Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/5/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1310  van 29/4/2023


 

Gegroet lezer,

Elke week ontdekken wij nog altijd nieuwe dingen. Zoals een website die gemaakt wordt met steun van de EU, waar je Europese alternatieven vindt voor diensten van (meestal Amerikaanse) grote bedrijven. Met als grote voordeel uiteraard dat jouw privacy beter beschermd is.

Hierover en meer lees je in de nieuwste editie van Netties.

Veel leesplezier met het lange weekend van 1 mei, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




GENERATIEVE AI: BETALEN VOOR BRONNEN
De berichten over generatieve AI volgen elkaar steeds sneller op. Verleden week kon je lezen dat Google zijn Bard chatbot een update gaf, zodat die code kan aanmaken, uitleggen en zelfs debuggen, en dat in 20 programmeertalen. Daaronder Python, JavaScript, Java en C++. De tool kan ook functies bedenken voor Google Sheets.

De grote concurrent van Google is OpenAI, waarvan Microsoft een van de grote investeerders is. Het blijft echter nog altijd wachten op de andere grote spelers. Meta maakt schuchtere stappen met AI die in advertenties toegepast wordt. Amazon en zelfs Apple zouden voorzichtige plannen maken, maar voorlopig zouden er nog geen toepassingen zijn.

Ondertussen rijzen wel vragen over het gebruik van AI - is het ethisch verantwoord om dergelijke tools te gebruiken voor je werk? Gaan die tools niet zorgen voor massale ontslagen? En wat met vooroordelen, die mogelijk afkomstig zijn van de grote taalmodellen (Large Language Models of LLM's) die zij gebruikt hebben?

Maar wat nog weinig ter sprake is gekomen, is de prijs om deze AI tools te draaien. Het grote succes van ChatGPT betekent namelijk dat de servers van OpenAI op volle toeren draaien. Volgens een analyse van SmiAnalayis zou het OpenAI naar schatting 700.000 dollar per dag kosten om GPT-3 te draaien, en GPT-4 zou nog meer kosten. En dat is dan nog bovenop de miljoenen die het kost om modellen te trainen.

Een nieuwe chip waaraan Microsoft werkt, de Athena, zou een deel van die kosten moeten kunnen verlagen. Maar een ander deel zou dan weer gaan verhogen. Want steeds meer bedrijven zijn van plan om OpenAI een compensatie te vragen voor het gebruik van hun data voor de training van hun modellen. Verleden week kondigde Reddit het al aan, en nu volgt ook StackOverflow dat voorbeeld. Dat laatste heeft een forum waar meer dan 20 miljoen ontwikkelaars vragen stellen en beantwoorden. Een schat aan informatie dus, waarvoor betaald zal moeten worden... En gelijk hebben ze!
https://www.theverge.com/2023/4/21/23692517/google-ai-bard-chatbot-code-support-functions-google-sheets
https://www.businessinsider.com/how-much-chatgpt-costs-openai-to-run-estimate-report-2023-4
https://www.zdnet.com/article/stack-overflow-joins-reddit-and-twitter-in-charging-ai-companies-for-training-data/




PROTON LANCEERT NU OOK EEN WACHTWOORDMANAGER
Je zal wellicht al wel eens opgemerkt hebben dat je een mail kreeg van iemand met een @proton.me mailadres. Dat is dan van iemand die gekozen heeft voor een sterke beveiliging van de mails.

Proton.me is een maildienst, afkomstig van het Zwitsers bedrijf Proton, opgericht in 2014 door wetenschappers van CERN, met de bedoeling een veilige maildienst aan te bieden met de nadruk op privacy. Sindsdien heeft Proton zijn aanbod uitgebreid met andere diensten die je privacy moeten beschermen: een Virtual Private Network (VPN), een agenda (Calendar) en ook opslag in de cloud. Zijn businessmodel? Het biedt abonnementen aan op zijn diensten, maar krijgt ook geld van de non-profit startup incubator FONGIT (Fondation Genevoise pour l'Innovation Technologique).

Waarom we dit vertellen? Wel, omdat Proton nu ook een wachtwoordmanager aanbiedt: Proton Pass. Momenteel is die beschikbaar voor wie een betalend abonnement heeft op de Proton-diensten, maar Proton zou overwegen om de wachtwoordmanager gratis, als open source, te gaan aanbieden.

Deze nieuwe dienst onthoudt niet alleen je gebruikersnaam, je wachtwoord en notities voor de verschillende diensten. Je kan ook willekeurige mailadressen aanmaken, die je kan gebruiken in plaats van je echte mailadres wanneer je intekent op een nieuwe dienst. Alles is end-to-end versleuteld. Het genereren van een sleutel en de versleuteling zelf geschieden op jouw toestel, niet in de cloud.

Nu is het zo dat een wachtwoordmanager iets is dat wij altijd aanraden. Zodra je ermee begint, is het zo eenvoudig om een veilig wachtwoord aan te maken voor een dienst, en dat in de toekomst automatisch door die manager te laten invullen. Tot voor kort was LastPass een van de populairste tools. Helaas werd de database recent slachtoffer van indringers, en heeft het bedrijf erg onhandig gereageerd op die inbraak. Daardoor is het vertrouwen in die dienst toch geslonken.

Het is echter heel omslachtig om naar een nieuwe dienst over te stappen - denk aan al die wachtwoorden die je dan moet gaan opzoeken in de oude manager, en dan moet toevoegen aan de nieuwe. Een hele rompslomp! Veel gebruikers zijn dan ook bij LastPass gebleven, na uiteraard hun master password gewijzigd te hebben.

Maar wie nu pas wil beginnen met een wachtwoordmanager, die kunnen wij echt wel Proton aanraden.
https://proton.me/blog/proton-pass-beta
https://www.theverge.com/2023/4/20/23691097/proton-end-to-end-encrypted-password-manager-e2ee
https://www.fongit.ch



APPLE IOS 17: JOURNALING APP LIJKT VEELBELOVEND
Een van de nieuwe functies die in iOS 17 ingevoerd worden, zou een journaling app zijn, een beetje te vergelijken met de bestaande app Day One. De app zou gaan behoren tot de reeks apps die vooraf geïnstalleerd zijn op je nieuwe iPhone, en zou automatisch je locatie kunnen traceren en data van andere Apple apps kunnen inlezen.

De app zou een soort dagboek moeten worden, waarin je dagelijks je gedachten neerschrijft, vertelt over je gevoelens, de beslissingen die je genomen hebt. Je intiemste gedachten dus. Dat 'journaling' zou je moeten hebben om ongerustheid en angstgevoelens te verminderen, je zelfbewustzijn moeten vergroten en over het algemeen een heilzaam effect op jou zou moeten hebben.

En juist omdat het jouw intiemste gedachten zijn, is privacy van het grootste belang. Volgens 9to5Mac is die privacy gegarandeerd: alle data worden enkel op jouw toestel opgeslagen.
https://9to5mac.com/2023/04/21/apple-journaling-app/




TWITTER VINKJES: EEN STORM IN EEN GLAS WATER?
Is zo'n Twitter blauw vinkje zo'n belangrijk statussymbool dat alle media (en de journalisten die vinden dat zij zo'n vinkje verdienen) er artikel na artikel aan moeten wijden? Echt, als je het ons vraagt, is de hoeveelheid aandacht die de pers aan de manier waarop Twitter omgaat met de blauwe vinkjes volkomen buiten proportie. En kijk: zelfs wij trappen in die val.

Wat is er nu echt gebeurd? Twitter had, vooraleer Elon Musk het bedrijf overnam, een politiek om blauwe vinkjes te geven aan accounts waarvan het zelf de identiteit verifieerde. Dat waren bekende personen, artiesten, journalisten, media. Maar sinds de overname koos Elon Musk voor een ander beleid. Een blauw vinkje zou voortaan enkel duiden op het feit dat een bedrijf ingetekend had op een betaald abonnement. Er kwamen ook gouden vinkjes, voor bedrijven.

En na een tijdje werden dan de "oude" blauwe vinkjes afgeschaft. Omdat die ondertussen uitgegroeid waren tot een soort van blijk van vertrouwen, was daar heel wat protest tegen. Er ontstond zelfs een tegenbeweging tegen de "nieuwe" blauwe vinkjes, die een soort van verraad zouden betekenen, die "gekocht" zouden zijn - wat zij natuurlijk waren, want een betaald abonnement. Maar is het feit dat je via een account met naam, toenaam en betaalmethode je abonnement betaalt, juist niet een ideale manier om je identiteit te bewijzen?

Temidden van dat protest tegen het wegnemen van de blauwe vinkjes, gooide Elon Musk nog olie op het vuur. Hij kondigde aan voor bepaalde accounts, die hij zelf belangrijk vond, het abonnement te betalen zodat zij toch een blauw vinkje kregen. Zijn favorieten zijn o.a; Stephen King en Cirssy Teigen.

Kortom: de storm rond de Twitter vinkjes is nog altijd niet gaan liggen. Maar is het echt al die aandacht in de pers waard?
https://www.bbc.com/news/technology-65365366
https://mashable.com/article/twitter-verifies-dril-mashable-block-the-blue
https://www.thedailybeast.com/elon-musks-backs-off-legacy-checkmark-purge-re-verifies-platforms-biggest-celebs




SNAPCHAT GEBRUIKERS LUSTEN MY AI CHATBOT NIET
Verleden week lanceerde Snapchat zijn MyAI chatbot, die gebaseerd is op de ChatGPT technologie van OpenAI. Daarmee kunnen de gebruikers vragen stellen en meteen een antwoord krijgen. Maar blijkbaar zijn de gebruikers niet opgezet met deze nieuwe mogelijkheid.

Sinds deze nieuwe mogelijkheid ingevoerd werd, kreeg de app immers veel meer negatieve reviews. En veel gebruikers drukten hun ongenoegen uit op de sociale media.

Om even wat concrete cijfers te geven over dag ongenoegen: in de Amerikaanse App Store was de gemiddelde score die aan de app gegeven vlak na de lancering van de AI chatbot 1,67, terwijl die normaal gezien 3,05 is.

Die tegenvallende cijfers duiden erop dat het integreren van AI in een bestaande app niet altijd een succes is. Door de hype rond AI probeert elk bedrijf hoe het dat kan doen, zonder er bij stil te staan of ze dat eigenlijk wel moeten doen...
https://techcrunch.com/2023/04/24/snapchat-sees-spike-in-1-star-reviews-as-users-pan-the-my-ai-feature-calling-for-its-removal



AI EN MUZIEK: VERSCHILLENDE BENADERINGEN
Artificiële intelligentie kan ook gebruikt worden voor muziek. Maar ook daar ontstaan problemen rond auteursrechten. Recent was er nog een rel, omdat een artiest een song gemaakt had met behulp van AI, waarbij de stemmen op die van Drake en The Weeknd geleken (1). De song ging viraal, waarop er een discussie ontstond: mag je de stem van een artiest zomaar gebruiken? Universal Music Group heeft alvast gezegd dat het zal optreden als dat gebeurt.

Maar een andere artiest omarmt AI dan weer. Experimentele muzikante Holly Herndon heeft haar eigen artificiële stem gelanceerd, die zij Holly Plus noemt. Dat gebeurde al in 2021. En die mag je vrij gebruiken: iedereen mag een audiobestand uploaden naar haar dienst en daar wordt die dan omgezet naar een song die door haar stem gezongen wordt. (2)

Nog een andere artiest, de Canadese muzikant Grimes, biedt aan dat je zijn stem gebruikt om door AI een song te genereren. En als die dan succes krijgt, dan krijg je 50% van de royalties op die song. (3)

Kortom: ook op dit terrein moet er gezocht worden naar nieuwe regels...
https://www.youtube.com/watch?v=6Stja4uFQn0
https://holly.mirror.xyz/54ds2IiOnvthjGFkokFCoaI4EabytH9xjAYy1irHy94
https://www.theverge.com/2023/4/24/23695746/grimes-ai-music-profit-sharing-copyright-ip




OPENAI ZORGT VOOR MEER PRIVACY IN CHATGPT
Dat OpenAI gebaseerd is op ontelbare teksten die op het internet te vinden zijn, dat weet je ondertussen. Maar sommige teksten zijn eigenlijk niet bedoeld om publiek te zijn - maar worden toch "geschraapt" door de AI.

Daarom heeft OpenAI nu een Business abonnement aangekondigd, naast  het Plus Plan dat 20 dollar per maand kost. Dit plan is bedoeld voor bedrijven, die meer controle willen hebben over hun data, wat onder meer inhoudt dat de gegevens van die bedrijven niet langer gebruikt kunnen worden voor het trainen van de AI, dus niet meer gaan behoren tot de Large Language Models (LLM).

Er komt ook tools waarmee de gewone gebruiker zijn privacy kan beschermen. Tot nu toe werden jouw zoektochten op de ChatGPT bot gebruikt om verder de AI te trainen. Dat zal je voortaan, als je dat wil tenminste, kunnen verhinderen. Er komt bij jouw instellingen bij ChatGPT een rubriek die Data Controls heet. En daar zal je "Chat History & Training" kunnen uitzetten, waarna je je recente chats niet meer in de zijbalk zal zien staan. Ze worden echter nog altijd bijgehouden gedurende 30 dagen, waarna ze definitief gewist worden.
https://www.engadget.com/openai-improves-chatgpt-privacy-with-new-data-controls-174851274.html




TEAMS NIET LANGER GEKOPPELD AAN OFFICE SUITE, TERWIJL CONCURRENT SLACK NIEUWIGHEDEN UITROLT
Volgens de Financial Times zou Microsoft van plan zijn om zijn Teams samenerkingsapp los te koppelen van de Office suite. Je zal die dus voortaan ook apart kunnen downloaden.

Hiermee wil Microsoft voorkomen dat de EU opnieuw een antitrust onderzoek opent tegen het bedrijf. Dat onderzoek zoudan het gevolg zijn van een klacht die ingediend werd door Slack, dat eveneens samenwerkingstools biedt.

Slack zelf heeft ondertussen zijn "canvas" feature geïntegreerd in zijn verschillende apps. Daarmee heb je toegang tot alle informatie en bronnen die normaal gezien her en der in een chatkanaal verspreid liggen, en kan je die ook organiseren. Dat gaat dus om apps, bestanden, links, contacten, teksten, enz. Engadget vertelt meer over deze nieuwigheid.
https://www.engadget.com/microsoft-will-reportedly-unbundle-teams-from-office-to-avoid-antitrust-concerns-183139403.html
https://www.engadget.com/slack-rolls-out-its-canvas-for-sharing-content-with-your-team-133033749.html?src=rss




BEREAL PAST ZIJN MANIER VAN WERKEN AAN
Blijkbaar is het toch niet zo leuk om "gewoon" te zijn - het handelsmerk van de sociale app BeReal. Zoals je wellicht weet krijg je daar op onverwacht momenten een prompt om een foto van je zelf te plaatsen, zoals je bent, om te tonen wat je aan het doen bent. Dat realisme moest een tegengewicht vormen voor alle kunstmatige, opgepepte beelden die je op de andere sociale netwerken te zien krijgt of zelf plaatst.

Maar dat "gewone" is uiteraard niet zo aantrekkelijk. Wat ook te zien is aan het aantal gebruikers: dat stagneerde de laatste maanden, en groeide niet meer. Daarom heeft BeReal nu iets nieuws bedacht: BeReal Bonussen. Dat zijn postings die je zelf extra kan plaatsen, op jouw tijdstip - en waarbij je dus wat meer kans hebt om iets interessants te vinden of te doen voor je posting.

Plaats je je foto binnen de 2 minuten na de prompt, dan krijg je twee Bonus postings. Slaag je er niet in, dan krijg je 1 Bonus.(1) Die extra postings zouden wat meer schwung moeten geven aan wat je op BeReal kan plaatsen. Verleden week had BeReal al uitgepakt met een andere nieuwigheid, om meer leven in de brouwerij te brengen: door een samenwerking met Spotify kan je voortaan ook delen wat je op het moment van de prompt aan het beluisteren bent op die streaming muziekdienst (2)
https://techcrunch.com/2023/04/24/bonus-bereal-20-million-daus/
https://techcrunch.com/2023/04/19/your-bereal-posts-can-now-include-what-youre-listening-to-on-spotify/




EN WIE ZIJN DE BEDRIJVEN DIE VALLEN ONDER DE DIGITAL SERVICES ACT
Enkele maanden geleden kondigde de EU de "Digital Services Act" aan, regels waaraan grote bedrijven die digitale diensten aanbieden zich moeten houden op het gebied van illegale content, transparantie over advertenties, en het bestrijden van desinformatie. Daarbij was het nog wel een open vraag: wie zijn die grote bedrijven?

Wel, de Europese Commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, heeft de namen bekendgemaakt van 19 bedrijven die zo relevant zijn dat zij onder deze maatregel zouden vallen.

Het gaat om de "usual suspects", zoals Google Search, Maps en Shopping, Youtube, en bij Microsoft om Bing en Linkedin. Bij Meta gaat het om Instagram en Facebook, en ook Amazon komt in aanmerking, naast AliExpress, de App Store van Apple, TikTok en Snapchat.  Mogelijk zouden er in de volgende weken nog andere bedrijven op die lijst komen, maar de beslissing moet nog volgen.
https://www.reuters.com/technology/google-amazon-meta-microsoft-15-others-subject-eu-content-rules-2023-04-25/




TWITTER LABELT VOORTAAN OOK TWEETS DIE VERMINDERD BEREIK HEBBEN
Noem ons bevooroordeeld, maar wij zijn wel gewonnen voor de nieuwigheden die bij Twitter doorgevoerd werden, sinds Elon Musk er aan het roer kwam. Toegegeven - de stijl waarop was niet altijd ideaal, en sommige nieuwigheden mochten wel wat beter doordacht zijn. Maar wat wij zeker en vast kunnen waarderen is de transparantie.

Die wordt nu verder bevestigd met een nieuw label dat geplaatst wordt bij tweets, waarvan de zichtbaarheid om een of andere reden beperkt werd. Dat kan zijn omdat die tweet de regels overtrad van het bedrijf, omdat die bijvoorbeeld haatvolle content bevat.

Concreet gaat het om een label met de melding "Beperkte zichtbaarheid: deze tweet gaat mogelijk in tegen het beleid van Twitter tegen haatvolle content". In een posting op zijn Twitter Safety Account lijkt Twitter te zeggen dat het niet doet aan censuur, niet aan shadowbanning, en dat het de vrijheid van meningsuiting hiermee eerbiedigt - maar niet de vrijheid van bereik op Facebook.
https://www.engadget.com/twitter-starts-putting-labels-on-tweets-with-restricted-reach-201509292.html?src=rss



AI FILMPJES TIJDENS VERKIEZINGEN: WERK VOOR DE FACT CHECKERS!
Het was nog maar luttele uren nadat de Amerikaanse democratische president Joe Biden aankondigde dat hij zich opnieuw kandidaat stelde voor een tweede ambtstermijn -een aankondiging die verwacht werd- dat ook de republikeinen op de proppen kwamen met een tegenzet. Maar die baart toch wel opzien.

Het was namelijk een volledig door AI gegenereerd filmpje, dat zou moeten voorstellen hoe de wereld er zou uitzien als Biden in 2024 de verkiezingen wint. Met beelden van Biden en vicepresidente Kamala Harris op een feestje om de overwinning te vieren.

Eerlijkheid gebiedt ons hieraan toe te voegen dat er bij het filmpje een duidelijke melding stond "volledig gemaakt met AI beeldbewerking", en dat het, als je goed kijkt, ook duidelijk is dat het geen echt filmpje is: zowel de huidige president als zijn vice hadden veel te veel tanden!

Maar het filmpje doet toch nadenken over een gevaar dat kan ontstaan door gesjoemel met beelden - waarbij politici bepaalde dingen zouden zeggen, of, zoals in het geval van Donald Trump, gearresteerd worden.

Het is te hopen dat de technologie om dergelijke gemanipuleerde beelden te ontdekken snel veel beter wordt, en meteen geïntegreerd kan worden in de sociale media. Zodat zij gelabeld kunnen worden als "door AI gemaakt", en de mensen niet op een verkeerd been kunnen zetten...
https://www.engadget.com/republicans-attack-biden-with-a-fully-ai-generated-ad-184055192.html?src=rss



MICROSOFT ROLT PHONE LINK UIT VOOR IOS
Sinds 2015 heeft Microsoft een dienst die Phone Link heet, en waarmee je je smartphone kan linken aan je Android toestel. Nu volgt, na een beperkte test in februari, de geleidelijke uitrol van ondersteuning voor de iPhone - maar je moet daarvoor wel een Windows 11 computer hebben.

Is dat het geval, dan kan je je gesprekken, boodschappen en contacten synchroniseren met je pc. De volledige uitrol zou midden mei afgerond moeten zijn. Hoe kom je te weten of die optie al voor jou beschikbaar is? Daarvoor moet je simpel "phone Link" in de zoekbalk van Windows 11 intikken. Is die optie in het lichtgrijs, dan wil dat zeggen dat die voor jou nog niet beschikbaar is.

Er zijn wel een paar beperkingen, zo lees je bij Engadget. Je kan de app niet gebruiken om afbeeldingen en filmpjes vanop je Windows computer te verzenden. Groepsgesprekken zijn niet mogelijk. En de software werkt enkel per sessie, dus de nieuwste boodschappen zullen pas te zien zijn op je computer wanneer je iPhone en pc met elkaar verbonden zijn.
https://www.engadget.com/microsoft-starts-rolling-out-ios-support-for-phone-link-syncing-to-all-windows-11-users-181521677.html?src=rss



GOOGLE MEET NU OOK 1080 P RESOLUTIE
Voortaan kan je via de videoconferentie app van Google, Google Meet, je gesprekspartner duidelijker zien. Want Google rolt in de app een hogere resolutie uit, namelijk 1080p. Een broodnodige verbetering, want concurrenten Zoom en Microsoft Teams bieden al gesprekken in full HD, terwijl Google Meet beperkt was tot 720p.

Voorlopig geldt die update enkel wanneer je Meet via de browser gebruikt,  je moet een 1080p camera hebben en het is enkel voor gesprekken tussen 2 personen. Bovendien moet je een betalend abonnement hebben voor Google Meet, zoals bijvoorbeeld wanneer je een Google Workspace account hebt.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-meet-now-offers-1080p-video-calls-114023670.html?src=rss



EN HOE ZOU HET NOG MET META ZIJN?
Meta, het overkoepelend bedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, heeft zijn cijfers bekendgemaakt voor het eerste kwartaal. Die zijn positief: de inkomsten zijn met 3% gestegen tegenover het vorige jaar.

En alhoewel iedereen beweert dat Facebook niet meer hip is, blijft het toch zijn gebruikers houden - meer nog: het gemiddelde aantal dagelijks actieve gebruikers is licht gestegen, en bedraagt nu 2,04 miljard tegenover 2 miljard in het vorige kwartaal. In de hele groep (Facebook, Instagram en WhatsApp) is het aantal dagelijks actieve gebruikers gestegen met 5% naar 3,02 miljard. Het is vooral Instagram dat het goed doet: daar is de doorgebrachte tijd met 24% gestegen, wat ongetwijfeld te danken is aan de Reels en het aanbevelingsalgoritme.

En hoe zit het met de grote plannen van Meta voor de virtuele wereld en de Metaverse? De Reality Labs afdeling van Meta die werkt aan producten die bedoeld zijn voor de metaverse, zag zijn inkomsten met 51% dalen tegenover verleden jaar. Zuckerberg benadrukte echter dat het bedrijf zal blijven investeren in deze afdeling, zelfs al zou het nog jaren kunnen duren vooraleer daar winst gemaakt wordt.

Mede door het verlies van Reality Labs zijn de netto inkomsten met 24% gedaald. Gemengde resultaten dus...
https://variety.com/2023/digital/news/meta-q1-2023-earnings-sales-profits-drop-1235595617/




OOK ONTSLAGEN BIJ DROPBOX EN KOERSWENDING NAAR AI
Een van de tools waarvan ons digitale leven afhangt, is cloudopslag- en synchronisatiedienst Dropbox. Die heeft deze week aangekondigd dat het bedrijf 500 werknemers gaat afdanken, wat neerkomt op ongeveer 15% van zijn volledig personeelsbestand. Als reden geeft Dropbox de onzekere economische tijden, maar ook dat het zijn focus wil verleggen.

Dropbox wil namelijk meer inzetten op artificiële intelligentie, en dat vereist een heel andere set vaardigheden, aldus het bedrijf, zodat je niet gewoon mensen van de ene afdeling naar de andere kan overplaatsen.

De laatste tijd hebben heel wat bedrijven hun focus verlegd naar artificiële intelligentie. Het is te hopen dat de meer saaie, maar o zo nuttige tools zoals het in de cloud bewaren en delen van documenten, zoals Dropbox doet, nu niet stiefmoederlijk behandeld gaan worden en de nodige aandacht blijven krijgen om goed te werken en nog meer functies aan te bieden...
https://www.theverge.com/2023/4/27/23700629/dropbox-laying-off-500-people-pivoting-ai


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



VOLG JE KAT MET DE TILE STICKER
Ben je benieuwd naar wat jouw poeslieve huisgenoot uitsteekt wanneer jij niet thuis bent? En wil je de wereld door zijn/haar ogen bekijken? Dat kan voortaan met een accessoire van het bedrijf Tile, dat slechts 40 dollar kost.

Tile staat bekend voor de kleine trackers die je kan bevestigen aan allerlei voorwerpen die je regelmatig uit het oog verliest, zoals je sleutels. En die je dan via een app op je smartphone kan terugvinden.  Deze nieuwe versie is een tracker die bevestigd is op een halsband, en die via Bluetooth een bereik heeft van 75 meter.

Zolang je kat zich binnen dat bereik bevindt, kan je dus zien waar hij/zij zit. De batterij gaat maar liefst 3 jaar mee. Een foto vind je bij Engadget.
https://www.engadget.com/tiles-latest-accessory-helps-track-your-cat-095531840.html?src=rss



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY HAALT BETAALMUUR BIJ ENKELE GIMLET PODCASTS NEER
Goed nieuws. Volgens Semafor zou Spotify, dat sinds enige tijd eigenaar is van het podcastnetwerk Gimlet, het betaalmuurtje neerhalen voor sommige podcasts van Gimlet. Gimlet heeft heel wat prachtig gemaakte podcasts, waaronder "Reply All" (1).

Spotify heeft Gimlet in 2019 gekocht voor 230 miljoen dollar, met de bedoeling dat de exclusieve toegang tot die populaire podcasts via Spotify meer mensen zou aanzetten om een betalend abonnement te nemen.
https://gimletmedia.com/shows
https://www.semafor.com/article/04/16/2023/spotify-will-drop-paywall-for-gimlet-podcasts





 
De nieuwe oogst


   
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERKENNER

Deze website, die voor velen het eerste is wat ze 's ochtends bekijken, brengt je een overzicht van alle krantenkoppen. Maar Verkenner werd nu ook verrijkt met een eigen selectie nuttige websites en leuke filmpjes, zodat je je dag goedgemutst begint.
[Taal: NL]
https://www.verkenner.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOETGANGERSBAROMETER

Meten is weten. En omdat er te weinig cijfers zijn rond voetgangers, wordt nu de eerste voetgangersbarometer gelanceerd. Iedereen wordt gevraagd zijn steentje bij te dragen, want iedereen is op een bepaald moment voetganger, toch?
[Taal: NL]
https://voetgangersbarometer.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIGIHELPER
Je hebt ze wellicht ook al gezien op de Vlaamse openbare zender: korte filmpjes waarin je uitleg krijgt over simpele taken die je op je smartphone kan verrichten. Erg nuttige informatie. Al die filmpjes kan je ook terugvinden op deze website.
[Taal: NL]
https://www.mediawijs.be/nl/digiwatte


EUROPEAN ALTERNATIVES

Deze website wil je Europese alternatieven bieden voor diensten en apps die door grote (vooral Amerikaanse) bedrijven aangeboden worden. Zo bijvoorbeeld Europese mail-aanbieders. Wist je trouwens dat er ook een Belgisch bedrijf is dat je maildiensten aanbiedt, met de nadruk op privacy? Dat is Mailfence.
https://european-alternatives.eu/category/email-providers
https://mailfence.com/


CURIOSITY OF THE DAY
Deze website geeft je een interessant feit dat vandaag X jaren geleden gebeurde. Wist je dat op 25 april 1792 de eerste persoon geëxecuteerd werd met de guillotine? Voor wie graag met een wist-je-dat-je op de proppen komt.
[Taal: EN]
https://www.curiosityoftheday.com/


EYECANDY: VISUELE TECHNIEKEN
Deze website geeft je uitleg over een hele reeks visuele technieken die in fotografie en film gebruikt worden, met telkens wat voorbeelden. Van AI en Animatie tot Wide Shot en Zoom. Erg leerrijk, en vooral: leuk om dat allemaal te bekijken!
[Taal: EN]
https://eycndy.com


ZAPLINGO: ENGELS LEREN

Wil je Engels leren spreken, maar aarzel je om een partner te vinden om je uitspraak te oefenen? Dan is dit misschien een idee: hier kan je namelijk oefenen met een AI partner via Telegram of WhatsApp. Je kan leren converseren in het Engels, en je krijgt ook uitleg over de grammatica.
[Taal: EN]
https://zaplingo.com/


ADVANCED BOX SHADOW CSS GENERATOR
Op deze website kan je een vlak ontwerpen, en daar dan door een schaduw te creëren, de indruk van reliëf laten ontstaan. Ben je tevreden, dan krijg je de CSS code van het resultaat, dat je dan kan gebruiken voor je website.
[Taal: EN]
https://advanced-box-shadow-css-generator.vercel.app/


VOICYFY: AI

Met deze website kan je een song opnemen, maar dan wel met de stem van jouw favoriete artiest. Je kan zelfs een voormalig of huidig president jouw tekst laten zeggen!
[Taal: EN]
https://www.voicify.ai/models


BORED READING: INTERESSANTE LECTUUR
Deze website brengt je een selectie interessante artikels. Je kan de lijst filteren op onderwerp, op recent nieuws, maar je kan ook selecteren of je enkel nieuwssites of ook blogs wil lezen. Bovendien kan je hier zelf een lijstje aanleggen met artikels die je later wil lezen, als je meer tijd hebt.
[Taal: EN]
https://boredreading.com/


PICKFINDER: AFBEELDINGEN

Deze AI maakt afbeeldingen op basis van jouw prompt. Je maakt het zo ingewikkeld of simpel als je zelf wil. Het gebruik van de website is gratis, maar je kan een donatie maken om de maker te ondersteunen, en je kan een eigen account aanmaken.
Dit is bijvoorbeeld een afbeelding van een hacker, gemaakt met de prompt "a masked hacker behind a computer stealing money".
[Taal: EN]
https://picfinder.ai/#



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Parochiekerk van Rotselaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jan-Baptistkerk_(Werchter)
    Hallucinatie (kunstmatige intelligentie) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hallucinatie_(kunstmatige_intelligentie)
    verlaten plaats in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador - https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Rocks_(Canada)
    Beeld in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_lente
    Soort netwants - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosranknetwants
    Frans Kanton - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosranknetwants
    Belgisch ondernemer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Boone


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:



    Pentagonlek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pentagonlek_2023
    Rob de Nijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_de_Nijs


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Wetenschap & Technologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wetenschap_%26_Technologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Vingers en tanden tellen: zo herken je (nu nog) nepfoto’s gemaakt door kunstmatige intelligentie
https://www.ad.nl/tech/vingers-en-tanden-tellen-zo-herken-je-nu-nog-nepfotos-gemaakt-door-kunstmatige-intelligentie~aa7e543b/
- Ticketswap gaat strijd met handelaren aan: nieuwe functie verdeelt winst met organisator
https://www.ad.nl/tech/ticketswap-gaat-strijd-met-handelaren-aan-nieuwe-functie-verdeelt-winst-met-organisator~ac80cb5f/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- PowerToys v0.69.1 – update met vooral bug-fixes
https://computertaal.info/2023/04/27/66146/
- Hoe meet je internetsnelheid en hoe snel moet het internet thuis zijn?
https://computertaal.info/2023/04/23/hoe-meet-je-internetsnelheid-en-hoe-snel-moet-het-internet-thuis-zijn/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Xbox maakt Forza Motorsport speelbaar voor gamers met visuele beperking
https://tweakers.net/nieuws/209196/xbox-maakt-forza-motorsport-speelbaar-voor-gamers-met-visuele-beperking.html
- Clubhouse schrapt ruim 50 procent van banen 'om bedrijf te kunnen resetten'
https://tweakers.net/nieuws/209160/clubhouse-schrapt-ruim-50-procent-van-banen-om-bedrijf-te-kunnen-resetten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Proximus introduceert op 2 mei mobiele abonnementen met meer data
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/proximus-introduceert-nieuwe-mobiele-abonnementen-met-meer-data/
- Zijn we wachtwoorden verkeerd aan het aanpakken?
https://datanews.knack.be/analyse/tips-tricks/zijn-we-wachtwoorden-verkeerd-aan-het-aanpakken/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BING CREATOR

Op Reddit merkte een gebruiker op dat de nieuwste versie van Microsoft Bing de volledige URL van alle pagina's die jij bezoekt, doorstuurt naar een bepaalde site van Microsoft, bingapis.com.  Volgens een onderzoeker zou dit te maken hebben met de Creator Follow functie, die sinds kort standaard op actief staat. Wanneer je die instelling uitzet, dan zouden de URL's niet meer doorgestuurd worden. Wat wij je dan ook aanraden om te doen, tot Microsoft zelf het probleem met het doorsturen van de links oplost.
https://www.theverge.com/2023/4/25/23697532/microsoft-edge-browser-url-leak-bing-privacy



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DREAM WELL BE WELL


Beter slapen, beter dromen, zorgt ervoor dat je je beter voelt. Deze app voor Android en iOS biedt je een heel pakket tools om beter te slapen: achtergrondgeluiden, verhalen, mindfulness meditaties, ademhalingstechnieken, muziek, wetenschappelijk onderbouwde oefeningen, en meer.
https://dreamwellbewell.com/



GOOGLE AUTHENTICATOR


Deze app maakt het mogelijk om je met 2FA of 2 factor authenticatie veilig aan te melden op bepaalde diensten. Deze authenticator-app kreeg een belangrijke update waardoor de 2FA codes gesynchroniseerd worden via de cloud. Voorheen werden die eenmalige codes plaatselijk bewaard, op een bepaald toestel, wat betekende dat je, wanneer je dat toestel verloor, niet meer kon inloggen in geen enkele dienst waarvoor je de 2FA ingesteld had. Een volledig uitleg bij TechCrunch.
https://security.googleblog.com/2023/04/google-authenticator-now-supports.html
https://techcrunch.com/2023/04/24/google-authenticator-can-now-sync-2fa-codes-to-the-cloud/
https://support.google.com/accounts/answer/1066447



OPERA ONE: SPECIFIEK VOOR AI


Opera heeft een "early access" versie uitgebracht van zijn volledig vernieuwde browser, die later dit jaar voor alle platformen zou uitkomen. Het bijzondere is dat die veel ruimte moet bieden voor  toekomstige AI tools in zijn adresbalk en de zijbalk. Meer uitleg bij Engadget.
https://www.engadget.com/opera-one-is-a-browser-designed-for-generative-ai-features-070048153.html?src=rss
https://www.opera.com/?utm_id=e64bf067e3fe11ed819a00200a18ba73



ARTIFACT: NIEUWS AGGREGATOR


We hebben het al eerder gehad over deze app, die een gepersonaliseerde newsfeed voor jou kan samenstellen. Nu werd de app, gemaakt door de oorspronkelijke oprichters van Instagram, nog wat interessanter: dankzij AI kan die nu ook de nieuwsberichten kort samenvatten, gewoon met een klik op een knop. Die samenvatting kan ook met humor, als je dat wil, zoals "explain like I'm five", of in de stijl van het taaltje van GenZ, of met enkel emoji's.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/04/25/news-app-artifact-can-now-summarize-stories-using-ai-including-in-fun-styles/
https://artifact.news/


HABITICA: JE LEVEN SPELENDERWIJS VERBETEREN
Habitica, verkrijgbaar voor iOS en Android, is een videospel dat je helpt om je dagelijkse gewoonten te verbeteren. Al je taken (rituelen, taken, to do's) zijn kleine monsters die je moet verslaan. Hoe beter je wordt in het verslaan, hoe verder je geraakt in de game. Ga je slabakken in het echte leven, dan zal jouw virtuele ik ook in de game achteruit gaan.
https://habitica.com/static/features
https://habitica.com/static/home

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het probleem met het samenvoegen van twee en twee is dat je soms vier krijgt, en soms tweeëntwintig.
Dashiell Hammett
Amerikaans schrijver 1894-1961