Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/7/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1268  van 9/7/2022


 

Gegroet lezer,

Enkele items die wij dze week voor u op het menu hebben staan: industriële spionage, staatsgesponsorde aanvallen, Harley Davidson, droogte in de VS... En toch hebben al deze onderwerpen met tech te maken. Wat dat juist is, leest u in deze editie.

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



KASPERSKY WAARSCHUWT VOOR SESSIONMANAGER
Volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky zouden aanvallers met behulp van de malware SessionManager een achteringang gevonden hebben naar Microsoft Exchange servers van verschillende overheden en militaire organisaties in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Meer nog: die malware zou al sinds maart 2021 gebruikt zijn door de aanvallers, zonder dat die ontdekt werd..

Volgens Kaspersky is die achterdeur, gecreëerd door Session Manager, toegang blijven geven, zelfs na een update, en zonder opgemerkt te worden, tot de IT-infrastructuur van de getroffen organisaties. Zo kunnen de aanvallers ook e-mails inkijken, en andere malware installeren om nog meer ellende te veroorzaken.

Daarenboven wordt de malware door "een bepaalde populaire online file scanning dienst nog altijd niet ontdekt", aldus Kaspersky. Meer bij Bleeping Computer en Ars Technica.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/microsoft-exchange-servers-worldwide-backdoored-with-new-malware/
https://arstechnica.com/information-technology/2022/06/microsoft-exchange-servers-worldwide-hit-by-stealthy-new-backdoor/



EU TRACHT CRYPTOMUNTEN TE REGULEREN
Beleggen in cryptomunten: het kan veel opbrengen, maar het kan ook veel ellende meebrengen, vermits de koers van bijvoorbeeld een Bitcoin van duizelingwekkende hoogtes naar diepe dalen kan gaan en al gegaan is. Bovendien worden cryptomunten vaak gebruikt als betaling voor duistere zaken. Er zijn ook zogenaamde "stable coins", die een stabiele waarde moeten vertegenwoordigen omdat er bepaalde onderpanden tegenover staan. Maar ook daar bleken die onderpanden vaak ontoereikend, en zakte de koers van enkele munten recent razendsnel.

Kortom: een echte Wilde Westen, en daar wil de EU een einde aan maken. Het Europese Parlement en de verschillende EU-staten hebben een akkoord bereikt dat MICA heet, kort voor Markets in Crypto-Assets. De wet bepaalt dat stablecoins een reserve aanleggen in euro's, zodat die munten uitbetaald kunnen worden wanneer er massaal mensen hun stablecoins willen afhalen en in euro uitbetaald willen krijgen.

De Europese Securities & Markets Authority zal voortaan de autoriteit hebben om cryptoplatformen ronduit te verbieden of aan banden te leggen, als zij onvoldoende investeerders beschermen of de financiële stabiliteit in gevaar brengen. Sommige cryptodiensten hebben zelf al enkele maatregelen genomen, en koppelen bijvoorbeeld nu al de identiteit van de consument aan zijn digitale portefeuille.

Opvallend: cryptobedrijven moeten bekendmaken hoeveel energie zij verbruiken voor hun munten. Want het 'minen' van digitale munten is een activiteit die echt energieverslindend is. De nieuwe wet - die tussen haakjes niet gaat over NFT's- zou begin 2024 in voege moeten gaan.
https://techcrunch.com/2022/07/01/crypto-regulation-eu/



GITHUB IN PROBLEMEN WEGENS INBREUK OP OPEN SOURCE REGELS
Een misschien droog bericht, maar dat toch veel gevolgen kan hebben voor ontwikkelaars. Velen van hen maken gebruik van GitHub voor het publiceren van hun code en projecten. GitHub werd een tijdje geleden overgenomen door Microsoft, dat er een algoritme-assistent aan toegevoegd heeft, "Copilot". Die is wel gebouwd op de OpenAI Codex, die getraind was met publieke broncode en natuurlijke talenmodellen, maar toch eigendom is van Microsoft (fabriekseigen of proprietary). Daarbij heeft Microsoft geen gegevens vrijgegeven over hoe het zijn broncode suggesties genereert.

En dat is een punt van discussie. Volgens Microsoft is de training, op basis van publieke data, fair gebruik van die data. Maar volgens de Software Freedom Conservancy is het dat niet: deze organisatie vraagt aan Microsoft dat het de namen van de copyrighthouders en van Git repositories vrijgeeft, die gebruikt werden in de training set voor Copilot. En zolang Microsoft dat niet doet, dan vraagt de SFC, die steun krijgt van Google, Red Hat, Mozilla en anderen, dat de open source community zich terugtrekt van GitHub.

Wat het alternatief dan zou moeten zijn, is nog de vraag... Meer achtergrond bij TechCrunch;
https://techcrunch.com/2022/07/01/open-source-developers-urged-to-ditch-github-following-copilot-launch/



INSTAGRAM: TEST OM JE VIDEO AUTOMATISCH NAAR EEN REEL OM TE ZETTEN
Momenteel test Instagram een nieuwe manier voor het vertonen van je video's uit bij een beperkt aantal gebruikers uit de hele wereld. Daarbij wordt jouw video automatisch als een Reel getoond. De originele audio blijft bewaard.

En wanneer je video enkel voor vrienden te zien was, dan zullen alleen zij die Reel kunnen zien. Maar had je de video publiek gezet, dan kan iedereen niet alleen die Reel zien, maar hem ook gebruiken voor een remix. Dat kan je wel aanpassen, via je account instellingen.

TechCrunch vraagt zich wel af of deze test breed uitgerold zal worden. Vooral het formaat zou een rol spelen. Want wanneer je een horizontale video post, dan zal het resultaat er een beetje gek uitzien wanneer dat omgezet wordt naar een verticale Reels. Bovendien is het niet bekend wat er gaat gebeuren met video's die nu al op Instagram staan.

TechCrunch gaat ook nader in op de redenen waarom Instagram (Meta) dit doet.
https://techcrunch.com/2022/06/30/instagram-test-ditches-video-posts-in-favor-of-reels/



GOOGLE: WACHTWOORDMANAGERS VAN CHROME EN ANDROID WORDEN EEN
Werk je op je laptop met de Chrome browser, dan geniet je daarbij van de wachtwoordmanager van Google. En ook op je Android toestel heb je een wachtwoordmanager. Google heeft nu een update uitgebracht aan die van Chrome, zodat die gaat synchroniseren met die van Android. Je zal voortaan op één enkele pagina al je wachtwoorden kunnen beheren, op passwords.google.

Dit kadert eigenlijk in het project om het gemakkelijker te maken om van een iPhone over te schakelen naar een Android toestel - het vermindert het probleem om al je diensten opnieuw te verbinden met je account op je Android. Bovendien zal de "Switch to Android" app voor iOS voortaan werken met àlle Android 12 smartphones, niet langer enkel de Pixel phones.
https://www.cnet.com/tech/services-and-software/google-updates-chrome-password-manager-to-unify-passwords-with-android/#ftag=CAD590a51e
https://www.theverge.com/2022/6/29/23187754/google-switch-to-android-iphone-app-12-support



YOUTUBE WIL MET NIEUW BELEID COMMENTAARSPAM BESTRIJDEN EN NAGEMAAKTE KANALEN
Ook YouTube wordt geconfronteerd met spam en namaak - mensen die, in het eerste geval, geen echt commentaar geven op een filmpje dat je post, maar reclame maken voor hun eigen product. En bij namaak gaat het om mensen die een graantje trachten mee te pikken van de bekendheid van jouw kanaal. Zij zullen hun kanaal een naam geven die lijkt op jouw kanaal, door bijvoorbeeld een Y te vervangen door een symbool voor de Yen. En rekenen erop zo mensen die op zoek zijn naar jouw kanaal, naar het hunne af te leiden.

Hoe wil YouTube dit nu bestrijden?

Commentaren: bij de YouTube Studio instellingen voor de commentaren kan je aangeven dat de "strictness" (strengheid) verhoogd moet worden. Dat zal meer potentiële spam tegenhouden en geeft je de mogelijkheid om commentaar te bekijken vooraleer het zichtbaar wordt. Dat is dus eigenlijk een tussenstap tussen alle commentaren manueel te bekijken, en het volledig uitschakelen van commentaren.

Imitaties: voortaan mag je niet meer verbergen hoeveel abonnees je hebt. Dat zal meteen voor veel minder misleiding zorgen, want als een bezoeker zo'n imitatiekanaal bezoekt, zal hij meteen merken aan het aantal bezoekers dat dit niet het originele kanaal is. Bovendien zijn niet langer alle karakters toegestaan zijn bij de naamgeving van je kanaal. Dus geen ¥ou?ube meer dus!
https://www.engadget.com/youtube-comment-spam-channel-impersonators-150007960.html
https://techcrunch.com/2022/06/30/youtube-subscriber-count-impersonator-spam-special-characters/



EU: PARLEMENT KEURT ZOWEL DIGITAL MARKETS ACT ALS DIGITAL SERVICES ACT GOED
We hebben het al eerder gehad over de twee nieuwe regelgevingen die de EU wil invoeren om de burger beter te beschermen.

Enerzijds is het de Digital Markets Act of DMA, die nieuwe concurrentieregels vastlegt voor grote techplatformen die als gatekeepers beschouwd worden. Deze wetgeving zou ervoor moeten zorgen dat er eerlijke en open markten gecreëerd worden. Bedrijven die inbreuk maken op de DMA regels kunnen boetes krijgen die tot 10% van hun jaarlijkse omzet kunnen gaan, bij een eerste inbreuk.

Anderzijds wil de Digital Services Act, die zowel voor grote als lagere dienstverleners geldt, regels vastleggen om om te gaan met illegale content en producten (denk aan namaak). Daar kunnen boetes tot 6% oplopen van de jaarlijkse omzet.

De beide wetten zouden later dit jaar volledig goedgekeurd moeten worden, en in voege gaan in 2023. De EU zal extra personeel aannemen om de naleving ervan na te gaan (5).

Alhoewel de beide nieuwe regelgevingen op het eerste zicht een goed idee lijken, is er vooral veel kritiek op de Digital Services Act. In principe moet die de gebruikers meer toegang geven tot de algoritmes van het platform, voor meer bescherming van minderjarigen zorgen door o.a. doelgerichte reclame voor kinderen te verbieden. Maar ook zegt DSA dat online platformen illegale producten, diensten en content meteen moeten verwijderen wanneer die gemeld wordt.

Maar dat houdt wel een gevaar in, zoals de European Magazine Media Association (EMMA) en European News Publishers Association (ENPA) in een gezamenlijke verklaring waarschuwen. Want die regels voor content moderatie legt teveel macht in handen van "enkele machtige digitale reuzen" die onder het mom van het verwijderen van schadelijke content, de macht krijgen om persvrijheid aan banden te leggen (2).
https://techcrunch.com/2022/07/05/dma-dsa-eu-parliament-vote/
https://pressgazette.co.uk/publishers-warn-new-eu-rules-could-give-too-much-power-over-press-to-a-few-powerful-digital-behemoths/



FIFA: NU OOK VAR MET AI
De FIFA, de internationale voetbalorganisatie, heeft aangekondigd dat het een halfautomatisch systeem van camera's in gebruik gaat nemen, die werken met AI (kunstmatige intelligentie). Dat systeem moet de scheidsrechters helpen om te beslissen of er sprake was van buitenspel.

Het systeem wordt voor het eerst gebruikt tijdens de Wereldcup dit jaar. Het bestaat uit enerzijds een sensor in de voetbal zelf, die 500 keer per seconde diens positie op het veld doorgeeft. En anderzijds 12 camera's de gemonteerd zijn onder het dak van het stadium, en de bewegingen volgen van de spelers via 29 punten van hun lichamen. Software zal dan al deze gegevens combineren, en bij buitenspel zal een melding gestuurd naar een controlekamer, waar scheidsrechters en andere officials de eindbeslissing nemen over het buitenspel, en dat dan doorgeven naar de scheidsrechter op het veld. De toeschouwers kunnen die beslissing via een animatie ook bekijken, zodat het ook voor hen duidelijk is waarom er een bepaalde beslissing genomen werd.

En dit hele proces zou binnen enkele seconden gebeuren, zodat het tempo van de match niet onderbroken kan worden. Al in 2018 had de FIFA tijdens de toenmalige World Cup de VAR gelanceerd, de video assistent referee, waarmee scheidsrechters hun beslissingen kunnen herbekijken met gebruik van monitors die aan de zijlijnen opgesteld staan.
https://www.theverge.com/2022/7/5/23195009/fifa-ai-automated-offside-ball-body-tracking-2022-qatar-world-cup



DROOGTE IN WESTEN VS LAAT NADENKEN OVER WATERVERBRUIK DATACENTERS
Het elektriciteitsverbruik van datacenters lag al onder vuur. En nu komt ook de enorme hoeveelheid water die nodig is voor de koeling van de apparatuur onder vuur.

Dit is vooral in de VS het geval. In het westen daarvan is er momenteel een groot watertekort. Het grootste reservoir uit die streek, Lake Mead, nadert zijn "dead pool" niveau, wat betekent dat het niveau te laag staat om nog verder water stroomafwaarts te laten stromen.

Dan wordt er met argusogen gekeken naar de honderden datacenters in deze regio, die enorme hoeveelheden water gebruiken. Dat terwijl burgers en landbouwers gevraagd worden om hun waterverbruik te beperken.

Hoeveel water deze datacenters verbruiken is momenteel een open vraag, omdat veel bedrijven daarover geen transparantie geven, zo nuanceert Protocol. Maar met de klimaatverandering zou dat waterverbruik ongetwijfeld argwanend bekeken worden, en is transparantie zeker en vast vereist.
https://www.protocol.com/climate/drought-data-centers-tracking-water



GOOGLE: PATSTELLING MET ZUID-KOREA OVER BETALINGEN
Volgens TechCrunch zal Google niet langer updates van een populaire Zuid-Koreaanse messaging app, Kakao Talk goedkeuren. Die updates zullen dus niet meer in de App Store te vinden zijn. De app zou namelijk een link bevatten naar de website van Kakao, waar de gebruikers kunnen betalen voor de app. En Google wil dat Kakao Talk die link verwijdert.

Het is de eerste keer dat Google zijn eigen beleid verplicht, namelijk dat de apps gebruikmaken van het betaalsysteem van Google Play.

Maar anderzijds is er een Zuid-Koreaanse wet die Google verplicht om in apps betalingen van derden toe te staan, maar dan is er weer het beleid van Google dat die apps ook het eigen betaalsysteem van Google moeten toestaan. Daar komt dus bij dat Google de externe links verbiedt. Iets waarvan de Koreaanse Communicatiecommissie beschouwt dat dit tegen de nieuwe wet is in het land.

Het gevolg: een impasse. En een zaak om op te volgen.
https://techcrunch.com/2022/07/05/google-halts-kakaotalk-updates-on-play-store-in-korea-after-messaging-app-refused-to-remove-its-own-payment-links/



CHINA: DATA VAN EEN MILJARD CHINEZEN TE GRABBEL
Dat China veel data verzamelt over zijn burgers, om die beter onder controle te kunnen houden, is geweten. Maar dat houdt ook wel een risico in: stel dat iemand die database kan bemachtigen?

En dat is wat er blijkbaar nu gebeurd is. Ene "ChinaDan" heeft verleden week in het Breach Forms beweerd dat hij de nationale politiedatabank van Shanghai gekraakt had, en dat hij 24 terabytes aan data van ongeveer een miljard Chinese burgers buitgemaakt had. Een voorbeeld daarvan kon persagentschap AP inkijken: het bevat namen, adressen, geboorteplaats, nationale ID, telefoonnummer en informatie over strafzaken.  En de hacker biedt die te koop aan voor 10 bitcoin (iets minder dan 200.000 dollar).

Sommigen vragen zich af of die claim wel gerechtvaardigd is. Maar er is al één factor die erop wijst dat de hack werkelijk gebeurd is: de CEO van crypto exchange Binance, heeft verklaard op Twitter dat "onze informatie over beveiligingsrisico's heeft ontdekt dat er 1 miljard burgerdossiers te koop zijn op het dark web, die naam, adres, nationale ID, mobiel nummer, politie- en medische dossiers bevatten van een bepaald Aziatisch land". En dat het bedrijf zijn verificatieprocedures verhoogd heeft.

Cynisch genoeg is er een andere indicatie dat de hack werkelijk gebeurd is: zoekopdrachten op de Weibo zoekmachine naar "Shanghai data leak" worden er geblokkeerd. Maar overheden uit Shanghai en China zelf reageerden niet publiek op de geruchten over de hack.
https://apnews.com/article/technology-china-hong-kong-shanghai-ce27c6ef6f6d31ce917ee27f80c9589d
https://twitter.com/cz_binance/status/1543700689611792386



APPLE LANCEERT EXTRA BEVEILIGING VOOR RISICOPROFIELEN
Apple heeft een tool uitgebracht voor de iPhone-, iPad- en Mac-toestellen dat doelgerichte cyberaanvallen moet verhinderen op hoogrisicoprofielen, zoals activisten, journalisten en overheidsambtenaren. De tool heet "Lockdown Mode", en biedt "extreme" bescherming aan een "zeer klein aantal gebruikers die zware, doelgerichte aanvallen riskeren".  

Maar wat doet de tool? In principe zoveel mogelijk het aantal fysieke en digitale manieren verminderen waarop een hacker het toestel kan hacken. En dan met name aanvallen met spyware zoals die verkocht wordt door NSO Group en door bepaalde overheden gesteunde hackers.

De tool richt zich concreet op de bescherming van Messages, FaceTime, de Apple online diensten, configuratieprofielen, de Safari webbrowser, maar ook aansluitingen via de kabel. Bijlagen worden bijvoorbeeld geblokkeerd in Messages, evenals link previews.
Meer bij Bloomberg
https://apple.slashdot.org/story/22/07/06/1751246/apple-launches-iphone-security-tool-to-block-targeted-attacks
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-06/apple-launches-iphone-security-tool-to-block-targeted-attacks



VEILIGHEIDSDIENSTEN WAARSCHUWEN TEGEN NOORD-KOREA EN CHINA
Ook in het techwereldje lijkt het oorlog te zijn - of toch minstens een gespannen houding. Zo waarschuwen het Amerikaanse FBI, CISA en Treasury  Department dat hackers, die door de Noord-Koreaanse staat gesteund worden, gezondheidsinstellingen in de VS aanvallen met de MAUI ransomware.  

Daarbij wordt de Maui ransomware manueel uitgerold op de netwerken van besmette slachtoffers, waarna de hackers vanop afstand bepaalde bestanden kiezen die zij dan versleutelen.  Er werden servers besmet die instaan voor gezondheidsinstellingen, en bijvoorbeeld de dossiers van patiënten bevatten, computers die gebruikt worden voor medische beeldvorming, voor diagnostiek, en voor de intranetdiensten van de instellingen (1).

Maar ook tegen China wordt gewaarschuwd. Daar zijn het de Engelse én Amerikaanse veiligheidsdiensten (MI5 en FBI) die in een gezamenlijke verklaring techbedrijven dat China op grote schaal hacks sponsort die als bedoeling hebben om intellectueel eigendom te stelen van bedrijven - industriële spionage dus. Het is trouwens al een hele tijd dat verschillende landen over de hele wereld, waaronder ook België, voorzichtig geworden zijn tegenover Chinese producten, en dan vooral netwerkapparatuur zoals routers.

Meer daarover bij Wall Street Journal.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/us-govt-warns-of-maui-ransomware-attacks-against-healthcare-orgs/
https://www.wsj.com/articles/heads-of-fbi-mi5-issue-joint-warning-on-chinese-spying-11657123280?mod=djemalertNEWS



OOK HARLEY DAVIDSON HEEFT LAST MET RECHT OP REPARATIE
Bikers: zij sleutelen graag aan hun "machine". Zij onderhouden hun motor zorgvuldig, en mensen met een Harley Davidson vormen daar geen uitzondering op.

Maar blijkbaar mag je niet zomaar sleutelen aan je machine. Dat valt af te leiden uit een artikel bij TechDirt: het blijkt namelijk dat Harley Davidson en Westinghouse in kleine lettertjes op de waarborgvoorwaarden van de motor hebben staan dat de waarborg vervalt als de bezitter werkt met onafhankelijke dealers voor onderdelen en herstellingen.

De Amerikaanse FTC heeft nu aan Harley Davidson en Westinghouse gevraagd om een einde te maken aan die praktijken.

TechDirt voegt er nog aan toe dat gebruikers niet alleen bij allerlei computerapparatuur, auto's en motors geconfronteerd worden met dergelijke beperkende voorwaarden, maar ook bij medische toestellen. In elk van die gevallen ben je dan verplicht om enkel te werken met (dure) onderdelen van het merk zelf...
https://www.techdirt.com/2022/07/06/ftc-hits-harley-davidson-on-right-to-repair/



TWITTER TEST COTWEETS
Het was al even geleden dat Twitter nog nieuwigheden uitgebracht had. Nu blijkt het dat Twitter een toch wel interessante nieuwe functie uittest: CoTweets, waarbij twee accounts samen een bepaalde tweet kunnen posten. De beide accounts worden dan in deze tweet getagd.

Concreet gaat het er zo aan toe: de ene twitteraar nodigt iemand anders om getagd te worden in de tweet. Per DM bespreken ze de inhoud van de tweet. De tweede account moet dan de CoTweet goedkeuren, met als resultaat dat de CoTweet de twee namen van de auteurs vermelden zal. Het gekke is dat, als jij een antwoord wil sturen, dat alleen gericht is aan de eerste persoon.

Bij The Verge vind je enkele voorbeelden, maar je zal wellicht de echte tweets op Twitter zelf moeten bekijken, want de Co-twitteraar staat in die ingebedde tweets er niet meer op.
https://www.theverge.com/2022/7/7/23198195/twitter-cotweets-feature-co-author-tweets-test?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



RASPBERRY: NIEUWE ONDERDELEN
Doe-het-zelvers zijn verzot op Raspberry Pi. Dat zijn mini-computertjes met veel componenten, waarmee je echt alle kanten uit kan. Bovendien zijn die componenten spotgoedkoop. Ideaal voor hobbyprojecten dus.

Nu heeft Raspberry Pi enkele nieuwe componenten uitgebracht. Zo is er de Pico W board van 6 dollar, die 802.11 WiFi toevoegt aan de Pico van 4 dollar. De Pico H van 5 dollar voegt een vooraf ingevulde header toe. En de Pico WH van 7 dollar is een combinatie van beiden.

Voor wie niet met Raspberry bezig is, is dit waarschijnlijk koeterwaals. Maar weet dat over de hele wereld mensen enorm werken met deze hardware, vooral met het wereldwijd tekort aan halfgeleiders. En dat de Raspberry Pi in vele landen daarom niet meer te krijgen is. België is gelukkig een van de uitzonderingen!
https://techcrunch.com/2022/06/30/raspberry-pi-introduces-a-6-board-with-wi-fi/



XIAOMI: NIEUWS SMARTPHONE EN HEALTH BAND
Het bedrijf Xiaomi heeft een nieuwe smartphone uit: de 12S Ultra, een high end toestel dat voor het eerst de 50 megapixel sensor aan boord heeft, en een camera die ontwikkeld werd in samenwerking met Leica. Het is ook de eerste Android van het merk die opname en terugspelen van video biedt in Dolby CVision HDR, met 4k 60 frames per seconde. En de prijs voor dat alles is eigenlijk nog best te betalen ) vanaf 900 dollar. (1à

Maar wat ons meer interesseert is de Mi Band 7 Pro. Wij houden nu eenmaal van wearables die ons vertellen hoeveel stapjes we gezet hebben, of we wel voldoende diepe slaap hadden, en meer. Momenteel hebben wij een toestel van Xiaomi, en de batterijduur daarvan valt prima mee (bijna 2 weken, te herladen via het fabriekseigen kabeltje).

Het nieuwe toestel heeft een AMOLED scherm, GPS, een meter voor het zuurstofgehalte in je bloed, slaap, hartslag. Je kan 117 verschillende sporten instellen (maar wij zitten nog altijd te wachten op andere "sporten", zoals ramen lappen, kuisen, strijken, want dat vergt ook wel energie!). Je kan ook kiezen uit 180 verschillende wijzerplaten. En dat alles voor... 60 dollar.
https://www.engadget.com/xiaomi-12s-ultra-leica-one-inch-sensor-130451208.html
https://www.androidpolice.com/xiaomi-mi-band-7-pro-official/



EN WAT ALS JIJ ZOU KUNNEN VOELEN WAT EEN ROBOT VOELT
Dat blijkt wellicht mogelijk te worden. Het Japanse bedrijf MotionLib gaat namelijk samenwerken met Tata Consultancy Services uit India, om deze haptics technologie te ontwikkelen. Die is het resultaat van research van een van de oprichters van MotionLib. De technologie kan dingen zoals stevigheid en weerstand meten, en die dan omzetten in een kracht-aanrakingssensatie,  die minieme sensaties beter kan simuleren dan conventionele haptics. Die laatsten hebben namelijk de neiging om je gewoon duwtjes te geven. Vroege demo's omvatten het oppakken van ballonnen, chips en een plakje cake, zonder die te beschadigen.

De sensaties worden van de robot naar de cloud gestuurd, waar ze verwerkt worden en naar de gebruiker gestuurd worden. Wat je hiermee kan doen? Wel, deze technologie opent heel wat mogelijkheden - van het bepleisteren van muren tot het uitvoeren van een PCR-test. Maar ook zou een arts tijdens een operatie waarbij hij een robot vanop afstand bestuurt, ook de organen in een lichaam kunnen voelen.

En er zou zelfs een Internet of Actions database komen. Daarin zouden dan vaardigheden opgeslagen worden als data over aanrakingen. Die kunnen dan naar robots gedownload worden, zodat zij zonder verder toezicht delicate taken kunnen uitvoeren.

En de techniek is echt niet voor de verre toekomst: MotionLib en TSC willen al in 2024 wereldwijd gaan.
https://asia.nikkei.com/Business/Startups/New-chip-for-robots-conveys-sense-of-touch-to-human-operators
https://www.techinasia.com/tokyo-startup-enters-partnership-advanced-haptics-development

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: A  WORD WITH TOM MERRITT

Al meer dan 15 jaar is onze bron voor doordacht nieuws over tech Tom Merritt. Eerst bij Buzz Out Loud, later bij Daily Tech News Show, dat ondertussen ook al in zijn zoveelste jaargang zit. Tom is er in al die jaren in geslaagd om met zijn team het nieuws te bekijken met een verfrissende blik.
Nu heeft Tom een nieuwe podcast gelanceerd, waarin hij breder gaat, en de maatschappelijke discussies bespreekt. Wij kijken er alvast naar uit!
https://shows.acast.com/a-word-with-tom-merritt



PODCAST: ACHTER DE KLACHT
Een podcast van de Nederlandse publieke omroep NPO, over journalistiek, gemaakt door de ombudsman. Die eigenlijk een vrouw is, maar de titel ombudsman blijft voeren, omdat het woord vanoorsprong Scandinavisch is en daar "man" gewoon het neutrale "mens" betekent.

Een heel professioneel gemaakte podcast, boeiend gebracht, met heel veel inside info over journalistiek. Een aanrader. Je kan alle voorbije afleveringen nog altijd downloaden.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/achter-de-klacht/71977/3-de-ethische-spelregels-van-de-journalistiek-s03






 
De nieuwe oogst


   
TERUG IN DE TIJD: WIM T SCHIPPERS EN DE ENORME INVLOED DIE HIJ HAD
Draai je al een tijdje mee, behoor je tot de generatie die niet alleen naar de Vlaamse tv keek, maar ook de Nederlandse. En toen was Wim T Schipper een echt fenomeen. Met zijn Barend Servet show schopte hij alle barrières omver. Dat figuurtje bracht ook nieuwigheden in onze taal, die er een ongelooflijke schwung aan gaven. Zoals achter een zin gewoon het woord "Reeds" zetten. 7
Over deze bijzondere man kan je bij NPO een prachtige documentaire zien. Aanbevolen - ook voor wie na 2000 geboren is!
[Taal: NL]
https://www.npostart.nl/80-jaar-reeds-op-de-t-bij-wim-schippers/30-06-2022/VPWON_1340195


OPEN SOURCE SHAKESPEARE

Op deze website vind je alle teksten van de befaamde Engelse schrijver: zijn theaterstukken, sonnetten, gedichten. Alle teksten zijn volledig doorzoekbaar.
[Taal: EN]
https://www.opensourceshakespeare.org/


BEMUSE: RITME
Dit is een webgebaseerde ritmegame, een BMS player. Inspiratie ervoor werd gevonden bij o.a. LunaticRave en O2Jam. De meeste BMS games echter zijn voor Windows gemaakt, en deze is voor een Mac met Chrome OS.
[Taal: EN]
https://bemuse.ninja/


WOOD DATABASE

Een interessante database over de verschillende soorten hout. Je kan sorteren op plaats waar de bomen groeien, hoe hoog zij worden, en zelfs of de bomen tot een bedreigde houtsoort behoren.
[Taal: EN]
https://www.wood-database.com/wood-filter/


18 IDEETJES VOOR BUDGETVRIENDELIJKE ZOMERFEESTJES
Het moet niet altijd een barbecue zijn die een feestje met vrienden en familie opfleurt. Het mogen ook eens kindvriendelijke hotdogs zijn, of zelfs een watermeloenfeest. In dit artikel van The Spruce vind je ongetwijfeld inspiratie!
[Taal: NL]
https://www.thespruce.com/budget-friendly-summer-party-ideas-4143257


BREVITY: SPELLETJE OM BETER TE SCHRIJVEN

Deze website biedt je mini-games die je moeten helpen om beter te schrijven. Je krijgt bij elk spel een slecht opgestelde tekst. Die moet jij dan zo nauwkeurig en netjes maken, binnen een bepaalde tijd. Doe jij het sneller dan de gemiddelde tijd die anderen erover doen, dan heb je gewonnen!
[Taal: EN]
https://brevity500.com/


SUDOPAD
Dit is een heel rudimentaire website. De eerste keer dat je er komt, heeft de site een unieke url. Die moet je bookmarken, want dat wordt jouw eigen website met links die je kan delen met vrienden. Vervolgens ga je aan de slag om links toe te voegen, eventueel een beschrijving. En zo bouw je een collectie links uit.
[Taal: EN]
https://sudopad.com/


HOE NORMAAL BEN JIJ
Deze website wil je eigenlijk wijzen op de gevaren van artificiële intelligentie. Want hier kan je ervaren hoe normaal een AI je beoordeelt, op basis van je gezicht. Je moet wel even je webcam inschakelen.
Wij deden de test. En die verraste wel. We kregen heel veel uitleg over waarover zo'n AI gelaatsherkenning gebruikt kan worden, en ook gebruikt wordt. Om de schoonheidsfactor van je gezicht te bepalen, je leeftijd bijvoorbeeld. Na afloop van de test sloot de webcam zich netjes af.
[Taal: EN]
https://www.hownormalami.eu/


ZOMERBOEKEN VAN THE GUARDIAN
Op zoek naar inspiratie voor zomerlectuur? The Guardian heeft een lijstje met 30 boeken, gekozen door auteurs en reviewers.
Je krijgt telkens ook een korte inhoud van het boek, zodat je meteen weet of het thema je aanspreekt. Veel leesplezier!
[Taal: EN]
https://www.theguardian.com/books/2022/jul/02/summer-reading-30-best-holiday-reads-authors-critics


FELT: KAARTEN ANNOTEREN
Deze webdienst biedt je een gemakkelijke manier, met ontelbare opties, om zelf kaarten te annoteren, routebeschrijvingen te maken, kaarten op te stellen.
Je kan de dienst gratis uitproberen, en er is een hele goede uitleg over de mogelijkheden.
[Taal: EN]
https://felt.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Waleffe-arrest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Waleffe-arrest
    Vijfde fundamentele kracht (natuurkunde) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vijfde_fundamentele_kracht
    Geslacht van uitgestorven silesauride dinosauriformen uit het Laat-Trias, uit wat nu Polen is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Silesaurus
    Plaats in Somaliland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Salahley
    Amerikaans merk van schoenen en kleding - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pony_International
    Rivier in Frans-Guyana - https://nl.wikipedia.org/wiki/Camopi_(rivier)
    Kasteel in Gelderland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vredestein_(Ravenswaaij)
    Stad in het oude Mesopotamië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marad
    Begrip uit het Belgische erfrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Onwaardigheid_om_te_erven


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Afgetreden premier van het VK - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boris_Johnson
    EK voetbal voor vrouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen_2022
    Voormalig premier van Japan die is vermoord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shinzo_Abe
    Ronde van Frankrijk, vijfde etappe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2022/Vijfde_etappe


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Filipijnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Filipijnen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Gebruik jij nog je muis? Deze toetsenbord-sneltoetsen zijn veel handiger
https://www.ad.nl/tech/gebruik-jij-nog-je-muis-deze-toetsenbord-sneltoetsen-zijn-veel-handiger~ac4f9e37/
- Getest: Dit is de beste compactcamera
https://www.ad.nl/tech/getest-dit-is-de-beste-compactcamera~ae71619e/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Maximaliseer je Google Drive inhoud
https://computertaal.info/2022/07/04/maximaliseer-je-google-drive-inhoud/
- Gebruik geen single-factor authenticatie
https://computertaal.info/2022/07/03/gebruik-geen-single-factor-authenticatie/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google test functie in Chrome die batterijduur van apparaten kan verlengen
https://tweakers.net/nieuws/198880/google-test-functie-in-chrome-die-batterijduur-van-apparaten-kan-verlengen.html
- Signal introduceert thread-functie voor Android-app
https://tweakers.net/nieuws/198870/signal-introduceert-thread-functie-voor-android-app.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Facebook en Instagram mogelijk binnenkort weg uit Europa?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-en-instagram-mogelijk-binnenkort-weg-uit-europa/article-news-1882317.html
- De Lijn koopt software om laadprocessen e-bussen te optimaliseren
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-lijn-koopt-software-om-laadprocessen-e-bussen-te-optimaliseren/article-news-1882287.html







 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ALTERNATIEVEN VOOR GOOGLE ANALYTICS

De tools van Google Analytics bieden je enorm veel inzichten in het bezoek aan je website, de campagnes die je voert om meer volk naar je website te lokken, enz. Maar niet iedereen is even happig om met Google te werken - de privacy, weet je wel...

In dit artikel bij Creativerly krijg je een lijstje met alternatieven voor Google Analytics, die wél privacy-vriendelijk zijn. Een erg grondig artikel, maar het geeft je prima tips.
https://creativerly.com/google-analytics-alternatives/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WIKI WARS
Je hebt het ongetwijfeld al zien spelen op tv, om ter snelste van een bepaald woord op Wikipedia naar een ander woord in deze online encyclopedie gaan. Nu kan je dat spel ook zelf spelen, via een app voor iPhone of Android. Je kan het spel alleen, of tegen je vrienden spelen. Op de website zie je enkele voorbeelden van opdrachten - en het lijkt echt niet simpel!
[Taal: EN]
https://wikiwars.palmomedia.de/


VNC CONNECT: JE COMPUTER VANOP AFSTAND BEDIENEN
De app bestaat uit twee delen: de server en de viewer-app. De server installeer je op de computer die je wil besturen, en de viewer-app op een toestel waarmee je de besturing wil doen, zoals je mobiele telefoon.
Je moet vervolgens een account aanmaken op de website, waarna je jouw computer vanop afstand bedienen kan met het tweede toestel.
De dienst is niet gratis, en start vanaf €2,79 per maand per toestel dat je vanop afstand wil controleren.
https://www.realvnc.com/en/connect/pricing/
https://www.chip.de/downloads/VNC-Connect_184325975.html


FERRIS: MEER ACTIVITEITEN SAMEN MET JE VRIENDEN
Voor mensen die zich echt weinig zorgen maken over hun privacy, en geen problemen om hun agenda te delen met hun vrienden. Je ziet wie wat gepland heeft voor de volgende dagen, zodat je kan afspreken (uiteraard moeten ook je vrienden hun plannen via de app delen).  Je kan uitnodigingen versturen om samen iets te doen.
De app noemt zichzelf "het betere sociale netwerk", een simpele tool om sociaal te zijn, geen surveillance app met advertenties.
https://www.ferris.app/en/


POWERDIRECTOR: VIDEO MAKEN
Dit is een alles omvattende software van Cyberlink om video's te maken. Je kan de tool gebruiken om video's op te nemen, te bewerken en meteen op CD, DVD of blu-ray te branden, of online te publiceren.
De download is gratis, en je kan de tool 1 maand gratis uitproberen, daarna dien je te betalen (vanaf €4,08 per maand)
https://www.chip.de/downloads/PowerDirector_13006440.html
https://www.cyberlink.com/products/powerdirector-video-editing-software/features_en_EU.html


WINDOWS TERMINAL 1.15

Microsoft heeft een nieuwe versie uitgebracht van Windows Terminal. Een van de opvallendste nieuwigheden is dat je nu ook met je klavier een tekst in de tekstbuffer kan selecteren met de mark modus (Ctrl+Shift+M).
Een uitvoerige bespreking van alle nieuwigheden bij Betanews.
https://betanews.com/2022/07/07/microsoft-releases-windows-terminal-preview-1-15-with-new-keyboard-selection-option-scroll-marks-and-other-improvements/
https://apps.microsoft.com/store/detail/windows-terminal-preview/9N8G5RFZ9XK3?hl=fr-be&gl=BEs/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een kat heeft 40 miljoen haren:
5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel.
-Midas Dekkers-