Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/5/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1260  van 14/5/2022


 

Gegroet lezer,

Een week vol divers nieuws, zoals gewoonlijk. En zoals tevens onze gewoonte is, hebben wij voor u enkele ongewone berichtjes uitgekozen ook. Wat u nog wel tegoed hebt van ons, is de berichtgeving over Google I/O, waarop heel wat nieuws te rapen viel. Die kluif pakken wij morgen aan, zodat u maandag weeral wat moois te verorberen hebt!

Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WHATSAPP: REAGEREN MET EEN EMOJI EN MEER NIEUWS
Eind verleden week heeft WhatsApp verschillende nieuwigheden aangekondigd. Om te beginnen: voortaan zal je emoji's kunnen gebruiken in je reacties op een bericht. Deze mogelijkheid werd al enkele weken geleden aangekondigd, en is nu eindelijk live.

De emoji's zijn voorlopig nog beperkt: duimpjes, een hartje, lachen, verbazing, wenen, en de gevouwen handen. Maar er zouden er snel bijkomen, en ook zouden de emoji's in verschillende huidskleuren komen. Maar er werd geen tijdlijn bij gegeven.

Voor groepsgesprekken zijn er ook nieuwigheden, en die zijn wel interessant. Voortaan kan je bestanden doorsturen die tot 2 GB groot zijn, wat het gemakkelijker moet maken om samen te werken aan projecten en om filmpjes te delen. Voorheen was die limiet immers beperkt tot 100 MB. De bestanden die je doorstuurt zijn end-to-end versleuteld, en voor die grote bestanden adviseert WhatsApp dat je best via Wi-Fi werkt. Handig: zowel bij het uploaden als downloaden krijg je een teller die vertelt hoe lang je nog moet wachten.

En ook voor de groepen wordt de limiet verhoogd: groepen kunnen dubbel zo groot zijn, en gaan van 256 naar 512 deelnemers. Wat mooi is, maar bij Telegram kan je een soort supergroep vormen, die tot wel 100.000 mensen bevatten kan.
https://mashable.com/article/whatsapp-group-chats
https://www.techradar.com/news/rejoice-whatsapp-update-grants-you-emoji-reactions-at-long-last



GOOGLE WIL FAVORIETE PARTNER WORDEN VOOR WEB3 ONTWIKKELAARS
Deze aankondiging lijkt toch wel een tegenstelling in te houden. Want het voornaamste doel van de Web3 beweging is dat het web gedecentraliseerd moet worden, en dat de macht, die nu in de handen ligt van bedrijven als Google, Amazon en Meta, overgeheveld wordt. En dat strijdt toch een beetje met dit plan van Google, dat zo toch nog controle lijkt te houden.

Maar wat Google hier eigenlijk wl aanbieden, is dat Web3 ontwikkelaars een plek nodig hebben om hun apps en diensten te hosten, en zij zouden dan bij Google terecht kunnen. Om dit te verwezenlijken gaat Google een speciaal team samenstellen, bestaande uit medewerkers die zelf al aan Web3 projecten meegewerkt hebben - bij Google zelf, of in hun eigen tijd.

Concreet wil Google de backend diensten uitbouwen voor blockchain ontwikkelaars.  Google wil zelf geen deel uitmaken van de cryptocurrency golf. Het wil enkel de technologieën bieden voor bedrijven die de gedecentraliseerde aard van Web3 willen toepassen in hun bedrijf.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-cloud-web3-team-blockchain-cryptocurrency-173221284.html?src=rss



TWITTER: WAT ELON MUSK WIL DOEN
Hoe zal Twitter veranderen wanneer Elon Musk de baas wordt? De overname is nog lang niet rond, want Musk moet nog altijd de centjes vinden. Maar in de pitch die hij aan de mogelijke investeerders deed, wordt wel een tipje van de sluier opgelicht van zijn plannen, en de New York Times kon die inkijken.

Om te beginnen wil Musk het aantal maandelijkse gebruikers vergroten van 217 miljoen einde 2021 naar 600 miljoen tegen 2025, en 931 miljoen naar 2028. Hoe dat moet gebeuren, laat hij in het midden.

Maar hij wil in elk geval de bron van inkomsten diversifiëren. Nu zijn advertenties goed voor 90% van de inkomsten. Maar die inkomsten volstaan helemaal niet: dat is amper 5 miljard dollar in 2021. Musk wil dat optrekken naar 26,4 miljard in 2028. Musk wil die inkomsten uit advertenties laten zakken tot 45%, en vooral veel geld verdienen met betaalde abonnementen. Wat er juist in die abonnementen zitten is momenteel niet duidelijk, maar Musk wil dat die inkomsten tegen 2028 voor 12 miljard uit advertenties bestaat en 10 miljard uit abonnementen.

Nog andere inkomsten wil Musk halen door betaaldiensten. Momenteel biedt Twitter heel weinig opties om geld te verdienen met shopping en gebruikers die een fooi kunnen geven aan wie zij een goede content creator vinden. En Twitter zou dan een commissie kunnen ontvangen van die gelden.
https://www.engadget.com/twitter-elon-musk-quadruple-users-by-2028-203317868.html?src=rss



INSTAGRAM GAAT WERKEN MET NFTs
Mark Zuckerberg, CEO van Meta, heeft aangekondigd dat Instagram testen opstart met digitale verzamelobjecten en NFT's, afkomstig van een beperkt aantal creators. Die zouden dan later ook naar Facebook overgebracht kunnen worden.

Op Instagram zou je bijvoorbeeld een NFT als een profielfoto kunnen gebruiken, en eventueel ook Augmented Reality NFT's kunnen gebruiken als content voor je Stories.

Zuckerberg is blijkbaar ook enthousiast over cryptomunten. Hij kondigde aan dat Meta de Ethereum en Polygon blockchains zal ondersteunen, evenals wallets van Rainbow, MetaMask en Trust. (1)

Noem ons conservatief, maar ons kan je niet overtuigen dat cryptomunten echt een reëel deel van ons financieel systeem gaan uitmaken - buiten uiteraard hun waarde voor speculanten, en als betaalmiddel voor een grijze economie, voor criminelen om bijvoorbeeld hun ransomware te ontvangen. De munt blijft gewoon te volatiel. Maandag meldde Bloomberg nog dat de Bitcoin nogmaals met 5% gezakt is, tot onder $32.000 per munt, het laagste niveau sinds juli 2021. Ook andere munten waaronder Ethereum en Solana zakten verder weg (2). NFT's daarentegen is iets waarin wij nog wel een toekomst zien - voor digitale kunst.
https://9to5mac.com/2022/05/09/instagram-not-for-tablets-nft/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-09/bitcoin-tumbles-below-33-000-to-lowest-level-since-july-2021



APPLE EN AR: ENERZIJDS ANDERZIJDS
In een opmerkelijk artikel stelt Protocol dat Apple een enorm potentieel heeft om Augmented Reality groots te maken. Maar dat het momenteel een grote rem is voor de technologie, omdat het gewoon geen webgebaseerde AR ondersteunt op de iPhone. Waardoor de hele industrie gehinderd wordt, omdat er geen incentive is om AR-projecten te ontwikkelen.

Nochtans heeft Tim Cook keer op keer gesteld dat hij gelooft in AR: dat zou de manier waarop we technologie gebruiken definitief veranderen. En een AR-bril zou de volgende iPhone kunnen zijn, zo meent hij. Tim Cook houdt het niet alleen bij woorden, want hij heeft een team van 1000 ingenieurs die aan een AR-bril werken. En mogelijk zou er zelfs dit jaar een mixed reality toestel van Apple op de markt komen.

Apple was bovendien, zo weet Protocol, het eerste bedrijf dat een apart AR-developer framework uitbracht voor mobiele apps, al in 2017.

Apple investeert dus massaal in zijn eigen AR-hardware, maar op het gebied van AR in de browser blijft het hopeloos achter. Er wordt dapper gewerkt aan het standaardiseren van AR voor de moderne browsers, maar voor de Safari browser van Apple is die er niet...
https://www.protocol.com/entertainment/apple-webxr-ar-ios-iphone



MICROSOFT MAAKT 3D MOVIE MAKER OPEN SOURCE
Kijk: de wereld is aan de durvers. Op Twitter vroeg een gebruiker aan Microsoft of die 3D Movie Maker niet open source wou maken, een progje dat al 27 jaar meegaat. De gebruiker in kwestie, ene Foone, had er namelijk plannen mee: hij wou de software uitbreiden. En Microsoft is ingegaan op dat verzoek.

Met 3D Movie Maker, dat sinds 1995 bestaat, kan je gemakkelijk filmpjes maken door cartoonachtige figuurtjes en accessoires in een omgeving te plaatsen die al in de software bestaat. Volgens PC Gamer zou Foone het programma zo willen veranderen dat het ook op moderne pc's kan draaien, en er een functie aan toevoegen zodat je de filmpjes die je maakt gemakkelijk kan delen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/microsoft-open-sources-3d-movie-maker-code-190053035.html?src=rss



FACEBOOK STOPT MET NEARBY FRIENDS
Google is blijkbaar niet de enige die diensten uitbrengt en daarna terug afschaft. Ook Facebook doet het, en wel met zijn "Nearby Friends", die sinds april 2014 bestaat. Toen werd dat erg positief onthaald, als een manier om te zien of er vrienden in je omgeving waren.

Maar de tijden zijn veranderd, vooral sinds Facebook onder vuur te liggen kwam om privacyregels. En het idee om je locatie te delen met anderen, zelfs met je vienden, spreekt niemand meer aan.

En dus heeft Facebook na 8 jaar aangekondigd dat het stopt met Nearby Friends, vanaf 31 mei. Al jouw vorige locatie-informatie zal volledig gewist worden op 1 augustus, dus als je die informatie nog wil bewaren, dan kan je die tot die datum exporteren.

Let wel, op Facebook zal nog altijd informatie over jouw locatie gebruiken om advertenties te personaliseren, om je te laten inloggen op locatiegebonden dingen, zoals evenementen en locaties.
https://techcrunch.com/2022/05/09/facebook-to-shutter-its-nearby-friends-service-having-lost-the-friend-finding-market/



STAAT GDPR INNOVATIE IN APPS IN DE WEG
Volgens een onderzoek dat deze week gepubliceerd werd, heeft de privacybeschermingswet GDPR van Europa ervoor gezorgd dat aantal apps dat in Google Play verkrijgbaar is, met 1/3 verminderd is. Bovendien zijn de kosten verhoogd, en de inkomsten voor ontwikkelaars verlaagd.  Die hogere kosten zorgen ervoor dat er minder apps ontwikkeld worden, wat tot minder keuze leidt voor gebruikers, en de mobiele app economie schaadt - dus innovatie in de weg staat. (1)

Max Schrems, notoire voorvechter van de privacy, stelt in een gesprek met The Register toch vragen bij deze resultaten. En dan vooral wanneer er een conclusie aan vastgeknoopt zou worden om de GDPR terug te draaien. "Als GDPR de 'big killer' was, dan zouden we zien dat er tonnen apps of websites niet in de EU beschikbaar zijn, maar wel in de VS. Dat is inderdaad een trend, maar enkel in echt specifieke gevallen", zegt Schrems", zoals plaatselijke VS nieuwsmedia, die geen EU lezers hebben, en dus de moeite niet willen doen om zich aan GDPR aan te passen.

Een interessant artikel bij The Register, dat andere bronnen aanhalen die vrezen dat de GDPR wel degelijk innovatie in de weg staat (2).
https://www.nber.org/papers/w30028
https://www.theregister.com/2022/05/09/gdpr_europe_apps/



OORLOG EN TECH: CYBERAANVAL ALS STARTPUNT
Is de oorlog in Oekraïne de eerste oorlog waarbij het eerste schot niet met tanks en kanonnen gelost werd, maar virtueel? Blijkbaar wel. Groot-Brittannië, Canada en de EU hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin gesteld wordt dat Rusland een cyberaanval uitgevoerd had, vlak voor de invasie van Oekraïne, tegen een satellietbedrijf met de naam Viasat.

Door die aanval waren er onderbrekingen in Oekraïne, maar ook daarbuiten: in de VS, Groot-Brittannië, Canada, Estland en de EU.
Met de aanval wou Rusland het Oekraïense commandocentrum verstoren tijdens de invasie, en de actie had ook gevolgen voor andere EU landen.

De aanval was gericht op modems, en het specifieke was dat die toestellen niet gewoon herstart konden worden om terug online te gaan: zij moesten terug naar de fabriek om hersteld te worden. Met als gevolg dat de aanval zorgde voor grote problemen tijdens de communicatie bij het begin van de oorlog.
https://www.reuters.com/world/europe/russia-behind-cyberattack-against-satellite-internet-modems-ukraine-eu-2022-05-10/



EU: CHAT APPS MOETEN PRIVÉBOODSCHAPPEN SCANNEN
Er is een nieuw EU-voorstel om kindermisbruik tegen te gaan. Chat apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger moeten selectief de privéboodschappen van gebruikers scannen, om te zoeken naar CSAM (child sexual abuse material) en "grooming" behavior - waarbij grooming staat voor het winnen van het vertrouwen van iemand, door te vertellen dat je van die persoon houdt, maar die dan in de prostitutie laten belanden. Als het plan om privéboodschappen te scannen je vertrouwd in de oren klinkt: dat klopt, Apple had dat verleden jaar ook voorgesteld, maar dat plan had nog meer impact op jouw privacy.

Ook dit plan heeft een impact. Privacy experts hebben het plan, dat bekend werd nadat een ontwerp van de regelgeving lekte, in de sterkste woorden veroordeeld. Het wordt een massa surveillance machine genoemd, die ooit ontplooid werd buiten China en de USSR.

Maar wat wil de regelgeving concreet? Online service providers (dus app stores, hostingbedrijven en andere dienstverleners) krijgen nieuwe verplichtingen opgelegd. Waarvan het vooral de verplichting voor diensten als WhatsApp, Signal en Facebook Messenger is die het meeste onder vuur ligt: wanneer zij een "opsporingsbevel" krijgen van de EU, moeten zijn boodschappen van bepaalde gebruikers afscannen naar kindermisbruik en boodschappen die grooming kunnen inhouden.  Wat dus inhoudt dat er tools gebruikt moeten worden die de inhoud van boodschappen gaan lezen.

Meer achtergrond bij The Verge en Politico
https://www.theverge.com/2022/5/11/23066683/eu-child-abuse-grooming-scanning-messaging-apps-break-encryption-fears?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.politico.eu/article/brussels-braces-for-tense-tech-fight-on-law-to-crack-down-on-child-porn/



EU: GOOGLE GAAT NIEUWSMEDIA BETALEN
Reuters pakt uit met het exclusieve bericht dat Google akkoorden afgesloten heeft met meer dan 300 uitgevers uit Duitsland, Frankrijk en vier andere EU-landen, voor het gebruik van hun nieuws. Google zal ook een tool uitbrengen die het voor andere uitgevers gemakkelijker moet maken om in het systeem te stappen.

Deze evolutie is het gevolg van een EU-wetgeving van 3 jaar geleden, waardoor Google en andere online platformen muzikanten, uitvoerende artiesten, auteurs, nieuws uitgevers en journalisten betaald moeten worden voor het gebruik van hun werk.

De tool waarvan sprake is in het bericht van Reuters, zou uitgevers de mogelijkheid bieden om een zogenaamde 'snippet', een kort uittreksel van het nieuws, en een thumbnail van een afbeelding, aan te bieden aan Google, mits betaald wordt voor een licentie.
https://www.reuters.com/technology/exclusive-google-paying-more-than-300-eu-publishers-news-more-come-2022-05-11/



TWITTER: NIEUWE TOOLS TEGEN SPAM
Twitter is begonnen met de uitrol van een nieuw beleid dat het "Copypaste and duplicate content" noemt, en dat bedoeld is om spam tegen te gaan.

Voortaan zal Twitter identieke of bijna identieke content, evenals tweets die een copy-paste zijn van andere tweets en de "ervaring voor anderen verstoren" gaan beschouwen als een inbreuk op zijn regels. Concreet zullen die tweets niet meer aanbevolen worden via het algoritme, of getoond worden in zoekopdrachten of bij trending topics. De tweets in kwestie zullen er echter niet toe leiden dat content verwijderd wordt, of dat je account opgeschort wordt.

Nog over Twitter: Elon Musk heeft gezegd dat hij de permanente verbanning van Donald Trump zou terugdraaien zodra hij de aankoop afgerond heeft. Hij noemde de beslissing om Trump definitief te verbannen "een moreel slechte beslissing en uiterst dom". In een tweet voegde Musk er nog aan toe dat de verbanning een "zakelijke beslissing" was en dat hij gelooft dat "permanente verbanningen van individuen fout zijn".
https://techcrunch.com/2022/05/10/twitters-new-policy-highlights-its-efforts-to-combat-spam-and-duplicative-tweets/
https://www.theguardian.com/technology/2022/may/10/elon-musk-pledges-overturn-twitter-ban-donald-trump



ALGORITME OM EMOTIE TE HERKENNEN: MISSCHIEN GEEN GOED IDEE
Onlangs werd voorgesteld om algoritmes te gebruiken om emoties te herkennen. Dat zou dan bijvoorbeeld leerkrachten kunnen helpen om te zien welke studenten verward lijken over wat gezegd wordt tijdens een online les, of wie extra hulp nodig heeft. Maar wist je dat het eigenlijk al toegepast wordt? Zoom, de webconferentietool, past namelijk al zijn "Emotion AI" toe voor verkopers, die zo kunnen zien of hun gesprekspartner interesse vertoont of niet tijdens hun verkoopspraatje.

Maar niet iedereen lijkt het gebruik van die Emotion AI een goed idee te vinden. 25 organisaties waaronder de ACLU, Electronic Privacy Information Center en Fight for the Future, hebben namelijk in een brief aan Zoom gevraagd om zijn plannen stop te zetten om de Emotion AI in zijn software te verweven. De reden: hoe emoties ontdekken is namelijk geen wetenschap waarover iedereen het eens is, en dus is het moeilijk om een AI accuraat te trainen. Wat zou kunnen leiden tot foute beslissingen wanneer bijvoorbeeld een student via Zoom een examen aflegt, en de leerkracht zich laat leiden door de AI om punten te geven.
https://www.protocol.com/enterprise/zoom-emotion-ai-aclu-rights



NIEUWE MANIER OM SCHOENEN TE PASSEN
Kleren en schoenen kopen via het internet is niet altijd eenvoudig. De ene schoen met maat 38 kan te nauw zijn, en een andere schoen met maat 38 kan te groot zijn. Net zo voor kleding: de ene 42 is de andere 42 niet.

De meeste mensen lossen dit op door van een artikel 3 exemplaren te bestellen in verschillende maten, in de hoop dat één ervan zal passen. En vermits de meeste webwinkels het supergemakkelijk maken om dingen terug te sturen, is het een methode die werkt. Maar wel kostbaar is voor de bedrijven. Deze methode heeft tussen haakjes een naam: bracketing.

Een Zuid-Koreaans bedrijf, Perfitt, heeft nu een slim systeem bedacht. Het zendt je een papieren kit toe, met daarop calibratielijntjes. Je zet je voet op het papier, en neemt er een foto van in de Perfitt app. Die foto legt de lengte van je voet vast, de hoogte van de bovenkant van je voet, en de wijdte van de bal van je voet. Perfitt zet dan AI en machine learning aan het werk met data die het verzamelde over 140.000 schoenmaten en 20.000 schoenen, om zo de best passende maat voor jou te kiezen bij een bepaald model.
Slim!
https://www.techinasia.com/south-korean-startup-reinventing-online-shoe-shopping

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



QR-CODES IN HET RESTAURANT: TOCH NIET ZO GEK
Tijdens de pandemie zijn heel wat digitale nieuwigheden ingeburgerd geraakt. Een daarvan is het gebruik van contactloze betalingen, een ander het gebruik van QR-codes. Ook in restaurants. Even scannen, en je krijgt het menu te zien.

Handig, maar dat is nog maar een aanzet tot nog meer innovaties in het restaurant. Bij DTNS vonden wij een getuigenis die vertelt hoe die persoon in een restaurant de QR-code op zijn tafeltje inscant, en dan gevoerd wordt naar de website van het restaurant. Daar bestel je dan je eten en drank, en je geeft ook enkele gegevens mee zoals de betaalgegeven.

Je bestelling wordt dan meteen geleverd aan je tafeltje, en je kan meteen ook zelf bijkomende bestellingen doen, zoals een koffie na het eten of een dessert.

Een vlotte procedure, erg efficiënt. Het nadeel blijft dat niet iedereen zijn smartphone bijheeft met internetverbinding. En dat het contact met een kelner om uitleg te vragen over een bepaald gerecht, of te vragen welke wijn de kelner aanbeveelt, toch nog altijd het restaurantbezoek iets persoonlijker en luxueuzer maakt...
https://www.meandu.com/features



FRANKRIJK: NIEUWE SMARTPHONE EN TABLET VAN CROSSCALL
Bij smartphones denk je niet meteen aan Franse fabrikanten. Voor MP3 players en tablets kenden wij Archos, een steengoed merk als je het ons vraagt. Maar het merk Crosscall was ons onbekend.

Toch blijkt het bedrijf al langer bezig met smartphones. Nu heeft het toestellen uitgebracht die bedoeld zijn voor professionals, omdat zij uiterst schokbestendig zijn, waterdicht en duurzaam. Bovendien zijn zij speciaal voorzien voor gebruik in moeilijke omstandigheden - getuige daarvan de PTT of Push-To-Talk functie, die vooral nuttig is in de industrie en de veiligheids- en defensiesectoren.

Het bedrijf laat ook weten dat de nieuwste toestellen voorzien zijn van de nieuwste evolutie van PM (Professional/Private Mobile Radio), een privaat netwerk voor mobiele telecommunicatie, bestemd voor professionals die hoge vereisten hebben op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid.
Meer info in het persbericht
https://techgameworld.com/crosscall-announces-the-core-x5-smartphone-and-the-core-t5-tablet/



MICROSOFT: ADAPTIVE MOUSE KIT
Deze week was het de grote Google I//O conferentie, maar daarover meer in de volgende dagen. Eerst dit kleine bericht over Microsoft: het brengt de Microsoft Adaptive Mouse Kit uit met modules die je kan aanpassen aan verschillende gebruikstoepassingen. De kern is een vierkant, met een scroll wieltje, knoppen links en rechts, optische sensoren en Bluetooth. Er is een bumper, maar die kan je verwijderen waarna je een soort staart kan toevoegen zodat je een meer traditionele muisvorm krijgt, voor wie links of rechts is.

Je kan die kern ook bevestigen aan een hub, die vijf mini-jacks heeft, 3 USB-C poorten, een Bluetooth knop en een knop om van profiel te wisselen.
Een uitgebreide uitleg mét foto's bij Engadget.
https://www.engadget.com/microsoft-adaptive-mouse-hub-button-hands-on-specs-3d-print-accessories-150047017.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



FLUISTER: NIEUWE ABONNEMENTSDIENST VOOR AUDIO

Er was al Storytel, een dienst die audioboeken en allerlei andere audio content bracht. Maar dat is eigenlijk een Nederlandstalige versie van een groter conglomeraat. Nu is er ook een puur Nederlands initiatief: Fluister. Dat werd opgezet door drie grote uitgevers, (Singel, WPG en VBC), naast de Libris en Blz.-boekhandels, het mediabedrijf DPG Media, en de investeringstak van Vereniging Veronica: V-Ventures.

Die Nederlandse roots wil het project uitspelen: van en door Nederlandse uitgevers, boekverkopers, tijdschriften en kranten.

Een abonnement op Fluister kost €12,99 per maand (hetzelfde als wat Storytel vraagt). Momenteel zijn er 10.000 luisterboeken en 70.000 e-books. Ook exclusieve podcasts staan op het programma.
https://www.emerce.nl/nieuws/nieuwe-abonnementsdienst-luisterboeken-ebooks-exclusieve-podcasts
https://www.fluister.nl/






 
De nieuwe oogst


   
CUBEDESK: RUBIK
Rubik's kubus blijft sommigen fascineren. En zij willen steeds beter worden in het oplossen van de Rubik's blokjes. Deze website is hieraan gewijd: je vindt er een training, een timer, en een hele community om mee te wedijveren.
[Taal: EN]
https://www.cubedesk.io/home



PLOT A ROUTE

Voor joggers: met deze website kan je gemakkelijk een outdoor route plannen, die delen met anderen en accuraat de afstand meten die je afgelegd hebt. Je kan de route op verschillende manieren aanmaken, en je kan zelfs een route uit je GPS naar de site uploaden.
[Taal: EN]
https://www.plotaroute.com/


SONGSPIRE: GRATIS MUZIEK VOOR JE CONTENT
Deze website biedt je gratis muziek voor je video's, die je mag gebruiken naar eigen goeddunken. Je mag de songs echter niet zelf gaan doorverkopen. Er is een licentie, maar de tekst daarvan is heel duidelijk.
[Taal: EN]
https://www.launchingnext.com/s/songspire/79662/
https://getsongspire.com/license


ORIGAMI SIMULATOR
Met deze webapp kan je simuleren hoe een origami vouwpatroon er zal uitzien. Het papier wordt niet in een reeks opeenvolgende stappen gevouwen, maar elke vouw wordt tegelijkertijd gedaan. Je kan ook zelf patronen uploaden.
[Taal: EN]
https://origamisimulator.org/


BETROUWBARE VPN

Wanneer de overheid het internet lamlegt, dan kan je nog altijd via een VPN het internet op. Maar er zijn veel aanbieders, en niet elke dienst is even betrouwbaar, en de kosten kunnen oplopen. Het Amerikaanse Consumerrepports heeft een grondige studie gemaakt van de verschillende aanbieders, en kwam tot een lijstje met 4 VPN's die aan de criteria het beste voldoen.
[Taal: EN]
https://digital-lab-wp.consumerreports.org/wp-content/uploads/2021/12/VPN-White-Paper.pdf



SPREKEN IN HET PUBLIEK
Het woord voeren in het openbaar, een vergadering toespreken: niet iedereen kan het, soms ontbreekt de durf. ZDNet verzamelde 10 websites waar je een gratis cursus vindt om je zelfvertrouwen bij het spreken te verbeteren.
[Taal: EN]
https://www.zdnet.com/education/professional-development/public-speaking-courses-to-build-confidence/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOGELBESCHERMING NEDERLAND

Een heel interessante maar ook leuke site. Naast de informatie over de verschillende vogels die je  aantreffen kan in Nederland, ook live cams met broedplaatsen van de vogels. En veel, veel meer. Een aanrader!
[Taal: NL]
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AZIATISCHE HOORNAARS
Er komen steeds meer Aziatische hoornaars voor in ons land. Terwijl de 'gewone' hoornaars niet schadelijk zijn voor de ecologie in Vlaanderen, is de Aziatische variant dat wel. Maar hoe herken je het beestje, en wat moet je doen wanneer je er eentje meent te ontdekken?
Een artikel bij het Nieuwsblad (+)vertelt je er meer over, maar de website Vespawatch is waar je eigenlijk echt moet zijn.  Daar kan je ook melden waar je een Aziatische hoornaar waargenomen hebt.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220511_93505177
https://vespawatch.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEEK VAN DE KORTE KETEN
Van 14 tot 22 mei wordt de korte keten in het zonlicht gezet: landbouw- en veeteeltproducten die door boeren in je omgeving gemaakt worden, en die geen lange keten moeten doorlopen vooraleer ze op jouw bord belanden. Een concept dat perfect past in het streven om onze voedselketen ecologischer te maken. Op de website van de organisatie verneem je waar er activiteiten zijn en hoe je kennis kan maken met deze landbouwers.
[Taal: NL]
https://weekvandekorteketen.be/


PULITZER PRIZE: BREAKING NEWS EN FEATURE PHOTOGRAPHY

In dit artikel van PetaPixel kan je kennismaken met twee winnaars van Pulitzer prijzen in deze categorieën. Indrukwekkende foto's!
[taal: EN]
https://petapixel.com/2022/05/10/2022-pulitzer-prizes-won-by-photos-of-afghanistans-fall-and-india-covid/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Officiële feestdag in België waarop het einde van W.O.II, V-dag, wordt herdacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/8_mei_(Belgi%C3%AB)
    Cognitief model - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitief_model
    Frans-Libanese architecte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hala_Ward%C3%A9
    Nederlands verzetsstrijder, amateurkunstenaar en ijzerhandelaar, tijdens W.O.II vermoord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Hartog_(kunstenaar)
    Franse expeditie geleid door Jean Dybowski in 1891 in Centraal-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dybowski-expeditie
    Psalm 113 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Psalm_113
    Eerste klasse B 2022-23 (voetbal België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_klasse_B_2022-23_(voetbal_Belgi%C3%AB)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Superzwaar zwart gat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sagittarius_A*
    Oekraïense vluchtelingencrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFense_vluchtelingencrisis_(2022)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Christendom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Christendom


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Geluid van alle kanten: zo werken verschillende surroundsets
https://www.ad.nl/tech/geluid-van-alle-kanten-zo-werken-verschillende-surroundsets~a2a7204b/
- Disney zit Netflix op de hielen, streaming-oorlog in volle gang
https://www.ad.nl/tech/disney-zit-netflix-op-de-hielen-streaming-oorlog-in-volle-gang~afc1fa7e/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- De nieuwe Rowenta robotstofzuiger XPlorer 120 AI: artificiële intelligentie tot uw dienst!
https://elektrozine.be/de-nieuwe-rowenta-robotstofzuiger-xplorer-120-ai-artificiele-intelligentie-tot-uw-dienst/
- Bang & Olufsen introduceert Beoplay EX, haar meest veelzijdige draadloze ANC oortelefoons tot nu toe
https://elektrozine.be/bang-olufsen-introduceert-beoplay-ex-haar-meest-veelzijdige-draadloze-anc-oortelefoons-tot-nu-toe/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial Windows Instellingen – 72. Privacy – b. Spraak
https://computertaal.info/2022/05/12/tutorial-windows-instellingen-72-privacy-b-spraak/
- SpaceDrive app
https://computertaal.info/2022/05/11/spacedrive-app/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

http://www.tweakers.net
- Studenten DroneTeam Twente onthullen humanitaire hulpdrone Thunderbird
https://tweakers.net/nieuws/196742/studenten-droneteam-twente-onthullen-humanitaire-hulpdrone-thunderbird.html
- Microsoft komt met twee nieuwe beschavingen voor Age of Empires III: DE
https://tweakers.net/nieuws/196724/microsoft-komt-met-twee-nieuwe-beschavingen-voor-age-of-empires-iii-de.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Pensioendiensten moeten digitaal inclusiever worden, zegt Ombudsdienst
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/pensioendiensten-moeten-digitaal-inclusiever-worden-zegt-ombudsdienst/article-news-1867029.html
-  Duizenden websites lezen mee als je online e-mailadres intikt
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/duizenden-websites-lezen-mee-als-je-online-e-mailadres-intikt/article-news-1866707.html







 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HET VERSCHIL TUSSEN TCP EN UDP

Wie zelf al eens wat geprutst heeft aan de instellingen van bijvoorbeeld zijn poorten of netwerk, is de afkortingen TCP en UDP ongetwijfeld tegengekomen. Maar wat is het, wat doen deze internetprotocollen?
Dit artikel bij How To Geek vertelt het je haarfijn.
https://www.howtogeek.com/190014/htg-explains-what-is-the-difference-between-tcp-and-udp/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


AUTOHOTKEY: SNELLER WERKEN
Dit open source programma laat je toe om bepaalde taken te vereenvoudigen door ze te automatiseren en onder een sneltoets te programmeren. Zo moet je je handen niet van het klavier nemen om naar de muis te tasten.
https://www.chip.de/downloads/AutoHotkey_13653378.html
https://www.autohotkey.com/


REAPER: AUDIO VOOR DE MAC

Met Reaper kan je gemakkelijk audio opnemen, bewerken en afspelen. De tool bevat ook enkele functies die de amateur DJ kunnen helpen. Van dit progje bestaat er ook een betaalde versie die nog meer functies bevat.
https://www.chip.de/downloads/Reaper-fuer-macOS_80460175.html
https://www.cockos.com/reaper/


VDOWNLOADER: DOWNLOADMANAGER
Dit progje is een gratis downloadmanager, waarmee je clips van de bekendste videoplatformen kan downloaden. Ideaal voor wie een filmpje ook onderweg wil bekijken, zonder internetverbinding.
https://www.chip.de/downloads/VDownloader_27531931.html
https://vdownloader.com/en


ZOTERO: INFORMATIE VERZAMELEN
Werk je aan een groot project, waarbij je veel informatie moet verzamelen, dan is dit een goed hulpmiddel. Met Zotero houd je al je informatie bijeen en kan je een overzichtelijke bibliotheek van je project aanleggen.
https://www.chip.de/downloads/Zotero_55693329.html
https://www.zotero.org/


JPG ILLUMINATOR
Soms kom je voor onaangename verrassingen te staan wanneer je de foto's bekijkt die je tijdens je reis gemaakt hebt. Ze zijn te donker, of de kleuren te flets. Met deze eenvoudige beeldbewerker kan je je foto's verbeteren.
https://www.chip.de/downloads/JPG-Illuminator_27755992.html
https://www.jpg-illuminator.de/


G MIC: PLUGIN VOOR GIMP

De GIMP beeldbewerker was al krachtig, maar deze gratis extensie voegt nog enkele coole functies toe. Zo bijvoorbeeld 450 filters, en om het overzicht niet te verliezen zijn die netjes in categorieën gerangschikt. Ook een automatische retouche krijg je met deze extensie.
https://www.chip.de/downloads/G-MIC-Gimp-Plug-in_118480069.html


MAGIC RETOUCH
Je maakt een foto en merkt ineens dat er een ongewenst voorwerp op je foto staat? Geen nood, met deze tool kan je heel eenvoudig dit ongewenst voorwerp verwijderen. Echte magie!
De tool is verkrijgbaar voor iOS, Android en het web.
https://www.producthunt.com/posts/magic-retouch-by-photoroom
https://www.photoroom.com/tools/remove-object-from-photo/?ref=producthunt

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
David Frum @davidfrum  op Twitter:
"Bitcoin was advertised as a safe store of value in an inflationary crunch.

We're testing that theory now, and it's proving utterly false.

So what on earth is the point of bitcoin?

It's like a macaroni umbrella: hold it over your head when it rains and it turns into a soggy mess."