Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/11/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1181 van 31/10/2020



Gegroet lezer,

Helaas, zoals te vrezen was gaan we opnieuw een lockdown tegemoet. Maar het moet, want er mogen niet meer mensen besmet worden - onze hospitalen kraken uit hun voegen. Voor vele handelszaken is dit een zware slag, vaak hebben zij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar het kan nu eenmaal niet anders. We moeten met zijn allen onze contacten beperken - maar gelukkig mogen we, in tegenstelling tot vorige lockdown, nog altijd buiten om te wandelen. Zelfs naar de Ardennen of het zeetje. Geniet daar dus van, zolang het kan.

Wijzelf gaan er een week tussenuit, we nemen een weekje herfstvakantie. Maar we laten u niet volledig in de steek: u zal volgende week nog altijd wat nieuwsberichten in uw mailbox krijgen, maar minder dan gewoonlijk. Hou het veilig, en zorg voor elkaar!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





VINTON CERF WIL INTERNET IN DE RUIMTE UITBOUWEN
... nieuw protocol moet problemen met zwervende planeten uit7 de weg ruimen

Wanneer astronauten een ruimtevlucht maken, dan moeten zij kunnen communiceren - met elkaar, met de aarde. En ruimtetuigen moeten de data kunnen verzenden die zij verzamelen - op hoge snelheid en zo weinig mogelijk vertraging. In het begin van de ruimtevaartjaren hadden de ruimtetuigen hun eigen communicatiesystemen. Die werkten, maar waren geen toppunt van efficiëntie. En al in 1998 werd nagedacht over een interplanetair internet.

Dat moet verschillende problemen oplossen. Het volstaat immers niet om wifi te installeren op een planeet. Maar het signaal moet ook rekening houden met de astronomie: planeten bewegen, staan nu weer dichter, dan weer verder van elkaar. En soms blokkeren zij zelf het signaal.

Vinton Cerf, de man die mee aan de grond lag van het huidige internet, o.a. dankzij de uitvinding van het TCP/IP protocol, werkt daarom nu aan een nieuw protocol: DTN of Disruption/delay-tolerant networking. Dat moet de transmissie van signalen op een andere manier behandelen, o.a. door het signaal bij te houden tot een ontvanger binnen bereik is. Bij QuantaMagazine vind je een heel slimme uitleg van het systeem, en ook een uitvoerig interview met Vinton Cerf.
https://www.quantamagazine.org/vint-cerfs-plan-for-building-an-internet-in-space-20201021/



MICROSOFT DENKT AAN GOEDKOPERE HARDWARE
... een game streaming stick zou tot de mogelijkheden behoren

In een interview met Stratechery heeft Phil Spencer van Microsoft gespeculeerd over het idee om in de toekomst wel eens streaming sticks te gaan verkopen, waarmee je dan Xbox games op je tv zou kunnen spelen, zonder de Xbox zelf te moeten aankopen.

Volgens hem moeten we ons verwachten aan goedkopere hardware als onderdeel van ons ecosysteem, zoals streaming sticks en andere die je gewoon in je tv inplugt en dan games speelt via de Xcloud. Je zou dan nog wel een controller moeten kopen, maar het is dan toch weer één toestel minder dat in de living kan slingeren.

Nu zijn wij geen gamers, maar het lijkt ons toch een interessant idee. Anderzijds spreekt Spencer hiermee wel tegen zijn eigen portemonnee, want de verkoop van Xbox toestellen brengt natuurlijk wel meer op.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/10/23/21529925/xbox-tv-streaming-stick-xcloud-cloud-gaming-phil-spencer-interview



LIVE SHOPPING KANALEN ZIJN ERG HOT IN CHINA
... ideaal voor influencers. Maar verliezen zij daarmee niet nog meer van hun geloofwaardigheid?

Wie al eens overdag gezapt heeft tussen de tv-kanalen, is ongetwijfeld de shopping-kanalen tegengekomen zoals Tel Sell. Daarin worden wonderproducten aangeprezen die alle kwaaltjes doen verdwijnen, die elke huishoudelijke taak ongelooflijk licht maken, en veel andere mirakels. En die je op dat moment kan bestellen door een bepaald nummer te bellen.

Welnu, er blijkt een moderne internetvariant van te bestaan, die in China aan het opkomen is en daar enorm populair is. Honderden miljoenen mensen kijken daar naar shopping live streams. Een persoon als Kim Kardashian heeft tijdens zo'n live stream samengewerkt met een Chinese influencer en verkocht in één sessie maar liefst 15.000 flesjes van haar eigen parfum.

Dit succes verdient navolging: het fenomeen is aan het overwaaien naar de VS.

Zo heeft Amazon in juli Live for Influencers gelanceerd. Instagram en Facebook hebben live shopping tools uitgebracht in augustus. Met het nodige succes. 40.000 mensen hebben YouTuber Nikita Dragun bekeken tijdens haar live shopping event op Instagram. En tijdens die uitzending werden er maar liefst 5.000 items aangekocht, allemaal producten onder de merknaam Dragun.

Het succes is enerzijds te danken aan de trouwe fanclub van de influencers. In tegenstelling tot de verkopers van de vroegere shopping-kanalen, zijn de influencers vrienden van de kijkers, die zij vertrouwen. Anderzijds omdat interactiviteit een belangrijke rol speelt: de influencers reageren tijdens de stream op vragen en opmerkingen van het publiek.

Nu vinden wij persoonlijk het hele influencergedoe heel kunstmatig. Maar wie gelooft dat een influencer zijn "vriend" is, en echt gelooft in de producten die hij/zij aanprijst, tja, die zal ook wel gewonnen zijn voor deze shopping kanalen...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/10/22/21526535/live-shopping-instagram-facebook-amazon-influencers?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



FACEBOOK ROLT GRATIS CLOUD GAMING UIT
... maar worstelt evengoed met het iOS probleem

Bij Facebook kan je voortaan gratis spelletjes spelen vanuit de gewone Facebook app op Android, en op het web, in een aantal staten van de VS. Die spelletjes komen er naast het bestaande aanbod van HTML5-gebaseerde spelletjes.

Deze spelletjes zijn niet bedoeld als een concurrent voor Stadia van Google of xCloud van Microsoft. Facebook redeneert immers als volgt: waarom zou je een mobiele game streamen naar je toestel, wanneer je toestel die games lokaal kan draaien. De bedoeling van Facebook is om de speler gewoon snel de game te laten starten waarvoor hij een advertentie ziet, frictieloos dus. Gewoon op een game tikken, zonder iets te downloaden. En wanneer ze beslissen om de game toch te downloaden, dan kunnen ze verder spelen vanaf het punt waar ze gestopt waren.

Opvallend: de games zullen niet beschikbaar zijn op iOS, wel op Android en de desktop. Volgens Facebook is dat te wijten aan de beperkingen op "gebruiksvriendelijkheid" die in de gebruiksvoorwaarden van de App Store staan. Maar wellicht heeft het eerder te maken met de commissie van Apple - want Facebook neemt een commissie van 30% op alle in-app aankopen bij premium games die het waarschijnlijk binnenkort zal aanbieden. En daar komt het natuurlijk in botsing met Apple...

Meer bij The Verge en Slashdot.
https://www.theverge.com/2020/10/26/21528438/facebook-cloud-gaming-beta-android-web-jason-rubin-interview
https://tech.slashdot.org/story/20/10/26/1654235/facebook-steps-into-cloud-gaming----and-another-feud-with-apple?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter



MICROSOFT OPENT URL IN EDGE
... maar Windows Enterprise gebruikers kunnen het omzeilen

Microsoft wil dat de gebruikers niet langer Internet Explorer als browser gebruiken, maar de Edge browser.  En daarvoor wil het de arm van de gebruiker een beetje omwringen. Wanneer je bepaalde sites in IE wil openen, dan zullen die automatisch in Edge geopend worden.

De lijst bevat 1.156 sites, en niet van de minste: YouTube, Instagram, Twitter, ESPN, eHarmony en GoDaddy.  Bedrijven die gebruikmaken van Windows Enterprise  kunnen daar wel een mouw aanpassen, door een 'group policy' aan te maken, om dat geforceerde laden van Edge uit te zetten.

Microsoft zal wel een pop-upvenster tonen bij die geforceerde opstart van Edge, met daarin de reden waarom het de nieuwe browser opent. En wie weet zal je zo wel gewoon raken aan Edge...

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-will-forcibly-open-some-websites-in-edge-instead-of-internet-explorer/



YOUTUBE STEEKT ZIJN MOBIELE APP IN EEN NIEUW KLEEDJE
... en voegt enkele leuke mogelijkheden toe

De nieuwe versie van YouTube verplaatst enkele navigatie-elementen op het scherm, voegt nieuwe navigatieopties toe, gebaseerd op gebaren, en geeft bestaande opties meer mogelijkheden.

Wat vooral heel handig is, is dat de "videohoofdstukken" nu toegankelijker zijn. Die bestaan al een tijdje, en bieden je de mogelijkheid om meteen over te stappen naar het interessante deel van een video, zonder manueel fast-forward te moeten bladeren.  Het is wel de maker van de video die zelf tijdstempels moet toevoegen aan zijn video's, om naar een bepaalde sectie van een video te kijken.

Wat er nu nieuw is, is dat je deze hoofdstukken ook als een lijst kan bekijken, met alle hoofdstukken in een video, elk met zijn eigen thumbnail. 

Ook de knop voor de ondertiteling is nu toegankelijker - hij staat nu op een meer prominente positie. De knop om auto-play aan/uit te zetten werd ook verzet, zodat die nu gemakkelijker te bereiken is.

Het bedienen van je app met gebaren werd uitgebreid, zodat je naar boven kan swipen om fullscreen op te roepen, en terug naar beneden om uit fullscreen te gaan.  Dit komt als aanvulling op het dubbeltikken links of rechts bij een video, om 10 seconden fast forward of terug te gaan.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/10/26/youtube-mobile-revamp-adds-more-gestures-visual-video-chapters-and-more/



ZOOMENCRYPTIE VOOR IEDEREEN
... maar activeren beperkt sommige functies

Het was al eerder aangekondigd: Zoom, de videoconferentietool die enorm populair geworden is tijdens de COVID-19-pandemie, zou end-to-end versleuteling gaan toevoegen. Dat moet voorkomen dat anderen kunnen meekijken en -luisteren bij de conferenties. En nu is het zover: E2EE, zoals end-to-end encryptie afgekort wordt, is beschikbaar voor Mac, PC, iOS en Android Apps. Maar niet voor de web client, of voor clients van derden die gebruikmaken van de Zoom SDK.

Tot nu toe was er al een soort versleuteling, maar die beschermde enkel de verbinding tussen elke deelnemer en de servers van Zoom, niet tussen de deelnemers onderling. Je kan herkennen of jouw gesprek versleuteld is, aan het slotje op het schild bovenaan links van een meetingvenster.

Let wel op: de encryptiemogelijkheid bestaat dus, maar jij moet die zelf activeren. Daarvoor moet je naar het web dashboard gaan.

En nog een tweede caveat: wanneer je E2EE activeert, dan zullen sommige functies niet werken, zoals cloud recording, 1 op 1 privégesprekken en telefonisch inbellen.

Meer bij SlashGear en The Verge.
https://www.theverge.com/2020/10/27/21535818/zoom-end-to-end-encryption-e2ee-security-privacy-video-conferencing
https://www.slashgear.com/zoom-end-to-end-encryption-preview-arrives-how-to-turn-it-on-26644527/



TINDER BREIDT DE FACE-TO-FACECHAT UIT NAAR ALLE GEBRUIKERS
... eenzame harten zijn Tinder dankbaar!

Datingsite Tinder heeft zijn face-to-facechatfunctie nu uitgerold naar alle gebruikers. Deze functie, die eerder dit jaar reeds als test uitgerold werd, maakt het mogelijk voor de Tinder-gebruikers om een videogesprek met elkaar te voeren, zonder dat zij persoonlijke informatie over zichzelf moeten vrijgeven.

Concreet zit het zo: indien twee mensen een 'match' zijn, dan kunnen zij de videofunctie activeren. Stel dat jij een match hebt met iemand, en de functie activeert, dan zal de ander dat niet zien. Tenzij die ook de functie activeert. In dat geval moet je eerst de regels voor de videochat goedkeuren, waarna Tinder zal controleren of je video op jouw toestel aanstaat, en dat je voor de camera zit. En dan kan het gesprek beginnen.

Een goede zaak? Wellicht zal het mensen die op zoek zijn naar een partner, en nu door de coronamaatregelen geen gelegenheid hebben om af te spreken in een bar of restaurant, samen een film te bekijken, toch wat helpen om hun verlangen naar menselijk contact te bevredigen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/10/27/face-to-face-tinders-opt-in-video-chat-feature-is-now-rolling-out-globally/



VERTICALE TABS VOOR EDGE KOMEN ERAAN
... en maken het overzicht van de geopende tabs veel eenvoudiger

Gisteren kon je lezen dat Microsoft absoluut wil dat je kennismaakt met zijn Edge browser. Maar misschien heeft de gigant uit Redmond gelijk, en is die browser wel de moeite waard om te proberen. Er wordt immers voortdurend aan getimmerd, en vergeet niet dat die gebaseerd is op de Chromium-engine. Het zijn wel nieuwigheden die pas over enige tijd voor iedereen uitgerold worden, maar sommige kan je, via een ingreep, nu al testen.

Het gaat dan om de verticale tabs die Edge uittest. Die moeten het gemakkelijker maken om meerdere open tabs te bekijken, te zien wat er achter het tabblaadje zit, en ook om die te beheren. De preview van deze verticale tabs kan je zien via het Edge Dev Channel (1).

Om deze functie uit te testen, moet je gewoon op het icoontje van de verticale tabs klikken, in de hoek linksboven van de browser. En om terug te schakelen naar horizontale tabs, klik je opnieuw op dat icoon. Je kan meerdere tabs tegelijkertijd beheren en verplaatsen, tabs waar er muziek gespeeld wordt op stil zetten door op het icoon met de luidspreker te klikken, en favoriete tabs kan je vastpinnen.

Eerder had Microsoft nog andere interessante nieuwigheden aangekondigd voor Edge, zo vertelt ZDNet. Het verwijst naar de "sleeping tabs", een optie die ervoor moet zorgen dat het gebruik van CPU en geheugen verminderd wordt. En dan staat er ook nog een Startup Boost op de planning, waardoor de Edge browser sneller zou opstarten.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsofts-chromium-based-edges-vertical-tabs-feature-hits-the-dev-channel/
https://techcommunity.microsoft.com/t5/articles/vertical-tabs-preview-now-available-in-the-canary-and-dev/m-p/1823751



THUNDERBIRD BRENGT GROTE UPDATE UIT
.... en doet het goed!

Ons favoriete mailprogramma heeft een update gekregen. Het zijn slechts kleine tweaks, maar wel heel handig. Wij houden nu eenmaal van een groot tekstvlak om te schrijven, met zo weinig mogelijk afleidingen. Daarom wordt deze nieuwigheid op goedkeurend geknik onthaald: het veld bovenaan voor afzender, bestemmeling, onderwerp en cc/bcc werd opgekuist. Voortaan staan cc en bcc niet op een aparte lijn, maar zijn die toegankelijk via een tabblad in het centrum van de balk bovenaan.

Een andere nieuwigheid is dat het veel gemakkelijker geworden is om je verschillende accounts te beheren. En ook dat bevalt ons. De icoontjes voor je mailboxen kregen een kleurtje, en je kan nu ook een dark modus kiezen (maar laat die kelk aan ons voorbijgaan!)

De kalender Lightning, die voorheen enkel als add-on toegevoegd werd, zit nu standaard in het programma vervat. En voor wie voor het eerst dit programma als zijn mailclient instelt, is het allemaal veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker geworden.

Wij kunnen je deze mailclient enkel maar aanraden. Al is het maar omdat je heel gemakkelijk regels kan aanmaken voor binnenkomende mails. Zo kan je bepalen dat mails van een belangrijke persoon automatisch in de lijst van je Inbox verschijnen met het label Belangrijk. Een mail in de lijst die je belangrijk vindt, klik je rechts aan en ken je een label toe - labels die je zelf kan definiëren.

Neem het van ons aan: het is de moeite waard om dit te proberen. Thunderbird is heel stabiel, bewaart je mails in een heel schone database, en is bovendien open source.
https://www.thunderbird.net/en-US/thunderbird/78.4.0/releasenotes/
https://www.thunderbird.net/en-US/



OOK EVERNOTE BRENGT EEN UPDATE UIT
... maar die maakt ons alleen maar ongelukkig

Al jarenlang zijn er enkele programma's erg belangrijk voor ons. Uiteraard Word en Excel, maar voor onze productiviteit rekenen we toch vooral op programma's die licht, wendbaar, multiplatform zijn.  En waarbij we bewust géén Windows tools gebruiken. Die zijn namelijk iets te opdringerig, willen dat je volledig in het Windows ecosysteem springt waarna je vastgekluisterd zit.

En dus is Thunderbird, waarover we het in ons vorig artikel hadden, onze mailclient, niet Outlook.  Voor het synchroniseren van bestanden is het Dropbox, niet OneDrive van Microsoft. En voor notities die we op al onze toestellen delen, is het Evernote, niet OneNote van Microsoft.

Over Evernote willen we het dus hebben. Dat werkt enorm simpel, met notaboeken, waarin je kleinere notaboeken kan maken, en daar dan nota's kan stoppen. Foto's, recepten, kan je erin stoppen. Maar wij gebruiken het vooral voor tekst.

Heel belangrijk hiervoor is de mogelijkheid om een notitie in een zwevend venster te openen. Bij het schrijven van onze teksten verkleinen wij dat venster tot iets dat amper een tiental lijnen tekst hoog is, zodat we dat venter kunnen vastpakken en bovenop een webpagina plaatsen. Zo blijft de onderliggende tekst van de website zichtbaar, en kunnen we die lezen, samenvatten, en  tegelijkertijd in ons Evernote-schermpje tekst typen. De perfecte manier van werken, voor ons persoonlijk althans.

Maar nu is er dus een update uitgebracht, die de interface van de desktopversie en de mobiele versies wil combineren. En die ons flink heeft doen vloeken toen wij de nieuwe interface voor het eerst ontdekten.  Wat blijkt: het zwevend venster werd voorzien van een grotere bovenbalk, een grotere onderbalk, zodat het vlak waarin wij tekst kunnen tikken erg beperkt wordt, tenminste als wij willen voorkomen dat het zwevend venster teveel van de onderliggende pagina bedekt.

De oplossing die wij voorheen gebruikten (het venster in de hoogte rekken, in de breedte versmallen) blijkt niet meer mogelijk, want het venster kan niet verder versmald worden dan een bepaalde minimumbreedte.

Maar dat is nog niet alles. Waar Evernote voorheen een geheugenruimte van een 150 tot 200 MB innam in het werkgeheugen, is dat nu plots meer dan 800 MB.  Er blijkt nog meer fout met dat geheugen, want het duurt 10 tot 15 seconden om een bepaalde notitie te openen. Nochtans staan die notities zowel in de cloud als op de eigen computer.

En zo zijn er nog veel meer klachten. Op het forum van Evernote zie je dat wij niet alleen zijn met onze kritiek. Even hebben we overwogen om een andere app te gaan gebruiken - maar de weinige alternatieven die een eerste zoekactie bij Google opleverden, leken weinig belovend. Als jij suggesties hebt, zijn ze welkom! Tot dan zullen we het maar uitzitten met deze versie, in de hoop dat Evernote zijn leven betert...
https://discussion.evernote.com/forums/topic/128972-app-performance-issues-slownesspoor-responsivenesslag/?tab=comments#comment-579319



WINDOWS 10 VERWIJDERT FLASH
... en verhindert zelfs dat het terug geïnstalleerd wordt

Flash, de multimedia-technologie van Adobe, staat al een hele tijd onder vuur. In de beginjaren werd er al op gesakkerd, omdat het te pas en te onpas gebruikt werd, zonder na te denken over de gevolgen ervan. Flash op de startpagina van een website, gaf wel een leuke multimediabegroeting, maar je moest wel eerst wachten tot het bestand geladen was. Wat een tiental jaar geleden niet zo snel was, en dus ergernis opleverde. Bovendien maakten heel wat ontwikkelaars de fout te vergeten dat informatie die in flash weergegeven wordt, niet afgedrukt kan worden.

Na een tijdje raakte Flash voor websites gelukkig uit de mode. En werd het enkel nog gebruikt om spelletjes te programmeren. En ook die praktijk doofde uit, vooral toen Apple aankondigde dat het op zijn iPhones geen Flash meer zou ondersteunen. Een besluit dat stilaan door andere besturingssystemen gevolgd werd, en nu ook door Microsoft: in de eerstvolgende update van Windows zal de Flash Player automatisch verwijderd worden.

Meer nog:  het zal niet mogelijk zijn om later zelf de Flash Player te installeren. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de Windows update enkel de Flashversie verwijdert die gebundeld is in Windows 10, en niet de standalone versies die je zelf geïnstalleerd mocht hebben. En het verwijdert evenmin Flash uit de Edge browser of je andere browsers.  Dat zal je, als je daar Flash wil verwijderen, manueel moeten doen.

Google heeft tussen haakjes ook aangekondigd dat het ondersteuning voor Flash in Chrome beëindigt tegen december 2020. Adobe zelf heeft de ontwikkeling van Flash dit jaar stopgezet, en zou in principe binnenkort aankondigen hoe je Flash kan verwijderen.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/windows-10-update-removes-flash-and-prevents-it-from-being-reinstalled-071737612.html



LINK PREVIEWS ZIJN HANDIG
... maar kunnen ook wel eens stout zijn. Opletten!

Een opmerkelijk artikel bij Ars Technica. Het vermeldt namelijk een onderzoek door twee appontwikkelaars, waaruit blijkt dat link previews niet altijd ongevaarlijk zijn. Onder andere Instagram, Slack en andere messaging apps doen het: wanneer je je cursor beweegt over een link, dan krijg je een fragment van de website te zien, met de kop van het artikel, een beschrijving van de webpagina en soms ook een afbeelding.

Maar nu moet je weten dat, om die preview aan te maken, de app die website in kwestie moet gaan bezoeken en downloaden. En dat houdt een veiligheidsrisico in. Want wanneer je die pagina in je eigen browser zou bekijken, wordt malware daar tegengehouden. Bij die preview echter niet - JavaScript bijvoorbeeld wordt uitgevoerd, zonder voorafgaande beveiliging. Facebook, Instagram doen dat, en ook LinkedIn - alhoewel dat laatste de download beperkt tot een max. grootte van 50 MB. Discord, Google Hangouts, Slack, Line, Twitter en Zoom beperken het bestand tot 15 à 50 MB, zo weet Ars Technica. Bij iMessage, Reddit, Signal, Threema, TikTOk, Viger, WeChat en WhatsApp wordt het bestand niét gekopieerd om een preview te maken. An Signal, Threema, TikTok en WeChat zijn zo netjes om de gebruiker de optie te geven om helemaal geen link preview te krijgen.
https://arstechnica.com/information-technology/2020/10/study-shows-which-messengers-leak-your-data-drain-your-battery-and-more/



TESLA GAAT EEN STAPJE VERDER MET HET TESTEN VAN FULL SELF DRIVING
... en dat op de openbare weg. Toch gevaarlijk, niet?

Verleden week heeft Tesla zijn Full Self Driving (FSD) update uitgestuurd naar een selecte groep gebruikers. Met die software kunnen de chauffeurs gebruikmaken van verschillende assistentiefuncties van de Autopiloot, en wel op plaatselijke wegen, niet op snelwegen.

Normaal gezien vereist het gebruik van die functies voortdurende monitoring - Tesla zelf waarschuwt dat de software gekke dingen kan doen op het verkeerde moment. Maar de naam "Autopiloot" heeft in het verleden er al voor gezorgd dat mensen echt denken dat ze de volledige besturing kunnen overlaten aan de software - met desastreuze gevolgen.

Het valt dus te verwachten dat ook nu de Tesla-chauffeurs die deelnemen aan deze bèta-test, dezelfde fout gaan maken. En dat op de openbare weg. Je moet maar als gewone chauffeur op dat moment voorbijrijden en hardhandig kennis maken met een foutje van de software... (1)

Zelfrijdende auto's blijken toch nog altijd niet op punt te staan. Dat mag blijken uit dit verhaal bij Engadget. Daar lees je over een race die gehouden werd met robot-auto's, de Roborace. Een van de robot-auto's reed plots direct tegen een muur. Wat de oorzaak was is niet geweten, zo lees je bij Engadget. De auto reed namelijk in een flauwe bocht en was zelfs niet aan het racen tegen andere auto's op het moment van het ongeval. (2)

Tijdens diezelfde race "verloor" een van de andere wagens zijn positie op de baan, en zette zelf de race vroegtijdig stop. Met andere woorden: autonoom rijdende wagens: het zal nog niet voor dit jaar zijn!
https://www.theverge.com/2020/10/22/21528508/tesla-full-self-driving-beta-first-reaction-video
https://www.engadget.com/roborace-self-driving-race-car-drives-into-wall-142758048.html
 

 



 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BYTEDANCE LANCEERT EERSTE HARDWARE
... slimme lamp moet helpen bij onderwijs

Het gaat om een staande lamp, die een scherm bevat en een camera, maar ook een ingebouwde digitale assistent. De lamp is bedoeld voor schoolgaande kinderen, die bij de lamp hun huiswerk kunnen maken. En de ouders kunnen hun kinderen via de lamp ook meehelpen, en hen aanmoedigen.

Of er voor deze lamp een markt bestaat? Volgens TechCrunch zou dat alvast in China het geval zijn. Daar - maar ook in andere landen - hebben vele ouders moeite om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven, doordat zij zich nauwer bij hun kinderen betrokken kunnen voelen.

De lamp kost $119, een prikje om een gerust geweten te kopen...
https://techcrunch.com/2020/10/29/bytedance-announces-its-first-gadget-in-a-big-education-push/

   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


WEEK VAN DE PODCAST

De Nederlandse Publieke Omroep brengt van 25 t/M 31 oktober De Week van de Podcast. Verschillende zenders stellen nieuwe podcasttitels voor. Het is de gelegenheid om het nieuwe audioplatform NPO Luister voor te stellen, om alle podcasts en radiozenders van NPO te beluisteren via één app. (Via Hebban.nl)
https://www.npoluister.nl/
https://apps.apple.com/nl/app/npo-luister/id1515695401
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroep.npo.luister


AMAZON WIL VAN AUDIBLE EEN PODCASTAPP MAKEN
... maar heeft nog een lange weg te gaan, zo luidt de kritiek

Audible is  oorspronkelijk begonnen als een dienst voor audioboeken - boeken dus die voorgelezen werden. Gemakkelijk om tijdens het wandelen of in de auto te beluisteren.  Sinds enige tijd is het in handen van Amazon, en dat heeft nu het plan opgevat om van Audible een podcast app te maken.

Deze week kondigde het bedrijf aan dat het nu een cataloog heeft van 100.000 gratis podcasts die ook bij anderen streaming diensten beschikbaar zijn. De titels zullen binnenkort te zien zijn op de speciale pagina die Audible creëert voor het podcast-aanbod.

Uiteraard is dit bedoeld om de concurrentie aan te gaan met diensten zoals Spotify en Apple Podcasts. En ook Audible zal eigen content brengen - in augustus had het al een nieuw abonnementsplan aangekondigd, Audible Plus dat toegang gaf tot originele content van Audible.

Maar, zo wijst The Verge erop, het Audible-aanbod is nog ver verwijderd van Spotify en Apple Podcast, die naar eigen zeggen resp. 1 miljoen en 1,5 miljoen podcasts aanbieden.  Maar het is een start...
https://www.theverge.com/2020/10/27/21536963/amazon-free-podcast-update-catalog?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4




 
De nieuwe oogst


   
WHEELMAP: TOEGANKELIJKHEID
Dit is een landkaart waarop aangeduid staat of een bepaalde plek toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Je kan zelf ook meewerken, door aan te duiden of bepaalde lokalen, openbare gebouwen enz. volledig of half of helemaal niet toegankelijk zijn. De map is gebaseerd op OpenStreetMap.
[Taal: ENG]
https://wheelmap.org/


SUPERCLUSTER ASTRONAUTS: DATABASE

De website Supercluster draait volledig rond ruimtevaart, met alle aspecten. Er is ook een knappe database van alle astronauten - wist je dat dat er al 581 zijn? - met naam, foto, missies en aantal dagen in de ruimte.
Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://www.supercluster.com/astronauts?sort=&ascending=false&life%20form=human&


MERRIAM WEBSTER: WORDS AT PLAY
Het aloude Engelse woordenboek Merriam-Webster heeft een heel knappe en ludieke website. Onder de rubriek "Words at Play" vind je tal van interessante weetjes over woorden, en kan je ook quizzen spelen.
[Taal: ENG]
https://www.merriam-webster.com/words-at-play


BONGO CAT: SLAGWERK
Een heel leuke spielerei - letterlijk en figuurlijk. Op deze website laat je en kat verschillende slagwerken bespelen (bongo's, cymbalen, koeiebellen, enz.) door op de bepaalde toetsen van je klavier te drukken. Mooi gedaan!
[Taal: ENG]
https://bongo.cat/
https://github.com/Externalizable/bongo.cat


EMAILTHIS: ZEND CONTENT ADVERTENTIEVRIJ NAAR JE MAILBOX
Dit is een extensie voor je Firefox browser waarmee je webpagina's naar je mailbox kunt verzenden. Het bijzondere is dat de tool de advertenties en andere storende elementen verwijdert van de pagina, en de content in een mooi formaat verpakt. Zo kan je het artikel gemakkelijk lezen wanneer je tijd hebt, waar je ook bent: op je computer, smartphone of tablet.
[Taal: ENG]
https://www.emailthis.me/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/emailthis/


62 FILMS DIE EEN INVLOED HADDEN OP HET MAKEN VAN DOCUMENTAIRES

Een heel interessant artikel bij de New Yorker. Hierin worden namelijk 62 films opgelijst die een belangrijke rol gespeeld hebben in de manier waarop tegenwoordig documentaires gemaakt worden. Bij elk van deze films wordt ook uitgelegd waarom zij zo belangrijk zijn. Een uitstekend idee om een goed inzicht te krijgen in de geschiedenis van de film!
[Taal: ENG]
https://www.newyorker.com/culture/the-front-row/sixty-two-films-that-shaped-the-art-of-documentary-filmmaking


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COMPLOTTHEORIE
Deze week heeft de VRT een reportage uitgezonden over complottheorieën: hoe komt het dat er zoveel mensen in geloven? De reportage kan je op onderstaande link terug bekijken.
Ook het Nederlandse programma "Zondag met Lubach" wijdde er een uitzending aan. Die kan je herbekijken via de tweede link.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/28/pano-de-perfecte-storm/
https://www.hpdetijd.nl/2020-10-18/terugkijken-lubach-over-het-gevaar-van-complottheorieen/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HELP IN DE ZORG
De zorgsector heeft handen tekort in deze pandemie. Wie zelf tijdelijk werkloos is, kan zich via deze website aanbieden om een handje toe te steken. Men kan dan lichtere taken overnemen van de zorgverleners, zoals helpen bij het eten, beddengoed wisselen enz. Zo kunnen de zorgverleners zich beter wijden aan de taken die een gespecialiseerde opleiding vereisen.
[ Taal: NL]
https://www.vdab.be/helpindezorg


ORIGAMI SIMULATOR
Deze webapp toont je hoe een origami - je weet wel, het vouwen van papier tot een mooie vorm- eruit ziet, van gewoon papier tot dier, geometrisch patroon. De simulator toont niet stap voor stap, maar doet alle vouwen in één klap.
[Taal: ENG]
https://origamisimulator.org/


FOTOQUIZ

Deze online quiz wil aantonen hoe kleuren je opinie kunnen beïnvloeden zodat je verkeerd raadt hoe oud een foto is.  Hoe goed kan jij het raden? (Via Petapixel)
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2020/10/29/this-online-quiz-shows-how-color-can-trick-you-when-guessing-a-photos-age/
https://pudding.cool/2020/10/photo-history/


WAT IS EEN ESCROW?
Je zal het woord wellicht al eens tegengekomen zijn in een financieel-technologisch artikel. Wat het betekent, hoe het in softwaremiddens gebruikt wordt, en hoe dit nu aangepast moet worden aan cloud computing, kan je lezen in dit erg interessante artikel bij De Juristen.
[Taal: NL]
https://dejuristen.be/djtalks/is-een-klassieke-escrow-bij-cloud-computing-nog-werkbaar/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaamse auteur en illustrator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erika_Cotteleer
    Sinds 2020 een onafhankelijke Internetprovider - https://nl.wikipedia.org/wiki/Freedom_Internet
    Computerspelserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Xeno_(computerspelserie)
    Verdrag inzake het verbod op kernwapens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_inzake_het_verbod_op_kernwapens
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasep%C3%A4%C3%A4_(Mustvee)
    Rode franjeapen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_franjeapen
    Zweeds staalbedrijf - https://nl.wikipedia.org/wiki/SSAB
    Dorp in het zuiden van Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oezoendzjovo
    Bevolking van Pakistan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevolking_van_Pakistan
    Magazine voor belangstellenden in complottheorieën - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gezond_Verstand_(tijdschrift)
    Lijst van werelderfgoed in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_werelderfgoed_in_Belgi%C3%AB
    Belgisch radiopresentator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Matthias_Vandenbulcke


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Steeds meer worden mondkapjes gebruikt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mondkapje
    In diverse landen geldt vanwege corona spertijd- https://nl.wikipedia.org/wiki/Spertijd
    Formule 1-coureur die furore maakt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lewis_Hamilton


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over San Francisco - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:San_Francisco


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- AP gaat bedrijven voorlichten over gezichtsherkenning
https://www.ad.nl/tech/ap-gaat-bedrijven-voorlichten-over-gezichtsherkenning~a34b30f5/
- Boycot tegen Facebook haalt niets uit, inkomsten uit advertenties stijgen juist
https://www.ad.nl/tech/boycot-tegen-facebook-haalt-niets-uit-inkomsten-uit-advertenties-stijgen-juist~ab20d85d/
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Dit is er te zien op Streamz in november
https://elektrozine.be/dit-is-er-te-zien-op-streamz-in-november/
- Legrand lanceert nieuw assortiment voor de slimme woning
https://elektrozine.be/legrand-lanceert-nieuw-assortiment-voor-de-slimme-woning/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Ik ben gehacked…
https://computertaal.info/2020/10/25/ik-ben-gehacked/
- Review: Minitool Partition Wizard 12.1
https://computertaal.info/2020/10/30/review-minitool-partition-wizard-12-1/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Belgische corona-app is 1,7 miljoen keer gedownload in eerste maand
https://tweakers.net/nieuws/174030/belgische-corona-app-is-1-komma-7-miljoen-keer-gedownload-in-eerste-maand.html
- Proximus schrapt downloadlimiet Internet Start tijdelijk - update
https://tweakers.net/nieuws/174016/proximus-schrapt-downloadlimiet-internet-start-tijdelijk.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Ziekenhuizen VS in coronadrukte aangevallen door hackers
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ziekenhuizen-vs-in-coronadrukte-aangevallen-door-hackers/article-news-1659545.html
-  Google Play Music is niet meer
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-play-music-is-niet-meer/article-news-1659353.html


*** TANDEMTECH



- Huawei Watch GT 2 Pro review: de evolutie
Smaak, verfijning en een hogere prijs
https://tandemtech.be/huawei-watch-gt-2-pro-review-f978bdc215c0
- Samsung Galaxy S20 FE review: oerdegelijk, maar wat saai
Niet alleen voor fans
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-s20-fe-review-3c0f9e11f31e

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom het belangrijk is om je content een smoel te geven: “Het mag niet generiek of onderling inwisselbaar zijn, want dan maak je geen connectie met je doelgroep”
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2020/hoe-zet-je-content-in-om-merken-menselijker-te-maken-om-een-connectie-te-maken-moet-je-strikt-waken-over-de-herkenbaarheid-van-je-merk
- Waarom kennis van je doelgroep cruciaal is: “Hoe je iemand doet voelen, is veel belangrijker dan wat je tegen die persoon zegt”
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/waarom-een-goede-kennis-van-je-doelgroep-volgens-stand-up-comedian-marnick-vandebroek-cruciaal-is-hoe-je-iemand-doet-voelen-is-veel-belangrijker-dan-wat-je-zegt




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP GOOGLE MAPS:  JE DAGELIJKSE TRAJECT SNEL BEREKENEN

Met Google Maps kan je gemakkelijk een snelkoppeling als widget aanmaken om op je startscherm te zetten. Dan kan je aan die snelkoppeling een bestemming koppelen, zoals bijvoorbeeld de route naar huis of je werk.
Tik op je homescherm om de widgets / snelkoppelingen te zien. Je moet dan enkel de snelkoppeling indrukken om je traject meteen te zien te krijgen.


YOUTUBE RELATED VIDEO: WAAROM JE DIE BEST VERBERGT
Wanneer je op je website in een artikel naar een video verwijst die je zelf gemaakt hebt, en die op YouTube staat, dan doe je er best aan om ervoor te zorgen dat er naast jouw video geen suggesties staan voor verwante video's. Waarom? Wel, omdat de kans bestaat dat er dan ook een video van een concurrent bij staat, die over hetzelfde onderwerp gaat.
Hoe kan je dat vermijden? Wel, heel simpel, door achteraan de link naar de video de toevoeging te plaatsen "&rel=0". Dat zou het moeten doen!
(Bron: Masha.ai)
https://masha.ai/article/how-to-hide-related-videos-in-youtube-embeds
 

ZO KAN JE ADOBE FLASH VERWIJDEREN VAN WINDOWS 10


Eerder deze week kon je lezen dat Microsoft in een update van Windows 10 Adobe Flash zal verwijderen.  Wil je er sneller vanaf? In dit artikel bij Lifehacker staat stap voor stap hoe je het doet.
https://lifehacker.com/how-to-remove-adobe-flash-from-windows-10-in-5-minutes-1845509875



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


KIN: NOTITIES VOOR HET HELE GEZIN


Vergeet de post-it papiertjes op de ijskast: deze app zorgt ervoor dat je met het hele gezin to-do's en herinneringen kan delen. En als iemand iets goed gedaan heeft, kan je dat ook belonen. Als aanmoediging telt dat wel!
Voor iPad en iPhone
https://apps.apple.com/us/app/kin-family-organizer/id1487454598?ref=producthunt


RENOJ APP: TAKEN BEHEREN
Dit lijkt een erg interessante taskmanager: je kan taken verslepen, enkel de taken voor vandaag bekijken, statistieken opvragen van gedane taken, en meer.
Voor Mac en Windows.
https://ribal.dev/
https://www.producthunt.com/posts/renoj-app


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS APP: VLAANDEREN FIETSLAND


Nu de cultuurhuizen gesloten worden voor een tijdje, is het tijd om het stalen ros uit de stal te halen. Met deze app vind je meer dan 16.000 km fietsplezier doorheen heel Vlaanderen. Nu moet het weer natuurlijk ook nog een beetje meezitten!
https://www.vlaanderen-fietsland.be/nl/home/app


EXTENDED GODMODE
Dit is een 'portable' progje voor Windows waarmee je een uitgebreide collectie tools krijgt, systeeminstellingen kan beheren, en extra opties krijgt. Niet meteen iets voor de doorsnee internaut met weinig kennis van het Windows OS, want je kan af en toe iets verkeerd laten gaan. Maar een systeembeheerder kan hier zijn hartje ophalen!
https://www.downloadcrew.com/article/43245/extended_godmode

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De luxe van gisteren wordt de noodzaak van vandaag.
-Richard W. Southern-