INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1325 van 12/8/2023


 

Gegroet lezer,

Het blijkt dat de zon die eindelijk is komen piepen, juist op tijd kwam voor onze tomaatjes. In een hoekje van de tuin waren ze wel goed gegroeid, maar rood worden, dat deden ze niet. En nu ineens wel. Gelukkig! Wij weten alvast wat we de volgende dagen gaan eten: trostomaten, roma tomaten en zelfs een coeur de boeuf!

Maar eerst de laatste hand leggen aan deze editie. Die uiteraard weer veel nieuws bevat over X en Elon Musk, over artificiële intelligentie en hoe te voorkomen dat jouw content gebruikt wordt bij de training ervan. Dat en veel, veel meer in deze editie.

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



ELON MUSK BELOOFT TERUGBETALING VOOR JURIDISCHE KOSTEN
Ja, de man blijft verbazen. In een tweet op 6 augustus kondigde Elon Musk aan dat hij/zijn bedrijf je juridische kosten zal vergoeden, wanneer je onheus behandeld werd door je werkgever omwille van iets dat je op X gepost had, of geliked had. Zonder limiet - je moet het alleen maar laten weten.

Senior Editor Sean Hollister van The Verge schoot uit zijn krammen toen hij dit las. Volgens hem is Elon Musk zelf iemand die zijn werknemers onheus behandelt en zijn verplichtingen niet nakomt: het bedrijf betaalt de huur niet in verschillende steden, dankte medewerkers in Afrika af zonder schadevergoeding, heeft een klacht aan zijn been voor 14 miljoen dollar omwille van niet betaalde rekeningen, en heeft zijn eerste beloofde betaling voor het delen van inkomsten met creators niet nagekomen - zo stelt The Verge. En die man zou dan een dergelijke belofte wél gaan nakomen?!

Een toch wel harde kritiek, als je het ons vraagt. Maar de feiten die The Verge opnoemt vallen niet te ontkennen. Sommige daarvan worden wel door X (voorheen Twitter) genuanceerd - zoals die belofte om meteen al de inkomsten te delen met creators. Want volgens het X support account is dat te wijten aan het grote succes van die formule, waardoor zoveel creators zich ervoor aangemeld hebben. Daardoor zou er meer tijd nodig zijn om alle aanvragen te bekijken. Maar X belooft alle accounts die in aanmerking komen voor de uitbetaling, zo snel mogelijk te betalen. (2)
https://www.theverge.com/22345505/elon-musk-twitter-x-employer-legal-bill-bs
https://www.theverge.com/2023/8/4/23820859/x-twitter-ad-sharing-payment-unpaid-delay-elon-musk



WIKIPEDIA GECONFRONTEERD MET SLAPP AANKLACHT
SLAPP staat voor Strategic Lawsuit against Public Participation. Het gaat concreet om een aanklacht tegen een publicatie van een medium, bedoeld om dat te censureren, of bang te maken, critici het zwijgen op te leggen, doordat deze laatsten weten dat zij veel geld zullen moeten betalen om zich in een proces te verdedigen, tenzij zij hun kritiek opgeven. Zelfs wanneer de partijen die met een SLAPP aanklacht geconfronteerd worden, menen gelijk te hebben, zien zij af van hun kritiek omdat zij de kosten van een rechtszaak niet kunnen betalen. (1)

In Portugal speelt zich nu een dergelijke zaak af, zo lees je bij TechDirt. En wel tegen Wikipedia - en dat is toch wel opmerkelijk.

Bij Wikipedia kan iedereen die dat wil een artikel schrijven of aanvullen, verbeteren. Dat lijkt riskant - iedereen zou zo maar kunnen schrijven wat die wil.  Maar de community daar is heel gestructureerd, en fouten worden snel gevonden en verbeterd. Dat is ook de reden waarom in de VS Wikimedia en Wikipedia immuun zijn tegen klachten over content die op de website gepubliceerd wordt: die wordt door derden gepost, en de website heeft een afdoend systeem om foute informatie op te sporen. In andere landen bestaat die immuniteit echter niet.

En dat is waarom Wikimedia nu geconfronteerd wordt met een aanklacht van een bepaalde persoon die vindt dat Wikipedia bepaalde feiten over hem niet mocht vermelden in de pagina's. Hij vroeg bovendien om de persoonlijke gegevens te overhandigen van al wie aan het artikel meegewerkt had. Om die medewerkers te beschermen vroeg Wikimedia aan de Portugese rechter om de zaak door te verwijzen naar het Europees Gerechtshof, maar de Portugese rechtbank weigerde dit.

Een interessante zaak, met veel aandacht te volgen. TechDirt schrijft erover en uiteraard zijn ook de commentaren interessant. (2)
https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_lawsuit_against_public_participation
https://www.techdirt.com/2023/08/04/wikipedia-fighting-overseas-slapp-suit-because-someone-didnt-like-the-factual-info-posted-about-them/



GOOGLE EN PRIVACY: DO NO EVIL WORDT TERUG GELOOFWAARDIG
Google heeft de laatste tijd toch echt wel zijn best gedaan om jouw privacy te waarborgen. Het moest wel. Enerzijds omdat de verschillende wetten, vooral in de EU, het bedrijf ertoe verplichten. Maar anderzijds omdat concurrenten hun eigen strenge privacybeleid als groot pluspunt aanvoeren - denk bijvoorbeeld aan Apple.

Zo heeft Google verleden jaar een tool uitgebracht, "Results about You",  die het gemakkelijker maakt om de verwijdering van persoonlijke informatie uit zoekresultaten te vragen, zoals je telefoonnummer, je adres of je e-mail.

Maar dat wil wel zeggen dat jij toevallig op die informatie moest vallen, of dat je zelf continu op zoek moest gaan naar die info. Een update van Results About You maakt dit nu eenvoudiger: die bevat een dashboard dat je automatisch zal verwittigen wanneer je privé-gegevens in een zoekresultaat opduiken. En dan kan je via dit dashboard de verwijdering vragen.

De tool is momenteel in de VS verkrijgbaar en later volgen andere landen. Maar als het onze beurt is, hier in België, dan zal je die vinden in de Google app: klik op je profielfoto en klik op "results about you". Je kan ook rechtstreeks naar  goo.gle/resultsaboutyou gaan.

Google heeft trouwens ook zijn beleid voor het verwijderen van expliciete afbeeldingen uitgebreid. Tot nu toe kon je vragen dat een afbeelding van jezelf, die zonder jouw toestemming geplaatst werd, verwijderd wordt. Voortaan kan je ook de verwijdering vragen van een afbeelding die je zelf, om wat voor reden ook geplaatst had. Het gaat verder dan enkel afbeeldingen: ook content die je ooit geüpload had, en daarna verwijderd had, maar die nadien op andere plekken terug opdook, kan je vragen om te verwijderen. Dit beleid geldt echter niet voor content die je zelf commercieel aanbiedt, zoals influencers bijvoorbeeld;

Nog nieuw: Google zal voortaan standaard expliciete afbeeldingen vervormen (blurren). En bij een gewone zoekopdracht kan je ook een syntax toevoegen om ouderlijke controle te hanteren bij de zoekopdachten, zoals "google parental controls" of "google family link".
https://www.engadget.com/google-is-making-it-easier-to-remove-your-private-information-from-search-170025085.html



WHATSAPP: UPDATES VOOR VOICE CHAT
Verleden jaar al maakte WhatsApp een aantal updates bekend die het verzenden van voice boodschappen een stuk gemakkelijker maakte. Nu wordt die functie ook uitgebreid naar het zenden van boodschappen naar een hele groep.

Hiervoor lanceerde WhatsApp een bètaversie van voice chats, waarmee een audiogesprek voor een groep aangemaakt wordt, waarop je kan inpikken.  Wij hebben het zelf nog niet uitgetest, maar gaan af op de uitleg van Engadget.  Heb je deze update al gekregen op je Android toestel, dan zou je in de hoek rechtsboven van het groepsgesprek het symbool kunnen zien van een geluidsgolf. Druk je op dat icoon, dan wordt er een voice groepsgesprek gestart. Je krijgt de melding "voice chat opened" met een microfoontje links van iemands naam, en een rode X rechts ervan. Alle andere deelnemers van het groepsgesprek krijgen een pushmelding met de boodschap dat zij kunnen inpikken op het gesprek - er is dus geen telefoon die gaat bellen. Bovenaan de chatbox verschijnt er een banner die vertelt hoeveel mensen er momenteel aan het gesprek deelnemen, en ook de mogelijkheid biedt om zelf in te loggen.

Deze gesprekken zijn, zoals al het andere, versleuteld via end-to-end encryptie. Als niemand van de groep gereageerd heeft op het gesprek binnen het uur, dan wordt het gesprek afgesloten.
Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/whatsapps-latest-feature-lets-you-jump-in-and-out-of-group-voice-chats-121045597.html
https://www.theverge.com/2023/8/7/23822689/whatsapp-voice-chat-android-beta-rollout



DRIFT OF AFDRIJVEN IS WAAROM CHATGPT GPT-4 SLECHTER IS IN REKENEN DAN GPT-3
Velen vrezen dat AI chatbots bij elke versie slimmer gaan worden, zodat zij op den duur de mens zouden voorbijsteken. Maar nu blijkt dat de nieuwere versies van de chatbots misschien wel slimmer zijn geworden in het beantwoorden van tekstuele vragen, maar duidelijk slechter in het uitvoeren van simpele wiskundige bewerkingen.

Dat werd vastgesteld door wetenschappers aan de Stanford University en Berkeley, de universiteit van Californië. Zij stellen dat die verslechtering een voorbeeld is van "drift", het afdrijven of afwijken, een fenomeen dat AI-ontwikkelaars kennen: wanneer zij een bepaald deel van een enorm complex AI-model willen verbeteren, gaan andere delen van dat model slechter presteren.

De wetenschappers hebben zich tot taak gesteld om systematisch en regelmatig te zien hoe de modellen een reeks taken uitvoeren. Testen die zelfs niet ingewikkeld waren. Een daarvan was gewoon zeggen of een bepaald getal een priemgetal is of niet. En zoals je wellicht kan herinneren uit je eigen schooljaren, is een priemgetal een getal dat enkel deelbaar is door 1 en door zichzelf. Bepalen of een niet heel groot getal een priemgetal is, is misschien voor de gewone mens moeilijk, maar doodsimpel voor een computer. Maar blijkbaar kunnen AI-modellen die taak niet aan.

Je moet dus niet wanhopen: AI gaat de mens niet vervangen - zelfs al laat het volgende artikel je daaraan twijfelen!
https://www.wsj.com/articles/chatgpt-openai-math-artificial-intelligence-8aba83f0?mod=djemalertNEWS



OOK FIGURANTEN VREZEN VERVANGEN TE WORDEN DOOR AI
Je hebt ongetwijfeld al gehoord over de staking van de scenaristen in Hollywood. Daardoor is de productie van heel wat series uitgesteld. De reden voor hun staking: zij vrezen dat producenten in de toekomst scenario's gaan laten schrijven door artificiële intelligentie.

Maar zij zijn niet de enigen in Hollywood die voor hun baan vrezen. The Register weet te vertellen dat ook figuranten die vrees delen. Productiehuizen zouden namelijk de gezichten en lichamen van figuranten inscannen, in verschillende standen. De figuranten vrezen dat artificiële intelligentie gebruikt zal worden om hen te laten "acteren" in films, in de achtergrond, zonder dat zij aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in massascènes, waar normaal gezien veel figuranten een centje kunnen verdienen door in de massa aanwezig te zijn, zou dan hun AI-beeld gebruikt kunnen worden.

Die vrees is niet ongegrond. Want studio's maken nu al gebruik van computertechnieken om synthetische beelden te creëren van mensen, en zo nep menigten te maken als achtergrond in films.
https://www.theregister.com/2023/08/07/tv_and_film_extras_are/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter



WHATSAPP: JE SCHERM DELEN TIJDENS GESPREKKEN
Twee nieuwigheden bij WhatsApp die eigenlijk wel best interessant zijn. Om te beginnen zal je je scherm voortaan kunnen delen met je gesprekspartner tijdens een videogesprek - net zoals je dat kan doen bij videoconferentiediensten zoals Zoom, Google Meet of Microsoft Teams. Je roept deze functie op via het icoontje "Delen", waarna je de optie krijgt om je volledige scherm te delen of enkel een bepaalde app.

Een nieuwigheid die wel interessant is, want je kan documenten delen met een collega, foto's samen bekijken met je familie, of samen met vrienden sites delen om een vakantie of een aankoop te plannen. Maar ook, zo lees je bij The Verge, om anderen te helpen bij tech support - je grootouders bijvoorbeeld helpen door te tonen welke stappen zij moeten nemen om een probleem op te lossen.

Nog een nieuwigheid is dat je voortaan bij videogesprekken op je mobiele toestel ook kan overschakelen op een landschap-modus, zodat je een breder beeld kan doorsturen. Iets wat een toch wat "huiselijker" beeld geeft, want we zijn met zijn allen gewoon aan het beeld van onze tv, niet, en die staat ook niet op zijn zij. :)
https://www.theverge.com/2023/8/8/23824245/whatsapp-screen-sharing-feature



AI-MISBRUIK: JUNK BOEKEN
Zoals te verwachten en te vrezen was, wordt artificiële intelligentie misbruikt door mensen die een gemakkelijk centje willen verdienen. Een voorbeeld daarvan werd deze week bekend: een schrijfster ontdekte dat er verschillende boeken geüpload waren naar Amazon, en daar dus te koop aangeboden werden, met haar naam als auteur. Zij had die uiteraard niet geschreven - de boeken waren door AI aangemaakt.

De schrijfster was al heel wat gewoon, maar dit spant toch wel de kroon, zo meende zij. Mensen die de boeken aankopen, menende dat zij de auteur was, worden zo bedrogen. Meer nog: die nepboeken werden ook toegevoegd aan haar officiële Goodreads profiel. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft een auteur geen controle over de lijst met boeken in zijn of haar profiel.

Bovendien is het aan haar om deze fraude te ontdekken, en dan actie te ondernemen om die boeken te laten verwijderen, bij Amazon en Goodreads. Het goede nieuws is dat, nadat zij het artikel hierover op haar blog liet verschijnen, zowel Amazon als Goodreads de nepboeken verwijderden uit het aanbod. Maar het incident toont toch wel aan dat misbruik door middel van AI heel simpel is. En het valt te vrezen dat dit nog maar het begin is...
https://janefriedman.com/i-would-rather-see-my-books-pirated/



OOK META GAAT SMS UITFASEREN
Gebruik jij nog sms? Eerlijk gezegd moeten wij toegeven dat wij het nog doen. En wij ontvangen heus nog wel sms-berichten. Maar die vorm van communicatie wordt wel steeds meer verdrongen door WhatsApp-berichtjes, want bij die berichtendienst is het heel gemakkelijk om een groep aan te maken, van familieleden of vrienden.

Google heeft bovendien de laatste tijd de gebruikers van Androidtoestellen aangemoedigd om van sms over te schakelen naar RCS, een protocol dat ook rich messages, met multimedia, mogelijk maakt.

Dit alles voorspelt dat sms gaat verdwijnen. Meta heeft nu de genadeslag gegeven. De voortdurende investeringen die het bedrijf doet in WhatsApp Messenger maakten al duidelijk waar de interesse van het bedrijf ligt. En deze week kondigde Facebook Messenger (ook een poot van Meta) aan Android gebruikers aan, dat sms-boodschappen in de volgende versie vanaf 28 september, niet meer beschikbaar zullen zijn.

Maar wij vermoeden dat de mobiele providers zelf nog altijd sms zullen ondersteunen. Zo kunnen oudere personen of mensen met een ouder toestel nog altijd berichtjes versturen, zonder apps.
https://9to5google.com/2023/08/07/facebook-messenger-sms/



OPENAI LANCEERT GPT BOT
Er is de laatste tijd heel wat te doen over het feit dat artificiële intelligentie-tools zoals GPT eigenlijk teren op het werk van anderen - de grote taalmodellen (Large Language Models) waarop zij gebaseerd zijn, bestaan immers volledig uit tekst die op het internet te vinden is en geschraapt wordt. En hebben al die mensen die die teksten geschreven hebben, wel de toelating gegeven voor het gebruik van hun tekst?

OpenAI probeert daar nu een mouw aan te passen met zijn GPTBot. Die zal het internet aflopen, net zoals de spider van Google. Die houdt rekening met de robots.txt die een webbouwer in de code van een website kan zetten, en waarin de programmeur dan kan aangeven welke pagina's geïndexeerd mogen worden en welke niet. (1)

De GPTBot zal iets dergelijks doen: hij zal websites die achter een betaalmuur zitten uitfilteren, net als websites die het OpenAI-beleid niet volgen, en bronnen die persoonlijke identificeerbare informatie verzamelen. En als een website zelf beslist om niet aan de datacollectie deel te nemen, dan kan die dat gewoon in zijn robots.txt bestand zetten. Een website kan ook aangeven dat sommige pagina's wel en andere niet toegankelijk zijn.

Uiteraard hoopt OpenAI dat zoveel mogelijk websites hun content toegankelijk laten.. Maar als je toch de spiders wil blokkeren: bij The Register lees je hoe het kan.
https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/robots/intro
https://www.searchenginejournal.com/openai-launches-gptbot-how-to-restrict-access/493394/
https://www.theregister.com/2023/08/08/openai_scraping_software/



YOUTUBE: JE KAN AANBEVELINGEN UITZETTEN   
Steeds meer techbedrijven nemen maatregelen om zich aan te passen aan de nieuwe voorwaarden van de Europese Digital Services Act. Die voorziet o.a. dat de gebruiker de mogelijkheid moet krijgen om te weigeren dat zijn gegevens gebruikt worden om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen.

Ook YouTube is in dat geval. Je zal daar voortaan namelijk de geschiedenis van de reeds bekeken filmpjes (watch history)  kunnen uitzetten. En dan krijg je geen aanbevelingen meer op je startpagina.

Maak je gebruik van die optie, dan zie je nog alleen search, het menu aan de linkerhand en snelkoppelingen naar aanbevelingen, shorts en je bibliotheek. Deze wijziging zal in de volgende maanden naar alle gebruikers uitgerold worden.

Google heeft tussen haakjes nog een wijziging doorgevoerd, maar die is dan voor de adverteerders bedoeld. Die beklaagden zich namelijk over dubbelzinnigheid in de naam die Google gaf aan de advertenties. Want "in-stream ads"  maakte niet duidelijk genoeg dat die advertenties inderdaad in de stream vertoond werden, maar in tegenstelling tot de ads aan het begin van een filmpje, wél geskipt konden worden. Nu heeft YouTube die advertenties de eerlijkere naam van "skippable ads" gegeven. (2)
https://techcrunch.com/2023/08/08/youtube-update-homepage-watch-history/
https://www.adweek.com/programmatic/youtube-changes-name-of-ad-product-amid-inventory-quality-scandal/



EINDELIJK: VERTALING IN GMAIL VOOR ANDROID EN IOS
Deze optie bestond al veel langer voor de webversie van Gmail, maar nu is het eindelijk ook beschikbaar voor Android en iOS. Concreet zal je boven de body van de boodschap een banner zien met "Translate to". Tik je dat aan, dan kan je kiezen tussen "Show Original" of "Automatically translate to". Door op het tandwieltje te klikken, kan je een output taal kiezen - er zijn meer dan 100 talen beschikbaar.

Je kan ook een tekst manueel vertalen, door naar het menu met de 3 puntjes te gaan. Bovendien kan je de optie om te vertalen uitschakelen voor een bepaalde taal.
Meer hierover bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2023/08/08/gmail-translate-android-ios/



CNET VERWIJDERT DUIZENDEN ARTIKELS
Een bericht dat de wenkbrauwen doet fronsen. Volgens Gizmodo zou tech website CNET in de voorbije maanden duizenden gearchiveerde artikels van de website verwijderd hebben. Zijn de servers vol, waren de artikels foutief? Of heeft het verband met de experimenten die CNET in de jongste maanden gehouden heeft met door AI geschreven artikels - die geplaagd waren door vele fouten?

In een interne memo heeft CNET zelf wat uitleg gegeven over die praktijk. En de schuldige? Google. Volgens de site wil ze enkel URL's verwijderen die niet langer relevant zijn of niet behulpzaam zijn, en zou de site zo een signaal willen geven aan Google dat CNET fris is, relevant en de moeite waard om hoger te komen in de zoekresultaten dan de concurrenten.

Volgens Slashdot is Danny Sullivan, de Public Liaison bij Google Search, niet zo gelukkig met die zet. Hij adviseert die praktijk niet toe te passen. "Wanneer je content verwijdert van je website omdat je om een of andere reden denkt dat Google niet zot is op "oude" content, dan is dat niet juist. Onze richtlijnen moedigen dit niet aan".
Een interessante discussie hierover bij Slashdot.
https://news.slashdot.org/story/23/08/09/2037207/cnet-deletes-thousands-of-old-articles-to-game-google-search



THREADS: POSTEN OP INSTAGRAM DM'S EN ANDERE NIEUWIGHEDEN
Toen Meta zijn eigen concurrent uitbrak voor Twitter/X, Threads, gingen heel wat gebruikers massaal deze nieuwe tool uittesten. Het was immers super gemakkelijk om daar aan de slag te gaan, als je al een Instagram account had: je kon gewoon dezelfde naam hanteren en je moest niet eens een nieuwe account aanmaken.

Velen keerden snel op hun stappen terug - Threads bood te weinig mogelijkheden. Je kon bijvoorbeeld alleen een tijdlijn volgen die aangemaakt werd door algoritmes, een tijdlijn met enkel berichten van mensen die jij volgt in chronologische volgorde was niet mogelijk.

Sindsdien heeft Meta heel wat gesleuteld aan Threads en de mogelijkheden uitgebreid. Zo kondigde het donderdag aan dat je voortaan je Threads posting rechtstreeks kan plaatsen op Instagram DM's, via de Send button. Zo kunnen mensen die enkel op Instagram zijn, jouw belangrijkste Threads zien, en kunnen ze misschien toch overtuigd worden.

Een andere nieuwigheid is dat je voortaan zelf een "alt" tekst kan ingeven voor een foto die je publiceert. Dat zorgt ervoor dat blinden jouw foto of video kunnen "zien", doordat jij een beschrijving geeft van wat op de foto te zien is.

En dan is er ook nog een nieuwe "mention" knop. Daarmee kan je iemand taggen in jouw Threads posting, zodat die de melding krijgt dat hij getagd werd en kan hij jouw posting lezen.

Tot slot: Threads maakt het gemakkelijker om jouw identiteit ook op andere fediverse platformen te verifiëren, zoals Mastodon. (1) The Verge legt in een artikel uit hoe je daarvoor te werk gaat. (2)

Tussen haakjes: Threads zou nog aan andere nieuwigheden werken. Zo zou er een webversie aan komen en een zoekfunctie "ergens in de volgende weken". (3)
https://www.engadget.com/threads-now-lets-you-share-posts-directly-to-instagram-dms-201857138.html?src=rss
https://www.theverge.com/23826506/threads-mastodon-profile-verification-how-to
https://www.engadget.com/threads-is-getting-a-web-version-and-a-search-function-in-the-next-few-weeks-101220107.html?src=rss



X GEEFT WAT MEER UITLEG OVER GEDEELDE INKOMSTEN
X, het voormalige Twitter, heeft onlangs aangekondigd dat het accounts van creators die veel volgers hebben, gaat belonen. Daarover heeft het nu wat meer uitleg verschaft. X zal voortaan een deel van de inkomsten uit advertenties delen met sommige gebruikers. Voorwaarde is wel dat die een minimum aantal views hebben voor hun postings, en dat voor een periode van 3 maanden. Oorspronkelijk was aangekondigd dat dat 15 miljoen views moesten zijn per 3 maanden, deze week werd dat verlaagd tot 5 miljoen. Het minimum bedrag dat uitgekeerd wordt werd ook verlaagd: van $50 naar $10.

Het is wel zo dat er enkel rekening gehouden wordt met views door geverifieerde accounts. Want anders is de verleiding te groot om bots aan te maken die dan spamviews gaan genereren.
https://twitter.com/Support/status/1689781903514017792
https://twitter.com/elonmusk/status/1689840543130406912
https://twitter.com/xDaily/status/1682849715862249472



GOOGLE DOCS EN GOOGLE DRIVE ONDERSTEUNEN ESIGNATURES
Er zijn al heel wat programma's die ondersteuning bieden voor eSignatures, elektronische handtekeningen dus - van cloud gebaseerde tools zoals Dropbox tot software die je op je eigen computer draait zoals Adobe Acrobat. En nu gaat Google dat voorbeeld volgen, voor Google Drive en Google Docs.

Een hele verbetering, want zo moet je niet meer tussen verschillende apps wisselen om bijvoorbeeld een contract te tekenen. Volgens screenshots die The Verge kon inkijken, zal je op je document kunnen aanvragen om een volledige handtekening te vragen of enkel de initialen, en er is ook een "date signed" (datum van ondertekening) vakje, dat je zo kan instellen dat de datum automatisch ingevuld wordt.

Er kunnen handtekeningen van verschillende personen gevraagd worden voor eenzelfde contract, en er zou ook de mogelijkheid zijn om de status van die handtekeningen op te volgen.

Er is echter een maar: de eSignatures komen nu wel in bètafase, maar zij zijn nog niet beschikbaar voor alle Workspace gebruikers. Individuele Workspace gebruikers zullen wel toegang krijgen in de volgende weken, maar wie een Workspace Business of Workspace Enterprise account heeft krijgt enkel toegang wanneer de admin van die account dat aanvraagt via een speciaal formulier. Het is nog niet bekend wanneer mensen die een gratis persoonlijke account hebben bij Google die toegang krijgen, zelfs niet of eSignatures überhaupt voor hen uitgerold worden.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLyjTyUbm9cJ4f-IhWMte6w3ESyGYKmKPA8kKXhEbKSKGbJw/viewform
https://www.theverge.com/2023/8/10/23826970/google-docs-drive-esignature-support-beta

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



RUGZAK MOET JE EEN MEER REALISTISCH GEVOEL GEVEN IN VR-WERELD
De evoluties in virtuele realiteit volgen elkaar snel op waardoor de beleving van die virtuele wereld steeds realistischer wordt. Moderne headsets bieden tegenwoordig 4K resolutie, en een Dolby Atmos surround geluid. Dankzij controllers die je beweging volgen, kan je een perfecte interactie hebben in de virtuele wereld.

Maar er ontbreekt toch nog altijd iets. Want al die snufjes kunnen je binnenoor niet om de tuin leiden - het orgaan dat hoogte en laagte voelt. Zelfs wanneer je in je virtuele bril als het ware in een rollercoaster zit, met duizelingwekkende bewegingen: je ogen zien die virtuele werkelijkheid, maar je middenoor zegt je dat het niet waar is.

Maar dat zou een nieuwe hardware moeten oplossen: de JumpMod Haptic Backpack. Momenteel nog in prototype, maar het zou ervoor moeten zorgen dat de beweging van springen in VR realistischer aanvoelt aan jouw lijf. Het prototype lijkt op een rugzak.

De makers geloven in een aanpak waarbij delen van het lichaam gebruikt worden voor input en output, in plaats van gewoon meer technologie aan het lijf toe te voegen. En op die basis zouden er nog andere toestellen moeten volgen om dit concept verder uit te werken.
Hoe die 'rugzak' precies werkt, lees je bij Engadget.
https://www.engadget.com/the-jumpmod-haptic-backpack-makes-virtual-leaps-more-realistic-160003718.html?src=rss



CHIPSPRODUCTIE KOMT NAAR EUROPA
Europa heeft beseft dat het niet meer afhankelijk mag blijven van het buitenland voor belangrijke zaken zoals computerchips. Dat besef is er enerzijds gekomen door de coronacrisis, toen alle verkeer van China naar Europa opgeschort werd. En anderzijds door de gespannen handelsverhouding met China, en de gevaren die dit oplevert voor de grootste chipsbouwer ter wereld, TSMC, dat zijn fabrieken in Taiwan heeft staan.

De EU heeft daarom plannen ontvouwd om ook in eigen regio chips te gaan vervaardigen - iets waarvoor het veel subsidies heeft. En het lijkt erop dat Duitsland de uitverkoren plek is waar TSMC zijn Europese vestiging gaat bouwen, en wel in Dresden.

TSMC zal subsidies ontvangen van de Duitse overheid , mits de EU dit plan goedkeurt. Het wordt een samenwerking met Bosch, Infineon en NXP, die elk 10% van de fabriek zullen bezitten in een joint venture. Het blijkt trouwens dat Duitsland nog een ander bedrijf heeft kunnen lokken om daar van start te gaan: Intel gaat er een fabriek realiseren die aanvang 2027 al de eerste producten zal uitbrengen.

Waarnemers menen echter dat TSMC met problemen geplaagd zal worden in Duitsland. Een gebrek aan werknemers met de juiste vakkennis bijvoorbeeld, net zoals het in Arizona moest vaststellen toen het daar een fabriek wou opstarten. Mogen wij daar nog de bedenking aan toevoegen dat Duitsland met nog een ander probleem kampt: energie? Door zijn versnelde overgang naar hernieuwbare energie, de Energiewende, in combinatie met de afbouw van nucleaire installaties en de afhankelijkheid van gas, is de stroomvoorziening in Duitsland iets wat vele waarnemers als een risico beginnen te beschouwen om hun industriële activiteiten in dat land handhaven, laat staan er nieuwe te ontplooien...
https://www.wsj.com/articles/taiwans-tsmc-to-build-first-european-chip-plant-in-germany-155e4d8?mod=djemalertNEWS


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



TIKTOK START MET VOICE-ACHTIGE WEDSTRIJD
TikTok mag dan al onder vuur liggen omwille van zijn Chinese afkomst, en de mogelijke gevaren voor jouw data, maar het valt niet te ontkennen dat het platform constant blijft vernieuwen, en zijn gebruikers telkens nieuwe uitdagingen brengt - waarop de gebruikers graag ingaan.

De nieuwste uitdaging is Gimme The Mic, een soort The Voice. Een streaming wedstrijd, waarbij kandidaten via livestream een auditie kunnen geven, en fans live punten kunnen geven. De wedstrijd bestaat uit drie delen: auditie, semifinale en grote finale.

Beginnende artiesten kunnen vanaf nu een auditie opsturen van 30 seconden (langer mag niet, het is nu eenmaal TikTok) onder de hashtag #GIMMETHEMUSIC. De 30 inzendingen die de meeste punten krijgen gaan naar de have finale, waar zij gekoppeld worden om te performen in een optreden dat live gestreamd wordt. Op 10 september volgt in de VS een finale, waarin de beste 10 performers het tegen elkaar moeten opnemen.

De winnaar daarvan moet het dan opnemen in een wereldwijde competitie met de winnaars van de andere landen.

Hopelijk kan TikTok de massale belangstelling voor die live evenementen aan? Dat wordt nagelbijten!
https://www.theverge.com/2023/8/7/23822775/tiktok-music-competition-gimme-the-mic-live-stream



CREATORS KUNNEN PODCASTS VOOR PATREON ABONNEES VIA SPOTIFY AANBIEDEN
En het zou nog supersimpel zijn ook: gewoon de accounts voor beide diensten synchroniseren! Dat is een gevolg van de integratie met Patreon die Spotify eerder dit jaar aankondigde.

Concreet betekent het dat mensen die via Patreon creators ondersteunen met een extra abonnement, die exclusieve content nu via Spotify kunnen beluisteren - naast de gewone content uiteraard, die voor alle andere luisteraars beschikbaar blijft.

Omgekeerd: wanneer je in Spotify een podcast tegenkomt die je nog niet financieel ondersteunt, is het heel simpel om met enkele klikken je financiële steun te activeren. De content die exclusief is voor Patreon-ondersteuners zal op een aparte pagina verschijnen bij het profiel van de creator.
Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/patreon-creators-can-now-publish-subscriber-only-podcasts-on-spotify-130016901.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/8/9/23823434/patreon-spotify-integration-premium-content-paywall




 
De nieuwe oogst


   
PLAYFIFER: VIJF LETTERS

Bij dit online letterspelletje is het de bedoeling dat je met de gegeven letters zoveel mogelijk woorden maakt van vijf letters. Je mag elke letter gebruiken, ongeacht de plaats op het rooster. De regels worden onderaan de pagina uitgelegd. Succes!
[Taal: EN]
https://playfifer.com/



SHOULD I REMOVE IT

Een handige website: wanneer je een nieuwe computer koopt, dan staat die vol "bloatware" - programma's van die fabrikant die je eigenlijk niet nodig hebt. Of "trialware" - probeerversies met beperkingen van commerciële software, in de hoop dat jij zal upgraden naar een betaalde versie.  Maar welke programma's mag je verwijderen? Deze website helpt je om die programma's op te sporen en er advies over te geven. Je kan ook zelf zoeken naar bepaalde programma's.
[Taal: EN]
https://www.shouldiremoveit.com/


OLD VERSION: WANNEER DE NIEUWE NIET VOLDOET

Het kan gebeuren dat er een update van bepaalde software op je computer uitgevoerd wordt, maar dat je niet tevreden bent met die nieuwe versie. En je wil terug naar de oude - maar waar vind je die? Deze website kan redding brengen. Hier vind je oudere versies van tal van software - van tools zoals Zip en Nero, tot beveiliging, kantoorsoftware, beeldbewerking en meer. En dat voor Windows, Mac, Linux, Gameconsoles en Android.
[Taal: EN]
http://www.oldversion.com/


PRINT WHAT YOU LIKE

Dankzij deze website kan je van een webpagina enkel de stukken afdrukken die je nodig hebt. Gewoon de URL van de website intikken, waarna de pagina geladen wordt. Bewerk de pagina en printen maar!
[Taal: EN]
https://www.printwhatyoulike.com/


RADIOREFERENCE: NASLAGWERK OVER FREQUENCIES

Deze website is, naar eigen zeggen, de grootste database over radiocommunicaties. De site bevat een volledige database over frequenties, informatie over radiosystemen en de licentiegegevens voor de Amerikaanse FCC. Om wat bij te leren over dit mooie medium.
[Taal: EN]
https://www.radioreference.com/


MEANING IN CHAT

Vaak kom je afkortingen of emoji's tegen in chatberichten. Van sommige ken je de betekenis, zoals BRB, kort voor Be Right Back. Maar van andere weet je het niet. Deze site kan je daarbij helpen. Wist je bijvoorbeeld dat een pepertje als emoji verwijst naar iets spicy - in de voeding, maar ook in een situatie. Een handige site!
[Taal: EN]
https://www.meaningin.chat/


RAYTRACING IN ELKE MINECRAFT WERELD

Raytacing is een technologie om prachtige lichteffecten te genereren in games. In Minecraft kan je dat ook. Dit artikel van Gameverse toont je hoe je dat in elke Minecraft-wereld doen kan.
[Taal: NL]
https://gamerverse.be/gids/gids-raytracing-in-elke-minecraft-wereld/


SKYBOX AI: 3D-TOOLS MAKEN MET TEKSTPROMPT

Deze AI-tool maakt het mogelijk om immersieve ervaringen in 360° te creëren. Bijvoorbeeld een 3D-panorama via gewone tekstuele aanwijzingen. Je kan daarbij ook een sfeer aangeven, zoals filmscènes of videogames.
Over de verschillende mogelijkheden van Sky Box, zoals samenwerkingen tussen verschillende universums, een artikel bij Korben.
De tool zelf is in het Engels te gebruiken, het artikel van Korben in het Frans.
[Taal: FR]
https://korben.info/skybox-ai-creer-experiences-panoramiques-3d-textes.html
https://skybox.blockadelabs.com/


RHYMER: RIJMWOORDEN

Een website die handig kan zijn voor wie bijvoorbeeld een Engelstalige songtekst schrijft. Je kan kiezen tussen verschillende soorten rijm:
-eindrijm - woorden die anders geschreven zijn maar toch rijmen, zoals plate en eight.
-rijm in de laatste lettergreep zoals pleate/complete
-dubbele rijm zoals conviction / prediction (de twee laatste lettergrepen)
[Taal: EN]
https://rhymer.com/


NETWORK TOOLS

Hier vind je verschillende tools die handig zijn voor de webmaster of voor wie technisch verantwoordelijk is voor een netwerk. Van DNS Lookup tot HTTP headers en WHOIS search: bij elke tool staat duidelijk uitgelegd waarvoor je hem kan gebruiken.
[Taal: EN]
https://www.broadbandsearch.net/network-tools




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Frans-Belgisch auteur, hoogleraar en lid van de Académie française - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antoine_Compagnon
    Theorie van het dode internet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Theorie_van_het_dode_internet
    Proces waarbij golven op een wateroppervlak groter worden door invloed van de wind - https://nl.wikipedia.org/wiki/Golfgroei
    Tsjechische plaats - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mozol%C3%ADn
    Schimmel behorend tot de familie Phragmidiaceae - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine-pimpernelroest
    Maanlandingsmissie van het Russische ruimtestaatsbedrijf Roskosmos - https://nl.wikipedia.org/wiki/Loena_25
    Menstruatieverlof - https://nl.wikipedia.org/wiki/Menstruatieverlof
    Teksteditor voor Unix en Unix-achtige computersystemen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pico_(teksteditor)
    Spookwinkelcentrum - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spookwinkelcentrum
    Belgische familie uit Luik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fabri_(familie)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_vrouwen_2023
    [EN] Branden op Hawaii - https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Hawaii_wildfires
    [EN] Vermoorde presidentskandidaat van Ecuador - https://en.wikipedia.org/wiki/Fernando_Villavicencio


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over numismatiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Numismatiek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
AI-rel in Nieuw-Zeeland: kook-app prijst dodelijk chloorgas aan als ‘verfrissend gerecht’
In sneltreinvaart dringt kunstmatige intelligentie (AI) onze levens binnen, maar dat gaat lang niet altijd vlekkeloos. Zo ligt in Nieuw-Zeeland een populaire kook-app onder vuur omdat het levensgevaarlijke recepten zou fabriceren. De ontwikkelaar van de app betreurt de hetze en belooft verbetering.
https://www.ad.nl/tech/ai-rel-in-nieuw-zeeland-kook-app-prijst-dodelijk-chloorgas-aan-als-verfrissend-gerecht~a1aa3705/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Hoe bescherm je jezelf tegen desinformatie?
Fake news, misinformatie, of beter nog, gewoon desinformatie: allemaal woorden die eigenlijk hetzelfde betekenen. Het gaat om nieuws dat niet overeenkomt met de realiteit, maar wel als dusdanig verkocht wordt. De grote vraag die iedereen zich echter stelt is: hoe kan ik de waarheid van de leugen onderscheiden?
https://computertaal.info/2023/08/12/hoe-bescherm-je-jezelf-tegen-desinformatie/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Alternatieven voor Google Analytics
Privacyvriendelijk je bezoekers tracken
Als je een eigen blog of website hebt, kan het interessant zijn te weten wie je bezoekers nu eigenlijk zijn of welke pagina's het meest aanslaan. Daarvoor zijn meer dan genoeg tooltjes beschikbaar. Een paar jaar geleden was het een no-brainer; je installeerde Google Analytics en vervolgens verzamelde je bakken met data. Inmiddels is Google Analytics software non grata. De tool is door meerdere Europese toezichthouders verboden. Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven als je een beetje websitebezoek wilt meten. We nemen er in dit artikel een aantal onder de loep
https://tweakers.net/reviews/11370/privacyvriendelijke-alternatieven-voor-google-analytics.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Oprichter van failliete cryptobeurs FTX Bankman-Fried opnieuw naar de gevangenis
De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet opnieuw naar de gevangenis. Hij was op borgtocht vrij, maar een rechter in New York heeft de borgtocht vrijdag vervroegd ingetrokken.
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/crypto/oprichter-van-failliete-cryptobers-ftx-bankman-fried-opnieuw-naar-de-gevangenis/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DIRPRINTOK: AFDRUKKEN


Met deze software kan je de inhoud van een map of de boomstructuur van je computer weergeven en afdrukken. Het programma is gebruiksvriendelijk en zelfs milieuvriendelijk: om te voorkomen dat je onnodig papier verspilt, krijg je eerst een afdrukvoorbeeld. Je kan de data ook exporteren naar XLS, HTML, CSV en TXT.
https://www.chip.de/downloads/DirPrintOK_42489767.html
https://www.softwareok.com/?seite=Freeware/DirPrintOK


GIMP: UPDATE


Van deze knappe beeldbewerker, die ook met lagen kan werken, is er nu een update uit. Je kan de tool gebruiken op Linux, Windows en Mac. GIMP (GNU IMage Manipulation Program) is een van de beste gratis alternatieven voor Photoshop van Adobe.
https://www.chip.de/downloads/GIMP_12992070.html
https://www.gimp.org/


TEAMVIEWER REMOTE

Met Teamviewer kan je niet alleen je scherm delen met anderen, maar ook de computer van de ander vanop afstand besturen. Wat ideaal is wanneer je iemand helpen wil die een probleem heeft met zijn computer. Bovendien bevat de tool een goede chat- en meetingfunctie. Deze nieuwe update heeft een betere geluidskwaliteit dan vorige versies. Compatibel met Windows, Mac, Android en iOS.
https://www.chip.de/downloads/TeamViewer-Remote_25566883.html
https://www.teamviewer.com/nl/


SLACK: NIEUWE VERSIE

Deze update heeft de samenwerkingssoftware Slack een veel minder chaotische interface gegeven. Er is een nieuwe Home rubriek waar je je channels vindt, je DM's en apps. De zijbalk bevat voortaan je DM's van de diverse gesprekken in verschillende kanalen aan de linkerzijde, met de actieve DM's rechts. Er is voortaan ook een "later"-menu, waar je alle spullen kan bewaren die je later terug wil bekijken. Meer nieuwigheden in het artikel bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/8/9/23824562/slack-redesign-app-dms-activity-later
https://slack.com/


GAME: THE BATTLE FOR WESNOTH

Het is weekend, en dus tijd voor ontspanning. In deze open source fantasy game kan je spannende avonturen beleven. Aan de game werd 10 jaar gewerkt, en je kan het op je eentje spelen of je kan het opnemen tegen verschillende anderen.
http://www.wesnoth.org/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
“The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts,
while the stupid ones are full of confidence.”
- Charles Bukowski -