadget.
https://www.theverge.com/2024/7/13/24198015/apple-utm-se-pc-os-emulator-for-ios
https://www.engadget.com/theres-finally-a-pc-emulator-on-the-app-store-175320490.html?src=rss



GOOGLE ZOU VAN PLAN ZIJN OM 23 MILJARD DOLLAR NEER TE TELLEN VOOR CYBERBEVEILIGINGSBEDRIJF WIZ
Volgens verschillende bronnen zou Google op het punt staan om de start-up Wiz over te nemen, die gespecialiseerd is in cyberbeveiliging. Daarvoor zou het 23 miljard dollar neertellen, waarmee het de grootste overname wordt die Alphabet, het moederbedrijf boven Google, ooit gedaan heet. Het zou ook meer zijn dan de 12,5 miljard dollar die het betaalde voor Motorola, en op gelijke hoogte komen met de overname die Cisco eerder dit jaar deed, dat 28 miljard dollar neertelde voor beveiligingsbedrijf Splunk.

Maar wat is wiz, en waarom is het zoveel geld waar? Dat bedrijf werd in 2020 opgericht, en is gespecialiseerd in de beveiliging van de cloud, met name kritieke risico's opsporen en verwijderen in cloudomgevingen. Het biedt zijn diensten aan Amazon, Oracle, Microsoft en Google aan. In 2023 had het 350 miljoen dollar inkomsten, wat echt heel veel is voor een start-up.

Waarom die overname? Simpel: Google kan nu reclame maken met zijn diensten, die nu veiliger zouden zijn. Maar bovendien kan Google nu ook zelf beveiliging gaan aanbieden aan andere cloudbedrijven. Wat Google dan weer meer als een bedrijf profileert op het zakelijke segment, meer zoals een Oracle en IBM, en minder op het consumenten segment.
https://www.wsj.com/business/deals/google-near-23-billion-deal-for-cybersecurity-startup-wiz-622edf1a
https://www.theverge.com/2024/7/14/24198613/google-wiz-acquisition-talks-23-billion-cloud-cybersecurity?utm_source=substack&utm_medium=email
https://tech.slashdot.org/story/24/07/15/1449245/google-near-23-billion-deal-for-cybersecurity-startup-wiz?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



PROTON PASS LANCEERT FUNCTIE OM WACHTWOORDEN OP EEN VEILIGE MANIER TE DELEN
Wellicht doe jij het ook: je wachtwoord voor een of andere internetdienst delen met een familielid, vriend of collega. En dan ben jij geen uitzondering, want 43% van de Amerikaanse internauten deelt zijn wachtwoorden met anderen. En gaan daarbij op een onveilige manier te werk - zij zenden bijvoorbeeld het wachtwoord als gewone tekst in een mail of messaging app. Of zetten het in een gedeeld document.

Bij bedrijven, waar documenten vaak gedeeld moeten worden met collega's, ligt dat percentage nog hoger: maar liefst 69% van de werknemers geeft toe wachtwoorden te delen met collega's. Eveneens via een onveilige manier. Dat roept om moeilijkheden.

Gelukkig heeft Proton een oplossing. Proton, dat is het bedrijf dat initieel enkel beveiligde mail uitbracht, met de focus op privacy, maar de laatste tijd verschillende andere tools gelanceerd heeft, met de nadruk op zowel privacy, waaronder de Proton Pass wachtwoordmanager.

Die oplossing heet Secure Links, en het moet een beveiligd alternatief zijn voor het delen van een wachtwoord via e-mail of chat. Zo werkt het: er wordt een unieke link aangemaakt, om één item te delen, waaraan je een vervaldatum kan koppelen, gaande van 1 uur tot 30 dagen, en waarbij je ook kan bepalen hoe vaak de link bekeken kan worden. De persoon met wie je het wachtwoord deelt, zal bij het openen van de link naar een web view van het gedeelde wachtwoord, inbegrepen bijkomende velden die er in de wachtwoordmanager staan, zoals notities enz. Bovendien zal, wanneer jij een bepaald wachtwoord wijzigt in jouw Proton Pass, ook bij die persoon het wachtwoord automatisch geüpdated worden.

Wat privacy betreft: de beveiligde link wordt aangemaakt op jouw toestel, zodat de servers van Proton nooit de uiteindelijke URL zien. Wanneer jouw bestemmeling de link opent, wordt enkel het deel van de URL dat nodig is om het item te vinden, naar de servers van Proton gestuurd. De encryptiesleutel blijft privé.

Meer bij Betanews. Wij vinden het alvast een interessant aanbod.(1)

Tussen haakjes: onlangs heeft Proton ook Proton Docs uitgebracht, een alternatief voor Google Docs. In dit artikel bij Lifehacker worden de redenen opgesomd om de overstap te maken (2).
https://betanews.com/2024/07/12/proton-pass-launches-secure-password-sharing-feature/
https://lifehacker.com/tech/why-you-should-consider-proton-docs-over-google?taid=668e5babc2905800016554bf&utm_campaign=trueanthem&utm_medium=social&utm_source=twitter



VOORZITTERSWISSEL BIJ GNOME FOUNDATION EN INCLUSIVITEIT
Een interessant artikel over een heikel onderwerp vonden wij bij Betanews. Het gaat namelijk over het feit dat de huidige voorzitter, Holly Million, een stap opzij zet bij GNOME Foundation. Dat is een non-profit organisatie die gelooft in een wereld waar iedereen gebaat is bij technologie die hij/zij kan vertrouwen. En dat dit kan gebeuren wanneer er een divers en duurzaam, ecosysteem gebouwd kan worden van gratis software voor persoonlijk gebruik. (1)

De opvolging van Holly Million legt een probleem bloot: zou het niet zo moeten zijn dat, bij een organisatie die DIE voorstaat (Diversity, Equity & Inclusion - diversiteit, gelijkheid, inclusie), bij de benoeming van het nieuwe hoofd van de organisatie deze regel voorrang moet krijgen.

Het is een discussie die wel vaker opduikt. Moet de kandidaat gekozen worden die in aanmerking komt volgens het DIE-principe, of gewoon de kandidaat die op objectieve gronden het meest geschikt lijkt? Voor een community zoals GNOME lijkt het DIE-principe te primeren. Je kan natuurlijk zeggen dat gekozen moet worden voor de best geschikte kandidaat.Hierover zal binnenkort gediscussieerd worden op een conferentie in Denver, waar stakeholders en leden van de community hun gedachten hierover kunnen zeggen.
https://foundation.gnome.org/
https://betanews.com/2024/07/12/evaluating-dei-in-gnome-foundation-leadership-selection/



MICROSOFT: SPREADSHEET LLM MOET IEDEREEN SLIMMER LATEN WERKEN MET SPREADSHEETS
Er zijn heel veel verschillende soorten AI's, maar nog veel meer datamodellen waarop die gebaseerd zijn, elk met hun eigen expertise. Dit nieuwe taalmodel, dat Microsoft in alle stilte gelanceerd heeft, Spreadsheet LM, heeft als specialiteit dat je taken die je met data in een spreadsheet wil uitvoeren, niet zelf moet coderen met formules, maar dat de AI dit voor jou kan uitvoeren.

Je zou dus de data veel gemakkelijker kunnen beheren, er analyses over kunnen uitvoeren, zodat elke gebruiker meer informatie kan halen uit die data, zonder echt een specialist te zijn in Excel-formules.

Volgens een artikel bij Venturebeat zou deze speciale LM nodig zijn om met spreadsheets te werken, omdat gewone LLM's daar stuiten op te veel data, die als tokens beschouwd worden, de basiseenheden van data die het model moet verwerken). Voor dit speciale model heeft Microsfot de SheetCompressor ontwikkeld, een codeer framework dat spreadsheets efficiënt kan comprimeren voor LLM's. Bij dit framework worden de taken (formules enz) in de tabellen beter ontdekt, waar dit bij gewone LLM's zoals GPT4 slechts 25,6% is.

Meer bij Venturebeat en een interessante discussie bij Slashdot.
https://slashdot.org/story/24/07/15/2330243/microsoft-unveils-a-large-language-model-that-excels-at-encoding-spreadsheets?
https://venturebeat.com/ai/microsofts-new-ai-system-spreadsheetllm-unlocks-insights-from-spreadsheets-boosting-enterprise-productivity/



IOS 18 VOOR IEDEREEN BESCHIKBAAR ALS BÈTA
De nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone, iOS 18, kon al een tijdje uitgeprobeerd worden door ontwikkelaars. Zo biedt Apple hen de kans om te controleren of hun apps en diensten perfect werken op die nieuwe versie. Zij hebben dan de kans om, indien nodig, de vereiste aanpassingen uit te voeren tegen de officiële lancering van iOS 18 in de herfst.

Nu heeft Apple echter iOS 18 voor iedereen uitgebracht, in bèta-versie. Wat krijg je wanneer je die versie installeert? Om te beginnen ondersteuning voor RCS, Rich Communication Services, de opvolger van SMS waarmee je ook multimedia kan versturen. Je kan icoontjes op gelijk welke plek van je Home Screen deponeren. Het controlecenter kan je beter aanpassen aan je eigen smaak, en je kan de snelkoppeling naar de camera en de zaklamp op het vergrendeld scherm uitwisselen.

Apple Intelligence zit nog niet in de bèta, maar ook dit zou je later deze herfst ook in bèta kunnen uittesten, en het zou in 2025 voor àlle gebruikers beschikbaar zijn.

Hoe kan je die bètaversie binnenhalen? Ga naar Instellingen > Algemeen > Software Update, en selecteer uit het uitklapmenu de optie iOS 18 Public Beta.
https://www.cnbc.com/2024/07/15/apple-ios-18-public-beta-release-how-to-install.html



MICROSOFT KIEST ANDERE WEG VOOR ZIJN UPDATES

Haat jij het ook niet dat die maandelijkse cumulatieve updates van Windows zo lang duren en zoveel ruimte in beslag nemen? Microsoft wil dat nu veranderen, met zijn checkpoint cumulatieve updates voor Windows Server 2025 en Windows 11 versie 24H2 en later.

Hierdoor zal Microsoft beveiligingsupdates en nieuwe functies in kleinere pakketjes aan jou zal leveren. Omdat enkel het onderdeel dat veranderd is zal in dat pakket zitten, zodat je niet de hele blok code opnieuw moet installeren.

Dat betekent dus ook dat er data gedownload moeten worden, dat er minder ruimte nodig is om de upgradebestanden op je harde schijf te plaatsen en dat er minder tijd nodig is om elk maand de update te installeren.

Als je wil weten hoe het werkt, vooraleer het later dit jaar voor alle gebruikers uitgerold wordt, dan kan je nu de Insider Preview Build 26120.1252 ophalen.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-announces-new-windows-checkpoint-cumulative-updates/



OPNIEUW DONKERE WOLKEN VOOR AI
Verschillende academische onderzoeksgroepen werken met het verzamelen van data om Large Language Modellen op te stellen. Een daarvan, een non-profit groep academici die Eleuther AI heet, schraapte ook data van publiek beschikbare video's op YouTube, en integreerde die data in zijn open Pile dataset, dat dan ter beschikking gesteld werd van elke organisatie die onderzoek wilde verrichten naar AI.

Nu heeft echter de organisatie ProofNews beweerd dat Eleuther AI een inbreuk gemaakt heeft op de gebruiksvoorwaarden van YouTube, door die publiek beschikbare films te gebruiken zonder toestemmingen.

En dat kan voor grote problemen zorgen. Want ondertussen hebben duizenden organisaties de Pile dataset gebruikt om hun verschillende modellen te trainen - waaronder ook Apple, Nvidia, Salesforce en meer.

En alhoewel Apple of Nvidia zelf die data niet geschraapt hebben zonder toelating, en in goed vertrouwen die open academische training dataset gebruikt hebben, toch zou dit gevolgen kunnen hebben voor hen (en elke andere organisatie die de Pile dataset gebruikt heeft). Een muis dat een staartje kan hebben...
https://9to5mac.com/2024/07/16/apple-used-youtube-videos/



AI: MISTRAL LANCEERT TWEE NIEUWE LLMS
De Franse AI start-up Mistral heeft zopas twee nieuwe Large Language Models gelanceerd: eentje dat op wiskunde gebaseerd is, en een tweede dat code genereert voor programmeurs en ontwikkelaars. Dat laatste is gebaseerd op de nieuwe architectuur die bekendstaat als Mamba, dat op zijn beurt in 2023 ontwikkeld werd door andere onderzoekers.

Het doel van Mamba is de efficiëntie te verbeteren van de transformer architectuur, die momenteel door veel bestaande LLM's gebruikt wordt. Dat zou Mamba doen door de aandachtsmechanismen te vereenvoudigen, met snellere inferentietijden en langere context. Een heleboel jargon, maar ontwikkelaars zullen ongetwijfeld weten waarover we het hebben. Het belangrijkste is dat je moet weten dat ook andere bedrijven en ontwikkelaars nieuwe AI-modellen uitgebracht hebben, die op Mamba gebaseerd zijn.
https://venturebeat.com/ai/mistral-releases-codestral-mamba-for-faster-longer-code-generation/



X: PLANNEN OVER EEN VERHUIS, EEN LITE VERSIE EN MEER MOGELIJKHEDEN VOOR DE COMMUNITY NOTES
Twee berichten over het sociale netwerk X, het vroegere Twitter. Dat Elon Musk niet verlegen zit om een controversiële uitspraak, werd enkele dagen nogmaals bewezen toen Musk het dreigement van een boete omwille van zijn blauwe vinkjes, afdeed als een wraak omdat hij niet wou ingaan op een vraag om censuur.

Later deze week kondigde hij dan weer aan dat hij zijn bedrijven X en SpaceX zou verhuizen, van het hoofdkwartier in California naar Texas. De reden: zijn onvrede met een nieuwe wet die democratisch Gouverneur van California, Gavin Newsom, invoert. Daarbij zullen publieke scholen niet verplicht zijn om het aan ouders te vertellen, indien hun kind zich uit als een ander gender op school. (1)(2)

X News Daily meldt dan weer dat er tekenen zijn dat er binnenkort een Lite versie zou komen van de X app voor Android. Die zou ervoor zorgen dat jouw app, wanneer je de browserversie op je mobiele toestel bezoekt, het dataverbruik met 40% zou dalen. Je kan dan nog extra data-besparende functies activeren, zodat het verbruik gemiddeld met 70% daalt. (3)

En tot slot nog een heel interessante aankondiging: trouwe lezers weten dat wij echt wel veel bewondering hebben voor de Community Notes op X, een heel mooi en transparant voorbeeld van rechtzettingen en nuanceringen door de community op bepaalde berichten. Vandaag kondigde X aan dat je voortaan zelf zou kunnen vragen dat er een Community Note geplaatst wordt bij een bepaalde posting. Als er voldoende verzoeken zijn voor zo'n Community Note, dan zullen de topmensen die aan de Notes meewerken hiervan verwittigd worden, en kunnen zij daarmee aan de slag. (4)
https://www.pcmag.com/news/elon-musk-says-twitter-x-spacex-moving-to-texas
https://x.com/elonmusk/status/1813941222463217866
https://x.com/xDaily/status/1812547286800486608
https://x.com/X/status/1813981149460672624



TINDER PHOTO SELECTOR KIEST JOUW PROFIELFOTO
Het is niet gemakkelijk om de juiste foto te kiezen voor jouw profiel op een datingsite. Wat jij misschien een mooie foto van jezelf vindt, zal misschien om een of andere reden niet aanslaan bij jouw "jachtgebied".

Maar bij Tinder komt voortaan artificiële intelligentie te hulp. De nieuwe tool Photo Selector, die aangedreven wordt door AI, zal namelijk in jouw plaats de meest flatterende foto's kiezen uit een hele reeks, waarvan volgens de AI meent dat die geoptimaliseerd zijn om de juiste match te vinden.

Zo werkt het: je moet eerst een selfie nemen, en daarna moet je de app toegang geven tot je camerarol. De tool zal dan met behulp van gezichtsherkenning een reeks foto's selecteren, die jij dan kan bekijken en indien je wil, kan toevoegen aan je profiel.

Tinder belooft dat deze selectie op je toestel zelf gebeurt, en dat er geen beelden van de camerarol naar andere servers geüpload worden.
https://www.theverge.com/2024/7/17/24200306/tinder-photo-selector-ai-dating-profile-feature-release

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



COPILOT PC'S: OP ÉÉN HAND TE TELLEN
Onder veel media-aandacht kondigden Microsoft en Qualcomm enkele weken geleden hun Copilot+ pc's aan, de nieuwe reeks pc's die getweakt zijn om met artificiële intelligentie te werken. Maar volgens onderzoeksbureau IDC zouden die AI pc's niet meteen de markt gaan overspoelen.

Dit jaar zou maar 3% van alle verscheepte pc's beantwoorden aan de drempel die Microsoft vooropgesteld heeft voor de processorkracht, om als een AI pc genoemd te worden. Waarom? Volgens Bloomberg zou dat zijn omdat die AI pc's momenteel nog niet nodig zijn.

De meeste makers van AI-toepassingen -met uitzondering van Microsoft- hebben geen functies aan hun apps toegevoegd die beroep doen op interne chips, die geoptimaliseerd zijn voor AI-taken. Zij gaan in de plaats daarvan naar de cloud. En dus bestaat de behoefte niet om zo'n nieuwe AI-pc te kopen.

Volgens IDC zou de massale inburgering van AI-pc's nog jaren op zich laten wachten. Pas tegen 2028 zouden die een marktaandeel van 40% van de nieuwe machines halen.

En dat zorgt er dan weer voor het probleem van de kip en het ei: ontwikkelaars worden niet aangemoedigd om nieuwe functies te ontwikkelen die op het eigen toestel draaien, omdat er te weinig dergelijke machines zijn. En mensen zullen niet aangemoedigd zijn om een dergelijke nieuwe computer te kopen, omdat er te weinig toepassingen zijn die zo'n nieuwe AI-pc vereisen...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-08/qualcomm-microsoft-lean-on-ai-hype-to-spur-pc-market-revival?embedded-checkout=true



AT&T ZOU GETRACHT HEBBEN GEHACKTE DATA TE LATEN VERNIETIGEN

Gisteren kon je lezen dat er zich toch een heel belangrijke data hack voorgedaan heeft bij een van de grote Amerikaanse providers, AT&T. Via een gecompromitteerde account van derden kon iemand data bemachtigen van AT&T. Metadata, welteverstaan, niet de content, maar toch wel belangrijke gegevens, zoals wie wie belde, wanneer.

Nu blijkt echter uit een artikel bij Wired dat AT&T geprobeerd heeft om die data te laten vernietigen. Het betaalde een hacker zelfs bitcoins ter waarde van 370.000 dollar daarvoor. De hacker leverde toen aan AT&T bewijs dat de data gewist werden maar het is niet onmogelijk dat er nog stukjes her en der overgebleven zijn, en dat die gekopieerd werden.

The Verge wijst erop dat, via een andere gecompromitteerde Snowflake-account, er ook data gestolen zouden zijn bij Ticketmaster en Santander Bank. Na de aanval op Ticketmaster zouden hackers een script gebruikt hebben om tegelijkertijd meer dan 160 bedrijven aan te vallen, met de gegevens die zij buitgemaakt hadden.
https://www.theverge.com/2024/7/14/24198294/att-paid-370000-ransom-hacked-customer-data-deleted-may?utm_source=substack&utm_medium=email



ONDERZEESE KABELS HERSTELD IN DE RODE ZEE

Wij hebben het al eerder gehad over de onderzeese datakabels die de verschillende continenten, landen met elkaar verbinden, en die sneller dataverbindingen met bijvoorbeeld de VS mogelijk maken. Die kabels zijn echter kwetsbaar. Recent brachten wij nog een artikel over een initiatief van de Navo, om een project op te starten van een netwerk met satellietverbindingen, die een back-up moeten vormen indien onderzeese kabels beschadigd of gesaboteerd worden.

En die beschadiging van de kabels is geen sciencefiction, maar harde werkelijkheid. Recent werden verschillende telecommunicatiekabels beschadigd in de Rode Zee, waar zoals je wellicht weet Houthi militanten regelmatig schepen aanvallen. En blijkbaar dus ook de onderzeese kabels.

maar kijk, er is positief nieuws. Met de herstelling van drie dergelijke communicatiekabels werd nu begonnen- en dat ondanks het feit dat de Houthi rebellen hun aanvallen op de schepen in die omgeving verhevigd hebben. Alvast één kabel van 25.000 kilometer werd hersteld tussen Europa en Azië. Het schip dat de herstelling uitvoerde, was E-Marine, een bijhuis van Emirates Telecommunications Group, gevestigd in Abu Dhabi. De kabel kwam deze week terug online. En het schip zou de overblijvende drie beschadigde kabels ook gaan herstellen.

Maar hoe zijn die kabels "beschadigd"? Wel, doordat door Iran gesteunde Houthi-rebellen een vrachtschip aan het zinken brachten, zo lees je bij Bloomberg, en het anker van dat schip de kabels doorsneed. Om de kabels te kunnen herstellen, moest onderhandeld worden tussen de kabelexploitanten en de officieel erkende regering in het zuiden, en de door de Houthi's gesteunde regering in Sanaa.

Het incident, en de moeilijke, trage manier om de herstelling uit te voeren, toont nogmaals aan dat het internet, bedacht in vreedzame tijden, bijzonder kwetsbaar is in tijden van wereldwijd terrorisme.
https://tech.slashdot.org/story/24/07/17/1446250/damaged-internet-subsea-cables-repaired-in-red-sea-amid-militant-attacks-on-ships?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-17/damaged-internet-cables-repaired-in-red-sea-as-houthis-attack-ships



SLIMME BRILLEN DOEN HET BETER DAN HEADSETS
Volgens een artikel bij Reuters ziet het eruit dat de categorie van de "slimme brillen", zoals de Ray Ban bril die eruit ziet als een gewone bril, het beter doet dan headsets zoals de Quest en de Apple Vision Pro - althans voor augmented reality toepassingen.

Reuters baseert zich daarvoor op cijfers van brillenmaker Essilor Luxottica, maker van de nieuwe Ray Ban van Meta. Daarvan werden er in de voorbije maanden meer verkocht dan in de twee jaar dat de eerste generatie van die bril uitgebracht werd.(1)

Zo'n "gewone" bril lijkt mensen meer te bevallen, je zondert je minder af van de rest van de wereld, en je kan er gewoon mee rondlopen. Een ander bedrijf dat op die vormfactor gokt, is Xreal. Dat heeft de Xreal Beam Pro uitgebracht, een Android toestel van 199 dollar, dat echter géén smartphone is. Het is wel de bedoeling dat je het toestel gebruikt in combinatie met de Xreal bril van 299 dollar. Bij The Verge lees je hoe het werkt (2)
https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/new-ray-ban-meta-glasses-have-outsold-previous-version-essilux-ceo-says-2024-07-16/
https://www.theverge.com/2024/7/16/24199117/xreal-beam-pro-review-ar-glasses



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: MOORDEN IN DE JAREN...
Voor de liefhebbers van true crime podcast, is dit een nieuwe reeks die terugkijkt op moorden in een bepaald decennium. Als eerste komen de jaren 80 aan de beurt in dit eerste seizoen. Intrigerende, ophefmakende moordzaken, op een sec manier vertelt, zonder veel poespas. Het bijzondere is dat je ook kennis maakt met de omstandigheden van toen, wanneer het DNA-onderzoek nog in zijn beginjaren stond.

Zoals in de podcast Vink, die altijd prima ideetjes heeft voor nieuwe podcasts, verteld wordt, is het positieve van deze reeks dat je gewoon het verhaal krijgt van de gebeurtenis, van begin (de moord) tot einde (de ontknoping). Dit in tegenstelling tot andere true crime podcasts, waarbij de makers zelf op zoek gaan naar de dader van een onopgeloste moord - en in de laatste aflevering moeten toegeven dat zij de dader niet hebben kunnen vinden.
Hier heb je een afgerond verhaal.
https://podcastluisteren.nl/pod/Moorden-in-de-jaren
https://www.nporadio1.nl/podcasts/vink/110521/251-de-laatste-zomer-moorden-in-de-jaren-80-de-keververzamelaar-docs


NAPLEITEN: POLITIEAGENT IN HET VERDACHTENBANKJE
Opnieuw een heel interessante aflevering van "Napleiten", een podcast die een nabeschouwing biedt op echt gevoerde processen in Nederland. Deze keer een klacht tegen een politieagent die tijdens een interventie, toen er een dreigende situatie ontstond,  een verdachte zo hard geslagen heeft dat diens oogkas gebroken was.

De beschuldiging: zware mishandeling. Klopt die beschuldiging, of gaat het om politiegeweld dat in verhouding staat tot de situatie? De redenering van de rechtbank in het vonnis wordt goed uitgelegd, maar dan volgt een beslissing van het hof in hoger beroep.
https://www.bnr.nl/podcast/napleiten/10552405/108-politieagent-in-het-verdachtenbankje


POPULAIRE PODCAST APP OVERCAST VOLLEDIG OPNIEUW OPGEBOUWD
Marco Arment kondigde deze week een nieuwe versie van zijn podcast app aan, die volledig opnieuw van nul af aan opgebouwd werd. Als gebruiker zal je van deze vernieuwingen onder de motorkap op het eerste gezicht niet veel merken. En er zijn nog enkele functies die momenteel in de nieuwe app nog ontbreken, zoals ondersteuning voor de snelkoppelingen van Siri, het beheren van de opslagruimte, en (toch heel belangrijk) de functie om een OPML-bestand te importeren en exporteren - wat het overstappen van de ene podcast app naar de andere mogelijk maakt. Maar die functies zouden binnenkort terug aanwezig zijn.

Wat bijzonder is in deze nieuwe versie, is dat het niet meer mogelijk zal zijn om een episode van een podcast te streamen. Je moet alle podcasts downloaden, vooraleer je ze zal kunnen afspelen. Dat moet de afspeelkwaliteit verbeteren. En op dat gebied geef ik Marco Arment gelijk: ik download al mijn podcasts op voorhand, wat gewoon heel automatisch en gemakkelijk is, want onderweg in streaming beluisteren tikt aan op je datavolume, en de verbinding kan (vooral wanneer je in de trein zit) niet ideaal zijn.

De nieuwe app belooft sneller en gebruiksvriendelijker te zijn, met verschillende nieuwe functies. Om te ontdekken dus- tenminste wanneer je een Apple-toestel hebt, want Overcast is en blijft enkel beschikbaar voor iPhone, iPad en Apple Watch (2)
https://techcrunch.com/2024/07/16/overcasts-rebuilt-version-does-away-with-streaming/
https://overcast.fm/






 
De nieuwe oogst


   
ALTERNATIEF  VOOR GOOGLE MAPS: WAZE
Google Maps is, als je het ons vraagt, de beste routeplanner, maar ook de beste tool om handelszaken in de buurt te vinden, om de omgeving van een locatie op voorhand te bekijken, enz.
Maar niet iedereen wil graag Google Maps bekijken omdat die... wel ja, van Google is. En Google al zoveel data van jou bezit, en je je verplaatsingen niet nog eens wil delen met Google.
Bij Gizmodo vonden wij een prima artikel waarin enkele alternatieven voorgesteld worden. In de volgende dagen zullen wij die even bespreken.

Om te beginnen: Waze. Dat is flink ingeburgerd in onze contreien. Deze tool reageert namelijk heel nauw op de input van gebruikers en hun verplaatsingsgegevens, gebaseerd op (anonieme) data van de providers. En zal je, bij een ongeval op de autosnelweg, of werken op een bepaalde plek, goed begeleiden om een alternatieve route voor te stellen.
Wat je misschien niet weet, is dat Waze samenwerkt met Spotify, zodat je songs rechtstreeks vanuit de Waze App kan afspelen. Waze ondersteunt ook Android Auto en Apple CarPlay.
Voor de navigatie kan je kiezen uit verschillende stemmen.
https://www.waze.com/nl/live-map/


DAILY MINI MURDLE
Een van de vele online puzzels die gebaseerd zijn op Wordle - in die zin dat je bij elk ingevuld antwoord te zien krijgt of je antwoord wel voorkomt in de rij, maar niet op de juiste plaats staat, of het op de juiste plaats staat, en of het helemaal niet in de rij voorkomt.

Dit is een twist die draait rond een moord, een logigram eigenlijk. Je moet uitzoeken wie wat gedaan heeft, waar, en met welk wapen.
[Taal: EN]
https://murdle.com/?mode=tutorial



ALTERNATIEVEN VOOR GOOGLE MAPS: OSMAND
Eerlijk gezegd: van deze kaartendienst hadden wij nog nooit gehoord. Hij belooft nochtans routebeschrijving, met gedetailleerde topografie, zodat je weet waar er (sterk) stijgende paden zijn. De instructies zijn ook in het Nederlands verkrijgbaar, maar bij onze korte kennismaking slaagden wij er niet in om een routebeschrijving op te stellen. Misschien heb jij meer geluk?
Naast de website zijn er ook apps voor Android en iOS.
[Taal: EN]
https://osmand.net/


CPS TEST
Hier kan je je CPS tempo testen: clicks per seconde. Hoe vaak je dus kan je muis kan klikken in een bepaalde periode; Zo kan je je klik-snelheid testen, iets wat voor gamers wel belangrijk is bijvoorbeeld. Probeer het zelf eens?
[Taal: EN]
https://www.launchingnext.com/s/cps-test/102793/
https://cps-tests.com/


ALTERNATIEVEN VOOR GOOGLE MAPS: ORGANIC MAPS
Kijk, dit is voor ons wel een openbaring. Deze app voor Android en iOS biedt je offline kaarten, met de nadruk op wandelaars en fietsers, maar ook gewone reizigers en toeristen. De app is gebaseerd op gegevens van OpenStreetmap. Het is een fork van Maps.me, zo lees je op de website. Die er ook aan toevoegt dat het een van de weinige apps is die 100% functioneel is, zonder actieve internetverbinding. Gewoon de kaarten downloaden, en je tocht aanvangen!
[Taal: NL]
https://organicmaps.app/nl/



SSEMBLE: AI VOOR KORTE FILMPJES
Het doel van deze webdienst: van langere filmpjes met behulp van AI korte, hapklare shorts te maken voor de sociale media. Je laat de AI gewoon de video ontleden en de hoogtepunten samenvatten, de AI voegt ook automatisch ondertiteling toe nadat hij de stem van de spreker herkend heeft. Meer nog: de AI zal het gelaat van de spreker automatisch in het centrum van het beeld houden. Je kan de webdienst gratis uittesten, een betaald abonnement met extra functies en zonder watermerk start vanaf 9 euro per jaar.
[Taal: EN]
https://www.ssemble.com/pricing



ALTERNATIEF VOOR GOOGLE MAPS: MAGIC EARTH
Ook een webdienst die niet voor de hand ligt. Magic Earth belooft de duidelijkste turn-by-turn instructies te geven, en daar al 22 jaar ervaring mee te hebben om die te perfectioneren. Om bijvoorbeeld voor te sorteren naar een bepaald rijvak, zodat je geen drie vakken op het laatste moment moet doorkruisen, om een afslag te nemen.

De landkaarten zijn gebaseerd op OpenStreetMap, de verkeersinformatie is gebaseerd op crowd-sourced informatie, er zijn 3D landkaarten, satellietkaarten, en je kan ook alle kaarten downloaden.
App voor iOS, Android, en ook verkrijgbaar in de Amazon appstore en de Huawei AppGallery.
https://www.magicearth.com/

EASTER EGGS VAN GOOGLE VOOR BEKENDE TV-REEKSEN EN FILMS
Je kent ze ondertussen wel: de Easter eggs van Google, die opduiken wanneer je naar een bepaald item zoekt. En als je ze niet zou kennen: zo'n Easter egg is een verborgen boodschap of functie , een inside joke, een culturele verwijzing wanneer je naar iets zoekt. En die gebruikers veel plezier geven, wanneer zij die verborgen boodschap kunnen ontdekken.

Google moedigt zijn medewerkers aan om dergelijke Easter eggs te creëren.
Dit artikel van how To Geek licht een tipje van de sluier, en vertelt je over de verborgen Easter eggs van bekende films en tv-reeksen.
[Taal: EN]
https://www.howtogeek.com/google-hidden-easter-eggs-favorite-movies-and-tv-shows/

TIME ON TRAILS
Deze webdienst noemt zich de ultieme tooll om je loopavontuur te plannen. Je kan je route op voorhand bekijken, ook de hoogteverschillen, en een strategie bedenken voor de perfecte loop. Maar je kan ook een analyse maken van de hoogteverschillen, en een ideaal ritme om te volgen uitwerken. Je kan de dienst gratis uitproberen.
[Taal: EN]
https://www.timeontrails.com/







ALTERNATIEF VOOR GOOGLE MAPS: APPLE MAPS
Het heeft toch wel enkele jaren geduurd vooraleer Apple Maps echt kon tippen aan Google Maps. Enerzijds omdat Apple Maps lange tijd Europa heeft veronachtzaamd. Dat is nu beter. Maar anderzijds, en dat is nog altijd zo: Apple Maps is perfect geïntegreerd in de iPhone, en je kan hem vanuit elke andere app oproepen. Maar het blijft een app die enkel voor Apple-toestellen beschikbaar is, terwijl Google Maps en veel van de andere alternatieven die we in de vorige dagen besproken hebben, voor zowel Android als iOS beschikbaar zijn. In die zin is het dus niet echt een alternatief voor Google Maps…
https://www.apple.com/maps/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Toekomstige Belgische gemeente die op 1 januari 2025 zal ontstaan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht
    Portugese Surinamers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portugese_Surinamers
    Deens type hoogspanningsmast die gebruikt wordt voor hoogspanningslijnen van 400 kV - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eaglemast
    Belgisch voorvechter voor de rechten van holebi's - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Cantillon
    Plein in het centrum van de Georgische hoofdstad Tbilisi - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gorgasaliplein
    Tsjechisch skeletonracer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Timon_Draho%C5%88ovsk%C3%BD
    Familie van historische besturingssystemen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Data_General_AOS
    Geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Comptonatus
    Ureum-derivaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/N,N%E2%80%B2-Bis(trimethylsilyl)ureum
    Duitse term uit het nationaalsocialisme dat gebruikt werd voor het germaniseren van geschikte bevolkingsgroepen buiten Nazi-Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Umvolkung
    Militaire campagne van het Romeinse leger in het noordelijke Alpengebied - https://nl.wikipedia.org/wiki/A%C3%ABtius_veldtocht_in_de_Alpen
    Muziekfestival dat jaarlijks doorgaat in juli in het Vlaams-Brabantse dorp Erps-Kwerps - https://nl.wikipedia.org/wiki/Crisisfestival


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Moordaanslag op Donald Trump - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moordaanslag_op_Donald_Trump
    Winnaars van het EK 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaans_voetbalelftal_(mannen)
    Diverse recent overleden mensen:
        Wieteke van Dort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wieteke_van_Dort
        Shannen Doherty - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shannen_Doherty
        Tonke Dragt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tonke_Dragt


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Albanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Albani%C3%AB
    Uitgelicht artikel: Georges Lemaître - https://nl.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre
    Enkele etalage-artikelen:
        Veldhoven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldhoven
        Nephentes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nepenthes
        Jazz in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jazz_in_Belgi%C3%AB

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

Dit is de beste kindertablet voor op de achterbank: ‘Slechts 125 euro’

Tijdens de lange vakantieritten door Europa is een goede tablet een must om de achterbank een beetje gezellig te houden. Maar wat zijn de beste modellen die je op dit moment kunt halen? We zetten ze op een rij.
https://www.ad.nl/tech/dit-is-de-beste-kindertablet-voor-op-de-achterbank-slechts-125-euro~aafe1650/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Verberg je IP-adres of deel je locatie ­in WhatsApp

WhatsApp is zowat de meest populaire app om te chatten. Dit komt dankzij de toch wel stevige bescherming via end-to-end encryptie. Zo kan je sinds kort ook je IP uitschakelen, wat bijv. betekent dat de andere zijde niet kan nagaan waar jij bent – of wie jij bent, naast nog een hele reeks andere zaken.
https://computertaal.info/2024/07/14/verberg-je-ip-adres-of-deel-je-locatie-in-whatsapp/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Links naar Googles URL-verkorter goo.gl zijn volgend jaar niet meer bereikbaar
Links die in het verleden met Googles URL-verkorter zijn gemaakt, zijn vanaf 25 augustus volgend jaar niet meer te bezoeken. Het bedrijf trekt dan de stekker definitief uit de tool, wat mogelijk voor miljoenen dode links zorgt.
https://tweakers.net/nieuws/224542/links-naar-googles-url-verkorter-goo-punt-gl-zijn-volgend-jaar-niet-meer-bereikbaar.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



  Materialise koopt ontwikkelaar van simulatiesoftware voor hartoperaties
Materialise, gespecialiseerd in 3D-printing en -diensten, neemt de UGent spin-off FEops over. Hoeveel de Leuvense groep neertelt, is niet bekend.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/health/materialise-koopt-ontwikkelaar-van-simulatiesoftware-voor-hartoperaties/







 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO ZET JE HET GROENE BOLLETJE OP FACEBOOK UIT
Op Facebook is er een functie die verklikt wanneer jij op dat moment online bent en/of actief bent op Facebook. Dat kan interessant zijn wanneer je dringend een gesprek wil aanknopen met die vriend of dat contact. Maar niet iedereen wil dat groene bolletje naast zijn naam voortdurend zijn aanwezigheid laten verklappen. Mensen willen soms gewoon eens even zien wat die contacten uitspoken, zonder tijd te hebben of vrij te kunnen/willen maken om ermee te praten.

Geen nood: je kan dat groene bolletje naast jouw naam in de contactenlijst gemakkelijk uitzetten.  En het is Facebook zelf dat je vertelt hoe je dat moet doen. En het is een instelling die werkt voor Messenger en Messenger: gewoon in je profiel de Status Actief uit te schakelen. De exacte stappen bij Facebook.
https://www.facebook.com/help/215888465102253
https://mashable.com/article/how-to-disable-active-now-green-dot-on-facebook




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



LIBREWOLF: VERSIE VAN FIREFOX
Dit project draait rond een aangepaste, onafhankelijke versie van Firefox. De nadruk ligt op privacy, veiligheid en de vrijheid van de gebruiker. De browser belooft dat hij je beschermt tegen tracking en fingerprinting, en nieuwe extra beschermingen biedt. Alle telemetrie, dataverzameling zouden uitgeschakeld worden. Zelfs DRM, bescherming tegen kopiëren, zou in deze browser niet werken.
https://librewolf.net/



MICROSOFT PC MANAGER
CC Cleaner: pas maar op, want Microsoft heeft zijn eigen tool uitgebracht die de concurrentie moet aangaan. PC Manager bundelt een tool om de gezondheid van je systeem te controleren, met beheer van de opslagruimte, proces-management en beheer van de processen die opgestart wanneer je je toestel opzet.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-PC-Manager_184485183.html



SUPER DARK MODUS VOOR GOOGLE CHROME

Zoals de naam het zegt, kan je met deze extensie voor de Chrome browser een dark modus interface geven aan de browser, dus een donkere achtergrond. Wat dus ook betekent dat je hele websites ook in dark modus kan bekijken. Eerlijk gezegd zijn wij geen fan van die donkere interface, om een of andere reden reageren onze ogen daar heel slecht op. Maar heel wat gebruikers blijken een dergelijke interface te verkiezen, dus zij zullen met deze tool wel blij zijn.
https://www.chip.de/downloads/Super-Dark-Mode-fuer-Google-Chrome_133455751.html



MICROSOFT DESIGNER
Deze app van Microsoft is nu ook beschikbaar voor iOS en Android. Met Designer kan je afbeeldingen aanmaken, stickers, uitnodigingen en veel meer. Daarbij kan je uitgaan van templates en die aanpassen. Je kan ook AI gebruiken om afbeeldingen te bewerken, en collages maken. Wel handig, want voorheen kon je Designer enkel via het web gebruiken of via Microsoft Edge. Een uitgebreide bespreking bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/7/17/24200294/microsoft-designer-app-launch-windows-ios-android-features
https://apps.apple.com/us/app/microsoft-designer/id6448308247
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.designer&hl=nl


HWMONITOR: JE COMPUTER IN HET OOG HOUDEN
Met deze gratis tool kan je voortdurend de temperatuur, spanning en toestand van de ventilatie in het oog houden. In moderne hardware zitten verschillende bewakingssensoren. HWMonitor leest deze sensoren uit en kan de SMART-gegevens (Self-Monitoring Analysis & Reporting Technology) van de harde schijf en grafische kaart weergeven.
https://www.chip.de/downloads/HWMonitor_54269258.html
https://www.cpuid.com/



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je hebt niet veel vrienden nodig, wel de juiste.