Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/2/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1196 van 20/2/2021



Gegroet lezer,

Wat een verschil in seizoen deze week. Van bittere kou en onbegaanbare wegen verleden week, naar een zonovergoten landschap, waar het heerlijk is om te genieten van het zonnetje. Ondanks alle beperkingen en dat de dreiging van het virus nog altijd niet weg is. We hebben niet veel nodig om tevreden te zijn...

Ook deze week weer een heleboel uiteenlopende berichten -en heel wat achtergrond bij recente ontwikkelingen. U hebt weer heel wat te lezen -in het zonnetje!

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



POLITIEKE ADVERTENTIES OP DE SOCIALE MEDIA AAN BANDEN GELEGD
... maar politiek zoekt en vindt andere wegen

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben Google en Facebook beperkingen ingesteld op de advertenties die politieke partijen mogen kopen op die sociale netwerken. Ook in eigen land gaan stemmen op om politieke advertenties op (vooral) Facebook aan banden te leggen. Wetten in die zin zouden zelfs overwogen worden.

Maar vooraleer over die wetten te stemmen, zou toch even nagedacht moeten worden over een interessante evolutie die in de VS vastgesteld wordt: de partijen vinden andere wegen om doelgroepen te bereiken. Wegen die eigenlijk moeilijk te controleren zijn, Zoals e-maillijsten, die aan belang toenemen nu de advertenties op FB niet meer mogen. Met als gevolg dat adressen om op die mailinglijsten te zetten, in waarde stijgen.

Politico merkt daarbij op dat er een nadeel aan zit: wanneer teveel campagnes gebruikmaken van dezelfde mailinglijsten, dan krijgen mensen veel meer mails, en verliezen zij hun aandacht. En teveel mails belanden dan ook in de spam filter.

Maar er worden nog andere manieren gevonden om de kiezer toch te bereiken. Denk aan sms-berichten versturen. Of advertenties kopen op andere platformen. En uiteraard, zoals het in deze tijd past, social media influencers inschakelen.

Om dus even bij stil te staan...
https://www.politico.com/news/2021/02/10/online-politics-buying-email-address-468229



VIDEOLAN KRIJGT UPDATE
... een van onze favoriete tools!

Er zijn zo van die progjes die al jarenlang meegaan, en ongelooflijk handig zijn. En toch gratis blijven! VideoLAN is daar een van - het is een media player die ongelooflijk veel verschillende soorten multimedia aankan, van .mp3 tot .wav, van .mov tot .mp4.

Nu heeft VideoLAN Foundation, de groep achter de software, aangekondigd dat er een versie 4.0 aankomt van zijn VLC mediaplayer. Die krijgt een nieuwe user interface, met  gemoderniseerde icoontjes en transparante interface elementen. Voorbeelden van deze nieuwe interface vind je in het artikel bij The Verge.

Ontwikkelaars zouden ook werken aan een versie van VLC die op een webpagina kan draaien, door middel van Webassembly. Heel verrassend is het feit dat VideoLAN zelf ook meer online content in de software wil brengen, en via extensies video's van derden zou willen brengen. Gratis video's, betaald met advertenties.

Er zijn nog plannen, en wel voor een soort IMDB-database voor films, die door de gebruikers bewerkt en onderhouden zal worden. Dit project wordt de Moviepedia Project.
https://www.theverge.com/2021/2/12/22279750/vlc-4-0-new-user-interface-videolan-media-player-video-music-movie-database-web-player



GOOGLE PHOTOS OP ANDROID RIJGT UPDATE
... tools die voorheen voorbehouden waren voor Pixel

Google heeft een update uitgebracht aan de Google Photos app voor Android-toestellen. Een functie die voorheen enkel beschikbaar was voor de Pixel-toestellen, zal ook uitgebracht worden voor 'gewone' Android toestellen.

Het gaat met name om tools om foto's te bewerken op basis van machine learning. Je moet wel een abonnement nemen op Google One, een abonnementsdienst die je meer opslagruimte in de cloud geeft, en extraatjes bij de andere diensten van Google.

Google heeft ook aangekondigd dat het in de toekomst de tools voor Android en iOS toestellen meer op gelijke hoogte zal brengen. Zo zal Android een nieuwe video editor krijgen, en iOS een nieuwe foto-editor.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2021/2/11/22278149/google-photos-pixel-paywall-editing-features-one-subscribers



LAAT JE NIET IN SLAAP SUSSEN: SOMMIGE HACK ZIJN ECHT HEEL GEAVANCEERD
... een eerste verhaal dat dit illustreert: de verdoken code in Supermicro moederborden

Twee verhalen vandaag om je mee te nemen naar spionnenland. Een land dat niets meer te maken heeft met gadgets van James Bond, maar alles met geavanceerde hacks op computersystemen.

Het eerste verhaal begint in 2018. Toen beweerde Bloomberg Business Week in een artikel dat China extra chips gestopt had in Supermicro moederborden, met spionagedoeleinden. Bloomberg beweerde het verhaal van goede bronnen te hebben, maar zowel Apple, Amazon en zelfs de Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en Homeland ontkenden het verhaal. Een onderzoek van derden, in opdracht van Supermicro, vond evenmin bewijzen die het verhaal konden ondersteunen. Bloomberg trok het verhaal echter nooit terug. Tot verleden week, toen de nieuwssite een follow-up uitbracht. Het heeft namelijk gesprekken gevoerd met meer dan 50 mensen in het leger, Congres, veiligheidsdiensten en politiediensten. En volgens die bronnen zou er in 2010 ontdekt zijn dat servers van Supermicro  niet-geclassificeerde netwerken netwerkgegevens, inclusief een gedeeltelijke kaart van het niet-geclassificeerde netwerk, naar China stuurden. De ontdekking werd echter stilgehouden, en onzichtbare tegenmaatregelen werden geïnstalleerd, met de bedoeling de aanval te laten gebeuren, om te zien wat de bedoeling ervan was.

In 2014 dan vond Intel dat een Chinese groep zijn netwerk binnendrong, via een server die malware ging downloaden van een update site van Supermicro, naast de normale firmware waarmee niet geknoeid was. Demalware werd onderschept en er gingen geen data verloren.

Een jaar later, in 2015, waarschuwde de FBI verschillende bedrijven dat Chinese hackers backdoorcode verborgen hadden op een chip in servers. Ook die aanvallen werden niet publiek bekend gemaakt, maar er werden maatregelen genomen om de aanval te counteren en meer te weten te komen over wat erachter stak.

Het bijzondere hierbij was dat de malware chips niet bij alle Supermicro producten aanwezig waren, zodat het dus wel degelijk een gerichte aanval was. Waarbij je de conclusie kan trekken dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten al die jaren op de hoogte waren van de situatie, maar alles gecontroleerd lieten gebeuren om te zien wat het doel was.

Meer bij Bloomberg en Protocol.
https://www.bloomberg.com/features/2021-supermicro/
https://www.protocol.com/bulletins/supermicro-bloomberg-hack-china



MICROSOFT NOEMT SOLARWIND HACK DE GROOTSTE EN MEEST GEAVANCEERDE AANVAL OOIT
... jaren voorbereiding, en met medewerking van ontelbare hackers

Een tweede verhaal dat aantoont dat je de beschuldigingen van hacking aan het adres van China, Rusland (en misschien ook Iran) echt niet licht moet nemen.

Je hebt wellicht de laatste weken gehoord van operatie SolarWinds. Die werd ontdekt in december 2020, en zou waarschijnlijk afkomstig zijn van Rusland. Bij deze hack werd software van het bedrijf SolarWinds gekraakt, waardoor de hackers toegang kregen tot duizenden bedrijven en overheidsdiensten die gebruikmaken van SolarWinds producten.

Hoe de hack juist kon plaatsvinden, lees je o.a. bij CBSNews. Wat opmerkelijk was deze week is dat Microsoft gezegd heeft dat het de grootste en meest ingenieuze aanval ter wereld was. (2)
https://www.protocol.com/bulletins/supermicro-bloomberg-hack-china
https://gadgets.ndtv.com/internet/news/solarwinds-hack-microsoft-president-brad-smith-largest-most-sophisticated-us-treasure-justice-commerce-department-2370754



DOET CLUBHOUSE VOOR AUDIO WAT TWITTER DEED VOOR TEKST?
... maar toch hebben wij ons voorbehoud

Verleden week schreven wij al over Clubhouse (1), het nieuwe sociale netwerk dat volledig rond audio draait. Wij vroegen ons daarbij wel af of de hype rond Clubhouse zou blijven duren. Afgaande op het aantal mensen dat op Twitter hengelt naar een uitnodiging (het eerste wapen in de marketingstrategie rond exclusiviteit) is de hype alvast gelukt. En het zou ook ons kunnen overtuigen om een account aan te maken, als het ook maar voor Android toestellen beschikbaar was (de excusiviteit voor iPhone bezitters is het tweede wapen in deze marketingstrategie).

Daarom plaatsen wij opnieuw grote vraagtekens rond een artikel dat wij bij Stratechery vonden, en waarin gesteld wordt dat Clubhouse, waar creatie en consumptie van audio in een feedback loop gecentraliseerd wordt, hetzelfde voor audio zal doen wat Twitter, Stories, en TikTok deden voor tekst, afbeeldingen en video.

Het uitgangspunt van Stratechery is wel interessant (democratisering: nieuws is niet langer voorbehouden voor print pers, de kranten, maar kan ook via blogs gebracht worden). Maar dat argument wordt meteen onderuit gehaald door het feit dat Clubhouse nog altijd iOS-only is. Geen webversie, geen Android-versie. En eerlijk gezegd verloor dit artikel voor ons meteen alle interesse. Democratisering is voor iedereen, niet voor wie een iPhone heeft. We worden meteen teruggezwierd naar de beginjaren van de iPhone, toen ontwikkelaars in plaats van "programma's" te maken, "apps" gingen maken, en dan alleen voor de iPhone. De dag dat Google met zijn Android OS op de proppen kwam, was een echte zegening!

Je hebt het ongetwijfeld begrepen: Clubhouse ligt niet in het bovenste schuifje bij ons. Vooral niet omdat het weer zo'n medium lijkt te worden waar vooral marketing mensen, goeroes in het een of ander hun praatje gaan afsteken. En omdat exclusiviteit in ons woordenboek een vies woord is..
https://www.netties.be/v20/hoofdpagina.php?zoekdatum=2021-02-12#33036
https://stratechery.com/2021/clubhouses-inevitability/



STREAMING GAMES ZIJN HOT
... nieuws dus van Microsoft en Google

De trend die je bij muziek ziet (online streaming, in plaats van songs in MP3 op je computer te beluisteren, laat staan een CD af te spelen via je computer) zet zich ook door bij games. Gedaan de doosjes met software die je kon installeren op je speciale spelconsole: hier zijn de games-diensten waarop je een abonnement neemt om het game gewoon te streamen, zonder installatie, en in je browser te spelen.

Twee berichten vandaag over dit fenomeen. Om te beginnen: volgens The Verge zou Microsoft een webgebaseerde versie van zijn xCloud streaming dienst uittesten voor Chromium browsers - voorlopig in beperkte kring, later volgt een publieke preview.

Microsoft zou volgens The Verge van plan zijn om deze versie te bundelen met zijn PC-versie van de Xbox app voor Windows 10. De browser-gebaseerde versie zou ervoor zorgen dat ook Apple-toestellen voortaan gebruik kunnen maken van de dienst. (1)

Het tweede bericht betreft Google Stadia. Dat is ook een streaming dienst, maar zoals de naam het zegt is hij afkomstig uit de stallen van Google. Het was de bedoeling dat Google zelf ook games zou gaan ontwikkelen, maar onlangs kondigde Google aan dat het zijn interne studio's zou opdoeken. Wat deed vrezen voor het aanbod op Google Stadia.

Maar op dat gebied valt goed nieuws te melden: Google maakte bekend dat er dit jaar meer dan 100 games te verkrijgen zullen zijn in de Stadia Store. Het fijne daarvan lees je bij Gamespot. (2)
https://www.theverge.com/2021/2/15/22283739/microsoft-xcloud-web-screenshots-cloud-gaming-streaming-browser-features
https://www.gamespot.com/articles/google-stadia-getting-more-than-100-games-in-2021/1100-6487545/



DE TECH GIGANTEN IN WOELIG WATER AFLEVERING X
.. op een proces meer of minder komt het tegenwoordig niet meer aan

De Europese Gebruikersorganisatie (BEUC) heeft een klacht ingediend bij het EU netwerk dat instaat voor de bescherming van de consumenten, en wel tegen TikTok. Volgens deze organisatie wijzigt de dienst zijn gebruiksvoorwaarden té vaak, en is het onduidelijk wat er juist verandert, wat dan in strijd is met de GDPR-wetgeving. TikTok zou ook de gebruikers traceren, ongeacht hun leeftijd en hun voorkeuren op dat gebied. 

TikTok heeft laten weten dat het de BEUC gecontacteerd om in een onderhoud te luisteren naar diens bezorgdheden, en heeft alvast een samenvatting gemaakt van zijn privacybeleid, die je in-app lezen kan, en die gemakkelijker zou moeten zijn om te begrijpen. Meer bij Yahoo (1)

In een ander geding heeft Frankrijk Google Ierland en Google Frankrijk op de knieën gekregen, zo meldt Reuters (2). Frankrijk had namelijk deze twee entiteiten van Google aangeklaagd omdat een onderzoek vastgesteld had dat de punten die Google aan hotels gaf, misleidend zouden kunnen zijn voor de gebruiker.

In antwoord op de klacht hebben Google Ierland en Google Frankijk, zo meldt het Franse ministerie van financiën, toegegeven dat zij een boete van 1,1 miljoen euro zullen betalen. En ondertussen heeft Google zijn hotel ranking model al aangepast in september 2019.

De moraal van het verhaal? Het heeft echt wel een zin om je te verzetten tegen de giganten van het internet. Je kan hen wel degelijk dwingen hun praktijken aan te passen!
https://finance.yahoo.com/news/tiktok-consumer-law-complaint-europe-140517172.html
https://www.reuters.com/article/us-france-google-idUSKBN2AF0PH



MICROSOFT: OFFICE MOBIELE APP VOOR IPAD OS
... en een headset

Ook twee berichten (vandaag doen we alles met twee!) over Microsoft. Om te beginnen kreeg de mobiele Office app, die alle onderdelen in één pakket bevat, een update. Voortaan zal die het iPad OS ondersteunen, waar dat vroeger enkel de iOS toestellen zoals de iPhone. Bij die oude versie moest je Office altijd in een venster-modus draaien, nu is Ofice dus een volledige iPad app. Je kan nog altijd wel Word, Excel en PowerPoint als aparte apps draaien.

De nieuwe app heeft ook enkele nuttige tools die handig zijn voor mobiele taken, zoals het snel maken van een PDF of documenten tekenen, afbeeldingen omvormen tot tekst en tabellen, enz. Meer bij The Verge (1)

Microsoft zal ook een draadloze headset uitbrengen voor de Xbox, die je via Bluetooth kan koppelen aan je spelconsole, pc en mobiele toestellen. Het bijzondere hierbij is dat je de headset kan paren met verschillende toestellen tegelijkertijd. De headset ondersteunt verschillende soorten geluid, zoals WIndows Sonic, Dolby Atmo en ruimtelijke geluidtechnologieën.

Ook hier weer meer details bij The Verge (2)
https://www.theverge.com/2021/2/16/22285229/microsoft-office-app-ipad-ipad-os-support-available
https://www.theverge.com/2021/2/16/22285247/microsoft-xbox-wireless-headset-release-date-price-features



LASTPASS BEPERKT GRATIS VERSIE
... en krijgt een storm aan kritiek over zich heen

Je kent het dilemma met wachtwoorden: ofwel maak je ze zo gemakkelijk, dat je ze zelf onthouden kan (en ben je geneigd bepaalde wachtwoorden voor meerdere sites te gebruiken), ofwel maak je moeilijke wachtwoorden, en schrijf je die ergens op een briefje, dat je dan weer laat slingeren. De enige goede oplossing is een wachtwoordmanager, die slechts één master wachtwoord vereist, en daarna voor jou alle wachtwoorden en inlogs onthoudt.

LastPass is een van de populairste wachtwoordmanagers, vooral omdat er ook een gratis versie van is, die haast alle opties biedt als de betalende versie. Daar komt helaas verandering in: voortaan zal je moeten kiezen of je je wachtwoorden wil synchroniseren tussen al je mobiele toestellen, of vaste toestellen (desktops). Kies je voor desktop bijvoorbeeld, dan zal dat wachtwoord niet gesynchroniseerd worden naar je mobiele toestel.

Het positieve hierbij is wel dat binnen die keuze (desktop of mobiel) een onbeperkt aantal toestellen kan synchroniseren - kies je bijvoorbeeld voor mobiel, dan kan je synchroniseren op je mobieltje, je tablet, je smartwatch.

Een abonnement op LastPass kost eigenlijk  slechts 3 dollar per maand kost - en je wordt er dus echt niet arm van om zo'n abonnement te nemen. Toch was er heel wat kritiek op die beslissing, omdat het gratis aanbod van LastPass heel wat gebruikers juist aangezet had om met een password manager te werken.

Tussen haakjes: de timing van deze aankondiging is misschien een beetje slecht gekozen. Microsoft heeft namelijk zopas aangekondigd dat het zijn Authenticator app omvormt tot een password manager, en dat je die gratis kan gebruiken op mobiele toestellen.
https://www.neowin.net/news/lastpass-free-will-no-longer-sync-mobile-and-pc-passwords-at-the-same-time?cmpredirect
https://www.neowin.net/news/lastpass-free-will-no-longer-sync-mobile-and-pc-passwords-at-the-same-time?cmpredirect
https://blog.lastpass.com/2021/02/changes-to-lastpass-free/



MICROSOFT: KIDS MODUS VOOR DE EDGE BROWSER
... en testen voor games om die meer toegankelijk te maken

Twee mooie initiatieven van Microsoft vandaag. Toegankelijkheid van software (in al zijn vormen) is erg belangrijk- mensen die op visueel, auditief of motorisch gebied niet over hun volledige zintuigen kunnen beschikken mogen immers niet uit de boot vallen. Tech bedrijven doen daar heel wat inspanningen voor, en dat verdient alle lof. Tegen deze achtergrond dit bericht: Microsoft gaat games voor Xbox en de PC testen, om die toegankelijker te maken. Het heeft zelfs zijn richtlijnen voor game-makers voor de Xbox aangepast.

Concreet zullen studio's hun games kunnen voorleggen aan Microsoft, waar die dan getest worden of zij beantwoorden aan de nieuwe Xbox richtlijnen beantwoorden. Volgens Microsoft is het hiermee het eerste bedrijf dat een dergelijk initiatief neemt. Meer bij Engadget (1)

Een tweede mooi initiatief van Microsoft is de Kids Mode die het momenteel uittest voor Edge. De bedoeling daarvan is, zoals je wel kan raden, om een kindvriendelijker browserervaring te bieden.

Dat heeft zowel betrekking op het uiterlijk van de browser, met een kindvriendelijk browser thema. Maar ook de content: er is een Bing Safe Search, die ongewenste content niet toont in de zoekresultaten, er is een tool die de voorwaarden op websites, die vragen om cookies te mogen plaatsen, op de strengste regels (niet traceren) zet.

Wanneer je op een computer de Edge browser op een Kids modus zet, dan is er een wachtwoord nodig om daaruit te geraken. Met dat wachtwoord kan je ook uitzonderingen toestaan - wanneer bijvoorbeeld je zoon of dochter een site wil bezoeken waarvan je weet dat die kindvriendelijk is, maar die niet in de whitelist van Kids Mode staat,dan kan je de toegang geven.

Meer bij Windows Central (2)
https://www.engadget.com/microsoft-accessibility-testing-program-220057370.html
https://www.windowscentral.com/microsoft-starts-testing-kids-mode-microsoft-edge



OOK AMAZON LANCEERT EEN KICKSTARTER PROGRAMMA
... maar hoe zit het met de eigendomsrechten?

Amazon heeft een nieuw programma gelanceerd, dat het Build noemt. Daarbij  kunnen gebruikers van Amazon mee gaan bepalen welke producten Amazon zal ontwikkelen - een soort van Kickstarter dus.

In het verleden had Amazon al een dergelijk programma gelanceerd, dat toen Day 1 Editions heette. De concrete plannen voor dit nieuwe initiatief zijn nog wat vaag. Zo is het niet bekend of het enkel ideetjes, producten die uit de Amazon-R&D afkomstig zijn, die voorgesteld zouden worden, en waaraan de gebruikers dan hun steun kunnen betuigen, of dat er ook ideetjes van derden mogen meedoen. En als dat laatste het geval zou zijn: hoe het zit met de licenties op die producten.

Wat wel vaststaat: gebruikers die hun steun aan een bepaald product geven, moeten dat product virtueel "kopen". Zij zullen dan wel het geld pas moeten betalen als en wanneer het product daadwerkelijk ontwikkeld wordt en verscheept wordt.

Momenteel bevat Build It een concept voor een slimme koekoeksklok met Alexa, een slimme weegschaal waarop je voeding weegt, en een sticky note printer.
https://www.cnbc.com/2021/02/17/amazons-build-it-program-includes-cuckoo-clock-smart-scale-and-printer.html



YOUTUBE STELT VERSCHILLENDE NIEUWE PRODUCTEN VOOR
... waaronder YouTube Shorts, een concurrent voor Tiktok

YouTube heeft verschillende nieuwe producten aangekondigd, die nog dit jaar beschikbaar zullen zijn. OM te beginnen zal je voor YouTube TV een optie krijgen om films en reeksen in 4K streaming te bekjken. Maar je kan ook programma's opnemen en offline bekijken. En op je gedomicilieerd adres (thuis bijvoorbeeld) kan je een onbeperkt aantal streams tegelijkertijd bekijken.

Ook voor YouTube Kids is er iets nieuw: als ouder kan je aparte kanalen en video's toevoegen. Normaal gezien kunnen kinderen op de Kids-versie enkel vooraf door YouTube geselecteerde content bekijken, maar nu kan jij dus ook zelf content toevoegen.

Voor content makers is dit dan weer interessant: in-video e-commerce. Het was al mogelijk in een beperkte versie via video's producten aan te kopen, maar enkel beauty en elektronische producten. Die beperking wordt opgeheven. Er komt ook nog een andere manier om geld te verdienen met je video, naast de 'applause' functie, waarbij mensen je een fooi kunnen geven voor je content. Creators kunnen voortaan hun video's automatisch in hoofdstukken laten opdelen.

Dé grootste aankondiging was echter YouTube Shorts. Dat gaat in maart in de VS van start, en het wordt een beetje een TikTok concurrent. Je kan met de bijhorende camera-app filmpjes maken van max. 15 seconden, en de shorts zelf kunnen maximaal 60 seconden duren. Er zijn ook tools om muziek toe te voegen en de videoclips samen te bewerken.

Meer bij YouTube zelf en The Verge.
https://blog.youtube/inside-youtube/neal-innovation-series/
https://www.theverge.com/2021/2/17/22286286/youtube-shorts-us-rollout-product-features-updates-chapters-monetization-neal-mohan



VOLGENDE UPDATE VAN WINDOWS VERWIJDERT FLASH
... De kroniek van een aangekondigde dood

Deze week stuurt Microsoft zijn update KB4577586 uit, en het bijzondere daaraan is dat hij niet alleen dingen toevoegt en verbetert, maar ook iets verwijdert: de Adobe Flash Player software

Adobe had eerder al een "end of life" aangekondigd voor Flash, wat wil zeggen dat het niet meer ondersteund zou worden vanaf einde 2020. Als gevolg daarvan had Microsoft de bovengenoemde update gemaakt, die systeembeheerders vrijwillig konden toepassen.

Deze week heeft Microsoft deze update dan voor alle gebruikers verplicht gemaakt, zodat iedereen deze update ondertussen ontvangen zal hebben. Eerst was er nog gevreesd dat het verwijderen van Flash problemen zou kunnen veroorzaken voor bedrijven die eigen software ontwikkeld zouden hebben, maar dat bleef uit na deze Microsoft update. De reden waarom is eigenlijk dat Adobe zelf er al voor gezorgd had dat de Flash Player app nog zou draaien na 12 januari dit jaar, door er een soort 'tijdbom' in te leggen. En omdat die bom ontplofte zonder spectaculaire gevolgen, kon Microsoft met een gerust hart deze update op alle gebruikers loslaten.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-starts-removing-flash-from-windows-devices-via-new-kb4577586-update/



GOOGLE MAPS WORDT NOG SLIMMER EN INTEGREERT OPENBAAR VERVOER
... helaas enkel in de VS

Hier ten lande hebben we een app om ons ticket voor de tram te betalen, en met een beetje geluk kunnen we daar ook zien welke trams er rijden, hoe we van punt A naar punt B kunnen met de tram, en of die tram op tijd is. We hebben ook een app voor de trein, met gelijkaardige functies. En we hebben een app om onze parkeermeter te vullen.

In de VS heeft Google nu al die apps opgenomen in zijn Google Maps. Het heeft hiervoor samenwerkingsakkoorden afgesloten met twee bedrijven die een app aanbieden voor het mobiel betalen van de parkeermeter.

Wat het openbaar vervoer betreft, daarvoor zal je, wanneer je op Google Maps een route zoekt via het openbaar vervoer, voortaan een optie zien om een ticket te kopen.  Koop je dat ticket, dan komt dat op je scherm te staan, en kan de controleur zo zien dat jij betaald hebt.

Je betaling zal wel via Google Pay moeten verlopen - maar daar kan je je bank of debetkaart aan koppelen. Feit blijft dat Google zo gegevens in handen krijgt natuurlijk. Maar ons lijkt het dat dit de toekomst zou moeten zijn: een route plannen, met auto en daarna met openbaar vervoer, meteen een ticket kunnen bestellen, en daarna real time informatie krijgen over de tram of trein die je nemen moet.  Het lijkt dat alleen Google in staat is om dat te doen?

Meer over dit nieuwe aanbod bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/2/17/22287043/google-maps-pay-parking-public-transportation-cities?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

 

 



 
De nieuwe oogst


OPROEP: VLAAMS WOORDENBOEK
Deze website bevat een schat aan informatie over Vlaamse gezegden en dialectwoorden, hun oorsprong enz. De technologie waarop de site gebouwd werd, is helaas verouderd. De bedenker van de website is daarom op zoek naar een organisatie die de inhoud van de site (meer dan 33.000 Vlaamse lemma's) wil overnemen en in nieuwe vorm gieten. Wie is kandidaat? Contacteer @aliekens
https://twitter.com/aliekens
http://vlaamswoordenboek.be/
http://twitter.com/aliekens/status/1360921303813943312


LAAT JE VACCINEREN

Er is heel wat desinformatie over het COVID-19 vaccin. En dat wakkert het wantrouwen aan, waardoor steeds meer mensen aarzelen of zij zich wel laten vaccineren. En dat ondergraaft het hele doel van de vaccinatie.
Deze website van de overheid wil klaarheid schenken over wat de vaccins zij, wat ze doen, welke er zijn, en wanneer jij aan de beurt bent om gevaccineerd te worden.
[Taal: NL]
https://www.laatjevaccineren.be/


INTERNETSPOREN: VEILIGHEID
Deze website wil je op de hoogte houden van nieuws over veiligheid: hoe beveilig je je toestel, aan welke gevaren word je blootgesteld?
De bedoeling van de site is om, wanneer je toch slachtoffer wordt van een aanval, weet hoe je de digitale sporen kan veiligstellen.
[Taal: NL]
https://internetsporen.nl/is/


VACCINATIE
Deze website hebben wij al enkele weken vermeld, maar zij wordt nu des te belangrijker. Omdat mensen met steeds meer verlangen uitkijken naar het versoepelen van de lockdown-maatregelen, en er steeds meer gemor is over de snelheid waarmee gevaccineerd wordt.
Hier vind je, dag na dag, de juiste cijfers. En zal je bemerken dat het momenteel gewoon het aantal geleverde vaccins is dat een snellere vaccinatie van veel meer mensen verhindert.
[Taal: ENG]
https://covid-vaccinatie.be/en


MUZIEKTHEORIE

Muziek zit in je lijf, zo wordt gezegd.En hoeveel liefde je ook voelt voor muziek, muziek brengen vergt studie. Om een instrument te bespelen moet je heel veel studeren. En alhoewel muziek iets heel intuïtiefs lijkt, is er ook een theoretisch aspect aan. Wat is harmonie, wat zijn de verschillende ritmes? Een driekwartsmaat, een tegentijd?
Deze (Engelstalige) site geeft je een mooie aanzet om de muziektheorie te leren. Als jij een Nederlands equivalent kent, laat het ons weten?
[Taal: ENG]
https://iconcollective.edu/basic-music-theory/


FOUTJES DIE JE BIJ ZOOM NIET MEER MAG MAKEN
In dit artikel bij Ted.com krijg je tips aangereikt om beter te worden in videoconferenties. Zoals bijvoorbeeld: kijk naar je camera, niet je scherm. Zo maak je gemakkelijker oogcontact met de andere deelnemers, en hebben zij veel meer het gevoel dat je met hen spreekt.
Meer tips:
[Taal: ENG]
https://ideas.ted.com/7-zoom-mistakes-you-might-still-be-making-and-how-to-raise-your-video-skills/


CONTROLEPANELEN
Een website die volledig gewijd is aan controlepanelen. Van die ouderwetse militaire panelen, tot controlepanelen zoals je ze bij de Lego-blokjes vindt. Prachtige foto's trouwens!
[Taal: ENG]
https://control--panel.com/


I MISS MY BAR

Nog even geduld, en waarschijnlijk zal je binnenkort terug naar een café of bar kunnen. Om je al even in die bar te voelen, kan je op deze website terecht: je mengt wat geluiden zoals de barman die drankjes mixt, gepraat van mensen, geluid van de straat. En dan een een muziekje erbij. Voila, en nu klink je maar je glas met jezelf. Proost!
[Taal: ENG]
http://imissmybar.com/


CLUBHOUSE ROOMS: DE AGENDA
Clubhouse is hot, alhoewel wij (nog) niet overtuigd zijn. HIer kan je in elk geval een voorsmaakje nemen van wat er gebeurt: je krijgt er te zien wat er te beleven valt in de verschillende 'rooms' en wie daar een gesprek zal organiseren. Je kan ook zelf je eigen activiteit aankondigen.
[Taal: ENG]
https://www.yoyo.club/


GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR LASTPASS
Je kon vandaag lezen dat de gratis versie van Lastpass beperkt gaat worden. Wat heel wat kritiek uitlokte. Nu kost een abonnement maar 3 dollar per maand, wat voor de meeste mensen niet onoverkomelijk is. Maar voor wie elke eurocentjes moet tellen, is dat weer een extra uitgave. The Verge heeft een lijstje gemaakt met zes gratis alternatieve wachtwoord managers.
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/22285499/password-manager-lastpass-free-bitwarden-zoho


DARWIN CORRESPONDENCE PROJECT

Dit project, een initiatief van verschillende universiteiten en organisaties, wil de brieven bekend maken die door Darwin zelf geschreven werden, maar ook aan hem gericht werden. En zo een uniek inzicht geven in wat Darwin tot zijn evolutietheorie gebracht heeft.
Voor voor historici en antroposofen!
[Taal: ENG]
https://www.darwinproject.ac.uk/about/who-we-are


WIDGERIDOO: WIDGETS VOOR IOS
Maak je eigen widgets voor je startscherm op je mobiele toestel, of je Notification Center op je mac. Je kan een blokje maken voor tekst, afbeeldingen, datums, countdown, en veel meer.
https://noidentity.ch/widgeridoo/?ref=launchingnext


BOOKFEED IO: AUTEURS VOLGEN

Op deze website kan je een RSS feed aanmaken die je op de hoogte houdt wanneer je favoriete auteurs een nieuw boek uitbrengen. Het werkt heel simpel: je creëert de feed, en voegt auteurs toe. En voila, klaar!
[Taal: ENG]
https://bookfeed.io/


7TRAVELS: REIZEN
Ja, we weten het. We mogen nog niet reizen. Maar we kunnen er wel van dromen, niet, en onze toekomstige reizen plannen? Dat is wat deze website je aanbiedt: hier kan je je reis plannen, maar ook delen met anderen welke reizen je gemaakt hebt, en wat je er beleefde, via de landkaart met daarop de landen die je bezocht hebt.
[Taal: ENG]
https://7travels.net/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze laatste tien dagen zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaams jurist en bestuurder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goswin_de_Wilde_(rechter)
    Holocaust in Noorwegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust_in_Noorwegen
    Plaats in in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maya_(plaats)
    Vliegtuigtechnologie die in opspraak raakte na crashes - https://nl.wikipedia.org/wiki/MCAS
    Britse historisch dramafilm uit 2009 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Endgame_(2009)
    Britse houseproducer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jake_Williams
    Novelle van de Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans - https://nl.wikipedia.org/wiki/Atonale
    Magistraat in de Oostenrijkse Nederlanden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Balthazar_de_Villegas_d%27Estaimbourg
    Natuurgebied ten noorden van de Oost-Vlaamse plaats Assenede - natuurgebied ten noorden van de Oost-Vlaamse plaats Assenede


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Succesvol op Mars gelande marsrover - https://nl.wikipedia.org/wiki/Perseverance_(rover)
    Fictief postermeisje van wie een van de oprichtsters ('Leven is het meervoud van lef') is overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Loesje


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over aardwetenschappen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Aardwetenschappen
    Deze week zijn er diverse artikels verschenen over het Rijksmuseum Amsterdam, waaronder:
        Het zoontje van den Admiraal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_zoontje_van_den_Admiraal
        Portretten van Aert van Nes en Geertruida den Dubbelde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portretten_van_Aert_van_Nes_en_Geertruida_den_Dubbelde
        Portretten van Jan van Nes en Aletta van Ravensberg https://nl.wikipedia.org/wiki/Portretten_van_Jan_van_Nes_en_Aletta_van_Ravensberg


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Minder bezoekers nieuwssites Australië na beperking Facebook
https://www.ad.nl/tech/minder-bezoekers-nieuwssites-australie-na-beperking-facebook~aad6004b/
- HvA en UvA getroffen door cyberaanval
https://www.ad.nl/amsterdam/hva-en-uva-getroffen-door-cyberaanval~ab1a2a4a/ 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- ArtSound introduceert de CLMN 8 speaker, een echte all-rounder!
https://elektrozine.be/artsound-introduceert-de-clmn-8-speaker-een-echte-all-rounder/
- Voel de bass met de JBL Tune 225TWS Ghost Edition
https://elektrozine.be/voel-de-bass-met-de-jbl-tune-225tws-ghost-edition/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Dirt 21 – een slipperig racegame
https://computertaal.info/2021/02/15/review-dirt-21-een-slipperig-racegame/
- De februari-update van Civilization VI verschijnt op 25 februari
https://computertaal.info/2021/02/17/de-februari-update-van-civilization-vi-verschijnt-op-25-februari/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- WhatsApp verplicht alsnog nieuwe privacyvoorwaarden met verplicht datadelen
https://tweakers.net/nieuws/178292/whatsapp-verplicht-alsnog-nieuwe-privacyvoorwaarden-met-verplicht-datadelen.html
- Gerucht: Apple werkt aan magnetische externe accu voor iPhone 12
https://tweakers.net/nieuws/178290/gerucht-apple-werkt-aan-magnetische-externe-accu-voor-iphone-12.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- SolarWinds-hackers stalen stukken broncode Azure
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/solarwinds-hackers-stalen-stukken-broncode-azure/article-news-1702711.html
- Data News maakt van diversiteit een prioriteit: She Goes ICT wordt échte community
https://datanews.knack.be/ict/she-goes-ict/data-news-maakt-van-diversiteit-een-prioriteit-she-goes-ict-wordt-echte-community/article-news-1702859.html

 


*** TANDEMTECH


*** TANDEMTECH
https://tandemtech.be/
- Uniformiteit dreigt de school van morgen (op dit moment) te nekken
https://tandemtech.be/smartschool-corona-digitalisering-198cd2f7bb22
- Samsung Galaxy Buds Pro review: stoofpotje op basis van bekende recepten
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-buds-pro-review-e0e81ccedf7c


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze SilverTech start-up uit Antwerpen helpt senioren met slimme lamp: “Een goede investeerder laat je geen geld maar tijd winnen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/deze-silvertech-start-up-uit-antwerpen-helpt-senioren-met-slimme-lamp-een-goede-investeerder-laat-je-geen-geld-maar-tijd-winnen
- Fiets!-oprichter en investeerder Hendrik Winkelmans: “Ik wil Vlaamse ondernemers onder die kerktoren vandaan jagen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/fiets-oprichter-en-investeerder-hendrik-winkelmans-ik-wil-vlaamse-ondernemers-onder-die-kerktoren-vandaan-jagen


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
JE ICLOUD DATA EN WACHTWOORDEN SYNCHRONISEREN  NAAR WINDOWS

Nu Apple steeds meer zijn diensten centraal zet, wil het ook gebruikers van niet-Apple hardware verwelkomen in die diensten. Dat betekent dus mensen die een Chrome laptop hebben, een Windows of Android toestel. Maar hoe krijg je al jouw data en wachtwoorden van een Apple service overgezet naar een van die andere diensten?
Gizmodo heeft hierover een heel handig artikel geschreven.
https://gizmodo.com/how-to-sync-all-of-your-icloud-passwords-and-data-to-wi-1846254557?utm_source=twitter&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=dlvrit&utm_content=gizmodo


JE GESCHIEDENIS OP INSTAGRAM
Heb je via je browser een Instagram link aangeklikt dan wordt die meestal meteen geopend in de mobiele Insta-app. En vind je die dus niet terug in je browsergeschiedenis.
Maar je kan gelukkig op Instagram zelf een geschiedenis zien van alle links die je geopend hebt. Dit artikel bij How-To Geek vertelt hoe je het doet.
https://www.howtogeek.com/707879/how-to-view-a-list-of-all-the-links-youve-clicked-on-instagram/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 
MEMTEST 86: JE RAMTESTEN
De zogenaamde "blue screen of death" van Windows, niet-reproduceerbare programma-crashes en gegevensverlies, fouten in het werkgeheugen kunnen zich op verschillende manieren voordoen en gebruikers gek maken. Het probleem: het is moeilijk om RAM-fouten te achterhalen zonder speciaal gereedschap, omdat fouten vaak niet gereproduceerd kunnen worden.Maar wanneer je vermoedt dat je RAM niet goed werkt, dan kan je  de gratis MemTest86-tool erop loslaten.
https://www.memtest86.com/


CONTACAM: BEWAKINGSSOFTWARE


Dit is software waarmee je beelden van je camera kan vanop afstand bekijken. De software ondersteunt webcams, WDM DV toestellen en Netwerk/IP camera's.
De software is vooral erg gebruiksvriendelijk: je kan de camera's die je verbindt een vriendelijke naam geven, je kan hoe bepalen hoe lang de bestanden bewaard worde op je harde schijf, enz.
https://www.contaware.com/contacam.html


CONEMU: ALTERNATIEVE COMMANDOPROMPT
Dit gratis progje voor Windows is een goed alternatief voor de commandoprompt van Windows. Je kan er werken met tabs, het ondersteunt een venster-modus, en het is compatibel met PuTTY en andere tools.
https://conemu.github.io/


CINEMA TIME: JE KIJKGEWOONTES
Deze app, opieuw enkele voor iOS toestellen, wil je duidelijk maken hoeveel tijd je doorbrengt met het kijken naar programma's. Dat leert je dan meteen wat jouw favorieten zijn, zodat de app je ook suggesties kan geven.
https://cinematime.app/?ref=launchingnext


AUTH: AUTHENTICATIE

Deze app voor je Apple toestellen biedt je extra mogelijkheden om veilig in te loggen op een dienst. Ondersteunde protocollen zijn 2FA, MFA, OTP, Secure Code.
https://auth.startway.io/
https://apps.apple.com/app/auth-2fa-otp-management/id1553284993


CAMSCANNER PC
Deze app voor Windows helpt je om documenten te beheren en te bewerken, zowel Office documenten als andere bestanden. De app heeft een ingebouwde zoekfunctie, je kan documenten van het ene in het andere formaat overzetten, en je kan OCR gebruiken om tekst uit een geselecteerd document te extraheren.
https://www.microsoft.com/en-us/p/camscanner-pc/9np7z3v0t7d1

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Leven is meervoud van lef

[Ingrid van Berkel, een van de oprichters van @Loesjenl,
die deze week overleed aan de gevolgen van longkanker. Optimist tot het einde.]