Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1095 van 23/2/2019



Gegroet lezer,

Wij hopen dat het met uw gezondheid goed gaat, en dat de coronacrisis u niet getroffen heeft. Met onze redactie hebben wij getracht om zoveel mogelijk nuttige informatie over de technologische kanten van deze crisis te verzamelen. En we hebben websites verzameld die u kunnen helpen om anderen te helpen, om verstrooiing te vinden voor uzelf en de kinderen nu u misschien thuis moet blijven. En om uw gedachten te verzetten - want dag in dag uit geconfronteerd worden met de onzekerheid die het virus meebrengt op maatschappelijk gebied, dat kruipt niet in uw koude kleren.

Veel leesplezier gewenst, hou het gezond en zorg voor uzelf en uw naasten!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BLIJF IN UW KOT: NIET MEER SKYPEN MAAR ZOOMEN
Nu we met zijn allen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, wordt er dapper gebruikgemaakt van videogesprekken om contact te houden met vrienden, familie en collega's. Maar blijkbaar wordt daarvoor veel minder Skype gebruikt, en is het Zoom dat aan populariteit wint.

Zoom is gratis en simpel. Daarentegen is Skype een tool die heel veel omzwervingen gekend heeft - het ging van de ene hand in de andere, en telkens opnieuw veranderde de focus. Nu is het eigendom van Microsoft, dat de nadruk wil leggen op professioneel gebruik.

Zoom mikt daarentegen echt op de gewone gebruiker. Het is simpel om te downloaden en installeren, en simpel om te gebruiken. Ook voor non-techmensen, zo stelt ZDNet, dat dieper ingaat op de redenen waarom Zoom plots zo populair geworden is (1).

Er was wel even een probleem, toen ontdekt werd dat Zoom in de iOS app data doorzond naar Facebook. Maar dat probleem werd verholpen, zo meldt The Verge (2).

Voor wie wil weten hoe Zoom werkt, hebben wij een link naar een YouTube-filmpje. (3).
https://www.zdnet.com/article/why-are-we-all-zooming-and-not-skyping/
https://www.theverge.com/2020/3/28/21197967/zoom-ios-app-code-tracking-facebook
https://www.youtube.com/watch?v=fMUxzrgZvZQ



CORONAVIRUS: OPENINGSUREN AANPASSEN
Heel wat winkels hebben de deuren tijdelijk moeten sluiten, door de 'blijf in uw kot' instructies van de overheid. Sommige winkels, restaurants en andere bedrijven hebben van de nood een deugd gemaakt, en hebben zich tijdelijk omgeschoold tot een andere bedrijfstak - of leveren nu aan huis. Maar hoe kan je dat als bedrijf laten weten aan je gebruikers?

Google heeft nu instructies gepubliceerd die tonen hoe je je profiel op Google Maps kan aanpassen om daar 'tijdelijk gesloten' van te maken.  Een optie die beschikbaar is voor alle Google MyBusiness gebruikers, bij de 'Close this business on Google'.

Nogal drastisch als je het ons vraagt. Beter is het uiteraard om je eigen website aan te passen en daar eventueel je nieuwe aanbod te vermelden. Contact houden met je klanten, ook in deze moeilijke tijden is het van het uiterste belang om zo snel mogelijk terug te starten. Denk daarover na - zo kregen wij van onze favoriete boekenwinkel, Het Voorwoord, een mailtje met het aanbod dat ze de boeken die we online bestellen, zelf met de fiets komen brengen!
https://www.engadget.com/2020-03-26-google-temporarily-closed-businesses.html



CORONAVIRUS: APPLE HELPT MET SCREENING
Een test voor de gewone burger om te zien of je besmet bent met het coronavirus, is er niet. Maar je kan wel vragenlijsten beantwoorden die het risico moeten inschatten op besmetting. Je mag die vragenlijsten echter niet beschouwen als een diagnostische tool - enkel als advies.

Apple heeft zo'n vragenlijst opgesteld, die je via de website en een app voor de iPhone kan beantwoorden. En je krijgt ook advies over hoe je symptomen moet monitoren, of een test al dan niet aanbevolen is momenteel. Meer bij Betanews.

Er bestaat ook een Britse app, C-19 COVID Symptom Tracker, die heel anders werkt. Daarbij worden mensen gevraagd om hun symptomen te vermelden, zodat deze data gebruikt kunnen worden door medische professionals (3).
https://www.apple.com/covid19
https://apps.apple.com/us/app/id1504132184
https://techcrunch.com/2020/03/25/self-reporting-app-for-covid-19-symptoms-for-uk-research-sees-650k-downloads-in-24-hours/



MICROSOFT: EXTRA FUNCTIES IN OFFICE 365
Vandaag even 'gewoon' tech nieuws - waarbij Microsoft centraal staat. Om te beginnen: Office 365 krijgt extra functies en heet voortaan Microsoft 365. Dit bevat alle apps die je al had in Office 365, inbegrepen de desktop Office apps, 1 TB opslagruimte in OneDrive per persoon, 60 gratis Skype-minuten, beveiliging, enz. De prijzen blijven hetzelfde: $7 per maand voor Microsoft 365 Personal en $1 per maand voor Microsoft 365 Family (tot zes personen).

De nieuwe functies zitten in de verschillende onderdelen, zoals Word, Excel PowerPoint, Outlook en Microsoft Teams. Een van die functies is de Editor. Die zal woorden aanbevelen die je kan gebruiken, en je advies geven bij je zinswendingen. Je krijgt trouwens ook meer dan 8.000 afbeeldingen en 175 looping video's van Getty Images. Naast 300 nieuwe lettertypes en 2900 icoontjes die je kan gebruiken in Word, Excel en PowerPoint. Ook de nieuwe sjablonen zijn knap, zoals huwelijksaankondigingen nieuwsbrieven, geboortekaartjes enz.

Bij PowerPoint krijg je voortaan advies bij je presentatie: de tool luistert terwijl je je presentatie oefent, en zal advies geven over wat beter kan. Bij Excel komt er een functie waardoor deze rekenaar gemakkelijker verbinding kan leggen met je bank, om data te downloaden.

Family Safety is dan weer een tool waarmee ouders in het oog kunnen houden hoeveel tijd de kinderen doorbrengen op Windows, Android en de Xbox. Daarbij toont de tool welke apps gebruikt worden en hoe lang. Er zijn ook integraties met software van derden.

Een uitgebreide bespreking vind je bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2020/03/30/microsoft-365-bundles-office-365-with-ai-and-cloud-powered-features/



MICROSOFT: VERSIE VAN TEAMS VOOR GEWONE GEBRUIKERS
Nog een nieuwigheid: er komt een versie voor de gewone gebruiker aan van de samenwerkingstool Teams. Die versie zal functies bevatten die erg handig zijn voor gezinnen en kleine groepen. Denk aan het delen van boodschappenlijstjes, een gezamenlijke kalender, het opslaan van WiFi wachtwoorden en andere informatie die je in je familie of een groep deelt - maar ook foto's en video's. En dat is wel interessant, voor wie niet met dat gehate Facebook werken wil.

De apps voor Android en iOS zullen deze nieuwigheden in de komende maanden krijgen. Meer bijzonderheden bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2020/03/30/skype-passes-40-million-daily-active-users-up-70-due-to-coronavirus/



MICROSOFT: NIEUWIGHEDEN BIJ EDGE BROWSER
Ook de Edge browser kreeg wat leuke nieuwe functies. Tussen haakjes: Microsoft 365 is dan wel betalend, de Edge browser kan je gewoon gratis downloaden.

Zo zal je in plaats van de normale horizontale schikking van je tabbladen kunnen kiezen voor een verticale schikking. Heel interessant vinden wij de mogelijkheid om, wanneer je informatie van een website kopieert die in een tabel staat, ook de formattering van de tabel kan behouden in je doel-document.

De functie Password Monitor zal je waarschuwen wanneer vastgesteld wordt dat een van jouw wachtwoorden gestolen werd; met andere woorden: wanneer een bepaalde website gehackt werd, en de wachtwoorden daarvoor publiek gemaakt werden, zal deze functie je waarschuwen en je vragen om je wachtwoord te veranderen. Je wordt gelijk naar de juiste pagina gevoerd om dat meteen te doen.

Voor de desktop bestaat al de Collections functie, waarbij je bookmarks in een collectie kan zetten om die in één keer te openen. Deze functie zal binnenkort ook naar de mobiele versie komen (1).

Betanews weet ook te melden dat de extensies die je in Edge gebruikt, nu ook hun content en instellingen zullen synchroniseren op de verschillende toestellen die je gebruikt (2). Terwijl Engadget dan weer vertelt over de Tracking Prevention, waarbij je kan kiezen uit drie vooraf ingestelde beveiligingsmaatregelen die je privacy moeten beschermen (3).
https://venturebeat.com/2020/03/30/microsofts-chromium-edge-is-getting-vertical-tabs-smart-copy-and-password-monitor/
https://betanews.com/2020/03/29/microsoft-edge-extension-syncing/
https://www.engadget.com/2020-03-30-edge-browser-vertical-tabs-tracking-prevention.html



CORONAVIRUS: 3D PRINTING HELPT
Als er één ding is dat als een paal boven water staat in de huidige crisis, is het dat we hierop niet voorbereid waren. En dat er onvoldoende materiaal en mankracht is om niet alleen de slachtoffers te helpen, maar ook om verdere besmettingen te voorkomen. En omdat het een pandemie is, is er over de hele wereld dezelfde nood aan beschermingsmiddelen. En is de hele industrie overbevraagd om deze middelen massaal aan te maken.

Maar gelukkig is de mens vernuftig. Je hebt al kunnen lezen dat er via het internet naaipatronen verspreid zijn, en mensen met hun eigen naaimachine nu mondmaskers vervaardigen. Op grotere schaal passen textielfabrieken hun productie aan, om hetzelfde te doen.

Brouwerijen passen hun productieproces aan om van de gestookte alcohol geen sterke drank meer te maken, maar handgel om je te kunnen ontsmetten. Want ook die ontbreekt - niet alleen voor de gewone gebruikers, maar ook voor de hospitalen en zorgcentra.

En verschillende andere fabrikanten uit verschillende sectoren zijn begonnen met het vervaardigen van beademingstoestellen. Want dat zijn de ultieme middelen die het verschil tussen leven en dood kunnen uitmaken voor wie besmet werd. Die toestellen geven het lichaam de nodige zuurstof om verder te strijden, om het virus te overwinnen. Maar er zijn veel meer van die toestellen nodig dan men in normale tijden in een hospitaal in dienst heeft.

Bij MIT vonden wij een interessant artikel dat belicht hoe met 3D-technologie ook heel wat hulp geboden kan worden. Want er is momenteel een nijpend tekort aan wattenstaafjes om staaltjes te nemen van de neusholte, waar het virus zich nestelt. En 3D-printers kunnen het plastic gedeelte van die staafjes printen. Zij kunnen ook de 'splitters' printen, die ervoor zorgen dat de luchtstroom van één beademingsmachine gedeeld kan worden met meerdere patiënten.

Mooi. Maar het vereist wel dat al die producten gemaakt worden met inachtneming van alle hygiëne, en dat zij voldoen aan dezelfde veiligheidsstandaards die aan de industriële producten opgelegd worden.

Maar lees zelf. Wij zijn alvast blij met de huisproductie van mondmaskers in eigen land, die uiteraard niet beantwoorden aan de strenge veiligheidsvoorschriften vereist voor de mensen in de zorgsector. Maar die de gewone burger toch een minimum aan bescherming geven, en zo de verspreiding toch kunnen tegengaan.
https://www.technologyreview.com/s/615420/3d-printing-coronavirus-covid-19-medical-supplies-devices/



CORONAVIRUS: EEN PERSOONLIJKE NOOT
Enerzijds zijn er heel veel mensen die noodgedwongen thuis moeten zitten, omdat zij hun normale werk niet kunnen uitvoeren. Anderzijds zijn er heel veel mensen, in de zorgsector maar ook in andere essentiële sectoren, die hun werk kunnen verderzetten. Soms in heel moeilijke omstandigheden, vooral voor de zorgverleners.

Voor de mensen die thuis moeten blijven, is het een dubbel gevoel. De machteloosheid om werkeloos thuis te zijn, en dus geen maatschappelijke rol te vervullen. Terwijl anderen hun leven wagen - de strijd tegen het coronavirus wordt vergeleken met een echte oorlog.

Hier willen wij graag een persoonlijke noot aan toevoegen, van hoe de wijk waar onze redactie woont, deze crisis beleeft. Het is een landelijke gemeente, en de meeste mensen hebben voldoende ruimte in hun woning, hun tuin, de directe omgeving, om de beperking om zich te verplaatsen verstandig na te leven zonder eigenlijk erge hinder te ondervinden in hun dagelijkse leven.

De mensen gedragen zich ook heel verantwoordelijk. En sociaal. Net zoals op andere plekken, in steden en in dorpen, zijn er in ons stukje straat initiatieven om elkaar op te beuren, die een gevoel van samenhorigheid geven. Een van onze buren geeft elke avond om 8u een miniconcert, met de buren als publiek - allemaal netjes voor hun eigen huis staand uiteraard. En dat geeft moed.

Er zijn tal van initiatieven opgezet om gewone mensen te steunen en om bedrijven te steunen. De website SteunZe stelde een lijst samen. Er hoort ook een app bij.
https://steunze.be/
https://github.com/driesvints/steunze.be



GOOGLE MAAKT PUBLIEK DATASETS PROGRAMMA
De grote tech bedrijven doen ook hun best om mee te helpen in de strijd tegen het virus. Zo heeft Google een programma aangekondigd dat het eenvoudiger moet maken om publieke datasets te publiceren zodat die toegankelijk zijn voor onderzoekers en datawetenschappers.

Het was Sundar Pichai, de baas van Google, die de aankondiging deed. Het bijzondere daarbij was dat hij hierbij vermeldde welke publieke datasets hierbij onder andere gebruikt zullen worden. Het gaat om data van het Johns Hopkins Center, globale gezondheidsdata van deWereldbank, en data van... OpenStreetMap. Niet van Google Maps - wat eigenlijk niet zo verwonderlijk is, want dat zijn geen open data: het heet niet voor niets Google Maps!
https://console.cloud.google.com/marketplace/de
https://cloud.google.com/blog/products/data-analytics/free-public-datasets-for-covid19



CORONAVIRUS: EUROPEES INITIATIEF VOOR TRACKING APP
Het werd hier al een paar keer vermeld: technologie die gebruikmaakt van de geolocatiefunctie in je smartphone zou wel eens kunnen ingezet worden om het coronavirus te bestrijden. En het blijkt dat deze technologie steeds concretere vorm aanneemt.

Reuters weet namelijk dat een groep Europese experten klaar is om de technologie uit te rollen. Het principe is simpel: de technologie houdt bij welke smartphones in de directe nabijheid van elkaar komen. Wanneer een bepaalde persoon positief test op het virus, kan meteen vastgesteld worden welke andere personen het risico lopen om besmet te zijn. Die kunnen dan in quarantaine geplaatst worden en van nabij opgevolgd. Deze methode zou ervoor kunnen zorgen dat de lockdowns versoepeld kunnen worden.

Het initiatief heet Pan-European Privacy Preserving Proximity Trading of PEPP-PPT. Een mondjevol. De Duitse kanselier Angela Merkel heeft laten weten voorstander te zijn van de app, maar hij moet wel vrijwillig blijven. Het platform wordt op 7 april gelanceerd, en als 60% of meer van de bevolking eraan meedoet, dan zou de lockdown versoepeld kunnen worden.

In Rusland is er al een dergelijke app in werking sinds vandaag. Wie daar geen toestel heeft om de app te draaien, zal er eentje in bruikleen krijgen van de overheid.

Dus: begin maar al na te denken of jij hieraan zou meewerken...
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-tech/europe-to-launch-coronavirus-contact-tracing-app-initiative-idUSKBN21J4HI



CORONAVIRUS: FACEBOOK LANCEERT ZIJN COMMUNITY HELP FUNCTIE
De Facebook Community Help functie wordt normaal gezien regionaal gelanceerd wanneer zich een crisis voordoet in een bepaald land - denk aan terreuraanslagen of rampen. Nu echter zal Facebook de Community Help hub wereldwijd activeren.

Via de functie kan je om hulp vragen, of zelf hulp aanbieden. In een eerste fase wordt de functie actief in Canada, Frankrijk, Australië, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Later volgen landen in Europa en Azië met een hoog risico. Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2020/03/31/facebook-launches-a-global-version-of-its-community-help-feature-in-response-to-the-covid-19-pandemic/
https://betanews.com/2020/03/31/facebook-instagram-data-download-updates/



CORONAVIRUS: UBER EATS LEVERT AAN HUIS
Nu mensen steeds vaker aan huis gekluisterd zijn, wegens quarantaine, heeft Uber Eats zijn strategie aangepast. In Parijs bijvoorbeeld levert het de boodschappen van supermarkt Carrefour aan huis. In Spanje zal het zijn leveringsdienst uitbreiden naar levensmiddelenzaken en apotheken. In Brazilië naar levensmiddelenzaken en dierenwinkels.

Nog een andere aanbieder, Delivery Hero, gaat voortaan boodschappen aan huis brengen; in Frankrijk werkt het samen met Carrefour, in Zweden met ICA en in Argentinië met Walmart. Deliveroo van zijn kant levert voortaan ook voor Marks & Spencer in het VK, en Franprix in Parijs. Doordash werkt met 1800 winkels in de VS, waaronder 7-Eleven.
https://www.reuters.com/article/us-carrefour-uber/meal-delivery-firms-branch-out-into-groceries-during-crisis-idUSKBN21J4I0?feedType=RSS&feedName=technologyNews



CORONAVIRUS: DATA VAN GOOGLE
Twee berichten over internetgiganten die de data waarover zij beschikken, geanonimiseerd uiteraard, ter beschikking stellen van wetenschappers en de overheid om te zien of de regels voor sociale afstand gevolgd worden.

Om te beginnen: Google. Dat gebruikt geanonimiseerde geolocale data van 131 landen, om te tonen waar de sociale afstand opgevolgd wordt en waar niet. Op de website COVID-19 Community Mobility Reports kan je deze data bekijken. Voor alle duidelijkheid: die data zijn enkel afkomstig van mensen die toestemming gegeven hebben om deze data hiervoor te gebruiken.

De data zijn afkomstig van 131 landen, om te beginnen. Op sommige plekken kan je meer gedetailleerd zoeken, per staat, provincie. De data kan je ook in een PDF opvragen.

Zo zijn er data voor België, voor Vlaanderen en Wallonië.
https://www.theverge.com/2020/4/3/21206318/google-location-data-mobility-reports-covid-19-privacy
https://www.google.com/covid19/mobility/
https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-03-29_BE_Mobility_Report_en.pdf



CORONAVIRUS: FACEBOOK DATA
Ook mobiele data van Facebook worden gebruikt. Een 40-tal researchers van universiteiten zoals Harvard, Princeton en Johns Hopkins werken met data van Facebook om de situatie te vergelijken voor Californië, Massachusetts en New York City.

Zoals je weet verzamelt Facebook enorm veel data, en ligt het daarom ook onder vuur - vooral omdat het die data gebruikt om advertenties doelgericht te vertonen. Nu echter dient die verzameling een goed doel.

Facebook garandeert bovendien dat de data verschillende keren gemengd worden, zodat zij niet tot concrete personen herleid kunnen worden. Bovendien gaan de data enkel naar de wetenschappers, die dan hun conclusies delen met overheidsinstellingen in de gezondheidszorg, die echter de ruwe data niet in handen krijgen.

Facebook had trouwens al een programma om dergelijke data te delen met wetenschappers: het Disease Prevention Maps programma. Dat werd al ingeschakeld om het percentage vaccinaties in Malawi te verhogen en de uitbraak van cholera in Mozambique op te sporen.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-facebook-location/in-coronavirus-fight-oft-criticized-facebook-data-aids-u-s-cities-states-idUSKBN21K3BJ

 

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



STAPPEN WE BINNENKORT ROND MET EEN EXOSKELET?
Wetenschappers aan de Stanford University hebben een gemotoriseerd exoskelet getest, dat je moet aanbrengen rond je kuit, enkel en voet. De motor trekt aan een kabel die van de hiel tot je kuit gaat, om de voet bij het begin van elke stap omhoog te trekken.

Dit uitwendig skelet is niet zozeer bedoeld voor mensen met een handicap, maar wel om het stappen gemakkelijker te maken voor iedereen - het resultaat is 15% beter.

Waarom dit nuttig is? Het zorgt ervoor dat je langer stappen kan, en sneller, beiden met 10% verhoogd. Vergelijk het een beetje met de elektrische fiets, die het woon-werkverkeer met de fiets een boost gegeven heeft. Dit exoskelet zou hetzelfde kunnen doen voor het tevoet naar je werk gaan. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2020-03-26-stanford-ankle-exoskeleton-running.html



SNAPCHAT: NIEUWE FUNCTIE APP STORIES
Toch ook nog even een 'gewoon' techberichtje: Snapchat heeft een nieuwe functie uitgebracht, App Stories. Hierbij kan je je Snapchat-content tonen in andere apps, op je profiel bijvoorbeeld.

Nu moeten wij eerlijk toegeven dat wij van die apps nog niet veel gehoord hadden. Het gaat om een dating app Hily, een app die Triller heet, en Squad, waarmee je je scherm kan delen, of Octi, een augmented reality netwerk. Maar wellicht zullen meer bekende apps volgen, want ontwikkelaars kunnen die Stories in hun eigen apps integreren.

In tegenstelling tot de gewone content van Snap, die na 24 uur verdwijnt, verdwijnen de Stories automatisch na 7 dagen. Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2020/03/30/snap-opens-its-stories-feature-to-more-apps-with-app-stories.html
https://techcrunch.com/2020/03/31/snapchat-app-stories/



SLACK LANCEERT MICROSOFT TEAMS CALLS
Eigenlijk zijn Slack en Microsoft Teams grote concurrenten. Zij bieden ongeveer d dezelfde functies aan (samenwerken in groepen, waarbij de chatfunctie heel belangrijk is). Nu heeft Slack iets heel slims gedaan: het lanceerde de Microsoft Teams Calls app in bètavorm. Daarmee kan een Slack-gebruiker een gebruiker van Teams oproepen vanuit Slack. Je moet daarvoor wel beide apps bezitten om van die functie te kunnen genieten. Hierbij zet je Teams als de standaard provider om te bellen.

Slack zal ook een integratie brengen met Zoom, WebEx, Jabber, RingCentral en Dialpad. Ook daar zal je nummers kunnen bellen vanuit de Slack interface.
https://www.theverge.com/2020/4/1/21202725/slack-microsoft-teams-call-integration-zoom-webex-features



YOUTUBE WIL MET SHORTS DE CONCURRENTIE AANGAAN MET TIKTOK
Volgens verschillende bronnen zou YouTube werken aan een een nieuw social media platform, met de naam Shorts. Dat zou binnen de YouTube mobiele app zitten, en een gelijkaardige functie als TikTok moeten brengen.

Het gaat dus om korte filmpjes, met muziek als achtergrond. Daarbij zou je, wanneer je zo'n filmpje maakt, gebruik kunnen maken van de bestaande cataloog van YouTube van muziek de het al in licentie heeft.

Shorts zou tegen het einde van 2020 uitkomen. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/4/1/21203451/youtube-tiktok-competitor-shorts-music-google-report



FACEBOOK MESSENGER APP VOOR DE DESKTOP
Facebook heeft een aparte Messenger app uitgebracht voor de desktop (Windows en MacOs). En die kon niet op een beter moment komen, nu we met zijn allen aan het videobellen geslagen zijn. Want met deze Messenger app zal je onbeperkt en gratis videogesprekken kunnen voeren.

De app zal je contacten synchroniseren met je mobiele toestel(len), en ondersteunt ook meldingen, een dark modus, en het gebruik van GIF's.
https://www.microsoft.com/en-us/p/messenger/9wzdncrf0083?activetab=pivot:overviewtab
https://apps.apple.com/us/app/messenger/id1480068668
https://www.engadget.com/2020-04-02-facebook-messenger-desktop-app.html

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


VOOR DE KINDEREN: SESAM VERHALEN MET AUDIODESCRIPTIE
Studio Sesam brengt luisterverhalen uit voor kinderen. En ook kinderen met een visuele beperking of die moeilijk kunnen lezen kunnen hiervan genieten, want er is ook een audiodescriptie bij. Er zijn heel wat verhalen gratis, voor andere betaal je 4 euro. Te vinden in de rubriek Luisterverhalen.
(bron: @visuelehandicap)
https://www.studiosesam.be/winkel/


GELUIDSHUIS START MET PODCAST VOOR KINDEREN
'Wetenschapje', zo heet de eerste podcast van Het Geluidshuis, bekend voor zijn steengoede hoorspelen voor kinderen. Ook deze podcast is voor kinderen bedoeld, en zoals de naam het zegt draait het rond wetenschap - maar dan op kindermaat. Leen Renders, de regisseur van de podcast, stelt in elke aflevering een vraag aan een wetenschapper - een vraag met een Luisterhuis-twist, zoals "Leeft er een vuurspuwend monster in een vulkaan"?

Een podcast dus vol weetjes, muziek en de bekende Luisterhuis-humor!
https://www.wetenschapje.be/podcast



NIEUW HOORSPEL: HET OORD
Sommigen noemen het een 'fictiepodcast', in onze ogen is het gewoon een hoorspel maar dan afgeleverd in wekelijkse afleveringen, zoals een podcast.

Het Oord is een hoorspel, bedacht en geschreven door Ellen Vander Heyden waaraan verschillende bekende acteurs deelnemen, o.a. Michèle Cuvelier en Guga Baùl.

Het verhaal: op 27 april 2019 worden de levenloze lichamen van 43 mannen en vrouwen teruggevonden in een privébos. Aan de hand van teruggevonden dagboeken en audiofragmenten wordt gereconstrueerd wat zich afgespeeld heeft, wat hiertoe geleid heeft. Is het een massale moordpartij, of een sekte die gezamenlijk zelfmoord gepleegd heeft?

De eerste twee afleveringen zijn al beschikbaar. Elke week volgt een nieuwe episode.

Je kan de podcast beluisteren in je favoriete podcast app, en op Spotify, Soundcloud of de website van Het Oord. Spannend! En wie wil, kan mits betaling van €7 reeds alle afleveringen beluisteren.
https://www.hetoord.be/
https://www.facebook.com/hetoord/
https://soundcloud.com/user-892254152
https://anchor.fm/s/14b238ec/podcast/rss




 
De nieuwe oogst


   
WORLD BOOK CLUB

Verleden week ging het thuisblijven nog - het weer was prima, en een wandelingetje in de nabije buurt was heel ontspannend. Maar de volgende dagen zou het minder mooi weer worden - echt binnenblijven dus. Maar wij hebben alvast een mooie site voor de boekenliefhebbers onder onze lezers: hier vind je namelijk 200 fascinerende interviews met belangrijke auteurs, van Lee CHild tot Gunter Grass, VS Naipaul, Val McDermid... (audio)
[Taal: ENG]
https://www.bbc.co.uk/programmes/p003jhsk/episodes/player


CORONA: DATA
Er is een nieuw, heel duidelijk dashboard onderweg met de gegevens van de wetenschappelijke instelling @sciensano over de bevestigde gevallen van covid-19. Je zal de gegevens kunnen downloaden en bekijken per provincie, periode, geslacht en leeftijdscategorie.
(de website is nu live)
https://epistat.wiv-isp.be/covid/


SUSKEN EN WISKE 75

Het bekendste stripduo van Vlaanderen, Suske en Wiske, viert zijn 75e verjaardag. Voor die gelegenheid hebben comedians Adriaan Van den Hoof en Alex Agnew hun stemmen geleend om het allereerste album, Rikki en Wiske in Chokowakije, van geluid te voorzien. Het hele album kan je hier bekijken en beluisteren.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/29/suske-en-wiske-vieren-75e-verjaardag-adriaan-van-den-hoof-en-al/


CORONA: EEN BEDANKJE
Muzikant Axel Peleman brengt een ode aan de kassiersters van de supermarkten. En wij geven hem volmondig gelijk!
[Taal: NL]
https://atv.be/nieuws/mooi-gebaar-van-axel-peleman-fier-op-mijn-kassierster-95667


CORONAVIRUS: WE ZULLEN DOORGAAN
De rubriek "We zullen doorgaan" op Radio1 (van 9 tot 11u) steekt elke dag een hart onder de riem. In het programma wordt gesproken met mensen die initiatieven ontplooien, of hun wedervaren vertellen.
De rubriek opent met de song "We zullen doorgaan" van Ramses Shaffy - een song die ons telkenmale ontroert. Verschillende artiesten hebben ondertussen, voor deze gelegenheid, een eigen versie van deze song opgenomen. Zo ook Astrid Stockman, sopraan en winnares van De Slimste Mens. Alle versies kan je hier beluisteren/bekijken.
https://radio1.be/elke-dag-een-nieuwe-versie-van-we-zullen-doorgaan


HULP VOOR HELDEN
Ben jij thuis, en heb je tijd om anderen te helpen - en dan de Helden van de coronacrisis, de tienduizenden zorgverleners die het momenteel lichamelijk maar ook geestelijk erg moeilijk hebben? Dan kan jij je aanmelden op HulpVoorHelden.be, en daar vertellen welke hulp je bieden kan (boodschappen doen, met de hond gaan wandelen, mee zorgen voor de kinderen, ...). De zorginstelling zal je dan contacteren om op jou beroep te doen.
[Taal: NL]
https://www.hulpvoorhelden.be/


MEMORIDE: VIRTUELE TRIP

Dit is een dienst die zich richt tot senioren - maar iedereen die thuis op de hometrainer gaat fietsen, kan er volgens ons baat bij hebben. Tijdens het fietsen kan je immers via een scherm een virtuele rit maken langs routes die je kent van je kindertijd, of langs exotische bestemmingen.
[Taal: NL]
https://www.memoride.eu/nl


TOPO TIJDREIS
Een soort Google Maps, maar dan met historische kaarten van Nederland. Hier kan je een tijdreis maken, en zien hoe plekken in de loop der jaren veranderden. Je kan ook luchtfoto's zien vanaf 2006. Een interessante trip!
[Taal: NL]
http://www.topotijdreis.nl/


GETTY MUSEUM: MAAK EENS EEN SCHILDERIJ NA
Neen, wij willen je niet aanzetten tot illegale praktijken. Maar nu we toch zoveel binnen moeten zitten, kunnen we ook onze creativiteit eens aan het werk zetten. Getty Museum daagt je uit om beroemde schilderijen na te maken, in het echt. Enkele van die resultaten zie je in een artikel bij Vance.
[Taal: NL]
https://vance.nl/getty-museum-thuis-kunstwerken-na-te-maken/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


DE RONDE VIRTUEEL
Heel sneu voor de liefhebbers van het wielrennen, maar er worden geen koersen gereden. Toch niet buiten, maar wel binnen. Op zondag 5 april rijden 13 profs op virtueel 32 km van de 'echte' Ronde, maar dan wel thuis, op de rollen. En de gewone commentatoren zijn ook van de partij. Benieuwd hoe dat eruit gaat zien! Te volgen op Eén vanaf 15u30.
https://www.een.be/een/deronde2020-een-koers-vanuit-hun-kot


VUB WORKOUT


Je moet binnenblijven, maar wil toch in beweging blijven? De VUB-universiteit heeft een YouTube kanaal waar je workouts kan bekijken - en meedoen uiteraard!
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=QTTSEy9k0bQ


OPERA- EN BALLETVOORSTELLINGEN GRATIS
Je moet binnenblijven, en wil toch wat cultuur beleven. Opera Ballet Vlaanderen stelt vijf opera- en balletproducties online ter beschikking, om gratis te bekijken.
[Taal: NL]
https://atv.be/nieuws/opera-en-balletvoorstellingen-gratis-online-95571
https://operaballet.be/nl/het-huis/blog/wij-komen-naar-jou-ontdek-opera-en-ballet-vanuit-je-woonkamer


GR5: VOLGT HET OP INSTAGRAM
Op de openbare zender Eén is een spannende reeks begonnen: GR5. Daarin leggen enkele vrienden de route af die hun verdwenen vriendin ook afgelegd had. Via Instagram kan je de personages en hun tocht op de voet volgen.
[Taal: NL]
https://www.een.be/gr5/volg-gr5-op-instagram
https://www.instagram.com/looking.for.lisa/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Presentie van de britse chemiereus INEOS in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/INEOS_(Belgi%C3%AB)
    Vorm van fijn goudsmeedwerk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Filigrain
    Intensieve zorg tijdens de coronacrisis in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Intensieve_zorg_tijdens_de_coronacrisis_in_Nederland
    Meetkunde die wordt gekenmerkt door een incidentierelatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Incidentiemeetkunde
    Gratis webservice voor scholen van Google - https://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Classroom
    Verlucht getijdenboek voor het gebruik van Rome - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemen-getijdenboek
    Poolse katholieke priester - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Halemba
    Frans-Zweedse turnster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliette_Bossu
    Nederlandse kunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Gestman_Geradts
    Glas, gevonden in Engeland bij archeologische opgravingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Angelsaksisch_glas
    Ecoregio in het noordwestelijke deel van Noord-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mediterrane_Acacia-Argania_droge_boslanden_en_succulent_struikgewas
    Centristische Hongaarse politieke partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Momentum_(Hongarije)
    Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Istanbul-Conventie


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Coronapandemie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronapandemie
    Economisch begrip dat een onverwachte gebeurtenis aanduidt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_zwaan_(economie)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Indonesië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Indonesi%C3%AB
    Uitgelichte artikels van deze week:
        Louis Pasteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur
        Medische microbiologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Medische_microbiologie

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Op volle snelheid tikken: dit zijn de beste compacte toetsenborden
https://www.ad.nl/tech/op-volle-snelheid-tikken-dit-zijn-de-beste-compacte-toetsenborden~a56c0076/
- Nieuwe smartwatch? Bij deze merken zit je altijd goed
https://www.ad.nl/tech/nieuwe-smartwatch-bij-deze-merken-zit-je-altijd-goed~a7cdd575/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 - Personaliseer je HP Zbook met verschillende ontwerpen
https://computertaal.info/2020/04/04/personaliseer-je-hp-zbook-met-verschillende-ontwerpen/
- Microsoft waarschuwt voor 2 Windows zero?day problemen
https://computertaal.info/2020/04/02/microsoft-waarschuwt-voor-2-windows-zero%e2%80%91day-problemen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple betaalt 75.000 dollar voor lek waarmee iPhonecamera kon worden overgenomen
https://tweakers.net/nieuws/165510/apple-betaalt-75000-dollar-voor-lek-waarmee-iphonecamera-kon-worden-overgenomen.html
- Derde Starship-raket van SpaceX implodeert tijdens nieuwe druktest
https://tweakers.net/nieuws/165502/derde-starship-raket-van-spacex-implodeert-tijdens-nieuwe-druktest.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Heeft een app nut om besmettingen te traceren?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/heeft-een-app-nut-om-besmettingen-te-traceren/article-news-1584475.html
- We willen niet dat het bezweren van deze crisis de deur opent naar een surveillance-samenleving zoals in China
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/we-willen-niet-dat-het-bezweren-van-deze-crisis-de-deur-opent-naar-een-surveillance-samenleving-zoals-in-china/article-opinion-1581409.html





*** TANDEMTECH


- Je data als middel tegen het coronavirus
Wat betekent contact tracing voor ons, hoe komt het tot stand, en heeft zo’n toepassing wel nut?
https://tandemtech.be/je-data-als-middel-tegen-het-coronavirus-94fb259db451
- Drie weken met de Samsung Galaxy Z Flip
De vraag: kan deze foldable dagelijks mee?
https://tandemtech.be/drie-weken-met-de-samsung-galaxy-z-flip-7319bc5d3163



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Het is de gebruiker die zal bepalen of technologie zoals 5G het haalt en het nieuwe normaal wordt”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/het-is-de-gebruiker-die-zal-bepalen-of-technologie-zoals-5g-het-haalt-en-het-nieuwe-normaal-wordt
- Deze Brusselse start-up ontwikkelde zelftest voor soa’s: “Het coronavirus bewijst des te meer onze relevantie”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-brusselse-start-up-ontwikkelde-zelftest-voor-soa-s-het-coronavirus-bewijst-des-te-meer-onze-relevantie




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TEST JE INTERNETVERBINDING

Er zijn nu veel meer mensen thuis - sommigen telewerken, anderen kijken filmpjes, en de kinderen maken huiswerk via tele-leren. Is het internet hiertegen bestand? Of is jouw internetverbinding traag? In dit artikel van PCWorld krijg je tips om te testen of het aan jouw internetverbinding ligt of je WiFi-netwerk, en hoe je eventueel problemen kan oplossen.
[Taal: ENG]
https://www.pcworld.com/article/2048594/how-to-test-your-home-internet-speed.html#tk.rss_all




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 SPACEDESK: EXTRA SCHERM
Met deze tool maak je van een Windows desktop, tablet en smartphone een extra scherm dat je op je Windows desktop of Surface kan gebruiken.
Je moet een driver installeren op je PC en de applicatie op het client-toestel.
https://www.microsoft.com/en-us/p/spacedesk/9nblggh4trm4?activetab=pivot:overviewtab


TASKADE: TASK MANAGER
Deze app voor Windows 10 maakt samenwerking mogelijk voor teams en organisaties. Je kan verschillende werkplekken creëren, zodat de data afgescheiden blijven binnen de verschillende teams en projecten. Er zijn verschillende functies die het samenwerken veraangenamen, zoals chatten.
https://www.microsoft.com/en-us/p/taskade/9p1jh1d9bg26?activetab=pivot:overviewtab


REALEYE: ZIE WAT JE GEBRUIKERS ZIEN


Een tool voor de webmaster: hiermee kan je namelijk zien wat de gebruiker, die jouw pagina bezoekt, bekijkt op deze pagina. Via de webcam worden de oogbewegingen gevolgd. De dienst vraag $49 voor 220 testen en je kan zelf 200 testers uitnodigen via een speciale link (vrienden, collega's, ...)
https://www.realeye.io/eyetracker/?promo=producthunt


SHOP SAFE: VERMIJD FILES AAN DE SUPERMARKT
Een bedrijf uit Deinze heeft een soort Waze ontwikkeld, maar dan voor de files in de supermarkten. Aan de hand van de signalen berekent de app Shop Safe of er veel of weinig gebruikers in de supermarkt zijn. Wie de app gebruikt, krijgt ook enkele vragen om te beantwoorden, zoals of er nog WC-papier in voorraad is. Zo kan jij dan de andere gebruikers op de hoogte houden van de toestand.
Bij VRT meer uitleg.
De app is enkel beschikbaar voor Android - Apple heeft (nog) geen toestemming gegeven, omdat het apps rond het coronavirus streng controleert.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.endare.supermeter
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/01/bedrijf-uit-deinze-ontwikkelt-app-waarmee-je-kan-zien-hoe-druk-h/


ZOOM REDIRECTOR


We hebben het deze week al een paar keer gehad over de software Zoom, waarmee je met verschillende mensen kan videobellen. Deze extensie zorgt ervoor dat je kan 'Zoomen' vanuit je browser, zonder de desktop client te moeten installeren.
Er is een versie voor Firefox en voor Chrome.
https://www.chip.de/downloads/Zoom-Redirector-fuer-Google-Chrome_182570769.html
https://www.chip.de/downloads/Zoom-Redirector-fuer-Google-Chrome_182570478.html
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen,
maar er zijn anderen die, dankzij hun kunst en intelligentie, een gele vlek in de zon veranderen.
-Pablo Picasso-