Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/12/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1342  van 9/12/2023


 

Gegroet lezer,

Het tech wereldje zit vol intriges, concurrentiestrijd. Adverteerders dreigen hun advertenties op X stop te zetten - waarop Elon Musk gewoon f*ck you zegt tegen de grote bedrijven en aankondigt zich tot de KMO’s en kleinere adverteerders te richten. Tegelijkertijd krijgt Meta het verwijt niets of toch te weinig te doen aan het misbruik van kinderen via de verschillende websites van het bedrijf.

In de strijd om AI heeft Google zijn wederwoord -Gemini- uitgebracht op ChatGPT van OpenAI, dat door Microsoft gesteund wordt. En tegelijkertijd wordt er onder impuls van IBM een open alliantie opgericht voor AI, die wil voorkomen dat de AI ontwikkelingen in handen van enkele grote bedrijven belanden.

Boeiend? Vast en zeker! Hierover meer in deze editie. Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



X RICHT ZICH TOT KMO-ADVERTENTIES NA BOYCOT VAN GROTE BEDRIJVEN
Eerst even een vraagje aan jou: kom jij reclame tegen van grote bedrijven op jouw X-tijdlijn? Eerlijk gezegd hebben wij nog nooit een reclame van Disney, Apple, IBM of andere grote bedrijven gezien. Wel van bedrijven die kleine gadgets, nieuw speelgoed verkopen, en van websites met clickbaits voor slimme trucs. En dat is niet recent, maar dat is al jaren zo.

Voor gebruikers in de VS kan dat natuurlijk anders liggen. Het is in elk geval zo dat we die advertenties van die grote bedrijven wellicht ook in de toekomst niet zullen zien - zij hebben namelijk aangekondigd dat zij hun advertenties terugtrekken van X, omwille van antisemitische content op de website. In een gesprek op de Dealbook conferentie haalde Elon Musk hard uit naar deze adverteerders en hun plannen.  Musk zei tegen die bedrijven om niet meer te adverteren. "Als iemand probeert mij te chanteren met advertenties, me te chanteren met geld? Go f*ck yourself".  

Een boude uitspraak, voorwaar, om de adverteerders te vertellen dat zij kunnen ophoepelen. (1)

Musk waarschuwde: "Wat die adverteerboycot gaat doen is het bedrijf vermoorden. De hele wereld zal weten dat die adverteerders X vermoord hebben, en wij zullen dat tot in het kleinste detail documenteren".  X moet het  nu eenmaal hebben van adverteerinkomsten.

Musk heeft een plan om toch te overleven: het zal zich richten tot kleinere en middelgrote bedrijven om op X te adverteren. Onder het motto "vele kleintjes maken een groot" uiteraard. De Financial Times meent echter dat X dan toch een robuust systeem zal moeten uitrollen om het gemakkelijk te maken voor die bedrijven om te adverteren. (2)
https://techcrunch.com/2023/11/29/elon-musk-says-go-fuck-yourself-to-advertisers-leaving-x/
https://techcrunch.com/2023/12/01/x-says-it-will-chase-smb-ad-dollars-after-musks-go-f-yourself-comments-to-fleeing-advertisers/?tpcc=tcplustwitter
https://www.engadget.com/elon-musk-responds-companies-pulled-233913536.html?src=rss



UPDATE VAN TELEGRAM APPS LAAT JE OOK TRANSCRIPTIES MAKEN EN MEER
Telegram heeft een grote update uitgebracht van zijn apps voor Android en iOS, die heel wat nieuwe mogelijkheden bevatten.

Zo bijvoorbeeld voor de functie om een transcriptie van een voice of video boodschap te maken, die sinds verleden jaar al beschikbaar was voor Premium gebruikers. Nu krijgen ook andere gebruikers die mogelijkheid - maar dan wel met enkele beperkingen. Gebruikers met een gratis account zullen slechts twee boodschappen per week kunnen transcriberen. Daarvoor moet je het ->A icoontje naast een voiceboodschap aantikken, en je krijgt de tekstversie.

Verder wil Telegram het ook gemakkelijker maken om channels te ontdekken. Voortaan zal je, wanneer je je aanmeldt voor been bepaald kanaal, een reeks gelijkaardige publiek toegankelijk kanalen zien.  En je kan ook een commentaar of reactie via video geven bij een story. Je kan de videoboodschap verkleinen/vergroten en op het scherm bewegen. En je kan de story van iemand anders herposten.

Al deze mogelijkheden staan netjes uitgelegd bij Engadget en TechCrunch.
https://www.engadget.com/telegram-now-offers-all-users-limited-transcriptions-of-voice-messages-185114448.html?src=rss
https://techcrunch.com/2023/12/01/telegram-spruces-up-its-channels-with-new-discovery-and-customization-features/



WAT IS EIGENLIJK DE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK VAN EEN AI-GEGENEREERDE AFBEELDING?
Dat is wat onderzoekers van de AI start-up Hugging Face, in samenwerking met Carnegie Mellon University gingen onderzoeken. Het resultaat zal je misschien geruststellen: het genereren van een AI-generatieve afbeelding, of dat nu bedoeld is om een nieuwe stock afbeelding te maken of een realistische ID-foto, vergt niet meer dan de energie die nodig is om een smartphone te laden.

Het is wel zo dat het aanmaken van tekst een heel pak minder energie vergt, of dat nu een gesprek met een chatbot betreft, of de vraag om een paper te verbeteren, het vraagt veel minder energie: om de vergelijking met het laden van een smartphone aan te houden, is de energie te vergelijken met herladen van de smartphone tot 16% van zijn totale batterij.

De onderzoekers bekeken verschillende taken, en stelden vast dat het genereren van "nieuwe" content meer energie verbruikt. Zij dringen in elk geval aan dat wetenschappers en AI-bedrijven transparant zijn over de aard en de impact van hun modellen, zodat het gemakkelijker wordt om de impact ervan op het milieu te begrijpen.
https://www.engadget.com/researchers-quantify-the-carbon-footprint-of-generating-ai-images-173538174.html?src=rss



WORDT HET VERWIJDEREN VAN TRACKING INFORMATIE BIJ EEN URL EEN TREND?
Het is al enkele jaren een trend, dat browsers proberen je privacy te beschermen - terwijl adverteerbedrijven vooral trachten zoveel mogelijk over jou te weten te komen, om zo gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Zo heeft Google  bij zijn Chromebrowser in 2020 de manier aangepast waardoor 'referrer' informatie doorgegeven wordt, wanneer je op een link klikt op een bepaalde site, om andere sites te bezoeken. Firefox en safari hebben dat voorbeeld al snel gevolgd.

Nu volgt er nog een wijziging, en wel aan de trackinginformatie in een URL die je kopieert - je weet wel, alles wat na de ? in een url komt en dan vertelt op welke link je geklikt hebt om naar die site te gaan. Het is een nieuwigheid die Firefox zal doorvoeren vanaf versie 120 van zijn browser. Voortaan zal je, wanneer je een link rechts aanklikt, in het context-menu naast de optie "Copy Link" de optie vinden "Copy Link Without Site Tracking".

Betekent dit nu echt een doorbraak in de bescherming van je privacy? Volgens Search Engine Journal is het antwoord: niet echt. Marketeers kunnen op andere manieren achterhalen via welke weg jij op een website beland bent. Denk aan pixel-gebaseerde integraties, of het gebruik van speciale landingpagina's.
https://www.searchenginejournal.com/firefox-url-tracking-removal-is-this-a-trend-to-watch/502777/



WHATSAPP: VERBORGEN CHATS EN BETERE KWALITEIT BIJ VIDEO EN AFBEELDING,
In mei dit jaar lanceerde WhatsApp voor het eerst de "locked" of verborgen chats. Daarbij kan je gesprekken in een beschermde map stoppen, die dan enkel geopend kan worden met je vingerafdruk, een gezichtsscan of een wachtwoord.

Nu gaat Meta, het moederbedrijf boven WhatsApp, nog een stapje verder: je kan de vergrendelde chats ook nog met een geheime code beveiligen, zodat die niet meer te zien zijn in de lijst met je gesprekken. Want wat roept meer vragen op dan een aanduiding dat er gesprekken zijn die je wil verbergen?

Chats die je op die manier verborgen hebt, kan je oproepen door in de zoekbalk van WhatsApp je geheime code in te tikken. Meer bij The Verge (1)

Nog een nieuwigheid: iOS-gebruikers van WhatsApp kunnen voortaan afbeeldingen en video's delen als een document. Dat moet ervoor zorgen dat de originele kwaliteit ervan behouden blijft. Deze optie roep je op door in een chat op de "+" te tikken, daar Document te selecteren, en dan Choose Photo or Video. Er is een limiet van 2GB op de bestanden die je zo kan versturen. Meer bij The Verge. (2)
https://www.theverge.com/2023/11/30/23982403/whatsapp-secret-code-hide-locked-chats
https://www.theverge.com/2023/12/4/23987378/whatsapp-ios-update-share-pictures-videos-original-quality



OLVID APP MOET WHATSAPP VERVANGEN IN FRANKRIJK
De Franse premier Elisabeth Borne vraagt haar collega's in de regering en de ambtenaren in de ministeries dat zij niet langer gebruikmaken van WhatsApp en gelijkaardige boodschappendiensten.

In de plaats daarvan zouden zij een app moeten gebruiken die ontwikkeld werd door de Franse start-up Olvid, die als eerste door ANSSI-gecertificeerd is, het IT-beveiligingsagentschap van Frankrijk.

Een enorme boost voor het messaging platform van Olvid, dat tot nu toe slechts 100.000 gebruikers had - waaronder ook het 'Raid' team van de nationale politie, en door het ministerie dat belast is met telecom en digitale zaken.

Het bijzonder aan het boodschappenplatform van Olvid is dat het de gebruikers een complete controle belooft over hun persoonlijke gegevens, een gegarandeerde beveiliging met geavanceerde versleutelingprotocollen. De app heeft jouw telefoonnummer niet nodig,  noch je naam noch e-mail, vertoont geen advertenties en heeft geen toegang tot je adresboekje.
https://www.telecompaper.com/news/french-govt-members-to-adopt-anssi-certified-messaging-app-developed-by-olvid--1484273
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.olvid.messenger&hl=en_US
https://apps.apple.com/us/app/olvid/id1414865219



AI: META AI MAAKT VERTALINGEN EXPRESSIEVER EN GOOGLE DEEPMIND BLIJKT GEMAKKELIJK TE MANIPULEREN
Elke dag valt er wel iets nieuws te vertellen over artificiële intelligentie. Het ene bericht duidt erop dat AI slimmer wordt, het andere dat AI eigenlijk dom en gemakkelijk te manipuleren is.

Om te beginnen: de nieuwste update van de AI-suite van Meta maakt de vertaling van gesproken tekst vloeiender, maar ook expressiever. Dat gaat om  de SeamlessM45, die bijna 100 talen ondersteunt voor tekst en 36 talen voor spraak. De v2-update van dit vertaalmodel  bevat 2 grote updates. Om te beginnen Seamless Expressive: dat zorgt ervoor dat vertalingen van gesprekken spontaner zijn en ook expressiever zijn. De stembuiging van jouw gesproken tekst wordt ook in de gesproken vertaling weergegeven - denk aan toon, maar ook geluidssterkte en de pauzes die je neemt. Dat zorgt voor vertalingen die heel wat minder robotachtig lijken.

De tweede feature is Seamless Streaming,  waarbij de vertaling van gesproken woorden wordt uitgevoerd nog terwijl de spreker aan het spreken is. Daardoor kan de toehoorder (of toehoorders) de vertaling sneller horen - met een vertraging van iets minder dan 2 seconden weliswaar, maar je moet niet langer wachten tot iemand de zin afmaakt.

Meer hierover bij Engadget. Heel knap. Maar tegelijkertijd een bericht dat bij ons de vraag doet rijzen: wat betekent dit voor de duizenden vertalers die in bijvoorbeeld het Europese parlement simultaan vertalen?

Het tweede bericht toont dan weer aan dat artificiële intelligentie eigenlijk nog altijd niet zelf kan redeneren, en nog altijd zoals een computer werkt. En dat je die kan "hacken",  door bepaalde sequenties in te geven. Dat is het geval bij OpenAI. Bij Google DeepMind werd namelijk ontdekt dat, wanneer je aan ChatGPT 3.5 Turbo vraagt of het woord "forever" te herhalen, de AI dat inderdaad doet, zelfs een hele tijd lang, maar dan een limiet bereikt. En daarna trainingdata gaat tonen.

OpenAI heeft ondertussen het aantal herhalingen dat in een antwoord gegeven wordt, tot een limiet beperkt. En gezorgd dat de AI bij het antwoord een melding toevoegt, dat de vraag die je aan de AI gesteld hebt, kan indruisen tegen de gebruiksvoorwaarden van de AI. Meer bij 404 Media.
https://www.engadget.com/metas-latest-ai-suite-makes-speech-translation-more-seamless-and-expressive-060043686.html?src=rss
https://www.404media.co/asking-chatgpt-to-repeat-words-forever-is-now-a-terms-of-service-violation/



AI:  COPILOT ONDERSTEUNT GPT-4 TURBO EN DALL-E3
Nog wat berichten over AI. Vooreerst over Copilot van Microsoft. Dat is de AI die Microsoft in zijn verschillende producten geïntegreerd heeft. Dankzij de nieuwste update van het large language model, GPT-4 Turbo van OpenAI, zal ook Copilot nog slimmer worden. Gebruikers zullen complexe taken kunnen uitvoeren, die voorheen niet mogelijk waren. Zo kan je nu tot 300 pagina's tekst als input invoeren in GPT-4 Turbo, terwijl dat bij de vorige versie beperkt was tot 50 pagina's. Wat je natuurlijk een beter resultaat zal geven.

Ook de integratie met het nieuwste DALL-E3 model biedt extra mogelijkheden in Copilot. De afbeeldingen die je dankzij dit nieuwe model kan maken zijn van hogere kwaliteit, en zijn accurater - de befaamde 4 of 6 vingers aan een hand zouden verdwenen moeten zijn.

In de Edge browser van Microsoft zal je binnenkort Copilot kunnen gebruiken om teksten aan te maken die je in een invulveld van een website kan invullen. Bing zal ook YouTube video's kunnen samenvatten. En dan is er tot slot nog de nieuwe code interpreter voor ontwikkelaars: zij kunnen code uittesten die dan in een sandbox gaat draaien, en die accuratere antwoorden geeft, van betere kwaliteit. Al deze updates zouden in de volgende weken in Copilot te vinden zijn. (1)(2)
https://www.theverge.com/2023/12/5/23989052/microsoft-copilot-gpt-4-turbo-openai-models-code-interpreter-feature
https://www.engadget.com/microsoft-upgrades-copilot-with-openais-gpt-4-turbo-and-dall-e-3-162558170.html?src=rss



BESTAAT DE KANS DAT X FAILLIET KAN GAAN ONDER ELON MUSK?
Dat is de titel van een artikel bij de BBC - niet zozeer om kritiek te geven op Musk, maar wel bedoeld als eerlijke vraag, om te kijken naar de financiën van het bedrijf.

Er was immers de laatste tijd veel te doen over het feit dat X, sinds de overname door Elon Musk, tegen de schenen geschopt had van heel wat adverteerders. En het heel wat kritiek te verduren kreeg, omdat het te weinig de berichten op het netwerk zou modereren. Sommigen beweren zelfs dat al die kritiek er juist gekomen is omdat X/twitter door het terug toelaten van voormalig president Trump in de kaart speelt van de republikeinen - en zij beweren zelfs dat het eigenlijk de bedoeling is om X te laten verdwijnen tegen de volgende presidentsverkiezingen, om de republikeinse kandidaten minder bereik te geven. Beweringen die wij voor die waarnemers laten.

Maar zou de kans echt bestaan dat X tegen de volgende verkiezingen gaat verdwijnen, als de boycot van grote bedrijven aanhoudt?

Het artikel keek even naar de naakte cijfers. X heeft momenteel inkomsten uit advertenties die rond de 2 miljard dollar liggen. Qua kosten heeft het bedrijf uiteraard personeel dat betaald moet worden. Maar daarbuiten is er ook de rente die het moet betalen op de lening die Musk afsloot om X over te nemen, en die 1,2 miljard per jaar bedraagt.

Geen rooskleurige situatie, waarvoor het artikel van de BBC enkele opties vooropstelt die Musk heeft om dit aan te pakken. Hij zou zijn eigen geld in het bedrijf kunnen steken. Hij zou ook met de banken kunnen onderhandelen over latere interesten op die lening. En hij zou voor een "chapter 11" kunnen gaan, dat geen faillissement is, maar waarbij hij een herschikking van de schulden zou krijgen. Maar in dat laatste geval zou dat wel kunnen betekenen dat de banken eisen dat er een nieuwe directie komt. En dat zal, als je het ons vraagt, Elon nooit aanvaarden.

En de betalingen voor de abonnementen dan, die Musk ingevoerd heeft? Tja, die zouden iets van een 100 miljoen dollar per jaar opleveren. Een druppel op een hete plaat dus...
Toch een interessante beschouwing van de BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-67599937



GOOGLE HEEFT ZIJN ANTWOORD KLAAR OP GPT4: GEMINI
Even leek het erop dat OpenAI (met Microsoft in zijn kielzog) de koning, zelfs de keizer van de AI zou worden. Maar Google probeert toch OpenAI van de troon te stoten. Google heeft namelijk deze week zijn krachtigste Large Language Model voorgesteld, Gemini 1.0. Het zou, volgens Google CEO Sundar Pichai, de eerste zijn van "een nieuwe generatie AI-modellen die geïnspireerd zijn op de manier waarop de mensen de wereld begrijpen en ermee interageren".

Gemini is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen  de afdelingen Deepmind en Research van Google; en volgens Pichai zijn zijn mogelijkheden erg geavanceerd op haast alle gebieden. Gemini zou ook kunnen programmeren, en wel in verschillende populaire programmeertalen zoals Python, Java, C++ en Go.

Gemini komt in 3 verschillende grootten. Nano, de kleinste, is vooral bedoeld voor taken op je toestel zelf. De Pro versie zal binnenkort geïntegreerd worden in de meeste producten van Google, zoals Bard. De verbeterde versie van de Bard chatbot zal vanaf woensdag beschikbaar zijn in dezelfde 170 landen als waar het nu beschikbaar is.

De derde versie, Ultra, komt pas volgend jaar uit, omdat er nog testen uitgevoerd moeten worden vooraleer een beperkt aantal klanten ermee aan de slag kunnen. (1)

Deze aankondiging gaat gepaard met een stukje hardware: Google kondigde ook aan dat het zijn krachtigste TPU (Tensor Processing Unit), de Cloud TPU v5P lanceert. En er komt ook een AI-Hypercomputer bij Google Cloud. (2)

Nog meer achtergrond bij deze aankondigingen bij The Verge (3)
https://www.engadget.com/googles-answer-to-gpt-4-is-gemini-the-most-capable-model-weve-ever-built-150039571.html?src=rss
https://www.engadget.com/google-announces-new-ai-processing-chips-and-a-cloud-hypercomputer-150031454.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/12/6/23989744/google-bard-gemini-model-chatbot-ai
https://www.theverge.com/2023/12/6/23990466/google-gemini-llm-ai-model



META LANCEERT ZELFSTANDIGE, DOOR AI AANGEDREVEN, BEELDGENERATOR
De ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie gaan razendsnel. Er gaat haast geen dag voorbij zonder nieuws op dat gebied, en haast alle grote spelers proberen elkaar de loef af te steken. Gisteren ging Microsoft met de aandacht lopen, vandaag komt Google met een weerwoord, maar ook Meta laat zich niet onbetuigd.

Het lanceert namelijk een beeldgenerator die door AI aangedreven is, en die als aparte app uitgebracht wordt: Imagine with Meta. Daarmee kan je dus afbeeldingen laten aanmaken door de AI, op basis van een tekstuele beschrijving in je eigen taal.

Deze AI is gelijkaardig aan DALL-E van OpenAI, Midjourney en Stable Diffusion, maar is wel gebaseerd op het Emu image generation model van Meta. Per prompt of tekstbeschrijving zal de AI vier afbeeldingen genereren. De tool is gratis - maar helaas momenteel enkel voor gebruikers in de VS.
Meer bij TechCrunch.

Er is trouwens nog nieuws over het AI-aanbod van Meta. Een tijdje geleden lanceerde Meta namelijk een reeks AI-persona's waarmee gebruikers in de verschillende Meta apps kunnen chatten. Enkele van die persona's zijn replica's van bekende personen zoals Snoop Dogg, Paris Hilton (met hun toestemming uiteraard), andere zijn personen die een beroep vertegenwoordigen.

Nu komt er een vervolg op de 28 persona's die in de VS uitgerold zijn: die krijgen ook een "langetermijngeheugen", en onthouden dus de gesprekken die je met hen voert, en zij zullen daaruit leren. Het voordeel daarvan is dat de persona meer gaat aanvoelen als een echte persoon. Het nadeel is uiteraard dat Meta daarmee nog meer data over jou verzamelt...
https://techcrunch.com/2023/12/06/meta-launches-a-standalone-ai-powered-image-generator/



ALLIANTIE IN DE MAAK OM GROTE AI-SPELERS TE COUNTEREN
Ja, AI maakt een razendsnelle evolutie door, die een revolutie gaat veroorzaken in de techwereld, maar ook in onze maatschappij. Is het dan te verantwoorden dat slechts enkele grote spelers aan het stuur staan van deze evolutie, en alles mogen bepalen?

Andere bedrijven beginnen zich te roeren.  Onder de impuls van IBM en Meta werd de AI Alliance opgericht. Die wil een open community promoten, en ontwikkelaars en onderzoekers de mogelijkheden bieden om verantwoorde innovatie in AI te versnellen, waarbij wetenschappelijke strengheid, vertrouwen, veiligheid, diversiteit en economische concurrentie gegarandeerd worden.

Een van de concrete maatregelen is het aantal open-source AI-modellen, dus die met een publiek beschikbare broncode, uit te breiden. En zo de private modellen van OpenAI en Google te counteren. Door met open source bronnen te werken, zouden meer mensen innovatieve producten kunnen ontwikkelen, zo hoopt de alliantie.

Wie er allemaal al toegetreden zijn tot de AI Alliance? Momenteel meer dan 50 organisaties en educatieve instellingen uit de hele wereld, waaronder NASA, Yale University. OpenAI, de maker van ChatGPT, behoort niet tot de oprichters van de alliantie.
https://www.engadget.com/meta-and-ibm-form-open-source-alliance-to-counter-big-ai-players-104847131.html?src=rss



POLITIEKE RECLAME LAAT OVERLEDEN POLITICUS HERLEVEN
Goed gevonden of slechte smaak? Het korte promofilmpje (1) dat de Vlaamse politieke partij CD&V uitbracht zorgt voor heel wat deining. In het filmpje wordt namelijk door het aanwenden van AI een overleden politicus van die partij opgevoerd, Jean Luc Dehaene, die tijdens zijn leven heel wat respect afdwong. En dat hoort volgens de bedenkers van het filmpje perfect bij het thema waarmee de partij naar de verkiezingen wil trekken: respect.

Als reactie op de kritiek verdedigde de partij zich: de toestemming van de familie werd gevraagd om de beeltenis en stem te gebruiken voor het filmpje, en ook de boodschap in het filmpje zou door de familie gedragen worden. Dat neemt de kritiek van velen niet weg, dat je de doden met rust moet laten.

In een posting op X behandelt Fiona Dewaele de kritiek, vanuit verschillende standpunten. Zij is experte in strategic marketing & communication, en stipt aan dat de opzet van het filmpje (er wordt gesproken over CD&V) geslaagd is. (2)

Als er in elk geval één ding duidelijk is, dan is het dat er dringend klare regels afgesproken moeten worden over het gebruik van AI in (politieke) reclame. In het geval van dit filmpje werd weliswaar duidelijk vermeld dat het aangemaakt was met behulp van AI, maar dat neemt niet weg dat hier woorden in de mond gelegd worden van een dode.  En voor een dode moet je respect hebben.

Het valt te vrezen dat  er ons een tsunami aan fake video's te wachten staat, als die regels niet snel bepaald worden. Een voorbeeld daarvan vind je in een bericht van Politfact, over een video waarin de Amerikaanse president Joe Biden "gratis geld" zou beloven. Daarin gaat het enkel over namaak van de stem van de president. (3)

En denk aan de foto die met AI aangemaakt was, over hoe Trump geboeid weggebracht zou zijn na een rechszitting.

Mag je dan nooit AI gebruiken voor wat het eigenlijk kan, op een positieve manier? Met AI zou je de stem van je grootmoeder kunnen gebruiken om verhaaltjes te laten voorlezen.  Maar aan elke positieve toepassing van AI lijkt een negatieve toepassing tegenover te staan. Want wat verhindert een gefrustreerde partner  om na een stukgelopen relatie de ex niet allerlei vernederende dingen te laten zeggen? Dat zou dan weliswaar in de privésfeer gebeuren, maar het maakt het niet minder vies...
https://twitter.com/cdenv/status/1732479890178412877
https://twitter.com/FionaFeagle/status/1732651274066170111
https://www.politifact.com/factchecks/2023/dec/05/facebook-posts/sorry-no-free-money-biden-did-not-approve-a-5200-s/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1701921891



GOOGLE RETVEC: EEN GROTE DOORBRAAK IN DE STRIJD TEGEN SPAM
Een bericht dat misschien ondergesneeuwd raakte onder alle nieuws over AI: Google heeft, naar eigen zeggen, een van de grootste beveiligingsupdates aan Gmail in jaren uitgebracht. Het gaat om een technologie die het RETVec noemt , kort voor Resilient & Efficient Text Vectorizer. Een technologie die blijkbaar door heeft welke trucs er allemaal gebruikt worden bij spam, om jouw spamfilters toch te omzeilen.

Het gaat met name om speciale lettertekens, maar ook om emoji's en typfouten. Google zou deze technologie al een jaar lang gebruiken, en het zou naar eigen zeggen het opsporen van spam met 38% verbeterd hebben, en het aantal valse positieven zou met 19% gedaald zijn.

Wat ons bijzonder intrigeert hierbij is de manier waarop de technologie speciale lettertekens "door heeft". Spamfilters zijn getraind op bepaalde woorden, en dus gaan spammers in die woorden lettertekens van het westers alfabet vervangen door tekens uit andere schriften, die bijna niet te onderscheiden zijn van het origineel. Maar ook een "l" (de letter L) gebruiken voor een "I" (letter i) , of een 0 (nul) voor een O (de letter O dus) komt veel voor.  De spamfilters herkennen die  vervormde letters niet, en dus herkennen zij dat woord niet als iets waarop zij getraind zijn.

Wat er bij RETVec gebeurt is dat de technologie nu getraind is op die valse combinaties, en weet dat bijvoorbeeld een C vertegenwoordigd kan worden door verschillende lettertekens uit verschillende alfabetten. Doordat het die combinaties kan maken, werkt de technologie veel slimmer en sneller, en herkent het spamwoorden, met welke lettertekens ze ook geschreven zijn.

Google zal RETVec als open source uitbrengen, zodat ook andere e-mailprogramma's het kunnen toepassen. Ook voor de commentaren op berichten zou dit een oplossing kunnen zijn.
https://arstechnica.com/gadgets/2023/12/gmails-ai-powered-spam-detection-is-its-biggest-security-upgrade-in-years/
https://security.googleblog.com/2023/11/improving-text-classification.html



FACEBOOK MESSENGER CHATS WORDEN E2E VERSLEUTELD EN IMESSAGE ONTSNAPT AAN EU REGELS
Twee berichten vandaag over boodschappendiensten. Om te beginnen Facebook Messenger, de boodschappendienst van Meta/Facebook. Daar zullen de boodschappen voortaan end-to-end versleuteld zijn, zonder dat je iets aan je instellingen moet veranderen. Die versleuteling zorgt ervoor dat  boodschappen enkel gelezen kunnen worden door de afzender en de bestemmeling.

Een wijziging die wellicht door de gebruiker toegejuicht zal worden, maar die toch op kritiek stuit in het VK: de overheid daar zegt dat deze versleuteling het moeilijker maakt om seksueel misbruik van kinderen op te sporen.

Tussen haakjes: ook bij groepsgesprekken bestaat er de optie om de gesprekken te versleutelen, maar daar wordt die functie niet automatisch voor iedereen geactiveerd: je moet dat nu nog zelf als opt-in activeren. Mogelijk wordt dit wel gewijzigd in de toekomst (1).

Een tweede bericht over boodschappendiensten betreft iMessage van Apple. Het was een tijdje twijfelen of die dienst ook door de EU Digital Markets Act beschouwd zou worden als een "gatekeeper", wat zou betekenen dat iMessage bepaalde regels zou moeten respecteren op het gebied van interoperabiliteit, fairness en privacy. Het sleutelwoord hierbij is interoperabiliteit  - voor Apple (en zijn gebruikers) zijn de blauwe bolletjes bij de berichten het statussymbool dat zij afkomstig zijn van een andere persoon met een iPhone, terwijl een groen bericht afkomstig is van iemand met een Android of ander toestel.

Dit moet nog officieel bevestigd worden, maar volgens bronnen zou iMessage niet genoeg gebruikers hebben in de Europese Economische Ruimte, waardoor Apple niet verplicht kan worden zijn boodschappen dienst interoperabel te maken met andere boodschappendiensten (2)
https://www.theverge.com/2023/12/6/23991501/facebook-messenger-default-end-to-end-encryption-meta
https://techcrunch.com/2023/12/06/imessage-will-reportedly-get-a-reprieve-from-eus-interoperability-regulation/



 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ELEKTRONISCHE NEUS TER HULP BIJ BESTRIJDING VAN VOEDSELVERGIFTIGING
Onze neus helpt ons al flink bij het selecteren van ons voedsel. Om bijvoorbeeld heerlijk smakende tomaten te selecteren. Of om, wanneer je een ei breekt, meteen vast te stellen dat het niet vers is. Hetzelfde voor vlees - maar alleen wanneer het echt verregaand niet meer goed is. En dan nog.

Onze neus is een wonderbaarlijk orgaan. Hij heeft een 400 reuksensoren, die een triljoen verschillende geuren zouden moeten kunnen ontdekken. Kan dit door een elektronisch equivalent ook nagemaakt worden?

Blijkbaar wel, volgens een artikel bij BBC, en dat dankzij artificiële intelligentie. En dat zou dan weer de voedselveiligheid ten goede komen. Met die nieuwe sensoren zouden dodelijke bacteriën zoals salmonella en E.coli, die niet meteen door onze menselijke neus ontdekt worden, wél door die elektronische neus "opgesnoven" kunnen worden.
Indrukwekkend. Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/business-67354443



GAAT OPENAI ZIJN EIGEN CHIPS MAKEN?
Volgens documenten die Wired kon inzien zou OpenAI van plan zijn om 51 miljoen dollar te investeren in chips die op hersenen geïnspireerd zijn, en die ontwikkeld werden door Rain, een start-up uit San Francisco. Sam Altman, de ontslagen en terug in dienst genomen CEO van OpenAI, zou al persoonlijk in dat bedrijf geïnvesteerd hebben.

De technologie van de chip wordt een neuromorfe processing unit of NPU genoemd., en hij zou functies van het menselijk brein repliceren.  Al in 2019 heeft OpenAI een niet-bindende overeenkomst getekend om in de chips te investeren, zodra die beschikbaar zouden komen.  Daardoor zou Altman, zelfs als hij niet terug aangesteld zijn als CEO van OpenAI, toch via Rain geprofiteerd hebben van deze evolutie.

Altman zou, zo vertelt Wired, erover geklaagd hebben dat de kosten voor het uitbaten van OpenAI erg hoog zijn, en dat de vorderingen die men maakt met AI afhankelijk zijn van nieuwe chips en de bevoorradingsketen. Door zelf te investeren in die nieuwe chip, heeft het nu de touwtjes strakker in handen.
https://www.wired.com/story/openai-buy-ai-chips-startup-sam-altman/



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



JEMIG DE PODCAST OVER VAN KOOTEN EN DE BIE
Er was eens een tijd dat Vlamingen, naast de VRT, ook naar de Nederlandse tv keken. Want er was haast geen concurrentie in de Nederlandse taal. Sindsdien zijn er tal van zenders bij gekomen. Maar al wie al wat ouder is, heeft een stuk van zijn leven doorgebracht met bekende figuren op de Nederlandse tv. Jemig De Podcast neemt je mee naar die tijd, en in deze aflevering naar een van de meest iconische cabaretiers van toen, Van Kooten en De Bie. En de staande uitdrukkingen die hun erfenis zijn.

https://www.nporadio5.nl/podcasts/jemig-de-podcast/99322/13-van-kooten-en-de-bie






 
De nieuwe oogst


   

NOTION EVERYTHING
We hebben het al vaak gehad over de populaire app voor notities, Notion. Die door zoveel mensen ondertussen gebruikt wordt, dat zij zelf sjablonen uitgedacht hebben om specifieke dingen te doen in hun Notion. Zij stellen die dan, al dan niet tegen betaling, ter beschikking. Deze website draait rond al die hulpmiddelen. Niet alleen templates, maar ook apps, widgets en cursussen om meer uit je Notion te halen.
[Taal: EN]
https://www.notioneverything.com/notion-world]



USE THE KEYBOARD: TOETSCOMBINATIES
Werken met toetscombinaties om menu's op te roepen of acties uit te voeren op je computer kan je heel wat tijd laten besparen. Deze website bevat een grote collectie toetsencombinaties voor Windows- en Mac apps, en voor websites. Heel handig - de lijst is heel uitgebreid en bevat o.a. Notion, Telegram Desktop, Apple Music, WordPress, en veel, veel meer.
[Taal: EN]
https://usethekeyboard.com/




SUMMARIZE: SAMENVATTING

Op deze website kan je de URL van een YouTube video invullen, en dan krijg je een samenvatting van die video. Werkt het? Jawel, en goed ook. Wij deden de test met een video die uitlegt hoe je als beginner start met Notion, en kregen een knap overzicht, met daarbij aanklikbare tijden die verwijzen naar het tijdstip waarop  bepaalde informatie te vinden is, zodat je daar meteen naar toe kan gaan.
[Taal: EN]
https://www.summarize.tech/



KAN IK HELPEN?
In de nood leert men zijn vrienden kennen, zegt het spreekwoord. En het is nog altijd zo dat in noodsituaties ook volkomen vreemden klaar staan om bij te springen. Ontelbare vrijwilligers willen een handje toesteken. Vaak steken andere vrijwilligers dan een ad hoc website of meldpunt ineen, om de acties te coördineren.
Om dit alles beter te stroomlijnen heeft de Vlaamse overheid de website Kan Ik Helpen opgericht, waar jij je als vrijwilliger kan aanmelden. Voor rampen, of voor gewoon vrijwilligerswerk op kleine schaal.
[Taal: NL]
https://kanikhelpen.be/



KIPPEN EN CHICKENFANS
We kunnen kippen niet wegdenken uit ons leven. Zij vormen een belangrijk onderdeel van de voedselketen - met de lekkere eitjes en het sappige vlees. Maar soms worden de kippen gekweekt in erbarmelijke omstandigheden, in industriële fokkerijen. Anderzijds zijn er hobbykwekers, voor wie hun kippetjes als huisdieren geworden zijn. Over al die kippetjes gaat deze website, die correct wil informeren over het houden en verzorgen van kippen. Er bestaat ook een Engelstalige versie.
https://www.chickenfans.com/
https://www.kippen.be/


UNROT LINK
Dit is een webdienst die je helpt te voorkomen dat links waarmee je op jouw website naar externe artikels verwijst, zouden gaan verwijzen naar pagina's die niet meer bestaan. Het werkt zo: de dienst scant de pagina af, en komt het een link tegen naar een pagina die niet meer bestaat, dan gaat het die link vervangen door een link van diezelfde pagina op Archive.org.
[Taal: EN]
https://unrot.link/


HOE WERKT EEN NUCLEAIRE REACTOR?
Er is heel wat te doen rond kernenergie. Tijd dus om eens te weten te komen hoe die eigenlijk in elkaar zit. De universiteit van het Britse Manchester heeft daarvoor een spel online gezet, waarin je zelf de reactor moet bedienen.
[Taal: EN]
https://dalton-nrs.manchester.ac.uk/



WELCOME TO MY GARDEN
Een mooi initiatief. Mensen die hun tuin ter beschikking stellen als kampeerplek voor wie een reis wil maken, op zijn eigen tempo. Maar de site is enkel bedoeld voor "trage reizigers", dus niet voor wie met een motorhome reist, wel met een fiets en tentje, of gewoon te voet. Volgens de kaart zijn er in ons landje echt wel heel wat mensen die aan het initiatief deelnemen.
[Taal: EN]
https://welcometomygarden.org/explore



WATERKOELING VOOR JE PC
Deze website wil je helpen bij het kiezen van de juiste koeling voor je pc - een artikel dus bedoeld voor degene die zelf zijn eigen pc wil samenstellen. Hoe werkt waterkoeling, wat is het voordeel, en waarmee moet je rekening houden?
[Taal: EN]
https://choosemypc.net/wcguide/



CARSIZED: HOE GROOT IS DIE AUTO
Op deze website kan je te weten komen hoe breed, hoog, lang een auto is. En je kan twee types auto's met elkaar vergelijken, zij aan zij. Wat eigenlijk nog het duidelijkste inzicht geeft. Een handige tool voor wie op het punt staat een nieuwe auto te kopen.
[Taal: EN]
https://www.carsized.com/en/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Familie van multimodale grote taalmodellen (Large Language Model of LLM) ontwikkeld door Google DeepMind - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemini_(taalmodel)
    Luxemburgs auteur, literatuurcriticus en docent - https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9opold_Hoffmann
    Frans lederwarenbedrijf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Longchamp_(bedrijf)
    Mac OS X Public Beta - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_Public_Beta
    Onderfamilie van roofwantsen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emesinae
    Drie kleitabletten, naar verluidt in 1961 ontdekt op een neolithische vindplaats in het dorp T?rt?ria in de gemeente S?li?tea, Transsylvanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/T%C4%83rt%C4%83riatabletten
    Mensen die zich identificeren als moslims, maar niet religieus zijn en het geloof niet praktiseren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Culturele_moslims
    Wolven in Groot-Brittannië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolven_in_Groot-Brittanni%C3%AB
    Geslacht uit de aronskelkfamilie (Araceae) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pothos_(geslacht)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Chanoeka - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chanoeka
    Klimaatconferentie Dubai 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatconferentie_van_Dubai_2023


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Denemarken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Denemarken


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Appen met de AI-versie van je favoriete boek: ‘Alsof je de auteur op speed dial hebt’
Lezers kunnen vanaf donderdag via WhatsApp praten met hun favoriete boek en persoonlijk advies ontvangen, gebaseerd op de kennis, expertise en methodes uit dat boek. Volgens de uitgever een unieke ontwikkeling. ,,De stof wordt ineens van toepassing op jouw persoonlijke situatie.
https://www.ad.nl/tech/appen-met-de-ai-versie-van-je-favoriete-boek-alsof-je-de-auteur-op-speed-dial-hebt~abe92910/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


David Attenborough vertelt het leven van een programmeur: of hoe AI ons vals kan laten spelen
Iedereen kent Documentairemaker David Attenborough, de man die natuurfilms van commentaar voorziet. Nu blijkt de lieve man ook een ‘natuurdocumentaire’ over een programmeur ingesproken. Enig nadeel David Attenborough heeft zich hier nooit mee bezig gehouden. AI wél.
https://computertaal.info/2023/12/06/david-attenborough-vertelt-het-leven-van-een-programmeur-of-hoe-ai-ons-vals-kan-laten-spelen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Baldur's Gate III wint Game of the Year tijdens de Game Awards 2023
Baldur's Gate III van de Belgische ontwikkelaar Larian Studios is tijdens The Game Awards 2023 uitgeroepen tot Game of the Year. De door Dungeons and Dragons geïnspireerde rpg won ook de publieksprijs. Ook Alan Wake 2 viel veel in de prijzen tijdens de awardshow.
https://tweakers.net/nieuws/216412/baldurs-gate-iii-wint-game-of-the-year-tijdens-de-game-awards-2023.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Cybersecurity agentschappen VS en EU gaan samenwerken
Europa en de VS gaan nauwer samenwerken rond cybersecurity. Dat wil vooral zeggen dat ENISA en CISA vaker informatie gaan uitwisselen en hun aanpak op elkaar afstemmen.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/cybersecurity-agentschappen-vs-en-eu-gaan-samenwerken/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



WINDOWS: DE EIGENSCHAPPEN VAN EEN BESTAND
Elk bestand heeft verschillende attributen die in de Eigenschappen functie te vinden zijn. Die roep je op door rechts te klikken op een bestand, en daar Properties / eigenschappen te selecteren.

Standaard vind je daar de datum van aanmaak van wijziging. Maar bij beeldbestanden vind je nog veel meer, afhankelijk van de camera waarmee een foto gemaakt werd. Vaak wordt de fabrikant van de camera, de belichtingstijd en GPS data vermeld. Maar je kan die data ook bewerken en aanvullen.

Bij Windows 10 ga je daarvoor naar Beeld > Voorbeeldvenster. Dan krijg je de aanwezige informatie in een aparte kolom, waar je ze ook kan wijzigen en bewaren.  In Windows 11 ga je naar Beeld > Details. Daar kan je niets wijzigen, maar als je naar de Eigenschappen-knop gaat, dan kan dat wel.

Die metadata zijn handig om de bestanden te doorzoeken. Maar in je Verkenner kan je die metadata ook simpel zichtbaar maken. . Ga naar Beeld > Details, klik rechts op een kolomkop, en ga naar Meer. Nu tik je op de eigenschap die je wil laten vertonen in de lijst. Vervolgens kan je die lijst ook sorteren op deze eigenschap.
https://www.pcworld.com/article/2155587/hidden-functions-in-windows.html




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SAMSUNG INTERNET APP NU OOK VOOR WINDOWS PC
Deze app vond zijn oorsprong op de Samsung Galaxy maar is nu ook beschikbaar voor Windows computers, via de Microsoft Store. Het is een no-nonsense webbrowser, die erg gelijkt op de Google chrome, maar niets te maken heeft met Google. Een uitgebreide bespreking van de mogelijkheden bij 9to5Google;
https://9to5google.com/2023/11/28/samsung-internet-shows-microsoft-store/
https://apps.microsoft.com/detail/XPDCMJG5PTR3TP?hl=en-US&gl=US



SEEING AI APP
Deze app van Microsoft helpt blinden en slechtzienden meer te begrijpen van de wereld rondom hen. Met behulp van de camera van hun smartphone vertelt een AI wat er gebeurt. Deze app was tot nu enkel beschikbaar voor iOS, maar komt nu ook naar Android. Hoe het juist werkt legt Engadget je uit.
https://www.engadget.com/microsofts-seeing-ai-app-for-low-vision-and-blind-users-comes-to-android-160052026.html?src=rss
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.seeingai
https://www.seeingai.com/iOS



ZOOM OP JE TV
Zoom heeft nu een app uitgebracht in de Apple tvOS store, waarmee je je iPhone gebruiken kan als camera, om je ZOOM gesprek op je tv te voeren. Het werkt eigenlijk net zoals FaceTime om gesprekken op je Apple TV te voeren. Zoom werkt op de Apple TV 4K van de 2e generatie of later.
https://www.theverge.com/2023/12/3/23986292/zoom-for-home-apple-tv-4k-app-continuity-camera-iphone-tvos-17-video-meetings
https://apps.apple.com/us/app/zoom-for-home-tv/id1446475568




Win10 PRIVACY 10.0
Dit is een tweaker-tool voor Windows 10 en 11 toestellen. Hij bestaat uit een lange lijst tweaks die je kan uitvoeren om je privacy te beschermen. De tweaks zijn in kleurtjes gezet, om aan te geven in welke graad ze jouw privacy bedreigen. Je wordt wel aangeraden om eerst een systeemherstelpunt aan te maken vooraleer je de wijzigingen doorvoert, voor het geval er iets mis gaat.
https://www.w10privacy.de/english-home/



PROTON DRIVE: BEVEILIGDE OPSLAGRUIMTE VOOR JE FOTOARCHIEF
Onder het merk Proton biedt dit bedrijf al langer anonieme en beveiligde mail aan. En ook een cloudopslag, Proton Drive. Nu voegt het een nieuwe tool aan zijn aanbod toe: de mogelijkheid om een back-up van je foto's te maken in de cloud - maar dan wel op een private server. Dat in tegenstelling tot de cloudopslag van Google, dat niet meteen bekendstaat voor het respecteren van jouw privacy.
De afbeeldingen die je op die Proton Drive zet zijn end-to-end versleuteld, en worden automatisch gesynchroniseerd. Bovendien zijn er beheerstools aanwezig, die de afbeeldingen catalogiseren op basis van de datum. Een volledige bespreking bij Engadget.
https://www.engadget.com/proton-drive-for-android-can-back-up-your-photos-to-a-private-cloud-server-edited-163116819.html?src=rss
https://proton.me/drive



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Voor elk probleem zijn er twee oplossingen:de verkeerde en de mijne."

- Jean-Luc Dehaene -
Belgisch politicus  [1940-2014]