Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/3/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1147 van 21/3/2020



Gegroet lezer,

Het coronavirus beheerst het nieuws, ons leven, onze maatschappij. De Netties-redactie tracht zoveel mogelijk accurate informatie te verschaffen over de technologische aspecten waarop het virus en de bestrijding ervan een invloed heeft. En u ook zoveel mogelijk tips aan te reiken om met deze nieuwe manier van leven (binnen blijven) om te gaan.

Hou het veilig - en zorg voor elkaar.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




PROVIDERS PASSEN HUN AANBOD AAN HET THUISBLIJVEN AAN
Hopelijk volg jij netjes de adviezen op van de overheid, en blijf jij zoveel mogelijk thuis, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als je baas (en je taak) het toelaat, ga je de volgende dagen telewerken. En hou je je kinderen thuis van school - de lessen zijn opgeschort, en de opvang die voorzien is, is enkel bedoeld voor de kinderen van mensen die in de gezondheidszorg werken en daar onmisbaar zijn of voor kinderen waarvoor de opvang enkel door de grootouders gedaan kan worden.

Dit alles zorgt voor een heuse stormloop op onze datalijnen. De kinderen moeten beziggehouden worden - zij gaan gamen of op het web surfen. Jijzelf hebt ook internet nodig voor je telewerk. En als je de hele tijd binnen zit, brengt Netflix troost.

De drie grote telecomoperatoren tonen hun maatschappelijke betrokkenheid, en bieden hun klanten extra datavolume aan en gratis ontspanning. Proximus doet er ook gratis bellen naar vaste lijnen bij, Telenet extra data en gratis aanbod van films en series. Orange van zijn kant houdt het bij 5 GB gratis downloadvolume.
https://www2.telenet.be/samenerdoor
https://twitter.com/OrangeBENL/status/1239163178250051584?s=20
https://www.proximus.be/en/id_b_cr_proximus_helps/personal/blog/news/be-the-first-to-know/proximus-helps.html



ITALIË: SOCIAAL EN FAMILIAAL LEVEN GAAT VIRTUEEL

Zoals je weet is de situatie in Italië ronduit catastrofaal, met een verspreiding van het virus die haast niet meer te stoppen is. 60 miljoen mensen zitten met angst voor de toekomst.

Zij mogen niet buiten komen, enkel voor de hoogstnodige boodschappen. En moeten dan in rijen aanschuiven - afstand houden!- om de winkel binnen te mogen. Hun communicatie gaat dan ook virtueel: er worden 20% meer boodschappen via WhatsApp geplaatst dan vorige jaar. Voor Skype heeft Microsoft geen cijfers, maar het gebruik van Teams in Italië is met 100% gestegen.

Het is echter geen grappige communicatie, en het zijn zeker en vast niet enkel memes die doorgestuurd worden. Het gaat vooral om omgaan met de angst en isolatie, zo vertelt een hartverscheurend artikel bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-whatsapp-idUSKBN2110VN
https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/156-400-besmettingen-het-coronavirus-in-kaart/10210378.html



FRANKRIJK GEEFT APPLE RECORDBOETE EN OOK DISTRIBUTEURS GENIETEN MEE
Het gaat snel - niet alleen met het coronavirus, maar ook met de boetes die aan de techgiganten uitgedeeld worden. Frankrijk heeft deze week een recordboete van maar liefst 1,2 miljard opgelegd aan Apple, omdat het prijsafspraken gemaakt zou hebben met zijn leveranciers, waardoor het moeilijker werd voor onafhankelijke resellers om te concurreren.

Apple heeft namelijk, zo stelt de Franse overheid, afgesproken met twee groothandels dat zij niet met elkaar zouden concurreren, waardoor de prijzen op de groothandelsmarkt voor Appleproducten de facto bevroren werden. En zoals je weet zorgt gezonde concurrentie voor een daling van de prijzen.

Ook de twee groothandels in kwestie (Ingram Micro en Tech Data, kregen een boete: 62,9 en 76,1 miljoen euro resp.  The Next Web voegt er nog aan toe dat Apple en Google de laatste jaren wel wat boetes gekregen hebben in Europa: 13,1 miljard euro eiste de EU van Apple in 2016 voor belastingen die niet betaald zouden zijn, plus 1,2 miljard euro interest.

Meer over de boetes bij TNW.
https://thenextweb.com/hardfork/2020/03/16/france-fines-apple-a-record-1-2b-for-fixing-prices-with-suppliers/



MICROSOFT TEAMS MAAKT SLECHTE START BIJ TELEWERKERS
Nu zoveel werknemers van thuis uit gaan werken, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het uiteraard een stormloop op de tools om online samen te werken. Een van die tools is Microsoft Teams, de tegenhanger van Slack die in het Office 365 pakket inbegrepen is. Maar alhoewel Microsoft zelf capaciteit had toegevoegd aan Teams, juist in voorbereiding op de verwachte stormloop, stelden heel wat gebruikers vast dat het toch niet zo vlot verliep.

Boodschappen werden niet ontvangen of konden niet verstuurd worden, zo meldt The Register, en TechCrunch vertelt zelfs dat voor sommige gebruikers de dienst volledig down was. Microsoft heeft beloofd dat het er alles aan doet om continuïteit te verzekeren. (1)(2)

ZDNet weet dan weer te melden dat de volledige Remotely suite van Zoho, met apps om van thuis uit te werken, momenteel gratis is. De 11 tools zal je gratis kunnen gebruiken tot 1 juli. Als alternatief kan het tellen! (3)
https://www.theregister.co.uk/2020/03/16/microsoft_teams_wobble/
https://techcrunch.com/2020/03/16/microsoft-teams-down/
https://www.cnet.com/news/zoho-offers-free-work-from-home-software-for-coronavirus-careful-businesses/?ftag=CAD-04-10abf6e&bhid=18802984216984307617556153111318&mid=12745721



BELGISCHE ROBOTS LATEN BEJAARDEN VIDEOGESPREKKEN VOEREN
Nu er beslist is dat er zo goed als geen bezoek meer toegelaten is in de bejaardentehuizen, om deze kwetsbare groep te beschermen tegen het coronavirus, dreigt het risico op vereenzaming. Een Belgische firma in robotica, Zorabots, heeft een oplossing.

Het bedrijf vervaardigt namelijk robots die gebruikt worden voor videogesprekken, de James. En nu zal het 6 van die robots ter beschikking stellen van Belgische bejaardentehuizen, maar het is bereid om er nog eens 100 extra te brengen. "In de volgende weken zullen wij die toch niet kunnen verkopen, onze voorraad zal hier maar staan te staan. En dus dachten we: waarom die niet voor een goed doel inzetten?", aldus CEO Tommy Deblieck in een artikel in Reuters.

En zo gebeurde. De robots, die 1,2 meter groot zijn en door het tehuis kunnen navigeren, worden momenteel ingezet in een bejaardentehuis in Oostende. Zij brengen videogesprekken met familieleden tot stand via Facebook Messenger.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-belgium-robots-idUSKBN21339G?taid=5e6fdd3ee6e3ff00014007ea&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter



TECHBEDRIJVEN EN CORONA: DESINFORMATIE
Facebook, Google, YouTube, Microsoft, LinkedIn, Reddit en Twitter hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht over hun strijd tegen desinformatie. "Wij werken nauw samen aan de respons op COVID-19. Wij helpen miljoenen mensen om met elkaar in verbinding te blijven, terwijl wij ook samen strijden tegen fraude en desinformatie over het virus, terwijl we content van de juiste bronnen benadrukken op onze platformen, en kritieke updates delen, samen met de gezondheidsdiensten en de overheden over de hele wereld".

Het blijft natuurlijk een moeilijke strijd om alle foute informatie over het coronavirus te bannen - vooral WhatsApp groepjes zijn een bron van dergelijke berichten. (1)

Ondertussen dringt het tot de techbedrijven door dat de bestrijding van het virus wel eens langer kan duren dan 4 april. Zo heeft Apple aangekondigd dat het de vooropgestelde heropening van de winkels buiten China op 27 maart zal uitstellen: de winkels blijven 'tot nader order' dicht (2).

En de Google Next conferentie, die eerst lijfelijk had moeten plaatsvinden maar vervangen zou worden door een virtuele conferentie, is eveneens voor onbeperkte tijd uitgesteld. (3)
https://www.zdnet.com/article/internets-largest-social-networks-issue-joint-statement-on-covid-19/
https://techcrunch.com/2020/03/17/google-postpones-the-online-version-of-cloud-next-until-further-notice/
https://9to5mac.com/2020/03/17/apple-website-banner-now-says-retail-stores-are-closed-until-further-notice/



TECHBEDRIJVEN EN CORONA: BESMETTINGEN VOLGEN PER SMARTPHONE
In de strijd tegen het coronavirus worden strenge maatregelen genomen. Maatregelen die de vrijheid van de mens beperken, en waartegen wij met zijn allen, onder andere omstandigheden, meteen tegen in opstand zouden komen. Maar omdat de gezondheid van iedereen nu belangrijker is, schikken wij ons naar die maatregel, zoals de beperking van je bewegingsvrijheid.

In Israël is nu een tijdelijke noodmaatregel goedgekeurd die onder normale omstandigheden eveneens op zwaar protest onthaald zou worden, maar nu gerechtvaardigd lijkt. Daar zullen de veiligheidsinstellingen van het land via de data van de mobiele telefoons mensen gaan volgen waarvan gedacht wordt dat zij besmet zijn met het coronavirus. Daarmee kan enerzijds quarantaine opgelegd worden (en opgevolgd worden of de quarantaine wel gerespecteerd wordt), en anderzijds kan gemakkelijker gekeken worden met wie die persoon in contact gekomen is, om hen te waarschuwen. (1)

Ook in de VS overweegt men een dergelijke maatregel. Daar overlegt de overheid met Facebook, Google en andere bedrijven om de locatiegegevens van de smartphones te gebruiken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. (2)

Uiteraard wordt er gewaarschuwd door burgerbewegingen tegen dergelijke initiatieven, omdat het een gevaarlijk precedent zou kunnen zijn...
https://www.bbc.com/news/technology-51930681
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/03/17/white-house-location-data-coronavirus/



CORONAVIRUS ZORGT VOOR VRIJE INFORMATIE
In de strijd tegen COVID-19 is de inzet van de héle bevolking noodzakelijk. En daarvoor is toegang tot correcte informatie van groot belang. Helaas zwerft er heel wat valse informatie rond op de sociale media, zoals je eerder al kon lezen. Een reden daarvoor is dat echt goede informatie vooral te vinden is bij kwaliteitsmedia, en daar helaas dan achter een betaalmuur zit.

In België hebben nu 3 kranten beloofd dat zij die betaalmuur neerhalen, althans voor berichtgeving over COVID-19. Wat wij alleen maar kunnen toejuichen!

Ook elders wordt noodzakelijke informatie vrij toegankelijk gemaakt. In de VS helpen Microsoft, White House OSTP en het Allen Institute om meer dan 24.000 artikels over coronavirussen te identificeren die bij verschillende bronnen te vinden zijn, en die dan gratis beschikbaar te maken voor onderzoekers. (1)

En om dit rijtje berichtgeving af te sluiten, een heel interessant Twitterdraadje van Sacha Dierckx. Hij somt op hoe dit virus enorme gevolgen gaat hebben op sociaaleconomisch vlak. Want dat het virus en de maatregelen die genomen worden een enorme schok door de maatschappij gejaagd heeft, valt niet te ontkennen. En dat wij met zijn allen moeten nadenken over hoe het beter kan en moet. (3)
https://venturebeat.com/2020/03/16/microsoft-white-house-and-allen-institute-release-coronavirus-data-set-for-medical-and-nlp-researchers/
https://twitter.com/SachaDierckx/status/1239871907207557121



SLACK VERLAAGT DREMPEL
Nu zoveel mensen thuis moeten blijven, en toch met elkaar in contact moeten blijven voor hun werk, hun organisatie, wordt steeds meer beroep gedaan op samenwerkingstools zoals Teams van Microsoft en het onafhankelijke Slack. Dat laatste heeft nu een redesign doorgevoerd, die de drempel moet verlagen voor nieuwe gebruikers.

Zo kan je voortaan een boodschap opstellen, vooraleer te kiezen op welk kanaal je de boodschap post. De verschillende kanalen, apps en mensen kan je voortaan ook schikken onder zelfgekozen onderwerpnamen, in de navigatiebalk links. De apps zijn nu beschikbaar via een knop met een bliksem in het vakje waarin je tekst invult. En een navigatiebalk bovenaan zal tonen welke kanalen vaak gebruikt worden, en hoeveel boodschappen je nog te lezen / beantwoorden hebt.

Deze nieuwigheden worden eerst uitgerold voor de desktopgebruikers, en later voor de mobiele apps.
https://www.protocol.com/slack-redesign-stewart-butterfield



FIETSERS ONTMOETEN ELKAAR VIRTUEEL
Wat doe je wanneer je een verwoede fietser bent, maar wegens het coronavirus er geen wedstrijden meer gereden worden? Dan ga je toch virtuele wedstrijden aan!

Dat is wat je lezen kan bij The Next Web. Nu de meeste wielerwedstrijden voor de volgende weken afgelast zijn, willen de cyclisten toch nog in goede vorm blijven. En daarvoor springen zij op hun trainfiets binnenshuis, en gaan ze online tegen elkaar racen. Een van die favoriete plekken is het online racing game Zwift. TNW vertelt hoe de renners van het Franse team Groupama-FDJ deelgenomen hebben aan de virtuele Denmark Cycling Union 2020 cup, om zo wat wedstrijdjes in de benen te krijgen, en hun conditie op peil te houden. Een ander Frans team, Cofidis, dat in de Verenigde Arabische Emiraten in quarantaine moest blijven, deed ook beroep op Zwift om zijn conditie te onderhouden - en de monotonie van de opsluiting te doorbreken. En de renners vonden het best leuk, blijkbaar!
https://thenextweb.com/plugged/2020/03/16/pro-and-amateur-cyclists-meet-in-vr-amid-coronavirus-race-cancellations/
https://zwift.com/eu



CORONAVIRUS: BEPERKTE BREEDBAND VOOR STREAMING
Ouders moeten zoveel mogelijk van thuis uit werken. Kinderen moeten thuisblijven (tenzij de ouders in de verzorging werken) en via het internet leren - of zij gaan het internet op om te spelen. En de overige mensen moeten ook thuisblijven, en zij doen massaal beroep op streamingdiensten zoals Netflix en YouTube voor hun amusement. Maar kan het internet dat wel aan?

Wel, om een instorting van het internet te voorkomen - of althans een verstopping, heeft de Europese Commissaris voor de Internet Markt gevraagd aan die streaming platformen om hun signaal te beperken. En in plaats van video in high definition, nu een optie bij een duurder abonnement, enkel nog standaard definitie aan te bieden.

Als eerste heeft Netflix gereageerd: het zal de bit rate voor al zijn streams in Europa 30 dagen lang verlagen. Dat zou meteen al een groot effect hebben, want het zou het verkeer op zijn Europese netwerken met 25% doen dalen.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-netflix/netflix-to-cut-european-traffic-by-25-due-to-coronavirus-idUSKBN2163I4
https://www.ft.com/content/b4ab03db-de1f-4f98-bcc2-b09007427e1b



CORONAVIRUS: OOK GEVOLGEN VOOR UBER EN DEELSTEPS
We hadden het eerder deze week al over het feit dat de economische gevolgen van de crisis die het coronavirus veroorzaakt, erg zwaar doorwegen voor de mensen die in het 'gig-economy' principe gestapt zijn. Want zoals de naam het zegt, is dat een economie die draait op verdiensten die dus heel onberekenbaar zijn, afhankelijk van vraag en aanbod.

Volgens TechCrunch voelen de Uber-chauffeurs dat in de VS nu al. Er is nog geen echte lock-down in het land, maar het aantal ritten is in de laatste dagen met 70% geslonken, zoals bijvoorbeeld in Seattle. En wanneer het virus er echt toeslaat, zoals momenteel in Europa, dan zal dat aantal ongetwijfeld nog meer ineenstuiken.

Geen goed nieuws voor het bedrijf, dat volgens bronnen niet echt over veel manoevreerruimte beschikt, want het heeft weinig cashgeld. Maar daar hoopt het een mouw aan te passen: in de nabije toekomst zou het zich toespitsen op het afleveren van medicijnen bij patiënten thuis, en gewone boodschappen. Niet slecht bekeken, want je moet alle commerciële kansen grijpen om te overleven. (1)

En nu we met zijn allen toch zoveel mogelijk moeten binnenblijven, hebben de deelsteps ook geen nut meer. Lime en Bird, de grootste aanbieders van deelsteps, hebben aangekondigd dat zij hun diensten in heel Europa on hold zetten. In Italië, Spanje en Frankrijk zijn de e-scooters al uit het straatbeeld verdwenen. Ook in Noord-Amerika zet Lime zijn diensten voorlopig stop; daar zijn de steps verwijderd in California en Washington. (2)
https://techcrunch.com/2020/03/19/uber-coronavirus-update/
https://thenextweb.com/shift/2020/03/18/e-scooter-lime-bird-remove-service-europe-us-coronavirus/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


APPLE LANCEERT IPAD PRO EN NIEUWE KLAVIEREN
Even gewoon technieuws, want de wereld draait, ondanks alles, toch gewoon door. Zo heeft Apple deze week enkele aankondigingen gedaan:

- Een iPad Pro met een 8core GPU chip die het mogelijk maakt om 4K video's te bewerken op de iPad in plaats van een uit de kluiten gewassen iMac. Het model van 11 inch start op $799, dat van 12,9 inch op $999.

- Er komt ook een nieuw magic keyboard voor de iPad, met een trackpad. En zelfs een heuse muis met een ronde cursor, die van vorm verandert naargelang de interface waarin je hem gebruikt. Dat zal pas kunnen vanaf het nieuwe iPad OS 13.4

- Een nieuwe 13,3 inch MacBook Air, waarbij het vlinder-mechanisme vervangen wordt door een schaar-mechanisme voor de toetsen. De opslagruimte op het toestel varieert van 256 GB tot 2 TB. Het toestel heeft Touch ID en start vanaf $999.

- Ook een nieuwe Mac Mini, waarbij de opslagruimte verdubbelt. Een basismodel van 256 GB kost $799 en voor 512 GB betaal je $1.099.

Meer bij iMore, Ars Technica en Thurrott.
https://www.imore.com/apple-reveals-2020-ipad-pro-lineup
https://arstechnica.com/gadgets/2020/03/apple-updates-the-macbook-air-with-non-butterfly-keyboard-and-999-starting-price/
https://www.thurrott.com/apple/232788/apple-updates-mac-mini-with-double-the-storage?utm_source=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=apple-updates-mac-mini-with-double-the-storage

 




 
De nieuwe oogst


   
NETFLIXPARTY IN PLAATS VAN CORONAPARTY
Ongetwijfeld heb jij ook met open ogen gekeken naar de jongeren die absoluut niet zonder hun vrienden en gemeenschappelijke activiteiten (pinten pakken!) kunnen en daardoor de ongelooflijke egoïstische stunt uitgehaald hebben om nog eens lekker bij elkaar te kruipen en zo de kans op verspreiding van het virus nog te vergroten.
Deze website biedt hen de kans om toch met hun 'maten' samen te zijn - maar dan van thuis uit. En samen met hen, virtueel dan wel, te gaan bingewatchen. Netflix Party laat je namelijk toe om samen met je vrienden Netflix online te kijken. Het synchroniseert het afspelen van de video, en voegt er een groepschat aan toe.
Je hebt wel een Chrome browser nodig om van Netflix Party gebruik te kunnen maken.
[Taal: ENG]
https://www.netflixparty.com/


NETFLIX: DETECTIVES

De ongerustheid over het coronavirus zorgt voor heel wat angst bij de mensen. En misschien heb jij wel behoefte om even weg te vluchten van die harde realiteit - in een boeiende detective, waarmee jij je gedachten verzetten kan.
De voortreffelijke site Scriptgirl heeft voor jou een reeks van 16 detectiveseries bijeengezocht, waarin detectiveduo's allerlei misdaden moeten oplossen. Heerlijk ontspannend, en toch boeiend. Even weg van de realiteit, dat moet toch kunnen...
[Taal: NL]
https://www.scriptgirl.nl/2020/03/16-detectiveseries-op-netflix-deel-3-rechercheteams/



BLIND LEREN TYPEN
Verschillende mensen op Twitter kwamen af met het steengoede idee: nu onze kinderen thuis zitten of op school, maar geen echte les krijgen, waarom hen geen vaardigheid leren die niet tot hun normaal lessenpakket behoort: blind leren typen?
Bij Onderwijsweb.net vind je een lijst met online typecursussen, gratis en tegen betaling. Al spelenderwijs leren, zalig!
En weet je wat: ook volwassenen kunnen zo'n cursus volgen - het is veel handiger om blind te kunnen typen dan met twee vingertjes!
[Taal: NL]
https://www.onderwijsweb.net/leermiddelen/blind-leren-typen-online-tools



TECHIES FOR SCHOOLS

Omdat het toch een hele tijd zal duren vooraleer de kinderen terug lessen krijgen op school, zoeken leraren creatieve manieren om de kinderen niet alleen bezig te houden terwijl zij binnen moeten blijven, maar hen ook wat nuttige dingen bij te brengen.
Een plek waar de informatie over die initiatieven bijeengebracht wordt is de Facebookgroep Techies for Schools. Daar wordt o.a. gewerkt aan het opzetten van e-learning bij alle scholen die hiervoor openstaan. Iedereen die een handje wil toesteken, is er welkom.
https://onlineschools.be/


COURSERA ZET DE POORTEN OPEN
Een Engelstalig e-learningplatform is Coursera. Dat biedt een groot aantal cursussen aan voor studenten aan de universiteiten - een deel gratis, andere betalend.
Omwille van de coronacrisis maakt het nu bekend dat het alle universiteiten in de VS gratis toegang zal geven tot de cursussencataloog van Coursera for Campus.
https://twitter.com/coursera/status/1238122789111988230
https://blog.coursera.org/helping-universities-and-colleges-go-fully-online-in-response-to-the-coronavirus?utm_source=tw&utm_medium=social&utm_campaign=blog_c4c_coronavirus_03122020



DOODLE PATTERNS
Dit is een collectie van 61 randloze patronen, die je kan gebruiken als achtergrond voor websites, apps enz. De tekeningen zijn volledig met de hand gemaakt.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/doodle-patterns
https://www.doodlepatterns.xyz/?ref=producthunt



10 MANIEREN OM JE QUARANTAINE-TIJD DOOR TE BRENGEN
Een video waarin 10 manieren aangereikt worden om je tijd door te brengen wanneer je binnen blijven moet - het een al wat productiever dan het andere.
https://www.youtube.com/watch?v=dkbDxJ8KFfw&feature=youtu.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MASKERMATCH

Er is momenteel een ontstellend tekort aan mondmaskers voor het verplegend personeel. De nood zou in principe snel gelenigd worden, maar tot het zover is wordt gevraagd dat bedrijven die zelf mondmaskers hebben, die zouden doneren aan de hospitalen. Er zijn heel wat bedrijven die met mondmaskers werken, denk aan verfspuiterijen, schildersbedrijven, enz.
Via deze site kan je meehelpen aan de actie.
[Taal: NL]
https://maskermatch.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MAAK JE MONDMASKER
Ben je ziek en moet je thuis geïsoleerd blijven, dan heb jij ook een mondmasker nodig. Zo verminder je de kans dat je iemand uit je omgeving besmet.
Heb jij een naaimachine, dan kan jij zelf zo'n masker naaien. Op deze site vind je het patroon en de werkwijze. Beiden werden goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid.
[Taal: NL]
https://maakjemondmasker.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PRAATBOX
Ook deze webtool werd gemaakt naar aanleiding van het coronavirus. Hier kan je namelijk videobellen met mensen waarmee je fysiek geen contact mag hebben. De werkwijze is simpel, en er is een lijst met veelgestelde vragen die je helpt om de box aan de gang te krijgen.
[Taal: NL]
https://www.praatbox.be/vragen.html
https://www.praatbox.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRATIS E-BOEKEN

Wat te doen nu je thuis moet blijven? Een goed boek lezen is uiteraard een optie. Bij Bol.com vind je een hele lijst met boeken die je gratis kan downloaden. Zowel in het Nederlands als Engels. Tijd om eindelijk eens meesterwerken zoals Anna Karenina of Ben Hur te lezen!
https://www.bol.com/nl/m/digitaal-gratis/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THUIS LEREN
Voor de kinderen die thuis moeten blijven (en hun ouders uiteraard) deze tip om hun hersentje niet te laten verroesten en hen actief bezig te houden: uitgeverij Averbode, Die Keure, Pelckmans, Uitgeverij Plantyn, Uitgeverij Van In en Uitgeverij Zwijsen hebben beslist om hun volledige educatieve aanbod gratis ter beschikking te stellen .  Het gaat om leesreeksen, paasvakantieboeken, dagtaken en andere oefenbundels.
https://www.boek.be/nieuws/thuisleren-met-digitale-leerplatformen






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vorm van meertalige instructie, waarin een niet-taalvak in een andere taal onderwezen wordt dan het Nederlands - https://nl.wikipedia.org/wiki/Content_and_Language_Integrated_Learning
    Frans-Amerikaanse scenarioschrijfster, filmregisseur en actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tonie_Marshall
    Nederlands verzetsstrijder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Clemens_van_Berckel
    Reptiel uit het vroege Krijt in wat nu Myanmar is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oculudentavis
    Allereerste boek over walvissen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Walvisboek
    Frans-Belgische benedictijnse monnik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaspar_Lef%C3%A9bvre
    Tennisspeelster uit Roemenië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Laura-Ioana_Andrei
    Snackfabrikant met het hoofdkantoor in Düsseldorf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Intersnack
    Gronings dichter en schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Derk_Sibolt_Hovinga
    Groot Russisch conglomeraat - https://nl.wikipedia.org/wiki/AFK_Sistema
    Provinciedomein te Wevelgem in de provincie West-Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Domein_Bergelen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Uitbraak SARS-CoV-2 in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbraak_SARS-CoV-2_in_Belgi%C3%AB
    Groepsimmuniteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kudde-immuniteit
    Sprinkhanenoverlast van 2018-2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sprinkhanenoverlast_van_2018-2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over steden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Steden


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Zo stel je de nieuwe look van Facebook in
https://www.ad.nl/tech/zo-stel-je-de-nieuwe-look-van-facebook-in~a24087d1/
- Formule 1 vervangt uitgestelde races door virtuele esports-variant
https://www.ad.nl/esports/formule-1-vervangt-uitgestelde-races-door-virtuele-esports-variant~a40733c8/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 - Europees elektriciteitsnetwerk organisatie geraakt door cyberaanval
https://computertaal.info/2020/03/20/europees-elektriciteitsnetwerk-organisatie-geraakt-door-cyberaanval/
- Review: de Yoga Smart Tab tablet
https://computertaal.info/2020/03/17/review-de-yoga-smart-tab-tablet/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Mozilla schakelt ondersteuning voor verouderde tls 1.0 en 1.1 weer in in Firefox
https://tweakers.net/nieuws/164882/mozilla-schakelt-ondersteuning-voor-verouderde-tls-10-en-11-weer-in-in-firefox.html
- 'Locatiedata mag anoniem verzameld worden voor coronabestrijding'
https://tweakers.net/nieuws/164878/locatiedata-mag-anoniem-verzameld-worden-voor-coronabestrijding.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belgisch internetknooppunt piekt door coronacrisis
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgisch-internetknooppunt-piekt-door-coronacrisis/article-news-1579119.html
- Belnet: 'Geen capaciteitsprobleem bij ziekenhuisnetwerken'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belnet-geen-capaciteitsprobleem-bij-ziekenhuisnetwerken/article-news-1579125.html



*** TANDEMTECH


- Vraagtekens rond Nokia 8.3 door gekibbel over Belgische 5G-uitrol
“Het hangt af van wat de operatoren zullen doen”
https://tandemtech.be/vraagtekens-rond-nokia-8-3-door-gekibbel-over-belgische-5g-uitrol-dcb9769bc790
- Omgaan met de overvloed aan informatie over het coronavirus
Hoe ik de overvloed probeer in te dijken
https://tandemtech.be/omgaan-met-de-overvloed-aan-informatie-over-het-coronavirus-ebaf4a95ae3b


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Kan je niet telewerken? Nudging kan helpen in tijden van Corona
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/kan-je-niet-telewerken-nudging-kan-helpen-in-tijden-van-corona
- Deze Brusselse start-up schenkt batterijen uit elektrische wagens een tweede leven
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/deze-brusselse-start-up-schenkt-batterijen-uit-elektrische-wagens-een-tweede-leven





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  WHATSAPP VOOR DE PC


Nu je toch thuis zit met je pc, is het wellicht gemakkelijker om je normale communicatietools op het grote scherm, en mét klavier te gebruiken. Bijvoorbeeld WhatsApp: met deze tool kan je WhatsApp ook op je computer gebruiken. Je moet wel toegang geven tot jouw smartphone.
https://www.whatsapp.com/


ALTERNATIEVEN VOOR WHATSAPP
In dit artikel van Chip.de vind je enkele alternatieven voor WhatsApp: Altus, Harvest, Ferdi, en de Windows 10 versie van WhatsApp. Nu je toch wat tijd hebt bij het thuis zitten, kan je wat experimenteren!
https://www.chip.de/downloads/WhatsApp-fuer-PC-Desktop-App-64-Bit_80389182.html#alternative-downloads


SPIKE LEGO EDUCATION


Nu de kinderen thuis zijn is dit misschien wel een idee: met deze applicatie, en de nodige Spike set van Lego, kan je kinderen leren programmeren. Het is een erg intuïtieve codeeromgeving, en de programmeertaal die gebruikt wordt is gebaseerd op SCRATCH.
Het pakket van Lego dat je nodig hebt is LEGO Education SPIKE Prime.
https://www.microsoft.com/en-us/p/spike-lego-education/9nfqz9rdnd2q


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Door sentimentele liederen worden velen meer geroerd
dan door ongelukkige mensen.
-Yehudi Menuhin-