Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/7/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1216 van 10/7/2021



Gegroet lezer,

Audio wordt terug belangrijker. Het begon met Clubhouse, waarna de meeste andere sociale netwerken ook een audio-luik aan hun features toevoegden. Maar voor ons blijft dé ideale manier om audio te consumeren toch de podcast. Die netjes regelmatig op je smartphone binnenkomen, en die je op je gemak beluistert wanneer jij dat wil.

Wij zijn niet alleen, zo blijkt. Want steeds meer media pakken uit met hun eigen podcast. Zodanig zelfs dat in Nederland een speciale tool bedacht is om het bereik van podcasts te meten. Hierover en meer lees je in deze editie.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



MASSALE RANSOMWARE-AANVAL: BEDRIJVEN WORDEN GEWAARSCHUWD
Wereldwijd werden honderden bedrijven het slachtoffer van een ransomware-aanval. Zo moest in Zweden COOP, een van de grootste supermarktketens aldaar, de deuren sluiten van meer dan de helft van zijn 800 winkels, nadat zijn kassa's en zelfscanautomaten niet meer werkten. De keten was eigenlijk zelf niet het doelwit van de hackers, maar wel een grote softwareleverancier waarvan de winkelketen indirect gebruikmaakt: Kaseya VSA.

De software van dat bedrijf, Kaseya VSA, is een cloudgebaseerd MSP (managed service provider), een bedrijf dat vanop afstand de IT-infrastructuur van zijn klanten beheert en bijvoorbeeld updates uitvoert. meer dan duizend bedrijven zouden langs die weg het slachtoffer geworden zijn, en hun data werden versleuteld.

Kaseya adviseert alle VSA-klanten dringend om onmiddellijk hun VSA-server af te zetten, om te voorkomen dat de aanval nog verder verspreid wordt.

Wellicht hebben de aanvallers willen profiteren van de feestelijkheden rond 4th of July in de VS, want de aanval werd vrijdagmiddag opgestart, toen veel personeelsleden met het verlof in aantocht maar een halve dag moesten werken, en de aanval niet meteen opgemerkt zou worden.

Bij Bleeping Computer vind je de exacte uitleg van hoe de aanval uitgevoerd wordt. Volgens deze website zou bij een van de slachtoffers maar liefst 5 miljoen dollar losgeld gevraagd zijn, bij anderen een veel lager bedrag van 50.000 dollar. Volgens The Wall Street zou dezelfde groep, die een maand geleden 11 miljoen dollar buitmaakte bij een vleesproducent, achter deze aanval zitten: REvil.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/revil-ransomware-hits-1-000-plus-companies-in-msp-supply-chain-attack/
https://www.bbc.com/news/technology-57707530
https://www.wsj.com/articles/ransomware-group-behind-meat-supply-attack-threatens-hundreds-of-new-targets-11625285071?mod=djemalertNEWS



BITCOIN MINING WERD ZOPAS EEN BEETJE EENVOUDIGER
Je kon onlangs lezen dat China een verbod invoerde op bitcoin mining - het gebruiken van computerkracht om cryptomunten aan te maken. Dat heeft uiteraard grote gevolgen, en een daarvan is toch wel een beetje verontrustend.

Nu meer dan de helft van de bitcoin miners hun activiteit stopgezet hebben, heeft het bitcoin algoritme zichzelf namelijk aangepast, om ervoor te zorgen dat de productiviteit niet stilvalt. Het werd 28% minder moeilijk om een block te minen. En dat zorgt er dan weer voor dat de bitcoin miners die nog online blijven, meer geld gaan verdienen.

Een heldere uitleg over hoe het minen te werk gaat, en waarom het nodig was dat het algoritme deze aanpassing deed, vind je bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2021/07/03/bitcoin-mining-difficulty-drops-after-hashrate-collapse-in-china-.html



TWITTER OVERWEEGT NOG MEER NIEUWE TOOLS
Twitter heeft bekendgemaakt dat het enkele nieuwe features aan het onderzoeken is, waaronder Trusted Friends ons wel het meeste kan bekoren. Daarbij zou je namelijk tweets kunnen versturen die enkel door een select groepje vrienden te zien zijn.

Een andere feature is de Reply Language Prompt. Daarbij zal een gebruiker die een antwoord wil geven op jouw tweet, een prompt krijgen wanneer die dat zou doen in een taal waarvan jij aangegeven hebt dat je die niet wil zien.

Ook Facets lijkt ons interessant:daarbij kan je verschillende persona opzetten, bijvoorbeeld Werk of Persoonlijk. Vrienden kunnen dan bijvoorbeeld jouw Persoonlijk account volgen, en krijgen dan enkel de tweets te zien die jij vanuit die persona post.

Alles zit echt nog in beginfase; voorlopig wordt enkel nagedacht over het concept, en wordt er naar feedback gevraagd.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/07/01/twitter-considers-new-features-for-tweeting-only-to-friends-under-different-personas-and-more/



BULLETIN: DE NIEUWSBRIEF VAN FACEBOOK
Facebook heeft verleden week een besloten bètaversie uitgebracht van Bulletin. Dat is een dienst waarbij je een nieuwsbrief kan aanmaken die op het web gepost wordt, maar ook via e-mail verstuurd kan worden, en die je kan delen op Facebook. Die nieuwsbrief kan gratis of betalend zijn.

Het mooie hierbij is dat Facebook de auteurs geen vergoeding vraagt voor de dienst, althans voorlopig. Facebook belooft ook dat de auteurs eigenaar blijven van hun werk, en ook van hun lijsten met abonnees. Alhoewel wij toch wel wat vragen durven stellen bij dat laatste, Facebook kennende...

Volgens The Verge is Bulletin het antwoord van Facebook op de groeiende populariteit van Substack en andere diensten om nieuwsbrieven aan te maken en te verspreiden. En vergeet niet dat Twitter onlangs Revue overgenomen heeft, eveneens een platform voor nieuwsbrieven, waarmee Twitter echter tot nu toe niets gedaan heeft. Substack vraagt 10% commissie op de aandelen, Revue vroeg 5% toen het zelfstandig was. Benieuwd of Facebook het gratis zal blijven doen...
https://www.bulletin.com/
https://www.theverge.com/2021/6/29/22555957/facebook-bulletin-newsletter-subscriptions-substack-competitor



TIKTOK KIEST VOOR LANGER
Nog twee korte berichten over de sociale netwerken. Om te beginnen TikTok, dat bekendstaat voor zijn superkorte filmpjes van max. één minuut. Die limiet wordt opgetrokken tot drie minuten.

Daarmee moeten creators meer vrijheid krijgen wanneer zij een filmpje maken waarin zij wat meer vertellen willen - nu lossen zij dat op door bijvoorbeeld 3 korte filmpjes van 1 minuut te maken. Maar misschien blijven ze dat wel doen, omdat ze zo de kijkers een beetje addict maken...

The Verge stelt wel vragen over de manier waarop het aanbevelingsalgoritme van TikTok nu gaat reageren. Bij YouTube bijvoorbeeld draait dat om 'retentie', dat mensen blijven kijken naar een filmpje, en daarom is daar alles meer dan 10 minuten lang. Als ook TikTok zo gaat redeneren, zal je wel eens minder van die korte filmpjes kunnen zien. Of dat een goede zaak is, valt af te wachten...
https://www.theverge.com/2021/7/1/22558856/tiktok-videos-three-minutes-length



INSTAGRAM GAAT FULL SCREEN
De ene doet het langer, de ander groter: volgens bronnen zou Instagram aan het experimenteren zijn met de mogelijkheid om video's in full screen te bekijken. Daarbij zou je dan ook video's te zien krijgen van mensen die jij zelf niet volgt.

Instagram zou ook werken aan een systeem waarbij je 'Exclusieve Stories' kan posten, die dan enkel gezien kunnen worden door leden. Daarmee volgt Instagram het voorbeeld van de 'Super Follow' van Twitter, waarbij een creator exclusieve content kan plaatsen die enkel door fans bekeken kan worden, en waarvoor dan een betalend abonnement mogelijk zou zijn.

Bij de Exclusive Stories zouden er geen screenshots gemaakt kunnen worden, maar je kan ze wel delen als Highlight.

Meer bij TechCrunch en CNBC.
https://techcrunch.com/2021/06/30/instagram-is-developing-its-own-version-of-twitters-super-follow-with-exclusive-stories/
https://www.cnbc.com/2021/06/30/facebook-tests-changes-to-instagram-would-make-it-more-like-tiktok.html



GROTE TECHBEDRIJVEN DREIGEN HONG KONG TE VERLATEN
De regering van Hong Kong is van plan strenge privacy-wetten in te voeren. Daarbij zou het verboden zijn om persoonlijke info van een andere persoon online bekend te maken - iets wat gebeurt bij bijvoorbeeld 'doxxing' campagnes. Daarbij worden mensen die bijvoorbeeld een bepaalde actie steunen, of een bepaalde tweet liken, met naam en toenaam vermeld en zo publiek aan de schandpaal genageld.

Grote techbedrijven zoals Facebook, Google en Twitter vrezen echter dat hun medewerkers strafrechtelijk vervolgd zullen worden wanneer een van hun gebruikers dat doen, zonder daarmee iets kwaads te bedoelen. De Asia Internet Coalition, waartoe deze bedrijven behoren, dreigt er daarmee mee om hun activiteiten in Hong Kong stop te zetten.

De coalitie vraagt dat Hong Kong de inbreuken duidelijke zou omschrijven. De vrees bestaat namelijk dat China deze wet zou kunnen aangrijpen om dissidenten de mond te snoeren. Tijdens de protesten in 2019 hebben activisten namelijk vaak de gegevens van politieagenten op het internet gezwierd, en gevreesd wordt dat de nieuwe wet zo ruim interpreteerbaar is dat het volstaat om een foto van iemand in de openbare ruimte te delen, zowel degene die de foto deelt als het techbedrijf strafbaar maakt.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/facebook-google-twitter-may-leave-hong-kong-190015028.html



POPULAIRE AUDIO EDITOR AUDACITY ALS SPYWARE BESTEMPELD
Het open source programma Audacity is de laatste weken in woelig water terechtgekomen, nadat er enkele wijzigingen gemaakt werden aan de gebruiksvoorwaarden. Die wijzigingen kwamen er nadat de software gekocht werd door het Russische Muse Group, en houden in dat er veel meer persoonlijke info van de gebruiker verzameld zal worden.

Zoveel zelfs dat FOSS Post, een bekende uitgever die nieuws brengt over open source software, Audacity nu als "mogelijke spyware" bestempelt.  En er gaan stemmen op om een afscheiding te maken van de originele software, gebaseerd op de originele broncode, zonder deze beperkende maatregelen.

Bij Engadget vind je een goede uitleg waarom de plannen van Audacity geen goed idee zijn voor je privacy.
https://www.engadget.com/audacity-privacy-policy-spyware-accusations-data-collection-210001803.html
https://betanews.com/2021/07/05/audacity-possible-spyware/



WAT ALS ALGORITMES BESLISSEN IN PLAATS VAN MENSEN
Stel: je hebt een handicap of je wordt wat ouder. Dan kan je hulp vragen aan de overheid om je te assisteren zodat je thuis kan blijven wonen, in je vertrouwde omgeving, of die hulp enkel kan krijgen wanneer je in een instelling gaat wonen. De overheid beslist dan - en tot nu toe is dat op basis van jouw dossier, opgesteld door mensen. Maar The Guardian waarschuwt in een artikel dat het steeds vaker gebeurt dat de beslissing niet door sociale assistenten en verplegend personeel genomen wordt, maar door algoritmes.

En wanneer 'het systeem' dan beslist dat een thuisblijvende oudere geen steun meer krijgt, zolang die niet naar een instelling verhuist, dan kan dit tot desastreuze gevolgen leiden.

Volgens het artikel worden algoritmes steeds vaker ingezet in de Amerikaanse gezondheidszorg. Zij bepalen op basis van statistieken wie wel en wie wel een bepaalde verzorging krijgt.  The Guardian sprak met de ontwerpen van het algoritme, en die zei vlakaf dat het systeem enkel tracht de beschikbare bronnen op de rechtvaardigst mogelijke manier verdeeld worden. En dat het natuurlijk nog eerlijker kan, als de pot geld die er is om te verdelen, groter zou zijn.

Een toekomstbeeld om toch even bij stil te staan.
https://science.slashdot.org/story/21/07/03/2115226/when-a-wildly-irrational-algorithm-makes-crucial-healthcare-decisions



BINNENLAND: FLEMISHSCROLLER
De Belgische artiest Dries Depoorter heeft een machine learning algoritme getraind om te kijken naar YouTube filmpjes van vergaderingen van de overheid.

Daarbij let de software erop of er smartphones te zien zijn, en via gelaatsherkenning zal dan de politicus geïdentificeerd worden die de telefoon hanteert. En zo zal het dan clips uitsnijden uit de video, van politici die met hun telefoon bezig zijn in plaats van aandacht te hebben voor de vergadering. De filmpjes worden dan gepost op de Twitter account @FlemishScroller.

Depoorter legt bij zijn kunstwerken de focus op privacy. Wellicht wil hij met zijn kunstwerk onder het mom 'een koekje van eigen deeg' de politici nu eens laten voelen hoe het is om voortdurend onder surveillance te staan - de burger staat dat immers ook. Maar het is natuurlijk ook om de politici wat in verlegenheid te brengen, en te tonen hoe veel of hoe weinig respect zij opbrengen voor hun collega's die tijdens de vergadering spreken.

Het initiatief heeft in elk geval de buitenlandse pers gehaald, want ook 9to5Mac spreekt erover!
https://9to5mac.com/2021/07/06/ai-measures-how-much-time-politicians-spend-on-their-phones-during-debates/
https://twitter.com/FlemishScroller



BINNENLAND: VLAAMS-NEDERLANDS PROJECT TEGEN DESINFORMATIE
Valse informatie op het internet is een heuse plaag. Dat kan je op twee manieren bestrijden: door enerzijds onafhankelijke factcheckers in te zetten die onderzoeken of beweringen juist of fout zijn, vooral wanneer het om bewuste desinformatiecampagnes gaat. En anderzijds door de mensen te wapenen tegen desinformatie, door hen mediageletterheid bij te brengen.

Dat is het doel van het zopas opgerichte European Digital Media Observatory voor België en Luxemburg (EDMO Belux).

Het is een omvangrijk project, dat in oktober 2021 van start gaat, en gecoördineerd wordt door de Vrije Universiteit Brussel. EDMO gaat echter verder dan België en Luxemburg - ook Nederland werkt mee, omdat we nu eenmaal een taalgebied vormen. De Vlaams-Nederlandse samenwerking kan rekenen op 2 miljoen euro van de EU.

In totaal hebben acht projecten EU-financiering ontvangen.

Meer bij Emerce en Universiteit Leiden.
https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/07/europese-steun-voor-vlaams-nederlands-project-in-strijd-tegen-desinformatie
https://www.emerce.nl/wire/vub-cordineert-hub-om-fake-news-bestrijden



NIEUW BEDRIJF: MMHMM
Phil Libin, de man die de handige notitie-app Evernote, (mijn steun en toeverlaat!) gemaakt heeft, heeft nu een nieuw project. Dat op zich niet slecht is, maar wel een opmerkelijke naam heeft: Mmhmmm

Het is de bedoeling van de app om het aantal vergaderingen over updates te laten verminderen. De app werkt als virtuele camera en videopresentatie: je kan video's opnemen met afbeeldingen erbij, dia's en meer.

Eigenlijk hetzelfde wat je in een Zoom-conferentie zou doen, maar dan op voorhand opgenomen en de mensen voor wie het bestemd is, kunnen jouw presentatie op hun gemak bekijken wanneer zij dat willen. En hebben ze weinig tijd, dan kunnen ze het zelfs in versneld tempo afspelen.

Volgens de maker bespaart hijzelf 90 minuten per dag met Mmhmm. Tot zijn klanten mag het Axel Springer en Cisco Systems rekenen.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-07/a-company-called-mmhmm-just-raised-100-million
https://www.mmhmm.app/product



TIKTOK SHOUTOUTS: BETAAL EEN CREATOR OM VOOR JOU EEN VIDEO TE MAKEN
Buzzfeed weet dat TikTok een nieuwe manier aan het uittesten is om creators een centje te laten verdienen. Als gebruiker kan jij aan jouw favoriete influencer vragen om een filmpje te maken voor jou, tegen betaling. Die betaling moet je dan doen in dezelfde in-app munt die je kan gebruiken om een creator een fooi te geven tijdens zijn live video's.

Je bestelt de video via een knop "request", en krijgt dan een pop-up te zien die vertelt hoe het werkt. Je betaalt op voorhand bij je bestelling, en de creator heeft 3 dagen om jouw bestelling te aanvaarden of af te wijzen. Doet hij het, dan krijg je de video binnen de week toegestuurd in je direct messages.

De tool zou voor slechts een aantal mensen werken. Het is daarbij niet duidelijk of een minimum aantal volgers een van de criteria is voor de tool. Momenteel is Shoutouts enkel beschikbaar voor creators in Turkije, en alvast één persoon in Dubai heeft de tool. Gebruikers in sommige gebieden zouden trouwens geen video kunnen aanvragen, zo stelt Buzzfeed vast.
https://www.buzzfeednews.com/article/laurenstrapagiel/tiktok-appears-to-be-testing-a-cameo-like-shoutouts-feature?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



NOORWEGEN WIL MEER TRANSPARANTIE BIJ INFLUENCERS
We blijven nog even in het wereldje van de creators en influencers. Noorwegen heeft namelijk een wet gestemd die eigenlijk navolging verdient in de rest van de wereld, omdat er zo meer transparantie kan ontstaan.

Iedereen die betaald wordt om iets te posten op sociale media, zou voortaan bekend moeten maken of er bij de posting dingen aangepast werden, en hoe dat gebeurd is. Het gaat dus niet over wijzigingen in een tekst, maar specifiek over afbeeldingen. De wet wil namelijk voorkomen dat gewone mensen teveel geconfronteerd worden met "ideale mensen" in advertenties, en daardoor onder druk komen te staan om zelf iets aan hun uiterlijk te gaan doen.

Concreet verplicht de wet dat de influencer of creator duidelijkheid verschaft over geretoucheerde of op andere manier gemanipuleerde advertenties, wanneer het lichaam van de persoon in de advertentie niet strookt met de werkelijkheid op het gebied van de vorm, grootte of huidskleur van het lichaam. Iemand die voor een advertentie zijn of haar foto laat photoshoppen om er slanker of meer gespierd uit te zien zou dus nog wel mogen, maar het moet er dan duidelijk bij staan. En dan is het effect van de advertentie natuurlijk om zeep...

Deze bepalingen zijn eigenlijk een amendement op de nieuwe Marketing Act van Noorwegen. Harald V, koning van Noorwegen, zal nu beslissen wanneer de wet van kracht wordt.
https://www.bbc.com/news/newsbeat-57721080


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ECHO DOT ONTHOUDT GEGEVENS ZELFS NA FACTORY RESET
Beveiligingsonderzoekers aan de Amerikaanse Northeastern University deden een test met 86 tweedehands Echo Dot-toestellen die zij opkochten. In alle gevallen slaagden zij erin om op de slimme luidspreker van Amazon  de  wachtwoorden van de voormalige gebruikers te achterhalen, zelfs wanneer de gebruiker op zijn toestel een 'factory reset' gegeven had, waarmee normaal gezien alle gegevens op het toestel gewist worden. Bij gebruikers die geen factory reset gegeven hadden, konden de onderzoekers àlle gegevens van de vorige gebruiker opvragen.

Het probleem zou liggen bij het feit dat zowel je Echo Dot op het moment dat je de reset uitvoert, via WiFi verbonden moet zijn, als dat je de Dot ook moet loskoppelen van de Alexa app.

De onderzoekers hebben ook een suggestie om het probleem op te lossen: de partitie waarop de data van de gebruiker staan, te versleutelen. Dat zou heel simpel kunnen gebeuren via een update van de firmware, en  het zou de werking van het toestel niet vertragen.

Het is altijd aan te raden om, vooraleer je een toestel wegschenkt of naar het containerpark brengt, een factory reset uit te voeren - of het nu om een smartphone, slimme luidspreker, slim uurwerk gaat, of ander toestel waarop jouw gegevens staan. De factory reset vind je meestal bij Instellingen / Systeem. Hoe je alle data wist op je computer, dat lees je in een artikel bij Windows-helpdesk.
https://arstechnica.com/gadgets/2021/07/passwords-in-amazon-echo-dots-live-on-even-after-you-factory-reset-them/
https://www.windows-helpdesk.nl/harde-schijf-wissen/



SONY KOMT MET BUITENBEENTJE: LUIDSPREKER IN DE VORM VAN EEN HALSBAND
Sony draait zijn hand niet om voor een opvallend design meer of minder. Het getuigt van originaliteit, dat is het minste wat je zeggen kan. Zo kwam Sony in 2019 uit met een set luidsprekers die je rond je nek kan dragen, de SRS-WS1. Elegant was het niet, en toch redelijk omvangrijk.

Maar Sony heeft het idee van die nek-luidsprekers niet opgegeven: verleden week kondigde het de opvolger aan, de SRS-NB10. Die is veel discreter, en rust als een slang rond je nek.

Volgens Sony is het toestel vooral bedoeld voor mensen die van thuis uit werken. Het geluid zou vooral op jouw oren gericht zijn, en het toestel heeft een batterijduur van 20 uur. Maar je kan het toestel ook gebruiken voor voice- en videogesprekken, en je kan er vrij mee rondlopen. En je hoort ondertussen nog wat er in de rest van je kamer gebeurt.

Het toestel zou 150 dollar moeten kosten wanneer het later dit jaar uitkomt. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/sony-srs-nb10-neckband-speaker-163433147.html?src=rss
https://www.engadget.com/2019-11-18-sony-immersive-wearable-speaker-hands-on-srs-ws1.html



DUITSLAND: NEURAAL NETWERK HELPT OM BETER SPRAAK TE VERSTAAN
Mensen die hoorproblemen hebben, hebben vaak last van het 'cocktailparty-effect'. Er zijn teveel stemmen in een ruimte, en je kan de stem van de mens tegenover jou niet onderscheiden van het achtergrondgeluid. Dat vermogen om dat onderscheid te maken, zit in onze hersenen. En om dat vermogen een boost te geven, hebben onderzoekers willen onderzoeken of daarvoor kunstmatige intelligentie ingezet kan worden.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van het onderzoekslabo van de Universiteit van Bern en het Inselspital. Zij zouden extra microfoons in een hoortoestel willen plaatsen, waarvan de signalen berekend worden met AI. En kwamen alvast tot het besluit dat hoe meer microfoons een audioprocessor ter beschikking heeft, en hoe breder deze verspreid worden, hoe beter kan het toestel zich focussen op een geluid uit een bepaalde richting.

Goed nieuws voor mensen met hoorproblemen dus. Het is hard tijd, als je het ons vraagt, dat de grote techindustrie zich gaat moeien met hoortoestellen. Momenteel zijn die superduur, toch zeker en vast in verhouding de hightech die je krijgt in oortjes van bijvoorbeeld Apple, als je het ons vraagt...

Meer bij Pressetext.
https://www.pressetext.com/news/20210630032



JPEG XL ONDERWEG OM OPVOLGER TE WORDEN VAN JPEG
Misschien heb je er niet bij stilgestaan, maar een van de standaardformaten voor afbeeldingen, JPEG, bestaat al sinds de jaren negentig. En in al die dertig jaren is getracht om nieuwe, betere formaten te laten uitgroeien tot standaards: JPEG2000, JPEG XR, WebP van Google, HEIC en andere. Zou het nieuwe formaat dat nu uitgebracht wordt, JPEG XL, het dan beter doen?

De bedenkers ervan menen van wel. Vooral omdat zij rekening gehouden hebben met de problemen waarmee de overgang naar al die nieuwe formaten gepaard ging. JPEG XL zou dan ook een superset van JPG zijn, waarin alle JPEG coding tools bewaard zijn.

Concreet betekent dit dat alle JPEG image data voorgesteld kunnen worden als JPEG XL image data, en dat je JPEG niet moet decoderen naar pixels bij een omzetting. De omzetting is bovendien omkeerbaar, en de kwaliteit wordt bij de omzetting behouden.

De voordelen van JPEG XL? Het zou beter geschikt zijn voor het responsive web, een bredere kleurenrange hebben.
Meer bij Petapixel.
https://petapixel.com/2021/07/07/updates-to-the-ubiquitous-jpeg-promise-to-save-energy-improve-quality/



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCASTS: VOORTAAN OOK GEMETEN

Er wordt steeds meer naar podcasts geluisterd, en naar audio-on-demand, zoals heruitzendingen van radiofragmenten. En dus is het nodig dat de meetinstrumenten om het bereik van programma's te meten, aangepast worden.

In Nederland heeft de stichting Nationaal Luister Onderzoek een standaard bedacht om de downloads van podcasts en audio-on-demand te rapporteren.

Deze standaard is open voor al wie geïnteresseerd is, dus ook voor partijen die nog niet aangesloten zijn bij NLO.

Verschillende mediabedrijven doen al mee, waaronder NPO, DPG Media, TalpaNetwork, NRC Media, maar ook buitenlandse podcasters en zenders.
Meer bij Adformatie.
https://www.adformatie.nl/media/nlo-komt-met-standaard-voor-podcast-en-audio-demand



PODCAST: MOET DE HANDEL IN CRYPTOMUNTEN AAN BANDEN WORDEN GELEGD?

De Standaard heeft een dagelijkse podcast, waarin heel wat interessante onderwerpen aan bod komen. Deze week was er een podcast over bitcoins en andere cryptomunten.

Wie wat meer wil weten over cryptomunten, wat ze zo duur maakt, en wat cryptomining is, krijgt hier een goede uitleg.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210706_95037047




 
De nieuwe oogst


   
QR-CODE GENERATOR

Steeds vaker wordt met QR-codes gewerkt. Even met je smartphone inscannen, en je wordt naar een website gebracht - handig voor bijvoorbeeld langere webadressen, of een Facebookpagina met een onduidelijke URL.
Hoe maak je zo'n QR-code aan? Deze online tool maakt een code in enkele seconden aan. Gewoon de nodige informatie invullen, en op een knop drukken.
[Taal: ENG]
https://www.logaster.com/qr-code-generator/


FIX CONTRAST
Met deze extensie voor je Firefox browser wordt automatisch het contrast op de websites die jij bezoekt aangepast aan jouw voorkeursinstellingen. Je moet die één keer ingeven, en daarna surf je gerust. De tool is ook beschikbaar voor Chrome, Edge, Brave, Vivaldi en Opera, en in het Duits en Nederlands.
[Taal: ENG]
https://fixa11y.com/?ref=producthunt


LISTNR VOOR CHROME

Deze tool zorgt ervoor dat je postings of elk ander artikel meteen omgezet worden in een audiobestand, doordat het voorgelezen wordt door natuurlijk klinkende stemmen. De audiobestanden kunnen ook als podcast gepubliceerd worden. Er zijn verschillende stemmen, en 22 talen worden ondersteund.
https://listnr.tech/chrome?ref=producthunt


SUBSTACK: OM TE BLOGGEN
We hadden het eerder deze week al over Substack, dat steeds populairder wordt. Het is een nieuwe blogdienst, waar je artikels schrijven kan en een e-maillijst kan aanleggen om jouw nieuwsbrief naartoe te zenden.
Je kan er ook geld verdienen, laat jij jouw lezers / abonnees van je nieuwsbrief betalen voor jouw content, dan rekent Substack 10% commissie aan.
[Taal: ENG]
https://substack.com
https://substack.com/going-paid?utm_source=substack&utm_medium=web&utm_content=footer


JE FOTO LATEN BEOORDELEN: REDDIT PHOTOCRITIQUE

Een goede, zelfs dure camera is nog geen garantie voor goede foto's. Je hebt een goed oog nodig voor de juiste foto, wat technische kennis, maar vooral praktijk en tips van andere fotografen die je kunnen vertellen wat je verkeerd doet.
Vandaag drie websites waar je terecht kan voor advies. Om te beginnen r/PhotoCritique, een subreddit. Daar zijn 37.000 lezers, die je feedback kunnen geven op je foto's. Bij MakeUseOf krijg je tips hoe je te werk gaat. Weet wel dat op Reddit de mensen geen blad voor hun mond nemen!
[Taal: ENG]
https://www.reddit.com/r/photocritique/


JE FOTO LATEN BEOORDELEN: 1X
Nog een website waar je terecht kan, is 1X. Je zal niet altijd veel respons krijgen, maar heb je een interessante foto, dan zal je heel wat waardevolle feedback krijgen. Het mooie aan de website is dat je er ook een galerij vindt met foto's die een mooie feedback kregen.
[Taal: ENG]
https://1x.com/


JE FOTO LATEN BEOORDELEN: DIGITAL PHOTOGRAPHY SCHOOL
Op deze website vind je als fotograaf een schat aan tips wanneer je je fotografie wil verbeteren. Maar er is ook een forum met meer dan 300.000 enthousiastelingen die je graag bijstaan. Enkele van die fora zijn gewijd aan fotokritiek, ingedeeld in landscape critique, macro critique, comparison critique en meer.
[Taal: ENG]
https://digital-photography-school.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NERDLAND

Wetenschap op een verstaanbare én boeiende manier brengen, dat is een heuse kunst. De mensen van Nerdland doen dat op onovertroffen wijze.
Je vindt er verwijzingen naar hun verschillende podcasts, en ook naar de publicaties van heel leuke boeken voor kleine nerds. Kwestie van de kinderen te boeien voor de wetenschap!
[Taal: NL]
https://nerdland.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPORTEN MET EEN HANDICAP
Dat je misschien het ene deel van je lichaam moeilijk of niet kan gebruiken, wil niet zeggen dat je de rest van je lichaam moet verwaarlozen.
G-Sport Vlaanderen wil dit mogelijk maken. Op de website vind je allerlei informatie over de materiële middelen die mensen met een handicap ter beschikking staan. Recent werd daar ook een deel-dienst voor fietsen aan toegevoegd - speciale fietsen waarmee je zelf met een persoon  met een handicap een ritje kan maken.
https://www.gsportvlaanderen.be/
https://vrtnws.be/p.0YnQlDvqE


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CRYPTOSCHOOL
Dit is een commerciële website van een grote believer van cryptomunten. Zij kan je alles uitleggen over de werking van cryptomunten, en dan vooral de handel erin. Er wordt ook verwezen naar coaching bij het beleggen, en online cursussen om te leren beleggen.
https://cryptoschool.be/


PAGE PAD: CHROME EXTENSIE
Met deze extensie kan je notities maken op elke mogelijke website. Je kan ook zien via een icoontje of er al notities bestaan voor die site, en die zelfs bekijken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/page-pad-make-quick-notes/igobdfagkcadgcfooegonbbeeggagakn


WAT IS RSS?

Wij hebben het vaak over RSS, en RSS feeds. Maar wat is het eigenlijk, en hoe werkt het? In deze posting vind je een heldere uitleg, beter dan wij je ooit zouden kunnen geven!
[Taal: ENG]
https://ncase.me/rss/


VIBELY: SONGTEKSTEN LEREN
Wie echt van een song houdt, kan de woorden meezingen. Maar je kan onmogelijk van alle songs de tekst kennen. Deze website wil je daarbij helpen. Je moet gewoon de naam van een song invullen, en de woorden zouden uit de tool moeten rollen.
[Taal: ENG]
https://vibely.fun/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Centrum voor muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/CEMPER
    Mode die de huid meer bedekt dan de reguliere modetrends dicteren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Modest_fashion
    Amerikaanse actiefilm uit 1991 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Taking_of_Beverly_Hills
    Armeense grootmeester schaken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sergej_Movsesian
    Historiografisch debat over de voornaamste oorzaak voor de wreedheden tijdens de Holocaust - https://nl.wikipedia.org/wiki/Functionalisme-intentionalisme-debat
    Gedeelte van Harelbeke - https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleie_(Harelbeke)
    Ivoriaans voetballer die sinds 2021 uitkomt voor KAA Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vakoun_Issouf_Bayo


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Neergeschoten Nederlandse misdaadverslaggever - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_R._de_Vries
    EK voetbal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2020
    Deltavariant - https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2-deltavariant


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tweede_Wereldoorlog


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Smartphone voor een prikkie? Dit zijn de beste van hooguit 200 euro
https://www.ad.nl/tech/smartphone-voor-een-prikkie-dit-zijn-de-beste-van-hooguit-200-euro~a68c07f8/
- Dit doet een warme zomerdag met je smartphone-accu
https://www.ad.nl/tech/dit-doet-een-warme-zomerdag-met-je-smartphone-accu~a85c073f/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- Gebruik Transcribe in online Microsoft Word
https://computertaal.info/2021/07/07/gebruik-transcribe-in-online-microsoft-word/
- Leuke Javascript games niet groter dan 13 Kb
https://computertaal.info/2021/07/09/leuke-javascript-games-niet-groter-dan-13-kb/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Tesla start in september met Nederlandse en Belgische leveringen van de Model Y
https://tweakers.net/nieuws/184236/tesla-start-in-september-met-nederlandse-en-belgische-leveringen-van-de-model-y.html
- Google gaat FLoC-test Chrome niet verlengen en feedback niet openbaren
https://tweakers.net/nieuws/184234/google-gaat-floc-test-chrome-niet-verlengen-en-feedback-niet-openbaren.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Servers Kaseya nog steeds niet volledig hersteld na cyberaanval
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/servers-kaseya-nog-steeds-niet-volledig-hersteld-na-cyberaanval/article-news-1755201.html
- Biden dringt er (opnieuw) bij Poetin op aan hackersgroepen aan te pakken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/biden-dringt-er-opnieuw-bij-poetin-op-aan-hackersgroepen-aan-te-pakken/article-news-1755659.html



*** TANDEMTECH


- OnePlus Nord CE review: niets meer dan het essentiële
Een hoofdtelefoonpoort!
https://tandemtech.be/oneplus-nord-ce-review-ff2d5f6601d7
- Polestar 2 review: comfortabel elektrisch cruisen
We mogen niet zeggen dat het een Volvo is
https://tandemtech.be/polestar-2-review-comfortabel-elektrisch-cruisen-698afe995ba2




*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Weg met papierwerk! Deze start-up zet AI in voor een snellere én correctere documentverwerking
https://www.bloovi.be/branded/insights/2021/weg-met-papierwerk-deze-start-up-zet-ai-in-voor-een-snellere-en-correctere-documentverwerking
- Hoe LiteBit munt wil slaan uit cryptocurrency: “Ik houd absoluut geen rekening met het feit dat crypto zou verdwijnen, dat stadium zijn we al lang voorbij”
https://www.bloovi.be/branded/insights/2021/hoe-litebit-munt-wil-slaan-uit-cryptocurrency-ik-houd-absoluut-geen-rekening-met-het-feit-dat-crypto-zou-verdwijnen-dat-stadium-zijn-we-al-lang-voorbij


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 
 BRICKIT: WAT JE MET JE LEGO KAN BOUWEN
Een app die heel wat furore maakt de laatste dagen - wat hij doet is inderdaad spectaculair. Met deze tool voor je Phone kan je namelijk je hele Lego-collectie in een handomdraai inscannen, waarna de software je vertelt wat je allemaal kan bouwen met de blokjes die je bezit.
https://apps.apple.com/nl/app/brickit-rebuild-your-lego/id1477221636


WINDOWS 11 COMPATIBILITEIT

Ben je benieuwd of jouw computer geschikt is om Windows 11 te installeren? Normaal gezien kan je dat uittesten op de PC Health Check app van Microsoft, maar die is momenteel niet beschikbaar.
CNet raadt daarom WhyNotWin11 aan als vervanger. De tool is open source, en misschien niet zo gebruiksvriendelijk, maar je krijgt wel goede informatie over eventuele problemen. In het artikel vind je ook instructies over hoe de tool te gebruiken.
https://www.cnet.com/how-to/windows-11-compatibility-try-whynotwin11-now-that-the-pc-health-check-app-is-down/#ftag=CADf328eec
https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11


RANSOMWARE READINESS ASSESSMENT

Een tip van ZDNet, bedoeld voor professionals. Met deze tool kan je namelijk testen of jouw netwerk wel afgeschermd is tegen ransomware, en of je cybersecurityprocedures afdoende zijn bij een aanval.
https://us-cert.cisa.gov/ncas/current-activity/2021/06/30/cisas-cset-tool-sets-sights-ransomware-threat
https://www.zdnet.com/article/ransomware-this-new-free-tool-lets-you-test-if-your-cybersecurity-is-strong-enough-to-stop-an-attack/


VIR: TIME MANAGEMENT
Deze open source tool wil je helpen je tijd beter te beheren, zodat je je stress verminderen kan. Je taken en schema's worden opgelijst, waarna VIF automatisch plannen kan opstellen op basis van je beschikbare tijd, je wijzen op potentiële conflicten, zodat je geen onrealistische deadlines voor jezelf stelt.
Voor Windows, MacOS en Linux.
https://tommyx12.github.io/VIR/
https://github.com/TommyX12/VIR/releases
https://github.com/TommyX12/VIR/wiki


DARKNET BROWSER
Met deze tool voor Windows, Mac en Linux, kan je op een gebruiksvriendelijke manier surfen op het "darknet", een deel van het web dat je niet meteen tegenkomt bij het surfen. Wil je als journalist of onderzoeker dingen opzoeken op het internet die verband houden met illegale activiteiten, dan kan je dat met deze browser heel simpel doen.
https://www.torproject.org/
https://www.chip.de/downloads/Darknet-Browser_96517243.html


TAP ON PHONE: NIEUWE VORM VAN BETALEN
Neobank Viva Wallet en Bancontact Payconiq hebben samen een nieuwe app ontwikkeld, die van de smartphone van een handelaar een betaalterminal maakt. De gebruiker kan dan tegen de smartphone tikken om te betalen.
Hoe het werkt lees je bij Newsmoney.
https://newsmonkey.be/nieuwe-app-betalen-bankkaart-tegen-smartphone/


VOILA AI ARTIST FOTO EDITOR
Met deze app voor Android en iOS word je een heuse Pixar-ster. Alles wat je moet doen is een foto uploaden, en in enkele seconden krijg je met behulp van een neuraal netwerk een 3D-cartoon terug. De app is gratis, maar met de betalende versie worden enkele beperkingen weggewerkt zoals wachttijd en watermerk.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wemagineai.voila&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/uy/app/voil%C3%A0-ai-artist-cartoon-photo/id1558421405




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Politieke macht groeit uit de loop van een geweer.
[Mao Tse Tung]