Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/4/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1203 van 10/4/2021



Gegroet lezer,

Eerst een vroege zomer, dan een late winter, en nu een druilerige herfst. Voorwaar, maart en april kennen wel hun grillen! Maar ach, laat het niet aan uw hartje komen. Wij doen in elk geval ons best om u wat ontspanning te bezorgen met de vele nieuwtjes in dit nummer.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




AUGMENTED REALITY FILTERS VERTROEBELEN ONS ZELFBEELD
En voor jonge meisjes kan dat verstrekkende gevolgen hebben.

Dat is wat Tate Ryan Mosley van MIT Technology Review meent. Het gaat daarbij om die AR filters die eigenlijke bedoeld zijn voor de fun, waarbij je konijnenoortjes op je hoofd kan zetten, jezelf kan omtoveren tot een ruimtemanneke, of je een kleine neus kan geven, grote ogen, een gladde huid, dikke lippen... AR Filters die je vindt op social media apps  zoals Snapchat en TikTok. Je kan je lichaam vergroten, verkleinen, een andere kleur geven. En zelfs Zoom heeft een functie bij zijn videoconferenties waarbij jij je uiterlijk verbeteren kan.

Het artikel bij MIT stelt toch vragen bij deze AR filters, die elke dag door honderden miljoenen mensen gebruikt worden. Wetenschappers stelden namelijk vast dat jongens inderdaad die filters puur gebruiken voor de fun, maar dat meisjes die filters eerder beschouwen als een manier om hun uiterlijk te verbeteren. En dat dit wel eens zou kunnen leiden tot een bezorgdheid over hoe zij er werkelijk uitzien.

Hoe onze avatars eruitzien, heeft wel degelijk een invloed op hoe we ons gedragen, zo leer je uit een ander onderzoek van het Virtual Human Interaction Lab - iets wat het Proteus effect genoemd wordt. Mensen met een grotere avatar zullen zich bijvoorbeeld met meer zelfvertrouwen gaan gedragen. Een ander onderzoek in het magazine Behavior & Information Technology stelde dan weer vast dat, wanneer een videogame player een avatar neemt van het tegenovergestelde geslacht, hij/zij zich meer in een stereotypische gender manier gaat gedragen.

Vast staat dus dat avatars een invloed hebben. Maar er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van beautyfilters op tienermeisjes. En het is geweten dat vooral zijn gevoelig zijn voor het willen nastreven van een ideaalbeeld, wat tot eetstoornissen kan leiden.

Een interessante denkpiste.
https://www.technologyreview.com/2021/04/02/1021635/beauty-filters-young-girls-augmented-reality-social-media/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0144929X.2020.1729240



SUPREME COURT VERBREEKT VERBOD OP BLOKKEREN OP TWITTER
Trump mocht wel degelijk mensen blokkeren

Het zijn wel, letterlijk en figuurlijk dan, vijgen na Pasen. Want ondertussen is president Trump voorgoed verbannen op Twitter. De reden: de vrees dat zijn tweets de bevolking zouden aanzetten tot meer geweld, na de incidenten in januari aan het Capitol.

Een lagere rechtbank had enkele maanden geleden bepaald dat Trump het Eerste Amendement overtrad door Twitter gebruikers te blokkeren. De Supreme Court heeft nu die zaak onontvankelijk verklaard, omdat Trump niet langer president is. Op de grond van de zaak werd niet ingegaan.

Waar de rechter wel op inging was de "ongeziene" controle die Twitter en andere digitale platformen hebben over de vrije meningsuiting. En dat dit in de toekomst nader bekeken moet worden.

Meer bij Axios en CNet
https://www.axios.com/trump-twitter-supreme-court-followers-block-d6704a4d-ab93-4d5c-b798-e5bfc9ea6ea5.html
https://www.cnet.com/news/supreme-court-dismisses-suit-over-trump-blocking-his-critics-on-twitter/#ftag=CADf328eec



YAHOO ANSWERS SLUIT
En het erge is: geen archief

Yahoo Answers is een van de langst bestaande vraag-en-antwoord platformen van het web. Binnenkort wordt het ten grave gedragen, op 4 mei. Vanaf dan zal de url van die website doorverwijzen naar de homepage van Yahoo.

Sinds de dienst gelanceerd werd in 2005 zijn er heel wat vragen en antwoorden verschenen. De antwoorden waren niet altijd hoogkwalitatief, maar de dienst was toch een weergave van het tijdsbeeld. Die content zal nu verdwijnen, want er komt geen archief. Je zal wel je eigen content kunnen downloaden maar de content in zijn geheel zal niet meer geraadpleegd kunnen worden- de vragen, de antwoorden, de afbeeldingen.

Weer een stukje van het door de gebruikers opgebouwde internet dat verdwijnt...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/4/5/22368488/yahoo-answers-shutdown-may-4-internet-era-over-rip?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



CLUBHOUSE: GELD VERDIENEN
Een eerste stap, meerdere modellen volgen

Clubhouse is populair, alhoewel wij onze bedenkingen hebben bij het 'iPhone only' model. Maar tot nu toe was er geen echt verdienmodel - noch voor Clubhouse zelf, noch voor wie er lezingen of debatten organiseert.

Daar wil Clubhouse nu wat aan doen, en het rolt alvast één functie uit, simpelweg Clubhouse Payments genoemd. Daarbij zal je bij een beperkte testgroep gebruikers een "Send Money" knop vinden, zodat andere gebruikers geld kunnen overmaken.

Deze betalingen worden verwerkt door de betaaldienst Stripe, die vooral in de VS gekend is. Per betaling rekent Stripe een kleine commissie. Clubhouse zelf rekent geen commissie op de betaling aan - althans voorlopig niet. Want in het verleden heeft Clubhouse gezegd dat het zijn inkomsten wil halen door diensten aan te rekenen, niet door advertenties te vertonen.

Meer bij TechCrunch en Clubhouse zelf.
https://techcrunch.com/2021/04/05/clubhouse-payments/
https://www.joinclubhouse.com/introducing-payments



SIGNAL WIL MET MOBILECOIN BEGINNEN
Betalingen worden dan moeilijker traceerbaar

Nog een bericht dat met centjes te maken heeft: Signal, de berichtendienst die vooral bekend staat voor zijn goede encryptie van de berichten, kondigt aan dat hij MobileCoin gaat ondersteunen. Dat is een cryptomunt die moet werken op mobiele toestellen en de privacy moet waarborgen.

Als eersten zullen Signal-gebruikers in het VK deze optie krijgen op hun iOS of Android toestel. Wanneer je MobileCoin gebruikt, dan zullen er dus geen sporen van je betaling zijn, geen bankgegevens van wie geld stuurt naar wie. Iets wat wellicht de politiediensten niet graag zien, want zo kunnen zij verdachte betalingen niet meer opsporen.

Er zijn wel meer cryptomunten die dergelijke privacy bieden, zoals Cash en Monero. Het voordeel van MobileCoin, zo vertelt Wired, is dat het heel weinig opslagruimte op je smartphone inneemt, en een transactie in enkele seconden uitvoert.

Vooral dat laatste is erg belangrijk, want MobileCoin is heel volatiel en de koers kan erg schommelen. Daarom overweegt Signal trouwens een optie waarbij gebruikers cash kunnen inwisselen voor MobileCoin, een transactie uitvoeren, en meteen daarna terug inwisselen tegen cash. Zo ben je minder afhankelijk van de grote schommelingen in de koers.

Meer bij Wired.
https://www.wired.com/story/signal-mobilecoin-payments-messaging-cryptocurrency/



GOOGLE OPENT PLAY STORE VOOR ANDROID AUTO APPS
Dus ook andere navigatieapps mogelijk op je dashboard

Sinds deze week zal je in de Google Play store ook apps vinden voor Android Auto, het besturingssysteem van Apple voor het elektronische dashboard in je auto. Waardoor er ook andere navigatiesystemen voor je Android Auto beschikbaar worden, buiten Google Maps of Waze.

Een eerste dergelijke app is Sygic. In de gewone Store had die al meer dan 50 miljoen downloads, en nu kan je de app dus ook toevoegen aan Android Auto, niet enkel je smartphone.

Het bijzondere aan deze app is dat hij niet alleen navigatietools heeft zoals landkaarten, routebeschrijvingen, meldingen van andere gebruikers voor flitspalen of files, maar ook augmented reality, althans in sommige Europese landen. Die zal de route die je moet nemen tonen bovenop de reële omgeving waarin je rijdt. Sygic zou volgens 9to5Google ook meer dingen offline kunnen doen dan Google Maps. Een uitvoerige beschrijving bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2021/04/05/sygic-android-auto-support/
https://www.sygic.com/gps-navigation



PINTEREST WIL INFLUENCERS VANUIT ANDERE ACHTERGRONDEN GAAN BETALEN
En in Vlaanderen roept Social House verontwaardiging op

Vandaag gaat het over influencers. Pinterest, de site waar je afbeeldingen en allerlei content kan "vastpinnen" om een collectie te maken, heeft aangekondigd dat het een speciaal fonds opricht met daarin 500.000 dollar aan cash geld en media, bestemd voor een beperkte groep influencers die originele content maken.

Nu is Pinterest niet echt het platform dat zijn best doet om influencers aan te trekken - die voelen zich meer op hun gemak op YouTube en Instagram. Pinterest heeft dan ook een andere insteek: het wil 'creators', mensen die originele content maken, aanmoedigen die vanuit een andere achtergrond hun kennis delen.  Hiermee volgt Pinterest het voorbeeld van TikTok, dat een fonds van 200.000 dollar oprichtte, terwijl het Spotlight initiatief van Snapchat zelfs miljoenen aan creators uitkeerde.  Meer hierover bij Engadget. (1)

Het loont dus blijkbaar om influencer te zijn - maar soms kan je je toch vragen stellen bij het concept. Vaak zijn deze influencers jonge mensen die een bepaalde levensstijl vertegenwoordigen, en waarbij het eigenlijk (om maar eens heerlijk brompot te spelen) gaat om uiterlijkheden. En vaak druipt de gemaaktheid, het gekunstelde, er vanaf in die filmpjes die deze influencers online zetten. Vaak gaat dat zelf ten koste van hun gevoel voor realiteit, om alles relatief te kunnen bekijken.

Het verhaal van 'Social House' is daarvan een triest voorbeeld aan het worden. Kort samengevat gaat het om een groepje influencers die besloten samen te gaan werken, en voortaan op één locatie samen uitzenden.

Wat, in deze tijden van corona, eigenlijk niet mag. De verdediging van deze influencers is dat zij "werken" en dat dit mogelijk moet zijn, net zoals acteurs van populaire soaps nu ook opnamen doen in tv-studio's.

Je begrijpt dat de commentaren niet van de poes zijn voor deze influencers, want je kan opnames met een professionele crew in een professionele studio, waarin alles volledig corona-veilig uitgevoerd wordt, moeilijk vergelijken met acht jongeren die in een huis tijdens de paasvakantie gaan samenwonen. En er gasten ontvangen, en ook hun vrienden - wat de 'normale sterveling' eigenlijk allemaal niet mag.

Andere volgers van de 8 mensen in het Social House vinden het allemaal dolletjes, en het aantal volgers van de groep blijft stijgen. Meer bij Gazet Van Antwerpen (betaalmuur). (2)
https://www.engadget.com/pinterest-creator-fund-creator-code-150013929.html
https://www.gva.be/cnt/dmf20210406_97630439?M_BT=271206192703&adh_i=0c15257f45f15e73e5a0a6ebb393ac96&adh_i=0c15257f45f15e73e5a0a6ebb393ac96&hkey



APPLE: FIND MY MOET JE HELPEN ACCESSOIRES VOOR JE PHONE TE VINDEN
Apple heeft een app gelanceerd, die Find My Certification Assistant heet. Die moet het gemakkelijker maken voor bedrijven die een MFi accessoire maken voor de iPhone.

De Find My technologie moet gebruikers helpen om een Apple-toestel te vinden dat zij verloren zijn. Maar het kan ook gebruikt worden voor andere toestellen, indien de fabrikant ervan het Apple protocol inbouwt.

Volgens TechCrunch zou de lancering van deze app erop duiden dat Apple binnenkort een programma zou lanceren voor toestellen van derden die aan het Find My netwerk beantwoorden, en mogelijk zou het ook duiden op de lancering van Air Tags, die je op allerlei toestellen zou kunnen kleven.
https://techcrunch.com/2021/04/06/apple-launches-an-app-for-testing-devices-that-work-with-find-my-signaling-third-party-device-program-will-soon-go-live/



OOK SPOTIFY ROLT ZIJN VOICE ASSISTENT UIT
Handenvrij bedienen van Spotify of iOS en Android

Een voice assistent kan heel veel dingen doen, en bij de meeste gebruikers ontstaat er dan een soort wantrouwen, want om goed aan te voelen wat jij bedoelt met een commando, moet die assistent een profiel van jou aanmaken, dat dan gedeeld wordt met derden.

Maar die assistenten kunnen ook beperkt worden, waardoor je die angst niet meer moet hebben. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe assistent die Spotify geïntegreerd heeft in zijn nieuwe versie van de app voor iOS en Android. Voortaan kan je met 'Hey Spotify' de assistent activeren, en vragen om een song of afspeellijst af te spelen, of muziek van een bepaalde artiest.

Je moet uiteraard wel Spotify toelating geven om je microfoon te gebruiken - en er dus op betrouwen dat Spotify je niet gaat bespioneren. Maar dat is dezelfde tweestrijd waarbij je geconfronteerd wordt bij de andere voice assistenten - Siri, Alexa en Cortana.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/spotify-hands-free-voice-assistant-ios-and-android-164319818.html



FACEBOOK LEK: LEIDT HET TOT GDPR BOETE?
Wel als het lek niet tijdig aangegeven werd

Facebook heeft de afgelopen dagen moeten toegeven dat er gegevens van haar gebruikers online verspreid werden. Over een eerste lek kon je al eerder deze week lezen, maar er zou ook nog een tweede lek geweest zijn. De informatie van die lekken was eerder al te koop aangeboden op het internet, maar werd de laatste dagen volkomen gratis op het net gezwierd - iedereen kan die inkijken en misbruiken. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor meer phishing aanvallen op basis van die informatie.

Nu is het zo dat het gaat om twee aparte datalekken bij Facebook, en sinds de privacy-wetgeving van GDPR in voege trad in mei 2018 moet elk bedrijf, dat een datalek vaststelt, dit binnen een bepaalde termijn bekendmaken, zoniet riskeert het een boete. Volgens sommige bronnen zou dat wel eens geval kunnen zijn bij Facebook, omdat die datalekken zich feitelijk afgespeeld zouden hebben nadat de wet in voege trad. En Facebook had dus het lek moeten melden - wat niet gebeurd is. Meer nog: Facebook is niet van plan om de 533 miljoen accounts die door het lek uit 2019 getroffen zijn, te verwittigen dat hun data mogelijk gecompromitteerd is. Wat een duidelijke overtreding is van de GDPR-wetgeving hierover, en Facebook een fikse boete kan opleveren.

Maar het grote slachtoffer ben jij wel, de Facebook-gebruiker. Want jij blijft in het ongewisse of je data gelekt zijn of niet...

Meer bij Reuters, Vice en Facebook zelf.
https://www.reuters.com/article/us-facebook-data-leak-idUSKBN2BU2ZY
https://www.vice.com/en/article/88awzp/facebook-says-its-your-fault-that-hackers-got-half-a-billion-user-phone-numbers
https://about.fb.com/news/2021/04/facts-on-news-reports-about-facebook-data/?mc_cid=fdd0d26e4d&mc_eid=UNIQID



FOTODIENSTEN DIE AUTOMATISCH HERINNERINGEN BOVEN HALEN KUNNEN SOMS PIJN DOEN
Probleem: te weinig opties om de herinneringen aan te passen

Tegenwoordig bevat wel elke fotodienst en ook sommige sociale netwerken een tool die je automatisch een herinnering toont aan een dag uit je verleden. Een foto die je x jaar geleden nam van je mama, je hond, van je vriendje toen. Facebook doet het sinds met 'On this Day'. Apple brengt herinneringen in zijn Photos app sinds 2016. Google, Snapchat en Instagram hebben ook zo'n 'memory' tool.

Op zich is er niets mis mee. Maar soms krijg je foto's te zien die je even doen slikken. Foto's die je koestert, en die je niet wil wegdoen omdat zij een stuk van je verleden zijn. Maar die je onaangenaam verrassen wanneer je ze plots automatisch te zien krijgt. Een liefdesaffaire die verkeerd afliep, iemand die overleden is, een huisdier wiens dood je erg getroffen heeft... Een pijnlijke confrontatie die mooi verwoord wordt in een artikel op Wired.

Het probleem is een beetje dat je de 'memory' tool niet kan afzetten, en dat je evenmin kan aanduiden dat je sommige foto's niet in die terugblik wil zien. Wie gaat er trouwens zijn hele collectie foto's doorploeteren om, als die instelling er al zou zijn, al die foto's van deze tag te voorzien?

Een artikel om bij na te denken.
https://www.wired.com/story/weddings-social-media-apps-photos-memories-miscarriage-problem/



WINDOWS BRENGT PAINT EN SNIPPING TOOL APART UIT
Met de jaren is Paint, de teken-tool die standaard in Windows zit, wel een beetje voorbijgestreefd geraakt. Er kwamen wel updates, maar die vielen in het niet bij de vele extra opties die open source tool GIMP en gratis beeldbewerker Irfanview bieden - om het niet eens te hebben over de betalende tools, zoals Photoshop.

In 2017 besliste Microsoft dan dat het de ontwikkeling van Paint zou stopzetten, en kondigde zelfs aan dat het in de toekomstige versies van Windows verwijderd zou kunnen worden. Microsoft werkte namelijk ondertussen aan een opvolger van Paint: 3D Paint.

Voor de fans van de 'gewone' paint is er nu goed nieuws: de tool zal nog altijd verder bestaan, maar dan wel als aparte app. En updates aan de app zouden losgekoppeld worden van updates aan het Windows OS, maar via de Microsoft Store verlopen.

Hetzelfde lot zou een andere tool ondergaan: Snipping Tool, dat je gebruiken kan voor schermafdrukken, zou ook apart gelanceerd worden en niet meer geüpdated worden tezamen met de grote Windows 10 updates.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/windows-10-mspaint-and-snipping-tool-now-update-from-the-microsoft-store/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SAMSUNG BRENGT ZIJN SMARTTAG PLUS UIT
Werkt met UWB

Eerder deze week hadden wij het over Apple, met zijn 'Find My' functie, die opengesteld werd voor derden. Daardoor kunnen fabrikanten hun eigen toestellen compatibel maken met dit protocol, zodat je via je iPhone die toestellen kan vinden.

Ook Samsung werkt aan een dergelijk aanbod: de SmartTag Bluetooth tracker. Dat is een verbeterde versie van een geijkaardige tool, de gewone SmartTag. Het verschil zit niet alleen in het prijskaartje ($29,99 tegen $39,99 voor de nieuwe versie), maar ook in de werking. De SmartTag werkt namelijk met UWB radio, of Ultra-WideBand. Dat is een protocol dat het mogelijk maakt om de locatie van voorwerpen accurater te bepalen dan bij de gewone Bluetooth. Meer nog, de UWB radio heeft ook een soort AR modus, die je toont waar je verloren voorwerp zich bevindt.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/4/8/22373410/samsung-galaxy-smarttag-plus-uwb-ar-bluetooth-price-release-date

 
 


 
De nieuwe oogst


VACCINATIE: RESERVELIJST

Het duurt toch zo lang tot iedereen aan de beurt komt voor de vaccinatie... Wie ongeduldig is, kan zich op een reservelijst zetten. Zijn er op het einde van de dag nog vaccins over in een vaccinatiecentrum, dan bestaat de kans dat je opgebeld wordt om snel naar het centrum te komen.
Vandaag, dinsdag, werd de site gelanceerd, en zij werd meteen overrompeld. Maar je moet geen te hoge verwachtingen koesteren: in Vlaanderen zijn er meestal niet veel vaccins over, en ook bij die reservelijst wordt de algemene regel nageleefd (eerst 65+ dan risicopatiënten en dan terugtellend in leeftijd).
[Taal: NL]
https://www.qvax.be/how


MY HEALTH VIEWER
Na de 65+ komen de risicopatiënten als eerste in aanmerking voor de vaccinatie. Maar wie staat op die lijst? Dat kan je navragen bij je huisarts, want die geeft dat door aan de overheid. Maar je kan het ook nakijken op deze website, waar je vanaf 8 april je gezondheidsdossier kan inkijken.
[Taal: NL]
https://myhealthviewer.be/#/login


FACEBOOK HACK: BEN IK ERBIJ?

Je hebt kunnen lezen dat de gegevens van meer dan 553 miljoen Facebook-gebruikers, waaronder een 3 miljoen Belgen, op het internet gelekt zijn. Het gaat niet om wachtwoorden, maar wel om je volledige naam, geboortedatum telefoonnummers, zelfs het persoonlijk adres.
Ethisch hacker Inti De Ceukelaire heeft in alle gauwte een website gemaakt waar je je telefoonnummer kan invoeren, om te zien of jouw gegevens ook op de lijst staan.
[Taal: NL]
https://twitter.com/intidc
https://benikerbij.be/


RECLIST: JOUW FAVORIETEN
Met deze website kan je met de wereld delen wat jouw favoriete boeken, podcasts, nieuwsbrieven enz. zijn die je ook aan anderen zou aanbevelen. Dat lijst je kan je dan delen op je profiel op Twitter.
[Taal: ENG]
https://reclist.me/#how-it-works


NOIZER: ACHTERGRONDGELUIDEN
Er bestaan wel meer websites waar je achtergrondgeluiden kan beluisteren die je moeten helpen om je te concentreren, of juist te relaxeren. Ook deze doet het, met dit verschil dat er een aantal preset selecties zijn die geluiden automatisch combineren. Je kan die dan nog aanvullen met wat jou behaagt. Voor kattenliefhebbers: ja, er is een purr bij!
[Taal: ENG]
https://noizer.vercel.app/


KLEUREN BENOEMEN

Wist je dat kleuren niet alleen een hexadecimale code hebben, maar ook een naam? Zo is #048243 gekend onder de naam "foggiest jungle green". Wie zich ooit daarmee bezig gehouden heeft om die namen te bedenken, verdient een standbeeld!
[Taal: ENG]
https://colors.lol/


MOVIE OF THE NIGHT

Een slim bedachte website, die je kan helpen om te beslissen welke film je gaat bekijken in streaming. Je kiest genre, jaartal, tijd, duur en meer. En het knappe hierbij is dat de website meteen kijkt naar waar jij je bevindt (België) en dan als mogelijkheden Netflix, Amazon Prime en Disney+ aanbiedt.
[Taal: ENG]
https://www.movieofthenight.com/


WORMHOLE
Dit is een dienst waarmee je bestanden kan delen tot 10 GB, en dan een link kan doorsturen naar je bestemmeling, om te downloaden. Het grote verschil met diensten zoals Wetransfer, zegt de website, is dat de bestanden end-to-end versleuteld worden.
[Taal: ENG]
https://wormhole.app/


HOW HOT WILL IT GET
Een site die beweert te kunnen voorspellen hoe het klimaat zal veranderen in de volgende decennia. Een voorspelling die gebaseerd is op gevens uit 1994 en doorgetrokken wordt naar 2090. Wij laten het aan jou over om te besluiten of het alarmerend is..
[Taal: ENG]
https://www.howhotwillitget.com/


FLIGHT SIMULATOR
Dit is een gratis vluchtsimulator die je met verschillende mensen online kan spelen, vanuit je browser. Het bijzondere is dat er ook gebruikgemaakt wordt van échte satellietbeelden.
[Taal: ENG]
https://www.geo-fs.com/


FILMFESTIVALS ONLINE

Het kan nog altijd niet, naar de bioscoop gaan. En dus worden de filmfestivals online gehouden. Wat het voordeel heeft dat meer mensen het festival kunnen bijwonen, zonder zich te verplaatsen. Van 6 tot 18 april loopt nu de Belgische Kortfilmcompetitie, later gevolgd door het Queer filmfestival. Welke films er draaien en hoe je tickets bemachtigt, lees je bij Kortfilm.be
[Taal: NL]
https://www.kortfilm.be/kortfilm/kalender/pink-screens-2021
https://www.kortfilm.be/kortfilm/kalender/bifff-2021
   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaams schrijfster van romans voor volwassenen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilde_Dillen
    Museum in Zwolle dat de geschiedenis laat zien van home- en spelcomputers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonami_Games_%26_Computers_Museum
    Beleg van Constantinopel (626) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Constantinopel_(626)
    Actiefilm uit 2014 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Outcast_(2014)
    Archeologische plaats in Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gargasgrotten
    Bibliothecaresse en milieuactiviste uit Iran - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahlagha_Mallah
    Belgische basketbalclub uit het verleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Athlon_Ieper


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden prince Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Philip_van_Griekenland_en_Denemarken
    Deel van het VK waar rellen zijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Ierland


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Wilde Westen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wilde_Westen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Een tv zonder blikgeluid: deze hebben de beste audio
https://www.ad.nl/tech/een-tv-zonder-blikgeluid-deze-hebben-de-beste-audio~aab0a37e/
- Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
https://www.ad.nl/tech/toch-samen-tijdens-de-lockdown-zo-spreek-je-online-af-in-virtual-reality~a211bee1/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- LG Electronics brengt antibacteriële airconditioners voor residentieel gebruik
https://elektrozine.be/lg-electronics-brengt-antibacteriele-airconditioners-voor-residentieel-gebruik/
- Sony BRAVIA XR MASTER-serie A90J OLED 4K HDR tv’s beschikbaar vanaf april
https://elektrozine.be/sony-bravia-xr-master-serie-a90j-oled-4k-hdr-tvs-beschikbaar-vanaf-april/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Facebook zegt dat het onze schuld is dat onze telefoonnummers geoogst...
https://computertaal.info/2021/04/09/facebook-zegt-dat-het-onze-schuld-is-dat-onze-telefoonnummers-geoogst-werden/
- Tutorial Windows Instellingen – 29. Netwerk en internet – b. Ethernet (wifi)
https://computertaal.info/2021/04/08/tutorial-windows-instellingen-29-netwerk-en-internet-b-ethernet/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- CNV: werkgevers monitoren ruim half miljoen thuiswerkers mede via software
https://tweakers.net/nieuws/180300/cnv-werkgevers-monitoren-ruim-half-miljoen-thuiswerkers-mede-via-software.html
- LinkedIn: dataset van 500 miljoen gebruikers die te koop staat is gescrapet
https://tweakers.net/nieuws/180292/linkedin-dataset-van-500-miljoen-gebruikers-die-te-koop-staat-is-gescrapet.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Actieve videogames kunnen mensen met dementie helpen (studie)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/actieve-videogames-kunnen-mensen-met-dementie-helpen-studie/article-news-1721145.html
-  Facebook verwijdert opnieuw 16.000 accounts wegens 'fake news'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-verwijdert-opnieuw-16-000-accounts-wegens-fake-news/article-news-1721249.html


*** TANDEMTECH


-HUAWEI FreeBuds 4i review: sterkhouder
Hoe goedkoop wel premium kan aanvoelen
https://tandemtech.be/huawei-freebuds-4i-review-997b5261fd9e-
- OPPO Find X3 Neo review: camera’s, camera’s, camera’s
Simpelweg goed
https://tandemtech.be/oppo-find-x3-neo-review-8188ec338c94


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Bart Derre: “Ondernemen is veel meer dan het hebben van een leuk idee, die realiteitszin is nog steeds onvoldoende aanwezig”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/bart-derre-ondernemen-is-veel-meer-dan-het-hebben-van-een-leuk-idee-die-realiteitszin-is-nog-steeds-onvoldoende-aanwezig
- Jan-Willem Callebaut (Birdhouse) overschouwt het Belgische start-up landschap: “We moeten niet bang zijn om de lat hoger te leggen en wat meer ambitie te tonen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/jan-willem-callebaut-birdhouse-overschouwt-het-belgische-start-up-landschap-we-moeten-niet-bang-zijn-om-de-lat-hoger-te-leggen-en-wat-meer-ambitie-te-tonen



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PAYCONIQ BY CONTACT

De oude Payconiq app wordt stopgezet, en vervangen door Payconiq by Bancontact. Die heeft meer mogelijkheden: je kan online betalen, in de winkel, tussen vrienden, maar ook je facturen. Bovendien kan je een ticket voor trein, tram of bus aankopen met de app.
https://www.payconiq.be/nl



VISUAL STORY VOOR IOS
Sony heeft een aparte app voor iOS gebruikers. Wie een Sony camera heeft van een live evenement, kan de gebruiker van een iOS toestel via deze app de mogelijkheid bieden om het live evenement bij te wonen. Deze nieuwe app kwam er omdat er, door de lockdown, grote vraag was om evenementen en huwelijken live te kunnen bijwonen, vanop afstand dus. Meer uitleg bij Petapixel.
https://apps.apple.com/us/app/id1529225393?mt=8
https://petapixel.com/2021/03/31/sony-updates-visual-story-app-for-ios-with-live-gallery/



SIMPLE CODE GENERATOR
Deze tool van NirSoft laat je toe om op je Windows computer een QR code te genereren. Gewoon de .exe draaien, een URL invullen en  op F5 drukken. Deze code kan je dan kopiëren naar een andere applicatie zoals Word, of omzetten naar een PNG, GIF, JPG, TIFF, BMP bestand.
https://betanews.com/2021/04/02/simplecodegenerator/
https://www.nirsoft.net/utils/qr_code_generator.html


WIN SET VIEW

Dit is een open source toepassing voor je windows, waarmee je algemene instellingen voor de mappen in je Windows Verkenner kan bepalen. Je kan dus bepalen hoe jij bepaalde mappen bij voorkeur bekijkt en de standaardinstellingen van Windows zelf overrulen.
https://github.com/LesFerch/WinSetView



SPACEEYE: LIVE WALLPAPER
Met deze tool krijg je live beelden uit de ruimte als achtergrond op je pc. Voor Windows en Mac.
https://spaceeye.app/


ANGLE AUDIO

In de nasleep van het succes van Clubhouse zijn er verschillende apps ontstaan die audio combineren met sociale media. Deze app is open voor iedereen, op Android, iOS en het web. Gesprekken zijn end-to-end versleuteld.
https://www.producthunt.com/posts/angle-audio
https://www.angle.audio/?ref=producthunt
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Idealen zijn de kleuren van een blinde
en de oorsuizingen van een stokdove.
-Willem Frederik Hermans-