Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/11/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1337  van 28/10/2023


 

Gegroet lezer,

Ook deze week werden wij geconfronteerd met nieuwe vragen die de technologie oproepen. Moeten de sociale media gemodereerd worden, waarbij het plaatsen en verspreiden van “desinformatie” afgestraft wordt met een verbanning - maar wie bepaalt dan wat desinformatie is en wat niet?  Een andere vraag: is het te rechtvaardigen dat creators hun afbeeldingen voorzien van speciale data, die ervoor zorgen dat de large language modellen tilt slaan?

Het IT-wereldje blijft boeien. Maar het brengt ook heel wat moois voort. Vooral over dat laatste willen wij berichten. Veel leesplezier daarom met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



SOCIALE MEDIA MODEREREN: JA  OF NEEN?
We beginnen deze week met een vraag die ons bezighoudt. Enerzijds zijn wij voorstander van vrije meningsuiting op de sociale media, erop betrouwend dat commentaren zoals de Community Comments van X valse berichten zullen weerleggen. Maar anderzijds: als dat systeem niet werkt, dan lijkt het toch wel gevaarlijk.

Enkele berichten hierover. Om te beginnen een verhaal in de Washington Post en de Financial Times, waarin uitgelegd wordt hoe Rusland geholpen heeft om de bestaande regeringen in Burkina Faso en de omliggende Franssprekende landen in de Sahel-regio  omver te werpen. En dat dankzij slim opgezette online desinformatiecampagnes.  Pro-Russische fake nieuwssites waren alom te vinden op YouTube. en Facebook. Laatselijke verspreidden influencers berichten via WhatsApp, en Telegramgroepen organiseerden pro-Russische demonstraties. Zelfs de Wagnergroep werd opgehemeld, zo lees je.  Een voorbeeld: "In zes maanden tijd heeft Putin alle terroristen opgeruimd, terwijl tijdens de 50 jaar van Franse invloed terroristen elke dag 100 mensen konden doden".

Het was een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aflopen van sociale media op zoek naar negatieve berichten over een bepaalde persoon of organisatie, dat deze massale aanval van Rusland ontdekte. Het waarschuwde de overheid in Burkina Faso, maar blijkbaar was het te laat. Ondertussen zijn de regeringen van vijf voormalige Franse kolonies gevallen en vervangen door regeringen die openlijk pro-Russisch zijn. (1) Een pleidooi eigenlijk om toch strenger toe te zien op de berichten op sociale media.

Een tweede bericht toont dan weer aan hoe moeilijk het is om content te modereren op sociale media. Meta heeft het heel moeilijk om in het conflict tussen Israël en Hamas te bepalen wat kan en niet, in de commentaren op het sociale netwerk. Een bijkomend probleem is dat hun automatische moderatietools niet in staat zijn om de verschillende Arabische dialecten te begrijpen. Maar tegelijkertijd heeft het te weinig Hebreeuwse taaldata om de commentaren daar goed te begrijpen. (2)

Het blijkt dus een heel moeilijk evenwicht: moderatie of niet? Wat is desinformatie, al dan niet opzettelijk? Wanneer moet er opgetreden worden? De aanval op het hospitaal in de Gazastrook woensdag bleek achteraf niet zoveel slachtoffers gemaakt te hebben (gelukkig maar!) als oorspronkelijk gedacht. De gebouwen van het hospitaal bleken ongehavend, en er was slechts, naast uitgebrande auto's op een parking, een minieme bomkrater. Feiten die via sociale media bekend werden, en de eerste berichten, ook die van klassieke media, weerlegden. Maar het  bericht van de honderden doden blijft leven, herhaald worden.

Moderatie van commentaren en postings: het blijft een moeilijke zaak, die al snel afgedaan kan worden als censuur. Vooral wanneer het voortaan ambtenaren in Brussel zijn die gaan bepalen wat desinformatie is, wat waar is en wat niet...
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/10/21/percepto-africa-france-russia-disinformation/
https://www.wsj.com/tech/inside-meta-debate-over-whats-fair-in-suppressing-speech-in-the-palestinian-territories-6212aa58?mod=followamazon
https://arstechnica.com/tech-policy/2023/10/instagram-sorry-for-erroneously-labeling-palestinian-users-as-terrorists/


KAN AI HELPEN OM WIKIPEDIA TE VERBETEREN?

Dat is een vraag die Engadget stelt. Het is namelijk zo dat, wanneer iemand een artikel op Wikipedia publiceert, alles wat daarin beweerd wordt ondersteund moet worden via verwijzingen naar originele bronnen, in de voetnoten. Maar ook die links kunnen misleidend zijn, zoals een artikel op Engadget aantoont (1).

Nu hebben wetenschappers een op AI gebaseerde tool ontwikkeld die de betrouwbaarheid van de referenties bij een Wikipedia-artikel gaan verbeteren. Zij doen dat door hun algoritme te trainen zodat die verwijzingen op de website waarbij vragen gesteld kunnen worden, gemakkelijker kan identificeren.

SIDE, zoals het programma heet, zal enerzijds controleren of  de bron (de domeinnaam) betrouwbaar is, en zo niet, nieuwe bronnen suggereren. Maar het blijft wel zo dat de AI uitgaat van de veronderstelling dat de claim in het Wikipedia artikel waar is. De AI kan dus wel controleren of een bron geldig is, maar niet of een claim in een artikel waar is.

De resultaten van deze manier van werken blijken aan te slaan. Volgens een studie werden de door de AI gesuggereerde verwijzingen  door de lezers in 70% van de gevallen verkozen boven de door de mensen geschreven verwijzingen. Opmerkelijk ook: volgens het onderzoek was de suggestie die SIDE deed krek hetzelfde als wat in de Wikipedia als eerste referentie vermeld werd.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/study-shows-ai-program-could-verify-wikipedia-citations-improving-reliability-184543711.html?src=rss



GOOGLE GAAT JE VREEMDE TALEN LEREN
Jarenlang was Duolingo de meest gebruikte app om een nieuwe taal te leren. Nu duikt er echter een geduchte concurrent op: Google. Dat rolt nu een nieuwe Search functie uit, die mensen moet helpen om Engels te leren, te oefenen, en hun uitspraak te verbeteren. Daarbij krijg je gepersonaliseerde feedback.

De functies is momenteel beschikbaar voor Android gebruikers in Argentina, Colombia, India, Indonesië, Mexico en Venezuela, die Engels willen leren. Meer landen en talen zouden binnenkort volgen.
Meer bij TechCrunch en Google.
https://techcrunch.com/2023/10/19/google-takes-aim-at-duolingo-with-new-english-tutoring-tool/
https://blog.research.google/2023/10/google-search-can-now-help-with-english-speaking-practice.html


IP PROTECTION VAN GOOGLE CHROME ZAL HET IP-ADRES VAN DE GEBRUIKER VERBERGEN
IP-adressen zijn nodig om het internetverkeer tot bij de juiste bestemming te krijgen. Maar zij kunnen ook gebruikt worden om de gebruiker te traceren. Daarom gaat Google nu een maatregel nemen, zij het op beperkte schaal.

Tussen Chrome 119 en 225 zal Google als test een IP proxy aanbieden aan de gebruikers. Hun normale internetverkeer zal dan nog altijd bij hen aankomen, maar de websites die trachten de gebruiker te volgen op basis van het IP-adres, zullen dat niet meer kunnen doen.

De test start met gebruikers in de VS, en enkel voor de eigen domeinen van Google. Eventueel zal deze functie later nog uitgebreid worden  naar domeinen waarvan geweten is dat zij IP-adres tracking gebruiken.

Hierbij is het wel zo dat de Proxy IP's zo gekozen zullen worden dat zij ongeveer de locatie van de gebruiker weergeven, zodat eventueel geolocale beperkingen niet doorbroken worden. Meer bij BleepingComputer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-chromes-new-ip-protection-will-hide-users-ip-addresses/



JARENLANG EXCEL-PROBLEEM VOOR WETENSCHAPPERS EINDELIJK OPGELOST
De spreadsheet van Microsoft kan heel veel, en doet dingen soms automatisch. Zoals info die je in een cel invult, automatisch omzetten naar een datum. Maar soms betreft die info helemaal geen datum, en is die automatische omzetting heel vervelend.

Dat is sinds 2020 het geval voor wetenschappers die werken met de namen die zij aan genen geven. Zo werd de "Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1" tot dan afgekort tot MARCH1, wat door Excel als een datum omgezet werd. Daarom pasten de wetenschappers een andere naam toe voor deze genen, namelijk MARCHF1.

Die wetenschappers zullen nu heel gelukkig zijn, want Microsoft heeft een update uitgebracht voor Excel, waardoor er nu een optie bestaat  om "Opeenvolgende letters en getallen omzetten naar een datum" uit of aan te vinken. En de wetenschappers kunnen dat dus uitzetten.

Inmiddels zijn er al verschillende namen van genen die volgens het nieuwe naamsysteem sinds 2020 gedefinieerd werden. Het is niet duidelijk of zij nu hernoemd worden.
https://www.theverge.com/2023/10/21/23926585/microsoft-excel-misreading-dates-human-genes-conversion-fixed



GEBRUIKERS MISNOEGD OVER CROSS-POSTING VAN THREADS IN FACEBOOK
Threads, de microblogging app van Meta die de concurrent moet zijn van Twitter/X, groeit maar heel langzaam.  Daarom wil Meta Threads helpen om wat sneller te groeien. En dat doet het door postings die gebruikers op Threads zetten, te herhalen op hun Facebook feed. Iets wat het wel meer doet: de Facebook feed gebruiken om nieuwe mogelijkheden te promoten, ook die van andere apps zoals WhatsApp of Instagram.

Zo heeft het Instagram Reels jarenlang in de aanbevelingen bij de Facebook feed geplaatst. Bedrijven op WhatsApp konden bijvoorbeeld ook advertenties kopen, die dan in de Facebook feed verschenen.

In tegenstelling tot die voorbeelden is dit cross-posten van Threads op Facebook niet optioneel, met andere woorden: als gebruiker kan je niet aangeven dat je dit NIET wil, er is dus geen opt-out optie. Wat niet naar de zin is van heel wat gebruikers: zij  gebruiken Threads vaak helemaal anders dan Facebook, en willen niet dat hun postings op Threads gezien worden door hun feed op Facebook, die meestal vooral door vrienden en familie gevolgd wordt.

Benieuwd hoe Mark Zuckerberg zal reageren op die ontevreden gebruikers...
https://www.engadget.com/meta-is-promoting-threads-posts-on-facebook-and-theres-no-way-to-opt-out-202057606.html



EN WAT ALS JE FAMILIE NU EENS OP ZOEK GING NAAR EEN PARTNER VOOR JOU OP TINDER?
Ken je dat, de "Matchmaker"? Dat is iemand die voor jou op zoek gaat naar de ideale partner - in sommige culturen wordt dit volop gedaan, maar ook in het dagelijkse leven: vrienden die vinden dat jij lang genoeg alleen bent geweest, en die je willen koppelen aan iemand anders.

Welnu, dat fenomeen steekt nu over naar de virtuele wereld, met Tinder Matchmaker. Daarbij kunnen vrienden en familie van een gebruiker potentiële matches aanbevelen. Die "matchmakers" hebben geen eigen Tinder profiel  nodig om mogelijke matches te bekijken of  voor te stellen. Gewoon iedereen die jij kent, kan je helpen.

Maar je moet dan wel een "Tinder Matchmaker session" opstarten, ofwel vanuit  een profielkaart, of vanuit de instellingen van de app. Je kan een unieke link met maximaal 15 personen delen, per 24 uur. Wanneer zo'n matchmaker een link krijgt, kan die zelf inloggen op Tinder, of gewoon als gast te werk gaan, en dan gaan swipen om mogelijke matches goed te keuren of af te keuren. Gelukkig (oef!) kunnen zij zelf niet rechts swipen op profielen, en kunnen zij geen boodschappen versturen.
De droom of de nachtmerrie van de vrijgezellen?
https://www.engadget.com/the-morning-after-tinders-latest-update-lets-your-family-play-virtual-matchmaker-115041564.html?src=rss


STAAN DE CAPTCHAS OP UITSTERVEN?
Je kent ze wel, de captchas, kort voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Daarmee moet je op een rooster aanklikken welke afbeeldingen een fiets bevatten bijvoorbeeld, om te bewijzen dat je een mens bent en geen robot. En ongetwijfeld heb je je ook al geërgerd aan die verificatiemethode, want die wordt steeds moeilijker: in dat rooster staat de band van de fiets nog op - moet je dat aanklikken of niet? Soms moet je meerdere keren zo'n captcha-test uitvoeren, gewoon omdat de test zo "moeilijk" is (of moeten we zeggen: onduidelijk)?

Welnu, dat die captcha's steeds moeilijker worden heeft een reden. De data van onze pogingen om te bewijzen dat wij een mens zijn, worden gebruikt om AI-systemen te trainen, die dan zelf beter worden om de captcha's te verslaan.

Over deze race tussen captcha's die steeds moeilijker worden, een artikel bij TechnologyReview. Dat een positieve conclusie heeft: doordat steeds meer bedrijven beroep doen op andere technologieën om mens van machine te onderscheiden, daalt het gebruik van de captcha's. Die alternatieve technologieën zijn dan bijvoorbeeld andere indicatoren, zoals de bewegingen van een cursor of je surfgedrag. Maar dat is dan weer iets waar vragen bij gesteld kunnen worden, omwille van de privacy...
https://www.technologyreview.com/2023/10/24/1081139/captchas-ai-websites-computing/



APPLE EN GOOGLE SCHAKELEN LIVE VERKEERSINFORMATIE IN ISRAËL EN GAZA UIT
Wat in tijden van vrede mooie, behulpzame technologie is, is in tijden van oorlog gevaarlijk. Iets waar wij zelf nog nooit bij stilgestaan hebben, is dat dit ook geldt voor real time verkeersinformatie. Die is namelijk gebaseerd op bewegingen van auto's en andere voertuigen, en kan troepenverplaatsingen verklappen - en zelfs geheime operaties verraden.

Dat is de reden waarom Google en Apple nu live verkeersinformatie in Israël en Gaza uitgeschakeld hebben, op verzoek van de Israel Defense Forces (IDF).

Een woordvoerder van Google wijst erop dat dit geen uitzondering is - het heeft dit al eerder gedaan in conflictsituaties, in reactie op hoe de situatie evolueerde in de regio. Het deed dat bijvoorbeeld in 2022, in Oekraïne, tijdens de Russische invasie van het land.

Mensen kunnen nog altijd Maps en Waze gebruiken om een routebeschrijving te krijgen, en verwachte rijtijd. Maar de real time verkeersgegevens krijgen zij niet te zien.
https://www.engadget.com/apple-and-google-disable-live-traffic-maps-in-israel-and-gaza-121502911.html



CREATORS VOEREN GUERILLA TEGEN ONGEOORLOOFDE GENERATIEVE AI
Hét probleem met Large Language Modellen en andere generatieve AI, is dat die (in de meeste gevallen) gebaseerd zijn op werken van creators, die daarvoor geen toestemming gegeven hebben. Maar zij slaan nu terug. Een team onder leiding van Ben Zhao, een professor aan de universiteit van Chicago, heeft een tool gemaakt die Nightshade heet, en waarbij artiesten hun werk kunnen voorzien van een "vergiftigde pil". Die zorgt ervoor dat hun werk er perfect normaal uitziet voor jou en mij, voor het menselijke oog dus. Maar de algoritmes  die op hun werk losgelaten worden om het model te trainen, worden gesaboteerd.

Het team had al eerder een gelijkaardige tool gemaakt,  Glaze, die de stijl van een artiest beschermt. Nightshade gaat echter verder. Maar beide tools werken eigenlijk hetzelfde. In de afbeelding stopt de technologie  pixels die de afbeelding er voor ons normaal laat uitzien, maar wel veranderen hoe de trainingsalgoritmes de afbeelding zien.

Concreet: stel dat voorbeelden van afbeeldingen van honden zodanig gesaboteerd worden dat die door het algoritme als afbeeldingen van katten beschouwd worden. Wanneer jij dan aan de AI vraagt om een afbeelding van een hond, dan  zou je een kat te zien krijgen. Volgens het artikel zou het al volstaan om 300 afbeeldingen van honden te "vergiftigen", om bij Stable Diffusion dit effect te creëren.  Er werden ook al "vergiftigingen" uitgevoerd waarbij hoeden er als cakes gingen uitzien, en handtassen als broodroosters.

Leuk gevonden, maar is het ook een goed concept? Het doel is uiteraard om de makers van de large language modellen te verplichten om de toestemming te vragen van de creator, vooraleer diens afbeeldingen te gaan gebruiken. En dat idee is zeker en vast verdedigbaar.

Maar, zou je kunnen opwerpen: kan de LLM-maker die vergiftigingen niet omzeilen, door een schermafdruk te maken van de afbeelding en die te gebruiken als basis? Dan zitten we natuurlijk wel in een "ratrace", want dan zouden de makers van Nightshade ongetwijfeld manieren vinden om die omzeiling te omzeilen. Waarna de LLM-makers weer nieuwe manieren moeten bedenken om ook die weer te omzeilen. En het op termijn goedkoper wordt om het spel eerlijk te spelen, en de creators netjes om toestemming te vragen om hun werk te mogen gebruiken...
https://www.engadget.com/new-tool-lets-artists-fight-ai-image-bots-by-hiding-corrupt-data-in-plain-sight-095519848.html
https://www.technologyreview.com/2023/10/23/1082189/data-poisoning-artists-fight-generative-ai/



ONDERGANG VAN PEBBLE BEWIJST HET WEER: HOU JE PUBLISHING ZELF IN HANDEN
Toen Elon Musk Twitter overnam, werden heel wat alternatieven gelanceerd die hun diensten aanboden om de ontevreden gebruikers de kans te bieden om hun gedachten in een andere omgeving te posten. Een daarvan was T2, dat recent zijn naam veranderde in Pebble. Denk aan BlueSky, Post.news, en T2, dat recent zijn naam veranderde in Pebble. Andere sociale netwerken, zoals Mastodon, kregen een boost door de toevloed aan ontevreden gebruikers.

Ondertussen zijn we enige tijd verder. Twitter heeft weliswaar minder gebruikers, maar de alternatieven doen het niet echt goed. Eerder deze week hadden wij het al over het feit dat Meta postings van Threads nu ook op de Facebook-feed plaatsen - zeer tot onvrede van de gebruikers. Mastodon blijkt nog altijd een te hoge drempel te hebben voor vele gebruikers. En Pebble - tja, dat gooide deze week de handdoek in de ring.

Pebble werd mede opgericht door de voormalige human rights adviseur bij Twitter, Sara Oh. Met de bedoeling van Pebble een plek te maken waar authentieke gesprekken kunnen plaatsvinden. Maar dat concept leek niet aan te slaan - het aantal gebruikers bleef steken op 20.000. (1)

Het debacle van Pebble leidt David Pierce van The Verge tot verder nadenken over de vraag: waar zou je je berichten moeten posten, wanneer het succes van X aan het tanen is, en al die verschillende alternatieven tot versplintering leiden - een gedecentraliseerde wereld heeft dus wel zijn nadelen.

Hij adviseert het concept POSSE: Publish on your Own Site, Syndicate Everywhere. Met andere woorden: plaats je berichten op een plek die jij bezit, bij voorkeur op je eigen domein, een website of blog, en geef dan elk platform toegang tot die posting, zodat de mensen je berichten kunnen lezen, waar zij zich ook bevinden.

Die Syndicatie kan je automatisch instellen via diensten zoals Dlivr'it, die je postings automatisch doorzenden naar Tumblr en LinkedIn, je afbeeldingen naar Instagram, je video's naar TikTok. Met andere woorden: je post nog altijd op de plek waar de mensen zijn, maar jij blijft de baas van je postings, het is alleen dat je content op al die andere plekken gelezen kan worden, via een link naar jouw originele posting.

Het enige nadeel, merkt Pierce op, is dat de commentaren en reacties op jouw posting niet centraal bijeenkomen. En niet elke posting is in het juiste formaat, en niet elke posting is geschikt voor alle platformen. Wat je post op Tumblr bijvoorbeeld is iets wat niet geschikt is om te plaatsen op LinkedIn.

Een oplossing zou kunnen zijn: tools zoals Micro.blog en Bridge, die ook de antwoorden op de sociale media kunnen bijeenbrengen, en onder jouw originele blogposting kunnen plaatsen. Een interessant idee, met dank aan DTNS dat ons hierop gewezen heeft.
https://techcrunch.com/2023/10/24/pebble-the-twitter-alternative-reviously-known-as-t2-is-closing-down/
https://www.theverge.com/2023/10/23/23928550/posse-posting-activitypub-standard-twitter-tumblr-mastodon
https://micro.blog
https://brid.gy/about



AUTOMATTIC KOOPT TEXTS VOOR 50 MILJOEN DOLLAR
Automattic, het bedrijf boven de blogging software WordPress en de blogsites die je als gebruiker kan aanmaken bij WordPress.com, heeft aangekondigd dat het de boodschappendienst Text overneemt, en daarvoor 50 miljoen dollar neertelt. Met Texts kan je inloggen in verschillende messagingdiensten zoals WhatsApp, Instagram, LinkedIn, Signal en iMessage. En al jouw boodschappen komen netjes in één interface bijeen.

Daarbij maakt Texts gebruik van een beveiligingsmodel waarbij de boodschappen op jouw toestel zelf versleuteld worden, en die niet in de cloud bewaard worden.

Tot nu toe werkte Texts met een businessmodel van een abonnement, dat 15 dollar per maand kost. Maar Matt Mullenweg, CEO van Automattic, heeft aangekondigd dat het toch wel mogelijk is dat er een gratis versie zou kunnen komen, maar dan wel met ietwat beperkte mogelijkheden.
https://www.theverge.com/2023/10/24/23928685/automattic-texts-acquisition-universal-messaging



X: VOORTAAN OOK VIDEO- EN AUDIOGESPREKKEN
Het was al aangekondigd in augustus, en nu is het er: je kan elkaar bellen voor een audio- en/of videogesprek. Een initiatief dat past in het plan van Musk om van X een "everything app" te maken.

De tool wordt geleidelijk aan uitgerold. Je weet dat je hem hebt, wanneer je bij het openen van X begroet wordt met de boodschap "Audio en Videogesprekken zijn nu hier!" Met daarbij instructies de vertellen hoe je kan bepalen wie je mag bellen: enkel mensen met een geverifieerde account, mensen in je adresboek of enkel mensen die jij volgt.

Het probleem is wel dat deze functie voor iedereen standaard geactiveerd staat, en dat je dus de functie moet gaan uitzetten (in je DM's moet je naar de Instellingen, waar de gesprekken optie uitgezet kan worden). Voor sommige mensen kan X/Twitter heel toxisch zijn, en die willen zich zo goed mogelijk beschermen tegen inbreuken op hun privacy.
https://www.engadget.com/x-is-rolling-out-audio-and-video-calling-feature-nobody-asked-for-205836943.html?src=rss



GOOGLE MAPS: NIEUWE MOGELIJKHEDEN BIJ ZOEKEN EN BETERE NAVIGATIE

Google Maps krijgt een hele reeks updates, waaronder enkele op AI gebaseerde functies die het gemakkelijker moeten maken om op de map iets te zoeken, om je omgeving te verkennen en naar je bestemming te raken.

Het zou gemakkelijker worden om bepaalde items te vinden in je omgeving, je krijgt suggesties voor dingen die je in je omgeving kan doen. Ook de interface voor de navigatie werd vernieuwd, waarbij chauffeurs van elektrische auto's meer informatie krijgen over laadpalen.

TechCrunch gaat gedetailleerd in op al deze mogelijkheden.

Wat ons erg belangrijk leek, is dat de navigatie-interface een getrouwer beeld zal geven van je omgeving. Meer realistische gebouwen bijvoorbeeld, zodat je je beter oriënteren kan wanneer je in de stad rondrijdt.
https://techcrunch.com/2023/10/26/google-maps-is-getting-new-ai-powered-search-updates-an-enhanced-navigation-interface-and-more/
https://www.engadget.com/google-maps-update-ai-immersive-view-search-ev-charger-location-130015451.html?src=rss



HELAAS: APPLE TV WORDT DUURDER

Apple heeft goed en slecht nieuws voor zijn Apple TV dienst en bijhorende app. Het goede nieuws: volgens Mark Gurman van Bloomberg zou de Apple TV app voor tvOS in een nieuw kleedje gestoken worden. In december al zou je daarmee kunnen kennismaken. Apple TV zou één unieke app worden voor al je tv-programma's en films, of je die nu gehuurd hebt, aangekocht, of streamt bij Apple.

Er zou een navigatiekolom links komen voor videocategorieën. De aparte Movies en TV Shows app op tvOS zullen verdwijnen, net als video-afdelingen op de andere mobiele Apple apps.

Het slechte nieuws: de prijs voor zijn Apple TV+ dienst gaat stijgen, evenals die van Apple News, Aple Arcade en de Apple One bundel. In de VS gaat de prijs van $6,99 per maand naar $9,99. Een prijsverhoging die onmiddellijk van kracht wordt voor alle nieuwe abonnees - bestaande abonnees zullen later verwittigd worden wanneer de prijsstijging ook voor hen gaat tellen.
https://www.macrumors.com/2023/10/25/apple-services-price-increases/
https://www.engadget.com/apple-reportedly-plans-to-totally-redesign-its-tv-app-194506208.html?src=rss



WIKIPEDIA SPOORT ACTIEF SPAM OP

Spammers proberen op alle mogelijke manieren jouw aandacht te vestigen op een bepaald bedrijf of product. Ze sturen je mails die zogenaamd van Netflix, Disney, Telenet of andere veel gebruikte diensten afkomstig zijn en die je geneigd bent om te openen. Waarna je vaststelt dat het gewoon gaat om een advertentie voor dat bedrijf of die dienst. Meestal werken die spammers in opdracht van dat bedrijf, dienst of product, en vaak gaat het om Indiase bedrijven die deze taak uitvoeren, omdat de lonen daar laag liggen.

Het blijkt nu dat zelfs Wikipedia niet ontsnapt aan deze praktijken. Daar wordt dan een artikel gepost dat zogenaamd nieuwswaarde heeft, maar eigenlijk gewoon een verkapte advertentie is.

Gelukkig waakt de Wikipedia-community. Nieuwe artikels worden meestal beoordeeld door die community, net als wijzigingen aan bestaande artikels. En verdachte postings of wijzigingen worden gesignaleerd. Wikipedia heeft daar een hele procedure voor (1).

Zo werd verleden week in de lijst met artikels die wij in onze wekelijkse nieuwsbrief opnemen, een vermomde advertentie binnengesmokkeld. Dit werd opgemerkt, en verwijderd, met als reden: "cross wiki spamaanmaak vanuit india's spambedrijf in opdracht voor belgisch bedrijf"
De Wikipedianen waken!
https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Spam


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



WINDOWS 11 START MET ONDERSTEUNING VOOR HOORAPPARATEN
In de recent uitgerolde Windows 11 Insider Preview (Build 25977) is er ook ondersteuning voor hoorapparaten die voorzien zijn van Bluetooth LE Audio technologie. Dat betekent dat mensen met een hoorapparaat via hun pc (telefoon)gesprekken kunnen voeren, naar muziek kunnen luisteren, en audio kunnen streamen.

Deze mogelijkheid is momenteel enkel beschikbaar voor een beperkt aantal Windows toestellen met Bluetooth LE ondersteuning, maar in de toekomst zou deze functie naar meer pc's uitgerold worden.
https://www.theverge.com/2023/10/18/23922786/microsoft-windows-11-bluetooth-le-audio-hearing-aids




NVIDIA MAAKT CPU'S SPECIAAL VOOR WINDOWS
Een bericht dat op zich saai blijkt: Nvidia dat een nieuwe CPU gaat maken. Maar het is wel van betekenis. Want de nieuwe CPU is speciaal voor het Windows besturingssysteem gemaakt, en het zal technologie van ARM gebruiken.

Nadat Apple zijn eigen ARM-gebaseerde chips liet bouwen voor zijn Macs, is het aandeel van Apple computers in de voorbije 3 jaar bijna verdubbeld. Microsoft wil daarom ook chipsbakkers helpen om ARM-processoren te bouwen voor Windows pc's.

Het saaie bericht wordt meteen wat interessanter, met deze context, niet? Let the fight begin!
https://www.reuters.com/technology/nvidia-make-arm-based-pc-chips-major-new-challenge-intel-2023-10-23/



MOTOROLA STELT INTRIGEREND CONCEPT VOOR: EEN SMARTPHONE ALS SNAPP-ON ARMBAND
Al in 2016 heeft Motorola, dat tegenwoordig een bijhuis is van Lenovo, een prototype voorgesteld van een smartphone met een "aanpasbaar" scherm. En deze week heeft het bedrijf op de Lenovo Tech World persconferentie dit concept in een nieuwere vorm voorgesteld: een scherm dat zich aanpast aan het gebruik: volledig plat om te dienen als smartphone, gebogen om te dienen als staand model, of  je kan het om je pols wikkelen, als een slimme arrmband.

Het lijkt intrigerend en wel leuk, maar de vraag is of de hardware wel bestand is tegen  al die verschillende toepassingen. Van de plooibare schermen op telefoons die de laatste maanden uitgekomen zijn, is het enkel het gedeelte rond het "scharnier" dat zwak lijkt. Hier lijkt het hele scherm kwetsbaar. Afwachten of het er dus komt...
https://www.engadget.com/motorola-is-back-with-another-slap-bracelet-phone-concept-215026843.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PODCAST: WAT SCHAFT DE POT-CAST

Mensen goesting geven om iets lekkers te koken, door enkel met audio te werken, het lijkt heel moeilijk. Toch is wat deze podcast doet. Recepten, ingrediënten, oorsprong van producten, tips en meer. Wij hebben alvast een abonnement genomen!

Op de bijhorende website vind je ook bijkomende informatie, en "lekkere" afbeeldingen uiteraard??
https://watschaftdepodcast.com/





TIKTOK LANCEERT EERSTE WERELDWIJDE MUZIEKEVENEMENT
Dat TikTok een grote impact gehad heeft op de muziekindustrie in de voorbije jaren, valt niet te ontkennen. Ontelbare songs zijn viraal gegaan op het platform, en werden daarna mainstream hits.

En nu organiseert TikTok zijn eerste wereldwijde muziekevenement: TikTok In The Mix. Dat heeft in Arizona plaats op 10 december. En wordt uiteraard live gestreamd - maar de volgers van de groepen op het hoofdpodium krijgen voorrang om de tickets te kopen voor om het evenement in persoon bij te wonen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/tiktoks-first-live-global-music-event-will-feature-cardi-b-and-charlie-puth-141212595.html?src=rss




 
De nieuwe oogst


   
DE PSYCHOLOGIE VAN DESIGN

Een interessant artikel bij Growth.design, bedoeld voor wie verantwoordelijk is voor het ontwerpen van de user experience (UX). Hier wordt uitgelegd hoe de bezoeker denkt wanneer hij een website of app bezoekt of gebruikt. En hoe je als ontwerper daarop kan inspelen om de bezoeker de best mogelijke ervaring te bieden.
[Taal: EN]
https://growth.design/psychology



SHARKLE: BRON VAN VERWONDERING
De website Sharkle is een hub die je met elke klik brengt naar een andere  site waar met techniek gespeeld wordt om dingen te laten bewegen, geluidjes te maken, enz. Multimediale sites dus. Om heel veel te ontdekken! Klik op "Show me something awesome" en je bent vertrokken!
[Taal: EN]
https://sharkle.com/




AIRTRACKER
Deze webdienst biedt je de mogelijkheid om je AirTags te tracken, om te zien waar zij geweest zijn. Zelf werken wij niet met AirTags, dus wij kunnen het niet testen. Maar het werkt zo: je geeft je AirTag een naam met een heel moeilijke string erachter, zoals "autosleutels 9WcVLQUP". Vervolgens deel je in je iPhone (met iOS 17) in de "Find My" app de Airtag met hello@airtracker.xyz. Geef  tot slot die naam van je "autosleutels 9WcVLQUP" in op de website, en klik op Add tag.
Doe jij de test en vertel je ons of het werkt?

[Taal: EN]
https://airtracker.xyz/

STUDENT RECIPES
Als student heb je niet veel geld, niet veel tijd, en meestal niet echt veel zin om veel te koken. Maar je kan toch niet altijd fast food eten, toch? Deze website helpt je om snel voedzame, gezonde maaltijden klaar te maken, die hartig en niet te moeilijk zijn. En o ja, ook andere mensen met weinig tijd zullen hier wel hun gading vinden!
[Taal: EN]
https://studentrecipes.com/





GNOOSIC: JE EIGEN MUZIKALE VOORKEUREN
Een webdienst, gemaakt door Gnod: een zichzelf voortdurende aanpassingsysteem dat leert over dingen die je graag hebt of niet. In het geval van Gnoosic gaat het om muziek die bestaat, en de reden waarom je waarom je die wel/niet graag hebt. Met dus als uiteindelijke doel om nieuwe muziek te ontdekken.
[Taal: EN]
https://www.gnoosic.com/




QUESTGEN: VRAGEN STELLEN
Deze AI-tool kan verschillende soorten quizzen aanmaken op basis van een tekst: multiple choice-vragen, True/False vragen, vragen waarbij je een woord moet invullen, vragen waarbij je dingen in volgorde van belang moet rangschikken.... Ideaal voor quizzen natuurlijk, maar ook voor scholen, HR teams, enz.
Je kan de webdienst gratis uitproberen, een pro account kost $15 per maand.
[Taal: EN]
https://www.questgen.ai/


PATATAP: EVEN TUSSENDOOR
Heb je even tijd tussendoor, en wil je gewoon wat luieren, op een ontspannende manier, dan is deze site een aanrader. De site zal gewoon geluid afspelen en animaties tonen, gebaseerd op de toetsen die je op je klavier indrukt. Leuk en heerlijk niet productief??
Van de website bestaat er ook een app voor je iPhone.
[Taal: EN]
https://www.patatap.com/



GPT GUESSER
Een GPT kennen we al van ChatGPT - het staat voor Generative Pre-Trained Transformers, een taalmodel dat een brede reeks taken kan doen: tekst schrijven, programmeren, tekst samenvatten, enz.
Bij deze website kan je raden welke vraag iemand aan de GPT gesteld heeft, op basis van het antwoord dat je te zien krijgt. En wij kunnen je verzekeren dat dat niet simpel is!
[Taal: EN]
https://gptguesser.com/



DRENCH
Met dit spelletje dat je gewoon in je browser spelen kan, krijg je een spelbord met gekleurde vakjes. Jouw opdracht: ervoor zorgen dat het hele bord in één kleur geschilderd wordt, via de knoppen rechts. Maar: je mag maximum 30 zetten doen. En dat is natuurlijk de grote uitdaging!
[Taal: EN]
http://www.flashbynight.com/drench/



RIVER STYX
Een pracht van een website voor de fans van Griekse mythologie. De Styx is namelijk de rivier van de Griekse mythologische onderwereld. Deze website biedt je een interactieve rondleiding in deze onderwereld, waar je dan Griekse goden en godinnen zal ontmoeten. Een iets ouderwets aandoende point-and-click interface, waarbij je op icoontjes en objecten moet klikken om informatie erover te vernemen. Leuk, ludiek en leerrijk!
[Taal: EN]
https://riverstyx.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Chromosoomtheorie van erfelijkheid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chromosomale_erfelijkheidstheorie
    Vierde generatie Mac Pro - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mac_Pro_(2023)
    Koraalzwam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rimpelige_koraalzwam
    Schilderij van Titiaan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verrezen_Christus_(Titiaan)
    Apple Network Server - https://nl.wikipedia.org/wiki/Apple_Network_Server
    Melkvervanger die wordt verkregen uit volle havergranen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Haverdrank
    Aardgaspijpleiding tussen Finland en Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Balticconnector
    Chinese online retailer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Temu_(online_retailer)
    Op vier na grootste roze diamant ooit gedolven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Agra-diamant
    Belgisch multimediakunstenar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilde_Nijs


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Terrorisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Terrorisme
    Oorlogsrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlogsrecht
    Hamas-aanval in Israël 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hamas-aanval_in_Isra%C3%ABl_2023
    Standaardtijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Standaardtijd


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Romeinse Rijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Romeinse_Rijk


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

Na TikTok richt Nederlandse stichting pijlen op eigenaar Facebook met miljardenclaim
De Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) begint een claimzaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta Platforms vanwege privacyschendingen op het socialemediaplatform. De stichting, die eerder al een zaak startte tegen TikTok, zegt voor alle Nederlandse Facebook-gebruikers 10,5 miljard euro te claimen en roept mensen op om zich aan te melden voor een procedure.
https://www.ad.nl/tech/na-tiktok-richt-nederlandse-stichting-pijlen-op-eigenaar-facebook-met-miljardenclaim~a5656d1a/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Veracrypt: encrypteer je partitie
Soms wil je dat data veilig is. Dat niemand die kan lezen. Encryptie is dan een optie. Veracrypt is een extra veiligheidslaag over je data op je partitie, of het nu gaat om een virtuele dan wel een echte partitie. Je kan de data die je bewaard op die wijze extra veilig bewaren.
https://computertaal.info/2023/10/25/veracrypt-encrypteer-je-partitie/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

IFixit begint met verkoop originele Microsoft Surface-onderdelen
IFixit is begonnen met het verkopen van originele reserveonderdelen voor Microsoft Surface-apparaten. Het bedrijf doet dat in samenwerking met Microsoft. IFixit verkoopt onder meer ssd's, accu's, schermen en andere reserveonderdelen.
https://tweakers.net/nieuws/215016/ifixit-begint-met-verkoop-originele-microsoft-surface-onderdelen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



Europees Parlement wil alternatief voor massasurveillance
Een groep Europese parlementariërs uit verschillende partijen komt met een alternatief voor de omstreden anti-kinderpornowet. Die zou techbedrijven verplichten om alle content van gebruikers te scannen, met mogelijke gevolgen voor de privacy.
https://datanews.knack.be/nieuws/wereld/politiek-wereld/europees-parlement-wil-alternatief-voor-massasurveillance/






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



OPERA CRYPTO WALLET: EEN GEBRUIKSAANWIJZING
Heb je wat cryptomunten? Dan zal het je wellicht interesseren dat de Opera browser een crypto wallet bevat, waar je je munten bewaren kan. Deze is Ethereum-gebaseerd, en is zowel beschikbaar voor je desktop en mobiele toestel.
Dit artikel bij MakUseOf vertelt je hoe het werkt en hoe je ermee moet omgaan.
https://www.makeuseof.com/how-to-set-opera-crypto-wallet/









 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ADB APP CONTROL: BLOATWARE VERWIJDEREN
Wanneer je een nieuwe smartphone koopt, dan staat daar vaak bloatware op: apps die standaard meegeleverd worden door de fabrikant, maar die je eigenlijk nooit gaat gebruiken. Deze app maakt het mogelijk om die bloatware op eenvoudige manier te verwijderen bij je Android toestel.
https://www.chip.de/downloads/ADB-AppControl_184796713.html
https://adbappcontrol.com/en/terms/









FIREFOX: NIEUWE VERSIE
Versie 120.0 van de bekende Firefox browser komt eraan. Wil je die als bèta downloaden, om hem uit te testen, dan kan je dat al. Je kan ook de "Nightly" versie 121.0 alpha 1 proberen, als je durft, en zelfs de 120.0 bètaversie voor ontwikkelaars.
https://www.chip.de/downloads/Firefox-Beta-64-Bit_76997364.html
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/120.0a1/releasenotes/




CAMO STUDIO
Deze app voor Windows maakt gebruik van jouw camera (webcam of telefoon) om speciale effecten toe te passen. Denk aan een virtueel green screen, portretmodus, auto-framing enz.
De gratis versie heeft enkele beperkingen, maar geen advertenties of watermerk. De tool ondersteunt ook verschillende conferentiediensten waaronder Zooms, Microsoft Teams, Google Meet en meer.
https://apps.microsoft.com/detail/9PGM3QB3PDRD?hl=en-us&gl=US




SAFE ON WEB BROWSEREXTENSIE
De Safeonweb-browserextensie voor Chrome helpt je bij het bepalen van de betrouwbaarheid van de websites die je bezoekt door ze een vertrouwensniveau toe te kennen (hoog, gemiddeld, laag). De tool waarschuwt je als je op een onveilige website surft, waar het gevaarlijk is om je gegevens in te voeren.
https://www.safeonweb.be/nl/safeonweb-browser-extension






GYROFLOW
Deze app is ideaal voor wie bijvoorbeeld met de GoPro werkt of andere drones, en echt professionele cinematografische beelden maken wil. Het is namelijk een gyro-gebaseerde videostabilisator, die een breed gamma camera's en formats ondersteunt. Onder andere ook heel wat Sony camera's en het RAW format.
https://apps.microsoft.com/detail/gyroflow/9NZG7T0JCG9Hdrone.jpg







(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie met een ander wil ruilen,
slaat zichzelf niet hoog aan.

- E. Constant Sr -
[Nederlands schrijver 20e eeuw]