Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/7/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1127 van 17/7/2021



Gegroet lezer,

Het valt ons op dat we deze week wel heel wat artikels hebben die eerder economisch getint zijn, zoals over China, de nieuwe minimumbelasting die de G20-landen overeengekomen zijn voor de grote techbedrijven. Maar die beslissingen spelen toch een grote invloed op hoe de techwereld verder evolueert. En dus is het van belang dat u hiervan op de hoogte bent. Het is eigenlijk wat droge lectuur, maar we hopen het toch op een interessante manier gebracht te hebben.

Maar uiteraard zijn er ook veel luchtiger artikels, die puur over tech gaan. Voor elk wat wils dus.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




CHINA VOERT DRUK OP CHINESE TECHBEDRIJVEN OP
Het is een heel moeilijke evenwichtsoefening voor een communistisch land als China, om de grote techbedrijven onder de knoet te houden.

Neem nu Didi Global, de Chinese tegenhanger van Uber. Het is heel succesvol in China, en overweegt daarom naar de beurs van New York te trekken. Maar dat zint China niet: het vroeg Didi om zijn IPO uit te stellen, een verzoek waarop Didi niet inging. Het zette zijn roadshow verder, en haalde in enkele dagen maar liefst 4,4 miljard dollar op.

En kijk: China verbood Didi om nog nieuwe gebruikers te aanvaarden, en enkele dagen later werden alle appstores bevolen om de app van Didi te verwijderen.

Er zijn hiervoor verschillende redenen, zo menen waarnemers. Om te beginnen is China bezorgd over de veiligheid van bedrijfsgegevens. Alle gegevens van de gebruikers worden bewaard in China, maar de VS vereist dat beursgenoteerde bedrijven "materiële contacten" bekendmaken aan de SEC, de beurswaakhond. Dat omvat informatie over belangrijke verkopers en leveranciers. En China vreest dat, zodra geweten is welke kopers dat zijn, die gecompromitteerd kunnen worden.

In de review van Didi wordt gekeken waar Didi producten en diensten heeft gekocht voor zijn netwerk en worden beveiligingsrisico's beoordeeld.

In mei werd er trouwens een wet ingevoerd, die op 1 september van kracht wordt, en waarin bepaald wordt welke data overzee (dus in de VS) gedeeld kunnen worden, zo weet Wall Street Journal.

Een andere reden is volgens Bloomberg dat China Securities Regulatory Commission van plan is om bedrijven, die eigendom zijn van Chinezen, toestemming moeten vragen aan de overheid vooraleer zij naar de beurs mogen gaan in Hong Kong of de VS. Momenteel maken Chinese bedrijven gebruik van een model dat 'Variable Interest Entity' heet, en waarbij de winsten worden overgedragen naar een offshore entiteit waarin buitenlandse investeerders aandelen kunnen hebben.

Didi is niet het enige bedrijf dat naar de beurs wil, en daarbij tegenkanting ondervindt. De IPO van Ant Group werd in november geblokkeerd, enkele dagen voor de groep naar de beurs van Hong Kong wou gaan. China onderzoekt ook al hoe Tencent en Baidu omgaan met data van de gebruikers. En Weibo, een van de belangrijkste social media apps, zou van plan zijn om een privébedrijf te worden.

Wat er nu gebeurd is met Didi, heeft er in elk geval voor gezorgd dat de in China gebaseerde fitness app Keep, het podcasting platform Ximalaya, en LinkDoc, een start-up die medische data analyseert, hun plannen voor een IPO in de VS op pauze gezet hebben...
https://www.wsj.com/articles/chinese-regulators-suggested-didi-delay-its-u-s-ipo-11625510600?mod=djemalertNEWS
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-07/china-mulls-closing-loophole-used-by-tech-giants-for-u-s-ipos
https://t.co/A8zx8gUzlf



ONDERZOEK NAAR DISCUSSIES OP SOCIALE NETWERKEN
Amanda Baughan, onderzoeker aan de University of Washington, werkt mee aan een onderzoek naar de manier waarop discussies beïnvloed worden door de manier waarop sociale media ontworpen zijn.  Uit het onderzoek blijkt alvast dat de mensen zeiden dat zij de meeste discussies hadden op WhatsApp en Facebook, en het minste op Reddit en youTube. Maar ook dat zij negatieve gevoelens hadden over de discussies op Facebook, en positieve over WhatsApp.

Aan de deelnemers werd ook gevraagd welke elementen in het ontwerp van de sociale media zij goed vonden om productieve discussies te voeren. Daarbij bleek dat de mensen bestaande features wel goed vonden, zoals de mogelijkheid om ophitsende commentaren te verwijderen, gebruikers te blokkeren die een gesprek doen ontsporen, en emoji's kunnen gebruiken om gevoelens over te brengen.

Bij het onderzoek werd ook de mening gevraagd naar een functie die nog niet bestaat, namelijk de mogelijkheid om een discussie van openbaar naar publiek over te schakelen. Dat vonden de respondenten een goed idee, want vaak kan een discussie afwijken van het oorspronkelijke onderwerp, en zo worden mensen die enkel belangstelling hadden voor dat onderwerp, een hele uitweiding over dat zijspoor bespaard.

Over het algemeen waren de mensen positief over het idee om via het design van het sociaal netwerk de kwaliteit van de discussies te verbeteren. Maar er was één ding waar zij niet achter stonden: een voorstel dat de platformen een time-out van 30 seconden zou inlassen wanneer een discussie te verhit zou worden. Want, zo meenden zij, dat zou de deelnemers aan het gesprek alleen maar meer frustreren.
https://theconversation.com/its-not-just-bad-behavior-why-social-media-design-makes-it-hard-to-have-constructive-disagreements-online-161337



NEW YORK CITY VOERT NIEUWE BIOMETRIEPRIVACYWET IN
Overal hangen tegenwoordig camera's. Die met gelaatsherkenning jou kunnen volgen - ook binnen handelszaken. Wat de overheid met die verzamelde gegevens doet, is één zaak. Hopelijk worden die data enkel gebruikt voor veiligheidsdoeleinden.

Maar wat doen bedrijven met biometrische gegevens zoals gelaatsherkenning en vingerafdrukken? Tot nu toe konden zij daarmee alles doen wat zij willen. De stad New York wil daar nu een einde aan stellen met een nieuwe wet, die deze week in voege treedt.

Alle bedrijven die biometrische info verzamelen, zullen verplicht zijn om dit duidelijk te melden aan de ingang van het gebouw. Zij moeten vermelden wat er juist verzameld wordt.

Een hele reeks bedrijven, van retailers, winkels restaurants en theaters, mogen die data ook niet verkopen of delen met anderen, of op enige wijze winst maken van de informatie die zij verzamelen.

De wet is nog lang niet volmaakt - bedrijven mogen bijvoorbeeld nog altijd biometrie gebruiken voor hun personeel, bijvoorbeeld ter vervanging van de prikklok. Maar het is een begin. In de EU is, als wij ons niet vergissen, het verzamelen van biometrische data al lang geregeld door de GDPR, inclusief het verbod op het verkopen ervan...
https://techcrunch.com/2021/07/09/new-york-city-biometrics-law/



EINDELIJK ACTIE TEGEN GROTE TECHBEDRIJVEN
Het is een oud zeer: de grote techbedrijven maken superwinsten, maar betalen niet veel belasting. Vooral omdat zij een legertje belastingspecialisten in dienst hebben die voor hen de voordeligste routes kunnen vinden om de winsten door te sluizen naar landen met een heel gunstig belastingregime.

Zo heeft de BBC tijdens een interview met Sundar Pichai, de CEO van Google, de man ondervraagd over de meer dan 20 miljard dollar die naar Bermuda versluisd werd, via een Nederlands spookbedrijf, in een strategie die "Double Irish, Dutch sandwich" heet. Volgens Pichai maakt Google niet langer gebruik van die techniek, en in alle landen waar het actief is zich voegt naar de geldende belastingwetten.

De journalist in kwestie vroeg daarop of Pichai wou beloven om Google onmiddellijk uit alle belastingparadijzen terug te trekken, maar die ging daar niet op in. Het interview kan je nalezen bij BBC. (1)

Maar er lijkt toch wat te bewegen in de strijd tegen belastingoptimalisering. De ministers van financiën van de G20-landen zijn namelijk overeengekomen dat grote multinationals belastingen moeten betalen in alle landen waar zij actief zijn, en dat er een minimumtarief moet komen.

De G20, dat zijn 19 landen en de Europese Unie, samen goed voor meer dan 80 van het wereldwijde GDP en 75% van de wereldwijde handel. En dat wil al wat zeggen!

Meer hierover bij The Register (2).

Ook de EU was van plan een speciale heffing in te voeren voor de techgiganten. Maar dat wordt nu uitgesteld - de belasting van de G20 krijgt voorrang. (3)
https://tech.slashdot.org/story/21/07/12/0045221/google-ceo-grilled-over-using-a-20-billion-tax-shelter-in-2017?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.theregister.com/2021/07/12/g20_global_tax_plan/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-12/eu-delays-push-for-digital-levy-to-focus-on-global-tax-deal



HET RECHT OP HERSTELLING WORDT HERSTELD
De techbedrijven krijgen ook van president Biden de wind van voren. In een 'executive order' heeft hij alle overheidsinstellingen opgeroepen om hervormingen in te voeren en zelfs sommige wijzigingen terug te draaien. Zo wil hij dat de netneutraliteit terug ingevoerd wordt, dat er competitie komt voor breedband om de prijzen te drukken, en om wetten in te voeren die de burger het recht moeten geven om zijn toestellen te herstellen. PCWorld heeft hier meer over. (1)

Nu is een van de bedrijven die als eerste begonnen is om zijn smartphones en andere toestellen dicht te lijmen, zodat je ze niet zelf kon openen, Apple. Het wil absoluut dat je je toestel bij een officiële Apple-winkel laat herstellen, en heeft daarvoor zelfs speciale schroeven laten ontwerpen die jij met je gewone schroevendraaier niet kan openen.

Daarom kan het verbazen dat Steve Wozniak in een YouTube video pleit voor het 'right to repair'. Hij vertelt in het filmpje hoe hij zelf toen hij jong was radio's en tv's met buizenlampen herstelde, en de lampen toen testte. Toen hij zijn Apple I maakte, had hij niet genoeg geld om een teletype te kopen als input en output. Nadat hij de schema van zijn tv bekeken had kon hij die gebruiken als output voor zijn Apple I.

Hij heeft het er ook over de voldoening die je hebt wanneer je zelf iets kan herstellen. En dat het geen kwaad kan dat je zelf je toestel herstelt, wanneer je onderdelen gebruikt die beantwoorden aan de vereiste specificaties.

Met andere woorden Wozniak zet zich vierkant achter het recht op herstellen, en roept op om "do the right thing'. Nu is het dus afwachten of zijn oproep gehoord wordt bij Apple zelf.

Meer bij 9go5Mac. Het filmpje kan je op de 3e link bekijken.
https://www.pcworld.com/article/3624580/net-neutrality-right-to-repair-broadband-fees-biden-executive-order-explained.html#tk.rss_all
https://9to5mac.com/2021/07/07/apple-co-founder-steve-wozniak-stands-up-for-right-to-repair-argues-company-built-on-open-source/
https://www.youtube.com/watch?v=CN1djPMooVY



YOUTUBE SHORTS NU BESCHIKBAAR IN 100 LANDEN
Verleden jaar heeft YouTube in India zijn Shorts uitgebracht, een soort concurrent voor TikTok. Daarna volgde een bètaversie in de VS,  en nu brengt YouTube zijn Shorts naar 100 landen.

Bij de Shorts kan iedereen een filmpje kijken, maar tot nu konden enkel gebruikers in een beperkt aantal landen de tools gebruiken om Shorts te filmen en te bewerken. Dat verandert nu: deze tools worden in die 100 landen beschikbaar.(1)

Engadget (2) merkt daarbij op dat het feit dat YouTube voor korte video's gaat, eigenlijk een omgekeerde beweging is van wat TikTok doet, dat nu voor langere video's gaat. Na enkele maanden van testen kunnen daar alle gebruikers filmpjes opnemen die tot drie minuten duren. Door de vorige limiet van 60 seconden te laten vallen, wil TikTok naar eigen zeggen creators meer vrijheid geven, vooral mensen die tutorials maken voor dingen te koken en hoe je op te maken.
https://support.google.com/youtube/answer/10059070?hl=en#zippy=
https://www.engadget.com/youtube-shorts-available-globally-161554248.html?src=rss



SEARCH ATLAS: GOOGLE BIEDT ANDERE ZOEKRESULTATEN NAARGELANG HET LAND
Een interessant onderzoeksproject werd gelanceerd door twee PhD studenten, Rodrigo Ochigame en Katherine Ye. Zij bouwden namelijk een experimentele interface voor Google Search: Search Atlas. Die ziet eruit als de gewone zoek-site van Google, met het blanco zoekvakje. De resultaten zijn echter anders: je krijgt drie lijsten met resultaten, van dezelfde zoekopdracht die op drie verschillende plaatsen gemaakt werden.

Het experiment wil zo onderzoeken of er verschil is tussen de resultaten afhankelijke van de locatie, en zo ja, waarom. Daarbij wordt elke zoekopdracht vertaald in de standaard taal van elke plaatselijke editie van Google, via Google Translate.

En daarbij werden wel enkele opmerkelijke verschillen vastgesteld. Een zoekopdracht naar "Tiananmen Square" toonde bij de versie uit het VK en Singapore beelden van 1989, terwijl bij de versie voor de VS, Thailand en China meer recente beelden getoond werden, van een plein vol met toeristen.

Volgens een woordvoerder van Google is het niet dat Google de beelden uit 1989, toen er de grote opstand was op het Chinese plein, verdoezelt. Maar dat Google die toeristische beelden zal tonen wanneer het denkt dat iemand meer interesse heeft om erheen te reizen, dan om de geschiedenis van het plein te weten te komen.

Search Atlas heeft ook kaarten en afbeeldingen die tonen hoe andere zoekopdrachten variëren per land, zoals "god. Daarbij worden resultaten getoond op basis van de dominante godsdienst in een bepaalde regio. Een zoektocht naar "how to combat climate change" toonde in Europa resultaten over het beleid dat er gevoerd zal worden, maar in eilanden als Mauritius of de Filipijnen werden verhalen getoond over het dreigend gevaar van de stijgende zeespiegel.

Interessant om te volgen!
https://searchatlas.org/



ONLINE VS CINEMA: HET RESULTAAT VAN DISNEY
Onlangs werd in de VS de nieuwe Disney-film "Black Widow" uitgebracht. Speciaal daarbij is, dat die zowel in de bioscoopzalen in de VS uitgebracht werd, als op op de eigen streamingsite Disney Plus Premier Acces waar de abonnees maar liefst 30 dollar moesten betalen om de film te kunnen huren.

De release van de film in de bioscoop bracht 80 miljoen dollar op in één weekend tijd. Wat een stevig bedrag is voor een film in dit post-covid tijdperk.

Het had natuurlijk meer kunnen zijn - enerzijds omdat mensen nog altijd niet volledig vertrouwen dat het veilig is om naar de bioscoop te gaan. En anderzijds omdat mensen nu de film thuis gezien hebben, in plaats van in de bioscoop.

Maar daar mag je dan weer de kanttekening bij zetten dat niet iedereen die de film gehuurd heeft aan die dure prijs, die ook in de bioscoop zijn gaan zien, ook in niet-covid tijden. Misschien zouden die gewoon gewacht hebben tot de film in hun gewone stream beschikbaar was. En zou het betekenen dat het lanceren van een film als dure première in een streaming abonnement, tegelijkertijd met de première in de zalen, de gewoonste zaak ter wereld wordt? Afwachten!
https://variety.com/2021/film/box-office/marvel-black-widow-box-office-opening-weekend-1235016977/



APPLE WORDT JOUW KREDIETMAATSCHAPPIJ
"Lenen bij Apple, is lenen bij een vriend" - een parafrase van de bekende "mevrouw Leemans"-reclame die decennialang in Vlaanderen de ronde deed. Apple is namelijk van plan om je geld te lenen, in die zin dat je voortaan aankopen zou kunnen doen die je in schijfjes kan afbetalen.

Het bericht werd gebracht door Bloomberg, dat eraan toevoegt dat de dienst die als werktitel "Apple Pay Later" draagt, samenwerkt met Goldman Sachs Group Inc. dat instaat voor de leningen. Dat bedrijf was ook al partner van Apple voor de Apple Card kredietkaart, maar dit nieuwe aanbod zou volledig los staan daarvan. Want je zou zelfs geen Apple Card nodig hebben voor jouw aankopen die je in afbetalingen wil betalen.

Volgens Bloomberg is dit een poging van Apple om zijn Apple Pay dienst door meer mensen te laten gebruiken. Maar als je het ons vraagt is het een systeem dat mensen gemakkelijk in moeilijkheden kan brengen. Je kan namelijk, wanneer je iets aankoopt, kiezen om een aankoop interestvrij in 4 maanden te betalen, of in meer maanden maar dan met interest. En de ervaring leert dat mensen vaak vele kleine afbetalingen opstapelen, die toch één grote schuldenberg vormen en zij zo in de problemen komen...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-13/apple-goldman-plan-buy-now-pay-later-service-to-rival-paypal



BINNENLAND: NA DE EURO OOK DE DEURO
De Europese Centrale Bank heeft het licht op groen gezet voor een digitale euro, noem het de "deuro". Niet dat die er morgen al zal komen, want het is voorlopig enkel een onderzoek dat ingesteld wordt naar de wenselijkheid, via een pilootproject van twee jaar.

De deuro moet een antwoord zijn op de groeiende digitalisering van betalingen, en de snelle groei van cryptomunten. Naast de cryptomunten maken steeds meer bedrijven hun eigen munt, en de ECB wil vermijden dat die de financiële markten zouden gaan bepalen.

De deuro zal niet, zoals de bitcoin, een speculatieve koers hebben, maar gekoppeld zijn aan de "echte" euro. De munt wordt uitgebracht door de ECB, waar de gebruiker een rekening zou kunnen openen. De financiële structuur blijft bij de ECB, wat stabiliteit moet garanderen. Maar landen en banken zouden apps kunnen uitbrengen.

Een goede uitleg vind je bij De Nederlandsche Bank. Ook De Morgen geeft uitleg, maar die staat achter de betaalmuur.
https://www.dnb.nl/innovatie-in-betalen-en-bankieren/digitale-euro-wat-waarom-en-hoe/
https://www.demorgen.be/nieuws/de-ecb-geeft-groen-licht-voor-de-digitale-euro-wat-betekent-dat-voor-u~b7009bd7/



BINNENLAND: ICT BEDRIJF GETROFFEN DOOR RANSOMWARE
Het zal je maar overkomen. Je bent een IT-bedrijf, dat diensten aanbiedt aan meer dan 60 klanten. Die  rekenen erop dat de gegevens, die zij op jouw servers zetten, bereikbaar zijn. En dan, op een mooie dag, worden die servers het slachtoffer van ransomware.

Het overkwam het Antwerpse bedrijf ITxx op 2 juli. Schuldige was niet het Russische collectief REvil, dat een aanval uitgevoerd had op het Amerikaanse bedrijf Kaseya. Maar wel Conti, de tweede grootste hackersgroep ter wereld.

De gevolgen bleven echter wel hetzelfde: de 60 bedrijven hadden geen toegang meer tot hun gegevens. Uitzendgroep Talentus bijvoorbeeld  kon contracten, prestaties, lonen en RSZ-aangiftes niet meer inkijken, want die waren gecodeerd.

Het bedrijf Secutec heeft ITxx na de aanval begeleid. Door onderhandeling kon het door de hackers geëiste losgeld van 1,5 miljoen dollar herleid worden tot 300.000 dollar. Nog altijd een stevig bedrag, maar de klok tikte en elke dag dat de data ontoegankelijk waren, betekende tientallen mensen die niet konden werken. Na vijf dagen was het akkoord bereikt. En gelukkig hield Conti zijn woord en werd de sleutel tot ontsleuteling van de data meteen vrijgegeven.

Het is, aldus De Tijd, de eerste aanval van Conti in België. Eerder had de groep al de Ierse gezondheidsdienst HSE aangevallen, waardoor de IT-systemen in de Ierse ziekenhuizen uit voorzorg een tijd uitgeschakeld waren.
https://www.tijd.be/ondernemen/ict/Cyberaanval-kost-Antwerps-bedrijf-300-000-dollar-Er-was-geen-andere-optie/10319411
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210711_95381099



FRANKRIJK: BOETE VAN 500 MILJOEN EURO VOOR GOOGLE
De mededingingsautoriteit in Frankrijk heeft Google een stevige klap toegediend: 500 miljoen euro boete. De overheid vond namelijk dat Google zijn belofte van april 2020 niet nagekomen was om "in goed vertrouwen" licentieovereenkomsten zou onderhandelen met uitgevers en nieuwsagentschappen voor het herbruiken van content waarop auteursrechten berusten.

Google heeft in januari wel een overeenkomst afgesloten met Franse uitgevers, om content te mogen gebruiken voor een nieuwe dienst die News Showcase heet.

Maar de Franse mededingingsautoriteit was hierover ontstemd: Google zou het terrein waarop de afspraken van kracht waren, beperkt hebben, omdat het gebruik van persafbeeldingen niet inbegrepen waren.

Hoe het nu verder moet? Google moet aan de uitgevers een aanbod doen voor een verloning voor het recht om beschermde content te gebruiken, en dat binnen de twee maanden. Doet het dat niet, dan riskeert het boetes die kunnen oplopen tot 900.000 euro per dag.

Google is volgens CNBC "erg teleurgesteld". Het zegt in goed vertrouwen gehandeld te hebben. En het wijst er ook op dat het het enige bedrijf is dat akkoorden afgesloten heeft op naburige rechten.

Meer bij CNBC en Politico
https://www.cnbc.com/2021/07/13/google-fined-500-million-euros-in-france-over-news-copyright-row.html
https://www.politico.eu/article/french-competition-authority-fines-google-500m-euros-press-publishers-case/



NA OFFICE 365 NU VOLLEDIGE WINDOWS IN DE CLOUD
Het telewerken tijdens de coronacrisis heeft aangetoond dat het gemakkelijk is om een virtuele werkomgeving te hebben, met alle apps in de cloud, zoals Windows 365 (voorheen Office 365). Maar het bleef toch nog altijd zo dat je werkomgeving thuis meestal verschilt van je omgeving op het werk. En daar heeft Microsoft nu een oplossing voor: een virtuele windows machine service, Windows 365. Bedrijven die hierop een abonnement nemen, kunnen voor hun werknemers cloud pc's installeren. Als werknemer kan je dan gewoon inloggen via een browser, of een virtuele desktop app, vanop elke computer, inbegrepen een Apple, Android of een Linux machine.

De dienst is gebouwd op de Azure Virtual Desktop (AVD) dienst, en eenvoudig te gebruiken. De IT-afdeling van een bedrijf kan de cloud pc's  voorzien van 1 tot 8 virtuele cpu's, met een RAM van 2 tot 16 GB, en een opslagruimte van 64 tot 512 GB. En omdat het een virtuele omgeving is, kan je inloggen vanop je eigen toestel thuis zonder dat je een VPN moet gebruiken voor de veiligheid.

De dienst gaat van start op 2 augustus, en de prijzen worden op 1 augustus bekendgemaakt.

Een leuk detail: bij de lancering tweette Microsoft dat, als de tweet 20.000 likes kreeg, de paperclip emoji in Microsoft 365 vervangen wordt door Clippy. En blijkbaar is dat gelukt!
https://www.engadget.com/windows-365-cloud-virtual-pc-150022333.html
https://www.theverge.com/2021/7/14/22575064/microsoft-windows-365-cloud-pc-launch-date-price-features



FACEBOOK WIL CREATORS VERLEIDEN EN ANDER NIEUWS
Enkele berichtjes over Facebook. Het wil om te beginnen creators lokken, want die zitten nu met zijn allen op TikTok en YouTube. Tot eind 2022 heeft het 1 miljard dollar uitgetrokken, om creators te belonen die originele content posten op Facebook of op Instagram.  Eerder had Facebook ook al dergelijke beloningen in het vooruitzicht gesteld. Het feit dat het nu opnieuw een dergelijk programma uitrolt, kan erop wijzen dat het tamelijk wanhopig wordt... (1)

Nog nieuws: het zal ook Soundoji's uitbrengen op Messenger. Dat zijn, zoals de naam het laat vermoeden, emoji's met een geluidje erbij. Gelukkig zal je dat geluid enkel horen wanneer je op de luidspreker van de emoji drukt, want anders zou het nogal een kakofonie kunnen worden wanneer je berichten moet lezen! (2)

En tot slot: het intrigerende project om een toestel te bouwen dat je hersenen kan lezen, wordt opgedoekt. In de plaats daarvan zal Facebook zich concentreren op een controller die je om je pols draagt, en die de signalen van je spieren kan lezen. Dat lijkt ons al heel wat realistischer! (3)
https://www.nytimes.com/2021/07/14/technology/facebook-payments-creators.html
https://www.cnet.com/news/facebook-messenger-introduces-soundmojis/
https://www.technologyreview.com/2021/07/14/1028447/facebook-brain-reading-interface-stops-funding/



TWITTER: KAT KRIJGT BLAUW VINKJE EN ANDER NIEUWS
Het is niet alleen Facebook dat geeft en neemt, ook Twitter doekt sommige functies op en maakt er nieuwe bij.

Wat weg gaat zijn de fleets bovenaan je scherm op de mobiele Twitter-app. Die verwijzen naar korte filmpjes die na een tijdje verdwijnen, maar blijken niet zo'n groot succes te zijn. Daarom kondigde Twitter vandaag aan dat de Fleets in augustus van je scherm zullen verdwijnen. Nochtans doen die kortstondige filmpjes het wél goed op andere platformen, zoals Facebook en Instagram. (1)

Twitter geeft ook - en soms iets te veel. Door een fout werden namelijk verschillende accounts die het niet verdienden, voorzien van een blauw vinkje als "geverifieerd account".  Daar waren verschillende bots bij, en zelfs het account van een kat. Twitter heeft de fout inmiddels hersteld, maar het incident werpt toch vragen op over de veiligheid van de procedure. (2)

Iets wat Twitter wél goed gedaan heeft: je kan voortaan beperken wie kan antwoorden op een tweet. Je had daarover al enige controle, door filters toe te passen, maar dan moest je dat meteen activeren wanneer je het bericht post. Nu kan je het inperken van wie antwoorden kan, ook activeren nadat je je tweet geplaatst hebt. Bij The Next Web vind je een handige gids hoe je de beperking kan gebruiken (3)
https://www.wionews.com/technology/twitter-fleets-to-be-discontinued-in-august-398193
https://www.dailydot.com/debug/twitter-verified-bot-accounts/
https://thenextweb.com/news/twitter-reply-limit-after-tweeting-feature-analysis
 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



FIREFOX 90 EN CHROME 94
Van beide browsers is er een nieuwe versie uit. Een van de belangrijkste features van Firefox 90 werkt een probleem weg dat bij heel wat gebruikers voor wrevel gezorgd heeft. Sinds Firefox 87 is er SmartBlock, dat tracking wil verhinderen. Het maakt gebruik van scripts die het gedrag van cookies nabootsen zodat die perfect werkt. Alleen gaf dat problemen met inlogknoppen voor Facebook. Dat probleem zou nu opgelost zijn. De juiste technische uitleg vind je bij ZDNet (1).

De nieuwe versie van Chrome wil dan weer het gebruik van https verder promoten. Google heeft al veel initiatieven daarvoor genomen, o.a. door sites die met https werken hoger te rangschikken in zijn zoekalgoritme.

Daarom zal Chrome 94, wanneer je op een website komt die https heeft, automatisch die versie tonen. Is er geen https-verbinding, dan krijg je een waarschuwing dat je je privacy in gevaar brengt. Deze feature moet je momenteel nog zelf activeren, maar later zou die mogelijk voor iedereen standaard actief kunnen zijn.

Meer bij Engadget.
https://www.zdnet.com/article/firefox-90-lands-with-just-in-time-support-for-unblocking-facebook-when-users-log-in/
https://www.engadget.com/google-chrome-https-first-mode-170051682.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: DE STEMMEN VAN ASSISEN

Ben je fan van waargebeurd misdaadverhalen en de processen die daarop volgden? Dan is "De stemmen van Assisen" een aanrader voor jou. Drie misdaadreporters van Het Nieuwsblad vertellen over processen die nu op de rol staan, zij reconstrueren het onderzoek, bespreken het dossier.

Omdat het momenteel zomer is, en er geen lopende processen zijn, duikt het team deze zomer in oudere processen uit de Belgische / Vlaamse geschiedenis. Een aanrader.

Je kan de afleveringen in je podcastplayer vinden door te zoeken op "de stemmen van assisen". De links naar Spotify vind je op de website van Het Nieuwsblad, waar je ook de afleveringen apart kan beluisteren.
https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-de-stemmen-van-assisen





 
De nieuwe oogst


CALCULATOR EDGE: VOOR INGENIEURS
Op deze website vind je talloze gespecialiseerde rekenmachines: voor metallurgie, elektronica, olie en gas, enz.  Je kan bijvoorbeeld bij optische engineering druk berekenen, thermal noise, snelheid-afstand, tijd en meer.
[Taal: ENG]
http://www.calculatoredge.com/


HOE BEGIN JE MET EEN PODCAST

Bij NPR vind je een uitgebreid artikel dat je vertelt hoe je met een podcast begint. En zij kunnen het weten, want zij hebben ontelbare steengoede podcasts. Het artikel kan je, uiteraard, als audio beluisteren.
[Taal: ENG]
https://www.npr.org/2021/06/22/1009098800/how-to-start-a-podcast-npr-advice?t=1626028509800


NOMAD VISA: KAN JE WERKEN IN HET BUITENLAND
De coronacrisis heeft aangetoond dat je niet elke dag op kantoor moet zijn om je taak te kunnen doen. Meer nog: je moet zelfs niet in eigen land zijn, je kan gerust van het andere eind van de wereld werken. Enkel een internetverbinding is nodig.
Maar mag je wel werken in dat land? Deze website vertelt nomaden-werkers welke papieren en documenten je nodig hebt om in een bepaald land te werken.
[Taal: ENG]
https://nomadvisa.io/


RANSOMWHERE: DATABASE VAN RANSOMWAREBETALINGEN
Beveiligingsexpert Jack Cable heeft een website gelanceerd die op basis van crowdsource werkt en zo de betalingen noteert die gedaan worden bij ransonmware. Daarbij betalen bedrijven hackers, die alle bedrijfsgegevens versleuteld hadden, geld om die data terug te decrypteren.
Volgens de site is er in 2021 al voor 32 miljoen dollar in ransomware losgeld betaald. Bij TechCrunch vind je een achtergrondartikel hierover.
[Taal: ENG]
https://techcrunch.com/2021/07/09/this-crowdsourced-payments-tracker-wants-to-solve-the-ransomware-visibility-problem/
https://ransomwhe.re/


GOOGLE STREET DISCOVERY

Google Street is een enorme hulp wanneer je naar een adres moet dat je niet kent: je kan op voorhand de omgeving bekijken, zodat je weet waar je een straat moet inslaan. Maar er zijn ook heel mooie locaties te vinden. Dit project heeft meer dan 9.000 prachtige zichten verzameld. Je kan die bezoeken in willekeurige volgorde, of doelgericht.
[Taal: ENG]
https://mattwelter.github.io/google-street-view/


PIXELHUNTER: JE AFBEELDING AANPASSEN AAN DE SOCIAL MEDIA
Op deze website kan je een afbeelding uploaden, om die te laten passen voor de sociale media. Er zin 102 afmetingen die ondersteund worden, van Twitter tot Instagram en TikTok.  Bovendien krijg je bij de verschillende netwerken goede tips om de ideale afbeelding te maken.
[Taal: ENG]
https://pixelhunter.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERPPHOTO

Van 26 juni tot 26 september loopt het AntwerpPhoto Festival, op het Eilandje. Je kan de foto's ter plaatse gaan bekijken. Of je kan virtueel de vorige edities uit 2018 en 2020 online bekijken.
[Taal: NL]
https://antwerpphoto.be/archief
https://antwerpphoto.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OOSTERWEELVERBINDING
Er was de laatste tijd heel wat te doen over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, als gevolg van de 3M-fabriek aldaar. Deze vervuiling zou zelfs de Oosterweelverbinding, een van de belangrijkste wegenwerken in het land, in gevaar kunnen brengen. Wat houden die werken in, waarom zijn ze nodig?
Dat lees je op deze website.
[Taal: NL]
https://www.oosterweelverbinding.be/#


OVERSTROMINGEN
Naar aanleiding  van de overstromingen in Limburg, Luik en Luxemburg, werd het burgerinitiatief Aid-Hulp gelanceerd. Daar kan je praktische hulp aanbieden, of financiële. Toon je goede hart!
[Taal: NL/FR]
https://www.aidehulp14-7.com/


TONE INDICATORS
Wanneer je een toespraak moet houden, een presentatie, dan is de toon waarop je dingen zegt, heel belangrijk. Om in de tekst aan te geven welke toon er gebruikt moet worden, bestaan er afspraken. Deze website geeft je een lijst met deze afspraken. Zo staan /j voor joking, en /s voor sarcastic. Handig!
[Taal: ENG]
https://toneindicators.carrd.co/


DE BESTE SONGS VAN 2021 TOT NU

De website Vulture.com heeft een lijstje opgesteld met de beste songs van het jaar, tot nu toe. Het artikel laat je ook kennismaken met de artiest zelf. Een ideale manier om nieuwe muziek te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://www.vulture.com/article/best-songs-2021.html
   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaams zanger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Ravell
    Lijst van neanderthaler-vondsten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_neanderthaler-vondsten
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lahe_(P%C3%B5lva)
    Internationale NGO, gevestigd in Berlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Democracy_Without_Borders
    Amsterdamsche Maatschappij van Levensverzekering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amstleven
    Voormalige hoofdwoonst van de adellijke familie d'Ursel in Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/H%C3%B4tel_d%27Ursel
    Terreinstrook van Antwerpen richting Ruhrgebied - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leidingstraat_Antwerpen-Ruhr


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Vermoorde misdaadverslaggever - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_R._de_Vries
    Overstromingen in Noordwest-Europa 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Overstromingen_in_Noordwest-Europa_in_juli_2021


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over India - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:India




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo kan jouw smartphone in een noodsituatie radioactieve straling meten
https://www.ad.nl/tech/zo-kan-jouw-smartphone-in-een-noodsituatie-radioactieve-straling-meten~a97dd0bf/
- Datalek bij ministerie van Justitie met persoonsgegevens van 65.000 ambtenaren
https://www.ad.nl/tech/datalek-bij-ministerie-van-justitie-met-persoonsgegevens-van-65-000-ambtenaren~a1f01d23/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Eén Belg op vier gaat nooit de deur uit zonder volledig opgeladen smartphonebatterij 
https://computertaal.info/2021/07/14/een-belg-op-vier-gaat-nooit-de-deur-uit-zonder-volledig-opgeladen-smartphonebatterij/
- Win weer wat aan ruimte op je Windows pc – deel 2
https://computertaal.info/2021/07/13/win-weer-wat-aan-ruimte-op-je-windows-pc-deel-2/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- WordPress-eigenaar neemt podcastapp Pocket Casts over
https://tweakers.net/nieuws/184530/wordpress-eigenaar-neemt-podcastapp-pocket-casts-over.html
- Canalys: Xiaomi haalt Apple in als nummer twee in de wereldwijde smartphonemarkt
https://tweakers.net/nieuws/184526/canalys-xiaomi-haalt-apple-in-als-nummer-twee-in-de-wereldwijde-smartphonemarkt.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Paniekknop' van Google laat je snel een kwartier zoekgeschiedenis wissen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/paniekknop-van-google-laat-je-snel-een-kwartier-zoekgeschiedenis-wissen/article-news-1757861.html
- Achttienjarige Nederlander vergezelt Jeff Bezos dinsdag op ruimtereis
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/achttienjarige-nederlander-vergezelt-jeff-bezos-dinsdag-op-ruimtereis/article-normal-1757645.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Dankzij deze Belgische app kunnen lokale voetballers hun wedstrijdstatistieken met de hele wereld delen
https://www.bloovi.be/artikels/stories/2021/dankzij-deze-belgische-app-kunnen-lokale-voetballers-hun-wedstrijdstatistieken-met-de-hele-wereld-delen
- Arbeidsmarktspecialist Jan Denys over het hybride werkmodel: “Voor HR is dit één van de mooiste uitdagingen ooit en hét moment om hun meerwaarde binnen het bedrijf te bewijzen”
https://www.bloovi.be/artikels/insights/2021/arbeidsmarktspecialist-jan-denys-over-het-hybride-werkmodel-voor-hr-is-dit-een-van-de-mooiste-uitdagingen-ooit-en-het-moment-om-hun-meerwaarde-binnen-het-bedrijf-te-bewijzen



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WAT ZIJN DE SPECIFICATIES VAN JE COMPUTER.
Wil je weten wat er eigenlijk van hardware in je computer steekt? Het kan immers wel handig zijn om te weten hoeveel ruimte er is op je opslagruimte, en of je een bepaalde game kan spelen op de instellingen die daarvoor aangeraden worden.
Dit artikel bij PCWorld vertelt je hoe je die informatie kan uitvinden, zowel via de ingebouwde tools van Windows 10, als met apps van derden.
https://www.pcworld.com/article/3623961/how-to-check-your-pc-specs-in-windows-10.html#tk.rss_all


GOOGLE DRIVE: DE NIEUWE FEATURES

Er is een nieuwe versie uit van Google Drive voor Windows en Mac. Wat heeft die te bieden, wat zijn de nieuwe mogelijkheden? Google raadt je aan om te migreren naar de Drive desktop app. Lifehacker maakte een vergelijking tussen de mogelijkheden tussen Drive File Stream en Drive voor de desktop.
https://lifehacker.com/all-the-features-worth-knowing-about-in-the-new-google-1847286328



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SITAPP: JE HOUDING VERBETEREN
Deze app voor je desktop computer houdt in het oog hoe je zit, en zal je tijdig verwittigen dat je de juiste houding moet aannemen.
https://sitapp.app/


COUCHMATE: PRATEN OVER TV


Deze app voor iOS en Android maakt dynamisch chatrooms aan voor elke reeks die op live tv loopt. Ben jij een fan van een reeks, dan kan je deelnemen aan de gesprekken.
https://couchmate.com/


MOONBEAM: ONTDEK NIEUWE PODCASTS
Deze app voor iOS en Android laat je kennismaken met nieuwe podcasts. Er wordt namelijk een gepersonaliseerde audiofeed samengesteld voor jou, met daarin fragmenten van podcasts die jou zouden kunnen interesseren.
https://www.moonbeam.fm/   


DIGIFOTO: FOTO BEWERKEN
Dit is een gratis fotobewerkingsprogramma voor Windows, dat vele bruikbare functies bevat. Zo kan het de Exif-gegevens van een digitale foto uitlezen, waardoor je veel informatie over de foto krijgt. Je kan rode oogjes retoucheren, foto's met een filter bewerken, helderheid en contrast aanpassen.
http://www.klausdoege.de/DigifotoNew/


EASY WATERMARK: EEN WATERMERK VOOR JE AFBEELDING
Met deze gratis opensource tool kan je op heel eenvoudige wijze een watermerk aan je afbeelding toevoegen. [Android]
https://github.com/rosuH/EasyWatermark/


PLANT NANNY: PLANTEN WATER GEVEN MAAR OOK JEZELF


Deze gratis app voor Android en iOS herinnert je er op tijd aan wanneer je water moet drinken. Maar doet dat wel op een bijzondere meer: je moet er een virtuele plant in leven houden, en dat kan je enkel doen wanneer je zelf voldoende water drinkt. Met elk glas water dat je ingeeft in de app, stijgt het niveau bij de plant. Leuk bedacht voor kinderen!
https://plantnanny.app/


MANIC TIME: COMPUTERTIJD
Met deze freeware krijg je een overzicht over welke programma's jij gebruikt op je computer. Zo zie je dus ook hoe lang je aan je computer bezig bent.
https://www.chip.de/downloads/ManicTime_43361411.html
https://www.manictime.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos terug,
glimlach en zij glimlacht ook.
-Lord Herbert L. Samuel-