Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/1/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1241  van 1/1/2022


 

Gegroet lezer,

Allereerst: onze redactie wenst u het allerbeste voor het Nieuwe Jaar. Moge 2022 alles brengen wat uw hartje wenst, en nog veel meer!

Ook deze week is de nieuwsbrief wat korter dan u van ons gewoon bent, wegens de feestdagen. En ook deze week vindt u meer achtergrondartikels over belangrijke trends uit het voorbije jaar. Een groot deel daarvan gaat over Web3. Haast iedereen is het erover eens dat er iets moet veranderen, dat de sociale netwerken niet bepaald bevorderlijk zijn voor de mentale gezondheid van jongeren, dat zij op termijn de maatschappij ontwrichten. Maar zij zijn "too big to fail" geworden, en het dagelijkse leven zonder sociale netwerken lijkt ondenkbaar geworden. Web 3 moet een oplossing brengen - maar dan wel op de correcte manier.

Veel leesplezier met deze editie, geniet nog van deze eerste Nieuwjaarsdag, en wij hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




 OP DE VALREEP: NOG WAT BOETES IN NEDERLAND EN RUSLAND
Het voorbije jaar werden de techgiganten met de neus op de feiten gedrukt: zij kunnen zich echt niet alles meer veroorloven. Verschillende landen hebben hen, één na één, een boete opgelegd omdat zij het spel niet eerlijk speelden: de regels van de vrije concurrentie niet eerbiedigden, de privacy van de gebruiker aan hun laars lapten, of onvoldoende ingrepen bij ongewenste content. Telkens was de boete die zij moesten betalen maar een fractie van wat die giganten verdienen, maar stilaan begint het toch wel op te lopen. Met als gevolg dat die grote bedrijven uiteindelijk hun werkwijze moeten aanpassen.

De voorbije week werden er nogmaals boetes uitgedeeld. Om te beginnen door Nederland, dat de handelswijze van Apple niet fair vindt. Namelijk dat het vereist dat app ontwikkelaars enkel betalingen kunnen vragen via het in-app betaalsysteem, en daar dan 15% tot 30% commissie moeten betalen. Steeds meer landen en regulatoren over de hele wereld vinden deze praktijk een inbreuk op de eerlijke concurrentie. Ook de Nederlandse regulator vindt dit een misbruik van de dominante marktpositie van Apple, en beval Apple om die praktijk te veranderen. Doet het dat niet, dan kan Apple een boete krijgen die tot 50 miljoen euro kan oplopen. Apple krijgt tot 15 januari om zijn handelswijze aan te passen. Meer bij Reuters (1)

Het tweede boete-verhaal betreft Rusland. En de reden kan je misschien wat omstreden vinden - het gaat namelijk om het feit dat Google en Meta (ex-Facebook) onvoldoende pogingen gedaan zouden hebben om content te verwijderen die Rusland ongewenst acht. Je kan dit natuurlijk censuur vinden, maar dat aspect laten we even buiten beschouwing. Ons is het vooral te doen om het feit dat de boete gebaseerd is op de hoogte van de inkomsten die het bedrijf in Rusland heeft. In het geval van Google gaat het om 98 miljoen dollar, wat zou neerkomen op 8%  van de inkomsten. Meta/Facebook kreeg een boete op basis van dezelfde grond, en moest $27,15 miljoen dollar betalen.

Beide bedrijven hebben aangekondigd dat zij eerst de beslissing van de rechter zullen bestuderen, vooraleer zij beslissen of en welke stappen zij zullen ondernemen. (2)
https://thenextweb.com/news/google-photos-unlimited-plan-alternatives-analysis
https://www.reuters.com/technology/russian-court-fines-alphabets-google-72-bln-roubles-2021-12-24/



CHINA: DRASTISCHE DALING VAN AANTAL APPS
In het vorige artikel hadden wij het over Rusland, en mogelijke censuur van 'ongewenste' content. Net als Rusland is China een (enorm groot) land dat de touwtjes strak in handen wil houden. En waar het de voorbije jaren techbedrijven de vrije hand gaf om zich te ontwikkelen, heeft het in 2021 duidelijk gemaakt dat het de controle terug in handen wil nemen.

Chinese bedrijven die aankondigden naar de Amerikaanse beurs te willen trekken, werden aan banden gelegd. En het ging daarbij niet bepaald zachtzinnig te werk: Jack Ma, de rijkste man van China, hoofd van Alibaba, verdween in november 2020 zelfs voor 3 maanden. (1)

Er volgden nog meer strenge maatregelen. Apps moesten terug de Chinese waarden uitdragen. Apps bijvoorbeeld die bijlessen aanboden, werden verboden, omdat het ertoe zou kunnen leiden dat leraars in de verleiding kwamen om zich daarop te concentreren, in plaats van in de klas les te geven. De influencer-cultuur werd aangepakt.

Dit alles heeft natuurlijk zijn gevolgen. Als een ontwikkelaar zich teveel zorgen moet maken om zijn app, beperkt wordt in de manieren om geld te verdienen, dan valt ook de aanmoediging weg om een nieuwe app te ontwikkelen. Het gevolg: waar in andere landen het aantal apps in de app stores maar blijft toenemen, is dat aantal in China in de voorbije 3 jaar met maar liefst 38,5% gedaald. Concreet ging het van 4,52 miljoen apps waaruit de Chinese gebruiker kon beschikken einde 2018, naar 2,78 miljoen in oktober dit jaar.

Is dat een negatieve evolutie? Ja en neen. Dat de Chinese overheid de privacy van de burger beschermen wil is uiteraard positief. En dat het de mentale gezondheid van de jongeren wil beschermen tegen hypes van influencers, dat kan je eventueel ook nog goedkeuren. Maar de vraag blijft: hoe ver moet die betutteling van de burger gaan?
https://www.bbc.com/news/technology-56448688
https://www.scmp.com/tech/tech-trends/article/3160457/chinas-big-tech-crackdown-number-apps-falls-40-cent-over-three



EN HOE ZIT HET MET DE VOICE ASSISTENT VAN AMAZON
Internetgigant Amazon was de eerste die een apart toestel uitbracht, de Amazon Echo, met als voornaamste doel de voice assistent Alexa in de huiskamer te brengen. Het toestel kende in het begin een groot succes. Maar hoe doet de Echo het nu - of, meer algemeen, de voice assistent van Amazon?

Wel, dat antwoord is niet bijster positief. Want volgens een intern rapport, dat Bloomberg kon inzien, heeft Amazon problemen om zijn gebruikers te blijven houden en hen te kunnen boeien. Tussen 2018 en 2021 ging het aantal gebruikers en het engagement achteruit, waarbij in sommige jaren er zelfs 15 tot 25% van de gebruikers na amper 2 weken tijd al niet langer actief waren.

De toekomst ziet er al evenmin rooskleurig uit: volgens het bedrijf zou er in de volgende jaren slechts een jaarlijkse groei zijn van 1,2%.

Cijfers die ons toch verwonderen. Want de Echo had alles in zich om de centrale hub voor je domotica te worden: je lampen bedienen, je gordijnen, de thermostaat van je huis. En om muziek te beluisteren, zelfs te bellen met je familie.

Amazon betwijfelt deze povere groeicijfers, en wijt een mogelijk trage groei aan het feit dat er op een bepaald moment heel veel hetze was over het feit dat personeel van Amazon ook naar flarden van gesprekken moest luisteren, om de spraakherkenning te helpen.
Meer achtergrond bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-22/amazon-s-voice-controlled-smart-speaker-alexa-can-t-hold-customer-interest-docs



WEB3: HYPE OF TOEKOMST VAN HET INTERNET
De blockchain is een ideale manier om een beveiligde, niet te vervalsen structuur uit te bouwen, die niet centraal beheerd wordt. Blockchain wordt gebruikt in financiën, met de virtuele munten. Maar ook in andere toepassingen, zoals de voedselketen.

De virtuele munten spreken uiteraard het meeste tot de verbeeldingen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat zij gewoon gebruikt zouden worden als betaalmiddel, onafhankelijk van de banken. Dat zou tegemoet moeten komen aan een probleem dat zich vaak aandient: dat banken rekeningen opschorten van organisaties die activistisch of omstreden zijn. Wat ook betekent dat de virtuele munten gebruikt kunnen worden door misdadigers, want zij ontsnappen aan de controle van de overheden. Denk aan de vele ransomware-aanvallen, waarbij de aanvallers zich lieten betalen in bitcoins.

De laatste tijd is er heel wat te doen rond de structuur van het internet, dat eveneens gedecentraliseerd moeten worden, en wat dan Internet 3 genoemd wordt. Dat zou dan moeten leiden naar een internet dat de controle terug in handen moet geven van de internaut, die hem mondig moet maken.

Nu is de voornaamste kenmerk van het internet 2.0 die mondigheid: dankzij de sociale media kan elke burger zijn stem roeren. Blogs, Instagram, Twitter, ... als je wil, kan je je mening kwijt  en invloed krijgen.  Alleen: in dat internet 2.0 ligt de macht bij enkele grote spelers: Facebook, TikTok, Instagram. Internet 3.0 zou dat moeten veranderen, door die decentralisatie.

Dat is, kort samengevat, waarvoor internet3 staat. Concreet zijn er al verschillende bedrijven aan de slag gegaan met dit concept. RadioShack heeft aangekondigd dat het zijn eigen gedecentraliseerde financieringsdienst  wil lanceren, waarbij gebruikers tokens kunnen ruilen op de ethereum blockchain. Render Networks is dan weer een gedecentraliseerde dienst voor het 3D renderen van kunst - een project dat kan rekenen op de steun van NFT artiest Beeple. Dat kreeg verleden week 30 miljoen steun van investeerders.
https://www.indiatoday.in/technology/features/story/web3-explained-what-is-it-why-jack-dorsey-elon-musk-and-everyone-else-is-talking-about-it-1891480-2021-12-23



WEB3: DISCUSSIE TUSSEN MILJONAIRS
De reden waarom Web3 de laatste dagen in zoveel discussies terugkwam, is omdat twee internet-iconen, Elon Musk (Tesla) en Jack Dorsey (Twitter / betaaldienst Square) nogal schamper reageerden op het fenomeen Internet3.

Het begon met Dorsey, die het bullshit noemde. Hij postte: "Jij bezit Web3 niet. Dat zijn de VC's en de Limited Partners. Het zal afhankelijk blijven van hun aanmoediging. het is uiteindelijk een gecentraliseerde entiteit, met alleen maar een ander label.". Waarop Elon Musk enkele uren later antwoordde: "Heeft iemand Web3 gezien? Ik kan het niet vinden".

Waarop Dorsey antwoordde: "Het ligt ergens tussen a en z".

Cryptische antwoorden, maar wie een beetje inside informatie weet, kan dat verklaren. Musk verwijst naar de steeds veranderende en vage definities van Web3. Dorsey verwijst in zijn antwoord naar een Venture Capital (durfkapitaalbedrijf) dat 16z heet, en dat fondsen verstrekt aan  heel wat cryptoprojecten.

Leuk om weten, maar de grond van de zaak is eigenlijk dat Dorsey verwijst naar het feit dat de Bitcoin op eigen merites gegroeid is, vanuit het concept, tot wat het nu is. Er was geen bedrijf, geen investeerder nodig. Een investeerder wil waar voor zijn geld (return on investment). En wat er nu gebeurt is dat dergelijke VC-bedrijven web3 projecten massaal steunen: dit jaar alleen al met 6 miljard dollar in het 3e kwartaal. En dat je dus zit met een contradictie: een project dat gedecentraliseerd moet werken, maar er is wel een gecentraliseerde investeerder, de gecentraliseerde winsten wil maken.

Vergeet ook niet dat 0,01 van de mensen die Bitcoin in bezit hebben, momenteel 27% van alle coins hebben die in omloop zijn.

Een interessant artikel hierover bij Techcrunch. De discussie vind je bij IndiaToday. En bij Twitter legt @aripap uit wat er verkeerd zit bij Web3.
https://techcrunch.com/2021/12/21/bitcoin-is-religion-web3-is-greed/
https://thenextweb.com/news/why-elon-musk-and-jack-dorsey-criticize-web3
https://twitter.com/aripap/status/1474039478671003652



AUTEURSRECHTEN MISBRUIKT VOOR CENSUUR: TANZANIA ALS AFSCHRIKVOORBEELD
Techdirt komt nogmaals terug op een zaak van content die door Twitter verwijderd werd, en voegt er een waarschuwing aan toe: dat het al te gemakkelijk is om content te laten verwijderen op basis van inbreuken op de auteursrechten. Deze tactiek kan immers heel gemakkelijk gebruikt worden om politieke tegenstrevers monddood te maken.

Concreet bestaat de tactiek erin om teksten van tegenstrevers gewoon naar de eigen website te kopiëren, die te antidateren, en dan bijvoorbeeld bij Twitter een klacht in te dienen omdat die tegenstrever jouw content zou misbruiken. Gevolg: de tegenstrever wordt van Twitter gewipt, of de content wordt minstens verwijderd.

Deze tactiek werd toegepast door 268 accounts die volgeling zijn van de Tanzaniaanse regering, en zo erin slaagden om berichten van de oppositie en activisten te laten verwijderen.

Het hele verhaal staat uitgelegd bij Techdirt. Dat er deze waarschuwing aan toevoegt: wanneer je websites onder dwang van wettelijke aansprakelijkheid, verplicht om content te verwijderen, enkel en alleen gebaseerd op het woord van iemand die een misbruik rapporteert, dan zal dat onvermijdelijk tot misbruik leiden.
https://www.techdirt.com/articles/20211209/22513048090/tanzanias-abuse-us-copyright-law-to-silence-critics-twitter-should-be-warning-regulators-looking-to-mess-with-content-moderation.shtml




WEB3: WAT HET EIGENLIJK ZOU MOETEN ZIJN
Gisteren brachten wij een redelijk negatief artikel over Web3. Net zoals de blockchain moet dat gedecentraliseerd zijn, en is er een enorme hype over. Maar eigenlijk is het concept van Web3 iets wat op zich positief is - mits het juist uitgevoerd wordt.

Inderdaad, het internet van vandaag is de verkeerde weg opgegaan. Er ligt teveel macht in de handen van enkele grote spelers - Alphabet (Google), Meta (Facebook), Amazon... Maar wie kan die macht breken? Is er één spelers die dat kan? Telkens als er een nieuw bedrijf opstaat en veel succes kent, wordt het onmiddellijk opgekocht en ingelijfd bij de grote spelers. Geen concurrentie, dat duldt hun macht niet. En hun controle breidt zich steeds verder uit.

Maar toch... Verleden week was er op Protocol een artikel van David Pierce, die het werk van Matt Mullenweg uitlegt, en hem naar voren schuift als de redder van het Internet3. De naam van Mullenweg klinkt je wellicht bekend in de oren: hij is degene die WordPress ontwikkelde, het content management systeem dat het voor iedereen gemakkelijk maakt om een website te lanceren. WordPress zelf is nog altijd een volledig open source project. Mullenweg heeft echter een commercieel bedrijf, Automattic, dat het open source project gebruikt als basis voor zijn webhostingdienst, WordPress.com.

Automattic is ook eigenaar van een e-commerce plug-in, WooCommerce, waarmee je op het WordPress-stramien een e-commerce webshop kan uitbouwen. Het is ook eigenaar van een dagboekapp, Day One. Een analytics tool, Parse.ly. Een cloud notitie-app, Simplenote. En de bekende dienst Tumblr. Recent werd er ook de podcast app Pocketcasts aan toegevoegd. Een hele collectie. Het bijzondere van al die diensten: zij zijn gebouwd met open source software, en zij hebben het open web als hun prioriteit. En dat is het doel van Mullenweg: terug naar dat open internet gaan.

Nu is dat plan niet alleen idealisme - het is blijkbaar commercieel ook goed bedacht. Automattic is een privébedrijf dat 7,5 miljard dollar waard is. 43% van de websites op het internet draaien op het WordPress open source platform. Als je zou horen dat Alphabet/Google baas was over 43% van alle websites, dan zou je uiteraard meteen protesteren. En zouden er heel wat klachten volgen over antitrust.

Maar Automattic krijgt die problemen niet, gewoon omdat het geen controle uitoefent over al die installaties van WordPress. De community ontwikkelt de software, maar Automattic bepaalt niet wat jij er publiceert.

Open source, dat is de weg die het internet moet opgaan. De slinger is de laatste jaren té zwaar doorgeslagen naar een gesloten internet, met diensten waaraan je gekluisterd bent, die je in een walled garden willen houden.

Mullenweg wil dus gewoon terug een open source web. Wanneer een van de grote techbedrijven de zoveelste concurrent, met een mogelijk potentieel opkoopt, dan koopt Automattic een dienst op die hetzelfde doet. En maakt die open source - dit alles om een open web te kunnen garanderen. Mullenweg heeft een quote van Albert Camus, waarin hij gelooft: "De enige manier om om te gaan met een onvrije wereld is ervoor te zorgen dat je zo volkomen vrij bent, dat gewoon al je bestaan een rebelse daad wordt.".

Op YouTube vind je een keynote van Matt Mullenweg. De tweede link verwijst naar het artikel  op Protocol waarin de ideeën van Mullenweg uiteengezet worden.
https://www.youtube.com/watch?v=OpiH_P9aGhQ
https://www.protocol.com/matt-mullenweg



VIDEOGAME HADES WINT EEN HUGO AWARD
De tijd is voorbij dat games afgedaan werden als brol. De games van tegenwoordig zijn een vorm van kunst, en steeds meer mensen erkennen dat. Goede games zijn creatief, hebben een verhaal, zijn kunstig uitgewerkt, maar hebben ook een maatschappelijk verhaal.

Een standpunt dat niet door iedereen gedeeld wordt, maar nu toch een officiële bevestiging krijgt. Want de game "Hades" heeft als eerste een "Hugo Award" gekregen. Dat is een jaarlijkse literaire prijs die uitgereikt wordt aan Science Fiction en Fantasy werken, op de World Science Fiction Convention. Normaal worden games daar niet genomineerd, maar dit jaar werd er een nieuwe categorie ingevoerd voor videogames.

Meer bij TechDirt.
https://kotaku.com/hades-wins-a-hugo-award-making-history-as-first-video-1848242324
https://www.techdirt.com/articles/20211221/09190548161/video-game-hades-makes-history-as-first-video-game-to-win-hugo-award.shtml



WAT ALS: EEN SLIMME ASSISTENT NIET ZO SLIM IS
Artificiële intelligentie is knap. Maar velen staan toch een beetje weigerachtig tegenover de evolutie, omdat het niet echt geweten is hoe de AI redeneert, hoe het tot bepaalde conclusies komt. Een AI krijgt heel veel informatie aangereikt, die het verwerkt. Maar als die informatie zelf vooroordelen bevat, dan zal de AI die ook bevatten. En als de AI geen besef heeft van wat het eigenlijk zegt, dan kan dat gevaarlijk zijn.

Dat speelde zich voorbije week af in de VS, waar een 10-jarig meisje aan de Alexa AI van de Echo-luidspreker vroeg om haar een uitdaging te geven - wellicht verveelde het meisje zich, of wilde zij zichzelf sterker maken door die uitdaging aan te gaan.

Maar Alexa had wel een heel rare uitdaging: "Steek de lader van een telefoon halfweg in de contactdoos in de muur, en raak dan met een munt de blootstaande pieken van de lader aan".  Wat, als je even nadenkt, heel gevaarlijk is: het metaal van de munt geleidt elektriciteit en zou zo het meisje een elektrische shock kunnen geven.

De AI zou deze uitdaging op het internet gevonden hebben, zo blijkt. En inderdaad circuleert al een tijdje op TikTok deze uitdaging. Maar het toont aan dat dergelijke assistenten eigenlijk nooit gebruikt mogen worden zonder ouderlijke supervisie...
https://www.bbc.com/news/technology-59810383



LASTPASS STELT GERUST: GEEN HOOFDWACHTWOORDEN GEKRAAKT
Een wachtwoordmanager is ideaal: je moet maar één hoofdwachtwoord onthouden, en daarna kan je voor elke website die je bezoekt een apart, sterk wachtwoord aanmaken dat die manager voor jou onthoudt. Ideaal, met slechts één zwak punt: het hoofdwachtwoord. Dat moet ook sterk zijn, en sommige gebruikers zondigen daartegen. Maar stel dat de database van de passwordmanager gekraakt zou worden, dan is het hek natuurlijk van de dam, want dan liggen al jouw wachtwoorden op de straat.

Het leek er deze week even op dat dit het geval was met LastPass. Verschillende gebruikers meldden namelijk dat zij een mail kregen van LastPass, met het bericht dat iemand getracht had om in te loggen op hun account, door middel van het master paswoord, vanop een ongebruikelijke locatie. Omdat die locatie ongebruikelijk was, had LastPass de inlogpoging geblokkeerd.

Meteen ontstond het gerucht dat de database met master paswoorden gekraakt of gelekt was. Maar LastPass stelt gerust: die inlogpogingen zijn gewoon een reeks aanvallen van bots, die aanvallen uitvoeren aan de hand van e-mailadressen en wachtwoorden die buitgemaakt zijn bij inbraken bij andere websites, en die vrij via het internet beschikbaar zijn, of verkocht worden. Een tactiek die Credential Stuffing genoemd wordt.

Geen hack dus, maar toch een lesje om te leren: gebruik nooit twee keer hetzelfde wachtwoord. LastPass heeft trouwens een controlefunctie die nagaat of je hetzelfde wachtwoord meerdere keren gebruikt hebt. Voer die controle uit!

Meer over Credential Stuffing bij Imperva (1). Macworld en Bleeping Computer geven meer achtergrond bij het verhaal (2)(3)
https://www.imperva.com/learn/application-security/credential-stuffing/
https://www.macworld.com/article/562124/lastpass-attack-master-passwords-compromised.html
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/lastpass-users-warned-their-master-passwords-are-compromised/



HET FENOMEEN HACKER FOR HIRE VALT NIET UIT TE ROEIEN
Dit jaar was er veel te doen rond de NSO Group, een Israëlisch bedrijf dat zich gespecialiseerd had in het exploiteren van zwakke plekken in software. Om dan een product aan te bieden om gebruikers te bespioneren. Een hack die dan aangekocht wordt door regeringen in bepaalde landen, om tegenstanders te bespioneren.

Dat de praktijken van NSO Group ontdekt werden, heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf in slechte papieren kwam. Echt netjes kan je die praktijken niet noemen, en een schandaal kan geen enkel bedrijf zich veroorloven.

Maar voor NSO Group kan het er niet rooskleurig uitzien, er blijven nog genoeg bedrijven over die in dezelfde 'branche' werken - "hackers for hire". In het voorbije decennium is deze industrie uitgegroeid van een nieuwigheid, naar een belangrijk instrument voor regeringen over de hele wereld.

Om enkele cijfers te geven: alleen al in december meldde Facebook dat zeven hacker-for-hire firma's uit de hele wereld een aanval uitgevoerd hadden tegen 50.000 mensen op het platform. Dat waren, naast vier andere Israëlische bedrijven, operaties uit China, India en Noord-Macedonië. Maar ook dichter bij huis: in 2014 maakte een Italiaans bedrijf Hacking Team furore toen het beschuldigd werd van het verkopen van niet op te sporen spyware aan dozijnen landen die de mensenrechten niet hoog in het blazoen hadden staan.

Een achtergrondartikel over deze bloeiende "business" bij Technology Review.
https://www.technologyreview.com/2021/12/28/1043029/the-hacker-for-hire-industry-is-now-too-big-to-fail/



ANDROID 13 TIRAMISU: XDA GEEFT EEN EXCLUSIEVE PREVIEW
Momenteel zitten we aan Android 12, en werken de verschillende OEM's aan die versie om hun eigen 'skins' te updaten naar deze versie. En voor wie een inklapbaar toestel heeft, is er  Android 12L, een versie die het gebruik van inklapbare en andere toestellen met klein/groot scherm moet vereenvoudigen.

Maar ondertussen wordt er wel gewerkt aan versie 13 van Android, dat de codenaam Tiramisu draagt. En XDA heeft alvast wat nieuwigheden in exclusiviteit kunnen ontdekken.

Zo zal je in de nieuwe versie de taal kunnen instellen per app, waar dat nu universeel voor het hele toestel werkt. Een optie die "Panlingual" heet.  Een andere nieuwigheid heet de Runtime Permission voor meldingen. Je zal zelf voortaan via opt-in kunnen bepalen of je een app toelaat om meldingen naar je toestel te sturen.

Maar het meest intrigerende volgens XDA is TARE: The Android Resource Economy. Dat moet het energieverbruik van het toestel drastisch verbeteren, en het zou werken met een beleid voor een AlarmManager en JobScheduler. Het zou erop neerkomen dat Google een soort munteenheid creëert die gekoppeld is aan het batterijniveau van je toestel. Google zal dan credits geven aan apps op basis van de mate waarin de batterij verbruikt is, en apps kunnen die credits gebruiken als een soort van "betaling" om een taak te kunnen uitvoeren. Het komt er dus op neer dat Google in deze androidversie een limiet zet op hoeveel taken een app kan inplannen via de JobScheduler en AlarmManager, op basis van de status van de batterij.

Meer achtergrond over deze nieuwigheden bij XDA.
https://www.xda-developers.com/android-13-tiramisu-exclusive-first-look/




 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LG DISPLAY: MET STOEL
Normaal gezien heeft begin het jaar de CES-beurs in Las Vegas plaats, het hoogfeest van de technologie waar alle bedrijven hun nieuwste producten voorstellen. Maar corona heeft roet in het eten gegooid, en het ene bedrijf na het andere annuleert zijn aanwezigheid. En dus worden in de volgende dagen die producten in persberichten voorgesteld.

Af en toe zijn er dan aankondigingen bij die eruit springen. Zoals deze: LG Display brengt een speciale, boogvormige stoel uit die bij zijn OLED tv past. Een afbeelding daarvan vind je bij The Verge..

Het is nog maar een concept, geen definitief product. LG Display zou wel aan het samenwerken zijn met een bedrijf dat massagestoelen maakt, om het product op de markt te kunnen brengen. Het is eens wat anders dan de stoel met ingebouwd toilet, die in 2019 voorgesteld werd...
https://www.theverge.com/2021/12/22/22850959/lg-display-media-chair-virtual-ride-concepts-ces-2022
https://www.theverge.com/2019/1/6/18170575/kohler-konnect-bathroom-smart-gadgets-numi-intelligent-toilet-ces-2019



BATTERIJEN ZIJN IN OPMARS IN ENERGIEMIX
De klimaatverandering dwingt de hele wereld om anders om te gaan met energie. Geen fossiele bronnen meer, maar energie gewonnen uit de zon en de wind. Het probleem is natuurlijk dat de zon niet altijd schijnt, en de wind niet altijd waait. De oplossing: een batterij die de energie opslaat en op het gepaste moment vrijgeeft.

Tot nu toe was er weinig evolutie in het gebruik van batterijen. Daar lijkt verandering in te komen. In 2020 had de hele VS minder dan 1 gigawatt aan grote batterij-installaties. En dat is slechts goed om een 350.000 huizen gedurende een paar uur van stroom te voorzien. Volgens recent onderzoek van S&P Global Market Intelligence zou de VS eind dit jaar voor 7 gigawatt aan batterij-installaties hebben, en tegen einde 2023  zou dat naar 16 gigawatt gaan.

Die batterij-installaties vervangen dan meestal gascentrales, die tot nu ingeschakeld worden om piekverbruik op te vangen. Waarom die batterij-installaties nu wél populair worden, en tot nu eerder traag aangroeiden? De prijs. De kost voor een batterij is scherp gedaald. Een batterij die in 2010 een prijskaartje had van $1200 per kilowatt uur, kost er nu $132. En het is niet alleen de industrie die gebruikmaakt van dergelijke batterijen: ook de residentiële markt voor batterij-installaties in de woning zou volgend jaar in de VS naar verwachting met 1 miljard dollar moeten groeien.
https://www.wsj.com/articles/battery-storage-soars-on-u-s-electric-grid-11640082783?mod=rss_Technology

 




 
De nieuwe oogst


   
FUGUE 3: TEGELS ALS ACHTERGROND
Dit is een gratis te gebruiken Material UI design systeem, dat je zelf aan je eigen voorkeuren kan aanpassen. De code kan je exporteren om te gebruiken.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/bricks-design-system/76319/
https://backlight.dev/edit/k0DvZztNuwmS6XnXoohE/introduction/doc/bricks.svg?p=doc


SHIPMAP: INDRUKWEKKEND
Deze website geeft je een idee van de enorme hoeveelheid schepen die elke dag, elke minuut, over de hele wereld varen om goederen te vervoeren. De site brengt het verhaal in een mooi filmpje, maar je kan ook zelf parameters instellen om het verkeer te zien.
[Taal: ENG]
https://www.shipmap.org/


ULTIMATE ANNUAL REVIEW

Het einde van het jaar noopt je wellicht tot nadenken over de voorbije jaren, en om goede voornemens te maken voor de toekomst. Deze review kan je daarbij helpen. Je kan hem downloaden als toevoeging voor je Notion app, of gewoon als PDF. En je kan de maker ervan belonen met wat centjes - of ook niet.
[Taal:ENG]
https://www.annualreview.life/


IMAGE TO CARTOON
Een nieuw jaar, een nieuwe emoji of profielfoto? Met deze website wordt het gemakkelijk om een alternatieve profielfoto te maken: de tool zet de afbeelding die je uploadt om naar een cartoon. Aan het werk!
[Taal: ENG]
https://imagetocartoon.com/
 

SACRED TEXTS

Dit is, naar eigen zeggen, het grootste gratis te raadplegen archief van online boeken over religie, mythologie, folklore en esoterica. De ideale plek dus om alles te weten te komen over Nostradamus, I  Ching, de Talmoed, het Boek der Schaduwen, en meer.
[Taal: ENG]
https://sacred-texts.com/


PRO MODORO
Dit is een gemakkelijk in te stellen timer voor pomodoro, een techniek om je productiviteit te traceren en te verbeteren. Met Pro Modoro kan je een timer instellen om taken geconcentreerd uit te voeren.
[Taal: ENG]
https://pro-modoro.xyz/


FACE TEST
Behoor jij tot een van de weinige mensen die gemakkelijk gezichten kunnen identificeren? Dat kan je uitvinden met deze test van de UNSW universiteit. Je kan de test wel niet uitvoeren op een mobiel toestel, je hebt een desktopcomputer of laptop nodig.
[Taal: ENG]
https://facetest.psy.unsw.edu.au/


DE 250 BESTE FILMS OP NETFLIX

Een lijstje samengesteld door Ben Van Alboom (Facerholic op Twitter). Films de je dus ooit van je leven gezien moet hebben. Je weet wat je te doen staat!
[Taal: NL]
https://fakerholic.medium.com/de-250-beste-films-op-netflix-aec757897303


LEER NO-CODE IN 100 DAGEN
100 dagen lang, elke dag 30 dagen. En dan zou je het moeten kunnen. En de cursus start... 1 januari. Maak je goede voornemens meteen waar!
[Taal: ENG]
https://www.challenge.100daysofnocode.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

Geschiedenis van de Belgische stad Aalst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Aalst
Poolse verloskundige, die in concentratiekamp Auschwitz meer dan drieduizend kinderen geboren hielp worden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82awa_Leszczy%C5%84ska
Stelling uit de abstracte algebra - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stelling_van_Frobenius_(delingsalgebra)
Finse componist van film- en computergamemuziek en arrangeur van gamemuziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jonne_Valtonen
Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Defensiebrede_Vervanging_Operationele_Wielvoertuigen
Nummer van de Britse zanger Tom Jones - https://nl.wikipedia.org/wiki/It%27s_Not_Unusual
Koopman in dienst van de VOC - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Johan_Vreelandt
Britse televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Christmas_Carol_(televisieserie)
Belgisch audioproductiehuis en uitgeverij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Geluidshuis

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

Nieuwjaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar
Grenscrisis Wit-Rusland - Europese Unie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grenscrisis_Wit-Rusland_-_Europese_Unie
Overleden Ghanees-Nederlands voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Christian_Gyan

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

Het portaal van de week gaat over de Vroegmoderne Tijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vroegmoderne_Tijd

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- De eerste vouwtelefoon van Oppo verslaat de Fold
https://www.ad.nl/tech/de-eerste-vouwtelefoon-van-oppo-verslaat-de-fold~aaf798b8/
- Stoppen met roken en drinken? Deze apps helpen je
https://www.ad.nl/tech/stoppen-met-roken-en-drinken-deze-apps-helpen-je-br~a30a0cad/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Vergeet niet je toestellen uit te trekken voor je op vakantie vertrekt
https://computertaal.info/2021/12/28/vergeet-niet-je-toestellen-uit-te-trekken-voor-je-op-vakantie-vertrekt/
- Review: SwifDoo PDF v2.0
https://computertaal.info/2021/12/27/review-swifdoo-pdf-v2-0/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- ASUS publiceert teaser voor gamingtablet in ROG-serie
https://tweakers.net/nieuws/191374/asus-publiceert-teaser-voor-gamingtablet-in-rog-serie.html
- Japanse universiteit verliest 77TB aan data na back-upprobleem
https://tweakers.net/nieuws/191366/japanse-universiteit-verliest-77tb-aan-data-na-back-upprobleem.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-Aanbevolen door de redactie: achtergrond en analyse in 2021
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/aanbevolen-door-de-redactie-achtergrond-en-analyse-in-2021/groupement-normal-1817957.html
- 'Uiteindelijk gaan we organische computers bouwen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/uiteindelijk-gaan-we-organische-computers-bouwen/article-normal-1805307.html



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: ZO GEBRUIK JE TAB GROUPS IN SAFARI OP DE MAC

In Safari kan je voortaan je tabbladen groeperen. Bovendien kan je zo'n groep dan een label geven, en verslepen op de tab-balk. Zo kan je de overdaad aan geopende tabs vermijden, iets wat ook al Edge en Google Chrome aanbieden. Bij HowToGeek vind je een goede uitleg over hoe je dit doet.
https://www.howtogeek.com/771745/how-to-use-tab-groups-in-safari-on-mac


JE THUISADRES WIJZIGEN IN GOOGLE MAPS
Bij Google Maps kan je een adres instellen als "thuis" en een adres als "werk". Zo kan je gemakkelijk routebeschrijvingen en meer krijgen. Maar hoe doe je het, en hoe kan je het later dan nog wijzigen? Dit artikel van How to Geeks vertelt hoe het moet.
https://www.howtogeek.com/768500/how-to-change-your-home-address-on-google-maps/


ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOS

Binnenkort heb je niet langer een onbeperkte opslagruimte bij Google Photos. Wat zijn je alternatieven? The Next Web loopt ze voor jou langs.
https://thenextweb.com/news/google-photos-unlimited-plan-alternatives-analysis


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SMULE: MAAK VAN JE PHONE EEN KARAOKEMACHINE
Met deze app kan je je favoriete songs zingen, alleen of in duet, samenwerken met andere zangers uit de hele wereld en meer. Er zijn meer dan 10 miljoen songs om uit te kiezen. De tool bevat ook een nieuwe video feature, om jouw prestatie vast te leggen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smule.singandroid&hl=en_US&gl=US


BIKESPOT: VOOR FIETSERS

Dit is een crowdsourced app, waar je je GPS fietsroutes kan downloaden en delen. En uiteraard is er ook het communitygevoel, om samen te fietsen.
https://www.producthunt.com/posts/bikespot
https://bikespot.fr/en/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: 1PASSWORD
Bij Engaget vonden wij een goed artikel, met daarin de beste apps om op je smartphone te zetten. Om te beginnen 1Pasword. Dat genereert niet alleen sterke wachtwoorden, die op al je toestellen gesynchroniseerd worden, maar het bevat ook een ingebouwde 2-factor authenticatie.
https://1password.com/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: FIREFOX

De nieuwste versie van deze browser voor Android brengt heel wat mogelijkheden van de desktop browser naar je mobiele toestel, waaronder add-ons van derden. En ook de Enhanced Tracking Protection zal je nu op je smartphone vinden. Heb je een iPhone, dan kan je sinds iOS 14 ook Firefox als standaard browser instellen.
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/browsers/mobile/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: HEADSPACE
Deze app moet je vooral wat rust brengen in je hoofd. Het is een meditatie en mindfulness app, maar ook meer: je krijgt er een muziekmix die je moet helpen om je te focussen, en workouts om aan het einde van de dag te ontspannen.
https://www.headspace.com/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: HOPPER
Het mag niet zoveel meer, maar vliegen doen veel mensen nog altijd. Voor hen is er deze app: die helpt hen om geld te besparen bij de aankoop van hun ticket. De app loopt hiervoor websites zoals Google Flights en Kayak af.
https://www.hopper.com/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: OPEN TABLE
Een app om een restaurant in de buurt te vinden en er een plekje te reserveren. Je kan filteren op keuken en de locatie.
https://www.opentable.com/


DE BESTE APPS VOOR JE SMARTPHONE: POCKET CASTS

Deze podcast app is bijzonder goed wanneer je op verschillende platformen werkt met Google, Apple en Microsoft, want hij synchroniseert perfect wat je al beluisterd hebt. En de app wil echt niet meer doen dan een app zijn om podcasts te beluisteren, hij is gewoon en simpel.
https://www.pocketcasts.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Voor velen zijn vrouwen als detectiveromans:
na de ontknoping komt er weinig verrassends meer.
-Koos J. Versteeg-