Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/7/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1114 van 13/7/2019



Gegroet lezer,

In deze editie zal u merken dat er opnieuw heel veel aandacht gegaan is naar de richtlijnen die de sociale media toepassen om content te verwijderen of gebruikers te blokkeren. Het kan op den duur misschien wel vervelend worden om altijd maar over dit onderwerp te moeten lezen - maar tegelijkertijd is het interessant om de evolutie te volgen van de reacties bij de 'bazen' van Twitter, Facebook en Co. Omdat het zo belangrijk is. De sociale netwerken zijn zo'n immens groot deel van onze samenleving geworden, en zij kunnen mensen enorm beïnvloeden. Zij kunnen een gevaar vormen voor onze maatschappij, of juist rust brengen in de maatschappij. En daarom vinden wij dat wij u hierover op de hoogte moeten houden. Alhoewel het soms wel wat zwaarwichtig wordt...

Maar gelukkig zijn er deze week ook heel wat leuke, luchthartige berichtjes. U zal trouwens merken dat we het aantal artikels per dag op een iets lager pitje gedraaid hebben - ook voor onze redactie zijn het vakantiemaanden, en wij willen natuurlijk graag wat meer van het buitenleven genieten :)

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



DRINGEND BEHOEFTE AAN REGELGEVING VOOR SATELLIETBEELDEN
Die alarmkreet wordt in de VS geslaakt door voorvechters van privacy. Want satellietbeelden worden steeds scherper, en dit kan leiden tot een 24/7 surveillance.

Enkele cijfers uit een interessant artikel hierover bij MIT Technology Review.  Wist je bijvoorbeeld dat er in 20018 in totaal 150 satellieten in orbit waren die de aarde observeerden? Nu zijn dat er 768.  Daarvan behoren er 140 toe aan het beeldbedrijf Planet Labs, dat in zijn eentje elke dag over elke plek van de aarde kan vliegen met zijn satellieten. Het bedrijf Maxar, dat zijn eerste commerciële satelliet in 1997 lanceerde, werkt aan een constellatie waarmee plekken 15 keer per dag bezocht kunnen worden.

Sommige bedrijven bieden zelfs live video vanuit de ruimte aan. Het bedrijf SkyBox (sindsdien opgekocht door Google) biedt HD video clips aan tot 90 seconden lang. En het bedrijf EarthNow belooft real-time monitoring te brengen, met een verschil van slechts één seconde.

Het is niet alleen het aantal satellieten, maar ook de scherpte van het beeld. Tot 2014 bestond er bijvoorbeeld in de VS een regel dat het beeld een resolutie van 50 cm - elke pixel van een beeld was dus goed voor 50 cm. Sindsdien is die limiet versoepeld tot 25 cm voor commerciële satellieten. Voor de satellieten die beelden maken in opdracht van de overheid (zoals voor spionagedoeleinden) is die limiet uiteraard veel verfijnder.

Het probleem zit dus in het feit dat de mogelijkheid bestaat dat iemand voortdurend gevolgd wordt via de satelliet. En dat het commerciële bedrijven zijn die die mogelijkheid aanbieden - bedrijven die aan geen regelgeving onderworpen zijn.

Ter vergelijking: de politie kan in vele landen via camerabeelden op straat ook mensen en voertuigen volgen. Maar dat is streng gereglementeerd, en enkel bevoegde personen mogen de beelden bekijken.

Het gevaar is niet denkbeeldig dat een vrouw die haar partner van overspel verdenkt, hem via een satelliet laat volgen bijvoorbeeld.

En daarom wordt ervoor gepleit dat de overheid snel een regelgeving uitwerkt. Want, zoals het artikel stelt, GPS betekent eveneens een bedreiging voor je privacy, want iemand kan nakijken waar jij geweest bent. Maar bij GPS heb je tenminste de optie om het niet te activeren op je smartphone. Bij satellieten heb je geen verweermiddel...

Een interessant pleidooi. Benieuwd naar wat de EU hierover te zeggen heeft...
https://www.technologyreview.com/s/613748/satellites-threaten-privacy/



NIEUWE JOB: SCREEN CONSULTANT
Ja, we turen met zijn allen veel te veel naar het kleine scherm van onze smartphone. Maar ook bij kinderen blijkt het de spuigaten uit te lopen. Kinderen kregen al van jongsaf een tablet in de handen geduwd - zogenaamd om educatieve redenen, maar in feite meestal enkel als zoethoudertje. Net zoals kinderen voor de tv gezet werden, om naar Bumba en Co te kijken.

Dit heeft zware gevolgen, zo lees je bij de New York Times. Ouders willen hun kinderen behoeden voor de overdaad aan scherm-tijd, maar dan moeten zij zelf wel een alternatief bieden. En daar ligt het probleem: zij zijn zelf zo opgegaan in hun eigen leefwereld op Instagram, Twitter en Facebook, dat zij de 'oude' manieren om kinderen op te voeden niet meer kennen.

De oplossing? Coaches. De "screentime consultant" doet zijn intrede. Voor ouders en voor kinderen. En zij verdienen op het platteland rond 80 dollar per uur, in de steden van 125 tot 250 dollar.

Goed betaald, zullen we zeggen. Het advies dat de coaches geven? Dat de ouders proberen zich te herinneren wat zij deden als kind, voor er een smartphone bestond. En dat zij een rolmodel moeten zijn voor hun kinderen - je kan hen niet bevelen om de smartphone niet te gebruiken aan tafel, wanneer jij zelf wel voortdurend je toestel bekijkt.

En, o ja, een huisdier in huis nemen helpt ook.

Voila. Gratis advies van ons. 250 dollar uitgespaard!
https://www.nytimes.com/2019/07/06/style/parenting-coaches-screen-time-phones.html



SWIFTKEY: EMOJI DAT JE GELAATSUITDRUKKING WEERSPIEGELT
Swiftkey, een bedrijf dat in handen is van Microsoft, heeft een gelijknamige app die een extra klavier aan jouw smartphone toevoegt. Het klavier heeft nu een extra mogelijkheid gekregen: je kan zogenaamde 'puppets' creëren, virtuele figuurtjes, die dan jouw gelaatsuitdrukking exact weergeven. Ook de bewegingen van jouw hoofd, een knipoog, enz.

Daarvoor wordt gebruikgemaakt van artificiële intelligentie. Critici wijzen er wel op dat de AI echt heel goed moet zijn, want een verkeerd geïnterpreteerde gelaatsuitdrukking zou wel eens een wereld van verschil kunnen maken!

Een uitgebreide bespreking bij Venturebeat. Wat je vooral moet onthouden: de functie werkt momenteel enkel nog bij Android, later zou ook iPhone volgen. En voor het beste resultaat moet je je in een goed verlichte kamer bevinden.
https://venturebeat.com/2019/07/04/swiftkey-now-lets-you-send-3d-animated-animal-emojis-that-mimic-your-facial-expression/



WANNEER ZELFS BREI-WEBSITES POLITIEKE COMMENTAREN VERBIEDEN...
Soms kan je toch vragen stellen bij de manier waarop mensen allergisch worden voor kritiek of meningen. Dat is toch wat bij ons opkomt wanneer we dit artikel lezen bij The Daily Dot.

Wat wil het geval? Wel, Ravelry is een populair sociaal netwerk, met als centraal thema breien en haken. Mensen wisselen er ideetjes uit, geven elkaar tips, enz. Het lijkt heel objectief en onschuldig, maar toch blijkt er iets te broeien. Want zoals het geval is bij elke site waar gebruikers zelf commentaar kunnen geven, kunnen reageren op andere gebruikers, wordt er ook bij Ravelry af en toe een politieke uitspraak gedaan, een politiek gebaar gesteld.

Zo werd er, vlak na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Newton, Connecticut, een initiatief genomen. Bij dit schietincident vielen 28 doden. De initiatiefnemers wilden voor de andere leerlingen in de school allemaal een gebreid of gehaakt knuffeltje maken, dat hen kracht of troost zou kunnen bieden. Een mooi initiatief (1).

Maar einde juni werd er een ander initiatief aangekondigd door de directie van de site: commentaren en postings die president Donald Trump en zijn administratie ondersteunden, zouden geweerd worden. Opmerkelijk. De aankondiging kreeg meteen veel applaus van gebruikers, die vonden dat ook andere sociale netwerken aanhangers van Trump monddood zouden moeten maken, omdat de president polariseert.

Maar anderen vinden dan weer dat dit te ver gaat. Vooral omdat Ravelry een site is die vooral over breien en haken gaat, en niet vol stond, om het zo maar uit te drukken, met patroontjes om swastika's te breien. Bovendien druist het tegen de Freedom of Speech in om elke persoon te weren, die actief of passief president Trump steunt, zo citeert de website The Daily Dot voormalig journaliste Hillary Sargent.

Nu kan je wel begrijpen dat de uitbaters van een site, waar mensen in alle peis en vree over hun hobby willen praten, ervoor willen zorgen dat de sfeer er vriendelijk blijft. En dus politiek als onderwerp verbannen. Maar dan zou het àlle politiek moeten zijn, toch?

Voor alle duidelijkheid: dit is uiteraard geen verdediging van de politiek van president Trump. Wel van objectiviteit. Meer in een tweede artikel bij Daily Dot.
https://www.dailydot.com/irl/ravelry-knitted-stuffed-animals-monsters-sandyhook/
https://www.dailydot.com/layer8/ravelry-bans-donald-trump-posts/



PODIMO WIL DE NETFLIX WORDEN VOOR PODCASTS
Podcasts zijn hot. Steeds meer traditionele media verpakken hun content in een RSS audiofeed, die door de gebruiker als download of in streaming beluisterd kan worden. Buiten de 'pure podcasters', degenen die enkel een podcast aanbieden, die eigenlijk hun ontstaan gevonden hebben in de podcast, zijn er steeds meer radioprogramma's en zelfs tv-programma's (vooral praatshows) die je als podcast kan beluisteren. En kranten maken tegenwoordig ook hun podcast: De Morgen, De Standaard, zelfs Doorbraak.

Het is enkel een kwestie van een goede podcast app hebben, die alle functies biedt om je podcast automatisch te downloaden, om nieuwe podcasts te ontdekken. En, heel belangrijk, de mogelijkheid biedt om premium podcasts te beluisteren vanuit de podcast-app. Want wij schreven het al eerder: tot nu toe is er geen ideale manier om premium-content zoals De Machtwacht van De Standaard in je gewone podcast-app te downloaden, omdat die podcast betaald is. En het betaalsysteem binnen podcast-apps staat echt nog niet op poten.

Het in Kopenhagen gevestigde bedrijf Podimo wil daarin verandering brengen. Het wil de 'Netflix voor podcasts" worden. Centraal staat een app, die gratis is maar waarvoor ook een betaalde versie bestaat. De bedoeling daarbij is via de premium versie de inkomsten te delen met podcasters, zodat die van een inkomen verzekerd kunnen worden.

Bij TechCrunch vind je een achtergrondartikel over dit bedrijf.
https://techcrunch.com/2019/07/02/podimo/?guccounter=1&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly9nZXRwb2NrZXQuY29tLw&guce_referrer_cs=0u-Mhp9d1fTLfGqmL8Bz4w



MOZILLA TEST NIEUWSABONNEMENTEN ZONDER RECLAME
Onlangs heeft Mozilla, maker van de Firefox browser, aangekondigd dat het naast de gratis browser, ook verschillende diensten wil gaan aanbieden tegen betaling. Dat leek allemaal nog wat vaag, maar nu wordt een tipje van de sluier gelicht.

Het is wel iets dat zich voornamelijk in de VS afspeelt. Want daar zou Mozilla starten met een betaald abonnement voor nieuws, zonder reclame. Het werkt hiervoor samen met Scroll, een start-up die abonnementen aanbiedt. Het betalend abonnement zou 5 dollar per maand kosten, en in ruil krijg je artikels zonder reclame, maar ook audioversies van artikels, en het synchroniseren van nieuwsartikels van verschillende website op de verschillende toestellen die je gebruikt (zolang je die leest in de Firefox browser).

In de VS zou Mozilla voor dit aanbod samenwerken met 12 mediapartners, waaronder Slate, The Atlantic, BuzzFeed, Gizmodo, USA Today, en Vox. Momenteel kan je bij verschillende van deze sites artikels gratis lezen, maar moet je dan de advertenties er maar bij nemen.

Meer bij The Next Web. Wij hopen alvast dat het experiment ook naar Europa overwaait, zodat we niet langer 25 verschillende abonnementen moeten nemen op nieuwssites!
https://thenextweb.com/tech/2019/07/08/mozilla-is-testing-an-ad-free-news-subscription-for-5-a-month/



INSTAGRAM MAAKT SHADOW-BANNING MOGELIJK BIJ PESTERS
Het zal je misschien ondertussen al wel aan het vervelen zijn, die vele berichten over de manier waarop sociale netwerken omgaan met cyberpesten, haatspraak en fake news. Maar wij kunnen niet anders dan hierover te berichten. Sociale media nemen nu eenmaal in het dagelijkse leven van de moderne mens een enorm belangrijke plaats in. En wat daar gebeurt heeft een invloed op de hele maatschappij.

Denk maar aan algoritmes bij bijvoorbeeld Facebook, die je steeds meer van hetzelfde voorschotelen, omdat jij aangegeven hebt dat jij dat interessant vindt. En die je tegelijkertijd in een bubble duwen, omdat je geen tegengestelde meningen meer te lezen krijgt, en altijd maar meer versterkt wordt in je overtuiging. Wat, zoals wij al herhaalde keren gesteld hebben, in veel mindere mate gebeurt bij Twitter, omdat je daar de optie hebt om je newsfeed in chronologische volgorde te bekijken, zodat àlle berichten van de mensen die jij volgt je bereiken - niet enkel de berichten die volgens het algoritme voor jou gekozen worden. Bij Twitter heb je uiteraard ook de keuze om voor de populairste tweets te gaan, maar dat raden wij je eerlijk gezegd af.

Welnu, vandaag twee berichten die gaan over maatregelen die sociale netwerken genomen hebben om haatspraak en pesten tegen te gaan. Het eerste bericht betreft Instagram. Dat heeft namelijk twee nieuwe initiatieven ontvouwd, als een test.

Om te beginnen wordt met behulp van AI  gekeken wanneer een gebruiker een commentaar wil plaatsen die mogelijk beledigend zou zijn. Dan krijgt die gebruiker namelijk de vraag of hij echt dat commentaar wil posten. Wat de gebruiker moet aanzetten om toch even na te denken. Uit de testen die Instagram nu al gedaan heeft, blijkt dat sommige gebruikers inderdaad hun tekst na die vraag verwijderden.

Een tweede initiatief heeft betrekking op een systeem dat "shadow-banning" heet. Daarbij kan jij, wanneer je last hebt van een andere gebruiker die je stalkt met ongewenste commentaren, die gebruiker beperken. Dat wil zeggen dat zijn commentaren alleen nog maar zichtbaar zijn voor hemzelf, niet voor anderen. Deze functie zorgt er ook voor dat die gebruiker niet kan zien wanneer jij actief bent op Instagram, of wanneer jij een direct message gelezen hebt.

Alle lof voor dit initiatief, toch? Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/7/8/20686504/instagram-bullying-comment-feature-update-restrict-ban



TWITTER UPDATE AAN GEBRUIKSREGELS: GEEN HATELIJKE TAAL TEGEN GODSDIENSTEN
Het tweede bericht betreft Twitter, en dan met name de concrete invoering van een regel die het al een hele tijd geleden aangekondigd had.  Die maatregel gaat over het ontmenselijken van 'identificeerbare groepen' in het algemeen. Een té vaag begrip, meenden de vele gebruikers die feedback mochten geven op die nieuwe regel.

En daarom heeft Twitter nu een eerste duidelijke groep gedefinieerd, die onder deze regel valt: religieuze groepen. Dit nieuwe beleid bevat concrete voorbeelden van wat niet mag, en wat, indien het door andere gebruikers gemeld wordt, verwijderd zal worden. Mensen van een bepaalde religie 'ratten', 'virussen', of 'vuile beesten' noemen wordt expliciet verboden. Een artikel bij The Verge geeft duidelijke voorbeelden.

In tegenstelling tot het voorgaande artikel, over Instagram, is het ons nog niet duidelijk of dit een positieve wending is. Want alles hangt hier weer af van interpretatie: hoe ver mag je gaan? Mag je als vrijzinnige elke aanhanger van welke godsdienst ook achterlijk noemen? Is de katholieke kerk sexistisch noemen omdat vrouwen geen eredienst mogen leiden beledigend? Mag je de islam of het joodse geloof homofoob noemen omdat het hele LGBT-gebeuren in die godsdiensten niet toegelaten is?

Kritiek op een godsdienst kan gefundeerd zijn, maar waar ligt de grens tussen kritiek en belediging? Voor elke vrome aanhanger van een godsdienst kan immers het gewoon in vraag stellen van de fundament van zijn godsdienst, als beledigend overkomen..

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2019/7/9/20687544/twitter-dehumanization-religious-groups-policy-rules-update



AMERIKAANSE PRESIDENT MAG GEEN TWITTER-GEBRUIKERS BLOKKEREN
Een derde bericht vandaag is een perfecte aanvulling op de twee voorgaande. Het gaat namelijk over de vraag of een publiek figuur mensen mag blokkeren. Concreet gaat het over Twitter: president Trump is nu eenmaal controversieel (en schuwt de controverse zelf ook niet!). Hij krijgt dus heel wat commentaar op de tweets die hij plaatst.

En af en toe vindt hij dat het de spuigaten uitloopt, en blokkeert hij een gebruiker. Die kan dan in principe niet langer de tweets lezen van de president. Maar eigenlijk kan hij dat nog wel: hij moet alleen maar uitloggen uit zijn eigen account. Maar als niet-ingelogde gebruiker kan je wel alles lezen, maar zelf geen commentaar plaatsen.

En dat vond een Amerikaanse rechtbank in eerste instantie niet kunnen, omdat Twitter een publiek forum is, en dat het blokkeren van gebruikers een beperking was van de vrije meningsuiting, in tegenstrijd met de grondwet.

Nu is het wel zo dat het niet op de @POTUS account gaat, wel om de persoonlijke account van Donald Trump, die hij ook al gebruikte vooraleer hij president werd. Maar de rechtbank in eerste instantie vond dat geen argument, en besliste dat Trump gebruikers niet mocht blokkeren. Trump ging in beroep, en de rechtbank heeft nu beslist dat een social media account, die voor officiële doeleinden gebruikt wordt, open moet staan voor dialoog.

Meer zegt de beslissing niet. Sommige media maken er al meteen van dat president Trump de grondwet geschonden heeft - wat toch wel een verregaande conclusie is. De rechtbank heeft zich trouwens niet tot dit ene geval beperkt - de rechter heeft in zijn vonnis duidelijk gezegd dat deze beslissing ook geldt voor de privé social media account van elke overheidsambtenaar. En evenmin dat de social media bedrijven hun platformen moeten modereren op een manier die conform is met de First Amendment, het befaamde artikel in de Amerikaanse grondwet dat vrijheid van meningsuiting garandeert.

Anderzijds wordt door velen op Twitter, o.a. in dit draadje (2) gesteld dat dit ook verregaande gevolgen heeft voor Twitter zelf. Want het zou ook betekenen dat Twitter geen gebruikers mag verbannen wanneer zij geen uitspraken doen die tegen de Amerikaanse wet ingaan - niet omdat iemand spamt, een bot draait, en dergelijke. En dat het nu wachten is op de eerste bekende ex-twitteraar, die verbannen werd aldaar, en nu zijn grondrechten terug opeist.
https://www.theverge.com/2019/7/9/20687521/donald-trump-president-twitter-blocking-appeals-ruling
https://twitter.com/Styx666Official/status/1148608358095687681
https://edition.cnn.com/2019/07/09/politics/twitter-trump-appeals-court/index.html



NIEUWS BINNENLAND: NIEUWE TECHNOLOGIEËN
Ons landje is echt wel goed in technologie. En dit bericht bewijst het. Het gaat om een innovatie van het bedrijf Hortiplan, dat voorheen groep AVEVE heette, bekend vooral als leverancier van veevoeder en zaden. Het gaat om een nieuw systeem van goten, waarin planten gekweekt worden in water, niet in aarde. De goten worden gebruikt in serres, en plantjes worden de hele tijd door geoogst: zodra de arbeiders alle plantjes uit een goot gehaald hebben, gaat de goot naar achter in de rij, waar zij gereinigd wordt. En een robotarm plaatst er nieuwe plantjes in. Enkele weken lang (4 weken in de zomer, 8 weken in de winter) schuift de goot telkens naar voren, tot de nieuwe plantjes geoogst kunnen worden.

Deze vorm van telen is ecologisch (het water wordt volledig gerecycleerd) en rendabeler (omdat er niet in de aarde gekweekt wordt, zijn de planten minder onderhevig aan ziekten). Maar omwille van de kostprijs is hij enkel geschikt voor gewassen die iets duurder verkocht kunnen worden. Denk aan specale slasoorten. Of kruiden, broccoli, bloemkool en radijsjes. En, hierbij zullen de oogjes van sommige lezers beginnen te blinken: ook voor cannabisteelt. In Canada voert het bedrijf momenteel al testen uit voor cannabis. Uiteraard enkel voor medische toepassingen.

Het hele artikel bij Tijd (betaalmuur)
https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/sla-kweken-aan-de-lopende-band-met-belgische-technologie/10143935.html



NIEUWS BINNENLAND: VRT-MEDEWERKERS BEVESTIGEN HET - GOOGLE HOME LUISTERT JE AF
De slimme luidsprekers, die een slimme assistent aan boord hebben, zijn heel handig. Denk aan Google Home, met Google Assistant, en de Amazon Echo, met de Alexa assistent. Maar heel wat gebruikers stellen zich toch vragen over hun privacy, wanneer zij een dergelijk toestel in hun huiskamer plaatsen.

Want vermits hij altijd moet luisteren, om het afgesproken commando te kunnen herkennen en in actie te schieten, worden er dan ook geen gesprekken opgenomen die eigenlijk voor binnenskamers bedoeld zijn?

En wat gebeurt er met die opnames? In principe dienen die enkel voor verwerking door algoritmes. Maar er zijn ook mensen die ernaar luisteren - dat is wat nu bevestigd wordt in een artikel van VRT nieuws en enkele kranten. De journalisten konden ruim 1.000 fragmenten beluisteren - een groot deel daarvan bewust ingesproken, maar ook stukken die opgenomen werden zonder dat de gebruiker het wist. En die soms ook gevoelige informatie bevatten.

Een uitgebreid artikel hierover bij VRT, dat in een vervolgartikel vertelt hoe je dat afluisteren kan voorkomen. Ook bij De Morgen wordt hierover een artikel gebracht, maar dat zit achter een betaalmuur.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/10/google-luistert-mee/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/10/hoe-voorkom-je-dat-google-kan-meeluisteren/
https://www.demorgen.be/voor-u-uitgelegd/alexa-luistert-u-af-het-is-aan-de-burger-en-de-overheid-om-alerter-te-worden~bc80c29f/



TRANSLATE APP SPREEKT NOG MEER TALEN IN DE CAMERA FUNCTIE
Google heeft een belangrijke update uitgebracht aan de Translate app. Om te beginnen ondersteunt de app 60 nieuwe talen, waaronder ook het Nederlands. Het hele lijstje vind je hier. (1)

Ook  het achterliggende vertaalmodel werd verbeterd, wat in sommige gevallen betekent dat de vertaling met wel 85% accurater werd.

In de app zit ook een camera-functie. Daarbij richt je je camera op een tekst, en zal de app op basis van de foto de tekst vertalen. Handig om menu's te lezen, straatnaamborden, en aanplakborden. Die vertaling was tot nu toe niet zo goed, en de interface was wat bibberachtig. Bovendien was het aantal beschikbare talen beperkt. Deze update zou dat moeten verhelpen.

Meer bij The Verge (2)
https://support.google.com/translate/answer/6142483?ref_topic=7011659
https://www.theverge.com/2019/7/10/20688682/google-translate-camera-instant-translation-function-languages-update-ai



SPOTIFY LITE NU IN MEER LANDEN BESCHIKBAAR
Verleden jaar bracht Spotify een Lite versie uit van zijn app, in bèta. Nu wordt die officieel uitgebracht op 36 markten. Helaas niet in Europa, wel in een aantal landen in Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika.

Wat wij wel spijtig vinden. Deze versie van de app is immers maar 10 MB groot, en kan draaien op elk toestel dat Android heeft vanaf versie 4, dus ook oudere toestellen. Bovendien kan de app prima om met minder goede verbindingen. En die heb je ook hier in ons landje wel eens, niet?

De app is verkrijgbaar voor zowel gratis als de premium Spotify-gebruikers, en ondersteunt de voornaamste functies van de volledige app, zoals songs, artiesten en playlists zoeken en bewaren. Je kan ook een datalimiet instellen, handig wanneer je slechts een beperkt of duur verbruik hebt.

Voorlopig komt deze versie niet uit voor iOS.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/07/08/spotify-lite-launch/



GOOGLE STADIA: WAT MEER DUIDELIJKHEID, EN EEN NIEUWE SWITCH
Google kondigde onlangs aan dat het start met een streaming games dienst: Stadia. Die werkt met een soort abonnement, dat je toegang geeft tot verschillende games. Maar er waren nog wat onduidelijkheden over de manier waarop het abonnement werkt.

Nu hebben de redacteurs van 9to5Google ontdekt dat er een update is aan de FAQ (Frequently Asked Questions) van Google Stadia, en die maakt het een en ander toch wat duidelijker. Zo zal je, wanneer je een game aankoopt via Google Stadia, je dit altijd zal kunnen blijven spelen, zelfs wanneer de maker of uitgever ervan het game terugtrekt uit de dienst. Verder zal één account ondersteuning bieden tot vier verschillende controllers, zodat meerdere spelers in eenzelfde kamer bijvoorbeeld samen kunnen spelen. De Stadia controller zal ook aangesloten worden via Bluetooth Low Energy, waarna je via WiFi een game kan spelen. Of je kan hem inpluggen per USB.

Google heeft alvast aangekondigd dat de Pixel 3 en 3e, en alle Chrome OS tablets, meteen Stadia zullen ondersteunen zodra het gelanceerd wordt.(1)

Nog meer game-nieuws: Nintendo heeft de Switch Lite uitgebracht, een kleiner, goedkoper model van de Switch. Dit toestel is vooral bedoeld om mobiel gespeeld te worden. CNet testte het toestel uit en schreef er een bespreking over (2)
https://9to5google.com/2019/07/08/google-stadia-faq-update/
https://www.cnet.com/news/nintendo-switch-lite-arrives-for-200-and-here-is-how-it-plays/



 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



GERUCHT: APPLE STAPT EINDELIJK AF VAN VLINDER-KLAVIER
Wie een MacBook bezit, zal het ongetwijfeld beamen: er is een probleem met het klavier. Vier jaar geleden introduceerde Apple het 'butterfly' mechanisme voor het klavier in deze toestellen. En die verzamelen stof, zo blijkt het, waardoor het klavier na een tijdje niet meer ideaal werkt.

Apple koos voor deze technologie, omdat die het mogelijk maakte om haar laptops zo dun mogelijk te maken. Maar doordat de toetsen toch stof, broodkruimels en dergelijke doorlieten, gingen de toetsen na een tijdje blokkeren. Apple had, zo weet ZDNet, verschillende manieren uitgeprobeerd om het probleem op te lossen, zoals een laag siliconen onder de toetsen, maar het hielp allemaal niets.

Nu is dus aangekondigd dat later dit jaar afgestapt wordt van de vlinder-klavieren. Volgens Apple Watcher is het hoog tijd, want het klavier zou "het slechtste product" uit de geschiedenis van Apple zijn, en zou dit een smet zijn op het blazoen van Apple, die het hele MacBook merk onderuit haalt (1)

Tussen haakjes: bij The Next Web vind je een verhelderende uitleg over wat het klavier juist doet (2)
https://www.zdnet.com/article/is-apple-finally-ditching-macbooks-problem-butterfly-keyboard/?ftag=COS-05-10aaa0g
https://thenextweb.com/plugged/2019/07/07/what-hell-apple-butterfly-keyboard-keys-design/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


EL TARANGU: NIEUWE PODCAST

Het AudioCollectief SCHIK ken je wellicht ondertussen. Het maakte immers de keigoede podcastreeks BOB. Nu heeft het, in samenwerking met enkele radiozenders (OpenVRT, VPRO, NPO Radio 1 en Sporza) een nieuwe podcast gerealiseerd.

Het feit dat ook Sporza, de sportzender van VRT, eraan meewerkt, moet je al een hint geven waarom de podcast draait: juist, sport. En met name de Tour.

Het verhaal heeft iets bovennatuurlijks, en begint met Lucien Van Impe, de bekende Vlaamse wielrenner, die in 2003 een telefoontje krijgt van zijn oude rivaal, José Manuel Fuente. Alleen...; die is dan al 7 jaar dood.

Een intrigerend begin van een verhaal dat de wielerwereld combineert met Vlaamse wielercafés, oude helden met gestoorde geesten.

De reeks is vanaf 8 juli beschikbaar op de website van VPRO of Sporza. En natuurlijk ook via je podcast-app.
http://www.vpro.nl/eltarangu
https://sporza.be/nl/2019/07/07/luister-naar-de-eerste-aflevering-van-onze-podcast-el-tarangu/
https://medium.com/openvrt/openvrt-werkte-mee-aan-de-nieuwe-podcast-van-audiocollectief-schik-bd69cd18ac32





 
De nieuwe oogst


   
BUDGET MEAL PLANNER

Je bent vrijgezel, en hebt het niet breed? Dan heb je een dubbele handicap. Want alle verpakkingen in de supermarkt zijn gebaseerd op minstens een stel, en meestal 4 personen.  En dan moet je bovendien ook nog eens een hele resem ingrediënten kopen, waarvan je het overschot moeilijk verwerken kan.
Deze site brengt raad. Je maakt voor verschillende dagen eten, en gebruikt de restjes ook nog.  En je eet voor 5 dollar per dag, niet meer.
Handig is ook de boodschappenlijst die je aan het einde van elke week vindt. Om eens te testen!
Ken jij een Nederlandstalig alternatief? Laat het ons weten!
https://www.budgetmealplanner.com
https://www.budgetmealplanner.com/post/budget-meal-plan-thai


LAST.LINK: VOOR JE INSTAGRAM PROFIEL
Bij Instagram is het (net zoals bij andere sociale netwerken) enkel mogelijk om één link in je bio te zetten. Terwijl jij vaak op verschillende andere sociale netwerken actief bent, en dus ook de link naar jouw account daar graag in je profiel zou willen opnemen.
Deze webdienst maakt het mogelijk. Je maakt een account aan bij Last.link, voegt de links naar verschillende accounts toe, en je krijgt één link om in je Instagram te gebruiken.
[Taal: ENG]
https://last.link


NETFLIX HANGOUTS

Deze extensie voor Chrome is zo leuk! Hij is bedoeld voor mensen die graag al eens op het werk naar een Netflix filmpje of serie kijken, en moet ervoor zorgen dat zij niet betrapt worden.
Met één klik wordt het scherm namelijk vervangen door dat van een soort videoconferentie, die er heel interessant uitziet. Goed gevonden!
https://netflixhangouts.com/


SUMMARIZEBOT: SAMENVATTING
Deze Bot werkt met artificiële intelligentie. En met Blockchain, alhoewel wij ons afvragen of dat niet eerder een marketingargument is, dan een echte functie van de tool.
Deze functie maakt namelijk een samenvatting van elke gewenste informatie. Je kan een link doorsturen, een document, afbeelding, audio en meer.
De tool kan je ook toevoegen aan Slack.
https://www.summarizebot.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JAZZ MIDDELHEIM

In augustus heeft traditioneel het Jazz Middelheim festival plaats, van 15 tot 18 augustus. Via deze online versie van het Jazz Middelheim magazine kan je nu al ontdekken wat er op het programma staat.
[Taal: NL]
https://issuu.com/jazzenmuziek/docs/jazz_middelheim_magazine__lr_


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEWSWEEK
Een nieuwe Nederlandstalige website voor een nieuwsmedium, maar het nieuws zal niet op de website verschijnen. Newsweek wordt namelijk een print-magazine, dat sterke banden heeft met het van oorsprong Amerikaanse Newsweek. Daarbij, zo stelt de nieuwe redactie, wordt het geen vertaling van het nieuws in de VS, maar is het een unieke opportuniteit voor de Vlaamse redactie om nieuwe artikels te creëren, waarbij zij kunnen putten uit het rijke archief van Newsweek.
Getuige daarvan het eerste nummer, dat in de volgende dagen in de krantenwinkels ligt, en dat ruimtevaart als thema heeft. Daarbij wordt uniek materiaal van toen gebruikt, wordt gekeken naar hoe ver de ruimtevaart nu staat, en naar de toekomst. Bij VRT vind je wat achtergrond bij de lancering, en ook bij De Standaard (let op: betaalmuur).
[Taal: NL]
https://www.newsweek.be/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/09/bedrijf-achter-newsmonkey-lanceert-vlaamse-versie-van-newsweek-o/
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190624_04477416


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DONORDETECTIVES
Je staat er misschien niet bij stil, maar heel wat kinderen die via kunstmatige inseminatie verwekt werden, en waarbij het sperma van een donor gebruikt werd, vragen zich af wie eigenlijk hun DNA-vader is. Hierover kan je in een recente uitzending van Interne Keuken een heel interessant gesprek vinden met Steph Raeymaekers, die in een dergelijke positie verkeert. Zij heeft zelfs een organisatie opgericht die donorkinderen moet helpen om hun donor-ouders op te sporen.
[Taal: NL]
https://radio1.be/als-donorkind-ben-je-altijd-op-zoek-naar-een-gevoel-van-erkenning
http://www.donordetectives.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANNE FRANK-HUIS EN MUSEUM VAN GOGH

Beide musea stellen hun collectie via digitale weg ter beschikking, op een website en een app. Bij Emerce lees je een uitgebreid artikel over hoe de musea te werk gaan, en waar je de app (voor Oculus) kan downloaden.
[Taal: NL]
https://www.emerce.nl/achtergrond/maken-anne-frank-huis-gogh-museum-hun-collecties-digitaal-toegankelijk?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


VRIJDAG MULTIMEDIA: ALBERS & VAN CAUWELAERT
De verkiezingen zijn wel voorbij, maar het kan blijkbaar nog even duren vooraleer we een regering hebben. En dus blijft het interessant om de commentaren van politieke waarnemers over deze evolutie te weten te komen.
Dat kan, via dit YouTube kanaal, waarin hoofdredactrice Isabel Albers in gesprek gaat met Rik Van Cauwelaert.
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/playlist?list=PLLg27sYOlwmYM3lgTskuydBU5t_5DK49Y


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE ZAK-CARTOONS
In het kader van zijn 40-jarig bestaan, vroeg de krant De Morgen aan huiscartoonist een selectie te maken van zijn beste cartoons. Het resultaat kan je hier bekijken.
[Taal: NL]
https://www.demorgen.be/nieuws/dit-zijn-de-beste-zak-cartoons-volgens-zak-zelf~b6277416/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Stedelijk subcentrum (fukutoshin) van Tokio - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tokyo_Rinkai-fukutoshin
    Theropode dinosauriër uit Noord-Amerika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hesperornithoides
    Muziekstad (UNESCO-programma) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Muziekstad
    Emeritus hoogleraar algemene sociale geografie aan de RUG - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paulus_Huigen
    Gepland oorlogsmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust_Namenmonument
    Europese Raad voor Buitenlandse Relaties - https://nl.wikipedia.org/wiki/European_Council_on_Foreign_Relations
    Open Nederlandse kampioenschappen zwemmen 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Open_Nederlandse_kampioenschappen_zwemmen_2019
    Kengetallen om de draaiing van onze Melkweg te beschrijven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oortconstanten


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Winnares vrouwenvoetbalwereldkampioenschap 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaans_vrouwenvoetbalelftal
    De rentestand is historisch laag, maar wat is rente precies? - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rente


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Himalaya - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Himalaya
    De Nederlandstalige Wikipedia bestaat 18 jaar en dat gaan we vieren! Op zaterdag 13 juli verzorgt Wikimedia Nederland een barbecue in de buurt van Utrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Ontmoeten/Wikipedia_18_jaar

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Batterijproblemen? Deze telefoons gaan lang mee door grote accu
https://www.ad.nl/tech/batterijproblemen-deze-telefoons-gaan-lang-mee-door-grote-accu~a1ac8acf/
- Cryptodieven maken 28 miljoen euro buit bij hack op Japanse cryptobeurs
https://www.ad.nl/tech/cryptodieven-maken-28-miljoen-euro-buit-bij-hack-op-japanse-cryptobeurs~a6132308/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Eerste draagbare laserprojector bij Epson
Frankrijk voert digitaks in voor multinationals
- Nieuwe line-up UltraWide-monitoren LG
https://elektrozine.be/nieuwe-line-up-ultrawide-monitoren-lg/


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- Review: Swag & Sorcery
https://computertaal.info/2019/07/11/review-swag-sorcery/
- Minecraft boek: In de Game
https://computertaal.info/2019/07/07/minecraft-boek-in-de-game/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- DigiTimes: Apple heeft plannen voor een ar-headset in de ijskast gezet
https://tweakers.net/nieuws/155108/digitimes-apple-heeft-plannen-voor-een-ar-headset-in-de-ijskast-gezet.html
- Gesloten bèta van ar-spel Minecraft Earth verschijnt binnen twee weken voor iOS
https://tweakers.net/nieuws/155098/gesloten-beta-van-ar-spel-minecraft-earth-verschijnt-binnen-twee-weken-voor-ios.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Toyota test zelfrijdende wagen in Brussel
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/toyota-test-zelfrijdende-wagen-in-brussel/article-news-1486805.html
- Frankrijk voert digitaks in voor multinationals
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/frankrijk-voert-digitaks-in-voor-multinationals/article-news-1486741.html



*** TANDEMTECH


- Motorola One Vision review: stijlvol maar betaalbaar
https://tandemtech.be/motorola-one-vision-review-stijlvol-maar-betaalbaar-1709d16b4392
- Hé Google, vanwaar al die heisa?
https://tandemtech.be/google-assistant-vrt-nws-lek-vlaanderen-6f48efb1dab8


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: volgend jaar studeren in Gent de eerste 20 Experience Architecten af
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/in-de-marge-volgend-jaar-studeren-in-gent-de-eerste-20-experience-architecten-af
- Deze Gentse start-up wil legal en tech democratiseren: “De juridische wereld heeft dringend een stukje Coolblue nodig”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/deze-gentse-start-up-wil-legal-en-tech-democratiseren-de-juridische-wereld-heeft-dringend-een-stukje-coolblue-nodig



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: WAAR IS DIE FOTO GEMAAKT?

De factcheckers van de Universiteit Leiden leren je in dit artikel hoe je kan achterhalen waar een bepaalde foto genomen werd. Daarvoor gebruiken zij o.a. de tool InVID. In dit artikel lees je hoe je daarmee aan de slag gaat.
https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/waar-is-die-foto-gemaakt-zo-achterhaal-je-dat-met-invid/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MEMPLACE: AR TO-DO


Deze app voor je iPhone helpt je om dingen niet te vergeten. In de app plaats je via Augmented Reality stickers op bepaalde plaatsen. Je komt binnen op die plek, en krijgt meteen enkele herinneringen, zoals wat je moet kopen of wat je er moet doen.
http://memplace.net//?ref=launchingnext
https://apps.apple.com/app/id1470350703


LEARN CRYPTIC CROSSWORDS
Voor de bollebozen die een krak zijn in het Engels. Want cryptogrammen in het Nederlands zijn al niet simpel - in het Engel moet je nog een dimensie hoger schakelen.
Deze app voor Android, iPhone en Kindle leert je om cryptogrammen op te lossen.
https://www.learncrypticcrosswords.com


AUDM: JOURNALISTIEKE VERHALEN


Je hebt niet altijd de tijd om een langer artikel te lezen. Maar wanneer je naar je werk stapt of op de bus staat te wachten, dan heb je wellicht wel de tijd om ernaar te luisteren.
Deze app maakt dat mogelijk. De content die je kan beluisteren is echter wel voornamelijk afkomstig van Amerikaanse media.
https://www.audm.com/


VRIJDAG APPDAG: MORPHIN APP
Erg leuk: met deze app kan je jouw gezicht (of dat van je vrienden) plakken op de figuren in een meme. Maar dan wel op een meer gesofisticeerde manier: de hele GIF wordt omgevormd naar een CGI-scene, en dan pas wordt het gewenste gezicht geïntegreerd in de GIF, zodat je een veel natuurlijker effect krijgt. Je ziet nog wel dat het niet klopt, dus een deep fake kan je er niet mee maken :)
https://itunes.apple.com/app/id1370935103
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.morphin
https://lifehacker.com/add-you-or-your-friends-to-gifs-with-morphin-1835690329

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Achter elke miljonair verbergt zich een waanzinnige lener.
-Aristoteles Onassis-