Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/9/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1175 van 19/9/2020



Gegroet lezer,

Een heerlijke zaterdag in de zon - en niet eens te warm. Wat kan een mens nog beter wensen om de zomer af te sluiten? Een verse NeTTies misschien, om rustig te lezen? Daar doen wij ons best voor! Wij raapten voor u de interessantste nieuwtjes bijeen, waarbij Apple toch wel de hoofdrol speelt, met de aankondiging van zijn nieuwe combinatie-abonnement.

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




APPLE PAST VOORWAARDEN APP STORE AAN
Je hebt de voorbije weken kunnen lezen dat er heel wat commotie is rond de voorwaarden van Apple voor de App Store, en dan vooral de 30% commissie die Apple vraagt op elke in-app aankoop.

Nu heeft Apple zijn voorwaarden gewijzigd, maar niet iedereen is er gelukkig mee. Zo wordt het expliciet toegelaten dat er apps geplaatst worden voor streamingdiensten zoals de Google Stadia of xCloud van Microsoft. Wat op zich positief is - ware het niet dat elke game die via deze dienst aangeboden wordt, ook gedownload moet kunnen worden in de App Store. Bovendien moet elke update aan de game eerst voorgelegd worden aan Apple vooraleer het gestreamd kan worden.

Met andere woorden: Google en Microsoft mogen er geen één app zetten waarmee je alle games kan streamen, voor elke streaming game moet er een aparte app komen. En daarbuiten kunnen Google en Microsoft (en anderen, als zij streaming games willen aanbieden) nog een extra app in de App Store plaatsen, die dan als cataloog moet dienen voor die aparte apps (1).

Microsoft heeft in een persbericht al laten weten dat het dit een slechte zet vindt. Gamers willen één app, die hen toegang geeft tot alle games, en geen honderden apps om te downloaden (2).

Andere wijzigingen van de App Store regels kunnen wel op goedkeuring rekenen. Zo zullen one-on-one gebeurtenissen zoals fitness-oefeningen en cursussen, betaald kunnen worden buiten de App Store om, maar one-to-many evenementen wél. Hiermee wil Apple tegemoetkomen aan de kritiek op het feit dat dergelijke evenementen via Facebook duurder zijn wanneer zij op een iPhone gebeuren.
https://www.theverge.com/2020/9/11/21432695/apple-new-app-store-guidelines-streaming-game-services-email-purchases
https://www.cnet.com/news/apple-changes-app-store-rules-to-allow-streaming-game-services-xbox-says-not-enough/



CHINA BREIDT LIJST MET EXPORTVERBOD UIT
De handelsoorlog tussen China en de VS escaleert verder, en de technologiebedrijven komen tussen twee vuren te zitten. China heeft namelijk verschillende technologieën toegevoegd aan zijn lijst met producten die niet uitgevoerd mogen worden, tenzij met toestemming van het Ministerie van Handel en het Ministerie van Wetenschap en Technologie.

Over deze lijst was al bericht in het kader van de verplichte verkoop van TikTok, toen bekend werd dat het exportverbod het moeilijk zou maken om die verkoop door te zetten. Maar de lijst heeft nog meer gevolgen.

Want op die lijst staat ook technologie voor drones en voor beveiliging, voor spraakherkenning en software voor het scannen van handgeschreven teksten.

Dit betekent dat bedrijven die een research & development afdeling hebben in China, het risico lopen dat zij hun software niet mogen "exporteren", dus in andere landen dan China gebruiken. Zij moeten nu dus beslissen: gaan zij hun R&D center verplaatsen naar buiten China, of de technologie enkel in dat land gebruiken? Microsoft, DJI, Zoom en Tencent zijn enkele van de bedrijven die hiermee geconfronteerd worden.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-china-tech-rules-idUSKBN2620JW



ZOOM NU MET 2FA
Een van de populairste apps en webdiensten voor het televergaderen is toch wel Zoom. Van een onbekende app werd het in één klap het synoniem voor teleconferencing - net zoals Google het synoniem werd voor zoekmachines.

Maar Zoom had wel af te rekenen met verschillende beveiligingsproblemen. Daar heeft het heel hard aan gesleuteld, en de nieuwste verbetering is dat het nu ook een two-factor authenticatie aanbiedt.

Wanneer je dit activeert, zal je dus bij het inloggen op de app of na het aanklikken van de url van de meeting, een sms krijgen met daarin een eenmalige, tijdelijke code die je als wachtwoord moet intikken. Je kan ook gebruikmaken van een authenticatie-app, zoals bijvoorbeeld Duo.

Meteen doen dus!
https://www.engadget.com/zoom-rolls-out-twofactor-video-call-authentication-for-all-accounts-084536539.html



DE VERKOOP VAN TIKTOK: DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN
Maandag maakte Microsoft in een persbericht bekend dat ByteDance, het bedrijf achter de populaire TikTok app, de afdeling die in de VS actief is niet gaat verkopen aan het bedrijf uit Redmond. Zoals je weet had president Trump, in het kader van de lopende handelsoorlog tussen de VS en China, beslist dat die tak in handen moest komen van een nationaal bedrijf, omdat China ervan verdacht wordt de gegevens van de gebruikers te verzamelen om in te zetten voor spionage-activiteiten.

Toch zal de door president Trump geëiste verkoop van deze tak nog altijd door kunnen gaan, want er was nog een andere kandidaat voor de overname: Oracle. Nu kan je vragen wat Oracle met TikTok, een app die vooral op (jonge) particuliere gebruikers georiënteerd is, kan aanvangen - Oracle is nu eenmaal vooral gericht naar bedrijven, met zakelijke toepassingen en diensten. Het antwoord is simpel: door de data-infrastructuur van de Amerikaanse tak van TikTok te gaan beheren, kan Oracle zijn expertise in datacenters bewijzen.

Hoe het nu verder moet met TikTok in de rest van de wereld is nog de vraag. Vergeet niet dat TikTok in Europa ook 100 miljoen 'MAU' gebruikers heeft (Monthly Active Users = minstens één keer per maand actief op TikTok).

Tussen haakjes: wanneer de Amerikaanse tak van TikTok verkocht wordt aan Oracle (of een ander Amerikaans bedrijf, dat alsnog een bod zou uitbrengen), dan zal die verkoop het aanbevelingslogaritme van TikTok niet bevatten - toch een van de belangrijkste onderdelen van de dienst. Dat logaritme mag immers niet geëxporteerd worden, volgens recente bepalingen van China.

Meer bij TechCrunch en New York Times.
https://techcrunch.com/2020/09/14/tiktok-hits-100m-users-in-europe-as-the-clock-ticks-on-its-us-business/
https://www.nytimes.com/2020/09/13/technology/tiktok-microsoft-oracle-bytedance.html



YOUTUBE LANCEERT ZIJN TIKTOK-RIVAAL YOUTUBE SHORTS
Filmpjes, en dan vooral korte filmpjes, zijn enorm populair. Zowat elk sociaal netwerk heeft wel zijn eigen tool om dergelijke filmpjes te maken en bekijken, van TikTok tot Facebook.

Nu heeft ook YouTube zijn eigen "TikTok-rivaal" aangekondigd: YouTube Shorts. Daarbij kan je filmpjes van maximum 15 seconden uploaden, of maken / bewerken met een set "creator" tools: controles om de snelheid van het afspelen te bepalen, een timer, een countdown tool. Je kan het filmpje ook van een achtergrondmuziekje voorzien - en dat volkomen legaal, dankzij de grote bibliotheek songs van labels waarmee YouTube al afspraken gemaakt heeft over auteursrechten.

Je kan ook gebruikmaken van een "multi-segment" camera, waarbij je verschillende videoclipjes aan elkaar kan plakken tot één korte clip. Eigenlijk allemaal tools die je ook in TikTok vindt. Met andere woorden: wanneer TikTok toch problemen zou krijgen in de VS, staat YouTube klaar om het over te nemen. Alleen: YouTube heeft ondertussen al een "oubollig" imago, terwijl TikTok fris is, voor de jeugd.

Meer bij TechCrunch.

Voor alle volledigheid nog dit: deze tool wordt momenteel enkel in India uitgerold, later volgt wellicht de rest van de wereld.
https://techcrunch.com/2020/09/14/youtube-launches-its-tiktok-rival-youtube-shorts-initially-in-india/



FACEBOOK LANCEERT WATCH TOGETHER
We blijven nog even beeldjes bekijken, maar dan in Facebook. Dat lanceert namelijk Watch Together in Messenger. Daarbij kan je met 8 mensen via een mobiele chat, of zelfs met 50 mensen in een 'Room' een video samen bekijken.

Een functie die erg welkom is in deze coronatijden, want het kan het gevoel van isolement, nu je niet meer met je vrienden samen dingen kan doen, doorbreken. Gedeelde ervaringen, waarover je je mening kwijt kan, die een band scheppen, zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het gevoel van samenhorigheid.

Watch Together werkt met alle Facebook Watch video's, ook de origineel voor Facebook gemaakte video's, filmpjes die gebruikers geüpload hebben, live streams en binnenkort ook muziekvideo's.  Ook dat laatste is belangrijk, want het kan een aanzet geven tot een gezamenlijke digitale beleving van een concert.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/09/14/facebook-introduces-a-co-viewing-experience-in-messenger-watch-together/



STAND VAN ZAKEN OVER CORONA TRACKING APPS
Terwijl in verschillende landen het aantal besmettingen angstwekkend stijgt, staan we toch nog even stil bij de tracking-app, die je moet waarschuwen wanneer je in contact geweest bent met iemand die besmet is.

De technologie werkt, in principe is het een waterdicht systeem waarbij Google noch Apple aan jouw gegevens kunnen, wanneer jij de app op je smartphone installeert. Alleen: het wantrouwen is groot.

En er was nog een aspect dat tot nu toe onvoldoende aangeraakt was: de uitrol van de app werd momenteel nationaal, per land, ingepland. Maar wat wanneer je in een ander land op vakantie geweest was, en daar in contact kwam met iemand die besmet is?

Daarvoor moet dus grensoverschrijdende samenwerking komen, iets waarvoor naar de EU gekeken wordt. De Europese Commissie heeft nu aangekondigd dat het servers aan het testen is, die een interoperabiliteit moeten garanderen tussen de verschillende tracking apps die in de Tsjechische Republiek, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië en Letland gebruikt worden.

Het systeem werd ontwikkeld door SAP en Deutsche Telekom, en werkt door te monitoren met welke andere gebruikers van de app je in contact komt in het buitenland, en dan een push melding te versturen wanneer een van die contacten positief getest wordt.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-tech-idUSKBN2651OD



APPLE ONE: AL JE ABONNEMENTEN IN EEN PAKKET
Voor dinsdagavond had Apple een evenement aangekondigd waarin het nieuwe producten zou aankondigen. En dat werden enerzijds de nieuwe Apple Watch, die meer gezondheidsfuncties omvat. Maar in het persbericht vonden wij nergens een verwijzing naar de goedkeuring door Europese autoriteiten van een toch wel heel belangrijke tool: het meten van je hartslag om voorkamerfibrillatie van je hart vroegtijdig op te sporen - iets waarmee Fitbit wel uitpakt (zie ons eerdere bericht).

Verder werd op het evenement het overkoepelend abonnement Apple One voorgesteld, dat een combinatie moet worden van Apple Music, Apple TV, Apple Arcade, Apple News+ en iCloud. Wat wel handig is. Je kan dat in verschillende opties krijgen:
-Individueel: al deze diensten (Music, TV+, Arcade) plus 50 GB iCLoud opslag kost €14,95 per maand
-Familie: al deze diensten plus 200 GB kost €19,95, te delen met een maximaal aantal gezinsleden
-Premier: hierbij krijg je ook nog eens Apple News en Apple Fitness erbij, plus 2 TB opslag, te delen met maximaal 6 gezinsleden: hiervoor staat de prijs niet vermeld.

En dan is er nog een nieuwe iPad aangekondigd, die sneller is en €329 moet kosten.

Alle aankondigingen op een rijtje op het evenement.
https://www.apple.com/apple-events/september-2020/


INBESLAGNAME VAN ONE PLUS OORTJES GEEN BLUNDER
Dinsdag viel bij verschillende media een schamper bericht te lezen: de douane in de VS had 2.000 "namaak" Apple Airpods, de befaamde draadloze oortjes van Apple, in beslag genomen. Alleen was het geen "namaak", maar oortjes die door OnePlus vervaardigd zijn. Blamage voor de Amerikaanse douane dus, die met de billen bloot kwam want daar verstond men niets van de technologie, zo was de toon in vele berichten.

Maar dit feit verdient wel wat nuance. De inbeslagneming had wel degelijk een grond: zij zouden een inbreuk maken op het "configuration trademark" van Apple. Apple heeft namelijk een handelsmerk gedeponeerd op de manier waarop de oortjes eruit zien en geconfigureerd worden, en als gevolg daarvan was de inbeslagneming dus wel degelijk gerechtvaardigd. De importeur van de One Plus oortjes zal nu de kans krijgen om te bewijzen dat hij geen inbreuk maakt op het handelsmerk van Apple.

Een affaire om te volgen - vooral omdat heel wat andere fabrikanten ongetwijfeld ook draadloze oortjes op de markt willen brengen.
https://www.theverge.com/2020/9/13/21435637/us-cbp-counterfeit-airpods-oneplus-buds-mixup?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2020/9/14/21436760/us-customs-statement-oneplus-buds-seized-apple-airpod-trademarks



BINNENLAND: VALSE WEBSITE ITSME ID DIENST IN OMLOOP
Nogmaals een waarschuwing dat je toch o zo voorzichtig moet zijn met links in mails die ogenschijnlijk afkomst zijn van instanties zoals banken of andere financiële diensten. Want vaak gaat het om compleet nagemaakte mails, en word je, wanneer je de link in de mail aanklikt, naar een nagemaakte website gelokt. Deze week werd er een geval bekend van een tactiek die daarbij gebruikt wordt: de op het eerste oog moeilijk te onderscheiden verschillen tussen bepaalde letters. Een O (de letter o) die eruit ziet als een 0 (het cijfer nul) bijvoorbeeld. Of de l (de letter L) die eruit ziet als een I (de hoofdletter i).

Cybercriminelen deden het met de website van de identificatiedienst "Itsme" (dus itsme) waar de begin "i" verwisseld werd met een 'l' (L) dus.

Het hele verhaal lees je bij SafeOnWeb. Wees dus altijd voorzichtig met links in mails, en tik altijd zelf het webadres in, in plaats van het aan te klikken!
https://www.safeonweb.be/nl/actueel/opgepast-voor-valse-kopie-van-website-itsmer



BINNENLAND: HOGENT START MET EIGEN CONTACTOPSPORINGSDIENST
Tja, wanneer de Vlaamse, noch de federale overheid over de brug komt met een tracing app om coronabesmettingen in te dijken, dan is er ruimte voor plaatselijke initiatieven. Sommige gemeenten doen het, niet met een eigen app, maar met telefoondiensten in samenwerking met huisartsen. Bij de Hogeschool Gent doen ze het met een ingenieus systeem met QR-codes.

Het gaat zo: wanneer een student naar een bepaalde locatie moet voor een les, dan moet hij/zij daar inloggen via een QR-code. Word een student positief getest, dan kunnen de andere studenten, die op dat moment in dat lokaal aanwezig waren, verwitigd worden.

Het gaat dan wel enkel om plekken die toch een bepaald risico inhouden, zoals laboratoria en leslokalen waar praktische lessen gegeven worden. Bij de HOGENT volgen 15.000 studenten les, en zijn er 2.000 personeelsleden. De juiste werking kan je lezen bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/16/hogeschool-gent-start-met-eigen-contact-tracing-systeem-voor-stu/



EUROPA: NULTARIEF IN STRIJD MET NEUTRALITEIT
Wij hebben het in het verleden al vaker aangehaald: wanneer providers zoals Proximus of Telenet een nultarief hanteren voor bepaalde diensten, dus het dataverbruik van bepaalde diensten niet meerekenen bij het algemene dataverbruik waarop je maandelijks recht hebt, dan is dit in strijd met netneutraliteit.

Het is een praktijk die toch regelmatig toegepast wordt. Denk bijvoorbeeld aan de "favoriete" apps die je bij mobiele providers kan aanduiden (met beperkte keuze) zodat bijvoorbeeld het dataverbruik bij Spotify niet meetelt.  Of denk aan het feit dat je, wanneer je een abonnement neemt bij Netflix en de filmpjes op je smart-tv bekijkt, dit meegeteld wordt voor je downloadvolume, maar bijvoorbeeld je verbruik via je Play More van Telenet, toch ook een streamingdienst, niet telt.

Welnu, het hoogste gerechtshof van de EU heeft geoordeeld dat deze praktijken indruisen tegen het principe van netneutraliteit. Alle diensten moeten op gelijke voet behandeld worden, zo luidt het.

Een vonnis dat enerzijds wel positief is - door bepaalde diensten te bevoordelen zoals Spotify, wordt het voor nieuwe initiatieven waarvoor het nultarief niet geldt, heel moeilijk om de markt te veroveren. Maar anderzijds kan het ook betekenen dat de gebruiker de dupe wordt, want àlle diensten moeten dan gelijk behandeld worden, en dus meegeteld worden voor je dataverbruik....
https://www.zdnet.com/article/eus-highest-court-rules-net-neutrality-is-incompatible-with-zero-tariffs/



APPLE IRRITEERT IOS ONTWIKKELAARS MET TE KORTE UPDATEPERIODE
Tijdens de Apple Keynote dinsdagavond kondigde Apple ook aan dat het nieuwe besturingssysteem voor zijn mobiele toestellen, iOS 14, de volgende dag beschikbaar zou zijn. Dat heeft heel wat ontwikkelaars voor apps koud gepakt - want zij hadden nog geen "Golden Master" release van dat besturingssysteem ontvangen vooraleer Apple die aankondiging de wereld instuurde. Daardoor hadden zij ook geen tijd om hun aan het nieuwe iOS aangepaste app voor goedkeuring aan Apple voor te leggen.

Met tot gevolg dat vele apps nog niet aangepast zijn aan het nieuwe iOS en ook geen gebruik kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden van iOS 14 - een euvel dat in de volgende dagen opgelost zal zijn, maar wat ervoor gezorgd heeft dat verschillende websites aangeraden hebben om de update naar iOS 14 toch nog even uit te stellen.

De community van ontwikkelaars is helemaal niet opgezet met deze korte limiet. Vooral omdat ook iPadOS, tvOS, WatchOS in hetzelfde bedje ziek zullen zijn...
https://www.zdnet.com/article/ios-14-out-today-but-it-might-be-a-very-good-idea-to-avoid-installing-it/



FACEBOOK BUSINESS SUITE OM ALLE ACCOUNTS VAN JE BEDRIJF CENTRAAL TE BEHEREN
Deze week is Facebook gestart met het uitrollen van de Facebook Business Suite. En dat is wel interessant voor bedrijven.

Deze nieuwe app geeft hen namelijk één centrale plek om hun pagina's en profielen te beheren op zowel Facebook, Instagram als Messenger.

Deze plek is online te vinden op onderstaande link, en voor het mobiele toestel bevat de bestaande Pages Manager App nu ook een optie om de Business Suite te activeren. Er zou ook een aparte app komen voor dit beheer.

Met de app kunnen bedrijven meldingen zien vanuit alle platformen, kunnen zij standaard antwoorden aanmaken en beheren op vaak gestelde vragen, en krijgen zij een inzicht in de reikwijdte van een posting, het engagement en de performantie.

Later zou de app ook nog eens het beheer via WhatsApp mogelijk maken. Meer bij TechCrunch.
  
https://techcrunch.com/2020/09/17/facebook-launches-facebook-business-suite-an-app-for-managing-business-accounts-across-facebook-instagram-and-messenger/
           


NIEUWE FILTER VOOR ZOOM EN ANDERE TELECONFERENTIE-APPS
De laatste tijd is Snapchat een beetje in de verdrukking geraakt. Nochtans blijft die webdienst, die vooral bij de jongeren in zwang is, aan de weg timmeren en voortdurend innoveren.

Zo heeft men de "Snap Camera", een software waarmee het de magie van de Snapchat Lenses kan brengen naar je live streams en video chats.
Daarvoor werd nu een nieuwe filter bedacht, die wel erg handig is in het tijdperk van telewerken en televergaderen: Snap Camera. Die illustreert de gebaren van de deelnemers aan een videoconferentie, door middel van een spraakballon zoals je ook in stripverhalen ziet. Daarmee kan je tijdens een vergadering bijvoorbeeld duidelijk maken dat je een vraag hebt.

Deze filter van Snap Camera is compatibel met de apps van Zoom, Google Hangouts, Google Meet, en Skype.

Meer in het persbericht.
https://www.pressetext.com/news/20200916007
http://snapcamera.snapchat.com/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BODYCOMPASS: RADIOGOLVEN MONITOREN JE SLAAP
Wetenschappers aan de MIT universiteit hebben een sensor ontwikkeld, die ze BodyCompass noemen. Die kan je positie tijdens je slaap monitoren, door te ontleden hoe radiogolven weerkaatst worden door voorwerpen in een kamer - en jouw lichaam is dus een van die voorwerpen. De sensor zal met name meten hoe de signalen weerkaatst worden door je buik en rug, wanneer je ademt.

Een neuraal netwerk, dat getraind was op 200 uren slaap van 26 personen, kon de lichaamshouding met 94% accuraatheid identificeren. 

Deze sensor zou er dus voor kunnen zorgen dat je je slaap kan laten monitoren zonder een armband te moeten dragen - de meeste mensen hebben liever geen sensor aan hun lijf 's nachts...
https://www.engadget.com/mit-bodycompass-sleep-monitor-071204418.html
http://people.csail.mit.edu/scyue/projects/bodycompass/



FITBIT: ERKEND ALS TOOL OM VOORKAMERFIBRILLATIE TE ONTDEKKEN
Een veel voorkomende hartaandoening is voorkamerfibrillatie. Dit onregelmatig hartritme verhoogt het risico op een beroerte, maar is moeilijk te ontdekken. Regelmatige ecg's kunnen dit wel. En daarbij kunnen health trackers een grote rol spelen.

Zij moeten wel accuraat zijn, en in het geval van ecg's houdt dat een medische keuring van de apparatuur in. Fitbit heeft deze week bekendgemaakt dat het een goedkeuring heeft van zowel de Amerikaanse  Food and Drug Administration (FDA) en Conformité Européenne (CE)-markering in de Europese Unie.

Een enorme stap vooruit voor Fitbit - en ook voor de gebruikers die weten dat zij een betrouwbare gezondheidsapp aan hun pols dragen.
https://investor.fitbit.com/press/press-releases/press-release-details/2020/Fitbit-Receives-Regulatory-Clearance-in-Both-the-United-States-and-Europe-for-ECG-App-to-Identify-Atrial-Fibrillation-AFib/default.aspx



GOOGLE KONDIGT EIGEN HARDWARE AAN VOOR TELECONFERENTIES
Met de coronacrisis heeft Google zijn Meet software snel aangepakt om die gebruiksvriendelijker te maken. En nu brengt het ook speciale hardware uit voor videoconferenties.

Alleen: die zijn niet bedoeld voor de gewone gebruiker - dat zal duidelijk worden als je de prijzen ziet. Deze hardware is namelijk naar bedrijven gericht.

Het gaat om hardware die gemaakt werd in samenwerking met Lenovo. Zo is er een 12 MP Smart Camera, en voor gesprekken in een grotere ruimte is er een 20,3MP Smart Camera XL. Die kan automatisch in- en uitzoomen, en de deelnemers van een vergadering automatisch kaderen, zonder gezichtsherkenning.

Er is ook een Smart Audio Bar, dat is een luidspreker, en het geheel wordt aangedreven door een Meet Compute System dat op het Chrome OS gebaseerd is.

De prijzen dan: $2.699 voor de beginnersset, en $3.999 voor een grote kit.
https://www.theverge.com/2020/9/15/21437114/google-meet-series-one-videoconferencing-hardware-conference-rooms-lenovo?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



FACEBOOK STELT OCULUS QUEST VOOR
We zouden het haast vergeten, maar Facebook is niet alleen een sociaal netwerk, maar het brengt ook hardware uit. Dat doet het sinds het Oculus overgenomen heeft, de headset waarmee je de virtual reality kan beleven. En het moet gezegd, eigenlijk is Oculus de enige headset die een klein beetje realistisch is en praktisch in gebruik.

De nieuwe versie, Oculus Quest 2, heeft een resolutie die met 50% verbeterd is - voor de liefhebbers van cijfertjes: het ging naar 1832 x 1920 snelle LCD's en een 90 Hz refresh - maar criticasters verwijten Oculus dat die er uiteindelijk gaat komen, en nu er nog niet is, want nu is dat nog 72 Hz.

Het toestel heeft 6 GB RAM en een Snapdragon X2R platform. Bovendien is het veel lichter, met zijn 503 gram, zodat het gemakkelijker is om het toestel op je hoofd te zetten. Er is ook wat meer bekend over de accessoires: een verbindingskabel om je Oculus te verbinden met je computer kost $79 voor 5 meter kabel. Een "elite Strap", een iets meer luxueuze uitvoering van de strip  die je Oculus op je hoofd houdt, en die gewatteerd is zodat hij zachter aanvoelt, kost $49. Oorknopjes van Logitech ($49) en over-het-oor koptelefoon ($100) zullen ook verkrijgbaar zijn.

Er is wel een voorbehoud: voortaan is het verplicht om een Facebookaccount te hebben om een Oculusprofiel te kunnen aanmaken. En dat is iets wat sommigen wel zal afschrikken...

Meer bij Engadget en TechCrunch. Ars Technica heeft heel veel kritiek op deze release.
https://www.engadget.com/oculus-quest-2-vr-299-171715370.html
https://techcrunch.com/2020/09/16/facebook-launches-a-smaller-more-powerful-oculus-quest-2-starting-at-299-and-launching-in-october/
https://arstechnica.com/gaming/2020/09/review-we-do-not-recommend-the-299-oculus-quest-2-as-your-next-vr-system/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ADVERTEERNETWERK VOOR NEDERLANDSTALIGE PODCASTS
Wie in Vlaanderen of Nederland een podcast wil uitbrengen, doet dit momenteel vaak op eigen kosten - er zijn wel podcasts die gemaakt worden door mediahuizen - omroepen, kranten en dergelijke, maar de meeste zelfstandige podcasts moeten hun plan trekken. Sommigen vinden wel hier en daar een sponsor, maar rijk worden zij er niet van - als ze uit de productiekosten raken, dan mogen ze al tevreden zijn.

Daar zou nu misschien verandering in kunnen komen. Mediahuis Advertising gaat namelijk samenwerken met TargetSpot om advertenties in podcasts te plaatsen.

Mediahuis Advertising doet dat al langer - het zorgt voor advertenties in de Nederlandstalige podcasts van De Standaard. Targetspot doet hetzelfde, maar dan voor de podcasts van Radio France. Door de samenwerking zal je voortaan op podcasts een 'pre-roll' advertentie horen, dus een korte aankondiging vooraleer de podcast begint.
https://pub.be/nl/mediahuis-en-targetspot-lanceren-nationaal-podcastaanbod/




 
De nieuwe oogst


   
MANYBOOKS: GRATIS E-BOEKEN

Deze website is in 2004 opgericht met de bedoeling een uitgebreide bibliotheek aan e-boeken gratis aan te bieden. In het begin waren dat vooral boeken van de Gutenberg-collectie, later is dat uitgegroeid tot een aanbod van auteurs die boeken in eigen beheer uitgeven.
Momenteel zijn er meer dan 50.000 boeken beschikbaar. Je kan je ook inschrijven op een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe aanwinsten.
[Taal: ENG]
https://manybooks.net/


ADJECTIEVEN OM WOORDEN TE BESCHRIJVEN
Deze website helpt je om adjectieven te vinden die je kan gebruiken om zelfstandige naamwoorden nader te beschrijven. De site is in het Engels, maar het zal je ongetwijfeld ook helpen om inspiratie op te doen voor je Nederlandstalige teksten...
[Taal: ENG]
https://describingwords.io/


DE NEW CATALOOG
Wanneer je met Google docs werkt, dan kan ja met .new een nieuw document aanmaken. Dat is omdat Google de .new domeinextensie gekocht heeft en volledig onder controle heeft.
Op deze website vind je de volledige verzameling "nieuwe" documenten, spreadsheets en andere soorten bestanden die je via .new kan aanmaken.
[Taal: ENG]
https://whats.new/shortcuts/


COMBINEER TYPEN MET LEZEN

Via deze website kan je zowel je leesgierigheid als je typvaardigheid tegelijk aanscherpen: Je tikt gewoon de tekst op je klavier die op je scherm staat, en volgt via het scherm of je het goed doet: groene letters zijn OK, bij rood ging je in de fout. Het
 leuke is dat het ook interessante teksten zijn, wat het spannend maakt!
[Taal: ENG]
https://www.typelit.io/


NEWSPAPER NAVIGATOR TOOL
Het Amerikaanse Library of Congress lanceert een tool waarmee je historische afbeeldingen in meer dan 1,5 miljoen kranten kan doorzoeken.
Hoe je daarbij te werk gaat, lees je in het onderstaande artikel.
[Taal: ENG]
https://news-navigator.labs.loc.gov/search
https://www.loc.gov/item/prn-20-060/library-of-congress-launches-new-tool-to-search-historical-newspaper-images/2020-09-15/


NIEUWE BRONNEN VOOR GELETTERDHEID

Echt nieuws van fake news onderscheiden: dat is wat het News Literacy Project doet. Het heeft nu nieuwe tools uitgebracht die voor iedereen geschikt zijn. De tools worden samengevat in dit artikel.
[Taal: ENG]
https://newslit.org/updates/free-news-literacy-resources-for-the-public/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPEN MONUMENTENDAG ANTWERPEN
Door de beperkingen van de coronacrisis waren vele plekken, die je in het kader van de Open Monumentendag had kunnen bezoeken, enkel heel beperkt toegankelijk. Maar geen nood. Op deze website kan je een virtueel bezoek brengen aan deze monumenten - vanuit je kot!
[Taal: NL]
https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/omd/over


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONLINE EHBO-CURSUS IN CORONATIJDEN
Mensen redden door EHBO toe te dienen - dat willen we natuurlijk allemaal, maar hoe moet dat in coronatijden? Het Rode Kruis heeft een online opleiding uitgebracht, waarin uitgelegd wordt hoe je coronaveilig toch de eerste hulp kan toedienen.
[Taal: NL]
www.rodekruis.be/onlineopleiding


BRONNEN VOOR VIRTUELE BEZOEKEN AAN MUSEA

Deze website bevat een gids naar tools die je kan gebruiken om een virtueel museumbezoek aan te maken, naar e-learning, en online collecties. Alles wat je eigenlijk nodig hebt om een virtueel bezoek aan je museum aan te maken en interessant te maken.
[Taal: ENG]
https://mcn.edu/a-guide-to-virtual-museum-resources/


MEME GENERATOR: EEN MEME AANMAKEN
Met deze online tool kan je zelf een meme aanmaken. Je  uploadt een afbeelding, voegt tekst boven of onder de afbeelding toe, enkele smileys, enz. En je krijgt het resultaat meteen te zien. Je kan het downloaden, zonder enig watermerk.
[Taal: ENG]
https://www.drmemes.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische filosofe die gespecialiseerd is in de meta-ethiek, de morele psychologie en de filosofie van de liefde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Katrien_Schaubroeck
    Computerspelserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Langrisser
    70mm-film - https://nl.wikipedia.org/wiki/70mm-film
    Volkeren voornamelijk inheems in Noordoost-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koesjitische_volkeren
    Natuurreservaat in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Liiva-Putla-natuurreservaat
    Laatste opperrabijn van Egypte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Haim_Moussa_Douek
    Televisieprogramma op SBS6 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_hek_van_de_dam_(televisieprogramma)
    Stad in Letland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kandava
    Spaanse film uit 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiempo_despu%C3%A9s
    Twee onderwijsinstellingen van de Duitse strijdkrachten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A4t_der_Bundeswehr
    Fjord in de Amerikaanse staat Alaska - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russellfjord
    Middelnederlands manuscript in de Universiteitsbibliotheek Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Handschrift_1080


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Afgebrand vluchtelingenkamp is nog in het nieuws - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moria_(vluchtelingenkamp)
    Bosbranden in Californië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosbranden_in_Californi%C3%AB
    In Nederland werd Prinsjesdag op een uitzonderlijke wijze gevierd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag
    64e editie van de wielerwedstrijd Ronde van Slowakije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Slowakije_2020
    Lekken van naaktbeelden van Bekende Vlamingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lekken_van_naaktbeelden_van_Bekende_Vlamingen


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Turkije

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Vrouw sterft tijdens ransomware-aanval op ziekenhuis Düsseldorf
https://www.ad.nl/tech/vrouw-sterft-tijdens-ransomware-aanval-op-ziekenhuis-dusseldorf~acb0c786/
- Voorkom deze missers en je smartphone gaat een stuk langer mee
https://www.ad.nl/tech/voorkom-deze-missers-en-je-smartphone-gaat-een-stuk-langer-mee~a8423dd9/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Disney+ nu beschikbaar op Philips televisies
https://elektrozine.be/disney-nu-beschikbaar-op-philips-televisies/
- Waarom de Apple Watch SE wel eens kan gaan verrassen
https://elektrozine.be/waarom-de-apple-watch-se-wel-eens-kan-gaan-verrassen/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Nieuwe Chrome en Firefox versies lossen veiligheidsproblemen op en brengen productiviteitsopties
https://computertaal.info/2020/09/15/nieuwe-chrome-en-firefox-versies-lossen-veiligheidsproblemen-op-en-brengen-productiviteitsopties/
- Civilization VI – New Frontier Pass: Byzantium and Gaul Pack lanceert op 24 september
https://computertaal.info/2020/09/17/civilization-vi-new-frontier-pass-byzantium-and-gaul-pack-lanceert-op-24-september/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Afbeelding toont remote nieuwe Chromecast met Netflix- en Youtube-knop
https://tweakers.net/nieuws/172368/afbeelding-toont-remote-nieuwe-chromecast-met-netflix-en-youtube-knop.html
- Mozilla stopt met Firefox Send en Firefox Notes
https://tweakers.net/nieuws/172338/mozilla-stopt-met-firefox-send-en-firefox-notes.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Google verbiedt stalkerware in Play Store
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-verbiedt-stalkerware-in-play-store/article-news-1642959.html
-  Aandeel snurkbedrijf schiet bij opening meteen 20 procent hoger
https://trends.knack.be/economie/bedrijven/aandeel-snurkbedrijf-schiet-bij-opening-meteen-20-procent-hoger/article-news-1642957.html?_ga=2.121861579.1579463239.1600363617-1947831008.1520797369


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Bureau on the go | Review van de Notadesk
https://www.technologium.be/bureau-on-the-go-review-van-de-notadesk



*** TANDEMTECH


- Bang & Olufsen Beoplay H95 review: ultra chique
Een extra dimensie voor premium hoofdtelefoons
https://tandemtech.be/bang-olufsen-beoplay-h95-ultra-chique-8e9638fe199e
- De Vlaamse Streaming Warz is nu echt begonnen
Ze is ook al beklonken
https://tandemtech.be/streamz-netflix-disneyplus-vtm-telenet-vrt-vrtnu-952a208bd2a6


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze twintiger bouwde de Tinder voor stages: “De coronacrisis kan mijn grootste succes of mislukking zijn”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-twintiger-bouwde-de-tinder-voor-stages-de-coronacrisis-kan-mijn-grootste-succes-of-mislukking-zijn
- Yamina Krossa over hoe je met de kracht van het netwerk bergen kan verzetten
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/yamina-krossa-over-hoe-je-met-de-kracht-van-het-netwerk-bergen-kan-verzetten



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: DROGE OGEN WEGENS JE MONDMASKER
Het is niet onze gewoonte om hier gezondheidstips te geven, maar voor een keer maken we een uitzondering, omdat het iets is dat ons ook zorgen maakt: dat je door het dragen van een mondmasker last hebt van droge ogen.
Het artikel van Lifehacker legt uit hoe dat komt, maar beklemtoont vooral dat dit geen reden mag zijn om het masker niet te dragen. Gewoon druppeltjes tegen droge ogen helpen, daar komt het op neer.
https://lifehacker.com/how-to-treat-face-mask-related-dry-eye-1845037558


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 CONTROL UPW: INSTELLINGEN BEHEREN
Dit is een programma voor je Windows computer waarmee je verschillende systeeeminstellingen kan beheren. Ook bijvoorbeeld je Registry bewerken - maar je weet: dat kan heel gevaarlijk zijn, dus eerst altijd een backup maken van het registry!
https://github.com/builtbybel/control-uwp/releases


AIRR: FAVORIETE FRAGMENTEN IN PODCASTS

Met deze tool kan je markante stukken van een podcast aanduiden, en dan delen met volgers of vrienden.
[App Store]
https://www.airr.io/


ADOBE ILLUSTRATOR VOOR DE IPAD


Hij was al een tijdje geleden aangekondigd, en is nu beschikbaar voor pre-order, met lancering op 21 oktober. Deze versie van Illustrator werkt met de Apple Pencil, en is gratis beschikbaar voor wie een Creative Cloud abonnement heeft, indien dat een Illustrator abonnement omvat.
https://www.imore.com/adobe-illustrator-pre-order-now-live-coming-october-21
https://apps.apple.com/us/app/adobe-illustrator/id1018784575


THWIP: GELUIDSEFFECTEN
Heb je ooit al eens de drang gehad om een grap die je maakte, te illustreren met een "badum tss" geluidseffect, een moment van pijnlijke stilte met het geluid van krekeltjes, enz.? Dat kan je doen met deze app, die je meteen een geluidseffect voorschotelt.
https://apps.apple.com/be/app/thwip/id1523810458


EVERNOTE: VOLLEDIG HERTEKENDE APP 


Evernote heeft een volledig hertekende versie van zijn mobiele app uitgebracht, met versies voor Windows, Mac en Android die snel zullen volgen.
Er werd vooral gewerkt aan het formatteren van tekst. Want als je het ons vraagt, was Evernote altijd perfect qua synchroniseren van je bestanden in de cloud.
Een uitgebreide bespreking bij Engadget.
https://apps.apple.com/us/app/evernote/id281796108
https://www.engadget.com/evernote-rebuilt-ios-app-launches-130010252.html


LOAF: EEN BIBLIOTHEEK MET BEWEGENDE ICOONTJES
Loaf is een bibliotheek met SVG icoontjes, die je tegen betaling kan gebruiken. Het mooie eraan is dat het geheel in een mooie vormgeving verpakt is.
[Windows / Mac OS]
https://getloaf.io/


HOMEPAGE: JE TABS ORGANISEREN
Deze tool is voor wie vaak vele tabs open heeft staan in zijn browser. Je kan die organiseren, maar door artificiële intelligentie wordt de inhoud van sommige tabs on hold gezet, en bovendien blokkeert de tool advertenties en trackertools.
https://www.homepage.so/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Seks zonder liefde mag dan behelpen zijn,
liefde zonder seks is helemaal knudde.
-Yvonne Kroonenberg-