Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/7/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1371  van 6/7/202425/0/2021


 

Gegroet lezer,


Deze week hebben wij werk voor u - want er werden namelijk enkele belangrijke nieuwe initiatieven gelanceerd, die jou als consument terug vrije keuze willen geven, en jouw privacy willen beschermen. Geef die nieuwe tools een kans?

Anderzijds waren er weer heel wat berichten over juridische procedures die de EU (maar ook de Amerikaanse overheid) aangespannen hebben tegen grote tech bedrijven. Waar in het begin dergelijke procedures afgedaan werden als bemoeizucht van de EU, als regelneverij, begint het stilaan toch door te dringen dat die procedures broodnodig zijn, om de rechten van de gebruikers op privacy en vrije keuze te beschermen.

Boeiende evoluties om te volgen - en wij wensen u dan ook veel leesplezier met deze editie!

Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




POSSE: NIEUWE MANIER OM JE BLOG TE VERSPREIDEN
Wanneer je je blog als voornaamste bron van je aanwezigheid op het internet beschouwt, dan wil je de postings daar ook uitstralen naar andere media, zoals Facebook, X, Threads, Mastodon, … Het grote voordeel daarvan is dat jij nog altijd eigenaar blijft van de content, dat in tegenstelling tot wanneer je rechtstreeks je postings publiceert op die andere media. Je plaatst op die andere media enkel een link naar jouw content.

Maar het is niet zo eenvoudig om het linken naar al die sociale media te automatiseren. Sommigen schrijven daar hun eigen code voor, maar dat is niet iedereen gegeven. Je kan ook werken met IFTTT, If This Then That, dat toch nog altijd wat technische kennis vereist. Een ander alternatief is Bridgy.

Anderzijds is er ook nog RSS: je zorgt gewoon dat je een RSS-feed beschikbaar stelt van je blog, en lezers kunnen die RSS-feed in hun favoriete RSS-reader opnemen, naast de feeds van andere blogs. Zij kunnen dan op elk moment van de dag je postings ophalen. Een goed voorbeeld van een dergelijke RSS-reader is FreshRSS, maar dat vereist dan weer wat technische kennis, omdat je dat op een NAS moet zetten, en met apps op je smartphone of tablet moet verbinden.

Persoonlijk gebruiken wij de Feedbro extensie voor Firefox en Edge, in onze browser dus, om al die feeds te volgen. Het is trouwens onze voornaamste bron van informatie.

Nu is er een nieuwe tool: POSSE, Publish (on your) Own Site, Syndicate Everywhere. Daarmee geef je je lezers de mogelijkheid om jouw postings te lezen op de plek waar zij zich goed voelen, dus social media silo's zoals Instagram, Tumblr, Twitter, enz. Maar POSSE gaat verder, want er zit een filosofie achter: die van het indie web, het web waarbij jij als gebruiker controle hebt, en niet de grote techgiganten. Je bent minder afhankelijk van derden, je blijft eigenaar van je content omdat je _eerst_ op je eigen site publiceert, de canonical URL's staan op jouw domein,

Op de indieweb-website staan meer argumenten waarom POSSE een goed alternatief is. Wij zijn alvast benieuwd hoe dit verder evolueert. Voor alle volledigheid ook nog de links naar IFTTT, Brid.gy, FreshRSS en Feedbro.
https://indieweb.org/POSSE#
https://ifttt.com
https://brid.gy
https://www.freshrss.org
https://nodetics.com/feedbro/


THREADS VERHOOGT INTERACTIVITEIT MET METAVERSE
Inhakend op het vorige bericht, deze aankondiging van Threads, de concurrent voor X (het voormalige Twitter) die bedacht werd door Meta (het voormalige Facebook). Threads ontstond op het moment dat Mastodon in de belangstelling kwam, eveneens een sociaal netwerk à la Twitter, maar dan gedecentraliseerd. Dat wil zeggen dat iedereen zijn eigen server kon opzetten waar het Mastodon-protocol draait, en dat al die servers met elkaar verbonden zijn. Doordat niemand echt de "baas" is van één centraal netwerk, zoals bij X of Threads, is er ook niemand die censuur kan uitoefenen. Wel kan elke beheerder van een server zijn eigen regels bepalen. Mastodon had in de periode toen Elon Musk Twitter net overgenomen had, veel succes. Maar het bleef toch wel een geeky bedoening, vooral omdat je servers moest kiezen.

Welnu Threads lijkt nu ook Mastodon te willen beconcurreren (misschien zelfs naar zijn hand te zetten?). Na een recente update kan je ook mensen antwoorden en likes zien die mensen op gesynchroniseerde platforms zoals Mastodon gegeven hebben, en dat vanuit Threads. Je moet dus niet heen en weer schakelen tussen beide sociale netwerken.

Een mooie ontwikkeling. Maar toch zit er nog altijd een beetje wantrouwen in ons achterhoofd: wat is de bedoeling van Meta?
https://tech.slashdot.org/story/24/06/29/2158237/threads-expands-fediverse-beta-letting-users-see-replies-and-likes-on-other-fediverse-sites-like-mastodon



YOUTUBE: NIEUWIGHEDEN VOOR YOUTUBE PREMIUM GEBRUIKERS
YouTube wil gebruikers lokken om een Premium abonnement te nemen, en biedt daarom steeds meer nieuwe opties aan die enkel beschikbaar zijn voor wie een dergelijk abonnement heeft.

-Jump Ahead: dat laat je springen naar het beste stuk van de video (een algoritme bepaalt wat dat beste stuk is). Deze optie krijg je wanneer je dubbeltikt op de doorspoelknop. Deze functie is nu al beschikbaar bij Android en voor iOS volgt die in een paar weken.

-Picture-in-Picture modus, voorheen enkel beschikbaar voor andere YouTube video's nu ook voor YouTube Shorts (enkel voor Android)
Wanneer je inlogt op YouTube.com/new, zijn er nog drie andere nieuwe functies. Maar slechts één ervan kan tegelijkertijd actief zijn.

-Shorts Smart Downloads: dat zal automatisch YouTube Shorts downloaden waarvan het systeem denkt dat jij die offline wil bekijken. Momenteel enkel voor Android

-Conversational AI: je kan op de "ask" knop onder sommige video's klikken om met een chatbot te 'praten' (enkel voor Android in de VS)

-Watch Page: voor de desktop versie komt er een nieuwe design.

Volgens Android Police zou volgens de YouTube helpdeskpagina ook getest worden met @mentions, zodat je in de commentaren kan duidelijk maken aan wie jij je commentaar geeft.

In nog een andere community posting heeft YouTube aangekondigd dat het nieuwe plannen heeft, om manieren te verkennen waarop jij jouw extraatjes kan delen met vrienden - wat lijkt op een andere abonnementsformule buiten individueel, student en gezin.
https://blog.youtube/news-and-events/2024-youtube-premium-features/
https://www.youtube.com/new
https://www.thurrott.com/music-videos/304788/youtube-premium-features-new-features-more-plans-options



APPLE VISION PRO IN NIEUWE LANDEN, EN MEER FUNCTIES - EN KOMEN ER AIRPODS MET EEN CAMERA?
Twee berichten over Apple Vision Pro. Het eerste is al realiteit, het tweede voorspellingen. Beginnen we met het reële: de Apple Vision Pro, de (dure) headset van Apple voor mixed reality, is nu ook verkrijgbaar in andere landen dan de VS. Eerst komen China, Hong Kong, Japan en Singapore aan de beurt. Later volgen Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. (1)

Het tweede bericht betreft geruchten. Apple zou namelijk werken aan een nieuwe versie van de Apple Vision Pro, die goedkoper moet worden (de prijs is echt wel een grote handicap, zelfs voor Apple-fans!), maar ook een groter scherm zou moeten hebben. Tegelijkertijd zijn er ook geruchten dat Apple Intelligence, de eigen visie van Apple op artificiële intelligentie, naar de Vision Pro zou komen. Andere bronnen menen dan weer te weten dat er een deal aan zit te komen tussen Apple en Gemini, de AI van Google.

En om nog wat meer geruchten bijeen te sprokkelen: het is goed mogelijk dat Apple Intelligence gratis zal zijn voor basisfuncties, maar dat je voor sommige functies zal moeten betalen. Al die geruchten staan netjes samengevat bij Techmeme. (2)

Het meest opvallende gerucht echter vinden wij toch dat over de Airpods: die witte tandenborstel-achtige oortjes van Apple zouden tegen 2026 uitgerust worden met een IR (infrarood) camera, net zoals de ontvanger bij de Face ID op de iPhone. Dat zou dan bedoeld zijn voor toepassingen in AR/VR. Die camera's zouden dan namelijk de bewegingen van je handen in de lucht kunnen volgen. Ook hiervoor vatte Techmeme de geruchten samen. (3)
https://www.thurrott.com/apple/304796/apple-vision-pro-launches-in-china-hong-kong-japan-and-singapore
https://www.techmeme.com/240630/p6#a240630p6
https://www.techmeme.com/240630/p7#a240630p7



STEEDS MEER PROCESSEN TEGEN GROTE TECHBEDRIJVEN
We blijven nog even bij Apple. Want dat ontkomt niet aan de rigoureuze onderzoeken van de praktijken van de big tech, die de laatste maanden door de regulatoren in de EU uitgevoerd worden.

Verleden week kon je al lezen dat Apple een monsterboete riskeert, vanwege zijn praktijken in de Apple store. Dat onderzoek loopt nog, en in afwachting van de definitieve beslissing van de EU, heeft Apple aangekondigd dat het zijn Apple Intelligence, wanneer die later dit jaar gelanceerd wordt, de EU zal overslaan. De lancering wordt dus uitgesteld tot Apple een manier gevonden heeft om zich in regel te stellen met de regelgeving van de Digital Markets Act.

Europees Commissaris voor de Competitie Margrethe Vestager vindt dit opvallend. Apple laat het dus uitschijnen dat het zijn AI zal uitrollen in landen waar het niet verplicht is om competitie toe te laten. Wat voor Vestager betekent dat Apple openlijk toegeeft dat het 100% weet dat het concurrentie verhindert in gebieden waar zij al een sterke greep hebben op de markt. (1)

Ook voor Meta dreigt er een monsterboete vanwege overtredingen tegen de Digital Markets Act van de EU. Reden daarvoor is het feit dat Meta in Facebook en Instagram gebruikers voor de keuze stelt: ofwel neem je een betaald abonnement, ofwel nemen wij al jouw data en gebruiken die naar willekeur.

Tegen Microsoft is er dan weer een onderzoek geopend naar het feit dat Microsoft zijn videoconferentietool Teams gebundeld heeft in Microsoft Office, wat de concurrentie met tools zoals Slack en Zoom bemoeilijkt. En Google lag onder vuur vanwege het delen van data: dat was een alles-of-niets optie die voor àlle Google diensten van toepassing was, dus voor zowel YouTube, Search, advertenties, Google Play, Chrome, Google Shopping en Google Maps. Google heeft ondertussen al zijn praktijk aangepast zodat je bij het delen van je data kan kiezen uit de volgende opties: alles, sommige (bepaal zelf welke) en geen enkele.
https://www.euractiv.com/section/digital/news/eu-competition-commissioner-says-apples-decision-to-pull-ai-from-eu-shows-anticompetitive-behavior/
https://www.theverge.com/2024/1/12/24036312/google-digital-markets-act-services-user-data-opt-out
https://www.theverge.com/24040543/eu-dma-digital-markets-act-big-tech-antitrust



OOK ANTITRUST KLACHTEN TEGEN HARDWARE

Waar de klachten in het voorgaande artikel vooral draaiden rond diensten en software die bedrijven aanbieden, valt er ook een bericht te melden over een klacht die gaat over hardware. En het is een klacht die enkel van de Franse regulatoren uitgaat, niet van de hele EU.

Het draait om mogelijke anticoncurrentiepraktijken. De aanklacht volgt na invallen die verleden jaar gedaan werden bij verschillende bedrijven uit de grafische kaart-sector. Maar die eigenlijk vooral specifiek tegen Nvidia bedoeld waren. Nvidia heeft de laatste maanden een enorme sprong voorwaarts gemaakt en bracht het tot een van de waardevolste bedrijven.

De regulatoren willen nu onderzoeken of Nvidia artificiële intelligentie voor computergraphics gebruikt heeft (of liever: gemanipuleerd heeft- om de vraag naar zijn chips te doen toenemen.

Ook hier zijn weer fikse boetes in het geding: Nvidia riskeert een boete van 10% van zijn wereldwijde jaaromzet, voor het overtreden van de Franse antitrustregels. Tenzij het natuurlijk concessies doet, om straffen te voorkomen.
https://www.reuters.com/technology/french-antitrust-regulators-preparing-nvidia-charges-sources-say-2024-07-01/



VOORTAAN AI CONTENT DIE JOUW BEELTENIS GEBRUIKT GEMAKKELIJKER LATEN VERWIJDEREN OP YOUTUBE
Vele mensen maken zich bezorgd over hoe gemakkelijk het is om jouw beeltenis, jouw stem, als basis te gebruiken om op een AI-tool een prompt in te geven om een video of audio te maken, waarin jij bepaalde dingen doet of zegt. Een tool die het bijvoorbeeld heel gemakkelijk kan maken om een fake video te maken, met jouw hoofd bovenop een naakt lijf - wraakporno dus.

Platformen waar door gebruikers gemaakte content geüpload kan worden, zijn zich hiervan bewust. En zij proberen duidelijke merktekens aan te brengen bij content die door AI gegenereerd werd. Wat niet altijd zo eenvoudig is - zoals je kan lezen in het artikel van Pentapixel.

Maar content markeren als dit door AI gegenereerd werd is één, content laten verwijderen is twee. Daar werkt YouTube nu aan. Het heeft verleden maand in alle stilte een nieuw beleid ingevoerd, waarbij jij de verwijdering kan vragen van door AI gegenereerde content, die gemaakt werd op basis van jouw gelijkenis.

YouTube zou verschillende factoren hanteren om dan te oordelen of die content verwijderd moet worden. Zoals of de content een gewijzigde versie is van echte content, of synthetisch gemaakt. Meer hierover bij Engadget.
https://www.engadget.com/new-youtube-policy-lets-you-request-the-removal-of-ai-generated-content-that-uses-your-likeness-211522438.html?src=rss



TAP TO PAY WORDT UITGEBREID - MAAR MISSCHIEN OOK COMPLEXER
Contactloos betalen is een van de simpelste en snelste betaalwijzen. In Europa, België, houdt dit gewoon in dat de verkoper het bedrag op de kaartlezer intikt, jij je betaalkaart bij de lezer houdt, en dan wacht tot je een biepje hoort als bevestiging van de betaling. Persoonlijk zijn wij geen voorstander (wij zijn nu eenmaal redelijk conservatief), en steken wij nog altijd netjes onze betaalkaart in de lezer, zodat wij het bedrag kunnen zien op het scherm ervan, en dan onze betaling kunnen bevestigen met onze PIN-code. Het geeft ons net dat ietsje meer gemoedsrust. :)

Tap To pay zou nu uitgebreid worden met een nieuwe 'Multi-Purpose Tap', een concept dat voorgesteld werd door het NFC (Near Field Communication) Forum. Dit protocol zou het mogelijk maken dat betaalkaarten en apparaten zoals smartwatches en smartphones verschillende dingen tegelijkertijd kunnen doen, wanneer je gebruikmaakt van het NFC contact.

Zo zou je bijvoorbeeld, wanneer je een contactloze betaling uitvoert, tegelijkertijd ook een ID-controle kunnen laten uitvoeren die moet vaststellen of je wel oud genoeg bent om alcohol of rookwaren aan te kopen. En ook tegelijkertijd punten toe te voegen aan je klantenkaarten.

En dat roept toch vragen op over je privacy. Het zou het voor retailers en betaalproviders bijvoorbeeld té gemakkelijk maken om activiteiten aan een bepaald profiel te koppelen, of doelgerichte marketing mails automatisch te gaan versturen nadat je een aankoop verricht hebt...
https://www.theverge.com/2024/7/1/24190177/nfc-multi-purpose-tap-to-pay-concept



SNAPCHAT: BRENG MEER LEVEN IN JE ACCOUNT
Snapchat heeft verschillende nieuwe manieren bedacht om jouw account nog verder aan te passen aan je eigen persoonlijkheid. De meeste daarvan zijn echt enkel beschikbaar voor Snapchat+ abonnees van $3,99 per maand

Wie zo'n abonnement heeft, kan een gepersonaliseerd huis neerzetten op Snap Map, dat dan zichtbaar is voor de vrienden waarmee je je locatie deelt. Je kan de stijl van het huis kiezen, de kleuren, en meer. Je kan ook supersnelle Snaps delen, je Bitmoji bewerken om bijvoorbeeld je favoriete huisdier (dat je trouwens ook al een plaatsje kon geven op Snapchat) op elk moment naast jouw eigen Bitmoji weer te geven. Leuk! Ook kan je bliksemsnelle snaps sturen - boodschappen die max 10, 20, 50 seconden duren.  

Voor wie geen betaald abonnement heeft, is er nog altijd "live mirror" in de Bitmoji Builder interface, waarmee je gemakkelijker de features kan kiezen die jou het meeste bevallen voor jouw Bitmoji. Daarbij wordt het mogelijk om Bitmoji te maken op basis van wat er te zien valt in de viewfinder van de camera.

Eens te meer brengt Snapchat hier weer echte nieuwigheden. Waar veel van de andere sociale media voortdurend de functies na-apen die succesvol zijn bij de collega's, blijft Snapchat vernieuwen. En hoopt het die nieuwigheden, voorbehouden aan betalende abonnees, aan te zetten om ook een abonnement te nemen.
https://techcrunch.com/2024/07/02/snapchats-latest-features-help-users-personalize-their-accounts/



GAAN PAKJES VAN SHEIN EN TEMU DUURDER WORDEN?
Dat zou wel eens kunnen, als de EU zijn plannen doorzet. Je moet namelijk weten dat je, wanneer je een pakje uit het niet-EU landen zoals China laat overkomen, eigenlijk invoerrechten en btw moet betalen. Sinds 2021 moet je, wanneer je die btw betalen, ongeacht de waarde van de zending. Maar geen invoerrechten, toch niet voor pakjes met een waarde van minder dan 150 euro.

Dat zou nu veranderen, althans volgens de plannen van de EU. Die vrijstelling zou namelijk wegvallen - wat de pakjes die je koopt bij Temu, AliExpress en Shein toch wat duurder zou maken.

Het is een poging van de EU om de lat gelijker te leggen tussen de fabrikanten in China en de EU. Voor een pakje dat je hier in Europa koopt van een EU-bedrijf, moet jij als consument soms geen verzendingskosten betalen, maar de verkoper wel. En de minimumkosten zijn toch al snel 5,95 euro. Laat staan wanneer je iets per luchtpost zou laten komen.

In China echter krijgen handelaars fikse subsidies voor verzendingskosten. En voor hen is het dus heel goedkoop om een pakje per luchtpost te verzenden. Oneerlijke concurrentie dus, en dat wil de EU wegwerken.

De EU wil trouwens om nog een andere reden optreden tegen de import uit China: gevaarlijke goederen. In Europa gelden er strenge regels over de bescherming van de gebruiker. Cosmetica, speelgoed, elektrische toestellen, en zelfs kleding moeten aan veiligheidsvoorschriften voldoen, denk aan brandveiligheid, allergieën, enz. Bij goederen die je in China aankoopt, weet je echter niet of die aan deze veiligheidsstandaards voldoen. De industriegroep Industries of Europe bijvoorbeeld verklaarde dat zij 19 speelgoedjes aangekocht had van Temul, en dat geen enkele voldeed aan de standaards die in de EU gelden, en 18 ervan zelfs een echt veiligheidsrisico inhouden voor kinderen.

Deze maatregel om invoerrechten te heffen, naast de btw, is maar een druppel op een hete plaat. Enerzijds omdat het de producten amper duurder maakt, en anderzijds omdat het de invoer uit China echt niet aan banden zal kunnen leggen. Bovendien zal het voor een enorme werkdruk zorgen voor de invoerdiensten, de douane, die toch al tot over hun oren in het werk zitten...
https://www.ft.com/content/1c4c0bee-f67e-404b-877d-e0cb38faf2d6



PROTON LANCEERT ZIJN EIGEN VERSIE VAN GOOGLE DOCS
Ben jij wel gewonnen voor het idee om je documenten in de cloud te zetten, zodat je die samen met je collega's of vrienden kan bewerken - maar geen vertrouwen hebt in Google Docs omdat het, tja, om Google gaat? Geen nood, hier is Proton Docs.

Dit is een eigen versie van Proton, het bedrijf dat bekendstaat voor zijn producten die je privacy eerbiedigen, zoals Proton Mail en Proton VPN. Hierbij maak je documenten aan die je in je Proton Drive zet, en die end-to-end versleuteld zijn. Proton beveelt deze online samenwerking aan documenten dan ook aan voor diensten waar privacy voorop moet staan, zoals gezondheidszorg, media, financiën en juridische diensten.

Zullen je documenten die je aanmaakt en in Proton Docs bewaart er wel even netjes uitzien als bij bijvoorbeeld Word? Proton Docs heeft geavanceerde opties voor je teksten te formatteren en afbeeldingen in te lassen. Je kan documenten uit verschillende andere formats zoals .docx van Microsoft, aanmaken, openen en bewerken.

Je kan ook met verschillende andere personen samenwerken aan documenten. Je kan deze dienst gebruiken via de Proton Drive dienst, die gratis is zolang je onder 5GB ruimte blijft, en 9,99 dollar betaalt voor onbeperkte opslagruimte. Er zijn ook abonnementen voor gezinnen en bedrijven.

Wat je zeker en vast vertrouwen moet geven in deze dienst, is enerzijds dat Proton als bedrijf zich recent geherstructureerd heeft zodat de non-profit stichting de voornaamste deelhouder heeft, terwijl Proton AG op zich een winstgevend bedrijf blijft. De stichting zal fondsen blijven toekennen aan privacy projecten zoals Tor en het European Digital Rights Network. De nieuwe structuur van Proton is hoe Mozilla en OpenAI gestructureerd zijn.

En anderzijds door wie er in de raad van toezicht zit: niemand anders dan Sir Tim Berners-Lee, de man die aan de wieg staat van het internet. Maar ook Dr. Andy Yen, een van de CERN wetenschappers, CEO van Proton.

Een uitgebreide bespreking van de mogelijkheden bij Engadget.
https://www.engadget.com/proton-launches-its-own-version-of-google-docs-100044471.html?src=rss



RCS: TOCH NIET ZO UNIVERSEEL
Je kon enkele weken geleden lezen dat Apple (eindelijk!) Rich Communication Services (RCS) aanbiedt in zijn Messages app, zodat iPhone gebruikers die de nieuwste developer bèta van iOS 18 draaien, RCS boodschappen kunnen versturen. RCS is een messaging protocol dat gebruikmaakt van het internet om niet alleen teksten maar ook bestanden en afbeeldingen van hoge kwaliteit te verzenden en ontvangen. Bovendien zie je een indicator wanneer je correspondent aan het typen is, je kan een bevestiging krijgen wanneer je correspondent je bericht gelezen heeft, je kan groepsgesprekken starten, en meer.

Dat Apple nu RCS gaat ondersteunen, is een hele stap voorwaarts voor de communicatie tussen wie een iPhone of een toestel van een ander OS heeft. Want tot nu kan een iPhone gebruiker enkel een SMS of MMS boodschap verzenden vanuit de Messages app naar wie geen Apple-toestel heeft. Die andere functies, zoals het delen van media, waren voorbehouden voor al wie ook een Apple-toestel had. Met deze update kunnen iPhone gebruikers tekstboodschappen verzenden, bestanden delen met elk toestel dat RCS ondersteunt - en dus ook de meeste Android phones.

Alleen: er is een maar. Want Apple werkt met de GSMA-standaard van RCS, niet de versie van Google Messages, waardoor de end-to-end versleuteling die het Google protocol wel hanteert, niet van toepassing is.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/06/26/apple-finally-adds-support-for-rcs-in-latest-ios-18-beta/



META: NIEUWS OVER THREADS EN META 3D GEN
Deze week heeft Mark Zuckerberg, CEO van Meta, het overkoepelende bedrijf boven Facebook, Instagram, Messenger en sinds kort ook Threads, bekendgemaakt dat Threads nu meer dan 175 miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft (maar over het aantal dagelijks actieve gebruikers wou hij niets kwijt). Threads bestaat nu iets meer dan één jaar - de app werd voor het eerst gelanceerd in de App Store op 5 juli 2023.

Ook Engadget staat stil bij de verjaardag, maar met een kritische noot. In haar artikel vermeldt auteur Karissa Bell enkele punten waarop Threads dringend verbeterd zou moeten worden, zoals het For You algoritme (2à

Meta heeft nog nieuws trouwens: het lanceerde Meta 3D Gen. Dat is een nieuw AI-systeem dat dingen moet kunnen maken in 3D van hoge kwaliteit, enkel van geen gewone tekstbeschrijving, en dat binnen de minuut. het gaat dan om dingen die gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen van videogames, bij industrieel design, bij architectuur.

Die 3D Gen zou uit verschillende componenten bestaan; Een daarvan is Meta 3D AssetGen, dat 3D meshes maakt. Een ander is Meta 3D TextureGen, dat texturen maakt. Samen kunnen zij dan 3D dingen maken met een textuur in hoge resolutie. Volgens Meta zou het proces 3 tot 10 keer sneller zijn dan bestaande modellen. Meer hierover bij Venturebeat.
https://www.theverge.com/2024/7/3/24191074/meta-threads-users-mark-zuckerberg
https://www.engadget.com/what-meta-should-change-about-threads-one-year-in-173036784.html?src=rss.
https://venturebeat.com/ai/meta-drops-3d-gen-bomb-ai-powered-3d-asset-creation-at-lightning-speed/



CHATGPT APP VOOR MAC WAS NIET DISCREET GENOEG
Het is amper een maand geleden dat Apple met veel bravoure op WWDC 2024 zijn Apple Intelligence voorstelde, zijn eigen versie van artificiële intelligentie. Die omvat ook integratie van ChatGPT in de Mac, iPhone en iPad.

Maar nu werd ontdekt dat ChatGPT  zondigde tegen één van de belangrijkste regels van Apple: jouw privacy. Het blijkt namelijk dat ChatGPT in de app voor de Mac je gesprekken in platte tekst bewaart op jouw toestel. Wat wil zeggen dat als iemand met kwade bedoelingen toegang heeft tot jouw machine, die simpelweg jouw gesprekken met ChatGPT kan lezen en alle data die erin staan.

OpenAI heeft nu een update uitgebracht, waardoor die chats versleuteld worden. Je doet er dus best aan om die update meteen te installeren.

Maar het kwaad is geschied, en nu wordt met veel wantrouwen gekeken naar de nieuwe samenwerking van Apple en OpenAI...
https://www.imore.com/apple/as-chatgpt-prepares-for-iphone-ios-integration-it-just-failed-one-of-apples-key-pillars-privacy
https://www.theverge.com/2024/7/3/24191636/openai-chatgpt-mac-app-conversations-plain-text


WHATSAPP MET EEN AVATAR GENERATOR, TELEGRAM MET BETAALDE CONTENT, EN X MET EEN CONTROVERSIEEL LAN
Het is vrijdag, en dat lijkt onze social mediadag te worden, met korte berichten over verschillende social media.

Beginnen we met TechCrunch. Dat weet te vertellen dat daar een eerste toepassing gelanceerd wordt voor de digitale munt die verleden maand uitgebracht werd, de Stars. Met die Stars kan je betalen voor digitale goederen die je aankoopt bij bots en in Telegram-apps. Nu komt daar dus nog een toepassing bij: content creators kunnen content posten achter een betaalmuur, en je kan dan toegang krijgen tot die content, door te betalen met Stars. Het hele verhaal lees je bij TechCrunch. (1)

Het tweede bericht gaat over WhatsApp. Dat zou volgens The Verge werken aan een nieuwe generatieve AI-functie voor de app. Daarmee zou je dan gepersonaliseerde avatars kunnen maken die jou moeten voorstellen, en die dan kunnen gebruiken in bepaalde situaties (denk aan een achtergrond met een bos of de ruimte). Meer hierover bij The Verge (2)

En het derde bericht komt van X zelf: het overweegt namelijk om de tijdlijn drastisch te wijzigen. Voortaan geen informatie meer over likes, views, knoppen om te antwoorden meer onder elke tweet. Je tijdlijn zou één gestroomlijnde reeks postings zijn. Om te reageren op een posting zou je naar links of rechts moeten swipen.

Moeten wij je erbij vertellen dat deze aankondiging meteen tot heel wat consternatie bij de gebruikers leidde? Het valt dan ook af te wachten of dit plan doorgezet wordt. (3)
https://techcrunch.com/2024/07/03/telegram-lets-creators-share-paid-content-to-channels/
https://www.theverge.com/2024/7/4/24192112/whatsapp-ai-avatar-image-generator-imagine-meta-llama
https://x.com/xDaily/status/1808161242810290383


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



WATERKRACHTCENTRALES DIE VIS-VRIENDELIJK ZIJN
In het streven naar onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, om onze energie groener te maken, speelt waterkracht een grote rol. Daarbij wordt meestal een dam opgeworpen in een rivier, zodat de kracht van het gecontroleerde vloeien van het water in het hoge gedeelte voor de dam, naar het lage gedeelte achter de dam, stroom opwekt.

Op zich een slim idee, en eigenlijk veel minder storend dan molenwieken in je achtertuin, die gevaarlijk zijn voor vogels. Maar vergis je niet: ook die dammen hebben een negatieve impact op de natuur. Vissen die migreren bijvoorbeeld, zoals de zalm die stroomopwaarts zwemt om te paren: hun ecosysteem, hun gedragspatroon wordt grondig verstoord.

Gelukkig komt de technologie ter hulp: er werden nieuwe turbines ontworpen, die visvriendelijk zijn. Een mooi voorbeeld van hoe technologie kan helpen om een evenwicht te bereiken tussen de gezondheid van het ecosysteem van een rivier, en de wereldwijde doelstellingen voor het klimaat.
https://www.technologyreview.com/2024/07/01/1094435/fish-safe-hydropower/


SLIMME BRIL VAN SOLOS
Het blijft voor de meeste mensen een te gek idee om met een headset rond te lopen. Het vervreemdt je totaal van je omgeving - jijzelf kan wel doorheen een AR-bril je omgeving bekijken, en bij de Apple Vision Pro krijgen de mensen zelfs je ogen te zien. Maar alleen al door het feit dat je de headset op hebt, geef je aan dat je in je eigen wereld wil vertoeven.

In de privé-omgeving van je eigen kamer, om games te spelen, hebben dergelijke headsets uiteraard zin. En hetgeen Apple beoogt met zijn Vision Pro, het ultieme scherm dat je hele gezichtsveld beslaat, heeft ook wel zin. Maar om rond te lopen op straat met een van die headsets, dat zien de meeste mensen niet zitten.

Wat wel steeds meer aan belangstelling wint, dat zijn de slimme brillen die er echt als een gewone bril uitzien. Eigenlijk terug naar Google Glass, maar dan in verbeterde vorm. Meta heeft zijn Ray-Ban bril, waarover we het al vaker hadden. En steeds meer fabrikanten kiezen het voorbeeld. Zo ook Solos, dat zijn nieuwste bril, de AirGo Vision voorgesteld heeft.

Deze slimme bril ziet er dus uit als een gewone bril, maar bevat wel camera's, een microfoon en luidsprekers voor het oor. Je kan de bril vragen stellen over dingen die in het gezichtsveld van de camera zijn. De antwoorden komen van Gemini van Google, Claude van Anthropic en GPT-4o van OpenAI. Een LED-lichtje verwittigt je wanneer je een melding hebt.

Wat zo'n bril moet kosten? Het basismodel, dat geen camera heeft, start vanaf 249 dollar. Je kan ook inwisselbare frames kopen, zodat je afhankelijk van de omstandigheden de camera (die zich op het frame bevindt) achterwege kan laten, en ook gemakkelijker kan wisselen tussen heldere glazen en zonneglazen. Die frames starten vanaf 89 dollar.
https://9to5google.com/2024/06/30/solos-airgo-vision-smart-glasses-gemini/


KERNENERGIE IN DE VS: VOORBEHOUDEN VOOR DE TECHINDUSTRIE?

Nadat de antikernenergie-beweging jarenlang geijverd heeft om alle kerncentrales zo snel mogelijk te verbieden, lijkt het tij te keren, en beseft men steeds meer dat kernenergie een onmisbaar, zelfs essentieel deel is van de energiemix om tot zero-emission te komen.

Wat heel positief is. Kernenergie kan in principe ook voor een lagere energierekening zorgen voor de burger. Maar er dreigt toch een wolk voor die zonnige vooruitzichten. In de VS bijvoorbeeld zijn de eigenaars van 1/3 van de nucleaire installaties in gesprek met techbedrijven. Die hebben namelijk heel veel energie nodig, want hun datacenters zijn enorme slokops, een behoefte die steeds meer toeneemt, naarmate cloud computing toeneemt maar ook en vooral Artificiële intelligentie.

AWS bijvoorbeeld, heeft een akkoord afgesloten met Constellation Energy, de belangrijkste eigenaar van verschillende kerncentrales. Die zouden dan zero-emissie energie gaan leveren aan de techbedrijven. Wat betekent dat de gewone gebruiker in de kou dreigt te gaan staan, omdat de betrouwbare energiebronnen uit het publieke energienet verdwijnen. Door de huidige weerstand tegen nieuwe kerncentrales, zou dit betekenen dat het publieke net beroep moet gaan doen op aardgas, wat dan weer de emissies gaat verhogen (en misschien ook de prijs?).

Toch even een indrukwekkend cijfer: in de VS zouden datacenters in 2030 tussen 4 en 9 van alle elektriciteit die gegenereerd wordt, nodig hebben. Het is, volgens een artikel in de Wall Street Journal, dan ook nodig dat de overheden en de energiebeheerders een balans uitwerken tussen de behoeften van techbedrijven, en de ontwikkeling van hernieuwbare bronnen.
https://www.wsj.com/business/energy-oil/tech-industry-wants-to-lock-up-nuclear-power-for-ai-6cb75316?utm_source=substack&utm_medium=email


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DOOR AI GEMAAKTE MUZIEK: PLAGIAAT?
Tech nieuwssite The Verge heeft ook een eigen podcast: Vergecast. In de uitzending van verleden week werd dieper ingegaan op het bericht dat de RIAA, de organisatie die in de VS de platenlabels groepeert,  een klacht ingediend heeft tegen twee muziekdiensten waar je muziek kan laten maken door artificiële intelligentie.

In die discussie wordt met enkele voorbeelden aangetoond dat sommige songs die deze AI's maken, wel heel erg op originele songs lijken. Anderzijds wordt ook de vraag gesteld: elke muzikant, elke componist, heeft invloeden ondergaan van de muziek van anderen. Waar eindigt dat voorbeeld en waar begint de eigen compositie? Een erg interessante discussie die wij je absoluut kunnen aanraden!
https://www.theverge.com/the-vergecast
https://www.theverge.com/2024/6/28/24188062/music-industry-ai-riaa-udio-suno-motorola-razr-google-pixel-vergecast





 
De nieuwe oogst


   
A TRAILTALE
In 2022 ging de maker van deze website naar de Appalachen, voor een ontdekkingstocht. Hij legde zijn ervaringen vast in een interactief journaal - dat heel mooi vormgegeven is, als een soort van strip  / game. Maar aan de tocht werden ook omgevingsgegevens toegevoegd, op basis van de data van zijn geolocatie.
[Taal: EN]
https://atrailtale.com/#/


SHIPMAP: TRANSPORT VIA ZEE
Deze wereldkaart geeft je, maand per maand, de bewegingen van commerciële verschepingen, de routes, enz. De kaart is interactief, en je kan bepalen welke havens je wil zien, de routes, de schepen, de vlag waaronder zij varen. Helaas geeft de kaart enkel data weer van het jaar 2012. Het blijft echter knap en geeft je een inzicht in de scheepvaartbewegingen.
[Taal: EN]
https://www.shipmap.org/



PLUSDOCS: AI POWERPOINT MAKER
Met deze webdienst kan je met behulp van AI PowerPoint presentaties aanmaken en slides bewerken.  Je kan werken op basis van een bestaand bestand, of werken vanuit een prompt, om binnen enkele minuten een eerste versie te verkrijgen voor je presentatie. Daarna kan je die bewerken met PlusAI. En daarbij ook de hulp van je team inroepen.
[Taal: EN]
https://www.plusdocs.com/plus-ai-for-powerpoint



DE RUIMTE FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE
We gebruiken onze smartphone om allerlei foto's te maken, en dankzij de hedendaagse vorderingen in de technologie zijn die foto's van superbe kwaliteit (als je een goed toestel hebt tenminste). Maar wist je dat je met je smartphone ook foto's kan maken van de ruimte, de sterren? Bij Spacemath vind je een PDF die je er alles over vertelt - welke toestellen ervoor geschikt zijn, welke functies die moeten bevatten, hoe je een toestel moet calibreren, en veel, veel meer.
[Taal: EN]
https://spacemath.gsfc.nasa.gov/SMBooks/AstrophotographyV1.pdf


WANDERBOAT: VOOR JE VOLGENDE REIS
Deze AI-tool wil je gids, je compagnon zijn bij je reizen en uitstapjes. Hij helpt je om de beste plekken te vinden met video's afbeeldingen en inzichten. Van de signature dish in een restaurant, naar de plek waar je de mooiste foto maakt - je kan vragen stellen in een chat, documenten lezen of landkaarten ontdekken.
https://wanderboat.ai/?ref=producthunt



CURRENCY TOMB: OUDE MUNTEN
We vergeten soms dat er heel veel nationale munten bestonden, vooraleer er de euro was. En als je ergens een prijs vermeld ziet in die oude munt, hoe kan je dan weten wat dat eigenlijk in euro is? Deze site kan helpen: hier kan je bedragen in verdwenen munten zoals de Oostenrijkse Schilling (ATS), of de Croatische Kuna (HRK) omrekenen naar euro. (Wel een eigenaardige domeinnaam als je het ons vraagt - maar de verklaring is: die staat op de blockchain, zoals je verneemt wanneer je op "Want to know more" klikt..)
[Taal: EN]
https://q523r-qaaaa-aaaal-qjgsa-cai.icp0.io/



KNOTWORDS: PUZZELEN
Dit is een spelletje dat het midden houdt tussen Sudoku en een kruiswoordpuzzel. Waar je bij een klassiek kruiswoord omschrijving krijg van het woord dat je moet invullen, moet je hier volledig blind gewoon letters invullen, en vervolgens afgaan op de respons (aanwezig maar niet op de juiste plaats, niet aanwezig of wel aanwezig, op deze plaats) verder bouwen. De combinatie met het klassieke kruiswoord lijkt ons wel interessant - maar het blijft aartsmoeilijk!
[Taal: En]
https://playknotwords.com/



PLAINTEXTCO
Deze website wil je in gewone tekst de koersen geven van cryptomunten. Van Bitcoin tot Tether en alle mogelijke obscure munten. Je krijgt ook de mogelijkheid om de informatie per munt in je terminal op te nemen, als je iemand bent die de koersevoluties volgen wil via een gespecialiseerde tool
[Taal: EN]
https://plaintextco.in/



ATLAS OBSCURA
Dit is een website die je tips kan geven over plekken die je kan ontdekken tijdens je reizen. Reizigers kunnen zelf interessante plekken toevoegen, of informatie over plekken bewerken. De site zit boordevol weetjes over plekken om te ontdekken, via "Place of the Day". Wist je bijvoorbeeld dat in Mount Rushmore, de rots waarin de hoofden gehouwen zijn van de eerste Amerikaanse presidenten, achter het hoofd van Lincoln een verborgen kamer zit waarin email platen liggen, die de geschiedenis van Amerika uitbeelden. De platen zijn verzegeld in een houten doos, in een titanium kluis.
[Taal: EN]
https://www.atlasobscura.com/



EQUIMAKE: VOOR MAKERS
Dit is een gratis 3D webplatform voor wie wil leren werken met 3D, en voor mensen die dat geleerd hebben, en vervolgens hun ideetjes willen delen via het web. Want hier kan je je 3D ervaringen op het web delen. De site biedt je dus tools om jouw ervaringen met het maken van 3D dingen gemakkelijker weer te geven. Momenteel is het platform gratis voor maximum 5 interactieve 3D ervaringen. De prijs voor een premium abonnement met meer mogelijkheden is nog niet bekend.
https://equimake.com/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch beeldend kunstenares - https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_Dhaen
    Zwitser, filoloog in de Franse taal en hoogleraar literatuurgeschiedenis aan de universiteit van Neuchâtel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charly_Guyot
    Plaats in Tsjechië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Borovsko_(Tsjechi%C3%AB)
    Somatische cel van de geslachtsstrengen die nauw verbonden is met de zich ontwikkelende oöcyt in de eierstok van zoogdieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Granulosacel
    12-bits[1] transistorcomputer uit 1962 - https://nl.wikipedia.org/wiki/LINC
    Toekomstige Amerikaanse computeranimatiefilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Transformers_One
    Seksueel strafrecht (Nederland) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Seksueel_strafrecht_(Nederland)
    Muziek in Burkina Faso - https://nl.wikipedia.org/wiki/Muziek_in_Burkina_Faso
    Nederlandse verzetsstrijder tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andries_van_Beek
    The Good, the Bad and the Ugly (soundtrack) - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Good,_the_Bad_and_the_Ugly_(soundtrack)
    Belgische kampioenschappen atletiek 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_atletiek_2024


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Regeringsformaties in België 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regeringsformaties_in_Belgi%C3%AB_2024
    Nieuw beëdigd kabinet in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Schoof
    World Series of Poker 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/World_Series_of_Poker_2024


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de stad Utrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Stad_Utrecht
    Uitgelicht artikel is dat van Marie Curie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie
    Enkele etalage-artikelen:
        Den Helder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_Helder
        De krab met de gulden scharen (film) - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_krab_met_de_gulden_scharen_(film)
        Logische programmeertaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Prolog

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Meer dan 180 draadloze speakers getest voor de ultieme luisterervaring buitenshuis, dit is de beste
Zoek je de perfecte beats voor bij de barbecue of een picknick in het park? De Consumentenbond heeft uitgezocht welke middelgrote draadloze speaker het beste is en welke de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.--
https://www.ad.nl/wonen/meer-dan-180-draadloze-speakers-getest-voor-de-ultieme-luisterervaring-buitenshuis-dit-is-de-beste~afe5e513/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Gekaapt: hoe gehackte YouTube-kanalen oplichting en malware verspreiden

Als populairste sociale-mediaplatforms van dit moment bevindt YouTube zich vaak in het vizier van cybercriminelen die het misbruiken om oplichting te verspreiden en malware te verspreiden. Het kunstaas loopt uiteen, maar omvat vaak video’s die zich voordoen als tutorials over populaire software of advertenties voor crypto-weggeefacties. In andere scenario’s nemen fraudeurs links naar kwaadaardige websites op in videobeschrijvingen of commentaren, waarbij ze deze vermommen als echte bronnen die verband houden met de inhoud van de video.
https://computertaal.info/2024/07/02/gekaapt-hoe-gehackte-youtube-kanalen-oplichting-en-malware-verspreiden/



*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

YouTube werkt aan vernieuwde muziekverwijdertool voor videomakers
YouTube werkt aan een nieuwe versie van zijn muziekverwijdertool. De tool kan gebruikt worden als een videomaker vanwege auteursrecht een nummer niet mag gebruiken voor zijn video. De functie komt in de loop van de komende weken beschikbaar.
https://tweakers.net/nieuws/224054/youtube-werkt-aan-vernieuwde-muziekverwijdertool-voor-videomakers.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Apple verwijdert VPN-diensten van appwinkel in Rusland
Apple heeft 25 apps van VPN-diensten van zijn App Store in Rusland verwijderd, meldt het Russische persbureau Interfax. Miljoenen mensen in dat land gebruiken een VPN-verbinding om censuur door de overheid te omzeilen, maar toezichthouder Roskomnadzor wil VPN-diensten helemaal laten verdwijnen.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/privacy/apple-verwijdert-vpn-diensten-van-appwinkel-in-rusland/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut




TIP: GESPREKKEN FORWARDEN OP JE SMARTPHONE
Misschien ben je op een dag niet bereikbaar op je smartphone - omdat je bijvoorbeeld op een conferentie zit, en de hele dag je telefoon moet uitzetten. Maar wil je toch dat de telefoontjes die je ontvangt, niet doodvallen op een antwoordapparaat, maar gewoon doorgestuurd worden (forward) naar een medewerker of collega, die de telefoontjes wél kan beantwoorden.
Het is eigenlijk redelijk simpel om gesprekken door te schakelen. Maar de meeste mensen weten niet hoe dat te doen. Dit artikel bij How To Geek vertelt heel duidelijk hoe je dat doet op je Android toestel, je iPhone, je Samsung Galaxy.
https://www.howtogeek.com/how-to-set-up-call-forwarding-for-any-phone/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



REVIO UNINSTALLER
Deze tool, waarvan er een (eigenlijk volledig bruikbare) gratis versie bestaat, kan je helpen bij computerproblemen. Wanneer je een programma de-installeert via de klassieke tools in je Windows-instellingen, worden vaak niet alle data in het Windows register verwijderd. Deze tool kan daarbij helpen: hij gaat alle andere referenties in je computer opsporen, en die ook verwijderen.

Wij kunnen dit alleen maar bevestigen: wij hadden problemen nadat Evernote een nieuwe versie gedownload had, en we die wilden installeren, kregen wij telkens een foutmelding. Gewoon de-installeren van de app, was niet voldoende, want de fout bleef zich herhalen. Wellicht omdat er in verschillende registers van de computer sporen achtergebleven waren.

Revio heeft geholpen: een uninstall met Revio verwijderde alle resterende sporen naar Evernote, waarna wij een clean install konden uitvoeren van de gedownloade software. En de fout zich niet meer voordeed.
https://www.revouninstaller.com/nl/revo-uninstaller-free-download/



WINAMP COMMUNITY UPDATE PROJECT
WACUP houdt de klassieke Winamp audioplayer WinAmp in ere, maar voegt er nieuwigheden aan toe. Volgens een posting op Reddit is het een traject om echt zelf een zelfbedruipende software te worden, en niet langer af te hangen van de .exe of .dll's bestanden van derden.
https://www.reddit.com/r/WACUP/comments/ulqwp9/what_is_the_difference_between_wacup_and_current/?rdt=55484
https://getwacup.com/



FLOWSHAPE: DIAGRAMMEN
Met deze tool kan je heel gemakkelijk flowcharts (stroomdiagrammen, diagrammen dus die een proces of workflow visueel uitleggen), gewone diagrammen en schema's maken die je dan bijvoorbeeld in presentaties kan gebruiken. De tool bevat een functie die je handgetekende vormen en verbindingen herkent, plus je handgeschreven aantekeningen aan het schema toe te voegen.
https://apps.microsoft.com/detail/9wzdncrdgthb?gl=DE&hl=nl-nl



WRITINGFX: E-BOEKEN
Met deze tool kan je e-boeken maken. Het is een tool om ePUBs te maken voor Windows. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid kan je zelf, als gewone schrijver zonder technische vaardigheden, ook hier je e-boek creëren. Gewoon je focussen op je teksten, en de tool doet de rest en maakt voor jou een e-boek, zo beloven de makers.
https://apps.microsoft.com/detail/9n94p4cx74pz?gl=DE&hl=nl-nl




OWN TRACKS: JE LOCATIE DAGBOEK
Wanneer je het eigenlijk wel interessant vindt om via jouw smartphone vast te leggen waar je overal geweest bent, maar geen gebruik wil maken van Google, Apple of Microsoft apps, dan is dit misschien een oplossing. Met OwnTracks kan je je bijhouden waar jij je beweegt, in een dagboek dat je volkomen privé houdt, of deelt met sommige familieleden en vrienden. De tool is open source en maakt gebruik van open protocollen voor communicatie. Zo ben je er zeker van dat je data veilig zijn en volkomen privé blijven.
[voor iOS en Android]
https://owntracks.org/



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Succes is een slechte leraar.
Het verleidt slimme mensen ertoe om te denken dat zij niet kunnen verliezen