Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/7/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1322  van 22/7/2023


 

Gegroet lezer,

Met de nationale feestdag op 21 juli was het een iets kortere werkweek. Maar dat betekent daarom niet minder nieuws, want er was weer heel wat te melden. Uiteraard heel veel over nieuwe ontwikkelingen in artificiële intelligentie, maar ook wel wat nieuws over de concurrentie tussen Threads van Meta, en Twitter. En zelfs e-bikes komen eraan te pas!

Snel aan uw leesvoer dus. Veel plezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




REDDIT SCHAFT BELONING AF
Dat sociale netwerken vooral teren op de inbreng van gebruikers, is duidelijk - dat is nu eenmaal het principe van user generated content. Als de gebruikers afhaken, dan bestaat het sociale netwerk ook niet meer. Maar hoe zit het met de beloning van die gebruikers, die er eigenlijk toch voor zorgen dat het sociale netwerk geld kan verdienen, door advertenties te plaatsen naast hun postings?

Tot nu toe waren er maar enkele sociale netwerken die hun gebruikers daarvoor beloonden. Facebook bijvoorbeeld geeft geen krimp op dat vlak. Het gaat ervan uit dat je maar al te blij mag zijn dat je deel mag uitmaken van het sociale netwerk.

Reddit deed dat wel, met zijn Reddit Gold en een systeem om coins te geven en andere beloningen. Tot nu toe kon je bij Reddit als gebruiker Reddit coins aankopen, en die je dan kon gebruiken om voordelen te krijgen bij bepaalde subreddits: gratis toegang, of toegang zonder advertenties, of aan personen zelf Reddit Coins te geven.

Verleden week vrijdag kondigde Reddit echter aan dat het niet meer mogelijk wordt om coins aan te kopen. Wie nog coins heeft, kan die uitgeven tot 12 september, daarna verliezen die hun waarde. Bovendien zullen de gebruikers die een betaald Premium abonnement hadden, en in ruil daarvoor elke maand een aantal coins ontvingen om uit te delen, die niet meer ontvangen.

Moeten wij er nog bij vertellen dat de gebruikers woest zijn om die maatregel?
https://mashable.com/article/reddit-gold-coins-awards-system-remove



OOK TWITTER GAAT GEBRUIKERS VERGOEDEN
Er waren uiteraard ook wel sociale netwerken die populaire gebruikers een vergoeding geven. TikTok bijvoorbeeld heeft zijn TikTok Pulse programma sinds 2022, om inkomsten met gebruikers te delen. Snap, het moederbedrijf boven Snapchat, heeft sinds april 2023 een programma om inkomsten te delen. En bij YouTube is er een Partner Program voor de Shorts video's, waar er sinds september 2022 inkomsten uitgekeerd worden bij video's die veel views krijgen.

Vrijdag kondigde Twitter aan dat het start met beloningen voor populaire creators. Het zou gaan om de inkomsten van het vertonen van advertenties, die getoond worden in de antwoorden op hun tweets. Concreet: als creator plaats je een tweet, en hoe meer commentaren er verschijnen, hoe meer advertenties er geplaatst worden. En de inkomsten van die ads, daar krijg jij dan als creator een deel van.

Het is echter niet iets dat voor de gewone gebruiker weggelegd is. Om te beginnen moet je een Twitter Blue abonnement hebben. En moeten jouw tweets meer dan 5 miljoen keer bekeken worden per maand, en dat gedurende minstens drie maanden.  Sommige creators hebben op Twitter al gepost dat zij verrast waren "zoveel" geld te hebben ontvangen, maar het is nog onduidelijk of dit een publiciteitscampagne was. Vooral omdat verschillende prominente Twitter creators hierover helemaal niets gepost hebben - waarbij het onduidelijk is of dat zij niets ontvangen hebben, of zij er niets over wilden vertellen...
https://techcrunch.com/2023/07/13/twitter-starts-sharing-ad-revenue-with-verified-creators/



META KONDIGT CM3LEON AAN
CM3leon (spreek uit: kameleon) is een nieuwe tekst-naar-afbeelding model, dat ook onderschriften voor afbeeldingen kan genereren. Het zou dan ook de basis kunnen worden voor modellen die begrijpen wat een afbeelding voorstelt.

Dit is volgens Meta een 'transformer' model, dat dus geen gebruikmaakt van diffusie zoals DALL-E2 en andere beeldmodellen.  Bij TechCrunch lees je meer over het verschil tussen de modellen.

CM3leon zou 5 keer minder rekenkracht vereisen en ook een kleinere dataset voor de trainer, dan andere modellen. Het is evenwel slechts een aankondiging, de tool is nog niet gelanceerd dus je kan het zelf nog niet uittesten.
https://techcrunch.com/2023/07/14/meta-generative-transformer-art-model/



NIEUWE EMOJI'S ONDERWEG
Geregeld worden er nieuwe emoji's bedacht, die wel leuk zijn. Hierbij is het belangrijk te weten dat het pictogrammen, smiley's en dergelijke  zijn die in tekstboodschappen gebruikt kunnen worden, door middel van toetscombinaties. En die op alle toestellen op dezelfde manier weergegeven worden, of dat nu een iOS of Android toestel is, of een pc of Mac.

Het is het Unicode Consortium dat beslist welke emoji's toegelaten worden, en welke code daar tegenover staat. En in september wordt een nieuwe specificatie voor de emoji's goedgekeurd, versie 15.1.  Nu al is bekend wat de mogelijke kandidaten zijn: een hoofd dat op en neer knikt, als teken van goedkeuring. Een hoofd dat van links naar rechts beweegt, als teken van  negatie.  Er zou ook een limoen  toe behoren, een fenix, een gebroken link (om snel aan de afzender van een boodschap te antwoorden dat de link niet klopt die hij gestuurd heeft), een bruine paddenstoel en enkele nieuwe silhouettes om gezinnen weer te geven.

Nadat het Unicode Consortium beslist heeft, in september, welke emoji's er komen, kunnen Apple, Google en andere fabrikanten die code via software updates naar hun toestellen doorsturen, maar dat vergt meestal wat tijd. Deze nieuwe emoji's mag je dus pas ten vroegste begin 2024 verwachten.
https://www.macrumors.com/2023/07/13/2024-proposed-emoji-chararacters/



META: BELANGSTELLING VOOR THREADS GEMINDERD EN PROBLEMEN MET SPAM
Toen Twitter tijdelijk het aantal tweets beperkte dat je per dag bekijken kan, klonk luid boegeroep. En kijk: ook Meta voert nu die beperking in bij Threads. Volgens Adam Mosseri, verantwoordelijke voor de Twitter-concurrent van Meta, Threads, zou het sociale netwerk problemen hebben met spam. Daardoor zou het zich gedwongen zien om eveneens tijdelijk limieten op te leggen, zoals Twitter ook gedaan had (1).

Ondertussen blijkt dat de belangstelling voor Threads na de eerste piek, toch sterk teruggevallen is. Volgens gegevens van Sensor Tower en Similarweb zou het aantal dagelijks actieve gebruikers met 20% gedaald zijn tussen verleden week dinsdag en de zaterdag tevoren. De tijd die de gebruiker spendeerde op de app daalde met 50% en ging van 20 naar 10 minuten. (2)
https://techcrunch.com/2023/07/17/the-spam-bots-have-now-found-threads-as-company-announces-its-own-rate-limits/
https://brevmag.com/threads-app-already-seeing-decline-in-usage/



META MAG GEEN ADVERTENTIES TONEN IN NOORWEGEN
Die tegenvallende belangstelling voor Threads is niet de enige tegenvaller waarmee Meta geconfronteerd wordt: hét grote probleem is een beslissing van de EU. Op 4 juli heeft het Europees Hof van Justitie beslist dat Meta illegaal data verzamelde van gebruikers om gepersonaliseerde advertenties te vertonen, en dat zonder toestemming van de gebruiker. Waarop de Noorse Databeschermingsautoriteit aan Meta bevolen heeft om tijdelijk het vertonen van die advertenties drie maanden lang op te schorten, en dat vanaf 4 augustus. Doet het dat niet, dan moet het een boete betalen van €89,500 per dag.

Dat verbod kan vroeger opgeheven worden, als Meta een manier zou kunnen aantonen om op wettelijke wijze persoonlijke data te verwerken, en als het de gebruikers een optie zou bieden om via opt-out zich te onttrekken aan doelgerichte advertenties. Meer bij Politico.
https://www.politico.eu/article/facebook-instagram-norway-ban-track-users-ads/



EERSTE KWALITEITSLABELS VOOR MACHINE MODELS
Er wordt steeds meer beroep gedaan op machinemodellen, waarbij bepaalde dingen automatisch door een machine gedaan worden met behulp van artificiële intelligentie - de machines leren daarbij bepaalde patronen herkennen. Bedrijven trainen de modellen op een dataset en geven het een algoritme dat het kan gebruiken om "na te denken" over die data, en daarvan kan leren. En deze modellen bieden zij dan aan hun klanten aan.

Maar zijn die modellen wel betrouwbaar? Daarvoor is er eigenlijk behoefte aan onafhankelijke evaluaties. En dat begint in de VS stilaan van de grond te komen. Het industriële consortium MLCommons heeft bijvoorbeeld MedPerf aangekondigd, een benchmark die medische AI evalueert om te zien of die geen vooroordelen heeft. Momenteel is deze evaluatie beperkt tot modellen die helpen bij het evalueren van radiologische scans.

Een andere organisatie, Common Sense, komt met kwaliteitslabels die weergeven of media voor kinderen voldoende waarborgen bieden voor de privacy en geschiktheid van die media. Common Sense heeft ook AI-producten in zijn reviewsysteem opgenomen, zodat het nu kan aangeven of Claude en ChatGPT geschikt zijn voor gebruik door kinderen. (1)(2)
https://techcrunch.com/2023/07/17/mlcommons-launches-a-new-platform-to-benchmark-ai-medical-models/
https://techcrunch.com/2023/07/17/common-sense-media-a-popular-resource-for-parents-to-review-ai-products-suitability-for-kids/



VERMINDERDE BELANGSTELLING VOOR CHATGPT: OP ZOEK NAAR DE OORZAAK
ChatGPT blijft een van de bekendste AI-tools, het is het uithangbord voor de large language modellen. Maar toch is de belangstelling ervoor gedaald. Volgens data van SimilarWeb is het verkeer naar de ChatGPT webapp met 10% gedaald tegenover de maand tevoren. Sensor Tower van zijn kant meldt dat het aantal downloads van de app gedaald is.

De reden daarvoor? Volgens TechRadar zouden verschillende gebruikers erover geklaagd hebben dat de kwaliteit van de antwoorden van ChatGPT verminderd zou zijn, sinds er overgeschakeld werd naar het GPT-4 model van OpenAI. Dat geeft prioriteit aan snelheid, maar dat lijkt ten koste te gaan van de kwaliteit, zo beweren zij. Maar is dat ook zo? Volgens OpenAI  geeft de beslissing om met verschillende kleinere modellen te werken in GPT-4 die elk in specifieke gebieden getraind zijn, die dan samenwerken, hetzelfde resultaat maar is het voor OpenAI goedkoper om daarmee te werken. (1)

Zelfs al zou er momenteel nog geen daling in de kwaliteit van de antwoorden van ChatGPT zijn, dan is er nog altijd het gevaar van AI-kannibalisme, dat in de toekomst wel degelijk voor een lagere performantie kan zorgen. Steeds meer teksten op het web zouden op termijn op large language modellen gebaseerd zijn, en dus gebruikt worden voor verdere training van de AI. Kan dat kannibalisme dan niet eenvoudig vermeden worden door aan de AI te vertellen dat die geen door AI gemaakte teksten mag gebruiken in zijn training? Wel, de AI kan dat momenteel nog niet ontdekken. (2)

Maar uiteraard kan de daling in de belangstelling voor ChatGPT gewoon te wijten zijn aan mensen die het zijn komen uittesten, enkele toepassingen gevonden hebben, maar voor de rest die hele ChatGPT niet nodig hebben. En ondergaat ChatGPT dezelfde behandeling als alles wat trendy is, en na een tijdje terug uit de belangstelling valt...
https://www.techradar.com/computing/artificial-intelligence/chatgpt-use-declines-as-users-complain-about-dumber-answers-and-the-reason-might-be-ais-biggest-threat-for-the-future
https://arstechnica.com/information-technology/2023/07/why-ai-detectors-think-the-us-constitution-was-written-by-ai/



META THREADS EN DE FEDIVERSE: EEN ZEGEN OF VLOEK
Het blijft gek: Meta dat aankondigt dat zijn nieuwe tool, Threads, binnenkort ook ActivityPub gaat ondersteunen, het protocol dat gebruikt wordt door o.a. Mastodon. En dat terwijl ActivityPub een protocol is dat eigenlijk volledig indruist tegen het businessmodel van Meta - de geslotenheid, de verzameling van data.

Het ActivityPub protocol werd ontworpen met volledige openheid als doel. Gebruikers zouden via verschillende apps en verschillende, zelfs persoonlijke, servers met elkaar kunnen interageren in dezelfde "Fediverse", een gefedereerd universum. Het hele protocol draait rond delen en openheid, en een commercieel plan zit er echt niet achter.

Bij ActvityPub kunnen gebruikers van al die verschillende apps niet alleen met elkaar interageren en elkaars content bekijken, maar als zij dat willen kunnen zij van vandaag op morgen gewoon hun digitale identiteit van de ene server naar de andere overzetten. En dat lijkt toch allemaal wat te wringen met het businessplan van Meta, en bij afgeleide Threads.

Toen Meta aankondigde dat het voor zijn Threads op termijn ook zou kiezen voor het ActivityPub protocol, hebben de beheerders van het protocol die vraag met de nodige beleefdheid beantwoord. Maar niet iedereen leek Meta te verwelkomen.

Een artikel bij Wired gaat hier dieper op in. Wat wij alvast niet wisten is dat de Fediverse al meer dan 10 jaar bestaat, maar nu door de opkomst van Mastodon, en de aankondiging van Meta/threads, plots in de belangstelling kwam. Het geweld van de massa gebruikers die eventueel via Meta/ Threads deze Fediverse zouden overspoelen, hangt volledig af van hoe Meta de ActivityPub implementeert in Threads.  Zoals bijvoorbeeld welke content van Threads naar de Fediverse gepost wordt - maar vooral de rol die advertenties die daarbij gaan spelen.
https://www.wired.com/story/metas-threads-could-make-or-break-the-fediverse



AI: DE PLANNEN VAN MICROSOFT ZIJN NIET GRATIS
Op zijn Inspire conferentie heeft Microsoft meer duidelijkheid gegeven over hoe het zijn chatbot integreert in zijn verschillende producten, en dan met name in  Microsoft 365 business.

Om te beginnen: de Bing chatbot zal ook visuele zoekopdrachten aankunnen. Dat wil zeggen dat je een afbeelding kan uploaden als prompt, en dan meer vragen over de afbeelding kan stellen en met de chatbot erover een gesprek kan voeren. Deze visuele search is in eerste instantie beschikbaar op de desktop en op mobiele toestellen, en later ook voor de Enterprise versie.

Wat de Enterprise versie van Bing Chat betreft, die zal de gebruikers dezelfde GPT-4 aangedreven chatbot bieden die er ook in Bing search zit. Maar met dit verschil: de data van de bedrijven zijn beschermd, zij worden niet gebruikt voor verdere training van de AI - iets wat voor veel bedrijven toch een reden tot bezorgdheid was.

Momenteel is dit voor de zakelijke gebruikers van Microsoft 365 beschikbaar zonder supplement. Maar in de toekomst zou Microsoft dit als een apart product kunnen verkopen, aan 5 dollar per gebruiker per maand.

Wat Copilot betreft: die wordt ook beschikbaar voor Microsoft 365 gebruikers, maar niet gratis, je zal moeten betalen voor dit extraatje. Maar misschien is dat wel de moeite waard: Microsoft 365 Copilot draait op GPT-4 en kan tekst genereren in Office documenten, zelf PowerPoint presentaties aanmaken, en heel gemakkelijk dingen doen in spreadsheets zoals tabellen pivoteren.

Copilot gaat ook opgenomen worden in Microsoft Teams Daar kan het in real time een samenvatting maken van gesprekken terwijl die aan het gebeuren zijn, met toevoeging van datum, namen en de belangrijkste punten. De AI kan in de tekstchat de voornaamste punten opsommen en een lijst of tabel aanmaken.

Wat betekent dit concreet voor de prijszetting van Microsoft 365? Voor de E3, E5, Business Standard en Business Premium versie kost de toevoeging van Microsoft 365 Copilot $30 per gebruiker per maand. Bovenop uiteraard de normale abonnementsprijs, die van $12,50 tot -36 per gebruiker per maand varieert.
Meer bij The Verge en Thurrott.
https://www.thurrott.com/cloud/285815/microsoft-bing-chatbot-visual-search
https://www.theverge.com/2023/7/18/23797317/microsoft-bing-chat-enterprise-generative-ai-gpt-chatbot
https://www.theverge.com/2023/3/16/23642833/microsoft-365-ai-copilot-word-outlook-teams



META BRENGT LLAMA2 UIT ALS GRATIS TAALMODEL
Nu Microsoft meer duidelijkheid gegeven heeft over wat het gebruik van zijn op GPT-4 gebaseerde artificiële intelligentie in de verschillende producten moet gaan kosten, is het afwachten wat Google, Zoom en Salesforce gaan aanrekenen voor het gebruik van hun chatbots. zo'n chatbot ontwikkelen en draaiende houden, dat is immers niet goedkoop en vraagt heel veel rekenkracht van die bedrijven.

Van Meta weten we ondertussen al wel wat het gaat aanrekenen voor zijn chatbot: niets. Meta heeft immers aangekondigd dat het zijn nieuwe large language model, LLaMA2, onder een "meta" licentie gaat uitbrengen. Dat is een licentie die het zelf gecreëerd heeft, en die betekent dat zowel voor commercieel gebruik als voor onderzoeksdoeleinden, het gebruik gratis is.

Alvast Qualcomm heeft aangekondigd dat het de LLaMa vanaf 2024 zal brengen naar zijn chips voor laptops, smartphones en headsets. En dat is toch wel interessant, want apps zullen voortaan de LLM kunnen gebruiken op je toestel zelf, zonder naar de cloud te moeten gaan. Met andere woorden: al jouw data blijven op je toestel.

LLaMa2 werd getraind op 40% meer data dan versie 1, maar in de nieuwe versie werden geen gegevens van gebruikers gebruikt, en Meta beweert dat het data van sites die ervoor bekend staan veel persoonlijke informatie te bevatten, eveneens uitgesloten heeft. Nog volgens Meta zou de LLaMa2 beter presteren dan andere LLM's, zoals Falcon en MPT.  En bedrijven zullen via clouddiensten van Microsoft Azure, AWS, HuggingFace en andere providers gebruik kunnen maken van dit taalmodel.

Waarom Meta dit gratis doet? Wel, doordat het gratis is hoopt Meta dat het massaal gebruikt zal worden. Zodat Meta de fouten kan ontdekken en verbeteren.
https://www.technologyreview.com/2023/07/18/1076479/metas-latest-ai-model-is-free-for-all/
https://about.fb.com/news/2023/07/llama-2/
https://www.xda-developers.com/meta-microsoft-llama-2-llm-free/
https://techcrunch.com/2023/07/18/meta-releases-llama-2-a-more-helpful-set-of-text-generating-models/



AI: DE STROOM DATA OM DE AI TE TRAINEN EN SLIMMER TE MAKEN DROOGT OP
We hadden het gisteren al over het gevaar van kannibalisering dat bestaat bij AI-tools zoals ChatGPT. Dat er op termijn steeds meer teksten gaan circuleren op het web die door chatbots aangemaakt zijn,  zodat de teksten die verzameld worden voor de training van de chatbots, steeds meer doorspekt worden door teksten die niet meer van mensen afkomstig zijn, maar van chatbots.

En anderzijds is het ook zo dat er steeds meer verzet komt tegen het lukraak schrapen van teksten van het web, om die te gebruiken voor de training, zonder de mensen of bedrijven te compenseren, zonder hen te vergoeden en te laten delen in het geld dat de AI-bedrijven verdienen met hun data. En tot slot zijn er ook webdiensten die beseffen dat hun data belangrijk zijn, en die nu eisen dat AI-tools (fors) gaan betalen voor hun data. Reddit en Twitter bijvoorbeeld doen dat.

En daarom doen steeds meer bedrijven beroep op synthetische data. Microsoft, OpenAI en Cohere bijvoorbeeld, zo lees je bij Neowin. Maar wat moet je daaronder verstaan?

Het artikel geeft een voorbeeld. Als je bijvoorbeeld een model wil trainen in geavanceerde wiskunde, dan kan je twee AI-modellen gebruiken waarvan de ene de rol van leraar en de ander van student spelen, terwijl zij een onderwerp bespreken zoals driehoeksmeetkunde. Een menselijke waarnemer zou het gesprek volgen, en bijsturen waar nodig.

Kort door de bocht kan je eigenlijk stellen dat het niet nodig is dat al die data geschraapt worden van alle mogelijke bronnen van het internet. Een paper van Microsoft stelt bijvoorbeeld: "Schoolboeken zijn alles wat je nodig hebt": je kan een model trainen om te programmeren, op basis van data afkomstig van leerboeken.

Een interessant idee, waarover je bij Financial Times en Neowin meer leest.
https://www.ft.com/content/053ee253-820e-453a-a1d5-0f24985258de
https://www.neowin.net/news/synthetic-data-is-now-used-to-train-generative-ai-systems/#google_vignette



TWITTER WERKT AAN NIEUWE TOOLS VOOR LANGERE ARTIKELS
Oef - eindelijk nog eens een artikel dat niet over AI gaat! Maar het gaat wel over Twitter, wat je misschien opnieuw zal teleurstellen. Zoals je weet, is Twitter ooit begonnen als een tool waar je berichten kon plaatsen van maximaal 280 tekens. Ondertussen kan je, als je een Twitter Blue abonnement hebt, zelfs berichten van maximaal  25.000 tekens posten.

Maar dat is niet voldoende voor Elon Musk. In juni 2022 deed Twitter zijn plannen uit de doeken voor "Notes", een mogelijkheid voor de gebruiker om alle mogelijke content te publiceren zonder enige limiet voor  het aantal tekens,  en waarbij je foto's kan integreren, video's en andere tweets in hetzelfde bericht. Het geeft de auteur meer vrijheid, maar doordat zijn tekst langer is, zullen commentaren ook genuanceerder kunnen zijn. En worden typische tweetstorms vermeden (1).

Musk heeft deze week bevestigd dat het bedrijf nog altijd werkt aan die Notes, maar nu heeft het een nieuwe naam: Twitter Articles. Het concept blijft hetzelfde: je kan er langere, complexe artikels posten met een mix van media. Momenteel is Articles in een experimentele fase, en slechts een beperkt aantal gebruikers kan het uittesten.
https://www.engadget.com/twitter-notes-longform-193057651.html
https://www.engadget.com/twitter-is-working-on-new-publishing-tools-for-long-form-articles-185302573.html?src=rss




 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



COWBOY REIKT VANMOOF-BEZITTERS REDDENDE HAND
Dat sommige e-bikes niet goedkoop zijn, dat is bekend. Een merk met heel veel standing is dat van VanMoof, een Nederlands bedrijf dat de Apple van de elektrische fietsen genoemd wordt - de fietsen zijn opvallend qua design.  Net als Apple is dat design minimalistisch, met geen zichtbare batterij of schermen, maar toch met alle nodige snufjes aan boord. Zo is de Find My functie van Apple aanwezig, je kan de fiets vanop afstand ontgrendelen, en er is een dienst om een gestolen fiets terug te vinden.

Centraal bij al die tech is de app die je op je smartphone zet. Maar nu dreigt een probleem: het bedrijf is in financiële moeilijkheden geraakt. Het heeft uitstel van betalingen gekregen van de Nederlandse rechtbank, en het gaat over tot tijdelijke sluiting van zijn winkels, terwijl het probeert een herstructurering door te voeren.  Als het bedrijf daadwerkelijk failliet gaat, bestaat het gevaar dat alle VanMoof fietsen onbruikbaar worden, omdat hun app geen contact meer kan leggen met de VanMoof servers - en zij dus het slot van hun fiets niet meer open krijgen.(1)

Belgische fietsenmaker Cowboy schiet echter ter hulp: het heeft een iOS app gelanceerd, Bikey, die de huidige sleutel om de fiets te ontgrendelen kan downloaden en bewaren. Als de VanMoof servers echt offline gaan, dan kan je je fiets nog altijd gebruiken. Een app voor Android zou onderweg. Meer hierover bij The Next Web. (2)

Bij herstellingen is het ook niet mogelijk om aan onderdelen te geraken, omdat die specifiek voor VanMoof gemaakt zijn. Voor dat probleem is er geen oplossing.
https://9to5mac.com/2023/07/14/vanmoof-ebike-mess/
https://thenextweb.com/news/cowboy-releases-digital-ebike-key-to-keep-vanmoof-riders-on-the-road
Nagekomen bericht: ondertussen is VanMoof failliet verklaard...
https://nos.nl/artikel/2483207-fietsenfabrikant-vanmoof-failliet-verklaard-bedroefd-maar-ook-trots



VIBREREND HAPTIC PAK LAAT DOVEN MUZIEK BELEVEN
Het bedrijf "Music: Not Impossible" heeft een haptic pak ontwikkeld met trilplaten om de livemuziekervaring voor doven en slechthorenden te verbeteren. Het pak, tentoongesteld tijdens een evenement genaamd "Silent Disco: An Evening of Access Magic" in Lincoln Center, zorgde voor unieke texturen en sensaties die overeenkomen met de muziek, waardoor een inclusieve omgeving werd gecreëerd voor alle aanwezigen, ongeacht hun gehoorvermogen.

Vijfenzeventig van hen stonden opgesteld in rijen op een feest dat voor iedereen toegankelijk moest zijn. Iedereen kon er een  pak lenen, of ze nu horend, slechthorend of doof waren, en de rij om ze uit te proberen kronkelde rond de gigantische discobal die boven de iconische fontein van Lincoln Center was gehangen. De trillingen worden gemixt door een haptische dj die de locatie, frequentie en intensiteit van het gevoel over de pakken regelt, net zoals een muziek-dj geluiden op een kunstzinnige manier mixt.

Het moet in elk geval een speciale ervaring geweest zijn!
https://entertainment.slashdot.org/story/23/07/18/0025219/vibrating-haptic-suits-give-deaf-people-a-new-way-to-feel-live-music


CHORDA VAN ARTIPHON: BAND IN A BOX
Het bedrijf Artiphon maakt wel meer ongewone instrumenten.  En nu heeft het toch wel een intrigerend concept uitgebracht: de Chorda. Een klein en handig mee te nemen toestel, dat een combinatie is van verschillende vorige instrumenten van Artiphon.

Net zoals bij vorige toestellen worden er meerdere instrumenten in één apparaat gecombineerd, van gitaar tot drums en piano. In tegenstelling tot vorige toestellen die gekoppeld waren aan een smartphone of tablet, is dit een stand-alone toestel. Je bedient het toestel via micro-bewegingen, net alsof je een analoge versie van het instrument zou bespelen. Er zijn ook knoppen die je kan aanraken om een beweging als een toetsaanraking, een vibrato of meer te laten klinken.

Engadget vertelt hierover meer. Knap dat elektronische muziekinstrumenten zo'n grote vooruitgang maken!
https://www.engadget.com/artiphons-chorda-band-in-a-box-allows-you-to-produce-beats-just-about-anywhere-173851795.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: MORBID VS CRIMINAL
Wij zijn liefhebbers van true crime-podcasts. Verschillende Vlaamse kranten brengen in dat genre mooi gereconstrueerde verhalen over belangrijke processen in Vlaanderen. En uiteraard bestaan er talloze true crime podcasts in de VS.

Een daarvan is Morbid. Twee gastvrouwen gaan nader in op de omstandigheden van een moord of andere misdaad. De misdaden worden wel knap ontleed, maar wat ons daarbij stoort is dat de twee presentatrices teveel kwebbelen tussendoor - iets wat wellicht andere luisteraars juist zal aanstaan, omdat het de spanning doorbreekt.  Trouwe luisteraars zullen wel begrepen hebben dat wij geen fan zijn van babbel-podcast, waarin vrienden gezellig achter een microfoon gaan kletsen - voor ons is het onderwerp belangrijk

Morbid staat in schril contrast tot een andere  true crime podcast: criminal. Een prachtige vrouwelijke stem die  zakelijk de feiten opnoemt, maar toch ook de karakters van de betrokken personen schetst en de historische context weergeeft. Je hoort het al: onze aanrader is Criminal!
[Taal: EN]
https://en.wikipedia.org/wiki/Morbid:_A_True_Crime_Podcast
https://thisiscriminal.com/





 
De nieuwe oogst


   
BIOGRAFIEËN

Ben je op zoek naar de biografie van een bekend persoon, dan is dit het adres waar je moet zijn. De biografieën zijn ook ingedeeld in "100 mensen die de wereld veranderden", artiesten, wetenschappers, mannen en vrouwen die gevochten hebben voor mensenrechten. Om inspiratie op te doen voor een voordracht.
[Taal: EN]
https://www.biographyonline.net/


PRODUCTIVITY BLOCKER

Deze add-on voor de Chrome browser zorgt ervoor dat je... tja, gewoon minder productief bent. De meeste andere add-ons doen juist het omgekeerde: ervoor zorgen dat je juist wél productiever bent. Deze add-on laat je niet mailen of talen leren enz. Je moet je namelijk bezighouden met wat écht telt: verhitte discussies voeren op verschillende fora!
[Taal: EN]
https://www.productivityblocker.com/


CLOVER: DIGITALE WERKPLEK

Deze webdienst wil het jou gemakkelijker maken om je ideeën uit te werken. Je maakt er notities, houdt je taken bij, krijgt er een whiteboard en een dagelijkse planner.
Een beginnende account is gratis, voor extraatjes betaal je meer.
[Taal: EN]
https://cloverapp.com/


MARGINNOTE: JE BOEKEN BETER BEGRIJPEN
Dit is een nieuwe e-reader die je helpt om je digitale boeken beter te begrijpen, zodat je beter kan studeren.  In de tool kan je notities maken, mindmaps maken, flashcards en meer.
[Taal: EN]
https://www.marginnote.com/


DE BESTE 50 FILMS IN EEN VREEMDE TAAL

Dit artikel is afkomstig van TimeOut, en met "vreemde" taal wordt dus niet-Engels bedoeld. Ook Nederlands of Frans is voor een Amerikaan of Engelsman "vreemd" :)
De lijst belooft de beste films aller tijden te brengen, en een van de eerste op de lijst is "M", een film van Fritz Lang uit 1931. Er lijken heel wat films op de lijst te staan die wij eigenlijk best eens willen zien. Om te bookmarken en deze winter boven te halen!
[Taal: EN]
https://www.timeout.com/film/the-top-50-foreign-films-of-all-time-foreign-language


WIX: CREËER JE WEBSITE VANUIT EEN PROMPT

Wellicht ken je Wix - een webdienst waar je heel gemakkelijk een website kan aanmaken. Nu heeft het een AI Site Generator tool toegevoegd aan zijn aanbod. Je moet dan gewoon beschrijven hoe je wil dat jouw website eruit ziet en wat zij moet doen, en de tool creëert een volledige website voor jou, inbegrepen startpagina, vervolgpagina's, afbeeldingen en tekst.
[Taal: EN]
https://developers.slashdot.org/story/23/07/17/1911214/wixs-new-tool-can-create-entire-websites-from-prompts
https://techcrunch.com/2023/07/17/wixs-new-tool-can-create-entire-websites-from-prompts/
https://www.wix.com/


PHILOSOPHY BRO: ONTDEK FILOSOFIE

Metafysica, epistemologie, ethiek... Deze website wil je in simpele taal kennis laten maken met de verschillende filosofische gedachten, en de mensen die aan de grondslag ervan lagen.  Zo kan je er een heel eenvoudige samenvatting vinden van "Also sprach Zarathustra" van Nietzsche. Of dit correct alle nuances weergeeft, laten wij in het midden.
[Taal: EN]
https://www.philosophybro.com/archive/nietzsches-thus-spoke-zarathustra-a-summary
https://www.philosophybro.com/



BINOCULAR SHOTS
Bij Tumblr vind je allerlei (micro)blogs over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vaak fotoblogs, die zich op één onderwerp focussen. Zoals deze: een Tumblr blog die foto's en video's verzamelt over beelden in films, waarin fout weergegeven wordt wat de persoon in het fragment door zijn of haar verrekijker ziet.
[Taal: EN]
https://binocularshot.tumblr.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kunstproject van Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaamse_Meesters_op_hun_plek
    Voorheen producent van computersystemen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Solbourne_Computer
    Plantenetende ornithischische dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oblitosaurus
    Nederlandse romantische komedie uit 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boule_d%27Or_(wielerploeg)
    Gothische oorlog in Spanje (416-418) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gotische_oorlog_in_Spanje_(416-418)
    Reeks UNIX-servers die door Sun Microsystems vanaf 2001 op de markt gebracht werd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sun_Fire
    Voorheen Belgische wielerploeg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boule_d%27Or_(wielerploeg)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Beschadigde Krimbrug - https://nl.wikipedia.org/wiki/Krimbrug
    EU en Tunesië sloten een migratiedeal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijke_migratie
    Een uitgelicht artikel op de Nederlandstalige wikipedia gaat over de Belgische Nationale Feestdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_feestdag_van_Belgi%C3%AB


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zuid-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zuid-Afrika

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
10.000 Nederlanders eisen schadevergoeding van virusscanner die stiekem gegevens doorverkocht
Meer dan 10.000 Nederlandse klanten hebben zich aangesloten bij de rechtszaak tegen beveiligingsbedrijf Avast, bekend van virusscanners. Dat verkocht privacygevoelige gegevens door aan grote bedrijven. De schadeclaim is inmiddels opgelopen tot bijna 10 miljoen euro.
https://www.ad.nl/tech/10-000-nederlanders-eisen-schadevergoeding-van-virusscanner-die-stiekem-gegevens-doorverkocht~acac79e7/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Is BeReal veilig voor je kinderen?
Je hebt misschien wel eens gehoord van de nieuwe app voor het delen van foto's " BeReal ". Maar je vraagt je misschien af: wat is het? En is het veilig voor mijn kinderen?
https://computertaal.info/2023/07/15/is-bereal-veilig-voor-je-kinderen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Apple dreigt in VK te stoppen met FaceTime en iMessage om encryptiewet
Apple heeft kritiek geuit op een Brits wetsvoorstel waarbij techplatforms gedwongen kunnen worden encryptie af te zwakken. Het bedrijf dreigt vanwege het voorstel in het VK te stoppen met FaceTime en iMessage.
https://tweakers.net/nieuws/211964/apple-dreigt-in-vk-te-stoppen-met-facetime-en-imessage-om-encryptiewet.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Privacy-ngo noyb dient klacht in tegen vijftien Belgische nieuwssites
De Oostenrijkse privacy-ngo noyb (‘none of your business’) heeft bij de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) klacht ingediend tegen vijftien Belgische nieuwssites omdat die onrechtmatige cookiebanners zouden plaatsen. De ngo beschuldigt de GBA er tegelijk van dat die zou toelaten dat nieuwssites hun GDPR-verplichtingen ‘afkopen’.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/privacy-ngo-noyb-dient-klacht-in-tegen-vijftien-belgische-nieuwssites/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CHATALL: ALLE AI'S IN ÉÉN APP


ChatGPT was maar het begin. Ondertussen hebben Microsoft, Google en vele andere diensten hun eigen AI uitgebracht. Met ChatAll krijg je al die varianten in één tool. De app bevat een tekstveld, waarmee je met de verschillende chatAI's kan communiceren.
https://www.chip.de/downloads/ChatAll-alle-KIs-in-einer-App_184769213.html
https://github.com/sunner/ChatALL


LEONARDO: TEKENEN EN SCHILDEREN

Deze app voor tablets is ideaal om te tekenen, schetsen, schilderen op een tablet. Vooral voor Surface Pro en pro X, de Surface Book, en Wacom tablets. De tool werkt supersnel bij het opstarten en bewaren van je bestanden.
https://www.getleonardo.com/


Space Invaders: World Defense

De augmented reality (AR) game, gemaakt door Google en Taito, is nu uit voor Android en iOS. Met de game kan je aliens uit de ruimte bestrijden in een AR-laag bovenop de werkelijke wereld rondom jou. Of het een even groot succes zal worden als Pokémon Go, valt nog af te wachten. Het is wel leuk om het even uit te proberen.
https://www.theverge.com/2023/7/17/23798016/google-taito-space-invaders-world-defense-ios-android
https://blog.google/products/google-ar-vr/space-invaders/


GAIA SKY: HET FIRMAMENT

Een project van de Universiteit van Heidelberg, waarmee je de hele Melkweg vanop je eigen computer thuis kan ontdekken. Het gratis progje is gebaseerd op gegevens van de Europese ruimtevaartagentschap ESA, dat tijdens de Gaia missie een miljard sterren gefotografeerd heeft.
https://www.chip.de/downloads/Gaia-Sky_100739408.html
https://zah.uni-heidelberg.de/gaia/outreach/gaiasky/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Feministisch cafetaria: binnen zonder ballen."
- Guy Mortier -
Vlaams journalist en televisiefiguur [1943- ]