Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/8/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1326  van 19/8/2023


 

Gegroet lezer,


Door de feestdag in België op 15 augustus, zijn er iets minder berichten deze week. Maar toch is de oogst nog overvloedig - zoals vragen die we moeten stellen bij AI chatbots die onze 'companion' moeten worden, onze gezelschapsdame of -heer. Verder ook weer veel nieuws over nieuws of verbeterde software, enkele leuke sites, en uiteraard de nodige kritische vragen bij sommige evoluties. Kortom: u hebt weer heel wat te lezen!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



HACKERGROEP CULT OF THE DEAD COW WIL VOORKOMEN DAT JE APPS JE BESPIONEREN
Wie hackers zegt, denkt meestal aan negatieve gevolgen van de daden van deze slimme mannen en vrouwen. Maar op zich is een hacker iemand die tracht uit te vissen of een systeem niet te hacken valt, of er geen fouten in zitten, of er wel voldoende beschermingsmaatregelen getroffen zijn. Een hacker met goede voornemens, een "white hat hacker", doet dat voor de sport en meldt de fouten die hij of zij vaststelt, aan de makers van die bepaalde software. Een hacker met slechte bedoelingen zal de ontdekte problemen misbruiken voor eigen gewin.

Hackers kunnen ook de ontdekte fouten gebruiken als tool om een bepaald doel te bereiken, iets dat zij vanuit hun idealisme belangrijk vinden - hacktivisme dus. Een groep die daarvoor bekend staat, is Cult of the Dead Cow. Die strijdt eigenlijk vooral tegen de steeds voortschrijdende commercialisering van het internet.

Die groep heeft nu een open source tool gemaakt, waarmee ontwikkelaars beveiligde apps kunnen bouwen. Op de DEF CON hacker conferentie die verleden week plaats had, werd Veilid gelanceerd. Deze tool heeft opties waarmee gebruikers bijvoorbeeld via opt out kunnen verhinderen dat hun gegevens verzameld worden of dat zij online getraceerd worden.

Hun motief? "Volgens ons wordt het internet steeds minder een landschap voor het delen van kennis en ideeën, maar wel een bedrijfsmachine, die geld moet opbrengen", aldus een woordvoerder bij Engadget. De groep wil dus terug naar het open landschap van vroeger, vooraleer onze data een ruilmiddel werd.

Concreet zou Veilid een open source project zijn, dat apps kunnen gebruiken om clients te laten inloggen en informatie te laten overbrengen in een P2P-gedecentraliseerde omgeving. Apps, of het nu gaat om apps op je mobiele toestel, desktop, het web, zouden met elkaar kunnen "praten" op een private en beveiligde manier, zonder dat er beroep gedaan moet worden op gecentraliseerde systemen, die meestal ook nog eens in handen zijn van bedrijven.
Meer bij Engadget, The Register en The Verge.
https://www.theverge.com/2023/8/12/23829847/what-if-your-mobile-apps-werent-spying-on-you-and-exposing-your-data
https://www.theregister.com/2023/08/12/veilid_privacy_data/
https://www.engadget.com/americas-original-hacking-supergroup-creates-a-free-framework-to-improve-app-security-190043865.html?src=rss



PLATENLABELS NIET OPGEZET MET 78-TOEREN PROJECT VAN INTERNET ARCHIVE
Het concept van het Internet Archive is prachtig: het wil zoveel mogelijk van onze cultuur behouden en ter beschikking stellen van iedereen. Het internet is daar een belangrijk onderdeel van, en met de WayBack Machine geeft het beelden van websites in de voorbije decennia, met momentopnames. Een belangrijk initiatief.

Maar telkens komt Internet Archive daarbij in de clinch met bedrijven over de auteursrechten. Films, muziek, boeken: de makers daarvan, en vooral de auteursrechtenmaatschappijen die de rechten van die makers beheren, zijn vaak niet akkoord met het feit dat Internet Archive die content kopieert en via zijn website ter beschikking stelt van het grote publiek.

Een van die projecten is het Great 78 Project (1). Daarbij wordt muziek die op 78 toeren platen decennia geleden uitgebracht werd, en uiterst moeilijk te vinden, is, gedigitaliseerd en via de Internet Archive website toegankelijk gemaakt.

Een nobel initiatief, maar platenlabels zijn niet opgezet met het project. Sony Music Entertainment, Universal Music Group en andere labels hebben een klacht ingediend tegen de non-profit organisatie wegens inbreuken op de auteursrechten.

Hun argument? Songs die op 78 toeren uitgebracht werden, zoals van Frank Sinatra, Miles Davis, Billie Holiday, zijn immers ook via de streaming diensten beschikbaar. Internet Archive verweert zich met het argument dat er nog altijd een belangrijke onderzoekswaarde is in de vaak zeldzame 78 toeren platen.
De rechter zal wellicht beslissen..
https://great78.archive.org/
https://www.engadget.com/sony-and-other-music-labels-sue-internet-archive-for-digitizing-old-records-110108988.html



OPSCHUDDING OVER DE PLAATS VAN EEN KNOP
Tja, het zijn vaak de kleinste wijzigingen in een interface die de grootste protesten uitlokken. Dat kon Apple verleden week ondervinden, toen bekend werd in een preview van de versie 17 van het iOS besturingssysteem van Apple, dat de rode knop om een telefoongesprek af te sluiten, niet meer centraal staat op je scherm. Voortaan zou in principe die knop verschoven worden naar het vakje met andere opties voor je gesprek (om je gesprek op luidspreker te zetten, te muten, over te schakelen naar FaceTime, personen toe te voegen, of je klavier op te roepen om in een gesprek een optie in te tikken).

Het lijkt een klein, futiel detail, maar meteen barstte er een golf van protest los. Waarom die beslissing, nadat die knop meer dan een decennium centraal op het scherm stond? Het was zo'n gemakkelijke positie, binnen bereik van je duim om snel het gesprek te beëindigen. Sommigen verweten Apple zelfs dat he een slechte versie van Android wou zijn...

Op één vlak hebben de klagers gelijk: wanneer je de iPhone in je linkerhand houdt, wordt het haast onmogelijk om met je linkerduim de knop om het gesprek te beëindigen, in zijn nieuwe positie, te bereiken.

Maar uiteraard is dit een bètaversie van de software, en is het best mogelijk dat Apple oren heeft naar het protest en de verandering terugdraait.
https://betanews.com/2023/08/12/people-are-mad-at-apple-for-a-crazy-change-to-the-end-call-button-in-ios-17/
Nagekomen bericht: uiteindelijk bleek het een storm in een glas water: na het protest van de gebruikers heeft Apple dit plan teruggedraaid.



KABELKNIPPEN BLIJKT TOCH TEGEN TE VALLEN
Het was een trend die in de VS begon: mensen die hun abonnement op kabel-tv opzegden. Zo'n abonnement geeft je wel ontelbaar veel tv-kanalen, in de VS nog meer dan hier, maar in de meeste kanalen ben je toch niet geïnteresseerd. Het aanbod van streamingdiensten zoals Netflix leek veel aantrekkelijker: je kijkt wat je wil, wanneer je wil. En het was nog goedkoop ook: een Netflix-abonnement kostte je toen een dikke 10 dollar, tegenover het kabelabonnement dat al gauw 50 tot 70 dollar kostte.

Maar na Netflix kwam er Prime Video. En ook AppleTV. En Disney+. Allemaal diensten die een jaar geleden, elk op zich, een goedkoop alternatief boden voor kabel-tv. Maar als je die abonnementen optelde, kwam je een jaar geleden toch al gauw tot een 73 dollar per maand uit. En nu haast al die streamingdiensten hun abonnementsgeld opgetrokken hebben, is dat al 83 dollar per maand geworden. Terwijl een kabelabonnement gemiddeld in de VS 83 dollar per maand kost.

En dus gaan mensen schrappen in hun abonnementen. Minder inkomsten dus voor de streamingmaatschappijen, en minder geld voor het maken van hun eigen reeksen. Combineer dat met het feit dat die streamingdiensten het vooral moeten hebben van hun originele reeksen - en dat die momenteel op zich laten wachten, door de staking van de scenaristen in Hollywood. (1) En dan is er nog het feit dat verschillende streamingdiensten de laatste maanden maatregelen genomen hebben tegen het delen van abonnementen - wat gebruikers hen niet in dank afgenomen hebben.

Twee aansluitende berichten die dit in hun context plaatsen. Om te beginnen cijfers van Nielsen, dat vaststelt dat lineaire tv in de VS in juli goed was voor minder dan 50% van  het tv-kijkers. En dan ook nog een analyse van Wall Street Journal: de gemiddelde prijs van de streamingdiensten zonder reclame is in een jaar tijd met bijna 25% gestegen. Een zet die mogelijk ingegeven is doordat de streamers proberen hun abonnees te laten overschakelen op goedkopere abonnementen, mét reclame. Want daarmee verdienen zij blijkbaar toch nog altijd meer geld...
https://www.ft.com/content/02e7e67d-8367-427e-9aa7-e66c7f7fa8a1
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/broadcast-cable-lows-july-2023-tv-platform-rankings-1235566545/
https://www.wsj.com/articles/disney-max-hulu-netflix-streaming-price-2c3bac2a?mod=djemalertNEWS



AI: WHATSAPP MAAKT AI-STICKERS EN AMAZON AI-REVIEWS
Artificiële intelligentie: elk bedrijf wil toepassingen uittesten, maar niet elk experiment is even geslaagd. Vandaag twee verhalen hierover. Om te beginnen: WhatsApp rolt momenteel op beperkte schaal de mogelijkheid uit waarbij jij een eigen sticker zou kunnen aanmaken op basis van generatieve AI. Slechts een heel klein aantal mensen zouden het kunnen uittesten via het Google Play Beta Programma. Maar in de volgende weken zou het breder uitgerold worden.

Waarover gaat het concreet? Wel, je zou dan, wanneer je het klavier in de Sticker tab opent, een Create button zien. Daar kan je dan een beschrijving invullen van wat die sticker zou moeten voorstellen, net zoals je bij andere generatieve AI's via een tekstprompt een opdracht geeft om een afbeelding te maken. De AI zal dan enkele stickers voorstellen, en jij kan daaruit kiezen, en die voortaan in jouw chats gebruiken. Jouw gesprekspartner zal wel een melding krijgen dat de sticker met AI aangemaakt werd. (1)

Een tweede verhaal vonden we bij The Verge over Amazon. Dat maakt voortaan, als beperkte test, een door AI aangemaakte samenvatting van de reviews die gebruikers geschreven hebben over een  bepaald product. Wat toch tot rare resultaten lijkt te leiden die helemaal niet behulpzaam zijn. The Verge geeft hiervan een voorbeeld: "Klanten vinden de kleur van de tv goed. Zij zeggen dat de kleuren realistisch zijn, met diepe zwarten. Klanten apreciëren ook de beeldkwaliteit kwaliteit en de waarde van het product. Maar sommige klanten hebben een andere mening over helderheid, geluidskwaliteit, performantie en gemak bij het installeren". Wat je echt geen behulpzame review kan noemen, toch? (2)
https://www.engadget.com/whatsapp-is-testing-ai-generated-stickers-150614153.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/8/14/23831391/amazon-review-summaries-generative-ai



GOOGLE CHROME VAT VOORTAAN ARTIKELS SAMEN DANKZIJ AI
Tot nu te bleek Google achter te blijven op het gebied van AI. Het heeft wel zijn BARD, maar die lijkt niet even slim in het beantwoorden van vragen als ChatGPT van OpenAI / Microsoft. Maar je dacht toch niet dat Google zich gewonnen zou geven?

Uiteraard niet. Zijn geheime troef: Search Generative Experience, een AI toepassing toegespitst op waarin Google sterk is: Search. En het lijkt erop dat Google hiermee op het juiste paard gewed heeft. Want wat doet die SGE? Het kan een artikel dat je leest op het web, automatisch samenvatten. In tegenstelling tot ChatGPT, een taalmodel dat zich baseert op informatie op het web die tot een zekere tijd teruggaat, werkt SGE gewoon op elk artikel, ook als het van vandaag dateert. Gewoon even het artikel laden, en je krijgt die samenvatting wanneer je op een knop klikt.

Het slimme daarbij is dat SGE dus echt enkel in actie treedt wanneer je al de link naar een artikel in de zoekresultaten aangeklikt hebt. Pas wanneer je op de website komt, zal je de samenvatting kunnen lezen. Daarmee countert Google elke kritiek van nieuwsuitgevers, want het laat de gebruiker nog altijd naar de nieuwssite surfen, en neemt geen clicks af van de uitgever. Anderzijds krijgt de gebruiker een korte samenvatting van een lang artikel, in overzichtelijke bullet points.

Momenteel is deze tool nog in experimentele fase. Meer lees je bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/8/15/23833045/google-artificial-intelligence-summary-chrome-sge



GOOGLE: NOG NIEUWIGHEDEN AAN DE SEARCH GENERATIVE EXPERIENCE
We hadden het eerder deze week al over de korte samenvattingen die je voortaan kan aantreffen in de Chrome browser, wanneer je een artikel bekijkt. Samenvattingen die aangemaakt worden door de Search Generative Experience, dat op Large Language Modellen gebaseerd is om antwoorden op vragen te verrijken.

Maar die SGE heeft nog andere knappe toepassingen. Wanneer je in een zoekresultaat je cursor beweegt over (hovering) een bepaald woord, dan krijg je de definitie van dat woord in een pop-up. En bij hovering over een afbeelding, krijg je verwante afbeeldingen te zien. Bij antwoorden op vragen over programmeercode, zullen segmenten een kleurencode vertonen, waarbij de syntaxis gemarkeerd wordt.

En in toevoeging op het artikel van gisteren op SGE samenvattingen, willen wij er nog aan toevoegen dat dit niet zal werken voor artikels die achter een betaalmuur staan.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/08/15/googles-ai-search-experience-adds-ai-powered-summaries-definitions-and-coding-improvements/



OPENAI WIL EIGEN GPT-4 GEBRUIKEN VOOR CONTENT MODERATIE
Het modereren van content is kostelijk, zowel op financieel gebied als op humaan gebied. De meeste content kan via automatische logaritmes beoordeeld worden, maar voor sommige content is een menselijke inbreng nodig. En de verhalen over menselijke moderatoren, die vol stress zitten, die geconfronteerd worden met de afschuwelijkste beelden, zijn legio.

Daarom meent OpenAI dat het AI ook kan gebruiken om moderatie op de juiste manier te doen. En dat zijn GPT-4 dat kan. Deze artificiële intelligentie zou consistenter zijn, rechtlijniger dan het menselijk oordeel, en zou zich ook sneller kunnen aanpassen aan een wijziging in het beleid dat een bedrijf uitvaardigt. Het grootste voordeel is uiteraard, dat deze AI kan voorkomen dat mensen nog blootgesteld moeten worden aan die verschrikkelijke beelden.

Toch nog even nuanceren: een menselijke inbreng zal nog altijd nodig zijn - maar dan wel om te controleren of de machines geen vooroordeel ontwikkelen, en om meer complexe beoordelingen te maken. Maar volgens OpenAI zou dit een enorme verbetering brengen. Iedereen die toegang heeft tot de OpenAI API kan deze tool gebruiken om zijn eigen, met AI geholpen, moderatiesysteem aanmaken. Bedrijven zouden het werk van zes maanden tijd in ongeveer 1 dag kunnen doen.
https://www.engadget.com/openai-is-using-gpt-4-to-build-an-ai-powered-content-moderation-system-184933519.html



GOOGLE PHOTOS VOEGT GENERATIEVE AI TOE AAN ZIJN MEMORIES
Wij zijn al vele keren aangenaam verrast geweest door de Memories die Google aanbiedt: in de Photos app gaat de tool zoeken naar afbeeldingen van een bepaalde datum, met een bepaalde tag, of met personen of dieren die de tool herkent. Zo schotelt Memories ons regelmatig foto's voor van onze hond - en wij houden ons hart vast dat die foto's ons op een onbewaakt moment zouden getoond worden, nadat wij van de trouwe vriend afscheid moesten nemen.

Dit terzijde - deze slimme tool werd nu verder verrrijkt met AI. Die zou de fotocollages, de selectie foto's van jouw leven, nog relevanter moeten maken door er categorieën aan toe te voegen. Zoals vakanties, bijvoorbeeld. De AI zou ook een titel aan de collage geven. En omdat AI's niet altijd de juiste selectie maken, kan je dit allemaal verbeteren. Alle fotocollages zouden voortaan ondergebracht zijn onder de Memories view, die je zo gemakkelijker kan bewerken. Via Memories krijg je voortaan ook toegang tot andere functies; zoals het toevoegen van muziek aan de fotocollage, en om Memories via de app te delen.

Wat ook leuk is: je kan voortaan vrienden en familie uitnodigen om samen te werken aan fotocollages ("scrapbooks"). Zij kunnen dan hun eigen foto's en video's toevoegen, zij kunnen foto's verwijderen die niet horen binnen het thema, en eenvoudige bewerkingen maken.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-photos-update-improves-memories-view-with-generative-ai-161749404.html?src=rss



SNAPCHAT MY AI ONTSPOORT
Snapchat MyAI is een chatbot in de app zelf, die enkele maanden geleden gelanceerd werd. Je kan er een gesprek mee voeren: je stelt een vraag, en je krijgt een antwoord. Hoe meer vragen je stelt, hoe meer de AI over jou te weten komt, wat jou interesseert. Wat niet ongevaarlijk is- zo menen verschillende organisaties die zich bekommeren om de veiligheid van jongeren (1).

Deze week ging MyAI even uit de rails, zoals verschillende gebruikers opmerkten. De AI postte namelijk zijn eigen Story op de app, en gaf geen antwoorden meer op de boodschappen van de gebruikers, en sommige gebruikers vonden dat verontrustend. Tech Crunch geeft enkele van die commentaren weer (2).

Interessant hiermee te vermelden dat er ook in België een initiatief is opgericht dat meer onderzoek naar chatbots vraagt, vooral wanneer die voorgesteld worden als companion bots, bots die zich als jouw gezelschap, je vriend, gaan gedragen. Het initiatief heeft Safe AI Companion Collective (SAICC). Het stelt o.a. dat dergelijke chatbots verschillende inbreuken plegen op de GDPR en de wetgeving op de bescherming van de consument. (3)

Dat dit initiatief broodnodig is, mag blijken uit een andere aankondiging deze week: Google zou met zijn Deep Mind werken aan een 'personal life coach' AI. (4) En ook hier stellen AI experten zich vragen over de relaties die mensen met zulke chatbots kunnen ontwikkelen.
https://www.childnet.com/blog/snapchats-new-ai-chatbot-and-its-impact-on-young-people/
https://techcrunch.com/2023/08/16/snapchats-my-ai-goes-rogue-posts-to-stories-but-snap-confirms-it-was-just-a-glitch/
https://www.linkedin.com/posts/tijldebie_chatbots-complaints-risks-activity-7097922120948543488-OMDM
https://www.theguardian.com/technology/2023/aug/17/google-deepmind-testing-personal-life-coach-ai-tool?CMP=fb_a-technology_b-gdntech



CHROME 117 VERTELT JE WANNEER EN WAAROM EXTENSIES VERDWIJNEN
Een interessante nieuwigheid: heb je de Chrome browser, dan heb je ongetwijfeld ook wel enkele extensies geïnstalleerd. Nu heb je misschien ook al ervaren dat niet alle extensies even kosjer zijn - sommige zijn ronduit malware. Dergelijke extensies worden dan door Chrome uit zijn Chrome Web Store verwijderd.

Een extensie kan om nog andere reden verdwijnen uit die Store - als bijvoorbeeld de extensie de richtlijnen van de store overtreedt, of omdat de maker ervan zijn extensie zelf teruggetrokken heeft, omdat hij die niet verder ontwikkelen wil.

Welnu, voortaan zal je in je Chrome browser zelf kunnen zien welke extensies uit de Chrome Store verdwenen zijn, en om welke reden. Dat kan je terugvinden in de rubriek "Privacy & Security" van je instellingen. De waarschuwingen geven je de optie om zelf te beslissen om de extensie dan te verwijderen, of de waarschuwing te negeren en de extensie te blijven gebruiken.
https://www.theverge.com/2023/8/16/23834980/google-chrome-extension-disappeared-safety-https
https://www.engadget.com/chrome-will-soon-explain-exactly-why-your-extensions-were-removed-114519317.html?src=rss



WINDOWS LAAT JE MEER INGEBOUWDE APPS VERWIJDEREN
Nog een bericht over verwijderen, en eentje dat je ongetwijfeld plezier zal doen. Het zit namelijk zo dat je in Windows 11 meer van de ingebouwde apps zal kunnen verwijderen.

Waarom dat goed nieuws is? Wel, bij een nieuwe versie van Windows 11 horen ontelbare apps die jij misschien niet gaat gebruiken, omdat je aan andere apps de voorkeur geeft. Misschien verkies je wel Thunderbird als mailapp boven Outlook. Of heb je een andere app waarmee je .txt bestanden openen wil. Waarom zou je dan die reeds geïnstalleerde apps eigenlijk nog laten staan op je computer?

Welnu: bij de nieuwste build van Windows 11 konden testers vaststellen dat zij ook de de volgende apps konden verwijderen: de Camera app, de Cortana app (die recent stopgezet werd door Microsoft zelf), Photos, People en Remote Desktop (MSTSC).

Tussen haakjes: de september update van Windows zou ook standaard ingebouwde ondersteuning voor RAR en 7-Zip bestanden bevatten, een nieuwe startpagina voor de instellingen, een betere volume mixer, en vroege toegang tot Windows Copilot.
https://www.theverge.com/2023/8/17/23835550/microsoft-windows-11-uninstall-built-in-inbox-apps

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


RECONSTRUCTIE VAN EEN SONG OP BASIS VAN HERSENACTIVITEIT
Dit lijkt echt wel griezelig - maar tegelijkertijd ook wonderlijk. Wetenschappers aan de Berkeley Universiteit van California hebben de hersenactiviteit geanalyseerd van 29 die, terwijl zij een hersenoperatie ondergingen, konden luisteren naar de song "Another Brick in the Wall part 1) van Pink Floyd.

De wetenschappers namen de activiteit die geregistreerd werd in de superieure temporale gyus in de auditieve cortex - termen die je wellicht niet kent, maar neem gewoon aan dat het gaat om signalen in het brein die met audio te maken hebben. Die signalen lieten zij dan door een aantal aangepaste algoritmes lopen. En het spectaculaire is dat zij hiermee bij benadering de song konden reconstrueren, met inbegrip van een deel van de gezongen gedeeltes.
https://www.wsj.com/articles/mind-reading-computer-ai-brain-research-a64370


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



MUZIEK ONTDEKKEN MET SAMPLES VAN YOUTUBE MUSIC
YouTube Music heeft een snelle manier uitgebracht om nieuwe muziek te ontdekken via korte fragmenten: Samples. Dat is een feed met verticale video's, die in een aparte tab te vinden is onderaan de app, naast de home feed, je bibliotheek en de rubriek Ontdekken.

Klik je op Samples, dan wordt meteen een verticale videoclip gestart van een song waarvan YouTube Music denkt dat jij die wel leuk zal vinden. Uiteraard gebaseerd op jouw profiel, je luistergeschiedenis.

Je had al mogelijkheden om muziek te ontdekken via playlists die op jouw luistergewoonten gebaseerd zijn. Zo is er de Supermix en de Discover playlist, maar Samples zou nog meer de nadruk leggen op muziek die je nog niet kent.

De videoclips zijn erg kort, 30 seconden, maar dat zou genoeg moeten zijn om je een idee te geven van de song. En bevalt de song jou niet, dan moet je maar even naar boven swipen, en je krijgt al een andere videoclip te zien.
https://www.engadget.com/youtube-music-debuts-samples-a-tiktok-style-feed-for-music-discovery-160007555.html?src=rss
https://www.engadget.com/youtube-music-debuts-samples-a-tiktok-style-feed-for-music-discovery-160007555.html?src=rss


PODCAST: HET MISDAADKABINET
Deze podcast gaat over true crime, maar "misdaden" mag je hier ruim rekenen - ook politieke schandalen, politieoperaties zoals Sky, de zoektocht naar Jürgen Conings komen aan bod. De nieuwste aflevering gaat over het Dioxine-schandaal in ons land, in het jaar 1999. De feiten worden op een rij gezet, met wat achtergrond erbij. Interessant om eens even op te frissen.

De podcast wordt gebracht door twee dames, die de feiten redelijk sec brengen - wat ons zeer pleziert, want wij zijn niet echt fan van eindeloze babbelpodcasts met veel gegiechel...
https://www.instagram.com/hetmisdaadkabinet/
https://soundcloud.com/hetmisdaadkabinet






 
De nieuwe oogst


   
BRITISH FILM INSTITUTE: DE BESTE FILMS ALLERTIJDEN

Sinds 1952 stelt het Sight and Sound team van het British Film Institute een lijst op van de beste films aller tijden, een traditie die ondertussen elk jaar herhaald wordt. De lijst wordt samengesteld door een hele reeks mensen - deze editie maar liefst 1.639 filmcritici, curatoren, archivarissen en academici die elk hun top 10 voorstelden.  Om inspiratie op te doen!
[Taal: EN]
https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/greatest-films-all-time


MUSIC HISTORIAN: MUZIEK ONTDEKKEN

Een tool om muziek, oude of nieuwe, te ontdekken. Je kan de database van Last.fm doorzoeken en filteren, die 30.000 artiesten bevat van alle tijden. Daarbij kan je bepalen uit welk decennium de muziek afkomstig moet zijn, of die populair moet zijn of niet,  welk genre het moet zijn, enz.
[Taal: EN]
https://musichistorian.org/


USES THIS:  HOE MENSEN HET DOEN

Wat gebruiken mensen om dingen te maken, welke tools, en hoe gebruiken zij die? Waarom verkiezen zij die tools? Dat is wat deze website je leert, via interviews met makers. De interviews zijn begonnen in 2009 en lopen ook nu nog. , Handig is het feit dat je de interviews kan doorzoeken op categorie.
[Taal: EN]
https://usesthis.com/


MANUALSLIB: HANDLEIDINGEN

Je hebt al jarenlang een elektrisch toestel in huis. En dan moet je er een onderhoud aan uitvoeren, of er is een probleem. Wellicht zou je in de handleiding de oplossing vinden - maar waar is die toch gebleven? Deze website kan helpen: het is een enorme verzameling van manuals voor alle mogelijke toestellen. Het mooie is dat de site meteen overschakelt op Nederlandstalige handleidingen zodra het jouw browser herkent.
[Taal: EN/NL]
https://www.manualslib.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PARIJSONLINE

Ben je van plan om een uitstap naar Parijs te maken? Dan is deze website de uitstekende vertrekplek om je trip voor te bereiden. Je krijgt allerlei tips van interessante locaties en gebouwen, die minder toeristisch zijn. Maar ook info over de tentoonstellingen die er momenteel lopen, interessante hotels enz.
[Taal: NL]
http://www.parijsonline.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UNTOLD ASIAN STORIES
De titel is  weliswaar in het Engels, maar de voertaal van de website is wel degelijk Nederlands. De site wil via alledaagse verhalen een blik bieden op het leven van de Aziatische gemeenschap in Vlaanderen. Op de rubriek Stories kan je hun boeiende verhalen lezen.
[Taal: NL]
https://www.untoldasianstories.be/stories


ABOUT FEEDS: CONTROLEER ZELF JE NIEUWS

Een feed zoals RSS is de ideale manier om op de hoogte te blijven van het nieuws, of een bedrijf te volgen. Je moet je e-mailadres niet opgeven, en krijgt de nieuwste content zonder dat je een boel websites moet aflopen. Deze website vertelt alles over feeds, het voordeel, hoe je een feed volgt, en meer.
[Taal: EN]
https://aboutfeeds.com/


MOVETODON: NAAR MASTODON

Ben je Twitter / X beu en wil je de overstap wagen naar Mastodon? Maar wil je vooral weten of je veel van je Twitter-vrienden daar kan vinden? Dan is deze website iets voor jou: je logt er in met je Twitter account, en daarna zal de site kijken of je vrienden daar zijn. Vergeet nadien niet om de toestemming voor deze site terug te verwijderen!
[Taal: EN]
https://www.movetodon.org/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coyotes_(televisieserie)
    Grote fabrikant van batterijen, hoofdkantoor in Seoel - https://nl.wikipedia.org/wiki/LG_Energy_Solution
    Afdeling Propaganda en Agitatie van de USSR - https://nl.wikipedia.org/wiki/Agitprop
    Vandaalse verovering van Romeins Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vandaalse_verovering_van_Romeins_Afrika
    Frans voetbalspeelster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kadidiatou_Diani
    Wet of regeling over het slavernijsysteem en de behandeling van slaven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavenreglement
    Voetbalstadion van de Griekse voetbalclub Olympiakos Piraeus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Georgios_Karaisk%C3%A1kisstadion
    Flitsdroogte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Flitsdroogte
    Stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_boterhammenman


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Europese vluchtelingencrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_vluchtelingencrisis
    Natuurbranden in Hawaï 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurbranden_in_Hawa%C3%AF_2023
    Plaats op Hawaï die grotendeels verwoest is door bosbranden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lahaina_(Hawa%C3%AF)
    [EN] Ontspoorde trein in Pakistan - https://en.wikipedia.org/wiki/Hazara_Express
    Boogschieten op de Europese kampioenschappen parasporten 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boogschieten_op_de_Europese_kampioenschappen_parasporten_2023


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over taal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Taal




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Scherp beeld met een hoge resolutie: deze monitor komt als beste uit de test
Wat is de beste monitor? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/tech/scherp-beeld-met-een-hoge-resolutie-deze-monitor-komt-als-beste-uit-de-test~acabf37b/

 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Waarom kan je best Windows herinstalleren?
Windows is een besturingssysteem. En ja, soms komen er problemen die ervoor zorgen dat je het systeem moet herinstalleren. De grote vraag is natuurlijk: wanneer doe je dat? Hoe kan je zien dat je systeem een herinstallatie nodig heeft?
https://computertaal.info/2023/08/18/waarom-kan-je-best-windows-herinstalleren/


  *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

WhatsApp laat gebruikers foto's met hogere resolutie sturen
WhatsApp heeft de mogelijkheid om 'HD' foto's te versturen gekregen, met een maximale resolutie van 4096x2692 pixels, zo lijkt het. Onbekend is hoeveel compressie er toegepast wordt op de afbeeldingen.
https://tweakers.net/nieuws/212720/whatsapp-laat-gebruikers-fotos-met-hogere-resolutie-sturen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Touroperator TUI gaat klanten adviseren via ChatGPT
TUI start een proefproject in het Verenigd Koninkrijk waarbij de artificiële intelligentie van ChatGPT in de mobiele app van de reisorganisator wordt geïntegreerd.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/ai-robotica/touroperator-tui-gaat-klanten-adviseren-via-chatgpt/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: POR JE COMPUTER AAN TOT SNELLER WERKEN

Een tip die wij je meegeven, uit onze eigen ervaring. Het is al weken dat onze computer traag, trager en traagst werd. Een programma openen duurde eeuwen, opstarten onder de 3 minuten lukte niet meer, en zelfs pagina's laden in de browser of wisselen tussen programma's was een echte kwelling. Even dachten wij er zelfs over om een nieuwe computer te kopen, maar enerzijds de centjes die het kost, en anderzijds de tijd die het inneemt om die volledig naar eigen behoeften in te richten, waren een te grote hinderpaal.

En dus maar gaan zoeken op het internet naar de mogelijke oorzaak van die traagheid. En de oplossing bleek in ons geval (een laptop) heel simpel te zijn: via de instellingen aangeven dat de computer voluit mocht gaan wanneer hij op netstroom aangesloten was. De oplossing en de verschillende stappen om het probleem op te lossen vonden wij bij Personal Computer Care. En wij kunnen je gewoon niet vertellen hoe gelukkig we zijn nu we ons niet meer moeten ergeren aan die trage computer!
https://www.personalcomputercare.nl/computervragen/onderhoud/computer-start-traag-op.htm


TIP: ZO DRAAI JE EEN AFBEELDING IN MICROSOFT WORD

Ben je een Word-document aan het maken, voeg je daar een foto in maar die staat niet juist georiënteerd (op zijn zij of op zijn kop)? Dan moet je niet eerst naar een beeldbewerker gaan om dat te verhelpen: je kan de afbeelding ook bewerken in Word zelf.

Dit artikel van HelpdeskGeek toont hoe je dat doet - niet alleen de afbeelding flippen, maar die ook in elke gewenste positie plaatsen, met je cursor of de muis.
https://helpdeskgeek.com/office-tips/how-to-rotate-a-picture-in-microsoft-word/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SMART DEFRAG PORTABLE


Je harde schijf defragmenteren kan ervoor zorgen dat je computer terug snel en soepel loopt. Deze tool comprimeert de data op je harde schijf en sluit de lege plekken tussen de bestanden. Zo bespaar je niet alleen opslagruimte, maar veelgebruikte programma's worden verlegd naar gemakkelijk bereikbare plekken op je harde schijf. Dit is een Portable versie, wat wil zeggen dat je de tool niet moet installeren.
https://www.chip.de/downloads/Smart-Defrag-Portable_46354062.html
https://portableapps.com/apps/utilities/smart_defrag_portable


VISUAL STUDIO 2022 COMMUNITY


Met deze versie van Visual Studio kunnen individuele gebruikers en kleine teams zelf programma's maken, debuggen en implementeren. Dat kan software zijn voor Windows, Android, iOS, Microsoft Office en het web. Er worden tal van talen ondersteund, waaronder C#, Python, HTML. De software is gratis voor privégebruik of voor kleine bedrijven tot 5 licenties voor commercieel gebruik.
https://www.chip.de/downloads/Visual-Studio-2022-Community_36594360.html
https://visualstudio.microsoft.com/vs/community/


WEMESSAGE: IMESSAGE VOOR ANDROID

Tot nu toe konden iMessages enkel gratis verzonden worden als die tussen twee Apple toestellen uitgewisseld worden. Bij iMessage wordt een SMS automatisch omgezet naar een iMessage, wanneer de bestemmeling ook een iPhone gebruikt, en de boodschap wordt dan via het internet verstuurd, niet via je telefoonprovider. Android toestellen waren tot nu toe uitgesloten van dit systeem. Maar de gratis weMessage-app verandert dat - maar je moet wel een computer hebben die op macOS draait. Daar installeer je dan het programma weServer. voortaan worden dan alle iMessages, die je op je Android toestel ontvangt of verzendt, via je Mac omgeleid.
WeMessage heeft bovendien het voordeel dat je ook gemakkelijk een groepschat kan voeren, dat er een verbeterde versleuteling is, en een ingebouwde videoplayer plus webbrowser.
https://www.chip.de/downloads/weMessage-iMessage-fuer-Android-Android-App_129523224.html
https://wemessageapp.com/


FIREFOX RELAY: PRIVÉ MAILADRESSEN

Met deze extensie voor je Firefox browser kan je alias-mailadressen aanmaken waarmee je je aanmeldt bij diverse diensten op het web. Zo moet je je échte mailadres niet geven, krijg je geen spam-mails. En nadien kan je die alias gewoon terug deactiveren.
https://www.chip.de/downloads/Firefox-Relay-Firefox-Add-on_182664471.html
https://relay.firefox.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een van de eerste plichten van de arts is,
de grote massa zo ver te krijgen dat ze geen medicijnen meer slikt
- Sir William Osler -
[Canadees arts 1849-1919]