INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1367  van 25/0/20218/6/2024


 

Gegroet lezer,

Deze week hebben wij echt heel uiteenlopende berichten voor u verzameld. Achtergrondberichten, zoals de dramatische inkrimping van het Chinese internet,  de invloed van internetverslaving op de hersenen van jongeren. Maar ook lichtere berichten, zoals nieuwigheden bij zowat alle grote tech bedrijven - nieuwigheden die u wellicht meteen zal willen uittesten.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




BEKIJK VOORTAAN JE THREADS IN EEN TWEETDECK-SOORT FORMAAT
Threads, het alternatief van Meta voor X, het voormalige Twitter, blijft vernieuwen. Het heeft nu een nieuwe interface voorgesteld, waarbij je verschillende kolommen naast elkaar kan zetten. Net zoals bij het vroegere Tweetdeck eigenlijk. Threads-gebruikers hebben die optie dan ook al de naam "ThreadsDeck" gegeven.

Je kan tot 100 kolommen met telkens een andere feed plaatsen op je homepagina op Threads. Bij elke kolom kan je aangeven dat die automatisch moet updaten, zodat je meteen nieuwe postings kan bekijken zodra die gepost zijn. Je kan helaas niet om de "for you" feed heen, maar met deze interface kan je die een beetje verdoezelen. Je kan bijvoorbeeld je "following" feed en andere naast elkaar zetten.

Met deze weergave kan je ook gemakkelijker real-time informatie bekijken. Als er iets gebeurt bijvoorbeeld maak je een kolom met een zoekterm, en krijg je informatie meteen binnen. Threads heeft trouwens een "recent" filter, die je kan instellen om enkel actuele berichten te krijgen.
https://www.engadget.com/the-tweetdeck-clone-for-threads-is-finally-here-191132892.html



GEBRUIKERS ZOEKEN POLITIEKE CONTENT WAAR ZIJ HET VINDEN KUNNEN
Verdergaand over Threads: heel wat gebruikers zijn niet te spreken over het feit dat Threads automatisch politieke content beperkt in zijn aanbevelingen. Je zal nog dergelijke content zien wanneer de mensen die jij volgt, iets over politiek vertellen, maar je zal minder gemakkelijk iets te lezen krijgen van personen die jij niet volgt - en dus niet zo gauw met andere ideeën in aanmerking komen.

Politiek is een onderwerp dat vele sociale media zoveel mogelijk proberen te vermijden - vooral uit angst dat zij beticht worden van vooringenomenheid. Maar mensen willen eigenlijk best wel informatie over politiek. En dus gaan zij het zoeken waar het te vinden is. En dat blijkt Twitch te zijn.

De content creators daar kregen een toevloed te verwerken van mensen die toch in politiek geïnteresseerd zijn. En op hun wenken bediend werden met actueel politiek nieuws. Wat ook leidde tot communities voor progressief activisme. Zo werd er recent een groep gecreëerd, Creators For Palestine, een collectief van influencers die geld wilden ophalen om de Palestijnen te helpen. En dat lukte ook: verleden week donderdag werd een marathon georganiseerd, waaraan tientallen content creators deelnamen, bekend van YouTube, TikTok en co. En op het einde van de dag was er maar liefst 1,5 miljoen dollar opgehaald.
https://www.washingtonpost.com/technology/2024/05/31/twitch-palestinians-fundraiser-politics/



EU KLASSEERT TEMU OOK ALS GROOT ONLINE PLATFORM EN DAT HEEFT GEVOLGEN
Misschien heb ook jij al eens iets gekocht bij de Chinese e-commerce site Temu. Die is in korte tijd heel populair geworden in Europa - wat niet te verwonderen is, want de prijzen zijn er ongelooflijk laag. Een jaar geleden opende Temu zijn eerste kantoor in Europa, en nu zijn er meer dan 75 miljoen gebruikers.

En dat is dus meer dan de 45 miljoen die de EU hanteert als grens om een bedrijf of dienst als Very Large Online Platform te klasseren onder de Digital Services Act. VLOP-bedrijven zijn aan strengere regels onderworpen, net omdat zij zo'n groot aantal gebruikers bereiken. Zij zullen verantwoording moeten afleggen over de algoritmes die zij gebruiken, AI, de content rankings, de aanbevelingstools enz. Bovendien moeten zij de systematische risico's in kaart brengen en beperken die de gebruiker bedreigt wanneer hij Temu gebruikt, zoals namaakgoederen, illegale of onveilige goederen, enz.

Temu is niet het eerste Chinese bedrijf dat als VLOP geclassificeerd werd - eerder viel die eer ook al te beurt aan Alibaba en Bytedance. Maar ook Microsoft, Meta, Snap, Amazon, Apple en Alphabet viel die eer te beurt...
https://techcrunch.com/2024/05/31/chinese-marketplace-temu-faces-eu-rules-very-large-online-platform/



PERPLEXITY BRENGT ZOEKRESULTATEN IN HANDIGE PAGES
Voor wie nog niet van Perplexity gehoord had: dat is een door AI chatbots aangedreven zoekmachine, opgericht in 2022,  waar je vragen kan stellen die de tool dan beantwoordt in natuurlijke taal. Die antwoorden zijn gebaseerd op bronnen van het internet, maar bovendien worden in het antwoord links naar webpagina's geciteerd.

Welnu, Perplexity heeft een nieuwe functie uitgebracht: Pages. Deze zal het antwoord in de vorm van een webpagina steken, die je dan kan publiceren en met anderen delen. Dat is handig voor onderwijzers, onderzoekers en amateurs die hun kennis willen delen.

Voor dat rapport moet je dan aangeven waarover het moet gaan, of wat je wil weten. Je kan aangeven of het bedoeld is voor beginners, ervaren lezers of een meer algemeen publiek. De tool gaat dan op zoek naar de informatie, en "schrijft" dan die pagina, waarbij hij de informatie in secties opdeelt, bronnen citeert, en afbeeldingen toevoegt. Je kan je pagina zo gedetailleerd of precies maken als je wil, en je kan ook de afbeeldingen wijzigen die Perplexity gebruikt heeft. De tekst echter kan je niet wijzigen: staan er fouten in, dan moet je een nieuwe prompt schrijven.

Bij The Verge kan je een verslag lezen van de testen die de redactie deed met Pages.
https://www.theverge.com/2024/5/30/24167986/perplexity-ai-research-pages-school-report



GOOGLE MESSAGES EN ANDERE VERBETERINGEN IN ANDROID UPDATE
Google brengt een update uit voor het Android OS, die verschillende nieuwigheden bevat. Wat het meeste aandacht krijgt is het feit dat je voortaan in Google RSC-Messages een bericht kan bewerken nadat je het verstuurd had, binnen de 15 minuten na verzending. Wat heel handig kan zijn als je een tikfout gemaakt hebt bijvoorbeeld.

Om een bericht te bewerken moet je op het bericht tikken en lang vasthouden en dan het icoontje met het potlood kiezen, dat bovenaan je scherm verschijnt. Al wie Android 8 heeft of hoger zal deze update ontvangen.

Ook Instant Hotspot krijgt een update. Binnenkort zal je namelijk een Android-tablet of een Chromebook verbinden met de hotspot van je smartphone, zonder een wachtwoord te moeten ingeven. Tijdens een Google Meet-gesprek zal je ook kunnen wisselen tussen de verbonden telefoon, tablet of web browser. Daarvoor moet je op het Cast-icoontje klikken. Deze update komt op 10 juni naar alle Android-smartphones en tablets die Android 8 en later draaien.

Ook voor de domotica is er een update. Voortaan krijg je snelle toegang tot alle toestellen die je via het internet of WiFi bedienen kan dankzij de Google Home Favorites-widget. Daarmee kan je dan alle toestellen volledig bedienen van het homescherm van je toestel, waar je ook automatische handelingen kan invoeren. Je zal deze widget ook kunnen draaien op je smartwatch wanneer het Wear OS 3 of later heeft.

En tot slot, voor wie graag creatief aan de slag gaat met emoji's in de Emoji Kitchen van Android: op 10 juni komen er nieuwe stickercombinaties, die je dan kan delen via Gboard.
https://www.theverge.com/2024/5/30/24167743/android-updates-edit-sent-google-messages-wearos-smart-home



OPENAI SLUIT AKKOORD MET VOX MEDIA EN THE ATLANTIC
AI draait op modellen waarop de AI getraind wordt - of dat nu gaat om tekst, afbeeldingen of code. Hoe meer modellen, hoe beter de AI wordt. En dus is het belangrijk om (kwalitatieve) modellen te vinden. En meestal zijn die niet meteen bereid om hun content te laten gebruiken in die training - tenminste: toch niet gratis.

Daarom sluit een organisatie zoals OpenAI de laatste tijd steeds meer overeenkomsten af met contentproviders zoals nieuwssites, om hun content te mogen gebruiken. De laatste in de rij zijn Vox Media en The Atlantic. De bedragen die hiermee gemoeid zijn, zijn niet bekend, maar wellicht zijn die van dezelfde grootte als de deals die OpenAI maakte met News Corp, Axel Springer, DotDash Meredith, The Financial Times en The Associated Press. Een vergoeding die gebaseerd is op het aantal publicaties dat inbegrepen is in de deal.

Bij Vox Media gaat het gewoon over het delen van de content met OpenAI, maar bij The Atlantic komt er ook een Microsoft Atlantic Labs, waar de teams van de uitgever kunnen experimenteren met nieuwe AI-tools die de journalistiek en de lezers beter moeten helpen.
https://www.theverge.com/2024/5/29/24167072/openai-content-copyright-vox-media-the-atlantic



BEKOMMERNIS OM PRIVACY BIJ RECALL FUNCTIE VAN COPILOT+ PC'S
Onlangs heeft Microsoft zijn Recall-functie voorgesteld die in de nieuwe Copilot+ pc's zal zitten, een reeks toestellen van verschillende fabrikanten die speciaal gemaakt zijn om goed met AI te kunnen werken. Die Recall-functie is bedoeld om jou gemakkelijker dingen terug te laten vinden op je pc: hij maakt voortdurend snapshots terwijl je aan het werken bent. Ga je op zoek naar iets, dan zou de AI die snapshots kunnen doorzoeken.

Onmiddellijk na de lancering was er heel wat kritiek: is dat wel veilig, levert dit geen gevaar op voor je privacy? En belangrijker nog: is Recall veilig voor Microsoft, of kan het meekijken?

Een beveiligingsexpert heeft nu aangetoond dat er wel degelijk een gevaar zit in Recall: hij was in staat om zijn eigen Recall database uit zijn pc te extraheren. Die zit namelijk in de AppData map (je moet wel ingelogd zijn als admin). Recall werkt bij die snapshots met OCR (Optical Character Recogntion) waardoor teksten die het vindt in de snapshots, in een SQLite database opgeslagen worden, in gewone tekst. En vermoedelijk zal Recall ook snapshots hebben van momenten waarop jij een wachtwoord invult in een inlogscherm, en dus kunnen er in die database ook jouw wachtwoorden zitten.

Microsoft verdedigt zich door te zetten dat als je BitLocker actief hebt op je computer, dan is alles op je harde schijf versleuteld, ook de Recall database. Maar het blijkt dat dit enkel het geval is wanneer die in rust is, dus wanneer je niet ingelogd bent op je machine. Dan zijn jouw data in die Recall database beschermd, bijvoorbeeld wanneer iemand je laptop steelt. Maar wanneer jij ingelogd bent en je gaat bijvoorbeeld in een koffiebar even je koffie afhalen, dan kan een hacker zich even aan jouw computer zetten en die hele database snel overpompen naar een USB-stick.

Dit experiment van beveiligingsexpert Kevin Beaumont voedt uiteraard de argwaan tegen Recall. Maar het is niet echt heel simpel om die database te extraheren. Hij heeft echter, zoals het hoort, Microsoft van dit risico op de hoogte gebracht, en totdat Microsoft het probleem verholpen heeft, zal hij niet verklappen hoe hij aan de database kon. Het blijft echter spijtig dat er geen gemakkelijke optie is om Recall uit te schakelen - eigenlijk zou die optie al meteen bij je eerste opstart van een PC met Recall aangeboden moeten worden...
https://www.theverge.com/2024/6/3/24170305/microsoft-windows-recall-ai-screenshots-security-privacy-issues



E-COMMERCE: ZARA LIVE SHOPPING EN SHEIN EXCHANGE
Twee berichten voor fervente online shoppers. Om te beginnen: winkelketen Zara brengt later dit jaar zijn live shopping uitzendingen naar het VK, Europa en de VS, na dit format eerst in China uitgetest te hebben, waar het goed onthaald werd.

Die uitzendingen bestaan uit live shopping shows die 5 uur duren, en op Douyin uitgezonden worden, het Chinese zusterbedrijf van TikTok. Tijdens die shows presenteren Chinese modellen kleding van de retailer, proberen zij schoenen uit, tonen zij juwelen. Bij Reuters kan je lezen dat een team van 70 mensen meewerkt aan de show die in Shanghai opgenomen wordt, en dat er per show een 800.000 unieke kijkers zijn (1).

Het tweede bericht betreft eveneens e-commerce uit China, namelijk de Chinese kledingwebshop Shein. Die brengt sinds deze week in Frankrijk een afdeling aan waar je tweedehands Shein-artikelen kan kopen en verkopen - uiteraard aan een veel lagere prijs dan wat je voor nieuwe spullen zou betalen bij Shein (en die prijs ligt al heel laag!)

Na Frankrijk zouden dan Duitsland en het VK volgen. In de VS is Shein al sinds oktober 2022 actief, zo lees je bij Retail.be (2). En met succes: verleden jaar waren er 4,2 miljoen gebruikers met meer dan 115.000 tweedehandsitems te koop bij meer dan 95.000 verkopers.

Die tweedehandssite vind je naast de winkel met nieuwe spullen in 1 en dezelfde app. En dat is handig. Zo kan je immers je lijst met vorige aankopen bekijken, en bij een bepaald item op "verkopen" drukken. Eigenlijk zou elke online shop zoiets moeten aanbieden..
https://www.reuters.com/business/retail-consumer/after-china-zara-expands-live-shopping-experiment-europe-us-2024-06-03/
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/shein-start-met-tweedehands-in-europa/



HOERA VOOR X EN ZIJN NSFW CONTENT EN BOE VOOR INSTAGRAM ADS?
Twee berichten over nieuwe evoluties bij sociale netwerken - het ene dat je wellicht niet graag zal horen, het andere dat je wellicht zal plezieren (afhankelijk van je tolerantie tegenover naakt).

Om te beginnen: verschillende gebruikers op Reddit en X melden dat Instagram een nieuw format uittest voor zijn advertenties, dat je wellicht erg zal ergeren. Je kan de advertenties immers niet doorspoelen of overslaan, tenzij je eerst een tijdje naar de advertentie gekeken hebt. Instagram vertoont al gesponsorde postings en advertenties tussen de verschillende postings die je bekijkt tijdens het bladeren, maar tot nu toe kon je die advertenties overslaan.

Het slechte nieuws wordt trouwens bevestigd door Instagram zelf, maar nuanceert dat het nog een test is. Als de resultaten van de test meevallen, dan zal deze update met advertenties die je niet kan doorspoelen, voor iedereen uitgerold worden... (1)

Een tweede bericht dat je misschien wél zal plezieren, is een versoepeling die X, het vroegere Twitter, doorgevoerd heeft in zijn huisregels. Voortaan mag je adult, grafische content (dus softporno en naakt) publiceren op het platform, en ook door AI aangemaakte video's en afbeeldingen, op voorwaarde echter dat je die een duidelijk label meegeeft.

Content die mensen bedreigt, oproept tot geweld of geweld verheerlijkt, blijft verboden, evenals seksueel geweld. Volgens Reuters, dat zich baseert op interne documenten van X uit 2022, bevatte toen 13% van alle postings op X adult content.
https://www.theverge.com/2024/6/3/24170682/instagram-unskippable-ads-test
https://techcrunch.com/2024/06/03/x-tweaks-rules-to-formally-allow-adult-content/



INTERNETVERSLAVING WIJZIGT DE CHEMIE IN DE HERSENEN VAN JONGEREN
Een onderzoek, gepubliceerd in PLOS Mental Health, voorspelt niet veel goeds voor jongeren die een internetverslaving ontwikkelen. Het onderzoek bekeek voorafgaande research die uitgevoerd werd met MRI om te zien hoe regio's van het brein op elkaar reageren bij mensen met een internetverslaving. En de conclusie was dat die internetverslaving de chemie in hun brein verandert, wat tot nog meer verslavend gedrag kan leiden.

Die effecten waren duidelijk te zien in de verschillende neurale netwerken in het brein van jonge mensen. Er werd verhoogde activiteit vastgesteld in delen van het brein wanneer proefpersonen aan het rusten waren. Tegelijkertijd was er een algemene vermindering van de functionele verbindingen in delen van het brein die betrokken zijn bij actief denken, wat eigenlijk het uitvoerend controlenetwerk is van het brein, dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het nemen van beslissingen.

Het onderzoek kwam tot de bevinding dat die veranderingen leidden tot verslavend gedrag en neigingen bij adolescenten, en ook tot wijzigingen in het gedrag die gelinkt zijn aan geestelijke gezondheid, ontwikkeling, intellectueel vermogen en fysieke coördinatie.

Wat, als je het ons vraagt, niet veel goeds voorspelt. En nogmaals een aansporing moet zijn voor ouders om de schermtijd van kinderen (en wellicht ook van henzelf!) goed in het oog te houden...
https://tech.slashdot.org/story/24/06/04/222245/internet-addiction-alters-brain-chemistry-in-young-people-study-finds?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.theguardian.com/technology/article/2024/jun/04/internet-addiction-alters-brain-chemistry-in-young-people-study-finds



CHINA: WEBSITES VERDWIJNEN PIJLSNEL, EN GESCHIEDENIS GAAT VERLOREN
Dat het internet in China helemaal anders is dan in de rest van de wereld, dat weet iedereen. Ook de Chinezen. Er is geen Google, YouTube, Facebook of Twitter. Chinezen maken gebruik van eufemismen wanneer zij online met elkaar communiceren over dingen die zij niet mogen zeggen. En wanneer hun postings en accounts gecensureerd worden, dan aanvaarden zij dat gelaten.

Chinese internauten leven in een parallel online universum, zo stelt de New York Times (1). Zij weten dat, en maken er zelfs grappen over. Maar nu moeten zij vaststellen dat, onder die façade van de korte snelle filmpjes op het web, de livestreaming en e-commerce, hun internet stukje bij beetje verdwijnt, en daarmee hun collectieve online geheugen.

Op 22 mei kloeg een Chinese gebruiker in een posting op WeChat aan dat bijna alle informatie die op Chinese nieuwsplatforms, blogs, fora  en social media gepost waren tussen 1995 en 2005, niet meer beschikbaar waren. De titel van zijn posting: "Het Chinese internet stort in aan een steeds sneller ritme". Uiteraard werd deze posting al heel snel gecensureerd.

Het is echter heel moeilijk om vast te stellen hoeveel en welke content verdwenen is. Maar het hele internet zelf in China is aan het krimpen. In 2023 waren er 3,9 miljoen websites in China, tegenover 5,3 miljoen websites in 2017 - en dat zijn cijfers van de officiële internet regulator van het land.

Dit alles heeft onvermijdelijk te maken met het feit dat anonimiteit op het internet in China niet meer bestaat. Daarover bracht MIT Technology Review in 2023 al een bericht (2)
https://www.nytimes.com/2024/06/04/business/china-internet-censorship.html?unlocked_article_code=1.xE0.LLCc.oQlOhnrnKeyp&smid=url-share
https://www.technologyreview.com/2023/12/22/1085820/death-of-anonymity-online-china/?truid=*%7CLINKID%7C*



IS YOUTUBE EEN APARTE CATEGORIE GEWORDEN, NAAST TV, FILM, STREAMING SHOWS?
Een interessante discussie daarover vonden wij bij  onze favoriete podcast, DTNS. YouTube is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De sterren die het daar goed doen, overtreffen andere platformen. Zo stak verleden week Jimmy Donaldson, beter bekend als Mr. Beast op YouTube, het Indische muzieklabel "T-Series" voorbij en werd  zijn kanaal het grootste op YouTube, met maar liefst 269 miljoen abonnees. T-Series stond al vijf jaar aan de top, sinds het PewDiePie voorbijstak. (1)

Verleden maand op het jaarlijks evenement waar de content en producten van YouTube voorgesteld worden, BrandCast, vertelde YouTube CEO Neal Mohan aan de toehoorders: "Creators zijn het nieuwe Hollywood. Zij geven klassieke tv-genres een nieuw, ander leven, van ochtendshows tot sportcommentaren. En zij vinden ook volledig nieuwe genres uit". Eerder had Mohan in The Reporter al gesteld dat hij vindt dat ook YouTube creators in aanmerking zouden moeten komen voor de Emmys, de "Oscars" voor tv-content.

Dit artikel bij BBC was voor DTNS de aanleiding om na te denken over YouTube, en te stellen dat het een compleet nieuw mediaplatform is geworden. Het heeft heel veel categorieën, van grappen (pranks), tot documentaires, opvoedkundige uitzendingen, do-it-yourself, reviews, praatshows, nieuws en meer.

En vergeet niet dat YouTube mensen veel geld laat verdienen. Mr. Beast bijvoorbeeld was 500 miljoen dollar waard in 2022...

YouTube content wordt trouwens steeds meer op de reguliere tv bekeken. Op de meeste slimme tv's staat YouTube standaard geïnstalleerd. En volgens Nielsen is het YouTube-publiek op Amerikaanse tv's goed voor 9,7% nu, tegenover 7,8% in maart 2023 en 6% in maart 2022. Ook het aantal views op tv's stijgt, en de content creators passen de laatste tijd hun producties daar ook aan. (2)
https://www.bbc.com/news/articles/c8440yxd92xo
https://www.prnewswire.com/news-releases/nielsens-march-2024-report-of-the-gauge-reveals-seasonality-in-monthly-tv-usage-and-greater-shifts-in-viewing-behavior-over-time-302117761.html



ENKELE KORTE BERICHTEN OVER X
Er zijn heel wat internauten die zich toegelegd hebben op het in het oog houden van broncode van een bepaalde app of dienst. Zo komen zij vaak als eerste te weten welke wijzigingen er in die dienst op til zijn, nog voor die updates bekendgemaakt worden.

Zo werden er voor X, het voormalige Twitter, volgende updates opgemerkt

- Mogelijk zal je in de toekomst kunnen vragen om een @CommunityNotes op een posting. Dat lijkt ons erg handig. Want soms kom je een bewering tegen op X (of een ander netwerk), waarvan je voelt dat het niet echt klopt. Maar je hebt niet voldoende kennis of bronnen om dit uit te klaren. In de toekomst zou je dan vragen aan de community van X om dat uit te zoeken, en indien de posting nuancering verdient of compleet fout is, daar een community Note bij te zetten.
Maar er zijn toch ook factcheckers, zal je vragen, die doen toch ook hun job? Ja en neen. Die checken wat zij zelf willen, je kan bij hen geen factcheck vragen.

- X zou ook geavanceerde analyses bieden over het bereik van jouw postings. Bijvoorbeeld meer details over je volgers (gender mannelijk, vrouwelijk of niet-gespecificeerd), de top landen van herkomst, de leeftijd... Deze analytics zouden wel voorbehouden zijn voor premium accounts.

- En tot slot zou er een nieuwe filter komen die je kan toepassen bij je zoekopdracht. Je kan al zoeken op naam van de account die je zoekt, op datum van de posting, taal, post activiteit. En daarbij kan je de optie aan/uit zetten "in jouw omgeving" en "antwoorden uitsluiten". Voortaan zou je de zoekopdracht ook kunnen filteren op geverifieerde accounts, zodat je enkel postings ziet van dergelijke accounts in de zoekresultaten.
https://x.com/xDaily/status/1798722303674695743
https://x.com/xDaily



OOK DUCK DUCK GO BRENGT EEN AI CHATBOT UIT
DuckDuckGo, de zoekmachine die de nadruk legt op privacy, brengt zijn eigen chatbot uit: AI Chat. Die was al enkele maanden in beperkte testfase, maar is nu voor iedereen beschikbaar.

In tegenstelling tot bots zoals Gemini van Google en ChatGPT van OpenAI, die aangedreven worden door hun eigen large language modellen, heeft DuckDuckGo geen eigen taalmodel. Je kan gewoon zelf kiezen met welk taalmodel je werken wil bij je zoektocht GPT-3.5 van OpenAI, Claude 3 Haiku van Anthropic, LLaMa 3 van Meta of Mistral 8x7B van Mistral. Nog andere modellen zouden binnenkort toegevoegd worden.

De belangrijkste verschillen tussen al die taalmodellen is hoeveel parameters je kan invoeren. Het is wel interessant dat je zelf eens die verschillende taalmodellen kan uittesten. Maar er zit een heel groot voordeel aan de manier waarop je via DuckDuckGo die chatbots uittest: je privacy is beschermd. Want DuckDuckGo stuurt je verzoek door naar die LLM's, maar vervangt jouw IP-adres door het zijne.

AI Chat kan je gratis gebruiken, maar er zit een dagelijkse limiet op. Het bedrijf zou betaalde formules onderzoeken die dan een hogere limiet geven, maar ook meer geavanceerde AI modellen. Momenteel kan je met AI Chat o.a.vragen stellen, e-mails laten opstellen, code laten schrijven, en reisroutes berekenen. Maar afbeeldingen laten genereren is niet mogelijk.
https://www.engadget.com/duckduckgo-dips-into-the-ai-chatbot-pond-120035373.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/6/6/24172719/duckduckgo-private-ai-chats-anonymous-gpt-3-5



GOOGLE: MELDINGEN IN SHEETS EN MEER PRIVACY OP GOOGLE MAPS
Met Google Sheets kan je heel gemakkelijk online samenwerken. Daarbij krijg je een melding wanneer iemand anders een wijziging aanbrengt in een gedeeld rekenblad. Dat kan soms storend werken, teveel mails. Gelukkig heeft Google nu een oplossing: voorwaardelijke meldingen. Daarbij kan je regels vastleggen waarmee je bepaalt dat je een melding per mail ontvangt wanneer bepaalde cellen in het rekenblad veranderen - en dat in elk document waarvan jij de rechten hebt om het te bewerken. Meer bij Engadget (1) en The Verge (2)

Het tweede Google-bericht betreft de geschiedenis van jouw locatie. Die wordt immers niet alleen gebruikt in Google Maps, maar in vele andere apps die jouw locatie gebruiken om gepersonaliseerde informatie te brengen. Welnu, Google heeft aangekondigd dat het voortaan die gegevens niet meer in de cloud zal bewaren, maar op jouw eigen toestel. Daarmee hoopt het de data beter te beveiligen, en ook jouw privacy beter te beschermen.

Je moet wel even opletten: al je data die in de cloud bewaard zijn, zal je zelf moeten downloaden, en wel voor 1 december 2024, want dan worden die in de cloud gewist. Voor mensen die deze back-up nog niet gemaakt hebben, en een nieuw toestel aankopen, kan dit wel eens voor een nare verrassing zorgen: zij rekenen er namelijk op dat àlle data gesynchroniseerd wordt naar hun toestel, ook die van hun locatie. Maar vermits die niet meer in de cloud zal zitten, zal dat niet meer gebeuren.

Google heeft wel beloofd dat het 90 dagen van jouw verplaatsingen zal trachten over te zetten naar het eerste toestel dat je met je Google account verbindt, wanneer je de nieuwe instellingen van je Google account met betrekking tot je locatie nog niet hebt toegepast. Let dus goed op: na 1 december zal je Timeline niet meer beschikbaar zijn via het web.
https://www.engadget.com/google-sheets-new-tool-lets-you-set-specific-rules-for-notifications-133030113.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/6/5/24172291/google-sheets-workspace-conditional-notifications-microsoft-excel-airtable
https://www.theverge.com/2024/6/5/24172204/google-maps-delete-location-history-timeline


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NVIDIA: NIEUWE REEKS CHIPS
Deze week had de Computex beurs plaats, waar bedrijven hun nieuwe hardware voorstelden, met de nadruk op chips. Bij The Verge krijg je een overzicht van de nieuwigheden (1)

Wat ons vooral opviel was wat Nvidia aankondigde. Om te beginnen een opvolger voor het Blackwell-model chips, dat Rubin heette - en dat terwijl Blackwell amper in maart dit jaar aangekondigd was. Deze aankondiging kadert in het plan van Nvidia om elk jaar nieuwe AI-chips aan te kondigen, en niet om de 2 jaar zoals de gewoonte is. Je zal het dus voelen in je portemonnee, wil je echt het nieuwste van het nieuwste hebben.

Maar er was ook nieuws voor de speelvogels: Nvidia demonstreerde G-Assist. Dat is een chatbot die spelers kan helpen bij het spelen van een game. In de demo werd getoond hoe de chatbot een vraag beantwoordde over welk soort wapen de gebruiker vervolgens zou moeten maken, en waar hij de materialen daarvoor zou kunnen vinden.

Maar de chatbot kan ook vragen beantwoorden over non-game onderwerpen, zoals hoe je de instellingen van je scherm kunt optimaliseren. Op YouTube vertelt een filmpje hoe het werkt. (3)
https://www.theverge.com/2024/6/2/24168856/computex-2024-convention-news-announcements
https://www.yahoo.com/entertainment/nvidias-latest-ai-feature-is-in-game-help-131826701.html
https://www.youtube.com/watch?v=RdsyJQWUUSs



NETFLIX STOPT ONDERSTEUNING VAN OUDERE APPLE TV APPARATEN
Apple TV is een apparaatje dat je het best kan omschrijven als een uit de kluiten gewassen Chromecast. Dat laatste is eigenlijk een apparaatje, niet groter dan een ei, met een USB-kabel die je aan je slimme tv koppelt. Daarna kan je alle mogelijke content vanop je smartphone naar je slimme tv streamen. Je kan Netflix, VRT Max, VTM Go, maar gewoon alles bekijken via Chromecast.

Apple TV is een echt apparaat, een zwarte doos, en uiteraard kan je, naast allerlei streamingdiensten ook iTunes, Apple Music. En je kan zelfs content van je iPhone, iPad en Mac op je tv-scherm vertonen. Je mag echter Apple TV niet verwarren met Apple TV+, wat een eigen streamingdienst van Apple is.(1)

Welnu, de eerste 3 generaties van Apple TV worden als verouderd beschouwd - Apple zet meestal zijn ondersteuning voor hardware stop 7 jaar nadat het stopte een product te verkopen. Netflix heeft nu aangekondigd dat het zijn ondersteuning voor oudere toestellen gaat stopzetten, zoals de oudere smart tv's van Samsung en Vizio. En nu dus ook voor de Apple TV. Het enige dat erop zit voor de bezitters van zo'n oude Apple TV, is een nieuwe Apple TV 4K te kopen...
https://www.bestbuy.com/discover-learn/what-is-apple-tv-and-what-does-it-do/pcmcat1690814480581
https://www.theverge.com/2024/6/4/24171111/netflix-stop-support-old-apple-tv-2nd-3rd-generation


 


 
De nieuwe oogst


   

PLANNIN: BOEKING PLATFORM
Een nieuwe website die een combinatie is van de aanbevelingen van influencers en booking.com. Hier kunnen creators vertellen over hun laatste reis, welke hotels zij bezochten en daarvan een beoordeling geven. Een link naar die content kunnen zij delen op de social media. Wanneer een gebruiker via een dergelijke link een hotel reserveert op het platform, krijgt de influencer een vergoeding. Of het concept werken zal, is nog de vraag - het systeem van verloning is niet meteen een aanmoediging voor de creators om een objectieve beoordeling te schrijven...
https://techcrunch.com/2024/05/30/plannin-travel-booking-platform-for-creators/
https://plannin.com/en



OUTGROW
Dit is een sjabloon over tuinieren voor wie werkt met Notion als tool om notities te nemen, wiki's te maken, en te delen. Je vindt er tips uiteraard, maar ook een dagboek, overpeinzingen over tuinieren, enz.
[Taal: EN]
https://steverichards.notion.site/Outgrow-6f57489ae10a4721b48b421826203814



EPISODE: SERIES
Dit spelletje is een variant op Wordle, maar dan met tv-feuilletons als onderwerp. Elke week wordt er een feuilleton geselecteerd en daarvan worden afbeeldingen getoond. En jij moet dan raden van welk feuilleton die afkomstig zijn.
[Taal: EN]
https://episode.wtf/



THE RULES OF CIVIL CONVERSATION

Op sociale media kan het er al eens hard aan toe gaan. En dat spreidt zich ook uit naar het gewone leven. Gesprekken verharden. Maar het kan anders. Deze website vertelt over een pact dat zij met jou wil afsluiten, om gesprekken hoffelijk te houden. Dit kadert in een breder project, om mensen weer kritisch te laten denken - of liever: zelf na te denken, in plaats van voorgekauwde info na te praten. Een video, met de stem van Stephen Fry, legt alles uit.
[Taal: EN]
https://therulesofcivilconversation.org/



TYPOGRAFIE
De website LearnUI wil je de grondregels bijbrengen voor een goede user interface. En typografie vormt daarvan een belangrijk onderdeel. Deze rubriek van de site toont met voorbeelden wat voor verschil een bepaald lettertype kan maken voor je tekst. Je leert ook dat indelen in paragrafen je tekst leesbaarder maakt, enz.
[Taal: EN]
https://www.learnui.design/tools/typography-tutorial.html#



XKCD SEARCH
Je hebt wellicht bij het surfen een cartoon van XKCD gezien. Dat is eigenlijk een webcomic die al in 2005 opgestart werd door de Amerikaan Randall Munroe. De cartoons gaan over romantiek, sarcasme, wiskunde en taal. En neen, xkcd is geen acroniem, en er is zelfs geen officiële uitspraak voor. Deze website laat je de comics doorzoeken op onderwerp. De Wikipedia-pagina over de comics vertelt je meer over de achtergrond.
https://en.wikipedia.org/wiki/Xkcd
https://xkcd-search.typesense.org/



THE HISTORY OF THE WEB
Helaas, op deze website "eindigt" het web in 2017, want verder gaat die tijdlijn niet. Maar het is wel interessant om het ontstaan van het internet, vanaf 1988, te volgen. Bij de website hoort ook een blog, en dat wordt wel regelmatig geüpdated met interessante informatie.
[Taal: EN]
https://thehistoryoftheweb.com/timeline/



PIXEL ART TUTORIAL

Een handleiding die je de grondbeginselen uitlegt om pixel art te creëren. En dan met name een sprite - dat zijn de afbeeldingen in 2D games die de verschillende voorwerpen / spelers uitbeelden, zoals de virtuele persoon die jij in de game speelt, monsters, de knots in je hand, enz.
[Taal: EN]
https://derekyu.com/makegames/pixelart.html




WAAROM MANNEN VROEGER STERVEN DAN VROUWEN

Vrouwen leven langer dan mannen - een feit dat je gewoon vaststellen kan wanneer je een rust- en verzorgingshuis bezoekt. Maar waarom is dat? Vaak wordt het gedrag van mannen als oorzaak genoemd. Maar misschien is dat niet zo. En is er wel degelijk een fysiek verschil, de geslachtschromosomen, die daarvoor zorgen. Een filmpje dat in elk geval ons heeft doen nadenken...
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=ZRpvIxmzyL4




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch beeldhouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Van_den_Kerckhove
    Lid van de Ichthyosauria dat tijdens de vroege Jura leefde in het gebied van het huidige Engeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wahlisaurus
    Silurische hypothese - https://nl.wikipedia.org/wiki/Silurische_hypothese
    Filipijns basketbalspeler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ernesto_Estrada
    Militaire operatie van Israël tegen het lokale Hamas-bataljon te Al-Qarara - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegering_van_Al-Qarara
    Britse luchtvaartmaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/BA_EuroFlyer
    Historische pc - https://nl.wikipedia.org/wiki/Power_Macintosh_8100
    Canadees-Amerikaans beeldend kunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorothea_Rockburne
    Eerste nationale 2024-25 (voetbal België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_nationale_2024-25_(voetbal_Belgi%C3%AB)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Verkiezingen Europees Parlement 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verkiezingen_voor_het_Europees_Parlement_2024
    Nieuwe president van Mexico - https://nl.wikipedia.org/wiki/Claudia_Sheinbaum
    EK voetbal 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2024


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over bier - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Bier
    Diverse artikelen stonden in de etalage, waaronder de volgende:
        Kredietcrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis
        Spinnendoders - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnendoders
        Pruisen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pruisen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
VS doet onderzoek naar Nvidia, Microsoft en OpenAI vanwege mogelijk te grote marktdominantie
De Amerikaanse regering start een aantal mededingingsonderzoeken naar OpenAI, Nvidia en Microsoft vanwege mogelijk te vergaande dominantie van de markt van kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times donderdag.
https://www.ad.nl/economie/vs-doet-onderzoek-naar-nvidia-microsoft-en-openai-vanwege-mogelijk-te-grote-marktdominantie~a00c20b6/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Virtual reality-games helpen dove kinderen spraak te verstaan
Wetenschappers In Groot Britannïe hebben ontdekt dat het onderdompelen van kinderen in computerspellen hun hersenen kan trainen om geluiden beter te lokaliseren
https://computertaal.info/2024/06/05/virtual-reality-games-helpen-dove-kinderen-spraak-te-verstaan/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Twitch krijgt dj-categorie voor livestreams
Twitch krijgt vanaf deze zomer een aparte categorie voor livestreams van dj's. Dat heeft het Amazon-streamingplatform bekendgemaakt. Die categorie was er tot nu toe niet, al zijn er al langer dj's actief op het platform.
https://tweakers.net/nieuws/222900/twitch-krijgt-dj-categorie-voor-livestreams.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Rechtbank wijst beroep van Orange tegen vrije modemkeuze af
Vrije modemkeuze wordt vanaf 1 november 2024 een feit in België. Orange ging enkele maanden geleden nog in beroep tegen die beslissing van telecomregulator BIPT, maar dat bezwaar is deze week afgewezen door de rechtbank. Dat meldt het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur.
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/rechtbank-wijst-beroep-van-orange-tegen-vrije-modemkeuze-af/





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut




SPOTIFY EN ALBUMS
Normaal gezien beluister je muziek op Spotify die gekozen wordt door een algoritme. Dat is de kracht van streamingdiensten zoals Spotify: muziek brengen waarvan het algoritme na enige training vermoedt wat jij graag hoort. En jij kan dat algoritme nog verbeteren door telkens weer aan te geven welke muziek dat is.
Maar dat zijn altijd songs. Sommige mensen zouden heel graag eens een heel album horen van een artiest of groep. En wist je dat dit ook kan bij Spotify? Dit artikel vertelt hoe je het doet.
https://www.wired.com/story/how-to-get-spotify-to-play-whole-albums/







 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



DAILY NOTEBOOK

Een mooie tool om je dagboek bij te houden. Je schrijft je gedachten en ideeën op, maar ook de taken, en dat alles dankzij de mooie manier waarop de pagina's georganiseerd zijn. Je kan die ook zelf aanpassen met titels en icoontjes. Formatteer je tekst als gewone platte tekst tot to-dolijstjes en titels, lijstjes.
https://apps.microsoft.com/detail/9p008p622nvn?hl=nl-nl&gl=US




NANABOX: VIRTUALISATIE
NanaBox is lichtgewicht XAML-gebaseerde Hyper-V virtualisatiesoftware. Daarmee kun je virtuele machines op Windows 10 en later aanmaken en lanceren. Deze tool kan je als preview uittesten. De ontwikkelaars zijn op zoek naar vertalers voor de talen die nog niet ondersteund zijn.
https://apps.microsoft.com/detail/9njxjscb2jk0?hl=nl-nl&gl=de



DARTS SCOREBOARD
Een handige app voor Windows, om je dartsscore in te voeren. Daarbij maak je gebruik van een virtueel dartbord, waar je op de dartvelden tikt om de score in te voeren. Er zijn ook verschillende spelmodi, zodat je ook online kan spelen?Je vaardigheden kun je verbeteren dankzij een app bot, die vijf verschillende vaardigheden niveaus heeft. (Windows app - $9,99)
https://apps.microsoft.com/detail/9njksp2lkp23?hl=nl-nl&gl=US



SËKR: AI EN REIZEN

Sëkr is een mobiele app voor wie graag gaat kamperen en rondtrekken. Nu heeft de app een AI-tool uitgebracht, Copilot, die je op de nieuwe versie van de website en app kunt vinden. Door die AI los te laten op de data van zijn gebruikers die reviews en punten achtergelaten hebben over bepaalde plaatsen, wil Sëkr zijn oorspronkelijke doel nog verbeteren: kampeerders info geven over kampeerplaatsen op basis van wat zij nodig hebben. Dat kan gaan van douches, toiletten, parkeerplaatsen voor de camper, gratis Wi-Fi. Meer over de verbeteringen lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/06/04/travel-app-sekr-wants-to-help-you-plan-your-next-road-trip-with-its-new-ai-tool/
https://www.sekr.com/


TP NUMLOCK INDICATOR

Heb je een toetsenbord waar er geen indicators zijn om aan te duiden wanneer de NumLock (om het numeriek klavier te activeren) of CapsLock (om hoofdletters te activeren) actief zijn, dan kan dat hinderlijk zijn. Deze app biedt een oplossing: hij zet icoontjes voor de NumLock en de CapsLock in je taakbalk, en laat die oplichten wanneer de toetsen geactiveerd zijn. (Windows-app $1,99)
https://apps.microsoft.com/detail/9n0rsg2pj2bj?hl=en-us&gl=US
numlock_indicator.jpg


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Van al diegenen die niets te zeggen hebben,
zijn de meest aangename mensen diegenen die zwijgen.
-Coluche-
Franse komiek en acteur
[ 28-10-1944 --– 19-6-1986]