Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/6/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1165 van 13/6/2020



Gegroet lezer,

In onze selectie van het nieuws proberen wij om bij de actuele gebeurtenissen ons zoveel mogelijk te beperken tot de impact op de technologie - hoe bedrijven reageren, welke tech hulpmiddelen gebruikt worden om problemen op te lossen. En wij trachten te vermijden om over de politiek zelf te schrijven - dat zou ons te ver leiden, en er is al genoeg polarisering.

Wij hopen dat u begrip hebt voor die eigenzinnige keuze, waarbij wij zoveel mogelijk een objectieve maar kritische kijk op de technologie willen meegeven.

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BLM HEEFT OOK ONLINE RESPONS
De tragische dood van George Floyd in de VS heeft veel reacties teweeggebracht. Uiteraard de vele demonstraties, maar ook in de techwereld heeft het veel gevolgen. Een kleine opsomming:

-Facebook geeft aan groepadmins de aanbeveling dat zij bij het aanstellen van moderatoren rekening houden met diversiteit, om zo gesprekken over de BLM-beweging beter in goede banen te kunnen leiden. (1)

-Zwarte bedrijfsleiders hopen dat de aandacht die er momenteel heerst voor ongelijkheid op basis van huidskleur ertoe zal leiden dat er meer diversiteit komt bij het personeel in techbedrijven. Daar zijn zwarte mensen (of mensen met Afrikaanse roots) namelijk veel minder vertegenwoordigd (7,8%) dan zij deel uitmaken van de bevolking (12,7%). (2)(3)

Hierbij toch even de volgende bedenking: in de VS blijkt het normaal dat men het woord "black" gebruikt om medemensen aan te duiden, als tegenstelling tot "white", blanken. Beide woorden schrijven wij met evenveel schroom, omdat het mensen herleidt tot hun huidskleur. In het licht van de recente demonstraties past het woord "zwart" in dit artikel, maar het past niet in onze filosofie.
https://www.theverge.com/2020/6/6/21282470/facebook-group-recommendation-update-list-moderators
https://www.wsj.com/articles/black-technologists-hope-new-conversations-about-race-spark-overdue-change-11591448400?mod=djemalertNEWS
https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_ethnicity_in_the_United_States



BLM ONLINE RESPONS
Om het lijstje met korte berichten over de reacties op het Black Life Matters protest af te ronden nog twee items:

-MIT TechnologyReview meldt dat Google Docs een heel populaire tool geworden is om protestacties te organiseren. Activisten kunnen er namelijk anoniem lijsten met fondsenwerving, boeken over racisme, enz. aanleggen en aanvullen. (1)

-Alexis Ohanian, een van de mensen die 15 jaar geleden meegeholpen heeft om Reddit op te richten, neemt ontslag bij de sociale nieuwssite en vraagt aan Reddit om zijn plaats te reserveren voor een zwarte Amerikaan. (2)

Hij beloofde ook dat hij zijn toekomstige inkomsten uit zijn Reddit aandelen zal gebruiken om de zwarte gemeenschap te dienen - hij start met een belofte voor een miljoen dollar aan de Know Your Rights Camp.
https://www.technologyreview.com/2020/06/06/1002546/google-docs-social-media-resistance/
https://mashable.com/article/reddit-ceo-honors-alexis-ohanian-board-request/



DROPBOX LANCEERT NIEUWE PASSWORD MANAGER
Dropbox heeft in alle stilte een nieuwe wachtwoordmanager gelanceerd: Dropbox Passwords. Die app is momenteel enkel beschikbaar als besloten bèta op Android. Je kan hem wel downloaden, maar tenzij je een uitnodiging hebt, kan je de app niet gebruiken.

De app doet een beetje wat ook andere password managers doen, zoals LastPass. Je kan dus een uniek wachtwoord aanmaken vanuit de tool, die online bewaren en dan op al je toestellen synchroniseren. Bovendien bevat de app een "zero-knowledge encryption". Dat betekent dat enkel de gebruiker toegang heeft tot de data die in de app opgeslagen wordt - wat op zich niets bijzonders is, want ook ander password managers zoals Dashlane, LastPass en 1Password maken gebruik van hetzelfde protocol.
https://www.theverge.com/2020/6/5/21281392/dropbox-passwords-manager-app-private-beta-android-play-store



INSTAGRAM FOTO MAG JE NIET AUTOMATISCH EMBEDDEN
Wanneer je een foto op Instagram plaatst, mogen anderen die dan gebruiken door die foto te "embedden", dus een link naar de foto in een artikel op te nemen zodat de foto ter plekke opgehaald wordt vanop Instagram? Een moeilijke zaak.

In de VS loopt daarover momenteel een interessante discussie. Mashable won in april dit jaar een proces tegen een fotografe, ene Stephanie Sinclair, die geld eiste omdat Mashable een Instagram posting van haar mét foto ingebed had. De rechter meende dat Sinclair voor de foto een licentie gegeven had aan Instagram, en dat het inbedden een sublicentie was.

Verleden week echter velde een rechter vonnis in een andere zaak, ditmaal tussen Newsweek en fotograaf Elliot McGucken. In dit geval meende de rechter dat er niet voldoende bewijs was dat er een sublicentie gegeven wordt bij het inbedden van een post. Onduidelijkheid troef, en daarom stelde Ars Technica de vraag rechtstreeks aan Instagram. Het antwoord is duidelijk: Instagram geeft geen copyrightlicentie aan wie gebruikmaakt van de embedding API. Je moet dus toestemming vragen om een Instagram posting die niet van jou is te mogen embedden.

Uiteraard zorgt dit weer voor de nodige verwarring. Want elke nieuwssite embedt postings van sociale media. Het gaat echter niet zozeer om de tekst, als wel om de foto en de auteursrechten erop.

Een zaak die wellicht nog een vervolg kent.
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/06/instagram-just-threw-users-of-its-embedding-api-under-the-bus/



DE BROWSEROORLOGEN ZIJN NOG NIET GEDAAN
Wij zijn altijd fan geweest van de Firefox browser, maar blijkbaar komen we daar stilaan alleen mee te staan. Volgens recente cijfers zou Firefox nog maar een marktaandeel hebben van 7,2%, en zit er geen groei in.

Google Chrome is de grote slokop, met maar liefst 69,8% marktaandeel. De enige browser die dat ooit had, was Internet Explorer van Microsoft, in 2008. Dat had toen 70% van de markt. Sindsdien is dat fel gezakt, maar met de nieuwe Edge in Windows 10 is die browser terug aan het groeien, en tegen 2021 wordt een marktaandeel van 10,3% voorspeld. (1)

De verschillende browsers proberen in elk geval marktaandeel van elkaar weg te snoepen. Zo vertoont Microsoft nu advertenties voor Edge in het Windows 10 startmenu, wanneer je daar naar een concurrerende browser zoekt. (2) Chrome laat zich echter evenmin onbetuigd. Wanneer je op je Google account inlogt op een nieuw toestel, dan krijg je normaal gezien een e-mail om te controleren of jij het wel degelijk bent die daar inlogt. Ben je ingelogd vanop een Microsoft Edge browser op je Windows 10 toestel, dan zal Google daar ook een advertentie in plaatsen om je te overtuigen om Chrome te gebruiken in plaats van Edge. (3)
https://technosports.co.in/2020/06/07/reports-claim-google-chrome-to-be-the-leader-of-the-browser-market-in-2020/
https://betanews.com/2020/06/08/windows-10-start-menu-edge-ads/
https://global.techradar.com/en-za/news/google-strikes-back-browser-wars-heat-up-as-chrome-ads-target-microsoft-edge-users



KINDEREN BRENGEN STEEDS MEER TIJD DOOR OP TIKTOK
Wanneer wij je zouden vragen om een schatting te maken van de verhouding van de tijd die kinderen doorbrengen op TikTok en op YouTube, dan zou jij wellicht denken dat kinderen veel meer tijd doorbrengen op YouTube.

En dan denk je verkeerd. Een nieuwe studie, uitgevoerd bij kinderen in de VS, het VK en Spanje, toont namelijk aan dat kinderen tussen 4 en 15 maar liefst 85 minuten per dag doorbrengen op YouTube, wat toch ontzettend veel is. En op TikTok niet veel minder, met 80 minuten.

Kinderen kijken nu twee keer zoveel video's per dag als vier jaar geleden. Mogen wij toch vragen stellen bij die evolutie?
https://techcrunch.com/2020/06/04/kids-now-spend-nearly-as-much-time-watching-tiktok-as-youtube-in-u-s-u-k-and-spain/



GOOGLE MAPS VERTOONT COVID-19 INFORMATIE
Als er één ding is waarin Google onovertroffen is, dan is het wel Google Maps. Telkens opnieuw brengt Google extra informatie aan op deze landkaarten, die echt heel handig is.

In het kader van de huidige coronacrisis vind je er nu dus informatie over de COVID-19 ziekte en de maatregelen die je moet respecteren. Zo zal je bijvoorbeeld zien op welke plekken je een mondmasker moet dragen. Checkpoints waar je gecontroleerd wordt op de ziekte zijn op de kaart aangeduid, en omdat het reizen in drukbezette treinen en metro's afgeraden wordt, vind je ook informatie over hoe drukbezet een bepaalde lijn waarschijnlijk zal zijn op een bepaald tijdstip.

Verder vind je er ook nog wat je nodig hebt wanneer je naar een instelling gaat waar je op COVID-19 getest kan worden, zoals of je er een afspraak moet maken.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/06/08/google-maps-updated-with-covid-19-info-and-related-transit-alerts/



APPLE: iTOESTELLEN OP KREDIET ZONDER KOSTEN EN OPEN SOURCE PASSWORD MANAGER
Twee berichten over Apple. Om te beginnen zou Apple volgens Mark Gurman, journalist bij Bloomberg, een systeem binnenkort lanceren waarbij je je aankoop van een Apple-toestel kan financieren - afbetalen dus in schijven - zonder interesten of kosten, op voorwaarde dat je de aankoop verricht met je Apple Card.

Het aanbod zou gelden voor iPads,, Macs, Apple Pencil en iPad klavieren. Daar krijg je dan 12 maanden gratis afbetaling. Bij nog andere toestellen krijg je 6 maanden afbetaling: Airpods, Apple TV, HomePod. Verleden jaar had Apple al een dergelijk afbetalingsmodel met 0% interest voorgesteld voor de iPhonemodellen, waarbij je je betaling mocht spreiden over 24 maanden. (1)

Een tweede bericht betreft een initiatief van Apple om eenheid te krijgen in de manier waarop Password Managers werken. De bedoeling is dat je sterke wachtwoorden kan aanmaken, die compatibel zijn met verschillende populaire websites. Het project kan je terugvinden op GitHub. (2)
https://www.phonearena.com/news/apple-card-holders-can-buy-iPads-airpods-with-monthly-payments_id125153
https://9to5mac.com/2020/06/05/apple-releases-new-open-source-password-manager-resources-project-for-developers/



BRAVE BROWSER IETSJE MINDER BRAAF
In het land van de browsers was er de laatste tijd een nieuwe speler, die als voornaamste pluspunt de privacy van de gebruiker naar voor schoof: de Brave browser. Nu echter is ontdekt dat ook die soms steken laat vallen.

Het blijkt namelijk dat, wanneer je met die browser een aantal cryptocurrency exchanges bezoekt, zoals Binance, je doorgestuurd wordt naar een affiliate versie van de URL. Dat betekent dat via de URL in de browser een 'referral' meegegeven wordt, zodat de site die je bezoekt aan Brave een kleine commissie geeft voor elk bezoek. Een praktijk die bij onderzoek ook toegepast wordt bij een bezoek aan andere exchanges zoals Ledger, Trezor en Coinbase.

Brave heeft zich hiervoor verontschuldigd. Blijkbaar was het de bedoeling om die referral enkel te vermelden wanneer de gebruiker de link naar een of meerdere van die sites als favoriet zette op het blad dat je te zien krijgt wanneer je een nieuwe tab opent - iets waarmee je jezelf akkoord verklaart wanneer je die widget op de pagina zet. Maar door een foute codering werd de referral-URL ook meegegeven bij andere gebruikers, wanneer Brave via autocomplete het adres aanvult van die sites.

Volgens Brave gaven die referrals nooit enige informatie door over de gebruiker. Een storm in een glas water misschien, maar wel een teken dat zelfs Brave een steek laten vallen kan...
https://www.theverge.com/2020/6/8/21283769/brave-browser-affiliate-links-crypto-privacy-ceo-apology



GAIA X: EUROPA WIL ONAFHANKELIJK WORDEN VAN DE VS EN CHINA
Als er één ding is dat we geleerd hebben van de coronacrisis, dan is het wel dat Europa veel te afhankelijk geworden is van grootmachten China en de VS. De verschillende lidstaten beseffen dit stilaan, en er wordt aan maatregelen gedacht.

Zo heeft Duitsland aangekondigd dat het 400 miljoen euro wil besteden om Europese Research & Development te ondersteunen om zo minder afhankelijk te worden van het importeren van essentiële infrastructuur. Volgens de Research minister Anja Karliczek is het van levensbelang om voortaan 6G apparatuur plaatselijk te vervaardigen.

Een eerste fonds van 25 miljoen euro gaat naar een project dat werkt rond edge computing processoren, en naar twee die draaien rond artificiële intelligentie. Bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn kunnen hun aanvraag indienen voor de volgende fondsenronde van 20 miljoen euro.

Verleden week hadden Frankrijk en Duitsland samen de GAIA-X Foundation aangekondigd. Dat is een cloud non-profit, die in België gevestigd is, en waarvan de 22 bedrijven die er lid van zijn zich verplicht hebben om doelstellingen rond datasoevereiniteit, databeschikbaarheid, interoperabiliteit, portabiliteit, transparantie en eerlijke deelname na te volgen. Mooie woorden, die eigenlijk concreet willen zeggen dat er getracht wordt een Europese cloudbusiness op te richten, dit als tegengewicht voor giganten zoals Amazon, Google en Microsoft Azure.
https://www.reuters.com/article/us-germany-tech/german-government-backs-electronics-you-can-trust-idUSKBN23G1Q9?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.zdnet.com/article/meet-gaia-x-this-is-europes-bid-to-get-cloud-independence-from-us-and-china-giants/



SINGAPORE LANCEERT CORONATRACKER
Het was een hele tijd stil rond de apps die door het opvolgen van mogelijk besmette personen de verspreiding van het coronavirus moesten indijken. Toch willen wij je dit even meegeven.

Singapore heeft namelijk beslist dat er een app komt, in combinatie met een wearable,  om eventueel contact met een besmette persoon te kunnen traceren.

Deze app maakt geen verbinding met het internet, noch wordt er gebruik gemaakt van GPS, enkel van bluetooth proximity data. Die worden versleuteld en 25 dagen lang bijgehouden op het toestel.

Deze gegevens kunnen enkel van het toestel gelezen worden wanneer het toestel aan een gezondheidsmedewerker gegeven wordt. Met andere woorden, toch een redelijke bescherming van de privacy.

Het project is echter niet volledig vrijwillig - een van de andere voorwaarden die de Europese landen stellen om te gaan werken met apps. In Singapore zal het toestel einde deze maand uitgerold worden naar alle burgers.
https://www.theverge.com/21285073/razer-kishi-review-game-controller-phone-price-nintendo-switch-stadia



TWITTER HERNEEMT ZIJN VERIFICATIEBADGE
Onderzoeker Jane Manchun Wong heeft ontdekt dat er in de rubriek voor de persoonlijke informatie van een gebruiker nu ook een "request verification" veld staat. Wat erop zou kunnen duiden dat Twitter terug de mogelijkheid gaat invoeren om die zo fel gegeerde blauwe badge naast je Twitter-naam te krijgen.

Twitter heeft TechCrunch verteld dat deze feature nog niet algemeen beschikbaar is, maar wanneer dat wel het geval is, dan zou Twitter een document uitbrengen waarin duidelijk omschreven wordt welke regels er gelden om een "verified" badge te krijgen.

In 2017 had Twitter het uitreiken van die badge aan gebruikers opgeschort. Er was immers een vals beeld ontstaan dat die badge stond achter de tweets van de Twitteraar, als een "endorsement". Terwijl het enkel gaat om de verificatie van een persoon. Twitter wou het misverstand rond die perceptie eerst opklaren vooraleer het de verificatiebadges terug zou toekennen.

In 2018 heeft Twitter wel enkele nieuwe badges toegekend, maar dat had te maken met de Amerikaanse verkiezingen, om de echte accounts van kandidaten te bevestigen. En dit jaar zette het ook badges bij accounts van officiële vertegenwoordigers van gezondheidsdiensten.

https://techcrunch.com/2020/06/08/twitter-to-launch-a-revamped-verification-system-with-publicly-documented-guidelines/



GOOGLE: NIEUWIGHEDEN VOOR ANDROID 11
Omwille van de coronacrisis heeft Google zijn I/O conferentie moeten afgelasten. Maar deze week heeft het in YouTube 12 presentaties gepubliceerd die oorspronkelijk op I/O gehouden zouden worden. En het belangrijkste daarbij zijn de nieuwigheden voor Android. DTNS vatte de handig samen, en wij willen je die niet onthouden.

Android 11 Bèta 1 is momenteel al verkrijgbaar voor Pixel phones, en het bevat echt wel interessante nieuwigheden, zoals Conversations. Dat is een extra laag die je bij je meldingen krijgt bij de chatapplicaties, en waarmee je toegang krijgt tot "bubbles". Een tool waarmee je een melding uit een chatapp kan uitbreiden tot een echte conversatie, ook over andere apps. Hiervoor werd de Bubbles API gecreëerd.. Concreet zie je een kleine zwevende cirkel met een gezichtje erin bij een melding, waarmee je dan zo'n Bubble opstart. Nu is het nog even wachten op ontwikkelaars van chatapps om die Bubble API in hun eigen tool te verwerken...

Een andere nieuwigheid is een verbetering aan Voice Access, de mogelijkheid om je toestel met voice te bedienen. Deze tool zal beter de context kunnen begrijpen, en zo de gebruiker beter leren kennen, met als uiteindelijk doel de toegankelijkheid voor hem te verbeteren.

Ook interessant zijn de functies die toegevoegd werden aan de aan/uit knop. Wanneer je die lang indrukt, krijg je nu al enkele opties, zoals herstarten, schermafdruk maken en afsluiten. Dat wordt uitgebreid met directe toegang tot betaalkaarten en iets wat Google CONTROL noemt, en waarmee je je domotica zou moeten kunnen bedienen.

Media Control, de optie om je slimme luidsprekers en andere aangesloten mediaspelers te bedienen, komt voortaan te zitten in de balk bovenaan, waarin je ook andere snelle instellingen vindt. En dat is een fantastische vooruitgang.

Tot slot is er nog een grote verbetering voor je privacy: je krijgt de optie bij het opstarten van een app die toegang vraagt tot je camera, je locatie bijvoorbeeld, om die éénmalig toegang te geven. Vroeger had je enkel de optie om voor altijd toegang te geven, of helemaal niet.

Echt interessante nieuwigheden, en te horen naar de commentaren van de bezitters van Apple-toestellen, iets waarop zij nu al jaloers zijn..
https://www.theverge.com/21285299/android-11-beta-features-notifications-bubbles-permissions-smart-home-video-google



SIGNAL MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM OUDE BOODSCHAPPEN OVER TE ZETTEN
Bij de meeste chatapps is het heel moeilijk om je oude berichten mee over te zetten wanneer je overschakelt naar een nieuw toestel. Signal wil dat verhelpen, en maakt het nu mogelijk om je berichten van het ene iOS-toestel naar het andere over te zetten, wanneer je bijvoorbeeld een nieuw toestel koopt.

Hiervoor maakt het nieuwe toestel een QR-code, die dan ingelezen moet worden door het oude toestel. Data worden vervolgens overgezet via WiFi of Bluetooth, mét end-to-end encryptie, zodat je data volkomen privé blijven, en het internet niet moeten opgaan.

Helaas is deze tool niet beschikbaar voor Android-gebruikers: zij moeten de plaatselijke versleutelde back-up nog altijd manueel overzetten naar hun nieuwe toestel.. Een app voor wie van iOs naar Android overschakelt, of omgekeerd, is er niet.
https://www.theverge.com/2020/6/9/21280664/signal-chat-transfer-account-data-ios-iphone-ipad-encrypted-messaging



PIMEYES VERTELT WAAR JOUW FOTO OP HET WEB STAAT
Je kon onlangs lezen over Clearview AI, een tool die foto's schraapt van social media en daar dan artificiële intelligentie op loslaat. Een technologie die het bedrijf ter beschikking stelt van politiediensten, die de tool gingen gebruiken voor allerlei opsporingen. 

Er ontstond heel wat opschudding toen dit bekend werd. Maar wat de meeste mensen niet beseffen is dat het o zo gemakkelijk is om beelden te schrapen van het internet, en deze in een of andere software te steken om commercieel te benutten.

Dat mag dit verhaal bevestigen. Bij PimEyes, een gelaatsherkenningswebsite uit Polen, kan je een foto van het gezicht van een persoon oploaden. En dan krijg je meer afbeeldingen van die persoon, die de software vindt op publieke websites zoals blogs, nieuwssites en andere. Maar niet op de sociale media.

Het businessmodel van de dienst: je kan de zoekopdracht gratis gebruiken, maar kies je voor het premium abonnement dan kan je tot 25 waarschuwingen krijgen wanneer jouw gezicht verschijnt op nieuwe websites. 

En anderzijds vraagt PimEyes een bijdrage aan ontwikkelaars voor toegang tot de website, en bovendien wil het contracten aanbieden aan ordediensten voor die toegang.

Je ziet dus hoe ver het gekomen is. Een ferme knauw in het argeloze vertrouwen in het internet en de sociale media, blogs en fotosites, waar we met zijn allen, vrijheid, blijheid, al onze foto's gepost hebben, en dat twee decennia lang.
https://onezero.medium.com/this-simple-facial-recognition-search-engine-can-track-you-down-across-the-internet-518c7129e454

 


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



RAZER KISHI: GAME CONTROLLER VOOR DE SMARTPHONE
Een interessant item: dit is een hardware die je aan je smartphone bevestigt, aan beide kanten ervan, om zo een game controller te maken.  Het bestaat uit een analoge stick en D-pad die je aan de linkerkant bevestigt, en een analoge stick en face buttons aan de rechterkant.

Kishi ondersteunt Android smartphones die Android 8 ondersteunen of nieuwer, die een centraal geplaatste USB-C poort hebben.  Later deze zomer zou er ook een Kishi komen voor iPhones.

Kishi heeft native ondersteuning voor Fortnite, Stadio, GeForce Now en Project xCloud. De Razer Kishi zou $80 gaan kosten.

https://www.theverge.com/21285073/razer-kishi-review-game-controller-phone-price-nintendo-switch-stadia

 
 


 
De nieuwe oogst


VIRUS CAFE: SNEL EEN VRIEND MAKEN
Het principe van deze site is simpel: bij Virus Cafe word je gekoppeld met een willekeurige partner. Je krijgt een diepzinnige vraag voorgeschoteld, met 2 minuten om erover te discussiëren.
Er zijn geen regels - behalve dat je geen platitudes mag verkondigen!
[Taal: ENG]
https://virus.cafe/


WRITTY: TEKSTEDITOR
Dit is een tekstbewerker die je als webdienst gebruiken kan, of als extensie voor je chrome browser.
De geschreven tekst kan je downloaden als PDF, HTML of TXT. De tekstbewerker bevat rudimentele functies zoals stijl en het uploaden van afbeeldingen.
[Taal: ENG]
https://iamcharlie.design/writty/


JS CANVAS: MS PAINT ALS WEBAPP

De klassieke beeldbewerker MS Paint werd door deze programmeur omgevormd tot een webapp.  Knap gedaan eigenlijk. Het resultaat kan je downloaden via File / Save.
[Taal: ENg]
http://jscanvas.epizy.com//?ref=launchingnext&i=1#


BOOKFINDER: BOEKEN VINDEN
Dit is een online tool om een prijsvergelijking uit te voeren voor boeken. Je voert auteur, titel of ISBN nummer in en selecteert of je ook second hand wil of niet, enz. En je krijgt een lijstje met mogelijkheden om het boek te vinden.
[Taal: ENG]
https://www.bookfinder.com/


DRAWBRARY: GRATIS AFBEELDINGEN
Dit is een lijst met bronnen waar je kwalitatieve afbeeldingen vindt die je gratis kan gebruiken voor je website of project. Een hele knappe lijst voor originele tekeningen!
[Taal: ENG]
https://www.drawbrary.com/


KASPERSKY: GRATIS PRESENTATIES OVER CYBERSECURITY
Beveiligingsbedrijf Kaspersky kondigt aan dat het een reeks online presentaties brengt waarmee het kennis wil verspreiden over cybersecurity. De eerste events hebben plaats op 17 juni. Je kan je op onderstaand adres inschrijven. Bij Betanews vind je meer hierover.
https://betanews.com/2020/06/08/kaspersky-free-security-talks/
https://www.brighttalk.com/webcast/15591/414427


TRAVELBANS: WAT ZIJN DE REISBEPERKINGEN

Een site die je in je bookmarks moet zitten, voor wanneer je je reis gaat plannen. Hier vind je namelijk actuele informatie over de reisbeperkingen die in de verschillende landen ter wereld gelden. Per land vind je ook informatie over de vluchten, de quarantainemaatregelen, certificaten die je moet meebrengen, de vereisten voor vaccinatie en beperkingen voor op de vlucht.
[Taal: ENG/FR/IT/SP]
https://travelbans.org/


GFX DEPOT: AFBEELDINGEN VOOR JE SOCIAL MEDIA
Deze online tool maakt het super simpel om afbeeldingen aan te maken die je in je social media kan gebruiken. Selecteer of upload een afbeelding, breng een tekst aan, wijzig de grootte: het kan allemaal.
[Taal: ENG]
https://gfxdepot.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CAMPAWAY

Reizen naar het buitenland zit er momenteel nog niet in - en zelfs wanneer het toegelaten wordt, zullen heel wat burgers aarzelen om het te doen - vooral met het vliegtuig. Maar met een camper, een mobilhome daarentegen lijkt het veilig.
Deze website vertelt je meer over mobilhomes en campers: huren, kopen, waar kan je terecht? Om je zomervakantie voor te bereiden!
[Taal: NL/FR]
https://campaway.be/stores


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UITPERS
Een bron voor nieuws die ons nog niet bekend was. De nadruk ligt op buitenlands nieuws, met diepgravende artikels die achtergronden geven. Interessant!
[Taal: NL]
http://www.uitpers.be


BABDUM: TAAL ONTWIKKELEN
Een heel leuke site om je taalgevoel te ontwikkelen met allerlei spelletjes. Zo krijg je een woord te zien, en moet je uit vier afbeeldingen de afbeelding aanklikken die met het woord overeenkomt. Of zie je een afbeelding, en moet je met de letters onderaan het woord maken. Succes!
[Taal: ENG]
https://babadum.com


PODHERO: GEEF JE FAVORIETE PODCASTS WAT CENTJES

Ben je een fan van podcasts, dan kan je ze via deze website ondersteunen. Via je maandelijks abonnement van $5,99 bepaal jij aan welke podcasts het geld gegeven moet worden.
[Taal: ENG]
https://podhero.com/


SIGNATURE EMAIL
Een online tool waar je met klikken en verslepen een e-mailhandtekening kan aanmaken. En die bovendien binnen je hele team consistent kan maken.
[Taal: ENG]
https://signature.email/
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Hopregio in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hopcultuur_in_het_Pajottenland
    Ruimtelijke moleculaire architectuur van een DNA- of RNA-molecuul - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nucle%C3%AFnezuurstructuur
    Een van de oudste aardewerkproducerende culturen van Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jelsjankacultuur
    Plantenetende ornithischische dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Navajoceratops
    Berg in Griekenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/T%C3%BDmfi
    Historische Oezbeekse staat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanaat_van_Boechara
    Franse kathedraal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kathedraal_van_Carpentras
    Welsh acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Philip_Madoc
    Plaats in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Williams_(Australi%C3%AB)
    Oprichter van textielwinkel Zeeman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Zeeman
    Een van de grootste winkelcentra in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruhr-Park
    Britse filmregisseur en scenarioschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joanna_Hogg
    Islamitisch terrorisme in Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitisch_terrorisme_in_Frankrijk
    Freeware computerspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ikachan
    Vlaams televisieprogramma - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hallo_televisie!


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Protesten na de dood van George Floyd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protesten_na_de_dood_van_George_Floyd
    Perzische Golfcrisis (2019-2020) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Perzische_Golfcrisis_(2019-2020)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het jodendom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Jodendom
    Deze week zijn veel artikels over vlinders verschenen, zoals:
        Aletia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aletia
        Adonisea - https://nl.wikipedia.org/wiki/Adonisea
        Eustrotia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eustrotia
        Hermonassa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hermonassa_(geslacht)


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Coronavirus velt ook grootste gamebeurs in België: GameForce 2020 afgelast
https://www.ad.nl/esports/coronavirus-velt-ook-grootste-gamebeurs-in-belgie-gameforce-2020-afgelast~a4214202/
- Europese League of Legends-competitie direct van start met superweekend
https://www.ad.nl/esports/europese-league-of-legends-competitie-direct-van-start-met-superweekend~a1d620ca/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 3 dingen die je moet bespreken met je kinderen voor ze gebruik maken van de sociale media
https://computertaal.info/2020/06/10/3-dingen-die-je-moet-bespreken-met-je-kinderen-voor-ze-gebruik-maken-van-de-sociale-media/
- Check Point ontmaskert hacker die websites in 40+ landen, waaronder België, heeft aangevallen
https://computertaal.info/2020/06/11/check-point-ontmaskert-hacker-die-websites-in-40-landen-waaronder-belgie-heeft-aangevallen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belgische privacytoezichthouder gaat 250 slimme camera's aan de kust onderzoeken
https://tweakers.net/nieuws/168418/belgische-privacytoezichthouder-gaat-250-slimme-cameras-aan-de-kust-onderzoeken.html
- Windows 10-gebruikers melden problemen met printen na veiligheidsupdate
https://tweakers.net/nieuws/168408/windows-10-gebruikers-melden-problemen-met-printen-na-veiligheidsupdate.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
-  Contactonderzoek: Beke wil na de zomer 'volledig vrijwillige' app
https://www.knack.be/nieuws/belgie/contactonderzoek-beke-wil-na-de-zomer-volledig-vrijwillige-app/article-news-1609201.html?_ga=2.202191121.1492241539.1591988298-1947831008.1520797369
- Universiteit van Amsterdam mag software tegen spieken inzetten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/universiteit-van-amsterdam-mag-software-tegen-spieken-inzetten/article-news-1608841.html




*** TANDEMTECH


- Gebogen schermen? Ja! In smartphones? Nee
De euforie sloeg al snel om in angst
- Tijd voor een ‘gezonder’ soort social media
Het moet (en kan) anders
https://tandemtech.be/tijd-voor-een-gezonder-soort-social-media-d74f979b523d



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “De war for talent is op enkele maanden tijd omgeslagen in een heel andere overlevingsstrijd. Bedrijven die nu teruggaan naar hoe het vroeger was, zullen heel wat talent verliezen”
https://www.bloovi.be/branded/persoonlijk-groeien/2020/de-war-for-talent-is-op-enkele-maanden-tijd-omgeslagen-in-een-heel-andere-overlevingsstrijd-bedrijven-die-nu-teruggaan-naar-hoe-het-vroeger-was-zullen-heel-wat-talent-verliezen
- Wat maakt een ‘slimme snelweg’ nu precies slim?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/wat-maakt-een-slimme-snelweg-nu-precies-slim



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


COLOR COPY PASTE: KLEUR VANOP JE CAMERA


Wat een leuke app! Wanneer je die op je smartphone installeert, kan je gewoon je camera richten op een voorwerp waarvan je de kleur wel mooi vindt, en die kleur capteren om door te sturen naar een toepassing, zoals je browser of een plugin op je computer via een QR code.
https://colorcopypaste.app/


PHOTO STITCHER: PLAKKEN
Met deze tool voor Windows en Mac kan je foto's verticaal en horizontaal tot één geheel maken. Zo maak je bijvoorbeeld panoramafoto's, maar het is ook handig voor het combineren van verschillende screenshots van tweets tot één conversatie.
De tool bevat verschillende functies, waaronder het annoteren van beelden, of het toevoegen van een watermerk.
https://vertexshare.com/photo-stitcher-desktop//?ref=launchingnext


SONOS S2 DESKTOP CONTROLLER
Heb je een Sonos muzieksysteem, dan kan je met deze software je systeem heel simpel vanop je desktop bedienen. Het is wel nodig dat zowel de luidsprekers als je pc op hetzelfde WLAN netwerk staan.
https://www.chip.de/downloads/Sonos-S2-Desktop-Controller_84836428.html


THE KNOB: BETONNEN KNOP
Hardware en software samen: met deze knop, gemaakt van beton, kan je je computer bedienen. Je regelt het volume, je kan scrollen, het is zelfs een VU meter. In de knop zitten er ook ledlampjes die de beleving nog verbeteren. Een intrigerend concept...
https://theknob.co/


BLUETOOTH AUDIO RECEIVER


Deze app voor Windows 10 maakt het mogelijk om muziek van bluetoothtoestellen af te spelen op je pc, via Bluetooth A2DP Sink.
https://www.microsoft.com/en-us/p/bluetooth-audio-receiver/9n9wclwdqs5j?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


PHOTOSHOP CAMERA
Adobe heeft de Photoshop Live filter nu gratis gemaakt. Photoshop Camera is een app voor je camera, waarmee je vele effecten en filters kan toepassen voor de foto's die je met je smartphone maakt.
https://www.chip.de/news/Adobe-Photoshop-Camera-Live-Filter-auf-Fotos_177905591.html
https://www.adobe.com/be_en/products/photoshop-camera.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als men de koppen uit de kranten zou weglaten,
zou het een stuk stiller in de wereld zijn.
-Kurt Tucholsky-