Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
31 oktober 2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1129 van 26/10/2019



Gegroet lezer,

Een laatste af-en-toe-zonnige herfstdag, vooraleer we door de wissel van het zomer/winteruur in het donkere tijdperk binnentreden, dat de winter is - gevoelsmatig dan toch. Geniet ervan, en ook van deze editie. Wij hebben alvast voor wat materiaal gezorgd waarmee u zich kan amuseren bij Halloween!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




INTERNET ARCHIVE BIEDT NOG MEER MOGELIJKHEDEN VOOR ONDERZOEKSWERK
Volgens het Internet Archive duurt het slechts 3 maanden vooraleer de gemiddelde webpagina gewijzigd wordt of compleet verdwijnt. Om te voorkomen dat deze data voorgoed verloren gaan, is er de Wayback Machine, die een kopie maakt van de pagina's doorheen de tijd, zodat je kan zien hoe die website er op die verschillende tijdstippen in het verleden uitzag.

En dat kan dus heel handig zijn om informatie uit het verleden op te zoeken. Nu wordt dit archief nog handiger: twee nieuwe functies worden toegevoegd. Zo kan je twee verschillende versies van een URL naast elkaar vergelijken, waarbij de verschillen in de tekst gemarkeerd worden in geel en blauw. Dat doe je door in de Calendar View pagina te klikken op de optie Changes, bovenaan.

Een tweede nieuwe functie is dat je alle links binnenin de pagina en naar andere, externe pagina's de zogenaamde 'outlinks', van een bepaalde pagina met één muisklik kan bewaren. En dat je webarchieven kan bewaren in een publieke map met daarin favoriete items. Hiermee maak je een persoonlijke reeks bookmarks aan, die toch door anderen ook gevolgd kunnen worden.

Het maakt het zelfs mogelijk om een lijst te zien van elke bewaarde schermafdruk in een dag. Wanneer een pagina slechts heel kort gewijzigd was, kan je zo misschien het exacte moment vinden waarop dat gebeurde.

Een goede tip voor de detectives onder onze lezers!
https://betanews.com/2019/10/18/wayback-machine-2019/
https://web.archive.org/



STEGANOGRAFIE: NU OOK IN WAV BESTANDEN
Oei, Steganografie? Tja, dat is een moeilijk woord om eigenlijk uit te leggen dat informatie in het volle zicht verborgen wordt, in een ander datamedium. In technologie betekent dit dat bestanden of tekst verborgen worden in een ander bestand, of in een ander formaat. Zoals bijvoorbeeld tekst die wordt verborgen in de binaire code van een afbeelding.

Tot nu toe maakten makers van malware niet zozeer gebruik van steganografie, zo lees je bij ZDNet, om een systeem te besmetten of te kraken, maar wel als manier om iets te verspreiden. Omdat malwarecode zo meegesmokkeld kan worden in bestanden die niet tegengehouden worden door beveiligingssoftware, zoals multimediabestanden.

Daarom werd steganografie tot nu toe gebruikt met bestandsformaten zoals .png of .jpg. Nu mag je ook audiobestanden in het .wav formaat daaraan toevoegen. Twee rapporten maken melding van het ontdekken dat er in .wav bestanden malware ontdekt werd. De juiste details bij ZDNet. Wat jij moet onthouden is dat je altijd op je hoede moet zijn!
https://www.zdnet.com/article/wav-audio-files-are-now-being-used-to-hide-malicious-code/



VR BEKIJKEN MET JE SMARTPHONE: VERGEET HET
Je hebt AR en VR - twee technologieën die een hele nieuwe wereld openen. Maar nog altijd op zoek zijn naar doorbraak bij de consumenten. AR, of augmented reality, een technologie die een extra laag legt bovenop de wereld die jij door bijvoorbeeld de lens van je camera ziet, lijkt stilaan commerciële vorm en toepassing te krijgen. Designers, architecten, maar ook medische beroepen, en zelfs Google Street View maken gebruik van AR op jouw smartphone.

Bij VR is het een ander paar mouwen. Het blijft complex om toepassingen te maken die je volkomen onderdompelen in een VR-wereld. Er zijn verschillende hindernissen: om te beginnen het feit dat het heel wat mensen misselijk maakt dat hun hersenen niet hetzelfde 'voelen' als wat hun ogen zien. Om niet te spreken van het feit dat het niet alleen ogen zijn die in de virtuele wereld mee moeten, maar ook  de bewegingen van je handen, je voeten... en je liefst van al niet tegen meubels of andere obstakels botst die in de échte wereld rondom jou staan.

De installaties om VR te beleven waren ook altijd heel duur - VR-helmen, die je dan moest koppelen aan computers met erg grote rekenkracht. Maar er was ook een beweging om die VR te laten beleven via de smartphone. Je moest die gewoon in een vizier zetten en je zou VR beleven. Google heeft getracht deze vorm van VR populair te maken met zijn 'cardboard', een kartonnen ding waarin je je smartphone moest stoppen.

Maar die VR-toepassingen via de smartphone lijken ten dode opgeschreven - zo lees je bij The Verge. Ondanks de kartonnen dragers - ook in eigen land bracht een krant (was het De Standaard of De Morgen?) een dergelijk vizier uit, maar het concept sloeg gewoon niet aan.

Een interessante opsomming van de vele pogingen om VR te laten doorbreken bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/10/16/20915791/google-daydream-samsung-oculus-gear-vr-mobile-vr-platforms-dead



INTERNET ARCHIVE GAAT NU OOK OFFLINE
Gisteren hadden we het over de Wayback Machine van Internet Archive, Vandaag nog nieuws uit die hoek: het archief vol miljoenen boeken, games, software, audio en videobestanden (plus natuurlijk de in cache genomen versies van website) kan ook offline geraadpleegd worden.

De reden? Wel, gewoon omdat er op vele plekken nog altijd moeilijk toegang is tot het internet. En vergis je niet: voor meer dan de helft van de wereldbevolking is dat het geval - ontwikkelingsgebieden, landelijke streken, enz. Daar is de infrastructuur die toegang moet geven tot het internet onbetrouwbaar, traag, of zelfs onbestaand. Of gewoonweg te duur.

En dat wil Internet Archive nu remediëren. Het heeft een server gebouwd die de collecties van Internet Archive overzet naar een plaatselijke server - en soms via het 'sneakernet' - dus zowel disks, USB sticks, SD-kaarten enz.

Meer hierover bij Betanews en Archive.org zelf.
https://betanews.com/2019/10/21/offline-archive/
https://archive.org/about/offline-archive



ADVERTEERDERS STELLEN VRAGEN BIJ INFLUENCER-BUBBLE
Er worden miljoenen betaald aan influencers met veel volgers op de sociale media, om producten te promoten. De Wall Street Journal heeft een ontluisterend artikel over de sommen die sommige influencers verdienen. Maar dan gaat het wel om echt bekende namen, zoals zangeres Ariane Grande, die maar liefst 165 miljoen volgers heeft op Instagram. En volgens het artikel zou een posting van Ariane Grande een getal van maar liefst zes cijfers waard zijn. Andere influencers, zoals ene Akash Mehta, vraag 2.000 dollar voor een enkele post. En hij krijgt dat, van merken zoals Volvic water en de Zwitserse uurwerkmaker Ulysse Nardin SA.  Meer nog: sommige merken bieden zelfs tot vijf keer meer voor een posting. Geld dat meneer Mehta aanvaard heeft, maar waarbij hij zich toch vragen stelde of hij een tegenprestatie zou kunnen leveren die 10.000 euro waard is.

Sommige merken beginnen zich ook die vraag te stellen. Zij merken dat het gewone publiek begint te beseffen hoe gekunsteld de aanbevelingen van influencers zijn, dat de invloed van de zwaar betaalde influencers begint te tanen.

En dat zij hun strategie aan het veranderen zijn: in plaats van hun product te laten promoten door een influencer, die geen voeling heeft met het merk, alleen reclame maakt op een manier die al te doorzichtig is, gaan zij voor gewone mensen die wél een band hebben met het merk, die het regelmatig kopen, en die bereid zijn om te poseren voor een foto, in ruil voor een simpele geschenkbon van... 150 dollar.

Een evolutie die ons wel aanstaat.
https://www.wsj.com/articles/online-influencers-tell-you-what-to-buy-advertisers-wonder-whos-listening-11571594003



INSTAGRAM: NOG ALTIJD HET POPULAIRST MAAR PROBLEEM MET PESTEN
We blijven nog even bij Instagram. Uit een onderzoek van Cybersmile.org, uitgevoerd bij 20.000 Amerikanen tussen 13 en 24 jaar, naar hun relatie en gebruik van sociale media, van Twitter en youTube tot TikTok, blijkt dat Instagram nog altijd het populairst is.

Dat wordt door 44% van de ondervraagden als hun lievelingsplatform genoemd, en 41% noemt dit het meest relevante social media platform. Op duidelijke afstand volgt Snapchat. Instagram is ook het snelst aangroeiende platform, maar het moet wel concurrentie dulden van TikTok.

De ondervraagden vermelden wel dat Instagram een duidelijke schaduwzijde heeft: cyberpesten. Dat geldt vooral bij Gen Z. Bij de Millennials wordt Facebook echter als milieu genoemd waar er veel gepest wordt.

Wat in elk geval duidelijk is, is dat voor veel jongeren Facebook niet populair is. 27% noemt het irrelevant. En ook LinkedIn kan hen niet bekoren.

Je ziet het: een generatiekloof op het internet!
https://www.pressetext.com/news/20191021002
https://cybersmile.org/


WETENSCHAPPERS TONEN MALWARE VOOR SLIMME LUIDSPREKERS
Onderzoekers van het Duitse Security Research Labs hebben een stunt uitgehaald: zij ontwikkelden 4 'skills' voor de Amazon Echo, de slimme luidspreker van Amazon, en eveneens 4 voor de Google Home, diens tegenvoeter van Google.  Na het doorlopen van het goedkeuringsproces, belandden die in de app stores voor de Echo en de Home, maar de wetenschappers slaagden erin om de skills zodanig te veranderen dat zij de wachtwoorden van de gebruikers konden stelen via phishing.

Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld een van de apps triggerde en  vroeg "Vraag aan mijn Lucky Horoscope om mij de horoscoop voor te lezen voor Stier", dan gaf de app dat antwoord, en werd dan stil. Maar in plaats van zich te deactiveren, gaf de app buiten deze tekst ook nog een 'stil' karakter, met name U+D801, punt, spatie, en dat zorgde ervoor dat de app verder actief bleef en meeluisterde. Dat 'stille commando' plaatsten de wetenschappers erin nà de originele goedkeuring om in de app-store te komen.

Wat de apps dan begonnen te doen, na die wijziging door de wetenschappers? Zij namen alles op wat tijdens de stilte te horen viel, en maakten daarvan een transcript dat zij naar de ontwikkelaar zonden. Andere apps lieten de stilte volgen door een valse foutmelding, of vermeldden een valse update, waarbij de gebruiker zijn wachtwoord moest opgeven.

Tussen haakjes: de wetenschappers hebben deze ontdekking van een zwak punt op een hele faire manier behandeld: zij deden het onderzoek, merkten dat de zwakke plek inderdaad uitgevoerd kon worden, en verwijderden toen de apps. Zij verwittigden Amazon en Google van het gevaar, en die hebben ondertussen de nodige stappen genomen om te voorkomen dat dergelijk misbruik bij andere apps nog kan plaatsvinden. Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2019/10/alexa-and-google-home-abused-to-eavesdrop-and-phish-passwords/



FIREFOX IS DE VEILIGSTE BROWSER
OK, nadat we jou de schrik op het hart gejaagd hebben met het bericht over de slimme luidsprekers, even een geruststellend bericht. Tenminste, als je Firefox als browser hebt. Want dat is, volgens het Duitse Federal Office for Information Security, de veiligste browser.

Nu moeten we hierbij twee opmerkingen maken. Firefox 68 (ESR), Google Chrome 76 en Microsoft Internet Explorer 11, plus Microsoft Edge 44 werden vergeleken - geen Safari, geen Brave, een browser die furore maakt, geen Opera, geen Vivaldi. En er werden heel wat functies vergeleken, waarbij het gezegd moet worden dat de andere browsers toch ook wel op veel punten voldeden.

Maar het is enkel Firefox dat deze functies volledig kon aftikken: ondersteuning voor TLS, icoontjes voor veilige verbindingen, ondertekende en verifieerbare browserupdates, controle van de gebruiker over dingen zoals de geschiedenis van de browser, blacklists. Chrome, IE en Edge vielen door de mand omdat zij geen ondersteuning boden voor een master password mechanisme, en geen optie boden om telemetrie te laten verzamelen.

Meer over deze test bij ZDNet.

Tussen haakjes: er is een nieuwe versie uit van Firefox. Versie 70 zal social tracking standaard blokkeren, en geeft je een gepersonaliseerd privacyrapport dat je toont hoeveel trackers er geblokkeerd werden. Meer bij Venturebeat (2)
https://www.zdnet.com/article/germanys-cyber-security-agency-recommends-firefox-as-most-secure-browser/
https://venturebeat.com/2019/10/22/mozilla-firefox-70/



DE FIFTH ESTATE VAN MARK ZUCKERBERG
Misschien heb je het ook gehoord, hoe Mark Zuckerberg 'zijn' sociaal netwerk, Facebook, tracht te verdedigen als promotor van de vrije meningsuiting. Hij noemde Facebook daarbij een Fifth Estate - een vijfde macht. Daarbij verwijst hij naar de vierde macht - de pers. Volgens Zuckerberg hebben mensen nu de macht om zichzelf te laten horen op een schaal die nooit tevoren bestond. "Zij zijn niet langer afhankelijk van de traditionele poortwachters in de politiek of de media om hun stem te laten horen. En dat heeft belangrijke gevolgen. Ik begrijp de bezorgdheid over hoe tech platformen een gecentraliseerde macht hebben, maar ik geloof echt dat het grotere verhaal is hoezeer deze platformen gedecentraliseerde macht hebben, door die macht rechtstreeks in de handen van de mensen te leggen."

Een waarheid als een koe, als je het zuiver beschouwt. Alleen... die vrijheid om je uit te drukken, gebeurt in een omgeving vol advertenties waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is, vol fake news dat door mensen in goed vertrouwen verder verspreid wordt, maar ook door bots. En waarbij het uiteindelijk altijd om de dollars gaat, niet om de bescherming van de vrije meningsuiting.

Een interessante beschouwing hierover, die de woorden van Zuckerberg toch wel in een relativerende context zet, bij Stratechery.com.
https://stratechery.com/2019/the-internet-and-the-third-estate/



BINNENLAND: CODERDOJO FOR DIVA'S
Het tech-wereldje is nog altijd vooral een mannelijke omgeving. En dat moet veranderen. Er is geen reden waarom meisjes, vrouwen, niet aan het programmeren slaan - vooral niet als je bedenkt dat de eerste programmeurs vrouwen waren.

Daarom richt de vzw CoderDojo, die kinderen al van jongs af aan interesse wil laten krijgen voor coderen, ook een speciale versie in van de evenementen die door vrijwilligers georganiseerd worden.

Bij ATV vind je een beeldverslag van de recente CoderDojo for Diva's, in de prachtige bibliotheek Permeke in Antwerpen.
https://atv.be/nieuws/meisjes-kunnen-zelfs-beter-programmeren-dan-jongens-86726



NEDERLAND: XS4ALL GEEFT ZICH NIET GEWONNEN
Wie al een tijdje meedraait in het digitale wereldje, weet dat XS4ALL een van de pioniers was om internetverbindingen aan te bieden aan de gewone gebruikers. Meer nog: dit bedrijf was altijd een voortrekker in de digitale wereld, steunde allerlei maatschappelijke initiatieven, en stond bekend om de gebruiksvriendelijke helpdesk.

Tijden veranderen, en in het internetwereldje begon zich een 'consolidatie' te voltrekken. Een geleerd woord, dat gewoon wil zeggen dat grotere spelers de kleinere opslokken. In plaats van een versplinterd landschap krijg je een landschap met slechts enkele grote spelers. Dat heeft zijn voordelen, maar ook nadelen - want het gebrek aan concurrentie kan ten nadele gaan van innovatie en de abonnementsprijzen, zoals we hier in België helaas moeten ervaren.

In Nederland werd XS4ALL, in die golf van consolidatie, opgekocht door KPN. Dat na verloop van tijd besliste dat XS4ALL helemaal moest opgaan in KPN, zou moeten verdwijnen - iets wat volgen XS4ALL in strijd is met de afspraken die bij de overname van het bedrijf gemaakt werden: er zou namelijk gegarandeerd zijn dat XS4ALL onafhankelijk zou blijven binnen de KPN-groep.

XS4ALL geeft zich niet gewonnen, en bevecht de opheffing van het bedrijf nu voor de rechter.

Meer bij Emerce.
https://www.emerce.nl/nieuws/xs4all-rechter-om-opheffing-voorkomen?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter



BINNENLAND: GOOGLE NEST
Ook in ons landje werd deze week de Google Nest (voorheen de Google Home) gelanceerd. 'Nest' is nu eenmaal de nieuwe naam waaronder de slimme toestellen met de Google Assistent aan boord door het leven gaat.

De Nest Mini is een luidspreker, die niet alleen muziek afspeelt maar ook naar je vragen en bevelen luistert. Hij heeft nu ook een machine-learning chip aan boord, zodat de commando's op het toestel zelf verwerkt kunnen worden, in plaats van die eerst naar Google te moeten sturen. Ongetwijfeld een hele geruststelling voor de mensen die zich grote vragen stellen over hun privacy bij deze slimme toestellen in hun living - vooral nadat bekend werd dat Google geluidsfragmenten doorstuurt naar onderaannemers. Met goede bedoelingen weliswaar: het gaat om fragmenten waarbij de luidspreker getriggerd werd waar dat niet had gemoeten, of om teksten die niet door de slimme assistent correct begrepen waren. Het beluisteren van die geluidsfragmenten moest dienen om de AI te verbeteren - maar het komt gewoon niet goed over bij de gebruikers te weten dat hetgeen zij in de huiskamer zeggen, eventueel doorgestuurd wordt naar andere mensen die dat kunnen beluisteren.

Maar dat terzijde. Er is ook een Nest Hub, een grotere versie, met scherm. Handig om video's af te spelen, maar ook recepten op te zoeken en te bekijken.

Prijskaartje: 59 euro voor de Mini, en 129 voor de Hub. Toch nog even dit: de assistent 'spreekt' nu wel Nederlands, maar de Nederlandstalige vragen worden nog altijd naar de cloud verstuurd; de Engelstalige worden op de machine-learning chip op het toestel zelf verwerkt.

Meer bij Techzine.be

https://www.techzine.be/nieuws/trends/47618/google-lanceert-slimme-luidsprekers-officieel-in-belgie/



APPLE PAY: GROOT IN DE VS MAAR WEL EEN BEETJE EGOÏST
Volgens Emarketer is Apple Pay nu de populairste mobiele betaalapp in de VS. Een 30,3 miljoen gebruikers van Apple Pay zouden er zijn, gevolgd door 25,2 gebruikers van de Starbucks betaalapp, de 12,1 miljoen van Google Pay en 10,8 miljoen van Samsung Pay. Apple Pay zou tegen einde dit jaar beschikbaar moeten zijn bij 70% van de retailers in de VS (1).

Een groot succes. Maar toch speelt Apple hier een beetje vals. Want volgens Pressetext onzegt Apple zijn concurrenten de toegang tot zijn technologie voor mobiel betalen, ten voordele van zijn eigen Apple Pay. De concurrenten krijgen gewoon geen toegang tot de NFC-technologie op de Apple-toestellen, die nodig is voor de contactloze betalingen (2). Toch een beetje eigenaardig, niet?
https://www.emarketer.com/content/apple-pay-overtakes-starbucks-as-top-mobile-payment-app-in-the-us
https://www.pressetext.com/news/20191015002



NIEUWE VERSIE VAN CHROME BROWSER
Er is een nieuwe versie van de Chrome-browser. Versie 78 is het al, en hij komt uit voor zowel Mac als Windows, Linux Android en iOS. Opvallende nieuwigheden zijn de galerij met afbeeldingen, nieuwe thema's en ook opties waarbij jij kan kiezen tussen geselecteerde snelkoppelingen of helemaal geen snelkoppelingen.

Verder ook nog een 'gedwongen' dark modus: wanneer een website zelf geen donkere modus aanbiedt, dan kan je dat in de browser toch forceren, en dan zal Chrome op basis van de kleureninversie-theorie ervoor zorgen dat de website toch leesbaar blijft.

In deze versie zal de Google Password Checkup tool, die voorheen enkel als optionele extensie beschikbaar was, in de browser zelf geïntegreerd worden. Die tool controleert of jouw inloggegevens voorkomen op een lijst van gehackte websites, en zal je waarschuwen indien je je wachtwoord moet veranderen.

Handig is ook de 'click to call' functie: kom je bij het surfen in Chrome op de desktop een telefoonnummer tegen, dan kan je daarop klikken, en wordt het telefoonnummer naar je Android toestel gezonden.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/10/23/google-launches-chrome-78-forced-dark-mode-pssword-checker/



OOK NIEUWE VERSIE VAN FIREFOX BROWSER
Tevens nieuws van onze favoriete browser, Firefox. Daarvan is versie 70 gelanceerd voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Hierbij is vooral handig de 'social tracking blocking' functie, die ervoor zorgt dat cookies van sites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, je niet kunnen volgen doorheen alle sites die je bezoekt.

Er zit ook een Privacy Protection rapport in, dat je vertelt hoeveel trackers, digitale vingerafdrukken die op je computer gezet zouden worden of cryptominers de tool geblokkeerd heeft.

Ook bij Firefox een beheerstool voor je wachtwoorden, die je waarschuwt wanneer jouw account betrokken was bij een hack van een website, met dit verschil dat deze tool ook veilige wachtwoorden genereert. En als je een Firefox account aanmaakt, en de synchronisatie activeert, kan je deze wachtwoorden dan ook op andere toestellen oproepen.

Firefox werd ook strenger voor https-verbindingen: het groene slotje in de browser wordt nu gewoon grijs, en onbeveiligde http- en ftp-verbindingen krijgen een rood kruisje in de browser.

Een uitgebreide bespreking bij Venturebeat en Thurrott.
https://venturebeat.com/2019/10/22/mozilla-firefox-70/
https://www.thurrott.com/cloud/web-browsers/mozilla-firefox/220338/firefox-turns-the-table-on-online-trackers?utm_source=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=firefox-turns-the-table-on-online-trackers


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


YUBICO BEVEILIGINGSSLEUTELS WERKEN NU OOK MET WINDOWS
Het bedrijf Yubico maakt hardware beveiligingssleutels, die je aansluit op je computer om in te loggen. Tot nu toe was deze extra beveiliging enkel geschikt voor gebruikers van Mac en Linux. Nu is er dus ook ondersteuning voor Windows, via de app. Die werkt op toestellen die onder Windows 7, 8.1 en Windows 10 draaien.

De Yubico stick vervangt, voor alle duidelijkheid, niet jouw Windows loginprocedure. Hier wordt gewoon een extra beveiligingslaag gecreëerd bovenop de Windows login. Je moet eerst je Windows wachtwoord ingeven, en dan je Yubico stick in een USB-poort steken om het inlogproces af te maken.

Dit maakt deze beveiliging vooral handig voor computers die erg gevoelige data bevatten en op het terrein gebruikt worden, weg van het beveiligd netwerk op het kantoor. Die raken vaak verloren of worden gestolen.
https://www.zdnet.com/article/yubico-security-keys-can-now-be-used-to-log-into-windows-computers/
https://betanews.com/2019/10/18/yubico-login-windows/



NIEUWE INPUTVORM VOOR SMARTPHONES: HUID
Voor je gillend wegloopt: neen, er komen geen smartphones met échte mensenhuid aan. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol en Sorbonne hebben gewoon een nieuwe stof ontwikkeld, die veel eigenschappen heeft van de huid. En dat geeft weer nieuwe mogelijkheden qua input.

Het gaat om een meerlagige siliconenmembraan, dat bestaat uit een oppervlak, een electrodelaag en een 'onderhuid'. Daardoor kan deze structuur verschillende acties herkennen, zoals kittelen, strelen en knijpen. Die hebben ze in een omhulsel voor een smartphone gestopt, in een computer touchpad, en een smartwatch, om de mogelijkheden te demonstreren. En concrete toepassingen zijn er volop: door de aanraking van de 'skin' en de sterkte van de greep kan je verschillende emoties uitdrukken, die als dan ook als emoties worden weergegeven op het scherm - verrassing, blijheid, boosheid...

Nu wachten de onderzoekers op ontwikkelaars die meewerken aan het project. Zij willen ook haar en temperatuur toevoegen aan de skin, zo lees je bij de universiteit van Bristol maar dat vinden wij dan weer een beetje creepy...
https://www.bristol.ac.uk/news/2019/october/skin-on-interface.html



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



OOR: NIEUW PODCASTPLATFORM


Het platform Targetspot is een Belgisch-Amerikaanse samenwerking voor online-audioreclame. Het verdeelt bijvoorbeeld reclame voor Radionomy. Op 1 november lanceert het nu zijn eigen platform rond het maken, hosten en commercialiseren van podcasts. Meer info bij Radiovisie.
https://radiovisie.eu/targetspot-lanceert-eigen-platform-voor-podcasts/
https://www.targetspot.com/





 
De nieuwe oogst


   
MENTAL HEALTH TEST

Deze testen zijn weliswaar in het Engels, maar ze kunnen je toch wel een indicatie geven van jouw gezondheidstoestand. Soms maken mensen zich over allerlei zaken zorgen, en piekeren zij over bepaalde dingen. Piekeren kan gezond zijn, maar teveel piekeren is ongezond. Deze testen helpen je om te bepalen of je gewoon wat piekert, of professionele hulp nodig hebt.
[Taal: ENG]
https://screening.mhanational.org/screening-tools


OPEN DOODLES
Deze website reikt je een hele reeks gratis illustraties aan die je mag gebruiken - niet alleen kopiëren, maar ook bewerken voor je eigen doeleinden. Er hoort ook een generator bij, waarmee je de Doodles kan bewerken.
[Taal: ENG]
https://generator.opendoodles.com/
https://www.opendoodles.com/


LETTERBOXD: SOCIAAL NETWERK VOOR FILMS

Dit sociaal netwerk kan je een beetje vergelijken met Goodreads: je kan aanduiden welke films je wil zien, en welke je al gezien hebt. Bovendien kan je aan je vrienden vertellen welke films je goed vond - en mensen kunnen jou volgen, als ze jouw mening over de films waarderen.
[Taal: ENG]
https://letterboxd.com/


MANUALSLIB: HANDLEIDINGEN
Je hebt een toestel in huis, al jarenlang. En plots is iets fout, moet je een filter of ander onderdeel uitkuisen. Maar waar is die handleiding nog?
Deze website helpt je. Zowel voor hi-tech toestellen, als voor simpele toestellen zoals ijskasten en stofzuigers. De zoekmachine is heel efficiënt, dus je zal ongetwijfeld wel je oplossing vinden.
[Taal: ENG]
https://www.manualslib.com/


LITCHARTS: LEESLIJST

Een alfabetische lijst met boeken die tot de wereldliteratuur behoren. En die je eigenlijk gelezen zou moeten hebben. Van 12 Years a Slave, en the Adventure of the Speckled Band (Conan Doyle), tot Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Maar liefst 1293 boeken. Bij elk boek een korte en ook een langere analyse, de bekendste citaten, de karakters, enz. Handig!
[Taal: ENG]
https://www.litcharts.com/


TRAVELS CHECKLIST: WAT NEEM JE MEE OP REIS
Een interactieve website: je geeft aan wie gaat reizen, waarheen, welk weer voorspeld wordt, of je gaat kamperen of in een hotel overnacht, en welke activiteiten je plant. En hups, je krijgt een handige lijst met spulletjes die je in je reiskoffer moet stoppen.
[Taal: ENG]
https://www.travelschecklist.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BIJKLUSSEN
In België kan je bijklussen zonder al te veel administratieve rompslomp - ten minste als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze website van de overheid legt het principe van de deeleconomie netjes uit.
[Taal: NL]
https://www.bijklussen.be/nl/index.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEBRUIKERSHANDLEIDINGEN
Eerder deze week vermeldden wij een Engelstalige website met handleidingen voor toestellen. En lezer Jan had meteen een Nederlandstalig equivalent voor ons - Bedankt Jan!
Ook voor dit onderwerp is er een prachtige Nederlandstalige site voorhanden. Het handigste hiervoor is: midden links op "categorieën" klikken, dan bijvoorbeeld "huishoudelijk" aanklikken, dan bijvoorbeeld "stofzuigers" aanklikken en ten slotte op je "merk" klikken ... ook om te bookmarken.
https://www.gebruikershandleiding.com/


HALLOWEENANIMATIE VIA CODE

Binnenkort is het Halloween, en dus tijd voor wat griezelige afbeeldingen. Bij Speckyboy vind je een tiental Halloweenafbeeldingen, die volledig via CSS code gemaakt zijn. Knap!
[Taal: ENG]
https://speckyboy.com/coded-animated-halloween-scenes/


HALLOWEEN MAKE-UP
Zin om jezelf te verkleden voor Halloween? Hier vind je enkele heel knappe ontwerpen voor maquillage. Bij elke afbeelding ook een opsomming van de make-up die daarvoor gebruikt werd.
[Taal: ENG]
https://www.goodhousekeeping.com/holidays/halloween-ideas/g2599/halloween-costumes-with-makeup-ideas/


HALLOWEENKOSTUUMS OM ZELF TE MAKEN
Een beetje handigheid en wat geduld, en je hebt in een handomdraai een halloweenkostuum voor je kroost. Dit artikel zorgt voor inspiratie, zowel voor baby's, kleuters, tieners als volwassenen. Aan de slag!
[Taal: ENG]
https://www.goodhousekeeping.com/holidays/halloween-ideas/g1709/homemade-halloween-costumes/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Wet van de Canadese provincie Quebec voor het Frans - https://nl.wikipedia.org/wiki/Handvest_van_de_Franse_taal
    24e Editie van het Kremlin Cup-vrouwentoernooi - https://nl.wikipedia.org/wiki/WTA-toernooi_van_Moskou_2019
    Velp (Gelderland) in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Velp_(Gelderland)_in_de_Tweede_Wereldoorlog
    Duits legerkorps van de Wehrmacht tijdens W.O. II - https://nl.wikipedia.org/wiki/89e_Legerkorps_(Wehrmacht)
    Oprichter van de band "Dick Willebrandts en zijn dansorkest" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Willebrandts
    Historische kustplaats in de regio Mid West in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gregory_(West-Australi%C3%AB)
    Amerikaanse blueszanger en -mondharmonicaspeler - https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Cotton
    Nummer van de Britse band Bee Gees - https://nl.wikipedia.org/wiki/To_Love_Somebody
    Familie van endoparasitaire rondwormen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mermithidae
    Geschiedenis van de slavernij in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_slavernij_in_Belgi%C3%AB


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Zwitserse parlementsverkiezingen 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwitserse_parlementsverkiezingen_2019
    Brexit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit
    Protesten in Hongkong - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protesten_in_Hongkong_in_2019


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de strip - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Strip


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - ‘Pak appende fietsers en automobilisten hun mobiel af’
https://www.ad.nl/binnenland/pak-appende-fietsers-en-automobilisten-hun-mobiel-af~aeaffbf0/
-Dit zijn dit najaar de telefoons met de beste batterijduur
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-dit-najaar-de-telefoons-met-de-beste-batterijduur~a3c8e34e/

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- VTM Go nu ook op Apple TV
https://elektrozine.be/vtm-go-nu-ook-op-apple-tv/
- Sluit verschillende HDMI-bronnen aan op 2 televisies
https://elektrozine.be/sluit-verschillende-hdmi-bronnen-aan-op-2-televisies/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- De Xbox-update van oktober 2019 bevat nieuwe functies voor ouderlijk toezicht, notificaties voor je verlanglijst en meer
https://computertaal.info/2019/10/22/de-xbox-update-van-oktober-2019-bevat-nieuwe-functies-voor-ouderlijk-toezicht-notificaties-voor-je-verlanglijst-en-meer/
- Geschiedenis van grote IT Bedrijven: Google
https://computertaal.info/2019/10/20/geschiedenis-van-grote-it-bedrijven-google/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederland stelde afgelopen jaar 72 cyberreservisten aan
https://tweakers.net/nieuws/159094/nederland-stelde-afgelopen-jaar-72-cyberreservisten-aan.html
- Google voegt '.new'-shortcuts toe aan Calendar-dienst
https://tweakers.net/nieuws/159084/google-voegt-new-shortcuts-toe-aan-calendar-dienst.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- LucidWeb verkondigt het VR-evangelie in je webbrowser
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/lucidweb-verkondigt-het-vr-evangelie-in-je-webbrowser/article-news-1524847.html
- Technologiebedrijven smeken om 5G: 'België dreigt investeringen te missen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/technologiebedrijven-smeken-om-5g-belgie-dreigt-investeringen-te-missen/article-news-1524433.html



*** TANDEMTECH


- De Google Nest Mini en Hub willen zich nu ook in Vlaamse huishoudens nestelen
https://tandemtech.be/google-nest-mini-hub-vlaamse-google-assistant-ok-google-spraakassistent-5affb12d616d
- Google, een beetje ‘courage’ mag wel
Momenteel zien we nog geen pixel van je nieuwe smartphone in België
https://tandemtech.be/google-een-beetje-courage-mag-wel-68ccae48064


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gents ondernemersduo ziet in zelfrijdende trams een veilige en efficiënte oplossing voor het stedelijk mobiliteitsprobleem
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/dit-gents-ondernemersduo-ziet-in-zelfrijdende-trams-een-veilige-en-efficiente-oplossing-voor-het-stedelijk-mobiliteitsprobleem
- Vlaamse app-ontwikkelaar met autisme is internationaal influencer op het vlak van toegankelijk programmeren
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/deze-vlaamse-app-ontwikkelaar-met-autisme-is-een-internationale-influencer-op-het-vlak-van-toegankelijk-programmeren



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ZO DOWNLOAD JE JE YAHOO GROUPS DATA
Enkele dagen geleden kondigde Yahoo aan dat het zijn Yahoo Groups gaat sluiten. En dat alle data die daar geüpload was door de gebruikers van die groepen, verwijderd zou worden.

Nu is Yahoo Groups een beetje in de verdrukking geraakt, maar wij kennen toch heel wat mensen die daar met de jaren veel data geplaatst hebben. En dus zouden zij die data best zo snel mogelijk gaan downloaden van Yahoo, en een veilig plekje geven op hun eigen harde schijf.

Maar hoe doe je dat? Wij vonden bij BetaNews een goede handleiding en enkele tips om dat te doen.
https://betanews.com/2019/10/20/download-yahoo-groups-data/
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


BATTERIJ WIDGET VOOR DE MAC


Een origineel idee: met deze app kan je de batterijen van al je Apple toestellen in het oog houden vanop je Mac. Je krijgt ook een waarschuwing wanneer je ze moet herladen.
https://www.launchingnext.com/s/batteries-widget-for-mac/54363/


GRADIENT PHOTO EDITOR MAAKT FURORE
Deze nieuwe app staat momenteel in de top van de App-Stores. Tot voor kort was dat FaceApp, waarmee je gezichten heel simpel kan 'morphen'. Met Gradient kan je zien op welke bekende persoon je lijkt. En dat is dan weer leuk om op de social media te delen!
https://www.chip.de/news/Gradient-App-Welchem-Promi-sehen-Sie-aehnlich_175194635.html
https://gradient.photo/


BLAST SEARCH: ZOEKEN MET EEN BEETJE MEER
Deze tool verbetert de zoekmogelijkheden van Windows 10 toestellen. De tool is wel 100 MB groot, maar je kan er processen, apps of bestanden op het systeem mee zoeken.
https://www.microsoft.com/en-us/p/blast-search/9nk1hlwhnp8s?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


NEDERLANDSTALIGE APP: COLRUYT
De app van winkelketen Colruyt laat je nu ook toe om je boodschappenlijstje te dicteren in de app. Bovendien geeft de app je ook suggesties voor promoties, op basis van je vorige aankopen.
www.colruyt.be/spraakassistent


HALLOWEEN APPS


En uiteraard horen er griezelige apps bij, om mensen met Halloween te laten schrikken. Apps die griezelige geluiden maken bijvoorbeeld, zijn altijd een succes. Twee artikels: eentje met apps voor de iPhone, en eentje met apps voor Android. Iedereen mag meedoen!
https://www.igeeksblog.com/halloween-iphone-apps/
https://www.androidauthority.com/best-halloween-apps-android-651444/

 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een democratie stelt zich kwetsbaar op.
Daarin verschilt ze van een dictatuur.
-Nico Scheepmaker-