Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/7/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1215 van 3/7/2021



Gegroet lezer,

Netties bestaat ondertussen al 25 jaar, dat weet u wellicht. En in al die jaren hebben wij heel wat stof voor artikels en tips verzameld - vaak teveel om meteen te kunnen verwerken. Daarom zijn wij voor deze editie in onze tijdmachine gestapt, en hebben wij enkele van die verzamelde links bezocht: bestaan zij nog? Zijn zij nog interessant? Het werd een boeiende ontdekkingstocht, die uitnodigt om wat meer in ons archief te grasduinen.

Uiteraard vindt u, naast die historische tips, ook de laatste nieuwtjes uit het internetwereldje. U hebt dus weer heel wat leesvoer!
Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




MOZILLA LAAT JE DEELNEMEN AAN WETENSCHAPPELIJKE EXPERIMENTEN
We hebben allemaal een nare herinnering aan Cambridge Analytica, het Britse consu7lting bedrijf dat aan de slag ging met de gegevens van Facebook-gebruikers zonder hun medeweten of toestemming. Maar wat als jij vrijwillig zou kunnen deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek, dat jouw surfgegevens nodig heeft - zou je dat dan doen? Mozilla wil je die kans geven. Het heeft het data-sharing platform Rally gelanceerd, dat je als extensie kan activeren. Daarna worden, mits jouw toestemming, demografische data verzameld, technische data, info over jouw locatie en hoe je met de browser omgaat. Op basis daarvan zal Rally dan onderzoeken suggereren waaraan jij kan deelnemen of niet.

Je krijgt dan informatie over het onderzoek, waarover het gaat, welke data verzameld worden, en hoe het verloopt. Wil je dan deelnemen, dan kan je per onderzoek een speciale add-on installeren. Is het onderzoek gedaan, dan zal de add-on zichzelf verwijderen. En als je uitstapt uit een onderzoek vooraleer het gedaan is, dan zullen al jouw data verwijderd worden uit de database van het onderzoek.

Mozilla lanceert ook WebScience, een toolkit waarmee researchers gestandaardiseerde onderzoeken kunnen maken, die in de browser draaien.

Als eersten brengen wetenschappers van Princeton University een onderzoek uit naar hoe gebruikers nieuws over politiek en corona zoeken en delen. Een groep van Stanford University wil Rally gebruiken om een onderzoek uit te voeren naar hoe op een betaalbare manier nieuws te brengen.

Momenteel is Rally enkel beschikbaar voor Firefox-gebruikers in de VS van 19 jaar en ouder. Rally zou later naar andere browsers en landen komen. Begin dus maar met een gewetensonderzoek: zou jij meedoen met Rally?
https://en.wikipedia.org/wiki/Cambridge_Analytica
https://rally.mozilla.org/how-rally-works/faqs/
https://www.engadget.com/mozilla-rally-data-platform-130034616.html?src=rss_b2c



ONTSTAAN VAN HET CORONAVIRUS LEIDT TOT DISCUSSIE BIJ WIKIPEDIA
Voortschrijdend inzicht: het is een term die de laatste tijd voortdurend te horen valt. Het wil gewoon zeggen dat we over bepaalde onderwerpen steeds meer te weten komen, zodat wat in het begin als onwaar beschouwd werd, later waar werd, of omgekeerd. Het coronavirus is daarvan een sprekend bewijs: van een "simpel griepje" werd het een pandemie die enkel met zware maatregelen bestreden kan worden.

Maar hoe kan je dat voortschrijdend inzicht combineren met de bestrijding van fake news en factchecking? Want dat is toch waar de sociale netwerken zo hard aan werken...

Neem nu de vraag of het virus ontstaan is in een Chinees labo, in Wuhan, of niet. In het begin van de pandemie werd deze bewerking door factcheckers als onwaar bestempeld. Maar nu begint het tij te keren, en wordt opnieuw de mogelijkheid bekeken dat het virus uit een labo ontsnapt is.

De mensen die aan dit onderwerp werken bij Wikipedia zijn nu in een hevige discussie verwikkeld: zij willen absoluut neutraal blijven, maar houdt dat dan niet in dat het vermeld mag worden dat het virus misschien man-made is? Over deze discussies een interessant artikel bij CNet (1).

Google probeert een gulden middenweg te bewandelen, maar dan vooral bij nieuwe informatie, waarover nog niet veel bekend is. Het zal voortaan een speciale waarschuwing plaatsen die zegt dat het om nieuwe informatie gaat, en dat het enige tijd kan duren vooraleer er resultaten verschijnen die door officiële bronnen geplaatst zijn. Het moet dus niet meer zeggen of bepaalde informatie correct is of niet.

Meer bij SearchEngineLand.
https://www.cnet.com/features/inside-wikipedias-endless-war-over-the-coronavirus-lab-leak-theory/
https://searchengineland.com/google-search-notice-warns-searchers-when-results-are-new-and-possibly-unreliable-349906



INSTAGRAM OPENT LANG VERWACHTE FEATURE VOOR ENKELE GELUKKIGEN
Instagram is altijd een mobile-first ervaring geweest. Wil je foto's posten, dan moet je dat via de mobiele app doen. En dat is niet zo handig, want wie professioneel met Instagram aan de slag gaat, vindt het veel comfortabeler om via de desktop browser te werken.  Tenzij je via de Creator Studio van Facebook werkt, is dat echter niet mogelijk.

Daar zou nu verandering in komen: Instagram test de mogelijkheid om vanuit de browser te werken. Je kan meerdere foto's en video's uploaden zonder kwaliteitsverlies - iets wat je bij de Instagram app wél had.

Leuk nieuws dus, maar helaas is het momenteel beperkt tot enkele gelukkigen tijdens de test. Wil jij weten of je tot die gelukkigen behoort, moet je Instagram opeen in een desktop browser, en dan nagaan of er een nieuw '+'icoontje staat naast het icoon van je inbox. Heb je meerdere accounts, controleer die best allemaal, omdat de feature per account geactiveerd wordt.
https://www.forbes.com/sites/paulmonckton/2021/06/26/exciting-new-instagram-upgrade-confirmed-by-facebook/



UPDATE VOOR IOS VERSIE VAN TELEGRAM
Eind verleden week kreeg de iOS versie van messaging app Telegram een grote update. Want voortaan zullen groepsgesprekken (Group Video Calls) voor iedereen beschikbaar zijn, op alle toestellen, ook tablets en desktops.

Je zal dus een gesproken groepsgesprek naadloos kunnen laten overgaan in een videogesprek: je moet enkel op het icoontje van de camera klikken om de video aan te zetten.

Het is wel zo dat in zo'n gesprek het aantal mensen die enkel via spraak deelnemen, onbeperkt is, maar videogesprekken beperkt zijn tot de eerste 30 mensen die zich aanmelden voor de chat. Maar die limiet zou later opgetrokken worden, zodra ook streaming games en live evenementen via Telegram mogelijk worden.

Nog nieuwigheden: het delen van je scherm, opties om achtergrondgeluid te onderdrukken, en ondersteuning voor tablet en desktop. Ook leuk zijn de bewegende achtergronden, en animaties bij het versturen: wallpapers in meerdere kleuren worden automatisch aangemaakt, en bewegen wanneer je een boodschap verzendt.

Meer bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2021/06/26/telegram-for-ios-updated-with-group-video-calls-screen-sharing-animated-backgrounds-more/



GOOGLE MOEDIGT ONTWIKKELAARS AAN OM MEER VORMFACTOREN TE ONDERSTEUNEN
De redelijk hoge commissie die ontwikkelaars moeten betalen wanneer jij hun apps koopt via de app-winkeltjes van Google en Apple, is al langer een doorn in het oog van consumentenorganisaties en mededingingstoezichters. Google probeert alvast er iets aan te doen - of toch de schijn te geven dat het dat doet.

En wel op een slimme manier. Het heeft aangekondigd dat ontwikkelaars die apps uitbrengen die op meerdere toestellen gebruikt kunnen worden (tablet, laptop, smartphone,  slimme luidspreker, ...) minder commissie zullen moeten betalen, namelijk 15%.  Nu is dat wel enkel voorbehouden voor ontwikkelaars die meer dan 1 miljoen dollar verdienen met hun app.

De juiste voorwaarden staan uitgelegd bij Ars Technica.  Het is in elk geval een goede zaak, als je het ons vraagt, maar het zou tot meer ontwikkelaars uitgebreid mogen worden. Nu zijn het dus enkel de 'grote' apps (welke ontwikkelaar verdient 1 miljoen dollar met zijn app?) en enkel voor media-apps, die tegen betaling werken.
https://arstechnica.com/gadgets/2021/06/google-to-android-devs-support-more-form-factors-get-a-higher-sales-cut/



GOOGLE BRENGT VEELBELOVENDE APP UIT OM TE HELPEN BIJ HUIDPROBLEMEN
Als je eens wist hoeveel mensen er via Google gaan zoeken naar een oplossing voor een huidprobleem waarmee zij worstelen... Google wil daarbij helpen. Het brengt een app uit die werkt met algoritmes voor beeldherkenning, om hulp te bieden bij deze zoektocht.  Je kan dus een foto uploaden, en dan verschillende suggesties krijgen.

Volgens het artikel bij Ars Technica zouden die algoritmes minstens even goed of zelfs beter problemen kunnen herkenning op basis van afbeeldingen.

De app zal voorlopig niet in de VS uitkomen, maar wel in andere markten. Eind dit jaar zou de app al beschikbaar zijn in de EU.

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/science/2021/06/google-launches-a-new-medical-app-outside-the-united-states/



AMAZON VERSTEVIGT HAAR POSITIE VOOR PODCASTS
De laatste weken kon je bericht na bericht lezen over Spotify, dat zijn podcast-aanbod voortdurend uitbreidt. Maar ook Amazon sleutelt aan zijn aanbod.

Zo kondigde Amazon deze week aan dat het podcast hosting en vermarkting platform Art19 wil kopen, waarmee het advertenties kan verkopen in podcasts. Nadat het eerder ook al het bedrijf Wondery kocht, bezit het nu niet alleen een studio voor het aanmaken van podcastcontent, maar ook een hosting platform en de mogelijkheid om advertenties te verkopen (1).

En ondertussen blijft het ook zijn exclusieve deals met podcastmakers uitbreiden. Zo kondigde Amazon deze week aan dat het de rechten gekocht heeft voor SmartLess, een succesvolle reeks, die voortaan één week vroeger bij Amazon te beluisteren zal zijn, vooraleer je de podcast ook bij andere aanbieders kan vinden. Meer over deze deal bij Engadget (2).

Amazon heeft trouwens nog een acquisitie gedaan, maar die heeft niets met podcasts te maken. Toch zal hij bedrijven die met gevoelige data werken, wel kunnen interesseren. Het heeft namelijk Wickr gekocht, een dienst voor beveiligde communicatie, die naar eigen zeggen de enige samenwerkingsdienst is die voldoet aan de beveiligingscriteria van de NSA. Meer bij TechCrunch. (1)
https://techcrunch.com/2021/06/25/aws-is-buying-encrypted-messaging-service-wickr/
https://www.engadget.com/amazon-wondery-smartless-jason-bateman-will-arnett-sean-hayes-171755457.html?src=rss  



FACEBOOK LAAT JE WELDRA ZOEKEN MET JE CAMERA
In een recente live audio room op Facebook kondigde Mark Zuckerberg aan dat het bedrijf in de eerste fase zit van het bouwen van een zoektool die met de camera werkt. Waarvoor dat goed is? Wel, stel dat je op Instagram bent. Dan kan je met een visuele zoekopdracht gelijkaardige producten vinden dan wat je daar tegenkomt en die elders te vinden zijn. Je kan ook producten zoeken op basis van een foto die je met je camera maakt.

Dit hoort thuis in de strategie van Facebook om de Facebook Shops uit te rollen. Dat zal binnenkort op de Marketplace en WhatsApp te vinden zijn. En daarbij horen de Shops Ads, waarmee bedrijven doelgericht advertenties kunnen laten vertonen op basis van de shoppingvoorkeuren van mensen.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/facebook-visual-search-instagram-shopping-190323553.html



MEER DAN DE HELFT VAN DE WERELDBEVOLKING HEEFT EEN SMARTPHONE
Een nieuwe mijlpaal werd bereikt, zo weet Strategy Analytics. Nadat in 2018 meer dan de helft van de wereldbevolking het internet gebruikte in zijn dagelijkse leven, stelde het bedrijf nu dat 3,95 miljard mensen, eveneens meer dan de helft van de wereldbevolking een smartphone gebruikt. En daarmee werd de smartphone eigenlijk de meest succesvolle computer in de geschiedenis.

Het bedrijf situeert het ontstaan van de smartphone in 1994? toen de IBM Simon de eerste was in die categorie. In 2011 steeg het aantal bezitters van een smartphone tot 10% van de wereldbevolking, waarna een snelle stijging volgde met een miljard bezitters in 2012.

Vergeet niet dat voor vele burgers in minder rijke gebieden de smartphone hun enige communicatiemiddel is, hun portemonnee, hun radio, hun tv, hun verbinding met hun dokter...
https://news.strategyanalytics.com/press-releases/press-release-details/2021/Strategy-Analytics-Half-the-World-Owns-a-Smartphone/default.aspx
https://www.itu.int/en/mediacentre/Pages/2018-PR40.aspx



BINNENLAND: DIGITAAL CORONACERTIFICAAT TOCH GEEN VRIJGELEIDE
Veel studenten hebben deze week de schoolpoort achter zich dichtgetrokken. Het sein om met de familie op reis te vertrekken. In deze coronatijden blijkt dat echter een heel avontuur, omdat verschillende landen overal ter wereld verschillende reisbeperkingen en voorwaarden hanteren.

Ook binnen Europa gelden per land andere regels.  Het Europese reiscertificaat had een oplossing moeten brengen: ben je 2 keer gevaccineerd, heb je voldoende antilichamen, of heb je een recente negatieve test, dan zou dit in de app te lezen zijn. En dan zou het volstaan om je smartphone te tonen, en de QR-code daarop.

Maar dat blijkt toch niet zo eenvoudig. Al is het maar omwille van de GDPR: in België bijvoorbeeld mogen de medewerkers aan de incheckbalie op de luchthaven jouw QR-code niet inlezen, enkel overheidsdiensten mogen dat. Daarom wordt nog gewerkt met de covidsafe-be app die ook jouw gegevens bevat. Er kan ook worden gewerkt met een papieren certificaat.

Meer in De Ochtend. 
https://radio1.be/luister/select/de-ochtend/europees-coronacertificaat-nog-niet-helemaal-op-punt
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.fgov.ehealth.DGC
https://apps.apple.com/au/app/covidsafe/id1509242894



DUITSLAND: GEEN OVERHEIDSPAGINA'S MEER OP FACEBOOK
Dat Facebook het niet nauw neemt met je privacy, mag je wel een understatement noemen. Maar het is en blijft populair, en wordt om die reden ook door de overheid in vele landen gebruikt om de mensen te bereiken.  Fout, zo vindt de federale privacy-autoriteit in Duitsland, de BfDI, de Duitse versie van de GBA in België en de AP in Nederland. Zij eist dat alle overheidsdiensten die een pagina hebben op Facebook, die zouden afsluiten uiterlijk eind dit jaar.  Volgens Computable zou de BfDI diensten die op dat verzoek niet ingaan 'met alle rechtsmiddelen' te verplichten. (1)

Het valt nu af te wachten of dit Duitse voorbeeld gevolgd zal worden door onze eigen GBA. Heel wat Vlaamse en Federale overheidsdiensten, van de FOD Gezondheid tot de dienst Diplomatie, zijn op Facebook aanwezig. Het is uiteraard een tweesnijdend zwaard - Facebook is een laagdrempelig communicatieplatform, maar het is en blijft Facebook, en uiteindelijk is het Facebook dat bepaalt welke content aanvaardbaar is en welke niet, en welke berichten de burger te zien krijgt.

Om op te volgen dus...
https://www.facebook.com/vlaamseoverheid/
https://www.facebook.com/volksgezondheid/
https://www.computable.be/artikel/nieuws/overheid/7207497/5440850/duitslands-gooit-overheidspaginas-van-facebook.html?utm_source=twitter



BINNENLAND: DEELSTEPS EN DEELAUTO'S
Ze zijn niet meer uit het stadsbeeld weg te slaan: voertuigen die je niet meer bezit, maar die je deelt. In Antwerpen zijn de 'Velo' fietsen een enorm succes - een initiatief van de Stad Antwerpen zelf.

Maar ook privaat spelers zijn actief. Cambio bijvoorbeeld, is in Antwerpen al 15 jaar actief, naast 50 andere Vlaamse steden en gemeenten (1). Deze week werd de 250e deelauto ingehuldigd. Een bescheiden succes, dat toch niet op dezelfde schaal de burger kon bekoren als de fietsen en steps.

Voor de steps is er trouwens nog een nieuwe speler op de markt gekomen: Bolt, een bedrijf uit Estland dat op de steun kan rekenen van o.a. autoreus Daimler. Het gaat van start met 1.100 elektrische deelsteps in de 19 gemeenten van het Brussels Gewest.

Zoals BusinessAM stelt, is niet iedereen gelukkig met deze 'trotinettes': de een noemt de step het ideale vervoermiddel voor korte afstanden in de stad. En de ander ergert zich aan het feit dat de steps her en der achtergelaten worden, en voetgangers maar vooral slechtzienden hinderen. En aan het feit dat de steps echt wel hoge snelheden halen, met tientallen ongevallen per jaar tot gevolg (2)
https://atv.be/nieuws/cambio-viert-feest-in-antwerpen
https://businessam.be/bolt-lanceert-een-vloot-van-1-100-elektrische-deelsteps-in-brussel-andere-belgische-steden-volgen-snel/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter



OOK SLACK GAAT VOOR AUDIO
Het lijkt een epidemie: haast elk sociaal netwerk, elke samenwerkingsdienst heeft plots het belang beseft van audio, en lanceert een tool om, naast tekst en/of video, ook met audio met elkaar te communiceren. Of dat nu één op één is, met één spreker en vele toehoorders, live streaming of in uitgesteld beluisteren.

Ook samenwerkingstool Slack gaat die toer op. Het lanceerde deze week Slack Hudles, waarmee je in real time een audiogesprek kan voeren binnen Slack. Bovendien wordt er, eveneens in real time, een transcript gemaakt van het gesprek. Audiogesprekken zijn gemakkelijker voor mensen die niet zo snel kunnen typen, maar het geeft ook een andere sfeer, meer spontane discussies zoals het op een kantoor de gewoonte is.

Slack heeft nog meer nieuwigheden. Het spreekt al een hele tijd over een soort video messaging, en dat komt er nu aan. Het is geen streaming video, maar eerder een video voicemail, of een Instagram Story. Verder zal je video kunnen afspelen in slack zelf, spraak- en schermopnames. Je kan korte clips opnemen en uploaden naar een kanaal of via DM versturen.

Meer uitleg over al die nieuwigheden bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/06/30/slacks-new-video-and-voice-tools-are-nod-to-changing-face-of-work/



VOOR ONTWIKKELAARS: GOOGLE WERKT NIET MEER MET APK
Ontwikkelaars die een app willen publiceren in de Google Play Store, zullen die voortaan moeten aanbieden met de Android App Bundle. Die moet de APK als standaard formaat voor het publiceren vervangen.

Google heeft deze Bundle al in 2018 voorgesteld, en roemt de voordelen: de Bundle verbruikt 1% minder ruimte dan de APK, en zorgt voor een snellere installatie.

Meer bij 9to5 Google.
https://9to5google.com/2021/06/29/android-app-bundle-new-default/






VS VERPLICHT VOORTAAN MELDING VAN ONGEVALLEN MET ZELFRIJDENDE SYSTEMEN
In de VS heeft de National Highway Traffic Safety Administration zijn beleid gewijzigd: voortaan moeten fabrikanten die een voertuig vervaardigen met een autonoom besturingssysteem van niveau 2 tot 5, binnen de dag ongevallen rapporteren aan die overheid. Zij moeten ook elke maand een rapport opsturen over alle incidenten die geleid hebben tot stoffelijke of lichamelijke schade.

Waarom dit nodig is? Wel, tot nu vielen auto's met assistentie bij het rijden, zoals de Tesla Autopilot, in een grijze zone qua regelgeving. Ongevallen met wagens vereisten geen verder onderzoek, en werden dus ook niet verder onderzocht.

Wat tot veel speculatie geleid heeft over ongevallen met de Tesla, en geruchten als zou die Autopilot eigenlijk best wat ongevallen veroorzaken. Maar als je geen cijfers daarover hebt, dan kan je natuurlijk ook geen conclusies trekken. Vandaar deze nieuwe regelgeving voor alle autonome besturingssystemen van niveau 2.

En wanneer de fabrikanten deze nieuwe regel aan hun laars lappen, dan staan hen strenge boetes te wachten: maar liefst tot $22.992 per dag van niet-naleving van de regel. Oef!
https://www.washingtonpost.com/technology/2021/06/29/nhtsa-safety-reporting-autopilot/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ONDUIDELIJKHEID OVER HARDWAREVEREISTEN VOOR WINDOWS 11
Verleden week werd de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem aangekondigd, Windows 11. En daarbij ontstond meteen onduidelijkheid over de machines die deze update aan zouden kunnen, wat de minimum vereiste daarvoor is. Een van de belangrijke discussiepunten was daarbij TPM, kort voor Trusted Platform Module. Waarschijnlijk heb jij daarvan nog nooit gehoord,  maar het is een kleine chip op het moederbord van je computer, soms apart van je hoofd CPU en geheugen. Je kan het best vergelijken met de module in je huis waarmee je het alarm uitschakelt wanneer je iemand in je huis laat.

Welnu, oorspronkelijk was er gezegd dat er voor Windows 11 een TPM2.0 nodig is. En dat is iets dat op oudere machines niet aanwezig is.

Maar nu werd daar wat verduidelijking rond gegeven: fabrikanten die een nieuwe machine verkopen, kunnen Windows 11 enkel installeren wanneer er een versie 2.0 aanwezig is. Voor de gewone gebruiker is er enkel een TPM 1.2 nodig.

Bovendien is het ook zo dat je die TPM niet geactiveerd moet hebben, om de update te kunnen uitvoeren. Hij moet alleen maar aanwezig zijn, en Microsoft zal zijn system checker voor Windows 11 in die zin ook aanpassen.

Meer hierover bij The Verge (1) en Microsoft zelf (2). De derde link verwijst naar de Insider Preview die nu beschikbaar is (3)
https://www.theverge.com/2021/6/25/22550376/microsoft-windows-11-tpm-chips-requirement-security
https://blogs.windows.com/windows-insider/2021/06/28/update-on-windows-11-minimum-system-requirements/
https://blogs.windows.com/windows-insider/2021/06/28/announcing-the-first-insider-preview-for-windows-11/



SAMSUNG STELT NIEUWIGHEDEN VOOR OP VIRTUEEL MOBILE WORLD CONGRESS
In normale omstandigheden zou je nu om de oren geslagen worden met aankondigingen van nieuwigheden voor smartphones, want dan had nu het Mobile World Congress plaatsgehad in Barcelona. Dat heeft nu ook plaats, maar enkel in mineur, want virtueel. Toch valt er wat nieuws te vermelden, en wel van Samsung.

Het heeft namelijk een nieuw smartwatch WearOS partnerschap afgesloten met Google, dat moet leiden tot een One UI Watch software interface. Dat is een laag bovenop de user interface, specifiek voor Samsung slimme uurwerken, net zoals het One UI dat ontwikkeld wordt voor Samsung smartphones en dat bovenop het toekomstige besturingssysteem zal draaien dat door Samsung en Google samen ontwikkeld wordt.

Wat dit voor voordeel heeft? Wel, apps die je installeert op je Samsung smartphone, zullen automatisch ook op je Samsung watch geïnstalleerd worden, en alle instellingen die je daar invoert zullen automatisch op beide toestellen gesynchroniseerd worden - denk aan telefoonnummers die je op je smartphone blokkeert, die zullen automatisch op je watch ook geblokkeerd worden.

Er zou trouwens ook een nieuwe Galaxy Watch komen, die dan One UI draait - dat zal voor later deze zomer zijn.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/6/28/22550828/samsung-mwc-2021-one-ui-watch-smartwatch
   

BLACK AND DECKER LANCEERT WEARABLES VOOR SENIOREN
Wellicht denk jij, wanneer je de merknaam Black&Decker hoort, net als wij aan boormachines en ander doe-het-zelf gereedschap. Of de kruimeldief, die is ook bekend. Maar gadgets, daar denk je wellicht niet meteen aan. Toch is Black&Decker een nieuwe lijn begonnen, met noodtoestellen voor senioren, die zij op het lichaam kunnen dragen. Een categorie die PERS genoemd wordt, of Personal Emergency Response.

De lijn van wearables, die goVia heet, is bedoeld voor senioren en omvat toestellen die zij op de arm kunnen dragen als slim uurwerk, of rond de nek en die kunnen detecteren wanneer iemand valt. Bij nood zouden zij ook hulp kunnen inroepen.

De toestellen zelf zijn redelijk goedkoop, maar zij vereisen wel dat je er een abonnement bij neemt op een monitoringdienst, en die zijn niet goedkoop - startend vanaf $39,95 per maand.

Eerlijkheid gebiedt ons hierbij te vermelden dat dergelijke systemen eigenlijk al veel langer in ons land bestaan, en aan veel aantrekkelijkere prijzen. Ter vergelijking een persoonlijk alarm systeem of PAS dat door de Goed Thuiszorgwinkel aangeboden wordt.
https://www.engadget.com/black-decker-launches-a-line-of-emergency-wearables-for-seniors-194551519.html?src=rss
https://www.thuiszorgwinkel.be/nl/blogitem/persoonlijk-alarm-systeem-pas


 




 
De nieuwe oogst


OPENTREE DATABASE

Deze website is een poging om bomen overal ter wereld in een open database te verzamelen. Je kan zelf meewerken, door te kijken of jouw stad een database heeft met bomen, en of die als open data beschikbaar zijn. Is dat het geval, dan kan je de data aan de database toevoegen, zodat ook jouw stad zichtbaar wordt op de kaart.
Voor België is dat het geval voor slechts twee steden, Antwerpen en Troisdorf. Maar voor Nederland voor heel wat meer plekken!
[Taal: ENG]
https://opentrees.org


ALWAYS OWN YOUR PLATFORM
De berichten op deze website worden helaas niet meer actueel bijgehouden. Maar de problematiek is nog altijd actueel: het feit dat we met zijn allen de controle over wat verspreid wordt in de media, wie geld verdienen kan, uit handen gegeven hebben, en dat slechts enkele directiekamers in Silicon Valley onze online cultuur bepalen.
De verhalen hier vertellen over waarom het zo belangrijk is de controle te behouden.
[Taal: ENG]
https://www.alwaysownyourplatform.com/


STARTUP CHECKLIST
Ook dit is een artikel dat al uit 2019 dateert, maar het bevat echt een goede handleiding om te hanteren wanneer je denkt over het opstarten van een bedrijf, omdat je denkt dat je een goed idee hebt. Zal je start-up leefbaar zijn? Hoe moet je tewerk gaan? Print het lijstje af, en loop punt per punt af. Het zal veel verhelderen!
[Taal: ENG]
https://www.defmacro.org/2019/03/26/startup-checklist.html


TYPING STUDY: LEER TYPEN

Het kan eigenlijk niet genoeg beklemtoond worden, dat het wel belangrijk is dat je snel en bij voorkeur blind kan typen. Dat spaart je enorm veel tijd, en je werkt gewoon efficiënter. Mensen willen dat echter niet vaak leren - vooral mannen niet, omdat blind typen geassocieerd wordt met "typistes", domme blondjes die als robotten teksten typen. Een volkomen verkeerd idee, want blind typen zorgt ervoor dat je teksten kan neerschrijven, terwijl je het scherm in het oog houdt.
Deze website leert je hoe te typen. Je moet wel een account aanmaken.
[Taal: NL]
https://www.typingstudy.com/nl-belgian_dutch-1/lesson/1


DE BESTE THRILLERS VAN 2015
Zit je door je leesvoer heen? Dan moet je misschien eens terugbladeren naar 2015, om daar enkele boeken te ontdekken die je dat jaar gemist hebt.
Dit artikel bij The Guardian neemt je mee naar 2015. Veel leesplezier!
[Taal: ENG]
https://www.theguardian.com/books/2015/dec/03/best-crime-and-thriller-books-of-2015?CMP=share_btn_tw


NATURALYCODE
Dit is ween webdienst waar je code, geschreven door iemand anders, kan plakken in een invoerveld, en in gewone taal de uitleg krijgt over wat die code juist doet. Je kan de dienst gratis uittesten
[Taal: ENG]
https://naturalycode.com/?ref=producthunt


DE SLECHTE MANIER OM IETS WEER TE GEVEN
Bij een presentatie helpt een afbeelding om cijfers beter te begrijpen. Maar het moet wel correct en duideljk gebeuren. Deze blog heeft zich gespecialiseerd in het geven van voorbeelden waarbij een foutieve afbeelding gebruikt wordt (staafgrafieken, pie charts, enz.). Adviezen om ter harte te nemen!
[Taal: ENG]
https://badvisualisations.tumblr.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IMMOSCOOP

Deze website bestaat al een tijdje, maar kon niet op tegen grote broer en marktleider Immoweb. Nu heeft KBC aangekondigd dat het de website, samen met vastgoedkantoren, een steuntje in de rug wil geven.
[Taal: NL]
https://www.tijd.be/ondernemen/banken/KBC-zet-mee-schouders-onder-vastgoedwebsite/10316061
https://www.immoscoop.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KADAZA
Deze site spreekt inderdaad Nederlands, maar is eigenlijk een Nederlandstalige / Vlaamse versie van een internationale site. De site wil een startpagina zijn voor allerlei mogelijke onderwerpen, maar dan vooral met links naar bekende websites - onbekende pareltjes zal je er niet ontdekken. Wat ons wel een beetje stoort is dat de lijst met onderwerpen niet alfabetisch gerangschikt is. En dat binnen een categorie de websites evenmin op alfabetische volgorde staan.
[Taal: NL]
https://www.kadaza.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BQB
De naam zou doen denken aan barbecues, maar het gaat om iets helemaal anders, dat toch nog altijd wel te maken heeft met gemeenschappelijke, gezellige activiteiten. Namelijk quizzen. Vlaanderen heeft een rijke traditie van quizzen in ploegverband. Deze organisatie tracht deze ploegjes te helpen bij hun werking en het organiseren van quizzen. Je verneemt er meer over de verschillende kampioenschappen, er is een forum en meer. Voor quizliefhebbers een pareltje!
[Taal: NL]
http://www.bqb.be/


Fetch Fido: voor honden

Ben je alle geruzie over het nieuws en de politiek beu? Dan is deze website voor jou: het is een sociaal netwerk met en voor enkel honden. En die kunnen altijd een glimlach op je gelaat brengen!
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/fetch-fido/71219/
https://www.fetchfido.io


SPOT DOET JIN

Ter ere van de overname van Boston Dynamics door Hyundai, werd er een video uitgebracht van Spot, de befaamde robot van het bedrijf, waarin die de bekende band BTS uitdaagt voor een dance battle.
Daarbij zit Spot Jin achterna, doet push-ups met V en daagt Hobi uit in een battle.  Niet te missen!
https://www.protocol.com/bulletins/bts-boston-dynamics-hyundai
https://www.youtube.com/watch?v=GJZeMgqQMjA&feature=emb_imp_woyt


THE READ TIME
Vaak helpt het om bij een artikel te zetten hoe lang het duurt om het te lezen, om je lezer te overtuigen eraan te beginnen. Bij deze online tool kan je een tekst kopiëren naar het invoerveld, waarna je de leestijd krijgt en het aantal woorden.
[Taal: ENG]
https://thereadtime.com/   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische juweelontwerper, materiaalspecialist en experimenteel modeontwerper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anita_Evenepoel
    Bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Noord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosmolenbrug
    On the Beach (nummer van Chris Rea) - https://nl.wikipedia.org/wiki/On_the_Beach_(nummer_van_Chris_Rea)
    Debuutalbum van de Duitse band Propaganda - https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Secret_Wish
    Slag in Engeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Boroughbridge
    Japanse drumband, afkomstig van het eiland Sado - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kod%C5%8D_(taikogroep)
    Vloot van schepen van de VOC die vanuit Azië terug naar Nederland voer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Retourvloot
    Belgische kunstenaar, decorateur en docent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Henriette_Bosch%C3%A


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Belgische kampioenschappen atletiek 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_atletiek_2021
    EK voetbal 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2020
    [EN] Hittegolf in het westen van Noord-Amerika - https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Western_North_America_heat_wave
    [EN] Gebouw in Miami dat instortte - https://en.wikipedia.org/wiki/Surfside_condominium_building_collapse


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over rock - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Rock


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Een verdachte foto in je backup? Je kunt in één klap alles kwijtraken
https://www.ad.nl/tech/een-verdachte-foto-in-je-backup-je-kunt-in-een-klap-alles-kwijtraken~a2a6c61d/
- Man (20) die vijftig valse banksites bouwde is veroordeeld tot omscholing naar ethisch hacker
https://www.ad.nl/tech/man-20-die-vijftig-valse-banksites-bouwde-is-veroordeeld-tot-omscholing-naar-ethisch-hacker~a6fc014b/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 - Microsoft haalt grote BEC operatie onderuit
https://computertaal.info/2021/07/01/microsoft-haalt-grote-bec-operatie-onderuit/
- Vanaf 1 juli zomerritme + goed nieuws
https://computertaal.info/2021/06/30/vanaf-1-juli-zomerritme-goed-nieuws/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Facebook test pop-up in VS die gebruikers vraagt of vriend 'extremist wordt'
https://tweakers.net/nieuws/183966/facebook-test-pop-up-in-vs-die-gebruikers-vraagt-of-vriend-extremist-wordt.html
- Rechtszaak over compensatie van Facebook aan Nederlandse gebruikers kan doorgaan
https://tweakers.net/nieuws/183956/rechtszaak-over-compensatie-van-facebook-aan-nederlandse-gebruikers-kan-doorgaan.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Extra geld moet Itsme doen doorstoten in Europa
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/extra-geld-moet-itsme-doen-doorstoten-in-europa/article-news-1752791.html
- Google komt met API voor coronapas
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-komt-met-api-voor-coronapas/article-news-1753099.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Willow lanceert Social Media Health Score™? | De enige score die er echt toe doet
https://www.technologium.be/willow-lanceert-social-media-health-score%ef%b8%8f-de-enige-score-die-er-echt-toe-doet



*** TANDEMTECH


- ASUS ROG Zephyrus G15 review
Je kan niet videobellen, maar wel roepen op je squadmates
https://tandemtech.be/asus-rog-zephyrus-g15-review-530900567c66
- Huawei FreeBuds 4 review
‘Nieuwe’ versie, zelfde verhaal
https://tandemtech.be/huawei-freebuds-4-review-ecfbb1831ed9



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gaat Richard Branson met zijn Virgin Galactic al op 11 juli ruimte in?
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/gaat-richard-branson-met-zijn-virgin-galactic-al-op-11-juli-ruimte-in
- Zo optimaliseer je jouw SEO voor het nieuwe Google Search algoritme
https://www.bloovi.be/branded/insights/2021/zo-optimaliseer-je-jouw-seo-voor-het-nieuwe-google-search-algoritme




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ZOEKEN OP TELEGRAM

Telegram is een heel goede en goed beveiligde chat-app. Maar hoe vind je een bepaald bericht terug in je lijst met gesprekken?
Gelukkig heeft Telegram hiervoor goede zoekfuncties. Bij AndroidWorld vind je een duidelijke uitleg over vier manieren om op Telegram te zoeken.
https://androidworld.nl/tips/telegram-tip-alles-wat-je-moet-weten-over-zoeken-in-telegram


TIP: NU AL IOS 15 UITTESTEN

In september komen nieuwe versies uit van verschillende Apple besturingssystemen: iOS 15, watchOS 8, iPad OS 15. Wil je niet wachten tot september, dan bestaat er een manier om die nieuwe software nu al uit te testen. Bij Gizmodo vind je instructies die je stap voor stap begeleiden, en je ook vertellen welke toestellen geschikt zijn om deze nieuwe versies te draaien.
https://gizmodo.com/how-to-try-ios-15-watchos-8-and-ipados-15-right-now-1847201068



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 MACRIUM REFLECT FREE
Dit is een gratis software waarmee je een 1 op 1 kopie kan maken van je harde schijf. Er is nu een nieuwe versie, waarvan ook de gratis versie tal van nieuwigheden bevat.
Zo worden back-ups automatisch gecontroleerd zodat je in geval van nood niet met een defecte back-up komt te zitten. Bovendien kunnen gegevensback-ups via planning worden gecomprimeerd en geautomatiseerd. Helaas werken niet alle kant-en-klare back-upplannen in de gratis versie omdat incrementele back-ups niet worden ondersteund en encryptie en wachtwoordbeveiliging alleen beschikbaar zijn voor betalende klanten.
https://www.macrium.com/8-home


NOTEPLAN

Een app voor de Mac en iPhone waarmee je taken kan beheren, notities kan maken, en een kalender kan bijhouden. Het bijzondere is dat je kan werken met Markdown om tekst in het vet te zetten bijvoorbeeld, wat veel sneller werkt.
https://noteplan.co/


ACKEE: ANALYTICS
Wil je statistieken over je websitebezoek, maar heb je een hekel aan Google en Co? Dan kan je deze op Node.js gebaseerde tool eens uitproberen, die je zelf kan hosten op je eigen server. Hij analyseert het verkeer op je website(s) en geeft je nuttige statistieken in een heldere interface.
https://ackee.electerious.com/
https://github.com/electerious/Ackee


VIVALDI: ALTERNATIEVE BROWSER

Wil je eens een andere browser uitproberen, dan raden wij je Vivaldi aan. Dat is een browser die belooft jouw privacy beter te eerbiedigen. In het begin was deze browser heel beperkt, maar nu bevat hij allerlei extra tools, zoals Vivaldi Translate, maar ook Mail, Calendar en een feed reader.
Verkrijgbaar voor Windows en Android.
https://vivaldi.com/


TEXT GRAB
Deze tool voor Windows is wel handig: wanneer je een schermafdruk maakt van een afbeelding waarin tekst voorkomt, dan zal de tool die tekst eruit extraheren en in txt weergeven.
https://www.microsoft.com/en-us/p/text-grab/9mznkqj7sl0b?cid=ProductHunt&ref=producthunt&activetab=pivot:overviewtab


NEDERLANDSTALIGE APP: HERSENSPEL
Dit is een Nederlandstalige versie van Brainix, waarbij je verschillende puzzels moet oplossen. Je geheugen en je intelligentie wordt uitgedaagd, zodat je je hersens traint.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brainix.free.brain.games


SPOTIFY GREENROOM

Deze versie van de Spotify app laat je deelnemen aan gesprekken in Greenroom, de audiotool van Spotify. Na installatie op je iOS of Android toestel moet je inloggen met je Spotify info, of je kan je gratis aanmelden.
https://www.spotify.com/us/greenroom/
https://apps.apple.com/us/app/spotify-greenroom/id1517524960?_branch_match_id=572437215946067156id=io.bettylabs.disco&_branch_match_id=572437215946067156
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als je voor je verantwoordelijkheden vlucht,
ben je het tegendeel van vrij.
[Adriaan van der Veen]