Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/1/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1138 van 4/1/2020



Gegroet lezer,

Om te beginnen: een prachtig en fantastische 2020 gewenst aan al onze lezers! Wij hopen dat u een fijne overgang van oud naar nieuw doorgebracht hebt, en ook dat u de goede voornemens, die u ongetwijfeld voor het nieuwe jaar gemaakt hebt, ook kan uitvoeren!

Wij hebben alvast één goed voornemen: om u dit jaar opnieuw te kunnen verblijden met interessant nieuws, dat u aan het denken zet over de evoluties die de technologie veroorzaakt in onze maatschappij. Laat u niet misleiden door het feit dat deze editie maar wat dunnetjes is - dat komt door de feestdagen, niet door het feit dat wij er geen zin in hadden. Integendeel!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




ZIJN TWITTER EN FACEBOOK ECHT DE POELEN DES VERDERFS?
Het voorbije decennium was echt wel de periode van de sociale netwerken. En daar valt veel goeds - maar ook veel slechts over te zeggen.

Facebook en Twitter hebben voor een heuse aardverschuiving gezorgd - op vele manieren. Op de manier waarop je als kleine mens ook gehoord kan worden bijvoorbeeld. Zeg zinnige of grappige dingen, en je krijgt volgers waarmee je een band kan uitbouwen, van gedachten kan wisselen, vrienden kan worden.

Ook de manier waarop nieuws geconsumeerd wordt. Vroeger was het alleen de tv en de reguliere pers die ons van nieuws voorzagen. Nu zijn er ontelbare sites met nieuws, die dankzij retweets en likes hun berichten tot wereldnieuws kunnen maken. Dat dit geleid heeft tot de uitwas 'fake news' is iets dat je er bij moet nemen - feit is wel dat er berichten de buitenwereld bereiken die je anders nooit gehoord had.

Deze positieve manier om naar Twitter te kijken vind je ook terug bij een artikel van de New York Times, waarin gesteld wordt dat Twitter ervoor gezorgd heeft dat mensen een platform krijgen om zich te uiten, een platform dat zij 10 jaar geleden niet hadden. In het bijzonder jongeren en leden van gemarginaliseerde groepen.

Denk aan #BlackLivesMatter en #MeToo. Het gaat om twee fenomenen die ook al bestonden voor er Twitter was, maar die dankzij Twitter een momentum gekregen hebben dat zij daarvoor niet hadden.

Een positieve stem over Twitter, die toch ook eens gehoord mag worden, en die wij onderschrijven. Meer bij New York Times.
https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/27/opinion/sunday/twitter-social-media.html



WAAR TWITTER EN FACEBOOK IN DE FOUT GINGEN
Na de lofzang in het vorige artikel, toch ook even wat kritiek. Want Twitter en Facebook (en naar onze mening vooral die laatste!) hebben in het voorbije decennium toch wel belangrijke fouten gemaakt.

Een artikel bij BuzzFeed schetst de evolutie van beiden. Waarbij het opvalt dat Facebook veel van de interessante mogelijkheden van Twitter imiteerde, de dingen die van Twitter juist een heel georganiseerde plek maakten. Denk aan de #hashtags en de Retweets.

Maar Facebook bleef het medium waar je contact hield met je familie en vrienden, en waar bedrijven je met reclameboodschappen konden bestoken. Twitter daarentegen was hét medium voor nieuws en politiek, zoals de verkiezingen in de VS aantoonden: een foto van Barack en Michelle Obama uit 2012 werd dé meest ge-retweete posting op Twitter ooit.

Maar omdat Facebook steeds meer nieuwe content wou, om de gebruikers te laten terugkomen, verdween het delen van foto's en content met vrienden en familie naar de achtergrond. En dat zorgde er in 2015 uiteindelijk voor de mensen echt veel minder originele content begonnen te plaatsen op Facebook. Een leemte die al snel opgevuld werd door makers van sensationele berichten, die alles deden voor clicks: hoaxes en fake news deden hun intrede.

Dat jaar was er op Twitter dan weer 'Gamergate', een fenomeen waarbij vrouwelijke gamers op de korrel genomen werden. En waarbij het feit dat je een retweet mét commentaar kon plaatsen op Twitter, voor het eerst zorgde voor heel giftige commentaren.

Kortom: Een heel interessante terugblik op de evolutie van beide sociale netwerken.
https://www.buzzfeednews.com/article/alexkantrowitz/twitter-and-facebooks-race-to-the-bottom



OOK YOUTUBE ONDER DE LOEP GENOMEN
Een van de vele verwijten die je de sociale netwerken mag maken, is dat ze jou in een bubbel laten leven. Tenminste - wanneer je enkel de keuze hebt om content te bekijken die hun algoritme voor jou kiest. Want dat algoritme denkt (heel simplistisch gezegd) ah, dat vond die persoon leuk, dus dan geven we nog meer van dat!

Facebook maakt zich daaraan schuldig, en ook bij Twitter heb je die mogelijkheid. Maar gelukkig kan je daar ook nog altijd kiezen voor een chronologische tijdlijn, waarin enkel tweets te zien zijn van de mensen die jij volgt, in chronologische volgorde.

Waar je die mogelijkheid evenmin hebt, is echter YouTube. Ook een sociaal netwerk, ook een plek waar je filmpjes te zien krijgt op basis van een algoritme.

En het blijkt dat YouTube ook stilaan een kwalijke rol begon te spelen, een politieke rol vervulde om mensen in bubbels onder te dompelen. Van samenzweringstheorieën, provocateurs, racisten. In een artikel bij medium wordt deze bewering uitgetest, en wordt aangetoond dat een recente wijziging in het algoritme van YouTube ervoor gezorgd heeft dat er veel minder bubbels gecreëerd worden.

En dat is dus weer positief. Kijk, nu gaan we dit decennium nog met een optimistische noot over de sociale netwerken kunnen afsluiten!

Meer bij Medium.
https://medium.com/@markoledwich/youtube-radicalization-an-authoritative-saucy-story-28f73953ed17



HET TRIESTE VERHAAL VAN DE E-BOOKS
Bij EclecticLight vonden wij een opmerkelijk artikel, dat een stand van zaken opmaakt over het e-book. En die is bedroevend. Alhoewel e-boeken alles in zich hebben om een groot succes te zijn (zij zijn gemakkelijk aan te kopen, overal mee te nemen, je hebt een hele bibliotheek in jouw e-reader), toch lijkt het erop dat e-boeken jammerlijk aan het mislukken zijn. En dat terwijl de elektronische vorm van andere media (muziek en films) wel degelijk ingeburgerd zijn, en zowel gehuurd als gekocht worden door haast iedereen.

Het artikel gaat op zoek naar de reden voor dit falen. En het wijst met een beschuldigende vinger naar de uitgevers. En de prijs is een belangrijke factor daarbij. Want alhoewel er geen kosten zijn om een boek te drukken, op te slaan in een magazijn, geen kosten voor de winkel en het winkelpersoneel, toch is een e-boek vaak haast zo duur als een gewoon gedrukt boek.

Met dit verschil dat een papieren boek zijn waarde blijft behouden in jouw bibliotheek, dat je het kan nalaten of schenken aan vrienden. Terwijl een e-boek zijn waarde verliest op het moment dat jij het aankoopt. Want jij hebt enkel een licentie op dat e-boek, en je mag die licentie aan niemand anders overdragen.

Daar komt nog bij dat e-boeken eigenlijk heel  primitief zijn. Je kan geen fotokopie maken, je kan geen citaat kopiëren, zelfs geen bookmarks leggen naar twee of meer stukken in het boek.

En helaas moeten wij de auteur van het stuk volkomen gelijk geven...

Lees meer bij EclecticLight.
https://eclecticlight.co/2019/12/26/publishers-determined-to-kill-electronic-books/



SNAPCHAT LANCEERT BITMOJI TV
Wanneer je een jaar geleden aan een waarnemer gevraagd had om een voorspelling te doen over de toekomst van Snapchat, dan had die ongetwijfeld gezegd dat Snapchat er dan niet meer zou zijn. Facebook en Instagram waren immers dapper bezig om alle leuke ideetjes van Snapchat weg te snoepen. En dan was er ook nog de opkomst van TikTok, die andere dienst die zo populair is bij het jonge volkje.

Welnu, Snapchat is nog altijd levend en wel. Meer nog: het blijft leuke dingen uitvinden die in de smaak vallen bij zijn gebruikers.

Het voorbije jaar waren er talloze filters die uitgevonden werden, om jou ouder te maken, om te face-swappen, enz.  En de gebruikers maakten er lustig gebruik van. Snapchat heeft nu eenmaal zijn niche-publiek gevonden, en dat valt niet voor de verleiding van Facebook of Instagram.

Nu heeft Snapchat een nieuwigheid aangekondigd: Bitmoji TV. Concreet wil dat zeggen dat jouw Bitmoji avatar, die jij zelf helemaal kan personaliseren, de ster wordt van een cartoonreeks, Bitmoji TV.

Snapchat heeft het wel slim bekeken. Want door dergelijke filmpjes te maken voor zijn Discover sectie, die niet  gekopieerd kunnen worden, kan Snapchat zich onderscheiden van de vele andere platformen waar er korte filmpjes bekeken kunnen worden - van YouTube tot Facebook Watch en TikTok.

Meer over die nieuwe mogelijkheid bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/12/28/bitmoji-tv-snapchat/



WIKIPEDIA: DAAR ZOEKEN WE NAAR FILMS
Het is het einde van het jaar, en dan is het tijd voor lijstjes. Talloze sites laten je weten wat hun meest gelezen artikels, meest bekeken films zijn.

Ook Wikipedia maakte zo'n lijstje bekend., en opvallend daarbij is dat mensen blijkbaar heel veel op Wikipedia gaan zoeken naar films en reeksen - althans in de Engelstalige versie van deze online encyclopedie.

Dat kan je opmaken uit een lijstje, samengesteld door onderzoeker Andrew West. Bijna alle artikels van de Wikipedia die het meest geraadpleegd werden, hadden te maken met films, tv-shows en videogames.

Blijkbaar zouden mensen titels die zij tegenkomen in hun newsfeed op sociale media, gaan opzoeken op Wikipedia, om te weten waarover het gaat.

Nu moeten wij toegeven dat wijzelf Wikipedia ook vaak gebruiken voor onze media. Voor Netflix bijvoorbeeld - om te weten hoeveel seizoenen er zijn van een reeks, om te weten waarover het gaat. Maar ook voor boeken, om bepaalde reeksen in de juiste volgorde te kunnen lezen.

Om terug te keren naar het Engelstalige lijstje: dat werd aangevoerd door Avengers: Endgame, dat trouwens ook de meest gezochte film was bij Google.  Nog andere populaire onderwerpen die op Wikipedia gezocht werden, hielden ok verband met films, zoals Tsjernobil, naar aanleiding van de gelijknamige HBO reeks, en Ted Bundy, de seriemoordenaar waarrond de reeks Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vine opgebouwd is.

Meer bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/wikipedias-yearend-list-shows-what-the-internet-needed-1840690794?rev=1577516700144&utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow



BINNENLAND: PRIVACYCOMMISSIE DEELT BOETE UIT VOOR WEBSITE
Toen de GDPR aangekondigd werd, was het grote paniek. De regels om de privacy van de gebruikers aan te scherpen werden zo streng, dat het onmogelijk leek om daaraan te voldoen. Databases van klanten aanleggen werd een mijnenveld, want je mocht niet zomaar gegevens gaan verzamelen, enkel voor specifieke doeleinden - voor niets anders. En de database zelf moest ook streng beschermd worden tegen hacking of lekken.

Ook websites moesten zich gaan aanpassen. Cookies mochten niet langer meer zomaar geplaatst worden, de internaut moest de keuze hebben welke cookies hij accepteerde (voor goed gebruik van de site, zoals de taal, voor statistieken van de webmaster, of ook voor commerciële doeleinden). Helaas werd die nieuwe regel al snel gewoon een (hinderlijke) button op de website, en leek de hele maatregel op niets uit te draaien.

Maar deze week schrokken heel wat webmasters wakker: voor het eerst werd er een boete uitgedeeld aan een website omwille van het niet-correct gebruik van cookies. De boete bedroeg maar liefst 15.000 euro. En opmerkelijk: het was een juridische website die afgestraft werd.

Voor alle duidelijkheid dus nog even op een rij gezet wat de regels zijn bij cookies - een handig artikel hierover bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/12/30/gba-website/
https://www.tijd.be/ondernemen/ict/Privacyboete-van-15-000-euro-is-wake-upcall/10194839



FRAUDEURS MAKEN MASSAAL MISBRUIK VAN PAKJESWOEDE
Verleden week vroeg een twitteraar zich verbolgen af: "Kan dat zomaar, BPost?" Die persoon had namelijk een mail ontvangen van BPost, waarin te lezen stond dat er een pakje onderweg was naar hem, maar dat het niet afgeleverd kon worden. Er was namelijk te weinig porto betaald, en of die persoon eerst 4,95 euro kon bijbetalen?

Uiteraard zijn dat heel gekke toestanden. Maar na een tijdje bleek dat die persoon niet de enige was. Was BPost gek geworden? Maar neen. Na een tijdje bleek wat er aan de hand was: die mail was helemaal niet van BPost afkomstig, maar van een scammer, een oplichter.

Een phishing fraude dus. Die massaal verspreid werd - op één dag tijd, maandag dus, kreeg het Centrum voor Cybersecurity maar liefst 12.000 meldingen binnen.

Bij VRT lees je er meer over. Wees dus op je hoede - en we kunnen het niet genoeg herhalen: beweeg altijd je cursor over een link in een mail, om te zien wat het adres is dat achter die link zit. En denk eraan: bij betalen.bpost.bedrieger.be/bpost is bedrieger.be het domein, en niet bpost!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/12/30/kreeg-u-vandaag-ook-een-mailtje-om-verzendkosten-te-betalen-doe/



PROTONMAIL BRENGT NU OOK EEN VERSLEUTELDE KALENDER UIT
Wellicht ken je, of maak je zelfs gebruik van ProtonMail. Dat biedt een versleutelde mail-dienst aan, voor wie gesteld is op zijn privacy.

Nu heeft het bedrijf een publieke bèta vrijgegeven van een eveneens versleutelde kalender. Momenteel enkel voor de betalende klanten van ProtonMail, maar later dit jaar, wanneer de bèta eindigt, voor iedereen beschikbaar.

ProtonMail is een bedrijf dat in Zwitserland opgericht werd, door drie academische onderzoekers die op de CERN werkzaam zijn. Met ProtonMail willen zij compleet het tegenovergestelde doen van wat Gmail doet - volledige privacy bieden.

Naast de maildienst ProtonMail heeft het ook al een VPN-dienst opgericht, waarmee je een Virtual Private Netwerk-verbinding kan leggen met een andere computer. ProtonMail zou nog meer plannen hebben: er zou ook nog een opslagplek in de cloud komen (de tegenhanger van Google Drive) en kantoorsoftware à la Google Docs.

Meer bij VentureBeat en betanews.
https://venturebeat.com/2019/12/30/protonmail-takes-aim-at-google-with-an-encrypted-calendar/
https://betanews.com/2019/12/31/protoncalendar-beta/



OUTLOOK VOOR HET WEB ONDERSTEUNT BINNENKORT ALIASES
De webversie van Outlook, de maildienst van Microsoft, is wel handig. Maar er is wel een groot nadeel: je kan enkel met één mailaccount werken. En wellicht heb jij er meerdere - je mailadres van je werk bijvoorbeeld, je mailadres van je blog, en je privé-mailadres.

Dat zal binnenkort veranderen. Je zal dan verschillende mailadressen kunnen koppelen aan je Outlook-account. Schrijf je een mail, dan zal je bij het "from" vakje, via een uitklapmenu, het gewenste e-mailadres kiezen van waaraf je de mail wil verzenden.

Deze 'aliases' zijn echt heel handig. Meestal gebruik je een adres, je privé-aansluiting bij Telenet bijvoorbeeld, als hoofd-adres. Met die aliassen kan je voortaan mails verzenden vanuit die andere adressen, zonder je hoofd-adres te moeten bekendmaken. En daarmee spaar je weer wat spam uit!

Meer bij betanews.
https://betanews.com/2019/12/30/web-based-outlook-will-support-email-aliases-soon/

   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: ENKELE TIPS

Geen feestgedruis, tenzij tussen je oren: de VPRO geeft je enkele tips voor goede podcasts met mooie verhalen, goede gesprekken of ander audioplezier. Om eventjes wat rust te zoeken, na de kater!
https://www.vpro.nl/lees/nieuws-vpro/2019/feestdagen-2019-podcasts.html




 
De nieuwe oogst


   
EXTENSIE VOOR CHROME: CLEAR CACHE

Deze extensie voor de gebruiker van de Chrome-browser zorgt ervoor dat je met één click je surfgeschiedenis, cache, cookies, downloads, formulieren, en meer kan wissen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/clear-cache-for-chrome/lcebokhepdpopanpieoopnjiehmoabfp


POEMHUNTER: OP ZOEK NAAR MOOIE GEDICHTEN
Een zoekmachine die je mooie gedichten levert rond een bepaald thema. Ideaal om bij verjaardagen van bijvoorbeeld je verloving of huwelijk, of bij een overlijden, een passende tekst te vinden.
[Taal: ENG]
https://www.poemhunter.com/


EXTENSIE: TIKKENDE KLOK

Een extensie die je eraan wil herinneren dat er een leven bestaat naast het internet - en dat door middel van een klok. Een tikkende klok. Telkens je een nieuw tabblad opent in je Chrome browser, krijg je een herinnering aan hoe lang het jaar nog duurt. Gebruik je tijd goed!
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/time-progress/fbkbinkmbcihlegjmocbogbnblcpcfap


TRILLER: NIEUW PLATFORM

Volgens insiders is dit een nieuw platform om in het oog te houden. Er zijn 60 miljoen songs om te downloaden, en te verwerken met filters, om je uniek talent te tonen. Wordt het de nieuwe Snapchat of TikTok? Even uitproberen!
https://www.triller.co/


ZRATE: EXTENSIE VOOR NETFLIX IN CHROME

Met deze extensie voor je Chrome-browser krijg je meteen ook informatie en kwoteringen van bronnen, zoals IMDB en andere, meteen in Netflix in je browser. Zo zie je bij het overzicht van films om te bekijken ook bijkomende informatie: plot, cast, jaar van release of van de verschillende seizoenen, enz.
https://www.producthunt.com/posts/zrate
https://www.zeeker.com/zRate/netflix?ref=producthunt
https://chrome.google.com/webstore/detail/zrate-netflix-add-show-ra/eelcmdidihggbganloigjkefaahhhanj?ref=producthunt


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OORLOGSBRONNEN
Misschien geen onderwerp om bij deze feestdagen te vermelden. Maar anderzijds: met de feestdagen wensen wij elkaar vrede op aarde toe, maar deze website herinnert ons eraan dat dat niet altijd zo geweest is. Hier vind je namelijk bronnen over  de Tweede Wereldoorlog, en de vele aspecten ervan. Waren er toen ook kerstbomen, hoe konden de vermisten opgespoord worden, meer over de rassenleer, enz.
[Taal: NL]
https://www.oorlogsbronnen.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RIJKSARCHIEF
Het Belgische Rijksarchief is dapper bezig om alle archieven te digitaliseren. En een flink deel kan je al via het internet raadplegen.
Momenteel zouden de Belgische parochieregisters en registers van de burgelijke stand online staan - maar liefst 36,4 miljoen pagina's met bronnen die uiterst interessant zijn voor wie zijn stamboom wil opmaken, of bezig is met genealogisch onderzoek.
[Taal: NL]
https://search.arch.be/nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRALE FAKES

Het afgelopen decennium was ongetwijfeld het tijdperk van de filmpjes en afbeeldingen die viraal gingen. Maar daar zat heel wat bij dat helemaal niet waar was, maar getrukeerd of uit zijn verband gerukt was.
Dit artikel van Gizmodo maakt een lijstje, met de uitleg erbij. Interessante lectuur!
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/30-viral-fakes-that-defined-the-2010s-1838215357?utm_medium=socialflow&utm_source=gizmodo_twitter&utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter


VRIJDAG MULTIMEDIA: OPENSTREETMAP HAIKU
Een project van Satellite Studio, een team designers en ontwikkelaars. Op de OpenStreetMap haiku worden namelijk haiku's (gedichten) gegenereerd, op basis van een plek op de kaart. Alles wat je moet doen is de map verslepen, of op "Locate Me" klikken.
[Taal: ENG]
https://www.engadget.com/2019/12/17/openstreetmap-haiku/
https://satellitestud.io/blog/post/openstreetmap-haiku/
https://satellitestud.io/osm-haiku/app/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Supernova type II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Supernova_type_II
    Nummer van Bob Dylan - https://nl.wikipedia.org/wiki/When_the_ship_comes_in
    Oostenrijkse universiteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A4t_f%C3%BCr_Musik_und_darstellende_Kunst_Graz
    Nederlands televisieprogramma - https://nl.wikipedia.org/wiki/Op_goed_geluk_(televisieprogramma)
    Oostenrijks architect, kunstschilder en auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Camillo_Sitte
    Plaats in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dowerin
    Lijst van landen in de wereld in 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_in_2020
    Beslissende veldslag in de onafhankelijkheidsstrijd van Ecuador - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Pichincha
    Nederlandse verzetsstrijder en Engelandvaarder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_den_Boer


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nieuwjaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar
    Vuurwerkoverlast - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerkoverlast
    2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/2020
    Overleden Belgisch politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Smets


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Mexico - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Mexico
    Diverse artikelen over Britse kabinetten zijn geschreven, zoals:
        Kabinet Thatcher - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Thatcher
        Kabinet Blair - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Blair
        Kabinet Brown - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Brown


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Piepjonge Marktplaats-oplichter (15) maakt cruciale fout en wordt opgepakt
https://www.ad.nl/tech/piepjonge-marktplaats-oplichter-15-maakt-cruciale-fout-en-wordt-opgepakt~af65ebc7/
- ‘Universiteit Maastricht betaalde losgeld na cyberhack’
https://www.ad.nl/limburg/universiteit-maastricht-betaalde-losgeld-na-cyberhack~a565002d/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe geraak je op een veilige manier af van je oude toestellen?
https://computertaal.info/2020/01/02/hoe-geraak-je-op-een-veilige-manier-af-van-je-oude-toestellen/
- Review: A Fisherman’s Tale (VR Quest)
https://computertaal.info/2019/12/29/review-a-fishermans-tale-vr-quest/


 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- IKEA begint met verspreiding van HomeKit-ondersteuning voor slimme rolgordijnen
https://tweakers.net/nieuws/161792/ikea-begint-met-verspreiding-van-homekit-ondersteuning-voor-slimme-rolgordijnen.html
- Mozilla biedt Firefox-gebruikers verwijderoptie voor telemetrie in browser
https://tweakers.net/nieuws/161790/mozilla-biedt-firefox-gebruikers-verwijderoptie-voor-telemetrie-in-browser.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Bosch komt met betaalbare sensor voor zelfrijdende wagens
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/bosch-komt-met-betaalbare-sensor-voor-zelfrijdende-wagens/article-news-1549075.html
- Microsoft neemt domeinen af van Noord-Koreaanse hackersgroep
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-neemt-domeinen-af-van-noord-koreaanse-hackersgroep/article-news-1549129.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Gezond verstand in start-up land | Wordt 2020 het jaar van duurzaamheid?
https://www.technologium.be/gezond-verstand-in-start-up-land-wordt-2020-het-jaar-van-duurzaamheid
- 2010-2020 | Het decennium van technologische iteratie?
https://www.technologium.be/2010-2020-een-decennium-van-technologishe-iteratie


*** TANDEMTECH


- Huawei FreeBuds 3 review: niet zo zwart-wit als het product
https://tandemtech.be/huawei-freebuds-3-review-604be0c0c9d9
- Philips PH805 review: je betaalt niet altijd voor wat je krijgt
https://tandemtech.be/philips-ph805-review-d311cd9c3eb8



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Wist je dat je als ondernemer een succesthermostaat hebt?
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/wist-je-dat-je-als-ondernemer-een-succesthermostaat-hebt
- Tien tips om digitale innovatie te injecteren in jouw businessmodel
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/tien-tips-om-digitale-innovatie-te-injecteren-in-jouw-businessmodel




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: 5 INSTELLINGEN DIE JE METEEN MOET VERANDEREN BIJ JE NIEUWE ANDROID

Of het nu een Galaxy S10 is of een Pixel 3s: wanneer je een nieuw toestel in je handen krijgt, dan kan je door enkele instellingen te tweaken meteen heel wat meer uit je toestel krijgen.
Dat gaat om instellingen om je batterij langer te laten meegaan, om dark modus te activeren, om rommel op je scherm te vermijden, enz.
Aan het werk!
[Taal: ENG]
https://www.cnet.com/how-to/new-android-phone-change-these-5-settings-right-away/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


LAZYOT: RIJMEN
Met deze web-app kan je rijmende woorden schrijven voor (Engelstalige) songs. Je krijgt ook een overzicht van de lettergrepen in de woorden, wat het gemakkelijker maakt om het ritme te volgen. Aan de slag!
https://www.producthunt.com/posts/lazyjot
https://lazyjot.com/?ref=producthunt


WAT SLOKT JOUW BANDBREEDTE OP?

'What' is een terminal tool, voor de techneuten die willen weten wat hun bandbreedte opslokt. De tool snuffelt aan de interface van het netwerk, houdt in het oog hoe groot de IP-pakketjes zijn, en vergelijkt die met verschillende gegevens van MacOS.
https://github.com/imsnif/what
https://github.com/imsnif/what


OCR TEKST DETECTIE-TOOL
Met deze tool voor Windows kan je, op je desktop of laptop, tekst niet alleen detecteren die in een afbeelding zit of een PDF-bestand. Je moet gewoon een screenshot nemen. De tool ondersteunt bovendien ook het detecteren van handgeschreven teksten, en kan teksten vertalen naar 114 verschillende talen.
https://www.producthunt.com/posts/ocr-text-detection-tool


VRIJDAG APPDAG: MESSENGER


Facebook rolt een nieuwe versie uit van zijn Messenger app voor Windows 10, die gebaseerd is op Electron. Hiermee komt de app dichter bij de Android en iOS versies. Er zijn dan ook lichte en donkere thema's, het wissen van boodschappen en nieuwe emoticons.
https://www.microsoft.com/en-us/p/messenger-beta/9nblggh2t5jk?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab

 (Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Om schrijver te worden was het nodig geweest te vertrekken;
om te kunnen schrijven bleek het echter nodig terug te gaan.
[V.S.Naipaul]