Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/10/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1127 van 12/10/2019



Gegroet lezer,

Deze week is er toch weer een rode draad doorheen onze berichten: hoe politiek steeds meer de tech-wereld beïnvloedt. In deze editie speelt Apple de hoofdrol, omwille van een app die de protesterende jongeren in Hong Kong vertelt waar de politie zich bevindt. Een app die eerst in de App Store stond, dan weer niet, dan weer wel. Maar in vorige edities kon je evengoed lezen over de verbanning van Huawei, en de pogingen van de OESO om de achterdeurtjes van de belastingparadijzen voor tech-bedijven te sluiten.

Maar het is gelukkig niet allemaal politiek - ook gewoon leuke nieuwigheden aan bestaande software, en nieuwe tools die heel handig handig zijn. En dus treft u ongetwijfeld weer iets van uw gading aan!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




BITCOIN EN VIRTUELE MUNTEN: NOG VERANTWOORD?
De cryptomunten danken, net als goud en diamant, hun hoge prijs aan het feit dat zij zo zeldzaam zijn. Het kost heel wat computerkracht om zo'n munt te genereren, of het nu een Bitcoin is, Ethereum, Litecoin of Monero.  Maar net als goud en diamant hebben zij haast geen praktisch nut - met uitzondering dan van industriële diamant, omdat dit een heel harde grondstof is, en je ermee in beton kan boren. Maar verder dienen goud en diamant eigenlijk alleen om mee te pronken en in te beleggen.

De cryptomunten hebben echter nog een groot nadeel: zij vormen een enorme belasting voor de maatschappij. Dat staat te lezen in een artikel van Science Direct: in 2018 was elke 1$ die gecreëerd werd in Bitcoin waarde in de VS verantwoordelijk voor $0,49 in schade aan de gezondheid en de klimaatverandering.

De stijgende nood aan elektriciteit om een enkele cryptomunt te produceren is ongetwijfeld de grote schuldige. Om toch eens over na te denken: is het wel verantwoord om zoveel elektriciteit te 'verspillen' aan iets wat enkel de beleggers dient?

Meer achtergrond en nieuws over de Bitcoin bij The Next Web.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214629619302701
https://thenextweb.com/hardfork/2019/10/05/satoshi-nakaboto-every-1-of-bitcoin-mined-in-the-us-responsible-for-049-in-human-and-environmental-damages/



GOOGLE HEEFT EEN TWIJFELACHTIGE OPLOSSING VOOR HET NIEUWE LINKRECHT
Zoals je weet heeft de nieuwe auteurswet die de EU ingevoerd heeft, ervoor gezorgd dat een commerciële site niet langer gratis mag linken naar nieuws. Het is te zeggen: de link mag nog wel gelegd worden, maar enkel met de titel van het artikel, geen 'snippet' meer of miniatuurafbeelding van een foto die bij het artikel hoort. Doet men dat wel, dan moet men een vergoeding betalen aan de nieuwssite.

Die wet geldt dus ook voor Google, dat in zijn Google News juist wél de beginzin van het artikel toont, en een thumbnail. Het was dus uitkijken naar hoe Google zou reageren op deze nieuwe wet.

En dat antwoord weten we nu, dankzij de site Abondance.com. Het werd een oplossing die je eigenlijk niet echt netjes kan noemen. Google heeft namelijk aangekondigd dat het voortaan in zijn nieuwsfeed niet langer meer die snippets zou vertonen van nieuwssites. En als een nieuwssite dan toch zou willen dat Google meer van zijn content vermeldt, dan moet het, via een verandering in de metatag 'robots', aangeven dat het géén nieuwssite is. En dat het dus afziet van een auteursrechtenvergoeding...

Slim van Google, maar netjes kan je het niet noemen. De Franse minister van cultuur heeft al gereageerd op deze unilaterale beslissing, die indruist tegen zowel de geest van de richtlijn als de tekst ervan.
https://www.abondance.com/20190927-40877-google-regularise-sa-position-en-europe-en-degradant-par-defaut-la-visibilite-des-sites-de-presse.html



APPLE ZET HKMAP LIVE APP TERUG IN STORE
In Hong Kong is het al wekenlang onrustig. Protesten verstoren het dagelijkse leven, en alom wordt gevreesd dat China wel eens hardhandig zou kunnen optreden om de protesten neer te slaan.

China heeft trouwens niet graag dat er veel in China zelf verschijnt over de protesten. Zo zouden filmpjes over de protesten in de enorm populaire karaoke-app voor de jeugd TikTok gecensureerd worden (1).

En even leek het er zelfs op dat de app HK map Live ook slachtoffer zou worden van censuur. Die app vertoont, zoals de naam doet vermoeden, beelden van de protesten maar vertelde ook aan de protestanten waar de politie zich bevond, en waar er traangas gebruikt werd. Verleden week echter verwijderde Apple de app uit de App Store. De reden: de app zou "een activiteit die niet legaal is faciliteren, mogelijk maken of aanmoedigen". De app bleef nog wel beschikbaar in de Google Play store.
https://futurism.com/china-hong-kong-censoring-protests-tiktok
https://www.bbc.com/news/technology-49919459



INSTAGRAM LANCEERT THREADS
Op Instagram deel je foto's en verhalen met iedereen die je maar volgen wil. Maar je hebt wellicht ook behoefte om foto's te delen met een beperkt groepje vrienden. Dat kan voortaan, dankzij de nieuwe app Threads.

Daarbij deel je content enkel met je intieme vrienden - dat lijstje stel je zelf samen op basis van je contactenlijst.

De bedoeling van de app is dat je, wanneer je een foto deelt, meteen ook een snelkoppeling kan toevoegen, die een bepaalde betekenis heeft zodat je de foto of video veel sneller kan delen. Die snelkoppelingen, dat zijn bijvoorbeeld emoji's  zoals vrij of bezet, aan het studeren, maar je kan ook je eigen emoji maken. De snelkoppelingen kan je ook automatisch zetten, op basis van je locatie, accelerometer of hoeveel lading je batterij nog heeft.

Facebook belooft dat het de informatie over jouw locatie niet zal opslaan of gebruiken, maar tja, wie gelooft Facebook nog?

Meer bij TechCrunch. Bij The Next Web vind je een stap-voor-stap handleiding om aan de slag te gaan met Threads.
https://techcrunch.com/2019/10/03/instagram-launches-threads-a-close-friends-chat-app-with-auto-status/
https://thenextweb.com/basics/2019/10/05/how-to-get-started-on-threads-instagrams-dm-app/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheNextWeb+%28The+Next+Web+All+Stories%29



ONEDRIVE RUIMTE WORDT UITBREIDBAAR
In juni dit jaar kondigde Microsoft twee nieuwe functies aan voor OneDrive: Personal Vault en uitbreidbare ruimte. Die twee dingen werden verleden week wereldwijd beschikbaar, ook in België dus.

Met de Personal Vault heb je een beveiligde plek in je OneDrive cloud opslagruimte. Dat wil zeggen dat je enkel toegang hebt tot die ruimte als je een pincode gebruikt, of biometrische authenticatie, op je smartphone.  Bovendien zitten er functies in zoals automatisch vergrendelen, BitLocker encryptie op Windows 10, en een beperking op het delen van bestanden.

Heb je een gratis 100 GB plan, dan kan je maximaal 3 bestanden in je Personal Vault opslaan. Maar heb je een betaalabonnement, dan kan je zoveel bestanden als je wil opslaan.

Expandable storage (uitbreidbare ruimte) is uiteraard te betalen. Heb je een Office 365 abonnement, dan heb je recht op 1 TB ruimte. Kom je daarmee niet toe, dan kan je die uitbreiden per schijf van 200 GB, waarbij 200 GB extra $1,99 per maand kost en 1 TB extra $9,99.
https://www.thurrott.com/cloud/microsoft-consumer-services/onedrive/217845/onedrive-expandable-storage-and-personal-vault-launches-worldwide



MICROSOFT: NIEUWE FUNCTIES IN YOUR PHONE EN WINDOWS 10X
Twee berichten over Windows nieuwigheden. Om te beginnen: verleden week kon je lezen dat Microsoft zowel een smartphone als een tablet voorgesteld heeft met twee schermen: de duo en de Neo. Hierover meer in een eerste artikel van ZDNet (1).

Maar wat opvallend is bij dit bericht, is dat voor de Surface Neo er een 'nieuw' besturingssysteem is, dat Windows 10 X heet. Dat is eigenlijk Windows 10, maar dan in modulaire vorm, geoptimaliseerd voor toestellen met dubbel scherm of opvouwbare toestellen. ZDNet gaat dieper in op de functies die je bij dit OS aantreffen kan (1). En The Verge vertelt wat meer over de Duet en de prijs die je mag verwachten.

Betanews van zijn kant gaat dieper in op de functies waarmee Your Phone van Microsoft verbeterd werd. Met die tool kan je namelijk je Android of iOS toestel koppelen aan je Windows 10 computer. Zo kan je dan de foto's van je smartphone op je computer bekijken, boodschappen lezen of verzenden vanop je laptop, enz.

De nieuwigheden zijn dat je multi-touch gebaren op het aanraakscherm van je pc kan uitvoeren vanop het scherm van je smartphone. Helaas zijn deze nieuwigheden enkel voorbehouden voor bepaalde reeksen van Samsung smartphones.
https://www.zdnet.com/article/windows-10x-everything-you-need-to-know-about-microsofts-windows-10-variant/?ftag=TREc64629f&bhid=21839318218058043176541706218538
https://www.theverge.com/2019/10/2/20894680/duet-secondary-display-android-price-date
https://betanews.com/2019/10/03/microsoft-your-phone-app-update/



DEEPFAKES: CALIFORNIA REAGEERT MET WETTEN
Deepfakes, dat zijn video's waarbij door middel van slimme technologieën zoals artificiële intelligentie beelden en geluid gemanipuleerd worden. Om bijvoorbeeld personen dingen te laten zeggen die zij nooit gezegd hebben, maar het lijkt net echt omdat de mondbewegingen synchroon zijn met de woorden. Of om het hoofd van een persoon te plakken op pornobeelden, maar op een zodanige manier dat het echt lijkt alsof die persoon degene is die de daden stelt.

Deepfakes zijn volgens vele waarnemers een nieuwe pest aan het worden. En daarom wordt er langs alle kanten getracht die deepfakes een halt toe te roepen. Technologiebedrijven proberen bijvoorbeeld technieken te ontwikkelen om deepfakes te kunnen herkennen. En in California heeft nu de wetgever twee wetten in het leven geroepen die deepfakes aan banden moeten leggen.

Wet AB370 maakt het illegaal om gemanipuleerde video's te verspreiden met de bedoeling om kiezers te beïnvloeden of kandidaten zwart te maken binnen een periode van 60 dagen voor de verkiezing.  En wet AB602 geeft de burger het recht om iemand te vervolgen omdat die porno deepfakes gemaakt heeft waarin hun beeltenis gebruikt werd, en dat zonder hun toestemming.

Het lijkt een stap op de goede weg. Want deepfakes worden heel vaak gemaakt binnen de privésfeer, als wraak voor een afgesprongen relatie. Meer nog: een studie van het Nederlandse beveiligingsbedrijf DeepTrace stelde vast dat 96% van de meer dan 14.000 deepfake video's die online gevonden werden, van pornografische aard was. Zo'n porno deepfake kan enorme schade aanbrengen aan het imago van een persoon, vooral wanneer die kwetsbaar is na een scheiding bijvoorbeeld. En dan is het een goede zaak dat er een wet is die dit zou verbieden.

Hopelijk volgen er ook in Europa dergelijke wetten?

Meer bij CNet.
https://www.cnet.com/news/california-laws-seek-to-crack-down-on-deepfakes-in-politics-and-porn/



ZELFRIJDENDE AUTO: WAYMO
In de VS wordt continu geëxperimenteerd met zelfrijdende auto's. De namen die je daarbij het meest hoort vallen zijn Tesla en Uber. Maar ook Google is bezig in deze sector, maar dan wel via zijn afdeling Waymo.

Deze week wist The Verge te vertellen dat Waymo een nieuwe stap zet: het gaat rondrijden met 3 zelfrijdende auto's in downtown LA en de Miracle Mile, wijken van Los Angeles. Maar vergis je niet: die "zelfrijdende" auto's zullen nog altijd voorzien zijn van een chauffeur. De bedoeling is om kaarten aan te maken van de straten. Zodat die auto's nadien autonoom kunnen rijden, met een menselijke chauffeur als safety.

Nu, als je het ons vraagt zitten we nog ver af van echt zelfrijdende auto's. De autoriteiten eisen tot nu toe, terecht, dat er altijd een menselijke chauffeur aanwezig is om in te grijpen indien nodig. En waar zit dan de besparing, de efficiëntie?

Trouwens willen wij even stilstaan bij dit artikel van The Guardian. Daarin wordt gewezen op het feit dat de wegen steeds veiliger worden voor chauffeurs, maar voor voetgangers steeds dodelijker. En dat er nog altijd geen oplossing gevonden is om bij auto's -met chauffeur- ongelukken met voetgangers te voorkomen. Een probleem dat de techniek niet kan oplossen. Omdat ongevallen met voetgangers een combinatie zijn van wie verstrooid is (de chauffeur of de voetganger?), de duidelijk merkbare aanwezigheid van zebrapaden, de verlichting op de weg, de toegelaten snelheid op een weg, de verlichting aldaar en het gewicht en hoogte van de wagen die betrokken is bij de botsing.
https://www.theverge.com/2019/10/7/20903034/waymo-self-driving-test-la-mds-data
https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/03/collision-course-pedestrian-deaths-rising-driverless-cars



UBER START MET UBER PET
Wanneer je een trouwe viervoeter als kameraad hebt, dan heb je ook best je eigen auto. Want de meeste taxi's zien jou (of liever: jouw viervoeter) niet graag komen. Dieren verliezen haren, zijn soms niet zindelijk, en sommige chauffeurs hebben zelfs een heilige schrik van honden of zijn gewoon allergisch.

Maar daar kan verandering in komen - althans in de VS. Daar experimenteert Uber met een nieuwe functie, waarbij je wél met je huisdier in de auto mag. Uber Pet heet het, en het gaat op 16 oktober in verschillende steden van start.

Uber Pet zal dan een van de opties zijn waaruit de reiziger kan kiezen, vooraleer hij zijn rit bestelt. Het zal wel een supplement kosten, tussen de 3 en 5 dollar. Anderzijds kunnen chauffeurs die géén huisdieren in hun auto willen, dit aangeven via opt-out in hun eigen instellingen als chauffeur. Wie wél huisdieren toelaat, zal een substantieel deel van de extra-kost ontvangen, zo belooft Uber.
https://www.theverge.com/2019/10/9/20905237/uber-pet-app-update-dog-cat-fee-price-cities-available



CHINA NIET GELUKKIG DAT APPLE HKMAP TERUG TOELAAT
Verleden week kon je lezen hoe een bepaalde app die in de App Store van Apple kwam te liggen, eruit verdween, en plots terug opdook. Het gaat om HKmap.live, een app die in real time vertelt waar de politie zich bevindt in Hong Kong, en waar zij met traangas werken.

De app maakt het voor de protestanten in Hong Kong gemakkelijker om de politie te vermijden. En dat zint China niet - in een artikel bij People's Daily beschuldigt de auteur (zonder de app bij naam te noemen) Apple. "Deze 'vergiftigde' app toelaten is verraad plegen tegenover de gevoelens van het Chinese volk".

In het artikel wordt Apple ook verweten dat het toelaat dat "Glory to Hong Kong", een onofficieel volkslied dat vaak gezongen wordt door de protestanten tijdens hun acties, in de Appel muziekwinkel gedownload kan worden.

Er was een tijd dat tech "neutraal" was. Die tijd lijkt helemaal voorbij - denk maar aan het importverbod van Chinese netwerkapparatuur van Huawei,  maar ook de politieke strijd in de VS zelf, waarbij zowel Democraten als Republikeinen tech-bedrijven meesleuren in hun bitter gevecht.

Tussen haakjes: game maker Blizzard heeft een bepaalde gamer voor een jaar lang uit de Hearthstone competitie uitgesloten, omwille van zijn openlijke steun aan de protestanten in Hong Kong ...
https://www.theguardian.com/world/2019/oct/09/protecting-rioters-china-warns-apple-over-app-that-tracks-hong-kong-police
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-08/blizzard-bans-gamer-rescinds-money-on-hong-kong-protest-support



GOOGLE STREAM TRANSFER: MEDIA TUSSEN TOESTELLEN OVERZETTEN
Google heeft iets bedacht dat echt wel beantwoordt aan een behoefte: een manier om media tussen de slimme luidsprekers en adapters over te zetten. Dat wil dus zeggen dat je een muziekstroom, een podcast of een YouTube video die je op het ene toestel aan het bekijken bent, kan overzetten naar het andere.

Voorlopig zal het enkel gaan om de Google Home, en Nest slimme luidsprekers, Google Nest slimme schermen en TV's die voorzien zijn van Chromecast. Concreet kan je bijvoorbeeld een YouTube video bekijken op je Nest Hub Max slimme scherm, bijvoorbeeld in je keuken, en dan de "cast" knop indrukken om de video over te zetten naar je tv die Chromecast aan boord heeft.

Het overzetten kan trouwens ook geïnitieerd worden door een spraakcommando.

Meer bij Variety.
https://variety.com/2019/digital/news/google-stream-transfer-chromecast-home-nest-hub-1203362847/



OPERA 64 IS UIT
Deze nieuwe versie van de Opera-browser bevat een tracker-blocker, een tool die moet verhinderen dat allerhande bestandjes op je computer geplaatst worden waarmee adverteerders en sociale media zoals Facebook elke website die je bezoekt kunnen volgen. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van EasyPrivacy Tracking Protection List, een lijst die een hele bibliotheek bevat van gekende tracker scripts, maar daarbij niet bepaalt welke trackers eigenlijk problematisch zijn.

Opvallend: door die trackers uit te schakelen zouden pagina's 20% sneller laden. Wat eigenlijk heel logisch is - heb jij al eens bij het bezoeken van een pagina de statusbalk onderaan je browser bekeken, en gezien met welke websites allemaal contact gelegd werd om content te laden? Dat uitschakelen zou inderdaad heel wat tijd sparen!

Nog nieuw in deze versie is een upgrade van de snapshotfunctie. Daarmee kan je een site bewaren als PDF, screenshots maken en annoteren.
https://www.engadget.com/2019/10/08/opera-64-tracker-blocker-speed-boost/



OESO LANDEN NEMEN TECH-GIGANTEN ONDER VUUR
We hebben het er al eerder over gehad: tech-giganten die over de hele wereld actief zijn, konden tot nu toe een land kiezen dat erg 'belasting'-vriendelijk was, en daar hun inkomsten aangeven die zij in andere landen ontvangen. Waarover zij dan een heel laag tarief moesten betalen. Berucht zijn Ierland en Nederland, die voor tech-bedrijven heuse belastingparadijzen zijn.

Welnu, de OESO landen zijn al enige tijd bezig een systeem uit te werken om die scheefgegroeide situatie recht te trekken. En het lijkt te lukken. Woensdag werden voorstellen bekendgemaakt, na maandenlang onderhandelen in de coulissen. Daarbij zouden individuele landen het recht hebben om een gedeelte van de wereldwijde winsten te belasten. Het zou niet enkel gaan om tech-bedrijven zoals Facebook, Apple, Netflix, Google en Amazon, maar ook om luxemerken en wereldwijde automerken.

De winnaars, zo stelt de Financial Times, zouden de grote landen zijn zoals de VS, China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en opkomende landen. Die zouden voortaan inkomsten uit belastingen ontvangen die voorheen naar belastingparadijzen gingen. Verliezers zijn de bedrijven zelf, die nu meer belastingen moeten betalen, en de landen die voorheen, zoals Ierland, bedrijven lokten met die lage tarieven.
https://www.ft.com/content/b16fd228-ea72-11e9-a240-3b065ef5fc55?shareType=nongift



GRASSHOPPER NU OOK VOOR DE DESKTOP
Ken je Grasshopper? Neen? Dan is het tijd om kennis te maken. Het is namelijk een tool om te leren programmeren, met een heel lage drempel. En programmeren is echt leuk en creatief!

De tool werd in 2018 eerst uitgebracht als een app voor de smartphone (Android en iOS), en miljoenen mensen hebben de app sindsdien gedownload. En nu is hij ook beschikbaar als webapp, zodat je kan programmeren in je browser.

Wat het veel gemakkelijker maakt uiteraard: programmeren op het grote scherm van je desktop of laptop, met écht klavier in plaats van het virtuele klavier, is natuurlijk veel handiger. Dankzij die schermruimte kan Google nu in de tool kolommen voor instructies, de code editor en de resultaten naast elkaar tonen. Zodat je echt weet wat je aan het doen bent.

Een aanrader!
https://techcrunch.com/2019/10/08/googles-grasshopper-coding-class-for-beginners-comes-to-the-desktop/



 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


APPLE BRENGT MACOS CATALINA UIT
Groot nieuws voor al wie een Mac heeft: de nieuwste versie van het Apple besturingssysteem, macOS Catalina, is wereldwijd beschikbaar.

Je kan het downloaden via de Mac App Store, volledig gratis. Een van de belangrijkste nieuwigheden in deze versie is iets dat velen zullen verwelkomen: iTunes is niet langer dé hub voor alle Apple services. Want voortaan vind je je content terug in aparte apps: Music voor je muziek, Podcasts voor je podcasts, en TV voor je videocontent. Tja, daarvoor staat Apple nu eenmaal bekend, voor zijn simpele maar overduidelijke namen!

Wat ook zal bevallen, is het feit dat het beheren van je iOS toestel nu niet langer via iTunes gaat, maar via de Finder. En dat je je Apple ID kan beheren via je profiel in System Preferences.

Nog een andere nieuwigheid wordt door vele waarnemers geroemd: de Sidecar functie. Die zorgt ervoor dat je van je iPad een tweede scherm kan maken voor je Mac, en je zelfs je iPad in combinatie met de Apple Pencil kan omvormen tot een tekentablet, indien je apps gebruikt zoals Photoshop of Illustrator voor de Mac.

Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2019/10/07/apple-releases-macos-catalina/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



OOR: MUZIEKDIENSTEN

Verleden week vertelden wij dat wij met spijt in het hart ons abonnement gingen stopzetten van eMusic. Kort samengevat: wij waren jarenlang fan van de dienst, omdat je er muziek kan downloaden die je eigendom blijft, en er een groter deel van de aankoopprijs naar de artiesten gaat. Maar het aanbod was zo schraal geworden, dat we met moeite artiesten vonden om ons maandabonnement te spenderen.

Wij eindigden ons artikel met de vraag of onze lezers alternatieve muziekdiensten kenden, die zij ons kunnen aanbevelen.

En kijk, zoals altijd kunnen we op onze Netties-lezers rekenen! Lezer Willy adviseerde ons Qobuz eens te proberen (1) en lezer Paul raadde ons Bandcamp aan (2).

Bedankt voor de suggesties!
https://www.qobuz.com/be-nl/discover
https://bandcamp.com/




 
De nieuwe oogst


   
KIES EEN OPEN SOURCE LICENTIE

Wanneer je aan een project werkt, of een foto maakt, en je wil dat werk niet voor jezelf houden, maar aan de community schenken, dan is het niet simpel om te beslissen onder welke licentie je het werk publiceert. Deze website helpt je hierbij, door heel simpel uit te leggen wat de licentie inhoudt, en wie onder andere deze licentie gebruikt.
[Taal: ENG]
https://choosealicense.com/


BESTIE: DEEL JE FAVORIETEN MET VRIENDEN
Deze webdienst laat je jouw favoriete plekken, professionals en voorwerpen bewaren op een centrale plek. En als je wil, kan je die ook delen met je vrienden. Door anderen te volgen kan je ook leuke dingen ontdekken.
[Taal: ENG]
https://bestie.co/landing-page


HOE JE HOND OP TE VOEDEN

Deze website is voor de vrienden van de honden onder de viervoeters - al wie nu al zo'n viervoetige vriend in huis heeft, of op zoek is naar een dergelijke huisgenoot. Want die huisgenoot moet je ook opvoeden, om zich netjes te gedragen. En daarmee willen wij niet zeggen dat je hem/haar moet leren om pootjes te geven, maar wel om niet ongewenst te blaffen of huilen, niet te grommen, en gewoon sociaal te zijn.
[Taal: ENG]
https://www.akc.org/expert-advice/training/


BOOKS TO BORROW: LEZEN IN JE BROWSER
Een mooi initiatief van Archive.org: de boeken uit deze collectie mag je twee weken lang 'lenen' en in je browser lezen, of downloaden naar Adobe Digital Editions, speciale software om leenboeken te beheren. Je moet wel ingelogd zijn als Archive.org gebruiker.
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/inlibrary


LATIJNSE ZINNEN OM ALS MOTTO TE HEBBEN
Het staat uiteraard heel chique om een Latijnse spreuk af en toe aan te halen in een gesprek. Maar weet je echt wel wat je dan zegt?
Bij het online woordenboek Merriam-Webster vind je de top 10 Latijnse uitdrukkingen die vaak gebezigd worden, met hun uitleg.
[Taal: ENG]
https://www.merriam-webster.com/words-at-play/top-10-latin-words-to-live-by


FUC*INGHOMEPAGE
Een leuk ideetje: deze website verzamelt, dag na dag, de titels van andere interessante websites die ook het fuc*ing woord in hun titel hebben. Een inspiratie om je dag te beginnen!
[Taal: ENG]
https://fuckinghomepage.com/


NOMADREST: VOOR DIGITALE NOMADEN

Een handige website voor wie ver van huis aan de slag moet gaan: je vindt er jeugdherbergen, appartementen, kamers, co-living woonruimten en Airbnb aanbiedingen die je alles brengen wat je nodig hebt wanneer je, al werkende, aan het reizen bent.
[Taal: ENG]
https://nomadrest.com/


7 TIPS VOOR WIE VANUIT EEN COFFEESHOP WERKT
Nog iets interessants voor onze nomaden: ook wanneer je in een coffeeshop zit om daar gebruik te maken van gratis WiFi, moet je enkele regels in acht nemen. Een minimum aan etiquette bijvoorbeeld: toch iets consumeren, en regelmatig bijbestellen. Meer tips in dit artikel.
[Taal: ENG]
https://www.eater.com/2019/10/1/20890743/coffee-shop-work-etiquette-laptop-cell-phone


MNEMONICS
Een mooi woord voor 'geheugensteuntjes. Zoals 't Kofschip'  een geheugensteuntje is om te onthouden welke verleden deelwoorden een t of d krijgen, zo bestaan er trucjes voor astronomie om de volgorde van de planeten te onthouden, voor muziek, transport, enz.
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mnemonics


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LATIJNSE SPREUKEN
Deze week vermeldden wij een website waar je een Engelse vertaling vindt van vaak gebruikte Latijnse gezegden. En wij vroegen aan onze lezers of zij een Nederlandstalig equivalent kenden. En ja hoor, lezer Jan had meteen een steengoed antwoord - een site die je meteen mag bookmarken!
[Taal: NL]
https://www.heinpragt.com/spreuken/latijn.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PANO
Een toch wel ontluisterende reportage, over de manier waarop Instagram nieuwe schoonheidsidealen creëert - wat tot excessen leidt: "glad" gespoten gezichten, "vol" gespoten lippen, zelfs bij meisjes op heel jonge leeftijd.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAFIE: KELDERS
In deze collectie van National Geographic vind je foto's van kelders waarin mensen leven - eigenlijk uit rotsen gehouwen huizen dus.
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/history/2019/10/vintage-pictures-show-cave-dwellings-around-the-world/#/15-people-living-caves-vintage.jpg


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE IDEALE WERELD: SEAT SORTER

Laat het over aan de mensen van De Ideale Wereld om meteen in te spelen op de actualiteit, en een spelletje uit te vinden waarmee de stoelendans in het parlement in één klap opgelost wordt!
https://www.youtube.com/watch?v=zqWomokmLrU



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Hoeve gelegen in de Belgische gemeente Bevekom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_villa_en_Abdijhoeve_Wahenges
    Schiereiland aan de zuidwestkant van het Estische eiland Saaremaa - https://nl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B5rve_(schiereiland)
    Voormalig Schots voetballer en voetbalcoach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tommy_Docherty
    Straat in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kattenburgerkruisstraat
    Eerste zware bommenwerper met cantilevervleugels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Toepolev_TB-3
    Amerikaanse Jazzsaxofonist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joe_Lovano
    Canadese zwemster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rebecca_Smith
    Japans autocoureur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Naoki_Yamamoto
    Voorzitter van de gemeenteraad van Brugge tijdens de revolutiejaren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Volckaert


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Stikstofcrisis in Nederland in 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofcrisis
    Parlementsverkiezingen in Portugal in 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portugese_parlementsverkiezingen_2019
    Alweer wordt het land van de Koerden aangevallen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koerdistan
    Overleden Nederlandse politica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ella_Vogelaar


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Maritieme zaken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Maritiem


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Man tapt voor duizenden euro’s aan elektriciteit af om zijn bitcoincomputers te laten draaien
https://www.ad.nl/tech/man-tapt-voor-duizenden-euro-s-aan-elektriciteit-af-om-zijn-bitcoincomputers-te-laten-draaien~a8ad48ac/
- Stalker achterhaalt popsterretje door reflectie in haar ogen op selfie en valt haar aan
https://www.ad.nl/buitenland/stalker-achterhaalt-popsterretje-door-reflectie-in-haar-ogen-op-selfie-en-valt-haar-aan~a59d74f2/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Yamaha met twee nieuwe DTS Virtual:X soundbars
https://elektrozine.be/yamaha-met-twee-nieuwe-dts-virtualx-soundbars/
- Uitgelegd: Wat is Dolby Atmos?
https://elektrozine.be/uitgelegd-dolby-atmos/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Gamen met Google Stadia: alles wat je moet weten!
https://computertaal.info/2019/10/10/gamen-met-google-stadia/
- Europa geeft ons het recht om onze toestellen te repareren (maar niet echt)
https://computertaal.info/2019/10/11/europa-geeft-ons-het-recht-om-onze-toestellen-te-repareren-maar-niet-echt/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Chrome helpt slechtzienden met beschrijvingen voor ongelabelde beelden
https://tweakers.net/nieuws/158462/chrome-helpt-slechtzienden-met-beschrijvingen-voor-ongelabelde-beelden.html
- Toyota toont tweede generatie waterstofauto Mirai met grotere actieradius
https://tweakers.net/nieuws/158464/toyota-toont-tweede-generatie-waterstofauto-mirai-met-grotere-actieradius.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Robo Wunderkind maakt blokjes voor digital natives: 'We volgen de filosofie van Lego'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/robo-wunderkind-maakt-blokjes-voor-digital-natives-we-volgen-de-filosofie-van-lego/article-news-1517869.html
- Dyson geeft plannen voor elektrische auto op
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/dyson-geeft-plannen-voor-elektrische-auto-op/article-news-1519405.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Reflectie van de toekomst?| Review van Galaxy S10+ - Technologium
https://www.technologium.be/reflectie-van-de-toekomst-review-van-galaxy-s10


*** TANDEMTECH


- Google Stadia laat je goedkoop gamen
https://tandemtech.be/google-stadia-laat-je-goedkoop-gamen-bc78d8eeb5ea
- Cowboy: honderden kilometers later
Een elektrische fiets, maar niet voor Agnès of Jean-Pierre
https://tandemtech.be/cowboy-honderden-kilometers-later-f4b78376e7c


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Belgische jongeren om privacyredenen steeds minder fan van sociale netwerksites
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-belgische-jongeren-om-privacyredenen-steeds-minder-fan-van-sociale-netwerksites
- Coworking wordt professioneel en ziet het aanbod spectaculair stijgen
https://www.bloovi.be/dossier/futureofwork/coworking-wordt-professioneel-en-ziet-het-aanbod-spectaculair-stijgen



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: JE IPHONE MELDINGEN ONDER CONTROLE KRIJGEN

In deze video van Lifehacker leer je hoe je heel simpel het aantal meldingen die je krijgt kan minderen. Het zal je concentratie ten goede komen!
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/how-to-get-your-iphone-notifications-under-control-1838661680
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OKULAR: DOCUMENTEN BEKIJKEN
Okular is een cross-platform viewer om documenten te bekijken. De tool ondersteunt document- en e-boek formaten zoals PDF, PS, TIFF, CHM, EPUB, DJVU en ODT. Indien het document een inhoudsopgave bevat, zal je die ook in een zijbalk kunnen bekijken. Ook thumbnails, reviews, en bookmarks worden ondersteund.
https://www.microsoft.com/en-us/p/okular/9n41msq1wnm8?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


MICROSOFT TYPESCRIPT
Versie 3.7 van deze programmeertaal is nu beschikbaar. Bij ZDNet vind je een uitgebreide bespreking van de nieuwigheden.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-typescript-3-7-programming-language-beta-lands-with-all-these-features/
https://devblogs.microsoft.com/typescript/announcing-typescript-3-7-beta/


CANDIDE: VOOR PLANTENLIEFHEBBERS


Deze app is voor de natuurliefhebbers. Je vindt er inspiratie en kennis, deelt er tips, kan vragen stellen en beantwoorden. Interessant is dat je een plant snel kan herkennen - maar helaas is Engels de voertaal.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/candide
https://candidegardening.com/GB/?ref=producthunt


PDF X: PDF READER EN EDITOR


Met deze software kan je PDF-documenten aanmaken, bewerken, converteren, annoteren, versleutelen, digitaal tekenen, en exporteren. De software ondersteunt naast PDF ook andere formaten zoals DjVU, XPS, EPub en PS.
https://www.microsoft.com/en-us/p/pdf-x/9p3cp9g025rm?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


WEBHINT: VOOR ONTWIKKELAARS
Deze extensie voor de Chromium gebaseerde Microsoft Edge browser helpt ontwikkelaars om problemen op te sporen bij hun website. De extensie voegt namelijk een Hints tab toe aan de browser, en in dat tabje vind je de resultaten van een onderzoek naar de toegankelijkheid van de site, de performantie, compatibiliteit enz.
Het resultaat bevat ook suggesties om eventuele problemen op te lossen.
https://microsoftedge.microsoft.com/insider-addons/detail/mlgfbihcfnkaenjpdcngdnhcpkdmcdee


VRIJDAG APPDAG: TWOBIRD


De naam van deze app verwijst naar een Engels gezegde: to kill two birds with one stone. In het Nederlands hebben we het over vliegen met één klap - maar de bedoeling is duidelijk: twee functies combineren.
De app is namelijk een e-mailprogramma, maar je kan er ook notities mee maken en herinneringen aanmaken. Ideaal eigenlijk voor iemand die veel notities maakt wanneer hij zijn mails leest.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gingerlabs.twobird

 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het moment van overwinning is veel te kort
om daarvoor en voor niets anders te leven.
-Martina Navratilova-