Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/1/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1293  van 31/12/2023


 

Gegroet lezer,

Op deze laatste dag van het jaar willen wij u om te beginnen hartelijk danken voor uw lezerschap het voorbije jaar. Het was een onwaarschijnlijk jaar, waarin wij helaas ook verschillende artikels hebben moeten brengen over de oorlog en technologie. Eerlijk gezegd hadden wij nooit durven denken dat het zo ver zou komen. Er waren anderzijds ook heel hoopvolle en indrukwekkende evoluties, zoals de razendsnelle vooruitgang van praktische toepassingen van artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

Wij wensen u veel geluk in het nieuwe jaar en hopen, met u, op vrede!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



LASTPASS: OOPS
Veilige wachtwoorden die  complex zijn, dat is wat je moet gebruiken om je online identiteit te beschermen. Maar die complexiteit zorgt ervoor dat je die niet kan onthouden. Het gebruik van een wachtwoord manager is dan ook aanbevolen. Dat houdt wel een gevaar in: als die manager gekraakt wordt, dan heeft de hacker toegang tot AL jouw inlog en wachtwoorden.

En dat laatste is wat gebeurd is met LastPass. Het bedrijf maakte in augustus bekend dat onbekenden toegang gekregen tot de development omgeving. Maar dat er geen gevaar was, dat er geen gegevens gecompromitteerd waren. Op 30 november maakte LastPass dan bekend dat er een tweede inbraak gebeurd was, en dat onbekenden toegang gekregen hadden tot de informatie van sommige LastPass gebruikers, die bewaard was op een externe clouddienst. Het bedrijf zei de zaak te onderzoeken, en later meer uitleg te geven.

Die uitleg kwam er voorbije donderdag, en het zag er niet goed uit. Want de hackers hadden gegevens gestolen van een werknemer van LastPass, waarmee zij dan toegang kregen tot de "vault", de kluis waarin al jouw inloggegevens en wachtwoorden bewaard worden. Een flinke klap, als je dat leest. Een grote blamage voor het bedrijf, De technische uitleg over wat de hackers wel of niet konden inkijken, vind je bij TechCrunch.

Het belangrijkste nu is: wat moet je doen als je een account hebt op LastPass? Als je een sterk masterpaswoord hebt, dat je voor geen enkele andere dienst gebruikt, dan zou je in principe veilig moeten zijn. Maar is dat niet het geval, dan moet je onmiddellijk een nieuw masterwachtwoord aanmaken. En al je huidige wachtwoorden in jouw kluis opnieuw instellen.

Geen leuk nieuws voor de gebruikers, want dat vraagt wel heel veel werk. Je kan natuurlijk ook overstappen naar een andere paswoordmanager, maar daar zit je eveneens met dat reuzekarwei opgescheept...
https://techcrunch.com/2022/12/22/lastpass-customer-password-vaults-stolen/
https://techtom.substack.com/p/lastpass-got-hacked-heres-what-to
https://blog.lastpass.com/2022/12/notice-of-recent-security-incident/



TWITTER: STATISTIEKEN EN BEVESTIGING PREMIUMFUNCTIES
Het stof lijkt te gaan liggen rond Twitter. De met veel angst en wantrouwen bekeken overname van het sociaal netwerk door Elon Musk lijkt toch niet tot het armageddon te lijken dat sommigen ervan verwacht hadden. Meer nog: er lijkt meer helderheid, transparantie te komen.

Om te beginnen heeft Twitter de al aangekondigde extra-functies die Twitter Blue abonnees krijgen, nu officieel uitgerold. Daartoe behoren de mogelijkheid om vanop je desktop  video's in 1080p te uploaden die tot 60 minuten lang mogen zijn, maar voor mobiele toestellen is dat nog altijd beperkt tot 10 minuten. De antwoorden van Blue accounts zullen ook "lichtjes" voorrang krijgen boven die van andere gebruikers (1).

Verder heeft Twitter de View Count uitgebracht, zowel voor Android en iOS, als bij de webversie van twitter.com. En dat is wel handig. Want soms vermoedden mensen dat hun tweet "shadow banned" werd, wat wil zeggen dat het bereik kunstmatig beperkt werd. Zo kan je zien hoeveel mensen een bepaalde tweet gezien hebben, en hoeveel erop gereageerd hebben. Het leidt tot interessante conclusies. (2)

En tot slot is er het bericht dat Twitter terug de #ThereIsHelp banner terugbrengt. Dat is een hashtag die mensen met vragen moet doorverwijzen naar hulpverleners, en die geplaatst kan worden bij controversiële content. Twitter had die functie begin verleden week verwijderd, volgens sommigen op aandringen van Elon Musk. Maar volgens het hoofd van Trust & Safety bij Twitter zei dat die verwijdering slechts tijdelijk was, omdat eraan gewerkt werd. En dat werk zou nu dus afgerond zijn (3)
https://techcrunch.com/2022/12/22/twitter-blue-users-can-now-upload-60-minute-long-videos/
https://techcrunch.com/2022/12/22/twitter-now-shows-how-many-people-view-your-tweets/
https://www.engadget.com/twitter-restores-suicde-prevention-feature-after-briefly-removing-t-200716547.html



MASTODON: KAN HET OVERLEVEN IN EEN COMMERCIEEL TIJDPERK
Doordat heel wat gebruikers afgeschrikt werden door de buldozer-mentaliteit waarmee Elon Musk zijn stempel wou drukken op Twitter, zijn heel wat mensen overgestapt op Mastodon. Dat is een gedecentraliseerd netwerk: iedereen die dat wil kan een versie van deze software op zijn eigen server zetten. Alle servers zitten in een federatie, zodat je dingen die je op de ene instanties van Mastodon post, ook gelezen kunnen worden op de andere instantie.

Er zijn wel enkele nadelen - zo is het minder gebruiksvriendelijk, want je moet zelf een server uitkiezen, zonder dat je eigenlijk wel goed weet of je de juiste keuze maakt. Als je de verkeerde keuze maakt, en wil je naar een andere server overschakelen, dan moet je van nul af opnieuw beginnen. Dat zijn de nadelen voor de gebruiker.

Maar een artikel bij Wired staat ook stil bij de nadelen voor de uitbaters van die servers. Het gebruik van de Mastodon-software is gratis. Maar een server gratis ter beschikking stellen van de gebruikers, houdt wel in dat de uitbater ervan instaat voor de kosten zoals bandbreedte bij het webverkeer. Wired haalt het geval aan van een van de uitbaters van zo'n server, die mas.to heette. En die in korte tijd naar 130.000 gebruikers in totaal klom, met 67.000 actieve gebruikers. Wat uieraard mooi is, maar een grote last op de schouders van de uitbater, ene MacLeary, die zelf een fulltime job heeft en geen personeel in dienst heeft om de server te controleren. Hij had de server uit idealisme opgezet, maar wordt nu geconfronteerd met de grenzen van dat idealisme.

En zo zijn er nog veel meer gevallen. Mastodon heeft meer dan 9.000 instanties van deze servers, met meer dan 2,5 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Het grote succes van het alternatief voor Twitter zou wel eens tot zijn dood kunnen leiden...
https://www.wired.com/story/mastodon-legal-issues-tipping-point/



CYBEROORLOG: HET WORDT ERNST
Over de hele wereld stijgen de politieke spanningen. In de VS heeft nu president Joe Biden een defensiebeleid goedgekeurd van 858 miljard dollar, waarbij veel aandacht gaat naar het US Cyber Command.

Volgens The Record zouden er bijkomend 44 miljoen dollar gaan naar  "hunt forward" missies, waarbij deze speciale afdeling in andere landen opereert om er kwetswaarheden en malware op te sporen in netwerken.

Maar het bijzondere is dat deze nieuwe wet ook offensieve operaties goedkeurt. Wanneer de president zou vaststellen dat er een "actieve, systematische en voortdurende aanvalscampagne gevoerd wordt in de cyberspace, door een buitenlandse mogendheid," dan de CYBERCOM afdeling aanvallende operaties mag uitvoeren, niet alleen defensieve.

Dat het de VS menens is met cyberveiligheid, wordt bewezen door de aanstelling van een Secretary of Cyber Policy bij het Pentagon. Er komt een Cybersecurity bureau, en aan het hoofd daarvan komt de eerste cyber ambassadeur.
https://therecord.media/biden-signs-858-billion-defense-policy-bill-into-law-expanding-govt-cyber-operations/
https://www.techmeme.com/221224/p7#a221224p7



OPNIEUW ONDERBREKING IN BEVOORRADINGSKETEN VERWACHT
Nu China van zijn zero-covid beleid overgestapt is op een zero-control beleid, met miljoenen besmettingen tot gevolg, wordt opnieuw gevreesd voor onderbrekingen in de bevoorradingsketen in de technologiesector.

Volgens The Register zou, met de heropening van de fabrieken, eerst een heropleving zijn van de productie. Maar daarna zou het wel eens penibel kunnen worden. Vergeet niet dat China een heel laag vaccinatiegehalte heeft, en dat het Chinese vaccin van mindere kwaliteit is dan in Europa bijvoorbeeld. Het artikel spreekt van volgende cijfers: wie met het Sinovac-CoronaVac of het Sinopharm ingeënt was, zou 2,37 en 1,62 resp. een hoger risico lopen om besmet te worden dan wie met het Pfizer vaccin ingeënt werd.

In februari is er dan het Chinese nieuwjaar, waarbij er enorm veel gereisd wordt door het land. Allemaal factoren die er  wel eens voor zouden kunnen zorgen dat 60% van de 1,4 miljard Chinezen besmet raakt - dat zijn dus meer dan 800 miljoen mensen!

Dit zou negatieve invloed hebben op de productie in China, o.a. van de iPhone.
https://www.theregister.com/2022/12/19/china_supply_chain_living_with_covid/
https://techaeris.com/2022/12/26/apples-supply-chain-still-affected-by-chinas-covid-issues/



STUDIE: CODE GEMAAKT MET AI ZOU MEER BUGGY ZIJN
De periode tussen kerst en nieuwjaar valt er echt bitter weinig nieuws te rapen. Omdat de meeste redacties op vakantie zijn, worden dan meestal op voorhand opgenomen samenvattingen gebracht van het nieuws van het voorbije jaar - en bij DTNS kijken ze dan ook terug op de voorspellingen die ze in dezelfde periode verleden jaar gemaakt hadden, en of ze gelijk hadden of niet. En make ze nieuwe voorspellingen voor het nieuwe jaar - om volgend jaar, nieuwjaar 2023, terug op te blikken. In de podcast kan je mee terugblikken en vooruitblikken.

Maar af en toe komen er toch nog interessante verhalen naar boven. Zoals dit, over een studie van de Stanford University, dat tot de conclusie kwam dat programmeurs die de hulp inroepen van AI tools, zoals Github Copilot. Die zou bijvoorbeeld routines automatiseren. Maar het resultaat is niet alleen buggier dan wanneer de programmeur de code volledig zelf zou schrijven. Het is erger: omdat hij geholpen wordt door de AI, is de programmeur meer zelfverzekerd over de code, en gaat hij niet zichzelf minder controleren.

De studie is weliswaar beperkt, maar toch opmerkelijk. Van de 89 scenario's die onderzocht werden, bevatte 40% van de computerprogramma's die met behulp van Copilot gemaakt waren, een mogelijk exploiteerbare zwakke plek.

Meer bij Slashdot, waar je uiteraard ook de commentaren kan lezen uit de developer-community.
https://www.techmeme.com/221225/p6#a221225p6
https://developers.slashdot.org/story/22/12/26/1336206/study-finds-ai-assistants-help-developers-produce-code-thats-more-likely-to-be-buggy



MILITAIRE DATABASE TE KOOP OP EBAY
Nog eens sappig verhaal - en hopelijk vinden wij morgen nog wat te vertellen, zoniet zal het een dag zonder Netties zijn!

Op Slashdot staat namelijk nog een ander verhaal te lezen: een security researcher zag op eBay een toestel staan dat door militairen gebruikt wordt om vingerafdrukken op te slaan en iris-scans uit te voeren. De onderzoeker deed een bod, en kon voor de luttele prijs van $68 het toestel bemachtigen.

Groot was zijn verbazing echter toen hij ontdekte dat op het toestel nog data aanwezig waren: de namen, nationaliteit, foto, vingerafdruk en iris-scan van 2.632 mensen. De meeste data zouden behoren tot mensen, afkomstig van Irak en Afghanistan, waarvan de meesten bekend waren als terrorist of gezochte personen. Andere data behoorden dan weer aan mensen die gewerkt hadden voor de Amerikaanse overheid, of gewoon zich hadden moeten aanmelden aan checkpoints.

Een blunder van formaat: hoe is het mogelijk dat zo'n toestel op eBay komt, mét alle data? Het is vooral gevaarlijk voor mensen die met de Amerikaanse overheid samengewerkt hebben, en van wie de identiteit nu achterhaald kan worden in die landen.
https://yro.slashdot.org/story/22/12/27/0921245/for-sale-on-ebay-a-military-database-of-fingerprints-and-iris-scans?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



WINDOWS: MOGELIJK IN MEER TOOLS TABS WAARONDER NOTEPAD
Werken met tabblaadjes binnen eenzelfde programma is enorm handig. Het concept bestaat al lang, als wij ons niet vergissen is het de browser die het voor het eerst ingevoerd heeft. Een van onze favoriete tekstverwerkers, Editpad (van Vlaamse makelij!) werkt niet alleen met tabblaadjes maar ook met projecten, waarbij je verschillende bij elkaar horende teksten in één keer kan openen,  of sluiten.  Maar dit terzijde.

Het blijkt dat Microsoft in Windows 11 ook van plan is om in verschillende tools met tabblaadjes te werken. Wat zeker vast staat, af te leiden uit screenshots die The Verge opmerkte, is dat alvast het eerbiedwaardige NotePad voorzien zou worden van die tabbladen. Eerder had Microsoft de tabblaadjes ook al ingevoerd in de File Explorer van Windows 11. Het is echt wel een zegen, want het maakt het o zo gemakkelijk bij het zoeken en kopiëren van bestanden van de ene naar de andere map
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/microsofts-humble-note-pad-might-become-one-of-the-first-tabbed-windows-11-apps-103408955.html?src=rss
https://betanews.com/2022/12/25/leaked-microsoft-is-bringing-tabs-to-more-apps-in-windows-11/



BINNENLAND: VERLONING IT-ERS OPGELOST - OF TOCH NIET?
Zoals je wellicht weet werd er een belastingsysteem uitgedokterd in ons land, waarbij mensen die in de creatieve sector werken als freelancer, een deel van hun inkomsten als auteursrechten konden beschouwen. Zo konden zij genieten van een gunstig belastingtarief van 15%. Dat stelsel was oorspronkelijk bedacht voor kunstenaars, acteurs, journalisten. Maar werd na een tijd ook toegepast door fiscalisten voor programmeurs in de IT-sector - want ook zij "creëren" iets.

Omdat de fiscus op die manier heel wat inkomsten verloren zag gaan, en de categorie mensen die hiervan gebruik wilden maken steeds groter werd, besloot de  Belgische federale regering een hervorming door te voeren. Enkel wie echt creëert, kan nog van het systeem genieten. De voorzitter van de Franstalige liberale partij J-L Bouchez had zich opgeworpen als verdediger van de IT-sector, en verzette zich tegen deze beperkte interpretatie. De andere partijen van de federale meerderheid gaven hem de indruk dat de nieuwe wetgeving wel degelijk de IT-ers zou laten genieten van dit gunstig systeem. Waarop Bouchez triomfantelijk verklaarde dat hij een overwinning behaald had en de nieuwe wet goedkeurde. De andere partijen wezen hem er fijntjes op dat de beperkingen niet weggehaald waren, en dat hij eigenlijk om de tuin geleid was. Politiek, echt netjes kan je het niet noemen.

Een heleboel verwarring dus - wat wellicht opnieuw tot heel wat betwistingen zal leiden bij fiscale dossiers. Iets wat de IT-sector kan missen als de pest...
https://www.tijd.be/opinie/algemeen/Hervorm-de-hele-fiscaliteit-van-de-IT-sector/10436498
https://www.gva.be/cnt/dmf20221222_96697086



BINNENLAND: DE NATUUR DIGITAAL METEN
Deze week twee opmerkelijke berichten waarbij de evolutie van de natuur digitaal opgevolgd wordt. Het eerste bericht kreeg veel kritiek: de Vlaamse overheid wou via een digitaal systeem en AI het aantal bomen in kaart brengen- elke boom of haag hoger dan 3 meter zou genoteerd worden. Met als doel de evolutie van het aantal bomen te kunnen opvolgen.

Wat velen een inbreuk vonden op hun privacy - gaat de overheid je dan ook beboeten wanneer je een boom in je tuin gaat vellen? (1) In sommige gemeenten bestaat er immers de verplichting om een vergunning aan te vragen vooraleer je een hoogstamboom mag kappen. En vaak wordt die vergunning enkel uitgereikt wanneer je belooft een andere boom aanplant.

Voor het tweede bericht over de digitale opvolging van de natuur, trekken we naar de gemeente Zaventem, bekend voor haar luchthaven. Die had namelijk de laatste tijd heel veel last van modderstromen na zware regenval, omdat er bepaalde gedeelten van de gemeente geërodeerd waren, zodat het water geen weerstand meer had en zich heel snel een weg zocht. En ook in de huizen belandden.

Daarom heeft de Vlaamse overheid een bedrag van maar liefst 700.000 euro uitgetrokken voor een digitale toepassing, die het erosiebeleid in kaart moet brengen en verbeteren - dus niet alleen Zaventem. (2) En daar kan toch niemand iets tegen hebben, niet?
https://www.standaard.be/cnt/dmf20221222_92601391
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/27/erosiebeleid-wordt-nu-ook-digitaal-met-modderstroom-monitoring/



CHATGPT: IDEAAL OM VALS TE SPELEN OP SCHOOL?
Je hebt ongetwijfeld ook al paf gestaan van de manier waarop een Artificiële Intelligentie zoals ChatGPT perfecte zinnen schrijft, die steekhouden, zelfs een heel verhaal. Doe zelf maar eens de proef: stel een vraag en je krijgt enkele tellen later een logisch antwoord, alsof een mens het gegeven heeft.

Dat is allemaal goed en wel, maar deze evolutie zorgt stilaan voor paniek bij leerkrachten. Want zou een dergelijke AI er niet voor zorgen dat studenten de site gaan ge/misbruiken om essays te laten schrijven in hun plaats? Dat gebeurt nu al, zo lees je in een artikel bij de Washington Post: een student gaf toe dat hij de tekstgenerator al twee keer gebruikt had om te sjoemelen met zijn schoolwerk.

En dus is het aan de leerkrachten om methodes te bedenken om dat sjoemelen tegen te gaan, door bijvoorbeeld te eisen dat de studenten de teksten met de hand schrijven. Of enkel tijdens de klasuren de papers te schrijven, zodat de studenten in het oog gehouden kunnen worden.

Het gaat niet alleen over het feit dat die studenten valsspelen, maar ook over het feit dat het leren schrijven van een essay, het formuleren van gedachten, een belangrijk onderdeel is van het leerproces.

Van zijn kant zou OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT bedacht heeft, meehelpen fraude te bestrijden. Een wetenschapper van het bedrijf heeft gezegd dat ze experimenten uitvoeren om te bepalen hoe zij misbruik kunnen bestrijden.
Meer bij WSJ.
https://www.washingtonpost.com/education/2022/12/28/chatbot-cheating-ai-chatbotgpt-teachers/



EU WIL WARMTE DATACENTERS RECYCLEREN
Nu heel Europa getroffen wordt door een energiecrisis, tracht iedereen te besparen op zijn verbruik. En worden er ook vragen gesteld bij het hoge energieverbruik van datacenters, waarvan een groot deel gebruikt wordt voor ons eindeloos scrollen op de sociale media, voor het streamen van video's en meer.

Dat hoge energieverbruik wordt voor een groot deel gebruikt voor de koeling van de servers. En dus rijst de vraag: waarom die hitte niet recupereren om daarmee warmtenetwerken te voeden, om de huizen in steden te verwarmen?

Het idee is niet nieuw - het wordt zelfs al gedeeltelijk toegepast, of er zijn plannen om dat te doen. Amazon, Apple en Microsoft hebben het al gedaan of zijn het van plan: hun grote datacenters te verbinden met warmtenettten in Ierland, Denemarken en Finland. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, recupereert al de warmte van zijn datacenter in het Deense Odense sinds 2020.En voor volgend jaar zou het voldoende warmte kunnen leveren voor een 11.000 woningen.

Een interessant artikel hierover bij Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/europe-taps-techs-power-hungry-data-centers-to-heat-homes-11672309944?mod=e2twd



KRITIEK OP DE MANIER WAAROP LASTPASS GECOMMUNICEERD HEEFT OVER DE HACK
Eerder deze week hadden wij het over een inbraak bij wachtwoordmanager LastPass. Een inbraak die het vertrouwen in de dienst (en alle collega's ervan) eigenlijk onderuit haalt. Je vertrouwt namelijk zo'n wachtwoordmanager dat hij al jouw wachtwoorden veilig beheert, zodat je maar één enkel moeilijk wachtwoord moet onthouden. En als je dan LastPass gekozen hebt als wachtwoordbeheerder, dan krijg je plots de melding dat de veiligheid van je wachtwoorden in gevaar kan zijn.

De manier waarop LastPass hierover gecommuniceerd heeft, krijgt zware kritiek. Eerst en vooral omdat het bedrijf een minimale communicatie uitbracht toen de hack in augustus ontdekt werd. Toen het bedrijf in november pas een duidelijk overzicht kreeg van wat de inbrekers allemaal buitgemaakt hadden, veranderde echter de communicatie en werd toegegeven dat er toch toegang was geweest tot bepaalde elementen. Maar de echte omvang van die toegang werd pas bekend gemaakt op 22 december, vlak voor Kerst. In de hoop dat het bericht ondergesneeuwd zou raken onder  het feestgedruis.

Een tweede verwijt is dat er geen twee verschillende hacks waren, zoals LastPass beweerd had, in augustus en november, maar dat LastPass, aldus TechDirt, in augustus de omvang van de hack onderschat had. En daarmee de beveiliging van alle gebruikers in gevaar bracht.

Zoals gezegd: als je een echt sterk masterwachtwoord hebt voor je LastPass account, dan zouden de andere wachtwoorden die het beheert, niet gecompromitteerd zijn. Maar het valt niet te ontkennen dat het bedrijf in een slecht daglicht komt te staan. Niet alleen dat hackers toegang kregen tot jouw wachtwoorden-kluis, maar ook dat het bedrijf niet onmiddellijk transparant gecommuniceerd heeft. En daarmee nagelaten heeft zijn gebruikers onmiddellijk de nodige voorzorgsmaatregelen te laten nemen. Een gebrek aan transparantie die het bedrijf wellicht duur te staan kan komen, als de gebruikers hun vertrouwen verloren hebben...
https://www.techdirt.com/2022/12/28/lastpass-tries-to-bury-the-full-scope-of-its-disastrous-privacy-breach-behind-the-christmas-holiday/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SPREKENDE HONDEN
Wis je dat honden wel degelijk kunnen spreken? Alvast is dat wat deze nieuwe technologie belooft. Mits een soort drukknoppen zou je je hond moeten kunnen leren om te zeggen wat hij wil - eten, buiten gaan, spelen... Bij Mashable wordt de technologie gedemonstreerd - maar je moet wel de moeite doen om je hond op te leiden om het te gebruiken.
Nu is het zo dat de meeste honden wel andere manieren hebben om duidelijk te maken wat zij willen. Een speeltje op je schoot leggen bijvoorbeeld is een niet mis te verstaan sein dat je mee moet gaan spelen... Toch is het een knap uitgedacht systeem.
https://mashable.com/video/how-to-teach-your-dog-to-talk


HARDWARE: META DOET BEROEP OP TURNHOUTSE TECHNOLOGIE VOOR ZIJN VR BRIL
Ons landje heeft echt wel wat technologie te bieden. Dat mag blijken uit dit bedrijf: het bedrijf Luxexcel uit Turnhout werd de voorbije week overgenomen door Meta, het overkoepelende bedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram.

Waarom Meta zo happig is op dit bedrijf? Wel, omdat het een belangrijke rol kan spelen in de VR-technologie waarop Meta hard inzet. Want wanneer je met een standaard VR-headset rondloopt, maar normaal gezien een bril moet dragen, dan zal je niet scherp zien in de virtuele wereld. Aangepaste lenzen in die headset kunnen dat verhelpen. En dat is waar Luxexcel aan te pas komt: het is gespecialiseerd in 3D-technolgoie om complexe brilglazen op voorschrift te printen.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/28/meta-neemt-bedrijf-uit-turnhout-over/


EVIE RING VAN MOVANO: EEN RING ALS SLIMME GEZONDHEIDSTRACKER
Trouwe lezers weten dat wij fan zijn van health trackers - slimme uurwerken en andere toestelletjes die je op je lichaam draagt en die je lichaamsfuncties meten. De slimme uurwerken zijn eigenlijk klassiek, maar er zijn nog andere vormen mogelijk - zoals een ring: daarover hadden wij het trouwens ook al eerder.

Nu is daar een concurrent voor opgedoken: de Evie, van het bedrijf Movano. En het bijzondere is dat die specifiek voor vrouwen ontworpen is. Want naast de klassieke metingen van je hartslag, zuurstof in je bloed, de variatie in de temperatuur van je huid, het aantal stappen en calorieën, krijg je ook info over je menstruatiecyclus en ovulatie.

De ring ziet er eerlijk gezegd wel draagbaar uit. De prijs zou onder de 300 dollar moeten liggen. Maar over batterijduur is weinig bekend,  en dat lijkt ons toch wel belangrijk. OM slaapkwaliteit te kunnen meten, is het nodig dat je tracker een lange batterijduur heeft. Een toestel dat je elke avond terug moet inpluggen, komt niet in aanmerking.
https://eviering.com/
https://www.engadget.com/movanos-evie-is-a-medical-grade-smart-ring-143638956.html?src=rss

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: ANDERE OGEN

Een podcast van Majd Khalifeh. Nu is hij VRT-journalist, maar toen hij hier kwam wonen, had hij nog nooit gehoord van Martine Tanghe, de VRT, stond hij helemaal buiten de media. Nu gaat hij praten met mensen zoals hij, die buiten de bubbel van de media leven. Een podcast die ons wel kan bekoren.
https://radio1.be/lees/ontdek-de-podcast-andere-ogen-majd-khalifeh-praat-met-mensen-die-buiten-de-bubbel-van-de-media-leven




 
De nieuwe oogst


REUTERS: HET JAAR IN FOTO'S
Nieuwssite Reuters heeft heen prachtig vormgegeven overzicht gemaakt van het jaar 2022 in foto's. Uiteraard heel veel foto's over Oekraïne, maar zij belichten vooral het menselijke leed en moed.
[Taal: ENG]
https://www.reuters.com/investigates/special-report/global-poy-2022/


INFINITE CANVAS
Deze website heeft een prachtige verzameling apps bijeengezocht om digitaal je creativiteit uit te werken. Om heel, heel veel te experimenteren!
[Taal: ENG]
https://infinitecanvas.tools/gallery/


AI RECIPE GENERATOR

De toepassingen voor artificiële intelligentie rijzen als paddenstoelen uit de grond. Maar bij sommige heb je wel wat vragen. Wat te denken van een AI receptengenerator? Je moet enkel ingeven wat je in je ijskast hebt staan, en je krijgt een recept. Maar weet de AI eigenlijk wel wat lekker is? Dat je niet meteen aardappelen moet combineren met aardbeien? We zouden het wel eens willen testen - maar het feit dat je eerst een account moet aanmaken, met je e-mailadres, houdt ons toch tegen om dit uit te proberen. Want het lijkt ons dat die stap acht niet nodig is...
[Taal: ENG]
https://ai-recipes.softr.app/


WEATHER REPORT
We zijn gewoon aan mooi vormgegeven weerbulletins. Maar dit is wel een uitzondering: je krijgt de info in ascci-art. En gek genoeg is het even overzichtelijk (en snel!)
[Taal: ENG]
https://wttr.in/


GIFBOARD APP
Op deze website kan je een bewegende GIF maken om een snelkoppeling voor je klavier uit te leggen. Je moet gewoon kiezen of het voor de Mac is, of voor Windows, en de toetscombinaties ingeven. Je krijgt dan een bewegende GIF als resultaat.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/gifboard-app/85515
https://gifboard.app/


PRODUCTIVITY BLOCKER
Je leest het juist: deze site (met extensie voor de chromebrowser) wil jou juist verhinderen om productief te zijn. Waar de meeste andere tools juist verhinderen dat je je tijd verdoet op de sociale netwerken, gaat deze tool juist de "nuttige" diensten zoals Gmail, LinkedIn, DuoLingo, enz. blokkeren.
Ongetwijfeld een grapje, maar toch leuk bedacht.
[Taal: ENG]
https://www.productivityblocker.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JUSTONWEB

De website van het ministerie van Justitie biedt steeds meer online diensten. Zo kan je er sinds kort ook online een afbetalingsplan aanvragen voor verkeersboetes, wanneer die te hoog zijn om in één keer te betalen. En sinds deze week kan je ook uittreksels of afschriften van een geboorte-,huwelijks- of andere akte aanvragen.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/27/geboorte-en-huwelijksakten-voortaan-online-te-vinden-via-juston/
https://justonweb.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DATAPORTAAL BIPT
Het Belgisch Instituut voor Post- en Telefonie brengt via zijn dataportaal een dekkingskaart van de operatoren. Daar kan je tot op straatniveau kijken welke operator aanwezig is, per gekozen downloadsnelheid (van 1 tot 100 Mbps)
[Taal: NL]
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/bipt-kaart-toont-voortaan-dekkingsgegevens-van-vaste-telecomoperatoren-op-adresniveau/article-news-1923513.html
https://www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/landline


READOW: BOEKEN

AI wordt al gebruikt om te tekenen, om recepten samen te stellen, om teksten te schrijven... En nu ook om te ontdekken wat voor jou de beste boeken zijn. Gewoon de titel van het laatste boek dat je goed vond, of meerdere titels ingeven, en de software gaat op zoek.
[Taal: ENG]
https://readow.ai/


SPEEDSUMS: REKENEN
Even wat hersengymnastiek. Hier test je hoe snel je kan rekenen, door heel simpele sommen op te lossen. En daarna krijg je een score. En kan je proberen om het volgende keer beter te doen. Ga je de uitdaging aan?
[Taal: ENG]
https://www.speedsums.com/index.html
   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Winterblues? Zo kan technologie je door de donkere maanden heen helpen
https://www.ad.nl/tech/winterblues-zo-kan-technologie-je-door-de-donkere-maanden-heen-helpen~aae1fa19/
- Het hoeft geen Macbook te zijn: deze drie uitstekende laptops haal je voor nog geen 900 euro in hui
https://www.ad.nl/tech/het-hoeft-geen-macbook-te-zijn-deze-drie-uitstekende-laptops-haal-je-voor-nog-geen-900-euro-in-huis~aecb63f2/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- phishing e-mail: BE-Post – claim je pakket 173
https://computertaal.info/2022/12/27/phishing-e-mail-be-post-claim-je-pakket-173/
- Review: Need for Speed – Unbound
https://computertaal.info/2022/12/20/review-need-for-speed-unbound/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Telegram introduceert nieuwe beheeropties voor cachegeheugen
https://tweakers.net/nieuws/205006/telegram-introduceert-nieuwe-beheeropties-voor-cachegeheugen.html
- Google Voice waarschuwt gebruikers als oproep van vermoedelijke spammer komt
https://tweakers.net/nieuws/204990/google-voice-waarschuwt-gebruikers-als-oproep-van-vermoedelijke-spammer-komt.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- De techdoden van 2022: deze bedrijven en technologieën haalden het jaareinde niet
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-techdoden-van-2022-deze-bedrijven-en-technologieen-haalden-het-jaareinde-niet/article-news-1922571.html
-  Onze favoriete (geteste) gadgets van 2022
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/onze-favoriete-geteste-gadgets-van-2022/groupement-normal-1921881.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: GEEN AUTOPLAY VOOR FILMPJES

Het is zo vervelend, die filmpjes die automatisch beginnen te spelen wanneer je aan het surfen bent en een deel van de tekst bedekken. Op je sociale media vergroten ze dan weer het gevaar dat je langer blijft plakken dan de bedoeling was. Je kan die autoplay gelukkig uitschakelen. Dit artikel van Lifehacker vertelt hoe je dat doet: bij Facebook, Twitter, Instagram, je browser of Microsoft Edge.
https://lifehacker.com/how-to-stop-videos-from-autoplaying-all-over-the-intern-1847384173



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GNUCASH PORTABLE
Een gratis en open source tool voor het beheer van de financiën van je bedrijf. Naast een centraal grootboek waarin je alle transacties invoert, biedt GnuCash tal van rapportage- en grafiekfuncties. Andere functies zijn onder meer ondersteuning voor dubbele boekhouding, de mogelijkheid om voorraadrekeningen bij te houden en HBCI-ondersteuning voor online bankieren.
https://www.chip.de/downloads/GnuCash-Portable_28151308.html
https://portableapps.com/de/apps/office/gnucash_portable


WINMERGE PORTABLE
Wanneer je wil zoeken naar verschillen in teksten of zelfs afbeeldingen, die veroorzaakt zijn door fouten bij het kopiëren van de data, dan kan dat soms een moeizame taak zijn. De open source software WinMerge brengt gelukkig redding. Hiermee kan je namelijk verschillende versies van een tekstbestand met elkaar vergelijken. Je zet de twee teksten naast elkaar, en de verschillen worden in een kleurtje gemarkeerd.
https://www.chip.de/downloads/WinMerge-Portable_35620439.html
https://portableapps.com/apps/utilities/winmerge_portable


CAPCUT: TIKTOK VIDEO KNIPPEN

Deze app voor Android-toestellen is gemaakt door ByteDance, het bedrijf dat ook TikTok zelf gemaakt heeft. Met de tool kan je filmpjes knippen, maar ook effecten en overgangen toevoegen.
Je kan de tool ook in je browser gebruiken of downloaden voor Windows.
https://www.chip.de/downloads/TikTok-Video-schneiden-CapCut-Android-App_184590607.html
https://www.capcut.com/


INSTAGRAM 2022 BESTNINE
Met deze webapp kan je zelf je favoriete Instagram-foto's tot een collage maken. En zo je eigen jaaroverzicht voor 2022 samenstellen.
https://bestnine.net/en/


BEMYEYES

Met deze app kan je blinden en slechtzienden enorm helpen wanneer zij bijvoorbeeld een verpakking willen lezen, of een straatnaambord, of om bijvoorbeeld te zeggen welke kleur een bepaalde kledij heeft. Die persoon zendt dan een oproep uit  via zijn telefoon, en als je tijd hebt kan je antwoorden. Hoe meer vrijwilligers, hoe beter de app kan werken.
https://www.bemyeyes.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Of mensen er goed aan gedaan hebben elkaar te trouwen,
kan men zelfs op hun zilveren bruiloft nog niet vaststellen.

---Marie von Ebner-Eschenbach---
Oostenrijks schrijfster 1830-1916