Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/3/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1095 van 23/2/2019



Gegroet lezer,

Deze week openden wij met een overzicht van de situatie in Australië, waar Facebook en Google recht tegenover de overheid staan. Want dat is geen gemakkelijke situatie om uit te leggen, en er zitten zoveel aspecten aan vast, die allemaal toch wel belangrijk zijn. Hopelijk zijn wij erin geslaagd om wat helderheid te verschaffen.

Dat en veel lichtvoetigere artikels vindt u in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




AUSTRALIË, FACEBOOK EN GOOGLE: EEN OVERZICHT
... een gevecht met vele facetten

Je hebt de voorbije dagen wellicht verschillende berichten gehoord of gelezen over de strijd die de Australische overheid levert met Facebook en Google. Het is een heel kluwen - daarom een poging om een overzicht te geven van waar het om draait.

Het begon toen Australië een wet wilde invoeren, waarbij elk platform dat als 'dominant' bestempeld wordt, aan grote uitgevers een vergoeding zou moeten betalen voor het voorrecht om naar hun content te mogen linken. Onder die term 'dominant' mag je dus gerust Facebook en Google beschouwen, die zouden aan die wet voldoen. En bij Google gaat het dan niet alleen om Google News, maar ook Google Search, zo heeft de Australische overheid verduidelijkt.

De reactie van Google
Google reageerde daarop door te zeggen dat, als de wet erdoor komt, het volledig stopt met werken in Australië. Ondertussen heeft het wel deals afgesloten met nieuwsuitgevers, om aan te tonen dat het wel degelijk bereid is om te betalen voor nieuws, het wil alleen niet _verplicht_ worden dat te doen, en dan vooral niet om te betalen voor het vermelden van links in de Google Search.  Zo heeft Google afspraken gemaakt met o.a. Seven West media, en Nine Entertainment, twee van de grootste tv-mediagroepen met tv, kranten en online poten. Met Junkee Media heeft het een afspraak dat het diens content mag vermelden in Google News Showcase. En met NewsCorp heeft het een wereldwijde deal om een abonnementsplatform te ontwikkelen, daarvan de adverteerinkomsten te delen, en ook om samen te werken aan audio- en videojournalistiek. News Corp is eigenaar van 2/3 van de grootste kranten in Australië.

Het gaat daarbij om grote bedragen. In Frankrijk heeft Google een deal met meer dan 100 uitgevers, goed voor 25,5 miljoen dollar. De deal met Seven West media is goed voor 7,7 miljoen dollar. Maar of dit voldoende is, dat hangt af van de Australische wetgever.

Het gevaar van deze reactie
Het is mooi dat Google zijn goodwill toont. Maar het houdt een gevaar in. Want met dat akkoord tussen Google en de grote uitgevers, "koopt" Google zich het recht om naar nieuws van die uitgevers te linken. Geeft dat omgekeerd aan die uitgevers het recht om aan andere gebruikers te verbieden om naar hen te linken, omdat zij daarvoor niet betalen? De hele discussie rond de "linktaks" wordt hiermee nieuw leven ingeblazen. Meer hierover bij DNSBelgium (1)

De reactie van Facebook
Facebook daarentegen nam een heel andere houding aan, veel strijdlustiger. Het verklaarde gewoonweg dat, als de wet er komt, Facebook "geen nieuwscontent meer zal toelaten" op hun diensten in Australië. Dat geldt dan wel wereldwijd: niemand ter wereld zal nog Australisch nieuws kunnen zien of delen op Facebook. Niemand in Australië zal nog nieuwslinks of postings van ook maar enige nieuwsuitgever kunnen zien. De redenering van Facebook: in tegenstelling tot Google is het niet Facebook dat de links online plaatst, het zijn de uitgevers zelf, en de lezers daarvan wanneer zij die content delen. Bovendien is dat nieuws slechts goed voor 4% van de content die de mensen in hun newsfeed zien. Het is, met andere woorden, niet de moeite waard om daarvoor te betalen, en dus stappen wij eruit.
https://www.dnsbelgium.be/nl/artikel-15-de-linktaks
https://arstechnica.com/tech-policy/2021/02/big-tech-opens-wallet-for-publishers-as-australian-news-code-looms/
https://www.reuters.com/article/us-news-corp-alphabet-google-idUSKBN2AH1WN



AUSTRALISCHE WET NIET ZONDER PROBLEMEN
... brengt "link tax" in voege, een dreiging voor het open internet

In een interessant artikel wijst TechDirt erop dat de wet die Australië wil doorvoeren - en die volgens de website er vooral komt op aanzet van mediamagnaat Rupert Murdoch - toch wel problematisch is. En wel op twee gebieden.

Link taks
Simpel gezegd komt het erop neer dat je niet meer kan linken naar een nieuwssite, tenzij je ervoor betaalt. Dat is een bedreiging voor het vrije internet. Maar ook een ommekeer van een bestaande situatie: Google en Facebook zouden moeten gaan betalen voor verkeer, voor het doorsturen van mensen naar die nieuwssite - terwijl er een hele industrie is ontstaan die juist daarop gebaseerd is: search engine optimization en social media management. Iedereen weet immers dat een link naar zijn site hebben op de social media of in de zoekmachines, een groot voordeel meebrengt, want het lokt bezoekers. En het is aan de websites om die links te genereren. De wet keert het systeem volledig om.

Een belasting dient om iets te verminderen
Een tweede aspect dat Techdirt aanhaalt, is dat iedereen boos is op Facebook, omdat het zegt dat het stopt met linken. Een belasting is, economisch gezien, niet iets dat enkel inkomsten moet opbrengen. Maar het moet ook hetgeen belast wordt, verminderen. Denk aan verkeersbelasting, taks op sigaretten, alcohol, vervuiling, enz. In dit geval zegt Australië, dat het een belasting wil heffen op links naar nieuws op Facebook. En Facebook reageert enkel maar op de manier waarop elke economist zou reageren: het zegt dat het niet meer de moeite is, en verbant links. Wat dus niet ondemocratisch is, noch Australië op de knieën wil dwingen, zoals sommige critici zeggen over de reactie van Facebook.

Het is zelfs geen "aanval" op de journalistiek, want het nieuws bestaat nog altijd in Australië. De uitgevers hebben nog altijd hun website, en gebruikers kunnen die website bezoeken.

Maar lees zelf het verhaal - en de conclusie die TechDirt trekt: dit gevecht draait niet rond "Facebook vs. Australië" of "Facebook vs. journalistiek", maar gewoon "Rupert Murdoch vs. het open web".
Lees ook: "Facebook calls Australia's bluff - But Google gives in. What's next?" bij Platformer (2) en "Posts disappear from pages of health authorities, Bureau of Meteorology amid Facebook news ban" van ABC Australia. (3)
https://www.techdirt.com/articles/20210217/22383446265/bizarre-reaction-to-facebooks-decision-to-get-out-news-business-australia.shtml?s=09
https://www.platformer.news/p/facebook-calls-australias-bluff
https://www.abc.net.au/news/2021-02-18/bom-health-authorities-betoota-caught-in-facebook-news-ban/13166394?section=technology



FAVICONS: NIEUWE MANIER OM GEBRUIKERS TE TRACEREN
... kat en muis-spelletje, zoveelste aflevering!

De laatste jaren zijn het de browsers die het voortouw nemen om te voorkomen dat de gebruikers getraceerd worden. Wat tot nu toe steeds beter slaagt. Maar uiteraard wordt er toch nog altijd geprobeerd om nieuwe methoden te vinden om jou toch te volgen doorheen je surftochten, zodat men jou leert "kennen" en je doelgerichte advertenties kan vertonen.

Zo hebben onderzoekers van de University of Illinois in Chicago een paper gepubliceerd over een mogelijk misbruik van de Favicon. Dat is het kleine icoontje dat getoond wordt in het tabblad van die website, zodat je die site gemakkelijker terugvindt in alle tabbladen die open staan.

De meeste browsers zullen een favicon apart van de data van de site, de browser geschiedenis en de cookies opslaan. Wat betekent dat die favicon sowieso geladen wordt, en niet geblokkeerd kan worden.

Met andere woorden: een website die deze methode wil gebruiken, zou jou, wanneer je de site bezoekt, eerst langs enkele subdomeinen sluizen, elk met een unieke favicon, vooraleer de gevraagde website te tonen. Jij zou daar niets van merken - enkel dat de site iets trager laadt dan normaal. De site kan dan de favicons die vanuit de cache geladen worden, bij elk daaropvolgend bezoek controleren.

Deze techniek werkt niet in de Brave browser, want  daar werden al maatregelen genomen nadat de wetenschappers Brave op de hoogte brachten. Bij Firefox werkt de techniek niet, "omwille van een bug". Google werkt aan een oplossing, Apple bekijkt de situatie, en Microsoft heeft nog geen commentaar gegeven.

Wie vreest getraceerd te worden, kan de favicons uitschakelen.
Meer bij Ars Technica.
ttps://arstechnica.com/information-technology/2021/02/new-browser-tracking-hack-works-even-when-you-flush-caches-or-go-incognito/



APPLE ZIT MET VERVELENDE MALWARE
... en niemand weet hoe die er komt

Beveiligingsonderzoekers aan Red Canary hebben een nieuw soort malware ontdekt voor de Mac, die zij Silver Sparrow gedoopt hebben. Die zou op 17 februari al bijna 30.000 toestellen besmet hebben, en ook de nieuwe M1 chips van Apple ondersteunen.

De wetenschappers breken zich er het hoofd over: zij begrijpen (voorlopig) niet hoe de malware op de machines geïnstalleerd geraakt is. En evenmin wat de bedoeling ervan is. Tot nu toe hebben zij niet gezien dat de malware een tweede 'payload' is gaan ophalen, zoals meestal het geval is, waarbij die tweede malware dan de echt schadelijke actie kan uitvoeren. Feit is wel dat de besmette Macs elk uur contact opnemen met een controleserver, om te zien of er nieuwe instructies zijn die zij moeten uitvoeren.  Het valt te vrezen dat de besmette toestellen pas in actie zullen schieten wanneer er een bepaalde voorwaarde vervuld is.

Ook eigenaardig is het feit dat de malware een mechanisme bevat om zichzelf volledig van de besmette machine te verwijderen - iets wat je normaal gezien alleen maar aantreft bij echt zeer geheime operaties.

Een affaire om te volgen dus. Meer bij ZDNet en ArsTechnica.
https://www.zdnet.com/article/30000-macs-infected-with-new-silver-sparrow-malware/
https://arstechnica.com/information-technology/2021/02/new-malware-found-on-30000-macs-has-security-pros-stumped/



MICROSOFT: TEKST VOORSPELLEN IN WORD
... en Teams voor het eerst in doosjes-versie van Office

Twee berichtjes over Microsoft, die beiden betrekking hebben op Office. Het eerste bericht gaat met name over het Office onderdeel Word, de tekstverwerker. Volgens The Verge zou Microsoft namelijk in maart een nieuwe functie introduceren, die zal werken zoals de 'Smart Compose' optie in Google Docs. Daarbij zal via machine learning voorspeld worden welke tekst jij eigenlijk wil intikken, waardoor jij sneller een tekst zou kunnen schrijven.

Zo'n voorspelde tekst zal in het lichtgrijs verschijnen in  je document, en je kan deze tekst accepteren via de Tab toets, en verwerpen via de Escape toets.

Maar gelukkig kan je deze optie ook volledig uitzetten. En dat is een hele geruststelling voor ons persoonlijk - voor zakelijke brieven, waarin teksten vaak herbruikt worden, is dit uiteraard een nuttige functie. Maar voor creatieve teksten zou dit alleen maar kunnen leiden tot nodeloos indrukken van de Escape-toets, en veel tijdverlies... (1)

Office in het doosje
Een tweede bericht betreft Office, het kantoorpakket van Microsoft. Daarbij heb je de keuze tussen een versie "in het doosje", waarbij je eenmalig een som betaalt en daarna onbeperkt genieten kan van Office. Je krijgt dan wel geen updates, en mist de nieuwe functies die toegevoegd worden. Wil je die wél, dan moet je een nieuw "doosje" kopen.

De andere optie is Office 365, waarbij je jaarlijks een abonnement betaalt, maar waarbij je ook voortdurend alle nieuwe updates, functies en bijkomende tools krijgt.

De doosjes-versie van Office heeft ook sommige van de nieuwe tools van Office 365 niet, zoals Teams. Dat zou nu dus veranderen: de versie 2021 van Office voor persoonlijk gebruik en voor KMO zou wel degelijk andere tools bevatten buiten de standaard Word, Excel en Powerpoint (en ja, Outlook zit standaard niet in het doosje). Er wordt gedacht aan Teams. bijvoorbeeld. Meer bij PCWorld (2)
https://www.theverge.com/2021/2/22/22295043/microsoft-word-text-predictions-feature-march-release-date
https://www.pcworld.com/article/3608414/microsoft-wont-raise-prices-for-office-2021-which-may-ship-with-teams.html#tk.rss_all



NETFLIX: DOWNLOADS FOR YOU
... gebaseerd op jouw voorkeuren

Misschien ben jij, net als wij, een Netflix-gebruiker met twee soorten reeksen: dingen die je kan downloaden, om tijdens het forenzen te bekijken, en dingen die je in streaming kan bekijken, thuis.

Voor die eerste soort gebruikers heeft Netflix nu een handige nieuwe functie uitgebracht: Downloads for You. Wanneer je deze functie activeert, dan zal Netflix automatisch tv-reeksen en films naar je toestel downloaden waarvan hij denkt dat je die wel goed zal vinden, op basis van je kijkgeschiedenis.

Nu moet je niet bang zijn dat Netflix meteen alle geheugen van je toestel in beslag gaat nemen: jij kan bepalen hoeveel ruimte Netflix mag gebruiken: 1, 3 of 5 GB. De downloads geschieden enkel wanneer je verbonden bent via WiFi.

En uiteraard kan je die content ook casten naar je tv, zodat die gestreamd wordt vanop je phone. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/02/22/netflix-launches-downloads-for-you-a-new-feature-that-automatically-downloads-content-youll-like/



SPOTIFY: MUZIEK IN HOGE KWALITEIT
... en nog een hele sliert nieuwigheden

Deze week heeft Spotify zijn "Stream On" event gehouden. Daarbij werden heel wat nieuwigheden voorgesteld, waarvan het feit dat het later dit jaar een nieuwe dienst, "Spotify HiFI" gaat aanbieden toch wel het meeste opvalt. Dat zou streaming zijn in hogere kwaliteit, waar dat nu 320 Kbps voor het abonnement van 10 dollar per maand. Ter vergelijking: Tidal biedt 1411 Kbps bij zijn 36 Reality Audio en Dolby Atmos voor 20 dollar per maand.

Nieuws over podcasts
Zoals je hebt kunnen lezen focust Spotify zich de laatste tijd enorm op podcasts En ook op dat gebied had het enkele aankondigingen.
- Het Anchor podcast hosting platform  gaat samenwerken met WordPress, zodat geschreven content rechtstreeks in podcasts omgezet kan worden. Bovendien zal er video content in de podcasts ingelast kunnen worden, iets wat Spotify nu ook al doet voor muzikanten. En er komen polls en Q&A functies bij de podcasts.

- Spotify zal jouw geschiedenis gebruiken om je episodes en podcast-reeksen aan te bevelen. Ook het zoeken naar podcasts zou gemakkelijker moeten worden.

- Het bedrijf heeft opnieuw enkele exclusieve deals kunnen afsluiten met podcastmakers, zoals Batman Unburied.

Plaatselijke content
Ook interessant is de aankondiging dat Spotify binnenkort beschikbaar zal zijn op 85 nieuwe markten in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Daarbij zal het ook plaatselijke artiesten promoten in het aanbod en zijn algoritmes zullen rekening houden met plaatselijke voorkeuren. Er komt ook een ondersteuning van 36 bijkomende talen.

Meer bij Variety en The Verge.
https://techcrunch.com/2021/02/22/spotify-announces-beta-launch-of-audience-development-tool-for-artists-self-serve-marquee-ads/
https://variety.com/2021/digital/news/spotify-to-launch-in-85-new-countries-1234912270/



GOOGLE: PASSWORD CHECKUP
.... en tal van nieuwigheden in de laatste update

Later dit jaar mag je Android 12 verwachten, maar ondertussen heeft Google enkele tweaks aangekondigd voor de bestaande Android-versie.

Zo bijvoorbeeld de Password Checkup - een tool die je moet verwittigen over mogelijke lekken of hacks waarbij jouw wachtwoorden gecompromitteerd zijn door hackers. Deze tool wordt uitgerold naar Android 9 en hoger, en zal automatisch alle wachtwoorden scannen die je in je Android opgeslagen hebt, naast nieuwe die je later invoert. Ontdekt de tool dat een van je wachtwoorden gecompromitteerd werd, dan krijg je een waarschuwing.

Nog enkele andere kleine tweaks: Google Maps krijgt een dark mode, en bij Google Messages kan je voortaan een bericht inplannen om later te verzenden. Dat doe je dan door het bericht te schrijven, zoals normaal, maar dan de Verzenden-knop lang ingedrukt te houden, wat een menu opent waarbij je een tijd kan instellen.

Nog meer nieuwigheden bij Gizmodo en Techcrunch.
https://gizmodo.com/google-maps-dark-mode-and-more-useful-android-features-1846336221
https://techcrunch.com/2021/02/23/androids-latest-update-will-let-you-schedule-texts-secure-your-passwords-and-more/



OPENSTREETMAP: WORDT HET OPEN SOURCE CONCEPT BEDREIGD
... steeds meer invloed van commerciële bedrijven baart zorgen

Het zal je verbazen, maar er zijn heel wat toepassingen die gebruikmaken van het open source project OpenStreetMaps. Daarbij brengen gebruikers uit de hele wereld letterlijk hun omgeving in kaart - dus zonder de wagentjes van Google die rondrijden.

Zelfs Lyft, Facebook, het internationale Rode Kruis, de VN, de regering van Nepal, en Pokémon Go maken gebruik van OpenStreetMap - door sommigen de Wikipedia voor Maps genoemd.

En dat begint blijkbaar een beetje te wringen. Deze bedrijven gebruiken de landkaarten, maar zijn ook de belangrijkste editors van de kaarten geworden. En zij hebben andere prioriteiten om dingen in kaart te brengen dan wat er in het verleden was. Open Street Maps was ooit ontstaan om, als boutade, een afgelegen dorp ergens in een afgelegen streek in kaart te brengen. De  bedrijven die er nu gebruik van maken, zijn niet geïnteresseerd in dat aspect. Vandaar de ongerustheid.

Een interessant artikel hierover bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-19/openstreetmap-charts-a-controversial-new-direction



FIREFOX: TOTAL COOKIE PROTECTION
... en meerdere Picture-in-Picture afbeeldingen

De browsers proberen echt om zelf te voorkomen dat je getraceerd wordt tijdens je surftochten, zonder daarom extra tools te moeten installeren zoals speciale extensies.

Cookie protection met een koekjesdoos
In dat kader dit bericht van Mozilla: de Firefox browser zal bij zijn volgende versie de 'Total Cookie Protection' bevatten. Die creëert voor elke website een soort koekjesdoos. Daarbij wordt elk cookie  van elke website die je bezoekt, in een aparte koekjesdoos gesloten. Zo kunnen zij niet langer gebruikt worden wanneer je van site naar site surft.

Er is wel een uitzondering voor cross-site cookies, die nodig zijn voor doeleinden buiten het traceren, zoals bijvoorbeeld gebruikt door apps of extensies van derden die je helpen om je logins en paswoorden te onthouden.

Meerdere Picture-in-picture mogelijk
Een andere nieuwigheid is een uitbreiding van de Picture-in-picture functie, die Mozilla zelf als een van zijn beste verwezenlijkingen van 2020 beschouwt. Daarbij kon je in een bepaalde video, ook nog een ander scherm in het oog houden.

Nu wordt dat ook mogelijk met meerdere schermen, zodat je meerdere video's op één scherm kunt verzamelen van je browser. En je krijgt bovendien ook tools om gemakkelijk binnen die video's te navigeren.

Meer bij Mozilla zelf en 9to5Mac.
https://blog.mozilla.org/blog/2021/02/23/latest-firefox-release-includes-multiple-picture-in-picture-and-total-cookie-protection/
https://9to5mac.com/2021/02/23/total-cookie-protection-firefox-86-mac/



PINTEREST PINS IN WORD EN ONENOTE
... vooral bedoeld voor studenten

Wanneer je over het web zwerft, dan kom je heel veel dingen tegen die je interessant lijken. En die je graag verzamelen wil, om verschillende redenen. De oorspronkelijke bedoeling van Pinterest is eigenlijk dat je dat daar doet, maar soms wil je zelf je gedachten ordenen rond die Pins, in bijvoorbeeld een OneNote pagina of in een Word document.

Dat wordt nu mogelijk. Je kan voortaan de url van een Pin plakken in een OneNote pagina, waardoor die als interactieve content weergegeven wordt. Je kan zo pagina's, rubrieken, notaboeken maken die je vult met Pins.

Je kan Pins ook inbedden in Word, maar dan enkel wel in de webversie. Wanneer je content van Pinterest inlast in een online Word Document, zal die content meteen geopend worden wanneer iemand het document opent op de mobiele of webversie van Word.

Eerder had Microsoft ook al ondersteuning voor Pinterest ingebouwd in de nieuwe Collections tool in de Edge browser. Daardoor konden Pinterest gebruikers de collecties die zij in Edge aanmaken, rechtstreeks naar Pinterest exporteren.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/2/24/22298827/microsoft-word-onenote-pinterest-integration-embed-pins-feature?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



YOUTUBE BRENGT SUPERVISED MODUS UIT
... bedoeld voor kinderen die te oud zijn voor "Kids' modus

Op YouTube is er oneindig veel content te zien - maar niet alles is geschikt voor kinderogen. Daar heeft YouTube een oplossing voor bedacht, met YouTube Kids, bestemd voor kinderen tot 13 jaar.

Maar ook voor tieners tussen 13 en 18 is niet alle YouTube content geschikt. Daarom heeft YouTube een nieuws account optie uitgebracht, "onder supervisie", bedoeld voor ouders die vinden dat hun kinderen te oud geworden zijn voor YouTube Kids, maar toch nog te jong voor de waanzinnige content die je vindt op een ongefilterd YouTube.

Met deze optie kunnen ouders een account opzetten voor hun spruit (ook wanneer die nog jonger is dan 13, maar waarvan de ouders menen dat die er rijp voor is), waarbij het kind geen video's kan uploaden of commentaar kan geven op video's. Dit om te vermijden dat zij in gesprek zouden komen met kinderlokkers. En waarbij er verschillende contentfilters toegepast worden.

Deze nieuwe "supervisie" accounts zullen in de volgende maanden in meer dan 80 landen uitgerold worden.
https://variety.com/2021/digital/news/youtube-supervised-accounts-kid-controls-1234913968/



TWITTER: NIEUWE MANIEREN OM JE TE BESCHERMEN
... met ook een algemene Safety modus

Twitter zou, zo lees je bij The Verge, werken aan een nieuwe "safety modus" op zijn app, en die zou verschillende opties bevatten die je aan- of uitzetten kan.

Zo is er de mogelijkheid om automatisch accounts te blokkeren of op stil te zetten (mute) die zich niet netjes gedragen.  Wanneer je de safety modus activeert, dan zal Twitter voor jou automatisch accounts blokkeren die de regels van Twitter lijken te overtreden. Accounts die beledigen, schelden of haattaal gebruiken zouden dan op mute gezet worden.

Denk er wel aan dat je hiermee Twitter toch wel een vrijgeleide geeft om accounts monddood te maken....

Twitter heeft al verschillende manieren bedacht om het platform vriendelijker te maken, vrij van content die jij als beledigend kan ervaren. Zo kan jij bepalen wie er op een bepaalde tweet mag antwoorden. En kan je antwoorden op een tweet verbergen. Of deze nieuwe, automatische regel ideaal is, daar hebben wij vragen bij. Zelf zullen wij het niet activeren - voor ons mag af en toe een stevige vloek ??

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/2/25/22301388/twitter-auto-block-mute-abusive-accounts-safety-mode



TWITTER: SUPER FOLLOWS
... zelf centjes verdienen

Twitter heeft nog iets nieuws aangekondigd: Super Follows. Hierbij kunnen Twittergebruikers zelf geld aanrekenen aan hun volgers in ruil voor extra content. Dat kunnen extra tweets zijn, toegang tot een bepaalde groep, een abonnement op een nieuwsbrief, of iets simpel als een badge waarmee je toont dat je die Twitteraar ondersteunt.

Ook hiermee volgt Twitter het voorbeeld van andere diensten die gebruikers laten betalen voor extra content, zoals Facebook, YouTube en zelfs GitHub. Het model om vrijwillig gebruikers te laten betalen vind je bijvoorbeeld ook terug bij GitHub.

Nog een andere nieuwigheid is Communities, dat vergelijkbaar lijkt met Facebook Groups. Je kan daar een groep aanmaken, of deel gaan uitmaken van een groep rond een bepaald onderwerp. Klassieke auto's, katten, planten. En dan zie je meer tweets over die onderwerpen.

Het is nog niet duidelijk wanneer al deze nieuwigheden gelanceerd worden. Eerder waren er al berichten dat deze functies mogelijk zouden worden, maar nu heeft Twitter die officieel bevestigd, door ze in zijn "what's next" te vermelden tijdens een presentatie voor investeerders donderdag.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/2/25/22301375/twitter-super-follows-communities-paid-followers?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



MICROSOFT RUIMT AF EN TOE OOK OVERTOLLIGE DINGEN WEG IN WINDOWS 10
... zoals 3D Objects map

Microsoft sleutelt voortdurend aan zijn Windows besturingssysteem. Er worden meestal dingen bijgevoegd, maar af en toe ook verwijderd - en er zal altijd wel een of andere groep gebruikers zijn die net die ene functie heel hard gaat missen in Windows, en er luid over gaat klagen.

Maar volgens BetaNews gaat Windows nu in een volgende update het met een item minder doen waarover niemand gaat klagen: de map "3D Objects", die je naast Music, Desktop en Downloads vindt in This PC. Microsoft had namelijk rotstvast geloofd dat met de komst van virtual reality en 3D-printing, we met zijn allen ook 3D-voorwerpen zouden gaan opslaan op onze pc's. Het had zelf ook een 3D-versie van zijn Paint uitgebracht, Paint 3D.

Maar die belangstelling bleef uit. Alleen: die folder bleef bij de gebruikers maar op hun computer staan, en er was geen manier om deze map te verbergen. Dat verandert nu dus in de eerstvolgende update. De map wordt niet verwijderd, wel verborgen, een groot verschil. Je kan die folder nog altijd oproepen - hoe je dat doet, lees je bij BetaNews.
https://betanews.com/2021/02/25/microsoft-is-killing-off-a-pointless-feature-of-windows-10-with-21h2/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SPEEL MET SPOT
... de robot-hond van Boston Dynamics

Spot, de robot-hond van Boston Dynamics spreekt tot de verbeelding. De robot kan enorm veel, zoals achterwaartse flips, rechtop staan, en veel meer. Maar hoe begeerlijk ook, hij blijft buiten het bereik van de gewone burger, want zijn prijskaartje is niet min: minstens 75.000 dollar.

Maar kijk: dankzij het bedrijf MSCHF kan je binnenkort toch ook aan de slag met Spot. Het bedrijf heeft zo'n robot gekocht, en een game uitgewerkt waarmee jij toch Spot bedienen kan. Het bedrijf heeft namelijk een paintball gun bevestigd aan de robot, en zette hem in een galerij met objecten wie Spot kan bekogelen of beklimmen.

24 februari vanaf 1:00 PM ET kan je Spot 2 minuten lang bedienen. Bij Mashable vind je een uitleg over de exacte procedure. Lijkt fun!
https://mashable.com/article/mschf-spots-rampage-boston-dynamics/

 
 


 
De nieuwe oogst


   
WASSEN

Een website die gaat over wassen? Jawel. Want dat is toch een hele kunst. Wat was je op welke temperatuur? Wat betekenen de symbolen op de labels in een kledingstuk?
Maar ook: wat als er iets verkeerd loopt bij het wassen - met je afwasmachine, met je wasmachine? En je krijgt een foutcode te zien - wat betekent die dan?
Al dit vind je hier!
[Taal: NL]
https://www.wassen.nl/


PATTERN GENERATOR
Met deze online tool kan je je eigen, unieke patroon genereren dat als achtergrond kan dienen voor je website door het in herhaling te zetten. Je kiest een basisstijl, en past die dan aan met kleuren en filters. Met de 'transforms' kan je verder experimenteren met de mogelijkheden.
[Taal: ENG]
https://doodad.dev/pattern-generator/


ICEBERGER
Heel simpel: op deze website kan je een ijsberg tekenen, en zien of die blijft drijven als je er een duwtje aan zou geven. Leuk!
[Taal: ENG]
https://joshdata.me/iceberger.html


NPR ENKEL IN TEKST
Zou je liever teksten lezen van een radioprogramma, in plaats van de audio te beluisteren? NPR Radio, de grootste openbare omroep in de VS, heeft nu een text-only rubriek toegevoegd aan zijn website, waar je de teksten kan lezen van het nieuws.
VRT doet dat eigenlijk ook al voor een groot deel. Het gaat trouwens, naar onze mening, heel mooi om met radio op het web. Bepaalde rubrieken zoals Nieuwe Feiten worden als podcast aangeboden. En programma's zoals De Ochtend, daarvan kan je de interviews on-demand terug beluisteren. Als het goed is, zeggen we het ook hoor!
https://text.npr.org/


OPENSTREETMAP

Vandaag hadden wij het over in onze nieuwsrubriek over dit prachtige initiatief. Tijd dus om het eens te ontdekken, en de mogelijkheden (en uiteraard beperkingen) te ondervinden.
[Taal:ENG
https://www.openstreetmap.org


DECENTRALAND
Deze virtuele wereld zegt van zichzelf dat hij de eerste is die in handen is van de spelers. Gebruikers maken er landen aan, met scènes en structuren. En kunnen zelf in-game aankopen aanbieden, zoals outfits, wapens, enz.
[Taal: ENG]
https://decentraland.org/


BETER SLAPEN

Er is blijkbaar een probleem bij de mensen om goed te kunnen slapen - afgaande tenminste op het feit dat er zoveel advies op het internet is over hoe beter te slapen. Dit artikel bij RiseScience wil die adviezen in een wetenschappelijk kader plaatsen. 
[Taal: ENG]
https://www.risescience.com/improve-sleep-hygiene


PENPOT: DESIGN
Dit is het eerste Open Source design en prototyping platform waarbij teams vanuit verschillende domeinen kunnen samenwerken, ongeacht het besturingssysteem waarmee ze werken. Penpot is webgebaseerd en werkt met open standaards zoals SVG.
[Taal: ENG]
https://penpot.app/


SCHAKEN
Wil je met schaken beginnen? We hebben nu toch tijd te over, en onze hersens pijnigen is altijd meegenomen. :)
In dit artikel van Wired worden 8 apps aangereikt voor beginnende schakers, maar ook voor grootmeesters.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/best-chess-apps/


QUOTE GENERATOR

Deze tool helpt je om interessante citaten te vinden. Daarna kan je op Generate Design klikken, om die quote in een mooie vormgeving te steken.
[Taal: ENG]
https://quotescover.com/tools/quote-generator



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Monument in Pamel (Roosdaal) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeld_van_de_Dikke_van_Pamel
    Indiaas filmactrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Parveen_Babi
    Serie motorfietsen van Triumph - https://nl.wikipedia.org/wiki/Triumph_TR7-serie
    Onderorde van de kikkers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Archaeobatrachia
    De twee Romeinse zuilen in Brindisi - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_twee_Romeinse_zuilen_in_Brindisi
    Amerikaanse superheldenfilm van Walt Disney - https://nl.wikipedia.org/wiki/Flora_en_de_fantastische_eekhoorn_(film)
    Heuvelrug in Hessen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinhardswald
    Paleis van de graaf van Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paleis_van_de_graaf_van_Vlaanderen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nederlandse verkiezingen van de Tweede Kamer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2021
    Perseverance succesvol op Mars geland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mars_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over literatuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Literatuur


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Wist jij dit? Zo snel kan je icoontjes op je iPhone naar een ander scherm verplaatsen
https://www.ad.nl/tech/wist-jij-dit-zo-snel-kan-je-icoontjes-op-je-iphone-naar-een-ander-scherm-verplaatsen~a95fcf5e/
- Twitter wil met meer reclame omzet in drie jaar verdubbelen
https://www.ad.nl/tech/twitter-wil-met-meer-reclame-omzet-in-drie-jaar-verdubbelen~afb81fcd/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sony lanceert de compacte FX3: een full-frame camera voor filmische expressie
https://elektrozine.be/sony-lanceert-de-compacte-fx3-een-full-frame-camera-voor-filmische-expressie/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Identiteitsdiefstal explodeert tijdens de pandemie
https://computertaal.info/2021/02/24/identiteitsdiefstal-explodeert-tijdens-de-pandemie/
- Emotet bleef ook in januari heersen als grootste malwarebedreiging
https://computertaal.info/2021/02/26/emotet-bleef-ook-in-januari-heersen-als-grootste-malwarebedreiging/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- LastPass bevat zeven datatrackers in de Android-app, ook van marketingbureaus
https://tweakers.net/nieuws/178586/lastpass-bevat-zeven-datatrackers-in-de-android-app-ook-van-marketingbureaus.html
- SteamVR krijgt ondersteuning voor open cross-platform VR-standaard OpenXR
https://tweakers.net/nieuws/178596/steamvr-krijgt-ondersteuning-voor-open-cross-platform-vr-standaard-openxr.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Google komt met Autopilot voor Kubernetes
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-komt-met-autopilot-voor-kubernetes/article-news-1705353.html
- Telenet verwijdert profielen van decoders
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-verwijdert-profielen-van-decoders/article-news-1704611.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Innovatie en fiscaliteit: alle kansen benut?
https://www.bloovi.be/artikels/finance/2021/innovatie-en-fiscaliteit-alle-kansen-benut
- Hoe Bitcoin kopen en bewaren?
https://www.bloovi.be/artikels/finance/2021/hoe-bitcoin-kopen-en-bewaren



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



PHOTOSHOP TIPS VOOR PATRONEN

In dit artikel van PC World krijg je tips om tekstpatronen te maken, voor bijvoorbeeld een book cover. Het zijn echt stap-voor-stap aanwijzingen, dus dat zou moeten lukken!
[Taal: ENG]
https://www.pcworld.com/article/3546436/photoshop-tips-textures-patterns-and-gradients.html#tk.rss_all
 

DE AUTOMATISCHE DOWNLOADS BIJ NETFLIX INSTELLEN

Eerder deze week kon je lezen hoe Netflix automatisch films en reeksen zal downloaden voor jou, waarvan het denkt dat jij die wel interessant zal vinden. Je kan daarbij zelf bepalen hoeveel giga Netflix mag gebruiken.
Dit artikel bij Lifehacker vertelt hoe je dat doet.
https://lifehacker.com/how-to-customize-netflixs-new-automatic-downloads-1846338534


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WEBPAD: PERSOONLIJKE WIKI


Dit is een persoonlijke wiki, die je ook kan gebruiken als een notitie app. Elke nota is door de woorden onderling met elkaar verbonden. Je hebt de mogelijkheid om een citaat in te voegen, te zoeken, enz.
Hiervan bestaat een webversie en een app voor android.
https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.com.webpad


WAVELET: EQUALIZER
Deze app voor Android helpt je om de klank van je koptelefoon te verbeteren. Het is een eenvoudig te bedienen equalizer, met aan boord automatische instellingen voor meer dan 2.800 modellen van koptelefoon, maar je kan ook zelf aan de instellingen sleutelen.
https://www.chip.de/downloads/Wavelet-Android-App_182719499.html


LA TOUCHE MUSICALE: LEER PIANO SPELEN
Deze site belooft dat je hier op een speelse, intuïtieve manier piano kan leren spelen. En dat zonder dat je bladmuziek kan lezen, of muziektheorie moet kennen.
[Taal: ENG]
https://latouchemusicale.com/en/?ref=launchingnext


WAVE-A-CAB


"De Vlaamse Uber" noemt deze app zich. Maar dan wel met dit verschil: deze app werkt met reguliere taxibedrijven, die dus al het sociale statuut van hun chauffeurs op punt gesteld hebben.
Al 170 Vlaamse taxibedrijven werken mee aan de app.
https://www.wave-a-cab.be


NETRUNNER VERSIE 21 02
Wil je wat experimenteren met Linux? Probeer dan eens Netrunner. Dat is een gratis, op Kubuntu en Debian gebaseerde Linux-distributie met een coole look en veel vooraf geïnstalleerde programma's.
https://www.netrunner.com/
https://www.chip.de/downloads/Netrunner_70579534.html


BLENDER VOOR MACOS
Dit is een gratis 3D-modelling tool voor de Mac, die eigenlijk alle functies bevat die je van een professionele 3D-tool verwacht.
https://www.chip.de/downloads/Blender-fuer-Mac-OS-3D-Animationsprogramm-fuer-Mac-OS_37287634.html
https://www.blender.org/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Literatuur kan mensen genezen
met het bittere zout der waarheid.
[Jevgeni Jevtoesjenko]