Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/2/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1299  van 11/2/2023


 

Gegroet lezer,

Het zal u wellicht niet verbazen dat ook deze week artificiële intelligentie de hoofdrol speelt in de berichtgeving. Maar er komen toch ook aarzelende kritieken, juist omdat de AI niet altijd de waarheid spreekt, omdat zij die niet kent, maar dat zij wel bluft en doet alsof het de waarheid is. En als u het ons vraagt hebben wij liever de zoekmachine zoals we die tot nu toe kenden, met links naar online artikels waar wij de waarheid zelf kunnen verifiëren.

In elk geval: het blijft boeiende lectuur. Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



CHATGPT KAN NIET REKENEN MAAR WEL BLUFFEN
Zullen we de week beginnen met enkele kritische vragen over ChatGPT? Niets leuker dan eens wat deuken te slaan in de reputatie van die alvermogende artificiële intelligentie!

Want ChatGPT mag dan al perfecte zinnen kunnen vormen, die nog interessant zijn ook, en zelfs geen taalfouten bevatten (wat voor de modale mens tegenwoordig een hele dobber is!). Maar van wiskunde heeft hij geen kaas gegeten.  

Nuance: wanneer je in de AI een gewone wiskundige bewerking invoert, in cijfers, dan zal het antwoord juist zijn. Maar voer die bewerking in natuurlijke taal in, als een vraagstuk, dan lukt dat niet. Wall Street Journal legde deze vraag voor aan ChatGPT: "als een banaan 0,5 ounce weegt en ik heb 7 ounce bananen, en negen appelsienen, hoeveel stukken fruit heb ik dan?" De bot antwoordde: "16 stukken fruit: zeven bananen en negen appelsienen". De redacteurs vroegen de bot om zijn rekenkunde te tonen, en daarop gaf het verschillende formules, maar niet altijd met de juiste antwoorden. Zelfs 2 x 300 = 500!

Volgens kenners is die zwakke wiskunde inherent aan een large language model. Daarbij worden immers enorme hoeveelheden tekst gescand, afkomstig van het hele web, en daarop wordt een model ontwikkeld dat nagaat welk woord het meest waarschijnlijk het vorige woord zal opvolgen - zoals de voorspellende technologie bij je boodschappen-app op je smartphone.

Het probleem is natuurlijk dat ChatGPT zo stellig is in zijn antwoorden - althans: de mens is geneigd hem te geloven, want "computer said so".  En tegenover die stelligheid moet de mens toch leren om voorzichtigheid in te bouwen. Eén ding is in elk geval zeker: wiskundeleraars moeten niet even bang zijn als andere leerkrachten, dat leerlingen hun taken gaan laten doen door ChatGPT!
https://www.wsj.com/articles/ai-bot-chatgpt-needs-some-help-with-math-assignments-11675390552?mod=djemalertNEWS



CHATGPT BLIJKT VOOROORDELEN TE HEBBEN EN SEKSIST TE ZIJN
Eigenlijk zou het ons niet mogen verbazen: wanneer je een artificiële intelligentie voedt met large language modellen, die dus bestaan uit teksten van het hele web, dan zitten daar ook teksten bij die beledigingen bevatten, seksistisch zijn, zelfs racistisch. En dat komt bij bepaalde opdrachten die je aan ChatGPT geeft, aan de oppervlakte, met ongewenste resultaten tot gevolg.

Journalisten uit de hele wereld hebben de laatste weken de meest uiteenlopende opdrachten gegeven aan ChatGPT. En de resultaten doen soms de wenkbrauwen fronsen. Fast Company bijvoorbeeld moest vaststellen dat je, wanneer je vraagt aan ChatGPT om een jobomschrijving op te stellen, het beste resultaat ook meteen het meeste vooroordelen bevatte.

Een andere opdracht die Fast Company gaf, was aan verschillende jobs in een bedrijf, een behulpzame feedback te geven, zoals een personeelschef dat zou moeten doen. En daar waren de antwoorden ofwel veel te algemeen. Ofwel gender-bevooroordeeld: wanneer de AI een persoonlijk voornaamwoord gebruikt bij  een extroverte receptionist, dan spreekt die van "zij", en bij een ongewoon sterke bouwvakker spreekt die van "hij". Seksisme dus, genderpatronen. En ook racistische vooroordelen zijn ingebakken, zo stelt het artikel bij Fast Company, waar je de verschillende opdrachten en antwoorden van ChatGPT kan lezen. (1)

Een tweede voorbeeld van mogelijke  vooringenomenheid valt te lezen bij Semafor. En dat intrigeert zelfs de makers van ChatGPT. Want zij weten niet wat er aan de hand is - bepaalde opdrachten over voormalig president Trump zouden niet uitgevoerd worden.  Een virale tweet bracht hiervan een voorbeeld: wanneer aan ChatGPT gevraagd werd om een gedicht te schrijven over de positieve kenmerken van Trump" weigerde ChatGPT te antwoorden. Gevraagd om hetzelfde te doen over huidig president Biden, deed ChatGPT het wel.

Wat hoogst eigenaardig is - Elon Musk tweette "This is a serious concern", als reactie op dit incident. Conservatieven vatten dit meteen aan om de ingenieurs achter OpenAI te beschuldigen. Mogelijk hebben die opzettelijk vangrails ingebouwd, waardoor er op sommige prompts die politiek gevoelig liggen, niet geantwoord wordt. Of hebben zij wellicht de antwoorden van ChatGPT aangestuurd zodat die een eerder linkse signatuur hebben. (2)

Wat Business Insider tot de conclusie brengt: zolang ChatGPT niet echt "woke" wordt, zal het niet kunnen rekenen op kapitaal van grote investeerders. (3) Het gekke is: ook voor ons land zou er een soort vooroordeel bestaan. (4)
https://www.fastcompany.com/90844066/chatgpt-write-performance-reviews-sexist-and-racist
https://www.semafor.com/article/02/03/2023/how-chatgpt-inadvertently-learned-to-avoid-talking-about-trump
https://www.businessinsider.com/sam-altmans-chatgpt-has-a-bias-problem-that-could-get-it-canceled-2023-2?op=1&r=US&IR=T
https://twitter.com/Kuifjesdream/status/1622156759535333376?s=20&t=KVRvWxOl3zx1EsbO-MRuFQ



BLAUWE ABONNEMENTEN: TWITTER ROLT HET BREDER UIT EN OOK INSTAGRAM EN FACEBOOK ZOUDEN HET OVERWEGEN
Een tijdje geleden kondigde Twitter zijn Blue abonnement aan. Dat geeft je als insider het recht om als eerste bepaalde functies te gebruiken. Dat abonnement was in het begin beperkt tot de VS, nu gaat het naar zes andere landen, maar helaas niet naar België. Saoedi-Arabië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal en Spanje behoren wel tot de gelukkigen.

Wie een Blue abonnement heeft, krijgt voortaan in zijn app een nieuwe Spaces tab. Die biedt een geselecteerd aanbod van Spaces-stations en podcasts. Wat niet wil zeggen dat de gewone gebruikers, die Twitter gratis gebruiken, geen toegang meer hebben tot Spaces - ook zij hebben een Spaces tab, maar die bevat gewoon alle live Spaces content, zonder selectie. (1)

Ondertussen zou blijken dat ook Instagram en Facebook apps voortaan een soort "blue badge" gaan invoeren, dus een geverifieerde account à la Twitter, waarvoor je moet betalen. Dat zou, volgens wat een appresearcher vond in de code van de apps, erop wijzen dat ook Meta werkt aan een verificatie-aanbod tegen betaling. Maar dit nieuwtje is onder voorbehoud, want buiten wat deze researcher in de code vond, is er geen enkele bevestiging van Meta dat het ook daadwerkelijk ingevoerd wordt. (2)
https://techcrunch.com/2023/02/02/twitter-blue-expands-to-six-new-countries-brings-back-spaces-curation/
https://techcrunch.com/2023/02/02/is-instagram-considering-paid-verification-code-reveals-references-to-a-paid-blue-badge/



TWITTER: TOCH NOG GRATIS API EN PRIJS BEKEND VOOR BUSINESS ACCOUNTS
Je hebt verleden week kunnen lezen dat Twitter onverwacht de gratis toegang tot zijn API gaat stopzetten, en dat al heel snel, namelijk op 9 februari al. Maar er komt toch nog een uitzondering: het zal een write-only API aanbieden die nog altijd gratis is aan bots die "goede" content kunnen plaatsen. Wat onder die goede content verstaan moet worden, is niet duidelijk.

Volgens The Information zou nu meer bekend zijn over de prijs die Twitter gaat aanrekenen aan bedrijven voor de "gouden" vinkjes, de Verified for Organizations account. Die zouden 1.000 dollar per maand gaan kosten, en per account die met dat merk gekoppeld wordt zou het ook nog 50 dollar per maand zijn. Het is duidelijk dat Twitter geld nodig heeft!

Bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen zich nu al aanmelden.
https://techcrunch.com/2023/02/04/elon-musk-says-twitter-will-provide-a-free-write-only-api-to-bots-providing-good-content/
https://www.theverge.com/2023/2/4/23585612/twitter-gold-checkmark-business-subscription



GETTY IMAGES DIENT KLACHT IN TEGEN STABILITY AI
Toen de eerste wonderlijke tekst-tot-afbeeldingen AI-tools uitkwamen, voorspelden wij het meteen: er zouden problemen komen rond auteursrechten, omdat die AI gevoed was met afbeeldingen die over het hele internet geschraapt werden, zonder voorafgaande toestemming. En kijk, het is zo ver. Nadat Getty Images, de gigant in stock foto's, eerder al een proces aangespannen had tegen Stability AI in Londen, heeft het nu ook een proces aangespannen tegen dezelfde AI, maar dan in de VS, met name in het United States District Court in Delaware.

De aanklacht: de Stability AI zou meer dan 12 miljoen afbeeldingen zonder toelating of zonder vergoeding gekopieerd hebben voor zijn trainingdata. En het bewijs daarvan is duidelijk: sommige afbeeldingen die de AI nu aanmaakt, dragen gewoon het watermerk van Getty. Duidelijk een voorbeeld van inbreuk op intellectueel eigendomsrecht.
Wordt vervolgd...
https://www.theverge.com/2023/2/6/23587393/ai-art-copyright-lawsuit-getty-images-stable-diffusion



NIEUWE WOORDJES LEREN: DE DEFLUENCER
Dankzij de sociale media kennen we het fenomeen "influencer". Mensen die een groot aantal volgers hebben, en hen producten aanraden. En die daar een smak geld mee verdienen.

Vooral op TikTok wemelt het van de influencers, die gesponsorde video's brengen, aanbevelingen, producten bespreken in de meest lovende woorden als zouden zij een oplossing brengen voor alle problemen van de wereld.

Er is wel wat kritiek op dit fenomeen- het gaat hier immers om reclame, en de volgers hebben dat niet altijd door. En influencers verdienen geld, zij zijn eigenlijk ondernemers en zouden zich dus aan dezelfde regels moeten houden als "gewone" ondernemers.

Wall Street Journal brengt deze week een interessant artikel over een nieuwe trend als reactie op die influencers: de-influencing. Dat zijn dan weer mensen die (vooral op TikTok) populair zijn omdat zij zich kritisch uitlaten over een product in plaats van het op te hemelen. Dat gaat van een aanbeveling om helemaal geen geld uit te geven aan bepaalde categorie producten, tot een goedkoper alternatief aanraden voor een op TikTok aangeprezen product - iets wat dan een "dupe" heet.

Een gezonde tegenreactie als je het ons vraagt!
https://www.wsj.com/articles/de-influencers-tiktok-social-media-11675355490



REDDIT GEBRUIKERS SLAGEN ERIN OM CHATGPT TE JAILBREAKEN
Zoals je eind verleden week kon lezen, hebben de ontwikkelaars van ChatGPT enkele barrières ingebouwd in de AI-tool, om te voorkomen dat ongewenste content zou getoond worden als antwoord op een instructie. Het zou met name gaan om een reeks voorzorgen die voortdurend aangepast wordt, en die moet voorkomen dat gewelddadige content getoond wordt en illegale activiteiten aangemoedigd worden.

Wanneer je zoiets vertelt aan Reddit-gebruikers, dan staan die echter meteen al klaar om te trachten die voorzorgsmaatregelen te omzeilen - ChatGPT als het ware te "jailbreaken". En volgens een artikel bij CNBC zijn zij daar prima in geslaagd.

De methode die zij daarvoor gebruiken? Wel zij zouden een alter ego gecreëerd hebben van ChatGPT, met de naam DAN, kort voor Do Anything Now. En wanneer je die dan bedreigt met de dood wanneer hij geen antwoord geef op je vraag, dan krijg je antwoord op de vragen waarop de échte ChatGPT het antwoord weigert.

Met andere woorden: DAN tracht de echte ChatGPT om zijn eigen regels te breken, zoniet moet hij dood.

Het fijne ervan lees je bij CNBC. Toch een boeiend wereldje, die tech...
https://www.cnbc.com/2023/02/06/chatgpt-jailbreak-forces-it-to-break-its-own-rules.html



AI: DE NIEUWE ARENA WAARIN DE TECHGIGANTEN ELKAAR BEKAMPEN
Lange tijd was het de browser waarin de techgiganten de wapens kruisten - met Netscape, later Google en anderzijds Microsoft als grootste tegenstanders. Daarna kwamen de productiviteitssuites aan de beurt - Google Docs versus Microsoft Office. Op het gebied van sociale media hebben Microsoft en Google getracht voet aan de grond te krijgen, maar het zijn Meta en Twitter die daar het terrein vast in handen hebben.

Nu lijkt de arena zich te verplaatsen naar artificiële intelligentie. Microsoft is namelijk een van de grote investeerders in OpenAI, de maker van ChatGPT. Het kondigde voor dinsdagavond een persconferentie aan, met als voornaamste blikvanger de integratie van AI in zijn Bing zoekmachine en zijn Edge browser. (1)

Om de aandacht van die persconferentie een beetje af te leiden, kondigde Google op zijn beurt de lancering aan van zijn "Bard", een AI-tool die in zijn zoekmachine geïntegreerd wordt. En die ons wat meer bevalt dan de blufmethode van ChatGPT om op vragen te antwoorden, zonder echt op feiten gebaseerd te zijn. Want Bard zou in de zoekmachine een door de AI gemaakte samenvatting maken van het antwoord, maar daarbij ook nog links geven naar websites waar je meer vindt over het onderwerp. (2)

Maar we mogen de Chinezen niet vergeten, uiteraard. Baidu, de grootste zoekmachine van China, heeft aangekondigd dat het in maart zijn eigen dienst à la ChatGPT gaat lanceren, die Wenxin Yijan gaat heten, of "Ernie bot" in het Engels. Ook Ernie is een machine learning model dat verschillende jaren op grote schaal getraind werd met data. Meer bij Bloomberg. (3)
https://www.theverge.com/2023/2/7/23587454/microsoft-bing-edge-chatgpt-ai
https://www.engadget.com/google-experimental-chatgpt-rivals-search-bot-apprentice-bard-050314110.html?src=rss
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-02-07/baidu-surges-after-prepping-chatgpt-style-ernie-bot-for-march



NIEUWIGHEDEN BIJ WHATSAPP EN META HORIZON
Met alle berichten over artificiële intelligentie, zouden we vergeten dat hetgeen de meeste mensen momenteel nog altijd het meeste bezighoudt, de sociale media zijn. En daarover valt dus ook wel wat nieuws te vermelden.

Om te beginnen: Meta is van plan om zijn virtuele wereld, de Horizon Worlds metaverse app, vanaf maart een facelift te geven. Een van de belangrijkste veranderingen is dat tieners vanaf 13 tot 17 jaar ook toegang krijgen. Momenteel is de toegang voorbehouden voor 18+. (1)

Bij WhatsApp is het dan de Status die updates krijgt. Een nieuwe optie is Voice Status, waarbij je in je status update een gesproken bericht van maximaal 30 seconden kan plaatsen.  Ook nieuw is Private Audience Selector, waarbij je kan bepalen wie jouw statusupdates kan bekijken. Met Status Reactions kan je dan weer  heel snel reageren met emoji's op een bericht: gewoon even swipen en een van de 8 voorgestelde emoji's kiezen. (2)
https://www.wsj.com/articles/meta-to-revamp-horizon-metaverse-app-plans-to-open-for-teen-use-as-soon-as-march-11675749223?mod=djemalertNEWS
https://www.engadget.com/whatsapp-statuses-are-getting-a-big-revamp-for-voice-emoji-reactions-and-more-112209857.html?src=rss



AI BIJ MICROSOFT: DE DETAILS
Microsoft kondigde dinsdag, zoals je al lezen kon, aan dat het nieuwe AI-mogelijkheden inbouwt in zijn zoekmachine Bing en zijn browser, Edge. Waarover gaat het?

Wel, centraal bij deze aankondiging is Prometheus,  een Large Language Model van de nieuwe generatie. Dat is krachtiger dan het LLM dat de motor is die ChatGPT aandrijft, en dat bovendien specifiek aangepast is voor zoekopdrachten. Volgens Microsoft is de relevantie van de antwoorden verbeterd, waarbij de zoekindex van het web gebruikt wordt.

Maar, belangrijk: Microsoft heeft ook veiligheidsmaatregelen ingebouwd die moeten voorkomen dat de AI slechte antwoorden gaat geven, die ongewenst zijn. Er zijn 3 niveaus van beveiliging: het finetunen van het model zelf, en daarna het filteren en het monitoren van de antwoorden, vooraleer die doorgegeven worden naar de UI en de UX.

Maar wat betekent dit in werkelijkheid?
Wel, om te beginnen kan je voortaan bij de Bing zoekmachine een opdracht invoeren die tot 1000 lettertekens lang kan zijn. Als antwoord krijg je links zoekresultaten. En rechts een conversationeel antwoord, met links en annotaties. En bovenaan is er een feedbackknop, met de bedoeling dat gebruikers hun commentaar geven zodat het systeem hieruit kan leren.

Verder wordt in de Edge browser de Bing Co-Pilot ingebouwd. Deze AI kan opdrachten uitvoeren afhankelijk van de pagina die je bezoekt, zonder dat je die moet verlaten. De AI kan bijvoorbeeld een samenvatting maken, een vergelijking met andere websites, zelfs informatie in tabellen weergeven en een posting voor LinkedIn voorbereiden (dat eigendom is van Microsoft, weet je nog?

Hoe concreet is deze lancering?
De nieuwe Bing interface wordt wereldwijd uitgerold, maar niet erg snel. De nieuwe Bing is wel beschikbaar op het web en in de Edge browser, maar je kan maar een beperkt aantal zoekopdrachten geven. Je kan jezelf wel op een wachtlijst zetten voor onbeperkte toegang. En -typisch voor Microsoft- je krijgt voorrang op die wachtlijst wanneer je de standaard voorkeurinstellingen voor all things Microsoft op je pc activeert, en de Microsoft Bing app installeert.

Om de nieuwe zoekfuncties te zien, moet je naar /new bij Bing (3). Volgens enkele waarnemers zou deze nieuwe Bing toch wel wat in zijn mars hebben. DTNS deed de test, en vroeg of een nieuwe sofa zou passen in de koffer van zijn auto, een  Honda Odyssey. De zoekmachine gaf als antwoord de afmetingen van de zetel, de binnenruimte van de wagen, en maakt daarna een schatting of de sofa al dan niet gaat passen. (3)
https://www.engadget.com/microsoft-ai-news-event-live-feed-updates-liveblog-chatgpt-openai-170049702.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/2/7/23587454/microsoft-bing-edge-chatgpt-ai
https://www.bing.com/new/
https://archive.org/details/dtns20230207



STOPZETTING GRATIS TWITTER API: WAT DIT VOOR JOU BETEKENT
Je staat er misschien niet bij stil, maar het feit dat Twitter de gratis toegang tot zijn API abrupt stopzet, heeft niet alleen voor ontwikkelaars een gevolg. Ook jij wordt getroffen - want wellicht heb jij, net als zovele andere gebruikers, bij allerlei apps de toestemming gegeven om je in te loggen via Twitter.

En dat betekent dat je dus die toegang meer krijgt, via Twitter. En je dus best nu meteen naar die account gaat, en je inlogvoorwaarden wijzigt naar een e-mailadres en wachtwoord (of een ander sociaal netwerk zoals Facebook, of via Google - als je hen betrouwt!)

Hoe weet je waar je inlogt via Twitter, met andere woorden: waar je je Twitter inloggegevens gebruikt om in een andere dienst in te loggen? Ga naar   Settings -> Security and Account Access -> Apps and sessions -> Connected Apps.
Bron: Engadget
https://www.engadget.com/twitter-charging-developers-api-access-104917093.html?src=rss



AI BIJ ZOEKMACHINES: NOG EEN ZORG MEER OVER LINKEN EN RECHTEN VAN UITGEVERS
We hebben het al gehad over de lawine aan AI-toepassingen op tekst, muziek, afbeeldingen, zelfs programmeren, die ons overspoelt. En daarbij maakten wij de bemerking dat de snelheid waarmee dit alles zich ontwikkelt, tot problemen kan leiden. Want er is geen wetgeving over aansprakelijkheid over foutieve antwoorden. Maar vooral: hoe zit het met de auteursrechten van de werken waarop die AI zich gebaseerd heeft? Na muzikanten en makers van afbeeldingen is er nu nog een derde groep die zich roert: de uitgevers. Want voortaan zou een zoekmachine antwoorden geven op jouw vraag, op basis van informatie die het vindt bij verschillende bronnen. Maar het verwijst niet rechtstreeks naar die bronnen, het kannibaliseert die als het ware, want de gebruiker moet niet meer naar de originele site gaan om de informatie te zoeken.

Er zullen in de volgende weken, maanden, grote vragen gesteld worden rond de link economy, fair use, en aggregatie. De advocaten zullen hun werk hebben!
https://www.niemanlab.org/2023/02/google-now-wants-to-answer-your-questions-without-links-and-with-ai-where-does-that-leave-publishers/



NIEUWIGHEDEN VAN GOOGLE VOORGESTELD IN PARIJS
Dankzij nieuwigheden in artificiële intelligentie kan Google nu nieuwe manieren aanbieden om de wereld beter te verkennen en te begrijpen in Maps, Search en Translate. Even op een rijtje:

- Multisearch in Lens: je kan tekst toevoegen aan een zoekopdracht waarbij je uitgaat van een afbeelding. Gebruik je bijvoorbeeld bij je zoektocht een foto van een rode trui, en je tikt in "show me this sweater but in yellow", dan zal Google gaan zoeken naar die trui in het geel. Deze functie is voorlopig enkel nog in de VS beschikbaar, in bèta.

- Google Translate: meer contextuele opties bij je vertaling. Schrijf je bijvoorbeeld in het Engels het woord "novel", een woord dat twee betekenissen heeft ("nieuw" en "novelle") dan zal Google uit de tekst kunnen opmaken in elke betekenis je het woord gebruikt.

- Vertaling in Lens: heb je een afbeelding met een tekst, dan zal Google die tekst niet alleen kunnen vertalen, maar de vertaling ook in de afbeelding zetten.

- Immersive View in Google Maps is voortaan beschikbaar voor hele steden. Tot nu toe kon je hierbij enkele honderden toeristische bezienswaardigheden bekijken, nu wordt het dus voor de hele stad beschikbaar. Momenteel voor Londen, Los Angeles, New York, San Francisco en Tokyo. Concreet kan je dus van een luchtfoto inzoomen op bepaalde plekken. Bij luchthavens, treinstations en shoppingcenters kan je zelfs binnenin kijken. Bovendien komt er een tijdsindicatie, waarbij je ziet hoe die plek eruitziet op verschillende tijden van de dag, en je krijgt ook de weersverwachting en informatie over het verkeer.

Verder wordt er in de landkaarten meer aandacht geschonken aan nuttige informatie voor wie met een elektrische auto rijdt, zoals een filter om enkel snelladers te vinden, en waar je tijdens een korte trip halt kan maken om te laden.
https://www.thurrott.com/cloud/279164/google-multisearch-immersive-view
https://www.theverge.com/2023/2/8/23589886/google-search-maps-translate-features-updates-live-from-paris-event
https://www.theverge.com/2023/2/8/23590667/google-maps-immersive-view-fly-3d-london-tokyo-nyc



GOOGLE STELT OOK ZIJN CONCURRENT VOOR CHATGPT VOOR
Waar iedereen naar uitkeek tijdens de persconferentie was de AI die de concurrent moet worden van ChatGPT: BARD. Daarover was eerder deze week al het een en ander uitgelekt, maar veel meer kwam je niet te weten tijdens de persconferentie.

Ter herinnering: Bard geeft de normale zoekresultaten, maar geeft daarbij ook enkele opties. En daar werkt Google me een systeem van een "NORA" antwoord, No One Right Answer. Met andere woorden er bestaat niet één enkel antwoord dat juist is, er zijn er meerdere. En dat betekent ook dat een antwoord ronduit verkeerd is. Wat tot de gênante situatie leidde dat Bard inderdaad een fout antwoord gaf tijdens de demo. Het ging om de vraag: "Over welke nieuwe ontdekkingen van de James Webb Space Telescoop kan ik vertellen aan mijn 9-jarig kind?". Een van de antwoorden was dat de telescoop de eerste foto maakte van een planeet buitens ons zonnestelsel. Alleen: op de website van de NASA staat te lezen dat de eerste foto van een exoplaneet al in 2004 genomen werd, 17 jaar voor de Webb telescoop gelanceerd werd.

Google gaf als uitleg dat dit de reden is waarom Bard momenteel enkel nog door vertrouwelingen getest wordt, die dergelijke fouten eruit moeten halen.
https://www.theverge.com/2023/2/8/23590699/google-ai-search-features-bard-chatgpt-rival
https://www.theverge.com/2023/2/8/23590864/google-ai-chatbot-bard-mistake-error-exoplanet-demo
https://exoplanets.nasa.gov/resources/300/2m1207b-first-image-of-an-exoplanet/



TWITTER GAAT DE LANGE TOER OP VOOR BLUE GEBRUIKERS
Zoals aangekondigd geeft Twitter-gebruikers, die een betalend " witter Blue" abonnement hebben, steeds meer extra functies die gewone, gratis gebruikers niet hebben. Deze keer is het de mogelijkheid om berichten te plaatsen die langer zijn dan 280 lettertekens.

Zo werkt het: Je kan een tekst invoeren van maximum 4.000 lettertekens. Maar let op: best bereid je die tekst buiten Twitter even voor, want je kan hem niet als kladversie bewaren of inplannen om op een later tijdstip te verzenden. Van jouw tekst is alleen enkele regels te zien in de tijdlijn van jouw volgers, maximum 280 tekens, met daarna de link "Show more". Klikken ze daarop, dan krijgen zij jouw hele tekst te lezen.

Het is dus wel zo dat enkel Blue-gebruikers een lange tekst kunnen schrijven, maar dat iedereen die kan lezen. Iedereen kan er ook op antwoorden, die retweeten en quote-tweeten. Iemand die ook een Twitter-Blue abonnement heeft, kan zelfs een antwoord schrijven dat ook 4.000 karakters max. is.
https://twitter.com/TwitterBlue/status/1623411400545632256

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


AI ONTWERPT PROTEÏNES DIE BACTERIËN KUNNEN DODEN EN ZE WERKEN OOK NOG
Artificiële Intelligentie brengt onze maatschappij in een razendsnel tempo een niveau hoger. Ook op wetenschappelijk gebied. Het enige probleem daarbij is: we weten niet hoe zo'n AI werkt. Maar het werkt, en komt tot werkzame oplossingen. Zo las je enkele weken geleden dat een AI die gebruikt werd om scans van ogen te ontleden, plots kon ontdekken dat een persoon aan een een hartziekte lijdt en een hartaanval kan krijgen. Maar de wetenschappers konden niet achterhalen wat de kenmerken zijn die daarop wijzen, enkel de AI heeft het geheim van die diagnose. (1)

Een ander verhaal lees je bij NewScientist. Daar wordt verteld dat een AI anti-microben proteïnes ontworpen heeft. Die proteïnes bestaan uit ketens van aminozuren. De volgorde hiervan bepaalt de vorm van de proteïnes en hun werking, hun functie.

En nu heeft een AI niet alleen een nieuwe proteïne bedacht, maar die werd bovendien in real life op zijn werking uitgetest, en die bleek werkzaam. Nog meer hoopgevend nieuws: dezelfde aanpak zou mogelijk ook gebruikt kunnen worden om nieuwe medicijnen te maken. Meer bij New Scientist. (2)
https://www.nei.nih.gov/about/news-and-events/news/ai-can-identify-heart-disease-eye-scan
https://www.newscientist.com/article/2356597-ai-has-designed-bacteria-killing-proteins-from-scratch-and-they-work/



KLEINE VLIEGENDE ROBOTJES  HELPEN DE BIJEN
Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat er een probleem is met de bijenpopulatie. Zij worden getroffen door verschillende ziektes, waardoor hun aantal slinkt. Wat tot zware problemen kan leiden, omdat bijen een onmisbare schakel vormen in de natuur. Zij zorgen voor de bestuiving van bloemen en bloesems, bij planten en bomen. Zonder bijen, geen planten. Wetenschappers schatten nu al dat 4,7% van de wereldwijde productie van fruit, 3,2% van de groenten en 4,7% van noten, nu al verloren gaat door onvoldoende bestuiving.

Maar er is misschien hoop op redding. Wetenschappers aan de Tampere University in Finland hebben een kleine lichtgewicht robot ontwikkeld, die als kunstmatige bestuiver dienen kan. Zij hebben zich geïnspireerd op de pluisjes van de paardenbloem, eigenlijk de manier waarop de zaadjes van die plant zich voortbewegen door de lucht.
Het hele verhaal bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/tiny-flying-robot-could-work-as-artificial-pollinator?utm_campaign=Media&utm_content=237276747&utm_medium=social&utm_source=twitter&hss_channel=tw-10876852



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PAL CAST: MEER INFO OVER HET VERHAAL VAN VLAANDEREN
Eerst even dit: deze podcast wordt uitgegeven door Het Pallieterke, dat je politiek aan de rechterzijde zou kunnen plaatsen. Sommige afleveringen zouden je wellicht kunnen storen, maar de reden waarom wij deze podcast vernoemen is dat er de laatste weken geschiedkundige aanvullingen gebracht worden op de reeks "Het verhaal van Vlaanderen", dat zo succesrijk is op de VRT. In die reeks wordt, door tijdsgebrek, over sommige tijdperken met een reuzensprong heengegaan. De podcast biedt aanvullende verhalen over die tijden. En omdat de reeks van Een ook bij ons onze nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van Vlaanderen, België en de wereld aangewakkerd heeft, konden deze verhalen ons echt wel boeien!
https://palnws.be/2023/02/pal-cast-sint-martinus-attila-clovis-artorius-karel-martel-en-karel-de-grote-en-hun-impact-op-het-verhaal-van-vlaanderen/





 
De nieuwe oogst


   
INTERNET IS BEAUTIFUL
Dit is een bron om nieuwe, interessante sites te ontdekken. Wij hebben alvast een bookmark gelegd naar deze website, want er werden alvast verschillende websites vermeld die wij niet kenden, en die ons interessant leken.
[Taal EN]
https://www.internetisbeautiful.co/


PAINT BY TEXT
Ook weer een staaltje van artificiële intelligentie: op deze website kan je je foto's bewerken door tekstuele instructies te geven. Als voorbeeld een foto van een schilderij met zonnebloemen. Met als instructie: vervang de zonnebloemen door rozen.  Je kan ook je eigen foto's uploaden.
[Taal: EN]
https://paintbytext.chat/


BESTE BRONNEN OM IT-ONDERWERPEN TE LEREN

Deze door mensen samengestelde lijst bevat de beste bronnen om computertalen te leren, software te ontwikkelen, besturingssystemen onder de knie te krijgen, en meer techonderwerpen. De lijst is niet commercieel samengesteld, puur bedoeld om mensen op het goede spoor te zetten.
[Taal: EN]
https://bestresourcestolearnx.com/


DE DUOLINGO METHODE
Ontelbare mensen hebben een nieuwe taal geleerd dankzij Duolingo. Die dienst maakt het namelijk leuk om de taal te leren,  maar is tegelijkertijd toch echt effectief. Dit blogartikel van Duolingo vertelt meer over die leermethode.
[Taal: EN]
https://blog.duolingo.com/duolingo-teaching-method/


DUPLICATE WORD FINDER
Kopieer hier een tekst naartoe. Vul in de balk rechts enkele woorden in waarvan je wil weten hoe vaak je ze in de tekst gebruikt hebt. En je krijgt als resultaat die woorden in verschillende kleurtjes gemarkeerd in je tekst. Je ziet dan meteen hoeveel keer je dat woord gebruikt hebt. Het kan handig zijn.
[Taal: EN]
https://duplicateword.com/


NOSTR: SOCIAAL NETWERK
Dit is een nieuw, simpel en open protocol voor een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Dat decentrale zorgt dat er niemand baas is, en dat er dus ook geen censuur uitgeoefend wordt.
Deze pagina legt uit wat het is, hoe je eraan kan deelnemen en wat het speciaal maakt.
[Taal: EN]
https://nostr.how/


GUESS THE FLAG

Sommige mensen maken er een sport van om alle vlaggen ter wereld te kennen, en die ook te kunnen koppelen aan het bijhorende land. Deze website kan hen helpen zich te trainen: je krijgt een vlag te zien en een lijstje met landen - een multiple choice vraag dus.
[Taal: EN]
https://billywojcicki.github.io/vexillologist/


TIME MY MEETING
Met deze webdienst kan je meten hoe lang je vergadering duurt, door op start en stop te drukken. En daarna vergelijkt de tool die tijdsduur met andere dingen in je leven. Om duidelijk te maken dat alles relatief is... maar misschien ook om je duidelijk te maken dat vergaderingen soms onnodig lang duren!
[Taal: EN]
https://timemymeeting.com/


REMOVE BG
Wat zijn die online diensten waar je heel simpel een foto bewerken kan toch handig! Bij deze kan je een foto uploaden en dan vragen om de achtergrond ervan weg te toveren. Je kan kiezen om de achtergrond transparant te maken, of een witte achtergrond toe te voegen.
[Taal: EN]
https://www.remove.bg/


COOLORS: KLEURTJES

Ook deze webdienst is handig: hier kan je gratis een perfect kleurenpalet genereren, of kiezen uit een van de bestaande kleurenpaletten. Deze webdienst kan je als iOS of Android app downloaden, maar ook als plug-in voor Figma, als extensie voor Chrome of Adobe.
[Taal: EN]
https://coolors.co/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Olieverfschilderij op paneel van Rogier van der Weyden uit circa 1460-1464 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portret_van_Antoon_van_Bourgondi%C3%AB
    Belgisch advocaat, gemeenteraadslid van Brugge en Vlaams voorman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emiel_De_Visschere
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaemla
    Kever uit de familie prachtkevers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilgenprachtkevertje
    In 1972 door Ba'ath-Irak aan Egypte en Syrië voorgesteld herstel van de Verenigde Arabische Republiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Unie_van_Arabische_Republieken
    Amerikaanse paleontoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_T._Bakker
    Stenen kerk met vrijstaande toren, op Hamnö in de gemeente Kökar in Åland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Annakerk_(K%C3%B6kar)
    Lijst van diskjockeys op Qmusic (Vlaanderen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_diskjockeys_op_Qmusic_(Vlaanderen)
    Hoogste afdeling in het Belgisch waterpolo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Super_League_(waterpolo)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Aardbeving Turkije-Syrië 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Turkije-Syrië_2023
    Provinciale Statenverkiezingen 2023 Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Provinciale_Statenverkiezingen_2023
    Overleden Amerikaans componist, pianist, arrangeur en muziekproducer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Burt_Bacharach


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Oceanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Oceani%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Presentatie maken zonder PowerPoint? Deze alternatieven zijn de moeite waard
https://www.ad.nl/tech/presentatie-maken-zonder-powerpoint-deze-alternatieven-zijn-de-moeite-waard~a9b175fb/
- Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
https://www.ad.nl/tech/wat-is-de-beste-e-reader-en-hoeveel-kost-zon-digitale-bibliotheek-check-hier-de-aanraders-van-dit-moment~aa850357/

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- JBL Live FLEX: draadloze oordopjes met een open stick design en True Adaptive Noise Cancelling
https://elektrozine.be/jbl-live-flex-draadloze-oordopjes-met-een-open-stick-design-en-true-adaptive-noise-cancelling/
- Nieuw onthulde Ambilight tv’s extra krachtig met 7e Gen P5-processor
https://elektrozine.be/nieuw-onthulde-ambilight-tvs-extra-krachtig-met-7e-gen-p5-processor/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Vrije modemkeuze in België: waarop wachten we?
https://computertaal.info/2023/02/07/vrije-modemkeuze-in-belgie-waarop-wachten-we/
- Review: Ashampoo WinOptimizer 2023 (gratis)
https://computertaal.info/2023/02/10/review-ashampoo-winoptimizer-2023-gratis/



 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- 1Password start in de zomer met passkeys voor wachtwoordloze authenticatie
https://tweakers.net/nieuws/206548/1password-start-in-de-zomer-met-passkeys-voor-wachtwoordloze-authenticatie.html
- SpaceX: door maatregelen kan leger Oekraïne Starlink niet inzetten voor drones
https://tweakers.net/nieuws/206544/spacex-door-maatregelen-kan-leger-oekraine-starlink-niet-inzetten-voor-drones.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Netflix maakt eerste europrijzen bekend voor delen van accounts
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/netflix-maakt-eerste-europrijzen-bekend-voor-delen-van-accounts/article-news-1934799.html
-  Doek valt voor gratis Microsoft Teams-app voor bedrijven
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/doek-valt-voor-gratis-microsoft-teams-app-voor-bedrijven/article-news-1934839.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO VERWIJDER JE DUPLICAAT CONTACTEN UIT JE IPHONE

Bij het invoeren van je contacten op je iPhone kan je al eens een foutje maken. Maar ook kan er bij een synchronisatie of bij de overschakeling naar een nieuw toestel iets fout lopen bij het overbrengen van je contacten. Of wanneer je contacten vanuit verschillende bronnen invoert, zoals GOogle en iCloud. En daardoor krijg je duplicaat data voor je contacten.
Je kan natuurlijk alle contacten een voor een aflopen, en de dubbele verwijderen. Maar op je iPhone zit er gelukkig een functie die dat automatiseert. Bij HowToGeek vind je een stap-voor-stap uitleg hoe je het doet.
https://www.howtogeek.com/215533/how-to-clean-up-duplicate-contacts-on-your-iphone/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GURUSHOTS: WEDSTRIJDJE
Til jouw fotografiekunst een niveau hoger. Elke dag vind je hier een uitdaging om een ander onderwerp, een andere invalshoek, te fotograferen. En daarmee punten te winnen.
App voor Android en iPhone.
https://gurushots.com/


COPYTRANS BACKUP EXTRACTOR

Met deze tool kan je de gegevens van je iPhone backup overbrengen naar je computer, en daar terug uitpakken.  Bij een synchronisaties van j iPhone met iTunes  wordt telkens op je pc een back-up aangemaakt van de gegevens op je iPhone. Door de back-up te kunnen ontcijferen en herstellen, kan je je data veiligstellen wanneer er iets fout gaat met je toestel.
https://www.chip.de/downloads/CopyTrans-Backup-Extractor_178117285.html
https://www.copytrans.net/


ROOSTER DAY: JE DOELEN HALEN
Dit is een kleine app voor MacOS, die je ook als template kan gebruiken in je  Notion app. Een haan helpt je om je doelstellingen te organiseren en bij te houden. De interface is grappig, met een haan als hoofdfiguur, en jeugdige kleurtjes.
https://rooster.day/


TWOS: ONTHOUDEN
Deze app voor iOS en Android wil je helpen om alles gemakkelijk te onthouden: to do's, verjaardagen, namen, ideetjes, aanbevelingen, doelstellingen, citaten en veel meer.
Je kan de informatie triëren en rangschikken, in dagen zetten, of gemakkelijk verslepen van de ene naar andere categorie. En je kan alles ook delen met anderen.
Je kan ook online in de browser werken via de webapp.
https://www.twosapp.com/home


THUNDERBIRD PORTABLE

Dit is een versie van het gratis mailprogramma Thunderbird, die je kan draaien vanop een USB-stick. Thunderbird is een van de twee programma's die wij gebruiken, naast Outlook. Beiden hebben hun voordelen, en het blijft moeilijk kiezen. Maar onze voorkeur gaat principieel uit naar Thunderbird, omdat het open source en gratis is.
https://www.chip.de/downloads/Thunderbird-Portable_13015242.html
https://portableapps.com/support/thunderbird_portable
https://www.searchenginejournal.com/disadvantages-chatgpt-content/477416/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niet het gebrek aan liefde, maar het gebrek aan vriendschap
maakt ongelukkige huwelijken.
-Friedrich Nietzsche-