Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/10/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1178 van 10/10/2020



Gegroet lezer,

Het blijft leuk om elke week nieuwtjes bijeen te sprokkelen voor u, onze lezers. En omdat wij niet over àlles kunnen berichten, maken wij daarbij een eigenzinnige selectie, van nieuwtjes die naar ons aanvoelen opmerkelijk zijn. In de hoop dat u het daarmee eens bent. Uw reactie om ons eventueel bij te sturen in die selectie, is dan ook erg welkom. Wij ontvangen graag post - dus: houd u niet in, stuur ons bij als u het nodig vindt. Hebt u tips voor onderwerpen of leuke sites, dan zijn die ook altijd welkom!

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





GOOGLE: NIEUWE AR FUNCTIES IN GOOGLE MAPS
Binnenkort komen er nieuwe mogelijkheden bij de AR modus van Google Maps, die Live View heet. Zo komen er visuele aanwijzingen van herkenningspunten in jouw gezichtsveld, en informatie over hoe ver jij nog van dat herkenningspunt verwijderd bent. Wat handig is wanneer je ergens in een onbekende omgeving bent, want zo kun je je meteen op dat punt oriënteren.

Live View zal ook de context verbeteren bij de routebeschrijving voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld wanneer je uit de metro komt, en niet bekend bent met die plek.

De nieuwe functies komen uit voor Android en iOS, voor 25 steden, waaronder Berlijn, Londen, New York, Rome en San Francisco, Tokyo. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/10/1/21497741/google-maps-ar-directions-landmarks-orientation-live-view



VK WIL ELEKTRISCHE STEPS TOELATEN
In eigen land rijden de elektrische steps vrij rond, maar in het VK mag dat niet. Daar mogen de e-scooters enkel op privéterrein rijden. Nu heeft het UK Transport Committee of MPs gevraagd dat de voertuigen, die daar e-scooters genoemd worden, gelegaliseerd moeten worden, als vervoermiddel dat een groen alternatief is voor auto's. Rijden op het voetpad zou echter niet toegelaten worden.

Het comité vindt wel dat er eerst een onderzoek moet komen naar het aantal en de aard van de ongevallen die ermee gebeuren. Want dat zijn er helaas heel wat, en vaak met dodelijke afloop. Daarom vindt het comité dat de plaatselijke overheden de snelheid zouden moeten monitoren en beperken, het dragen van een helm aanmoedigen, en de veiligheid van de voetganger moeten waarborgen, vooral voor mensen met een handicap.

Meer bij de BBC.
https://www.bbc.com/news/uk-politics-54380251



TWITTER: FATSOEN OOK ALS JE GEEN TRUMP-FAN BENT
Het is geweten: de Amerikaanse president Trump heeft voor- en tegenstanders. En die kunnen heel fel in hun uitingen zijn.

Iets wat duidelijk werd toen het bericht verscheen dat president Trump positief getest was op COVID-19. Er waren heel wat mensen die hun medeleven betuigden, en hem beterschap wensten. Maar meteen roerden ook de tegenstanders van Trump zich, en in plaats van hem goede wensen toe te sturen, regende het verwensingen.

Twitter heeft daarom gezegd dat het dergelijke tweets niet zal toelaten. "Content waarbij er iemand de dood gewenst wordt, of ernstig lichamelijk letsel, of een dodelijke ziekte, is tegen onze regels".  Ook als dergelijke tweets tegen president Trump zijn.

Met deze regel verschilt Twitter wel van Facebook, daarop wijst Vice.com. Waar het op neerkomt is dat je bij Facebook dus wel degelijk mag schrijven dat je hoopt dat Trump sterft, zolang je hem niet tagt in de posting.

Een interessante opmerking van Vice.com.
https://www.vice.com/en/article/y3zynw/twitter-says-you-cannot-tweet-that-you-hope-trump-dies-from-covid



MACOS BIG SURE: JE KAN VIDEO KIJKEN IN 4K
Binnenkort komt de nieuwste versie uit van het macOS besturingssysteem, de Big Sur genaamd. En het grote voordeel is dat je dan Netflix in 4K HDR kan bekijken in je Safari browser - zo bericht The Verge onder voorbehoud.

Volgens een document van Netflix support zou 4K HDR content van de streamingprovider enkel beschikbaar zijn op Macs van 2018 of later. Omdat die de T2 beveiligingschip bevatten - en alhoewel het document van Netflix niet zegt waarom die chip nodig is, speculeert The Verge erop dat dit te maken heeft met performantie. Apple heeft namelijk gezegd dat de T2 "het transcoderen van HEVC video tot twee keer sneller maakt dan bij de vorige generatie".

Bij Windows kan je al langer 4K HDR content bekijken in de browser, tenminste als je de Edge browser gebruikt, of de Netflix Windows app, en je CPU en GPU sterk genoeg zijn.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/10/1/21497093/netflix-4k-apple-macos-big-sur-t2-security-chip



AMAZON: NIEUWE BIOMETRISCHE BEVEILIGING
Amazon heeft een nieuwe biometrische technologie voorgesteld: Amazon One. De bedoeling daarvan is dat je je aankopen in een winkel kan betalen met de afdruk van de palm van je hand, door die te laten scannen wanneer je binnenkomt of buiten gaat.

Zoals te verwachten valt, wordt die technologie in twee Amazon winkels eerst uitgetest: Amazon Go winkels in Seattle en Washington, om later ook naar meer dan 20 andere winkels uitgerold te worden.

Wanneer je je registreert, laat je je handpalm scannen, en steek je je betaalkaart in een terminal. Wanneer je dan de volgende keer terugkeert, moet je enkel nog je handpalm laten scannen. Zo kan je dus winkelen zonder betaalkaart of portemonnee, enkel met je handpalm.

De bedoeling van Amazon is natuurlijk om die technologie aan andere winkelketens te verkopen.
https://www.vox.com/recode/2020/9/29/21492351/amazon-one-hand-scan-payments-palm-checkout-whole-foods?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



EUROPA WIL VOORAF INSTALLEREN VAN APPS VERBIEDEN
Wanneer je een smartphone koopt, dan bevat die al heel wat apps. Wat leuk is, want je kan meteen aan de slag. Maar het betekent wel dat de vooraf geïnstalleerde apps een voetje voor hebben, want de meeste gebruikers zullen niet de moeite doen om een andere app te gaan installeren.

Europa meent dat dit de concurrentie vervalst. Het werkt daarom de Digital Services Act uit, en in de kladversie ervan kan je lezen dat fabrikanten voortaan geen vooraf geïnstalleerde apps meer mogen zetten op hun toestel (niet alleen smartphones maar ook laptops), wanneer er ook alternatieven zijn voor die app van derden. En dat de gebruiker dan de kans zou moeten krijgen om zelf apps te installeren voor bijvoorbeeld muziek of een browser.

Ook de praktijk waarbij makers van apps afspraken kunnen maken met fabrikanten om enkel hun app te installeren - iets wat bijvoorbeeld Google doet voor Android-toestellen.

Verder zou je ook de vooraf geïnstalleerde apps moeten kunnen verwijderen.  En nog een bepaling, die naar onze mening gericht is tegen de handelspraktijken van Amazon, zegt dat bedrijven met een dominante website en/of markt de data gebruiken die zij over de gebruikers verzamelen, niet voor andere doeleinden mogen gebruiken dan voor het platform zelf, en dus niet voor advertenties.

Er volgt nu een uitvoerige bevraging van de burgers over deze wetgeving. Meer bij 9to5mac.
https://9to5mac.com/2020/10/01/pre-installed-apple-apps/



WAAROM JE BETER JE REKENBLAD OPSLAAT ALS XLSX EN NIET ALS XLS
Een opmerkelijk verhaal uit het VK. Het blijkt namelijk dat de Public Health England, de openbare gezondheidsdienst aldaar, heeft moeten melden dat het tussen 25 september en 2 oktober 15.841 besmettingen niet heeft gerapporteerd.

Wat wil het geval? Wel, de dienst gebruikte een automatisch proces om de logs van verschillende diensten waar testen afgenomen werden, te combineren. Al die data werden door die bronnen afgeleverd in CSV-vorm (comma separated value), en dan gecombineerd in één groot rekenblad, dat dan als een XLS bewaard werd. Alle diensten die met deze gegevens moesten werken, zoals Test and Trace en andere dashboards konden dan in dat bestand hun informatie halen.

Maar elke besmetting bevatte in dat bestand meerdere lijnen. En het blijkt dat een rekenblad in XLS formaat slechts om kan met 65.000 lijnen data. En daardoor kon het bestand maximaal 1400 getallen bevatten, vandaar de onderraportering.

Gelukkig werd de fout snel ontdekt en hersteld, en de mensen die door de contact tracers gecontacteerd hadden moeten worden zijn inmiddels gecontacteerd - zij het met vertraging.

Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-54423988



INSTAGRAM: SHOPPING TOOLS
Influencers die via Instagram waren aanprijzen, zullen in de zevende hemel zijn. Want Instagram heeft het voor hen mogelijk gemaakt om nog meer geld te verdienen.

Instagram heeft namelijk in-app shoppint tools uitgebracht op IG TV. Daardoor kan een influencer bepaalde producten taggen in zijn video, en wie de video ziet en dat product wil aankopen, kan dat doen vanuit de app.

Instagram is van plan om ook in Reels dat in-app shoppen mogelijk te maken. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/instagram-adds-shopping-reels-igtv-120042628.html



FRANKRIJK IS PIONIER MET WET OVER JONGE INFLUENCERS
Sommige influencers die heel populair zijn, zijn wel heel jong. Jonger dan 16 jaar. Wat eigenlijk neerkomt op kinderarbeid, en beneden de 16 jaar is dat verboden. Er zijn wel enkele uitzonderingen, maar die zijn erg beperkt. Jonge acteurtjes bijvoorbeeld, mogen maar x uren per dag of week "werken". En het geld dat zij verdienen moet op een speciale rekening worden overgemaakt, bijvoorbeeld.

Voor "traditioneel" werk is dat redelijk genormaliseerd, en worden de kinderen goed beschermd. Maar voor kinderen die influencers zijn, is dat niet het geval.

Daarom heeft de Franse Assemblée Nationale unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd om dit te regelen. Een goede zaak, want je moet weten dat er tientallen gevallen zijn van populaire youtubers, die inkomsten hebben die tot 150.000 euro per maand kunnen gaan, en die hun ouders zelfs toelaten om zelf hun job op te zeggen. En dat begint op misbruik te lijken, waartegen ingegaan moet worden.

Meer bij Le Monde.
https://www.lemonde.fr/societe/article/2020/10/06/le-parlement-adopte-a-l-unanimite-une-loi-pour-encadrer-la-pratique-des-enfants-influenceurs_6055019_3224.html?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1602040868



GOOGLE: CHROME 86 EN ANDERE NIEUWTJES
Google heeft enkel aankondigingen gedaan, die wij even snel langslopen. Zo ben jij ook weer mee!

- Versie 86 van de Chrome browser is uit. Hij heeft een krachtigere bescherming van wachtwoorden voor iOS en Android, een VP video codec voor de versie Big Sur van het macOS, en een hele sliert features voor ontwikkelaars, waarover je uitvoerig leest bij Venturebeat. (1)

- De Google search app voor iOS en Android krijgt nu ook een Stories functie, met een carrousel waarin de focus ligt op de content van en uitgever, met audio, video en foto's. Meer bij TechCrunch. (2)

- En verder: bij de Google Ads krijg je voortaan ook automatische 'Insights',  dus een automatisch inzicht over hoe je campagne loopt, aankondigingen die een hint geven dat Google het echt meent met zijn machine learning. Er is ook nog een nieuw soort campagne, de 'Performance Max', waarmee je met één advertentie een publiek kan bereiken op alle kanalen en apps die Google bezit. Google zorgt er automatisch voor dat zij aan het juiste formaat aangepast worden.

- En dan is er nog de Automated Video Action Campagnes, die zullen draaien op YouTube en de videopartners van Google, en waarbij de kijker zou moeten interageren met de video. Over dit alles meer bij SearchEngineLand. (3)
https://venturebeat.com/2020/10/06/google-chrome-86/
https://techcrunch.com/2020/10/06/google-adds-stories-to-its-search-app-for-ios-and-android/
https://searchengineland.com/google-ads-intros-automated-insights-performance-max-campaigns-to-release-video-action-out-of-beta-341584



SLACK: BOODSCHAPPEN UITWISSELEN MET IEMAND VAN BUITEN HET BEDRIJF
Samenwerkingstool Slack is heel handig, maar is vooral bedoeld om binnen één team, één bedrijf te werken. Maar toch moet je geregeld met externe personen ook communiceren.

Daarvoor wil Slack nu gaan zorgen. Het creëert hiervoor het begrip "trusted partner", en daarbij horen verschillende tools. Slack Connect DMs (Direct Messages) bijvoorbeeld laten toe dat iemand van binnen de organisatie, samenwerkt, documenten deelt enz. van buiten de organisatie, door hem een invitatie te verzenden. Met andere woorden: je kan DM gebruiken met iedereen in het Slack ecosysteem, op voorwaarde evenwel dat die een Slack licentie moet hebben.

Deze nieuwe feature wordt pas tegen volgend jaar algemeen uitgerold. Slack wil eerst zeker zijn dat de functie de veiligheid van het systeem niet in gevaar brengt, en ook niet misbruikt wordt voor spam.

Meer uitleg bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/10/07/slack-introduces-new-features-to-ease-messaging-between-business-partners/



PROCES TUSSEN ORACLE EN GOOGLE KAN ENORME GEVOLGEN HEBBEN VOOR TECHINDUSTRIE
Momenteel loopt er in de VS een proces tussen Oracle en Google, over het feit dat Google Java gebruikt in het Android besturingssysteem. Deze zaak is redelijk ingewikkeld, maar wij vonden een heel goede uitleg bij DTNS, en wij proberen die over te brengen.

De oorsprong lig bij Java, een programmeertaal die door Sun Microsystems uitgedacht werd. In 2009 werd Sun overgenomen door Oracle.

In 2007 begon Google met zijn Android besturingssysteem. Het wou daarin belangrijke delen van de Java API gebruiken, maar kon geen akkoord bereiken met Sun over een licentie daarop. Daarom heeft Google zijn eigen code gecreëerd waarin het stukken code leende van een open source-versie van Java.

Het proces draait nu niet rond het feit dat Oracle bezwaar heeft tegen idee dat Google zijn eigen API gebruikt als interface met Java. Oracle beweert echter wel dat de implementatie die Google doet van de API, gestolen is van zijn eigen API.

Kort samengevat draait de zaak rond de vraag of een API een methode van werken is of een creatieve uitdrukking. Op dat laatste berusten auteursrechten, op het eerste niet. En op een methode van werken kan je dus geen proces rond auteursrechten voeren.

Als de rechters van het  Amerikaanse hooggerechtshof beslissen dat op een API een auteursrecht berust, dan heeft dit enorme impact op de techindustrie. Want duizenden API's zouden meteen kunnen leiden tot processen rond auteursrechten. Bedrijven die nieuwe API's bedenken, zouden dit als een bron van inkomsten kunnen zien, waarop zij licenties kunnen geven.

Maar het zou het wel duurder kunnen maken om nieuwe software te ontwikkelen juist omdat de ontwikkelaars die licenties moeten betalen.

Het hele proces wordt nog bemoeilijkt door de politieke situatie in de VS. Momenteel telt het Hooggerechtshof 8 rechters, zodat het mogelijk is dat 4 rechters zich voor en 4 rechters zich tegen uitspreken. Als er zo'n patstelling komt, dan is het waarschijnlijk dat de zaak terug voorkomt, maar dan met een oneven aantal rechters.

Meer bij Protocol en ArsTechnica.
https://www.protocol.com/google-oracle-supreme-court-software-api
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/10/google-asks-supreme-court-to-overrule-disastrous-ruling-on-api-copyrights/



MICROSOFT: NIEUWE MOGELIJKHEDEN VOOR BING ZOEKMACHINE EN PRINCIPES VOOR DE APPSTORE
Bij de discussies over de praktijken in appstores, wordt vooral naar Google en Apple met de vinger gewezen. Maar ook Microsoft heeft een appstore.  Hoe zit het daar? Wel, Microsoft heeft aangekondigd dat het 10 principes gaat hanteren in zijn winkeltje, waaronder het feit dat ontwikkelaars zelf een betaalsysteem kunnen kiezen voor in-app aankopen en dat het voor zijn eigen apps dezelfde standaarden zal hanteren als die voor apps van andere bedrijven. De volledige lijst bij Axios (1).

Microsoft zelf vindt dat deze principes een voorbeeld zouden moeten worden voor alle andere appstores.

Er is uit het Microsoft-front nog ander nieuws, en wel over de Bing zoekmachine. Wij moeten toegeven dat die op onze computer in een hoekje staat weg te kwijnen, maar blijkbaar zouden we die toch wel eens terug moeten uitproberen - de nieuwigheden zien er wel interessant uit.

Zo bevat de zoekmachine voortaan ook een optie om prijzen te vergelijken tussen verschillende aanbieders - iets wat hoort bij de 'Collections' bookmarking dienst.

Die Collections kan je nu ook integreren met Pinterest, zodat je je verzameling gemakkelijker daar kan posten.

Het maken van screenshots wordt ook uitgebreid met verschillende opties, de ondersteuning voor PDF werd verbeterd, en er is een update voor de Teleparty extensie, waarmee je met verschillende vrienden tv-reeksen simultaan kan streamen en daarover chatten via de zijbalk in je browser.

Meer bij TechCrunch.
https://www.axios.com/microsoft-app-store-playbook-swipes-at-apple-google-9681b58b-4923-44c0-805e-9f3a1dc71bcb.html
https://techcrunch.com/2020/10/08/microsoft-is-building-a-price-comparison-engine-into-its-edge-browser/



SNAPCHAT BLIJFT DE POPULAIRSTE
Het jonge volkje heeft, over het algemeen genomen, drie apps waar het voortdurend rondhangt: Snapchat, Tiktok en Instagram. En waar ondanks het feit dat er zoveel gesproken wordt over TikTok, is Snapchat nog altijd de populairste app volgens een onderzoek "Taking stock with teens".

34% van de tieners uit het rapport noemde Snapchat zijn favoriete social media app, gevolgd door TikTok en daarna Instagram.

Maar wanneer je naar het gebruik van de app lijkt, dan blijkt dat Instagram daar bovenaan staat met 8% engagement, gevolgd door Snapchat met 80% en TikTok met 69%.

Maar het is een beetje een kruisbestuiving. Filmpjes die op TikTok gemaakt worden zie je op de andere sociale netwerken, en omgekeerd. Vergeet ook niet dat de meeste internauten nu wel weten dat er problemen zijn met TikTok, en daarom op meerdere paarden gaan wedden en op alle sociale media hun account hebben.

Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2020/10/06/tiktok-passes-instagram-as-second-most-popular-social-app-for-us-teens.html



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SAMSONITE MAAKT RUGZAK MET JACQUARD VAN GOOGLE
Bagagemaker Samsonite heeft deze week de Konnect-i rugzak voorgesteld, die de Jacquard-technologie van Google bevat, een technologie die aanraaksensoren verweeft in de stof.

Concreet gaat het hier om stof die in de "bretellen" vooraan van de rugzak zitten, en waarmee je dus een aantal functies kan bedienen op je smartphone. Het geheel wordt aangedreven door een kleine tag op de rugzak, die je via een mini-USB poort kan herladen. De tag kan trouwens ook meldingen vertonen via de ingebouwde LED, en heeft ook een ingebouwde motor om te gaan vibreren bij een melding.

Via een aanraakscherm op het draaglint links kan je naar boven of beneden vegen, en tikken om bijvoorbeeld je media te bedienen, een spraakassistent te activeren, enz.

Deze rugzak zou $200 moeten kosten, wat een heel verschil is met de vorige toepassing van Jacquard, weliswaar door een groot modehuis (Saint-Laurent), waarvan de Cit-e Backpack paar liefst $100 moet kosten.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/10/05/google-teams-up-with-samsonite-to-launch-a-jacquard-smart-fabric-enabled-backpack/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29       



NVIDIA: SNELLE SUPERCOMPUTER MAAR OOK IETS VOOR VIDEOCONFERENTIES
Normaal gezien volgen wij de evoluties van chips niet zo van nabij, maar dit is toch een bericht dat ons interessant leek. Het gaat om Nvidia, dat aankondigt dat het bezig is met het bouwen van de snelste supercomputer, die ingezet kan worden voor AI research en de gezondheidszorg.

De Cambridge-1 heet hij, en hij zal maar liefst 400 petaflops leveren, en bovendien tot de drie meest energie-efficiënte computers gaan behoren. Hij zal eind dit jaar online komen, en gebruikt worden door o.a. de mensen van AstraZenica die aan het COVID-19 vaccin werken.

Voor doe-het-zelvers brengt Nvidia de Jetson Nanon 2Gb single board computer uit, die slechts $59 zal kosten. Deze computer is te vergelijken met de Jetson Nano, maar die had 4Gb en meer poorten. Een iets lagere klasse dus, maar wel goedkoper.

Het interessantste is echter Maxine, een suite software tools voor wie videoconferentie apps ontwikkelt. Maxine kan de resolutie van het beeld opschalen, achtergrondgeluid verwijderen, ervoor zorgen dat jij centraal in het beeld staat - meer nog, het kan je gezicht heroriënteren zodat het lijkt alsof je recht in de lens kijkt naar je gesprekspartner. Een beetje valsspelen eigenlijk.

Maxine kan ook real-time ondertiteling doen, je kan notities maken en het zorgt zelfs voor vertaling. Wat Maxine echter vooral handig maakt in gebieden met lage bandbreedte, is dat het werkt met compressie van de bandbreedte: het analyseert de gezichtspunten van elke persoon tijdens een gesprek, en zal die dan als het ware reconstrueren op de computer van de ander, zonder alle beeldinformatie te moeten meesturen.

Meer uitleg bij Anandtech en The Next Web.
https://www.anandtech.com/show/16137/nvidia-announces-ampere-rtx-a6000-a40-cards-for-pro-viz?utm_source=twitter&utm_medium=social
https://hackaday.com/2020/10/05/nvidia-announces-59-jetson-nano-2gb-a-single-board-computer-with-makers-in-mind/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




SPOTIFY: MENSEN TOEVOEGEN AAN GEZAMENLIJKE LIJSTJES
Het is erg leuk om samen met vrienden een speellijstje op Spotify samen te stellen. Maar tot nu toe was dat niet zo eenvoudig.
Spotify gaat dat nu verbeteren. Zo kan je heel gemakkelijk via "Add User" aanduiden wie mag meewerken. En om te voorkomen dat iemand de "flauwe plezante" gaat uithangen, zal bij elke song die door de anderen toegevoegd werd, de avatar van die persoon staan.
https://www.engadget.com/spotify-collaborative-playlist-features-153635036.html




 
De nieuwe oogst


HOE GOED BEN JIJ MET WISKUNDE?
Deze website biedt je een test aan om dit uit te vinden. De test wil niet zozeer uitvinden of jij formules kent, maar wel of jij een geest hebt die wiskundig, logisch denkt. Om toch eens te proberen.
[Taal: ENG]
https://mathvault.ca/math-test


TABBY US: VERWIJDER OVERBODIGE TABS

Met deze extensie voor de Firefox browser worden overbodige tabs automatisch verwijderd, zonder dat jij erop moet klikken. Je bespaart tijd, en kan je veel gemakkelijker concentreren op wat ertoe doet.
[Taal: ENG]
https://www.tabby.us/


SIMPDF: MINIMALE WIJZIGINGEN AAN EEN PDF BESTAND
Deze website geeft je de mogelijkheid om kleine wijzigen uit te voeren aan een PDF-bestand, zonder zelf de Acrobat tools te hebben. Je moet gewoon het document uploaden, en dan op een element in de pagina klikken om het te bewerken. De site belooft dat zij jouw documenten niet bewaart.
[Taal: ENG]
https://simpdf.com/


FUNNEL SEARCH: EXTENSIE

Deze extensie voor je browser zorgt ervoor dat je geavanceerde zoekfuncties kan uitvoeren op Google. Dat kan je natuurlijk nu al, maar daarvoor moet je wel de juiste syntaxis kennen van die opdrachten. Deze extensie laat je die zoekopdrachten uitvoeren in een heel gebruiksvriendelijke omgeving.
https://www.producthunt.com/posts/funnel-search
https://chrome.google.com/webstore/detail/funnel-search/moncnfejkabmlhblomihhdoifkgpgkhh?ref=producthunt


ARBTR: SELECTIEF DELEN
Dit is een minimalistische app, die je moet aanmoedigen om selectief te zijn met wat je deelt. Het bijzondere is dat je maar één link tegelijk kan delen - deel je een nieuwe, dan verdwijnt de oude. Benieuwd of dit succes gaat hebben...
Enkel voor iPhone
https://arbtr.com/


ZELF EEN TO-DOLIJSTJE BIJHOUDEN VIA EXCEL

Zelf hebben wij nog altijd niet de ideale to-dolijst gevonden. Daarom dachten wij eraan om dat zelf te maken via een Excel spreadsheet. Bij onze zoektocht naar tips om zo'n rekenblad slim te ontwerpen, kwamen wij deze website tegen die verschillende templates aanbiedt voor lijstjes met bijvoorbeeld checkboxes, met uitklaplijstjes, enz. Wij gaan wat experimenteren!
[Taal: ENG]
https://www.smartsheet.com/best-to-do-list-excel-templates


ONLYTWEETS: STEUN DE MENSEN DIE JE GRAAG HEBT OP TWITTER
Dit is een dienst die het mogelijk wil maken dat je mensen die echt creatief bezig zijn op Twitter, geld geeft als waardering.
Daarvoor heeft de dienst een systeem bedacht waarbij de makers van originele account een speciale account krijgen, waarbij de beschermde tweets geactiveerd zijn - enkel mensen die door deze twitteraar goedgekeurd zijn, kunnen de tweets zien. Je moet dus eerst een verzoek sturen om die twitteraar te kunnen volgen.
Wanneer een fan nu een persoon met een OnlyTweets account gaat volgen, dan wordt dat verzoek automatisch goedgekeurd.
[Taal: ENG]
https://onlytweets.co/


KAGGLE: TOOL VOOR ONTWIKKELAARS
Deze dienst biedt een omgeving om notebooks aan te maken, waarbij er geen set-up nodig is, En waarbij je code en data kan gebruiken uit 50.000 publieke datasets en 400.000 andere publieke notaboeken van anderen.
[Taal: ENG]
https://www.kaggle.com/


MUSICROAMER: MUZIEK ONTDEKKEN

Bij deze dienst vul je de naam van en favoriete artiest in. En de site geeft dan een cirkel met verwante artiesten rond die muzikant of groep. Klik erop, en je kan verder gaan ontdekken. De muziekfragmenten zijn afkomstig van Spotify.
[Taal: ENG]
https://www.musicroamer.com/player#


SKINCARE: WAT ZIT ER IN JOUW SCHOONHEIDSPRODUCT?
Op deze website kan je te weten komen waaruit jouw schoonheidsproduct bestaat, en wat die verschillende ingrediënten eigenlijk doen. Je kopieert gewoon de lijst van een website, of neemt een foto van de ingrediëntenlijst en uploadt die.
[Taal: ENG]
https://skinsort.com/ingredient-analyzer


ECMWF MAAKT VOORSPELLINGEN OPEN SOURCE

Mooi nieuws, dat eigenlijk toch minstens alle overheidsinstellingen zouden moeten navolgen: ECMWF, European Centre for Medium Range Weather Forecasts", heeft aangekondigd dat het zijn voorspellingen op medium, lange termijn qua temperatuur, wind, wolken en oceaangolven gratis toegankelijk maakt voor iedereen.
[Taal: ENG]
https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020/ecmwf-moves-towards-policy-open-data


DINO DIRECTORY
Fan van de grote beestjes - de supergrote beestjes? Zoals dinosaurussen? Dan is dit artikel van het Natural History Museum wel iets voor jou. Je vindt er feiten in, cijfers en afbeeldingen van meer dan 300 dinosaurussen.
[Taal: ENG]
https://www.nhm.ac.uk/discover/dino-directory.html
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Dialect van het Nederlands in en rond Zottegem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zottegems
    Sterrenbotsing - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sterrenbotsing
    Nederlands filmproductiebedrijf - https://nl.wikipedia.org/wiki/IJswater_Films
    Kunstmatige baarmoeder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmatige_baarmoeder
    Historische weg tussen Haarlem en Alkmaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heereweg_(Haarlem-Alkmaar)
    Archeologische cultuur in Noord-Mesopotamië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hassunacultuur
    Vlaamse televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Black-out_(televisieserie)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Oorlog in Nagorno-Karabach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_in_Nagorno-Karabach
    Premier van België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_De_Croo
    International Darts Open 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/International_Darts_Open_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Parijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Parijs


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Vier League of Legends-teams strijden om 10.000 euro in de Dutch League Country Finals
https://www.ad.nl/esports/vier-league-of-legends-teams-strijden-om-10-000-euro-in-de-dutch-league-country-finals~a666dc51/
- Podcast: Dit is waarom zoveel series bij Netflix gecanceld worden
https://www.ad.nl/tv-en-radio/dit-is-waarom-zoveel-series-bij-netflix-gecanceld-worden~a890a4c8/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 5 manieren waarop cybercriminelen je kunnen chanteren
https://computertaal.info/2020/10/08/5-manieren-waarop-cybercriminelen-je-kunnen-chanteren/
- Sims 4: Journey to Batuu – een Star Wars DLC
https://computertaal.info/2020/10/05/sims-4-journey-to-batuu-een-star-wars-dlc/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Geek - Amerikaanse leger test augmentedrealitybril voor honden
https://tweakers.net/geek/173190/amerikaanse-leger-test-augmentedrealitybril-voor-honden.html
- Nederlands bedrijf wil servers in flats plaatsen om die te verwarmen - update
https://tweakers.net/nieuws/173180/nederlands-bedrijf-wil-servers-in-flats-plaatsen-om-die-te-verwarmen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- België krijgt museum van videogames
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgie-krijgt-museum-van-videogames/article-news-1651267.html
-  Archiveringsbedrijf Youston investeert 25 miljoen euro op Lear-site in Genk
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/archiveringsbedrijf-youston-investeert-25-miljoen-euro-op-lear-site-in-genk/article-news-1651209.html


*** TANDEMTECH


- Porsche Taycan 4S review: op pad met een elektrische wagen van 155.000 euro
Jong en pittig
https://tandemtech.be/porsche-taycan-4s-review-e2e5cfd77436
- Cowboy 3 review
Niet perfect, wel Cowboy
https://tandemtech.be/cowboy-3-review-9c98a8cb7f21



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze 31-jarige maakte tijdens haar doctoraat de sprong naar het ondernemerschap: “Als je je eigen identiteit in een bedrijf steekt, dan creëer je vanzelf iets unieks”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-31-jarige-maakte-tijdens-haar-doctoraat-de-sprong-naar-het-ondernemerschap-als-je-je-eigen-identiteit-in-een-bedrijf-steekt-dan-creeer-je-vanzelf-iets-unieks
- Van wie is de patiënt nog, nu artificiële intelligentie steeds meer toepassingen kent in de medische wereld?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/van-wie-is-de-patient-nog-nu-artificiele-intelligentie-steeds-meer-toepassingen-kent-in-de-medische-wereld



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 TIP: 17 NIEUWE DINGEN DIE JE IN IOS 14 KAN DOEN

Elke versie van een besturingssysteem bevat vele nieuwigheden. In dit artikel van Gizmodo leer je 17 dingen die je kan doen met iOS 14, die voorheen niet mogelijk waren.
Zoals de App Clips (apps gebruiken zonder ze volledig te installeren), of Widgets toevoegen aan het home scherm.
https://gizmodo.com/17-things-you-can-do-in-ios-14-that-you-couldn-t-do-bef-1844975020


ADOBE: BLIK IN FOTO'S VERSCHUIVEN

Wist je dat je bij Adobe Photoshop Elements 2021 erg mooie aanpassingen aan foto's kan maken. Zoals een foto die uit twee personen bestaat, en waarvan een een andere richting uitkijkt dan de ander - waarbij je dan dat gezicht kan "draaien" zodat iedereen in de cameralens kijkt.
Bij Gizmodo vind je meer uitleg hierover, en ook hoe het moet.
https://gizmodo.com/adobe-now-lets-you-easily-adjust-where-everyone-in-a-ph-1845103861?utm_campaign=Gizmodo&utm_content=1602162569&utm_medium=SocialMarketing&utm_source=twitter



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 UPNOTE: NOTITIES MAKEN


Wij zijn grote fan van Evernote, maar er zijn uiteraard nog andere tools om notities te maken. UpNote laat zich vooral voorstaan op het feit dat het een supermooie lay-out heeft. Maar voor de rest kan je gewoon zoals bij Evernote je notities organiseren in notaboeken, en tags toevoegen. En heb je links een zijbalk met een overzicht van al je notaboeken.
Verkrijgbaar voor iOS, Mac en Microsoft (en dat is dus de reden waarom wij Evernote verkiezen: het is écht multi-OS, en dus ook voor Android)
https://getupnote.com/


PLAYWRIGHT: VOOR ONTWIKKELAARS
Microsoft heeft Playwright aangekondigd, een tool waarmee ontwikkelaars testen in Python kunnen schrijven voor webapps in Chrome, Chromium-gebaseerde Edge, Apple Safari en Mozilla Firefox.
Meer bij ZDNet
https://www.zdnet.com/article/microsoft-playwright-for-python-language-lets-you-test-web-apps-in-all-major-browsers/
https://github.com/microsoft/playwright-python


WHISK: SCAN EN BEWAAR JE RECEPTEN


Met deze tool kan je een recept dat je vindt in een kookboek, en zelf op je eigen laptop of smartphone bewaren wil, kan inscannen - maar dan wel zodat je de tekst kan bewerken, en bijvoorbeeld een recept van 4 naar 2 personen kan aanpassen, en een opmerking kan toevoegen.
Voor iOS en Android
https://whisk.com/scan/


GOODLINKS: ARTIKELS LATER LEZEN
Deze tool maakt het heel eenvoudig om, wanneer je een link tegenkomt bij het bladeren op een website op je smartphone, je die link kan bewaren om later, wanneer je meer tijd hebt, het artikel te lezen.
Enkel voor iOS
https://goodlinks.app/


HEMINGWAY APP: TEKST VERBETEREN
Wanneer je in deze webapp een tekst invoert, dan zal hij die tekst nagaan en tips geven om die krachtiger en helderder te maken. Zo wijst hij je erop wanneer je een passieve vorm gebruikt, in plaats van actieve. Te lange zinnen worden gemarkeerd, om je aan te moedigen die op te splitsen, enz.
De app werkt helaas enkel op Engelse teksten.
http://www.hemingwayapp.com/


BRIGHTNESS CONTROL: HELDERHEID VAN JE SCHERM


Een tool voor Windows 10 - klein maar wel heel handig. Na installatie verschijnt er immers een icoontje in je taakbalk, waarmee je instant de helderheid van je laptop of van het scherm van je monitor kan aanpassen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/brightnesscontrol/9ppsvwj4z4qz?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


MOODO: COMBINEER TAKEN, EMAIL EN KALENDER
Toen ik deze website zag, was ik meteen enorm enthousiast: een kalender waarbij je taken vanuit je mail naar andere apps kan slepen, dat is wat wij zoeken!
Het ziet er inderdaad heel interessant uit maar het probleem is dat je vooral beperkt bent tot Google tools zoals Gmail, Calendar, Drive, Contacts. Wij zagen ook enkele andere diensten, zoals OneNote en EverNote, wat het dan weer interessanter maakt.
Om toch eens uit te proberen!
App voor iOS en Android.
https://www.moo.do/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer men eraan gewend is geraakt,
is pessimisme even plezierig als optimisme.
-Arnold Benneit-