Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/8/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1271  van 30/7/2022


 

Gegroet lezer,

Deze week heel veel berichten over "the usual suspects" - Apple, Google, Microsoft, Meta. Maar ook een bijzonder bericht over dode spinnen. En rechters die de Wikipedia raadplegen. U ziet het: weer heel wat om te lezen!

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




GOOGLE MAAKT INFO OVER PERMISSIES TERUG EERLIJKER
Een tijdje geleden lanceerde Google in zijn Play Store een rubriek waarin je duidelijk kon zien welke permissies die app vraagt wanneer je die installeert. Maar na een tijdje verving Google dat door een Data Safety scherm, dat wel ongeveer dezelfde informatie bevatte, maar dat door de maker van de app opgesteld werd. Dit in tegenstelling tot de oorspronkelijke info, die computer-gegenereerd werd.

Met andere woorden: met de Data Safety info kon de app-maker, als hij dat wou, toch wat foefelen. Terwijl dat niet kon met de lijst met permissies, die Google zelf aanmaakte.

Gelukkig heeft Google ingezien dat het een fout maakte met dat Data Safety scherm. Nu biedt  het zowel het Data Safety scherm, opgesteld door de app-maker, als de eigen, door Google opgestelde app permissies.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/07/google-backpedals-on-removing-permissions-display-from-the-play-store/



MICROSOFT: DAN TOCH MACRO BLOKKEREN
Nog een bedrijf dat op zijn stappen terugkeert: Microsoft en de VBA macro's. Een tijdje geleden kondigde Microsoft aan dat het de automatische uitvoering van dergelijke macro's standaard zou blokkeren in nieuwe versies van Office.

Nu moet je weten dat die macro's door veel bedrijven gebruikt worden om bijvoorbeeld in invulformulieren de gebruiker enkel tekst te laten invullen op bepaalde plekken. Of formules in documenten in te bouwen. Op zich zijn dat handige tools, maar macro's worden vaak misbruikt om malware te verspreiden. En dus werd de beslissing van Microsoft door beveiligingsspecialisten toegejuicht.

Die heel verwonderd opkeken toen Microsoft korte tijd daarna aankondigde dat het die macro's dan toch standaard geen halt zou toeroepen. Om nu dan toch terug te keren naar het oorspronkelijk besluit om de Visual Basic Application macro's in Office apps standaard te blokkeren.  De uitleg is dat Microsoft heel veel feedback gekregen had van ontwikkelaars en admins, die problemen verwachtten met deze automatische blokkering. Nu heeft Microsoft duidelijke instructies toegevoegd voor eindgebruikers en admins over hoe de blokkering werkt, en hoe zij macro's van  vertrouwde bronnen toch kunnen activeren.
https://techcrunch.com/2022/07/22/microsoft-office-macros-blocked-default/



ALEXA: ONTWIKKELAARS KUNNEN ROUTINES MAKEN
Verleden week hield Amazon zijn Alexa Live conferentie voor ontwikkelaars. En daar kondigde het verschillende wijzigingen aan in de manier waarop de spraakgestuurde slimme assistent, door velen nog altijd Alexa genoemd, werkt.

Ontwikkelaars zullen namelijk ook routines kunnen aanmaken voor gebruikers, net zoals gebruikers voorheen zelf al eigen routines konden aanmaken.

Als voorbeeld wordt de routine van Jaguar Land Rover gegeven, de "goodnight" routine. Daarbij wordt meteen de auto afgesloten, wordt nagekeken hoeveel brandstof / energie er is, en wordt de Guardian modus ingeschakeld.

Een ander voorbeeld is Universal Commands, waarbij een commando uitgevoerd wordt, ook wanneer je een ander woord dan Alexa gebruikt om je assistent uit slaapstand te halen. Amazon moet uiteraard dat commando kunnen uitvoeren.  Een concreet voorbeeld daarvan is te vinden bij de Skullcandy koptelefoon. Wanneer je "Hey Skullcandy set a timer" zegt, dan zal je AI assistent dat commando doorgeven aan Amazon en die zorgt er dan voor dat het gebeurt.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/7/20/23270516/amazon-alexa-routines-kit-universal-commands?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



GOOGLE: NIEUWE FUNCTIES BIJ APPS VOOR TABLETS
Een tijdje geleden had Google beloofd dat het 20 van zjjn apps voor tablets zou optimaliseren voor het gebruik op de grotere schermen van die toestellen. En nu maakt het die beloften waar: er zijn nieuwe functies voor Google Drive, Docs, Sheets, Slides en Keep. Deze functies maken het gemakkelijker om meerdere taken tegelijkertijd te doen en om content van de ene app naar de andere over te brengen, wanneer je twee venstertjes naast elkaar open hebt.

Zo kan je bijvoorbeeld tekst en afbeeldingen via klikken en verslepen van een app als Chrome overzetten naar een Google document of een cel in een spreadsheet. Of wanneer je iets wil uploaden naar je Google Drive vanuit een bepaalde app, dan moet je gewoon Drive openen in een tweede venster en daar de bestanden klikken en verslepen. Je kan zelfs twee Drive vensters naast elkaar openen, om dan bestanden te vergelijken. Meer bij Engadget dat nog meer voorbeelden van deze functies heeft. (1)

Deze tools behoren tot de Google Workplace. Maar verleden week vertelden wij al dat in Denemarken de gegevensbeschermingsautoriteit vindt dat Google in die Workplace suite onvoldoende de rechten beschermt van studenten die ermee werken. (2)

Ook in Nederland zijn er vragen over de manier waarop Google de data van gebruikers, in casu studenten, bewaart en verwerkt. Daar heeft het Ministerie van Onderwijs daarom beperkingen opgelegd op het gebruik van Chrome OS en de Chrome browser in de scholen, omdat Google met die tools inbreuk zou plegen op de GDPR. De Minister van Onderwijs heeft wel in een brief aan het Nederlandse parlement gesteld dat Google volgend jaar een nieuwe versie van Chrome zal uitbrengen, waarbij deze problemen niet meer zouden voorkomen. (3)

Dat laatste zou goed nieuws zijn voor Google. Want het wil zich echt tot de educatieve sector richten, waar Microsoft heel sterk staat met zijn Office suite, en die veroveren. De sterkste troef van Google is wel dat het heel goedkope Chrome-laptops kan aanbieden, die centraal te beheren zijn.
https://www.engadget.com/google-workspace-apps-new-features-make-the-most-of-larger-screens-160100898.html?src=rss
https://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=35887
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/chrome-use-subject-to-restrictions-in-dutch-schools-over-data-security-concerns/



APPLE BETAALSYSTEEM IN APP STORE: NOG EEN DOMINOSTEEN DIE OMVER VALT
Je moet het Apple nageven: het blijft zich weren als een duivel in een wijwatervat, wanneer het aankomt op zijn systeem om op elke in-app betaling een commissie van 30% te heffen. Keer op keer wordt het voor de rechter gesleept, omwille van de hoogte van die betalingen enerzijds, en anderzijds omdat het app-makers verbiedt om in hun app de mogelijkheid te bieden om een abonnement of aankoop te verrichten, rechtstreeks op de website van de app. Zelfs het leggen van een link in de app werd door Apple verboden.

Keer op keer wordt er een ware veldslag uitgevochten op de rechtbank. Soms wordt die beslecht in het voordeel van Apple, maar vaker in het voordeel van de app-makers. Apple geeft dan schoorvoetend toe en past zijn voorwaarden aan voor dat ene bedrijf dat het proces ingespannen heeft, maar behoudt wel nog altijd zijn algemene regels. Het geeft zich echt niet zonder slag of stoot gewonnen.

Deze week moest Apple toch weer een toegeving slikken. De nieuwe iOS app voor Netflix bevat nu namelijk een knop om een abonnement af te sluiten, die je naar een website voert waar je dat abonnement kan aanmaken, zonder dat Apple tussenkomt in de transactie, en dus ook geen 30% commissie kan heffen.

Deze toegeving is een gevolg van het beleid dat Apple noodgedwongen invoerde voor de zogenaamde "reader" apps zoals Netflix. Meer hierover bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2022/07/22/netflix-external-subscription-ios/



META: CREATORS KUNNEN GELD VERDIENEN VIA MUZIEK
Meta heeft voor Facebook een nieuwe optie gelanceerd: "Music Revenue Sharing". Het is daarbij de bedoeling dat creators op Facebook geld kunnen verdienen wanneer zij muziek gebruiken in hun video waarvoor een licentie geldt.

Tot nu toe konden creators al wel muziek met licenties gebruiken in hun video op Facebook, wanneer die 60 seconden of langer was. Maar zij konden bij die video geen advertenties plaatsen, waarvoor zij dan geld zouden verdienen.

Dat zou veranderen. Creators zullen 20% krijgen van de inkomsten uit de advertenties, en ook de rechtenhouder en Meta zouden een deel verdienen. Met andere woorden: dit verdienmodel is niet alleen goed voor de creators, maar ook voor de artiesten.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/07/25/creators-on-facebook-cearn-money-through-videos-that-use-licensed-music/
https://techcrunch.com/2022/07/25/creators-on-facebook-cearn-money-through-videos-that-use-licensed-music/



TECHGIGANTEN WILLEN DE SCHRIKKELSECONDE OVERSLAAN
Eigenlijk is onze tijdtelling met 24 uur van 60 minuten en 60 seconden niet helemaal accuraat. Er is een klein beetje verschil, dat niet echt een probleem vormde toen er enkel nog analoge klokken waren. Maar in het digitale tijdperk is dat een andere zaak.

Daarom hebben de organisaties die over de tijdtelling gaan sinds 1972 al 27 keer een schrikkelseconde toegevoegd aan de wereldwijde klok die als standaard geldt, de International Atomic Time (TAI). De klok schakelt dus om middernacht niet van 23:59:59 naar 0:0:0, maar wel naar de extra seconde, 23:59:60. Zo loopt de klok wel juist, maar het zorgt voor heel wat problemen bij computers. Die zijn namelijk afhankelijk van een netwerk van servers die exact de tijd bijhouden om events in te plannen en om de exacte volgorde van activiteiten vast te leggen, zoals wanneer er data toegevoegd worden aan een database.

En dat zorgt dus voor heel wat meer problemen, zoals crashes van het internet, dan het voordelen biedt, zo zeggen de techgiganten. En zo belangrijk is het probleem van de schrikkelseconde eigenlijk ook niet, zo meent de groep, want de snelheid waarmee de aarde ronddraait is historisch eigenlijk niet echt veranderd. Als de atoomklok gewoon met rust gelaten wordt, zonder schrikkelseconde, dan zouden er voor minstens 2.000 jaar geen problemen zijn.

Een hele (verhitte) discussie tussen voor- en tegenstanders van de schrikkelseconde kan je volgen bij Slashdot.
https://science.slashdot.org/story/22/07/25/2136237/tech-giants-want-to-banish-the-leap-second-to-stop-internet-crashes
https://www.cnet.com/tech/computing/tech-giants-try-banishing-the-leap-second-to-stop-internet-crashes/



META ZET CHATAPP VOOR KOPPELS STOP EN VRAAGT ADVIES AAN OVERSIGHT BOARD
Twee berichten over Meta, de nieuwe naam van het overkoepelende bedrijf dat alle platformen van de groep omvat Facebook, Instagram en WhatsApp.

Om te beginnen: een niet zo bekend project (wij hadden er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord), wordt stopgezet: Tuned. Het project zat nog altijd in experimentele fase, en was bedoeld voor koppels. Via de app konden zij in alle privacy van gedachten wisselen, notities naar elkaar sturen, en spelletjes spelen, en muziek delen via een integratie van Spotify. De app wordt stopgezet op 19 september. (1)

Het tweede bericht betreft de Oversight Board. Ter herinnering: dat is een adviesgroep die Meta in het leven geroepen had, en die onafhankelijk zou moeten kunnen beslissen over betwistingen van het beleid van Facebook/Meta, zoals gebruikers die hun blokkering aanvechten. Nu heeft Meta advies gevraagd aan dat orgaan, of het streng corona-beleid moet verderzetten. De pandemie is "geëvolueerd", en dus zou er misschien niet meer zo streng opgetreden moeten worden tegen berichten die een "alternatieve" mening over covid vermelden. Misschien moeten die berichten niet meer verwijderd worden, maar zou hun bereik verminderd moeten worden, of andere maatregelen. Meer hierover bij Engadget. (2)  
https://www.theverge.com/2022/7/26/23278767/meta-tuned-social-app-couples-shutting-down-date
https://www.engadget.com/meta-oversight-board-covid-19-misinformation-advice-132031395.html?src=rss



META ONDER VUUR VOOR VERANDERINGEN BIJ INSTAGRAM
En dan een onderwerp dat de laatste dagen in heel wat media behandeld werd: het protest van de gebruikers tegen de veranderingen die Instagram doorgevoerd heeft. Want waar Instagram tot nu toe eerder een sociaal netwerk was dat het van foto's moest hebben, wil Meta dat het meer een soort TikTok gaat worden. Dat werd echt niet goed ontvangen door de gebruikers - zelfs de Kardashians maakten hun ongenoegen bekend.

De CEO van Instagram heeft echter in een videoboodschap duidelijk gemaakt dat die nadruk op (korte) video's echt wel de richting is die het bedrijf wil nastreven. Instagram zal nog altijd foto's ondersteunen, volgens hem, maar video's is wat de gebruikers vooral liken, delen, en bekijken op het platform. (1)

Aan die evolutie koppelt Axios wel een belangrijke conclusie: dit is het einde van het sociale netwerkmodel. Dat ontstond in het kielzog van de smartphones: je kon de hele dag op de hoogte blijven van de postings van je vrienden, je sociale netwerk was een hub voor alles wat je online doet. Maar nu wordt dat contact met je vrienden hoe langer hoe meer vervangen door een algoritme dat bepaalt wat jij moet zien, omdat het denkt te weten wat jij wil zien.

Een heel scherpe analyse daarvan in het artikel bij Axios, dat o.a. stelt dat het aantal vrienden op Facebook, en de "like" knoppen daar intermenselijke relaties gedegradeerd hebben tot een onpersoonlijke competitie van getallen. Een artikel dat pijnlijk eerlijk blootlegt wat er eigenlijk echt mis is met Facebook, maar ook uitlegt hoe Facebook evolueerde naar die foute toestand. En eraan toevoegt dat de 'discovery engine' van TikTok ook dezelfde fouten heeft. (2)

Een artikel bij TechCrunch gaat nog verder. Het wijst erop dat TikTok verschillende "dark patterns" heeft. Zo kan je bijvoorbeeld geen video's (in het geval van Instagram: Reels) op mute zetten of terug unmuten door erop te tikken. Dat is echt wel nodig, omdat je voorheen je Instagram foto's kon bekijken waar je maar was, terwijl je nu video's moet bekijken met soms klank erbij - je weet het niet op voorhand - en dus voor onaangename verrassingen te staan komt. (3)
https://www.cnbc.com/2022/07/26/instagram-ceo-admits-test-pivot-to-video-is-not-yet-good.html
https://www.axios.com/2022/07/25/sunset-social-network-facebook-tiktok
https://techcrunch.com/2022/07/25/instagram-gets-worse-with-dark-patterns-lifted-from-tiktok/



SPOTIFY STOPT MET CAR THING EN BLIJFT GELD VERLIEZEN
Verschillende techbedrijven maakten hun financiële resultaten bekend voor het tweede trimester 2022. En bij tal van hen bleven die onder de verwachtingen. Dat is het geval voor Alphabet, het moederbedrijf van Google. Maar ook Microsoft. Beiden groeiden nog wel, maar minder dan verwacht.

Ook Spotify stelde teleur. Het aantal maandelijks actieve gebruikers steeg wel, dat in tegenstelling tot Netflix dat een terugval zag van zijn abonnees. Bij Spotify is het aantal gratis en betalende accounts gestegen tot 433 miljoen, waarvan 188 miljoen betalen voor hun account.

Maar het bedrijf maakt nog altijd geen winst: het verloor 194 miljoen euro in het voorbije kwartaal. Spotify hoopt het tij te keren door enerzijds meer inkomsten te halen uit abonnees en advertenties. En anderzijds door zich meer te focussen op goedkopere audio content, zoals podcasts en audiobooks. (1)

Nog een plan om de kosten te drukken, is het project Car Things stop te zetten. Dat is een Spotify player voor in de auto, die al in 2019 aangekondigd werd, maar nooit veel succes kende. Wat logisch is: je kan Spotify al gebruiken via de andere makers van digitale amusementsdashboards voor de auto, zoals Android Auto, Apple CarPlay of de eigen dashboards van de autofabrikanten. En uiteraard kon je ook muziek beluisteren via je smartphone die je gewoon op je dashboard monteert. Meer hierover bij Engadget.
https://www.engadget.com/spotify-q2-2022-113946036.html?src=rss
https://www.engadget.com/spotify-stops-manufacturing-car-thing-132028146.html?src=rss



ONDERZOEK: RECHTERS GEBRUIKEN STEEDS VAKER WIKIPEDIA BIJ BESLUITVORMING
Wie iets wil weten over een bepaald onderwerp, gaat al snel naar Wikipedia. Dankzij de inzet van ontelbare Wikipedianen vind je daar uitvoerige informatie over de meest uiteenlopende informatie. Van internetprotocollen tot de geschiedenis van een land, van de levensloop van een politicus tot de betekenis van bepaalde begrippen: je vindt het er allemaal.

Niet verwonderlijk dat studenten vaak beroep doen op Wikipedia, en dat mensen die discussiëren over een bepaald feit, dat gaan opzoeken op de online encyclopedie. En zelfs rechters halen er hun mosterd, zo blijkt uit een recente studie. Zij laten hun beslissing beïnvloeden door eerdere, relevante gevallen.

Daar is op zich niets mis mee, maar toch loert er een gevaar bij, zo meent Engadget. Wikipedia slaat de bal ook soms mis, en de kans bestaat dat een rechter een vonnis uitspreekt op basis van een foutief artikel. Het zou zelfs mogelijk zijn dat mensen met slechte bedoelingen informatie manipuleren op Wikipedia, om het resultaat van een rechtszaak te beïnvloeden.

Meer over het onderzoek en de mogelijke gevolgen bij Engadget.
https://www.engadget.com/wikipedia-judge-influence-study-130013916.html?src=rss



GOOGLE MAPS: HEEL WAT NIEUWIGHEDEN
Er is een nieuwe update uit voor Google Maps, en daarin kan je een glimp opvangen van wat je later te zien gaat krijgen in de "immersive" 3D view die eraan komt. Om te beginnen zijn er luchtbeelden van meer dan 100 bekende bezienswaardigheden, gaande van Alcatraz in San Francisco, Big Ben in Londen tot Empire State Building in New York. Voor die beelden wordt gebruikgemaakt van AI, die miljarden afbeeldingen waaronder satellietfoto's en afbeeldingen van Street View combineert om realistische 3D-afbeeldingen te maken. Wanneer je een trip plant naar die plek, krijg je al een preview, maar anderzijds kan je ook toerist spelen vanuit je luie zetel. Deze luchtbeelden zijn beschikbaar voor alle gebruikers wereldwijd. Je moet enkel een bezienswaardigheid vinden in Google Maps, en daar de Photos optie openen.

Een andere update zal fietsers kunnen behagen: zij krijgen een betere navigatie met meer info over hun route, bijvoorbeeld over hoe druk het autoverkeer is, of er trappen zijn, steile heuvels  en het soort weg. Deze upgrade is beperkt tot "honderden" steden.

En tot slot zijn er ook nieuwe meldingen voor wanneer je je locatie deelt met vrienden (en zij die ook delen met jou). Je krijgt bijvoorbeeld een melding wanneer een vriend op een bepaalde plek aankomt of er vertrekt. Google belooft dat het jou via mail en app meldingen eraan zal herinneren dat je het delen van je locatie nog actief hebt staan, zodat je dat kan uitzetten zodra het niet meer nodig is.
https://www.engadget.com/google-maps-aerial-view-landmarks-070122100.html?src=rss



CHROMEBOOK: NIEUWE APPS MAKEN JE NOG CREATIEVER
In de volgende maanden zal Google verschillende nieuwe tools lanceren, maar voorlopig enkel voor de Chromebook. Hopelijk volgen de andere besturingssystemen snel.

Om te beginnen Photos. Het maken van een volledig filmpje dat bestaat uit meerdere korte filmpjes, foto's, een titel en muziek vraagt eigenlijk wel wat vaardigheden en een steile leercurve. Google belooft dat zijn vernieuwde tool het heel eenvoudig zal maken om zo'n film te maken, met slechts enkele tikken. Je kan daarbij kiezen uit verschillende thema's, of je kan zelf van zero beginnen en alles in de hand houden.

Je kan daarbij de videoclips knippen of contrast en helderheid bewerken. Of een van de Real Tone filters uitbrengen die Google eerder dit jaar uitbracht. Een volledige beschrijving van alles wat deze nieuwe Photos vermag, vind je bij Google zelf.

Andere nieuwe apps:
- Gallery app: met nieuwe mogelijkheden om PDF's te bewerken.
- Screencast app: om video's en presentaties met transcriptie op te nemen.
- Cursive app: om met de stylus gemaakte notities op te slaan, bewerken en organiseren of delen.
Meer bij The Verge.
https://blog.google/products/chromebooks/video-editing-and-other-new-features/
https://techcrunch.com/2022/07/27/google-photos-gets-a-new-movie-editor-but-only-on-chromebooks-for-now/



LONDEN: GEEN NIEUWE HUIZEN DOOR ENERGIEHONGER VAN DATACENTERS
Het is leuk, zo werken in de cloud en altijd bereikbaar zijn op je smartphone. Maar dat vereist wel een enorme hoeveelheid datacenters. En die vreten elektriciteit - de grotere centers zelfs meer dan tienduizenden huizen. En dat begint een probleem te worden.

Volgens de Financial Times zou de plaatselijke overheid in Londen brieven gestuurd hebben aan projectontwikkelaars dat er geen nieuwe projecten meer mogen komen in de wijken ten westen van Londen.  Gewoon omdat het elektriciteitnet verzadigd is, en er onvoldoende elektriciteit zou zijn om die huizen op het net aan te sluiten. De boosdoener: de datacenters die in de M4 corridor gelegen zijn, een stuk land naast de M4 autobaan waar veel techbedrijven gevestigd zijn, waaronder Microsoft, Oracle, LG, Huacei, Amazon en Dell.

De behoefte aan elektriciteit zal in de toekomst alleen maar toenemen, niet alleen bij de burgers maar ook bij de datacenters. Want met de temperatuurstijging is er nog meer koeling nodig.

Om toch even bij stil te staan. Meer bij The Verge. En een interessante discussie bij Slashdot
https://www.theverge.com/2022/7/28/23282007/electricity-demands-london-data-centers-blocking-new-housing-development?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://news.slashdot.org/story/22/07/28/1223215/west-london-faces-new-homes-ban-as-electricity-grid-hits-capacity



SNAP LANCEERT ZIJN EERSTE AR-GAME
Snap heet zijn eerste augmented reality game gelanceerd voor Snapchat, en waarover kan het anders gaan dan een spook, het logo van het populaire platform? Bij "Ghost Phone" moet je een raadsel oplossen: wat is er gebeurd met de vorige eigenaar van een smartphone. En dat kan een beetje spookachtig worden. :)

Je moet met je camera op je smartphone rondkijken, om in jouw omgeving AR-spoken te vinden. En dan krijg je een taak om dat spook te vangen, The Verge spreekt van bijvoorbeeld drie zwevende energieballen in de kamer vangen. Hoe meer spoken je vangt, hoe meer stukjes informatie je over de zogenaamde vorige eigenaar krijgt, zoals sms-berichten.

Het lijkt een leuke game. Wordt het de opvolger van Pokémon Go? Dat zullen we snel weten!

Je vindt de game in de Lens Explorer, net als enkele andere games die Snap al uitgebracht heeft.
https://www.theverge.com/2022/7/28/23281538/snap-snapchat-ar-game-ghost-phone-found-phone-mystery


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



FRAMEWORK: UPDATES VOOR ZIJN MODULAIRE LAPTOP
Ongeveer een jaar geleden kondigde het bedrijf Framework een modulaire laptop aan. En nu zijn daar ook de eerste update kits voor. Mooi, want dat was uiteindelijk de bedoeling:een laptop waarbij je zelf gemakkelijk de onderdelen kan aanpassen aan je eigen specifieke behoeften.

Engadget beschrijft hoe je bijvoorbeeld de CPU en I/O van het moederbord kan vervangen, terwijl je je bestaande RAM, SSD, WiFi kaart, batterij, audio en zo goed als al de rest behouden kan.

En Framework houdt woord: alles wat je nodig hebt voor die vervanging is de Torx T5 schroevendraaier die je mee krijgt, en dan moet je video's met instructies bekijken die je kan opvragen via de met kleurtjes gelabelde of van QR-codes voorziene onderdelen.
https://www.engadget.com/framework-mainboard-upgrade-140042960.html



GOOGLE: NIEUWE PROGRAMMEERTAAL
Google heeft meer informatie verschaft over een nieuwe experimentele programmeertaal, Carbon. Die zou volgens Google C++ kunnen opvolgen. Het zou bovendien kunnen samenwerken met C++ code, maar een eenvoudigere grammatica hebben, en het importeren van API's soepeler laten verlopen.

Wie wil, kan al experimenteren met Carbon, dat verkrijgbaar is bij Github.
https://www.techradar.com/news/google-thinks-its-new-programming-language-can-topple-c





ROBOTS: DODE SPINNEN KOMEN TERUG TOT LEVEN
Oei, voor wie een arachnofobie heeft, en spinnen liever dood zien dan niet, is dit een bericht om even over te slaan. Want wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld waarbij zij dode spinnen tot leven brengen.

Het is te zeggen: zij gaan het lichaam van de dode spin gebruiken om er een robot van te maken. Die kleine robots, de eerste van een nieuwe soort robotica die je "necrorobotica" zou kunnen noemen, worden dan ingezet om kleine voorwerpen vast te nemen.

Wetenschappers gebruiken al langer eigenschappen van dieren of onderdelen ervan, om robotsystemen te maken. De octobot, geïnspireerd op de octopus, is daarvan een voorbeeld. Daarbij heb je een op de dieren geïnspireerde aanpak, waarbij zij de fysiek van een dier bekijken om ideetjes uit te werken. Er is ook een bio-hybride systeem, waarbij levend of actief biologisch materiaal als basis dient voor een systeem.

De wetenschappers van Rice University gaan nu nog een stap verder: zij gebruiken biologisch materiaal als een onderdeel voor robots.

Een interessante ontwikkeling, waarover je meer leest bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/scientists-turn-dead-spiders-into-robots-that-grip-small-objects?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1658881007



SONY: NIEUWS OVER PS R2 HEADSET EN SPELLETJES
Ook Sony brengt hardware uit voor de virtuele wereld. Het bedrijf heeft bevestigd dat zijn PS VR2 headset dat binnenkort uitkomt, ook een doorkijk-modus heeft zodat je ook je omgeving kan zien wanneer je de headset op hebt staan. Er zal ook een broadcast modus zijn, waarbij je jezelf kan opnemen wanneer je aan het spelen bent. Daarvoor heb je wel een PS5 HD camera nodig. En tot slot is er ook een Cinematic modus, om allerlei content buiten VR-games op een virtueel scherm weer te geven. (1) Er is helaas nog niet veel bekend over de prijs van de headset en de releasedatum

Verder werkt Sony ook aan ondersteuning van 1440p voor de PS5, iets wat door velen gevraagd werd. Bètatesters kunnen nu al toegang hebben tot de nieuwe bèta van de software voor de PS5, die ook een geselecteerde lijst met games bevat voor hun bibliotheek, maar ook nieuwe sociale functies. (2) Meer over beide aankondigingen bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/7/26/23278851/playstation-vr2-see-through-view-broadcast-cinematic-mode-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2022/7/28/23281984/sony-playstation-5-1440p-resolution-support?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



HOORSPEL: COMMISSARIS VAN IN

Met een beetje achterstand hebben wij ontdekt dat Radio2 ook tal van hoorspelen biedt. En voor liefhebbers van de detectivereeks Commissaris Van In is er zelfs een heus hoorspel van de zaak "Het vierkant van de wraak". Het zijn afleveringen van 10-15 minuten, dus als je ze achter elkaar wil beluisteren is de begin- en eindgeneriek toch een beetje storend. Maar het verhaal blijft superspannend, en de stemacteurs, o.a. Jo de Meyere, Anton Cogen, Els Olaerts, Ugo Prinsen, Jacky Morel zijn echt onovertroffen!
https://radio2.be/luister/podcast/commissaris-van-in





 
De nieuwe oogst


   
TWITCH ROULETTE

Deze website is voor wie zelf vaak op Twitch zit en op zoek is naar nieuwe vrienden: hier moet je maar op de knop "Spin" drukken, en je wordt in contact gebracht met iemand anders die op Twitch aan het streamen is.
[Taal: EN]
https://twitchroulette.net/


SKALES: WORK LIFE BALANS
Deze website wil voor jou je work/life balans berekenen. Je moet hiervoor een tabel invullen waarbij je aangeeft of iets werk of vrije tijd betreft. Je krijgt ook suggesties om die balans te verbeteren.
[Taal: EN]
https://www.skal.es/


EV LIVE: ALLES OVER ELEKTRISCHE WAGENS

General Motors heeft EV Live gelanceerd, een platform dat real-time antwoorden biedt op je vragen over elektrische auto's. Het is de bedoeling om hiermee vooroordelen weg te werken. De informatie gaat niet enkel over GM-auto's, maar is algemeen.
[Taal: EN]
https://techcrunch.com/2022/07/25/gm-launches-ev-live-to-educate-car-shoppers/
https://evlive.gm.com/


PODSNACKS: ONTDEK NIEUWE PODCASTS
Dit is een website waar je nieuwe podcasts ontdekken kan. Op de site staan honderden beschrijvingen van (voornamelijk Engelstalige) podcast, ingedeeld naar onderwerp. Je kan je ook aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief, zodat je nieuwe besprekingen in je mailbox vinden kan.
[Taal: EN]
https://www.podsnacks.org


NOTIFIER: RSS FEEDS
Deze dienst speelt in op het feit dat heel wat mensen zich via een RSS feed op de hoogte willen houden van de content van bepaalde websites. Helaas is het aantal websites dat die mogelijkheid bieden de laatste tijd sterk verminderd. Deze webdienst biedt aan om van allerlei bronnen een RSS feed te maken, zelfs van e-mails en Telegram boodschappen. Een gratis account houdt een aantal bronnen in, en abonnementen gaan van 60 euro tot 10 euro per jaar.
[Taal: EN]
https://notifier.in/


DE BESTE SUBREDDITS

Reddit is een pracht van een website, omdat het nog altijd echte mensen zijn die daar tips voor websites aandragen, er commentaren op geven, zodat er een echt bruisend community leven is. Maar je moet wel weten waar je dat leven vindt. Dit artikel bij Lifehacker geeft je enkele interessante tips - om zelf te onderzoeken!
[Taal: EN]
https://lifehacker.com/these-are-the-best-subreddits-to-make-your-life-better-1849315013


HIER SPREEKT MEN GEEN NEDERLANDS: OSOC
De taal van deze website is Engels (geen verwijt, want in IT is Engels vaak de voertaal), maar gaat wel over projecten in Vlaanderen. Hier worden innovatieve open source projecten voorgesteld, gemaakt door echt gemotiveerde studenten, coaches en organisaties. Er worden ook training sessies aangeboden aan studenten.
[Taal: EN]
https://osoc.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TOPSHOTS
Een spelletje dat gebaseerd is op het Wordle spel. Elke dag moet je de naam van een voetballer vinden uit de Belgische hoogste klas, en je krijgt hints over de letters die je invult, net als bij Wordle.
[Taal: NL]
https://topshots.app/


AUTOMATHIC: WISKUNDE

Deze website gaat over wiskunde, dus niet voor iedereen bestemd. Je vindt hier de meest praktische wiskundige formules, met de reden waarvoor zij gebruikt kunnen worden, en wat zij eigenlijk doen. Een voorbeeld is de formule van Ohm, die gaat over de stroom die door een geleider tussen twee punten gaat, proportioneel is ten opzichte van het potentiële verschil tussen twee punten.
Voor de bollebozen!
[Taal: EN]
http://automathic.org/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Negentiende-eeuwse culturele vereniging in Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstliefde_(Brugge)
    Merk van Univlever - https://nl.wikipedia.org/wiki/Royco
    Surinaamse dammer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Guno_Burleson
    Medewerker van Willem van Oranje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Knibbe
    Toekomstige Amerikaanse dramafilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Whale_(film)
    Universiteit van Guyana - https://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_van_Guyana
    De aanbidding door de wijzen (Justus van Gent) - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_aanbidding_door_de_wijzen_(Justus_van_Gent)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Stikstofcrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofcrisis
    Winnaar Tour de France - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jonas_Vingegaard
    [EN] Hittegolven in Europa 2022 - https://en.wikipedia.org/wiki/2022_European_heat_waves


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over geschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Geschiedenis


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Maak een eind aan langzame wifi: dit zijn de beste routers van het moment
https://www.ad.nl/tech/maak-een-eind-aan-langzame-wifi-dit-zijn-de-beste-routers-van-het-moment~a8ee31a1/
- ‘Cordcutten’ in Nederland: zo kijk je zonder tv-abonnement toch televisie
https://www.ad.nl/tech/cordcutten-in-nederland-zo-kijk-je-zonder-tv-abonnement-toch-televisie~a8080335/
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Welk streaming platform kan je best kiezen?
https://computertaal.info/2022/07/29/welk-streaming-platform-kan-je-best-kiezen/
- Wat moet je doen als je een bericht krijgt van een data inbraak?
https://computertaal.info/2022/07/24/wat-moet-je-doen-als-je-een-bericht-krijgt-van-een-data-inbraak/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Amazon stopt vanaf 2024 met cloudopslagdienst Drive
https://tweakers.net/nieuws/199476/amazon-stopt-vanaf-2024-met-cloudopslagdienst-drive.html
- Apple verdient flink meer met diensten, Mac-verkoop daalde aanzienlijk
https://tweakers.net/nieuws/199470/apple-verdient-flink-meer-met-diensten-mac-verkoop-daalde-aanzienlijk.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Elon Musk stapt zelf ook naar rechter tegen Twitter
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/elon-musk-stapt-zelf-ook-naar-rechter-tegen-twitter/article-news-1887541.html
- EU start onderzoek naar overname VOO door Orange
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/eu-start-onderzoek-naar-overname-voo-door-orange/article-news-1887293.html



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: WACHTWOORDEN VAN JE WIFI TERUG OPZOEKEN

In Windows is het eigenlijk gemakkelijk om je WiFi wachtwoord op te zoeken, om bijvoorbeeld een nieuwe laptop op het netwerk aan te sluiten. Je moet alleen weten waar je moet zoeken.

Heel simpel: wanneer je verbonden met het draadloos netwerk in kwestie, druk de toetscombinatie Win+R in, om het Run venster te openen. Tik daar ncpa.cpl in, en enter. In het venster dat nu verschijnt dubbelklik je op het icoontje van de draadloze netwerkadapter, klik op Wireless Properties en kies daar het tabblad Security. Vink aan Show Characters en je krijgt het wachtwoord te zien.

Een andere optie is om de WirelessKeyView app van Nirsoft te gebruiken. Die app kan je vanop een stick draaien, je moet die niet installeren. Die toont dan alle sleutels die op jouw computer bewaard zijn via de WLAN AutoConfig dienst.
https://betanews.com/2022/07/28/view-and-recover-wi-fi-passwords/
https://www.nirsoft.net/utils/wireless_key.html


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TRIBLER 7:12
Dit is een BitTorrent client die je anonimiteit beschermt, en die gemaakt werd door de universiteit van Delft. Het principe van BitTorrent ken je: je kan niet alleen data downloaden van het internet, maar tegelijk ook data op jouw eigen computer aanbieden aan anderen ter downoad - of dat nu legale of minder legale bestanden zijn.
https://www.chip.de/downloads/Tribler_20326120.html
https://www.tribler.org/


PAPERS PLEASE
Deze kleine indie game is in korte tijd enorm populair geworden. En op 5 augustus komt het nu ook uit voor Android. De maker, Lucas Pope, zegt in een artikel bij Engadget dat hij hoopt het in de maand daarna ook naar iOS kan brengen. Meer over de game in het interview. Je weet wat je te doen staat op 5/8!
https://www.engadget.com/papers-please-mobile-august-5th-171146775.html?src=rss


KEEP: P2P

Deze app, die momenteel in alpha-fase zit, laat je toe om P2P videogesprekken te voeren, die volledig versleuteld zijn. Je kan audio- en videogesprekken plannen, kan berichten versturen en bestanden delen. Het is een project van twee bedrijven, die hiervoor een nieuwe technologie ontwikkeld hebben: DHT of Distributed Holepunching, dat je een beetje kan vergelijken met het BP2P systeem BitTorrent. In een artikel bij The Block lees je er meer over.
https://www.theblock.co/post/159423/bitfinex-tether-video-calling-app-keet-holepunch-hypercore
https://keet.io/


EARCATCH APP: AUDIODESCRIPTIE
Voortaan kunnen mensen die blind zijn of minder kunnen zien, ook een film beleven in een bioscoop. Deze mensen kunnen uiteraard naar de dialogen luisteren in een film, maar zij zien niet echt wat er gebeurt op het scherm. Met audiodescriptie beschrijft een stem wat er te zien is. Deze technologie is beschikbaar voor smartphones, en biedt niet alleen audiodescriptie aan voor films, maar ook voor theatervoorstellingen.
https://bartimeusfonds.nl/achter-de-schermen/
https://earcatch.nl


POSTNL APP

De app is vanaf nu ook in België beschikbaar. Ook in België volg je nu eenvoudige raketten met deze app. Met de app heb je altijd een compleet overzicht. Als je pushnotificatie aanzet ben je altijd up-to-dat over de laatste status van je zendingen. [Sjeef]
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.tpp.mobile.android&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/nl/app/postnl/id513218878


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Twijfel is het begin van wijsheid.
-Aristoteles-