Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/2/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1298  van 4/2/2023


 

Gegroet lezer,

Ook deze week staat uw NeTTies weer vol artikels over ChatGPT - zoals: hoe ontdekken of een artikel door een mens of AI geschreven is, hoe voorkomen dat jouw content, jouw creatie opgenomen wordt in de large language modellen waarop een AI gebaseerd wordt. En uiteraard nieuwe mogelijkheden die door de verschillende artificiële intelligentie-tools bieden.

Bent u die berichten even beur? Wij hebben ons best gedaan om weer wat interessante websites en progjes voor u te selecteren. Kortom: voor elk wat wils - hopen wij!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WATERMERK VOOR AI: HOE HET ZOU KUNNEN WERKEN
Het succes van ChatGPT baart leerkrachten zorgen: zullen studenten nu niet massaal hun papers laten schrijven door deze AI? Gelukkig voor hen zijn verschillende universiteiten bezig met het ontwerpen van watermerken, die duidelijk kunnen maken of een tekst geschreven werd door een AI of door een mens. Zo slaagden wetenschappers van de universiteit van Maryland erin om een watermarking algoritme te ontwerpen. Zij hebben die geïntegreerd in het open source taalmodel van Meta, OPT-6.7B. En die zou tekst met een watermerk kunnen detecteren. De paper hierover zou nog wel een peer-review moeten doorstaan.

Maar de uitleg over hoe het werkt is wel interessant, en het is DTNS waar wij die uitleg vonden. Je moet, om te beginnen, zorgen dat taalmodellen telkens maar één woord genereren, en dan gaan voorspellen wat het volgende woord zou zijn. Denk aan de voorspellingen in de tekst die je intikt in je smartphone. Het watermerk-algoritme verdeelt de woordenschat van een taalmodel in een rode en een groene lijst. Telkens als een model een woord kiest dat het vorige woord moet opvolgen, zal het algoritme het model aanmoedigen om een woord uit de groene lijst te kiezen. Dat zal het model niet altijd doen, maar toch genoeg keren, zodat meer dan de helft van de woorden in de tekst uit de groene lijst afkomstig zijn.

Een concreet voorbeeld: nadat het model het woord country kiest, dan zijn de woorden pond, pool, swimminghole en waterhole woorden die volgens het algoritme even goed mogelijk zijn. Zij hebben een gelijke score. Maar als "pond" op de groene lijst staat, dan zal het model dat woord kiezen. Terwijl een menselijk wezen eerder elk van die woorden zou kiezen. Als je dat proces dan honderdduizend keer herhaalt, afhankelijk van de lengte van de tekst, dan zal opgemerkt kunnen worden dat er zoveel woorden uit de groene lijst gebruikt worden, dat het onwaarschijnlijk is dat een mens deze tekst schreef.

Zo. Een klein tipje van de geheimen van AI opgelicht, dankzij DTNS!
https://www.technologyreview.com/2023/01/27/1067338/a-watermark-for-chatbots-can-spot-text-written-by-an-ai/
https://github.com/jwkirchenbauer/lm-watermarking
https://archive.org/details/dtns20230127



AI-TEKSTEN BIJ MEDIA: MEDIUM EIST WAARSCHUWING MAAR BUZZFEED OMHELST HET VOLLEDIG
Mogen wij stellen dat de manier waarop media reageren op door AI geschreven artikels heel veel zegt over de kwaliteit van die media?

Zo heeft Medium, waar verschillende auteurs hun artikels kunnen publiceren, zijn regels met betrekking tot AI aangepast. Auteurs zouden het duidelijk moeten aangeven indien hun artikel aangemaakt werd met behulp van AI. Wanneer Medium meent dat bepaalde content door AI gemaakt werd, maar dat label niet draagt, dan zal het artikel niet via het netwerk verspreid worden, enkel op de pagina van de auteur te lezen zijn. Medium nuanceert wel dat dit beleid later nog kan evolueren, naargelang de generatieve AI verder evolueert. (1)

Buzzfeed, het medium dat het moet hebben van de buzz die zijn artikels genereren, zoals de naam het zegt, kiest voor een heel andere weg. Het zal tools van OpenAI gaan gebruiken om zijn content te versterken. Bijvoorbeeld bij de quiz ervaring voor de lezers, bij het brainstormen van de redactie, en om de content te personaliseren voor het publiek.

Dat lijkt op het eerste zicht alarmerend -  Buzzfeed wordt nu al verweten steekvlam-journalistiek te brengen, alles te doen voor de eyeballs. Maar het voorbeeld dat in het artikel van The Verge aangehaald wordt, zwakt dit schrikbeeld toch wat af. Zo is er sprake van het aanmaken van een suggesties voor een Netflix reeks om te kijken: aan de lezer zouden enkele vragen gesteld worden, en dan zou ChatGPT een bepaalde reeks kunnen aanbevelen.

Benieuwd hoe Buzzfeed dit in werkelijkheid gaat uitwerken. Want opvallend: het aandeel van Buzzfeed kreeg een enorme stijging toen bekend werd dat het met AI ging werken...
https://blog.medium.com/how-were-approaching-ai-generated-writing-on-medium-16ee8cb3bc89
https://www.theverge.com/2023/1/26/23572834/buzzfeed-using-ai-tools-personalize-generate-content-openai
https://nypost.com/2023/01/27/buzzfeed-stock-surges-on-plan-to-use-chatgpt-parent-openai-to-create-online-content/




EXPERIMENT MET AI-ADVOCAAT GAAT NIET DOOR
Weet je nog, enkele weken geleden, ons bericht over een beklaagde die zich zou verdedigen met een AI, in plaats van een advocaat? Ter herinnering: het is een concept van DoNotPay, dat ook al een dienst aanbiedt dat in jouw naam automatisch verkeersboetes betwist.

Nu zou het die dienst uitbreiden naar een automatisch systeem. Daarbij zou een beklaagde in een rechtbank, die een verkeersboete wou betwisten, automatisch via een oortje alle antwoorden ontvangen van de AI, die hij moet geven op vragen van de rechter.

Dat plan bleek nog niet zo simpel uit te voeren. Zo moest Joshua Browder, de baas van DoNotPay, eerst op zoek gaan naar een rechtszaal waar het gebruik van oortjes technisch mogelijk was én toegestaan was. Maar uiteindelijk moest hij zijn plannen helemaal opbergen. Want de balies van verschillende staten dreigden ermee dat zij hem zouden aanklagen voor het uitoefenen van het advocatenambt, zonder een licentie.

We zullen dus nooit weten of het plan van de man echt werkt...
https://www.engadget.com/jail-threats-ai-robot-lawyer-court-case-063006308.html



KLACHT TEGEN GOOGLE VOOR MONOPOLIE OP ADVERTENTIES
In de VS hebben 8 Amerikaanse staten een klacht ingediend tegen Google, dat zij aanklagen van het uitbuiten van zijn monopoliepositie - niet op het gebied van search, wel op het gebied van advertenties. Google heeft namelijk een heel krachtig systeem ontworpen waarbij niet alleen advertenties geplaatst worden bij zoekresultaten, maar ook op individuele websites die zich inschrijven op het systeem. Zij kunnen reclameruimte op hun website aanbieden, en Google biedt die per opbod aan adverteerders aan. Per click, per view.

De redenen waarop deze staten zich baseren, gesteund door het Amerikaanse ministerie van Justitie, is dat Google twee concurrerende adverteerbedrijven opgekocht heeft, zoals Doubleclick. Overnames die 10 jaar geleden gebeurd zijn. En die voorgelegd werden aan de overheden toen, en waartegen toen geen bezwaar ingediend werd.

Dat de DoJ en deze Amerikaanse staten nu Google aanklagen, is dan ook hoogst verwonderlijk. Volgens de podcast All-In heeft de klacht geen grond. Als zij 10 jaar geleden ingediend was, zou de klacht gevolg kunnen hebben. Nu echter is de situatie helemaal anders. Want er zijn tal van andere adverteernetwerken opgekomen, die adverteerders aanlokkelijke alternatieven bieden. Amazon bijvoorbeeld, via zijn e-commerce website en al zijn andere diensten. Maar ook Netflix, dat voortaan advertenties gaat aanbieden, evenals Disney.

Meer achtergrond bij Slate. En in de podcast van All-In.
https://slate.com/technology/2023/01/google-ad-tech-antitrust-lawsuit.html
https://www.allinpodcast.co/
https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-sues-google-monopolizing-digital-advertising-technologies



GOOGLE: VINGERAFDRUK EN FIJNERE MANIEREN
Er is nog meer nieuws van Google. Om te beginnen is voor de zoveelste keer bewezen dat het wel degelijk nut heeft om op te komen tegen sommige niet al te fijne praktijken van Google, die indruisen tegen de belangen van de gebruiker. Google heeft namelijk enkele veranderingen gemaakt in zijn diensten, om die conform de EU-wetten voor de bescherming van de consument te maken. Zo zal voortaan bij Google Flights & Hotels duidelijk getoond worden wanneer het diensten weergeeft die rechtstreeks door Google aangeboden worden, en wanneer het als tussenpersoon optreedt voor derden. Bovendien zal bij Google Hotels duidelijk gemaakt worden dat de reviews die er vermeld zijn, niet geverifieerd zijn.

De Google Play Store en de Google Store zullen voortaan op voorhand informatie geven over de kosten,  en de mogelijkheid om herstellingen te laten uitvoeren. Bovendien zal meer informatie gegeven worden over de bedrijven die spullen aanbieden in de Play Store, zoals de naam van het bedrijf, adres en contact info. En tot slot zal Google ook informatie gaan geven over hoe je kan surfen naar de versie van een ander Europees land van de Play Store. (1)

Nog op een ander vlak wordt de gebruiker, althans zijn privacy, beter beschermd. Voortaan zal je bij de Chrome browser voor Android een vingerafdruk of een PIN moeten ingeven, wil je de inhoud van een Incognito tab bekijken. En wanneer je je Chrome geforceerd sluit, zullen alle Incognito pagina's verwijderd worden. Deze twee opties bestonden al sinds 2021 voor de iOS versie van Chrome. (2)
https://www.theverge.com/2023/1/27/23573963/google-information-customer-transparency-eu-consumer-protection-rules
https://9to5google.com/2023/01/26/chrome-incognito-fingerprint/



GOOGLE LAAT AI MUZIEK MAKEN MET MUSICLM
Artificiële intelligentie kan tegenwoordig op basis van enkele prompts teksten produceren (ChatGPT), afbeeldingen maken (DALL-E2), en nu kan het ook muziek maken. Althans, dat is wat wetenschappers van Google aankondigden in een paper die zij recent publiceerden.  MusicLM  is dus een language model, gebaseerd op een dataset van 280.000 uren muziek, dat muziek kan componeren op basis van jouw instructies. MusicLM kan ook verder bouwen op bestaande melodieën, audio creëren gebaseerd op een specifiek instrument binnen een genre, en tekst en afbeeldingen in de output combineren.

Maar zal daar dan niet opnieuw een discussie losbarsten over auteursrechten? Hebben de artiesten waarvan de muziek gebruikt werd om het language model samen te stellen, wel toestemming gegeven voor het gebruik ervan? Google wil die kritiek meteen counteren, en heeft al aangekondigd dat het MusicLM in zijn huidige staat niet zal loslaten op het publiek, juist omwille van het gevaar dat creatieve content misbruikt zou worden. Experimenten tonen trouwens aan dat ongeveer 1% van de gegenereerde muziek rechtstreeks een replica is van de songs waarmee het language model getraind werd. En in die omstandigheden zouden wel degelijk vragen over auteursrechten kunnen rijzen...
https://techcrunch.com/2023/01/27/google-created-an-ai-that-can-generate-music-from-text-descriptions-but-wont-release-it



SUBSTACK BRENGT NIEUW VERDIENMODEL UIT
Bij de webdienst Substack kunnen onafhankelijke auteurs en podcasters hun creaties publiceren. Als creator kan je de dienst gratis gebruiken, maar met een premium abonnement krijg je meer opties, zoals geld aanrekenen aan je lezers. Van dat geld neemt Substack 10% commissie.

Nu heeft Substack een nieuwe optie uitgebracht voor wie daar publiceert: private substacks. Daarbij moet je als lezer toestemming aan de auteur vragen om een posting te lezen of er een abonnement op te nemen. De auteur kan die aanvraag toestaan of weigeren. Ben je al actief op Substack als auteur, dan kan je je publieke Substack omzetten in een private, via de instellingen.

Nog een nieuwigheid: de Chat functie kreeg een update, zodat een auteur onmiddellijk een gesprek kan starten in Chat, wanneer hij/zij nieuwe content uitbrengt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Substack
https://techcrunch.com/2023/01/26/substack-introduces-private-substacks-that-readers-can-request-to-subscribe-to/
https://substack.com/



TWITTER: MINDER STRENG BIJ OVERTREDINGEN PLUS EERSTE STAPPEN NAAR SUPER-APP
We beginnen de dag met twee berichten over Twitter. Om te beginnen de aankondiging dat Twitter minder streng gaat optreden tegen mensen die de regels overtreden. Voortaan zal het enkel Twitter-accounts schorsen van mensen die zware en herhaaldelijke inbreuken plegen op de regels. Bovendien zal het vanaf 1 februari toelaten dat iedereen een schorsing betwist, en dat vanaf die datum de schorsing zal beoordeeld worden in het licht van de nieuwe regels.

Maar wat gaat Twitter dan doen in plaats van te schorsen? Wel, hetgeen het nu al jaren doet: zichtbaarheid beperken, of een gebruiker vragen om een tweet te verwijderen vooraleer die terug toegang krijgt tot de site. Het verschil is wel dat Twitter belooft dat het deze straffen meer gaat gebruiken, in plaats van meteen voor een verbanning te gaan. (1)

Een tweede bericht gaat over de lijn die Elon Musk wil volgen met "zijn" Twitter: het wil er een super-app van maken, in navolging van de Chinese WeChat. Waarmee je dus allerlei dingen kan doen, buiten gewoon berichten delen. Een eerste stap daartoe heeft Elon Musk eigenlijk al in november gezet, toen Twitter bij de US Treasury een registratie aanvroeg als betaalverwerker. Nu is het dus begonnen om enkele van de licenties in bepaalde staten aan te vragen, om als betaalverwerker van start te kunnen gaan.

Denk nu niet dat dit weer een van de krankzinnige ideetjes is van Elon Musk - de man had al in 1999 het bedrijf X.com opgericht, een van de eerste online banken, die later opgeslorpt werd door betaalgigant PayPal.

Het is de bedoeling dat Twitter meerdere fintech-diensten gaat aanbieden: P2P transacties, spaarrekeningen en betaalkaarten. Met als uiteindelijke doel dat Twitter messaging, betalingen én e-commerce zal bevatten. (2)
https://www.theverge.com/2023/1/27/23575170/twitter-less-severe-actions-suspensions-reinstatement
https://www.ft.com/content/9d84d534-b2dd-4cff-85d1-aee137b26a45



MEDEOPRICHTERS VAN INSTAGRAM WERKEN AAN TIKTOK KLOON
Instagram behoort nu tot de stal van Meta, het voormalige Facebook. Maar ooit werd het opgericht als zelfstandige app, en twee van de mensen die aan de wieg stonden van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger,  hebben nu een nieuw project: Artifact. Eigenlijk zijn zij van plan om meer ideetjes uit te werken voor sociale apps van de nieuwe generatie, maar dit is alvast een eerste project.

Artifact wil een soort TikTok zijn, maar dan voor tekst. Maar anderen noemen het Google Reader, maar dan als mobiele app. Met Artifact krijg je een gepersonaliseerde newsfeed, die op basis van machine learning wil begrijpen wat jouw interesses zijn, zodat je over die onderwerpen kan praten met vrienden.  De naam is een combinatie van artikels, facts en AI. Het nieuws is enkel afkomstig van een geselecteerde lijst bronnen, over verschillende onderwerpen uiteraard. Maar dit zou alvast het aantal fake news berichten moeten verminderen.

Momenteel enkel uit te testen als je je op een wachtlijst zet. Maar de makers beloven dat de app voor Android en iOS snel open zal staan voor iedereen. Platformer heeft meer.
https://www.platformer.news/p/instagrams-co-founders-are-mounting



INSTAGRAM NOTES NU OOK IN EUROPA EN JAPAN
Deze functie bij Instagram was al langer in andere werelddelen beschikbaar, maar voor Europa en Japan moesten eerst nog even enkele problemen overkomen worden. Notes is eigenlijk een status in tekstvorm, die wat doet denken aan de "Away" boodschap in de AOL Instant Messenger - een boodschap waarmee je kon aangeven dat je momenteel niet beschikbaar was, omdat je dit of dat deed.

Concreet bestaat zo'n Note uit een tekst van maximum 60 lettertekens, die boven jouw profiel zweven, en na 24u verdwijnen. In december werd het gelanceerd in Azië, Noord-Amerika en Latijns Amerika was vooral bedoeld voor tieners.  Bij The Verge vind je een handleiding hoe je het kan gebruiken.
https://www.theverge.com/2023/1/30/23577939/instagram-notes-aim-text-status-europe-japan-launch



DETECTIE TOOL VAN OPENAI: HEEL ZWAKJES
Er bestaat heel veel ongerustheid in onderwijsinstellingen, over de mogelijkheid  studenten massaal zouden gaan valsspelen en papers indienen die zij niet zelf geschreven hebben, maar waarvoor zij hun wijsheid geleend hebben bij ChatGPT. Uiteraard is OpenAI op zijn beurt bezorgd over die ongerustheid, omdat het de commerciële ontwikkeling van deze AI-tool zou kunnen verhinderen. Daarom heeft OpenAI nu een tool ontwikkeld die zou moeten kunnen ontdekken of een tekst door een AI of door een mens geschreven werd.

De tool zou teksten kunnen beoordelen, en daar dan een resultaat op kunnen plakken dat "zeer onwaarschijnlijk", "onwaarschijnlijk", "onduidelijk", "mogelijk", of "waarschijnlijk" zou zijn. Wat eigenlijk niet veel helpt. Vooral als je dan ook nog leest dat die beoordeling niet echt betrouwbaar is: een door een AI geschreven tekst kon het slechts in 26% van de gevallen identificeren. En het markeerde een door een mens geschreven tekst foutief als een AI-tekst in 9% van de gevallen. Toch nog even afwachten dus...
https://openai.com/blog/new-ai-classifier-for-indicating-ai-written-text/
https://www.axios.com/2023/01/31/openai-chatgpt-detector-tool-machine-written-text



AI: VOICE DEEPFAKES NEMEN TOE MAAR OOK BETER REKENEN
Je mag het ons echt niet kwalijk nemen dat we het zoveel over AI hebben. Het is nu eenmaal een evolutie die razendsnel gaat, erg krachtig is, maar die een impact zal hebben op onze maatschappij waarvan wij nu misschien nog niet 1% van de reikwijdte beseffen.

Vandaag om te beginnen weerom een waarschuwing, dat AI ook voor slechte doeleinden gebruikt kan worden. Het gaat met name over een nieuwe AI-toepassing die gemaakt werd door ElevenLabs, waarbij je een volledig nieuwe synthetische stem kan maken die dan jouw teksten kan voorlezen. Maar ook iemands stem gemakkelijk perfect kan imiteren.

Het duurde maar enkele dagen nadat het platform in bètaversie gelanceerd werd, vooraleer er ook misbruiken mee vastgesteld werden. Bij 4chan zouden verschillende postings opgedoken zijn met deepfake audio clips waarin stemmen die klinken als die van bekende personen, discutabele woorden uitspreken. Meer hierover bij Engadget (1).

Anderzijds is er dan weer een positief bericht over een nieuwe versie van ChatGTP, de derde al, dus gebaseerd op een nieuwer language model, dat beter kan rekenen. En minder stommiteiten verkondigt. Want dat is het gevaar van ChatGPT nu eenmaal. De AI kan prima teksten schrijven, maar de feiten die erin vermeld worden kloppen al te vaak niet. Zoals uitgelegd, werkt ChatGPT niet zoals een database, waarin feiten staan. Het raadt, het gist, naar woorden die tot een zin gebrouwen moeten worden.  De nieuwste versie zou echter wel beter moeten kunnen rekenen, zo lees je bij SearchEngineLand.
https://www.engadget.com/ai-voice-tool-deepfake-celebrity-audio-clips-094648743.html?src=rss
https://www.searchenginejournal.com/chatgpt-update-improved-math-capabilities/478057/



NETFLIX: SPATIAL AUDIO EN HULP BIJ UPDATE VAN GEDEELDE ACCOUNTS
Sinds enkele maanden heeft Netflix zijn regels strenger gemaakt over het delen van accounts. Tot hiertoe trad Netflix namelijk niet op tegen mensen die hun account deelden met een vriend, die niet tot het gezin behoorde. Wat eigenlijk indruiste tegen de regels van de gezinsaccounts. Enkele maanden geleden kondigde Netflix aan dat het die regel ging aanscherpen - uiteraard om mensen te dwingen zelf een betalende account aan te maken. Het verzachtte deze strengheid wel door tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden aan mensen, die tot dan een eigen profiel hadden binnen zo'n gezinsaccount, om dat profiel mee te nemen wanneer zij een account voor zichzelf aanmaakten.

Nu heeft Netflix in zijn Help Center meer duidelijkheid verschaft over de voorwaarden om het wachtwoord van een gezinsaccount te mogen delen. Zo zal je elke 31 dagen minstens één keer moeten inloggen via de WiFi verbinding op het hoofdadres, om van jouw account een "vertrouwd" toestel te maken. Wat wil zeggen dat een vriend, die niet bij jou thuis woont, en inlogt vanop een "niet vertrouwd" toestel, gevraagd zal worden om zijn eigen account te gaan aanmaken.

Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor wie een reis maakt: je kan een tijdelijke code aanvragen, die je dan voor maximaal 7 dagen kan gebruiken op andere toestellen.

Een tweede bericht betreft een verbetering van de audio: spatial of ruimtelijke audio is voortaan beschikbaar voor meer dan 700 titels, en nieuwe, populaire reeksen en films zullen het voortaan vanaf het begin aanbieden. Er is wel een voorbehoud: enkel de Premium abonnementen zullen de volledige spatial audio cataloog krijgen, de gewone accounts enkel een beperkt aantal titels. (2)
https://thestreamable.com/news/confirmed-netflix-unveils-first-details-of-new-anti-password-sharing-measures
https://variety.com/2023/digital/news/netflix-spatial-audio-premium-plan-1235504475/



WHISPER: AI MAAKT TRANSCRIPTIE VAN GESPROKEN WOORD
Kende je deze al: Whisper? Dat is een AI die een perfecte transcriptie maakt van een gesproken tekst. En die dat bovendien in 90 talen kan doen!

Ook dit is weer een product van OpenAI. Maar het bijzondere is dat OpenAI Whisper uitgebracht heeft as een open source product, en niet alleen de code ervan vrijgaf maar ook een gedetailleerde beschrijving bekendmaakte van de architectuur en andere details. Hierdoor zorgde OpenAI ervoor dat iedereen het programma kan wijzigen.

Ene Georgi Gerganov uit Bulgarije heeft dat gedaan, en porteerde het naar C++, zodat je het op een Windows computer kan draaien. Een hele omwenteling, want tot nu toe waren die verbluffende AI's zoals Whisper de speeltuin van enkel de grote bedrijven. En nu kan iedereen ermee aan de slag. The New Yorker gaat er dieper op in.
https://www.newyorker.com/tech/annals-of-technology/whispers-of-ais-modular-future




OPENAI LANCEERT BETALENDE OPTIE
ChatGPT Plus, zo heet de betalende versie van ChatGPT die als piloot gelanceerd wordt. Deze versie zou 20 dollar per maand moeten gaan kosten voor Amerikaanse gebruikers. Hij geeft recht op toegang op piekuren, snellere responstijd en nieuwe functies mag je als eerste uittesten.

De gratis versie blijft wel bestaan, maar daar moet je dus soms wat wachten op je antwoord. OpenAI zou ook nog andere betaalversies overwegen, zoals een goedkoper abonnement, plannen voor bedrijven, en datapakketten. Er zou zelfs een API komen waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. Er staat ons nog heel wat moois te wachten!
https://techcrunch.com/2023/02/01/openai-launches-chatgpt-plus-starting-at-20-per-month/
https://openai.com/blog/chatgpt-plus



WAT ALS JE NIET WIL DAT EEN AI ZICH OP JOUW CONTENT BASEERT?
Zoals je ondertussen wel weet baseren de AI-tools zich op Large Language Models. Dat zijn data die van ontelbare websites en andere bronnen geschraapt werden en in één grote pot gestoken werden.

Maar wat als jij nu eens niét wil dat zo'n AI de content van jouw website gebruikt? Je bent bijvoorbeeld een grafisch artiest, en je wil niet dat een AI kunstwerken kan gaan maken in jouw stijl, wanneer een gebruiker daartoe de opdracht geeft. Het schrapen verhinderen kan, maar is niet eenvoudig. Net zoals je in je website instructies kan inbouwen voor de zoekrobotten, de spiders, over hoe zij met de info op jouw website moeten omgaan, zou je dat ook moeten kunnen voor AI.

Alleen: het is niet simpel. En het is niet gegarandeerd dat het werkt, zo stelt Search Engine Journal, dat in dit interessante artikel ook uitlegt hoe een AI leert van jouw content.

Wij raden je trouwens nog een ander artikel aan van Search Engine Journal, dat de nadelen van door ChatGPT gemaakte content opsomt. (2)
https://www.searchenginejournal.com/how-to-block-chatgpt-from-using-your-website-content/478384/
https://www.searchenginejournal.com/disadvantages-chatgpt-content/477416/#close



TWITTER STOPT MET GRATIS TOEGANG TOT TWITTER API
De Twitter Developer account op Twitter zelf heeft aangekondigd dat het de vrije toegang tot de Twitter API stopzet, zowel voor de oude v1.1 als de nieuwe V2 en vervangt door een betalende API. Het opvallende is dat dit op redelijk korte termijn is, want al op 9 februari gaat het in. En een prijs werd niet bekendgemaakt.

Eerder had Twitter ook al de gebruiksvoorwaarden voor zijn API gewijzigd, die toegang gaf tot de datastroom, de feeds van Twitter zelf, waardoor externe Twitter clients zoals Tweetbot en Twitterrific hun mobiele apps moesten opgeven, omdat die gewoon niet meer werkten.

Maar dat is iets anders dan wat nu aangekondigd is, want deze gratis versie van de Twitter API werd door ontwikkelaars vooral gebruikt om veranderingen op te volgen in bijvoorbeeld een account, en wetenschappers gebruikten die API om bijvoorbeeld het menselijk gedrag op het sociale netwerk te bestuderen om dan de verspreiding van fake news te bekijken.
https://techcrunch.com/2023/02/01/twitter-to-end-free-access-to-its-api/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



APOLLO INFANT SIGHT: SIMPELE METHODE OM VROEGTIJDIG OOGPROBLEMEN TE ONTDEKKEN
Wat als er een app bestond die gezichtsstoringen bij kleine kinderen herkent? Wel, die komt eraan. Via de smartphone kan Apollo Infant Sight 15 oogziekten nauwkeurig erkennen. De app werd ontwikkeld door wetenschappers van de Sun Yat-sen universiteit en berust op artificiële intelligentie. Een uitvoerige uitleg bij Pressetext (Duits) en News-Medical (Engels)
https://www.news-medical.net/news/20230130/Researchers-develop-a-new-smartphone-based-tool-to-detect-visual-impairment-in-young-children.aspx
http://www.pressetext.com/news/20230131004

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



12 PODCASTS OVER DE ONMOGELIJKSTE ONDERWERPEN

Een podcast van 450 afleveringen, enkel en alleen over waarom McDonalds geen pizza's serveert? Het kan wel degelijk. Dit artikel bij Lifehacker heeft nog meer tips voor dergelijke podcasts, die over onderwerpen gaan die je niet voor mogelijk houdt.
https://lifehacker.com/12-podcasts-you-didn-t-know-could-be-a-podcast-1850016905


SPOTIFY: GOED EN SLECHT NIEUWS

Streaming muziek- en podcastdienst Spotify heeft zijn cijfers bekendgemaakt over het 4e kwartaal 2022. En er is goed en slecht nieuws. Het goede nieuws: het heeft nu 205 miljoen premium (dus betalend) abonnees, wat 10 miljoen meer is dan het kwartaal daarvoor. In totaal zijn er bijna 500 miljoen maandelijks actieve gebruikers.
Maar het slechte nieuws: alhoewel het 3,17 miljard euro inkomsten had, blijven de verliezen zich opstapelen. Het verlies bedroeg in het 4e kwartaal 270 miljoen dollar, tegenover 39 miljoen in dezelfde periode het jaar tevoren. Ook hier ligt de reden bij de massale aanwervingen als gevolg van de groei. Engadget gaat dieper in op de cijfers.
https://www.engadget.com/spotify-reaches-205-million-premium-subscribers-as-losses-mount-122503157.html?src=rss





 
De nieuwe oogst


   
WEB ARCHIVES: EXTENSIE

Met deze extensie voor de Chrome- en Firefox-browser kan je gearchiveerde versies van bepaalde pagina's bekijken via meer dan 10 zoekmachines, waaronder Wayback Machine, Archive.is maar ook de reguliere zoekmachines. (Bron: Korben)
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/view-page-archive/
https://chrome.google.com/webstore/detail/web-archives/hkligngkgcpcolhcnkgccglchdafcnao?hl=en
https://korben.info/web-archives.html


COPYSMITH: CHATGPT VOOR MARKETING
Een slimme toepassing van ChatGPT: laat deze AI beschrijvingen maken van producten, variaties op advertenties, taglines en meer, om in te zetten bij je marketing. Copysmith is niet gratis maar je kan het wel gratis uitproberen.
[Taal: EN]
https://www.producthunt.com/products/copysmith
https://copysmith.ai/?ref=producthunt


MORSECODE TOOLS
Hou je van morsecode? Dan vind je via deze website enkele tools om daarmee te spelen.  Er is een Translator, die van het Engels naar morsecode vertaalt en omgekeerd. En een tool om je handigheid in morse te verbeteren. Er is zelfs een publieke Morse Chat, waar morsecode-liefhebbers lustig kunnen kwetteren.
[Taal: EN]
https://morsecode.fun/


LINKAGRAM: WOORDSPELLETJE
Bij dit spelletje moet je de aanwezige letters verslepen om geldige woorden te maken. De letters moeten aan elkaar geschakeld zijn (naar boven, onder of schuin), en elke letter mag maar één keer gebruikt worden. Je moet alle woorden vinden in de opgaven (eerst woorden met 2 letters, dan met 3, met 4...), maar je kan hints opvragen. Een verslavend woordspel!
[Taal: EN]
https://linkagram.jasoncabot.me/


ANTIEKE REKENMACHINES
Bij het Internet Archive vind je nu een collectie ouderwetse zakrekenmachines, die je kan opstarten en gebruiken net alsof je een fysiek exemplaar voor je had liggen. Bij The Verge leggen ze uit hoe je de rekenmachines moet gebruiken.
[Taal: EN]
https://www.theverge.com/2023/1/29/23576677/emulated-calculators-internet-archive-mame
https://archive.org/details/calculatordrawer


PHYSICSLAB: NATUURKUNDE

Op deze website kan je bewegingen volgens natuurkundige wetten in real time aan het werk zien. Hoe een pendule werkt, wat er gebeurt wanneer twee blokken tegen elkaar botsen, hoe een rollercoaster werkt, enz.  Interessant!
[Taal: EN]
https://www.myphysicslab.com/


TEXTEDITORS: EEN LIJST
Wist je dat er maar liefst 2.043 tekstverwerkers bestaan? Deze website lijst ze op, maar bespreekt ze ook en klasseert ze in verschillende families.
[Taal: EN]
https://texteditors.org/cgi-bin/wiki.pl?EditorIndex


FIRST PERSON TETRIS
Ach, hoe leuk is het om toch even wat tijd onnuttig door te brengen, door online tetris (bij ons ook bekend als Blokken) te spelen!
Hier kan je het, in een heel primitieve vorm.
[Taal: EN]
https://www.firstpersontetris.com/


THE IPHONE WIKI
Deze wiki-encyclopedie wil alle informatie brengen over de iPhone: welke toestellen welke versie van het iOS ondersteunen, wanneer zij uitgebracht werden, alles over firmware, enz.
[Taal: EN]
https://www.theiphonewiki.com


THE ART OF FUGUE

Bach heeft heel veel fuga's gecomponeerd. En een grafisch artiest heeft er tekeningen bij gemaakt. Je kan op deze website de fuga beluisteren, uitgevoerd door verschillende orkesten en de tekeningen bewonderen. Hier moet je echt je tijd nemen, de fuga's zijn prachtig!
[Taal: EN]
http://www.musanim.com/ArtOfFugue/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Librariërsgilde van Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Librari%C3%ABrsgilde_(Brugge)
    Belgisch ondernemer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eric_Wittouck
    Demondialisering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Demondialisering
    AI-tekstgenerator die een waarschijnlijkheidsverdeling over een volgorde van woorden opmaakt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalmodel
    Belgische juriste, hoogleraar en advocate - https://nl.wikipedia.org/wiki/Renate_Barbaix
    Geslacht van uitgestorven basale synapsiden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gorgodon
    Deel van de Kaukasus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lezgistan
    Volgorde van strepen van Chinese karakters - https://nl.wikipedia.org/wiki/Streepvolgorde
    Schema dat de 8 gewone strepen toont waarmee in het reguliere Chinese schrift worden geschreven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Acht_principes_van_y%C7%92ng
    Lijst van Belgische kabinetsmedewerkers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_kabinetsmedewerkers


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Watersnood van 1953 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Watersnood_van_1953
    Economische gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne (2022) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_gevolgen_van_de_Russische_invasie_van_Oekra%C3%AFne_(2022)
    Aanslag op een moskee in Pakistan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslag_op_een_moskee_in_Pesjawar_in_2023


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Turkije

Enkele artikels die in de etalage staan:

    Tongeren (stad) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tongeren_(stad)
    Wandelende takken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wandelende_takken
    Ferrari F50 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferrari_F50

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
https://www.ad.nl/tech/wat-is-de-beste-e-reader-en-hoeveel-kost-zon-digitale-bibliotheek-check-hier-de-aanraders-van-dit-moment~aa850357/
- Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
https://www.ad.nl/tech/apples-nieuwe-speakers-zijn-ook-perfect-als-homecinemaset~a3cadbea/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- ArtSound introduceert met de SMART ZONE 4 AMP de volgende uitbreiding in de SMART-familie van multiroom producten.
https://elektrozine.be/artsound-introduceert-met-de-smart-zone-4-amp-de-volgende-uitbreiding-in-onze-smart-familie-van-multiroom-producten/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tech support oplichters zijn nog steeds bezig: hier moeten we voor uitkijken in 2023
https://computertaal.info/2023/02/01/tech-support-oplichters-zijn-nog-steeds-bezig-hier-moeten-we-voor-uitkijken-in-2023/
- KB5021751 van Microsoft doet niets anders dan zoeken naar geïnstalleerde Office versies
https://computertaal.info/2023/02/03/kb5021751-van-microsoft-doet-niets-anders-dan-zoeken-naar-geinstalleerde-office-versies/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Politie haalt cryptotelefoondienst Exclu offline, verricht arrestaties - update
https://tweakers.net/nieuws/206332/politie-haalt-cryptotelefoondienst-exclu-offline-verricht-arrestaties.html
- Apple: er zijn meer dan twee miljard actieve apparaten onder gebruikers
https://tweakers.net/nieuws/206318/apple-er-zijn-meer-dan-twee-miljard-actieve-apparaten-onder-gebruikers.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Fortuin Meta-baas Zuckerberg groeit met 12,5 miljard dollar op dag tijd
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/fortuin-meta-baas-zuckerberg-groeit-met-12-5-miljard-dollar-op-dag-tijd/article-news-1932839.html
-  Starter van de week: Smartconnect vereenvoudigt interactie met de helpdesk
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-smartconnect-vereenvoudigt-interactie-met-de-helpdesk/article-news-1932657.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ZO KUIS JE HET KLAVIER VAN JE LAPTOP
Zelfs al ben jij een voorzichtige gebruiker, toch zal er al eens een kruimeltje tussen de toetsen van je klavier geraken. En sowieso komt er na een tijd stof tussen de toetsen, helaas. Hoe kan je het klavier terug kuisen? Daarvoor vind je een filmpje met instructies bij Mashable. Het belangrijkste is: eerst je laptop uitzetten!
https://lifehacker.com/the-best-way-to-clean-your-laptops-keyboard-1850042703




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ONYX: OM JE MACOS OP TE KUISEN


Helaas, ook macOS is niet perfect. En na een tijdje kan het ook overbodige databestanden met zich mee moeten torsen. Deze freeware helpt je macOS terug proper te maken zodat hij ook weer sneller gaat.
https://www.chip.de/downloads/OnyX-fuer-macOS_46427236.html
https://www.titanium-software.fr/en/onyx.html


IDENTI: GOEDE GEWOONTES
Dit sociale netwerk wil je goede gewoontes aanleren, door gelijkgezinden te zoeken en samen elkaar te ondersteunen. Dat doe je door foto's en notities te uploaden, die je vooruitgang in een dagboek tonen. App voor Android en iOS.
https://identi.app/
https://apps.apple.com/app/identi-social-habit-tracker/id1572948247?l=en
https://play.google.com/store/apps/details?id=app.identi.app


AIMI: AI GEGENEREERDE BEATS
Kruip zelf achter de DJ tafel met deze app. Met de mobiele app kan je de mood muziek van AIMI als basis nemen en die naar believen wijzigen tot hij bij je eigen mood past. Engadget legt uit hoe het werkt.
https://www.aimi.fm/app/beta
https://www.engadget.com/aimis-mobile-app-lets-you-remix-its-endless-ai-generated-beats-150003232.html?src=rss


CHATGPT OP JE DESKTOP
Met deze tool kan je de befaamde ChatGPT artificiële intelligentie tekstgenerator op je desktop gebruiken, in plaats van via je browser. Dit heeft ook als voordeel dat je de Windows toetscombinaties kan gebruiken.
https://www.chip.de/downloads/ChatGPT-Desktop-Application_184581403.html
https://github.com/lencx/ChatGPT


MOBIELE RECEPTEN APPS

Wij gaan je een heel druk weekend bezorgen, want hier krijg je een resem mobiele recepten apps voorgeschoteld, in het Nederlands (verzameld door Vrouwenzaken.com) en het Engels (verzameld door Mashable). Zo'n mobiele app is erg handig: je bent in de supermarkt, ziet een aanbieding, en vraagt jezelf af: wat kan ik ermee maken, en wat heb ik nog nodig aan ingrediënten. Er zijn ook mobiele apps waarbij je kan zeggen wat je al in huis hebt, en op basis daarvan krijg je een recept. Het superhandige is dat je zo je boodschappenlijstje altijd bij je hebt!
https://vrouwenzaken.com/persoonlijke-zaken/gezondheidszaken/de-5-beste-recepten-apps/
https://mashable.com/article/best-free-recipe-apps

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefers voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je hoeft geen eieren te kunnen leggen
om te weten wanneer een van hen verrot is.
-Isaac Asimov-