Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/3/2024  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 1454 van 2/3/2024

 

Gegroet lezer,

Ook deze week zal u hier verschillende berichten aantreffen over AI. Die vooral aan het licht brengen dat de invoering van deze nieuwe technologie vele heikele kanten heeft. Er is niet alleen de te betwijfelen betrouwbaarheid van de outputs die je krijgt bij je opdracht aan een AI, of het nu gaat om tekst, afbeeldingen of video. Maar er zit ook een financiële kant aan. De taalmodellen van de AI’s worden gevoed door massa’s content. Hebben de makers van die content wel toestemming gegeven daarvoor? Dit aspect wordt nog aangescherpt wanneer hostingbedrijven zoals WordPress.com en Tumblr geld vragen aan de AI-bedrijven voor het gebruik van de content, die door hun gebruikers op hun platform gepost werd.

Kortom: er is dringend nood aan regels voor fair gebruik van AI en de grondslagen waarop het gebaseerd is. Hierover leest u verschillende berichten in deze editie. Naast uiteraard interessante tips voor nieuwe sites en software.

Veel leesplezier gewenst! En bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



REDDIT TREKT NAAR DE BEURS MAAR GEBRUIKERS ZIJN NIET GELUKKIG
Het sociale netwerk van Reddit is een van de meest bezochte websites in de VS. Het heeft 100.000 communities en gemiddeld zijn er 267 miljoen mensen wekelijks actief en 73 miljoen dagelijks actief. Per gebruiker heeft het, naar eigen zeggen, een inkomst van 3,42 dollar.

Nog wat financiële cijfers: de inkomsten zouden in 2023 met 20% gestegen zijn tegenover het jaar tevoren. En het zou nu "minder geld verliezen dan vroeger" - het is dus nog altijd niet winstgevend. De meeste inkomsten komen van advertenties, maar de inkomsten daarvan zijn dalende.

Het kan dan ook verwonderen dat Reddit zijn IPO (initial public offering) aangekondigd heeft, met andere woorden: het trekt naar de beurs. Waar gaat het zijn inkomsten halen, welke plannen kan het voorleggen om investeerders te verleiden om aandelen te kopen?

Het geheim ligt wellicht bij een "uitgebreid partnerschap" dat het afsloot met Google. Reddit zou Google toegang geven tot de Reddit Data API, waardoor Google "efficiënt en gestructureerd toegang heeft tot nieuwere informatie". Die data zouden dan gebruikt kunnen worden om de Large Language Modellen van Google beter te trainen. (1)(2)

De aangekondigde IPO en de verkoop van data is echter helemaal niet naar de zin van vele Redditgebruikers. Zij vinden dat het niet kan dat Reddit geld gaat verdienen met de content die zij gratis in het platform steken. En die gebruikers zijn heel mondig, en hebben heel wat inzicht in de beurs. Zij zouden zelfs van plan zijn om de IPO te boycotten, zo lees je bij The Verge. (3) Pak maar een ijsje en zet je bij je scherm: het gevecht kan losbarsten!
https://www.cnbc.com/2024/02/22/reddit-files-to-list-ipo-on-nyse-under-the-ticker-rddt.html
https://9to5google.com/2024/02/22/google-reddit/
https://www.theverge.com/2024/2/24/24081441/reddit-shares-redditor-ipo-user-risk



WINDOWS PHOTOS APP: FOTO RETOUCHEREN MET AI
Het is knap dat artificiële intelligentie zoveel toepassingen heeft gekregen in de laatste maanden, die meteen bruikbaar zijn voor de gewone gebruiker. ChatGPT kan jouw vragen beantwoorden, en met generatieve tools voor beeldbewerking kan je zelf afbeeldingen maken of bestaande afbeeldingen verbeteren.

In die laatste categorie een welkome aankondiging van Microsoft: in de Windows Photos app (voor Windows 10 en later) zit er nu een generatieve tool waarmee je objecten kan wissen - bijvoorbeeld een voorwerp dat zich op de achtergrond bevindt van een foto.

Deze generatieve tool is gebouwd bovenop de oudere "Spot Fix", waarmee je foto's kon retoucheren en beschadigde delen van de foto kon verwijderen. De generatieve tool zorgt voor een realistischer resultaat nadat je een object van een foto verwijderd hebt, zelfs wanneer je een groter gebied van de foto verwijdert.

Generative Erase is beschikbaar voor Windows Insiders. Volgens PetaPixel (2) brengt Microsoft nog meer AI-tools voor fotobewerking naar Windows 10, die voorheen enkel in Windows 11 beschikbaar waren, zoals Blur Background en Remove & Replace Background.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-photos-gets-ai-magic-eraser-on-windows-10-and-later/
https://petapixel.com/2024/02/23/windows-photos-now-has-generative-erase-and-more-ai-tools/



POST JIJ VAAK OP SOCIAL MEDIA? NEEN? DAN BEN JE NIET ALLEEN
Wij moeten het eerlijk toegeven: wij zijn "gluurders" op de sociale media. Voor ons is het een bron van informatie. We lezen een posting, kijken naar de commentaren en de commentaren op die commentaren. Maar zelf posten? Neen, uit persoonlijke naam doe ik dat niet, maar we plaatsen wel op X een teaser naar onze artikels.

Blijkbaar zijn wij geen uitzondering. Heel weinig mensen plaatsen zelf een posting blijkbaar, een een iets groter percentage van de mensen reageert op een posting. De meeste mensen doen echter zoals wij: content consumeren, zonder reactie op het sociale netwerk zelf.

Nieuwe cijfers van Pew Research Center bewijzen dit: op TikTok is de top 25% van actieve posters goed voor maar liefst 98% van alle postings. Hetzelfde geval bij Twitter/X, waar de 25% top posters goed is voor 97% van alle tweets.

Meer nog: 48% van de TikTokgebruikers heeft nog nooit zelf een video geplaatst op het netwerk,en bij X is dat ongeveer hetzelfde. Met andere woorden: behalve het feit dat je zelf kan kiezen welke informatie je wil zien op die sociale netwerken is er niet veel "sociale" interactie eigenlijk...
https://techcrunch.com/2024/02/22/almost-half-of-adults-on-tiktok-have-never-posted-a-video-research-shows/



OOK SOCIAAL NETWERK BLUESKY KIEST VOOR FEDERATIE
Na de overname van Twitter door Elon Musk en de naamsverandering naar "X", en de daaropvolgende negatieve reactie van de gebruikers, zijn er verschillende initiatieven opgestaan die de misnoegde X-gebruikers probeerden weg te lokken.

Zo was er Mastodon, met als voornaamste kenmerk dat het gedecentraliseerd werkt, en dat iedereen een eigen "instantie" van Mastodon kan opstarten. Maar voor de meeste gebruikers bleek dat toch ietwat boven hun petje. Een ander initiatief was Threads, gelanceerd door Meta, en daarover zijn de gebruikers het nog altijd niet eens over de vraag of het hen kan boeien.

Een derde alternatief, tot slot, was Bluesky. Dat was in het begin enkel toegankelijk voor wie een uitnodiging had - een gegarandeerde formule, want exclusiviteit creëert belangstelling. Twee weken geleden is BlueSky dan geopend naar iedereen. Het gedecentraliseerde netwerk heeft verleden week aangekondigd dat het ook de mogelijkheid biedt op zelf data te gaan hosten - wat dus op termijn kan leiden tot federatie, net zoals bij Mastodon. Met andere woorden: iedereen die dat wil, kan zijn eigen server draaien die dan verbinding legt met het netwerk van Bluesky, kan zijn eigen data hosten, zijn eigen account beheren, en zijn eigen regels bepalen voor die instantie.

Gelijkaardig aan wat Mastodon doet, maar met dit verschil dat Mastodon gebaseerd is op het Activity Pub protocol. Terwijl BlueSky gebaseerd is op het AT protocol. Wat betekent dat de twee gedecentraliseerde netwerken naast elkaar zullen blijven bestaan - tenminste, voorlopig toch..
https://techcrunch.com/2024/02/22/bluesky-opens-up-federation-letting-anyone-run-their-own-server/



META BREIDT OVERSIGHT BOARD UIT NAAR THREADS EN WORDT BESCHULDIGD VAN UITBUITING VAN KINDEREN DOOR OUDERS
Enkele maanden geleden installeerde Meta zijn "Oversight Board". Dat is een orgaan dat onafhankelijk moet zijn van Meta zelf, en dat klachten moet beoordelen van gebruikers wanneer die het niet eens zijn met de content moderatie-beslissingen die genomen werden op Instagram en Facebook. Een soort beroepsinstelling dus, die aan de hand van zijn beslissingen ook adviezen geeft aan Meta om bepaalde praktijken te verbeteren.

Meta heeft nu aangekondigd dat het die Oversight Board gaat uitbreiden naar Threads. Ook daar zullen gebruikers dus moderatie-beslissingen kunnen betwisten, net als bij Facebook en Instagram. Wat volgens de Board een goede beslissing is, omdat Threads zo vanaf het begin mee begeleid kan worden bij zijn moderatie. (1)

Ondertussen wordt Meta wel geconfronteerd met een akelige aanklacht. Volgens de New York Times en Wall Street Journal zouden verschillende influenceraccounts van jonge kinderen op Facebook en Instagram eigenlijk een vorm van uitbuiting bevatten. Ouders zouden hun kinderen seksueel uitbuiten op die platformen, voor financieel gewin. Niet dat die accounts, waarin het kind getoond wordt maar waarvan de ouders de account beheren, illegale content of naakt vertonen. Maar sommige ouders zouden materiaal produceren dat gemakkelijk gebruikt zou kunnen worden door pedofielen.

Meer nog: de medewerkers van Meta zouden hiervan op de hoogte geweest zijn, en wisten zelfs dat de algoritmes van Meta abonnementen op dergelijke accounts promoten aan mensen die van pedofilie verdacht worden, en dat sommige ouders extra beelden van hun kinderen (die wellicht niet zo netjes waren) zouden aanbieden op andere platformen - althans volgens de beide media.
https://www.engadget.com/metas-oversight-board-will-now-hear-appeals-from-threads-users-too-130003273.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/2/23/24080856/instagram-facebook-meta-platforming-parents-sexually-exploiting-children



OPERATIE CRONOS PAKT LOCKBIT RANSOMWARE AAN EN BRENGT ONTCIJFERINGTOOL UIT
11 landen hebben de handen ineengeslagen bij een poging om de LockBit ransomware aan te pakken. Met deze operatie Cronos konden twee operatoren van de ransomware gearresteerd worden, en konden de sleutels gevonden worden om de door de ransomware versleutelde bestanden van slachtoffers te ontcijferen. En er werden ook meer dan 200 portefeuilles met cryptomunten in beslag genomen.

Franse en Amerikaanse overheden hebben verder drie internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd, en vijf opsporingsbevelen tegen andere leden van het team achter LockBit - twee daarvan tegen mensen met de Russische nationaliteit. De hele operatie werd geleid door de UK National Crime Agency, en werd gecoördineerd door Europol en Eurojust.

Ondertussen hebben de Amerikaanse FBI, de Japanse politie, de NCA van het VK en Europa een tool uitgebracht waarmee bestanden ontcijferd kunnen worden die door LockBit 3.0 Ransomware versleuteld waren. Een tool die voor iedereen beschikbaar is op het tweede adres.

Het belang van dit bericht kan je niet onderschatten. In de voorbije maanden heeft LockBit ransomware-aanvallen uitgevoerd op Boeing, de UK Royal Mail, automobielbedrijf Continental, en zelfs de Bank of America. In eigen land werd het ziekenhuizencomplex Vivalia slachtoffer van LockBit. In een interview met RTLInfo vertelt de IT-directeur van de organisatie waarom de boeven het gemunt hebben op medische dossiers. (3)
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/police-arrest-lockbit-ransomware-members-release-decryptor-in-global-crackdown/
https://www.nomoreransom.org/nl/index.html
https://www.rtl.be/actu/belgique/societe/lorganisation-cybercriminelle-lockbit-sest-attaquee-un-hopital-belge-pour-avoir/2024-02-21/article/640557



GEEF PUNTEN AAN DE GPTS IN DE OPENAI STORE

Sinds enkele weken kan iedereen een eigen tool maken die gebaseerd is op GPT van OpenAI. Gespecialiseerde toepassingen, gebaseerd op specifieke taken. En die kan je dan vinden in de GPT Store.

Die Store heeft nu wat meer mogelijkheden om informatie te vernemen over de maker, en zelfs een review te geven. Via de 'About' sectie in de Store zie je bijvoorbeeld:
- profiel op de sociale media van de maker
- waardering van de gebruikers
- categorie waarin de AI thuishoort
- aantal gesprekken die erover gaan
- wie het gesprek gestart heeft, en
- welke andere GPT's deze maker heeft
https://chat.openai.com/gpts
https://twitter.com/OpenAI/status/1760744915276116118



MICROSOFT HEEFT NOG WAT ANDERE AI-POTJES OP HET VUUR STAAN: PYRIT EN MISTRAL
Verleden week heeft Microsoft PyRIT gelanceerd, een interne generatieve tool voor het AI Red Team van Microsoft. PyRIT staat voor Python Risk Identification Toolkit for Generative AI. Hiermee kan het AI Red Team van Microsoft de risico's controleren in zijn generatieve AI-systemen, inbegrepen Copilot.

PyRIT automatiseert de tijdverslindende en vervelende, trage processen om na te gaan dat schadelijke content niet opzettelijk gegenereerd kan worden, of dat de modellen geen desinformatie als output geven. Meer hierover bij ZDNet (1).

Het lijkt erop dat Microsoft veel actiever is dan Apple op het gebied van AI. Misschien werkt Apple ook aan AI, maar de projecten lopen niet in de kijker. Microsoft daarentegen heeft al heel wat financiële verankering in AI gevonden. Het is partner bij OpenAI, en nu wil het ook een aandeel nemen in Mistral. Dat is een bedrijf met Franse roots, dat iets minder dan een jaar geleden opgericht werd, zich positioneert als een alternatief voor OpenAI en Antropic, en dan ook kan rekenen op geld van heel wat investeerders, o.a. van DeepMind en Meta.

Het bedrijf heeft deze week Mistral Large uitgebracht, zijn alternatief voor GPT-4 en Claude, in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Italiaans. De gebruiker moet hier betalen voor tokens, en zou daarbij goedkoper zijn dan concurrenten. 8 dollar voor een miljoen input tokens, en 24 dollar voor een miljoen output tokens. Wat je een beetje kan vergelijken met een miljoen lettergrepen. Voor gelijkaardige hoeveelheden rekent GPT-4 60 en 120 dollars aan.

Microsoft heeft dus aangekondigd dat het een partnerschap afgesloten heeft met Mistral. Het zal Mistral Large aanbieden aan zijn Azureklanten, die voortaan uit deze LLM  kunnen kiezen naast GPT-4, LLaMa van Meta en andere. Het is evenwel af te wachten of EU-regulatoren geen vragen gaan stellen bij dit partnerschap - Microsoft lijkt immers iets teveel macht over alle verschillende LLM's in handen te krijgen.

Tussen haakjes: Mistral zelf heeft recent een chatbot uitgebracht in bèta, die Le Chat heet. Vergis je niet: die verwijst niet naar het Franse woord voor een kat - je moet dit uitspreken als het Franse lidwoord "Le" gevolgd door het Engelse "chat". Le Chat kan je gratis uittesten op onderstaand adres.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-releases-tool-used-for-internal-gen-ai-red-teaming-to-the-public/
https://techcrunch.com/2024/02/26/mistral-ai-releases-new-model-to-rival-gpt-4-and-its-own-chat-assistant/
https://techcrunch.com/2024/02/27/microsoft-made-a-16-million-investment-in-mistral-ai/
https://auth.mistral.ai
https://www.theverge.com/2024/2/27/24084459/eu-regulators-to-analyze-microsofts-mistral-ai-investment



STREAMING: NETFLIX VERPLICHT GEBRUIKERS NU RECHTSTREEKS ABONNEMENT TE NEMEN

Zoals je wellicht weet is één van de pijnpunten die de EU wou bestrijden met zijn Digital Services Act de grote macht die Google en Apple via hun besturingssysteem hebben over de App Stores, met name de commissie die ontwikkelaars aan Google en Apple moeten betalen - niet alleen wanneer iemand hun app aankoopt, een eenmalige kost, maar vooral wanneer iemand een abonnement neemt op een app (denk aan Spotify, Netflix, ...). Bij elke vernieuwing van het abonnement ging tot nu toe 30% (in het geval van Apple) naar Apple. Gemakkelijk gewonnen geld, maar niet echt fair te noemen tegenover de ontwikkelaars.

Met zijn Digital Services Act  en Digital Markets Act wou de EU daarin verandering brengen. En toevallig of niet: Netflix heeft deze week aangekondigd dat het voortaan gebruikers die al lange tijd een abonnement hebben op de dienst, en dat betaalden via Apple iTunes, wil verplichten om dat abonnement rechtstreeks aan Netflix te betalen met een krediet- of debetkaart.

Ter verduidelijking: al in 2018 stopte Netflix met de in-app betalingen van abonnementen in de App Store, om die commissie van 30% te vermijden. Maar het liet bestaande gebruikers die via iTunes betaalden, toe om deze vorm van betaling verder te zetten. En dat stopt nu dus. (1)

Tussen haakjes: de groei van abonnees op streamingdiensten lijkt te stokken, alvast in de VS. De toename in 2023 was maar de helft van de groei in 2022. Het zouden vooral Netflix, Peacock en Paramount+ zijn die daarvoor verantwoordelijk zijn (2)
https://www.theverge.com/24084173/netflix-refusing-apple-itunes-subscriptions
https://www.reuters.com/technology/streaming-subscriber-growth-halved-last-year-2024-02-27/



APPLE: EU ONDERZOEKT STOPZETTING PROGRESSIVE WEB APPS
Je kan vinden dat de EU met zijn Digital Markets Act en zijn Digital Services Act te streng is, teveel regelneef speelt, maar feit is dat er heel wat in beweging gezet werd. Hoe het allemaal uitdraait, zullen we in de volgende weken, maanden, maar pas gaan uitvinden.

Bedrijven proberen zich ondertussen aan te passen aan die regels. Maar soms vergt dat zoveel werk, dat zij gewoon "foert" zeggen. Dat lijkt te gebeuren bij Apple; en wel in verband met Progressive Web Apps. Dat zijn webapps waarvan je in iOS ook de architectuur kan downloaden, zodat die sneller opstarten en meer werken zoals een native app, met functies zoals meldingen en de mogelijkheid om dingen op je eigen toestel op te slaan.

Bij iOS is dat echter enkel mogelijk wanneer je de eigen browser van Apple gebruikt, Safari. De EU wil nu echter dat Apple dit ook voor alternatieve browser engines mogelijk maakt, wat Apple zegt niet te kunnen, en dat het daarom PWA's niet meer gaat ondersteunen tout court.

Volgens de Financial Times zou de EU nu deze beslissing onderzoeken: het heeft aan Apple een verzoek om meer informatie gestuurd, en ook aan verschillende app ontwikkelaars om hun standpunt in deze zaak gevraagd.
https://www.theverge.com/2024/2/26/24083511/apple-eu-investigation-web-app-support
https://www.ft.com/content/d2f7328c-5851-4f16-8f8d-93f0098b6adc



AFHAALINDUSTRIE: 'GHOST' KEUKENS LATEN FOTO VAN GERECHT DOOR AI GENEREREN
Wanneer je het menu van een afhaaldienst bekijkt, dan zal je meestal wel weten dat het gerecht dat je thuis geleverd krijgt, hoogstwaarschijnlijk er niet hetzelfde zal uitzien als de foto die je op de website ziet. Dat is nu eenmaal omdat foto's die bij gerechten, ook die van sterrenrestaurants en kookboeken, geplaatst worden, door specialisten gemaakt worden. Die ervoor zorgen dat elk detail van de foto klopt. Maar specialistenwerk kost geld, en dus zijn die foto's duur.

Volgens 404 Media zouden daarom steeds meer door AI aangedreven foto's van gerechten opduiken. Vooral bij menu's van de zogenaamde "ghost kitchens" - restaurants die enkel voor de afhaalindustrie werken, zelf geen eigen verbruikzaal hebben, en vaak in een simpel magazijn of zelfs burgerhuis werken. Of onderaannemers die gerechten bereiden in opdracht van een bepaald restaurant.

Nog volgens 404 Media gebruiken steeds meer van die spookrestaurants generatoren zoals Stable Diffusion en DALL-E om afbeeldingen te maken. Dat werd ontdekt door Reality Defender, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van deepfakes.

Nu is het wel zo dat Grubhub en Doordash, twee grote afhaaldiensten in de VS, beklemtonen dat de restaurants waarmee zij samenwerken realistische foto's gebruiken in hun menu's. Maar toch gebeurt het.

404 Media geeft, en dat is interessant, enkele voorbeelden van foto's gemaakt door mensen, en door AI.
https://www.404media.co/ghost-kitchens-are-advertising-ai-generated-food-on-doordash-and-grubhub/
door mensen gemaakte foto's
https://imgur.com/a/bVUw1Uc?ref=404media.co
door AI gemaakte foto's
https://imgur.com/a/pWClrDp?ref=404media.co



ONDERGRAAFT GOOGLE DE JOURNALISTIEK?
Een artikel dat toch even doet schrikken. Dat Google uitgevers wil betalen voor hun content, om daarop zijn AI taalmodellen te trainen, dat heb je ongetwijfeld al gelezen. En dat lijkt logisch - alhoewel daar uiteraard vragen bij gesteld kunnen worden: worden de auteurs van die artikels ook vergoed, bijvoorbeeld?

Maar dat Google nu ook uitgevers gaat betalen om nieuwe generatieve tools te gebruiken om artikels te publiceren, dat lijkt ons toch iets de wenkbrauwen te fronsen. Dit initiatief zou kaderen in het Google News Initiative, een programma dat al van zes jaar geleden dateert. Hierbij stelt Google fondsen ter beschikking voor projecten rond mediageletterdheid, fact-checking tools, en andere bronnen voor redacties.

Volgens Adweek zou het gaan om een handvol kleinere uitgevers. Het project zou het voor hen gemakkelijker maken om content te verzamelen van verschillende bronnen en daar dan een samenvatting van te maken, tot een nieuw artikel te gieten.

Om hoeveel geld het gaat? Volgens Adweek "sommen met vijf cijfers". In ruil zouden de uitgevers dan minstens 3 artikels per dag moeten publiceren die aldus gegenereerd werden, een wekelijkse nieuwsbrief en een maandelijkse marketingcampagne. met die tools.

Toch nog even dit: de uitgevers die deelnemen aan het programma zouden volgens de voorwaarden niet verplicht worden om te vermelden dat zij AI gebruiken. En de websites waarvan de content verzameld wordt, zouden ook niet verwittigd worden dat zij gebruikt worden om AI-content te laten schrijven door andere sites.
Eerlijk kan je het niet noemen...
https://www.engadget.com/google-is-reportedly-paying-publishers-thousands-of-dollars-to-use-its-ai-to-write-stories-215943624.html



AUTOMATTIC ZOU DATA VAN WORDPRESS EN TUMBLR BLOGS VERSCHAFFEN AAN OPENAI EN MIDJOURNAY
Aan de hele AI-evolutie voor journalistiek en content zijn er toch twee facetten die niet lekker zitten. Enerzijds heb je dus Google, dat uitgevers wil betalen om artikels te laten schrijven door AI. En anderzijds heb je websites, die bestaan dankzij de content die gebruikers op hun hosting zetten, en nu die content gaan verkopen aan AI-bedrijven om zo hun taalmodellen te trainen.

Concreet gaat het om Automattic, het moederbedrijf boven Tumblr en WordPress.com - en voor alle duidelijkheid: dit betreft niet mensen die een blog hebben op een zelf gehoste WordPress-website, want die blijven buiten schot.

Welnu, Automattic zou op het punt staan om een deal te sluiten om de postings op WordPress.com en Tumblr ter beschikking te stellen van OpenAI en Midjourney, zodat die hun taalmodellen daarop kunnen trainen. En dat stuit op verzet.

Niet alleen omdat Automattic zo geld verdient over de ruggen van bloggers en hun content, die niets van dat geld in hun richting zien komen. Maar ook omdat het gevaar bestaat dat ook privépostings in die data zullen zitten. Het is namelijk zo dat Automattic, toen het Tumblr overnam, de content van de jaren 2014 tot 2013 schraapte voor een data dump. Maar per ongeluk ook privépostings in die dump stak.

Automattic biedt wel een opt-out tool aan de bloggers aan, maar het is niet duidelijk of dat data die al gedeeld waren, ook retroactief verwijderd zullen worden.

Het is nu eenmaal zo dat door al die bloggers en websites aangemaakte "menselijke" content het nieuwe goud is voor het trainen van AI-modellen. Voor de bloggers zelf wordt het steeds duidelijker dat hun gegevens, hun data, dat goud zijn. En zij staan machteloos - hun postings worden gebruikt zonder hun toestemming, zonder respect voor hun privacy, en zonder financiële vergoeding. De ontevredenheid over deze gang van zaken neemt dus toe.
https://www.404media.co/tumblr-and-wordpress-to-sell-users-data-to-train-ai-tools/



VOORTAAN LIVE VIDEO IN SPACES OP X

Spaces, dat zijn de chatrooms waar je live gesprekken kan houden. Tot nu toe enkel via audio, maar dat verandert: er komt ook live video bij. Maar het is "broadcasting", uitzenden, want enkel degene die de sessie opgestart heeft, en gastheer is, kan live video uitzenden.

Wanneer een gebruiker een Space opstart, dan zal hij nu kunnen kiezen of hij video wil activeren of niet, om dan de camera te activeren. Je kan met je camera vooraan of achteraan uitzenden, en in landschap- of portret-oriëntatie.

Er zouden nog wel enkele bugs in zitten, zo weet Engadget. Wanneer je de video activeert, dan komt er vertraging in de chatsessies. En zend je uit in landschapmodus, dan is het haast onmogelijk om de Space onder controle te hebben omdat de video het hele scherm beneemt.

Bij X was er al wel een aparte functie waarmee je live video kon uitzenden, maar die is veel minder interactief dan een Space, waar deelnemers kunnen spreken en zelfs co-host zijn.

De nieuwe functie zou alvast op iOS werken, voor Android werd de functie nog niet opgemerkt.
https://www.engadget.com/x-enables-live-video-broadcasts-in-spacesye-133051972.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/2/29/24086443/microsoft-directsr-super-resolution-api



NU OOK DIRECT MESSAGES IN SUBSTACK

Het lijkt erop dat Substack meer en meer een sociaal platform aan het worden is. Oorspronkelijk was Substack een Amerikaans platform dat de online infrastructuur levert voor het ontwerpen en verzenden, eventueel tegen betaling, van nieuwsbrieven naar wie zich daarop abonneert.

De laatste tijd is Substack geëvolueerd naar een platform dat ook content aanbeveelt via een algoritme. En nu wordt er nog een element aan toegevoegd, waardoor het nog meer op een sociaal platform begint te lijken: de auteurs van nieuwsbrieven en de lezers ervan kunnen DM's (direct messages) naar elkaar verzenden.

Die DM's vind je dan terug in de Chat tab op de app en de website. Vanuit die tab kan je een privégesprek opstarten met iemand, maar je kan dat ook doen vanop de profielpagina van iemand of door bij een notitie of een posting de optie "Share" te delen.

Krijg jij zef een DM, dan zal Substack jou daarvan een melding sturen in de app en bij mail. De DM's van mensen met wie jij een connectie gemaakt hebt, komen in je inbox terecht, en de andere in een Requests folders. Slim: auteurs kunnen de inkomende DM-requests beperken tot betalende gebruikers. Wie dan geen betaald abonnement heeft, en een DM wil sturen, krijgt de vraag of hij een betaalde abonnee wil worden.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/substack-has-direct-messages-now-184154827.html?src=rss



NIEUWE AUDIOTOOL VAN ADOBE WORDT NU AL DE PHOTOSHOP VAN HET MUZIEKMAKEN GENOEMD
Het bewerken van afbeeldingen met de Photoshop software van Adobe is zo ingeburgerd, dat "photoshoppen" tot een werkwoord uitgegroeid is. Zal dat ook het geval zijn voor de nieuwe generatieve AI tool die Adobe uitgebracht heeft, om muziek te maken en te bewerken? Wellicht niet, want de naam ervan, Project Music GenAI Control bekt niet echt goed.

Maar zelfs als het geen werkwoord wordt, toch zullen ongetwijfeld heel wat mensen uit de muziekwereld ermee gaan werken. Met deze tool kan je namelijk audio creëren op basis van tekstprompts, en krijg je bovendien tools om het resultaat te bewerken, en dat in één en dezelfde workflow, dus zonder over te moeten schakelen naar een andere bewerkingstool.

Je kan dus gewoon een tekstbeschrijving opgeven van het genre dat je wil, zoals "happy dance". Het resultaat kan je dan bewerken met controles zoals herhalende patronen aan te passen, het tempo, de structuur. Je kan delen van die muziek remixen, enz.
The Verge vertelt je er meer over.
https://www.theverge.com/2024/2/28/24085551/adobe-project-music-genai-control-prototype-tool-hot-pod
https://techcrunch.com/2024/02/28/adobe-reveals-a-genai-tool-for-music/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SAMSUNG STELT ZIJN GALAXY RING VOOR
Health trackers vind je in verschillende vormen: als slim uurwerk, als slim polsbandje, er is zelfs sprake van slimme oorbellen. Een slimme ring bestaat al, onder andere van ODO. Volgens Mark Gurman van Bloomberg zou Apple de mogelijkheid om een slimme ring te ontwerpen onderzocht hebben, maar wordt het niet actief ontwikkeld. In de plaats daarvan zou Apple een slimme bril onderzoeken die eenvoudiger is dan de Apple Vision Pro, en die het als een vervanging zou beschouwen voor de AirPods.

Samsung gelooft echter wél in het concept en het heeft een ring voorgesteld tijdens een mediabriefing op het Mobile World Congress in Barcelona.

Opvallend wel: niemand mocht foto's maken, wat doet vermoeden dat er sommige details zijn die het nog niet bekend wil maken. Het toestel zou in elk geval volgens Samsung je hartslag kunnen meten, je slaap en vruchtbaarheid monitoren. Later zouden ook nog functies voor contactloos betalen toegevoegd worden, voor het monitoren van bloeddruk en glucose - maar daarvoor moet uiteraard de goedkeuring komen van de gezondheidsinstanties in de verschillende landen.

De Samsung Galaxy Ring zou later dit jaar uitkomen in groottes van 5 tot 13 (15 tot 22 mm doorsnede). Over batterijduur is niets gezegd, maar hoe groter de maat van de ring, hoe groter de batterij die erin gestopt wordt.
https://www.engadget.com/samsung-unveils-the-galaxy-ring-as-a-way-to-simplify-everyday-wellness-080134421.html?_fsig=RnTVkVxWyS77jZW7DZ3KIg--%7EA
https://www.androidpolice.com/galaxy-ring-will-provide-longer-battery-life-samsungs-smartwatches/



THE HUMANE BROCHE BINNENKORT IN DE WINKELS IN DE VS
We hebben het al enkele keren gehad over The Humane, een broche die AI-technologie aan boord heeft. Het apparaatje reageert op gesproken commando's, en wil je virtuele assistent zijn.

Welnu, in de VS ligt die begin maart in de winkels, aan een prijs van $699, maar je moet er ook een abonnement bij nemen dat 24 dollar kost per maand.

Voor die prijs krijg je een telefoonnummer, onbeperkte data, en kan je gewoon onbeperkt vragen stellen en antwoorden krijgen van de AI, die je virtuele assistent "spreekt", of die virtueel geprojecteerd worden op gelijk welke oppervlakte.

Humane heeft voor de uitrol in de VS samengewerkt met T-Mobile voor de datadienst. Zuid-Korea zal zijn volgende markt zijn, en daar gaat het samenwerken met SK Telecom.
https://techcrunch.com/2024/02/27/humane-announces-first-international-market-for-its-ai-pin-partnering-with-south-koreas-sk-telecom/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PODCAST: HOGE BOMEN - DPG MEDIA

De podcastreeks van de Nederlandse zender BNR "Hoge Bomen" heeft een nieuwe reeks gewijd aan een bijzondere Belg: Christian Van Thillo. Die is erin geslaagd om in België verschillende kranten onder één concern te plaatsen, DPG Media, waarna hij in Nederland verschillende noodlijdend kranten opkocht en terug op de rails zette.

Zijn verhaal wordt in deze reeks aan de hand van getuigenissen verteld. Alhoewel er wat kritiek in doorklinkt omwille van zijn vaak zware besparingen in het personeelsbestand, hoor je ook veel bewondering voor Van Thillo. Die zou namelijk als hij een krant overnam, die van A tot Z kennen, en ook de medewerkers achter zich kunnen laten scharen. Een bijzonder hoofdstuk gaat over de oorsprong van het kapitaal van de familie Van Thillo.
Een boeiende podcast, een aanrader!
https://www.bnr.nl/podcast/hoge-bomen



VERBROKEN RELATIE TUSSEN UMG EN TIKTOK ZORGT VOOR STOMME FILMPJES
Even ter verduidelijking: filmpjes op TikTok zijn vaak al dom, maar hier gaat het over "stom", zoals doofstom - filmpjes zonder klank dus. Een term die eigenlijk niet meer zou mogen bestaan eigenlijk. Het is namelijk zo dat Universal Music Group en TikTok geen akkoord konden bereiken over de licentierechten om door UMG verdeelde muziek te laten gebruiken als achtergrond voor de TikTokfilmpjes. Daardoor verdwenen er maar liefst 3 miljoen songs uit dat aanbod - wat er dan weer voor zorgde dat TikTokfilmpjes die gemaakt waren met die muziek als achtergrond, nu ineens zonder muziek getoond worden.

Niet leuk voor de makers van die filmpjes. Maar het zou nog erger kunnen worden. Een tweede deal die TikTok afgesloten had met de songwriters van UMG, eindigt einde deze week, nadat ook daar de onderhandelingen afgesprongen waren. Daardoor zullen nog eens 4 miljoen songs niet meer gebruikt kunnen worden op TikTok. Maar omdat het op songwriters gebaseerd is, niet per artiest, zal dit voor verwarring zorgen. Sommige songs van een artiest zal je nog horen bij die filmpjes, maar andere songs  waaraan een UMG songwriter meegewerkt heeft, zullen niet meer te horen zijn.
https://www.engadget.com/tiktok-is-muting-more-songs-amid-its-tussle-with-universal-music-161839190.html?src=rss





 
De nieuwe oogst


   
DE WONDEREN VAN DE ZIJDEROUTE
Op de website Into Far Lands word je meegenomen naar prachtige plekken op deze aarde. Zoals de indrukwekkende gebouwen en ruïnes die je bijvoorbeeld kan vinden op de Silk Road, de zijderoute.
Een heerlijke reis, die je van de Hagia Sophia in Istanboel voert tot de mysterieuze labyrinthen in Cappadocia.
[Taal: EN]
https://www.intofarlands.com/wonders-of-silk-roads



SITE: DE JURIDISCHE UITLEG OVER HET ACID ARREST
In Vlaanderen was er veel ophef over de rechtszaak waarin influencer Acid aangeklaagd werd voor het doxen van een van de jongeren die deel uitmaakte van de Reuzegrommers, een studentengroep waarvan enkele leden tijdens een (mogen we zeggen: afschuwelijk) doopritueel de dood veroorzaakten van een "schacht". Over die zaak vind je een mooi overzicht bij Wikipedia. (1)
Omdat er over het vonnis van de rechters heel emotioneel gereageerd werd, en het woord "klassenjustitie" daarbij vaak in de mond genomen werd, is het belangrijk om de vele facetten van het proces en de uitspraak te begrijpen. Dit artikel gaat daarover. Je kan het document downloaden, en dan kan je via de bladwijzers in de pdf de vraag aanklikken die je interesseert.
https://www.vlaamsemagistraten.be/flipbook/duidingacid/index.html
https://twitter.com/jurinfo_eric/status/1761050732080333275




FACEFRAMER: HAAL HET BESTE UIT EEN FOTO
Deze website belooft dat zij het beste van jou in een foto kan ontdekken. De schoonheid die erin verborgen is, welke kant het beste is, enz.  Ideaal dus om je foto te idealiseren voor Tinder...
De dienst is niet gratis en werkt met tokens (vanaf $2,99 per 3 tokens) wat je recht geeft op 3 foto-analyses.
[Taal: EN]
https://image-analitics.bubbleapps.io/attractiveness_highlighter




GRAKE: WOORDSLANG
Hier moet je 5 of 6 woorden in de juiste volgorde zetten om een zin te maken. Maar je moet wel snel zijn! Je kan je talenknobbel oefenen, in het Engels, Frans, Spaans of Duits.
[Taal: EN]
https://www.grake.me/



INKITT: BOEKENPLATFORM
Inkitt is een platform dat auteurs de kans wil bieden om ontdekt te worden door lezers. Een uitgever dus die de macht in de handen van de lezers legt, die verborgen talenten kunnen ontdekken en, wie weet, er wereldwijd gelezen auteurs van kunnen maken.

Het platform heeft, aldus TechCrunch, al 33 miljoen gebruikers en produceerde tientallen bestsellers. Op termijn wil Inkitt uitbreiden naar een multimedia-concern, het wil zelfs "De Disney van de 21e eeuw worden".
[Taal: EN]
https://techcrunch.com/2024/02/26/inkitt-ai-publishing-37-million/
https://www.inkitt.com/


NEX: GENERATIEVE AI OM AFBEELDINGEN TE MAKEN
Met dit platform kan je niet alleen simpele tekstprompts ingeven om de AI een afbeelding te laten genereren - je kan ook "multimodaal" werken, wat wil zeggen dat je ook een afbeelding kan ingeven als opdracht. Er bestaat een volledig gratis versie die je toch heel wat afbeeldingen al laat maken per maand, en de betalende versies zijn best schappelijk.

Knap is ook dat je bij "Showcase" de tekstprompt te zien krijgt wanneer je de cursor over de afbeelding beweegt en waarop de afbeelding gebaseerd is.
[Taal: EN]
https://www.nex.art/showcase


KEYBOARD YOGA

Hele dagen, uren achter elkaar achter je computer zitten, dat kan je niet echt gezond noemen. Deze website wil je meenemen tijdens een ontspanningsreis voor je handen, je pols, je ellebogen, je schouders, en je ogen, om de druk die je tijdens het typen op je lichaam legt - iets wat de site Keyboard Yoga noemt, klavieryoga dus.
Eigenlijk is het een slimme vondst van een bedrijf dat ergonomische klavieren verkoopt, maar wij vonden de yoga-oefening alvast ontspannend.
[Taal: EN]
https://keyboardyoga.space/experience


BOEKEN LEZEN HAALT NIETS UIT

Een provocerende bewering, maar het gaat dan ook niet over fictie, wel over boeken die je moeten helpen om een betere persoon te worden, om bij te leren. In dit artikel vind je verschillende tips om "productiever" te lezen. En om een boek te bestuderen, niet echt te lezen. Handige tips voor wie aan "self-improvement" wil doen. Maar niet aan ons besteed, wij willen genieten van de spanning, drama, de karakters, het verhaal, van een goed en meeslepend fictie-boek.
[Taal: EN]
https://medium.com/@kevinnokiawriting/reading-books-is-useless-heres-a-better-way-to-read-b3a49e157948



PUZZLE-PARTY
Google heeft een prachtige afdeling Arts & Culture, die regelmatig mooie initiatieven neemt. Zoals dit: puzzels die je digitaal kan oplossen, op basis van bekende schilderijen. Deze puzzels kan je zelfs met de hele familie maken, via het internet, als een game.
[Taal: EN]
https://artsandculture.google.com/experiment/puzzle-party/EwGBPZlIzv0KRw


MOVIE OF THE NIGHT
Dit is een handige site waar je op basis van je selecties suggesties kan krijgen van films die je kan bekijken via streaming media. Daarbij kan je selecteren op jaartal, genre, taal en acteurs. Het mooie is dat je ook kan aanduiden op welke streamingdienst je geabonneerd bent. En ja, ook Nederlandstalige films zijn in het aanbod opgenomen.
[Taal: EN]
https://www.movieofthenight.com/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Gilde van kruisboogschutters in Loenhout - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jorisgilde_(Loenhout)
    LLM - https://nl.wikipedia.org/wiki/Groot_taalmodel
    Online boekingssoftware - https://nl.wikipedia.org/wiki/Reserveringssoftware
    Belgisch bobsleester en atlete - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kelly_Van_Petegem
    Muziekgenre dat elementen van popmuziek vermengt met kenmerken van gabber-gerelateerde muziekgenres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gabberpop
    Franse organist, muziekdocent, componist en musicoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Ha%C3%AFk-Vantoura
    Nederlandse botanicus en experimentator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anthonia_Kleinhoonte
    Tak van de wiskunde die zich bezighoudt met het onderzoeken van de verbanden tussen een functie en de representatie ervan in frequentie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Harmonische_analyse
    Belgisch fluitist en componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/August_Verbesselt


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Recent overleden Russisch oppositieleider - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aleksej_Navalny
    Diverse landen worden tot de NATO toegelaten:
        Finland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Finland
        Zweden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zweden


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de prehistorie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Prehistorie
    Een uitgelicht artikel gaat over Huangshan, een bergketen in het zuiden van de Chinese provincie Anhui - https://nl.wikipedia.org/wiki/Huangshan


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Europese media claimen 2,1 miljard van Google vanwege mislopen advertentie-inkomsten
Een groep van meer dan dertig Europese mediabedrijven eist een schadevergoeding van 2,1 miljard euro van Google. Ze dagen het Amerikaanse bedrijf in Nederland voor de rechtbank, zo melden ze. DPG Media, uitgever van onder meer het AD en de regionale titels in het zuiden en oosten van Nederland, nemen deel aan de claim.
https://www.ad.nl/tech/europese-media-claimen-2-1-miljard-van-google-vanwege-mislopen-advertentie-inkomsten~abbd8177/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Er is een nieuw PowerToys-hulpprogramma op komst om een nieuw menu Bestandsacties naar Windows 11 te brengen
De PowerToys-collectie van Microsoft wordt steeds groter (en beter) en ook hier bij Computertaal zien we toch redelijk wat interesses voor de updates die we publiceren. Vandaag bieden we een mooie inkijk in iets wat we binnenkort weer kunnen verwachten.
https://computertaal.info/2024/02/28/er-is-een-nieuw-powertoys-hulpprogramma-op-komst-om-een-nieuw-menu-bestandsacties-naar-windows-11-te-brengen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Europees Parlement stemt in met invoering van digitale wallet als ID-bewijs
Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de invoering van een digitaal identiteitsbewijs voor Europese burgers. In de aangenomen wettekst staat dat de wallet altijd alleen op vrijwillige basis moet blijven bestaan. Ook moet de wallet open source worden.
https://tweakers.net/nieuws/219274/europees-parlement-stemt-in-met-invoering-van-digitale-wallet-als-id-bewijs.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Ene operator blijkt guller dan andere bij nieuw sociaal internetaanbod
Zowat 600.000 gezinnen in België kunnen voortaan intekenen op een sociaal internetaanbod. Voor 19 euro per maand krijgen ze dan een internetaansluiting. Wie er ook tv bij wil, betaalt 40 euro per maand. Telenet geeft voor dat geld sneller internet dan Proximus.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/maatschappij-belgie/ene-operator-blijkt-guller-dan-andere-bij-nieuw-sociaal-internetaanbod/







 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: LEREN DANKZIJ AI MET GEBRUIK VAN YOUTUBE EN COPILOT
Levenslang leren, jezelf voortdurend bijscholen. Dat is wat jou waarde blijft geven op de arbeidsmarkt, maar vooral: waarmee jij jong blijft, door je voortdurend aan te scherpen. Paul Cuvert legt in dit draadje op Twitter/X hoe je met gebruik van YouTube en Copilot jezelf kan bijscholen.
Klik gewoon de onderstaande link aan, en klik vervolgens op "Meer weergeven".  Je krijgt verschillende tips met videofilmpjes hoe je te werk moet gaan.
[Taal: EN]
https://twitter.com/itsPaulAi/status/1761802551450599544
https://twitter.com/itsPaulAi/status/1761802551450599544/photo/1


Zo maak je een avatar die je document voorleest
Video's waarin menselijke avatars een tekst voorlezen, komen steeds vaker voor en de avatars worden steeds "menselijker". In een Twitterdraadje legt Rowan Cheung (@rowancheung) uit hoe je te werk gaat om zo'n avatar (gratis) te laten aanmaken, en bijvoorbeeld een tekstdocument kan laten voorlezen.
@rowancheungBrave
https://twitter.com/rowancheung/status/1762493547717050448




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


BRAVE BROWSER MET AI
De nieuwe versie van de Brave browser bevat een verbeterde versie van de AI tool Brave Leo. De tool kan nu ook PDF's en Google Docs tekstdocumenten samenvatten.
Nog nieuw in deze versie is de mogelijkheid om je bookmarks te sorteren in het zijpaneel, je kan de tabbladen verplaatsen naar de rechterkant, en opgeslagen tabgroepen synchronsieren op al je toestellen.
https://brave.com/latest/



GIADA LOOP MACHINE
De gratis open source software "Giada" is een klein maar krachtig hulpmiddel voor DJ's en andere elektronische muzikanten.
Met Giada maak je snel en eenvoudig je eigen loops. Selecteer een kanaal, open een sample of MIDI-bestand en je bent klaar om te gaan. "Giada" werkt dan eenvoudigweg als loopmachine, maar je kunt het programma ook als drumcomputer, sequencer of sampler gebruiken.
https://www.chip.de/downloads/Giada-Loop-Machine_68952374.html
https://www.giadamusic.com/


LAPSE MAAKT VAN JE SMARTPHONE EEN OUDERWETSE CAMERA
Vroeger, toen er nog geen smartphones of digitale camera's bestonden, maakte je foto's en films met een analoge camera. Je moest film kopen, de foto's maken en die dan laten ontwikkelen. Het duurde wat, maar de ervaring had ook zijn charme.
Voor wie naar die tijd terug verlangt, is er Lapse: een app waarmee je foto's kan maken, maar waarbij het een tijdje duurt vooraleer die "ontwikkeld" zijn, en je kan ze ook niet bewerken of opnieuw maken, vooraleer je die deelt met je (door jezelf geselecteerd) groepje vrienden.
Meer bij TechCrunch. (iPhone)
https://techcrunch.com/2024/02/27/lapse-the-app-turning-your-phone-into-an-old-school-camera-snaps-up-30m/?guccounter=1
https://www.lapse.com/


COLORPICKER MAX: KLEUREN
Dit is een handige applicatie voor Windows die je veel tools voor het bewerken van kleuren biedt en het selecteren van een grote verscheidenheid aan kleurtinten. Je kan heel eenvoudig de kleur ontdekken van een website of afbeelding. De gebruiksvriendelijkheid maakt deze tool ook voor beginners heel simpel.
https://www.chip.de/downloads/ColorPicker-Max_185167151.html
https://leocorporation.dev/store/colorpickermax



GIMP: VERSIE 2.10.36
Dit is een heel goed en gratis alternatief voor Photoshop van Adobe, waarvoor ook heel wat plugins verkrijgbaar zijn. Het programma is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS en voor Windows is er ook een portable versie.
https://www.gimp.org/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De jeugd is de tijd voor de avonturen van het lichaam,
doch de ouderdom voor de zegepralen van de geest.
-Logan P. Smith-