Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/1/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1295  van 14/1/2023


 

Gegroet lezer,

In de tweede editie van dit nieuwe jaar blijft artificiële intelligentie onze berichten overheersen. En gek genoeg: het is Microsoft, dat hierbij een hoofdrol speelt en zwaar investeert in OpenAI, het bedrijf dat aan de basis ligt van al dat moois dat we de laatste weken gezien hebben.

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



NIET ALLEEN CHATGPT IN EDGE MAAR OOK IN ALLE OFFICE PRODUCTEN
We vallen in herhaling, we weten het, maar het is nu eenmaal zo: de artificiële intelligentie van OpenAI veroorzaakt een heuse revolutie in alle mogelijke sectoren. Of die innovatie niet te snel gaat, is een vraag die wij ons daarbij altijd stellen.

Maar je kan bedrijven het niet kwalijk nemen dat zij mee op de trein springen. Ook Microsoft doet dat. Verleden week kondigde het aan dat het ChatGPT gaat verweven in haar Bing zoekmachine. En volgens verschillende bronnen zou het ChatGPT ook gaan integreren in Word, PowerPoint, Outlook en andere apps. Daardoor zou je dan automatisch tekst kunnen aanmaken op basis van een simpele prompt, een simpel commando.

Nu is het niet zo dat Microsoft hierbij over één nacht ijs gegaan is. Volgens The Information zouden ingenieurs bij Microsoft al meer dan een jaar bezig zijn met het creëren van gepersonaliseerde AI tools om mails en documenten op te stellen, door de machine learning modellen van OpenAI toe te passen op de privédata van gewone gebruikers. Dat is uiteraard een riskante bezigheid. Want die privédata mogen echt wel enkel gebruikt worden voor die bepaalde persoon, en mogen niet doorlekken naar andere gebruikers. Laat staan dat zij in de handen vallen van mensen met slechte bedoelingen.

Een riskante operatie. Maar als het lukt zou ook hier weer een enorme aardverschuiving plaatsvinden. Iedereen die content schrijft, zou een steuntje in de rug krijgen van AI.
Meer bij The Information en Thurrott.
https://www.thurrott.com/microsoft/278030/report-microsoft-is-bringing-chatgpt-to-office-applications-too
https://www.theinformation.com/articles/ghost-writer-microsoft-looks-to-add-openais-chatbot-technology-to-word-email



EN HOE ZIT HET NU MET DE GROTE LEEGLOOP VAN TWITTER NAAR MASTODON?
Vlak nadat Elon Musk met horten en stoten en onder veel media-aandacht Twitter aankocht, leek het of daar een revolutie uitgebroken was. Toegegeven, in de begindagen kondigde Musk de ene verandering na de andere aan, en niet al die veranderingen bleken goed doordacht te zijn. Vooral het feit dat geblokkeerde accounts terug toegelaten zouden worden, bleek bij heel wat Twitteraars in het verkeerde keelgat te schieten. Zij kondigden met veel tromgeroffel aan dat zij hun heil elders gingen zoeken - en Mastodon bleek hun reddingsvloot, waar alles peis en vree zou zijn.

Alleen: Mastodon bleek geen Twitter te zijn. Voor een beginneling bleek Mastodon een te hoge drempel te hebben, met servers waaruit je moest kiezen. En dan bleek ook nog eens dat het er echt wel peis en vree was - omdat het er gewoon te stil is. Te weinig gebruikers, zodat je je vrienden niet terugvond. En zelfs niet je vijanden, de mensen aan wie je je lekker kon ergeren.

Sindsdien is het stof bij Twitter wat neergedaald. De veranderingen die doorgevoerd werden, zoals de statistieken, de betalende accounts: het lijkt best mee te vallen en zelfs voor een transparantere omgeving te zorgen.  Mensen voelen zich terug of nog altijd thuis op Twitter.

Is dan de voorspelde leegloop gestopt? Zijn de mensen die naar Mastodon vluchtten, teruggekeerd naar Twitter? Enkele cijfers lijken dat te bewijzen. Op 1 oktober 2022 zat Mastodon op 500.000 maandelijks actieve gebruikers, dus die minstens één keer in de voorbije maand ingelogd hadden.. Sinds 1 november ontstond er een rush op Mastodon, zodat op 1 december er meer dan 2,5 miljoen actieve gebruikers waren. Een getal dat ondertussen gezakt is tot minder dan 2 miljoen.

Een evolutie die ook weerspiegeld wordt in het aantal nieuwe accounts, en bij The Guardian vind je een mooie statistiek die de stijgingen afzet tegenover de gebeurtenissen en aankondigingen bij Twitter zelf. Rond 10 november steeg het aantal gebruikers met meer dan 100.000, nu zit dat rond de 10.000. Het ziet er dus uit dat Twitter toch gaat overleven...
https://www.theguardian.com/news/datablog/2023/jan/08/elon-musk-drove-more-than-a-million-people-to-mastodon-but-many-arent-sticking-around



OOK ANDROID SMARTPHONES KRIJGEN SATELLIETVERBINDING
Je hebt ongetwijfeld al vernomen dat Apple ervoor gezorgd heeft dat je met je iPhone een noodsignaal kan uitsturen via satelliet, wanneer je geen gewone 3G of 4G verbinding hebt. En dat daardoor al minstens één persoon gereed kon worden, door via satelliet zijn positie aan de hulpdiensten door te geven. En misschien was jij jaloers - waarom heeft mijn Android toestel dat niet?

Welnu: je moet niet langer jaloers zijn. Qualcomm heeft namelijk "Snapdragon Satellite" aangekondigd, een dienst die gelijkaardig is als de Emergency SOS van Apple. Meer nog: in tegenstelling tot de satellietdienst van Apple biedt Snapdragon Satellite een tweewegs communicatie - je kan niet alleen een boodschap uitsturen, maar je kan ook een boodschap terugkrijgen. Aan tragere snelheid weliswaar, een boodschap zou 3 tot 10 seconden duren om te versturen. En je moet je toestel in de juiste richting houden, om de satelliet te kunnen bereiken.

Het mooie aan dit bericht is dat deze technologie automatisch toegevoegd wordt aan alle toestellen die een Snapdragon Gen 2 SoC bezitten, en een X70 Modem. Meer bij The Verge en Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2023/01/qualcomm-says-it-built-a-better-satellite-messaging-system-than-apple/
https://www.theverge.com/2023/1/5/23538207/qualcomm-satellite-messaging-snapdragon-android



VALL E VAN MICROSOFT: PERFECTE IMITATIE VAN JE STEM
Nog een staaltje van de wondere wereld van artificiële intelligentie: Microsoft heeft verleden week een nieuw text-to-speech AI model aangekondigd, Vall-E. Die kan geschreven tekst voorlezen in elke stem die je maar wil - alles wat de AI nodig heeft is een audiofragment van die stem van amper 3 seconden. Dat staal volstaat om die specifieke stem te leren, zodat de stem alle tekst kan uitspreken, en er zelfs de emotionele toon kan inleggen van die persoon.

Ook dit heeft weer tal van mogelijke toepassing. Om te beginnen uiteraard text-to-speech apps die dan hoge kwaliteit brengen Maar ook de woorden aanpassen van een video-opname van een persoon (wat uiteraard gevaar kan inhouden voor misleiding). De technologie kan ook gebruikt worden om audio content te maken in combinatie met andere AI-modellen zoals GPT-3.
Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2023/01/microsofts-new-ai-can-simulate-anyones-voice-with-3-seconds-of-audio/



MICROSOFT WIL 10 MILJARD DOLLAR POMPEN IN CHATGPT
Het vorige artikel duidt erop dat Microsoft voluit voor AI gaat. Gisteren kon je ook al lezen dat het AI ook gaat verweven in zijn Office producten. Die liefde voor AI mag wel wat kosten, zo vindt Microsoft. Het voert nu gesprekken met de eigenaar van ChatGPT, OpenAI, om 10 miljard dollar te investeren in dat bedrijf.

Een investering die echt geen liefdadigheid is, maar goed zal opbrengen. Volgens bronnen zou Microsoft een ingewikkelde deal afgesloten hebben met OpenAI waarbij het 75% van alle winst van dat bedrijf zou krijgen, tot het zijn investering eruit heeft. Is dat het geval, dan zou er een structuur ontstaan waarbij Microsoft 49% van het bedrijf bezit, andere investeerders eveneens 49% en de non profit stichting achter OpenAI de resterende 2%.

https://www.semafor.com/article/01/09/2023/microsoft-eyes-10-billion-bet-on-chatgpt



OPGELET VOOR VALSE CHATGPT APP
En tot slot een waarschuwing voor fraudeurs, die het succes en de populariteit van ChatGPT misbruiken - de tool waarmee je een vraag kan stellen en een goed geschreven antwoord krijgt, maar ook een e-mail kan schrijven, zelfs een essay.

Nu is het wel zo dat ChatGPT gratis te gebruiken is op het web, als je daar een OpenAI account aanmaakt. Maar sinds kort zit er ook een app in de app store, ChtGPT Chat GPT AI with GPT-3. Een app die lijkt alsof het de officiële app is voor de ChatGPT bot, maar de app heeft niets te maken met OpenAI, de makers van ChatGPT.

Deze app is niet gratis: $7,99 per week of $49,99 per jaar, om de bot onbeperkt en zonder in-app advertenties te kunnen gebruiken. Bovendien zijn de antwoorden die de bot geeft vaak volkomen naast de kwestie. Toch is de app momenteel erg populair: hij staat op de 2e plaats in de App Store in de VS, voor de productiviteitsapps. Het eigenaardige is wel dat de app door de strenge controle geraakt is die Apple toch hanteert voor de apps in zijn winkeltje...
https://www.macrumors.com/2023/01/09/chatgpt-app-store-apps/



AI LAAT JE OOK JEZELF VERDEDIGEN IN DE RECHTBANK
Het lijkt moeilijk te worden om nog over iets anders te schrijven dan artificiële intelligentie. Maar het is nu eenmaal een technologie die zich razendsnel ontwikkelt, en die in alle geledingen van de maatschappij, in alle beroepen, lijkt door te dringen.

Neem nu dit bericht. In de VS gaat deze week een eerste proces van start waarbij een beschuldigde zichzelf gaat verdedigen, met behulp van de tekst die hij via een oortje krijg van een AI.

Nu gaat het in dit geval om een snelheidsovertreding, en de AI wordt aangeboden door het bedrijf DoNotPay, dat ook al automatische formulieren aanbiedt om verkeersboetes te betwisten - en dan vooral parkeerboetes.  Het bedrijf geeft geen verdere informatie over de beschuldigde en zijn concrete geval, om zijn privacy te bewaren.
Wij zijn alvast benieuwd naar de uitslag!
https://www.techdirt.com/2023/01/09/ai-lawyer-will-represent-client-in-traffic-court-threatening-nonexistent-market-for-traffic-court-lawyers/



META: AI OM ADVERTENTIES MINDER TE LATEN DISCRIMINEREN
Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, Instagram en Facebook, heeft aangekondigd dat het artificiële intelligentie gaat inschakelen om mogelijk schadelijke inhoud in advertenties zoveel mogelijk te beperken. Concreet gaat het om de mogelijkheid om tieners te bereiken met de advertenties: voortaan zal de doelgroep niet meer getrieerd mogen worden op gender, enkel nog op leeftijd en locatie. Evenmin zullen de factoren wie een jongere volgt, en waarvoor hij of zij een like geeft, een invloed hebben op de advertenties die de jongere zal zien.

In maart volgt er nog een verdere uitbreiding van die bescherming: tieners op Facebook en Instagram kunnen hun voorkeuren in hun profiel aanpassen zodat zij minder verkooppraatjes voor een bepaald onderwerp gaan zien. Voorheen konden tieners enkel advertenties van specifieke adverteerders verbergen, voortaan kunnen zij automatisch hele categorieën verbergen, zoals tv soaps of bepaalde sporten.

Denk nu niet dat Meta dit doet uit menslievendheid, omdat het de jongeren beschermen wil. Neen, het is een poging om te voorkomen dat de wetgever Meta sancties zou opleggen. Recent werd Meta namelijk veroordeeld door zowel 10 Amerikaanse staten als door de EU omdat het de privacy instellingen van jonge gebruikers onvoldoende respecteerde. Misschien zullen de nu aangekondigde maatregelen daarvoor weinig aan verbeteren, maar het geeft alvast een signaal aan de wetgever dat Meta zijn best doet om die privacy toch te beschermen.
https://www.engadget.com/facebook-instagram-teen-ad-targeting-limits-181607863.html?src=rss



GOOGLE DOCS DOCUMENTEN MONDELING DICTEREN EN VERBETEREN
Weet je nog - 20 jaar geleden? Er was toen een bedrijf, een Belgisch zelfs, dat je toeliet om gesproken teksten om te zetten in een tekstdocument, en zelfs te verbeteren. Dat was Lernout & Hauspie.

Sindsdien zijn de spraak-tot-tekst mogelijkheden in heel wat tekstverwerkers uitgebreid. Microsoft doe het, en zelfs Google met zijn online aanbod van Google Docs. Tot nu toe echter enkel voor wie die docs bewerkte via zijn Chrome-browser. Dat zal nu veranderen: volgens een artikel bij The Verge wordt die ondersteuning ook uitgebreid naar andere browsers.

Bovendien werd de tool verbeterd, zodat er minder fouten gemaakt worden tijdens de transcripties, en dat er minder audio verloren gaat tijdens die transcripties.
https://www.theverge.com/2023/1/10/23547968/google-docs-voice-typing-feature-upgrade-most-major-browsers-chrome



DIGITALE NUMMERPLATEN: EERSTE TESTEN TE GEMAKKELIJK TE HACKEN
Nadat eerst de Amerikaanse staten Arizona en Michigan het deden, volgde in oktober ook Californië het voorbeeld: gebruikers kunnen kiezen voor een digitale nummerplaat voor de wagen. Waarom een digitale vorm in plaats van de gewone nummerplaat? Wel, er zijn enkele voordelen. Digitale nummerplaten zijn gemakkelijker te updaten, en kunnen indien nodig een noodboodschap uitzenden, of de boodschap dat het voertuig gestolen is. In Californië, waar de nummerplaten gemaakt worden door het bedrijf Reviver, zorgt dat bedrijf er zelfs voor dat de auto via de nummerplaat getraceerd kan worden, om te helpen een gestolen wagen terug te vinden.

Maar wie "digitaal" zegt, zegt ook "hacken". Beveiligingsbedrijf Web Application Security wou dat wel eens onderzoeken. Researcher Sam Curry deed wat testen, en heeft daar nu een rapport over uitgebracht.

Curry kon bijvoorbeeld toegang krijgen op de Reviver website en maakte zichzelf super admin. Hierdoor kon hij alle voertuigen met digitale nummerplaten volgen. Meer nog: hij kon de slogan onderaan de nummerplaat veranderen (iets wat de eigenaar van de auto normaal gezien ook zelf kan doen, om daar bijvoorbeeld een reclameslogan te zetten). Hij kon ook de status van de auto in de database veranderen naar 'gestolen'. Als admin kon hij ook het adres, telefoonnummer e-mail en type wagen van de auto's met digitale nummerplaten bekijken.

Al een geluk dat Curry een 'white hat hacker' is, en alles netjes gemeld heeft aan Reviver, zodat het bedrijf de lekken snel kon dichten.

Maar het incident is het zoveelste bewijs van het spreekwoord "bezint eer ge begint" - nieuwe elektronische producten moeten echt wel volledig uitgetest worden, en liefst wordt er ook een white hat hacker op losgelaten, vooraleer die producten op de markt gebracht mogen worden...
https://www.vice.com/en/article/wxn9vx/researchers-track-reviver-digital-license-plate-gps-location
https://samcurry.net/web-hackers-vs-the-auto-industry/



TWITTER MET TABBLAD VOLGEND: IS ZELF VOLGEND HET VOORBEELD VAN TIKTOK
Heb je het gezien, wanneer je Twitter in je browser opende? Bovenaan stond er plots het woordje "Volgend" bovenaan je newsfeed en ook in het tabblad van Twitter - tenminste wanneer je je newsfeed zo ingesteld had dat die enkel de tweets toont van mensen die jij volgt, en dan in chronologische volgorde. Dat in tegenstelling tot de keuze die Twitter zelf maakt om jou de boodschappen te tonen die jou het meeste zouden kunnen interesseren, op basis van hun algoritme. Het alternatief hiervoor krijg je te zien waarop je op de sterretjes klikt, en daar kiest voor Toptweets - wat in Engelstalige landen dan "For You" zet in in de header van het tabblad.

Eigenlijk is dit niets nieuws - het is alleen veel duidelijker geworden met die titels op het tabblad in de browser.

In de iOS app zouden er nu ook dergelijke tabblaadjes komen, in plaats van het sterretjes-menu bovenaan om van chronologische naar algoritmische weergave te gaan. Open je de app, dan zal je automatisch de "For you" of Toptweets tabblad als actief zien staan, maar je kan het wel gemakkelijker veranderen.

Sommigen zeggen dat Twitter hiermee het voorbeeld van TikTok volgt, door opnieuw altijd de Toptweets te tonen, wanneer je de app terug opent na hem gesloten te hebben. Maar - en wij kunnen verkeerd zijn - Twitter doet dit al jaar en dag, langer dan er sprake was van TikTok...
https://www.engadget.com/twitter-for-ios-now-features-for-you-and-following-tabs-instead-of-the-sparkle-button-094006066.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/1/10/23549368/



OPENAI OVERWEEGT COMMERCIEEL AANBOD VOOR PROFESSIONALS OM CHATPT TE GEBRUIKEN
Hopelijk ben je onze berichtgeving over de nieuwste AI-evoluties nog niet beu? Het is echt wel een roetsjbaan, en de ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op.

Wat stilaan leidt tot de vraag: moet dit alles niet tot een economisch model uitgebouwd worden? De sleutel daarvoor ligt in handen van OpenAI, de maker van een van de populairste modellen die het ontwikkeld heeft: ChatGPT. En het heeft op dat gebied een beslissing genomen: het start met een beperkte test van ChatGPT Professional, een premium aanbod van de virale chatbot.

Dat valt althans af te leiden uit een posting op Discord, waar ook meteen gevraagd werd naar de voorkeursmethoden om dat abonnement te betalen, en wat een redelijke prijs zou zijn.

De ontwikkeling van ChatGPT heeft inderdaad jaren werk gekost, en dat moet nu gaan renderen. Anderzijds: het einde van de weg is nog niet bereikt, en OpenAI heeft ongetwijfeld nog meer pijlen op zijn boog staan. En het heeft geld nodig om die te financieren.
https://techcrunch.com/2023/01/11/openai-begins-piloting-chatgpt-professional-a-premium-version-of-its-viral-chatbot/
https://www.theverge.com/2023/1/11/23549821/openai-professional-experimental-paid-version-waitlist-monetization



MICROSOFT BRENGT BASIC ABONNEMENT UIT
Niet iedereen heeft de verschillende kantoorapps van Microsoft (Word, Excel, enz.) nodig. Voor velen volstaat gewoon Outlook en online opslagruimte via OneDrive.

Voor hen heeft Microsoft nu een voordelige formule uitgebracht: Microsoft 365 Basic. Voor $1,99 per maand krijg je 100 giga cloud opslagruimten, een versie van Outlook e-mail zonder reclame, en dataversleuteling voor je e-mail, plus een tool die je mails afscant naar verdachte links.

Deze formule geeft je ook recht op technische ondersteuning van Microsoft, maar dus geen toegang tot de desktop Office apps. Heb je momenteel al een OneDrive abonnement voor 100 GB, dan word je automatisch overgezet naar dit nieuwe aanbod.
https://www.theverge.com/2023/1/11/23549800/microsoft-365-basic-cloud-storage-office-price-release-date-features



AI WORDT NU AL GEBRUIKT BIJ CNET
Wist je dat nieuwssites nu al artikels publiceren die gemaakt zijn met behulp van artificiële intelligentie? Een lezer merkte op dat bij sommige artikels van CNET, die als auteur "CNET Money Staff" vermelden, er ook een uitklapmenu staat dat vermeldt: "Dit artikel werd gemaakt met behulp van automatiseringstechnologie en daarna grondig gecontroleerd en aangepast door een editor van onze redactie". Sinds kort echter wordt er vermeld dat de tekst gmaakt werd door een "AI engine". CNET zou zo al 73 artikel gepubliceerd hebben.

CNET zou trouwens niet de enige nieuwssite zijn die AI al een tijdje inschakelt voor zijn artikels. AP zou al sinds 2015 gebruik maken van AI om artikels te schrijven over beursresultaten van bedrijven.
https://futurism.com/the-byte/cnet-publishing-articles-by-ai



APPLE TV EN MUSIC NU OOK IN DE MICROSOFT STORE
In alle stilte heeft Apple twee apps in een preview versie uitgebracht in de Microsoft Store. Microsoft had op zijn Surface evenement in 2022 al wel aangekondigd dat de apps dit jaar naar Windows 11 zouden komen, dus een complete verrassing is het niet.

Deze apps moeten iTunes voor Windows vervangen, dat echt wel verouderd was,

Meer bij Engadget. Er is ook nog een derde app in preview versie te zien: Apple Devices. Dat zou moeten zorgen voor het synchroniseren met je smartphone en dergelijke.

Er zouden volgens waarnemers nog dingen veranderen bij Apple, die al lang gevraagd waren door gebruikers, maar waarvoor het bedrijf de boot afgehouden heeft.

Zo zou Apple dan toch bij zijn volgende MacBook Pro een aanraakscherm voorzien (2). En bij Apple Maps zouden bedrijven eindelijk de mogelijkheid krijgen om zelf informatie, foto's en promoties toe te voegen op de business pagina's.(3)
https://www.engadget.com/apple-tv-and-apple-music-apps-quietly-appear-on-the-microsoft-store-123547865.html?src=rss
https://www.cnbc.com/2023/01/11/apple-reportedly-considering-touchscreen-mac-laptop-for-2025.html
https://www.cnbc.com/2023/01/11/apple-maps-is-getting-a-big-update-heres-what-it-looks-like-.html


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



L'OREAL OP CES
Wie aan de CES beurs denkt, denkt meestal aan "mannelijke" technologie. Computers, allerlei hardware en veel duizelingwekkende cijfertjes over CPU, Mhz, refresh rate enz. Maar dat is fout. Er is namelijk steeds meer "vrouwelijke" tech. Zo is bijvoorbeeld het beautybedrijf L'Oreal een regelmatige deelnemer aan de beurs.

Dit jaar heeft L'Oreal twee nieuwe technologieën voorgesteld. De HAPTA is een toestelletje dat lippenstift kan aanbrengen, zonder dat je dat zelf moet doen. Wat ideaal is voor mensen van wie de arm- en handbewegingen beperkt zijn. Het toestel maakt gebruik van de Verily technologie van Alphabet, het moederbedrijf van Google, om de bewegingen te geleiden.

Een ander toestel, de Brow Magic, zorgt voor de perfecte wenkbrauw. Dankzij 2400 miniscule spuitdopjes kan het 1200 druppeltjes make-up printen per inch. Gedaan met die geplukte wenkbrauwen uit de zestiger en zeventiger jaren, die daarna met een potlood bij getekend moesten worden!
https://www.engadget.com/loreal-robotic-makeup-applicator-for-those-with-limited-mobility-010033338.html?src=rss



SOL READER: EEN BOEK ALS BRIL
Op CES werd een nieuwe wearable voorgesteld: een e-reader. Huh? Welja, dat is een e-reader die je op je gezicht draagt. Want als je een headset gaat gebruiken om in virtuele werelden te vertoeven, waarom zou je geen headset gebruiken om een boek te lezen?

De Sol Reader is redelijk licht van gewicht, minder dan 100 gram, en is "immersive", wat wil zeggen dat je niets ziet van de échte omgeving, net zoals bij een VR-bril. De "brilglazen" zijn gemaakt van elektronisch papier.

Een blad omdraaien doe je via een afstandsbediening, en de batterij zou 30 uren moeten meegaan. Prijs: $350.
Zou jij zo je boek kunnen lezen?
https://gizmodo.com/e-reader-goggles-hmd-kindle-e-ink-e-paper-vr-glasses-1849965229



META QUEST 1 HEADSET: GEEN VERDERE ONDERSTEUNING
Het lijkt erop dat headsets met hetzelfde probleem geplaagd zullen worden als smartphones: ondersteuning. Oudere smartphones, die nog perfect werken, krijgen geen updates meer om nieuwe functies mogelijk te maken. Zelfs updates om gevaarlijke beveiligingsproblemen op te lossen worden na een tijdje stopgezet.

Datzelfde lot lijkt beschoren te zijn aan de headsets. Althans, dat mogen we afleiden uit de aankondiging van Meta, voor zijn Quest 1 headset om de virtuele werelden te bezoeken. Je zal nog altijd het toestel kunnen gebruiken daarvoor, en de apps die daarvoor gemaakt zijn, maar je zal nieuwe functies die ondertussen ontwikkeld worden, niet meer ontvangen voor je toestel. En bug fixes worden alleen nog maar uitgestuurd tot 2024.

Is dat een te korte levensloop voor de Quest 1? Het toestel werd in 2019 uitgebracht, en centraal stond toen een Snapdragon 835 chip, die in 2017 gemaakt werd en dus toen al twee jaar oud was. Maar op het gebied van VR evolueert alles razendsnel.

Nadeel is wel dat je niet langer via je Quest 1 toegang hebt tot party's in die virtuele wereld, en je er ook geen nieuwe meer kan aanmaken. En vanaf 5 maart zal, wie toegang heeft tot de sociale tools van Meta Horizon Home, die toegang verliezen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/meta-quest-1-end-feature-updates-102920605.html?src=rss



MICROSOFT: GEEN TWEELEDIG SCHERM VOOR DE SURFACE DUO PHONE
Huh? Microsoft wil nog altijd een smartphone maken? Jawel, ondanks het eerdere debacle om zijn Windows smartphones op de markt te zetten.

Enkele maanden geleden lanceerde het trouwens al een eerste Surface phone, die je kon opvouwen, maar die kende geen succes. Na een jaar lang nadenken, prototypes van hardware te maken en experimenteren, heeft het bedrijf beslist over te stappen naar een meer traditioneel vouwbaar scherm, met een scharnier dat 180 graden aankan. Hierbij heb je enerzijds dus aan de binnenkant het vouwbare scherm, en aan de buitenkant een cover scherm, met allerlei informatie.

Eerder had Microsoft ook al een volledig vouwbaar scherm uitgebracht in Surface 2 smartphone, maar die kende echt weinig succes.
https://www.windowscentral.com/hardware/laptops/microsoft-scraps-plans-for-dual-screen-surface-duo-3-pivots-to-new-foldable-screen-design



META QUEST HEADSET SYNCHRONISEERT DATA MET JE ANDROID TOESTEL
De meeste mensen denken dat een VR headset eigenlijk bedoeld is voor gamen. Maar dat is fout gedacht. Volgens een onderzoek van Forrester zou 25% van de volwassen Amerikanen geïnteresseerd zijn in het aankopen van een VR headset, en 18% denkt dit toestel vooral voor fitness te gebruiken. Het lijkt er dus op dat VR fitness een hit gaat worden, en Meta wil daarop inspelen.

Het heeft een aantal nieuwe features uitgebracht voor de Quest headset, waaronder de Health Connect integratie voor Android gebruikers. Met andere woorden: je zal je metingen kunnen uitwisselen tussen je Android toestel en je Quest.

Wat ook wil zeggen dat je, wanneer je je Quest koppelt aan een compatibele hartslagmeter, je via de Meta Quet Move je hartslag in een overlay kan vertonen in een game of app. Hetzelfde geldt voor de tijd die je al aan het oefenen bent, en het aantal calorieën dat je verbrand hebt. Momenteel zijn enkel de Farmin HRM-Dual en de polar H10 hartslagmeters die je rond je borst draagt, compatibel, maar dat zou binnenkort uitgebreid worden met meer toestellen, zelfs smartwatches.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/meta-quest-health-connect-android-heart-rate-tracker-pairing-113045125.html?src=rss

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




CRIMINAL PODCAST: THEY CAME FOR THE JUDGES

Soms wordt ik bijzonder aangegrepen door afleveringen van een podcast. Zo ook door "They came for the judges", een aflevering van Criminal. In deze aflevering hoor je hoe vrouwelijke rechters in Afghanistan een schietschijf werden nadat de Taliban de controle overnam van het land in augustus 2021. Dankzij een netwerk van vrouwelijke rechters uit andere landen, konden verschillende van hen het land ontvluchten.

De podcast  maakte in mij een heel wrange observatie los. In plaats van al die jonge, gezonde jongemannen uit Afghanistan die nu asiel aanvragen in ons land, of andere Europese landen, zouden hier rijen vrouwen en meisjes moeten staan. Want zij zijn het die bedreigd zijn, zij zijn het die alle rechten verliezen. En zij hebben volkomen recht op onze steun, onze warme welkom, om zich hier te ontplooien, een opleiding te volgen, hun beroep uit te oefenen.
https://thisiscriminal.com/episode-204-they-came-for-the-judges-1-6-2023





 
De nieuwe oogst


   
TRAKT TV: WAT JE BEKIJKT EN WANNEER
Je hebt ondertussen wellicht verschillende abonnementen op streamingdiensten. Als je er maar eentje hebt, dan is het gemakkelijk om in het oog te houden wat je al bekeken hebt. Maar met meerdere diensten wordt dat moeilijker. Deze webdienst kan jouw geheugensteuntje zijn, over alle streamingdiensten heen. En bovendien krijg je ook nog suggesties voor wat hot is op de verschillende diensten, en waar je het kan volgen. En uiteraard kan je commentaar geven, punten en aanbevelingen.
[Taal: EN]
https://trakt.tv/


HEB JIJ GEVOEL VOOR RITME?

Een simpele test. Je begint mee te tikken met je muis of trackpad op het ritme. En dan stopt het ritme, en moet jij verder gaan in datzelfde tempo. Lukt dat? Wij hadden geen al te slechte score. En jij?
[Taal: EN]
https://www.concerthotels.com/got-rhythm


TUXMATH ONLINE
Met dit gratis pc-spel leren kinderen al spelenderwijs de principes van wiskunde. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen... ze kunnen er alles ontdekken via een klein pinguin-ruimtestation.
[Taal: EN]
https://www.chip.de/downloads/webapp-TuxMath-Online_31959729.html
https://tuxmath.org/


THE DIARY OF SAMUEL PEPYS

Samuel Pepys, een 26-jarige ambtenaar in Londen, begon in 1660 met het bijhouden van een dagboek. Deze site bevat de volledige tekst van het dagboek. Elke dag vanaf 1 januari 2023 kan je 1 pagina lezen.
Het is al de derde keer dat het dagboek op deze manier uitgebracht werd. De eerste reeks liep van januari 2002 tot mei 2012, de tweede reeks van 2013 tot 2022. En nu start dus een nieuwe reeks. Elke dag een bladzijde. Een interessant concept!
[Taal: EN]
https://www.pepysdiary.com/about/


BORINGER AVATARS
Voor ontwikkelaars: vaak heb je bij je app ook avatars nodig. In plaats van het generische user icoontje, kan je hier avatars vinden die, volgens de makers, beantwoorden aan de moderne wereld.
De avatars zijn echt wel leuk, en er worden verschillende frameworks ondersteund.
[Taal: EN]
https://cmgriffing.github.io/boringer-avatars/


SAVEE IT: DESIGNERS
Op deze website kan je de creaties van designers uit de hele wereld bekijken, en opslaan om ideetjes op te doen om zelf aan de slag te gaan.
[Taal: EN]
https://savee.it/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KASTAARS

Binnenkort worden de "Kastaars" uitgereikt, de prijzen voor de beste tv-, radioproducties en podcasts. DPG Media, SBS, Streamz en VRT dragen hun beste programma's voor en jij kan tot 19 januari stemmen.
[Taal: NL]
https://www.kastaars.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMS WOORDENBOEK
Weet jij wat fabrissen zijn? Of wat bedoeld wordt als gezegd wordt dat iemand een franken teut heeft? Dat kan je opzoeken in het Vlaams woordenboek. Dat bevat Vlaamse woorden en uitdrukkingen die in sommige regio's of in heel Vlaanderen gebruikt worden. En om een tipje van de sluier op te lichten: fabrissen zijn bakkebaarden, en een franke teut is iemand die geen blad voor de mond neemt.
[Taal: NL]
https://www.vlaamswoordenboek.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TABAKSTOP
Was een van je goede voornemens voor het nieuwe jaar, dat je zou gaan stoppen met roken? Deze website, een initiatief van Stichting tegen Kanker, wil je daarbij helpen. Je krijgt er advies hoe te stoppen en het vol te houden.
[Taal: NL]
https://www.tabakstop.be/


FLYING DISC MUSEUM
Deze website draait rond vliegende schijven - van frisbees tot de schijven die gebruikt worden bij het discuswerpen.  Er zijn er ontzettend veel gemaakt, en in alle mogelijke vormen.  Een titanenwerk om alles te verzamelen!
[Taal: EN]
https://www.flyingdiscmuseum.com/


HOLLYWOOD AGE GAP: LEEFTIJDSVERSCHIL
Nog zo'n website waarvan je denkt: "Wat heb ik eraan om dit te weten?" Maar het is een leuk wistjedatje voor op feesten: het leeftijdsverschil tussen de tegenspelers bij romances in Hollywood filmen. De kampioen is Harold en Maud, waar er een verschil is van 52 jaar.
[Taal: EN]
https://hollywoodagegap.com/


CREATOR TOOLBOX: ENORM VEEL BRONNEN
De maker hiervan heeft een verzameling online tools bijeen gebracht die hij als designer tegengekomen is een handig vindt. Tools om kleuren te herkennen en selecteren, om design te leren, management tools en meer.
Het is geen website, wel een template voor Notion.
[Taal: EN]
https://madebychichi.gumroad.com/l/toolbox



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    ION Hockey League - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hockey_League_(heren)
    Oorspronkelijke spin-off van het MIT Artificial Intelligence Laboratory om Lisp-machines te bouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Symbolics
    Verzetsgroep die opereerde in de regio Eindhoven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Partizanen_Actie_Nederland
    Amerikaanse historische komedie-dramafilm uit 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Babylon_(2022)
    Plantages in Sint Eustatius - https://nl.wikipedia.org/wiki/Plantages_in_Sint_Eustatius
    Straat in Paramaribo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Hofstraat
    Kaartspel dat vooral wordt gespeeld in Belgisch Limburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwajongen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nationaal Congres van Brazilië dat werd bestormd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Congres_(Brazili%C3%AB)
    De 37e regering van Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/37e_regering_van_Isra%C3%ABl
    Laatste koning van Griekenland die is overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Constantijn_II_van_Griekenland


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Centraal-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Centraal-Europa


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Overstappen van Android naar iPhone (of andersom) zonder dataverlies: zo doe je dat
https://www.ad.nl/tech/overstappen-van-android-naar-iphone-of-andersom-zonder-dataverlies-zo-doe-je-dat~aa1bab9e/
- WhatsApp beveiligen: zo blijven je appjes achter slot en grendel
https://www.ad.nl/tech/whatsapp-beveiligen-zo-blijven-je-appjes-achter-slot-en-grendel~a1059dde/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- ChatGPT: hoe goed is deze AI?
https://computertaal.info/2023/01/11/chatgpt-hoe-goed-is-deze-ai/
- ‘T is het seizoen om te gamen: hou kinderen veilig (en ouders normaal)
https://computertaal.info/2023/01/09/t-is-het-seizoen-om-te-gamen-hou-kinderen-veilig-en-ouders-normaal/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EU-hof: bedrijven moeten specificeren aan wie ze burger- of klantgegevens geven
https://tweakers.net/nieuws/205590/eu-hof-bedrijven-moeten-specificeren-aan-wie-ze-burger-of-klantgegevens-geven.html
- 'Britse Royal Mail is getroffen door Lockbit-ransomware'
https://tweakers.net/nieuws/205542/britse-royal-mail-is-getroffen-door-lockbit-ransomware.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



-  Opnieuw data en rekeningnummers van Belgen aangeboden op hackersforum
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/opnieuw-data-en-rekeningnummers-van-belgen-aangeboden-op-hackersforum/article-news-1927711.html
-  'Jonge Belgen blijven in cryptomunten geloven'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/jonge-belgen-blijven-in-cryptomunten-geloven/article-news-1927685.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP VAN COMPUTERTAAL: ZO LOS JE EEN STEAM SERVICE ERROR OP

Steam is een van de populairste gameplatformen. Maar wanneer Steam niet opstart, dan kan je niet aan je games. Dit artikel van Computertaal vertelt je wat je in zo'n geval moet doen, om toch je spelletjes te kunnen spelen.
https://computertaal.info/2023/01/08/steam-service-error-hoe-los-je-dat-op/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DIR PRINT OK: MAPPEN
Met deze gratis tool kan je de inhoud van een map of de boomstructuur van je schijf bekijken en afdrukken. Om te voorkomen dat je teveel papier zou verspillen, biedt de tool ook een preview van wat je drukken zou.
https://www.chip.de/downloads/DirPrintOK_42489767.html
http://softwareok.de/?seite=Freeware/DirPrintOK/History


GEOGEBRA GEOMETRIE

Met deze tool, voor Windows, Android, iOS, Mac en Linux, maak je cirkels, hoeken en figuren.  De geometrie-app biedt een toolbox met categorieën en constructiestappen met beschrijvende teksten. De tool heeft een moderne interface en een grafische rekenmachine voor berekeningen.
https://www.chip.de/downloads/GeoGebra-Geometrie_180768519.html
https://www.geogebra.org/


LEAGUE OF LEGENDS
Dit populaire spel kan je gratis downloaden; je hebt de keuze uit ongeveer 100 verschillende helden, en regelmatig worden er nog nieuwe helden aan toegevoegd.
Dit  spel is ook heel populair in e-sports. Jaarlijks wordt er trouwens een wereldkampioenschap gespeeld, met een prijzengeld dat opgelopen is tot ruim 2 miljoen dollar.
https://www.chip.de/downloads/League-of-Legends_43081391.html
https://www.leagueoflegends.com/


GOOGLE ARTS & CULTURE

Deze app voor de iPhone/iPad en Android  laat je kunst en cultuur op je eigen tempo ontdekken, vanuit je luie zetel, in een virtueel museumbezoek. Bovendien heeft de app een leuke selfie-functie: maak een foto van jezelf met de app, en die zal zeggen met welk kunstwerk jouw gezicht eigenlijk overeenkomst. Je kan zelfs opzoeken of jouw huisdier ook ergens op een kunstwerk voorkomt!
https://www.chip.de/downloads/Google-Arts-Culture-iPhone-_-iPad-App_147984219.html
https://apps.apple.com/us/app/google-arts-culture/id1050970557
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.cultural&hl=en&gl=US

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Theater is er voor het amusement.
Als je een boodschap hebt, moet je naar het telegraafkantoor.

- Woody Allen -
Amerikaans filmregisseur en acteur